Microsoft Word - 1. Счо чѕидецеч оцам година од хвољеÑıа џхлиџанцког календаѕа

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - 1. Счо чѕидецеч оцам година од хвољеÑıа џхлиџанцког календаѕа"

Транскрипт

1 У Лето месеца сечка(фебруара) у 25. дану а од Ваплођења Господњега година У Београду Сто тридесет осам година од увођења Јулијанског календара у Српску православну цркву Ове године, 28. јуна, на Видовдан, навршиће се 138 година од увођења Јулијанског календара по налогу аустријског цара Фрањо Јосифа као званичног календара Српске православне цркве. У исто време, 28. Јуна године навршиће се 138 година од укидања Српског календара Светог Саве, званичног календара Српске православне цркве и свих српских држава. Увођење Јулијанског и укидање Српског календара Светог Саве било је дубоко скривено од српског народа јер је Српски календар Светог Саве био линија водиља српском народу кроз време и историју а Српска православна црква чувар идентитета српског народа. Свети Сава је Српски календар унео у Законоправило али је уместо српских назива за месеце: биљар, цветањ, трешњар...,преузео називе месеца из Римског календара и унео их у Српски календар, што се може сматрати као духовни допринос Светог Саве заједништву свих хришћана. Српски народ и данас поштује ову одлуку Светог Саве а Хрвати је не поштују. Хрвати су задржали старе српске називе за месеце са мањим изменама. Да би се Аустријско царство проширило према Солуну на путу им је била Србија, снажна и јединствена. Знали су да ако одвоје народ од српског патријарха да ће разбити духовно јединство српског народа. Српски патријарх је био ауторитет којег је српски народ без поговора следио. Пропаганда Аустријског царства за укидање Српског календара започела је одмах после првог српског устанка. Срби који су живели на територији Аустријског царства подржавали су борбу српског народа и Српску православну цркву. Због тога је Аустријско царство, године, донело закон о српским презименима за поданике царства.

2 На основу одредби овог закона, Срби у Војводини, Славонији, Далмацији, Приморју Зетском и ондашњој територији Хрватске, не могу да имају српскa презимена на ић. Казне су биле велике. Из старих рукописних књига српског народа сазнајемо да је највеће српско племе као знак препознавања узело симбол ић. Специфичност овог српског племена јесте, што ниједно друго словенско племе и ниједан други народ на свету није имао на крају презимена симбол ић. Нема хрватског презимена на ић. Хрватска презимена су: Косир, Шурјак, Шепер, Кун, Сок, Костреш, Мачек, Косор, Девеничар, Лагумџија итд. Може неко да се изјашњава као Хрват, али ако има на крају презимена српски симбол ић онда је он Србин, свидело се то њему или не. Срби су се одупирали Аустријској царевини све до године. Српски календар Светог Саве је био званични календар свих српских држава и Српске православне цркве. Сви управни акти, споменици и записи до године били су датирани по Српском календару. Међутим, године, скривено од српског народа, потписана је Тајна конвенција између Аустријског царства и Србије. По налогу потписника Тајне конвенције Чедомиља Мијатовића, министра иностраних послова Србије, избрисана је целокупна историја и наука српског народа, која се до тада учила на Великој школи, а са њом и Српски календар. На основу Тајне конвенције, Србија се обавезала да ће увести Јулијански календар као званични календар Србије и Српске православне цркве. Међутим, са овим се није сагласио митрополит Михаило па је министар црквених дела, историчар Стојан Новаковић, протерао митрополита Михаила из Србије и установио незакониту црквену јерархију. Незаконита јерархија, коју није признала ни Васељенска црква, спровела је наређење цара Фрање Јосифа па је Јулијански календар од 28. јуна године, на Видовдан, постао државни и званични календар Српске православне цркве. Тако је први пут у историји Свете српске цркве уведен туђ календар као званични календар. И све то на Видовдан са циљем да се понизи српски народ и Српска православна црква.

3 За ту услугу Чедомиљ Мијатовић добио је од аустроугарског цара Фрање Јосифа титулу грофа, Орден гвоздене круне и пензију и постављен је за председника Српске краљевске академије (данашње САНУ). Његово Величанство краљ Александар Први Карађорђевић и патријарх српски господин Варнава вратили су године Српски календар Светог Саве па је Српски календар био званични календар Српске православне цркве у периоду од до године. У Оснивачкој повељи цркве Светог Mарка у Београду патријарх српски господин Варнава записао је у Лето 7439., месеца априла у 23. дану. Симбол за време година месец дан Срби имају: писмо, календар, симбол за време и величанствени Српски протокол: година, месец, дан. Ниједан други календар нема овај протокол. Српски протокол уздиже Српски календар изнад свих постојећих календара јер се по њему данас врши компјутерска обрада података. Нажалост, због враћања Српског календара Светог Саве, Српској православној цркви, патријарх српски Варнава је настрадао. После године поново се враћа Јулијански календар као званични календар Српске православне цркве. Да зло буде још веће, после брисања српске историје, Стојан Новаковић је штампао о државном трошку фалсификовану историју српског народа, коју је написао аустроугарски намесник Бењамин Кaлај. У новокомпонованој Историји српског народа писало је да су Срби неписмени варварски и скитачки народ без историје и културе, који се доселио на Балкан у седмом веку. Од године јављају се подобни црквени великодостојници и самозвани византолози који мешетаре по српском културном наслеђу, а у складу са интересима Аустријског царства. Први на удару био је манастир Ново Хопово. Ктиторски натпис на надвратнику западног улаза, написан ћирилицом и датиран по Српском календару са српским симболом за време, није био у складу са фалсификованом историјом Бењамина Кaлајa.

4 Познато је да календар и симбол за време имају само они народи који су некад у прошлости достигли висок степен цивилизације. Оригинал записа је Увеличано датирање Српско-српски превод Симбол за време у Лето Фото: Недељко Тодоровић Симбол за време показује висок степен образовања и писмености српског народа јер из историје знамо да симболе имају само развијене цивилизације. Датирање по Српском календару уклесано је на видном месту, што јасно указује да у време подизања цркве Ново Хопово Јулијански календар није био званични календар Српске православне цркве. Византолози који су проучавали Ново Хопово, уместо да у српскосрпском преводу пишу у Лето 7084, фалсификују датум на годину.

5 Фалсификовани српско-српски превод. На ктиторском натпису не постоји година Подобни црквени великодостојници, после године, скрнаве ктиторски натпис и дописују још једно име као ктитора манастира. Фалсификовани српско-српски превод У оригиналном натпису не помиње се Марко већ само Лацко. Име Марко је накнадно дописано. Слова накнадно уклесаног имена Марко нису стара српска ћирилица што се јасно види да су фалсификат и да је име Марко накнадно додато.

6 Да је то тако показује упоредни снимак оригиналних слова старе српске ћирилице и накнадно уклесаних слова фалсификата. Слово М старе српске ћирилице уклесано Слово М (са три ноге) налази се у Дечански хрисовуљама. Слова М и И показују српски начин писања слова повезивањем. Слово А старе српске ћирилице уклесано Слово К старе српске ћирилице уклесано (Слово К српске ћирилице корача а фалсификат слова К је у ставу мирно)

7 Додато име Марко показује непознавање старе српске ћирилице или је то била намера самозваних византолога у циљу релативизације српске историје и културе јер је Византија највећи фалсификат у историји људске цивилизације. Држава под именом Византија никада није постојала. Значај ктиторског натписа је што је показао висок степен књижевног и културног образовања српског народа, односно, показао је да су Срби имали величанствен правописни систем, календар и симбол за време. У исто време ктиторски натпис је показао српски начин писања слова повезивањем ради уштеде у материјалу. Име ктитора ЛАЦКО. За писање слова Ц користиле су се заједничке линије слова А и К. На основу писаних докумената сазнајемо да су све оснивачке повеље српских цркви и сви закони српских држава пре датирани по Српском календару Светог Саве. Тако су Душанов законик заједно потписали цар Душан и патријарх српски Јанићије у Лето 6857, месеца маја, у 21. дану Датирање Законика по Српском календару Светог Саве показује јединство државног и црквеног календара. На основу оснивачких повеља српских цркава дознајемо да до године Јулијански календар никада није био званични календар Свете српске цркве. На основу старих записа сазнајемо да Јулијански календар није био ни у седмом веку званични календар Свете српске цркве. Запис у Лето (631. година) уклесан је на гробном камену крај Видоштака.

8 Наметнути Јулијански календар, постепено, из дана у дан, урушава идентитет српског народа који је Српска православна црква чувала вековима и уједно релативизује све православне хришћанске празнике. Тако је дан посвећен Светом Стефану деспоту српском, са 19. јула померен на 1. август. У Црквинама на гробном камену Светог Стефана деспота српског пише у Лето месеца јула у 19. дану. Датирање је по Српском кaлендару Светог Саве, а ми славимо дан Светог Стефана деспота српског по туђем Јулијанском календару 1. августа. Нажалост, Српска православна црква уместо Српског календара Светог Саве и данас слави Јулијански календар који је успоставио аустријски цар Фрањо Јосиф године преко незаконите црквене јерархије. У складу са одлуком незаконите црквене јерархије, Епархија Бачка, преко јавног сервиса, чак и на дан Светог Саве, фаворизује туђе календарe и невиди, или неће да види Српски календар, са Српским симболом за време, уклесан на ктиторском натпису манастира Ново Хопово. ''Српска великодушност често је прелазила у слабост. И то у велику и убитачну слабост у сервилност'' Теодул, Љубостиња, Свети Владика Николај Велимировић. Питам се, да ли ће Епархија Бачка на прослави 800 година од хиротоније Светог Саве бар поменути Српски календар Светог Саве. Српски народ треба да зна да су називи Јулијански и Грегоријански календар само прикривање истине о стварним називима туђих календара од стране заговорника Бечко-Берлинске школе. Јулијански календар је Календар римског императора Јулија Цезара а Грегоријански календар је католички Календар папе Гргура 13 уведен папском булом године. У то време Јулијански календар је каснио за Српским календаром 10 дана. Српски календар је био једини календар на европском простору који указивао на грешке званичног Јулијанског календара. Папа Гргур 13. одлучио да после четвртка, 4. октобра 1582., по Јулијанском календару, да следећи дан буде петак 15. октобар године по Српском календару Светог Саве. Тако је папа Гргур 13. преузео српско датирање и назвао га својим а српском народу су наметнули Јулијански календар.

9 У последње време, да се Срби не досете, уместо назива Јулијански и Грегоријански календар, домаћи аустрофили измислили су Стари и Нови календар. Питам се, да ли је датирање на кули Крстачи Смедеревске тврђаве по измишљеном Старом календару или по Српском календару Светог Саве где се јасно види Српски симбол за време. У Христа Бога,благоверни деспот Ђурађ, Господин Србљу и Приморју Зетском, заповешћу његовом сазида се овај град у Лето По Српском календару ново Лето 7528., почеће месеца биљара (априла) у другом дану (2. Априлa), а од Ваплођења Господњега година, када Сунце у 12 часова пређе преко Пећке патријаршије. Почетак српске календарске године одређује Сунце, а не човек, Српски календар Светог Саве заувек ће остати у срцу српског народа. Србија се буди. Појте му Срби. Песму и утројте! Да се зна Милан Т. Стеванчевић У Лето месеца сечка(фебруара) у 25. дану а од Ваплођења Господњега година. У Београду

Microsoft Word - V .doc

Microsoft Word - V .doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ИСТОРИЈА Разред: Пети Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова 1. Уводни час

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОДБОР ЗА ЊЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА Број: 16-03/6.1-56-2/19 Датум: 18.03.2019. године ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА ИСТОРИЈСКИХ ДОГАЂАЈА ОД РЕПУБЛИЧКОГ ЗНАЧАЈА У 2019. ГОДИНИ

Више

SIJEČANJ 2017 Decembar NEDJELJA 17 UTORAK Februar Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Pet

SIJEČANJ 2017 Decembar NEDJELJA 17 UTORAK Februar Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Pet SIJEČANJ Decembar 2016 1 NEDJELJA 17 UTORAK Februar 1 Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Petak 10 Subota 11 Nedjelja 12 Ponedjeljak 13 Utorak 14 Srijeda

Више

МАТИЦА СРПСКА ДРУШТВО ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ Научни скуп: 11. НОВЕМБАР СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА ХЕРЦЕГ НОВИ, НОВЕМБАР 2018.

МАТИЦА СРПСКА ДРУШТВО ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ Научни скуп: 11. НОВЕМБАР СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА ХЕРЦЕГ НОВИ, НОВЕМБАР 2018. МАТИЦА СРПСКА ДРУШТВО ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ Научни скуп: 11. НОВЕМБАР СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА ХЕРЦЕГ НОВИ, 10-11. НОВЕМБАР 2018. ПРОГРАМ ПЕТАК, 9. НОВЕМБАР: ДОЛАЗАК УЧЕСНИКА У ХОТЕЛ ВОЈВОДИНА

Више

Presentation Title

Presentation Title www.free-ppt-templates.com Car Stefan Uroš V (Nejaki) Petra Miladinović Add your text here Car Stefan Uroš V Nemanjić, poznatiji kao Uroš Nejaki, sin je i naslednik cara Dušana. Vladao je od 1355. do1371.,

Више

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ВЕРСКА НАСТАВА (ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС) Разред: Шести Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду

Више

Радоје Андрић СТАРО КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО БЕОГРАД, 2018.

Радоје Андрић СТАРО КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО БЕОГРАД, 2018. Радоје Андрић СТАРО КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО БЕОГРАД, 2018. Радоје Андрић СТАРО КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО СТАРО КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО УМЕСТО ПРЕДГОВОРА Плећа Милоша и Митра Тарабића, синонима Креманског

Више

КОМЕНТАР ПРАВИЛНИКА О ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СА СЕДИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ ("Службе

КОМЕНТАР ПРАВИЛНИКА О ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СА СЕДИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ (Службе КОМЕНТАР ПРАВИЛНИКА О ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СА СЕДИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ ("Службени лист АП Војводине", број 33/2016) Правилником о

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

8 th Student's Symposium: Research Topics and Intercultural Learning in the International Context ( ) Obilazak UNESCO baštine Nin-najstar

8 th Student's Symposium: Research Topics and Intercultural Learning in the International Context ( ) Obilazak UNESCO baštine Nin-najstar 8 th Student's Symposium: Research Topics and Intercultural Learning in the International Context (15.-25.6.2018.) Obilazak UNESCO baštine Nin-najstariji hrvatski kraljevski grad U petak, 22.06.2018. posjetili

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin Eksterna provjera znanja na kraju IX razreda osnovne škole Drugi termin Upustvo za bodovanje pitanja u testu iz I S T O R I J E Pitanje 1. Odgovor: pod B - Konstantin Pitanje 2. Odgovor: pod C Kotromanića

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

VESTI Kad je srpski dinar bio valuta

VESTI Kad je srpski dinar bio valuta https://www.blic.rs/kultura/vesti/kad-je-srpski-dinar-bio-valuta-u-italiji-a-dante-o-njemu-pisao-stihove/kegd7gd VESTI Kad je srpski dinar bio valuta u Italiji, a Dante o njemu PISAO STIHOVE Miona Kovačević

Више

Skupština Crne Gore REVIDIRANI PLAN ZAKONODAVNOG RADA SKUPŠTINE CRNE GORE ZA DRUGO REDOVNO (JESENJE) ZASIJEDANJE U GODINI Podgorica, oktobar 201

Skupština Crne Gore REVIDIRANI PLAN ZAKONODAVNOG RADA SKUPŠTINE CRNE GORE ZA DRUGO REDOVNO (JESENJE) ZASIJEDANJE U GODINI Podgorica, oktobar 201 Skupština Crne Gore REVIDIRANI PLAN ZAKONODAVNOG RADA SKUPŠTINE CRNE GORE ZA DRUGO REDOVNO (JESENJE) ZASIJEDANJE U 2013. GODINI Podgorica, oktobar 2013. godine Uvod Plan zakonodavnog rada sadrži pregled

Више

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настава) Годишњи фонд часова: 36 Недељни фонд часова: 1 Тема/подтема

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ШАМАЦ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОПШТИНСКА УПРАВА Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Краља Александра I Карађор

РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ШАМАЦ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОПШТИНСКА УПРАВА Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Краља Александра I Карађор РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ШАМАЦ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОПШТИНСКА УПРАВА Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Краља Александра I Карађорђевића 4, 76230 Шамац, тел: 054/611-800, Факс:054/620-300

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-17 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган

Више

irodalom_I 1(3)-LILI-v1.2.indd

irodalom_I 1(3)-LILI-v1.2.indd SPISAK SLIKA I FOTOGRAFIJA 1. ПЕЋИНСКИ ЦРТЕЖ ИЗ ПЕЋИНЕ АЛТАМИРА...10 2. КЛИНАСТО ПИСМО...60 3. АФРОДИТА - БОГИЊА ЛЕПОТЕ И ЧУЛНЕ ЉУБАВИ...74 4. ГРЧКО ПОЗОРИШТЕ...86 5. МИКЕЛАНЂЕЛО: СТВАРАЊЕ СВЕТА... 115

Више

Slide 1

Slide 1 ЕЛЕКТРОНСКЕ ИЗЛОЖБЕ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ ПРИРЕДИЛА ЈЕ 178 ИЗЛОЖБИ У ВИТРИНАМА. ОД ЈАНУАРА 2011. ГОДИНЕ ИЗЛОЖБЕ СЕ ПРЕЗЕНТУЈУ У ЕЛЕКТРОНСКОМ ОБЛИКУ,

Више

СЕКТОР ЗА ПОСЛОВЕ С ГОТОВИНОМ ИЗВЕШТАЈ О ОТКРИВЕНИМ ФАЛСИФИКОВАНИМ НОВЧАНИЦАМА Јануар јун Јул 2019.

СЕКТОР ЗА ПОСЛОВЕ С ГОТОВИНОМ ИЗВЕШТАЈ О ОТКРИВЕНИМ ФАЛСИФИКОВАНИМ НОВЧАНИЦАМА Јануар јун Јул 2019. СЕКТОР ЗА ПОСЛОВЕ С ГОТОВИНОМ ИЗВЕШТАЈ О ОТКРИВЕНИМ ФАЛСИФИКОВАНИМ НОВЧАНИЦАМА Јануар јун 2019. Јул 2019. Садржај: 1. Експертиза готовог новца... 2 2. Експертиза ефективног страног новца... 4 3. Однос

Више

UNIVERZITET U NOVOM SADU

UNIVERZITET  U  NOVOM  SADU RASPORED PRIJEMNIH ISPITA NA DEPARTMANU DRAMSKIH UMETNOSTI juni 2019. STUDIJSKI PROGRAM - GLUMA NA SRPSKOM JEZIKU PRIJEM DOKUMENATA je: 18.06.2019. od 9,00 do 13,00 časova u Đure Jakšića 7. PRVI DEO PRIJEMNOG

Више

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije Прилог 4. Упутства за обликовање докторске дисертације Докторски рад пише се на српском језику или на другом језику, у складу са Законом, и садржи упоредну насловну страну, проширени резиме (до 4 стране)

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ МАГИСТАРСКЕ ТЕЗЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију Наставно-научно веће Филозофског факултета у Новом Саду на

Више

TEST ZNANJA, 5 razred

TEST ZNANJA, 5 razred Број поена ШИФРА КОМИСИЈА ТЕСТ ЗНАЊА ЗА V РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИСТОРИЈА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ 2019. године УПУТСТВО ЗА РАД 1. Свако питање пажљиво прочитај да би га потпуно разумео. 2. Ако неко питање не можеш

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

ЕТНОГРАФСКИ МАТЕРИЈАЛ ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ У СЛОВЕНСКОМ ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У ЉУБЉАНИ У Словенском етнографском музеју, у Љубљани, постоји збирка етногр

ЕТНОГРАФСКИ МАТЕРИЈАЛ ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ У СЛОВЕНСКОМ ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У ЉУБЉАНИ У Словенском етнографском музеју, у Љубљани, постоји збирка етногр ЕТНОГРАФСКИ МАТЕРИЈАЛ ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ У СЛОВЕНСКОМ ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У ЉУБЉАНИ У Словенском етнографском музеју, у Љубљани, постоји збирка етнографских предмета пореклом из Србије од којих највећи

Више

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања На основу члана 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр. 83/14 и 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), члан 4, 5 и 6 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање

Више

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачки покрет у Турској 1804 1813. године... Историјски

Више

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему 24/07/2019 Празник Светог Сисоја у Срему Празник Преподобног Сисоја Великог, заштитиника деце, традиционално се обележава у многим парохијама Епархије сремске. Посебно свечано било је у Шиду, Угриновцима,

Више

Microsoft Word - 38

Microsoft Word - 38 Зборник радова конференције Развој астрономије код Срба V Београд, 18-22. април 2008, уредник М. С. Димитријевић Публ. Астр. друш. Руђер Бошковић бр. 8, 2009, 501-508 СТАВ МЛАДЕНА БЕРИЋА ПРЕМА КАЛЕНДАРУ

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕОГРАД СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 92/15 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУП

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 92/15 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУП РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 92/15 Б е о г р а д дел. бр.36896 датум: 07.10.2015.г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУПАЊА НАДЛЕЖНИХ ОРГАНА ПРЕМА ИЗБЕГЛИЦАМА И МИГРАНТИМА

Више

Istorija EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 28. MAJ GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog up

Istorija EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 28. MAJ GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog up Istorija EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 28. MAJ 2014. GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog uputstva za bodovanje kako bi svi učenici bili na isti

Више

Microsoft Word - PLAN NABAVKI ZA 2019 _2_.doc

Microsoft Word - PLAN NABAVKI ZA 2019 _2_.doc ПЛАН НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ ЗА ТЕХНОЛОШКО МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ ЈАВНЕ НАБАВКЕ Редни број Предмет / ОРН Процењена вредност (укупно, по годинама) Планирана средства у буџету/фин. плану динарима (без ПДВ а) Износ

Више

ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ

ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Силабуси основне студије богословља Предмет: Библијска ерминевтика Група: Библистика Фонд часова: 2+1 Испит: Назив курса: Библијска ерминевтика

Више

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр. 21497/13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул 2016. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет

Више

Slide 1

Slide 1 Библиотека Матице српске Електронске изложбе у 2013. Библиотека Матице српске Библиотека Матице српске приредила је 178 изложби у витринама. Од јануара 2011. године изложбе се презентују у електронском

Више

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања На основу члана 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр. 83/14 и 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), члана 4-6 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног

Више

quality cert uputstvo za koriscenje znaka

quality cert uputstvo za koriscenje znaka UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE ZNAKA SERTIFIKACIJE copyright Quality Cert O QUALITY CERT MEĐUNARODNO NEZAVISNO SERTIFIKACIONO TELO Quality Cert je nezavisno sertifikaciono telo koje je osnovano u cilju pružanja

Више

ФОНДАЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ ПТИЦА ГРАБЉИВИЦА Београд Соко ластавичар (Falco subbuteo) Миливоје Вучановић Мишар (Buteo buteo) Миливоје Вучановић Буљина (Bubo

ФОНДАЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ ПТИЦА ГРАБЉИВИЦА Београд Соко ластавичар (Falco subbuteo) Миливоје Вучановић Мишар (Buteo buteo) Миливоје Вучановић Буљина (Bubo Соко ластавичар (Falco subbuteo) Миливоје Вучановић Мишар (Buteo buteo) Миливоје Вучановић Буљина (Bubo bubo) Миливоје Вучановић Куповином календара за 0. подржавате заштиту угрожених врста Жута чапља

Више

cruise-srb

cruise-srb Athos Sea Cruises George Rodokalakis Ammouliani, 63075 Halkidiki, Greece Rodokalaki Ioanna (+30) 2377071606 E-mail: contact@athos-cruises.gr Rodokalakis George (+30) 2377071071 (+30) 6986107451 E-mail:

Више

013 I 014 .indd

013 I 014 .indd ЈАСМИНА НЕДЕЉКОВИЋ (Београд) O ИЗДАЊУ ПОВЕЉА И ПИСАМА ДЕСПОТА СТЕФАНА Књига Повеље и писма деспота Стефана (Београд, 2007, 516 стр., са 185 прилога) академика Александра Младеновића друга је по реду коју

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademja.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА за

Више

На основу чл. 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр.83/14, 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), Решења Комисије за контр

На основу чл. 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр.83/14, 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), Решења Комисије за контр На основу чл. 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр.83/14, 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), Решења Комисије за контролу државне помоћи број 401-00-00055/2019-01, од 28.

Више

Europass

Europass Curriculum Vitae Lične informacije Prezime / ime Dejan Šešelj Adresa Vuka Karadžića 459, 71 123 Istočno Sarajevo, Bosna i Hercegovina Telefon +387 57 342 443 GSM: +387 65 987 170 Fax E-mail seseljdeki@yahoo.com

Више

Microsoft Word - REBALANS PLANA NABAVKI ZA 2017.doc

Microsoft Word - REBALANS PLANA NABAVKI ZA 2017.doc РЕБАЛАНС ПЛАНА НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ ЗА ТЕХНОЛОШКО МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ ЈАВНЕ НАБАВКЕ Редни број Предмет / ОРН Процењена вредност (укупно, по годинама) Планирана средства у буџету/фин. плану динарима (без ПДВ

Више

Microsoft Word - ZAKON o ratifikaciji sporazuma izmedju SCG i R. Makedonije....doc

Microsoft Word - ZAKON o ratifikaciji sporazuma izmedju SCG i R. Makedonije....doc ZAKON O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I REPUBLIKE MAKEDONIJE O ZAŠTITI SRPSKE I CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI MAKEDONIJI I MAKEDONSKE NACIONALNE MANJINE U SRBIJI I CRNOJ

Више

Negativni naslovi, pozitivan ton kako mediji u Srbiji vide vojne vežbe, mirovne misije i IPAP Pavle Nedić Beograd, 2019

Negativni naslovi, pozitivan ton kako mediji u Srbiji vide vojne vežbe, mirovne misije i IPAP Pavle Nedić Beograd, 2019 Negativni naslovi, pozitivan ton kako mediji u Srbiji vide vojne vežbe, mirovne misije i IPAP Beograd, 2019 U srpskim medijima mirovne misije i vojne vežbe se uglavnom spominju u kontekstu Kosova. Multinacionalne

Више

Microsoft Word - PLAN NABAVKI ZA 2017.doc

Microsoft Word - PLAN NABAVKI ZA 2017.doc ПЛАН НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ ЗА ТЕХНОЛОШКО МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ ЈАВНЕ НАБАВКЕ Редни број Предмет набавке/ ОРН Процењена вредност (укупно, по годинама) Планирана средства у буџету/фин. плану динарима (без ПДВ

Више

Slajd 1

Slajd 1 KRALJEVINA SRBA, HRVATA I SLOVENACA Vidovdanski ustav studeni 1920. izbori za Ustavotvornu skupštinu rezultati izbora za Ustavotvornu skupštinu 1920. dio zastupnika nezadovoljan radom Skupštine, istupaju

Више

ПЕНОЛОГИЈА

ПЕНОЛОГИЈА ПЕНОЛОГИЈА ШКОЛСКА 2018-19 Информације о предмету Тип предмета: Обавезан Семестар: VII - VIII ЕСПБ: 7 бодова Фонд часова: 2 + 1 Наставник: Проф. др Даница Васиљевић-Продановић Циљ наставе: овладавање основним

Више

110

110 110 52. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА! (BLESS THE LORD ETERNAL, O MY SOUL) Псалам 103. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА, СВЕТО ИМЕ ЊЕГОВО! НЕ ЗАБОРАВЉАЈ НИЈЕДНО ТИ ДОБРОЧИНСТВО ЊЕГОВО. ОН НАМ ОПРАШТА СВЕ ГРЕХОВЕ,

Више

Превела с италијанског Гордана Бреберина

Превела с италијанског Гордана Бреберина Превела с италијанског Гордана Бреберина ЛЕГЕНДА УМЕТНОСТ ПРИВРЕДА ОРГАНИЗАЦИЈА ВОЈСКЕ КУЛТУРА ДРУШТВО НА УЛИЦАМА Рим, дан уочи мајских ида, године 707. (14. маја, 47. пре Христа) Отац и син су ишли улицама

Више

Saopštenje sa VI sjednice Ustavnog suda Crne Gore, održane 18. jula godine, kojom je predsjedavao dr Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog s

Saopštenje sa VI sjednice Ustavnog suda Crne Gore, održane 18. jula godine, kojom je predsjedavao dr Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog s Saopštenje sa VI sjednice Ustavnog suda Crne Gore, održane 18. jula 2019. godine, kojom je predsjedavao dr Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog suda I U predmetima ocjene ustavnosti zakona, zakonitosti

Више

Izvadak iz Odluke o naknadama za usluge koje obavlja J&T banka d.d. u poslovanju s poslovnim subjektima i fizičkim osobama za pružanje usluga platnog

Izvadak iz Odluke o naknadama za usluge koje obavlja J&T banka d.d. u poslovanju s poslovnim subjektima i fizičkim osobama za pružanje usluga platnog Izvadak iz Odluke o naknadama za usluge koje obavlja J&T banka d.d. u poslovanju s poslovnim subjektima i fizičkim osobama za pružanje usluga platnog prometa poslovnim subjektima TRANSAKCIJSKI RAČUN C.1

Више

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti]

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti] Vukovar grad heroj NEKAD I SAD Grad Vukovar Vukovar je najveći hrvatski grad i riječna luka na Dunavu. Središte je Vukovarsko-srijemske županije. Grb Vukovara Povijest Ovo područje bilo je naseljenjo još

Више

Pravilnik o mjerama za povećanje vidljivosti i prisutnosti Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih organizacionih jedinica na Intermetu

Pravilnik o mjerama za povećanje vidljivosti i prisutnosti Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih organizacionih jedinica na Intermetu УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ СЕНАТ УНИВЕРЗИТЕТА П Р А В И Л Н И К O МЈЕРАМА ЗА ПОВЕЋАЊЕ ВИДЉИВОСТИ И ПРИСУТНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ И ЊЕГОВИХ ОРГАНИЗАЦИОНИХ ЈЕДИНИЦА НА ИНТЕРНЕТУ Бања Лука, 03.09.2015.

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

Izveštaj o PR aktivnostima povodom otvaranja predstavništva Alkaloida AD Skoplje

Izveštaj o PR aktivnostima povodom otvaranja predstavništva Alkaloida AD Skoplje Dan 17.09.2018. Dan 17.09.2018. Dan 17.09.2018. Pobjeda 17.09.2018. Dnevne novine 17.09.2018. Kodex.me 16.09.2018. Počinje prva međunarodna konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji

Више

Предмети

Предмети НОВА АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ БЕОГРАД ФИНАЛНИ СПИСАК ПРЕДМЕТА НА НОВОЈ АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ ШКОЛСКЕ 2018/2019 ГОДИНЕ ЦРНИМ су обележeни предмети који су на располагању у јесењем семестру.

Више

Zbirka medijskih objava

Zbirka medijskih objava Zbirka medijskih objava VladaBrckoDistrikta_kliping_dnevno, za razdoblje 18. 5. 2019 Broj objava: 7 Televizija: 4 Štampa: 3 praćenja: Vlada Distrikta: 0 Gradonačelnik...: 1 Skupština Distrikta: 0 : 6 Gradonačelnik

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/21 21. август 2001. године УРЕДБА

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 ГРОЦКА Мала оаса субота, 14. јул 2012. Драги Билогорци! Послије Смедеревске Паланке 2010. г. и Руме 2011, традиционални Сабор Билогораца се одржава 2012. у Гроцкој. Досадашњи сабори, иако бројни, нису

Више

LIČNI PODACI Ime i prezime: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković Srbin

LIČNI PODACI Ime i prezime:   Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković Srbin LIČNI PODACI Ime i prezime: E-mail: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković rajkoklickovic@hotmail.com Srbin 20.07.1956. godine, Donji Petrovići, Bosanska Krupa Docent

Више

Српски владари из династије Немањића 114

Српски владари из династије Немањића 114 Српски владари из династије Немањића 114 15. NASTANAK DR@AVE NEMAWI]A Кључни појмови: Немањићи српска средњовековна династија, владали су Србијом од XII до XIV века. Српска краљевина крунисањем Стефана

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 На основу члана 55. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/ 2005-68/2015) и Члана 9. став 3. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета у Нишу број 8/2014) Сенат Универзитета

Више

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n TANJUG, 20.06.2014. Video >>>> RTS, 20.06.2014. Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih nauka iz zemlje i dijaspore doprinose stalnom unapređenju

Више

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Наставни план 15СЛ - Словачки језик и књижевност Година студија: 1 РБ Акроним Назив Фонд часо

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Наставни план 15СЛ - Словачки језик и књижевност Година студија: 1 РБ Акроним Назив Фонд часо Година студија: 1 РБ Акроним Назив Фонд часова Семестар ЕСПБ Обавезни предмети у 1. семестру 1. 15СЛСЛ001 Фонетика и фонологија словачког језика (2+2+0) 1 6 2. 15СЛСЛ002 Правопис словачког језика 1 (1+1+0)

Више

March 16, 2007 (10:00 AM)

March 16, 2007 (10:00 AM) April 2010 Saturday Morning Session---13 Sister Julie B. Beck, xxx Language p.1 И на слушкиње [ћу] у оне дане излити дух свој Oд Џули Б. Бек, врховне председнице Потпорног друштва Знамо да смо успешни

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 016/017. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

KATEKIZAM  KATOLIČKE  CRKVE Petak, 02.11.2012.g. DANAS SAM POČEO SA MOLITVOM ZA NEVJERNIKE, PREMA PREPORUCI NAŠE 1 / 24 MAJČICE IZ MEĐUGORJA. JER DANAS, SVAKOG 2. U MJESECU, DRAGA MAJČICA DOLAZI I JAVLJA SE NA RAZNE NAČINE VIJDELICI

Више

Правилник о оцењивању и полагању испита

Правилник о оцењивању и полагању испита Број: 768/2-4 Датум: 22. 6. 2015. На основу члана 55. и 89. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14 и 45/15 аутентично тумачење), члана 17. Правилника

Више

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СЕМИНАРСКОГ РАДА ИЗГЛЕД НАСЛОВНЕ СТРАНЕ Семинарски рад се ради у програму Microsoft Word, у фонту Times New Roman (ћирилица), са пр

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СЕМИНАРСКОГ РАДА ИЗГЛЕД НАСЛОВНЕ СТРАНЕ Семинарски рад се ради у програму Microsoft Word, у фонту Times New Roman (ћирилица), са пр УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СЕМИНАРСКОГ РАДА ИЗГЛЕД НАСЛОВНЕ СТРАНЕ Семинарски рад се ради у програму Microsoft Word, у фонту Times New Roman (ћирилица), са проредом Single. Величина слова у тексту (Font Size)

Више

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне секције Реализација конкурса (Фестивал љубавне поезије,,иван

Више

ЦЕНЕ ПРИРОДНОГ ГАСА ЗА ЈАВНО СНАБДЕВАЊЕ (БЕЗ ПДВ) Енергетска делатност Категорија Групе купаца Тарифе Цена *) Мала потрошња Енергент (RSD/m 3 ) 32,28

ЦЕНЕ ПРИРОДНОГ ГАСА ЗА ЈАВНО СНАБДЕВАЊЕ (БЕЗ ПДВ) Енергетска делатност Категорија Групе купаца Тарифе Цена *) Мала потрошња Енергент (RSD/m 3 ) 32,28 ЦЕНЕ ПРИРОДНОГ ГАСА ЗА ЈАВНО СНАБДЕВАЊЕ (БЕЗ ПДВ) Енергетска делатност Категорија Групе купаца Тарифе Цена *) Мала потрошња Енергент (RSD/m 3 ) 32,28 ( Мала потрошњадомаћинства и 1.984,39 Мала потрошња-остали

Више

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“ Значајно се писац и академик Љубомир Симовић запитао: А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?! Видите, поштовани господине Симовићу, и остали које ово питање толико мори, мене, рецимо, раздире- шта ћемо

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИСОКОМ ШКОЛОМ ПЕТАК 14. 09. 2018. САЛА ЗА ФИЗИЧКО/ АМФИТЕАТАР

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-19 Образовни профил: мастер

Више

2015 Yearly Calendar - CalendarLabs.com

2015 Yearly Calendar - CalendarLabs.com 3Х3 ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ КАЛЕНДАР 2019 БЕОГРАД, АПРИЛ 2019. АПРИЛ 2019 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 14 15 16 17 18 19 20 HILL DAY'S 9 БЕОГРАД 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 МАЈ 2019 6 7 8 9 3X3 ШКОЛСKO 1 2 3

Више

AM_Ple_LegConsolidated

AM_Ple_LegConsolidated 29.5.2017 A8-0028/1 Amandman 1 Claude Moraes u ime Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Izvješće Sylvia-Yvonne Kaufmann Jedinstveni obrazac za vize COM(2015)0303 C8-0164/2015 2015/0134(COD)

Више

REPUBLIKA SRPSKA

REPUBLIKA SRPSKA РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ К О Н К У Р С ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШКОЛСКОЈ 2018/2019. ГОДИНИ Бања Лука, мај 2018. године На основу члана 45.

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 0/06. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

Finansijski aranžmani BiH sa MMF-om Stand-by je finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bila

Finansijski aranžmani BiH sa MMF-om Stand-by je finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bila Finansijski aranžmani BiH sa MMF-om Stand-by je finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bilansu. Sredstva za aranžman se obezbjeđuju iz opštih

Више

Microsoft Word - UPIS-studenata2019

Microsoft Word - UPIS-studenata2019 УПИС СТУДЕНАТА У ШКОЛСКУ 2019/20. ГОДИНУ КАНДИДАТИ КОJИ СУ ОСТВАРИЛИ ПРАВО УПИСА У ПРВУ ГОДИНУ СТУДИJА НА АКАДЕМИЈИ ПОСЛОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА БЕОГРАД - ОДСЕК БЕОГРАД ЗА ШКОЛСКУ 2019/20. ГОДИНУ, ПО ОСНОВУ

Више

Универзитет у Крагујевцу Календар активнпсти за шкплску 2011/2012

Универзитет у Крагујевцу Календар активнпсти за шкплску 2011/2012 Календар активнпсти за шкплску 2011/2012 6 14 29 05 07 08 12 13 19 20 21 22 23 27 Технички Чачак Јагпдина, ПМФ, Технички Чачак Избпрнп Правни Технички Чачак - ПМФ Технички Чачак ПМФ, Технички Чачак Савет

Више

ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ БОКСЕРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И ТАКМИЧАРА

ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ БОКСЕРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И ТАКМИЧАРА На основу члана 7. Статута Боксерског савеза Србије, Управни одбор Боксерског савеза Србије на седници одржаној 02.11.2015. године доноси ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ БОКСЕРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА 2015. УПРАВНИ

Више

Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac Razrednica: Marija Tomljenović Okvirni vremenik pisanih provjera znanja za 5.a razred 2017./ polugo

Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac Razrednica: Marija Tomljenović Okvirni vremenik pisanih provjera znanja za 5.a razred 2017./ polugo Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac Razrednica: Marija Tomljenović Okvirni vremenik pisanih provjera znanja za 5.a razred 2017./18. 1. polugodište 1. ned 1. sri PRI Građa i uloge životinjskog

Више

Microsoft Word - Doktorat_Bosko_Brankovic

Microsoft Word - Doktorat_Bosko_Brankovic ИЗВЈЕШТАЈ О ОЦЈЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ И КАНДИДАТА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ТЕЗЕ На основу члана 71. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Српске, број 73/10) Научно наставно вијеће Филозофског

Више

piše: dr Miroljub Jevtić Šta znače zahtevi za autokefalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori KAD ATEISTI VODE CRKVENA POSLA Niko ne poriče činjenicu da

piše: dr Miroljub Jevtić Šta znače zahtevi za autokefalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori KAD ATEISTI VODE CRKVENA POSLA Niko ne poriče činjenicu da piše: dr Miroljub Jevtić Šta znače zahtevi za autokefalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori KAD ATEISTI VODE CRKVENA POSLA Niko ne poriče činjenicu da Crna Gora ima pravo na samoopredeljenje do otcepljenja,

Више

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фондације Доцент др Милена Далмација овереним пред Основним

Више

ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЛОЛОШКЕ НАУКЕ Студијски програм: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ЈЕЗИК Распоред испита у ЈУЛСКОМ испитном року з

ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЛОЛОШКЕ НАУКЕ Студијски програм: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ЈЕЗИК Распоред испита у ЈУЛСКОМ испитном року з ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЛОЛОШКЕ НАУКЕ Студијски програм: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ЈЕЗИК Распоред испита у ЈУЛСКОМ испитном року за школску 2018/2019. годину 1. ГОДИНА 1. Енглески језик

Више

ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЛОЛОШКЕ НАУКЕ Студијски програм: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ЈЕЗИК Распоред испита у СЕПТЕМБАРСКОМ испитном

ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЛОЛОШКЕ НАУКЕ Студијски програм: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ЈЕЗИК Распоред испита у СЕПТЕМБАРСКОМ испитном ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ ДЕПАРТМАН ЗА ФИЛОЛОШКЕ НАУКЕ Студијски програм: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ЈЕЗИК Распоред испита у СЕПТЕМБАРСКОМ испитном року за школску 2018/2019. годину 1. ГОДИНА 1. Енглески

Више

untitled

untitled Ф ут ур кондензован Сетите се шта сте јуче радили. Па, ако вас није срамота, радите то исто и данас. Душко Радовић Сетите се шта сте јуче радили. Па, ако вас није срамота, радите то исто и данас. Душко

Више

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda Srbije Kralja Milutina 52, Beograd Datum održavanja:

Више

Izmena konkursne dokumentacije za JN br.15-13

Izmena konkursne dokumentacije za JN br.15-13 Број: 10291/7-1 Ниш, 25.10.2013. године. 18000 Ниш, Булевар др Зорана Ђинђића 46а Тел.: 018/518-500, 518-550; Факс: 018/533-315 www.jugoistok.com ПРЕДМЕТ: Измена конкурсне документације, у поступку ЈН

Више