GODIŠNJI IZVJEŠTAJ godina doprinosa promjenama

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "GODIŠNJI IZVJEŠTAJ godina doprinosa promjenama"

Транскрипт

1 GODIŠNJI IZVJEŠTAJ godina doprinosa promjenama

2 Impresum Izvještaj pripremile Ksenija Vidović Vorberger Lidija Pavić-Rogošić Grafičko oblikovanje Ksenija Vidović Vorberger Zagreb, srpanj 2016.

3 Sadržaj U BROJKAMA IZDVAJAMO PROJEKTI Edukacijom, podrškom i promocijom do boljeg upravljanja na lokalnoj razini Znanjem do održivog lokalnog razvoja Žene i održivi razvoj - nove mogućnosti zapšljavanja PIIP Forum - Jačanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba Mladi i održivi razvoja - nove mogućnosti zapošljavanja Mreža za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska CIMULACT - Savjetovanje s građanima i različitim dionicima o programu OBZOR Dijalog o mobilnosti u Zagrebu Povjerenje u lokalnu filantropiju Platforma za ruralni razvoj Jugoistočne Europe Participativno upravljanje prirodnim resursima Institucionalna podrška INFORMIRANJE Mreža za lokalni razvoj (MLR) Internetske stranice Elektronska glasila Društevni mediji Suradnja s medijima EDUKACIJA JAVNE POLITIKE Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) Ostala savjetodavna tijela i radne skupine PUBLIKACIJE OSTALE AKTIVNOSTI Prvi Hrvatski ruralni parlament Europski tjedan održivog razvoja ODRAZ na Zagrebačkom energetskom tjednu Aktivno na Sajmu Pravo doba Tjedan udruga Grada Zagreba Dan otvorenih vrata ODRAZ-a Suradnja i podrška drugim organizacijama Sudjelovanje na skupovima, studijskim putovanjima i radionicama Izobrazba zaposlenika i volontera Suradnja / partnerstva s drugim organizacijama Članstvo u europskim i domaćim mrežama O NAMA I za kraj... proslavili smo ODRAZ-ov 15. rođendan! Institucionalni razvoj ODRAZ-a ODRAZ-ov tim FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ

4 2015. u brojkama

5 1 4 zaposlenice 3 edukativna predavanja 3 studijske posjete 36 brojeva e-glasila eodraz 11 brojeva e-glasila CIVINET Info 1 volonterka 705 volonterskih sati 2 okrugla stola 9 tematskih radionica posjeta na odraz.hr Facebook ODRAZ-a 8 3 publikacije 2 istraživanja pratitelja objava godina ODRAZ-a objava Facebook stranica Održiva mobilnost u gradovima pratitelja 365 objava stalnih suradnika/ica civitaszagreb.hr civinet.slohr.eu 1foto natječaj objava na odraz.hr 12 projekata u provedbi 1 nova web stranica 1 Suradnja s organizacija posjeta civitaszagreb.hr civinet.slohr.eu 1 nagrada 7 Članstvo u mrežama 1 institucionalna podrška 92 objave u medijima 487 sudionika naših aktivnosti 540 članova Mreže za lokalni razvoj 73 člana mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska

6 2 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Izdvajamo Nagrada Oktavijan za najbolji namjenski film! Obilježavanje 15. obljetnice djelovanja ODRAZ-a Krajem listopada, u ugodnom društvu 60-ak suradnika, partnera i prijatelja, obilježili smo 15 godina rada i zalaganja za održivi razvoj. Prepoznati smo kao profesionalna organizacija koja svojim aktivnostima i projektima, informiranjem korisnika i zainteresirane javnosti aktivno doprinosi procesu razvoja civilnog društva u Hrvatskoj. Pratimo što se dešava na razini javnih politika, kako na globalnoj, tako i na europskoj i nacionalnoj razini. Kontinuirano promoviramo načela održivog razvoja, educiramo dionike iz cijele Hrvatske i iz svih sektora o tim načelima i potičemo ih na okupljanje i zajedničko djelovanje u promišljanju i provedbi održivog razvoja u svojim zajednicama. Direktorica ODRAZ-a članica je Grupe III - ostale organizacije civilnoga društva Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) te aktivno sudjeluje u njegovom radu. Krajem godine izabrana je za predsjednicu Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Čile, tijela za uspostavu suradnje između čileanskih i europskih organizacija civilnog društva * Novosti iz EGSO-a možete pratiti na sljedećoj poveznici: ODRAZ-ov edukativni animirani film Lokalni razvoj vođen zajednicom o novom pristupu lokalnom razvoju u EU nagrađen je Oktavijanom za najbolji namjenski film u okviru 24. Dana hrvatskog filma. Oktavijan dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara u više natjecateljskih kategorija. * Film je dostupan na multimedija/videogalerija/lokalni-razvoj-vodenzajednicom Sudjelovanje u radu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO)

7 3 Pet novih projekta Aktivno sudjelovanje u oblikovanju javnih politika Nova web stranica posvećena održivoj urbanoj mobilnosti! ODRAZ je u drugoj polovici godine započeo s provedbom pet novih projekata, od kojih su četiri financirana iz fondova EU. Projekt CIMULACT - savjetovanje s građanima i različitim dionicima o programu istraživanja i inovacija financiran je iz Obzora Povjerenje u lokalnu filantropiju, Participativno upravljanje prirodnim resursima i Dijalog o mobilnosti u Zagrebu financiraju se iz IPA-a. ODRAZ je i dio Platforme za ruralni razvoj Jugoistočne Europe. Predstavnice ODRAZ-a su aktivne članice odbora za praćenje Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te Međuresorne koordinacije za praćenje provedbe Akcijskog plana za obrazovanje za održivi razvoj (AP OOR). ODRAZ ima predstavnicu i u nacionalnoj Mreži za ruralni razvoj te je član Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Predstavnica ODRAZ-a je i članica Partnerskog vijeća za izradu Zagreb plana. Mreža za održivu mobilnost u gradovima CIVINET Slovenija-Hrvatska dobila je web stranicu. Web stranicu je osmislio i uređuje ODRAZ, koji ima ulogu hrvatskog tajništva Mreže. Aktivnosti mreže i njezinih članova te ostale korisne novosti i zanimljivosti iz područja održive urbane mobilnosti mogu se pratiti na web adresi

8 4 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Projekti Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini Trajanje projekta: 1. siječanj prosinac Financijska podrška: EU / IPA Jačanje podrške OCD-a u povećanju transparentnosti i dobrog upravljanja u hrvatskoj javnoj upravi. Udio troškova u projektu sufinancira Ured za udruge Vlade RH Nositelj projekta: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice Partneri: Udruga gradova u Hrvatskoj; Udruga ZvoniMir Knin, LAG Zrinska gora - Turopolje #EPP #DobroUpravljanje _Cilj projekta je promicanje dobrog upravljanja i jačanje participativnog razvoja jačanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i lokalne samouprave. Projekt se provodi u četiri hrvatske regije (Grad Zagreb, Šibensko-kninska, Zagrebačka i Sisačkomoslavačka županija). Glavne aktivnosti projekta: EDUKACIJA za lokalne dionike o načelima dobrog upravljanja, metodama participativnog planiranja i provedbe planova održivog lokalnog razvoja te analizi javnih politika PODRŠKA - informiranje i pomoć organizacijama civilnog društva, lokalnoj samoupravi i drugim lokalnim dionicima PROMICANJE dobrog upravljanja u javnosti ODRAZ-ova škola za dobro upravljanje i participativni razvoj Projekt je započeo odabirom polaznika s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije te Šibensko-kninske i Sisačko-moslavačke županije. Interes za sudjelovanje je bio velik te imamo 33 polaznika iz četiri uključene županije: 15 predstavnika organizacija civilnog društva, 14 predstavnika lokalne samouprave, dva predstavnika obrazovnih institucija te po jednog predstavnika iz poslovnog sektora i regionalne razvojne agencije.

9 5 Tijekom godine održana su tri od ukupno pet dvodnevnih trening - blokova - u Ivanić Gradu, Primoštenu i Zagrebu. Teme prvog - trening bloka: društveni okvir za razvoj, načela održivog razvoja, sektori u društvu i njihove uloge u održivom razvoju, važnost međusektorske suradnje na lokalnoj razini te načela dobrog upravljanja (više: Teme drugog trening - bloka: analiza potreba u lokalnoj zajednici, participativno planiranje lokalnog razvoja i sudjelovanje javnosti u donošenju odluka. Dio programa bio je posvećen razmatranju projektnih ideja i dogovoru o mogućnostima za partnerske projekte. (više: ly/1mpimrm) Teme trećeg trening - bloka: rad na vizijama građana Europe te razrada na četiri projektne ideje koje će se razviti u projektne prijedloge. (više: * Više o projektu:

10 6 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Znanjem do održivog lokalnog razvoja Trajanje projekta: veljača srpanj Financijska podrška: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH Nositelj projekta: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice Partneri: LAG Una; Udruga ZvoniMir, Knin _Cilj projekta je bio povećati kapacitete za lokalni održivi razvoj u nekoliko gradova i općina okupljenih u LAG-u Una te gradova Knina i Drniša i okolnih općina, koji se nalaze na području posebne državne skrbi. Tijekom održana su posljednja dva trening bloka, jedan u sklopu Prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta ( travnja 2015.) u Belom Manastiru te drugi u Srimi. Obuhvaćene su sljedeće teme: društveno odgovorno poslovanje, značaj društvenog kapitala za razvoj lokalne zajednice, načela dobrog upravljanja na lokalnoj razini i sl. Predstavljeni su i rezultati rada na pojedinim projektnim idejama razvijenih tijekom sudjelovanja u projektu te su raspravljene nove ideje i prijedlozi projekata koji će se prijavljivati na najavljene natječaje. Žene i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja Trajanje projekta: 19. prosinac prosinac Financijska podrška: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH - Podrška organizacijama civilnog društva u području međunarodne razvojne suradnje iz sredstava Državnog proračuna RH za Nositelj projekta: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice Partneri: Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR i Udruženje za ekonomski razvoj REDAH, Mostar _Projektom smo željeli doprinijeti osnaživanju uloge i većem uključivanju žena u društveno-ekonomski razvoj lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Jačanje kapaciteta Tijekom projekta provedena je obuka 25 žena iz 10-ak zajednica iz Bosne i Hercegovine - predstavnica udruženja, lokalnih akcijskih grupa, općina, mreža, tvrtki i obiteljskih gospodarstava. * Više o projektu:

11 7 Radionice Prva dvodnevna radionica održana je u Sarajevu. Program radionice obuhvatio je sljedeće teme: Što je to održivi razvoj?, Održivi lokalni razvoj pod vodstvom zajednice - pristup lokalnom razvoju u EU, Društvo - okvir u kojem živimo, Sektori u društvu i Suradnja i međusektorsko partnerstvo, Organiziranje zajednice i Prema održivom razvoju - korak po korak (više: ) Druga radionica održana je u Zagrebu. U Zagrebu su predstavljeni rezultati akcijskog istraživanja Žene u lokalnom razvoju Bosne i Hercegovine. O ulozi žena u održivom razvoju govorile su predstavnice Ureda za ravnopravnost spolova, udruge CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te udruge RODA-Roditelji u akciji. U sklopu radionice organiziran je i posjet primjerima dobre prakse društvenog poduzetništva - udruzi RODA i Rodinom dućanu u Zagrebu te ACT Grupi u Čakovcu. (više: Akcijsko istraživanje o položaju žena u BiH Osmišljeno je i provedeno akcijsko istraživanje Žene u lokalnom razvoju Bosne i Hercegovine, kojim se željelo istražiti status i uloga žena u BiH, njihov utjecaj na život zajednice i uključenost u tržište rada, s preporukama za poboljšanje stanja. ODRAZ je u suradnji s HMRR-om pripremio dva upitnika: upitnik za žene te upitnik za lokalnu samoupravu. ODRAZ je izradio izvještaj u kojem su predstavljeni rezultati istraživanja, preporuke za jačanje položaja žena u razvoju zajednice u BiH te primjeri dobre prakse. Izvještaj je objavljen na web stranici ODRAZ-a => * Više o projektu:

12 8 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA PIIP Forum - Projekti, intervencija, implementacija, partnerstvo - Jačanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba Trajanje projekta: 3. prosinac listopad Financijska podrška: Europski socijalni fond (Ulaganje u budućnost, Europska unija) Nositelj projekta: Institut za razvoj tržišta rada Partneri: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Hrvatski zavod za zapošljavanje-regionalni ured Zagreb, Razvojna agencija Zagreb _U sklopu projekta PIIP Forum članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba (LPZ Zagreb) i drugi zainteresirani dionici imaju priliku razvijati projektne ideje i sklapati projektna partnerstva radi ostvarenja ciljeva Strategije ljudskih potencijala Grada Zagreba. Tijekom provedene su sljedeće aktivnosti: strukturirani intervjui s članovima LPZ-a dva okrugla stola u ciklusu Zagrebački razgovori o zapošljavanju : Priprema, analiza, start - iskoristimo EU fondove za razvoj zagrebačkog tržišta rada ( te Kvalitetnim analizama lokalnog tržišta rada do pozitivnih učinaka na zapošljavanje kroz EU projekte prvi PIIP Forum na kojem je 37 sudionika iz različitih sektora predstavilo svoje projektne ideje i započelo rad na definiranju elemenata projekata interaktivna radionica u sklopu Sajma poslova na kojoj su predstavljeni rezultati kvalitativne procjene djelovanja LPZ-a Grada Zagreba. fokusna grupa s članovima Upravnog odbora LPZ-a o strategiji i akcijskom planu, operativnom protokolu i načinima poboljšanja funkcioniranja LPZ-a te većeg uključivanja članova Projektom se želi osigurati kvalitetno upravljanje i rad LPZ-a Grada Zagreba te uspostaviti PIIP Forum za razvoj projekata i partnerstava unutar LPZ-a Grada Zagreba. Provedene su i aktivnosti na izradi internetske stranice LPZ-a Grada Zagreba, koja će u postati funkcionalna. * Više o projektu:

13 9 Drugi trening - blok održan je u Zagrebu i Čakovcu. U Zagrebu su slušali o ulozi mladih u održivom razvoju, a u Čakovcu su posjetili primjer dobre prakse i upoznali se s radom ACT Grupe i društvenim poduzetništvom kao mogućnošću zapošljavanja za mlade. (više: Akcijsko istraživanje Mladi i održivi razvoj Mladi i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja Trajanje projekta: 1. siječanj prosinac Financijska podrška: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva / Suradnjom do razvoja Nositelj: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice Partner: OIA - Omladinska informativna agencija Bosne i Hercegovine iz Sarajeva Važan dio projekta bilo je akcijsko istraživanje o stavovima mladih i njihovom razumijevanju pojma održivi razvoj ali ih i potaknuti na uključivanje u rad u svojim zajednicama i pokretanje aktivnosti na načelima održivog razvoja. U istraživanju je sudjelovalo 105 mladih osoba s područja cijele BiH. Izvještaj preuzmite na sljedećoj poveznici => * Više o projektu: _Mladi iz Bosne i Hercegovine su putem interaktivnih radionica i prijenosa dobre prakse iz Hrvatske upoznati s inovativnim načinima zapošljavanja kroz socijalno poduzetništvo te metodama korištenja stečenih znanja i vještina za održiviji razvoj svojih zajednica. Obuka - prijenos znanja, vještina i iskustava te učenje iz primjera dobre prakse socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj Partnerska organizacija OIA je odabrala 20-ak zainteresiranih mladih s područja Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u aktivnostima projekta, a ODRAZ je pripremio plan radionica i trening materijale. Prvi trening - blok održan je u Sarajevu, tijekom kojeg su mladi dobili informacije o načelima održivog razvoja i organiziranja lokalne zajednice. (više:

14 10 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Aktivnosti mreže kontinuirano informiranje članova CIVINET-a i ostalih zainteresiranih dionika o aktivnostima, dobrim praksama i događanjima na temu prometne održivosti web stranica projekta CIVITAS ELAN i Facebook stranica Održiva mobilnost u gradovima mjesečno elektronsko glasilo CIVINET Info nova internetska stranica mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska novi letak mreže na hrvatskom i slovenskom jeziku => ly/1tufrj1 Mreža za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska Trajanje projekta: 1. rujan kolovoz Financijska podrška: Projekt CIVITAS CAPITAL (EC_DG MOVE), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Grad Zagreb, vlastita sredstva Koordinator Mreže je Grad Ljubljana, ulogu hrvatskog tajništva ima ODRAZ, a slovenskog REC Slovenija. #CIVINETSloHrJIE #OdrzivaMobilnost _Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska osnovana je u Ljubljani 25. travnja To je mreža gradova i drugih dionika, koji se u dvije susjedne države bave održivim planiranjem i upravljanjem prometom. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti prometne održivosti. Članstvo je otvoreno i za gradove te druge dionike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Uključivanje novih članova U godini Mreži je pristupilo 26 novih članova te s ponosom možemo istaknuti kako je to najbrojnija i najaktivnija europska mreža CIVINET koja je krajem godine imala 73 člana. Nova web stranica civinet-slohr.eu je nova web stranica mreže, koja omogućuje na jednom mjestu postavljanje aktualnih informacija i najava zanimljivih događanja s područja održive urbane mobilnosti iz zemalja koje pokriva mreža i iz EU te pregled aktivnosti same mreže i njihovih članova. Na web stranici su dostupni različiti multimedijalni sadržaji te ažurirani popis članova mreže. ODRAZ je bio zadužen za aktivnosti izrade web stranice te ažurira sadržaj na hrvatskom i slovenskom jeziku.

15 11 2. opća skupština mreže, Rijeka Okrugli stol o cikloturizmu, Zagreb Seminar Planovi održive urbane mobilnosti-sump, Koprivnica Susreti članova i organiziranje sastanaka tijela mreže U Rijeci je 20. veljače održana 2. opća skupština mreže CIVINET Slovenija -Hrvatska te sastanci Upravnog i Političkog odbora. Organiziranje radionica s primjerima dobre prakse Radionica posvećena primjerima dobre prakse održive urbane mobilnosti // Rijeka, 20. veljače Na poveznici dostupan je izvještaj i prezentacije svih predavača. Seminar Planovi održive urbane mobilnosti - SUMP // 11. lipnja 2015., Koprivnica Detaljan izvještaj sa svim prezentacijama dostupan je na sljedećoj poveznici Okrugli stol o cikloturizmu na kojem je bilo predstavljeno nekoliko planiranih i provedenih primjera cikloturizma - Danube cycling, Sava Bike i Bike Rijeka // Zagreb, 26. listopada Izvještaj i prezentacije preuzmite ovdje: Sudjelovanje na studijskim putovanjima i ostalim događanjima Večer održive urbane mobilnosti u Europskom parlamentu // Bruxelles, 13. travnja Više pročitajte na sljedećoj poveznici: bit.ly/1nmhzae Studijska posjeta primjerima dobre prakse održive mobilnosti, Zurich i Luzern // svibnja Detaljan izvještaj može se pročitati ovdje - Edukativno predavanje o sigurnosti i zaštiti starijih osoba u prometu i kretanju gradom u sklopu manifestacije Pravo doba - sajam za starije osobe i sve ostale // Zagreb, svibnja CIVITAS Forum // Ljubljana, listopada Tijekom Foruma, predstavnice ODRAZ-a sudjelovale su na posebnoj sesiji posvećenoj mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska, projektu SAVA BIKE i korištenju bicikala za prijevoz u gradovima. Izvještaj s CIVITAS Foruma može se pročitati ovdje:

16 12 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Foto natječaj Kretanje mojim gradom Foto natječaj smo organizirali s ciljem poticanja građana Zagreba na kritičko promišljanje o gradskom prometu. Na natječaj je 70 autora poslalo 110 fotografija. Svoje projekte i aktivnosti predstavili su i neki od njenih zagrebačkih članova - Sindikat biciklista, Fakultet prometnih znanosti i ODRAZ. Izvještaj s događanja dostupan je na sljedećoj poveznici: * Više na Proglašenje najboljih radova i dodjela nagrada održana je 21. rujna u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. To je ujedno bila prilika da zainteresiranim građanima i sturčnjacmia predstavimo i mrežu CIVINET.

17 13 U drugoj polovici godine započeli smo s provedbom pet novih projekata, od kojih je četiri financirano iz fondova Europske unije! CIMULACT - Savjetovanje s građanima i različitim dionicima o programu OBZOR Trajanje projekta: 1. lipanj prosinac Financijska podrška: program Europske unije OBZOR Okvirni program za istraživanje i inovacije Koordinator projekta: Danish Board of Technology Foundation-DBT ODRAZ je jedan od 30 partnera, zadužen za provedbu aktivnosti u Hrvatskoj. Projektni konzorcij čine organizacije iz 28 članica Europske unije te po jedna partnerska organizacija iz Švicarske i Norveške. #CIMULACT _Cilj CIMULACT-a je povećati značaj i vjerodostojnost europskih istraživanja i inovacija iz programa OBZOR te na nacionalnim razinama pozvati i uključiti građane i druge dionike u suradnju tijekom planiranja istraživanja temeljenih na stvarnim i provjerenim društvenim potrebama i viziji budućnosti Europe. CIMULACT je skraćenica za Citizen and Multi-Actor Consultation on Horizon 2020 Savjetovanje s građanima i različitim dionicima o programu OBZOR U projekt je uključeno više od građana iz 30 europskih zemalja i drugih različitih dionika, s ciljem oblikovanja željene i održive budućnosti Europe.

18 14 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Nacionalna radionica Vizija građana - Građani kreirali šest vizija poželjne budućnosti Europe 2050.! Na nacionalnoj radionici Vizija građana sudjelovalo je 43 građana iz cijele Hrvatske. Sudionici su kroz vođeni proces kreirali šest vizija željene budućnosti Europe 2050., temeljem svojih želja, očekivanja, nadanja i strahova. Svim sudionicima je prije radionice poštom dostavljena tiskana verzija inspiracijskog magazina Radimo viziju za Europu ( ly/1uazpwh). Teme vizija su: (1) Novo doba, (2) Znanost i tehnologija u službi čovjeka, (3) Očuvajmo zdravlje čovjeka i prirodu za generaciju XYZ, (4) Brisanje granica..., (5) Društvo jednakih mogućnosti i (6) Moderna tradicija i zelena tehnologija. One će poslužiti za daljnji proces stvaranja scenarija poželjne europske budućnosti te određivanje tema budućih programa EU namijenjenih istraživanju i inovacijama (više: * Više o projektu:

19 15 Dijalog o mobilnosti u Zagrebu Trajanje projekta: 10. studeni studeni Financijska podrška: EU / IPA Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima Koordinator projekta: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice Partneri: Udruga Sindikat biciklista i Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet #mobilnostzg _Cilj projekta je potaknuti susrete građana s predstavnicima mjesne samouprave i gradske uprave te uspostaviti stalnu praksu dijaloga o mobilnosti. Projekt je usmjeren na razgovore s građanima o mobilnosti i potrebnim poboljšanjima u prometu u lokalnoj zajednici. Građani će imati priliku informirati predstavnike gradskog Sektora za promet, Službe za mjesnu samoupravu, gradskih četvrti te mjesnih odbora o problemima i poželjnim poboljšanjima u području mobilnosti. Bit će pozvani i predstavnici Prometne policije, ZET-a i dr. Informirani i uključeni građani! Informiranjem građana, organiziranjem javnih skupova i edukacijom želimo povećati sudjelovanje građana i ojačati njihove kapaciteti za konstruktivno sudjelovanje u postupku savjetovanja o mobilnosti u gradu. Organizirat ćemo razgovore s građanima o mobilnosti u pet gradskih četvrti: potaknut ćemo promišljanje i razmjenu informacija ponuditi odgovore na pitanja pružiti stručne savjete ojačati kapacitete građana za su-kreiranje boljih rješenja mobilnosti u njihovom susjedstvu U sklopu projekta organizirat ćemo edukativne radionice za građane i zaposlenike Grada, četiri okrugla stola o određenim pitanjima mobilnosti, redovito informirati javnost putem medija, web stranica i društvneih mreža te izraditi kratki film o važnosti dijaloga s građanima u planiranju prometih rješenja. * Više o projektu:

20 16 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Povjerenje u lokalnu filantropiju Platforma za ruralni razvoj Jugoistočne Europe Trajanje projekta: 19. listopada svibnja Financijska podrška: EU / IPA Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva Koordinator projekta: Slagalica - Zaklada za razvoj lokalne zajednice, Osijek Partneri: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira #LokalnaFilantropija _Cilj projekta je jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva u pet slavonskih županija kako bi što kvalitetnije odgovorili na uočene probleme na lokalnoj razini putem promocije i podrške inovativnih oblika lokalnih filantropskih akcija. Projekt se provodi na području pet slavonskih županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičkopodravske dok će se istraživanjem o kulturi davanja obuhvatiti cijela Hrvatska. Nacionalnim istraživanjem o filantropiji dobit će se podaci o visini sredstava koja se odvajaju u dobrotvorne svrhe, o razlozima/motivima za davanje te o trendovima davanja u Hrvatskoj, pri čemu će se dobiveni podaci moći usporediti s podacima drugih država u regiji. * Više o projektu: Trajanje projekta: 1.studeni listopada 2016., s mogućnošću produljenja Financijska podrška: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Tematski fond Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0 Partneri: Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR (koordinator Platforme); Udruga za kreativni razvoj Slap; Deša - Dubrovnik; ODRAZ - Održivi razvoj zajednice; Asocijacija za razvoj Ibarske doline IDA Srbija; Ruralni edukativni centarsrbija; Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, Bosna i Hercegovina; CERD - Centar za ekonomski i ruralni razvoj, Bosna i Hercegovina; Mreža za ruralni razvoj Crne Gore; Mreža za ruralni razvoj Makedonije #RuralnaPlatformaJIE Platforma za ruralni razvoj Jugoistočne Europe povezuje 10 organizacija koje se bave ruralnim razvojem u Jugoistočnoj Europi radi razmjene ideja, informacija i iskustava te zagovaranja interesa ruralnih dionika. Ciljevi projekta su: povezivanje i suradnja organizacija koje se bave ruralnim razvojem u Jugoistočnoj Europi jačanje kapaciteta ruralnih dionika za poboljšanje uvjeta razvoja ruralnih područja te poboljšanje kvalitete života kroz povezivanje različitih sektora ODRAZ sudjeluje u svim aktivnostima Platforme, a voditelj je aktivnosti izrade periodičkog izvještaja o stanju na području ruralnih politika u JIE. * Više o Platformi:

21 17 Participativno upravljanje prirodnim resursima Institucionalna podrška Trajanje projekta: 2. studeni studeni Financijska podrška: EU / IPA Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima Nositelj projekta: DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvoja Partneri: Grad Velika Gorica, ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Udruga gradova u RH, Zelena mreža aktivističkih grupa-zmag #sudjelujvg _Cilj projekta je ojačati sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva na području Velike Gorice za suradnju s jedinicama lokalne samouprave u provedbi javnih politika vezanih za upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima. Kroz provedbu projekta organizirat će se radionice i seminari kako u Velikoj Gorici, tako i u drugim gradovima (Koprivnica, Osijek, Rijeka i Zadar) te studijsko putovanje na kojem će se sudionici upoznati s primjerima dobre prakse iz inozemstva. Partneri će potaknuti i šire uključivanje građana kroz program za volontere i studente putem kojih će se mladima omogućiti stjecanje iskustva i mogućnost doprinosa zajednici. Ključan dio projekta je osnivanje i rad multisektorske radne skupine kojom se želi ostvariti bliža i neposrednija suradnja između predstavnika OCD-a, lokalne vlasti, medija i zainteresirane javnosti. Trajanje: Financijska podrška: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva _Trogodišnja institucionalna potpora pomogla nam je da lakše provodimo planirane projekte i aktivnosti (naročito one za koje je potrebno sufinanciranje) te nam pruža mogućnost volonterskog sudjelovanja u različitim savjetima i odborima. To su prvenstveno: aktivnosti Mreže za lokalni razvoj, koja okuplja 540 dionika iz cijele Hrvatske; podrška radu Hrvatske mreže za ruralni razvoj sudjelovanje na skupovima i rad u različitim radnim tijelima sudjelovanje i aktivni doprinos u oblikovanju i praćenju provedbe javnih politika vezanih uz usmjerenja i naše aktivnosti - održivi lokalni / ruralni razvoj, razvoj civilnog društva i lokalne zajednice, sudjelovanje javnosti, cjeloživotno učenje, obrazovanje za održivi razvoj i dr. jačanje komunikacije s našim korisnicima te ostalim zainteresiranim građanima uspostavljenjem i poboljšanjem informativnih kanala: internetskih i Facebook stranica i elektronskih glasila. * Više o projektu:

22 18 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Informiranje Veliku pažnju u ODRAZ-u posvećujemo informiranju naših korisnika, šire zainteresirane javnosti i predstavnika medija o temama kojima se bavimo. Održivi lokalni i ruralni razvoj, razvoj civilnoga društva, javne politike, edukacija, sudjelovanje javnosti, dobro upravljanje, održiva urbana mobilnost... Osim izravnih korisnika uključenih u naše aktivnosti, mnogo je veći broj onih neizravnih korisnika, potencijalno zainteresiranih za teme kojima se bavimo. Internetski komunikacijski alati kao što su e-bilteni, internetske stranice, Facebook stranice i YouTube kanal omogućuju nam da na jednostavan i brz način distribuiramo vijesti i informiramo relevantne dionike, javnost i medije o projektima i aktivnostima koje provodimo te drugim zanimljivostima. Mreža za lokalni razvoj (MLR) Financijska podrška: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva - Institucionalna potpora, volonterski doprinos ODRAZ-a Mreža za lokalni razvoj (MLR) djeluje od godine kao neformalna mreža čija je osnovna svrha razmjena informacija s područja održivog lokalnog razvoja. MLR okuplja 540 članova iz cijele Hrvatske, podjednako iz civilnog i javnog sektora te jedan manji dio iz poslovnog. Internetske stranice Internetska stranica ODRAZ-a adresa: Tijekom na internetsku stranicu postavljeno je 258 objava od čega se 116 objava odnosilo na aktualne domaće i EU natječaje. Objavili smo i vijesti o našim aktivnostima, edukacijama, novim publikacijama te smo prenijeli i zanimljive članke s naših i stranih portala. Zabilježeno je posjeta stranici.

23 19 Internetska stranica mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska adresa: ODRAZ je krajem predstavio novu internetsku stranicu Mreže, koju je izradio temeljem iskazane potrebe za ažurnim i kontinuiranim informiranjem članstva koje kontinuirano raste, kako u Hrvatskoj i Sloveniji, tako i u drugim uključenim zemljama JIE, ali i drugih zainteresiranih dionika i građana. Objavljuju se aktualne informacije i najave zanimljivih događanja iz EU na temu održive urbane mobilnosti, novosti iz Hrvatske i Slovenije, kao i pregled aktivnosti članova CIVINET-a. Tijekom nekoliko zadnjih mjeseci godine na stranicama su postavljene 98 objave te zabilježeno posjeta. Internetska stranica projekta CIVITAS ELAN adresa: Nastavili smo uređivati stranicu projekta CIVITAS ELAN na kojoj smo objavljivali sadržaj i informacije u okviru mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska. Elektronska glasila eodraz Preko 500 članova Mreže za lokalni razvoj putem e-glasila eodraz, osim izvještavanja o našim projektima, redovito informiramo o relevantnim događanjima, natječajima, edukacijama i ostalim zanimljivim temama iz svijeta civilnog društva, održivog lokalnog i ruralnog razvoja. Tijekom godine distribuirano je 36 brojeva s 284 objava. Prijava na eodraz > CIVINET Info - elektronsko glasilo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska Članove CIVINET-a i ostale zainteresirane dionike i medije upoznajemo s aktivnostima mreže, aktivnostima članova mreže, najavama zanimljivih događanja iz područja održive urbane mobilnosti te novostima i primjerima dobre praksa iz EU. Tijekom godine izdano je 11 brojeva e-glasila za preko 550 primatelja (preko 300 u Hrvatskoj i 250 u Sloveniji te u drugim državama SIE). Prijava na CIVINET Info >

24 20 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Društveni mediji #OdraziSe Facebook stranica Održiva mobilnost u gradovima Facebook stranica ODRAZ-Održivi razvoj zajednice Adresa: Broj fanova (stanje 31. prosinca 2015.) Tijekom na stranici smo podijelili objava, od čega se 134 objava odnosilo na aktualne domaće i EU natječaje. Osim što na Fb-u izvještavamo o svojim aktivnostima, zanimljivim događanjima, edukacijama i natječajima, prenosimo i zanimljive vijesti i primjere dobre prakse organizacija civilnog društva koje se bave sličnom tematikom (održivi lokalni razvoj, razvoj civilnog društva, razvoj zajednice, ruralni razvoj, energetika, obrazovanje, održiva mobilnost i sl.) kao i zanimljive sadržaje i tekstove s ostalih domaćih i inozemnih portala. Adresa: Broj fanova (stanje 31. prosinca 2015.) Putem ove stranice promoviramo aktivnosti mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska te dijelimo informacije i vijesti vezane za područje održive mobilnosti u gradovima. Tijekom 2015., na stranici smo podijelili 365 objava. You Tube kanal Adresa: ODRAZ-ov YT kanal, na kojem je dostupno 27 kratkih edukativnih filmova i video zapisa, tijekom godine zabilježio je direktnih posjeta. Broj novih pratitelja je kontinuirano u porastu kao i porast broja osoba koje pregledavaju naše objave. Osim pojedinaca, na Facebooku nas prati i mnogo organizacija sličnog područja djelovanja i interesa s područja čitave Hrvatske koje redovito prenose naše vijesti.

25 21 Tijekom godine zabilježene su 92 objave u različitim medijima. Suradnja s medijima Kako bi se osigurala bolja pokrivenost tema kojima se ODRAZ bavi (civilno društvo, održivi lokalni i ruralni razvoj, održiva mobilnost u gradovima i sl.), kontinuirano ostvarujemo vrlo dobru suradnju s medijima. IZDVAJAMO 12 web članaka o ODRAZ-ovom filmu Lokalni razvoj vođen zajednicom (lokal.hr, civilnodrustvo.hr, Europski-fondovi-eu, poticaji info i dr.) pet web članaka i jedan tiskani članak o drugoj općoj Skupštini Mreže CIVINET Hrvatska Slovenija u Rijeci (rijeka.hr, novilist.hr, koprivnica.hr, Glas Podravine i Prigorja i dr.) 11 web članaka o sudjelovanju u obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja (h-ater.org, poticaji.info, croenergo.eu, pomakonline.com i dr.) gostovanje Ksenije Vidović Vorberger u radio-emisiji Treća dob na Prvom programu HRT-a. Emisija na zahtjev dostupna je na sljedećoj poveznici: intervju s Lidijom Pavić-Rogošić za rujanski broj časopisa Udruga.hr (vidi: 30-ak najava ODRAZ-ovog tradicionalnog foto natječaja Kretanje mojim gradom (HRT, Dobro jutro Hrvatska i emisija za mlade Ništa nevažno, Radio Antena i dr.) šest objava o predstavljanju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska i dodjeli nagrada u sklopu foto natječaja Kretanje mojim gradom održanom u sklopu Europskog tjedna mobilnosti (H-alter, croenergo.eu, lokal.hr) pet web članaka o okruglom stolu o cikloturizmu (H-alter, croenergo.eu, lokal.hr) četiri web članka u medijima (BiH) o studijskom putovanju u Hrvatsku u sklopu projekta Mladi i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja (hocu.ba) četiri web članka o aktivnostima u okviru projekta CIMULACT tri web članka o novoj web stranici mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska (programjako.info, pomakonline.com) * Više na:

26 22 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Edukacija Osmišljavanje i organiziranje neformalnog obrazovanja dio je ODRAZ-ovog osnovnog usmjerenja, koje uključuje usavršavanje i mijenjanje stavova, stjecanje znanja i razvoj sposobnosti za održivi razvoj na lokalnoj razini. Tijekom održali smo devet radionica u okviru projekata koje smo provodili: dvije dvodnevne radionice za 25 lokalnih dionika s područja LAG-a Una te gradova i općina s područja Šibensko-kninske županije // ODRAZ-ova škola, Znanjem do održivog lokalnog razvoja tri dvodnevne radionice za 30 dionika s područja Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba // ODRAZ-ova škola, Edukacijom, podrškom i promocijom do boljeg upravljanja na lokalnoj razini dvije dvodnevne radionice za 25 žena s područja BiH // Žene i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja dvije dvodnevne radionice za 21 mladu osobu s područja BiH // Mladi i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja

27 23 Javne politike Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić aktivna je članica III. grupe - ostale organizacije civilnog društva EGSO-a te redovito sudjeluje na plenarnim sjednicama i sastancima stručnih sekcija (za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša te za vanjske poslove) u Bruxellesu, radnim grupama za izradu mišljenja te drugim aktivnostima. Predsjednica ODRAZ-a Višnja Jelić Műck potvrđena je od strane EGSO-a njezinom zamjenicom. Događanja i konferencije u organizaciji EGSO-a Osim aktivnog sudjelovanja na sjednicama u Bruxellesu, Lidija Pavić-Rogošić aktivno sudjeluje i na različitim događanjima i konferencijama u organizaciji EGSO-a: konferencija Kako riješiti problem dugotrajne nezaposlenosti: nacionalne i europske perspektive (Zagreb, 11. ožujka 2015.) konferencija Ekonomski rast i društveni napredak u ruralnim i urbanim područjima (Riga, 25. ožujka 2015.) događanje Tvoja Europa, tvoje mišljenje (Bruxelles, 23. travnja 2015.) Na dvodnevnom skupu u EGSO-u okupilo se 84 srednjoškolaca te 30 nastavnika iz 28 zemalja članica Europske unije. Našu su zemlju predstavljali učenici iz Đakova. peti Forum civilnog društva Zapadnog Balkana (Beograd, 2. i 3. lipnja 2015.) radionica o sudjelovanju javnosti na području gospodarenja radioaktivnim otpadom (Bruxelles, 7. rujna 2015.) sastanak na vrhu gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija s područja Euro-Mediterana (Bruxelles, 30. studeni - 1. prosinac 2015.). Direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a moderirala je sesiju o perspektivi za regionalni dijalog. Sudjelovala je i u bilateralnim razgovorima EGSO-a s predstavnicima civilnog društva iz Izraela i Palestine Zahvaljujući angažmanu direktorice ODRAZ-a, izaslanstvo EGSO-a aktivno je sudjelovalo na prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu, koji je organizirala Hrvatska mreža za ruralni razvoj HMRR. Detaljan izvještaj s događanja može se pročitati na sljedećoj poveznici:

28 24 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Lidija Pavić-Rogošić odabrana je u članstvo Odbora za praćenje EUROMED-a te sudjeluje, osim na godišnjem okupljanju organizacija civilnog društva s područja cijelog Mediterana i u bilateralnim razgovorima s Izraelom i Palestinom. Izabrana je za predsjednicu Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Čile, tijela za uspostavu suradnje između čileanskih i europskih organizacija civilnog društva. Novosti iz EGSO-a pratite na ODRAZ-ovoj internetskoj stranici! Novosti iz Europskog gospodarskog odbora i detaljne izvještaje s plenarnih sjednica s poveznicama na usvojena mišljenja mogu se pratiti na sljedećoj poveznici: Ostala savjetodavna tijela i radne skupine Nadzorni odbor Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala Lidija Pavić-Rogošić Odbor za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Marina Dimić Vugec Partnersko vijeća za izradu Zagrebplana - Višnja Jelić Mück Međuresorna koordinacija za praćenje provedbe Akcijskog plana za obrazovanje za održivi razvoj (AP OOR) - Lidija Pavić-Rogošić ODRAZ je član Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Zagrebačke županije te Grada Zagreba, u čijem je Upravnom odboru Lidija Pavić- Rogošić UO Nacionalne mreže za ruralni razvoj - Višnja Jelić Mück Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR - do rujna Višnja Jelić Műck bila je predsjednica, a od rujna Lidija Pavić-Rogošić je članica Upravnog odbora mreže.

29 25 Publikacije Novi globalni ciljevi održivog razvoja do U Hrvatskoj je gotovo sasvim nezapaženo prošla konferencija Ujedinjenih naroda o održivom razvoju, održana u New Yorku 25. rujna Kako ODRAZ prati i komentira nova usmjerenja na razini javnih politika na globalnoj, europskoj i nacionalnoj razini, odlučili smo prirediti publikaciju na hrvatskom jeziku, u kojoj smo ukratko opisali nove globalne ciljeve te predstavili nalaze s našeg skupa tijekom kojeg su sudionici imali priliku upoznati se i razmotriti te ciljeve. * Elektronska verzija dostupna je na sljedećoj poveznici: Žene u lokalnom razvoju Bosne i Hercegovine U ovoj su publikaciji predstavljeni rezultati akcijskog istraživanja o statusu i ulozi žena u BiH, njihovom utjecaju na razvoj lokalnih zajednica i stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja, provedenog tijekom u okviru projekta Žene i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja. * Elektronska verzija dostupna je na sljedećoj poveznici: Mladi i održivi razvoj - rezultati akcijskog istraživanja o razumijevanju održivog razvoja kod mladih u Bosni i Hercegovini U publikaciji su predstavljeni rezultati akcijskog istraživanja provedenog u okviru projekta Mladi i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja. Važan dio projekta bilo je akcijsko istraživanje o stavovima mladih i njihovom poimanju pojma održivi razvoj. Cilj tog istraživanja nije bio samo dobiti podatke o njihovom shvaćanju i promišljanju održivog razvoja, već ih uključivanjem u cijeli proces potaknuti na djelovanje u svojim zajednicama i pokretanje aktivnosti na načelima održivog razvoja. * Elektronska verzija dostupna je na sljedećoj poveznici:

30 26 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Ostale aktivnosti Promocija Europskog tjedna održivog razvoja 30. svibanj - 5. lipanj Prvi hrvatski ruralni parlament Beli Manastir, svibnja ODRAZ je pomogao u organizaciji te sudjelovao u radu Prvog hrvatskog ruralnog parlamenta. Višnja Jelić Műck, predsjednica ODRAZ-a, ujedno i predsjednica HMRR-a, čija je ideja održavanje ovog skupa, imala je važnu ulogu u definiranju i provedbi programa Parlamenta. U sklopu Ruralnog caffea, Marina Dimić Vugec imala je ulogu izvjestiteljice u grupi: Deklaracija ruralnog parlamenta (uloga i sadržaj). Lidija Pavić-Rogošić aktivno je bila uključena u izradu prvog nacrta Deklaracije prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta. Deklaracija je upućena donositeljima odluka na EU, nacionalnoj i lokalnim razinama. Ksenija Vidović Vorberger i volonterka Martina Jagnjić bile su izvjestiteljice u grupi: Koja je uloga države u zadržavanju mladih u ruralnom prostoru? Lidija Pavić Rogošić je bila voditeljica terenske radionice Lokalna zajednica kao pokretač promjena godine se po prvi puta održavao Europski tjedan održivog razvoja (ETOR). Ova europska inicijativa ima za cilj poticati i učiniti vidljivijima aktivnosti, projekte i događanja koja promiču održivi razvoj. ETOR koordinira ured ESDN-a u Institutu za upravljanje održivosti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Beču. ODRAZ je, na poziv organizatora, postao suradnik u Hrvatskoj te je bio zadužen za promociju ovog događanja u medijima i zaprimanje on-line prijava iz Hrvatske. ETOR smo od ožujka vrlo aktivno promovirali putem naše web stranice, društvenih medija i elektronskog glasila eodraz te kroz suradnju s medijima. Kao rezultat bismo izdvojili čak 22 prijavljena događanja iz Hrvatske =>

31 27 Aktivno na Sajmu Pravo doba 21. svibnja ODRAZ na Zagrebačkom energetskom tjednu 15. svibnja ODRAZ-Održivi razvoj zajednice i HR PSOR - Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i ove su se godine uključili u program Zagrebačkog energetskog tjedna. Tako smo u prostoru ZgForuma građanima Zagreba predstavili osnovna načela održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. 20-ak sudionika je angažirano sudjelovalo u razgovoru te pokazalo interes i potrebu za češćim događanjima na kojima bi se govorilo o ovim temama. * Više: ODRAZ je zajedno s predstavnicima ZET-a sudjelovao na događanju Pravo doba - sajam za starije osobe i sve ostale na Zagrebačkom velesajmu. Na poziv zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, u sklopu bogatog programa Sajma, održali smo edukativno predavanje na temu sigurnosti i zaštite starijih osoba u prometu i kretanju gradom. * Više: Tjedan udruga grada Zagreba 28. svibnja ODRAZ je sudjelovao na 15. Tjednu udruga grada Zagreba gdje smo predstavili naš rad, završene i aktualne projekte te smo iskoristili izravni kontakt s građanima kako bismo ih pozvali na Dan otvorenih vrata ODRAZ-a. Marina Dimić Vugec održala je izlaganje 29. svibnja tijekom proslave 15 godina suradnje Grada Zagreba i zagrebačkih udruga. Osvrnula se na iskustvo prošloga vremena te predstavila mogućnosti daljnjeg razvoja suradnje i partnerstva u predstojećim programima Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali

32 28 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Suradnja i podrška drugim organizacijama Dan otvorenih vrata ODRAZ-a 30. svibnja U sklopu manifestacija Dani otvorenih vrata udruga i Europski tjedan održivog razvoja otvorili smo svoja vrata u subotu, 30. svibnja Posjetitelji su mogli poslušati predavanje o načelima i dionicima održivog razvoja i njihovim ulogama u postizanju održivijih lokalnih zajednica i društva. Nakon prezentacije i prikaza ODRAZ-ovih filmova Što je to održivi razvoj i Lokalni razvoj vođen zajednicom te razgovora, svi posjetitelji mogli su odabrati jednu od ODRAZ-ovih publikacija na poklon. na poziv Mreže za ruralni razvoj u BiH, od siječnja Lidija Pavić-Rogošić je u Tesliću vodila proces strateškog planiranja Mreže. Lidija Pavić-Rogošić bila je moderatorica na okruglom stolu Socijalno uključivanje i borba protiv siromaštva tijekom razvojno-financijske konferencije Financiranje projekata društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske iz fondova EU (Zagreb, 4. i 5. veljače 2015.). Lidija Pavić-Rogošić sudjelovala je 2. i 3. ožujka u Zagrebu na sastanku stručnjaka u području održivog razvoja, koji su se tijekom dva dana bavili nacrtom poglavlja o povezivanju znanosti i politika (UN Expert Group Meeting on the Science-Policy Interface) u procesu definiranja i provedbe ciljeva održivog razvoja. Izvještaj sa sastanka dostupan je na sljedećoj poveznici => na poziv CIVIKOS-a i Kancelarije za dobro upravljanje, Lidija Pavić-Rogošić je 10. lipnja održala u Prištini radionicu za članove kosovskog Savjeta za praćenje strategije razvoja civilnog društva

33 29 Martina Jagnjić održala je dvije radionice na temu Što je to održivi razvoj? u sklopu europskog projekta LADDER kojeg je organizirala Hrvatska zajednica županija u suradnji s Europskim udruženjem agencija lokalne demokracije (ALDA) ODRAZ je sudjelovao na konferenciji Uloga LAG-ova u ruralnom razvoju održanoj 10. i 11. rujna u Đurđevcu gdje je Marina Dimić Vugec prezentirala temu uloge LAG-ova u lokalnom održivom razvoju kroz CLLD pristup - Lokalni razvoj vođen zajednicom. na poziv Ekonomskog fakulteta iz Osijeka, Lidija Pavić-Rogošić sudjelovala je 10. listopada na edukativnoj radionici o nastavnim sadržajima vezanim uz Europsku uniju, predstavivši EGSO i njegovu ulogu i utjecaj na javne politike EU-a Lidija Pavić-Rogošić posjetila je Srednju školu u Đakovu, koja je odabrana za sudjelovanje na godišnjem susretu srednjoškolaca u Bruxellesu na događanju Tvoja Europa, tvoje mišljenje u organizaciji EGSO-a. Učenicima je ukratko prezentirana povijest nastanka EU te uloga EGSO-a. sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala (Zagreb, 8. prosinca 2015.) - Lidija Pavić-Rogošić treća sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudskih potencijali (Zagreb, 9. prosinca 2015.) - Marina Dimić Vugec Sudjelovanje na skupovima, studijskim putovanjima i radionicama seminar o participativnom budžetiranju i građanskom nadzoru lokalnih proračuna u organizaciji Zelene Istre (Zagreb, 9. i 10. ožujka 2015.) te E-participativni alati (Zagreb, 15. i 16. travnja 2015.) - Martina Jagnjić skupština Hrvatske mreže za ruralni razvoj i radionica Ususret prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu (Ludbreg, 12. ožujka 2015.) - Lidija Pavić-Rogošić, Ksenija Vidović Vorberger i Marina Vojković seminar Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda (Zagreb, 9. travnja 2015.) - Marina Dimić Vugec radionica Procjene socijalnog utjecaja na siromaštvo (PSIA) i održivosti Hrvatskih željeznica u organizaciji Svjetske banke (Zagreb, 19. svibnja 2015.) - Marina Dimić Vugec Skupština CROSOL-a (Zagreb, 22. svibnja 2015.) - Marina Dimić Vugec je predstavila ODRAZ i zahtjev za učlanjenje u punopravno članstvo platforme. ODRAZ je jednoglasno primljen u članstvo. Više => ly/1s7kpnk konferencija Udruge kao pokretači lokalnog razvoja, povodom Dana otvorenih vrata udruga (Zagreb, 27. svibnja) - Ksenija Vidović Vorberger

34 30 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA fokusna grupa u okviru projekta Aktivno za socijalnu sigurnost i jednake mogućnosti u svijetu rada (Zagreb, 3. lipnja 2015.) - Marina Dimić Vugec simpozij Reformski potezi u vremenu krize - smanjivanje siromaštva i socijalne isključenosti ili produbljivanje društvenih nejednakosti? u organizaciji Hrvatske mreže protiv siromaštva (Zagreb, 3. lipnja 2015.) - Marina Dimić Vugec trodnevni trening o konceptu DEAR u sklopu europskog projekta LADDER (Zagreb, srpnja 2015.) - Martina Jagnjić i Lidija Pavić-Rogošić koja je predstavila rad ODRAZ-a redovna skupština HMRR-a (Drniš 4. rujna 2015.) - Lidija Pavić-Rogošić i Marina Vojković gdje je Lidija Pavić-Rogošić izabrana za članicu Upravnog odbora mreže sastanak Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu (Zadar, rujna 2015.) - Martina Jagnjić rasprava Inovacije u filantropiji u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske (Zagreb, 23. rujna 2015.) - Marina Dimić Vugec radionica Premošćivanje regionalnih razlika i razlike urbano/ruralno na tržištu rada. Radionica je bila dio konferencije Mladi bez granica (Zagreb, 29. rujna 2015.) - Marina Dimić Vugec nacionalni info-dan za Program transnacionalne suradnje DUNAV (Zagreb, 6. listopada 2015.) - Marina Dimić Vugec seminar za lokalna partnerstva za zapošljavanje s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije (Zagreb, 11. studeni 2015.) - Marina Dimić Vugec IPA 2012, Implementacijska radionica (Zagreb, 27.studeni 2015.). - Ksenija Vidović Vorberger predstavljanje Socijalne slike grada Zagreba (Zagreb, 18. prosinca 2015.) - Marina Dimić Vugec Izobrazba zaposlenika i volontera Računovodstvene i porezne pripreme za za neprofitne organizacije, Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika-rif - Marina Vojković sudjelovanje u dvogodišnjem modularnom treningu ODRAZ-ove Škole za dobro upravljanje i participativni razvoj - Martina Jagnjić Voditelj izrade i projekta financiranih iz EU fondova, Ivora obrazovni centar - Martina Jagnjić

35 31 Suradnja / partnerstva s drugim organizacijama LAG Zrinska Gora-Turopolje Ministarstvo socijalne politike i mladih Mreža mladih Hrvatske ACT Grupa Mreža za ruralni razvoj Crne Gore Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH (Bosna i Hercegovina) Asocijacija za razvoj Ibarske doline IDA (Srbija) CERD - Centar za ekonomski i ruralni razvoj (Bosna i Hercegovina) CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Danish Board of Technology Foundation-DBT i 28 europskih organizacija Deša Dubrovnik Društvo za oblikovanje održivog razvoja- DOOR Ekonomski institut Zagreb Fakultet prometnih znanosti Grad Koprivnica Grad Ljubljana Grad Rijeka Grad Velika Gorica Grad Zagreb Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Hrvatski zavod za zapošljavanje-regionalni ured Zagreb Mreža za ruralni razvoj Makedonije OIA - Omladinska informativna agencija Bosne i Hercegovine Razvojna agencija Zagreb REC Slovenija Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije RODA-Roditelji u akciji Ruralni edukativni centar (Srbija) Udruga gradova u RH Udruga Sindikat biciklista Udruga za kreativni razvoj Slap Udruga PRAGMA Udruga ZvoniMir Ustanova Dobri dom Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH Volonterski centar Zagreb Zaklada Slagalica, Osijek Zelena mreža aktivističkih grupa-zmag ZET 30-ak udruga članica HMRR-Hrvatske mreže za ruralni razvoj Članstvo u domaćim i europskim mrežama CIVINET Slovenija-Hrvatska CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske ECAS - Europska služba za građansku akciju (ECAS) HMRR- Hrvatska mreža za ruralni razvoj- HMRR Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Grada Zagreba (LPZ Zagreb) Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Zagrebačke županije Zadruga za etično financiranje (ZEF) Euro-mediteranska zaklada za dijalog među kulturama Anna Lindh (ALF) // Hrvatska mreža za suradnju na Euro-Mediteranu Institut za razvoj tržišta rada * Više: LAG Una mrezama

36 32 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA O nama ODRAZ je danas tinejdžer. Ne onaj nepredvidivi, problematični, tinejdžer nesiguran u sebe i druge. ODRAZ je učio i razvijao se, siguran je u sebe i svoj put i jači je no ikad! I ZA KRAJ... proslavili smo ODRAZ-ov 15. rođendan! Konferencija Odrazi održivog razvoja Zagreb, 27. listopada Konferencijom Odrazi održivog razvoja u listopadu smo obilježili 15 godina djelovanja i zalaganja za održivi razvoj. Bio je to povod za okupljanje, druženje, ali i informiranje i promišljanje o novim globalnim ciljevima održivog razvoja, usvojenih krajem rujna na samitu UN-a u New Yorku. Na konferenciji smo okupili 70-ak predstavnika civilnog, javnog i poslovnog sektora, koje smo podsjetili na Milenijske ciljeve UN-a koji su vrijedili do te ih informirali o novim Globalnim ciljevima održivog razvoja do Nakon toga smo radili u skupinama, kako bi svi prisutni mogli promisliti o tim novim ciljevima, njihovoj važnosti za Hrvatsku te o svom vlastitom doprinosu njihovom postizanju. Također smo htjeli provjeriti njihovu percepciju rada ODRAZ-a i našeg doprinosa održivom razvoju. * Izvještaj sa skupa dostupan je na sljedećoj poveznici =>

37 33 Institucionalni razvoj ODRAZ-a ODRAZ je, zahvaljujući institucionalnoj potpori, krajem srpnja u Opatiji održao strateško planiranje udruge. Razgovarali smo o načinu rada i upravljanja ODRAZ-om (prikaz radnog i financijskog stanja, usklađivanje Statuta i sl.). Razgovarali smo o 15. obljetnici ODRAZ-a povodom koje smo planirali organizirati konferenciju o održivom razvoju, izraditi novi letak i promotivne materijale udruge te napraviti online prezentaciju koja prikazuje naša postignuća od osnivanja (prezentacija je dostupna na sljedećoj poveznici: godina-odraz-a/). ODRAZ je jedna od organizacija koja je sudjelovala u testiranju novog Sustava upravljanja kvalitetom za organizacije civilnog društva. Naše komentare i preporuke na sadržaj pripremljenog alata za samoprocjenu dostavili smo udruzi SMART, koja razvija novi sustav kvalitete. ODRAZ-ov tim Višnja Jelić Műck predsjednica ZAPOSLENICI Lidija Pavić-Rogošić, direktorica Marina Dimić Vugec voditeljica projekata Marina Vojković voditeljica financija Ksenija Vidović Vorberger voditeljica informiranja VANJSKI SURADNICI Sonja Borić Tihana Damjanović Mario Munta Slađana Novota Natko Stipaničev VOLONTERI Martina Jagnjić

38 34 15 GODINA DOPRINOSA PROMJENAMA Financijski izvještaj Prihodi Prihodi Vrsta prihoda Iznos (KN) Vrsta prihoda Iznos (KN) Preneseno iz ,00 Donacije iz domaćih izvora ,00 Donacije iz državnog proračuna ,00 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ,00 Ured za udruge VRH ,00 Donacije iz gradskih proračuna ,00 Grad Zagreb ,00 Ostali domaći izvori ,00 Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva ,00 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ,00 Donacije iz inozemnih izvora ,00 CIVINET CAPITAL ,00 Europska unija (IPA 2011.) ,00 Institut za razvoj tržišta rada (ESF) ,00 CIMULACT ,00 Europska unija (IPA 2012.) ,00 Prihodi od vlastitih djelatnosti ,00 Financijski prihodi (pozitivne tečajne razlike) 6.819,00 Ostali prihodi (refundacije PN) 1.070,00 Ukupno prihodi ,00 Zaklada Slagalica 8.260,00

39 35 Rashodi Vrsta rashoda Iznos (KN) Bruto plaće ,00 Ostali rashodi za zaposlene ,00 Doprinosi na plaće ,00 Službena putovanja, prijevoz i stručno usavršavanje zaposlenika ,00 Naknade volonterima 1.089,00 Naknade suradnicima na projektima ,00 Rashodi za materijal, režije, sitni inventar ,00 Rashodi za usluge ,00 Osvježenje, obroci tijekom skupova i treninga, članarine ,00 Amortizacija ,00 Financijski i ostali nespomenuti rashodi ,00 Transferi prartnerima na projektima ,00 Ostali rashodi ,00 Ukupno rashodi ,00 Prijenos u ,00

40

41

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska

Mreža CIVINET  Slovenija-Hrvatska Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE Izvještaj o djelovanju Mreže u 2018. Tivat, 5. 3. 2019. Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Tajništvo CIVINET-a O mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

Више

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska

Mreža CIVINET  Slovenija-Hrvatska Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. ŠTO SMO RADILI U 2017. Kruševac, 23. veljače / februara 2018. Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Tajništvo CIVINET-a O mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

Microsoft Word - program-rada.docx

Microsoft Word - program-rada.docx PROGRAM RADA I FINANCIJSKI PLAN GLAS-A ZA 2018. GODINU PROGRAM RADA GLAS-A ZA 2018. GODINU ORGANIZACIJSKI USTROJ Uz kontinuiranu koordinaciju i suradnju Središnjih tijela GLAS-a, cilj Stranke je osnivanje

Више

OPERATIVNI PLAN ZA GODINU Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradn

OPERATIVNI PLAN ZA GODINU Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradn Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradnici Potrebni resursi Ljudski Materijalni Financijski Instrumenti promocije Mini marketing

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

PROGRAM RADA

PROGRAM RADA Broj: 01-2014-62 Donji Miholjac, 15. travnja 2014. Temeljem utvrđenih CILJEVA MIHOLJAČKOG PODUZETNIČKOG CENTRA Lokalne razvojne agencije u 2014. g. 1. Kao relevantna agencija za pružanja konzultantskih

Више

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723 Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, 10 001 Zagreb 091/2503-903, @bioteka.hr OIB: 55178657512, IBAN: HR6723400091110426699 Operativni plan djelovanja za 2016. godinu

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G Putevima EU Program Europa za građane 2014.-2020. SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA -DANILOVGRAD Koji je cilj projekta?

Више

KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA ZA PROVEDBU RAZVOJNE STRATEGIJE VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE DO GODINE Prosinac

KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA ZA PROVEDBU RAZVOJNE STRATEGIJE VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE DO GODINE Prosinac KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA ZA PROVEDBU RAZVOJNE STRATEGIJE VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE DO 2020. GODINE Prosinac 2017. 1 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 CILJEVI... 4 3 MJERE I AKTIVNOSTI... 5 4 NOSITELJI...

Више

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019.

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019. REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: 602-12/19-01/1 URBROJ: 2176/05-02-19-1 Sisak, 29. svibnja 2019. GRADSKO VIJEĆE GRADA SISKA Predmet: Materijal za sjednicu

Више

Slide 1

Slide 1 IMPLEMENTACIJA EUROPSKE AGENDE ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH IV. Međunarodni andragoški simpozij 18. travnja 2016. Makarska 1 Sadržaj 1.Implementacija Europske Agende za obrazovanje odraslih, I. ciklus, 2012.

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

Savjet mladih Općine Medulin mobitel: 099/ Medulin, 15.ožujka Na temelju članka 19., stavka 6. Zakona o sav

Savjet mladih Općine Medulin mobitel: 099/ Medulin, 15.ožujka Na temelju članka 19., stavka 6. Zakona o sav Savjet mladih Općine Medulin savjetmladihmedulin@gmail.com mobitel: 099/2531893 Medulin, 15.ožujka 2016. Na temelju članka 19., stavka 6. Zakona o savjetima mladih (Narodne novine 41/14) i članka 30. Odluke

Више

Centar za mlade

Centar za mlade CENTAR ZA MLADE Stukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade MEĐUNARODNI DAN MLADIH obilježava se 12. kolovoza, odlukom UN-a od 1999. godine ovogodišnja tema: Sigurni prostori za mlade Sigurni

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Pregled projekata iz područja socijalnog uključivanja 3. DANI EU FONDOVA godine Ministarstvo socijalne politike i mladih Služba za pristupne i strukturne fondove Europske unije SADRŽAJ Provedeni projekti

Више

Slide 1

Slide 1 Erasmus+ radionica za predškolske ustanove Grožnjan, 5. i 6. lipnja 2018. Mogućnosti programa Erasmus+ za predškolske ustanove Ivana Puljiz Odjel za opće obrazovanje Teme izlaganja Za početnike opće informacije

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA ŽUPANIJSKE RAZVOJNE STRATEGIJE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE SI-MO-RA d.o.o. Sisak, travanj 2017.

KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA ŽUPANIJSKE RAZVOJNE STRATEGIJE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE SI-MO-RA d.o.o. Sisak, travanj 2017. KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA ŽUPANIJSKE RAZVOJNE STRATEGIJE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE 2017. - 2020. SI-MO-RA d.o.o. Sisak, travanj 2017. SADRŽAJ 1. UVOD...3 2. CILJEVI...3 Opći ciljevi...4 Specifični ciljevi...4

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA i PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna pod

PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA i PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna pod PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA 2014. i 2015. PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna podrška udrugama osoba s invaliditetom, Nacionalna zaklada

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats Poštovani čitatelji, predstavljamo vam drugi bilten ESF projekta Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA OPĆIH AKATA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE OVAJ PROJEKT SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA OPĆIH AKATA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE OVAJ PROJEKT SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA OPĆIH AKATA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE OVAJ PROJEKT SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA ULAGANJE U BUDUĆNOST

Више

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1 KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1 Na temelju članka 11. stavka 4. Zakona o pravu na pristup informacijama,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Odnosi Našeg Hajduka s HNK Hajduk Split SASTANAK NADZORNOG ODBORA HNK HAJDUK SPLIT I UPRAVNOG ODBORA NAŠEG HAJDUKA (3.4.2019.) O nama Naš je Hajduk udruga koja je osnovana kako bi okupljala članove u svrhu

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pregovori o budućem Višegodišnjem financijskom

Више

OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU

OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN AKTIVNOSTI ROKOVI STRATEGIJE DJELOVANJA 1. NACIONALNA I MEĐUNARODNA SURADNJA 1.1. Pristupačnosti Kontinuirano Suradnja s građevina

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation O platformi School Education Gateway Europska internetska platforma za školsko obrazovanje MJESTO NA KOJEM SE MOGU PRONAĆI EUROPSKA POLITIKA I PRAKSA ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA O platformi Predstavljena na 23

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

5. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA ČAKOVCA FINANCIJSKI DIO PLANA POSLOVANJA ČakRA d.o.o. Čakovec

5. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA ČAKOVCA FINANCIJSKI DIO PLANA POSLOVANJA ČakRA d.o.o. Čakovec 5. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA ČAKOVCA FINANCIJSKI DIO PLANA POSLOVANJA ČakRA d.o.o. Čakovec UVOD Razvojna agencija grada Čakovca započela je sa radom u svibnju 2007.g., te u studenom 2009. zapošljava

Више

ERSTE PLAVA LIGA Organizator: AK PRO SPORT

ERSTE PLAVA LIGA Organizator: AK PRO SPORT ERSTE PLAVA LIGA 2018. Organizator: AK PRO SPORT 1. BROJ SUDIONIKA EPL 2018. U kvalifikacijama Erste Plave lige 2018. sudjelovalo je ukupno 3.407 učenika i učenica 3. do 6. razreda hrvatskih osnovnih škola.

Више

(Mjere za poticaj razvoja poduzetništva Grada Dubrovnika)

(Mjere za poticaj razvoja poduzetništva Grada Dubrovnika) Dubrovnik, 17. svibnja 2012. SADRŽAJ: DURA Razvojna Agencija Grada Dubrovnika Poduzetnički inkubator Tvornica ideja Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva Grada Dubrovnika Potpora

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

Udruga Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi Maršala Tita Nedelišće Na temelju Članka 32. Statuta Lokalne akcijske grupe Međimurski

Udruga Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi Maršala Tita Nedelišće Na temelju Članka 32. Statuta Lokalne akcijske grupe Međimurski Udruga Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi Maršala Tita 60 40305 Nedelišće Na temelju Članka 32. Statuta Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi Skupština Udruge na sjednici održanoj

Више

UPUTE ZA PRIJAVITELJE za lokalnog koordinatora Plave Eko-patrole i sudjelovanje na tri edukativna vikend seminara o održivom razvoju i neformalnim met

UPUTE ZA PRIJAVITELJE za lokalnog koordinatora Plave Eko-patrole i sudjelovanje na tri edukativna vikend seminara o održivom razvoju i neformalnim met UPUTE ZA PRIJAVITELJE za lokalnog koordinatora Plave Eko-patrole i sudjelovanje na tri edukativna vikend seminara o održivom razvoju i neformalnim metodama učenja SVRHA DOKUMENTA Upute za prijavitelje

Више

Strateški prioriteti Republike Hrvatske do godine – kako se uključiti u izradu NRS 2030 i operativnih programa Zagreb, 12. veljače 2019.

Strateški prioriteti Republike Hrvatske do godine – kako se uključiti u izradu NRS 2030 i operativnih programa  Zagreb, 12. veljače 2019. Strateški prioriteti Republike Hrvatske do 2030. godine kako se uključiti u izradu NRS 2030 i operativnih programa Zagreb, 12. veljače 2019. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima tehničke

Више

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravanja osnovnih životnih potreba, u skladu s načelima socijalne

Више

Bale: Izazovi održivosti partnerstava temeljenih na sudioničkom upravljanju

Bale: Izazovi održivosti partnerstava temeljenih na sudioničkom upravljanju #NAJAVLJENA KONFERENCIJA O JAVNO-CIVILNOM PARTNERSTVU I SUDIONIČKOM UPRAVLJANJU U KULTURI MI PLUS PROJEKTA# Konferencija o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi Izazovi održivosti

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

Slide 1

Slide 1 NOVOSTI U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU Primošten, 10. travnja 2019. pomoćnik ministrice Vlado Prskalo 1 Provedene aktivnosti u strukovnom obrazovanju donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

PROGRAM RADA I FINANCIJSKI PLAN GLAS-A ZA GODINU

PROGRAM RADA I FINANCIJSKI PLAN GLAS-A ZA GODINU PROGRAM RADA I FINANCIJSKI PLAN GLAS-A ZA 2019. GODINU PROGRAM RADA GLAS-A ZA 2019. GODINU ORGANIZACIJSKI USTROJ Od osnivanja stranke 9. srpnja 2017. počinje uspostava organizacijskih oblika (podružnica

Више

Tretman: Centar za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti o drogama Grada Poreča Provoditelj: Centar za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad

Tretman: Centar za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti o drogama Grada Poreča Provoditelj: Centar za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Tretman: Centar za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti o drogama Grada Poreča Provoditelj: Centar za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč-Parenzo Godina provedbe: 2018 Kratki opis programa

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavnim bazama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Више

Godišnji plan natječaja, javnih poziva i drugih programa financiranja projekata i programa organizacija civilnog društva u godini iz Državnog pr

Godišnji plan natječaja, javnih poziva i drugih programa financiranja projekata i programa organizacija civilnog društva u godini iz Državnog pr Godišnji plan natječaja, javnih poziva i drugih programa financiranja projekata i programa organizacija civilnog društva u 2015. godini iz Državnog proračuna i fondova Europske unije R. broj Naziv tijela

Више

PRIJEDLOG Na temelju članka 76. Zakona o sportu («Narodne novine» broj 71/06, 150/08, 124/10, 124/11, 86/12, 94/13 i 85/15, 19/16) i članka 28. točka 8. Statuta Sisačko moslavačke županije («Službeni glasnik

Више

Natječaj UIP

Natječaj UIP Osnovne informacije o natječajima IP i UIP 2019. 1. O programima IP i UIP Programima Istraživački projekti (IP) i Uspostavni istraživački projekti (UIP) financiraju se: temeljna istraživanja koja stvaraju

Више

Erasmus Mundus_2010

Erasmus Mundus_2010 ERASMUS MUNDUS mr.sc. Zrinka Dujmović Zagreb, 3. veljače 2010. Sadržaj Širi kontekst programa Erasmus Mundus (EM) Mogućnosti za: visokoškolske ustanove i pojedince iz RH kroz aktivnosti u okviru natječaja

Више

OPERATIVNI PLAN UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KRIŽEVCI UIK ZA GODINU

OPERATIVNI PLAN UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KRIŽEVCI UIK ZA 2016. GODINU OPERATIVNI PLAN AKTIVNOSTI ROKOVI STRATEGIJE DJELOVANJA 1. NACIONALNA I MEĐUNARODNA SURADNJA 1.1. Pristupačnosti Suradnja s lokalnom

Више

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranju javnih potreba Grada Varaždina ( Službeni vjesnik

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Zagreb, Frankopanska 26 AKCIJSKI PLAN ZNANSTVENOGA RADA LEKSIKOGRAFSKOGA ZAVODA MIROSLAV KRLEŽA 2017 2020. Akcijskim planom znanstvenoga rada Leksikografskoga zavoda

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

Projekat finansira Evropska unija Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od m

Projekat finansira Evropska unija Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od m Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od mina Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana Organizacija UDAS za potrebe projekta

Више

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit  amet lorem ipsum dolor Erasmus+ Seminar za potencijalne prijavitelje: Erasmus+ Natječaj 2015. UVOD Danijela Jagušt Šumljak Snježana Štefok Šibenik, 4. veljače 2015. Sadržaj: O Agenciji Hrvatska u programima EU Erasmus+ za početnike

Више

EAC EN-TRA-00 (FR)

EAC EN-TRA-00 (FR) Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA EACEA/13/2019 Inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a Tehnička pomoć za organizacije pošiljateljice

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Slide 1

Slide 1 Predstavljanje projekata KA1 i KA2 Osnovna škola Ludina Tomislav Pavlović, učitelj mentor, etwinning ambasador 17.12.2014. SADRŽAJ SADRŽAJ OŠ Ludina - 236 učenika - 34 učitelja i stručna suradnika - matična

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

tDon't miss it. Visit it now!

tDon't miss it. Visit it now! Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora Braće Radić kbr. 28, 43226 Veliko Trojstvo Žiro račun: 2402006 1100547660 OIB: 36736744335 MB: 02493799 OBRAZAC ZA PRIJAVU PROJEKTNIH IDEJA Poštovani, Molimo Vas

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

Microsoft PowerPoint - Skupstina_Program rada za 2013.ppt

Microsoft PowerPoint - Skupstina_Program rada za 2013.ppt UDRUGA POSLODAVACA U ZDRAVSTVU GODIŠNJA SKUPŠTINA Virovitica, srpanj 2013. PROGRAM RADA UDRUGE POSLODAVACA U ZDRAVSTVU za 2013. godinu Pripremila: Marijana Mihaljević,, mag.iur. 2 STATUT UDRUGE PROGRAMSKE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROGRAM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA 2013. G. U CRIKVENICI PREDAVANJE: Uzroci nasilja među djecom i mladima - uloga škole i obitelji u prevenciji (prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja)

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail Sanja Zović Kukurin i Nataša Velenik, koordinatorice volontera/ki natasa.velenik@skole.hr sanja.zovic-kukurin@skole.hr Višnjan, 15. rujna 2018. VOLONTERSKI PROGRAM OSNOVNE ŠKOLE JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Kratki

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

IPEX Smjernice IPEX-a odobrene na sastanku glavnih tajnika Rim, 13. ožujka Uvodni dio Smjernice IPEX-a 1) IPEX, meďuparlamentarna razmjena infor

IPEX Smjernice IPEX-a odobrene na sastanku glavnih tajnika Rim, 13. ožujka Uvodni dio Smjernice IPEX-a 1) IPEX, meďuparlamentarna razmjena infor IPEX Smjernice IPEX-a odobrene na sastanku glavnih tajnika Rim, 13. ožujka 2015. Uvodni dio Smjernice IPEX-a 1) IPEX, meďuparlamentarna razmjena informacija o Europskoj uniji, uspostavljen je slijedom

Више

konferencija o energetskoj učinkovitosti 25. i 26. travnja, Terme Tuhelj buđenje graditeljstva Stručnjaci s područja energetske učinkovitosti predstav

konferencija o energetskoj učinkovitosti 25. i 26. travnja, Terme Tuhelj buđenje graditeljstva Stručnjaci s područja energetske učinkovitosti predstav konferencija o energetskoj učinkovitosti 25. i 26. travnja, Terme Tuhelj Stručnjaci s područja energetske učinkovitosti predstavljaju: Energetska učinkovitost - kako je zamišljena Planovi i projekti u

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mjere aktivne politike zapošljavanja za mlade Kristina Fleischer, Hrvatski zavod za zapošljavanje Hotel Panorama, Zagreb, 12. prosinca 2014. Što je Garancija za mlade? Paket preporuka mjera Vijeća EU državama

Више

1

1 NATJEČAJ ZA SREDNJE ŠKOLE RAD SURAĐUJMO ZA VODE U okviru organiziranja 8. Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save koji će se održati 31. svibnja i 1. lipnja 2019. u pograničnom području Slovenije i Hrvatske

Више

Mogućnosti sufinanciranja komunalne opreme i infrastrukture iz EU Fondova

Mogućnosti sufinanciranja komunalne opreme i infrastrukture iz EU Fondova MOGUĆNOSTI SUFINANCIRANJA KOMUNALNE OPREME I INFRASTRUKTURE IZ EU FONDOVA Davor Vić, dipl. ing. građ. Unikom d.o.o. U Osijeku, 28.ožujka 2019. MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA KOJE JE UNIKOM ISKORISTIO Projekti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

Društvo Energetičara Belišće Izvješće o radu i aktivnosti u godini Uvod godine mađarski veletrgovac Gutmann podigao je usred hrastovih šum

Društvo Energetičara Belišće Izvješće o radu i aktivnosti u godini Uvod godine mađarski veletrgovac Gutmann podigao je usred hrastovih šum Društvo Energetičara Belišće Izvješće o radu i aktivnosti u 2015. godini Uvod 1884. godine mađarski veletrgovac Gutmann podigao je usred hrastovih šuma, na mjestu današnjeg Belišća pilanu, a uz nju i parni

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NEW FINANCE novi mehanizmi financiranja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene BEM trening - Inovativno financiranje projekata energetske učinkovitosti i alternativni modeli nabave 12. travnja

Више

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće korake te nadolazeće događaje. Ostanite obaviješteni

Више

KONFERENCIJA O ENERGETSKI UČINKOVITOJ OBNOVI GRAĐEVINA PRIMJERI USPJEHA 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJ

KONFERENCIJA O ENERGETSKI UČINKOVITOJ OBNOVI GRAĐEVINA PRIMJERI USPJEHA 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJ 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJAJU Prva godina provedbe energetski učinkovite obnove zgrada u RH iskustva i uspjesi iz prakse Fondovi EU puna primjena u energetski

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више

NATJEČAJ ZA MALE PROJEKTE U ZAJEDNICI „MALI PROJEKTI ZA BOLJE SUTRA“

NATJEČAJ ZA MALE PROJEKTE U ZAJEDNICI  „MALI PROJEKTI ZA BOLJE SUTRA“ Građanskiaktivizamvolonterstvofi lantropijapoboljšanjekvaliteteživo taulokalnojzajednicimaliakcijaiza boljesutrapartnerstvoaktivizamml adihgrađanskiaktivizamvolonterst Zaklada za poticanje partnerstva

Више

Aktivnosti HUOJ-a

Aktivnosti HUOJ-a Aktivnosti HUOJ-a siječanj rujan 2013 Članstvo Članovi 9/2013. 12/2012. 9/2013. vs. 12/2012 5/2012 9/2013. vs 5/2012 Redovni 499 516-4% Pridruženi 49 29 68% Ukupno 548 545 0,5% 479 14% Carpe diem Održana

Више

Slide 1

Slide 1 E-konzultacijom s građanima do modela upravljanja gradskom plažom Grad Rijeka Plaža Ploče Izgradnjom bazenskog kompleksa na Kantridi, Grad Rijeka uredio je i Plažu Ploče koja se nalazi ispod samog kompleksa.

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj ljudskih

Више

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx Povezivanje tržišta te aktivnosti i projekti na području energetske učinkovitosti 1. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2014. 05.03.2014., Zagreb Davor Okičić, zamjenik direktora Njemačko-hrvatska industrijska

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation URBAN-E: Elektromobilnost u urbanim čvorištima kohezijskih zemalja TenTec Proposal Number: 2016-EU-TMC-051-S (277574) Trajanje projekta (uključivo prijavu): 1..2017-1.12.2020 Pozadina Kohezijske zemlje

Више

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom,

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: 06. 03. 2014. Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Trg Ivana Generalića 15, Hlebine Poštovana/Poštovani,

Више