ЗЛАТНЕ НИТИ ЗЛАТАРСКЕ БАШТИНЕ

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ЗЛАТНЕ НИТИ ЗЛАТАРСКЕ БАШТИНЕ"

Транскрипт

1 ЗЛАТНЕ НИТИ ЗЛАТАРСКЕ БАШТИНЕ

2

3 Прича почиње на раскрсници царског друма, у средишњем делу прве српске државе, где настаје Нова Варош, простор вековне историје. Шетња долином реке Увца знаковита је прича о прохујалом времену о коме сведочи мноштво локалитета праисторијских насеља. Бројна су места са остацима римске културе која је до Нове Вароши допрла долином Увца што недвосмислено потврђују старине у селима Рутоши, Радоиња, Акмачићи, Буковик и место Пуљци покрај Увца. Археолошке ископине речито показују да се, у скоро сваком селу Нове Вароши, налазило насеље из доба Римског царства. На овим просторима видљиви су трагови више цивилизација. Испод Златара, између села Радијевићи и Дрмановићи, укрштала су се два римска пута - један је водио из Лимске долине према котлини Моравице, а други од Босне за Пештерску висораван. Нововарошки крај био је у средишту Старе Рашке. У међуречју Увца и Лима бројне су тврђаве... У Рутошима је столовала лоза Војиновића, а у Штиткову кнезови Рашковићи... О времену Немањића историју казује више утврђења, градова и цркава Соколац у Акмачићима, Штитково, Клак у Рутошима, Оштрик... Први поуздан помен Нове Вароши налазимо у дефтеру пописнику села и домаћинстава пореских обвезника нахије Барча, из године. Старо језгро Нове Вароши, настало средином 16. века, везује се за име Скендер паше Ђеновљанина који је, путујући из Босне за Цариград године, застао са пратњом на заравни у подножју планине Златар. Одушевљен лепотама овог шумовитог предела и опојним мирисом боровине, издао је наређење да се на овом месту подигне касаба. Убрзо на месту данашње Нове Нове Вароши ниче насеље Скендер пашина Паланка. Кад је нарасла до близу 2000 кућа, букну пожар и спржи паланку до темеља. Након тога ниче нова Јени Касаба или на српском Нова Варош!

4 Грађена за потребе сјеничког мутесарифлука и нововарошке кајмакије, градом данас доминира "Бела голубица", нововарошка Кајмакамија, подигнута године. Објекат представља ремек дело орјенталне архитектуре, са луковима изнад прозора и врата. Између два рата имала је традицију забаве, затим улогу седишта општинске управе, а данас је чувар историје, културе и знања. Некадашњи Трг маршала Тита данас носи име војводе Петра Бојовића. На Видовдан године, 52 године након смрти, на овом месту откривен је споменик Петру Бојовићу, рад београдског вајара Миодрага Живковића. На бронзаној скулптури високој 2,7 метара на постаменту, у стојећем ставу и шињелу, војвода левом руком придржава сабљу. Истакнути војсковођа у Балканским ратовима и Првом светском рату, рођен је у селу Мишевићи године. На 90-годишњицу Првог балканског рата и ослобођења Нове Вароши од Турака (1. новембра 1912.), год. војводи је подигнута и спомен - чесма у родном месту.

5 Црква Свете Тројице у Новој Вароши је грађена у периоду од до године. Једнобродна грађевина правоугаоне основе није живописана, али се на иконостасу могу видети иконе из времена градње. Црква је подигнута средствима тадашње црквеношколске Општине Нова Варош и прилозима од писанија сељака и грађана. Године влада Србије доделила је за градњу цркве у Новој Вароши 100 дуката цесарских. Тадашње турске власти, за изградњу храма издвојиле су 10 хиљада гроша. Поред цркве се налази парохијски дом. Џамију у центру Нове Вароши, подигнуту у периоду између и године, градили су чувени мајстори Друловићи. Поред џамије је првобитно био подигнут дрвени минарет који је шездесетих година прошлог века озидан тесаним каменом. Ктитор џамије је Махмут-бег Бајровић. Овде се чува плоча као сведочанство да је Абдулах-ага обновио џамију године на темељима старије џамије из 16. века. Црква брвнара посвећена рођењу Пресвете Богородице, у Кућанима на огранку Муртенице, изграђена је године а припрата јој је дограђена године. У цркви се налазе царске двери сликане године, рад иконописца Симеона Лазовића из Бијелог Поља. Грађена је од масивних борових талпи и покривена шиндром. Иако минијатурних димензија, ова црква је зналачки рађена и значајна је творевина народних градитеља из Старог Влаха, који су током 19. и почетком 20. века били цењени и познати у читавој западној Србији, где су куће и цркве брвнаре највише и грађене. Легенда каже да је минијатурна црква за ноћ изграђена и пренета на скровито место - у шумарак, међу борове.

6 Црква брвнара посвећена покрову Свете Богородице, у селу Радијевићи, подигнута је године. Представља једину цркву брвнару која има подрум за сакривање. У цркви се чува мала збирка икона познатог зографа, сликаних око године. У средњем веку за време Немањића, у Горњој Бистрици, подигнута је Црква Свете Тројице. Између и године, Краљ Владислав је издао повељу манастиру којом се прописују обавезе зависних и манастиру потчињених становника. Почетком 14. века, бистричка црква је поклоњена као метох манастиру Светих апостола Петра и Павла, а овај касније манастиру Хиландар. Према неким сазнањима, манастирски живаљ је још у 13. веку познавао технологију прављења пива. Црква је обновљена у 19. веку као једнобродна грађевина покривена двосливним кровом од шиндре. Црква Светог Архангела у Буковику је, по предању, саграђена почетком 17. века од буковине. Маскирана са свих страна, опстала је све до 18. века када је обновљена заслугом породице Борисављевић из Прибоја. Ктитор првобитног манастира је била породица Рашковића. На рушевинама манастира који је подигао Свети Патријарх Гаврило Рашковић - Рајић године, у селу Штиткову, године подигнута је црква Благовештења. Једнобродна грађевина са две бочне капеле и олтарском апсидом зидана је од тесаног камена и сиге. Иконостас су радили мајстори дебрани, а иконе су дело сликара Лазовића из Бијелог Поља. Црква у Штиткову је поред изворишта Врело и истоимене речице, десне притоке реке Тисовице.

7 Црква Светих бесребреника Козме и Дамјана на Воденој Пољани изграђена је као метох манастира Милешеве. Рађена је по узору на древне камене богомоље рашке школе а освештана је средином јула године. Црква манастира Светих Јоакима и Ане у селу Рутоши у народу овога краја познатија је као црква Јања. Грађевина скромних димензија је у једном времену била и женски манастир. Светилиште је посвећено митској чудотворци Јањи, чију је славу више од других пророчица, пронела епска песма. Зидана од белог камена и сиге, након рушења крајем 17. века, није обнављана до краја прошлог века. Након делимичне конзервације, заслугом и ангажовањем Милешевске епархије црква је обновљена и новим освећењем посвећена Светом Јоакиму и Ани.

8 "Духовно средиште Старог Влаха" како историчари називају Манастир Дубницу у селу Божетићи на обронцима планине Јавор, грађено је првих деценија 15. века, а највероватније године. Дубница је задужбина пећког патријарха Гаврила Рашковића, једног од најпознатијих представника познате лозе кнежева Рашковића, подигнута у другој половини 17. века на рушевинама старе богомоље. Предање манастир Дубницу доводи у везу са задужбинама Немањића, а приповедачи и хроничари претпостављају да је Арсеније Чарнојевић последњу зиму пред Велику сеобу провео управо овде, безбедан, до пролећа када је са народом и свештенством прешао Саву и Дунав, због чега је касније манастир и спаљен, до темеља. Након истраживачких и конзерваторских радова, на остацима рушевина, од камена и сиге, озидана је манастирска црква Свете Тројице. Цркву данас краси иконостас, рад дрворезбара Мирослава Трбусића из Крагујевца, као и иконе иконописца Ивана Ковалчека из Новог Сада. Делимично очувана са остацима фресака из 17. века, црквена архитектура води порекло из рашке школе. Дубница je обновљена и предата у аманет народу године, а седам година касније, ктитор и свештеномученик Гаврило (прогласила га СПЦ) добио је камени споменик у порти. Споменик у Дубници је скромно враћање дуга овом светитељу страдалнику који је веровао у светлију будућност народа коме је припадао и због којег је и трагично завршио живот. Мајстор клесар његовог споменика је са мало извора и података градио његову фигуру и лик надахнут само његовим делом. Овим спомеником мајстор је превазишао себе, можда и зато што су остварења овог светитеља попут дела многих других српских личности заборављена и одавно прекривена патином заборава, па је вајару преко камене бисте припала улога својеврсног васкрсења ове знамените личности.

9 Најтеже борбе за независност српског народа од турске власти вођене су током Јаворског рата на Калипољу. Главна битка је вођена на Ивањдан године где је српска војска тешко страдала, изгубивши при том преко 500 војника. На споменику у Калипољу, подигнутом 2002 године, стоји натпис: У јуришу на калипољске шанчеве 6. VII у најтежем боју Српско-турског рата, Ужичка, Рудничка и Шабачка бригада изгубиле су преко 500 ратника. Српска војска тада није заузела утврђење, али након рата Србија је добила независност. У четири цркве - у Буковику, Штиткову, Белој Реци и Негбини и на школама у Јасенову и у Рутошима су спомен - плоче са именима јунака палих за слободу у ратовима године.

10 Издавач: Туристичка организација "Златар" За издавача: Бранко Пуцаревић, в.д. директора Уредник: Катарина Виторовић, ТО "Златар" и креативни тим ПУЛСАР, Ужице Дизајн и припрема за штампу: Креативна агенција ПУЛСАР, Ужице Штампа: Штампарија Никитовић, Ужице Извор фотографија: Архива TO "Златар" Раде Прелић Александар Бубања Допуњено и измењено издање год. Година издавања: II Тираж: 1000 Туристичка организација "Златар" Карађорђева 36, Нова Варош Хотел "Панорама" Бабића Брдо бб, Златар +381(0) (0) Туристички инфо центар "Златар" +381(0) (0)

11

ЗЛАТАРЕЊЕ

ЗЛАТАРЕЊЕ ЗЛАТАРЕЊЕ Ако подједнако волите спорт и природу, такмичења и изазове, на правом сте месту! Све то нуди Златар, планина која је својом специфичном климом, пејзажом и 285 сунчаних дана годишње завредела

Више

Пројекат обнове цркве Светог Георгија у Гомиљанима

Пројекат обнове цркве Светог Георгија у Гомиљанима Назив пројекта Врста документа Носилац израде Наручилац Рад на терену ПРОЈЕКАТ ОБНОВЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ГОМИЉАНИМ Главни пројекат Републички завод за заштиту културно-историјског и природног н Српска

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 8. НОВА ВАРОШ, 25. ЈУН ГОДИНЕ Изборна комисија општине Нова Варош на седници

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 8. НОВА ВАРОШ, 25. ЈУН ГОДИНЕ Изборна комисија општине Нова Варош на седници СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 8. НОВА ВАРОШ, 25. ЈУН 2013. ГОДИНЕ Изборна комисија општине Нова Варош на седници одржаној 24.06.2013.године, на основу података из Записника

Више

ЗЛАТНИ ИНФО

ЗЛАТНИ ИНФО ЗЛАТНИ ИНФО Хотел "Панорама" Бабића Брдо бб, Центар Златара У склопу хотела налази се ресторан, бифе, сала за стони тенис, затворени базен и конференцијска сала са 100 места. Капацитет: 62/2, 6/Ф, 2АПП

Више

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачки покрет у Турској 1804 1813. године... Историјски

Више

Sluzbeni list opstine Nova Varos

Sluzbeni list opstine Nova Varos СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 4. НОВА ВАРОШ, 24. НОВЕМБАР 2011. ГОДИНЕ На основу члана 32. Закона о локалној самоуправи («Сл. Гласник РС», бр. 129/07, члана 63. Закона

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 6. НОВА ВАРОШ, 24. ЈУЛ ГОДИНЕ На основу члана 20. став 1. тачка 11. и члана 3

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 6. НОВА ВАРОШ, 24. ЈУЛ ГОДИНЕ На основу члана 20. став 1. тачка 11. и члана 3 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 6. НОВА ВАРОШ, 24. ЈУЛ 2014. ГОДИНЕ На основу члана 20. став 1. тачка 11. и члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Сл.гласник

Више

Српски владари из династије Немањића 114

Српски владари из династије Немањића 114 Српски владари из династије Немањића 114 15. NASTANAK DR@AVE NEMAWI]A Кључни појмови: Немањићи српска средњовековна династија, владали су Србијом од XII до XIV века. Српска краљевина крунисањем Стефана

Више

ЕПИСКОПСКА РЕЗИДЕНЦИЈА У ПРИЗРЕНУ 1. Општи подаци о културном добру Културно добро Категоризација Место/Општина Власник: Споменик културе - XIX век Сп

ЕПИСКОПСКА РЕЗИДЕНЦИЈА У ПРИЗРЕНУ 1. Општи подаци о културном добру Културно добро Категоризација Место/Општина Власник: Споменик културе - XIX век Сп ЕПИСКОПСКА РЕЗИДЕНЦИЈА У ПРИЗРЕНУ 1. Општи подаци о културном добру Културно добро Категоризација Место/Општина Власник: Споменик културе - XIX век Споменик културе од значаја Призрен, општина Призрен

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-31 Образовни профил: мастер

Више

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОДБОР ЗА ЊЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА Број: 16-03/6.1-56-2/19 Датум: 18.03.2019. године ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА ИСТОРИЈСКИХ ДОГАЂАЈА ОД РЕПУБЛИЧКОГ ЗНАЧАЈА У 2019. ГОДИНИ

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

Ohrid, 5 dana

Ohrid, 5 dana OHRID - ČAROBNI BISER BALKANA, 5 dana Br. dana: 5 Tip putovanja: Putovanje autobusom Polasci: 14.06, 10.09.2018. Cena od: 115-125 Program putovanja: 1. dan: SRBIJA - OHRID Polazak iz Valjeva Jugopetrol

Више

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od 380 000 stanovnika koji je idealan za boravak do pola godine, nije ni premalen ni prevelik. Grad krasi sedam brda

Више

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Београдом пространо и високо, променљиво, а увек лепо; и за зимских ведрина са њиховом студеном раскоши; и за летњих олуја када се цело претвори у један

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВРБАС БРОЈ 22. ВРБАС 22. НОВЕМБАР ГОДИНА LII 120. На основу члана 53. Статута општине Врбас ( Службени лист општине Врбас,

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВРБАС БРОЈ 22. ВРБАС 22. НОВЕМБАР ГОДИНА LII 120. На основу члана 53. Статута општине Врбас ( Службени лист општине Врбас, СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БРОЈ 22. 22. НОВЕМБАР 2018. ГОДИНА LII 120. На основу члана 53. Статута општине Врбас ( Службени лист општине Врбас, брoj 35/2017), члана 13. и члана 20. Одлуке о Општинском већу

Више

Microsoft Word - ZBORNIK 1.doc

Microsoft Word - ZBORNIK 1.doc Мирослав МАТИЋ, дипл. правник ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА НОВОГ САДА КОНЗЕРВАЦИЈА, РЕСТАУРАЦИЈА И ДРУГЕ МЕРЕ ТЕХНИЧКЕ ЗАШТИТЕ НА НЕПОКРЕТНИМ КУЛТУРНИМ ДОБРИМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ СА УПРАВНО-

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

Општински службени ГЛАСНИК СЈЕНИЦАOpćinski službeni GLASNIK SJENICA

Општински службени ГЛАСНИК СЈЕНИЦАOpćinski službeni GLASNIK SJENICA Oпштински службени ГЛАСНИК СЈЕНИЦА Оpćinski službeni GLASNIK SJENICA www.sjenica.rs Година XX Godina XX Излази по потреби Izlazi po potrebi САДРЖАЈ SADRŽAJ 69. Обавештење Obaveštenje..... 2 70. Обавештење

Више

LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година XXLVIII Број 25/2013 Бачка Паланка 31. јул године 198 На основу члана 209. став 1. та

LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година XXLVIII Број 25/2013 Бачка Паланка 31. јул године 198 На основу члана 209. став 1. та SLU@BENI LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година XXLVIII Број 25/2013 Бачка Паланка 31. јул 2013. године 198 На основу члана 209. став 1. тачка 5, члана 210. став. 3. и члана 213. Закона о социјалној

Више

Бољевац, 10. октобар године Година XI број 29-1 ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ 1 Решење о употреби средстава текуће буџетске резерве...

Бољевац, 10. октобар године   Година XI број 29-1 ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ 1 Решење о употреби средстава текуће буџетске резерве... Бољевац, 10. октобар 2018. године www.boljevac.org.rs Година XI број 29-1 ОПШТИНЕ 1 Решење о употреби средстава текуће буџетске 2 Решење о употреби средстава текуће буџетске 3 Решење о употреби средстава

Више

Година LIV Број 22/ На основу члана 37. став 1. тачка 21. Статута Општине Бачка Паланка ( Службени лист Општине Бачка Паланка број 24/ п

Година LIV Број 22/ На основу члана 37. став 1. тачка 21. Статута Општине Бачка Паланка ( Службени лист Општине Бачка Паланка број 24/ п Година LV Број 22/2018 182 реализацији финансијског плана Месне заједнице Центар Бачка Паланка за 2017.годину Прихвата се Извештај о реализацији финансијског плана Месне заједнице Центар Бачка Паланка

Више

Година LIII Број 6/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 75. став 2. Закона о локалној самопуправи ( Службени гл

Година LIII Број 6/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 75. став 2. Закона о локалној самопуправи ( Службени гл Година L Број 6/2017 52 SLU@BEN LST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А број 24/2013-пречишћен текст) заједнице Нова Гајдобра за 2017. план Месне заједнице Нова Гајдобра за 2017., који је Савет Месне

Више

Presentation Title

Presentation Title www.free-ppt-templates.com Car Stefan Uroš V (Nejaki) Petra Miladinović Add your text here Car Stefan Uroš V Nemanjić, poznatiji kao Uroš Nejaki, sin je i naslednik cara Dušana. Vladao je od 1355. do1371.,

Више

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti]

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti] Vukovar grad heroj NEKAD I SAD Grad Vukovar Vukovar je najveći hrvatski grad i riječna luka na Dunavu. Središte je Vukovarsko-srijemske županije. Grb Vukovara Povijest Ovo područje bilo je naseljenjo još

Више

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ Слободан Станишић Трагом Стефана Немање Copyright Слободан Станишић Copyright 2018 за ово издање Вулкан издаваштво Издавач: Вулкан издаваштво Суиздавач: Ружно паче

Више

Туристички потенцијали

Туристички потенцијали У новом миленијуму опредељење актуелне власти у граду под Букуљом је туризам је основа будућег просперитета општине Аранђеловац. Природни ресурси за ову тежњу и опредељење постоје и на њима се и гради

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ПЛАНДИШТЕ Година XXXV Број Годишња претплата 2100,00 динара 73. На основу чл. 38. Закона о удружењима ( Службени

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ПЛАНДИШТЕ Година XXXV Број Годишња претплата 2100,00 динара 73. На основу чл. 38. Закона о удружењима ( Службени СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ПЛАНДИШТЕ Година XXXV Број 12 30.04.2019. Годишња претплата 2100,00 динара 73. На основу чл. 38. Закона о удружењима ( Службени гласник РС, бр. 51/2009, 99/2011 др. закони и 44/2018

Више

LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година L Број 18/ Бачка Паланка 30. јун године На основу члана 46. Закона о локалној

LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година L Број 18/ Бачка Паланка 30. јун године На основу члана 46. Закона о локалној SLU@BEN LST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година L Број 18/2015 190 Бачка Паланка 30. јун 2015. године На основу члана 46. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број

Више

Година LIV Број 20/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 172. члана 173. и члана 178. став 5. Закона о запослен

Година LIV Број 20/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 172. члана 173. и члана 178. став 5. Закона о запослен Година LIV Број 20/2018 176 SLU@BENI LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 172. члана 173. и члана 178. став 5. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

Више

Страна 1. Број 7. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ТРСТЕНИК год. На основу члана 60., а у вези са чланом 6. став 1. тачка 1. Закона о финансирању лока

Страна 1. Број 7. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ТРСТЕНИК год. На основу члана 60., а у вези са чланом 6. став 1. тачка 1. Закона о финансирању лока Страна 1. Број 7. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ТРСТЕНИК 30.11.2018.год. На основу члана 60., а у вези са чланом 6. став 1. тачка 1. Закона о финансирању локалне самоуправе (''Сл.гласник РС'',бр.62/06...96/17-усклађени

Више

Приједор, новембар године О Д Л У К А критеријумима и поступку за одређивање и промјену имена улица и тргова на подручју града Приједор

Приједор, новембар године О Д Л У К А критеријумима и поступку за одређивање и промјену имена улица и тргова на подручју града Приједор Приједор, новембар 2017. године О Д Л У К А критеријумима и поступку за одређивање и промјену имена улица и тргова на подручју града Приједор На основу члана 39. став 2. тачка 2. Закона о локалној самоуправи

Више

8 th Student's Symposium: Research Topics and Intercultural Learning in the International Context ( ) Obilazak UNESCO baštine Nin-najstar

8 th Student's Symposium: Research Topics and Intercultural Learning in the International Context ( ) Obilazak UNESCO baštine Nin-najstar 8 th Student's Symposium: Research Topics and Intercultural Learning in the International Context (15.-25.6.2018.) Obilazak UNESCO baštine Nin-najstariji hrvatski kraljevski grad U petak, 22.06.2018. posjetili

Више

На основу члана 93, а у вези члана 20. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС бр. 129/07,83/ др. закон, 101/ др. закон и 47/20

На основу члана 93, а у вези члана 20. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС бр. 129/07,83/ др. закон, 101/ др. закон и 47/20 На основу члана 93, а у вези члана 20. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС бр. 129/07,83/2014 - др. закон, 101/2016 - др. закон и 47/2018), члана 18 а у вези члана 40. Статута општине Велико

Више

Microsoft Word Sl.8.doc

Microsoft Word Sl.8.doc www.vrbas.net СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БРОЈ 8. 1. април 2009. ГОДИНА XLV 49. интереса / Службени гласник Републике Србије, број 25/2000, 25/2002, 107/2005 и 108/2005 /, члана 12. и 93. став 3. Статута општине

Више

TEST ZNANJA, 5 razred

TEST ZNANJA, 5 razred Број поена ШИФРА КОМИСИЈА ТЕСТ ЗНАЊА ЗА V РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИСТОРИЈА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ 2019. године УПУТСТВО ЗА РАД 1. Свако питање пажљиво прочитај да би га потпуно разумео. 2. Ако неко питање не можеш

Више

На основу члана 93. став 1. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број број 129/07, 83/14-др.закон, 101/2016 и 47/18), чла

На основу члана 93. став 1. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број број 129/07, 83/14-др.закон, 101/2016 и 47/18), чла На основу члана 93. став 1. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број број 129/07, 83/14-др.закон, 101/2016 и 47/18), члана 181.став 1. Закона о државном премеру и катастру

Више

Службени гласник општине Лакташи Број 3/01 На основу члана 15. Закона о комуналним дјелатностима ("Службени гласник Републике Српске", број: 11/95) и

Службени гласник општине Лакташи Број 3/01 На основу члана 15. Закона о комуналним дјелатностима (Службени гласник Републике Српске, број: 11/95) и Службени гласник општине Лакташи Број 3/01 На основу члана 15. Закона о комуналним дјелатностима ("Службени гласник Републике Српске", број: 11/95) и члана 11. став 1. алинеја 2. Статута општине Лакташи

Више

ПРИЛОГ 1 - СПИСАК ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА ЗА КОЈЕ СЕ СПРОВОДИ ЈАВНА НАБАВКА СА ПОДАЦИМА О ОКВИРНОЈ КОЛИЧИНИ ПРИРОДНОГ ГАСА Ред. Бр. НАЗИВ ПАРТИЈЕ НАЗИВ

ПРИЛОГ 1 - СПИСАК ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА ЗА КОЈЕ СЕ СПРОВОДИ ЈАВНА НАБАВКА СА ПОДАЦИМА О ОКВИРНОЈ КОЛИЧИНИ ПРИРОДНОГ ГАСА Ред. Бр. НАЗИВ ПАРТИЈЕ НАЗИВ ПРИЛОГ 1 - СПИСАК ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА ЗА КОЈЕ СЕ СПРОВОДИ ЈАВНА НАБАВКА СА ПОДАЦИМА О ОКВИРНОЈ КОЛИЧИНИ ПРИРОДНОГ ГАСА Ред. Бр. НАЗИВ ПАРТИЈЕ НАЗИВ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ АДРЕСА/СЕДИШТЕ ОКВИРНА КОЛИЧИНА

Више

LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година L Број 27/ На основу члана 59. став 2. Закона о локалној самоуправи ( Службени глас

LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година L Број 27/ На основу члана 59. став 2. Закона о локалној самоуправи ( Службени глас SLU@BENI LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А Година L Број 27/2015 281 На основу члана 59. став 2. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/2007 и 83/2014 - др.

Више

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin Eksterna provjera znanja na kraju IX razreda osnovne škole Drugi termin Upustvo za bodovanje pitanja u testu iz I S T O R I J E Pitanje 1. Odgovor: pod B - Konstantin Pitanje 2. Odgovor: pod C Kotromanića

Више

ЕТНОГРАФСКИ МАТЕРИЈАЛ ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ У СЛОВЕНСКОМ ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У ЉУБЉАНИ У Словенском етнографском музеју, у Љубљани, постоји збирка етногр

ЕТНОГРАФСКИ МАТЕРИЈАЛ ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ У СЛОВЕНСКОМ ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У ЉУБЉАНИ У Словенском етнографском музеју, у Љубљани, постоји збирка етногр ЕТНОГРАФСКИ МАТЕРИЈАЛ ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ У СЛОВЕНСКОМ ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У ЉУБЉАНИ У Словенском етнографском музеју, у Љубљани, постоји збирка етнографских предмета пореклом из Србије од којих највећи

Више

Превела с италијанског Гордана Бреберина

Превела с италијанског Гордана Бреберина Превела с италијанског Гордана Бреберина ЛЕГЕНДА УМЕТНОСТ ПРИВРЕДА ОРГАНИЗАЦИЈА ВОЈСКЕ КУЛТУРА ДРУШТВО НА УЛИЦАМА Рим, дан уочи мајских ида, године 707. (14. маја, 47. пре Христа) Отац и син су ишли улицама

Више

Microsoft Word - ZBORNIK CETVRTE KONFERENCIJE.doc

Microsoft Word - ZBORNIK CETVRTE KONFERENCIJE.doc Др Александар АТАНАСОВ АНТОНОВ УНИВЕРЗИТЕТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, СОФИЈА 60 ЕТИЧКИ ПРОБЛЕМИ У ВЕЗИ СА РЕСТАУРАЦИЈОМ И ОБНАВЉАЊЕМ ЦРКВЕ СВ. ЧЕТРДЕСЕТ МУЧЕНИКА У ВЕЛИКОМ ТРНОВУ Резиме Један од најпознатијих бугарских

Више

Година LIV Број 5/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 37. Статута Општине Бачка Паланка ( Службени лист Oпштин

Година LIV Број 5/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 37. Статута Општине Бачка Паланка ( Службени лист Oпштин Година LIV Број 5/2018 40 SLU@BENI LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 37. Статута Општине Бачка Паланка ( Службени лист Oпштине Бачка Паланка број 24/2013 - пречишћен текст) и члана

Више

PRVI ONLINE HOME, LIFE STYLE MAGAZIN GODINA IV OKTOBAR BROJ 39 ARHITEKTuRA: Kuća sa drvenom fasadom DEKOR: Hermes CHevaL d'ori

PRVI ONLINE HOME, LIFE STYLE MAGAZIN GODINA IV OKTOBAR BROJ 39   ARHITEKTuRA: Kuća sa drvenom fasadom DEKOR: Hermes CHevaL d'ori PRVI ONLINE HOME, LIFE STYLE MAGAZIN GODINA IV OKTOBAR 2013. BROJ 39 www.ministudio.rs ARHITEKTuRA: Kuća sa drvenom fasadom DEKOR: Hermes CHevaL d'orient FASHION: Boss orange SpA OF poiano RESORT JEzERO

Више

Галерија Матице српске Нови Сад, Трг галерија 1 Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму Октобар јули 2018.

Галерија Матице српске Нови Сад, Трг галерија 1   Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму Октобар јули 2018. Галерија Матице српске Нови Сад, Трг галерија 1 www.galerijamaticesrpske.rs Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму Октобар 2017. јули 2018. Партнери Галерија Матице српске, Нови Сад Музеј српске православне

Више

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ Слободан Станишић Где је Симонида? Copyright Слободан Станишић Copyright 2018 за ово издање Вулкан издаваштво Издавач: Вулкан издаваштво Суиздавач: Ружно паче За издавача:

Више

РЕПУБЛИЧКИ ГЕОДЕТСКИ ЗАВОД Општина Бујановац ЕЛАБОРАТ УЛИЧНОГ СИСТЕМА ЗА НАСЕЉЕНО МЕСТО БУЈАНОВАЦ године

РЕПУБЛИЧКИ ГЕОДЕТСКИ ЗАВОД Општина Бујановац ЕЛАБОРАТ УЛИЧНОГ СИСТЕМА ЗА НАСЕЉЕНО МЕСТО БУЈАНОВАЦ године РЕПУБЛИЧКИ ГЕОДЕТСКИ ЗАВОД Општина Бујановац ЕЛАБОРАТ УЛИЧНОГ СИСТЕМА ЗА НАСЕЉЕНО МЕСТО БУЈАНОВАЦ 06.11.2018. године Приказ насељеног места Бујановац 2 Регистар просторних јединица за насељено место Бујановац

Више

Sl

Sl СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БРОЈ 1. 6. ФЕБРУАР 2007. ГОДИНА XLIII 1. интереса ( Службени гласник Републике Србије, број 25/2000, 25/2002, 107/2005 и 108/2005), члана 50. став 1. тачка 8. и члана 93. став 2.

Више

ОПШТИНА ТИТЕЛ, ОПШТИНСКА УПРАВА ТИТЕЛ, ГЛАВНА 1 ПРОГРАМ ПОПИСА СА ЗОНАМА И ДИНАМИКОМ ВРШЕЊА ПОПИСА НЕЗАКОНИТО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА година Назив м

ОПШТИНА ТИТЕЛ, ОПШТИНСКА УПРАВА ТИТЕЛ, ГЛАВНА 1 ПРОГРАМ ПОПИСА СА ЗОНАМА И ДИНАМИКОМ ВРШЕЊА ПОПИСА НЕЗАКОНИТО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА година Назив м ОПШТИНА ТИТЕЛ, ОПШТИНСКА УПРАВА ТИТЕЛ, ГЛАВНА 1 ПРОГРАМ ПОПИСА СА ЗОНАМА И ДИНАМИКОМ ВРШЕЊА ПОПИСА НЕЗАКОНИТО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА 2016. година Лок Лок Вилово Вилово Гардиновци Српских владара од бр. 25

Више

??????????? ?? ?????? ?????????? ?? ??????? ??????

??????????? ?? ?????? ?????????? ?? ??????? ?????? Универзитет у Нишу Природно-математички факултет Департман за географију Потенцијали за развој екотуризма на планини Златар -МАСТЕР РАД- Кандидат: Гаврић Нина 289 Ментор: Проф. Др Татјана Ђекић У Нишу,

Више

Na temelju članka 49. stavka 1. točka 2. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi ("Narodne novine", broj 90/92, 94/93 i 117/93) i članka 6. Statuta Grad

Na temelju članka 49. stavka 1. točka 2. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi (Narodne novine, broj 90/92, 94/93 i 117/93) i članka 6. Statuta Grad Na temelju članka 49. stavka 1. točka 2. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi ("Narodne novine", broj 90/92, 94/93 i 117/93) i članka 6. Statuta Grada Nova Gradiška ("Novogradiški glasnik", broj 3/94)

Више

UVAC

UVAC На основу члана 35. став 2. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09 и 81/09 - исправка) и члана 42. став 1. Закона о Влади ("Службени гласник РС", бр. 55/05, 71/05 - исправка, 101/07

Више

018ut10.xls

018ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 18 - год. LXVII, 31.01.2017. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - децембар. - Претходни резултати -

Више

број 27 2

број 27 2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 На основу члана 6. и 7а. и члана 38б. Закона о порезима на имовину ( Службени гласник РС, бр. 26/2001...68/14),

Више

210ut10.xls

210ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 210 - год. LXI, 31.07.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јун. - Претходни резултати - У Републици

Више

042ut10jan.xls

042ut10jan.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 42 - год. LXV, 28.02.. Статистика угоститељства и туризма SSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јануар. - Претходни резултати - У Републици

Више

108ut10.xls

108ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 108 - год. LXVII, 28.04.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - март. - Претходни резултати - У Републици

Више

(Microsoft Word - Službeni list opıtine Baè br docx)

(Microsoft Word - Službeni list opıtine Baè  br docx) СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧ ГОДИНА XLII Годишња претплата Број 3 Бач, 25. јануар 2017. године 1.000,00 динара Редни број С А Д Р Ж А Ј Страница ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ БАЧ 7. ОДЛУКА О ПРУЖАЊУ ФИНАНСИЈСКЕ

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 ГРОЦКА Мала оаса субота, 14. јул 2012. Драги Билогорци! Послије Смедеревске Паланке 2010. г. и Руме 2011, традиционални Сабор Билогораца се одржава 2012. у Гроцкој. Досадашњи сабори, иако бројни, нису

Више

Baština sjeveroistočne Bosne VII Mr. Semir HADŽIMUSIĆ STARA DŽAMIJA U PRILUKU SUADIN STRAŠEVIĆ (Prikaz) Veliki autorski poduhvat poznatog istraživača

Baština sjeveroistočne Bosne VII Mr. Semir HADŽIMUSIĆ STARA DŽAMIJA U PRILUKU SUADIN STRAŠEVIĆ (Prikaz) Veliki autorski poduhvat poznatog istraživača Mr. Semir HADŽIMUSIĆ STARA DŽAMIJA U PRILUKU SUADIN STRAŠEVIĆ (Prikaz) Veliki autorski poduhvat poznatog istraživača prošlosti naših prostora, dr. sc. Suadina Straševića, ugledao je svjetlo dana krajem

Више

DAN SJECANJA NA VUKOVAR

DAN SJECANJA NA VUKOVAR : : :18.11.11: : : DAN SJECANJA NA VUKOVAR Vukovar Prije dvadeset godina, 18. 11. 1991., Vukovar - grad heroj, kako je kasnije ostao zapamćen - pao je nakon gotovo tromjesečne opsade (87 dana) u ruke četničkim

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o elementarnim nepogodama Na današnjem sastanku koji je organizovao Nebojša Simović, Načelnik

Више

DUGA - Dinko Šimunović - Seminarski Maturski Diplomski Rad

DUGA - Dinko Šimunović - Seminarski Maturski Diplomski Rad Pisac: Dinko Šimunović rođen je 1873. godine u Kninu, u učiteljskoj obitelji. Djetinjstvo je proveo po mjestima Dalmatinske zagore ( Koljani, Kijevo), gdje mu je otac službovao. Učiteljsku školu završio

Више

Sl

Sl СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВРБАС БРОЈ 6. ВРБАС 12. МАЈ 2008. ГОДИНА XLIV 31. ЗАПИСНИК О РАДУ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ИЗБОРНЕ ЈЕДИНИЦЕ НА УТВРЂИВАЊУ РЕЗУЛТАТА ГЛАСАЊА ЗА ИЗБОР ПОСЛАНИКА У СКУПШТИНУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ

Више

Microsoft Word - 1. Счо чѕидецеч оцам година од хвољеÑıа џхлиџанцког календаѕа

Microsoft Word - 1. Счо чѕидецеч оцам година од хвољеÑıа џхлиџанцког календаѕа У Лето 7527. месеца сечка(фебруара) у 25. дану а од Ваплођења Господњега 2019. година У Београду Сто тридесет осам година од увођења Јулијанског календара у Српску православну цркву Ове 2019. године, 28.

Више

Microsoft Word resenje GV Program optimalnog organizovanja auto-taksi prevoza.doc

Microsoft Word resenje GV Program optimalnog organizovanja auto-taksi prevoza.doc На основу члана 2 Одлуке о ауто такси превозу путника на територији града Ниша ("Службени лист града Ниша", број 4/2010) и члана 39 Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша

Више

МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ О ЧАСУ ОСНОВНА ШКОЛА,,БОШКО ПАЛКОВЉЕВИЋ ПИНКИ,, СТАРА ПАЗОВА УЧИТЕЉ: Анђелка Рувидић РАЗРЕД: Четврти НАСТАВНА ТЕМА: Осврт уназад - пр

МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ О ЧАСУ ОСНОВНА ШКОЛА,,БОШКО ПАЛКОВЉЕВИЋ ПИНКИ,, СТАРА ПАЗОВА УЧИТЕЉ: Анђелка Рувидић РАЗРЕД: Четврти НАСТАВНА ТЕМА: Осврт уназад - пр МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ О ЧАСУ ОСНОВНА ШКОЛА,,БОШКО ПАЛКОВЉЕВИЋ ПИНКИ,, СТАРА ПАЗОВА УЧИТЕЉ: Анђелка Рувидић РАЗРЕД: Четврти НАСТАВНА ТЕМА: Осврт уназад - прошлост НАСТАВНА ЈЕДИНИЦА: Други српски устанак ТИП

Више

Arheološko nalazište Stražba, Mrkotić Ago Mujkanović i Admir Agić, Tešanj godina Rezime. Arheološko nalazište Stražba nalazi se na vrhu brda Str

Arheološko nalazište Stražba, Mrkotić Ago Mujkanović i Admir Agić, Tešanj godina Rezime. Arheološko nalazište Stražba nalazi se na vrhu brda Str Arheološko nalazište Stražba, Mrkotić Ago Mujkanović i Admir Agić, Tešanj 2018. godina Rezime. Arheološko nalazište Stražba nalazi se na vrhu brda Stražba u centralnom dijelu naselja Mrkotić u zapadnom

Више

2015 Yearly Calendar - CalendarLabs.com

2015 Yearly Calendar - CalendarLabs.com 3Х3 ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ КАЛЕНДАР 2019 БЕОГРАД, АПРИЛ 2019. АПРИЛ 2019 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 14 15 16 17 18 19 20 HILL DAY'S 9 БЕОГРАД 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 МАЈ 2019 6 7 8 9 3X3 ШКОЛСKO 1 2 3

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

Završna predstava desetog ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole”,Završen deseti ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole

Završna predstava desetog ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole”,Završen deseti ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole Završna predstava desetog ciklusa akcije Đaci vas mole, usporite pored škole Deseti ciklus akcije Đaci vas mole, usporite pored škole završio se predstavom o pravilnom ponašanju u saobraćaju pred oko 300

Више

POSLOVNA ZGRADA RIJEKA Korzo 13 k.č. 696, zk.ul. 973, k.o. Rijeka Zagreb, ožujak, 2015.

POSLOVNA ZGRADA RIJEKA Korzo 13 k.č. 696, zk.ul. 973, k.o. Rijeka Zagreb, ožujak, 2015. POSLOVNA ZGRADA RIJEKA Korzo 13 k.č. 696, zk.ul. 973, k.o. Rijeka Zagreb, ožujak, 2015. 1. OPĆI PODACI O NEKRETNINI Zgrada se nalazi na atraktivnoj lokaciji u centru grada uz glavnu šetnicu Korzo. Izgrađena

Више

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА НОВОГ САДА Нови СадБулевар Михајла Пупина 22 ред. бр. ЈНОП 1.3.1/2017-партије Наручилац: ЗАВОД ЗА ЗАШТИ

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА НОВОГ САДА Нови СадБулевар Михајла Пупина 22 ред. бр. ЈНОП 1.3.1/2017-партије Наручилац: ЗАВОД ЗА ЗАШТИ Наручилац: ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА НОВОГ САДА Комисија за јавну набавку: Број:... 19/4-9-2017 Датум:... 14.03.2017.године Нови Сад Број:... 19/4-18-2017 Датум:... 29.03.2017.године I ИЗМЕНA

Више

Решење o расподели средстава за суфинансирање пројеката за oстваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Нова Варош у

Решење o расподели средстава за суфинансирање пројеката за oстваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Нова Варош у На основу члана 192. Закона о општем управном поступку, члана 25. Закона о јавном информисању и медијима ( Сл.гласник РС бр.83/14), члана 68.Статута општине Нова Варош ( Сл. лист Општине Нова Варош бр.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи (Службени гласник РС, број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ( На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("Службени гласник РС", бр. 135/2004, 36/2009, 36/2009

Више

ORGANIZACIJA RADA LINIJA GSP-A

ORGANIZACIJA RADA LINIJA GSP-A ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА ЛИНИЈА ЈГП-А ЗА ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА 32. БЕОГРАДСКОГ МАРАТОНА За време одржавања 32. Београдског маратона 2019, дана 14. априла 2019.године (недеља), линије ЈГП-а ће саобраћати на следећи

Више

Newsletter April SRB

Newsletter April SRB BW Newsletter / April 2016 Kula Beograd novo obeležje grada Dobro došli u Belgrade Waterfront Ovog proleća očekuje nas puno posla, kome se unapred radujemo. Ceo tim Belgrade Waterfront-a ponosan je kad

Више

Zapadni Karpati - Apuseni, Rumunija - 4 via ferate Mokanita / Zmajeva kuća / Nebeski let / Crne stene [VF] 24. oktobar (četvrtak) Polazak na akciju ka

Zapadni Karpati - Apuseni, Rumunija - 4 via ferate Mokanita / Zmajeva kuća / Nebeski let / Crne stene [VF] 24. oktobar (četvrtak) Polazak na akciju ka Zapadni Karpati - Apuseni, Rumunija - 4 via ferate Mokanita / Zmajeva kuća / Nebeski let / Crne stene [VF] 24. oktobar (četvrtak) Polazak na akciju kasnim večenjim satima. Tačne satnice i mesto polaska

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-11 Образовни профил: мастер

Више

Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педаг

Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педаг Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педагошких наука на упечатљив начин приказује развој образовања

Више

Microsoft Word - Ispitni zadatak А semafor ceo dokument

Microsoft Word - Ispitni zadatak  А semafor ceo dokument ПРАКТИЧНИ ИСПИТ ЗА КАТЕГОРИЈУ AM, A1, A2, A ИСПИТНИ ЗАДАТАК БРОЈ 1 Практични испит састоји се из: управљања возилом на уређеном полигону за практичну обуку и управљања возилом у саобраћају на јавном путу.

Више

GSPublisherVersion POSLOVNI PROSTOR 477,45 m 2 I KRAJIŠKOG KORPUSA 37 BANJA LUKA

GSPublisherVersion POSLOVNI PROSTOR 477,45 m 2 I KRAJIŠKOG KORPUSA 37 BANJA LUKA POSLOVNI PROSTOR 477,45 m 2 I KRAJIŠKOG KORPUSA 37 BANJA LUKA TEHNIČKI OPIS 2 Naše preduzeće MM Invest d.o.o. Banja Luka posjeduje blizu 3.000,00 m zemljišta na atraktivnoj lokaciji u centralnom gradskom

Више

?? ????????? ???????? ? ? ?2 2018_19.xlsx

?? ????????? ???????? ? ? ?2 2018_19.xlsx 2. семестар КОНЗЕРВАЦИЈА И РЕСТАУРАЦИЈА СЛИКА И УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА НА ПАПИРУ КОНЗ. И РЕСТ. ЗИДНИX СЛИКА И MOЗАИКА 2 КОНЗ. И РЕСТ. УМ. ДЕЛА НА ПАПИРУ 2 (Т. Лазић) КОНЗ. И РЕСТ. ШТАФЕЛАЈНИХ СЛИКА 2 (С. Николић)

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ СЕНТА БРОЈ 7. ГОДИНА XLVIII 08. МАЈА ГОДИНЕ С Е Н Т А

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ СЕНТА БРОЈ 7. ГОДИНА XLVIII 08. МАЈА ГОДИНЕ С Е Н Т А БРОЈ 7. ГОДИНА XLVIII 08. МАЈА 2013. ГОДИНЕ С Е Н Т А 79. На основу члана 7. и 36. став 1. Закона о превозу и друмском саобраћају ("Службени гласник РС", број 46/1995, 66/2001, 61/2005, 91/2005, 62/2006

Више

Trg bana Jelačića 4, Zagreb, HR Tel: 01/ ; 01/

Trg bana Jelačića 4, Zagreb, HR Tel: 01/ ; 01/ www.azurtours.hr azurtours@azurtours.hr Trg bana Jelačića 4, Zagreb, HR Tel: 01/481 1389; 01/481 9805 https://www.azurtours.hr/putovanja/vikend-paketi/wellness-opatija-hotel-mozart/77966/ Aranžman br.

Више

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему 24/07/2019 Празник Светог Сисоја у Срему Празник Преподобног Сисоја Великог, заштитиника деце, традиционално се обележава у многим парохијама Епархије сремске. Посебно свечано било је у Шиду, Угриновцима,

Више

Година LIV Број 30/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 65. тачка 15. и члана 108. став 2. Статута Општине Бач

Година LIV Број 30/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 65. тачка 15. и члана 108. став 2. Статута Општине Бач Година LV Број 30/2018 271 SLU@BEN LST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 65. тачка 15. и члана 108. став 2. Статута Општине Бачка Паланка ( Службени лист Општине Бачка Паланка, број

Више

_sr

_sr БРОЈ 11. ГОДИНА XLVI г. С Е Н Т А 110. На основу члана 4. става 2. Правилника о расподели средстава Фонда за стипендирање студената Општине Сента ( Службени лист општине Сента, број 16/2009 и 17/2010)

Више

Microsoft Word - final.doc

Microsoft Word - final.doc ВИША ТУРИСТИЧКА ШКОЛА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ (јуни 2006.г.) ГЕОГРАФИЈА ГРУПА I 1. Прва земља у свету по производњи соје, меса и кукуруза је: а) мађарска б)бразил в) САД 2. Развође између Црноморског и јадранског

Више

ГОДИНА: XI БРОЈ: октобар ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1786 Скупштина општине Мајданпек, на седници одржаној дана 11. октобра године, на

ГОДИНА: XI БРОЈ: октобар ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1786 Скупштина општине Мајданпек, на седници одржаној дана 11. октобра године, на ГОДИНА: X БРОЈ: 28 16. октобар 2018. ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1786 на основу члана 56. Закона о локалним изборима (''Службени гласник Републике Србије'', број 129/07 и 54/12), донела је о потврђивању мандата

Више

Microsoft Word - Istorija srpske kulture.doc

Microsoft Word - Istorija srpske kulture.doc Slikarstvo u srednjem veku Vojislav J. ðurić I Priroda osobine, vrste i tokovi II Odlike najstarijih dela III Od Stefana Nemanje do Kralja Milutina 1. Monumentalnost i plastičnost 2. Ćirilski ukras izmeñu

Више

Microsoft Word - Prijemni-jun 2011-turizam cirilica

Microsoft Word - Prijemni-jun 2011-turizam cirilica ИД број Презиме, име једног родитеља и име кандидата Студијски програм Желимо Вам добре резултате на тесту и успешно студирање у нашој школи. Добро дошли! ЈУН 2011. године Страна 1 oд 5 ТЕСТ: ОПШТЕГ ЗНАЊА,

Више

Бољевац, 16. април 2012.године Година V број 7 ОПШТИНСКО ВЕЋЕ 1 Oдлукa о измени и допуни одлуке о грађевинском земљишту.2 Одлука о

Бољевац, 16. април 2012.године   Година V број 7 ОПШТИНСКО ВЕЋЕ 1 Oдлукa о измени и допуни одлуке о грађевинском земљишту.2 Одлука о Бољевац, 16. април 2012.године www.boljevac.org.rs Година V број 7 ОПШТИНСКО ВЕЋЕ 1 Oдлукa о измени и допуни одлуке о грађевинском земљишту.2 Одлука о усвајању Извештајa о раду Центра за 2 социјални рад

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 4 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВИ БЕЧЕЈ Број 2 Нови Бечеј 16.01.2013. године година XLV 1. На основу члана 92. Закона о буџетском систему ( Службени гласник РС, број 54/2009, 73/2010 и 101/2010, 101/2011 и

Више