ГДЕ ЈЕ ХРИСТ У ДАНАШЊЕМ ХРИШЋАНСТВУ

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ГДЕ ЈЕ ХРИСТ У ДАНАШЊЕМ ХРИШЋАНСТВУ"

Транскрипт

1 2016 ГДЕ ЈЕ ХРИСТ У ДАНАШЊЕМ ХРИШЋАНСТВУ? أين تعايلم املسيح يف انلرصانية < صربي Serbian >Српски др. Лауренце Б. Бровн الدكتور لورنس بي براون Превод: Александра Ђорђевић Рецензија: Фејзо Радончић Љубица Јовановић ترجمة: ألكساندرى جورجيفيتس مراجعة: فيزو رادونتشيش ليوبيتسا يوفانوفيتس

2 1 Где је Христ у данашњем хришћанству? Верски учењаци одувек приписивали су начела хришћанске вере учењима Павла више него Исусовим учењима. Али колико год ја желео да започнем ту тему, мислим да је најбоље да претходно бацимо брзи поглед на Стари завет како би подржали ту тврдњу. Стари завет проповеда да се Јаков рвао са Богом. Заправо, Стари завет бележи да се Јаков не само борио са Богом, него и да је Јаков надвладао (Генесис 32: 24-30). Имајте на уму да говоримо о малом мехуру протоплазме који се рве са Створитељем чији само Универзум има 240,000,000,000,000,000,000,000 миља у пречнику, који садржи више од милијарду галаксија од којих наша - Галаксија Млечног пута - је само једна (и уз то је још сићушна) и зар Јаков надвлађује? Жао ми је (што ово морам да кажем) али некоме је недостајало пар страна кодекса понашања када је писао тај пасус. Чињеница је међутим да нас тај пасус оставља у дилеми. Ми морамо да - или ставимо под знак питања јеврејски концепт Бога или да прихватимо њихово објашњење да "Бог" у горњим стиховима не значи "Бог" већ да је то био анђео или човек (што у суштини значи да се Старом завету не може веровати). Заправо, ова тешкоћа у текстовима је постала толико проблематична да су у скорашњим издањима

3 2 Библије покушали да то сакрију и променили су превод речи "Бог" у "човек". Оно што, међутим, не могу да промене је основни запис са којег је јеврејска Библија преведена - и у којем и даље стоји реч "Бог". Непоузданост је сталан проблем у Старом завету, најистакнутији пример је неразликовање између Бога и Сатане! У 2. Самуеловој књизи 24:1 гласи: А Господ се опет разгневи на Израиља, и надражи Давида на њих говорећи: Хајде изброј Израиља и Јуду. Међутим, И Дневници 21:1 тврди следеће: Али уста сотона на Израиља и наврати Давида да изброји Израиља. Ух, ко је онда то био? Бог или Сотона? Оба стиха описују исти историјски догађај, али један говори о Богу док други о Сатани. Постоји мала (ако не и тотална) разлика. Хришћани би желели да верују да је Нови завет без таквих проблема, али су нажалост преварени. У ствари, постоји толико пуно контрадикторности да су поједини аутори посветили читаве књиге овој теми. На пример, у Матеју 2:14 и Луки 2:39 се разликује око тога да ли је Исусова породица побегла у Египат или Назарет. Матеј 6 : 9-13 и Лука 11 се разликују у терминима молитве ''Оче наш". Матеја 11:13-14, 17:11-13 и Јован 1:21 се не слажу око тога да ли је Јован Крститељ био Илија.

4 3 Ствари се погоршавају кад уђемо у арену наводног распећа : Ко је носио крст- Симон (Лука 23: 26, Матеја 27:32, Марко 15:21) или Исус (Јован 19:17)? Је ли Исус носио црвену кабаницу (Матеја 27:28) или љубичасту (Јован 19:2)? Јесу ли римски војници ставили зуч (Матеја 27:3) или миро (Марко 15:23) у његово вино? Да ли је Исус био разапет пре трећег сата (Марко 15:25) или после шестог сата (Јован 19:14-15)? Је ли Исус сишао првог дана (Лука 23:43) или не (Јован 20:17)? Јесу ли Исусове последње речи биле: ''Оче! У руке Твоје предајем дух свој.'' (Лука 23:43) Или су пак биле ''Сврши се'' (Јован 19:30)? Ово су само неке од дугог списка библијских недоследности, а оне наглашавају потешкоће веровања у Нови завет као светог записа који мора да буде без иједне грешке. Ипак, они који заиста верују у своје спасење са Новим заветом - хришћани су они који треба да одговоре на питање- Где је "Исус Христ" у данашњем хришћанству? Ово је крајње праведно питање. Са једне стране имамо веру названу по Исусу Христу, али са друге стране су начела хришћанства тј. Тројства у супротности са свиме ониме чему је Исус позивао. Знам, знам - они од вас који не вичу ''Јеретик!'' скупљају дрва за паљење ломаче. Али чекајте. Спустите доле ваша моћна оружја и слушајте. Хришћани тврде да базирају своја учења на комбинацији Исусових и Павлових учења. Проблем је у томе што су та два учења

5 4 све осим комплементарна (допуњујућа). Заправо, они противрече једно другом. Узмите неке примере: Исус је подучавао људе закону Старог завета, Павле га је негирао. Исус је проповедао ортодоксну јеврејску веру, а Павле мистерије вере. Исус је говорио о одговорности у вери; Павле је предложио оправдање вером. Исус је себе описао као етничког пророка; Павле га је дефинисао као универзалног. 1 Исус је учио молитве Богу, а Павле је поставио Исуса као посредника. Исус је проповедао Божију једноћу, док су теолози Павлове идеологије изградили Тројство. Због ових разлога, многи учењаци сматрају Павла главним кваритељем апостолског хришћанства и Исусових учења. Многе ране хришћанске секте су имале овакав став, укључујући и секту која је постојала у 2. веку н.е. која је била позната под именом ''адоптионистичка''. Конкретно, сви они су сматрали Павла, једног од 1 Исус Христ је био још један у дугом низу посланика који су били слати залуталим Израелићанима. Као што он то јасно потврђује: Ја сам послат само к изгубљеним овцама дома Израиљевог. (Матеја 15:24). Када је Исус послао апостоле на Божији пут, он их је саветовао: На пут незнабожаца не идите, и у град самарјански не улазите. Него идите к изгубљеним овцама дома Израиљевог. (Матеја 10:5-6) Током свог мисионартсва, никада није забележено да је Исус увео паганина (незнабошца) у монотеизам а заправо је забележено да је првобитно укорио паганина што је тражио његове услуге, упоређујући га са псом. (Матеј 15 : и Марко 7: 25-30) Исус је био припадник јеврејског народа, његови сви ученици су били Јевреји и они су усмерили своје мисионарство ка Јеврејима. Човек се пита шта то представља нама, оној већини која је узела Исуса као свог "личног спаситеља" и која потиче од пагана, а не од" изгубљених оваца дома Израиљева " којима је Исус био послат.

6 5 најзначајнијих аутора нашег Новог завета - и сматрали су га јеретиком пре него апостолом. 2 Лехман доприноси: ''Оно што Павле назива хришћанством је била чиста јерес која није могла бити базирана на јеврејској или есенској вери или на учењу рабина Исуса. Али, како каже Сцхонфиелд, Павлова јерес је постала темељ хришћанског православља а легитимна црква је била одбачена као јеретичка... Павле је урадио нешто што рабин Исус никада није и што је одбијао да уради. Он је упутио Божије обећање спасења паганима; укинуо је Мојсијев закон, и спречио је директан приступ Богу увођењем посредника.'' 3 Барт Д. Ехрман, можда највећи меродавни научник текстуалног критицизма овог времена коментарише: Павлово мишљење није било универзално прихваћено или, могло би се тврдити, чак ни широко прихваћено... Што је још упечатљивије, Павлова сопствена писма указују да је у његовом времену било истакнутих, искрених и активних хришћанских вођа који су испољавали жестоко неслагање са њим по овом питању и сматрали су да су Павлови ставови корупција праве Христове поруке... Треба увек имати у виду да у свом писму Галаћанима Павле указује на то да је суочио Петра 2 Ехрман, Барт Д. Нови завет: Историјски увод у ране хришћанске списе, Оxфорд Университy Пресс, стр. 3 3 Лехманн, Јоханнес, Рапорт о Исусу, превео Мицхаел Херон, Лондон: Соувенир Пресс, стр. 128, 134.

7 6 баш због таквих питања. (Гал. 2:11-14) Дакле он се није сложио чак ни са Исусовим најближим учеником Петром у тим учењима. 4 Коментаришући ставове неких раних Хришћана у псеудо-клементинској литератури, Ехрман је написао: Павле је оштетио истинску веру на основу његове кратке визије коју је без сумње погрешно протумачио. Стога је Павле непријатељ апостола, а не њихов надређени. Он излази из оквира вере, он је јеретик кога треба забранити а не апостол кога треба следити. 5 Други пак подижу Павла на ниво свеца. Џоел Кармикаел сигурно није један од таквих: ''Ми смо читавим Универзумом удаљени од Исуса. Ако је Исус дошао да само испуни закон Посланика (пророка)'' (Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним''), ако је мислио да "неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши" - да је главна заповест била: ''Чуј Израиљу, Господ је Бог наш Господ једини''... и да ''Нико није благ осим једног Бога."... шта ли би тек помислио о Павловом раду! Павлов тријумф је значио коначно уништење историјског 4 Ехрнман, Барт Д. 2003, Изгубљена хришћанства, Оxфорд Университy Пресс, стр Ехрман, Барт Д Изгубљена хришћанства. Оxфорд Университy Пресс, стр. 184.

8 7 Исуса; он стиже до нас балсамован у хришћанству као мува у ћилибару. 6 Др. Јоханес Веисс такође каже: ''Дакле вера у Христа онако како су је сматрале ране цркве и Павле је било нешто сасвим ново у поређењу са учењима Христа; то је била нова врста религије.'' 7 Заиста нова врста религије. И стога се и поставља питање: Где се налази Христ у хришћанству? ''Ако је хришћанство религија Исуса Христа, где су онда Закони Старог завета и строги монотеизам рабина Исуса и његовог ортодоксног јудаизма? Зашто хришћанство проповеда да је Исус Божији син када је Исус себе назвао ''син човечији'' 88 пута у Библији, а нити једном је назвао себе ''Божијим сином''? Зашто хришћанство уводи исповедање свештеницима, и зашто се молитве упућују свецима, Марији и Исусу кад је Исус учио своје следбенике: ''Овако дакле молите се ви: Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје'' (Матеј, 6:9) И ко је поставио папу? Наравно да није Исус. Тачно - могуће је да је назвао Петра каменом на којем би саградио своју цркву. (Матеј 16:18-19) 6 Цармицхаел, Јоел, М.А Исусова смрт. Неw Yорк: Тхе Мацмиллан Цомпанy, стр Wеисс, Јоханнес, Павле и Исус (превео свештеник Х.Ј. Цхаyтор) Лондон анд Неw Yорк; Харпер анд Бротхерс, стр. 130.

9 8 Међутим, само пет стихова касније назвао је Петра ''сатаном'' и ''увредом''. И немојмо заборавити да се овај ''камен'' три пута одрекао Исуса после његовог хапшења - што на лош начин сведочи о Петровој посвећености новој цркви. Да ли је могуће да су хришћани од тада почели да негирају Исуса? Трансформишући Исусов строги монотеизам у Павлову теологију Тројства, замењујући рабинов (Исусов) Закон Старог завета Павловим ''оправдањем вере'', увођење веровања Исусовог страдања за грехе човечанства, уместо појединачне одговорности сваког човека за своје грехе, онако како је Исус и проповедао, затим одбацивање Исусове људске природе за Павлов концепт Исуса са божанским одликама- онда морамо да се запитамо на који тачно начин хришћанство следи проповедање његовог Посланика (пророка)? Паралелно питање је одредити која религија заиста поштује Исусова изворна учења која и данас налазимо у Библији? Да видимо: Која религија поштује Исуса као пророка (посланика) и као човека? Која религија се придржава стриктног монотеизма, Божијих закона и концепта директне одговорности Богу? Која религија пориче посреднике између човека и Бога? Ако сте на ова питања одговорили: ''Ислам'' били бисте у праву. Ми заиста налазимо учења да су Исуса Христа боље изражена кроз праксу у Исламу него у хришћанству.

10 9 Ово питање, међутим, не треба да буде закључак него увод. Они који схвате да се њихова жеља за тражење истине повећала претходном дискусијом би требали да размотре ово питање озбиљно, да отворе свој ум и да онда... истраже даље! Др. Лауренц Б. Бровн Контакт: Аутор је следећих књига: Прва и последња заповест, Истинско сведочење, Осмо померање, и друго издање Прве и последње заповести (друго издање, књига која је поново написана и подељена на Заблуда, и наставак под именом Упућен ).

11 10

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian

The Prince Becomes a Shepherd Serbian Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-19 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

The Man of Fire Serbian

The Man of Fire Serbian Библија за дјецу представља Огњени човјек написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-30 Образовни профил: мастер

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB Библија за дјецу представља Небо, прелијепи Божији дом написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Више

Forty Years Serbian

Forty Years Serbian Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Више

Лечење проблема тероризма

Лечење проблема тероризма Лечење проблема тероризма [ رصيب Serbian ] Српски Др. Ахмед б. Осман ел - Мезјед Превод: Фејзо Радончић Ревизија: Љубица Јовановић 2014-1435 عالج مشلكة اإلرهاب «باللغة الرصبية» د. أمحد بن عثمان املزيد

Више

Forty Years Serbian PDA

Forty Years Serbian PDA Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 2. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 29. jun 2019. Upamtite stih MALAHIJA 4,5.6: Evo Ja ću vam poslati Iliju proroka prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji; i on će obratiti srce otaca

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-11 Образовни профил: мастер

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

Комплетан 180: Личне Сведочење Енди Еше, Оснивач МиссингПетс.цом 1. Моје име је Енди Еше, оснивач миссингпетс.цом. 2. Током мог живота, Бог ми је дао

Комплетан 180: Личне Сведочење Енди Еше, Оснивач МиссингПетс.цом 1. Моје име је Енди Еше, оснивач миссингпетс.цом. 2. Током мог живота, Бог ми је дао Комплетан 180: Личне Сведочење Енди Еше, Оснивач МиссингПетс.цом 1. Моје име је Енди Еше, оснивач миссингпетс.цом. 2. Током мог живота, Бог ми је дао две визије да помогне људима. 3. Први вид је миссингпетс.цом

Више

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO RAZINA 2 LEKCIJA 15 FINANCIJE - 2. DIO Andrew Wommack U prethodnoj sam lekciji objasnio kako je Božja volja Vaše napredovanje. Postoje ključevi kako to funkcionira. U Luki 6:38 piše: "Dajite i dat će vam

Више

061102ED_BCS

061102ED_BCS Svjedok: Svjedok MM-0 (nastavak) (otvorena sjednica) Strana 0 Unakrsno ispituje g. Whiting (nastavak) 0 0 četvrtak, 0..00. [Otvorena sjednica] [Optuženik je ušao u sudnicu] [Svjedok je ušao u sudnicu]...

Више

David the King Part 1 Serbian

David the King Part 1 Serbian Библија за дјецу представља Цар Давид (1.дио) написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Ruth Klassen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-29 Образовни профил: мастер

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

Kako da podučiš ljude

Kako da podučiš ljude Kako da podučiš ljude ] بوس [ Bosanski Bosnian Dr. Ahmed b. Osman el-mezjed Prijevod: Senad Muhić Revizija: Ersan Grahovac 2013-1434 يف تعلم انلاس» اللغة ابلوسنية «د. حد بن عثمان املز د ترجمة: سناد موهيتش

Више

ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ

ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Силабуси основне студије богословља Предмет: Библијска ерминевтика Група: Библистика Фонд часова: 2+1 Испит: Назив курса: Библијска ерминевтика

Више

10 dana molitve Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. d

10 dana molitve Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. d 10 dana molitve 2017. www.tendaysofprayer.org www.adventisti.net/projekti/deset-dana-molitve/ Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. dan) po izboru Zašto noć molitve? Nema ničeg posebno

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-27 Образовни профил: мастер

Више

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko od dole pomenutih ljudi mislite da su uključeni u korupciju,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-31 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word _43jenseF_202.docx

Microsoft Word _43jenseF_202.docx Недељно јутарње заседање генерална конференциjа Недељно јутарње заседање 3. октобар 2010. год. Свети Дух и откривење сведочанство Свети Дух откривење молитва Мормонова књига Исус Христ генерална конференциjа

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-12 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ВЕРСКА НАСТАВА (ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС) Разред: Шести Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-17 Образовни профил: мастер

Више

ПОСТОЈИ ЛИ ПРАВА ВЕРА

ПОСТОЈИ ЛИ ПРАВА ВЕРА 2016 ПОСТОЈИ ЛИ ПРАВА ВЕРА? < رصيب Serbian > Српски Билал Филипс Превео: Марко Вучковић Рецензија: Фејзо Радончић 2016 هل هناك دين حقييق بالل فليبس ترمجة: ماركو وتسكوفيتس مراجعة: فزيو رادونشيش 1 Увод Да

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 3. tromesečje 2018. Prezentacija biblijske pouke 15. septembar 2018. Upamtite stih DELA 23,11: A onu noć stade Gospod pred njega i reče: ne boj se, Pavle, jer kao što si svedočio za mene u Jerusalimu,

Више

Imad Avde Demaskirano

Imad Avde Demaskirano Imad Avde Demaskirano Naziv: Demaskirano Autor: Imad Avde www.revelation1412.org Izdavač: Hrišćanska mreža EX-YU www.hriscanskamreza.net Za izdavača: Zdravko Vučinić Prevod: Petar Udovičić Dizajn korice:

Више

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“ Значајно се писац и академик Љубомир Симовић запитао: А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?! Видите, поштовани господине Симовићу, и остали које ово питање толико мори, мене, рецимо, раздире- шта ћемо

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-9 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-10 Образовни профил: мастер

Више

SEDAM ZNAKOVA NOVOG RODENJA / nepoznati autor

SEDAM ZNAKOVA NOVOG RODENJA / nepoznati autor oooooooooooooooooooooooooooooooooooooo SEDAM ZNAKOVA "NOVOG ROĐENJA" oooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Sadržaj Uvod...1 PRVI ZNAK...5 DRUGI ZNAK...7 TRECI ZNAK...10 CETVRTI ZNAK...12 PETI ZNAK...15

Више

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

KATEKIZAM  KATOLIČKE  CRKVE Petak, 02.11.2012.g. DANAS SAM POČEO SA MOLITVOM ZA NEVJERNIKE, PREMA PREPORUCI NAŠE 1 / 24 MAJČICE IZ MEĐUGORJA. JER DANAS, SVAKOG 2. U MJESECU, DRAGA MAJČICA DOLAZI I JAVLJA SE NA RAZNE NAČINE VIJDELICI

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-31 Образовни профил: мастер

Више

Istražite se Paul Washer "Sami sebe okušajte jeste li u veri, sami sebe ogledajte. Ili ne poznajete sebe da je Isus Hristos u vama? Već ako da u čemu

Istražite se Paul Washer Sami sebe okušajte jeste li u veri, sami sebe ogledajte. Ili ne poznajete sebe da je Isus Hristos u vama? Već ako da u čemu Istražite se Paul Washer "Sami sebe okušajte jeste li u veri, sami sebe ogledajte. Ili ne poznajete sebe da je Isus Hristos u vama? Već ako da u čemu niste valjani." (2. Kor. 13,5). Propovedaću vam večeras

Више

OPTIČKE ILUZIJE ili OPTIČKE VARKE 1/25 AH

OPTIČKE ILUZIJE ili OPTIČKE VARKE 1/25 AH OPTIČKE ILUZIJE ili OPTIČKE VARKE 1/25 Ponekad nam naše oči kažu da je nešto ravno, a nije; da je jedan predmet veći od drugog, a nije i sl. Možemo li svojim očima baš uvek verovati? Proverimo to u sledećim

Више

''OČE, NEKA BUDE TVOJA VOLJA, NE MOJA.''

''OČE,  NEKA  BUDE  TVOJA  VOLJA,  NE  MOJA.'' Četvrtak, 13.12.2012.g. 1 / 53 Prekrasno mi je ovo ''vrijeme priprave'', adventsko vrijeme. Stvarno se uzburka taj naš duhovni život, svakome na svoj način, ovisno kako tko traži odgovore i otvara svoje

Више

Slide 1

Slide 1 ЕЛЕКТРОНСКЕ ИЗЛОЖБЕ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ ПРИРЕДИЛА ЈЕ 178 ИЗЛОЖБИ У ВИТРИНАМА. ОД ЈАНУАРА 2011. ГОДИНЕ ИЗЛОЖБЕ СЕ ПРЕЗЕНТУЈУ У ЕЛЕКТРОНСКОМ ОБЛИКУ,

Више

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES ID br. Datum prijema Podneto elektronski Dokument potpun /Inicijali GREATER HARTFORD TRANSIT DISTRICT MOLBA ZA PREVOZ ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U SKLADU SA ZAKONOM ADA (Zakon o pravima Amerikanaca sa invaliditetom)

Више

Živeti svoju veru – razgovor sa Lunetom Ranđelovićem

Živeti svoju veru – razgovor sa Lunetom Ranđelovićem Živeti svoju veru razgovor sa Lunetom Ranđelovićem Treba Bogu razumno služiti Propovednika Luneta Aranđelovića generacije adventista znaju po brojnim predavanjima i evangelizacijama, kako kod nas, tako

Више

Document2

Document2 IQ Festval - Laibach - Intervju za Nadlanu.com: Nismo deo YU scene! Muzika nadlanu.com Laibach, jedan od omiljenih i najuspešnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta

Више

General Young Women Meeting, 27 March Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Мла

General Young Women Meeting, 27 March Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Мла General Young Women Meeting, 27 March 2010 ---61 Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Младих жена Водичи из Књиге Исуса Навина, ујединиће се

Више

Microsoft Word _24edgleF_202.docx

Microsoft Word _24edgleF_202.docx Суботње поподневно заседање генерална конференциjа Суботње поподневно заседање 2. октобар 2010. год. Вера - Избор је ваш вера слобода избора сведочанство Исус Христ генерална конференциjа Вера Избор је

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-31 Образовни профил: мастер

Више

TeslinNarod

TeslinNarod TeslinNarod Nikola Lonchar/Никола Лончар President / Founder Koliko je tačan ovaj podatak? Koliko nas ima u USA? Istraživanja za SNF Geographics 5,300,936 Americans of full or partial Serbian decent 388,562

Више

110

110 110 52. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА! (BLESS THE LORD ETERNAL, O MY SOUL) Псалам 103. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА, СВЕТО ИМЕ ЊЕГОВО! НЕ ЗАБОРАВЉАЈ НИЈЕДНО ТИ ДОБРОЧИНСТВО ЊЕГОВО. ОН НАМ ОПРАШТА СВЕ ГРЕХОВЕ,

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Mesijansko Biblijska Studija KRŠTENJE VODOM

Mesijansko Biblijska Studija KRŠTENJE VODOM Mesijansko Biblijska Studija -109 KRŠTENJE VODOM Dr. Arnold G. Fruchtenbaum PREVOD NA SRPSKI JEZIK KRŠTENJE VODOM MBS 109 Dr. Arnold G. Fruchtenbaum Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt

Више

TROJSTVO U EVANGELIZMU

TROJSTVO U EVANGELIZMU ? TROJSTVO U "EVANGELIZMU"? Autor Margaretha Tierney Remnant Messages P. O. Box 378 Ararat, VIC 3377 Australia Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu. Otkrivenje 14,12 www.revelation1412.org

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

Teorija skupova - blog.sake.ba

Teorija skupova - blog.sake.ba Uvod Matematika je jedan od najomraženijih predmeta kod većine učenika S pravom, dakako! Zapitajmo se šta je uzrok tome? Da li je matematika zaista toliko teška, komplikovana? Odgovor je jednostavan, naravno

Више

ALIP1_udzb_2019.indb

ALIP1_udzb_2019.indb Razmislimo Kako u memoriji računala prikazujemo tekst, brojeve, slike? Gdje se spremaju svi ti podatci? Kako uopće izgleda memorija računala i koji ju elektronički sklopovi čine? Kako biste znali odgovoriti

Више

Microsoft Word - SISTEM PROSTOR VREME

Microsoft Word - SISTEM PROSTOR VREME SISTEM PROSTOR-VREME Autorska studija Ljiljana Dešević, psiholog Ništa nije stalno osim promena Heraklit Univerzum: Šta, kako i zašto Naš Univerzum je sistem strukturiran od nebrojano manjih, međusobno

Више

Edin Okanović

Edin Okanović 2 Kronologija izdanih knjiga Moja prva knjiga objavljena je 2001. godine, krajem mjeseca travnja. Moje prvo djelo je zbirka poezije "Pjesme, što ih život piše". Zbirka pjesama sastoji se od stvarnih trenutaka

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-28 Образовни профил: мастер

Више

SCNET JE (PRIJE SVEGA) POSAO - Prof. dr. Mehmed Pojskić

SCNET JE (PRIJE SVEGA) POSAO - Prof. dr. Mehmed Pojskić AUTOR TEKSTA: Prof. dr. Mehmed Pojskić Doktor ekonomskih nauka, autor 5 knjiga, vanredni univerzitetski profesor, zvanično uposlen u Poreznoj upravi i aktivni saradnik SCnet kompanije. Tema: SCNET JE PRIJE

Више

NEMA NIŠTA NA ''BRZINU''

NEMA  NIŠTA  NA  ''BRZINU'' Četvrtak, 27.01.2011.g. Spremam se u subotu na mjesečni seminar koji svaku zadnju subotu u mjesecu organizira Ustanova KRSTOFOR i njihov ravnatelj Josip Lončar. To je u Zagrebu, u sportskoj dvorani na

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 2. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 20. april 2019. Upamtite stih PSALAM 85,13: Pravda će pred njim ići, i postaviće na put stope svoje. PORODIČNA NAČELA UTEMELJENA NA PISMU U životu neprestano

Више

Nevesta se sprema / Stojan Gajicki

Nevesta se sprema / Stojan Gajicki NEVESTA SE SPREMA Stojan Gajicki Sadržaj Uvod...1 Boziji plan za pojedinca i crkvu...5 U potrazi za nevestom...15 Osobine neveste...20 Prvobitna zamisao...59 Gde je nevesta?...63 Ko je Lavan?...82 Institucije

Више

Ti si voljena

Ti si voljena Estera Estera izdavač Good Morning Girls ( Dobro Jutro Djevojke) www.goodmorninggirls.org Copyright 2014 @ Good Morning Girls Izdano u Sjedinjenim Američkim Državama Ako nije drugačije naznačeno, svi citati

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-32 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - Gradjanin ka i demokratsko drustvo - Gradjansko vaspitanje.doc

Microsoft Word - Gradjanin ka  i demokratsko drustvo - Gradjansko vaspitanje.doc Projekat Živeti zajedno Opšti podaci o nastavnoj jedinici Predmet Gradjansko vaspitanje i georgrafija (korelacija izmeñu predmeta) Naziv nastavne jedinice Grañanin\ka i demokratsko društvo Razred Autor

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 1. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 2. mart 2019. Upamtite stih OTKRIVENJE 12,17: I razgnevi se zmija na ženu, i otide da se pobije sa ostalim potomstvom njezinim, koje drži zapovesti Božje

Више

Mesijansko Biblijska Studija MESIJINO GOSPODSTVO

Mesijansko Biblijska Studija MESIJINO GOSPODSTVO Mesijansko Biblijska Studija - 133 MESIJINO GOSPODSTVO Dr. Arnold G. Fruchtenbaum PREVOD NA SRPSKI JEZIK MESIJINO GOSPODSTVO MBS133 Dr. Arnold G. Fruchtenbaum Reče Gospod Gospodu mome: Sedi mi zdesna dok

Више

COOK31

COOK31 April 2010 Sunday Morning Session---45 Elder Quentin L. Cook, xxx Language p.1 Следимо Исуса Христа Од старешине Квентина Л. Кука, из Већа Дванаесторице апостола Радујемо се због свега што је Спаситељ

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-7 Образовни профил: мастер

Више

01 ZALBA na Gz 4539_15

01 ZALBA na Gz 4539_15 прокопали канале у пољопривредном земљишту у јужном Банату, непосредно прекопута Београда, у садашњим насељима Крњача, Борча, Овча. Нажалост, на овим просторима је знање у реципрочној вредности са протоком

Више

OŽUJAK - subota, 3

OŽUJAK - subota, 3 ČITANJA: Dj 4,13-21; Ps 118,1.14-21; Mk 16,9-15 NAVJEŠTAJ SVETOG EVANĐELJA (Mk 16, 9-15) Čitanje svetog Evanđelja po Marku Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni

Више

God Hiding Himself In Simplicity, Then Revealing Himself In The Same

God Hiding Himself In Simplicity, Then Revealing Himself In The Same BOG SKRIVA SEBE U JEDNOSTAVNOSTI I ONDA OTKRIVA SEBE NA ISTI NAČIN Jeffersonville, Indiana, SAD 17. marta 1963. 1 Hvala ti, brate Neville. Gospod neka te blagoslovi. Dobro jutro, prijatelji. Ja svakako

Више

CAROBNJAK SIMON / nepoznati autor

CAROBNJAK SIMON / nepoznati autor ČAROBNJAK SIMON ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gde se kriju koreni "vavilonskog hrišćanstva"? Koju religiju je praktikovao čarobnjak Simon pre nego što se susreo sa Apostolom Petrom? Odakle potiče religija tog

Више

ES01-KA MODUL 7 NIVO I Test pitanja 1

ES01-KA MODUL 7 NIVO I Test pitanja 1 2016-1-ES01-KA204-025061 MODUL 7 NIVO I Test pitanja 1 1. U sadašnjem trenutku, stručni profil osobe koja rad sa pojedincima koji imaju autizam trebalo bi da pokrije sledeće aspekte: a) Dobro razvijenu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Centar za zastupanje demokratske kulture Antikorupcijska kampanja na severu Kosova Opština Mitrovica (Sever) 1. Da li su po Vašem mišljenju slededi slučajevi primeri korupcije? 1 1 9 8 72 7 1. Uzimanje

Више

Пословни број: К-По2 11/2014

Пословни број: К-По2 11/2014 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл.бр. К-По 2 11/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 10.02.2015. године 2 Пословни број: К-По 2 11/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО

Више

RAZLOG ZA NADU / Bajo Jecmenica

RAZLOG ZA NADU / Bajo Jecmenica RAZLOG ZA NADU BAJO JEČMENICA 680 S.20 th St.Apt.E 12 LINCOLN, NE 68510 2788 USA Phone: +1 402 742 9813 www.reasonforhope.net 1 mao sam 22 godine kada sam bio prisiljen da napustim Jugoslaviju zbog odluke

Више

2

2 2 Ne možemo svoje ideje ostvariti bez drugih ljudi. Naš biznis ne može rasti bez drugih ljudi. Ne možemo sve sami. Ne moramo sve sami. Možemo i trebamo pronaći i zaposliti ljude bolje od sebe. Krenuli

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом

April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом председништву Mи треба да научимо нашу дужност од

Више

Vulnerability and Adaptation

Vulnerability and Adaptation Komunikacija o prilagođavanju klimatskim promenama Shaun Martin Prilagođeno prema prezentaciji Susanne C. Moser, Ph.D Komunikacija o prilagođavanju klimatskim promenama Tri ključne lekcije 1. Kako bi stvorili

Више

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Ovde navedene informacije podložne su promeni bez prethodne najave. Garancije za HP-ove proizvode i usluge

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

Slide 1

Slide 1 Da zajednički ocenimo ostvarene rezultate i da nam pomognete u unapređenju programa 1 deo/ Odakle smo krenule i dokle smo stigle? 2 deo/ Kako ste ocenile naš rad? 3 deo/ Šta je novo? 4 deo/ Kako možemo

Више

quality cert uputstvo za koriscenje znaka

quality cert uputstvo za koriscenje znaka UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE ZNAKA SERTIFIKACIJE copyright Quality Cert O QUALITY CERT MEĐUNARODNO NEZAVISNO SERTIFIKACIONO TELO Quality Cert je nezavisno sertifikaciono telo koje je osnovano u cilju pružanja

Више

ISPITNI ROKOVI FILOZOFSKO-TEOLOŠKOG STUDIJA U RIJECI (TEOLOGIJA U RIJECI) 2015./2016.

ISPITNI ROKOVI FILOZOFSKO-TEOLOŠKOG STUDIJA U RIJECI (TEOLOGIJA U RIJECI) 2015./2016. ISPITNI ROKOVI FILOZOFSKO-TEOLOŠKOG STUDIJA U RIJECI (TEOLOGIJA U RIJECI) 2015./2016. TEOLOGIJA U RIJECI Ispitni rokovi Profesor Kolegij Šifra Smjer Zimski Ljetni Jesenski Devčić, I. Teodiceja 84591 RIT

Више

Дража Петровић: Најлепши митови и легенде о изборним листама

Дража Петровић: Најлепши митови и легенде о изборним листама Постоји вековна мистерија, прожета многим легендама и митовима, о томе како српске странке уочи избора праве изборне листе, које су сваки пут све необичније и необичније, или што би млади рекли: све луђе

Више

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt) Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatnike škola Opće napomene: Nastavnici Scenarije učenja promijeniti u scenarije poučavanja Skala M promijeniti vremenski period umjesto u posljednje dvije godine

Више

Примена информационих технологија у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студи

Примена информационих технологија у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студи Примена информационих у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студије Технике и информатике, 12 e-mail aleksandra.d.bozic@gmail.com

Више

22. nedjelja kroz godinu - 2. rujna 2012.

22. nedjelja kroz godinu - 2. rujna 2012. Isus premješta sav smisao Mojsijeva zakona iz onoga što je vani na ono što je unutra, s usta u srce, s čovjekove»vanjštine«u njegovu»nutrinu«. Nasuprot licemjernom stavu farizeja koji su do u pojedinosti

Више