RADIMO ONO ŠTO JE ISPRAVNO KODEKS PONAŠANJA PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "RADIMO ONO ŠTO JE ISPRAVNO KODEKS PONAŠANJA PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019."

Транскрипт

1 KODEKS PONAŠANJA PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

2 SADRŽAJ UVOD U NAŠ KODEKS Mi smo posvećeni etičkom ponašanju Mi poštujemo naš Kodeks ponašanja Mi prihvatamo odgovornost Mi prijavljujemo potencijalna kršenja zakona, ovog Kodeksa i drugih pravila NAŠI LJUDI I NAŠA KOMPANIJA Mi poštujemo jedni druge i PPD Mi radimo zajedno uz međusobno poštovanje Mi održavamo bezbedno i zdravo radno mesto Mi poštujemo zakone o zaštiti zdravlja i bezbednosti Mi izbegavamo sukobe interesa Mi čuvamo poverljivost Mi uvažavamo privatnost Mi vodimo tačne evidencije Mi poštujemo poreske zakone Mi poštujemo zakone o hartijama od vrednosti Mi očekujemo više od naših službenika Mi odgovorno koristimo resurse kompanije Mi odgovorno pristupamo društvenim medijima NAŠE TRŽIŠTE I ZAJEDNICE Mi poštujemo antimonopolske zakone Mi poštujemo pravila sklapanja ugovora sa državnim organima Mi poštujemo sve važeće zakone o razvoju lekova Mi poštujemo našu životnu sredinu i doprinosimo zajednicama Mi učestvujemo u politici odgovorno Mi medijima odgovaramo na adekvatan način NAŠ PROGRAM KORPORATIVNE USKLAĐENOSTI Naš kodeks korporativne usklađenosti Izuzeća od primene pravila i izmene i dopune TRAŽENJE SMERNICA I ISKAZIVANJE ZABRINUTOSTI Mi postavljamo pitanja Mi učimo i stalno sebe unapređujemo Mi smo deo tima NAŠI KLIJENTI I NAŠI PRUŽAOCI USLUGA Mi čuvamo tajnost vlasničkih informacija klijenata Mi zabranjujemo primanje i davanje mita i ne tolerišemo korupciju. 30 Mi nudimo i prihvatamo odgovarajuće poklone i reprezentacije Mi naše pružaoce usluga tretiramo na pravičan način PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

3 PRE NEGO ŠTO DELUJEMO PISMO NAŠEG PREDSEDAVAJUĆEG I GENERALNOG DIREKTORA PO ODREĐENOM PITANJU KADA PRAVILAN TOK DELOVANJA NIJE JASAN, TREBA UVEK DA SE ZAPITAMO: Da li je zakonito? Da li je u skladu sa pravilima kompanije PPD? Da li je ispravno? Poštovane kolege zaposleni i direktori, Od našeg osnivanja još pre 30 godina, kompanija PPD je postavila visoka očekivanja u pogledu vođenja poslovanja. Poslovanje sa integritetom je postalo kamen temeljac naše kulture i sastavna nit onog što se zove DNA kompanije PPD. Mi održavamo tu posvećenost očuvanju integriteta i danas kada naši zaposleni rade u preko 45 zemalja širom sveta kako bi pomogli našim klijentima da ubrzaju isporuku bezbednih i efikasnih terapeutskih sredstava pacijentima. Naša posvećenost snažnom etičkom ponašanju u poslovanju kompanije je istaknuta ovde u našem kodeksu ponašanja i ona je deo naših osnovnih principa: mi radimo ono što je ispravno. Dakle, šta nama kao zaposlenima i direktorima znači da radimo ono što je ispravno? To znači da se pridržavamo visokih etičkih standarda u našem svakodnevnom radu. Kodeks i naš program korporativne usklađenosti nam pružaju okvir ponašanja, poslovanja i upravljanja kompanijom uz poštovanje etičkih principa. DAVID SIMMONS PREDSEDAVAJUĆI I GENERALNI I DIREKTOR Kako izgleda drugima i unutar i izvan kompanije PPD? Naš program usklađenosti nije samo skup pravila to su smernice za poslovanje sa integritetom. Pre nego što delujemo po određenom pitanju kada pravilan tok delovanja nije jasan, treba uvek da sebi postavimo pitanja: + + Da li je zakonito? + + Da li je u skladu sa pravilima kompanije PPD? + + Da li je ispravno? + + Kako izgleda drugima i unutar i izvan kompanije PPD? 3 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

4 Naš kodeks ponašanja je vodič za sve vrste radnih situacija: sukobe interesa, poklone, reprezentacije, usklađenost sa zakonima i propisima koji se odnose na naše poslovanje, između ostalog. Razumevanjem kodeksa i uvidom u specifične politike na koje on upućuje, trebalo bi jasno da shvatimo šta se očekuje, a šta se ne očekuje od nas. Naravno, nikakav kodeks ili program usklađenosti ne može da pokrije svaku situaciju. Mi vas podstičemo da postavite bilo koje pitanje koje imate o Kodeksu i programu usklađenosti svom menadžeru, kancelariji rukovodioca za usklađenost poslovanja ili putem nezavisnih telefonskih linija za podršku koje su deo našeg programa. Imajte na umu da nećete biti predmet odmazde zbog postavljanja pitanja ili iskazivanja zabrinutosti u dobroj veri. Po mom iskustvu, postajemo bolji samo ako rešavamo probleme onda kada nastanu. Svi mi imamo dužnost da dignemo svoj glas kada vidimo stvari koje nisu ispravne. Ponekad mali problemi porastu kada se ne rešavaju odmah. Pitanja usklađenosti treba da rešavamo odmah kada se pojave ako to ne uradimo, to dovodi do nastanka rizika po kompaniju PPD i suprotstavlja se našim vrednostima. Odgovornost je svakog od nas da se upoznamo sa kodeksom i pravilima kompanije PPD i da ih poštujemo. Budite ponosni na posao koji radite i upamtite, naš integritet definiše ko smo mi. Mi radimo ono što je ispravno. Hvala vam na stalnoj posvećenosti kompaniji PPD i etičkom ponašanju. David Simmons Predsedavajući i generalni i direktor PPD 4 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

5 UVOD U NAŠ KODEKS PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

6 MI SMO POSVEĆENI ETIČKOM PONAŠANJU Kompanija PPD je posvećena etičkom i zakonitom ponašanju, kao i profesionalnom i pravičnom postupanju u svim poslovnim dogovorima i odnosima. Mi nastojimo da održimo visoke etičke standarde i da poštujemo sve važeće zakone i propise. 6 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

7 NAŠE POSLOVANJE SE TEMELJI NA POŠTOVANJU ETIČKIH PRINCIPA I PRINCIPA POSLOVNOG PONAŠANJA. NAŠA POSVEĆENOST INTEGRITETU SE OGLEDA U NAŠIM OSNOVNIM PRINCIPIMA: MI. 7 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

8 ŠTA JE INTEGRITET? Integritet znači postupanje na pošten način, u skladu sa zakonom i u skladu sa visokim etičkim standardima i principima navedenim u ovom Kodeksu ponašanja. MI OČEKUJEMO INTEGRITET u svemu što radimo moramo stalno nastojati da uradimo ono što je ispravno. Ugled naše kompanije zavisi od našeg integriteta i naših sposobnosti kao zaposlenih i kao članova našeg odbora direktora ( direktori ). Iako je naša industrija predmet mnogih zakona i propisa, naša posvećenost kvalitetu usluge i poštenju u postupanju sa drugima znači da idemo iznad onog što se zakonom zahteva. 8 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

9 MI POŠTUJEMO NAŠ KODEKS PONAŠANJA Naš Kodeks je specifičan za našu kompaniju. On ne obuhvata samo pregled zakona, propisa i pravila koje moramo da poštujemo, već i oslikava naše vrednosti i kulturu ovde u kompaniji PPD. Kada postoji sukob između zakona Sjedinjenih Američkih Država i zakona neke druge države mi ćemo nastojati da taj sukob rešimo pomoću smernica koje dobijemo od pravnih savetnika. Ukoliko postanete svesni bilo kakvog kršenja zakona, treba odmah da obavestite pravnu službu. NAŠA JE ODGOVORNOST DA RADIMO ONO ŠTO JE Pravni i regulatorni zahtevi su polazna tačka za ono što se očekuje od nas. Mi očekujemo integritet. Mi moramo voditi računa o tome da u poslovnim odnosima sa kolegama zaposlenima i direktorima, klijentima, dobavljačima i državnim službenicima donosimo etičke i zakonite odluke. Mi moramo biti upoznati sa pravilima i procedurama koje se odnose na naša radna mesta i pozicije. Mi ne treba da budemo pogrešno vođeni bilo kojim osećajem odanosti kompaniji PPD ili željom za dobiti mi NIKAD ne smemo da prekršimo nijedan važeći zakon, ovaj Kodeks ili neka druga pravila kompanije kako bismo pokušali da pomognemo kompaniji da napreduje. Kodeks se bavi mnoštvom različitih tema i razmatra naša pravila u svakoj oblasti. Suštinski ipak, sve se svodi na ovo: mi moramo da izbegavamo sve što čak samo deluje nepravilno i neetički. 9 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

10 PRE NEGO ŠTO NEŠTO URADITE, POSTAVITE SEBI PITANJA: + + Da li je zakonito? + + Da li je u skladu sa pravilima kompanije PPD? + + Da li je ispravno? + + Kako izgleda drugima i unutar i izvan kompanije PPD? 10 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

11 Nepoštovanje važećih zakona, ovog Kodeksa ili ostalih politika kompanije PPD, može dovesti do pokretanja disciplinskog postupka protiv pojedinaca koji su uključeni u te radnje sve do i uključujući prestanak radnog odnosa. To takođe može da dovede i do pokretanja krivičnog postupka protiv kompanije i tog pojedinca. Dakle, od ključnog je značaja da razumete i delujete u skladu sa zahtevima vašeg radnog mesta i da postavljate pitanja uvek kada niste sigurni. MI PRIHVATAMO ODGOVORNOST Moramo da poštujemo važeće zakone, ovaj Kodeks i ostala pravila kompanije prilikom obavljanja svojih dužnosti i odgovornosti na poslu. Mi izbegavamo svaku aktivnost: + + koja je nezakonita + + koja bi kompaniju PPD uplela u neke nezakonite radnje + + koja nije u skladu sa ovim Kodeksom ponašanja ili nekim drugim pravilima kompanije PPD 11 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

12 MI PRIJAVLJUJEMO POTENCIJALNA KRŠENJA ZAKONA, OVOG KODEKSA ILI DRUGIH PRAVILA Mi podstičemo prijavljivanje sumnji na kršenje Kodeksa ili bilo kog drugog zakona ili propisa. Naša politika zabrane odmazde u slučaju prijavljivanja sumnje na navedeno kršenje obezbeđuje da možete da izvršite takvu prijavu bez straha od odmazde. Ova politika zabrane odmazde predviđa da ne možete biti tretirani na negativan način što podrazumeva da ne možete biti otpušteni ili disciplinski kažnjeni ako na zakonit način i u dobroj veri prijavite sumnju na krivično delo ili kršenje zakona ili drugih pravila, ili ako pomognete u istrazi te sumnje na krivično delo ili navedeno kršenje. Ako sumnjate da postoji kršenje ovog Kodeksa, nekog drugog pravilnika kompanije ili bilo kog zakona ili etičkog principa, vaša je dužnost da tu informaciju prijavite. U većini slučajeva treba da o mogućem kršenju porazgovarate sa neposrednim rukovodiocem, ako ste zaposleni, ili sa generalnim pravnim zastupnikom ili predsedavajućim komisije za reviziju upravnog odbora, ako ste direktor. Naravno, ako osećate da o situaciji ne možete da razgovarate sa ovim licima, sumnju na kršenje možete prijaviti na jedan od sledećih načina: + + Pozovite telefonsku liniju za podršku u vezi sa Kodeksom ponašanja: + + U SAD-u i Kanadi pozovite Na svim drugim mestima, pozovite Pošaljite poruku elektronskom poštom kancelariji rukovodioca za usklađenost poslovanja: Corporate.Compliance@ppdl.com Na poziv upućen preko telefonske linije za podršku odgovara nezavisna služba koja će pozive tretirati kao poverljive, u meri u kojoj to dozvoljava važeći zakon. Takođe, ako se to zahteva i ako je dozvoljeno važećim zakonom, može biti izvršena anonimna prijava. Ako postoji poseban pravilnik koji obuhvata i način za prijavljivanje sumnje na kršenje tog pravilnika, možete ili slediti te procedure ili prijavu izvršiti na način naveden u tekstu iznad. 12 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

13 NAŠI LJUDI I NAŠA KOMPANIJA PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

14 MI POŠTUJEMO JEDNI DRUGE I PPD Mi imamo bogatu istoriju zajedničkog rada u podizanju naše kompanije do organizacije kakva smo danas. Mi ne bismo mogli biti ovako uspešni bez naših zaposlenih i direktora, načina na koji se odnosimo jedni prema drugima i načina na koji upravljamo kompanijom PPD. Mi moramo nastaviti da se odnosimo jedni prema drugima sa poštovanjem, i lično i pofesionalno. Postoji mnogo načina na koje možemo da pokažemo poštovanje koje imamo jedni prema drugima i prema našoj kompaniji. 14 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

15 MI RADIMO ZAJEDNO UZ MEĐUSOBNO POŠTOVANJE Naši ljudi su ključni deo našeg uspeha kao kompanije. Važno je da budemo ponosni na naše radno mesto, da prema saradnicima postupamo sa poštovanjem i da aktivno učestvujemo u stvaranju i održavanju pozitivnog radnog okruženja. Ovo delom znači da ne dozvoljavamo diskriminaciju i uznemiravanje na radnom mestu. NAŠI LJUDI SU KLJUČNI DEO NAŠEG USPEHA Važno je da budemo ponosni na naše radno mesto, da prema saradnicima postupamo sa poštovanjem i da aktivno učestvujemo u stvaranju i održavanju pozitivnog radnog okruženja. Naša kompanija je poslodavac koji nudi jednake mogućnosti a to znači da zapošljavamo, obučavamo i unapređujemo zaposlene na osnovu zasluga, a ne kroz nezakonitu diskriminaciju. Mi ne tolerišemo diskriminaciju na osnovu rase, boje kože, pola, nacionalnog porekla, starosti, veroispovesti, građanskog statusa, invaliditeta, zdravstvenog stanja, seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja, statusa veterana, bračnog stanja ili bilo kojeg drugog svojstva zaštićenog zakonom. Slično tome, uznemiravanje se nikad ne toleriše u kompaniji PPD. Generalno posmatrano, uznemiravanje je svako nepoželjno ponašanje koje dovodi do zastrašivanja, neprijateljskog ili inače neugodnog radnog okruženja. Bez obzira da li se izražava verbalno ili fizički, da li je seksualno ili neseksualno po prirodi, uznemiravanje nikad nije prihvatljivo. Ako smatrate da ste žrtva uznemiravanja ili diskriminacije, u SAD imate obavezu da situaciju prijavite svom neposrednom rukovodiocu ili predstavniku za ljudske resurse. Ako ne možete da ovo prijavite njemu ili njoj, pozovite telefonsku liniju za podršku ili pošaljite poruku elektronske pošte licu zaduženom za kontrolu primene propisa od strane zaposlenih. U bilo kojoj od naših kancelarija, ako smatrate da ste bili žrtva uznemiravanja ili diskriminacije, kontaktirajte svog supervizora, ljudske resurse ili kancelariju rukovodioca za usklađenost poslovanja ili pozovite telefonsku liniju za podršku. Imajte na umu, politika zabrane odmazde kompanije PPD zabranjuje da bilo ko postupa sa vama na negativan način zato što ste prijavili ili zato što ste učestvovali u istrazi potencijalnog kršenja zakona, ovog Kodeksa ili nekog drugog pravilnika kompanije PPD. Primeri izbora iz važećih zakona i propisa o jednakim mogućnostima, uključujući i Politiku jednakih mogućnosti za zaposlenje i afirmativne akcije SAD i Zakon o jednakosti iz Ujedinjenog Kraljevstva dostupni su na intranetu. Ovde takođe možete da vidite i politiku zabrane seksualnog uznemiravanja. 15 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

16 PRIMER MOGUĆE SITUACIJE Koletin kolega Robert je došao u njeno odeljenje i počeo da masira njen vrat i ramena. Kolet se osećala veoma neprijatno i zamolila ga je da prestane. Ona nije želela da prijavi Roberta zato što ju je bilo sramota. Ali šta ako Robert to ponovo uradi? Seksualno uznemiravanje može biti ponižavajuće, i razumljivo je što se Kolet može osećati neprijatno da o incidentu razgovara sa svojim supervizorom. Ali važno je da se ne dozvoli da se takvo ponašanje nastavi prema Kolet ili prema drugoj koleginici. Postoji nekoliko načina da se ovaj incident prijavi: Kolet može da kontaktira odeljenje za ljudske resurse, da pozove telefonsku liniju za podršku ili da pošalje poruku elektronske pošte kancelariji rukovodioca za usklađenost poslovanja. Nije važno koji način ona izabere Koletina prijava će biti istražena diskretno, a ona će biti zaštićena od odmazde. 16 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

17 MI ODRŽAVAMO BEZBEDNO I ZDRAVO RADNO MESTO Naša kompanija podržava naše ukupno zdravlje i dobrobit. Zbog toga kompanija PPD održava snažne programe promocije zdravlja, programe pomoći zaposlenima i socijalne komisije. Oni promovišu ne samo individualno zdravlje i dobrobit, već i pozitivno profesionalno i društveno angažovanje među nama. Kompanija PPD je takođe mesto bez droge. Ovo znači da se od nas zahteva da radimo bez umanjenja sposobnosti zbog zloupotrebe narkotika ili alkohola. Zabranjeno je posedovanje ili korišćenje nedozvoljenih ili nezakonitih narkotika, pribora za korišćenje narkotika ili supstanci, ili zloupotreba ili nepropisna upotreba zakonitih lekova, alkohola ili drugih supstanci dok se obavlja posao za kompaniju PPD ili tokom radnog vremena. NAŠA KOMPANIJA PODRŽAVA NAŠE UKUPNO ZDRAVLJE I DOBROBIT Zbog toga kompanija PPD održava snažne programe promocije zdravlja, programe pomoći zaposlenima i socijalne komisije. Pored toga, da bi kompanija bila bezbedno i zdravo mesto za rad, od nas se zahteva da naše sukobe rešavamo na miran način i profesionalno. Mi nikad ne smemo tolerisati ili pribegavati nasilju ili pretnjama nasiljem protiv naših kolega ili drugih lica sa kojima smo u međusobnom odnosu tokom obavljanja posla. MI POŠTUJEMO ZAKONE O ZAŠTITI ZDRAVLJA I BEZBEDNOSTI Kompanija PPD je posvećena poštovanju svih važećih zakona o zaštiti zdravlja i bezbednosti zbog toga svi mi dobijamo informacije o bezbednosti i prolazimo obuku kada se prvi put priključujemo kompaniji. Ako radite u laboratoriji kompanije PPD, vi takođe prolazite specijalizovanu obuku u pogledu usklađenosti sa zahtevima o zaštiti zdravlja i bezbednosti. Ako imate pitanja koja se odnose na teme poštovanja zahteva bezbednosti, posetite intranet stranicu o zaštiti zdravlja i bezbednosti ili pozovite telefonsku liniju za podršku. 17 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

18 MI IZBEGAVAMO SUKOBE INTERESA Sukob interesa nastupa kada dozvolimo da naši lični interesi utiču na našu odgovornost prema kompaniji PPD. Od ključnog je značaja da delujemo u korist naše kompanije i da izbegavamo situacije koje mogu da dovedu do ovih sukoba ili koje drugi mogu smatrati kao takve. Kada dozvolimo da spoljašnje aktivnosti ili odnosi zamagle naše rasuđivanje ili da utiču na naše odgovornosti prema kompaniji PPD, mi nanosimo štetu ne samo našoj kompaniji, već i našim kolegama, klijentima i drugima koji se oslanjaju na nas ili nam poklanjaju svoje poverenje. Isto važi i za učešća ili ulaganja koja poseduju članovi naših porodica. PRIMERI Iako možda nije moguće da se obuhvate sve moguće situacije sukoba, ovde su navedeni neki najčešći primeri mogućih sukoba interesa. VLASNIČKI UDEO U KOMPANIJI KLIJE- NTA, DOBAVLJAČA ILI KONKURENTA SMATRAĆE SE NOMINALNIM SAMO AKO: + + je manji od 1 procenta emitovanih hartija od vrednosti tog klijenta, dobavljača ili konkurenta, i + + ako ima vrednost koja je manja od 5 procenata vaše ukupne imovine ili imovine člana vaše porodice + + Lično posedovanje ili posedovanje od strane člana porodice bilo kog vlasničkog udela (osim nominalnog iznosa hartija od vrednosti u nekoj privatnoj kompaniji ili kompaniji čijim se akcijama javno trguje) u kompaniji klijenta, dobavljača ili konkurenta + + Lični savetodavni ili radni odnos kod klijenta, dobavljača ili konkurenta + + Učešće na bilo koji način (na primer, kao savetnik, konsultant ili član) u nekoj ekspertskoj mreži, stručnoj komisiji ili sličnoj grupi neke investicione banke, hedž fonda ili sličnog poslovanja u vašem ličnom svojstvu napomena: zbog toga što ova aktivnost predstavlja potencijalni sukob interesa, a takođe sadrži i inherentne rizike koji se odnose na obelodanjivanje poverljivih informacija i kršenje zakona o zabrani insajderskog trgovanja, zabranjeno je učešće u ovim ekspertskim mrežama ili grupama. 18 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

19 + + Delovanje kao konkurent, na bilo koji način, poslovanju naše kompanije + + Razmena poklona ili nagrada (osim povremenih jeftinih predmeta) ili prekomerna reprezentacija sa bilo kojom kompanijom sa kojom imamo poslovne odnose videti politiku o borbi protiv korupcije za više informacija o ovoj temi + + Prihvatanje nekog spoljnog zaposlenja koje može da utiče na naš posao za i u ime kompanije PPD + + Lični odnos sa našim direktnim supervizorom bez odobrenja odeljenja za ljudske resurse + + Prodaja bilo čega kompaniji ili kupovina bilo čega od kompanije (osim na osnovi van dohvata ruke i/ili pod uslovima koji su isti i za nepovezana treća lica) + + Korišćenje nejavnih ili vlasničkih informacija u čiji posed smo došli za vreme službe ili radnog odnosa za lično ulaganje ili dobit, ili lično ulaganje ili dobit nekog drugog lica ili grupe, uključujući članove porodice IMAJTE NA UMU DA SE OVA PRAVILA ODNOSE i na članove naše porodice a to uključuje bračnog druga, decu, roditelje, babe i dede, braću i sestre, rođake po osnovu braka ili bilo kog drugog člana našeg domaćinstva. 19 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

20 PRIMER MOGUĆE SITUACIJE + + Toni je koordinator u kliničkom istraživanju u kompaniji PPD. Njegova porodica poseduje ugostiteljsku firmu koja obezbeđuje hranu za sve kancelarijske sastanke. Ovo može predstavljati sukob interesa i treba da bude obelodanjeno i razmotreno. + + Olga je radila za Sergeja četiri godine pre nego što se udala za njegovog sina. Ovo može predstavljati sukob interesa pošto je Olga sada deo Sergejeve porodice, a on je još uvek njen supervizor. I Olga i Sergej treba da razmotre ovu situaciju sa odeljenjem za ljudske resurse. + + Hoze je zaposlen na puno radno vreme u kompaniji PPD tokom dana, a zatim preuzima dužnost noćnog supervizora u lokalnoj stanici policije od 5.30 do noću. 35-časovna obaveza koja se od Hozea očekuje na drugom poslu dovodi do nastanka sukoba. Ako se od Hozea očekuje da ostane duže na poslu u kompaniji PPD, on to možda ne bi mogao zbog drugog posla. Dugo radno vreme takođe može dovesti do zamora i slabljenja pažnje na dužnostima koje obavlja za kompaniju PPD. + + Sara je potpredsednik kliničkog upravljanja. Njoj se obratio investicioni bankar sa ponudom da postane član ekspertske mreže u vezi sa farmaceutskom industrijom. Individualno delovanje kao savetnik za neku investicionu bankarsku firmu predstavlja sukob interesa i zabranjeno je ovim Kodeksom. + + Džo je zaposleni koji radi u odeljenju za pisanje medicinskih dokumenata kompanije PPD. On takođe ima i posao u kom pruža usluge pisanja medicinskih dokumenata konkurentu kompanije PPD, Big CRO, nakon radnog vremena. Rad za direktnog konkurenta kompanije PPD predstavlja sukob interesa i kršenje ovog Kodeksa. + + Marija je radila za veliku farmaceutsku kompaniju. Oni su je nedavno zamolili da im subotom i nedeljom pruža konsultantske usluge, umesto da angažuju kompaniju PPD za pružanje tih konsultantskih usluga. Ovo predstavlja sukob interesa pošto je Marija direktan konkurent kompaniji PPD. 20 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

21 KAKO PRIJAVLJUJETE POTENCIJALNI SUKOB INTERESA? + + Ako ste zaposleni, obavestite svog supervizora i kontaktirajte pravno odeljenje na GeneralCorporate.LegalSM@ppdi.com. + + Ako ste direktor, razgovarajte sa generalnim pravnim savetnikom ili predsedavajućim odbora za reviziju + + U svakom slučaju, možete pozvati telefonsku liniju za pomoć NAPOMENA: Potencijalni sukobi interesa će biti razmotreni ili od strane korporativnog odbora za usklađenost poslovanja ili od strane upravnog odbora: NEMOJTE ZABORAVITI, uvek je najbolje situaciju razmotriti unapred. To nam svima pomaže da izbegnemo čak i naznake sukoba interesa. + + Ako niste direktor ili rukovodilac: vašu situaciju će razmotriti korporativni odbor za usklađenost poslovanja i odlučiće kako ona treba da bude rešena, odnosno da li će biti odobreno izuzeće od primene pravila + + Ako ste direktor ili rukovodilac: samo će upravni odbor odrediti kako treba da se reši sukob interesa ili će biti odobreno izuzeće od primene odredaba o sukobu interesa Ako dajete ili primate poklon ili reprezentaciju, ili ako klijent ili dobavljač vama pruža reprezentaciju, treba da: + + ove predmete unapred dostavite na odobrenje putem Registra poklona i reprezentacije kompanije PPD, kako je predviđeno. + + pogledate naš pravilnik o borbi protiv korupcije za više pojedinosti 21 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

22 MI ČUVAMO POVERLJIVOST Mi mnogo vremena ulažemo u rad sa značajnim i osetljivim informacijama to su informacije o zaposlenima, finansijske, medicinske informacije, informacije o klijentima, proceduralne i druge značajne poverljive informacije. Od nas se očekuje da čuvamo poverljivost ovih informacija. Kao zaposleni, mi imamo pristup vlasničkim informacijama kompanije samo za potrebe obavljanja posla. Mi moramo čuvati poverljivost ovih informacija, i prihvatamo ovu obavezu, kako tokom rada za kompaniju PPD tako i nakon prestanka radnog odnosa, osim ako lokalni zakon ne dozvoljava takav dogovor u pogledu aktivnosti nakon radnog odnosa. Međutim, čak i ako niste potpisali takav ugovor, od vas se očekuje da čuvate poverljivost naših vlasničkih informacija i izuma u skladu sa lokalnim zakonima. VAŽNE I OSETLJIVE INFORMACIJE: + + informacije o zaposlenima + + finansijske informacije + + medicinske informacije + + informacije o klijentima + + proceduralne i + + ostale značajne poverljive informacije Mi takođe imamo obavezu da čuvamo tajnost vlasničkih informacija naših klijenata. Ovo će biti detaljnije obrađeno u nastavku ovog Kodeksa. 22 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

23 MI UVAŽAVAMO PRIVATNOST PRIMER MOGUĆE SITUACIJE Da bismo mogli svojim klijentima da dostavimo račune i da bismo mogli brzo i tačno da budemo plaćeni za svoj posao, moramo da vodimo tačne evidencije o vremenu provedenom na radu i o svim poslovnim putovanjima. Svi mi moramo, dakle, popuniti i dostaviti odobrene kontrolne kartice blagovremeno, a isto tako moramo popuniti izveštaje o troškovima u skladu sa pravilnikom o putovanjima kompanije PPD. Mi poštujemo privatnost drugih. Sa svim ličnim informacijama zaposlenih koje prikupljamo, čuvamo, održavamo ili koristimo mora se postupati odgovorno. Sve informacije, počev od imena i prezimena, kontakt podataka, identifikacionih brojeva koje izdaju državni organi pa do medicinskih dokumentacija, treba da budu zaštićene i ne smeju se deliti ni sa kim, ni unutar ni izvan kompanije PPD, ako ta osoba nema poslovnu potrebu da te informacije koristi. Isto se odnosi i na informacije koje prikupljamo o drugim licima sa kojima stupamo u kontakt, kao što su učesnici u studijama. Naša politika privatnosti je dostupna i na našoj intranet stranici i na eksternoj internet stranici kompanije PPD. Ona sadrži principe zaštite podataka koje poštujemo. Mi takođe delujemo u skladu sa svim zakonima i propisima o zaštiti privatnosti. MI VODIMO TAČNE EVIDENCIJE Od ključnog je značaja vođenje tačnih knjiga i evidencija o našem finansijskom učinku, poreskim uplatama, platnim spiskovima, izveštajima o troškovima, pravnim pitanjima, izveštajima državnim agencijama i dosijeima klijenata, u skladu sa računovodstvenim pravilima i izjavama, kao i u skladu sa drugim zakonima i propisima. Propuštanje da se vode tačne evidencije ili da se čuvaju te evidencije u skladu sa pravilnikom o vođenju evidencija kompanije PPD može dovesti do kršenja našeg pravilnika o borbi protiv korupcije i politike usklađenosti poslovanja, a u nekim slučajevima, to može biti nezakonito. Naša kompanija zavisi od toga da li ćemo joj mi pomoći da obezbedi da su informacije koje dostavimo tačne i blagovremene. MI POŠTUJEMO PORESKE ZAKONE Mi se pridržavamo važećih poreskih zakona. Primenjujemo princip nulte tolerancije po pitanju krivičnih aktivnosti uključujući utaju poreza ili korišćenje olakšica kojima se izbegava plaćanje poreza. Naša politika koja se temelji na zakonu UK o sprečavanju utaje poreza dostupna je na našoj intranet stranici. 23 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

24 MI POŠTUJEMO ZAKONE O HARTIJAMA OD VREDNOSTI Kao deo našeg rada za kompaniju PPD, mi ponekad vidimo ili imamo pristup osetljivim, nejavnim informacijama o kompaniji PPD, našim klijentima i konkurenciji. To mogu biti finansijske informacije, ili informacije o proizvodima i uslugama u razvoju. Bez obzira na tip informacija, važno je da shvatimo zahteve koji se odnose na postupanje sa njima u skladu sa zakonom i sa Politikom zabrane insajderske trgovine kompanije PPD. Jednostavno rečeno, mi ne možemo koristiti materijalno značajne nejavne informacije za ostvarenje lične dobiti. Materijalno značajne nejavne informacije su informacije koje mogu uticati na donošenje odluke investitora da kupi, proda ili zadrži akcije ili hartije od vrednosti kompanije na koju se odnose. Ovo pravilo se odnosi ne samo na nas, već i na ljude kao što su porodica i prijatelji. Imajte na umu da nikad ne treba da delite materijalno značajne nejavne informacije ni sa kim izvan kompanije, a te informacije treba da delite interno samo kada postoji poslovna potreba za tim i u skladu sa svim važećim sporazumima. Zbog rizika od obelodanjivanja materijalno značajnih nejavnih informacija i drugih vidova kršenja zakona o zabrani insajderskog trgovanja, obavljanje funkcije člana ekspertske mreže ili komisije za neku investicionu banku ili drugi finansijski subjekt nije dozvoljeno u skladu sa ovim Kodeksom. MI OČEKUJEMO VIŠE OD NAŠIH SLUŽBENIKA Mi očekujemo da naši rukovodioci budu primer etičkog ponašanja. Njihove uloge u kompaniji PPD znače da oni imaju posebnu odgovornost za čuvanje i saopštavanje finansijskih informacija. Zato zahtevamo da naš generalni direktor (CEO), finansijski direktor (CFO) i direktor računovodstva (CAO) ili kontrolor postupaju na pošten način, sa integritetom i u dobroj veri kako bi sastavili i prikazali tačne, potpune i blagovremene finansijske izveštaje. Prijavite svaki vid zabrinutosti koji imate u pogledu kršenja našeg Kodeksa od strane službenika tako što ćete pozvati telefonsku liniju za podršku. 24 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

25 PRIMER MOGUĆE SITUACIJE Sju je radila na velikom kliničkom ispitivanju za DiabetesPharma, kompaniju čijim se akcijama javno trguje na berzi. Dok je radila na ovom ispitivanju, ona je saznala da postoji neznatan broj neželjenih dejstava i da nisu prijavljeni značajniji problemi u pogledu bezbednosti. Činilo se da će lek biti brzo odobren. Sju je rekla svom tastu šta je saznala, znajući da će on biti zainteresovan. Ona je kasnije saznala da je njen tast kupio akcije u kompaniji DiabetesPharma. Da li je Sju uradila nešto pogrešno? DA. Kada je ovu informaciju podelila sa članom porodice, Sju je prekršila našu politiku zabrane insajderskog trgovanja i politike o zaštiti vlasničkih informacija, naš ugovor o poverljivosti sa kompanijom DiabetesPharma, kao i neke zakone o hartijama od vrednosti. Budući da je Sju saznala o prednostima ovog novog leka na osnovu svog rada u kliničkom ispitivanju, ona je znala i da je informacija važna i da nije javno dostupna. Time što je podelila nalaze ovog ispitivanja sa nekim izvan kompanije, Sju je prekršila zakon, naše politike, i naš ugovor o poverljivosti, izlažući sebe, svoju porodicu i kompaniju ozbiljnim posledicama, koje mogu da dovedu do novčane kazne, odštete pa čak i do kazne zatvora. Ako niste sigurni da li kupovina ili prodaja hartija od vrednosti kompanije PPD ili hartija od vrednosti klijenta krši našu politiku zabrane insajderskog trgovanja, obratite se pravnom odeljenju pre kupovine ili prodaje. Uvek je bolje da pitate pre nego što nešto uradite. 25 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

26 MI ODGOVORNO KORISTIMO RESURSE KOMPANIJE Naša kompanija nam obezbeđuje računare, telefone, faks-aparate, štampače, kopir-aparate i ostalu kancelarijsku opremu koju koristimo u poslovne svrhe. Nama je dozvoljeno da povremeno ovu opremu koristimo u lične svrhe, kao što su lični telefonski pozivi ili pristup društvenim medijima. Ovo je privilegija tako da je važno da mi ne zloupotrebljavamo ove resurse, odnosno da ih ne koristimo za pristup nezakonitom ili neodgovarajućem materijalu. Imajte na umu da kompanija PPD prati upotrebu resursa kompanije kako bi se uverila da se oni koriste pravilno i u skladu sa našim politikama, kada to dozvoljavaju lokalni zakoni. Imajte na umu da kompanija PPD zadržava pravo da ispita svu imovinu, i ličnu i ostalu, u našim prostorijama u bilo kom trenutku, sa ili bez vaše saglasnosti, kada postoji opravdano uverenje da je možda došlo do kršenja naših pravilnika ili procedura i kada je to dozvoljeno zakonom. PRIMER MOGUĆE SITUACIJE Dirk je bio uključen u veliki projekat sa kratkim rokom za završetak. Često je ručao za radnim stolom i provodio oko 15 minuta u čitanju lokalnih vesti i pregledanju rezultata svog lokalnog fudbalskog tima i sastava za naredni dan. Da li je nešto pogrešno u ovome što je Dirk radio? MI ODGOVORNO PRISTUPAMO DRUŠTVENIM MEDIJIMA Naša kompanija shvata da društveni mediji čine veliki deo našeg života, kako na poslu tako i izvan posla. Pravila kompanije PPD o društvenim medijima se odnosi na naše učešće u svim vrstama društvenih medija, kako tokom radnog vremena tako i tokom slobodnog vremena, i bez obzira da li koristimo ličnu opremu ili opremu kompanije PPD. Generalno, naša pravila vam daju smernice o upotrebi društvenih medija mnoge od ovih važećih smernica su sadržane u ovom Kodeksu, kao što su poverljivost, privatnost i upotreba opreme kompanije. Ako imate pitanja o pravilima o korišćenju društvenih medija, obratite se grupi za korporativne komunikacije ili pozovite telefonsku liniju za podršku. NE. Ova povremena upotreba računarskih sistema kompanije nije zloupotreba privilegija od strane Dirka. Ako Dirkova lična upotreba počne da utiče na njegov posao ili da ometa ostale, to može postati problem. 26 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

27 NAŠI KLIJENTI I NAŠI PRUŽAOCI USLUGA PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

28 MI ČUVAMO TAJNOST VLASNIČKIH INFORMACIJA KLIJENATA Mi cenimo naše odnose sa klijentima, a oni imaju poverenje da ćemo čuvati poverljivost osetljivih informacija koje podele sa nama. Da formalizujemo ovu obavezu, mi potpisujemo ugovore o poverljivosti sa našim klijentima i potencijalnim klijentima. Prema tim ugovorima, mi prihvatamo da nećemo poverljive informacije klijenta razmatrati sa drugim licima, uključujući i ostale zaposlene kompanije PPD ili direktora, ako ta lica nisu ovlašćena za prijem tih informacija. Kada imamo ovlašćenje da podelimo informacije, treba da izuzetno vodimo računa da o njima ne razgovaramo na način ili na mestu na kome mogu biti nenamerno obelodanjene ili gde ih drugi mogu čuti. 28 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

29 PRIMER MOGUĆE SITUACIJE Linda, koordinator u kliničkom istraživanju kompanije PPD, bila je na dugom letu nakon posete istraživačkog centra za kompaniju PharmaInc. Pri kraju leta ona je naišla na Boba, još jednog zaposlenog kompanije PPD, koji radi u finansijama. Bob i Linda su popili piće i Linda je ispričala Bobu da je studija kompanije PharmaInc u problemima. Linda je detaljno ispričala Bobu kako je komplikovan protokol studije i da zahteva brojne posete, kao i da onemogućava kompaniji PharmaInc da uključi učesnike u studiju, i ispričala mu je da lek nikad neće dobiti odobrenje. Zaposleni kompanije PharmaInc je sedeo iza Linde i Boba u avionu i prijavio je ovu informaciju kompaniji PharmaInc. Da li ovo može stvoriti probleme Lindi? DA. Nepažljivo obelodanjivanje je dovelo do kršenja ugovora o poverljivosti između kompanija PPD i PharmaInc i Lindinog vlastitog ugovora sa kompanijom PPD o vlasničkim informacijama i izumima. Čim je Linda nepažljivo obelodanila ovu informaciju, trebalo je da to prijavi svom menadžeru i pravnom odeljenju kako bi joj pomogli da reši situaciju. 29 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

30 MI POŠTUJEMO globalne zakone o borbi protiv korupcije, uključujući i zakon Sjedinjenih Američkih Država o zabrani koruptivnih praksi u inostranstvu i zakon Ujedinjenog Kraljevstva o zabrani primanja i davanja mita. MI ZABRANJUJEMO PRIMANJE I DAVANJE MITA I NE TOLERIŠEMO KORUPCIJU Naš pristup kada su u pitanju primanje i davanje mita i korupcija je pristup nulte tolerancije. Mi smo obavezani na poštovanje zakona o borbi protiv korupcije i sprovođenje sistema za sprečavanje primanja i davanja mita i sprečavanje korupcije na globalnom nivou poslovanja obaveza navedena u našoj politici o borbi protiv korupcije. Kao deo ove politike, mi poštujemo globalne zakone o borbi protiv korupcije, uključujući i Zakon Sjedinjenih Američkih Država o zabrani koruptivnih praksi u inostranstvu i Zakon Ujedinjenog Kraljevstva o zabrani primanja i davanja mita. Poštovanjem zakona o borbi protiv korupcije mi ne učestvujemo i ne opraštamo nijedno delo korupcije ili primanja i davanja mita. Zabranjeno je nuđenje, obećavanje ili davanje poklona, novca ili predmeta od vrednosti u ime kompanije PPD u cilju pribavljanja nepropisne prednosti. Dalje, mi ne smemo tražiti ni primiti ništa od vrednosti za šta znamo ili sumnjamo da nam je ponuđeno u cilju pribavljanja nepropisne prednosti kod kompanije PPD. Ova politika se takođe odnosi i na naše poslovne partnere, uključujući savetnike, izvođače, agente i ostale zastupnike koji deluju u ime kompanije PPD. Više informacija o poklonima i reprezentacijama možete pronaći u sledećem odeljku. 30 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

31 MI NUDIMO I PRIMAMO SAMO ODGOVARAJUĆE POKLONE I REPREZENTACIJE U nekim državama obezbeđivanje razumnih poklona, poslovnih ručkova i reprezentacija za državne službenike i komercijalne kontakte u vezi sa poslovnim sastancima i određenim praznicima može biti uobičajena praksa. Naša politika borbe protiv korupcije dozvoljava takve poklone i reprezentacije samo ako ispunjavaju SVE od sledećih zahteva: + + Razumni su i uobičajeni u datim okolnostima + + Dati su na transparentan način + + Nisu motivisani željom da se izvrši uticaj ili očekivanjem komercijalne prednosti + + Ispunjavaju ostale zahteve navedene u pravilniku Budite naročito pažljivi kada razmišljate o davanju nekog predmeta od vrednosti državnom službeniku (i imajte na umu da su u mnogim državama u kojima poslujemo, istraživači i drugo studijsko osoblje državni službenici). Postarajte se da uvek konsultujete politiku borbe protiv korupcije i da poštujete sve uslove navedene u njoj. ŠTA OZNAČAVA POJAM DRŽAVNI SLUŽBENIK? Pojam državni službenik uključuje sve od dole navedenih lica. Nije bitno da li je u pitanju vlada Sjedinjenih Američkih Država ili vlada neke druge države na svetu. Imajte na umu, u mnogim državama u kojima poslujemo, bolnice su u državnom vlasništvu, dakle lekari i drugo studijsko osoblje (zaposleni u bolnici) su državni službenici Svaki službenik ili zaposleni (na bilo kom nivou odgovornosti) u vladi ili u nekom odeljenju, agenciji i instrumentu vlade Svako lice koje deluje po službenoj dužnosti za ili u ime vlade ili nekog odeljenja, agencije ili instrumenta vlade Svaki službenik ili zaposleni kompanije ili poslovne jedinice koja je u celosti ili delimično u vlasništvu države Svaki službenik ili zaposleni u javnoj međunarodnoj organizaciji Svaki službenik ili zaposleni neke političke partije ili bilo koje lice koje deluje po službenoj dužnosti u ime neke političke partije Svaki kandidat za političku funkciju 31 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

32 Mi odobravamo, pratimo i evidentiramo sve relevantne poklone i reprezentacije date i primljene kroz naš registar poklona i reprezentacije. Ako dajete ili primate poklon ili reprezentaciju, pogledajte pravila koja se odnose na registar, a koja se nalaze u prilogu pravila o borbi protiv korupcije. Prekomerna reprezentacija bilo koje vrste bilo da su uključeni državni službenici, klijenti ili pružaoci usluga nikad nije dozvoljena. Imajte na umu, dodatna pravila i ograničenja se primenjuju na kompaniju PPD kao izvođača za potrebe Vlade SAD. Vodite računa da se upoznate sa ovim pravilima. MI NAŠE PRUŽAOCE USLUGA TRETIRAMO NA PRAVIČAN NAČIN Mi cenimo naše pružaoce usluga i cenimo naše radne odnose sa njima. Mi ih tretiramo na pravičan način i sa uvažavanjem koje pokazujemo jedni za druge ovde u kompaniji PPD. Zbog toga sve kupovine vršimo na osnovu cene, kvaliteta i usluge, a sa našim pružaocima usluga sarađujemo na pravičan, iskren i otvoren način. Za vreme procesa izbora pružaoca usluga uvek treba da izbegavamo radnje koje drugima mogu odavati utisak favorizovanja ili neke druge nepropisne prednosti. Davanje jednom pružaocu usluga nepropisne prednosti u odnosu na druge nije samo loše za tržište to takođe nije u najboljem interesu naše kompanije. Za više pojedinosti o radu sa pružaocima usluga pogledajte naša pravila o nabavkama, kao i kodeks ponašanja za prodavce koji je dostupan na eksternoj internet stranici kompanije PPD. Ova pravila se odnose na sve naše pružaoce usluga. Primeri pružaoca usluga uključuju istraživače, kurire, pružaoce usluga prevođenja i planere sastanaka kao i lica koja pružaju usluge kao što su bankarske usluge, usluge revizije, pravne, reklamne usluge i usluge izgradnje i održavanja. 32 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

33 NAŠE TRŽIŠTE I ZAJEDNICE PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

34 MI POŠTUJEMO ANTIMONOPOLSKE ZAKONE Antimonopolski zakoni globalno poznati kao zakoni o zaštiti konkurencije postoje da spreče antikonkurentsko ponašanje na tržištu. Najvažnije, ovi zakoni štite potrošače tako što im obezbeđuju pristup kvalitetnoj robi i uslugama po pravičnim cenama. Oni predviđaju da je nezakonito sklapanje formalnih ili neformalnih ugovora sa konkurentima u cilju pribavljanja nepropisne prednosti u industriji u kojoj poslujemo. Kao zaposlenima ili direktorima, ovo znači da nikad ne smemo zaključivati ugovore radi određivanja cena, ograničavanja proizvodnje ili raspodele kupaca, tržišta ili pružaoca usluga. Ako smatrate da imate situaciju koja bi vam omogućila da na zakonit način razgovarate o cenama sa konkurentom koji je takođe pružalac usluga, klijent ili saradnik, morate prvo o tome razgovarati sa pravnim odeljenjem. MI POŠTUJEMO PRAVILA... Antimonopolski odnosno zakoni o zaštiti konkurencije mogu takođe da zabrane određene ugovore sa pružaocima usluga ili klijentima pored onih sa konkurentima ako oni ograničavaju konkurenciju. Na primer, monopoli, ugovori koji vezuju, cenovna diskriminacija, bojkoti, sporazumi o recipročnosti i ograničenja u poslovanju sa robom konkurenta su često nezakoniti. Čak i razmena informacija između članova trgovinskog udruženja, kao što je ACRO, nije zaštićena od antimonopolskih zakona. Ako imate neka pitanja o antimonopolskim zakonima, kontaktirajte pravno odeljenje. Naravno, takođe možete da pozovete i stalno otvorenu telefonsku liniju. Mi smo usvojili pravila i ograničenja koja upravljaju našim ponašanjem kada pružamo usluge kao izvođač za potrebe državnih organa. MI POŠTUJEMO PRAVILA SKLAPANJA UGOVORA SA DRŽAVNIM ORGANIMA Mi pružamo usluge državnim agencijama i drugim subjektima koji sprovode istraživanja koja sponzoriše država. Prilikom interakcije sa državnim subjektima, mi možemo postati predmet primene dodatnih zakona i propisa. Mi smo usvojili pravila i ograničenja koja upravljaju našim ponašanjem kada pružamo usluge kao izvođač za potrebe državnih organa Sjedinjenih Američkih Država. Ako imate pitanja u vezi sa ovim politikama i ograničenjima ili poslovima sa nekim državnim subjektom, kontaktirajte pravno odeljenje; naravno, uvek možete da pozovete telefonsku liniju za podršku. 34 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

35 MI POŠTUJEMO SVE VAŽEĆE ZAKONE O RAZVOJU LEKOVA Kompanija PPD je glavni pružalac usluga otkrivanja i razvoja lekova. Kao članica UIO industrije, od nas se zahteva da delujemo u skladu sa propisima i zakonima sa globalnim regulatornim organima kao što su Uprava za hranu i lekove (FDA) SAD, Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva (MHRA), Evropska agencija za lekove (EMA), kao i sa smernicama Međunarodne konferencije o usklađenosti (ICH) koje regulišu Dobre kliničke prakse (DKP), Dobre proizvođačke prakse (DPP) i Dobre laboratorijske prakse (DLP). Mi takođe moramo da delujemo u skladu sa Zakonom o unapređenju kliničkih laboratorija (CLIA) u izabranim laboratorijama. Da bi se obezbedilo poštovanje ovih zahteva od strane kompanije PPD, razvili smo i stalno revidiramo naše standardne operativne postupke (SOP). Od svih nas se zahteva da razumemo sve standardne operativne postupke koji se odnose na naše poslove. Pored toga, od nas se zahteva da redovno pohađamo sve obuke o standardnim operativnim postupcima, vođenju dokumentacije o radnim praksama (WPD) i ostalim pravilnicima koji se primenjuju na naše pozicije u kompaniji PPD. Naša poslovna reputacija zavisi od tačnosti podataka koje prijavljujemo našim klijentima i organizacijama FDA i ICH. Ako sumnjate da su nepošteni podaci uvršćeni u neki izveštaj, program ili kliničko ispitivanje, morate odmah da prijavite sumnju na kršenje svom neposrednom supervizoru. On ili ona će tada prijaviti incident globalnom odeljenju za kvalitet i usklađenost, koje će izvršiti istragu. Ako dođete u posed saznanja o bilo kom ozbiljnom neželjenom događaju koji je nastao tokom kliničkog ispitivanja, odmah ga prijavite projektnom menadžeru za tu konkretnu studiju. Nastojte da navedete što je više moguće informacija i izvršite kontrolu sa projektnim menadžerom kako biste obezbedili da on/ona dobije potrebne informacije. Imajte na umu: Uvek možete da prijavite bilo koju sumnju na kršenje zakona, propisa ili politike pozivanjem telefonske linije za podršku. 35 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

36 MI POŠTUJEMO NAŠU ŽIVOTNU SREDINU I DOPRINOSIMO ZAJEDNICAMA Živimo i radimo u raznim zajednicama i životnim sredinama širom sveta. Kao dobar korporativni građanin, mi želimo da naši zaposleni doprinose ovim zajednicama i da pomažu u održavanju prirodnog okruženja. MI ŽIVIMO I RADIMO U RAZNIM ZAJEDNICAMA Iako je služenje našim zajednicama važan deo filozofije kompanije PPD, važno je da poštujemo smernice i pravila kompanije dok to radimo. Kao kompanija, mi poštujemo sve zakone o zaštiti životne sredine i propise koji se odnose na naše poslovne delatnosti na našim lokacijama. Nastojimo da očuvamo prirodne resurse u meri u kojoj je to opravdano moguće prilikom obavljanja poslovanja. Ako postoji zabrinutost u pogledu pravila o zaštiti životne sredine kompanije PPD, kontaktirajte grupu za zaštitu zdravlja i bezbednost životne sredine. Naravno, uvek možete da pozovete telefonsku liniju za podršku ukoliko imate pitanja. Naša kompanija nas takođe podstiče da učestvujemo u našim lokalnim zajednicama i da budemo dobar građanin. Iako je služenje našim zajednicama važan deo filozofije kompanije PPD, važno je da poštujemo smernice i pravila kompanije dok to radimo. 36 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

37 MI UČESTVUJEMO U POLITICI ODGOVORNO Nas kao pojedince podstiču da se uključimo u svoje zajednice putem glasanja i učešća u političkom procesu. Međutim, u skladu sa federalnim zakonom SAD i nekim državnim zakonima (uključujući Severnu Karolinu), kompaniji PPD je zabranjeno davanje političkih donacija kandidatima. Zbog ovih zabrana, mi ne možemo da koristimo sredstva kompanije, telefone, poštarinu, kancelarijsku opremu ili kancelarije kao vid podrške nekom kandidatu za državnu funkciju. PRIMER MOGUĆE SITUACIJE Marli snažno zastupa inicijative o zdravstvenoj zaštiti. Ona uživa u svom poslu u kompaniji PPD i podržava klinička istraživanja. Ona je nedavno provela neko vreme izvan kancelarije lobirajući za promenu tako što je pružila podršku kandidatu za koga je smatrala da je više uključen u inicijative o zdravstvenoj zaštiti. U nastojanju da postigne da njena pisma dobiju na težini, Marli je koristila kancelarijsku opremu kompanije PPD i napisala svoje ime i prezime, kao i poziciju na kojoj radi u kompaniji PPD kada je tražila doprinose za ovog kandidata. Da li je ovo u redu? NE. Marli nije smela da koristi kancelarijsku opremu kompanije ili da navodi svoje zaposlenje u kompaniji PPD kao deo svoje političke aktivnosti. Ovo odaje utisak da PPD kao kompanija pruža podršku ovom kandidatu, što predstavlja kršenje politike kompanije PPD i može takođe predstavljati kršenje lokalnog zakona. 37 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

38 MI MEDIJIMA ODGOVARAMO NA ADEKVATAN NAČIN Naša kompanija redovno dobija pitanja od novina, časopisa, internet stranica i drugih medijskih subjekata o našem poslovanju. Da bismo imali dosledan pristup sa ovim grupama, usvojili smo politiku o odnosima sa medijima. Prema ovoj politici, sva pitanja medija treba da prosledimo odeljenju za korporativne komunikacije. Ako dobijete pitanja o finansijskim temama ili bilo koje pitanje od naših investitora/ potencijalnih investitora, prosledite ih odeljenju za odnose sa investitorima kompanije PPD. Nikad nemojte da samostalno odgovarate na pitanja medija. Umesto toga, ljubazno upoznajte pozivaoca sa pravilima kompanije PPD i uputite ih na odgovarajuće odeljenje. 38 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

39 NAŠ PROGRAM KORPORATIVNE USKLAĐENOSTI PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

40 NAŠ PROGRAM KORPORATIVE USKLAĐENOSTI Naš Kodeks je samo jedan deo našeg sveobuhvatnog programa korporativne usklađenosti. Uz podršku našeg tima višeg rukovodstva i našeg odbora direktora, programom upravlja i nadzor nad njim vrši odbor za korporativnu usklađenost koji se sastoji od rukovodilaca iz finansijske, pravne oblasti, oblasti osiguranja kvaliteta, ljudskih resursa i poslovnih delatnosti. Pored Kodeksa, ne zaboravite da naš program korporativne usklađenosti obuhvata: + + pravila o borbi protiv korupcije i registar poklona i reprezentacije + + obuku o ovom Kodeksu i politici o borbi protiv korupcije + + ostale specifične politike, procedure i obuku o njima + + sisteme revizije + + disciplinske mere za kršenje + + pravila o zabrani odmazde + + telefonske linije za podršku i mehanizme internog prijavljivanja 40 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

41 IZUZEĆA OD PRIMENE PRAVILA I IZMENE I DOPUNE Za većinu zaposlenih, naš odbor za korporativnu usklađenost može odobriti izuzeće od primene bilo koje odredbe ovog Kodeksa ponašanja. Ako ste rukovodilac ili član odbora direktora, samo odbor direktora može da odobri izuzeće. Da zahtevate izuzeće, morate da pošaljete pisani zahtev sa detaljnim informacijama na GeneralCorporate.LegalSM@ppdi.com. Napomena: + + Odbor mora da evidentira svako izuzeće koje vam je odobreno u svom zapisniku; + + Morate da potpišete zasebno pisano ovlašćenje za izuzeće; + + Odbor će povremeno razmotriti izuzeće u smislu da li poštujete njegove uslove i odredbe i da li će nastavak biti odobren; i + + Od nas se može zahtevati da obelodanimo javno ili drugim stranama svako izuzeće koje vam je odobreno. Možda će biti potrebne povremene izmene i dopune Kodeksa. Ovo radimo da bismo sebi omogućili da izbegnemo kršenja u budućnosti, kao i da razjasnimo naša pravila i da uključimo nove informacije u naš svet koji se razvija. Menjali smo naš Kodeks u prošlosti, i moraćemo da ga revidiramo u cilju uvođenja promena u budućnosti. Napominjemo da samo odbor direktora može da izmeni ovaj Kodeks. Možda će biti potrebno javno obelodanjivanje neke izmene ako se to zahteva zakonom. 41 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

42 TRAŽENJE SMERNICA I ISKAZIVANJE ZABRINUTOSTI PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

43 MI POSTAVLJAMO PITANJA Ako imate bilo kakva pitanja o programu korporativne usklađenosti ili o ovom Kodeksu, pomoć je pri ruci. Slobodno možete: + + da pitate svog supervizora + + da kontaktirate kancelariju rukovodioca za usklađenost poslovanja (Corporate.Compliance@ppdi.com) + + da kontaktirate pravno odeljenje (GeneralCorporate.LegalSM@ppdi.com) NE ZABORAVITE MI OČEKUJEMO INTEGRITET i znamo da možemo da ga pružimo. Da bismo ovo obezbedili, postavljamo sva moguća pitanja i to radimo bez ikakvog straha od odmazde. + + i naravno, da pozovete telefonsku liniju za podršku. Za početak, ne zaboravite da sebi postavite ova pitanja u svakoj situaciji: + + Da li je zakonito? + + Da li je u skladu sa pravilima kompanije PPD? + + Da li je ispravno? + + Kako izgleda drugima i unutar i izvan kompanije PPD? Ako su odgovori koje dobijete nejasni, pogledajte neke od navedenih resursa u ovom Kodeksu za informacije i smernice. 43 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

44 MI ISTRAŽUJEMO Naša kompanija, odbor za usklađenost poslovanja i odbor direktora sve prijave o eventualnom kršenju Kodeksa ponašanja shvataju ozbiljno. Zabrinutosti i žalbe koje se odnose na rukovodioce i direktore biće upućene komisiji za reviziju odbora direktora, a one koje se odnose na druge zaposlene će biti istražene na način kako to odredi odbor za korporativnu usklađenost. Sva pitanja koja se odnose na usklađenost će biti istražena odmah i rezultate ćemo saopštiti osobi koja je izvršila prijavu. Iako se istrage vrše uz diskreciju, mi možemo da obelodanimo rezultate istraživanja organima za sprovođenje zakona ili regulatornim agencijama, kada je to potrebno. 44 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

45 MI PREDUZIMAMO MERE Poštovanje našeg Kodeksa je uslov za naš rad ovde u kompaniji PPD. Posledice kršenja našeg Kodeksa, pravila kompanije ili zakona se dosledno primenjuju. Disciplinske mere mogu da uključe savetovanje, usmenu ili pisanu opomenu, upozorenje, uslovnu kaznu ili suspenziju bez naknade, profesionalno nazadovanje, smanjenje plate ili naknade, i prestanak službe ili radnog odnosa. NAPOMENA: Imajte na umu da samo poštovanje ovog Kodeksa nije dovoljno. Protiv vas može biti pokrenut disciplinski postupak ako: + + ne posvetite dužnu pažnju otkrivanju kršenja Kodeksa + + se od vas zahtevaju informacije o kršenju a vi ne dostavite te informacije + + ste supervizor nekoga ko krši Kodeks i odobrite/ ne kaznite to kršenje Kodeksa + + vršite odmazdu ili pokušate odmazdu protiv nekoga ko prijavi sumnju na kršenje Kodeksa 45 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

46 MI UČIMO I STALNO SE USAVRŠAVAMO Naša grupa za korporativnu usklađenost ima svoju vlastitu internet stranicu. Na njoj ćete pronaći ovaj Kodeks, naša pravila za borbu protiv korupcije, smernice o sklapanju ugovora sa državnim organima i mnoge druge važne dokumente. Takođe ćete pronaći i brojeve telefonskih linija za podršku, vezu za obuke i vezu za kancelariju rukovodioca za usklađenost poslovanja. Godišnja obuka za Kodeks i program usklađenosti je potrebna svima nama. Ona uključuje pravila, procedure, standardne operativne postupke i WPD dokumente obuhvaćene programom. Ponekad obuka uključuje razmatranje Kodeksa, gledanje snimaka na internetu i/ili kviz o hipotetičkim situacijama. Povremeno, naš odbor za korporativnu usklađenost šalje primere iz stvarnog života o pitanjima koja dobije odbor i kako su oni rešeni. Ova obuka nam pomaže da bolje razumemo i primenimo Kodeks u kompaniji PPD. 46 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

47 MI VERUJEMO U KOLABORATIVNO RADNO MESTO Naša kompanija zavisi od toga da li ćemo mi dići svoj glas kada primetimo nešto što nam ne izgleda ispravno. MI SMO DEO TIMA Mi verujemo u kolaborativno radno mesto svi mi smo deo tima kompanije PPD. Kao članovi tima, naš svakodnevni posao je uslovljen time da svako uvek radi ispravnu stvar. Naša kompanija zavisi od toga da li ćemo podići svoj glas kada primetimo nešto što nam ne izgleda ispravno. Ako primetite nešto za šta smatrate da jednostavno nije ispravno, kontaktirajte svog supervizora, svog predstavnika za ljudske resurse, kancelariju rukovodioca za usklađenost poslovanja ili pozovite telefonsku liniju za podršku. Vi nećete biti predmet odmazde ako izvršite prijavu. Odbor direktora kompanije PPD i više rukovodstvo vam zahvaljuje što ste pročitali, razumeli i što delujete u skladu sa našim Kodeksom. Zajedno, možemo da nastavimo da podižemo našu kompaniju na odgovoran i etičan način i da održavamo našu kulturu integriteta koja nam je svima dobro služila svih ovih godina. 47 PPD pravilnik br.: r03 Datum stupanja na snagu: 30. jun 2019.

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa Na osnovu člana 62. Zakona o preduzećima (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 24/98,62/02,66/02,38/03,97/04 i 34/06) i člana 18. Statuta Društva za upravljanje investicionim fondovima "Polara Invest"

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

Administrative Policy Serbian translation from English original Pravila ponašanja Sve jedinice Misija kompanije KONE je da poboljša tok urbanog života

Administrative Policy Serbian translation from English original Pravila ponašanja Sve jedinice Misija kompanije KONE je da poboljša tok urbanog života Pravila ponašanja Sve jedinice Misija kompanije KONE je da poboljša tok urbanog života. Naša vizija je da obezbedimo najbolje People Flow iskustvo obezbeđujući jednostavnost, efikasnost i iskustva za korisnike

Више

Naziv dokumenta: Tip dokumenta: Verzija: Medicover Politika uzbunjivača Politika Grupe 1.0 Odobrio: Vlasnik dokumenta: Datum odobrenja: Upravni odbor

Naziv dokumenta: Tip dokumenta: Verzija: Medicover Politika uzbunjivača Politika Grupe 1.0 Odobrio: Vlasnik dokumenta: Datum odobrenja: Upravni odbor Medicover Politika uzbunjivača SADRŽAJ 1 Uvod... 3 2 Svrha Medicover politike uzbunjivača... 3 3 Na koga se odnosi ova politika?... 3 4 Definicije... 3 5 Uzbunjivanje... 3 5.1 Šta znači ozbiljna nepravilnost?...

Више

P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d.

P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d. P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd (u daljem tekstu: Društvo) svoje poslovanje

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

9677 Code of Conduct_July 2018_ML.indd

9677 Code of Conduct_July 2018_ML.indd Kodeks poslovnog ponašanja 3. izdanje Odobren od strane Upravnog odbora 19. jula 2016. Naša misija Naši proizvodi omogućavaju proizvođačima farmaceutskih preparata da upakuju svoje proizvode koji unapređuju

Више

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Uvod Kompanija Diacell doo kao nosilac dozvole za stavljanje lekova u promet i zastupnik kompanije Baxter redovno sarađuje, u okviru

Више

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko-dilerskog društva SBD Broker a.d. Subotica 1 Na osnovu člana 27. Pravilnika o organizacionim zahtevima za pružanje investicionih usluga

Више

Kodeks etike i poslovnog ponašanja Aktivan integritet Poznajte ga. Govorite o njemu. Živite u skladu sa njim. Magna International

Kodeks etike i poslovnog ponašanja Aktivan integritet Poznajte ga. Govorite o njemu. Živite u skladu sa njim. Magna International Kodeks etike i poslovnog ponašanja Aktivan integritet Poznajte ga. Govorite o njemu. Živite u skladu sa njim. Magna International Poruka glavnog izvršnog direktora Svi imamo dužnost da proučimo i razumemo

Више

Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom

Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom cilju posvećeni smo pružanju pomoći ljudima i preduzećima

Више

НАЗИВ ЗАПИСА

НАЗИВ ЗАПИСА НАЗИВ ЗАПИСА ВРСТА : 0. Ознака: Интерни план за спречавање корупције у јавним набавкама МАТ.ДОК:: 9234 Датум: 02.11.2015. На основу члана 21. став 7. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, бр.

Више

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko od dole pomenutih ljudi mislite da su uključeni u korupciju,

Више

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI ZAHTJEV ZA SME KREDIT PODACI O KREDITNOM ZAHTJEVU Vrsta kredita Iznos kredita u Rok otplate u godinama Grace period u mjesecima Namjena kredita/opis: Ukoliko se zahtjev odnosi na dugoročne kredite potrebno

Више

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април 2015. године На основу члана 14. Статута Јавног предузећа Национални парк Ђердап Надзорни одбор Јавног предузећа

Више

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A R evizija IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za 2017. godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS Audit & Consulting doo Beograd Beograd, mart 2018. godine R evizija SADRŽAJ I Opis pravne forme i strukture

Више

UDRUŽENJE BANAKA I FINANSIJSKIH INSTITUCIJA CRNE GORE

UDRUŽENJE BANAKA I FINANSIJSKIH INSTITUCIJA CRNE GORE Polazeći od potreba unapreďenja profesionalizma i poslovnog ponašanja, jačanja principa odgovornosti, zdrave konkurencije zasnovane na ekonomskim i tržišnim principima, Upravni odbor Udruženja banaka i

Више

Na osnovu tače 7

Na osnovu tače 7 BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA Decembar 2013.godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji

Више

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ ПИТАЊЕ ПРАВЕДНОСТИ КОМИСИЈА ЗА ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ Шта је то Закон о једнакости зараде Закон о једнакости зараде (Закон) обавезује послодавца да идентификује и исправи полну

Више

PHOTO COVER OPTION TITLE GOES HERE CAN RUN THREE LINES

PHOTO COVER OPTION TITLE GOES HERE CAN  RUN THREE LINES PERCEPCIJA GRAĐANA O BORBI PROTIV KORUPCIJE U SRBIJI USAID Projekat za odgovornu vlast (GAI) CeSID doo 11. decembar 018. godine USAID Projekat za odgovornu vlast Percepcija građana o borbi protiv korupcije

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Naslov Biznis/funkcionalni vlasnik Važi za Izvršni odbor vlasnik Globalna Politika zaštite podataka o li

Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Naslov Biznis/funkcionalni vlasnik Važi za Izvršni odbor vlasnik Globalna Politika zaštite podataka o li Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Naslov Biznis/funkcionalni vlasnik Važi za Izvršni odbor vlasnik Globalna Politika zaštite podataka o ličnosti Grupni službenik za privatnost (Data Protection

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Dana 28. avgusta 2017. godine na vanrednoj sednici Skupštine Republike Srbije usvojene su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje su usmerene ka sprečavanju

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

План интегритета Други циклус плана интегритета Здравствени центар Ужице Заједничка област: Етика и лични интегритет Ризичан процес: Регулис

План интегритета Други циклус плана интегритета Здравствени центар Ужице Заједничка област: Етика и лични интегритет Ризичан процес: Регулис Други циклус плана интегритета 0-09 Здравствени центар Ужице Етика и лични интегритет Регулисање етике и личног интегритета 7 8 9 Интерним актом о понашању запослених обухватити управљање сукобом интереса

Више

Globalni Kodeks ponašanja

Globalni Kodeks ponašanja Globalni Kodeks ponašanja Drago mi je da vam predstavim Globalni kodeks ponašanja kompanije PepsiCo. Naš Kodeks sadrži smernice za poslovanje na pravi način i osiguravanje integriteta ostaje u srcu svega

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0 u Elektrodi Zagreb d.d. 20.5.2018. Verzija: 1.0 Sadržaj 1 UVOD... 2 1.1 SVRHA DOKUMENTA... 2 1.2 PODRUČJE PRIMJENE... 2 2 OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA... 2 3 TEMELJNA NAČELA... 2 4 SUSTAV ZAŠTITE

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕОГРАД СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА

Више

quality cert uputstvo za koriscenje znaka

quality cert uputstvo za koriscenje znaka UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE ZNAKA SERTIFIKACIJE copyright Quality Cert O QUALITY CERT MEĐUNARODNO NEZAVISNO SERTIFIKACIONO TELO Quality Cert je nezavisno sertifikaciono telo koje je osnovano u cilju pružanja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Etika u donošenju odluka: problemi etičkih prosudba u praksi odnosa s javnošću Hrvatski studiji, 25. 11. 2017. Andreja Pavlović, predsjednica Suda časti Public relations is arguably the communication discipline

Више

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA.doc

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA.doc Akcionarskog društva Sunce UVODNE ODREDBE Kodeks korporativnog upravljanja (u daljem tekstu: Kodeks) postavlja principe korporativnog upravljanja i nadzora nad upravljanjem u kompaniji SUNCE a.d., u vezi

Више

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2015. године Београд, 2016. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА-------------------------------------------------------1-4

Више

MASCC PRIRUČNIK ZA EDUKACIJU PACIJENATA KOJI PRIMAJU ORALNE ANTINEOPLASTIČNE LEKOVE

MASCC PRIRUČNIK ZA EDUKACIJU PACIJENATA KOJI PRIMAJU ORALNE ANTINEOPLASTIČNE LEKOVE MASCC PRIRUČNIK ZA EDUKACIJU PACIJENATA KOJI PRIMAJU ORALNE ANTINEOPLASTIČNE LEKOVE Ovaj priručnik je pripremljen da pomogne zdravstvenim radnicima u proceni i edukaciji pacijenata koji uzimaju oralne

Више

Politika pridruživanja i razvrstavanja naloga - u primeni od godine

Politika pridruživanja i razvrstavanja naloga - u primeni od godine Prilog 2 Pravila poslovanja pri pružanju investicionih usluga, usvojena na sednici Izvršnog odbora, održanoj dana 22.01.2019. godine (br. IO_2_19/5 od 22.01.2019. godine). POLITIKA PRIDRUŽIVANJA I RAZVRSTAVANJA

Више

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/УР/2008/18 26. март 2008. године УРЕДБА

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2 OD GO VO RN A AL K KO ON HO ZU LA MA CI JA 1 SADRŽAJ 1.0. 2.0. 3.0. 4.0. 5.0. 6.0. Pružamo potrošačima izbor uz informacije Ohrabrujemo odgovornu konzumaciju Odgovorno implementiramo inovacije Podržavamo

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

1-244-LH_CoBC_Brochure_A4_SER_ser-SER_ser LH_CoBC_Brochure_A4.indd

1-244-LH_CoBC_Brochure_A4_SER_ser-SER_ser LH_CoBC_Brochure_A4.indd Gradimo sa integritetom Naš Kodeks poslovnog ponašanja 02 LafargeHolcim - Kodeks poslovnog ponašanja Visok učinak i snažan integritet predstavljaju ključ za održivi uspeh. Obavljanje poslova sa integritetom

Више

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T Osobe koje razmišljaju doći na psihoterapiju često nisu sigurne što točno mogu očekivati. Istraživanja pokazuju kako je nezadovoljstvo psihoterapijom često rezultat

Више

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc Г.бр. 1515 од 18. маја 2004.год., Г.бр. 1968 од 23. јуна 2004. год., Г.бр. 1213 од 11.априла 2005.год., Г.бр. 6259 од 30.априла 2007. год., Г.бр. 13117 од 18. децембра 2007. год. На основу тачке 5. став

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O CENTRALNOJ KANCELARIJI PROJEKTA TRANS- EVROPSKE ŽELEZNICE Član 1.

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O CENTRALNOJ KANCELARIJI PROJEKTA TRANS- EVROPSKE ŽELEZNICE Član 1. ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O CENTRALNOJ KANCELARIJI PROJEKTA TRANS- EVROPSKE ŽELEZNICE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije

Више

Values and Expectations Serbian

Values and Expectations Serbian Vrednosti i očekivanja broja 168 integritet predanost odgovorno preduzetništvo moralna hrabrost REVIZIJA ZA 2018. GODINU Frank C. Sullivan, osnivač kompanije RPM 1947. godine Poštovane koleginice i kolege,

Више

ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Juni, godina

ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Juni, godina ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Juni, 2019. godina Vrsta dokumenta: Naziv dokumenta: Broj dokumenta: Područje primjene: ETIČKI KODEKS ETIČKI KODEKS ASA Banka d.d. Sarajevo Svi radnici uključujući

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

ETIČKI KODEKS ZDRAVSTVENE USTANOVE DOM ZDRAVLJA DR NIKA LABOVIĆ BERANE Berane, oktobar godine

ETIČKI KODEKS ZDRAVSTVENE USTANOVE DOM ZDRAVLJA DR NIKA LABOVIĆ BERANE Berane, oktobar godine ETIČKI KODEKS ZDRAVSTVENE USTANOVE DOM ZDRAVLJA DR NIKA LABOVIĆ BERANE Berane, oktobar 2018. godine Na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja Crne Gore br. 51-389/2015 od 29.09.2015. godine i člana 19.

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Opsta nacela nepristrasnosti

Opsta nacela nepristrasnosti АТС-УП 36 ОПШТА НАЧЕЛА НЕПРИСТРАСНОСТИ Овај документ је важећи и без потписа особа које су преиспитале и одобриле документ. Издање/Измена: 1/2 Датум: 06.05.2019. Страна: 1/7 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom kodeksu uređuju se pravila dobrog ponašanja zaposlenika Regionalne

Више

ETIČKI KODEKS MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA Poštovanje potreba i vrijednosti čovjeka Sestra vjeruje u slobodu i održavanje života, poštujući lične p

ETIČKI KODEKS MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA Poštovanje potreba i vrijednosti čovjeka Sestra vjeruje u slobodu i održavanje života, poštujući lične p ETIČKI KODEKS MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA Poštovanje potreba i vrijednosti čovjeka Sestra vjeruje u slobodu i održavanje života, poštujući lične potrebe i vrijednosti čovjeka. 1. Sestra mora pomoći

Више

VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj godine

VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj godine VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj 2019. godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гла

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству (Службени гла УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 04-254/1 Дана, 6.4.2016. године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гласник РС", број 125/03 и 12/06), а у вези са чланом

Више

PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od

PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od 25.5.2018. godine koja se nalazi na sajtu Net TV Plus na

Више

Microsoft Word - poslovni administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - poslovni administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ПОСЛОВНИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈE, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Пословни администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација 3.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Centar za zastupanje demokratske kulture Antikorupcijska kampanja na severu Kosova Opština Mitrovica (Sever) 1. Da li su po Vašem mišljenju slededi slučajevi primeri korupcije? 1 1 9 8 72 7 1. Uzimanje

Више

Sarajevo, 15

Sarajevo, 15 Na temelju člana 14 Zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj 32/01) i Izmjena i dopuna zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 616) naziv iznad člana i član 22. brišu se. Član 2. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

Министарство унутрашњих послова Одељење за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Палата Србије Булевар Михајла Пупина Но

Министарство унутрашњих послова Одељење за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Палата Србије Булевар Михајла Пупина Но Министарство унутрашњих послова Одељење за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Палата Србије Булевар Михајла Пупина 2 11070 Нови Београд З А Х Т Е В за приступ информацијама од

Више

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Финансијски администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више



 NESLUŽBENI PREČIŠĆENI TEKST ODLUKA O VOĐENJU POSEBNE EVIDENCIJE O TEKUĆIM I KAPITALNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM I DOSTAVLJANJU PODATAKA O TIM POSLOVIMA ("Službeni list Crne Gore", br. 8/17 od 03.02.2017,

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

PREDNACRT

PREDNACRT ЗАКОН О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ОРГАНИМА УПРАВЕ БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ На основу члана Статута Брчко дистрикта Босне и Херцеговине («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», бројеви 1/00, /00, 7/0, 0/0 и /0),

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer AKCIONI PLAN 2019-2020. ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD 2019-2023. GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mera Republika Srbija poseduje efikasan i održiv sistem

Више

Prilog 1 - Informacije o usluzi promene platnog računa Verzija 2

Prilog 1 - Informacije o usluzi promene platnog računa Verzija 2 Verzija 2 Informacije o usluzi promene platnog računa BANKA NAZIV Komercijalna banka A.D. Beograd ADRESA Svetog Save 14, 11000 Beograd Internet adresa www.kombank.com Opšte informacije o usluzi promene

Више

Zajednica opština Crne Gore Stvarajmo povjerenje ETIČKI KODEKS LOKALNIH SLUŽBENIKA/CA I NAMJEŠTENIKA/CA Ovaj model je pripremljen uz stručnu pomoć i p

Zajednica opština Crne Gore Stvarajmo povjerenje ETIČKI KODEKS LOKALNIH SLUŽBENIKA/CA I NAMJEŠTENIKA/CA Ovaj model je pripremljen uz stručnu pomoć i p Zajednica opština Crne Gore Stvarajmo povjerenje ETIČKI KODEKS LOKALNIH SLUŽBENIKA/CA I NAMJEŠTENIKA/CA Ovaj model je pripremljen uz stručnu pomoć i podršku Organization for Security and Co-operation in

Више

KODEKS PONAŠANJA

KODEKS PONAŠANJA KODEKS PONAŠANJA Sadržaj: 1. Opšte smernice...1 1.1. Svrha ovog dokumenta...1 1.2. Zdravlje zaposlenih, zaštita na radu i bezbednost...1 1.3. Poštovanje ljudskih prava...2 1.4. Korupcija i mito...2 1.5.

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула 2018. године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: 7-00-00233/2018-01 Високи савет судства Врховни касациони суд Број: 021-05-065/2018-01

Више

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ Пут Нови Сад Нови Сад, Руменачка 150/а Пиб: Матични број: Шифра делатности: 4211 Текући рачун: АИК

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ Пут Нови Сад Нови Сад, Руменачка 150/а Пиб: Матични број: Шифра делатности: 4211 Текући рачун: АИК ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ Пут Нови Сад 21000 Нови Сад, Руменачка 150/а Пиб: 100187770 Матични број: 08171963 Шифра делатности: 4211 Текући рачун: АИК банка а.д. Ниш 105-31605-80 Нови Сад; 23.07.2018. Број:

Више

Na osnovu člana 398, 400, Zakona o privrednim društvima ("Sl

Na osnovu člana 398, 400, Zakona o privrednim društvima (Sl GALENIKA FITOFARMACIJA a.d. Na osnovu članova 22. i 23. Statuta GALENIKE-FITOFARMACIJE a.d. (u daljem tekstu: Društvo) i članova 5. i 7. Poslovnika o radu Skupštine Društva, Odbor direktora je na svojoj

Више

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES ID br. Datum prijema Podneto elektronski Dokument potpun /Inicijali GREATER HARTFORD TRANSIT DISTRICT MOLBA ZA PREVOZ ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U SKLADU SA ZAKONOM ADA (Zakon o pravima Amerikanaca sa invaliditetom)

Више

Microsoft Word - tekst o ALAC projektu2.doc

Microsoft Word - tekst o ALAC projektu2.doc Антикорупцијско саветовалиште (ALAC) Један од разлога због којег борба против корупције не даје за сада пуне резултате јесте чињеница да многи грађани који се са овом појавом суочавају не познају у довољној

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/23 29. септембар 2001. године

Више

Poreska utaja

Poreska utaja Poreska utaja Šta je poreska utaja? Poreski sud, slučaj Mandt v. Comm r, TC Memo, 1955-226, stated: Prevara ukazuje na nepoštenje, svjesnu i proračunatu namjeru u vrijeme kad su sporne prijave poreza pripremljene

Више

Globalni Kodeks ponašanja

Globalni Kodeks ponašanja Globalni Kodeks ponašanja Drago mi je da vam predstavim Globalni kodeks ponašanja kompanije PepsiCo. Naš Kodeks sadrži smernice za poslovanje na pravi način, dok nastojimo da ostvarimo svoju viziju da

Више

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 15.

Више

Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENC

Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENC Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENCA ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI DISTRIBUCIJE ELEKTRIČNE

Више

Folie 1

Folie 1 Subotica, oktobar 2013. Postani Siemens dobavljač - privilegije i obaveze Restricted Siemens AG 2013 All rights reserved. siemens.rs Postani Siemens dobavljač Obaveze i privilegije Šta Siemens očekuje

Више

ПЛАН ИНТЕГРИТЕТА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ (други циклус ) Јагодина, 2017.

ПЛАН ИНТЕГРИТЕТА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ (други циклус ) Јагодина, 2017. ПЛАН ИНТЕГРИТЕТА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ (други циклус 06-09) Јагодина, 07. Други циклус плана интегритета 06-09 Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина

Више

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана Акт је ступио на снагу 15.03.2018. године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од 13.04.2018. године. На основу члана 499. став 4. и члана 518. став 3. тачка 1) Закона о извршењу и обезбеђењу

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака ( Службени гласник БиХ број: 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више