COURT AND ADMINISTRATIVE PRACTICE SUDSKA I UPRAVNA PRAKSA 391 Ministarstvo financija Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak UDK

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "COURT AND ADMINISTRATIVE PRACTICE SUDSKA I UPRAVNA PRAKSA 391 Ministarstvo financija Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak UDK"

Транскрипт

1 COURT AND ADMINISTRATIVE PRACTICE SUDSKA I UPRAVNA PRAKSA 391 Ministarstvo financija Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak UDK : (497.5)(094.77) UTVRĐIVANJE POREZA NA DOHODAK OD IMOVINE I PRAVO NA OČITOVANJE Čl. 28. Zakona o porezu na dohodak, NN 177/04, 73/08, 80/10, 114/11, 22/12, 144/12, 43/13, 120/13, 125/13, 148/13, 83/14, 143/14 pročišćeni tekst (dalje: ZOPD) i čl. 7. Općeg poreznog zakona, NN 147/08, 18/11, 78/12, 136/12, 73/13, 26/15 pročišćeni tekst (dalje: OPZ) Žaliteljica je obveznica poreza i prireza na dohodak na osnovi dohotka od najamnine kojoj je prvostupanjsko porezno tijelo procjenom utvrdilo osnovicu za plaćanje poreza na dohodak još te donijelo rješenje o utvrđenim mjesečnim predujmovima na koje je izjavila žalbu. Sve godine poreznopravnog odnosa ( ) prvostupanjsko porezno tijelo, bilo da donosi ili mijenja rješenje o predujmovima 1 ili razliku poreza utvrđuje po godišnjoj poreznoj prijavi, poreznu osnovicu temelji na procjeni iz 2006., koju je utvrdilo pomoću Preglednika minimalnih cijena. 2 Također, prvostupanjsko porezno tijelo nikada nije sastavilo zapisnik o procjeni od- 1 Prema čl. 50. ZOPD-a, kod dohotka ostvarenog od najamnine i zakupnine predujmovi poreza plaćaju se prema rješenju Porezne uprave. Međutim, porezni obveznik može izabrati hoće li plaćati porez prema rješenju o utvrđenim predujmovima ili prema rješenju po podnesenoj godišnjoj poreznoj prijavi. 2 Preglednik minimalnih cijena zakupa poslovnog prostora, prema podacima iz 2002., objavljen je u Poreznom vjesniku, Službenom glasilu Porezne uprave Republike Hrvatske, Poseban broj 10. Isti podaci samo su prepisani u Posebnom broju 7c. Neažurirani Preglednik s podacima koji nisu mijenjani od još uvijek je na snazi.

2 392 nosno načinu na koji je utvrđena porezna osnovica 3 te stranci omogućilo sudjelovanje u postupku i pravo na očitovanje. 4 Iz obrazloženja:»u pravovremeno izjavljenoj žalbi žaliteljica navodi da je pobijanim rješenjem pogrešno utvrđeno činjenično stanje, pogrešno primijenjeno materijalno pravo i da su povrijeđene bitne odredbe postupka. Porezno tijelo nije joj omogućilo sudjelovanje u postupku, a u poreznom aktu nedostaju svi elementi iz kojih bi se vidjelo kako je utvrđena porezna osnovica i s kim je izvršena usporedba. Porezno tijelo nije imalo osnova za bilo kakve pretpostavke da je žaliteljica namjeravala prikriti ostvareni dohodak, niti je bilo osnove utvrđivati dohodak procjenom, s obzirom na to da je ugovor sklopljen s tijelom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Žalba nije osnovana jer, prema čl. 27/1. ZOPD-a, dohotkom od imovine i imovinskih prava smatra se razlika između primitaka po osnovi najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova, primitaka od vremenski ograničenog ustupa autorskih prava industrijskog vlasništva i drugih imovinskih prava, primitaka od otuđenja nekretnina i imovinskih prava i izdataka koji su poreznom obvezniku u poreznom razdoblju nastali u svezi s tim primicima. Čl. 28. ZOPD-a propisuje da, ako pri utvrđivanju dohotka iz čl. 27/1. ovog Zakona, zakupnina, najamnina, primitak od imovinskih prava nije prijavljen ili nije prijavljen u tržišnom iznosu, dohodak će utvrditi Porezna uprava prema tržišnim cijenama u mjestu u kojemu se nekretnina nalazi prema naputku o osnovama i mjerilima za utvrđivanje tržišnih cijena koje donosi ministar financija. Žaliteljica je zakupninu prijavila u nerealnom iznosu pa je prvostupanjsko tijelo iznos najma utvrdilo u skladu s odredbama čl. 28. ZOPD-a, na temelju kriterija za utvrđivanje tržišne cijene najma i usporedbom s poreznim obveznicima koji daju u zakup poslovne prostore na istom području i pod istim uvjetima. Prema prijavljenim ugovorima o zakupu u i u I. zoni utvrđeno je da je postignuta cijena zakupa od 88,80 kn/m 2 odnosno 88,23 kn/m 2.«3 Opće odredbe o zapisniku sadržane su u čl. 74. Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/09, dalje: ZUP). 4 Članak 7. OPZ-a propisuje da prije donošenja poreznog akta kojim se uređuju prava i obveze poreznog obveznika porezno tijelo mora poreznom obvezniku omogućiti očitovanje o činjenicama i okolnostima koje su bitne za donošenje poreznog akta.

3 393 Nastavno na navode žaliteljice te uvidom u spis predmeta neosporno je da je ona sklopila ugovor o zakupu s tijelom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave još te sklopljeni ugovor prijavila Poreznoj upravi. U postupku utvrđivanja porezne obveze, porezno tijelo nije prihvatilo postignutu odnosno ugovorenu cijenu s tijelom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u iznosu od 4.000,00 kn, već je procjenom utvrdilo poreznu osnovicu u iznosu od 4.308,97 kn, što u porezu čini mjesečnu razliku poreza od 28,54 kuna ili 342,48 kuna godišnje. Također, razvidno je da porezno tijelo o utvrđenoj poreznoj osnovici nije sastavilo zapisnik te poreznoj obveznici omogućilo sudjelovanje u postupku odnosno pravo na očitovanje. Iz citiranog obrazloženja rješenja drugostupanjskog tijela, ali i ostalih drugostupanjskih rješenja donesenih u vezi s istom pravnom i činjeničnom stvari kroz višegodišnje razdoblje, proizlazi da navodi žaliteljice, ali i činjenica o nepostojanju zapisnika o procjeni i uskraćivanju prava na očitovanje u vezi s izvršenom procjenom, nisu bili od značenja za poništavanje prvostupanjskog rješenja i vraćanje na ponovni postupak. Drugostupanjsko porezno tijelo u ovom rješenju, ali i ostalima, zauzelo je stav da je pravilno utvrđeno činjenično stanje sukladno citiranim odredbama Zakona, odnosno pravilno utvrđena razlika poreza i prireza za uplatu u iznosu utvrđenom izrekom osporavanog rješenja. Također, drugostupanjsko tijelo obrazlaže da žaliteljica svojim navodima nije dokazala drugačije stanje stvari od utvrđenog činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku, tako da nema osnove da se utvrđeno stanje u postupku utvrđivanja poreza na dohodak mijenja, odnosno žaliteljica svoje tvrdnje ničim nije potkrijepila, a za rješenje prvostupanjskog tijela postoji podloga u podacima spisa predmeta. 5 U svim prvostupanjskim i drugostupanjskim obrazloženjima rješenja ponavlja se da je»žaliteljica nerealno prijavila tržišnu vrijednost«, ali se nigdje ne spominje da je riječ o iznosu od samo 28,54 kn mjesečno poreza više. Također, navodi se da je procjena učinjena na temelju kriterija za utvrđivanje tržišne cijene najma i usporedbom s poreznim obveznicima koji daju u zakup poslovne prostore na istom području i pod istim uvjetima, ali se ne navodi koji su to kriteriji i usporedni podaci odnosno s kim je izvršeno uspoređivanje. Dodatno, u obrazloženjima drugostupanj- 5 Iz spisa predmeta kroz višegodišnje razdoblje razvidno je da je u svim rješenjima prvostupanjskog tijela osnovica ista, a podloga koju spominje drugostupanjsko tijelo svaki put drugačija. Primjerice, u rješenju Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak od razlog odbijanja je glasio:»prema prijavljenim ugovorima o zakupu u u istoj zoni utvrđeno je da je postignuta cijena zakupa od 295,56 kn/m 2 odnosno 95,58 kn/m 2, a žaliteljici je procjenom utvrđena cijena zakupnine u iznosu od 55,00 kn/m 2.«

4 394 skih rješenja navode se različiti podaci o tržišnim cijenama, a konkretno u ovom navode se cijene dvaju ugovora o zakupu u kojima je i u I. zoni utvrđeno da je postignuta cijena zakupa od 88,80 kn/m 2 odnosno 88,23 kn/m 2, bez navođenja podataka o kojoj se djelatnosti odnosno kojoj vrsti poreznog obveznika ili kakvom poslovnom prostoru radi, što se ne može smatrati adekvatnim i potpunim obrazloženjem. 6 Prema odredbama OPZ-a, da bi se procjena porezne osnovice mogla smatrati zakonitom i pravilnom, porezno tijelo dužno je dokazati da je postojala neka od propisanih pretpostavki za obavljanje procjene. U skladu s istim odredbama OPZ-a, pretpostavke se prvenstveno zasnivaju na netočnoj i neurednoj dokumentaciji odnosno namjeri građanina ili poreznog obveznika da prikrije i utaji porez, što u ovom slučaju ne bi bilo opravdano zasnovano jer sva dokumentacija koja je zakonom propisana i koju je porezna obveznica kao fizička osoba dužna imati je sklopljeni ugovor te nije dužna voditi nikakve poslovne knjige i evidencije, a plaćanje je vršeno preko žiroračuna. 7 Također, dohodak od imovine na osnovi najma ili zakupa nekretnina i pokretnina je razlika između primitaka od najma ili zakupa i izdatka što su određeni u paušalnoj svoti, a kada se nešto određuje u 6 Odredbom čl. 98/5. ZUP-a propisano je:»obrazloženje sadržava kratko izlaganje zahtjeva stranke, utvrđeno činjenično stanje, razloge koji su bili odlučujući pri ocjeni pojedinih dokaza, razloge zbog kojih nije usvojen koji od zahtjeva stranaka, razloge donošenja zaključaka u tijeku postupka te propisi na temelju kojih je riješena upravna stvar.«obrazloženje je obvezni sastavni dio rješenja, a bit obrazloženja jest u tome da iz činjeničnog dijela obrazloženja bude vidljivo sve što se odnosi na utvrđivanje činjenica koje su relevantne i koje su poslužile za primjenu odgovarajućih materijalnopravnih propisa. Određeno, jasno i potpuno obrazloženje rješenja uvjet je bez kojeg se ne može osigurati ostvarenje zakonom zajamčenog prava na žalbu. Žalitelju kojemu nisu poznati razlozi na kojima se temelji akt kojim je nezadovoljan onemogućuje se podnošenje učinkovite žalbe. Također, pravilno argumentirano obrazloženje nužan je preduvjet za učinkovitu provedbu nadzora zakonitosti i pravilnosti predmetnog rješenja. 7»Samo u određenim slučajevima porezno će tijelo poreznu osnovicu utvrditi procjenom. U kojim je slučajevima porezno tijelo ovlašteno procjenom utvrđivati poreznu osnovicu propisano je čl. 82/1. i 2. te 4. OPZ-a, dok je način obavljanja procjene od strane poreznog tijela propisan čl. 82/3. i 5. Da bi se procjena porezne osnovice mogla smatrati zakonitom i pravilnom, porezno tijelo je dužno dokazati da je postojala neka od propisanih pretpostavki za obavljanje procjene, ali također je dužno dati jasan, potpun i obrazložen nalaz o metodi i mjerilima na temelju kojih je procjena porezne osnovice izvršena u određenom iznosu. Dakle, iz nalaza poreznog tijela moraju biti vidljivi svi podaci na kojima je porezno tijelo temeljilo visinu procjene porezne osnovice. Uz to, porezno tijelo mora omogućiti poreznom obvezniku očitovanje na procjenu, i to prije donošenja poreznog rješenja.«opz i pravilnici s komentarima, sudskom praksom, primjerima i prilozima, Institut za javne financije, Zagreb, 2009., str

5 395 paušalnoj svoti, mala je vjerojatnost da će se cijena ugovarati u iznosu od 4.308,97 kn jer taj iznos nije paušalan. Nadalje, procjenu tržišne vrijednosti najamnine utvrđuje službenik Porezne uprave na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina ili najamnina s približno istog područja i u približno isto vrijeme. OPZ-om propisana metoda utvrđivanja porezne osnovice kao tržišne vrijednosti je usporedna metoda, što podrazumijeva da se procjena ne može temeljiti samo na Pregledniku minimalnih cijena u kojem je sadržana samo jedna cijena neovisno o vrsti obveznika, vrsti djelatnosti ili vrsti nekretnine, te nikako na cijeni koja nije mijenjana kroz višegodišnje razdoblje. Također, procjena se kao metoda utvrđivanja visine porezne osnovice primjenjuje samo kada se poreznog obveznika oporezuje tako da se utvrđuje stvarna porezna osnovica. Stvarna porezna osnovica je ona koja se utvrđuje temeljem podataka u poslovnim knjigama i drugim propisanim evidencijama, dok se procjena kod tzv. paušalne porezne osnovice i ne radi, jer je sama temelj procjene, odnosno nekih iskustvenih podataka. 8»Odredbama čl. 6/2. OPZ-a utvrđeno je načelo materijalne istine, ali i načelo ekonomičnosti i efikasnosti pri vođenju poreznog postupka jer je porezno tijelo dužno utvrđivati sve činjenice koje su bitne za donošenje zakonite i pravilne odluke, pri čemu je dužno utvrditi s jednakom pažnjom i one činjenice koje idu u prilog poreznom obvezniku. Također, porezno tijelo će odrediti koje će se radnje i u kojem opsegu poduzimati u postupku. Odredbama čl. 67. OPZ-a propisano je da porezno tijelo koristi sva dokazna sredstva potrebna za utvrđivanje činjenica bitnih za oporezivanje, a osobito: prikuplja obavijesti od poreznog obveznika, drugog sudionika i drugih osoba poreznog postupka, određuje vještake, pribavlja isprave i spise, izlazi na očevid. Dokazivanje je jedan od načina utvrđivanja činjenica koje su bitne u poreznom postupku.«9 Međutim, iz spisa ovog 8 Bitno je reći da se u primjeni te metode polazi od pretpostavke da su dva porezna obveznika koji obavljaju jednaku djelatnost pod jednakim uvjetima postigli jednak ili otprilike jednak poslovni učinak. Raščlamba dosadašnje prakse pokazuje kako je česta okolnost da Upravni sud ne prihvati procjenu Porezne uprave pri utvrđivanju porezne osnovice, ali i neke nedostatke pri utvrđivanju porezne osnovice procjenom, pa se u tom pogledu može upozoriti na sljedeće: (1) kada se metodom uspoređivanja utvrđuje porezna osnovica, nužno je navesti ime i prezime odnosno puni naziv poreznog obveznika s kojim je obavljena usporedba, (2) ako se uspoređuje više poreznih obveznika, sve ih se mora imenovati, itd. Više u: Matković, B.; Procjena porezne osnovice, Porezni vjesnik, Službeno glasilo Porezne uprave Republike Hrvatske, godina XIV., br. 10, listopad 2005., str Mišljenje Središnjeg ureda, Ministarstva financija, klasa /14-01/994, urbroj /14-2 od 15. svibnja 2014.

6 396 predmeta razvidno je da prvostupanjsko tijelo nije utvrdilo sve činjenice odnosno da nije upotrijebilo nikakve dokaze, pa čak ni one koje je žaliteljica priložila (izvod iz banke o izvršenim uplatama), te tako nije utvrđena ni materijalna istina. Također je razvidno da se u vođenju postupka nije poštovalo načelo ekonomičnosti i efikasnosti, s obzirom na razliku poreza koja je dobivena procjenom. Kako je drugostupanjsko tijelo kroz višegodišnje razdoblje odbijalo žalbe navodeći svaki put druge i različite cijene iz priloženih ugovora i bez navođenja ikakvih drugih podataka, a žaliteljicu je zanimalo o kakvoj se to podlozi odnosno kojim se to poslovnim prostorima, djelatnostima i poreznim obveznicima radi, po primitku drugostupanjskog rješenja zatražila je pravo uvida u spis. Čelnik tijela je odobrio uvid u spis, ali nije odobrio kopiranje spisa niti o vlastitom trošku žaliteljice. Uvidom u spis prvostupanjskog tijela žaliteljica je utvrdila da je za podlogu koju drugostupanjsko tijelo smatra točnom i opravdanom prvostupanjsko tijelo prilagalo ugovore o postignutim tržišnim cijenama uličnih prostora (kiosk za prodaju novina i cigareta, trgovina muzičkim instrumentima, prostori u kojima posluju osiguravajuća društva) koji nemaju nikakvih sličnih karakteristika sa stanom na drugom katu koji je iznajmljen za uredski prostor tijelu koje obavlja poslove od javnog interesa. Također, utvrdila je da u spisu predmeta nije postojao zapisnik o utvrđivanju porezne osnovice, već samo samoljepljivi listić na kojem je referent izračunao osnovicu temeljem Preglednika cijena. Razvidno je da podaci iz spornog Preglednika cijena, koje porezno tijelo naziva tržišnima i Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak potvrđuje, u primjeni su još od te da su važeći još i danas, što je teško razumljivo s obzirom na to da je tržišna vrijednost nešto što se mijenja iz dana u dan, a porezno tijelo 13 godina jedne te iste podatke smatra tržišnima i na njima temelji svoje procjene. Također, prema čl. 7/1. ZOPD-a, porez na dohodak utvrđuje se i plaća za kalendarsku godinu (porezno razdoblje), a prema st. 2. istog Zakona porezno razdoblje može biti i kraće od kalendarske godine u slučajevima propisanim Zakonom, iz čega proizlazi da i procjena može vrijediti samo za određeno razdoblje, a to je jedna kalendarska godina, pa se teško može shvatiti koja je svrha i što se namjeravalo postići ovakvim postupanjem. Shodno svemu navedenom, upitno je zašto u opisanom primjeru prvostupanjsko tijelo nije prihvatilo ugovorenu cijenu s tijelom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, zašto je osnovicu utvrđivalo procjenom za iznos poreza kojim se ne postiže fiskalna svrha niti svrha zakona te zašto o tome nije sastavljen zapisnik i žaliteljici omogućeno sudjelo-

7 397 vanje u postupku i pravo na očitovanje. Također je nejasno zašto je drugostupanjsko tijelo zanemarilo da su od prvostupanjskog tijela povrijeđene postupovne odredbe na štetu žaliteljice, odnosno da nije utvrđeno činjenično stanje i materijalna istina, te je to činjeno u kontinuitetu kroz višegodišnje razdoblje. Postoje primjeri upravne i sudske prakse neovisno o vrsti poreza iz kojih je razvidno da kad se procjenom utvrđuje porezna osnovica, mora biti sastavljen zapisnik i stranci omogućeno sudjelovanje u postupku, pa ako njega nema, to je razlog za uvažavanje žalbe, poništenje rješenja i vraćanje na ponovni postupak. 10 Rješenje od 21. siječnja Primjerice, rješenje, klasa UP/II /10-01/3687, urbroj /12-2 od 17. travnja 2012., Juras, D.; Sudjelovanje stranke u postupku, Hrvatska i komparativna javna uprava, 3(12) ili Presuda Usl-620/12 od 5. listopada 2012., Izbor presuda iz sudske prakse upravnih sudova i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, Porezni vjesnik, Službeno glasilo Porezne uprave Republike Hrvatske, br. 3b, ožujak 2013., str U ovom upravnom sporu bila je sporna isključivo visina i način utvrđivanja porezne osnovice te je presuđeno u korist tužiteljice jer usporedni podaci koji se koriste kod procjene tržišne vrijednosti mogu se koristiti samo ako se radi o nekretninama istih ili sličnih obilježja. Iz obrazloženja:»s obzirom na stanje spisa upravnog tijela te izloženo činjenično stanje, po ocjeni ovog suda, u konkretnom slučaju porezno tijelo nije (na nesumnjiv način) utvrdilo sve činjenice i okolnosti odlučne za procjenu tržišne vrijednosti, a na što osnovano ukazuje tužiteljica. U tom smislu, zapisnik o procjeni tržišne vrijednosti ne sadržava sve elemente (parametre), na temelju kojih je utvrđena tržišna vrijednost. Usporedni podatak, kupoprodajni ugovor koji prileži navedenom zapisniku o procjeni, ne može se u konkretnom slučaju uzeti kao dostatan za procjenu tržišne vrijednosti. Isto tako, porezno tijelo je bilo dužno posebno obrazložiti i dati razloge zbog čega ne prihvaća kao tržišnu vrijednost onu navedenu u ugovoru, već je tržišnu vrijednost utvrdilo procjenom, što će učiniti u ponovljenom postupku, pritom osvrćući se i očitujući se o osnovanosti prigovora (primjedbi) i navoda tužiteljice. U svemu izloženom, navedeno rješenje tuženika nije pravilno i zakonito.

8 398 PRIVREMENO POREZNO RJEŠENJE I PRAVNI UČINAK ŽALBE; IZJAVLJIVANJE PRIGOVORA, POSTUPANJE PO PRIGOVORU TE OBUSTAVA IZVRŠENJA Čl. 89. i 167. Općeg poreznog zakona, NN 147/08, 18/11, 78/12, 136/12, 73/13, 26/15 pročišćeni tekst (dalje: OPZ); čl i 146. Zakona o općem upravnom postupku, NN 47/09 (dalje: ZUP) Prvostupanjsko porezno tijelo u predmetu utvrđivanja poreza na dohodak za temeljem podataka iskazanih u godišnjoj poreznoj prijavi donijelo je privremeno porezno rješenje 11 od kojim je utvrđena razlika za uplatu poreza. Nakon naknadne provjere vjerodostojnosti podataka iskazanih u poreznoj prijavi porezno tijelo je zamijenilo privremeno porezno rješenje novim rješenjem od kojim je poništeno privremeno rješenje i utvrđena nova obveza za uplatu. Na navedeno rješenje stranka je uložila žalbu , jer se utvrđena razlika temeljila na procjeni poreznog tijela iz Preglednika tržišnih vrijednosti iz i na procijeni o kojoj nije sastavljen zapisnik te joj nije pružena mogućnost sudjelovanja u postupku. Žaliteljica se u istoj žalbi žali i zbog nedonošenja rješenja čelnika tijela po izjavljenom prigovoru 12 jer je prvostupanjsko porezno tijelo poreznoj obveznici uručilo opomenu (neupravni akt) za nepostojeći dug po poništenom privremenom poreznom rješenju od , koje je zamijenjeno novim poreznim rješenjem od , u kojem je izjavljena žalba odgađala izvršenje temeljem čl. 167/1. OPZ-a. 11 Čl. 89/1. do 5. OPZ-a propisuje: (1) Ako se rješenje o utvrđivanju poreza donosi na temelju podataka iskazanih u poreznoj prijavi poreznog obveznika, a porezno tijelo nije prethodno provelo postupak provjere činjenica bitnih za donošenje toga rješenja, takvo je rješenje privremeno. (2) Privremeno porezno rješenje mora biti kao takvo označeno. (3) Privremeno porezno rješenje smatra se u pogledu pravnih lijekova i izvršenja samostalnim rješenjem. (4) Porezno tijelo može izvršiti naknadnu provjeru vjerodostojnosti podataka iskazanih u poreznoj prijavi poreznog obveznika. Ako porezno tijelo na temelju naknadno izvršene provjere utvrdi da postoji osnova za izmjenu porezne obveze utvrđene privremenim poreznim rješenjem, porezno tijelo će zamijeniti privremeno porezno rješenje novim rješenjem. (5) Ako porezno tijelo ne donese rješenje kojim se zamjenjuje privremeno porezno rješenje, porezna obveza utvrđena privremenim rješenjem smatrat će se konačno utvrđenom poreznom obvezom. 12 Čl. 122/1. do 3. ZUP-a propisuje: (1) Prigovor se izjavljuje čelniku tijela, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano. (2) Odredbe o obliku, sadržaju i predaji žalbe na odgovarajući se način primjenjuju i na prigovor. (3) Čelnik tijela odlučuje o prigovoru rješenjem u roku od osam dana od dana izjavljivanja prigovora.

9 399 Također, u istom postupku žaliteljica je podnijela žalbu i na rješenje koje je čelnik prvostupanjskog poreznog tijela donio po nalogu Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak temeljem prethodno izjavljene žalbe, iz razloga što rješenje nije doneseno u skladu s nalogom drugostupanjskog tijela i pravilnom odredbom ZUP-a. Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak odbio je i prvu, ali i drugu žalbu žaliteljice kao neosnovane. Iz obrazloženja:»u pravovremeno izjavljenoj žalbi žaliteljica se žali na procjenu, odnosno na iznos više utvrđenog dohotka. Navodi da se Porezna uprava kruto drži cijena iz Preglednika utvrđenih još davne a objavljenih u Poreznom vjesniku u listopadu Ističe da se ne može raditi usporedba ostvarene najamnine od prostora koji je smješten u zgradi, na drugom katu, s kioskom koji prodaje novine i cigarete te koji ima pristup s ceste ili uspoređivati s trgovinom koja prodaje muzičke instrumente, poziva se na čl. 82. OPZ-a te ističe da je porezno tijelo dužno dati jasan, potpun i obrazložen nalaz o metodi i mjerilima na temelju kojih je procjena porezne osnovice izvršena u određenom iznosu. Navodi i da porezno tijelo mora omogućiti poreznom obvezniku očitovanje na procjenu, i to prije donošenja poreznog rješenja, te ističe da u donošenju prvostupanjskog akta porezno tijelo nije pravilno primijenilo Zakon, da nije postupilo prema pravilima postupka, da pobijanom rješenju nedostaju svi elementi iz kojih bi se vidjelo kako je porezno tijelo utvrdilo poreznu osnovicu i s kim je izvršilo usporedbu prilikom procjene.glede podnesene žalbe zbog nedonošenja rješenja, razvidno je da je porezna obveznica podnijela prigovor na opomenu od , jer da se porez i prirez na dohodak po godišnjoj prijavi navedenoj u opomeni temelji na poništenom privremenom poreznom rješenju od Razvidno je da čelnik tijela nije odlučio rješenjem o prigovoru porezne obveznice, što je bio dužan temeljem čl. 122/3. ZUP-a. Stoga će čelnik prvostupanjskog tijela po navedenom prigovoru donijeti rješenje kojim će o istom odlučiti u skladu s čl ZUP-a i na temelju čl. 146/1. t. 5. ZUP-a, prema kojem je propisano da će javnopravno tijelo obustaviti izvršenje, a izvršene radnje poništiti ako utvrdi da je rješenje koje čini osnovu izvršenja oglašeno ništavim, poništeno ili ukinuto.«iz spisa predmeta i prigovora koji je žaliteljica uputila čelniku tijela temeljem izdane opomene razvidno je da se prvo obratila neposredno te izjavila prigovor na nepostojeći dug koji je porezno tijelo bilo dužno stornirati s

10 400 njezine porezne kartice, s obzirom na to da je u predmetu bila izjavljena žalba koja odgađala izvršenje. Kako usmeni prigovor nije uvažen i nepravilnost otklonjena, već joj je odgovoreno da ako ne plati dug po opomeni, taj će se dug naplatiti prisilnim putem rješenjem o ovrsi i zabranom na plaću, žaliteljica je pisanim putem izjavila prigovor izričito se pozivajući na čl ZUP-a, očekujući da će čelnik tijela donijeti rješenje kako to i propisuje ova odredba te da će, ako ni po prigovoru ne bude otklonjena nepravilnost, redovnim pravnim putem odnosno žalbom moći dalje štititi svoje pravo i interes. Međutim, čelnik tijela, umjesto donošenja rješenja, na izjavljeni prigovor donosi tek odgovor na podnesak kojim žaliteljici uskraćuje pravo na žalbu te odgovara da»obveza prema privremenom poreznom rješenju ostaje na snazi sve do okončanja drugostupanjskog pos tupka«. Pod takvim okolnostima, a i zbog najave javne objave Liste poreznih dužnika, 13 žaliteljica biva prisiljena platiti nepostojeći dug sa svim proisteklim kamatama do dana izdavanja opomene. Nastavno na citirano obrazloženje odnosno nalog drugostupanjskog tijela, čelnik prvostupanjskog tijela donosi rješenje od , kojim obustavlja izvršenje po opomeni pozivajući se na čl. 146/1. t. 1. ZUP-a, s obzirom na to da je porezna obveznica izvršila plaćanje, a ne pozivajući se na čl. 146/1. t. 5. ZUP-a, prema kojem je propisano da će javnopravno tijelo obustaviti rješenje ako utvrdi da je rješenje koje čini osnovu izvršenja oglašeno ništavim, poništeno ili ukinuto. 14 Kako ovakvim postupanjem i rješenjem čelnik nije utvrdio da je rješenje koji čini osnovu izvršenja upravo rješenje koje je poništeno (privremeno porezno rješenje od ), žaliteljica izjavljuje drugu žalbu Samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak u kojoj traži poništenje rješenja čelnika prvostupanjskog poreznog tijela (rješenje od ), jer da nije utvrdio da su se naplaćeni porez i kamate temeljile na poništenom rješenju te da se porezno tijelo dvije godine koristilo bespravno naplaćenim novcem žaliteljice, pozivajući se na opće odredbe o kamatama i čl OPZ-a koji podjednako obvezuje i jednu i drugu stranu u postupku te pored što predlaže da drugostupanjsko tijelo uvaži žalbu, traži i da joj se na iznos bespravno naplaćenog poreza s proisteklim kamata- 13 Lista dužnika ili»stup srama«javno objavljena Čl stavak 1. točkama 1. do 5. ZUP-a propisuje: 1. Javnopravno tijelo će obustaviti izvršenje, a izvršene radnje poništiti: (1) ako utvrdi da je obveza izvršena, (2) ako utvrdi da izvršenje uopće nije bilo dopušteno, (3) ako utvrdi da je izvršenje započeto prema osobi koja nije u obvezi, (4) ako predlagatelj izvršenja odustane od prijedloga, (5) ako utvrdi da je rješenje koje čini osnovu izvršenja oglašeno ništavim, poništeno ili ukinuto.

11 401 ma obračunaju kamate od dana uplate pa do donošenja drugostupanjske odluke odnosno izvršnosti drugostupanjskog rješenja. Iz obrazloženja:»u pravovremeno izjavljenoj žalbi žaliteljica u bitnom navodi da pobijanim rješenjem porezno tijelo nije obustavilo nezakonite radnje, odnosno nije postupilo sukladno čl. 146/1. t. 5. ZUP-a i u skladu s nalogom Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak te je zanemarilo da je rješenje koje je činilo osnovu izvršenja po opomeni poništeno dana Navodi da je porezno tijelo naplatilo nepostojeći dug zajedno s proisteklim kamatama, umjesto da donese rješenje kojim poništava izvršene radnje.«drugostupanjsko tijelo ocjenjuje da žalba nije osnovana zato što je žaliteljica podmirila u cijelosti iznos duga iskazan u opomeni te da je u čl. 146/1 t. 1. ZUP-a propisano da će javnopravno tijelo obustaviti izvršenje ako utvrdi da je obveza izvršena i da navodi žaliteljice nisu od utjecaja na drugačije rješenje u ovom predmetu. Drugostupanjsko tijelo nadalje obrazlaže:»naime, rješenjem od poništeno je privremeno porezno rješenje i zamijenjeno novim kojim je utvrđena veća obveza poreza i prireza na dohodak na koje je žaliteljica izjavila žalbu koja je odbijena rješenjem Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak od , koje je uručeno te postalo izvršno Po izvršnosti ovog rješenja dana poništeno je privremeno porezno rješenje te je utvrđena nova obveza. Osim opomene od nisu poduzimane nikakve daljnje radnje usmjerene na naplatu dospjele obveze, stoga nije bilo radnji koje bi trebalo poništiti, to više što je žaliteljica po izdanoj opomeni sama izvršila uplatu. Slijedom navedenoga, budući da je pobijano rješenje doneseno na temelju pravilno utvrđenog činjeničnog stanja te sukladno zakonskim propisima, žalbu je kao neosnovanu valjalo odbiti.«iz citiranog obrazloženja drugostupanjskog tijela proizlazi nelogičnost, a to je da privremeno porezno rješenje ne može biti dva puta poništeno kako se to navodi, točnije prvi put rješenjem prvostupanjskog tijela od i drugi put po izvršnosti drugostupanjskog rješenja Prvostupanjsko porezno tijelo nije imalo zakonske osnove naplatiti obvezu po poništenom rješenju od , već je bilo dužno poništenu obvezu stornirati s danom kada je i poništilo privremeno porezno rješenje, a to je Po izvršnosti drugostupanjskog rješenja dana prvostupanjsko porezno tijelo bilo je dužno žaliteljicu zadužiti s novoutvrđenom obvezom, s obzirom na to da joj je žalba odbijena.

12 402 Također, iz citiranog obrazloženja drugostupanjskog tijela razvidno je da isto tijelo nije u cijelosti navelo žalbene navode žaliteljice te o njima nije odlučilo. Drugostupanjsko tijelo je bilo dužno očitovati se na navode žaliteljice o načinu utvrđivanja porezne osnovice koju smatra nezakonitom i nepravilnom kroz višegodišnje razdoblje zato što o tome nikada nije sastavljen zapisnik i nije joj omogućeno sudjelovanje u postupku te riješiti pitanje zahtjeva kamata na bespravno naplaćeni iznos poreza i kamata temeljem čl OPZ-a za period od dana uplate do dana izvršnosti drugostupanjskog rješenja. Rješenje od 22. travnja i rješenje od 14. veljače Sadika Bajutti * * Sadika Bajutti, upravna savjetnica za utvrđivanje poreza i doprinosa, Ministarstvo financija, Porezna uprava, Područni ured Središnja Hrvatska, Ispostava Sisak (advisor for tax assessment, Ministry of Finance, Tax Administration, Branch Office in Sisak, sadika.bajutti@porezna-uprava.hr). Stavovi i mišljenja u prikazanoj praksi osobni su stavovi autorice.

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Propisi iz područja geodetske djelatnosti i upravnog postupanja prof. dr. sc. Dario Đerđa Pravni fakultet u Rijeci Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije Upravno postupanje javno pravo privatno

Више

ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak Upravna stvar - Članak Primjena Z

ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak Upravna stvar - Članak Primjena Z ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak 1. 33 Upravna stvar - Članak 2... 34 Primjena Zakona - Članak 3 34 Strankau upravnom postupku - Članak

Више

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Na temelju članka 55. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 94/2013), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj

Више

Broj: Us-/2001

Broj: Us-/2001 REPUBLIKA HRVATSKA VISOKI UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Z A G R E B Frankopanska 16 Poslovni broj: UsII-501/18-7 U I M E R E P U B L I K E H R V A T S K E P R E S U D A Visoki upravni sud Republike Hrvatske

Више

Broj: Us-/2001

Broj: Us-/2001 REPUBLIKA HRVATSKA VISOKI UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Z A G R E B Frankopanska 16 Poslovni broj: UsII-40/19-8 U I M E R E P U B L I K E H R V A T S K E P R E S U D A Visoki upravni sud Republike Hrvatske

Више

OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit O

OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit O OPIS POSLOVA I MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit Obavlja jednostavne upravne i druge stručne poslove za fizičke i pravne

Више

Broj: Us-/2001

Broj: Us-/2001 REPUBLIKA HRVATSKA VISOKI UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Z A G R E B Frankopanska 16 Poslovni broj: UsII-181/19-7 U I M E R E P U B L I K E H R V A T S K E P R E S U D A Visoki upravni sud Republike Hrvatske

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama HRVATSKI SABOR 1631 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama

Више

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenjuje Pravilnik o arbitraži pred Stalnim arbitražnim sudištem

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/15-11/324 URBROJ: 376-10-18-34 Zagreb, 17. prosinca 2018. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET:

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET: REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: 944-01/19-01/03 URBROJ: 2198/01-2-19-6 Zadar, 17. siječnja 2019. PREDMET: NADLEŽNOST ZA DONOŠENJE: - GRADSKOM VIJEĆU GRADA ZADRA

Више

nasl+sadr--turcic.indd

nasl+sadr--turcic.indd S A D R Ž A J PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU... XXI PREDGOVOR PRVOM IZDANJU... XXIII KOMENTAR ZAKONA O OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU (Nar. nov., br. 47/09) PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE (čl. 1. - 39.) Glava I. OPĆE ODREDBE

Више

Book 1.indb

Book 1.indb Sadržaj 1. Predgovor str. 1 2. Nacionalni program reformi i porez na nekretnine str. 3 2.1. Oporezivanje nekretnina Nacionalnim programom reformi str. 3 2.2. Nacionalni program reformi 2014. str. 4 2.3.

Више

PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgov

PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgov PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgovačkom društvu te je stvarni korisnik kamata koje mu

Више

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i 01/17), a u svezi s čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj

Више

Microsoft Word - Rješenje Lupoglav

Microsoft Word - Rješenje Lupoglav Na temelju članka 12. stavka 1.. točke 11.,, članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN( br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14, 72/17) i članka 96. Zakona o

Више

Broj: G-I-12/15 P R E S U D A Sud časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u vijeću sastavljenom od Marijana Vugića, predsjednika vijeća, te Marije Dul

Broj: G-I-12/15 P R E S U D A Sud časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u vijeću sastavljenom od Marijana Vugića, predsjednika vijeća, te Marije Dul Broj: G-I-12/15 P R E S U D A Sud časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u vijeću sastavljenom od Marijana Vugića, predsjednika vijeća, te Marije Duljković i Suzane Audić Vuletić, kao članova vijeća,

Више

IZMJENA POZIVA NA DOSTAVU PONUDE NABAVA RADOVA Soboslikarski radovi Evidencijski broj: N-22/2019 1

IZMJENA POZIVA NA DOSTAVU PONUDE NABAVA RADOVA Soboslikarski radovi Evidencijski broj: N-22/2019 1 IZMJENA POZIVA NA DOSTAVU PONUDE NABAVA RADOVA Soboslikarski radovi Evidencijski broj: N-22/2019 1 KLASA: 372-02/19-02/0002 URBROJ: 343-0602/01-19-010 Zagreb, 19. veljače 2019. godine OPĆI PODACI Naručitelj:

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 31.01.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Руже Урошевић и Зорице Китановић, чланова већа,

Више

Veleučilište u Požegi Društveni odjel Akademska godina 2016./2017. NAZIV PREDMETA: Upravno postupovno pravo I. Studij: Upravni studij ECTS bodovi: Upr

Veleučilište u Požegi Društveni odjel Akademska godina 2016./2017. NAZIV PREDMETA: Upravno postupovno pravo I. Studij: Upravni studij ECTS bodovi: Upr Veleučilište u Požegi Društveni odjel Akademska godina 2016./2017. NAZIV PREDMETA: Upravno postupovno pravo I. Studij: Upravni studij ECTS bodovi: Upravno postupovno pravo I. 6 Seminar I. 1 Nastavno opterećenje:

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 03.04.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа,

Више

memo1

memo1 BOSNA I HERCEGOVINA URED ZA RAZMATRANJE ŽALBI БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА РАЗМАТРАЊЕ ЖАЛБИ BOSNIA AND HERZEGOVINA PROCUREMENT REVIEW BODY Број: У 687/10 Сарајево, 17.06.2010. године Канцеларија

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2018. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Hrvatska poljoprivredna agencija Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci Broj telefona: (+385

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/15-11/633 URBROJ: 376-10-19-18 Zagreb, 19. ožujka 2019. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/15-11/664 URBROJ: 376-10-19-21 Zagreb, 6. veljače 2019. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN

Више

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHOTKA I GODIŠNJEG OBRAČUNA POREZA NA DOHODAK TE PRIREZA

Више

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/ Zlatar, GRADSKO V

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/ Zlatar, GRADSKO V REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/01-02-17-2 Zlatar, 30.05.2017. GRADSKO VIJEĆE GRADA ZLATARA Predmet: Donošenje Odluke o porezima

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/17-11/2352 URBROJ: 376-10-18-13 Zagreb, 28. studenog 2018. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

Microsoft Word - Rješenje Čačinci

Microsoft Word - Rješenje Čačinci KLASA: UP/I-344-03/16-11/131 URBROJ: 376-10-18-19 Zagreb, 29. listopada 2018. Na temelju članka 12. stavka 1.. točke 11.,, članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

Temeljem odredbe članka 15. točka 3. i članka 8. stavak 1. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Narodne novine br. 140/05) te članka 47. stavak 1. i članka 48. stavak 1. i stavak

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 216. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Turistička zajednica Općine Brela Trg Alojzija Stepinca b.b., 21322 Brela Broj telefona: (+385

Више

Page 1 of 5 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o dopuni Pravilnika o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača MINISTARSTVO PRAVOSUĐA 22

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 217. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Put Duilova 11 (p.p. 288), 21 Split Broj telefona:

Више

PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08,

PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 proč. tekst i 137/15 ispr.),

Више

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja OBRAZLOŽENJE UZ PRIJEDLOG ODLUKE O PRODAJI NEKRETNINE U K.O. OPATIJA Grad Opatija je vlasnik nekretnina oznake k.č. 1522, šuma površine 412 m2, u zk.ul. 245 k.o. Opatija ( nove izmjere), a koja odgovara

Више

Zakon o upravnim sporovima Hrvatske ( ) ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA Narodne novine br.: 20/ Narodne novine br.: 143/

Zakon o upravnim sporovima Hrvatske ( ) ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA Narodne novine br.: 20/ Narodne novine br.: 143/ ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA Narodne novine br.: 20/2010 12.02.2010. Narodne novine br.: 143/2012 20.12.2012. Prvi dio OPĆE ODREDBE Glava I. TEMELJNE ODREDBE Predmet Zakona Članak 1. Ovim se Zakonom uređuju

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2015. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja Matije Gupca 2, 44250 Petrinja Broj telefona: (+385

Више

A Rj UP/I /11-09/8

A Rj UP/I /11-09/8 REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA KLASA: UP/I-451-04/11-09/8 URBROJ: 326-113-11-3 Zagreb, 2. lipnja 2011. godine Na temelju odredaba članka 15. točka 4. alineja 1. i članka

Више

Nacrt konačnog prijedloga zakona

Nacrt konačnog prijedloga zakona MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA NACRT KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O PRIKUPLJANJU, OBRADI, POVEZIVANJU, KORIŠTENJU I RAZMJENI PODATAKA O PRIMICIMA I JAVNIM DAVANJIMA PO OSIGURANICIMA Zagreb, studeni

Више

rjesenje_tempic_fa_1_9_11_SR

rjesenje_tempic_fa_1_9_11_SR Број:04-01-1383-10/10 Мостар, 30.09.2011. године На основу члана 29. и члана 41. Закона о електричној енергији ( Службене новине Федерације БиХ број 41/02, 24/05, 38/05, 61/09), члана 12. став (1) и члана

Више

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za P/118745 REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara 14 10000 Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Zagrebu, Potpis ovlaštene osobe KLASA: UP/I-034-02/18-15/24

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić Pravilnik o tehničkom pregledu građevine (NN 46/18, 26.05.2018.) 1 8 MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA... Error! Bookmark not defined. I. OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1....

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/18-11/14 URBROJ: 376-05-3-19-9 Zagreb, 18. travnja 2019. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinos

Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinos Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa u nastavku podsjećamo na odredbe

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA GRAD OSIJEK GRADONAČELNIK PRIJEDLOG RJEŠENJA o sklapanju ugovora o pružanju platnih usluga OTP Banka d.d. Osijek, prosinac 2015. Materijal pripremio: Upravni

Више

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx) OPOREZIVANJE PODUZEĆA Predavanje 17.05.2018. DRUGI DOHODAK 1 TEMELJNE ODREDNICE DRUGOG DOHOTKA Drugi dohodak predstavlja razliku između svakog pojedinačnog primitka što se ne smatra dohotkom od nesamostalnog

Више

ODLUKA

ODLUKA Na temelju članka 14. stavak 1. Zakona o proračunu (Narodne novine 87/08,136/12 i 15/15) i članka 36. Statuta Grada Makarske (Glasnik Grada Makarske 08/09 i 13/09,2/13,8/13,9/13- pročišćen tekst i 21/17),

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

COURT PRACTICE SUDSKA PRAKSA 889 Upravni sud u Rijeci UDK: (497.5 Rijeka)(094.8) (497.5 Rijeka)(094.8) ODNOS UREĐIVANJA PUTOVA U NASEL

COURT PRACTICE SUDSKA PRAKSA 889 Upravni sud u Rijeci UDK: (497.5 Rijeka)(094.8) (497.5 Rijeka)(094.8) ODNOS UREĐIVANJA PUTOVA U NASEL COURT PRACTICE SUDSKA PRAKSA 889 Upravni sud u Rijeci UDK: 347.998.85(497.5 Rijeka)(094.8) 351.94(497.5 Rijeka)(094.8) ODNOS UREĐIVANJA PUTOVA U NASELJIMA I PRISTUPA DO KUĆA, LEGITIMACIJA U PREDMETIMA

Више

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6.

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače 2012. godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Више

Microsoft Word - NPZ prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika 6.7.docx

Microsoft Word - NPZ prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika 6.7.docx KLUB ZASTUPNIKA SDP-a KLUB ZASTUPNIKA HSU-a, NEZAVISNE LISTE STIPE PETRINE I NEZAVISNIH ZASTUPNIKA PRIJEDLOG ZAKONA O PRIJENOSU VLASNIŠTVA NA DOMOVIMA UMIROVLJENIKA Zagreb, travanj 2016. 2 PRIJEDLOG ZAKONA

Више

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br.

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 218. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje Zagorska 16, 1 Zagreb Broj telefona: (+385 1) 3643

Више

Klasa: UP/I / /013 Urbroj: / Zagreb, 9. srpnja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 31., člank

Klasa: UP/I / /013 Urbroj: / Zagreb, 9. srpnja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 31., člank Klasa: UP/I 034-03/2015-01/013 Urbroj: 580-10/70-2015-006 Zagreb, 9. srpnja 2015. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 31., članka 38. stavka 5. i članka 58. stavka 1. točke 15. Zakona

Више

Klasa: UP/I /13-03/006 Urbroj: / Zagreb, 4. listopada Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 30. točke

Klasa: UP/I /13-03/006 Urbroj: / Zagreb, 4. listopada Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 30. točke Klasa: UP/I 034-03/13-03/006 Urbroj: 580-04/88-2013-008 Zagreb, 4. listopada 2013. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 30. točke 2., članka 31., članka 52. stavka 6. i članka 58.

Више

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE PUNAT Pod topol Punat KLASA: UR broj: Punat, Predmet: Privola iznajmljivača za prikupljanje i obradu podatka u odr

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE PUNAT Pod topol Punat KLASA: UR broj: Punat, Predmet: Privola iznajmljivača za prikupljanje i obradu podatka u odr TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE PUNAT Pod topol 2 51521 Punat KLASA: UR broj: Punat, Predmet: Privola iznajmljivača za prikupljanje i obradu podatka u određenu svrhu Poštovani, na službenim web stranicama

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 216. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Klinički bolnički centar Split Spinčićeva 1, 21 Split Broj telefona: (+385 21) 556 111 Broj

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se od

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju  administrativnih  i znanstvenih  zahtjeva  koji  se  od 30.12.2017. L 351/55 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/2468 оd 20. prosinca 2017. o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se odnose na tradicionalnu hranu iz trećih zemalja u skladu

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 217. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI HŽ Infrastruktura d.o.o. Antuna Mihanovića 12, 1 Zagreb Broj telefona: (+385 1) 3783 33 Broj

Више

Microsoft Word KOLEGIJ_zakljucci.doc

Microsoft Word KOLEGIJ_zakljucci.doc Klasa: 550-01/14-01/05 Urbroj: 2125-03/03-14-03 Senja na 34. kolegiju, održanom 5. veljače 2014. godine, razmatrao je Prijedlog Socijalnog programa Grada Senja za 2014. godinu, te donio, slijedeći Prihvaća

Више

KLASA: /13-01/02 URBROJ: 2140/ Krapina, 5. prosinca ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PREDMET: Prijedlog odluke o stjecanju nekretnina od Gra

KLASA: /13-01/02 URBROJ: 2140/ Krapina, 5. prosinca ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PREDMET: Prijedlog odluke o stjecanju nekretnina od Gra KLASA: 947-01/13-01/02 URBROJ: 2140/01-02-13-2 Krapina, 5. prosinca 2013. ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PREDMET: Prijedlog odluke o stjecanju nekretnina od Grada Krapine za projekt Poduzetnički inkubator Krapinsko-zagorske

Више

ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће

ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће поступак и начин покретања поступка Порески обвезник,

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Klasa: 947-02/05-01/7 Ur. broj: 2163/1-09/1-06-22 Pula, 7. lipnja 2006. godine. ISTARSKA ŽUPANIJA ŽUPANIJSKO

Више

Klasa: UP/I / /06

Klasa: UP/I / /06 Klasa: UP/I 430-01/2007-03/10 Urbroj: 580-03-07-43-02 Zagreb, 15. ožujka 2007. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine,

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Узп 181/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Узп 181/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 16.04.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Oлге Ђуричић, председника већа, Драгана Скока и Миломира Николића,

Више

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS HRVATSKI SABOR Klasa: 022-03/09-01/03 Urbroj: 65-08-02 Zagreb, 24. kolovoza 2009. ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članaka 137. i 153.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU LUKA-VUKOVAR D.O.O. Vinkovci,

Више

Na temelju čl. 24. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br. 3/97, 1/98, 7/98, 2/99, 5/02 i 10/03), a u svezi s čl.

Na temelju čl. 24. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br. 3/97, 1/98, 7/98, 2/99, 5/02 i 10/03), a u svezi s čl. Na temelju čl. 24. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br. 3/97, 1/98, 7/98, 2/99, 5/02 i 10/03), a u svezi s čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

Више

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja 2017. IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM TUŽBAMA održane 31. svibnja 2017. PRISUTNI: Antun

Више

Broj: Us-/2001

Broj: Us-/2001 REPUBLIKA HRVATSKA VISOKI UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Z A G R E B Frankopanska 16 Poslovni broj: UsII-1/19-5 U I M E R E P U B L I K E H R V A T S K E P R E S U D A Visoki upravni sud Republike Hrvatske

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 218. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI RIT Croatia Don Frana Bulića 6, 2 Dubrovnik Broj telefona: (+385 2) 433 Broj telefaxa: (+385

Више

REFERAT

REFERAT 1 of 13 12/1/2018, 3:39 PM Objavljeno u: Primjena novog Zakona o javnoj nabavi i podzakonskih propisa, Inžinjerski biro d.d., Zagreb, siječanj 2008. Srđan Papić, viši savjetnik Upravnog suda RH PRAKSA

Више

ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA I. OPĆE ODREDBE SADRŽAJ Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, ko

ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA I. OPĆE ODREDBE SADRŽAJ Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, ko ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA I. OPĆE ODREDBE SADRŽAJ Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, kojima raspolažu ili koje nadziru tijela javne vlasti,

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

This watermark does not appear in the registered version - Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi

This watermark does not appear in the registered version -   Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 53. redovitoj sjednici održanoj 18. srpnja 2007. godine, usvaja ZAKON O POREZU NA NEKRETNINE

Више

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne n

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću (Narodne n SUMMER DAYS KLASA: UP/I-460-02/19-01/381 URBROJ: 513-07-21-01-19-2 Zagreb, 17. lipanj 2019. Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne novine" broj 87/09, 35/13, 158/13, 41/14, 143/14) i

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У Увп Бања Лука, године Врховни суд Републике Српске

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У Увп Бања Лука, године Врховни суд Републике Српске БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У 002591 16 Увп Бања Лука, 5.10.2018. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Смиљане Мрше, предсједника

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR Na temelju članka 131. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor na sjednici 15. ožujka 2002., donio je ODLUKU O PROGLAŠENJU USTAVNOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA USTAVNOG ZAKONA O USTAVNOM

Више

KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka Mesnička 32, Zagreb T F E

KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka Mesnička 32, Zagreb T F E KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka 31012015 1 UVOD Pravo na pristup informacijama koje posjeduje, raspolaže ili nadzire Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka, Mesnička 32, 10000

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О УПИСУ У РЕГИСТАР ЗАЈЕДНИЦА ЗГРАДА СА ОБРАСЦИМА АКАТА ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИМЈЕНУ ЗАКОНА О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Бања Лука,

Више

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED ISPOSTAVA Obrazac DOH PRIJAVA POREZA NA ZA GODINU OPĆI PODACI IME I PREZIME / IME RODITELJA: ADRESA (mjesto, ulica i kućni broj):

Више

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20 Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: 09.05.2011. Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 2011. године С А Д Р Ж А Ј 1. Увод... 3 2. Поступак наплате

Више

Proba

Proba Kabinet Zaštitnika 020/241-642 Savjetnici 020/225-395 Centrala 020/225-395 Fax: 020/241-642 E-mail: ombudsman@t-com.me www.ombudsman.co.me Br. 12/16-4 Podgorica, 23.03. 2016. godine Na osnovu člana 41.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_)

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_) APELACIONI SUD BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE Broj: Kž-16/05 Brčko, 22.03.2005. godine U IME BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE! Apelacioni sud Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u vijeću sastavljenom

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/15-11/566 URBROJ: 376-05-3-19-25 Zagreb, 15. svibnja 2019. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju MINISTARSTVO FINANCIJA Na temelju članka 106. stavka

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 1 У.1288/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, пр

Република Србија УПРАВНИ СУД 1 У.1288/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, пр Република Србија УПРАВНИ СУД 29.05.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Јасминке Вукашиновић и Весне Лазаревић, чланова

Више

Microsoft Word - Prijedlog Odluke o prodaji doc

Microsoft Word - Prijedlog Odluke o prodaji doc REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD PAZIN Gradonačelnik KLASA: 940-01/13-01/62 URBROJ: 2163/01-01-01-13-10 Pazin, 07. listopada 2013 PREDSJEDNIKU GRADSKOG VIJEĆA P A Z I N PREDMET: Odluka o prodaji

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o upravnom sporu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o upravnom sporu ("Službeni list Republike Crne Gore", br. 060/03 od 28.10.2003), 2. Zakon o izmjenama Zakona i drugih propisa

Више