REPUBLIKA HRVATSKA PU KI PRAVOBRANITELJ POMOÆ ROMIMA PRI REGULIRANJU PRAVNOG STATUSA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "REPUBLIKA HRVATSKA PU KI PRAVOBRANITELJ POMOÆ ROMIMA PRI REGULIRANJU PRAVNOG STATUSA U REPUBLICI HRVATSKOJ"

Транскрипт

1 REPUBLIKA HRVATSKA PU KI PRAVOBRANITELJ POMOÆ ROMIMA PRI REGULIRANJU PRAVNOG STATUSA U REPUBLICI HRVATSKOJ

2 ŠTO ZNAÈI IZRAZ REGULIRANJE STATUSA OSOBE? Pojedine osobe u Republici Hrvatskoj nemaju: izvadak iz matice rođenih, riješeno pitanje boravka u Hrvatskoj riješeno državljanstvo osobne isprave kao što su osobna iskaznica ili putovnica. Mnogi su razlozi za to: isprave su izgubljene prilikom selidbe, registri u kojima se isprave pohranjuju su uništeni ili izgubljeni u ratu, osoba nije svjesna potrebe rješavanja navedenih pitanja te se stoga nije obraćala nadležnim organima radi rješavanja tog problema i slično. Važno je shvatiti da je rješavanje navedenih problema od izuzetne važnosti za osobu. Osoba koja ima sređen status u zemlji u kojoj živi time stiče velik broj prava. Ukoliko status nije riješen, osoba se nalazi se u ranjivom položaju te sebi i svojoj obitelji time uskraćuje ostvarivanje različitih prava i vrsta pomoći. Osim toga, riješen status osoba koje u njoj žive od interesa je za svaku državu. ZAŠTO JE VAŽNO IMATI REGULIRAN STATUS U HRVATSKOJ? Najtočniji odgovor je - reguliran status stvara pretpostavke za stjecanje prava koja vam pripadaju: pravo na socijalnu pomoć, pravo na zapošljavanje, pravo na obrazovanje... Važno je biti svjestan da se neprijavljenim i nereguliranim boravkom u nekoj zemlji nalazite u sivoj zoni odnosno, ako niste hrvatski državljanin/državljanka, vi ste zapravo stranac bez riješenog statusa, što otežava vašu situaciju. Osim toga, zbog neriješenog boravka u RH, možete biti kažnjeni te (i) protjerani iz zemlje. SMIJEM LI BORAVITI U HRVATSKOJ AKO NEMAM REGULIRAN STATUS? Ilegalan i neprijavljen boravak u zemlji je protuzakonito djelo i, ukoliko vas policijski službenik zatekne bez dokumenata (osobne iskaznice, putovnice itd.), protiv vas se podnosi prijava. Ipak, ovo vas ne bi trebalo prestrašiti ni obeshrabriti da riješite svoj status. Stoga je važno da ne čekate da se to dogodi nego da odmah započnete rješavanje vaših statusnih pitanja. Nemojte čekati da vas policijski službenici zateknu i utvrde da ste osoba koja nema potrebne isprave za zakoniti boravak, nego to preduhitrite tako što ćete se potruditi prijaviti svoj boravak i pribaviti osobne isprave za sebe i svoju obitelj.

3 MOGU LI SE ZAPOSLITI AKO SAM BEZ DOKUMENATA I U HRVATSKOJ NEMAM PRIJAVLJENO NI BORAVIŠTE? Bez valjanih isprava ne možete se zaposliti i steći prava koja pripadaju zaposlenoj osobi (pravo na mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, dječji doplatak...). U takvoj situaciji mnogi će pribjeći neprijavljenom radu na crno, što je protuzakonito djelo ne samo za vašeg poslodavca, nego i za vas. Također, takvim radom stavljeni ste u težak položaj jer vam poslodavac plaću određuje u skladu sa svojom procjenom, ne plaća doprinose za vas, a otpustiti vas može bilo kad i bez valjanog objašnjenja. Republika Hrvatska pod određenim uvjetima dozvoljava zapošljavanje i strancima, a ne samo svojim državljanima, ali važno je znati da se strancima smatraju osobe koje su prijavljene kao stranci (dakle, imaju riješen smještaj, plaćeno zdravstveno osiguranje, financijska sredstva za život, itd.), a ne osobe koje u državi borave bez valjanih isprava i bez prijavljenog privremenog ili stalnog boravka. ZAŠTO JE VAŽNO DA PRIJAVIM ROÐENJE SVOGA DJETETA? Zato jer neprijavljivanjem otežavate ostvarivanje prava svom djetetu i sebi. Za mnoga od njih traži se izvadak iz matice rođenih ili rodni list. Rodni list će vas, primjerice, tražiti kada dijete budete prijavljivali za upis u osnovnu školu, kad za njega budete tražili zdravstveno osiguranje ili dječji doplatak. KAKO UPISUJEM DIJETE U MATICU ROÐENIH? Ako rodite u bolnici, tamošnji službenici prijavit će rođenje vašeg djeteta, ali roditelji moraju otići u matični ured (prema mjestu stanovanja) i prijaviti dijete. Međutim, ako ste rodili izvan bolnice, važno je da vi ili netko od vaših ukućana prijavi rođenje djeteta najbližem tijelu državne uprave koje će vas upoznati s procesom upisa djeteta u matice rođenih. Rođenje djeteta prijavljuje se u roku od 15 dana od dana rođenja djeteta. Međutim, i naknadna prijava djeteta je moguća! MOŽE LI SE MOJE DIJETE ŠKOLOVATI AKO NEMA REGULIRAN STATUS? Za upis u osnovne škole, između ostalog, zahtjeva se djetetov rodni list i potvrda o državljanstvu ili prebivalištu djeteta i roditelja. Iako su neke škole spremne izaći u susret djeci bez tih dokumenata i upisati ih unatoč tome, neke škole strogo se pridržavaju propisa te je upis djeci otežan ili onemogućen bez valjanih isprava. Srednje škole i fakulteti su pri tome još stroži i isprave su neophodne. Ukoliko pri upisu djeteta u osnovnu školu saznate da nemate sve potrebne isprave, ne ustručavajte se upitati zaposlenike da vas upute kako isprave pribaviti. Osnovnoškolsko obrazovanje obavezno je u Hrvatskoj i svima je u interesu da se sva djeca odgovarajuće dobi u školu i upišu. Zato se detaljno raspitajte i ne dozvolite da vašem djetetu bude uskraćeno obrazovanje.

4 KAKO MOGU TRAŽITI DOZVOLU ZA PRIVREMENI BORAVAK U HRVATSKOJ? Zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak podnosi se osobno nadležnoj diplomatskoj misiji, odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske. Zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak možete podnijeti osobno u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji ako: za to postoji ozbiljan humanitarni razlog se traži spajanje obitelji s hrvatskim državljaninom, strancem kojem je odobren stalni boravak ili azilantom se radi o stipendistu u okviru programa odobrenog od ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja i znanosti je svrha boravka rad stranca se radi o strancu koji dolazi u svrhu znanstvenog istraživanja Svrhe radi kojih se može izdati dozvola su: spajanje obitelji (želite živjeti sa svojom užom obitelji) rad srednjoškolsko obrazovanje i studiranje znanstveno istraživanje humanitarni razlozi (doselili ste iz ratnog područja, najmanje 10 godina ste bili u statusu izbjeglice, žrtva ste trgovanja ljudima ) Ova dozvola izdaje se na rok od godinu dana i možete tražiti produžetak svake godine. KOJE UVJETE MORAM ZADOVOLJITI DA BI MI BIO ODOBREN PRIVREMENI BORAVAK? Morate imati sredstva za uzdržavanje, osigurano stanovanje, zdravstveno osiguranje, odnosno priložen dokaz o podmirenim obvezama s navedene osnove, opravdanu svrhu privremenog boravka. Ako tražite privremeni boravak na temelju nekog humanitarnog razloga, onda ne morate imati dokaz da imate sredstva za uzdržavanje. Jedini su uvjeti da ne smijete predstavljati opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost i javno zdravlje, a to procjenjuje Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) koji vam odobrava boravak. KAKO DA DOBIJEM DOZVOLU ZA STALNI BORAVAK? Stalni boravak može vam se odobriti ako do dana podnošenja zahtjeva imate neprekidno 5 godina odobren privremeni boravak. Smatra se da ste neprekidno boravili u Republici Hrvatskoj ako ste u razdoblju od pet godina izbivali višekratno do 10 mjeseci ili jednokratno do 6 mjeseci. Od ovog pravila postoje i iznimke pa se o njima raspitajte u policijskoj postaji ili policijskoj upravi kojoj ste podnosili zahtjev.

5 AKO U HRVATSKOJ ŽIVIM DUŽE VRIJEME I TO PRIJAVLJENO, MOGU LI TRAŽITI I HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO? Da. Nakon 5 godina reguliranog boravka, bez prekida, možete podnijeti zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo, kod istog tijela kod kojeg ste tražili dozvolu za privremeni boravak i dobili stalni boravak. Ostali uvjeti koje morate ispuniti su sljedeći: da ste navršili 18 godina života te da vam nije oduzeta poslovna sposobnost; da imate otpust iz stranog državljanstva ili da podnesete dokaz da ćete otpust dobiti ako budete primljeni u hrvatsko državljanstvo; da poznajete hrvatski jezik i latinično pismo; da se iz vašega ponašanja može zaključiti da poštujete pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaćate hrvatsku kulturu. Izuzetno je važno naglasiti da i od ovog općeg pravila postoje iznimke te ukoliko ne udovoljavate svim ovim zahtjevima, a želite hrvatsko državljanstvo, raspitajte se (npr. u policijskoj postaji ili policijskoj upravi) možete li državljanstvo dobiti po nekoj drugoj osnovi. ŠTO DA RADIM AKO SU SVE MOJE OSOBNE ISPRAVE UNIŠTENE U RATU ILI SAM SE TOKOM RATA SELIO IZ JEDNE ZEMLJE U DRUGU, A MOJE ISPRAVE SU PUTEM IZGUBLJENE? U ovome niste usamljeni. Mnogi vaši sugrađani imaju takav problem i smatrali su da im je najjednostavniji način - zanemarivanje problema i boravak u Hrvatskoj bez isprava. Međutim, za vašu dobrobit i dobrobit vaše obitelji važno je da dobijete nove isprave. U tome će vam savjetom pomoći mobilni tim, organiziran uz podršku UNHCR-a (Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice) i Ureda pučkog pravobranitelja, koji obilaze romska naselja diljem Hrvatske. Osim mobilnog tima, s vašim zahtjevom za pomoć možete se obratiti izravno Uredu pučkog pravobranitelja. Postupak pribavljanja novih isprava i dokazivanja da ste isprave jednom imali može vam se učiniti kompliciranim i dugotrajnim postupkom, no uz pomoć stručnjaka dobit ćete sve potrebne informacije i rješenje problema učinit će vam se puno jednostavnije. TKO MI MOŽE POMOÆI U RJEŠAVANJU OVIH PROBLEMA? Postupak za rješavanje problema upisa u matice rođenih, stjecanje državljanstva, prijave boravišta ili izdavanja osobnih isprava često se čine vrlo kompliciranima i dugotrajnima. Mnogi odustaju od reguliranja svog statusa upravo stoga što ne znaju kako, kada, gdje i kome se obratiti. Romima, ali i drugim osobama koje dugo borave u Hrvatskoj a nemaju uređen/reguliran status, pomoć pruža i Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice putem partnera - Ureda pučkog pravobranitelja. Za pomoć se možete obratiti članovima mobilnog tima:, pravnom savjetniku u Uredu pučkog pravobranitelja na broj 091/ te odvjetnici na broj 091/ Ukoliko ne govorite hrvatski, nazovite pomoćnika u projektu na mobitel 091/ Kako bi vam izašli u susret i oslobodili vas troškova telefoniranja, dovoljno je da im se samo telefonski javite, a oni će vas potom nazvati i tako snositi troškove telefonskog razgovora. Ovaj mobilni tim obilazi romska naselja u cijeloj zemlji, ali se Uredu pučkog pravobranitelja možete obratiti i izravno na adresu: Ured Pučkog pravobranitelja, Zagreb, Opatička 4. Na taj način dobit ćete informacije i pomoć stručnjaka u rješavanju Vašeg statusa. Važno je shvatiti da nema nerješivih situacija, ma koliko vam se one takvima činile.

6 KOJE SU PREDNOSTI UREÐENOG PRAVNOG STATUSA? Možete se legalno zaposliti Možete djecu upisati u škole, fakultete i sve ostale obrazovne institucije Dobivate pravo na različite vrste socijalne pomoći, ukoliko ispunjavate i ostale uvjete Ostvarujete pravo i na dječji doplatak, pod određenim uvjetima Možete postati vlasnik nekretnina u Hrvatskoj i slobodno ih prodavati i kupovati Ako ste nezaposleni, prijavom u Zavod za zapošljavanje ostvarujete veću mogućnost za pronalazak posla. Ovo su samo neka od mnoštva prava koja vi i vaša obitelj možete ostvariti nakon što regulirate svoj status. Tokom života vjerojatno ste se suočili s bar nekim problemima koji proizlaze iz neriješenog statusa - niste se mogli školovati, zaposliti, djecu niste upisali u školu, niste dobili dječji doplatak i slično. Uz pomoć i savjete Ureda pučkog pravobranitelja i UNHCR-a, pobrinite se da budućnost vas i vaše djece bude sigurnija, život lakši i mogućnosti za daljnji napredak otvorene.

SVIM MEDIJIMA

SVIM MEDIJIMA 15. ožujka 2013. IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT VODIČ KROZ REGISTAR I POPIS BIRAČA 1. Kako se ostvaruje biračko pravo?... 2 2. Što je registar birača?... 2 3. Što je popis birača?... 2 4. Tko ima biračko

Више

INFORMATOR ZA STRANCE KOJI TRAŽE MEĐUNARODNU ZAŠTITU U CRNOJ GORI

INFORMATOR ZA STRANCE KOJI TRAŽE MEĐUNARODNU ZAŠTITU U CRNOJ GORI INFORMATOR ZA STRANCE KOJI TRAŽE MEĐUNARODNU ZAŠTITU U CRNOJ GORI SADRŽAJ Šta je međunarodna zaštita?... 5 Kakav je postupak po zahtjevu za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori?... 6 Kako se podnosi zahtjev?...

Више

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (Сл. гласник РС, бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије. Члан 2 Држављанство Републике Србије

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROF.DR JASMINKA GRADAŠČEVIĆ-SIJERČIĆ RAD NA TEMELJU GODIŠNJE KVOTE DOZVOLA ZA R A D S T R A N A C A I R A D I Z V A N G O D I Š N J I H KVOTA S POSEBNIM OSVRTOM NA ZAKONODAVSTVO BIH S A R A J E V O, 1

Више

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC PRIJAVA I ODJAVA RADNIKA I POSLODAVCA KOD PRAVNE OSOBE KOD FIZIČKE OSOBE STRANO PREDSTAVNIŠTVO VELEPOSLANSTVO VOLONTERI PRAVNA OSOBA VOLONTERI FIZIČKA OSOBA PRIJAVA RADNI ODNOS TISKANICA T-2 ispunjena

Више

Zakon o drzavljanstvu FBiH

Zakon o drzavljanstvu FBiH ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 1 ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se uvjeti za sticanje i prestanak

Више

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA 1279 Na temelju članka 232. stavka 1. podstavka 3., 4., 7., 8., 9., 10., 12. i 25. Zakona o strancima (»Narodne novine

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA 1279 Na temelju članka 232. stavka 1. podstavka 3., 4., 7., 8., 9., 10., 12. i 25. Zakona o strancima (»Narodne novine MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA 1279 Na temelju članka 232. stavka 1. podstavka 3., 4., 7., 8., 9., 10., 12. i 25. Zakona o strancima (»Narodne novine«, broj: 130/2011) ministar unutarnjih poslova donosi

Више

LEGALNIM IMIGRANTIMA OLKŠAN BORAVAK I RAD

LEGALNIM IMIGRANTIMA OLKŠAN BORAVAK I RAD HGK Sektor za trgovinu, Četrnaesti forum poslovanja nekretninama 130 ŽARKO KATIĆ, ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove Ministarstvo unutarnjih poslova LEGALNIM IMIGRANTIMA OLKŠAN BORAVAK

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA Ulica grada Vukovara 271 CROATIAN CHAMBER OF MECHANICAL ENGINEERS Zagreb; HR MB: OIB:

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA Ulica grada Vukovara 271 CROATIAN CHAMBER OF MECHANICAL ENGINEERS Zagreb; HR MB: OIB: HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA Ulica grada Vukovara 271 CROATIAN CHAMBER OF MECHANICAL ENGINEERS 10 000 Zagreb; HR MB: 2539071 OIB: 26023027358 T +385 1 7775-570 F +385 1 7775-574 www.hkis.hr; info@hkis.hr

Више

zakon-o-strancima-nn _74-13

zakon-o-strancima-nn _74-13 ZAKON O STRANCIMA (Urednički pročišćeni tekst, Narodne novine, broj 130/11 i 74/13) I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom propisuju uvjeti ulaska, kretanja i boravka, rad stranaca i uvjeti rada

Више

Microsoft Word - Zakon_o_strancima_2013.docx

Microsoft Word - Zakon_o_strancima_2013.docx ZAKON O STRANCIMA I. OPĆE ODREDBE 2 II. PUTNE ISPRAVE 4 III. VIZE 5 IV. ULAZAK I IZLAZAK STRANACA 10 V. BORAVAK STRANACA 12 VI. MJERE ZA OSIGURANJE POVRATKA 27 VII. ISPRAVE O DOKAZIVANJU IDENTITETA 36

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Upis učenika u 1. razred u šk. god / javni natječaj

Upis učenika u 1. razred u šk. god / javni natječaj GIMNAZIJA BJELOVAR BJELOVAR, Matice hrvatske 17 KLASA: 602-03/16-01/20 URBROJ: 2103-47-01-16-01 Bjelovar, 14. lipnja, 2016. godine Na temelju odredbi Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata

Више

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11 Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.), a u svezi s Pravilnikom

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11 Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.), a u svezi s Pravilnikom

Више

Microsoft Word - 05 e Pravilnik o radnoj knjizici

Microsoft Word - 05 e Pravilnik o radnoj knjizici Na osnovu člana 133. stav 4. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj 43/99), federalni ministar socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, donosi PRAVILNIK O RADNOJ KNJIŽICI * I -

Више

Temeljem članka 29

Temeljem članka 29 Temeljem članka 19. stavak 1. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08., 61/11. i 4/18.) tajnik Osječko-baranjske županije, raspisuje

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољо

Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољо Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољопривредну производњу 10 Утврђивање испуњености услова

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih Na temelju članka 29. Statuta Grada Opatije («Službene novine» PGŽ broj 25/09, 30/09-ispravak, 7/13, 17/13, 3/18 i 5/18-ispravak) Gradsko vijeće Grada Opatije, na sjednici održanoj dana 02.10.2018. godine

Више

Temeljem članka 91. Statuta I.gimnazije Osijek i Odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske o upisu učenika u prvi razred srednj e

Temeljem članka 91. Statuta I.gimnazije Osijek i Odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske o upisu učenika u prvi razred srednj e Temeljem članka 91. Statuta I.gimnazije Osijek i Odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske o upisu učenika u prvi razred srednj e škole u školskoj godini 2017.12018. od 22. svibnja

Више

Temeljem Ċl

Temeljem Ċl Temeljem čl. 85. Statuta Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas i Odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2015./16.

Више

Prednacrt

Prednacrt ZAKON O UPOŠLJAVANJU STRANACA I- TEMELJNE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak upošljavanja stranih državljana i osoba bez državljanstva u Federaciji Bosne i Hercegovine,

Више

Microsoft Word - LEKT_INFORMACIJE ZA NAUTIČARE HR.docx

Microsoft Word - LEKT_INFORMACIJE ZA NAUTIČARE HR.docx INFORMACIJE ZA NAUTIČARE 1. ULAZAK I BORAVAK STRANIH BRODICA I JAHTI NAMIJENJENIH ZA SPORT I RAZONODU U HRVATSKOJ 1.1. ULAZAK S MORA Zapovjednik plovila koje uplovljava u Hrvatsku morskim putem dužan je

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx Prostor za prijemni pečat: REPUBLIKA HRVATSKA CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB PAKRAC Zahtjev za socijalnu uslugu smještaja Molimo Vas da pročitate tekst prije popunjavanja te da: odgovorite na sva pitanja u formularu

Више

KLASA: /17-01/1 URBROJ: 521-GT Zagreb, 18. listopada Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine

KLASA: /17-01/1 URBROJ: 521-GT Zagreb, 18. listopada Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine KLASA: 112-06/17-01/1 URBROJ: 521-GT-01-02-01-17-10 Zagreb, 18. listopada 2017. Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine, broj: 92/05, 140/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08,

Више

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Službeni list RCG br. 11/04 i 27/07), Ministarstvo poljoprivrede,

Више

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. UPISI U SREDNJE ŠKOLE 2013./2014. Ankica Nježić, pomoćnica ministra Zagreb, veljača 2013. 1 ELEKTRONIČKE PRIJAVE I UPISI U SREDNJE ŠKOLE 2 ELEKTRONIČKE PRIJAVE I UPISI U SREDNJE ŠKOLE Glavni i ključni

Више

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичким и студентским кредитима и стипендијама ( Службени

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE Na temelju članka 20. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (»Narodne novine«br. 80/08, 121/10, 25/12, 118/12 i 153/13) i članka 21.

Више

UPUTA ZA POPUNJAVANJE PRIVITKA 1 OBRASCU RSV-2 Privitak 1 Obrascu RSV-2 (dalje u tekstu: Privitak 1) potrebno je popuniti ako dioničko društvo ima viš

UPUTA ZA POPUNJAVANJE PRIVITKA 1 OBRASCU RSV-2 Privitak 1 Obrascu RSV-2 (dalje u tekstu: Privitak 1) potrebno je popuniti ako dioničko društvo ima viš UPUTA ZA POPUNJAVANJE PRIVITKA 1 OBRASCU RSV-2 Privitak 1 Obrascu RSV-2 (dalje u tekstu: Privitak 1) potrebno je popuniti ako dioničko društvo ima više od jednog stvarnog vlasnika. I. U poglavlju»pravni

Више

DOKAZI POTREBNI ZA OSTVARIVANJE PRAVA PREDNOSTI PRI ZAPOŠLJAVANJU Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz članka 101. stavaka 1. 3

DOKAZI POTREBNI ZA OSTVARIVANJE PRAVA PREDNOSTI PRI ZAPOŠLJAVANJU Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz članka 101. stavaka 1. 3 DOKAZI POTREBNI ZA OSTVARIVANJE PRAVA PREDNOSTI PRI ZAPOŠLJAVANJU Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz članka 101. stavaka 1. 3. i članka 102. stavaka 1. 3. Zakona o hrvatskim braniteljima

Више

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO UPUTA ZA POPUNJAVANJE OBRASCA RSV-1 ZA UPIS PODATAKA U REGISTAR STVARNIH VLASNIKA Ovom Uputom propisan je način popunjavanja Obrasca RSV-1 (dalje u tekstu: Obrazac) za upis podataka u Registar stvarnih

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 Telefon: Fax: OIB: MB: Žiro-račun: IBAN: HR

II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 Telefon: Fax: OIB: MB: Žiro-račun: IBAN: HR II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 Telefon: 031-207-157 Fax: 031-207-156 OIB:32298466963 MB:0240656 Žiro-račun:2500009-1102019332 IBAN: HR57 25000091102019332 KLASA: 003-06/15-01-86 URBROJ:2158-38-01-15-1

Више

На основу члана 9

На основу члана 9 На основу члана 11. став 6. Закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10, 55/13, 27/18 и 10/19), члана 20. став 1. Правилника о ученичким и студентским

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: 402-08/16-01/8 UR.BROJ: 2156/02-02-17-02 Lovran, 03. studenog 2017. Na temelju članka 7., stavak 3.,

Више

HRVATSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA Trg kralja Petra Krešimira IV br ZAGREB telefon/telefaks: Zagr

HRVATSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA   Trg kralja Petra Krešimira IV br ZAGREB telefon/telefaks: Zagr HRVATSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA www.huzp.hr huzp@zg.t-com.hr Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2 telefon/telefaks: 01-46 333 66 Zagreb, 5. svibnja 2008. Naš broj : 528-2/08-09 VIPnet d.o.o. Vrtni

Више

Microsoft Word a

Microsoft Word a 17 Blackburn Avenue,, ON, K1N 8A2 PODNOŠENJE IZJAVE O ODRICANJU DRŽAVLJANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE (POTREBNA DOKUMENTACIJA) Izjava o odricanju državljanstva Bosne i Hercegovine podnosi se u Ambasadi lično.

Више

Најчешћа питања

Најчешћа питања Република Србија Агенција за реституцију Број: Датум: Образац ЗВИО ЗАХТЕВ ЗА ВРАЋАЊЕ ОДУЗЕТЕ ИМОВИНЕ, ОДНОСНО ОБЕШТЕЋЕЊЕ На основу члана 42. став 2. Закона о враћању одузете имовине и обештећењу ("Службени

Више

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe)

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe) Korisničke upute Verzija 2.0 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb / OIB: 87950783661 / Tel: (01) 7007 007, Fax: (01) 7007 070 / www.hakom.hr Sadržaj

Више

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK OBAVIJEST RODITELJIMA O POTREBNIM DOKUMENTIMA KOJE TREBAJU DONIJETI U ŠKOLU ZA UPIS U PRODUŽENI BORAVAK Školske godine 2011/2012. Produženi boravak neobvezni je oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen

Више

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.?

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.? NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god. 2014./2015.? U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti

Више

Broj 6/

Broj 6/ Broj 6/2018 06.08.2018. SLUŽBENE NOVINE OPĆINE MEDULIN 1 Strana SADRŽAJ 1. Odluka o sufinanciranju djelatnosti dadilja...2 2. Odluka o usvajanju godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалн

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалн СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ 08 03. ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалне заштите, На основу члана 11. став 4. а у вези члана

Више

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2014.? U svakome upisnom roku

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2014.? U svakome upisnom roku NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god. 2013./2014.? U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti za upis u najviše pet škola

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

На основу члана 37. Статута Јавног комуналног предузећа за јавне гараже и паркиралишта Паркинг сервис Београд, члана 11б. и 11в. Одлукe о јавним парки

На основу члана 37. Статута Јавног комуналног предузећа за јавне гараже и паркиралишта Паркинг сервис Београд, члана 11б. и 11в. Одлукe о јавним парки На основу члана 37. Статута Јавног комуналног предузећа за јавне гараже и паркиралишта Паркинг сервис Београд, члана 11б. и 11в. Одлукe о јавним паркиралиштима ( Службени лист Града Београда бр. 12/2010

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

Obrazac br.2 Poziv na dostavu ponude u postupku nabave bagatelne vrijednosti Psihijatrijska bolnica Rab Kampor 224 Klasa: /16-03/27 Ur.br: 2169-

Obrazac br.2 Poziv na dostavu ponude u postupku nabave bagatelne vrijednosti Psihijatrijska bolnica Rab Kampor 224 Klasa: /16-03/27 Ur.br: 2169- Obrazac br.2 Poziv na dostavu ponude u postupku nabave bagatelne vrijednosti Psihijatrijska bolnica Rab Kampor 224 Klasa: 333-01/16-03/27 Ur.br: 2169-30-02-16-02 Rab, 31.08.2016. PONUDITELJIMA Naručitelj

Више

На основу члана 22 Статута Брчко дистрикта БиХ пречишћени текст ( Службени гласник Брчко дистрикта БиХ број 2/10), Скупштина Брчко дистрикта БиХ, на н

На основу члана 22 Статута Брчко дистрикта БиХ пречишћени текст ( Службени гласник Брчко дистрикта БиХ број 2/10), Скупштина Брчко дистрикта БиХ, на н На основу члана 22 Статута Брчко дистрикта БиХ пречишћени текст ( Службени гласник Брчко дистрикта БиХ број 2/10), Скупштина Брчко дистрикта БиХ, на наставку 57. редовне сједнице одржаном 29. децембра

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike 1. Uvod Ova uputa namijenjena je korisnicima koji se žele registrirati kao prvi kupci na Portalu gospodarskog

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc Godina XII Utorak, 19. augusta/kolovoza 2008. godine Broj/Broj 67 Godina XII Utorak, 19. avgusta 2008. godine Na osnovu člana 4. i 12, stav (1), tačka 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave

Више

Kako upoznati nove ljude?

Kako upoznati nove ljude? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako upoznati nove ljude? Neki od nas sklapaju prijateljstva lako, gotovo bez ikakvog napora, dok nekima

Више

HRVATSKA KOMORA

HRVATSKA KOMORA HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA Na temelju članka 15. i 26. Zakona o sestrinstvu ("Narodne novine" br. 121/03., 117/08 i 57/11),i članka 19. Statuta Hrvatske komore medicinskih sestara Vijeće Komore

Више

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju MINISTARSTVO FINANCIJA Na temelju članka 106. stavka

Више

Na temelju članka 22. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94

Na temelju članka 22. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94 Na temelju članka 22. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/1 i 68/18), Pravilnika o elementima

Више

UPISI U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE

UPISI U 1. RAZRED  SREDNJE ŠKOLE Predavanje o E upisima za roditelje učenika 8.-ih razreda Pripremila: Lea Liović, pedagoginja 14. svibnja 2015. godine Dokumenti: - Prvi puta umjesto Odluke izlazi: Pravilnik o elementima i kriterijima

Више

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc Članu Predmet: Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca Sa danom 9.07.2011.g. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca ( Sl.list CG, BR. 32/11).

Више

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Gdje se mogu provjeriti uvjeti i detalji o postupku za upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017.? Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred

Више

Slajd 1

Slajd 1 UPISI U SREDNJE ŠKOLE Za školsku godinu 2019./2020. Osnovna škola Lučac PEDAGOGINJA: Ana Šabić UPISI U SREDNJE ŠKOLE Učenici se prijavljuju i upisuju putem mrežne Stranice Nacionalnog informacijskog sustava

Више

Република Србија

Република Србија Влада Републике Србије Министарство унутрашњих послова расписује КОНКУРС ЗА УПИС 600 ПОЛАЗНИКА У ЦЕНТАР ЗА ОСНОВНУ ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ Министарство унутрашњих послова уписаће у Центар за основну полицијску

Више

TRAJANJE BROJ UČENIKA GIMNAZIJA VELIKA GORICA Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21 (p.p. 55) Velika Gorica Tel/fax:

TRAJANJE BROJ UČENIKA GIMNAZIJA VELIKA GORICA Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21 (p.p. 55) Velika Gorica Tel/fax: TRAJANJE BROJ UČENIKA GIMNAZIJA VELIKA GORICA Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21 (p.p. 55) 10410 Velika Gorica Tel/fax: 6221-370 E-mail: ured@gimnazija-velika-gorica.skole.hr KLASA: 602-03/15-26/01 URBROJ:

Више

Obrazac: ZOBPP-1

Obrazac: ZOBPP-1 CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ZAGREB Prostor za prijemni pečat: PODRUŽNICA ZAHTJEV ZA PRIZNAVANJE PRAVA DJETETU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU Molimo Vas da pažljivo pročitate i odgovorite na sva pitanja koja se odnose

Више

19

19 19. siječnja 2007. IZVJEŠĆE O ANALITIČKOM PREGLEDU HRVATSKA Poglavlje 2. Sloboda kretanja radnika Datumi sastanaka tijekom analitičkog pregleda Eksplanatorni sastanak: 19. srpnja 2006. Bilateralni sastanak:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

Microsoft Word - mdf

Microsoft Word - mdf МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ др Суботића 8 Телефон: (011) 36 36 333 Факс: (011) 2684 053 E-mail: marija.ratkovic@med.bg.ac.rs Интернет адреса: www.mfub.bg.ac.rs *Влада Републике Србије није донела Одлуку о броју

Више

Položaj ranjivih grupa na tržištu rada u Republici Srbiji

Položaj ranjivih grupa na tržištu rada u Republici Srbiji ZAKON O PUTNIM ISPRAVAMA ("Sl. glasnik RS", br. 90/2007, 116/2008, 104/2009, 76/2010 i 62/2014) I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuju se putne isprave za putovanje državljana Republike

Више

GIMNAZIJA VELIKA GORICA Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21 (p.p. 55) Velika Gorica Tel/fax:

GIMNAZIJA VELIKA GORICA Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21 (p.p. 55) Velika Gorica Tel/fax: GIMNAZIJA VELIKA GORICA Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21 (p.p. 55) 10410 Velika Gorica Tel/fax: 6221-370 E-mail: ured@gimnazija-velika-gorica.skole.hr KLASA: 602-03/17-26/01 URBROJ: 238-31-58-17-01-05

Више

GIMNAZIJA PULA KLASA: /16-01/14 URBROJ: Pula, 13. lipnja Temeljem članka 22. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnov

GIMNAZIJA PULA KLASA: /16-01/14 URBROJ: Pula, 13. lipnja Temeljem članka 22. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnov GIMNAZIJA PULA KLASA: 602-03/16-01/14 URBROJ: 2168-19-16-16 Pula, 13. lipnja 2016. Temeljem članka 22. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, broj 87/08, 86/09.,

Више

Microsoft Word - INFORMACIJE O KORIŠTENJU OSOBNIH PODATAKA MDC.docx

Microsoft Word - INFORMACIJE O KORIŠTENJU OSOBNIH PODATAKA MDC.docx INFORMACIJE O KORIŠTENJU OSOBNIH PODATAKA Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44, Zagreb 10 000, OIB: 28048960411, je javna ustanova u kulturi kojoj je osnivač Republika Hrvatska. MDC obavlja muzejsku

Више

KLASA: /18-21/08 URBROJ: /18/3665 U Zagrebu, 20/12/2018 VELEUČILIŠTE VERN' raspisuje NATJEČAJ za mobilnost studenata radi obavljanja s

KLASA: /18-21/08 URBROJ: /18/3665 U Zagrebu, 20/12/2018 VELEUČILIŠTE VERN' raspisuje NATJEČAJ za mobilnost studenata radi obavljanja s KLASA: 602-04/18-21/08 URBROJ: 251-354-08/18/3665 U Zagrebu, 20/12/2018 VELEUČILIŠTE VERN' raspisuje NATJEČAJ za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse kroz program ERASMUS+ programa ključne

Више

HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim 1605 ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA Pro

HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim 1605 ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA Pro HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim 1605 ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima,

Више

1354. Na osnovu Člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O STRANCIMA Proglašavam Zakon o strancima, koji je donijela Skupšt

1354. Na osnovu Člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O STRANCIMA Proglašavam Zakon o strancima, koji je donijela Skupšt 1354. Na osnovu Člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O STRANCIMA Proglašavam Zakon o strancima, koji je donijela Skupština Crne Gore 25. saziva, na četvrtoj sjednici drugog

Више

Na temelju članka 35. stavak 1. alineja 4. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine broj 10/97, 107/07 i 94/13) i članka 87. Statut

Na temelju članka 35. stavak 1. alineja 4. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine broj 10/97, 107/07 i 94/13) i članka 87. Statut Na temelju članka 35. stavak 1. alineja 4. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine broj 10/97, 107/07 i 94/13) i članka 87. Statuta Dječjeg vrtića KOCKICA Kršan, Upravno vijeće Dječjeg

Више

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T Osobe koje razmišljaju doći na psihoterapiju često nisu sigurne što točno mogu očekivati. Istraživanja pokazuju kako je nezadovoljstvo psihoterapijom često rezultat

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Centar za zastupanje demokratske kulture Antikorupcijska kampanja na severu Kosova Opština Mitrovica (Sever) 1. Da li su po Vašem mišljenju slededi slučajevi primeri korupcije? 1 1 9 8 72 7 1. Uzimanje

Више

TRAJANJE BROJ UČENIKA KLASA: /17-01/10 URBROJ: Čakovec, 9. lipnja Tel: 040/ Fax: 040/ gimnazija-cako

TRAJANJE BROJ UČENIKA KLASA: /17-01/10 URBROJ: Čakovec, 9. lipnja Tel: 040/ Fax: 040/ gimnazija-cako TRAJANJE BROJ UČENIKA KLASA: 602-03/17-01/10 URBROJ: 2109-56-01-17-9 Čakovec, 9. lipnja 2017. Tel: 040/314-900 Fax: 040/314-911 E-mail: gimnazija-cakovec@ck.t-com.hr Na temelju članka 22. stavka 9. Zakona

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru Priručnik za studente strane državljane Sveučilišta u Mostaru Barbara Mijatović Mostar, veljača 2018.

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru Priručnik za studente strane državljane Sveučilišta u Mostaru Barbara Mijatović Mostar, veljača 2018. Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru Priručnik za studente strane državljane Sveučilišta u Mostaru Barbara Mijatović Mostar, veljača 2018. SADRŽAJ PREDGOVOR 4 Privremeni boravak u BiH.. 5 Opći uvjeti

Више

3 Obrazac_Tekst_Konkursa_MasterSpecijalistickeDoktorske

3 Obrazac_Tekst_Konkursa_MasterSpecijalistickeDoktorske УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Образац за слање текста конкурса за упис студената на мастер академске, специјалистичке струковне, специјалистичке академске и докторске академске студије у школској 2019/2020.

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за доношење решења о промени личног имена подноси лице

Више

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU Ovime se u nastavku pojašnjava primjena Zakona o poreznom savjetništvu ( Narodne novine, br.: 127/00, 76/13 i 115/16) kojeg su zadnje izmjene stupile

Више

Microsoft Word - NN Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima za obavljanje energetske djelatnosti - pidpu

Microsoft Word - NN Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima za obavljanje energetske djelatnosti - pidpu MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 1878 Na temelju članka 17. stavka 3. Zakona o energiji (»Narodne novine«, broj 68/01 i 177/04), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva donosi PRAVILNIK

Више

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке Број: I-РП-1-58/14 Дана: 21.02.2015. Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману ( Службени

Више

TRAJANJE BROJ UČENIKA KLASA: /15-01/16 URBROJ: Čakovec, 8. lipnja Tel: 040/ Fax: 040/ gimnazija-cak

TRAJANJE BROJ UČENIKA KLASA: /15-01/16 URBROJ: Čakovec, 8. lipnja Tel: 040/ Fax: 040/ gimnazija-cak TRAJANJE BROJ UČENIKA KLASA: 602-03/15-01/16 URBROJ: 2109-56-01-15-10 Čakovec, 8. lipnja 2015. Tel: 040/314-900 Fax: 040/314-911 E-mail: gimnazija-cakovec@ck.t-com.hr Na temelju članka 22. stavka 9. Zakona

Више

ZAKON O SOCIJALNOJ SKRBI NN br.157/ prosinca HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU

ZAKON O SOCIJALNOJ SKRBI NN br.157/ prosinca HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI 3289 Proglašavam Zakon o socijalnoj skrbi, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici

Више

Microsoft Word OBAVIJEST O PRIVATNOSTI.docx

Microsoft Word OBAVIJEST O PRIVATNOSTI.docx Oznaka dokumenta: ZOP 3.0 Verzija: 1 Datum publiciranja: 25.5.2018. Datum slijedeće revizije: 25.5.2019. OBAVIJEST O PRIVATNOSTI Vlasnik dokumenta: Službenik za zaštitu osobnih podataka organizacije PORTUN

Више

PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od

PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od 25.5.2018. godine koja se nalazi na sajtu Net TV Plus na

Више

II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 KLASA: /18-01/92 URBROJ: 2158/ Osijek, 15. lipnja Temeljem članka 40. Statuta II. gimnaz

II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 KLASA: /18-01/92 URBROJ: 2158/ Osijek, 15. lipnja Temeljem članka 40. Statuta II. gimnaz II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 KLASA: 003-06/18-01/92 URBROJ: 2158/38-01-18-1 Osijek, 15. lipnja 2018. Temeljem članka 40. Statuta II. gimnazije Osijek i Odluke o upisu učenika u I. razred srednje

Више

Natječaj r.br. 73_samostalni referent u Rijeci

Natječaj r.br. 73_samostalni referent u Rijeci HRVATSKE VODE Zagreb, Ulica grada Vukovara 220 Raspisuju: NATJEČAJ za zaposlenje na neodređeno vrijeme natječaj r.br. 73 1. Mjesto rada: Rijeka 2. Radno mjesto: Samostalni referent - na neodređeno vrijeme

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ФОНД ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ На основу Одлуке о образовању Фонда за младе таленте Републике Србије ( Службени гласник РС, б

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ФОНД ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ На основу Одлуке о образовању Фонда за младе таленте Републике Србије ( Службени гласник РС, б РЕПУБЛИКА СРБИЈА ФОНД ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ На основу Одлуке о образовању Фонда за младе таленте Републике Србије ( Службени гласник РС, бр. 71/08, 44/09, 37/11, 19/12, 86/12, 102/12, 56/13,

Више

NN indd

NN indd BROJ 137 STRANICA 9 STRANICA 10 BROJ 137 NARODNE NOVINE SRIJEDA, 23. PROSINCA 2015. BROJ 137 STRANICA 11 STRANICA 12 BROJ 137 NARODNE NOVINE SRIJEDA, 23. PROSINCA 2015. BROJ 137 STRANICA 13 STRANICA 14

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више