Administrative Policy Serbian translation from English original Pravila ponašanja Sve jedinice Misija kompanije KONE je da poboljša tok urbanog života

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Administrative Policy Serbian translation from English original Pravila ponašanja Sve jedinice Misija kompanije KONE je da poboljša tok urbanog života"

Транскрипт

1 Pravila ponašanja Sve jedinice Misija kompanije KONE je da poboljša tok urbanog života. Naša vizija je da obezbedimo najbolje People Flow iskustvo obezbeđujući jednostavnost, efikasnost i iskustva za korisnike i kupce tokom celokupnog životnog ciklusa zgrada. Naš način poslovanja treba da se zasniva na poštenju, integritetu i fer-pleju. To nije samo zato što to od nas očekuju klijenti i poslovni partneri, već zato što to predstavlja i način za stvaranje dobrog radnog okruženja za sve u kompaniji KONE. Ovo Pravilo ponašanja objašnjava kako poslujemo na odgovoran i etički način da bismo pridobili i zadržali poverenje korisnika. Ono je takođe predviđeno da pomogne zaposlenima da donose ispravne odluke u svom svakodnevnom radnom okruženju u okviru celokupnih globalnih operacija kompanije KONE. Ovo pravilo utvrđuje ponašanje koje se očekuje od zaposlenih u kompaniji KONE i podružnicama kompanije KONE, a bavi se i time kakvo se ponašanje neće tolerisati. Svi zaposleni u kompaniji KONE treba da pročitaju, razumeju i da se usaglase sa normama koje su definisane u nastavku. Ovo Pravilo ponašanja se primenjuje u čitavoj kompaniji KONE, uključujući i sve podružnice, filijale i druge subjekte u kojima kompanija KONE ima kontrolu upravljanja. Ovo Pravilo ponašanja je javno dostupno na našem veb-sajtu 1. USKLAĐENOST SA ZAKONIMA I PRAVILIMA DRUŠTVA Kompanija KONE se zalaže za potpunu usklađenost sa svim važećim zakonima i propisima. Ovo Pravilo ponašanja ne predstavlja zamenu za lokalne zakone i propise, niti ono može da ih nadjača. Ono predstavlja dodatna načela i standarde ponašanja koji nisu pravnog karaktera. Kompanija KONE mora da bude osetljiva na preovlađujuće kulturološke norme i prakse u svakoj zemlji u kojoj ona posluje. Međutim, ako su takve kulturološke norme i prakse u s uprotnosti sa duhom ovog Pravila ponašanja, zaposleni treba da poštuju ovo Pravilo ponašanja. Ako su u nedoumici, zaposleni treba da potraže dalju pomoć od odeljenja Compliance kompanije KONE. 2. RADNO OKRUŽENJE Kompanija KONE nastoji da stvori i održava okruženje u kojem se svaki zaposleni vrednuje kao pojedinac i u kome on/ona može da radi svojim punim potencijalom. Kompanija KONE poštuje ljudska prava na način utvrđen u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, kao i osnovna radničk a prava koju su definisana od strane Međunarodne organizacije rada. Kompanija KONE u kontekstu svojih aktivnosti poštuje slobodu udruživanja i pravo na kolektivno pregovaranje. Kompanija KONE podstiče zaposlene da se uključe u dijalog sa upravom i prijave bilo kakve žalbe, posebno kada su navedena prava ograničena lokalnim zakonom.

2 2.1 Nepostojanje diskriminacije Celokupno osoblje kompanije KONE treba da se tretira na pošten i ravnopravan način od strane rukovodstva, kao i od strane saradnika. Kompanija KONE se zalaže za politiku jednakih mogućnosti koja zabranjuje diskriminaciju bilo koje vrste. Različitost se podstiče i vrednuje. Sve odluke u pogledu pojedinca biće zasnovane na zaslugama, na primer sposobnosti, kompetencije, veštine i dostignuća. Pri donošenju takvih odluka neće se pridavati nikakav značaj polu, starosti, veroispovesti, bračnom statusu, seksualnoj orijentaciji, političkom mišljenju ili nacionalnom i etničkom poreklu zaposlenog, ili drugim sličnim karakteristikama. Cilj i namera kompanije KONE je da zaposlene postavi na položaje koji najbolje od govaraju njihovim sposobnostima. 2.2 Bezbednost i zdravlje Svaki zaposleni kompanije KONE ima pravo na bezbedno i zdravo radno okruženje. Svaki zaposleni u kompaniji KONE je odgovoran da - poštuje procedure i bezbednosna uputstva kompanije KONE, - koristi ličnu zaštitnu opremu i - ispravi utvrđena odstupanja od bezbednosnih procedura kompanije KONE. Svaki zaposleni u kompaniji KONE se podstiče da svom pretpostavljenom ili rukovodiocu nadležnom za bezbednost prijavi probleme u pogledu bezbednosti koji utiču na druge zaposlene u kompaniji KONE ili na korisnike opreme kompanije KONE. Ovaj problem je detaljnije opisan u bezbednosnim normama kompanije KONE. 2.3 Odsustvo seksualnog uznemiravanja i drugih oblika neprikladnog ponašanja Kompanija KONE čvrsto veruje da svaki zaposleni ima pravo da bude slobodan od narušavanja ličnog integriteta. Bilo koja vrsta uznemiravanja, nezavisno od namere, posredna ili neposredna, fizička ili verbalna, je zabranjena. Uvredljivo ili neprikladno ponašanje neće se tolerisati. Gore navedeno se posebno odnosi na seksualno uznemiravanje od bilo koje strane, uključujući i nadređene, kolege, klijente ili dobavljače ono neće biti tolerisano ni pod kakvim okolnostima. Seksualno uznemiravanje može da se javi u vidu neprimerenog seksualnog ponašanja ili seksualnih komentara u toku ili nakon radnog vremena. Međutim, kompanija KONE ne može da reaguje na uznemiravanja o kojima nema saznanja. Žrtve ili svedoci ponašanja za koje oni smatraju da predstavljaju uznemiravanje podstiču se da se obrate lokalnom odeljenju za ljudske resurse ili odeljenju Compliance kompanije KONE. 2.4 Dečji rad ili prinudni rad Kompanija KONE ne upotrebljava dečji ili prinudni rad, niti sklapa ugovore sa dobavljačima ili podizvođačima koji ih koriste.

3 2.5 Računarski resursi i e-pošta Zaposleni mogu da računarsku i komunikacionu opremu koju je obezbedila kompanija KONE povremeno koriste u lične svrhe, uključujući pritom i sistem e-pošte, ali bi takvu ličnu upotrebu trebalo svesti na minimum. Svaka upotreba računarske i komunikacione opreme kompanije KONE biće sprovedena odgovorno, profesionalno i u skladu sa normam a kompanije. Računarska i komunikaciona oprema kompanije KONE neće se ni u kom slučaju upotrebiti u svrhu prevare, nelegalnih ili zlonamernih aktivnosti, niti za prenos ili skladištenje uvredljivih, nepristojnih (npr. pornografskih) ili političkih materijala. 3. POŠTENA KONKURENCIJA Zakoni o konkurenciji i Norme usklađenosti konkurencije kompanije KONE zabranjuju razgovore, prenos, sporazume i dogovore sa konkurentima u pogledu cena, politike cena, popuste, promocije, odredbi i uslova prodaje, nabavke, teritorijalnih tržišta, troškova proizvodnje, distribucije itd. Međutim, prodaja rezervnih delova ili drugi oblik prodaje ili kupovine od konkurenata u vezi sa redovnim tokom poslovanja su naravno legitimni i prihvatljivi. Razgovori sa konkurentima treba da se održavaju putem legitimnih foruma, kao što su međunarodna ili lokalna industrijska udruženja. Međutim, tema razgovora ni u kom slučaju ne sme da se bavi pitanjima koja se mogu smatrati kršenjem zakona o konkurenciji. Ovaj problem je detaljnije opisan u konkurentskoj usklađenosti s a normama kompanije KONE. 4. ŽIVOTNA SREDINA I ODRŽIVOST Održivost podrazumeva odgovornost u pogledu ekonomskih, ekoloških i društvenih uticaja poslovanja kompanije KONE. Kompanija KONE obezbeđuje bezbedna, ekološki efikasna i odgovorna rešenja i usluge visokog učinka. Kompanija KONE nastoji da stalno unapređuje ta rešenja i usluge, imajući pritom u vidu životnu sredinu i bezbednost. Zaposleni u kompaniji KONE odgovorni su da uzmu u obzir uticaj koji njihova aktivnost ima na životnu sredinu. Svaki zaposleni u kompaniji KONE mora da aktivno traži načine da sarađuje sa dobavljačima i klijentima kompanije KONE da bi se sprečili ili smanjili emisija i otpad koji mogu nastati usled poslovanja. 5. REKLAMIRANJE PROIZVODA I USLUGA Izjave, saopštenja, predstavljanja i sertifikati koji se pružaju klijentima i poslovnim partnerima treba da budu istiniti i tačni. Kompanija KONE ne omalovažava proizvode, usluge ili zaposlene svojih konkurenata. Svi naši proizvodi moraju biti u skladu sa važećim propisima koji regulišu kvalitet i bezbednost, kao i sa našim obećanjima u pogledu njih.

4 6. RIZICI I SUKOBI 6.1 Sukob interesa Kompanija KONE očekuje da zaposleni budu odani i da donose poslovne odluke koji su u najboljem interesu kompanije KONE. Zaposleni u kompaniji KONE moraju da izbegavaju bilo kakav sukob interesa, npr. u situacijama u kojima njihovi lični interesi mogu biti u sukobu sa interesima kompanije KONE. Na primer, sukob interesa može da se javi u sledećim slučajevima: - ako je bliži rođak zaposlenog dobavljač, klijent ili konkurent kompanije KONE ili je zaposlen u takvoj kompaniji, - ako zaposleni ili bliži rođak zaposlenog poseduje materijalni interes u kompaniji koja posluje sa kompanijom KONE, - ako je zaposleni zaposlen ili uključen u druge aktivnosti sa kompanijom koja je konkurent kompaniji KONE ili sa njom posluje, - ako je zaposleni u ličnom odnosu sa kolegom u posrednom ili neposrednom rukovodećem ili podređenom položaju, - ako zaposleni nastoji da nepropisno sprovede interese prijatelja ili rođaka. Zaposleni u kompaniji KONE moraju da pretpostavljenom ili lokalnom odeljenju za ljudske resurse u pisanoj formi otkriju sve potencijalne ili stvarne sukobe interesa. 6.2 Dodatno zapošljavanje i članstvo u odborima Svaki zaposleni u kompaniji KONE koji želi da se uključi u mogućnost dodatnog zapošljavanja ili poseduje dodatni interes u pogledu upravljanja mora takvu nameru da otkrije kompaniji KONE. Takva aktivnost može da bude prihvatljiva pod uslovom da ona ne utiče na odgovornosti zaposlenog ili ne stvara potencijalni ili očigledni sukob interesa. Takva aktivnost zaposleno g je moguća samo uz prethodnu saglasnost njegovog nadređenog. 6.3 Investicije Zaposleni mora da obavesti kompaniju KONE o bilo kakvom finansijskom interesu, posrednom ili neposrednom koje on ili članovi uže porodice imaju u nekoj kompaniji ili organizaciji koja je konkurent kompanije KONE ili sa kojom kompanija KONE posluje, isključujući pritom finansijske interese u javnim kompanijama. 6.4 Nepropisne isplate ili pogodnosti Kompanija KONE ima nultu toleranciju za korupciju, bilo u javnom ili u privatnom sektoru. Nikakav posredni ili neposredni mito, poklon, usluga ili isplata neće biti vršeni za ili u korist bilo koje treće strane (uključujući državnog predstavnika ili zaposlenog, sindikata, sadašnjeg ili budućeg klijenta ili dobavljača ili njihovih predstavnika ili zaposlenih ) u svrhu nepropisnog dobijanja pogodnosti bilo koje vrste. Niti će bilo koji zaposleni u kompaniji KONE prihvatiti nepropisne isplate, poklone, usluge ili pogodnosti iz bilo kog izvora, bilo posredno ili neposredno.

5 6.5 Poslovni pokloni i korporativna gostoljubivost Poslovni pokloni i korporativna gostoljubivost mogu biti ponuđeni i prihvaćeni kao čin pristojnosti koji pomažu u održavanju dobrih odnosa između stranaka, pod uslovom da su oni dati u skladu sa važećim zakonima i da ne krše ovo Pravilo ponašanja. Skromni poslovni pokloni razumne vrednosti mogu biti prihvaćeni i mogu se dati. Pokloni ili pogodnosti koje su nerazumni po prirodi, učestalosti ili vrednosti su zabranjeni. Novčani pokloni bilo kog iznosa i u bilo kojoj valuti ne mogu biti primljeni i ne mogu se dati. Umerena zabava koja je povezana sa poslom i drugi vid korporativnog gostoprimstva su prihvatljivi. Takva zabava uključuje, na primer, prijeme ili društvene događaje koji se održ avaju u interesu kompanije KONE. Zaposleni u kompaniji KONE stoga može prihvatiti povremene odgovarajuće poslovne obroke od dobavljača, pružaoca usluga ili subjekta koji želi da posluje sa kompanijom KONE. Kada zabavljamo naše klijente, predstavnik kompani je KONE mora uvek da bude prisutan. Poslovni pokloni i korporativna gostoljubivost - ne sme nikada da utiče na poslovne odluke zaposlenih u kompaniji KONE, - ne sme da obavezuje zaposlenog ili kompanij u KONE, - treba da predstavlja uobičajenu poslovnu učtivost, - mora da budu razumne vrednosti i učestalosti, - ne treba ponuditi u cilju dobijanja neopravdane koristi, - ne treba prihvatiti ako priroda, vrednost ili vreme u kojem se pogodnosti ili korporativna gostoljubivost nude ili prihvataju mogu dovesti do sumnje u p rekomerni uticaj na poslovnu odluku ili odobrenje od strane vlasti. Ako je zaposlenom u kompaniji KONE ponuđen bilo kakav poklon ili zabava koj a krši ova pravila ili ako je on/ona pak prima, on/ona moraju bez odlaganja da obaveste svog pretpostavljenog. Navedeni principi se takođe odnose na poslovne poklone i korporativnu gostoljubivost koji su ponuđeni članovima porodice zaposlenih u kompaniji KONE, a koje su u vezi poslovanja kompanije KONE. U određenim državama i poslovnim oblastima/odeljenjima postoj e lokalne, bliže objašnjene smernice koje mogu da se odnose na zaposlene u kompaniji KONE. 6.6 Protiv prevare Sredstva i imovina kompanije mora da se koristi na odgovoran način i u namenjene i legitimne svrhe. Sve informacije koje se dostavljaju kompaniji KONE prilikom zahtevanja isplate ili nadoknade troškova, pogodnosti ili odobrenja za korišćenje imovine kompanije KONE moraju uvek biti tačne i pouzdane. Bilo koja vrsta krađe, prevare, pronevere ili druge zloupotrebe imovine kompanije KONE je zabranjena. 6.7 Političke aktivnosti i doprinosi Kompanija KONE priznaje i vrednuje slobodu izbora političkog stava za svakog zaposlenog u kompaniji KONE. Međutim, da bi se osiguralo da saradnici nisu uvređeni ako osoblje kompanije KONE izražava svoje političke stavove, prostorije i događaji koji su povezani sa poslovanjem kompanije KONE će izbegavati svaki vid političkih aktivnosti ili iskazivanja političkih uverenja.

6 Sredstva ili resursi kompanije KONE neće posredno ili neposredno doprinositi političkim kampanjama, političkim strankama, kandidatima, državnim službenicima ili bilo kom ko je u vezi sa njima. Zaposleni u kompaniji KONE će obezbediti da njihove lične političke aktivnosti ili stavovi ne predstavljaju aktivnosti i stavove kompanije KONE. 7. RUKOVANJE INFORMACIJAMA 7.1 Bezbednost informacija i prava na intelektualnu svojinu Informacija je vredna korporativna imovina. Kompanija KONE štiti poverljivost, integritet i dostupnost informacije koje su u njenom vlasništvu. Svi zaposleni u kompaniji KONE su odgovorni za pravilnu zaštitu imovine kompanije KONE, uključujući pritom i intelektualnu svojinu i poverljive informacije. Takve informacije će se koristiti, otkrivat i, distribuirati i njima će se rukovati u skladu sa važećim normama kompanije KONE. Zaposleni u kompaniji KONE će poštovati prava intelektualne svojine, kao i informacije o drugima koje nisu javne i takvim informacijama će rukovati u skladu sa važećim zak onima i propisima i uslovima ugovora. 7.2 Zaštita podataka Kompanija KONE je posvećena zaštiti ličnih podataka. Lični podaci podrazumevaju svaku informaciju koja se odnosi na identifikovano lice ili lice koje može da se identifikuje. Svaka obrada ličnih podataka zaposlenog, klijenta, dobavljača ili drugih ličnih podataka u kompaniji KONE mora da bude zakonita, poštena i transparentna u odnosu na pojedince na koje se ti podaci odnose. Osim toga, lični podaci moraju da budu obrađeni u skladu sa relevantnim normama, smernicama i zakonima kompanije KONE. 7.3 Insajderske informacije i trgovanje hartijama od vrednosti Ilegalno je i takođe protivno KONE pravilima da bilo ko od zaposlenih profitira koristeći na neprimeren način informacije koje se odnose na KONE ili na bilo koju kompaniju sa kojom KONE sarađuje. Takođe je zabranjeno korišćenje takvih informacija u korist bilo koje treće strane. Dok se ne objavi u javnosti, informacija koja se odnosi na kompaniju KONE ili njeno poslovanje se smatra insajderskom informacijom. Zaposleni u kompaniji KONE koje poseduju insajderske informacije podležu zakonima o insajderskom trgovanju koji se odnose na kupovinu ili prodaju akcija kompanije KONE i prenos informacija u vezi njih. Ovaj problem je detaljnije opisan u propisima o insajderskim informacijama kompanije KONE. 7.4 Finansijski izveštaji Svako korporativno izveštavanje kompanije KONE u svakoj njenoj jedinici mora da prati standarde računovodstva kompanije KONE (KAS) i druge važeće propise i mora da bude precizno i pouzdano u svim materijalno značajnim aspektima. Sva imovina i obaveze kompanije KONE moraju da se evidentiraju, dok finansijski izveštaji i/ili finansijske evidencije neće sadržavati nikakve lažne, pogrešne ili veštačke unose ili informacije.

7 Svi zakonski finansijski izveštaji i podnesci, kao i konsolidovani finansijski izveštaji kompanije KONE moraju da budu u skladu sa zakonima, propisima i standardima koji važe za određenu vrstu izveštaja. 8. DOBAVLJAČI I POSLOVNI PARTNERI Kompanija KONE želi da bude atraktivan poslovni partner i traži pouzdane i poštene odnose na obostranu korist kako kompanije KONE, tako i njenih dobavljača, pružalaca usluga, podizvođača i drugih poslovnih partnera. Kompanija KONE pošteno posluje sa svojim dobavljačima i poslovnim partnerima. Neodgovarajući postupci i napori da se utiče na kupovne odluke kompanije KONE od strane dobavljača ili poslovnih partnera predstavljaju osnove za odbijanje il i raskid postojećeg ugovora. Kompanija KONE očekuje da svi njeni dobavljači, distributeri i agenti budu usklađeni sa posebno utvrđenim Pravilom ponašanja za dobavljače i distributere. Konsultacije i agentski dogovori moraju da budu u pisanoj formi, razumn og obima i da održavaju rad koji se stvarno obavlja u ime kompanije KONE. 9. PRIJAVLJIVANJE KRŠENJA PRAVILA I KAZNE Kompanija KONE poseduje normu nulte tolerancije za kršenje ovog Pravila ponašanja. Neispunjavanje zahteva ili upućivanje ili prisiljavanje drugog zaposlenog, dobavljača ili poslovnog partnera kompanije KONE da prekrši ovo Pravilo ponašanja rezultiraće odgovarajućom disciplinskom merom, uključujući čak i moguće otpuštanje i plaćanje odšte te. Određeni prekršaji krivične prirode takođe mogu da dovedu do krivičnih sankcija. Svaki zaposleni u kompaniji KONE je odgovaran da lokalnoj upravi, pravnoj službi kompanije KONE ili funkciji Compliance kompanije KONE prijavi svako stvarno ili potencija lno kršenje ovog Pravila ponašanja. Alternativno, zaposleni mogu da prijave zabrinutost na mreži ili telefonskim putem KONE Compliance liniji za prigovore, koja je dostupna na lokalnim jezicima i može se koristiti anonimno tamo gde lokalni zakon to dozvolj ava. Pogledajte globalni intranet za detalje o kontaktu. Sva komunikacija koja se odnosi na stvarna ili potencijalna kršenja Pravila ponašanja će biti poverljiva kada god je to moguće. Kompanija KONE ne toleriše nikakav oblik odmazde prema bilo kom pojedincu koji dobronamerno prijavi kršenje ovog Pravila ponašanja. Sprečavanje zaposlenog da prijavi kršenje ovog Pravila ponašanja je zabranjeno i može dovesti do disciplinskog postupka. 10. PITANJA I SAVETI Bilo koji zaposleni koji je zabrinut oko usklađenosti ili pitanja o ovom Pravilu ponašanja se ohrabruje da porazgovara sa svojim nadređenim ili lokalnom upravom ili da direktno kontaktira sa odeljenjem Compliance kompanije KONE, lokalnom ili globalnom pravnom službom ili odeljenjem za ljudske resurse.

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa Na osnovu člana 62. Zakona o preduzećima (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 24/98,62/02,66/02,38/03,97/04 i 34/06) i člana 18. Statuta Društva za upravljanje investicionim fondovima "Polara Invest"

Више

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април 2015. године На основу члана 14. Статута Јавног предузећа Национални парк Ђердап Надзорни одбор Јавног предузећа

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

Microsoft PowerPoint - 20-INTEGRISANI_MENADZMENT_SISTEMI-ISO_26000_Lukic_I_OI_7-13

Microsoft PowerPoint - 20-INTEGRISANI_MENADZMENT_SISTEMI-ISO_26000_Lukic_I_OI_7-13 UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN Predmet:Upravljanje kvalitetom INTEGRISANI MENADŽMENT SISTEMI ISO 26000:2011 Uputstvo o društvenoj odgovornosti Predmetni nastavnik: Student:

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom

Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom cilju posvećeni smo pružanju pomoći ljudima i preduzećima

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Etika u donošenju odluka: problemi etičkih prosudba u praksi odnosa s javnošću Hrvatski studiji, 25. 11. 2017. Andreja Pavlović, predsjednica Suda časti Public relations is arguably the communication discipline

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

Kodeks etike i poslovnog ponašanja Aktivan integritet Poznajte ga. Govorite o njemu. Živite u skladu sa njim. Magna International

Kodeks etike i poslovnog ponašanja Aktivan integritet Poznajte ga. Govorite o njemu. Živite u skladu sa njim. Magna International Kodeks etike i poslovnog ponašanja Aktivan integritet Poznajte ga. Govorite o njemu. Živite u skladu sa njim. Magna International Poruka glavnog izvršnog direktora Svi imamo dužnost da proučimo i razumemo

Више

quality cert uputstvo za koriscenje znaka

quality cert uputstvo za koriscenje znaka UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE ZNAKA SERTIFIKACIJE copyright Quality Cert O QUALITY CERT MEĐUNARODNO NEZAVISNO SERTIFIKACIONO TELO Quality Cert je nezavisno sertifikaciono telo koje je osnovano u cilju pružanja

Више

Naziv dokumenta: Tip dokumenta: Verzija: Medicover Politika uzbunjivača Politika Grupe 1.0 Odobrio: Vlasnik dokumenta: Datum odobrenja: Upravni odbor

Naziv dokumenta: Tip dokumenta: Verzija: Medicover Politika uzbunjivača Politika Grupe 1.0 Odobrio: Vlasnik dokumenta: Datum odobrenja: Upravni odbor Medicover Politika uzbunjivača SADRŽAJ 1 Uvod... 3 2 Svrha Medicover politike uzbunjivača... 3 3 Na koga se odnosi ova politika?... 3 4 Definicije... 3 5 Uzbunjivanje... 3 5.1 Šta znači ozbiljna nepravilnost?...

Више

innogy-kodeks-ponašanja

innogy-kodeks-ponašanja KODEKS PONAŠANJA innogy Code of Conduct 1 innogy Načela ponašanja Integritet i poštivanje zakona obilježavaju naš način poslovanja. Isto očekujemo od naših partnera. Osobito se obvezujemo poštivati sljedeća

Више

RADIMO ONO ŠTO JE ISPRAVNO KODEKS PONAŠANJA PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

RADIMO ONO ŠTO JE ISPRAVNO KODEKS PONAŠANJA PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019. KODEKS PONAŠANJA PPD pravilnik br.: 11-104r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019. SADRŽAJ UVOD U NAŠ KODEKS Mi smo posvećeni etičkom ponašanju.................. 6 Mi poštujemo naš Kodeks ponašanja..................

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Sarajevo, 15

Sarajevo, 15 Na temelju člana 14 Zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj 32/01) i Izmjena i dopuna zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj

Више

Microsoft Word - ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU RS.rtf

Microsoft Word - ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU RS.rtf I OSNOVNE ODREDBE ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU REPUBLIKE SRPSKE Službeni glasnik RS, broj 17/08 ( 26.02. 2008.) Član 1. (1) Ovim zakonom uređuje se uspostavljanje sistema efikasne interne

Више

Globalni Kodeks ponašanja

Globalni Kodeks ponašanja Globalni Kodeks ponašanja Drago mi je da vam predstavim Globalni kodeks ponašanja kompanije PepsiCo. Naš Kodeks sadrži smernice za poslovanje na pravi način i osiguravanje integriteta ostaje u srcu svega

Више

Folie 1

Folie 1 Subotica, oktobar 2013. Postani Siemens dobavljač - privilegije i obaveze Restricted Siemens AG 2013 All rights reserved. siemens.rs Postani Siemens dobavljač Obaveze i privilegije Šta Siemens očekuje

Више

P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d.

P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d. P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd (u daljem tekstu: Društvo) svoje poslovanje

Више

9677 Code of Conduct_July 2018_ML.indd

9677 Code of Conduct_July 2018_ML.indd Kodeks poslovnog ponašanja 3. izdanje Odobren od strane Upravnog odbora 19. jula 2016. Naša misija Naši proizvodi omogućavaju proizvođačima farmaceutskih preparata da upakuju svoje proizvode koji unapređuju

Више

Microsoft Word - NOVE SMERNICE MAJ 2011 GORDANA

Microsoft Word - NOVE SMERNICE MAJ 2011 GORDANA На основу одредбе члана 21. став 1. тачка 5) Закона о заштити конкуренције ( Службени гласник Републике Србије бр. 51/2009) Савет Комисије за заштиту конкуренције на својој 30. седници одржаној 19.05.2011.

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko-dilerskog društva SBD Broker a.d. Subotica 1 Na osnovu člana 27. Pravilnika o organizacionim zahtevima za pružanje investicionih usluga

Више

ETIČKI KODEKS ZDRAVSTVENE USTANOVE DOM ZDRAVLJA DR NIKA LABOVIĆ BERANE Berane, oktobar godine

ETIČKI KODEKS ZDRAVSTVENE USTANOVE DOM ZDRAVLJA DR NIKA LABOVIĆ BERANE Berane, oktobar godine ETIČKI KODEKS ZDRAVSTVENE USTANOVE DOM ZDRAVLJA DR NIKA LABOVIĆ BERANE Berane, oktobar 2018. godine Na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja Crne Gore br. 51-389/2015 od 29.09.2015. godine i člana 19.

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI ZAHTJEV ZA SME KREDIT PODACI O KREDITNOM ZAHTJEVU Vrsta kredita Iznos kredita u Rok otplate u godinama Grace period u mjesecima Namjena kredita/opis: Ukoliko se zahtjev odnosi na dugoročne kredite potrebno

Више

Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Naslov Biznis/funkcionalni vlasnik Važi za Izvršni odbor vlasnik Globalna Politika zaštite podataka o li

Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Naslov Biznis/funkcionalni vlasnik Važi za Izvršni odbor vlasnik Globalna Politika zaštite podataka o li Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Naslov Biznis/funkcionalni vlasnik Važi za Izvršni odbor vlasnik Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Grupni službenik za privatnost (Data Protection

Више

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0 u Elektrodi Zagreb d.d. 20.5.2018. Verzija: 1.0 Sadržaj 1 UVOD... 2 1.1 SVRHA DOKUMENTA... 2 1.2 PODRUČJE PRIMJENE... 2 2 OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA... 2 3 TEMELJNA NAČELA... 2 4 SUSTAV ZAŠTITE

Више

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2 OD GO VO RN A AL K KO ON HO ZU LA MA CI JA 1 SADRŽAJ 1.0. 2.0. 3.0. 4.0. 5.0. 6.0. Pružamo potrošačima izbor uz informacije Ohrabrujemo odgovornu konzumaciju Odgovorno implementiramo inovacije Podržavamo

Више

Globalni Kodeks ponašanja

Globalni Kodeks ponašanja Globalni Kodeks ponašanja Drago mi je da vam predstavim Globalni kodeks ponašanja kompanije PepsiCo. Naš Kodeks sadrži smernice za poslovanje na pravi način, dok nastojimo da ostvarimo svoju viziju da

Више

НАЗИВ ЗАПИСА

НАЗИВ ЗАПИСА НАЗИВ ЗАПИСА ВРСТА : 0. Ознака: Интерни план за спречавање корупције у јавним набавкама МАТ.ДОК:: 9234 Датум: 02.11.2015. На основу члана 21. став 7. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, бр.

Више

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA AUTOPREVOZ AD -Prijedlog_sa_headerom.doc

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA AUTOPREVOZ AD -Prijedlog_sa_headerom.doc UVODNE ODREDBE Kodeksom korporativnog upravljanja detaljnije se utvrñuju mehanizmi funkcionisanja i zaštite interesa u meñusobnim odnosima različitih nosioaca interesa u Akcionarskom društvu AUTOPREVOZ

Више

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ ПИТАЊЕ ПРАВЕДНОСТИ КОМИСИЈА ЗА ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ Шта је то Закон о једнакости зараде Закон о једнакости зараде (Закон) обавезује послодавца да идентификује и исправи полну

Више

POLITIKA PRIVATNOSTI GLAS ISTRE NOVINE društvo s ograničenom odgovornošću za nakladničku djelatnost iz Pule, Japodska 28, OIB , MB

POLITIKA PRIVATNOSTI GLAS ISTRE NOVINE društvo s ograničenom odgovornošću za nakladničku djelatnost iz Pule, Japodska 28, OIB , MB POLITIKA PRIVATNOSTI GLAS ISTRE NOVINE društvo s ograničenom odgovornošću za nakladničku djelatnost iz Pule, Japodska 28, OIB 89054078461, MB 040157591 (dalje u tekstu: Glas Istre) Voditelj je obrade Vaših

Више

KODEKS PONAŠANJA I ETIKE INSPEKTORA

KODEKS PONAŠANJA I ETIKE INSPEKTORA KODEKS PONAŠANJA I ETIKE INSPEKTORA Predmet i primena Član 1 Kodeksom ponašanja i etike inspektora (u daljem tekstu: Kodeks) utvrđuju se načela i pravila profesionalnog i etičkog ponašanja i standardi

Више

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Kanton Sarajevo Općina Trnovo OPĆINSKI NAČELNIK Bosnia and Herzegovina Federation of Bosnia and Her

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Kanton Sarajevo Općina Trnovo OPĆINSKI NAČELNIK Bosnia and Herzegovina Federation of Bosnia and Her Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Kanton Sarajevo OPĆINSKI NAČELNIK Bosnia and Herzegovina Federation of Bosnia and Herzegovina Sarajevo Canton Municipality of Trnovo MUNICIPALITY MAYOR

Више

KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA i POLITIKE

KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA i POLITIKE KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA i POLITIKE I KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA...4 Poruka Marinka Došena, predsjednika Uprave Naši temelji Kodeks poslovnog ponašanja Osnovna načela Zaposlenici i ljudska prava Poslovni

Више

U Opšti uslovi učestvovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Clu

U Opšti uslovi učestvovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Clu Opšti uslovi učestvovanja u JB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JB Profi Club mobilne aplikacije 1. čestvovanje u JB Profi Club bonitetnom programu JB Profi Club je bonitetni program,

Више

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom kodeksu uređuju se pravila dobrog ponašanja zaposlenika Regionalne

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Microsoft Word - 8 Standard zanimanja - Poljoprivredni tehnicar

Microsoft Word - 8 Standard zanimanja - Poljoprivredni tehnicar STANDARD ZANIMANJA 1.DIO Naziv porodice zanimanja: Naziv zanimanja: Nivo kvalifikacije: (u skladu sa Osnovama kvalifikacijskog okvira u BiH) Poljoprivreda i prerada hrane Poljoprivredni tehničar IV Datum

Више

ИНВЕСТИЦИЈА

ИНВЕСТИЦИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ОПШТИНА БЕЧЕЈ ФИЛИЈАЛА Број: Датум: ПОСЛОДАВАЦ Број: Датум: ЗАХТЕВ СА БИЗНИС ПЛАНОМ ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИJЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА ИЗ КАТЕГОРИЈЕ

Више

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: 26.02.2015. године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА за 2014. годину Дисциплинском тужиоцу Високог

Више

PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI OBRAZOVANJA I VASPITANJA I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAR

PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI OBRAZOVANJA I VASPITANJA I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAR PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAREDNOG BROJA SPECIFIČNOSTI JAVNIH NABAVKI U USTANOVAMA IZDVAJAMO KOMENTAR ZAKONA

Више

UDRUŽENJE BANAKA I FINANSIJSKIH INSTITUCIJA CRNE GORE

UDRUŽENJE BANAKA I FINANSIJSKIH INSTITUCIJA CRNE GORE Polazeći od potreba unapreďenja profesionalizma i poslovnog ponašanja, jačanja principa odgovornosti, zdrave konkurencije zasnovane na ekonomskim i tržišnim principima, Upravni odbor Udruženja banaka i

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače 2015. godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVNE ŠKOLE VARAŽDIN I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etički kodeks

Више

ПЛАН ИНТЕГРИТЕТА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ (други циклус ) Јагодина, 2017.

ПЛАН ИНТЕГРИТЕТА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ (други циклус ) Јагодина, 2017. ПЛАН ИНТЕГРИТЕТА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ (други циклус 06-09) Јагодина, 07. Други циклус плана интегритета 06-09 Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина

Више

План интегритета Други циклус плана интегритета Здравствени центар Ужице Заједничка област: Етика и лични интегритет Ризичан процес: Регулис

План интегритета Други циклус плана интегритета Здравствени центар Ужице Заједничка област: Етика и лични интегритет Ризичан процес: Регулис Други циклус плана интегритета 0-09 Здравствени центар Ужице Етика и лични интегритет Регулисање етике и личног интегритета 7 8 9 Интерним актом о понашању запослених обухватити управљање сукобом интереса

Више

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Uvod Kompanija Diacell doo kao nosilac dozvole za stavljanje lekova u promet i zastupnik kompanije Baxter redovno sarađuje, u okviru

Више

З а к о н бр. 273/2001 Сб. о правима припадника националних мањина и о измени неких закона од 10. јула год. Změna: zákon č. 320/2002 Sb., platno

З а к о н бр. 273/2001 Сб. о правима припадника националних мањина и о измени неких закона од 10. јула год. Změna: zákon č. 320/2002 Sb., platno З а к о н бр. 273/2001 Сб. о правима припадника националних мањина и о измени неких закона од 10. јула 2001. год. Změna: zákon č. 320/2002 Sb., platnost od 1. ledna 2003 (viz 6 odst. 7 a ost. 8 a 13a v

Више

PROCEDURA

PROCEDURA УПИТНИК О ПОДНОСИОЦУ ЗАХТЕВА Сврха и намена пословног односа (чекирати врсту пласмана за који се захтев подноси): краткорочни кредит дугорочни кредит гаранција писмо о намерама остало. Основни подаци:

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СЛУЖБА ПРЕДСЈЕДНИКА Бана Милосављевића 4, Бања Лука, тел:051/ , факс: 051/ ,

РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СЛУЖБА ПРЕДСЈЕДНИКА Бана Милосављевића 4, Бања Лука, тел:051/ , факс: 051/ , РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СЛУЖБА ПРЕДСЈЕДНИКА Бана Милосављевића 4, Бања Лука, тел:051/248-100, факс: 051/248-158, e-mail:info@predsjednikrs.net ВОДИЧ ЗА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА У СЛУЖБИ ПРЕДСЈЕДНИКА

Више

1-244-LH_CoBC_Brochure_A4_SER_ser-SER_ser LH_CoBC_Brochure_A4.indd

1-244-LH_CoBC_Brochure_A4_SER_ser-SER_ser LH_CoBC_Brochure_A4.indd Gradimo sa integritetom Naš Kodeks poslovnog ponašanja 02 LafargeHolcim - Kodeks poslovnog ponašanja Visok učinak i snažan integritet predstavljaju ključ za održivi uspeh. Obavljanje poslova sa integritetom

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Values and Expectations Serbian

Values and Expectations Serbian Vrednosti i očekivanja broja 168 integritet predanost odgovorno preduzetništvo moralna hrabrost REVIZIJA ZA 2018. GODINU Frank C. Sullivan, osnivač kompanije RPM 1947. godine Poštovane koleginice i kolege,

Више

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA.doc

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA.doc Akcionarskog društva Sunce UVODNE ODREDBE Kodeks korporativnog upravljanja (u daljem tekstu: Kodeks) postavlja principe korporativnog upravljanja i nadzora nad upravljanjem u kompaniji SUNCE a.d., u vezi

Више

Kodeks ponašanja u borbi protiv korupcije

Kodeks ponašanja u borbi protiv korupcije KODEKS PONAŠANJA U BORBI PROTIV KORUPCIJE DECEMBAR 2017 2 SADRŽAJ REČ PREDSEDNIKA I GENERALNOG DIREKTORA 3 ČEMU VINCI? 4 OPŠTA PRAVILA 5 Definicija korupcije 5 Pravni okvir 5 Korupcija i povezane nezakonite

Више

KODEKS PONAŠANJA

KODEKS PONAŠANJA KODEKS PONAŠANJA Sadržaj: 1. Opšte smernice...1 1.1. Svrha ovog dokumenta...1 1.2. Zdravlje zaposlenih, zaštita na radu i bezbednost...1 1.3. Poštovanje ljudskih prava...2 1.4. Korupcija i mito...2 1.5.

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/23 29. септембар 2001. године

Више

Poreska utaja

Poreska utaja Poreska utaja Šta je poreska utaja? Poreski sud, slučaj Mandt v. Comm r, TC Memo, 1955-226, stated: Prevara ukazuje na nepoštenje, svjesnu i proračunatu namjeru u vrijeme kad su sporne prijave poreza pripremljene

Више

Sadržaj Carinski instruktor 19 maj CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠ

Sadržaj Carinski instruktor 19 maj CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠ Sadržaj Carinski instruktor 19 maj 2012. CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠTITU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE NA GRANICI "Sl. glasnik

Више

Microsoft Word - RI doc

Microsoft Word - RI doc ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Бранка Загорца 2 Република Српска, БиХ Тел: +387 (0 ) 51 / 211 286 Факс:+387 (0)51 / 211 312 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај

Више

Microsoft Word Zakon o izmen zakona o deklaraciji.docx

Microsoft Word Zakon o izmen zakona o deklaraciji.docx Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Zakon Br. 04/L-228 O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKON BR. 04/L-050 O PRIJAVLJIVANJU, POREKLU I KONTROLI IMOVINE VISOKIH

Више

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014.

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. Sadržaj 1. Uvodne odrednice... 2 2. Temeljna načela... 2 3. Načela ponašanja... 3 4. Završne odredbe... 4 1/5 Temeljem članka 13. Izjave

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Финансијски администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ СТРАНИХ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА И ПРИЗНАВАЊУ СТРАНИХ ВИСОКОШКОЛСКИХ ИСПРАВА РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА Донет на седници Сената Универзитета

Више

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: 16.09.2015. Рад прихваћен: 06.10.2015. Миомира Костић, Дарко Димовски, Филип Мирић Малолетничка делинквенција

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi KODEKS POLICIJSKE ETIKE ( Sl. glasnik RS, br. 92/2006) I OSNOVNE

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

Judgement Template

Judgement Template UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine Predmet br. IT/155 Rev.3

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart 2019. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj seminara je da omogućimo učesnicima bolje razumevanje

Више

medjunarodni.qxd

medjunarodni.qxd Opšta preporuka br. 19 Komiteta za eliminaciju diskriminacije žena 1 Nasilje nad ženama OPŠTI PODACI 1. Nasilje zasnovano na razlici polova je oblik diskriminacije koji ozbiljno umanjuje mogućnosti da

Више

Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификова

Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификова Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификовано мишљење када је ревизор закључио да постоји материјално

Више

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц 020-00-00058/2011-11 Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медицинског факултета у Нишу, ради одлучивања о повреди

Више

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД 14 1. Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 14 Мисија и визија

Више

Korporativna_prezentacija

Korporativna_prezentacija PROFIL TVRTKE INOVATIVNA PLAĆANJA NA GLOBALNOJ RAZINI June 2017 Mercury Processing Services International je pružatelj platnih rješenja, posvećen razvoju i upravljanju platnim poslovanjem na međunarodnoj

Више

Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Слу

Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Слу Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», број 19/07, 20/07

Више



 341. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O AKADEMSKOM INTEGRITETU ("Službeni list Crne Gore", br. 017/19 od 19.03.2019) Proglašavam Zakon o akademskom integritetu,

Више

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc Društvo sa ograničenom odgovornošću za finansijski lizing LIPAKS Beograd 11000 Beograd, Vidska 29a, Tel./fax: 011/2449-229, 3448-505 APR BD. 6838/05 Šifra delatnosti: 6491 PIB: 103065722 MB: 17511645 T.R.340-29067-29

Више

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2015. године Београд, 2016. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА-------------------------------------------------------1-4

Више

Microsoft Word - Chorvatıtina.doc

Microsoft Word - Chorvatıtina.doc Dio 104 Zbirka zakona br. 273/2001 Stranica 6461 273 Z A K O N od dana 10. srpnja 2001 o pravima pripadnika nacionalnih manjina i izmjeni nekih zakona P R E A M B U L A Parlament Češke Republike kao tijelo

Више

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas Križevačka ulica 30, HR-48000 Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlasništvo tvrtke BIOTERd.o.o. Zabranjeno je svako neovlašteno umnožavanje bez odobrenja

Више

Pravilnik o izboru o zvanje nastavnika i saradnika

Pravilnik o izboru o zvanje nastavnika i saradnika ВИСОКА ШКОЛА ЗА ПРИМИЈЕЊЕНЕ И ПРАВНЕ НАУКЕ ПРОМЕТЕЈ БАЊА ЛУКА ПРАВИЛНИК О ИЗБОРУ У ЗВАЊА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА ВИСОКЕ ШКОЛЕ Бања Лука, 2011. године На основу члана 64. Закона о високом образовању ( Службени

Више

ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Juni, godina

ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Juni, godina ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Juni, 2019. godina Vrsta dokumenta: Naziv dokumenta: Broj dokumenta: Područje primjene: ETIČKI KODEKS ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Svi radnici uključujući

Више

U misiji izvrsnosti Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanj

U misiji izvrsnosti Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanj Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Club bonitetnom programu JUB Profi Club je bonitetni program,

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Zajednica opština Crne Gore Stvarajmo povjerenje ETIČKI KODEKS LOKALNIH SLUŽBENIKA/CA I NAMJEŠTENIKA/CA Ovaj model je pripremljen uz stručnu pomoć i p

Zajednica opština Crne Gore Stvarajmo povjerenje ETIČKI KODEKS LOKALNIH SLUŽBENIKA/CA I NAMJEŠTENIKA/CA Ovaj model je pripremljen uz stručnu pomoć i p Zajednica opština Crne Gore Stvarajmo povjerenje ETIČKI KODEKS LOKALNIH SLUŽBENIKA/CA I NAMJEŠTENIKA/CA Ovaj model je pripremljen uz stručnu pomoć i podršku Organization for Security and Co-operation in

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

УГОВОР О ПРИВРЕМЕНОМ ПОСТАВЉАЊУ БАНКОМАТА Закључен у Београду, дана, између следећих уговорних страна: 1. НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК БЕОГРАД Д.О.О. БЕОГРА

УГОВОР О ПРИВРЕМЕНОМ ПОСТАВЉАЊУ БАНКОМАТА Закључен у Београду, дана, између следећих уговорних страна: 1. НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК БЕОГРАД Д.О.О. БЕОГРА УГОВОР О ПРИВРЕМЕНОМ ПОСТАВЉАЊУ БАНКОМАТА Закључен у Београду, дана, између следећих уговорних страна: 1. НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК БЕОГРАД Д.О.О. БЕОГРАД, регистрован у регистру привредних субјеката при

Више