Dva desetljeća hrvatske neovisnosti Prvi slobodni, višestranački demokratski izbori provedeni su u Hrvatskoj u proljeće godine. Na temelju izbor

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Dva desetljeća hrvatske neovisnosti Prvi slobodni, višestranački demokratski izbori provedeni su u Hrvatskoj u proljeće godine. Na temelju izbor"

Транскрипт

1 Dva desetljeća hrvatske neovisnosti Prvi slobodni, višestranački demokratski izbori provedeni su u Hrvatskoj u proljeće godine. Na temelju izbornih rezultata 30. svibnja godine konstituiran je demokratski Hrvatski sabor, prvi višestranački sabor. Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog sabora 30. svibnja godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Prvi predsjednik Sabora bio je dr. Žarko Domljan. 22. prosinca godine donesen je hrvatski Ustav (Božićni Ustav) temeljem kojega je godine konstituiran Zastupnički dom, a godine i Županijski dom. Ustavnim promjenama godine polupredsjednički sustav zamijenjen je parlamentarnim, a od godine, kada je ukinut Županijski dom, Hrvatski je sabor jednodoman. Naziv sabora do danas je mijenjan još dva puta postaje Hrvatski državni sabor, a godine Hrvatski sabor. Božićni Ustav prvi Ustav neovisne Republike Hrvatske Godina ostat će zabilježena u hrvatskoj povijesti kao godina donošenja prvoga Ustava neovisne RH. Sve je započelo u ljeto kada je Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske donijelo odluku kojom Saboru predlaže donošenje Ustava RH. Odluku su na svojim sjednicama podržala sva tri tadašnja saborska vijeća: Vijeće udruženog rada, Vijeće općina i Društveno-političko vijeće. Kao ciljevi Ustava zacrtani su: određenje Hrvatske kao suverene države hrvatskoga naroda i njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina te kao države parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva. Na izradi Ustava potom je radila Ustavotvorna komisija koju su činili istaknuti predstavnici višestranačkog i znanstvenog života. Prvi saziv Hrvatskoga sabora na zajedničkoj sjednici triju vijeća 22. prosinca godine donio je Odluku o proglašenju Ustava RH, čime je ispunio svoju ustavotvornu ulogu. Budući da je Ustav donesen neposredno prije Božića, naziva se još i Božićnim Ustavom.

2 Proglašenje Ustava 22. prosinca godine Dvorana Ante Starčević Slika prikazuje najsvečaniji trenutak svečane sjednice dana 22. prosinca godine, kada je Sabor jednoglasno prihvatio tekst Ustava samostalne i neovisne Hrvatske. Božićnim Ustavom Hrvatska je potvrdila svoj nacionalni suverenitet te je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva demokratska socijalna država. Slika prikazuje saziv prvog višestranačkog Sabora čiji je predsjednik bio dr. Žarko Domljan. Rad je akademske slikarice Jadranke Fatur, (ulje na platnu, 1999., 240*460). Ova je slika ne samo najveća figuralna kompozicija koja je ikada naslikana u nas nego i jedini umjetnički dokument o nekim od najuzbudljivijih trenutaka u stvaranju samostalne hrvatske države., riječi su Žarka Domljana. Slikarica je na platnu radila gotovo godinu dana, i to u Saboru. Slika se danas nalazi u dvorani Ante Starčevića u kojoj se primaju najviša izaslanstva stranih država. Hrvatska Tijekom pregovora o razrješenju državne krize između republika tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma o državnoj samostalnosti Hrvatske. Na referendumu održanom 19. svibnja godine građani su odlučivali o budućnosti Hrvatske. Na osnovi neposredno iskazane volje građana na referendumu, a nakon neuspjeha daljnjih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Hrvatski je sabor 25. lipnja godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno pravno postala samostalna i suverena država. Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je praznik kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma godine. Povijesnoj odluci

3 Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja godine prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja godine. Više od 90% građana donijelo je odluku kojom Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Na temelju takva plebiscitarnog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno-političke krize, Sabor RH donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da RH pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ te da RH pokreće postupak za međunarodno priznavanje. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne RH. U to vrijeme terorističke akcije srpskih pobunjenika, uz sve otvoreniju potporu Jugoslavenske narodne armije, ubrzano prerastaju u rat širih razmjera. Osamostaljenju Hrvatske i raspadu Jugoslavije protivili su se pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, instrumentalizirani od velikosrpskih beogradskih krugova. U dogovoru s velikosrpskim Miloševićevim režimom JNA je nastojala oružjem spriječiti raspad Jugoslavije. Stoga Beograd potajno naoružava Srbe u Hrvatskoj i potiče ih na pobunu. Još u kolovozu izbila je otvorena pobuna Srba u Kninu (tzv. balvan revolucija) a potkraj prosinca te godine proglašena je Srpska autonomna oblast Krajina. Krajem ožujka u redarstvenoj akciji protiv pobunjenih kninskih Srba na Plitvicama poginuo je hrvatski redarstvenik Josip Jović (to je bila prva žrtva u obrani pravnog poretka Republike Hrvatske). Hrvatski obrambeni rat za neovisnost Domovinski rat - započeo je u ljeto (početkom srpnja stotinjak oklopnih vozila JNA iz Vojvodine ušlo je u Hrvatsku). Najžešće borbe hrvatske vojske s pobunjenim Srbima, snagama Jugoslavenske narodne armije i dobrovoljcima iz Srbije vodile su se oko Knina, na Banovini, te u zapadnoj i istočnoj Slavoniji. Vrhunac rata bili su napad na Vukovar i tromjesečna opsada grada, te opsada Dubrovnika. No posredovanjem međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene ove Ustavne odluke od 25. lipnja godine, a njegovim istekom 8. listopada godine Hrvatska raskida državnopravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

4 Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni praznik obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Hrvatski sabor godine jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja godine. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Hrvatska je međunarodno priznata 15. siječnja godine. Ubrzo nakon osamostaljenja Republike Hrvatske pobunjeni hrvatski Srbi, ubačeni dobrovoljački odredi iz Srbije i Jugoslavenska narodna armija započeli su otvorenu agresiju na našu zemlju. Zahvaljujući vojnoj nadmoći JNA je do kraja okupirala gotovo trećinu teritorija Republike Hrvatske (u prosincu je u Kninu proglašena Republika Srpska Krajina). Budući da je hrvatski narod, uz pomoć dobrovoljaca iz iseljeništva, pružao žestoki otpor, u hodu stvarajući vojsku i naoružavajući se, agresori su uvidjeli da nas neće lako svladati. Stoga su potkraj pristali na posredovanje Ujedinjenih naroda. Od međunarodnog priznanja do oslobođenja Uz potporu Njemačke, Svete Stolice i nekih srednjoeuropskih država Republika Hrvatska je dobila međunarodno priznanje, kao samostalna i suverena država, a na teritorije koje je zauzeo velikosrpski agresor došle su mirovne snage UN-a. Potpunu međunarodnu afirmaciju i vrhunac diplomatske borbe za međunarodno priznanje naša je zemlja postigla 22. srpnja 1992., kada je kao 178. članica primljena u Organizaciju Ujedinjenih Naroda. Budući da srpska manjina nije pristala na ponude hrvatskih vlasti i međunarodne zajednice o širokoj autonomiji, Hrvatska u svibnju i kolovozu pokreće oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja u kojima je oslobođena većina okupiranih područja (manji, istočni dio Hrvatske priključen je kasnije, mirnom reintegracijom). Rat je okončan u studenome 1995., potpisivanjem Daytonskog sporazuma u Parizu, a mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u siječnju 1998.

5 Tijekom nastavljeni su pregovori, osobito u Podunavlju, kamo su uz pristanak Hrvatske došle međunarodne snage (UNTAES) sa zadatkom da do sredine provedu izbore i vrate pod hrvatski suverenitet okupirane krajeve (Baranja, istočna Slavonija, zapadni Srijem s Vukovarom). Budući da je dala veliki doprinos mirnom rješenju nametnutog nam rata Hrvatska je 25. travnja primljena u Vijeće Europe (taj je čin potvrđen tek 6. studenoga 1996.). U kolovozu Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman potpisao je Sporazum o međusobnom priznanju sa SR Jugoslavijom. Tim je činom Srbija, s Miloševićem na čelu, priznala vojnički poraz, morala se odreći svojih velikosrpskih planova, ali i stvaranja neke nove, treće Jugoslavije. Hrvatska i dalje vodi diplomatsku i političku akciju kako bi ušla u ostale europske integracije, a nikada više u one balkanske. Točno šest godina nakon njenog međunarodnog priznanja, 15. siječnja 1998., završena je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. Time je Hrvatska zaokružila svoje granice i stekla uvjete za gospodarski razvoj te propusnicu za sve europske i svjetske gospodarsko političke integracije. U prosincu umire predsjednik Tuđman. Početkom provedeni su parlamentarni izbori na kojima je HDZ poražen. Na vlast je došla koalicija šest stranaka koja je formirala Vladu koju je vodio Ivica Račan, a u veljači za predsjednika Republike izabran je Stjepan Mesić. Za četverogodišnjeg mandata premijera koalicijske Vlade Račan je bio suočen s brojnim kritikama zbog suradnje s Haaškim sudom, ali i lošim unutarkoalicijskim odnosima. Ipak, nova vlast pod njegovim vodstvom započinje značajne procese na afirmaciji Hrvatske u Europi, a na domaćem planu više razvojnih i reformskih projekata. U svibnju Republika Hrvatska je postala 27. članica Partnerstva za mir, čime je obilježen početak odnosa između Hrvatske i NATO-a, a u studenome i članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Hrvatska i Europska unija Krajem 1999., a poglavito početkom 2000., intenziviraju se odnosi naše zemlje s Europskom unijom, što je dovelo do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ( 29. listopada 2001.). Hrvatska je bila druga zemlja koja je potpisala taj Sporazum kojim je preuzela obvezu implementiranja načela i pravila zakonodavstva Europske unije u nacionalno zakonodavstvo. Pregovori o tome započeli su još u studenome 2000., tijekom Zagrebačkog sastanka na vrhu šefova država i vlada zemalja članica Unije i država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatski je sabor ratificirao u prosincu a Europski parlament i petnaest zemalja članica Europske unije

6 učinili su to do rujna Od siječnja 2002., do njegova stupanja na snagu 1 veljače 2005., primjenjivao se Privremeni sporazum kojim su bila regulirana trgovinska i s njima povezana pitanja između Republike Hrvatske i EU-a. SSP je bio prvi formalni korak ka institucionalizaciji odnosa s EU-om, a ujedno označava i početak priprema za članstvo u Europskoj uniji. U prosincu Sabor je donio Rezoluciju o pristupanju Europskoj uniji, a u veljači Hrvatska je Vijeću EU-a podnijela zahtjev za članstvo. Temeljem pozitivnog mišljenja Europske komisije u lipnju dodijeljen nam je status države kandidatkinje. Suglasje svih parlamentarnih stranaka u Saboru o pitanju političke budućnosti naše zemlje, utemeljene na europskim vrednotama, potvrđeno je usvajanjem njihove Zajedničke izjave o početku pregovora Republike Hrvatske i Europske unije, u prosincu te godine. Na parlamentarnim izborima vlast ponovno preuzima HDZ, uz podršku koalicije HSLS-DC-a, nekoliko zastupnika nacionalnih manjina, HSU-a i HSS-a, a Vladu formira Ivo Sanader. Pristupni pregovori s Europskom unijom službeno su otvoreni 3. listopada U procesu približavanja RH članstvu Europske unije iznimno je bitna uloga Hrvatskog sabora, kao najvišeg zakonodavnog tijela. U usklađivanju zakonodavstva sudjelovala su sva radna tijela Parlamenta, a napose Nacionalni odbor za praćenje pregovora, Odbor za europske integracije te Zajednički parlamentarni odbor RH i EU-a. Nakon parlamentarnih izbora u studenome vlast zadržava HDZ, potpomognut koalicijskim partnerima (HSS, HSLS, SDSS i dr.), a Sanader ostaje na čelu Vlade. Početkom siječnja Republika Hrvatska je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, s mandatom , a 1. travnja i punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Time je potvrdila spremnost na sudjelovanje u kolektivnoj obrani te na doprinos miru i sigurnosti u euroatlantskoj zajednici. U srpnju Sanader iznenada podnosi ostavku, a za nasljednicu na čelu Vlade i HDZ-a određuje Jadranku Kosor. Na predsjedničkim izborima za predsjednika Republike izabran je Ivo Josipović. Pregovori s Europskom unijom formalno su okončani 30. lipnja a pristupni Ugovor potpisan je 9. prosinca u Bruxellesu, na međuvladinoj konferenciji o pristupanju. Hrvatski čelnici su tom prilikom prvi put sudjelovali kao promatrači na europskom sastanku na vrhu. Naša zemlja od tada ima status države pristupnice i sudjeluje u radu europskih institucija (Vijeće EU-a, Europski parlament) kao aktivni promatrač. U ožujku Hrvatski je sabor, na prijedlog klubova zastupnika, izabrao 12 zastupnika promatrača u Europski parlament (sedam iz redova vladajućih i 5 iz redova oporbe).

7 Funkciju promatrača u Europskom parlamentu do prijema naše zemlje u punopravno članstvo u Europsku uniju obnašaju: I. Antičević Marinović (SDP), B. Borzan (SDP), D. Božinović (HDZ), B. Grubišić (HDSSB), R. Jerković (SDP), F. Matušić (HDZ), T. Picula (SDP), A. Plenković (HDZ), M Pupovac (SDSS), J. Radoš (HNS), T. Vrbat (SDP) i N. Vuljanić (Hrvatski laburisti). Oni mogu sudjelovati u radu radnih tijela i političkih skupina čiji su članovi, ali nemaju pravo sudjelovanja u donošenju odluka (glasovanje), niti pravo kandidature za dužnosti u Europarlamentu. U prosincu Sabor je raspisao državni referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Na referendumu, održanom 22. siječnja 2012., većina izašlih birača (66, 27 posto) izjasnila se za ulazak naše zemlje u tu zajednicu. Ubrzo nakon toga, 9. ožujka 2012., Hrvatski je sabor ratificirao ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a u tijeku je njegova ratifikacija u parlamentima država članica EU-a. Nakon što ga ratificiraju sve članice Unije Hrvatska će, 1. srpnja 2013., postati punopravna članica Europske unije.

Microsoft Word Izvjesce Mandatnog povjerenstva.doc

Microsoft Word Izvjesce Mandatnog povjerenstva.doc Službeni glasnik Grada Osijeka br. 8. od 19. lipnja 2009. Temeljem članka 6. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Osijeka (Službeni glasnik Grada Osijeka br. 1A/05., 5/05. ispr., 8/05. i 2/09.) Gradsko vijeće

Више

Službeno glasilo Općine Sopje Godina Broj 3 Sopje, 01. srpnja S a d r ž a j: Rezultati izbora za članice / članove Općin

Službeno glasilo Općine Sopje Godina Broj 3 Sopje, 01. srpnja S a d r ž a j: Rezultati izbora za članice / članove Općin Službeno glasilo Općine Sopje Godina 2013. Broj 3 Sopje, 01. srpnja 2013. S a d r ž a j: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Rezultati izbora za članice / članove Općinskog vijeća Općine Sopje Rezultati izbora za općinskog

Више

DOBRO DOŠLI U HRVATSKI SABOR

DOBRO DOŠLI U HRVATSKI SABOR DOBRO DOŠLI U HRVATSKI SABOR 1 ŠTO JE HRVATSKI SABOR? Hrvatski sabor, naš parlament, najviše je predstavničko tijelo u Republici Hrvatskoj i nositelj zakonodavne vlasti. To je dom demokracije u koji građani

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation RASPAD SFRJ Prvi je zakon povijesti: bojati se reći nešto neistinito a drugi: ne bojati se reći nešto istinito. Ciceron svibanj 1980. umro Josip Broz Tito Grob u Beogradu Iz bolnice u Ljubljani do Beograda

Више

/ 1 HRVATSKI SABOR Klub zastupnika HDZ-a Klasa: / Urbroj: Zagreb, 12. prosinca PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA gospodi

/ 1 HRVATSKI SABOR Klub zastupnika HDZ-a Klasa: / Urbroj: Zagreb, 12. prosinca PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA gospodi / 1 HRVATSKI SABOR Klub zastupnika HDZ-a Klasa: 012-02/13-01103 Urbroj: 6532-1-13-01 Zagreb, 12. prosinca 2013. PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA gospodinu Josipu Leki Predmet: Amandmani na Prijedlog nacrta

Више

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 10. travnja AGENCIJA ZA PODRŠKU INFORMACIJSKIM

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 10. travnja AGENCIJA ZA PODRŠKU INFORMACIJSKIM Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 10. travnja 2019. STATISTIKA KANDIDACIJSKIH LISTA Predane liste predanih prihvaćenih odbačenih/odbijenih

Више

KM_

KM_ Demokratske promjene u Republici Hrvatskoj, 1 Opis predmeta 1. OPIS PREDMETA - OPĆE INFORMACIJE 1.1. Nositelj predmeta doc. dr. sc. Vlatka Vukelić 1.6. Godina studija 2. 1.2. Naziv predmeta Demokratske

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O NIŠTETNOSTI ODREĐENIH PRAVNIH AKATA PRAVOSUDNIH TIJELA BIVŠE JNA, BIVŠE SFRJ I REPUBLIKE SRBIJE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA Zagreb, rujan 2011. 2 PRIJEDLOG

Више

Program vođenja za posjetitelje iz osnovnih škola Što će učenici vidjeti i čuti u Hrvatskome saboru? Glavno stubište Prvi slobodni, višestranački, dem

Program vođenja za posjetitelje iz osnovnih škola Što će učenici vidjeti i čuti u Hrvatskome saboru? Glavno stubište Prvi slobodni, višestranački, dem Program vođenja za posjetitelje iz osnovnih škola Što će učenici vidjeti i čuti u Hrvatskome saboru? Glavno stubište Prvi slobodni, višestranački, demokratski izbori provedeni su u Hrvatskoj u proljeće

Више

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti]

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti] Vukovar grad heroj NEKAD I SAD Grad Vukovar Vukovar je najveći hrvatski grad i riječna luka na Dunavu. Središte je Vukovarsko-srijemske županije. Grb Vukovara Povijest Ovo područje bilo je naseljenjo još

Више

Stričak u vojarni Puma na obilježavanju Dana Oružanih snaga RH I u varaždinskoj vojarni 7. gardijska brigada Puma u petak je Danom otvoreni

Stričak u vojarni Puma na obilježavanju Dana Oružanih snaga RH I u varaždinskoj vojarni 7. gardijska brigada Puma u petak je Danom otvoreni Stričak u vojarni Puma na obilježavanju Dana Oružanih snaga RH 24.5.2019. I u varaždinskoj vojarni 7. gardijska brigada Puma u petak je Danom otvorenih vrata obilježen Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske

Више

4. lipnja

4. lipnja POŽEŠKO-SLAVONSKI S L U Ž B E N I GLASNIK Listi izlazi prema potrebi ISSN 1845-9013 S A D R Ž A J Stranice: AKTI ŽUPANIJSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA 1. Odluka o objavi rezultata izbora za članove Županijske

Више

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR KANDIDATURA - STATISTIČKI PODACI O ZASTUPLJEN

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR KANDIDATURA - STATISTIČKI PODACI O ZASTUPLJEN Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR KANDIDATURA - STATISTIČKI PODACI O ZASTUPLJENOSTI KANDIDATKINJA I KANDIDATA NA KANDIDACIJSKIM LISTAMA

Више

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBR

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBR VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBRANE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA Zagreb, rujan 2010.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO GRADA VINKOVACA KLASA: /17-01/01 URBROJ: 2188/01-LI Vinkovci, 22. svibnja Na osnovi

REPUBLIKA HRVATSKA GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO GRADA VINKOVACA KLASA: /17-01/01 URBROJ: 2188/01-LI Vinkovci, 22. svibnja Na osnovi REPUBLIKA HRVATSKA GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO KLASA: 013-01/17-01/01 URBROJ: 2188/01-LI-17-25 Vinkovci, 22. svibnja 2017. Na osnovi članka 86. Zakona o lokalnim izborima ("Narodne novine", broj 144/12

Више

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS HRVATSKI SABOR Klasa: 022-03/09-01/03 Urbroj: 65-08-02 Zagreb, 24. kolovoza 2009. ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članaka 137. i 153.

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. ožujka (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2015/0046 (NLE) 6884/15 VISA 56 COMEM 48 PRIJEDLOG Od: Datum prim

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. ožujka (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2015/0046 (NLE) 6884/15 VISA 56 COMEM 48 PRIJEDLOG Od: Datum prim Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. ožujka 2015. (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2015/0046 (NLE) 6884/15 VISA 56 COMEM 48 PRIJEDLOG Od: Datum primitka: 5. ožujka 2015. Za: Br. dok. Kom.: Predmet: Glavni

Више

103 Година XXI/XVII Четвртак, 28. децембра годинe На основу члана IV 4. д) Устава Босне и Херцеговине, Парламентарна скупштина Босне и Херцегови

103 Година XXI/XVII Четвртак, 28. децембра годинe На основу члана IV 4. д) Устава Босне и Херцеговине, Парламентарна скупштина Босне и Херцегови 103 Година XXI/XVII Четвртак, 28. децембра 2017. годинe ПРОТОКОЛА КОЈИМ СЕ ДОПУЊАВАЈУ И МИЈЕЊАЈУ ОДРЕЂЕНЕ ОДРЕДБЕ СПОРАЗУМА О ВАЗДУШНОМ ПРЕВОЗУ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ ДРЖАВЕ КАТАР И САВЈЕТА МИНИСТАРА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja 2019. (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski poslovi) 13. i 14. svibnja 2019. 9223/19 ADD 1 iml/lr/dh

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

STOA RULES

STOA RULES 5.1.2. PRAVILNIK O STOA-i ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA OD 15. TRAVNJA 2019. PREDSJEDNIŠTVO EUROPSKOG PARLAMENTA, uzimajući u obzir članak 25. stavak 2. Poslovnika 1, uzimajući u obzir svoju odluku od 1. rujna

Више

PROČIŠĆENI DNEVNI RED

PROČIŠĆENI DNEVNI RED PROČIŠĆENI DNEVNI RED ZA NASTAVAK 12. SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA 3.,4.,5.,10.,11. i 12. srpnja 2019. 1. KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU IZMJENE I DOPUNE BASELSKE KONVENCIJE O NADZORU PREKOGRANIČNOG

Више

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 15. kolovoza AGENCIJA ZA PODRŠKU INFORMACIJSKI

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 15. kolovoza AGENCIJA ZA PODRŠKU INFORMACIJSKI Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 15. kolovoza 2016. AGENCIJA ZA PODRŠKU INFORMACIJSKIM SUSTAVIMA I INFORMACIJSKIM TEHNOLOGIJAMA APIS IT,

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ PREDLOG Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE ARGENTINE O TRGOVINI I EKONOMSKOJ SARADNJI Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Republike Srbije i Republike Argentine o trgovini

Више

% HRVATSKI SABOR KLASA: /19 01/07 URBROJ: Zagreb, 10. siječnja ZAST UPNlCAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGASABORA PREDSJEDNICAMA [ PRE

% HRVATSKI SABOR KLASA: /19 01/07 URBROJ: Zagreb, 10. siječnja ZAST UPNlCAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGASABORA PREDSJEDNICAMA [ PRE % HRVATSKI SABOR KLASA: 022-03/19 01/07 URBROJ: 65-19-02 Zagreb, 10. siječnja 2019. ZAST UPNlCAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGASABORA PREDSJEDNICAMA [ PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članka 33. stavka

Више

ŽUPAN1

ŽUPAN1 URBROJ: 599-13-86-12 izborno povjerenstvo, odlučujući o prijedlogu predlagatelja HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI - HNS, SAVEZ HRVATSKIH UMIROVLJENIKA I SENIORA - SHUS, HRVATSKA STRANKA ZELENIH

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

PROČIŠĆENI DNEVNI RED

PROČIŠĆENI DNEVNI RED PROČIŠĆENI DNEVNI RED ZA NASTAVAK 12. SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA 12.,13.,14.,17.,18.,19.,26.,27.,28. lipnja, 3.,4.,5.,10.,11.,12. srpnja 2019. 1. KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O VODAMA, drugo čitanje, P.Z.E.

Више

Slajd 1

Slajd 1 OTPOR DIKTATURI I RJEŠAVANJE HRVATSKOG PITANJA Ubojstvo kralja i uspostava namjesništva nakon Velebitskog ustanka ustaše nastavile djelovanje s ciljem razbijanja Jugoslavije i stvaranja neovisne hrvatske

Више

HRVATSKI SABOR KLASA: /17-18/180 URBROJ: II V ~NP*021-12/17-18/180*65-17-W*H3 Zagreb, 24. srpnja ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVA

HRVATSKI SABOR KLASA: /17-18/180 URBROJ: II V ~NP*021-12/17-18/180*65-17-W*H3 Zagreb, 24. srpnja ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVA HRVATSKI SABOR KLASA: 021-12/17-18/180 URBROJ: 65-17-04 II V ~NP*021-12/17-18/180*65-17-W*H3 Zagreb, 24. srpnja 2017. ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA Na temelju članka 143. stavka 2. Poslovnika

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI POLITIČKIH STRANAKA, NEZAVISNIH ZASTUPNIKA I ČLANOVA PREDSTAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI POLITIČKIH STRANAKA, NEZAVISNIH ZASTUPNIKA I ČLANOVA PREDSTAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI POLITIČKIH STRANAKA, NEZAVISNIH ZASTUPNIKA I ČLANOVA PREDSTAVNIČKIH TIJELA JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE)

Више

Zapisnik 1. sjednice OV

Zapisnik 1. sjednice OV REPUBLIKA HRVATSKA BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA OPĆINA PODCRKAVLJE Općinsko vijeće Trg 108. brigade ZNG br. 11; 35201 Podcrkavlje tel./fax.035/221-112;221-109 e-mail:opcina-podcrkavlje@sb.t-com.hr KLASA:

Више

Microsoft Word - PZ_459

Microsoft Word - PZ_459 KLUB ZASTUPNIKA IDS-a PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR Zagreb, listopad 2009. 1 PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA

Више

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije

Више

ŽIVANA HEÐBELI INSTITUCIJE DRŽAVNE UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE OD OSAMOSTALJENJA DO ČLANSTVA U EUROPSKOJ UNIJI I. DIO

ŽIVANA HEÐBELI INSTITUCIJE DRŽAVNE UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE OD OSAMOSTALJENJA DO ČLANSTVA U EUROPSKOJ UNIJI I. DIO ŽIVANA HEÐBELI INSTITUCIJE DRŽAVNE UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE OD OSAMOSTALJENJA DO ČLANSTVA U EUROPSKOJ UNIJI I. DIO 1990. - 2004. Recenzenti: prof. dr. sc. Damir Boras, dr. sc. Petar Pavel Klasinc Izdavač:

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena 09.12.2010 18:21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za zaštitu potrošača i neadekvatne promjene pravnih akata,

Више

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3)

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3) Na temelju članaka 29. i 174. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka, Školski odbor Osnovne škole Vjenceslava Novaka na sjednici održanoj 16. ožujka 2017. donio je POSLOVNIK O RADU Vijeća roditelja I.

Више

PROČIŠĆENI DNEVNI RED

PROČIŠĆENI DNEVNI RED PROČIŠĆENI DNEVNI RED ZA NASTAVAK 12. SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA 5.,6.,7.,12.,13.,14.,17.,18.,19.,26.,27.,28. lipnja, 3.,4.,5.,10.,11.,12. srpnja 2019. 1. GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PROVEDBI STRATEGIJE I ZAKONA

Више

P R I J E D L O G Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/2011 i 119/2014), a u vezi s člancima 7.

P R I J E D L O G Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/2011 i 119/2014), a u vezi s člancima 7. P R I J E D L O G Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/2011 i 119/2014), a u vezi s člancima 7. i 15. Zakona o Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 Na temelju članka 12. stavka 1. podstavka 15. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Више

Microsoft Word - program-rada.docx

Microsoft Word - program-rada.docx PROGRAM RADA I FINANCIJSKI PLAN GLAS-A ZA 2018. GODINU PROGRAM RADA GLAS-A ZA 2018. GODINU ORGANIZACIJSKI USTROJ Uz kontinuiranu koordinaciju i suradnju Središnjih tijela GLAS-a, cilj Stranke je osnivanje

Више

Sveučilište u Zagrebu HRVATSKI STUDIJI Janja Sekula ZAPADNA SLAVONIJA POD SRPSKOM OKUPACIJOM (OD SARAJEVSKOG PRIMIRJA DO OPERACIJE BLJESAK ) DOKTORSKI

Sveučilište u Zagrebu HRVATSKI STUDIJI Janja Sekula ZAPADNA SLAVONIJA POD SRPSKOM OKUPACIJOM (OD SARAJEVSKOG PRIMIRJA DO OPERACIJE BLJESAK ) DOKTORSKI Sveučilište u Zagrebu HRVATSKI STUDIJI Janja Sekula ZAPADNA SLAVONIJA POD SRPSKOM OKUPACIJOM (OD SARAJEVSKOG PRIMIRJA DO OPERACIJE BLJESAK ) DOKTORSKI RAD Zagreb, 2012. University of Zagreb CENTRE FOR

Више

COM(2019)199/F1 - HR (annex)

COM(2019)199/F1 - HR (annex) EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 29.4.2019. COM(2019) 199 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu odluke Vijeća o stajalištu koje treba zauzeti u ime Europske unije u Zajedničkom odboru osnovanom Okvirnim

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

KLASA: /17-01/1 URBROJ: 521-GT Zagreb, 18. listopada Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine

KLASA: /17-01/1 URBROJ: 521-GT Zagreb, 18. listopada Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine KLASA: 112-06/17-01/1 URBROJ: 521-GT-01-02-01-17-10 Zagreb, 18. listopada 2017. Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine, broj: 92/05, 140/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08,

Више

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA PRAVILNIK O KALENDARU NATJECANJA HRVATSKOG SPORTSKOG PLESNOG SAVEZA U Zagrebu 18.01.2018 godine. SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 2 II. UPIS SPORTSKIH PLESNIH NATJECANJA U KALENDAR NATJECANJA... 3 III. PRIJAVE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE I z v j e š ć e b r. 3 Potpuni rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 6. p

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE I z v j e š ć e b r. 3 Potpuni rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 6. p REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE I z v j e š ć e b r. 3 Potpuni rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 6. prosinca 2011. Državno izborno povjerenstvo Republike

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 29.6.2018 A8-0230/1 Amandman 1 Stavak 1. točka g (g) da istakne važnost koju države članice EU-a pridaju koordiniranju svojega djelovanja u okviru organa i tijela sustava UN-a; (g) da poštuje pravo država

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

Službeno glasilo Općine Kijevo broj 9 12.lipnja GODINA III Kijevo, 12. lipnja BROJ IX. I.OPĆINSKO VIJEĆE S A D R Ž A J 1. RJEŠENJE o izbor

Službeno glasilo Općine Kijevo broj 9 12.lipnja GODINA III Kijevo, 12. lipnja BROJ IX. I.OPĆINSKO VIJEĆE S A D R Ž A J 1. RJEŠENJE o izbor GODINA III Kijevo, 12. lipnja 2017. BROJ IX. I. S A D R Ž A J RJEŠENJE o izboru Mandatne komisije......2 2. RJEŠENJE o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja......2 3. RJEŠENJE o izboru predsjednika

Више

Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva

Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja 2019. Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva 12. sjednicu Vijeća za 17. lipnja 2019. (ponedjeljak)

Више

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G Putevima EU Program Europa za građane 2014.-2020. SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA -DANILOVGRAD Koji je cilj projekta?

Више

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja 2017. IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM TUŽBAMA održane 31. svibnja 2017. PRISUTNI: Antun

Више

(Microsoft Word - PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA HRVATSKOG PLIVA\310KOG SAVEZA_ doc)

(Microsoft Word - PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA HRVATSKOG PLIVA\310KOG SAVEZA_ doc) HRVATSKI PLIVAČKI SAVEZ PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA HRVATSKOG PLIVAČKOG SAVEZA 06. lipnja 2009 PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA I. TEMELJNE ODREDBE Članak 1. Državna plivačka reprezentacija Hrvatske po sadržaju

Више

Broj: SuE-ZSjB-15/2016 Zagreb, 27. rujna IZVOD IZ ZAPISNIKA 15. SJEDNICE SUDA održane 27. rujna PRISUTNI: Miroslav Šeparović, predsjednik

Broj: SuE-ZSjB-15/2016 Zagreb, 27. rujna IZVOD IZ ZAPISNIKA 15. SJEDNICE SUDA održane 27. rujna PRISUTNI: Miroslav Šeparović, predsjednik Broj: SuE-ZSjB-15/2016 Zagreb, 27. rujna 2016. IZVOD IZ ZAPISNIKA 15. SJEDNICE SUDA održane 27. rujna 2016. PRISUTNI: Miroslav Šeparović, predsjednik Suda, Andrej Abramović, Ingrid Antičević Marinović,

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 27. svibnja (OR. en) 9664/19 NAPOMENA Od: Za: Predsjedništvo Vijeće Br. preth. dok.: 9296/19 Br. dok. Kom.: Pre

Vijeće Europske unije Bruxelles, 27. svibnja (OR. en) 9664/19 NAPOMENA Od: Za: Predsjedništvo Vijeće Br. preth. dok.: 9296/19 Br. dok. Kom.: Pre Vijeće Europske unije Bruxelles, 27. svibnja 2019. (OR. en) 9664/19 NAPOMENA Od: Za: Predsjedništvo Vijeće Br. preth. dok.: 9296/19 Br. dok. Kom.: Predmet: 6110/19 ADD1 JAI 575 COPEN 233 CYBER 180 DROIPEN

Више

Slide 1

Slide 1 Sadašnjost i perspektive odnosa domovina i iseljeništvo dr. sc. Marin Sopta Glavni razlozi masovnog iseljavanja Hrvata iz domovine bili su uglavnom političkih i ekonomski (ne)prilika koji su vladali u

Више

AM_Ple_LegConsolidated

AM_Ple_LegConsolidated 29.5.2017 A8-0028/1 Amandman 1 Claude Moraes u ime Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Izvješće Sylvia-Yvonne Kaufmann Jedinstveni obrazac za vize COM(2015)0303 C8-0164/2015 2015/0134(COD)

Више

ODLUKA VIJEĆA (ZVSP) 2017/ od listopada o izmjeni Odluke (ZVSP) 2016/ o mjerama ograničavanja protiv Demokra

ODLUKA  VIJEĆA  (ZVSP)  2017/ od listopada o izmjeni  Odluke  (ZVSP)  2016/ o mjerama  ograničavanja  protiv  Demokra 11.10.2017. L 261/17 ODLUKE ODLUKA VIJEĆA (ZVSP) 2017/1838 od 10. listopada 2017. o izmjeni Odluke (ZVSP) 2016/849 o mjerama ograničavanja protiv Demokratske Narodne Republike Koreje VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

Више

Na temelju članka 2,12 i 2

Na temelju članka  2,12 i 2 Na temelju članka 2,12 i 2.14 Izbornog zakona BiH ( Službene glasnik BiH broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24, 06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13),

Више

n XVII. - XVIII. stoljeÊe Barok se kao stil u europskoj umjetnosti, u mnogim svojim bitnim elementima odrazio i u Hrvatskoj.

n	XVII. - XVIII. stoljeÊe Barok se kao stil u europskoj umjetnosti, u mnogim svojim bitnim elementima odrazio i u Hrvatskoj. KRONOLOGIJA DOMOVINSKOG RATA (s osvrtom na pojedine događaje od 1945. do 1990.) Poštovani, korisnici/ce, Najveći dio sadržaja kronologije napisan je krajem 1990-ih, tako da u njoj nedostaju podaci dobiveni

Више

TEB-ov priručnik SUSTAV JAVNE NABAVE Sadržaj SADRŽAJ I. JAVNA NABAVA 1. ZAKONODAVNI I STRATEŠKI OKVIR U RH I EU 1-1 Zakoni Zakon o javnoj nabavi

TEB-ov priručnik SUSTAV JAVNE NABAVE Sadržaj SADRŽAJ I. JAVNA NABAVA 1. ZAKONODAVNI I STRATEŠKI OKVIR U RH I EU 1-1 Zakoni Zakon o javnoj nabavi SADRŽAJ I. JAVNA NABAVA 1. ZAKONODAVNI I STRATEŠKI OKVIR U RH I EU 1-1 Zakoni 1-1-1 Zakon o javnoj nabavi 1-1-2 Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave 1-1-3 Zakon o elektroničkom

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

Godina III

Godina III Godina XXI Beli Manastir, 11. ožujka 2019. godine Broj 3 S A D R Ž A J AKTI GRADSKOG VIJEĆA 12. Odluka o dodjeli sredstava Proračuna Grada Belog Manastira političkim strankama... 48 13. Odluka o prijenosu

Више

SUVERENITET ILI IZOLACIJA

SUVERENITET ILI IZOLACIJA ZNAČAJ OBRANE VUKOVARA U STVARANJU HRVATSKE DRŽAVE PRILOZI NATIONAL SECURITY AND THE FUTURE 3 (12) 2011. Karta br. 1. Općina Vukovar u RH Karta br. 2. Narodnosni sastav stanovništva općine Vukovar po naseljima,

Више

IPEX Smjernice IPEX-a odobrene na sastanku glavnih tajnika Rim, 13. ožujka Uvodni dio Smjernice IPEX-a 1) IPEX, meďuparlamentarna razmjena infor

IPEX Smjernice IPEX-a odobrene na sastanku glavnih tajnika Rim, 13. ožujka Uvodni dio Smjernice IPEX-a 1) IPEX, meďuparlamentarna razmjena infor IPEX Smjernice IPEX-a odobrene na sastanku glavnih tajnika Rim, 13. ožujka 2015. Uvodni dio Smjernice IPEX-a 1) IPEX, meďuparlamentarna razmjena informacija o Europskoj uniji, uspostavljen je slijedom

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 5.12.2018 A8-0375/16 Amandman 16, Rolandas Paksas Stavak 7. 7. naglašava da je ruska okupacija Ukrajine još u tijeku, a da sporazumi iz Minska, bez kojih nije moguće pronaći rješenje sukoba, nisu provedeni

Више

Microsoft Word - HKS Poslovnik o radu Skupštine HKS-a.doc

Microsoft Word - HKS Poslovnik o radu Skupštine HKS-a.doc Poslovnik o radu Skupštine Hrvatskog konjičkog saveza Temeljem Članka 27, Stavak 14, Statuta Hrvatskog konjičkog saveza, usvojenog na Skupštini Hrvatskog konjičkog saveza održanoj 17.11.2007., na svojoj

Више

SVIM MEDIJIMA

SVIM MEDIJIMA 15. ožujka 2013. IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT VODIČ KROZ REGISTAR I POPIS BIRAČA 1. Kako se ostvaruje biračko pravo?... 2 2. Što je registar birača?... 2 3. Što je popis birača?... 2 4. Tko ima biračko

Више

Erasmus Mundus_2010

Erasmus Mundus_2010 ERASMUS MUNDUS mr.sc. Zrinka Dujmović Zagreb, 3. veljače 2010. Sadržaj Širi kontekst programa Erasmus Mundus (EM) Mogućnosti za: visokoškolske ustanove i pojedince iz RH kroz aktivnosti u okviru natječaja

Више

*DIPOO7O316* V REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE KLASA: /19-09/39 URBROJ: / Zagreb, 1. kolovoza 20

*DIPOO7O316* V REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE KLASA: /19-09/39 URBROJ: / Zagreb, 1. kolovoza 20 *DIPOO7O316* V REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE KLASA: 013-08/19-09/39 URBROJ: 507-04/07-19-1 Zagreb, 1. kolovoza 2019. Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske

Више

Slajd 1

Slajd 1 KRALJEVINA SRBA, HRVATA I SLOVENACA Vidovdanski ustav studeni 1920. izbori za Ustavotvornu skupštinu rezultati izbora za Ustavotvornu skupštinu 1920. dio zastupnika nezadovoljan radom Skupštine, istupaju

Више

GEN

GEN Bruxelles, 9. ožujka 2017. (OR. EN) Zaključci predsjednika Europskog vijeća Europsko vijeće razmatralo je priloženi dokument. Podržalo ga je 27 članica Europskog vijeća, ali konsenzus nije postignut zbog

Више

GLASNIK BR FH10

GLASNIK BR FH10 ISSN 1846-0240 NERETVANSKI GLASNIK SLUŽBENO GLASILO Broj 4 - Godina LI. Metkoviæ, 29. lipnja 2017. godine Godišnja preplata 100 kn S A D R Ž A J GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO Br. akta 32. Rezultati izbora

Више

Microsoft Word - Konacno rjesenje-nacelnik.docx

Microsoft Word - Konacno rjesenje-nacelnik.docx URBROJ: 2125/04-13-29 izborno povjerenstvo Općine BRINJE, odlučujući o prijedlogu predlagatelja HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS, utvrdilo je i prihvatilo ZA IZBOR OPĆINSKOG NAČELNIKA ZLATKO FUMIĆ; BRINJE,

Више

Broj /Број: 01/a– 50 – 1 – 15 – 79 /10

Broj /Број: 01/a– 50 – 1 – 15 – 79 /10 I Z V J E Š Ć E O RADU ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016. GODINU Sarajevo, veljača 2017. godine U ovom izvješću navodimo: zakonodavne aktivnosti u 2016. godini, koje

Више

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX. 20 20 - Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe... 31.8. petak- prijem učenika 1. razreda 3. 9. ponedjeljak početak nastave,

Више

Microsoft Word - Chorvatıtina.doc

Microsoft Word - Chorvatıtina.doc Dio 104 Zbirka zakona br. 273/2001 Stranica 6461 273 Z A K O N od dana 10. srpnja 2001 o pravima pripadnika nacionalnih manjina i izmjeni nekih zakona P R E A M B U L A Parlament Češke Republike kao tijelo

Више

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Filozofski fakultet Odsjek za povijest MATEJ KOKALJ STVARANJE HRVATSKE DRŽAVE I DOMOVINSKI RAT U ISTRI Diplomski rad

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Filozofski fakultet Odsjek za povijest MATEJ KOKALJ STVARANJE HRVATSKE DRŽAVE I DOMOVINSKI RAT U ISTRI Diplomski rad Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Filozofski fakultet Odsjek za povijest MATEJ KOKALJ STVARANJE HRVATSKE DRŽAVE I DOMOVINSKI RAT U ISTRI Diplomski rad Pula, 2018. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Filozofski

Више

Natječaj UIP

Natječaj UIP Osnovne informacije o natječajima IP i UIP 2019. 1. O programima IP i UIP Programima Istraživački projekti (IP) i Uspostavni istraživački projekti (UIP) financiraju se: temeljna istraživanja koja stvaraju

Више

Popis zakonodavstva (hrana za životinje)

Popis zakonodavstva (hrana za životinje) Danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju došlo je do promjena u cjelokupnom zakonodavstvu pa tako i u području hrane za životinje. Naime, pojedini Pravilnici koji su regulirali to područje stavljeni

Више

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U ROPSKOJ UNIJI Jesen 2011. NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europska komisija, Opća uprava za komunikacije. Ovaj je izvještaj

Више

COM(2017)743/F1 - HR

COM(2017)743/F1 - HR EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 11.12.2017. COM(2017) 743 final IZVJEŠĆE KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU I VIJEĆU o izvršavanju ovlasti za donošenje delegiranih akata dodijeljene Komisiji na temelju Uredbe

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 19. studenoga (OR. en) 13960/18 ISHOD POSTUPAKA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije COAFR 279 CFSP/PESC

Vijeće Europske unije Bruxelles, 19. studenoga (OR. en) 13960/18 ISHOD POSTUPAKA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije COAFR 279 CFSP/PESC Vijeće Europske unije Bruxelles, 19. studenoga 2018. (OR. en) 13960/18 ISHOD POSTUPAKA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije COAFR 279 CFSP/PESC 1050 CSDP/PSDC 660 DEVGEN 211 MIGR 190 COHOM 143 COHAFA

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

Klasa: UP/I / /06

Klasa: UP/I / /06 Klasa: UP/I 430-01/2007-03/10 Urbroj: 580-03-07-43-02 Zagreb, 15. ožujka 2007. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine,

Више

(Microsoft PowerPoint - MVEP_1_Prezentacija_HIZ trgovinska politika final [Na\350in kompatibilnosti])

(Microsoft PowerPoint - MVEP_1_Prezentacija_HIZ trgovinska politika final [Na\350in kompatibilnosti]) REPUBLIKA HRVATSKA Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Međunarodna trgovina nakon članstva u EU: nove prilike za hrvatske izvoznike i gospodarstvo Zrinka Horvatić, v.d. voditelj Službe za trgovinsku

Више

Zakon o mirenju HRVATSKI SABOR 310 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O

Zakon o mirenju HRVATSKI SABOR 310 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O HRVATSKI SABOR 310 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O MIRENJU Proglašavam Zakon o mirenju, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 28. siječnja 2011.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA OPĆINSKO IZBORNO POVJERENSTVO OPĆINE BIZOVAC KLASA: /13-01/2 URBROJ: 2185/ BIZOVAC, 3. svibnja Na temelju člank

REPUBLIKA HRVATSKA OPĆINSKO IZBORNO POVJERENSTVO OPĆINE BIZOVAC KLASA: /13-01/2 URBROJ: 2185/ BIZOVAC, 3. svibnja Na temelju člank URBROJ: 2185/03-13-01 izborno povjerenstvo Općine BIZOVAC, odlučujući o prijedlogu predlagatelja TOMICA GLAVAŠ, ŽELJKO BAGARIĆ, NATAŠA ERIĆ, utvrdilo je i prihvatilo ZA IZBOR ČLANICA/ČLANOVA OPĆINSKOG

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR Na temelju članka 131. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor na sjednici 15. ožujka 2002., donio je ODLUKU O PROGLAŠENJU USTAVNOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA USTAVNOG ZAKONA O USTAVNOM

Више

Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ( N.N br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08,36/09, 150/11, 144/12 i 19

Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ( N.N br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08,36/09, 150/11, 144/12 i 19 Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ( N.N br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08,36/09, 150/11, 144/12 i 19/13) i članka 32. Statuta općine Oprisavci ( Službeni

Више

Na Vijeću za nacionalnu sigurnost i o 'aferi SMS'

Na Vijeću za nacionalnu sigurnost i o 'aferi SMS' Vijeće za nacionalnu sigurnost održalo je u ponedjeljak sjednicu i raspravljalo o odnosima Hrvatske i susjednih zemalja vezano uz migracije, odlučeno je o uspostavi suradnje hrvatskih sigurnosnoobavještajnih

Више

Pismo Uskoku

Pismo Uskoku dr. sc. Tomislav Dragun Pete poljanice 7 10000 ZAGREB tomislav.dragun@gmail.com 091-33.88.431 Zagreb, 1. prosinca 2009. USKOK Dinko Cvitan, ravnatelj Gajeva 30.a 10000 ZAGREB Posebno: Jadranka Kosor, predsjednica

Више

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke škole Logos centar u Mostaru je, na sjednici održanoj

Више