SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK LORIS IVANČIĆ ŽIC CROSSOVER GLAZBA DIPLOMSKI RAD ZAGREB, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMI

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK LORIS IVANČIĆ ŽIC CROSSOVER GLAZBA DIPLOMSKI RAD ZAGREB, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMI"

Транскрипт

1 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK LORIS IVANČIĆ ŽIC CROSSOVER GLAZBA DIPLOMSKI RAD ZAGREB, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK

2 CROSSOVER GLAZBA DIPLOMSKI RAD Mentor: red. prof. Jakša Zlatar Student: Loris Ivančić Žic Ak.god /2018. ZAGREB, 2018.

3 DIPLOMSKI RAD ODOBRIO MENTOR red. prof. Jakša Zlatar Potpis U Zagrebu, Diplomski rad obranjen Povjerenstvo: OPASKA: Papirnata kopija rada dostavljena je za pohranu Knjižnici Muzičke akademije

4 Sadržaj 1. Uvod Crossover glazba Crossover Maksima Mrvice Repertoari Maksima Mrvice i načini crossover obrade a) Doslovno ponavljanje s određenim izmjenama b) Djelomično doslovno ponavljanje c) Tretiranje skladbe u obliku sheme d) Isticanje određenih tema i dodavanje ''mostova'' u kontekstu skladbe Zaključak Literatura... 30

5 1. Uvod Klasična glazba je osnova, baza za popularnu glazbu. Nalazi li ona u današnje vrijeme svoju egzistenciju među mladim ljudima? Postotak onih koji slušaju klasičnu glazbu je iz godine u godinu sve manji. Hrvatska glazbena mladež smatra da i u Hrvatskoj manjka kulture, znanja i volje za koncerte klasične glazbe kao i općenito za glazbeni odgoj. Ono što se u SAD-u i Engleskoj razvilo je glazbeni žanr kojeg se marketinški naziva crossover glazba. Kako neki žanrovi, obzirom na mentalitet u određenim zemljama, nisu uvijek prolazni, tada im se dodaju pojedini elementi popularne glazbe koji su karakteristični za neku zemlju. Na taj način skladba dobiva zanimljiviji zvuk i primamljiviji ugođaj, osobito među mladeži. Takav je slučaj i sa klasičnom glazbom. Najpoznatije melodije izvode se najčešće na pojedinačnim klasičnim instrumentima uz bubnjeve, električne gitare, sintesajzere i ostale instrumente koji se inače koriste u popularnoj glazbi. Dodatkom, primjerice uz neku klavirsku klasičnu skladbu, glazba dobiva neku novu dimenziju i medijsku pozornost. Međutim, ta mješavina klasike i popularne glazbe, naišla je i na podijeljene kritike kod klasično obrazovanih glazbenika i posrednika klasične glazbe koji takvo izvođenje klasike smatraju komercijalizacijom, a neki kompromisom. Glavni razlog zbog kojeg sam odlučio pisati o ovoj problematici je taj što se to odvija u okviru vremena u kojem živimo i zato što je mladima sve teže slušati klasičnu glazbu. Naposljetku se svelo na to da ju treba prezentirati u modernijem ''štihu'' zbog pokušaja da se vrati u njezino izvorište. U tome su dosad uspjeli neki izvođači, posebno klasično obrazovani pijanisti, poput Maksima Mrvice.

6 Kroz analizu njegovih obrada klasične klavirske glazbe, pokušat ću objasniti na koji način on pojednostavljuje poznate melodije u obliku popularne glazbe i koji zvukovni elementi, odnosno efekti, privlače mlađu publiku.

7 2. Crossover glazba Crossover je pojam primijenjen na glazbena djela ili izvođače koji se, osobito u Sjedinjenim Državama, oslanjaju na različite tipove publike, koji prate različite glazbene stilove ili žanrove. U nekim kontekstima izraz crossover može imati negativne konotacije povezane s kulturnim prisvajanjem, što podrazumijeva miješanje prepoznatljivih osobina glazbe da se privuče više slušatelja. Na primjer, u prvim godinama rock and rolla, mnoge pjesme koje su izvorno zabilježile afro-američki glazbenici ponovno su snimili bijelci poput Pat Boonea u više toniranom stilu, često s promijenjenim tekstovima, koji nisu imali snažan izraz izvorne inačice. Ovi podlošci bili su popularni široj publici. Klasični crossover obuhvaća i klasičnu glazbu koja je tako postala popularizirana. Na taj način, popularne glazbene forme, obrazovani umjetnici izvode na klasični način. Također se može odnositi na suradnju klasičnih i popularnih izvođača, kao i glazbu koja kombinira elemente klasične glazbe (uključujući opernu i simfonijsku) s popularnom glazbom (uključujući pop, rock, itd.). Pop pjevači i glazbenici, operni pjevači, klasični instrumentalisti, a ponekad i rock grupe prvenstveno izvode klasični crossover. Iako je fenomen bio dugo uobičajen u glazbenom svijetu, naziv klasični crossover stvorile su izdavačke kuće 1980-ih godina. Prvi koncert Tri tenora 1990.g. bio je značajan po tome što su Luciano Pavarotti, José Carreras i Plácido Domingo izveli kombinaciju opere, napuljskog folklora, glazbenog kazališta i pop-glazbe pred golemom televizijskom publikom. To je postavilo temelje modernog procvata križanja klasične i zabavne glazbe. Operni pop (ili popera) je podžanr pop glazbe koja se izvodi u opernom pjevanju ili pjesmi, temi ili motivu klasične glazbe stilizirane kao pop. Prema povjesničarima glazbe, operne pop pjesme postale su najzastupljenije usponom glazbenika Tin Pan Alley tijekom ranih 1900-tih. Jedan od utjecaja bila je velika seoba talijanskih imigranata u SAD, među kojima je Enrico Caruso inspirirao stvaranje "novinskih pjesama" koristeći talijanski dijalekt.

8 Pjesme su često koristile operni repertoar "da napravi satiričnu ili aktualnu točku". Operni tenor Luciano Pavarotti privukao je pozornost pjesmom Caruso Lucija Dalla g. Drugi pjevači, uključujući Andrea Bocelli, Josh Grobana i Katherine Jenkins, također su zabilježili uspjeh na tom području. Operne pop izvedbe, poput onih Tri tenora, privukle su brojniju publiku i donijeli veći profit od uobičajene operne glazbe.

9 3. Crossover Maksima Mrvice Hrvatski pijanist Maksim Mrvica rođen je g. u Šibeniku gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Sekso. Već kao devetogodišnjak počinje javno nastupati da bi s nepunih dvanaest godina svirao svoj prvi koncert s orkestrom. Nakon brojnih koncerata u rodnom gradu, godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te studira u klasi prof. Vladimira Krpana, kod kojega je godine diplomirao s odličnim uspjehom. Iste godine upisuje jednogodišnji studij usavršavanja na Konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti u klasi prof. Lászla Baranyaya. Od godine usavršava se na Konzervatoriju Aleksandr Skrjabin u Parizu u klasi prof. Igora Laszka. Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima te u Salzburgu, Beču, Genevi, Budimpešti, Parizu i Sankt Peterburgu. Uspješno je snimao za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. Surađivao je s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a s dirigentom Alanom Buribaevijem. Dobitnik je nekoliko nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima, od kojih prve nagrade na Državnom natjecanju učenika glazbe u Zagrebu g., Rektorove nagrade Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997./98., nagrade austrijskog Rotary cluba godine, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Nicolai Rubinstein u Parizu 1999., te prve nagrade na pijanističkom natjecanju Portoise u Parizu Dobitnik je i diskografske nagrade Porin g. za najbolji album u kategoriji klasične glazbe, Geste, koji sadrži djela hrvatske avangarde. Osim redovnog studija na Akademiji, usavršavao se i na brojnim majstorskim tečajevima aktivno sudjelujući na seminarima kod priznatih svjetskih pedagoga i pijanista kao što su Igor Laszko, Semiom Balshem, Edit Picht-Axenfeld, László Baranyay, Nina Kazimirova, Virginio Pavarana, Sergej Senkov i Christine Paraschos.

10 Godine upoznaje poznatog estradnog skladatelja i člana grupe Magazin, Tončija Huljića koji mu ujedno i piše skladbe i upoznaje ga s producentom Mel Bushom, koji je odmah nakon uspjeha s violinističkim kvartetom Bond tražio pijanista koji bi potvrdio stvaranje mješavine popa i klasične glazbe za izdavačku kuću EMI Classics. Godine snimio je svoj dosad najuspješniji croossover album The Piano Player, koji je dobio zlatnu ploču u Maleziji, Kini i Indoneziji te platinum u Tajvanu, Singapuru i rodnoj Hrvatskoj, a u Hong Kongu čak i dvostruki platinik, gdje se album zadržao 12 tjedana na prvom mjestu HMV International Pop Chart-a. Svojim sljedećim albumima i dalje pomiče granice klasične glazbe, obrađujući poznate melodije ne samo klavirske nego i operne, simfonijske i filmske pa čak i popularne pjesme, poput Bohemian Rhapsody grupe Queen. Ono što Mrvica često u svojim intervjuima spominje je činjenica da sve manje mladih sluša klasičnu glazbu i da im on približava njeno križanje s popularnom, s ciljem da budu osviješteni i da ju na taj način i zavole.

11 4. Repertoar Maksima Mrvice i načini crossover obrade Među mnogim Mrvičinim djelima iz klasične glazbe kojima je dodao moderni štih što je primjereno samo u popularnoj glazbi, izabrao sam djela koja su na neki način obvezni dio repetoara svakog pijanista. Svako od njih poredan je u sljedećim kategorijama prema načinu njihove obrade i tijeka određene skladbe: a) doslovno ponavljanje s određenim izmjenama, b) djelomično doslovno ponavljanje, c) tretiranje djela u obliku sheme, d) isticanje određenih tema i dodavanje ''mostova'' u kontekstu skladbe. a) Doslovno ponavljanje s određenim izmjenama 1.) Frederic Chopin: Etida u c-molu, op. 10, br. 12, 'Revolucionarna' Prema ovoj poznatoj klavirskoj skladbi, Maksim Mrvica se odnosi podosta dosljedno, s time kad počinje glavna tema i njen modulacijski prijelaz prije ponovnog javljanja teme, inače šesnaestinska basovska dionica pretvara se u akorde prateći ritam violinske, ali uz povremene silazne nizove šesnaestinskih tonova radi dočaravanja prijelaza. Na drugom ponavljanju glavne teme, izvorni aranžman izlazi na vidjelo u kontekstu razvojnog dijela, ali umjesto kadence u zadnjem dvotaktu u skladbi, svira se sekvenca basovske dionice iz uvodnog dijela prije glavne teme, čiji se aranžman, u kojem nema šesnaesti-

12 nki, ponavlja. Pri drugom dolasku glavne teme, vraćajući se izvorniku, svira se od drugog dijela teme iz razvojnog dijela, sve do izvorne kadence. b) Djelomično doslovno ponavljanje 1.) Nikolaj Rimski-Korsakov: Bumbarov let, interludij iz opere Bajka o caru Saltanu Prema izvornoj snimci, nakon zvučnih efekata morskih valova i sintetiziranog efekta titranja bumbarovih krila, uz pratnju elektronskih zvukova sa sintisajzera i šest ponavljanja motiva u violinskoj dionici i kromatske ljestvice dominante kroz dvije oktave počinje izvorna skladba najpoznatijeg izvatka iz baleta. Dosljedno slijedeći aranžman Sergeja Rahmanjinova, ali u sporijem tempu kako bi ritam techno glazbe, podžanra popularne glazbe, došao do izražaja. Nakon kadence slijedi četverotaktna pauza kojom manifestiraju elektronski zvukovi sintesajzera i sintetizirani efekt titranja bumbarovih krila prije ponovnog ponavljanja cijele skladbe uz povremene elektronski zvukovne manifestacije dozvoljene u techno glazbi (još jednom žanru popularne glazbe). Kadenca je prema aranžmanu Jeffa Wayna promijenjena u akorde kako bi završetak dobio na dramatičnosti. 2.) Modest Petrovič Musgorski: Slike s izložbe: IV. Byldo Ovaj stavak u izvorniku ima jednoličnost tonskih zapisa osminki s dvije melankolične i lirične teme. Stoga ova obrada mijenja njihov redoslijed pazeći da se ništa novo ne aranžira, kako je to uobičajeno u obradama, već u svom kolosijeku vrti motive tema, pri čemu kod prve

13 teme basovska dionica terci u osminkama kod puhača pridodaje sumornom ugođaju od početka skladbe. Nakon izlaganja prve teme iz prve velike rečenice, odmah slijedi druga tema, ali na polovici rečenice kod funkcije D-dura, dolazi do prohodne harmonijske progresije koja vraća u gis-mol i izlaže prvu temu. Iz druge velike rečenice nakon toga se dosljedno provodi cijeli dio s drugom temom iz izvornika na način da izmijenjeni klavirski aranžman služi kao pratnja orkestru koji svira melodiju iz izvorne orkestralne partiture. Pritom se ne nastavlja odmah povrat na prvu temu već se u pianissimu javlja motiv iz onog takta u kojem je izložena druga tema, ali u funkciji gis-mola koji služi kao malo proširenje za nadolazeću prvu temu u oktavama iz izvornika i nakon toga posljednji put se javlja druga tema iz prvih devet taktova velike rečenice i preskače srednjih sedam, da bi posljednji takt iz dvotaktne fraze označio dominantnu funkciju za završetak skladbe s codom u kojem se javlja uzlazno kretanje terce akorda gis-mola. 3.) Sergej Rahmanjinov: Rapsodija na Paganinijevu temu Ovo Rahmanjinovo remek-djelo, koji je prema izvorniku oblik s varijacijama, zbog korištenja glavne teme te dviju oprečnih iz 7. varijacije (drugi put se ponavlja s pomalo drukčijim aranžmanom) i 18. varijacije te code iz završne, vidno je pojednostavljena. Sudeći po trajanju od deset minuta to je jedna od najdužih skladbi obrađena u modernom štihu, iako to ne umanjuje njenu slojevitost u dosljednosti izvedbe Rahmanjinovog ''sloga''.

14 4.) Pjotr Ilijič Čajkovski: 1. koncert za klavir i orkestar u b-molu, op. 23, 3. stavak: Allegro con fuoco Treći je stavak po svom obliku rondo s dvije oprečne teme. U ovoj obradi zadatak je bio ukazati na njih uz posebno skladane dijelove koji nemaju veze s izvornikom. Služe kao jednostavni prijelazi unutar osnovnog tonaliteta. Izvorni se razvojni dijelovi između tema, prije završnog dijela izlaganja druge teme u B-duru ne uklapaju u cjelinu. Potrebno je istaknuti da se prva tema javlja samo dvaput, a varijanta teme četiri puta, s time da četvrti put izvornim prohodnim uzlazom dolazi prema drugoj, liričnoj temi koja se prvi put javlja u tonalitetu B-dura. Odmah nakon ljestvičnog niza slijedi trijumfalni finale code koji je ostao dosljedan izvorniku kao logičan završetak skladbe. 5.) Pjotr Ilijič Čajkovski: Dumka op. 59 (Prizori iz ruskog sela) S obzirom na to da je Dumka melankoličnog karaktera, poput svojevrsne slavenske balade, uz mjestimičnu promjenu aranžmana od izvornog, ova obrada sadrži dvije oprečne teme, jednu u c-molu iz Andante cantabile dijela koja se najprije dvaput ponavlja i ubacuje potpuno drukčiji aranžman s akordima (vidi primjer 1).

15 Primjer 1: Pjotr Ilijič Čajkovski: Dumka op. 59 (Prizori iz ruskog sela) Zatim nastavlja izvorni notni tekst od 24. do 39. takta uz dvotaktni prijelaz arpeggia prirodne dominante da bi se prva tema javila za oktavu više, a najavljuje drugu u paralelnom duru u Con anima dijelu u izvornom aranžmanu uz osmotaktni prijelaz temeljen na obrascu 59. takta (vidi primjer 2) i povratak na prvi dio skladbe, s posebno izrađenom kadencom s kojom se izostavlja živahni dio koji za obradu po svojoj logici nije nužan radi mističnijeg završetka akorda c-mola u arpeggiu (vidi primjer 3). Primjer 2: Pjotr Ilijič Čajkovski: Dumka op. 59 (Prizori iz ruskog sela)

16 Primjer 3: Pjotr Ilijič Čajkovski: Dumka op. 59 (Prizori iz ruskog sela)

17 6.) Ludwig van Beethoven: Sonata u f-molu, 'Appassionata', op. 57, 3. stavak: Allegro, ma non troppo Budući da izvorni treći stavak započinje naznakom attaca sa završnog akorda smanjenog septakorda VII f-mola iz drugog stavka, aranžer se odlučio na reminiscenciju uvodnog dijela iz prvog stavka koji počinje prepoznatljivim motivom silaznog molskog kvintakorda, upotrijebivši ga kao predtakt za akorde u dinamici forte nakon uvodnih izvornih šesnaest taktova koji, u posebno tretiranom aranžmanu, slijedi harmonijsku funkciju I-D-D/S- S-T-D. Tako se prelazi na glavni dio ekspozicije nakon izbačenog 19-taktnog uvodnog dijela trećeg stavka vjerno sljedeći obrazac izvornika prve teme unutar 45 taktova. Nakon izlaganja teme u basovom ključu slijedi dvotaktna pauza kao efektni blok da bi se tema u violinskom ključu javila dvaput. Zatim još jedan blok koji aludira na šesnaestinske melizme od prvih osam taktova razradnog dijela stavka nakon mosta prije ponovnog izlaganja teme u violinskom ključu. Nakon toga slijedi niz varijanti melizama prema obrascu razradnog dijela, a zatim reminiscencija novo aranžiranog dijela obrasca glavne teme koji završava ljestvičnim nizom iz 164. takta. On dosljedno prati tijek stavka prema martellatu i arpeggia šestnaestinskog harmonijskog slijeda napuljskog sekstakorda i dominantnog septakorda. Potom se vraća na glavnu temu retrospektivno od violinskog do basovog ključa. Kako se tema u izvorniku izlaže s još jednim dvotaktnim blokom pauze za posljednje izlaganje teme u violinskom ključu, odmah nakon toga slijedi kadenca iz code. 7.) Johannes Brahms: Sonata u f-molu, op. 5, br. 3, 1. stavak: Allegro maestoso Obrada ovog stavka vjerojatno najdosljednije prati tijek skladbe uz poneke izuzetke, a to je ponavljanje upečatljive prve teme koja bi se u popularnoj glazbi trebala smatrati refrenom, ali u ovom slučaju nije, već svojim izlaganjem ostavlja dojam koji određuje srž samog stavka.

18 Nakon dosljednog uvoda akorda u fortissimu i prve teme do dominante f-mola, tema se javlja u aranžiranom slijedu akorda prema svom ritamskom obrascu iz izvornika za oktavu više. Također do dominante koja priprema most baziran na uvodu stavka pa do druge teme i codette napola prekinute kod zadnje osminke dominantog septakorda zbog ponavljanja ekspozicije s uvodom i ranije spomenutim aranžmanom teme u akordima za oktavu više. Zatim slijedi izvorna provedba u tonalitetu cis-mola u kojem orkestar i zbor u pozadini imaju ulogu izlaganja glavne teme uz aranžiranu klavirsku pratnju radi postizanja pomalo umjetne dramatičnosti. Potom dolazi do dosljednog smirenja i provođenja motiva glavne teme prema izvorniku u dijelu koji nakon dvostruke taktne crte modulira u Des-dur. U jednom trenutku kada se u srednjem glasu svira ton a, tada se po novom aranžmanu taj dio kroz tri takta naizgled zaustavlja na harmoniji F-dura da bi nastavio s modelom uvoda koji se u izvorniku javlja sedam taktova od dvostruke taktne crte. Pri povratku u osnovni tonalitet, on je transkribiran za čistu kvartu više. Zatim se, pošto ovaj stavak nema reprizu, u obradi ponaša kao da postoji, s obzirom na izlaganje teme u osnovnom tonalitetu, također dvaput. Tada se prelazi na drugu temu u F-duru uz dosljedni slijed izvornika, uključujući proširenja s tonalitetnom nestabilnosti koji se javlja samo prije code, u kojoj se nakon modela uvoda ne svira takt prije dvostruke taktne crte pod oznakom pesante, već odmah prelazi na šesteročetvrtinski takt s akordima i oktavama u protupomaku koji vode k tročetvrtinskoj mjeri za kadencu harmonijske progresije II7-D7-T.

19 c) Tretiranje djela u obliku sheme Camille Saint Säens: Karneval životinja: Akvarij i Labud Ova dva poznata stavka zbog svoje izvorne kratkoće i jednoličnog izlaganja tematskog materijala dobijaju na slobodi u aranžmanu tako da djeluju potpunije, iako se ponekad čini da ta takva vrsta obrade narušava osnovni smisao, a to je meditativni osjećaj melankolije koji dočarava labuda na jezercu i mističnost antigravitacije vodenog svijeta morskih bića. Isto tako ne može se reći da odsjeci izvornih partitura nisu prisutni jer oni između dramatičnijih dijelova aranžmana služe poput jeke kao svojevrsni povratak na stari način. d) Isticanje određenih tema i dodavanje ''mostova'' u kontekstu skladbe 1.) Edvard Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.16, 1. stavak: Allegro molto moderato S dvije prepoznatljive teme koje se isprepliću i nekoliko intervencija oko harmonijske funkcije T-D s codom, ova obrada skladbe spada među najjednostavnijim za slušanje za publiku neupućenu u klasičnu glazbu. Skladba počinje uvodom prije prvog izlaganja druge teme iz izvornika silaznim nizom akorda tonike i dominante u prepoznatljivom ritmu s dvije šesnaestinke i osminkom na svaku dobu, čiji će motivi poslužiti za ono što bi se u popularnoj glazbi nazvalo refrenom (vidi primjer 4, motiv teme označen crvenom). Nakon toga slijedi u orkestralnim dionicama akord a-mola prvih dva takta na prvu dobu, zatim na prvu i treću pa na svaku dobu pripremajući klavirsku dionicu za četverotaktnu drugu temu. Ona se javlja samostalno, a pri drugom ponavljanju uz pratnju orkestra. Potom se javlja lirični dio od četiri takta s izvornom kantilenom koji se izlaže samo jednom prije refrena (motiva prve teme iz uvoda). Refren se izlaže dvaput,

20 s time da se drugi put u klavirskoj dionici mogu čuti silazne rastvorbe akorda a-mola i uzlazne rastvorbe dominante (vidi primjer 5). Nakon toga slijedi posebno uzlazno sekvencirane šesnaestinske kod gudača koji pripremaju ponovno izlaganje druge teme iz prvog puta i liričnog dijela kantilene. Nakon toga se dvaput isprepliću varijanta motiva prve teme i zadnji dvotakt druge teme u paralelnom C-duru koji vode k maestoznom izlaganju cjelovite prve teme u klavirskoj dionici. Nakon toga dolazi do potpune razrade varijante motiva prve teme kojoj prethodi još jedan novi sekvencirani dio gudačkih dionica (vidi primjer 6). Tada skladba doživljava svoj vrhunac s refrenom dok klavirska dionica prati orkestar rastavljenim akordima tonike i dominante u martellatu (vidi primjer 7). Konačno dolazi dosljedno predstavljena coda iz prvog stavka s pretposljednja četiri takta u kojem prva tema služi kao kadenca sa silaznim akordima a-mola na svaku drugu dobu i jednotaktnim glissandom do završnog akorda a-mola. Primjer 4: Edvard Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.16, 1. stavak: Allegro molto moderato

21 Primjer 5: Edvard Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.16, 1. stavak: Allegro molto moderato Primjer 6: Edvard Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.16, 1. stavak: Allegro molto moderato

22 Primjer 7: Edvard Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.16, 1. stavak: Allegro molto moderato 2.) Franz Liszt: Totentanz Ova skladba ima posebni tretman. Radi se poglavito o manifestiranju gregorijanske melodije Dies Irae s uvodom i određenim dijelovima završne varijacije tog Lisztovog koncerta za klavir i orkestar. Kako bi se pojednostavio kontekst, a opet, dobio na dramatičnosti, umjesto izvornih varijacija na temu dobivamo prilagođeni aranžman Matta Dunkleyja. On temu tretira kao u popularnoj glazbi na četiri kitice s mostom (koristeći dio završne varijacije s glissandom prije code) i refrenom (koji se drugi put ponavlja dvaput) (vidi primjer 8). Za prijelaz koristi dio završne varijacije prije glissanda i silazni kromatski niz oktava iz code prije ponovnog izlaganja teme i spomenutog mosta za refren i izvornu codu koja počinje od kromatskog niza oktava s izvornom kadencom.

23 Primjer 8: Franz Liszt: Totentanz

24 3.) Camille Saint Säens: Karneval životinja: Marš lavova S obzirom da je ovaj stavak, kao i svi u cjelokupnoj skladbi, napisan za dva klavira i orkestar, klavirski aranžman preuzima klavirsku pratnju iz dionice prvog klavira dok gudači izlažu glavnu temu. Tu temu preuzima u oktavama iz razloga da upotpuni skladbu koja je u izvorniku sporija i kraća nego u njenoj obradi (vidi primjer 9). Primjer 9: Camille Saint Säens: Karneval životinja: Marš lavova Kao i u izvorniku, skladba počinje brzim martellatom cijelih nota u šezdesetčetvrtinkama iz dijela Andante maestoso. Nakon njih slijedi silazni pa uzlazni glissando kroz dvotakt kao priprema za izlaganje glavne teme u oktavama u violinskom ključu dok basov ključ koristi shemu akorda iz dionice prvog klavira. Nakon drugog ponavljanja teme dodan je jednotaktni posebno skladani prijelaz u osminskim triolama g-b-h, g-cis-d, g-fis-g i osminka a (vidi primjer 9, triole označene u crvenom kvadratastom okviru), koji će, gledajući izvornik, javiti i nakon kromatskih martellata u oktavama i akorda u drugom dijelu skladbe nakon glavne teme. Zatim se javlja još jedan posebno skladani dio koji podsjeća na glazbu s karnevala u trozvucima i ljestvičnim nizovima kao svojevrsno proširenje (vidi primjer 10).

25 Primjer 10: Camille Saint Säens: Karneval životinja: Marš lavova Međutim, nakon toga, primijenjena je novina koja je neuobičajena, ali s obzirom da se radi o obradi u kojoj je samostalnost koncepta dozvoljena. To je preuzimanje teme iz nekog drugog stavka iz opusa, u ovom slučaju prvih osam taktova iz 3. stavka Brze životinje. To se nalazi subdominatnom tonalitetu a-mola (d-molu) te u znatno sporijem tempu radi prilagodbe ustanovljenom tempu cijele skladbe (vidi primjer 11). Time na ''lukav'' način u kontekstu skladbe služi kao most za ponovnu manifestaciju glavne teme i već spomenutog prijelaza i četverotaktnog proširenja koji vode prividnom smirenju ugođaja s posebnim tretmanom teme (vidi primjer 12).

26 Primjer 11: Camille Saint Säens: Karneval životinja: Marš lavova

27 Primjer 12: Camille Saint Säens: Karneval životinja: Marš lavova Nakon novog trotaktnog prijelaza koji potencira na posljednje izlaganje glavne teme, prijelaz i proširenje sada služe kao priprema za codu iz izvornika koja je aranžirana tako da se trotaktna melodija ne izlaže u oktavama već kao zasebni tonovi. Zatim dolazi do malog proširenja prije kromatskog martellata da bi skladba završila ne samo oktavom kao u izvorniku, nego i akordom a-mola kao kadenca (vidi primjer 13).

28 Primjer 13: Camille Saint Säens: Karneval životinja: Marš lavova

29 5. Zaključak Iako dosad nije bilo detaljnijeg proučavanja ovog žanra koji se tek koherentno i suženo spominje u glazbenim časopisima, koji ga prate paralelno s popularnom i svjetovnom glazbom, želi se istaknuti da crossover glazbu klasično obrazovani glazbenici redovito izbjegavaju smatrajući ju manje vrijednom. S obzirom da je klasična glazba sama po sebi jedinstvena i nema potrebe za ikakvim promjenama, mlađe generacije tragaju za novim poimanjem glazbe općenito i zbog toga su takve promjene na neki način opravdane, ma koliko god one bile protiv pravila. Ali uvijek postoje načini da se stvari nakon burnih promjena ustale i vrate svom izvorištu. Ustanovljeno je isto tako da glazba ne treba biti jednolična i da uvijek traži od izvođača drukčije, no opet odmjereno postupanje i izlaganje glazbene materije u javnosti. Čak i ljudi koji su laici po pitanju znanja o glazbi svojom reakcijom na izvedbe mogu postaviti kriterije i, kao što neki umjetnici znaju reći, publika je najbolji kritičar.

30 6. Literatura Snimke: Frederic Chopin: Etida u c-molu, op.10, br. 12, 'Revolucionarna', Nikolaj Rimski-Korsakov: Bumbarov let, interludij iz opere Bajka o caru Saltanu, Modest Petrovič Musgorski: Slike s izložbe: IV. Byldo, Sergej Rahmanjinov: Rapsodija na Paganinijevu temu, Pjotr Ilijič Čajkovski: 1. koncert za klavir i orkestar u b-molu, op. 23, 3. stavak: Allegro con fuoco, Pjotr Ilijič Čajkovski: Dumka op. 59 (Prizori iz ruskog sela), Ludwig van Beethoven: Sonata u f-molu, 'Appassionata', op. 57, 3. stavak: Allegro, ma non troppo Edvard Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.16, 1. stavak: Allegro molto moderato,

31 Johannes Brahms: Sonata u f-molu, br.3, op. 5, 1. stavak: Allegro maestoso, Camille Saint Säens: Karneval životinja: Marš lavova, Akvarij i Labud, Franz Liszt: Totentanz za klavir i orkestar,

32 artdancemovies.com, ed. Música Classical Crossover (izdanje na španjolskom) Hamberlin, Larry. "Introduction". Tin Pan Opera: Operatic Novelty Songs in the Ragtime Era (prvo izdanje). Oxford University Press str. 3 Autunnali, Melisanda Massei. Caruso: Lucio Dalla e Sorrento, il rock e i tenori (izdanje na talijanskom). Rim: Donzelli str. 4-5, 137 Greenwald, Helen M., ed. (2014). The Oxford Handbook of Opera. Oxford University Press. str

Microsoft Word - solfeggio zadar2011.doc

Microsoft Word - solfeggio zadar2011.doc PISMENI DIO - I. kategorija Regionalno natjecanje Zadar 7. - 13. ožujka 2011. Ime i prezime natjecatelja: Škola: Nastavnik: ZADACI 1. Napiši zadanu ljestvicu uzlazno i silazno s predznacima ispred note,

Више

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU ODSJEK ZA GLAZBENU UMJETNOST STUDIJ GLAZBENE PEDAGOGIJE Hrvoje Aušić DV

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU ODSJEK ZA GLAZBENU UMJETNOST STUDIJ GLAZBENE PEDAGOGIJE Hrvoje Aušić DV SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU ODSJEK ZA GLAZBENU UMJETNOST STUDIJ GLAZBENE PEDAGOGIJE Hrvoje Aušić DVOGLASNE INVENCIJE J. S. BACHA Završni rad Mentor: red.

Више

HDGPP HRVATSKO DRUŠTVO GLAZBENIH I PLESNIH PEDAGOGA 51. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa PISMENI DIO - I. kategorija SOLFEGGIO R

HDGPP HRVATSKO DRUŠTVO GLAZBENIH I PLESNIH PEDAGOGA 51. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa PISMENI DIO - I. kategorija SOLFEGGIO R PISMENI DIO - I. kategorija Regionalno natjecanje Zadar 16. i 17. veljače 2013. Ime i prezime natjecatelja: Škola: Nastavnik: ZADACI 1. Napiši zadanu ljestvicu uzlazno i silazno s predznacima ispred note,

Више

III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su

III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su u svim razredima isti: 1. Izvođenje glazbe (pjevanje,

Више

57. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa DRŽAVNO KAZALO Organizatori natjecanja....2 Škole sudionice natjecanja Izvadak iz p

57. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa DRŽAVNO KAZALO Organizatori natjecanja....2 Škole sudionice natjecanja Izvadak iz p KAZALO Organizatori natjecanja....2 Škole sudionice natjecanja.......4 Izvadak iz pravilnika natjecanja..........6 O natjecanju.............9 Propozicije natjecanja....... 10 Glasovir.........39 Pjevanje...........56

Више

Na temelju odredbi članka 22., st. 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/20

Na temelju odredbi članka 22., st. 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/20 Na temelju odredbi članka 22., st. 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/2010, 90/2011, 16/2012, 86/2012, 94/2013, 152/2014 i

Више

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС У СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ 2005/06. Д И К Т АТ 1. & # 4 3 œ œ œ œ œ œ œ & # œ œ œ œ œ œ Œ & # œ œ œ œ œ œ œ & # œ

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС У СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ 2005/06. Д И К Т АТ 1. & # 4 3 œ œ œ œ œ œ œ & # œ œ œ œ œ œ Œ & # œ œ œ œ œ œ œ & # œ 2005/0. Д И К Т АТ 1. # 4 20 2. # Œ 0. # 0 4. #. 20 ( 100 ) УКУПНО стр. 1 / 1 Прва група ТЕСТ ИЗ ТЕОРИЈЕ МУЗИКЕ 1. Упиши задате ноте: ПРЕДМЕТ: Теорија музике ОДСЕК: TO 2. Допиши одговарајуће предзнаке

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

FESTIVAL SV

FESTIVAL SV Festival sv. Marka 2004. Zagreb, 12. travnja 30. travnja PROGRAM Ponedjeljak, 12. travnja Trio Celibidache, Njemačka/Rumunjska Lorenz Nasturica, violina Marius Nichiteanu, viola Rodin Moldovan, violončelo

Више

Solfedjo_2015/16

Solfedjo_2015/16 СОЛФЕЂО ЦИЉ Развијање музикалности и музичке писмености кроз прожимање васпитног и образовног процеса. ЗАДАЦИ - Развијање музичких способности (музичке меморије, способности праћења мелодијског, хармонског

Више

Mediteranske note PROGRAM cg

Mediteranske note PROGRAM cg 21-29. jun 2019. Tivat, Crna Gora Ovog juna prelijepi Tivat biće domaćin drugog muzičkog festivala Mediteranske note. Tokom prve sedmice ljeta 2019. godine, neki od svjetski istaknutih muzičara okupiće

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK ANA DADIĆ INSTRUKTIVNA ANALIZA BEETHOVENOVE SONATE ZA KLAVIR U ES-DURU, OP. 27 BR. 1, Quasi una fant

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK ANA DADIĆ INSTRUKTIVNA ANALIZA BEETHOVENOVE SONATE ZA KLAVIR U ES-DURU, OP. 27 BR. 1, Quasi una fant SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK ANA DADIĆ INSTRUKTIVNA ANALIZA BEETHOVENOVE SONATE ZA KLAVIR U ES-DURU, OP. 27 BR. 1, Quasi una fantasia DIPLOMSKI RAD ZAGREB, 2018. 1 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Више

MUZIČKA AKADEMIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU V ODSJEK LUCIJA DOGAN Frédéric Chopin: Preludiji op. 28: tehničko-interpretativna analiza DIPLOMSKI RAD ZAGREB

MUZIČKA AKADEMIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU V ODSJEK LUCIJA DOGAN Frédéric Chopin: Preludiji op. 28: tehničko-interpretativna analiza DIPLOMSKI RAD ZAGREB MUZIČKA AKADEMIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU V ODSJEK LUCIJA DOGAN Frédéric Chopin: Preludiji op. 28: tehničko-interpretativna analiza DIPLOMSKI RAD ZAGREB, 2015. MUZIČKA AKADEMIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU V ODSJEK

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK ROLAND GRLICA FRANZ SCHUBERT: TRI KLAVIRSKA KOMADA D. 946 DIPLOMSKI RAD ZAGREB, SVEUČILIŠTE U

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK ROLAND GRLICA FRANZ SCHUBERT: TRI KLAVIRSKA KOMADA D. 946 DIPLOMSKI RAD ZAGREB, SVEUČILIŠTE U SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK ROLAND GRLICA FRANZ SCHUBERT: TRI KLAVIRSKA KOMADA D. 946 DIPLOMSKI RAD ZAGREB, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK FRANZ SCHUBERT:

Више

PRAVILNIK O OBIMU I SADRŽAJU KVALIFIKACIONOG ISPITA ZA II. CIKLUS STUDIJA Član 1. Ovim Pravilnikom regulišu se obim (broj predmeta) i sadržaj (program

PRAVILNIK O OBIMU I SADRŽAJU KVALIFIKACIONOG ISPITA ZA II. CIKLUS STUDIJA Član 1. Ovim Pravilnikom regulišu se obim (broj predmeta) i sadržaj (program PRAVILNIK O OBIMU I SADRŽAJU KVALIFIKACIONOG ISPITA ZA II. CIKLUS STUDIJA Član 1. Ovim Pravilnikom regulišu se obim (broj predmeta) i sadržaj (programski zahtjevi) polaganja kvalifikacionog ispita za upis

Више

Crna Gora JAVNA USTANOVA GIMNAZIJA SLOBODAN ŠKEROVIĆ KRITERIJUM OCJENJIVANJA MUZIČKA UMJETNOST II razred filološke gimnazije MUZIKA _ MOJ JEZIK IV raz

Crna Gora JAVNA USTANOVA GIMNAZIJA SLOBODAN ŠKEROVIĆ KRITERIJUM OCJENJIVANJA MUZIČKA UMJETNOST II razred filološke gimnazije MUZIKA _ MOJ JEZIK IV raz Crna Gora JAVNA USTANOVA GIMNAZIJA SLOBODAN ŠKEROVIĆ KRITERIJUM OCJENJIVANJA MUZIČKA UMJETNOST II razred filološke gimnazije MUZIKA _ MOJ JEZIK IV razred Дарија Шћепановић Критеријуми оцјењивања из предмета

Више

МУЗИЧКА ШКОЛА «ЈОВАН БАНДУР» ПАНЧЕВО Војводе Живојина Мишића 3 Тел Web site: muzickaskolapancevo.edu.rs ПОС

МУЗИЧКА ШКОЛА «ЈОВАН БАНДУР» ПАНЧЕВО Војводе Живојина Мишића 3 Тел Web site: muzickaskolapancevo.edu.rs ПОС МУЗИЧКА ШКОЛА «ЈОВАН БАНДУР» ПАНЧЕВО Војводе Живојина Мишића 3 Тел. +381 13 345 976 E-mail : jbandur@panet.rs Web site: muzickaskolapancevo.edu.rs ПОСЕБАН ШКОЛСКИ ПРОГРАМ ЗА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ ШКОЛСКА 2012/2013.

Више

1 ШЕСТО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МУЗИЧКО ТЕОРИЈСКИХ ДИСЦИПЛИНА КОРНЕЛИЈЕ маја године ДИСЦИПЛИНЕ СОЛФЕЂО, ДВОГЛАСНО ПЕВАЊЕ, ТЕОРИЈА МУЗИКЕ, ХАРМОНИЈА,

1 ШЕСТО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МУЗИЧКО ТЕОРИЈСКИХ ДИСЦИПЛИНА КОРНЕЛИЈЕ маја године ДИСЦИПЛИНЕ СОЛФЕЂО, ДВОГЛАСНО ПЕВАЊЕ, ТЕОРИЈА МУЗИКЕ, ХАРМОНИЈА, 1 ШЕСТО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МУЗИЧКО ТЕОРИЈСКИХ ДИСЦИПЛИНА КОРНЕЛИЈЕ 17 19. маја 2019. године ДИСЦИПЛИНЕ СОЛФЕЂО, ДВОГЛАСНО ПЕВАЊЕ, ТЕОРИЈА МУЗИКЕ, ХАРМОНИЈА, МУЗИЧКИ ОБЛИЦИ, КОНТРАПУНКТ, КОМПОЗИЦИЈА ДОМАЋИН ТАКМИЧЕЊА

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA III. ODSJEK BARBARA KAJIN CLAUDE DEBUSSY: PRELUDIJ ZA POSLIJEPODNE JEDNOG FAUNA; FORMALNA ANALIZA I DIRIGENTSK

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA III. ODSJEK BARBARA KAJIN CLAUDE DEBUSSY: PRELUDIJ ZA POSLIJEPODNE JEDNOG FAUNA; FORMALNA ANALIZA I DIRIGENTSK SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA III. ODSJEK BARBARA KAJIN CLAUDE DEBUSSY: PRELUDIJ ZA POSLIJEPODNE JEDNOG FAUNA; FORMALNA ANALIZA I DIRIGENTSKA PRIPREMA DIPLOMSKI RAD ZAGREB, 2018. SVEUČILIŠTE

Више

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagrebačka 30, Pula, dana 09

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagrebačka 30, Pula, dana 09 SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (u daljnjem tekstu: Sveučilište) jedno je od mlađih središta visokoškolske znanstvene i umjetničke izobrazbe te znanstvenoistraživačkoga

Више

Piano Loop katalog 2019 fin.fh8

Piano Loop katalog 2019 fin.fh8 www.pianoprojekt.hr 6. Piano Loop Festival SADRÆAJ 2. Uvodnik 3. Program - 6. Piano Loop Festival 4. Programske biljeπke 4. - Marijan Đuzel, klavir (Hr) 6. - Wonmi Kim, klavir (Kr) 10. - Sergey Korolev,

Више

Microsoft Word - POSLJEDNJA VERZIJA DIPLOMSKOG RADAA.docx

Microsoft Word - POSLJEDNJA VERZIJA DIPLOMSKOG RADAA.docx SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA I. ODSJEK ZA KOMPOZICIJU I TEORIJU GLAZBE PETRA FERIĆ MAURICE RAVEL: KONCERT ZA KLAVIR I ORKESTAR U G-DURU FORMALNE, TEMATSKO-MOTIVIČKE I HARMONIJSKE KARAKTERISTIKE

Више

Microsoft Word - Solfedjo i teorija 6

Microsoft Word - Solfedjo i teorija 6 ПРАВИЛНИК О НАСТАВНОМ ПЛАНУ И ПРОГРАМУ ОСНОВНОГ МУЗИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА Члан 1. Овај Правилник односи се на наставни план и програм шестогодишњег (подељеног у два трогодишња циклуса), четворогодишњег

Више

Испитни каталог за државну матуру у школској години 2010./ МУЗИЧКА УМЕТНОСТ

Испитни каталог за државну матуру у школској години 2010./ МУЗИЧКА УМЕТНОСТ Испитни каталог за државну матуру у школској години 2010./2011. 1 МУЗИЧКА УМЕТНОСТ 2 Стручна радна скупина за израду испитних материјала из Музичке уметности: mr. sc. Alma Zubović, prof. savjetnica, voditeljica,

Више

Microsoft Word - Š-S-U_KP.doc

Microsoft Word - Š-S-U_KP.doc REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU 10000 Zagreb, Ilica 3 Internetske stranice: http://www.dzs.hr Obrazac Š-S-U/KP Istraživanje se provodi na temelju Godišnjega provedbenog plana statističkih

Више

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci

Glazbena  škola Alberta Štrige Križevci GLAZBENA ŠKOLA VATROSLAVA LISINSKOG BJELOVAR ŠKOLSKI KURIKULUM školska godina 2015./ 1 Naziv : GLAZBENA ŠKOLA VATROSLAVA LISINSKOG BJELOVAR Županija: Bjelovarsko-bilogorska Šifra : 07 004 511 OIB: 28007399783

Више

VINCENT DUBOIS orgulje Subota, 19. siječnja u sati Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

VINCENT DUBOIS orgulje Subota, 19. siječnja u sati Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog VINCENT DUBOIS orgulje Subota, 19. siječnja 2019. u 19.30 sati Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog Fotografija: www.la-croix.com 2 Johann Sebastian Bach / Marcel Dupré 3 Sinfonia iz kantate Wir müssen

Више

KREARTIVA Beograd Srbija BEOGRADSKI ŠOPEN FEST April PROGRAM I Dan - Nedelja, 14. april 12

KREARTIVA Beograd Srbija   BEOGRADSKI ŠOPEN FEST April PROGRAM I Dan - Nedelja, 14. april 12 BEOGRADSKI ŠOPEN FEST 2019 14-18. April PROGRAM I Dan - Nedelja, 14. april 12:00 - Fakultet muzičke umetnosti - Pijanistička Revija mladih talenata II Dan - Ponedeljak, 15. april Narodno pozorište, scena

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Септембар Београд Рб Предмет Датум Време Сала 1 Акробатика и сценске борбе :00 Рсавска 78 2

РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Септембар Београд Рб Предмет Датум Време Сала 1 Акробатика и сценске борбе :00 Рсавска 78 2 РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Септембар 2015 - Београд 31.8.2015 1 Акробатика и сценске борбе 3 24.8.2015 10:00 Рсавска 78 2 Технологија филма и телевизије 24.8.2015 17:00 3 Технологија филмске и видео камере

Више

Microsoft Word - Muzicka kultura V do VIII razred.doc

Microsoft Word - Muzicka kultura V do VIII razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: МУЗИЧКА КУЛТУРА Разред: Седми Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова Инструменти

Више

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213 OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola 20260 Korčula Tel 020 716-126 Fax. 020 715-023 KLASA: 602-02/16-01-141 UR.BROJ: 2138-23-01/16-02 U Korčuli, 28.09.2016. Na temelju članka

Више

REZULTATI RADIONICE

REZULTATI RADIONICE 9. veljače 2019. 22 SUDIONIKA RADIONICE ZAKLJUČCI RADIONICE PETRINJA: ANALIZA STANJA I POTREBA U KULTURI KULTURA SVIMA Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Sadržaj prezentacije

Више

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U Domu kulture u Koški održan je svečani koncert Tamburaškog orkestra KUD-a Koškani prigodom petnaeste obljetnice djelovanja. Orkestar danas čine naši bivši i

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademija.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ДОПУНСКИХ, ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИХ

Више

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.9.2018 A8-0245/170 Amandman 170 Uvodna izjava 3. (3) Zbog brzog tehnološkog razvoja i dalje se mijenja način stvaranja, proizvodnje, distribucije i iskorištavanja djela i drugih sadržaja. Javljaju se

Више

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Zagreb, Frankopanska 26 AKCIJSKI PLAN ZNANSTVENOGA RADA LEKSIKOGRAFSKOGA ZAVODA MIROSLAV KRLEŽA 2017 2020. Akcijskim planom znanstvenoga rada Leksikografskoga zavoda

Више

G, D, C kategorija – subota,

G, D, C kategorija – subota, SUBOTA, 4. 5. 2019. KONCERTNA DVORANA SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE KATEGORIJA G (1. etapa) 1. DIO: 09:00 10:15 1.Mina ĆURČIĆ, 1997. Fakultet muzičke umetnosti Beograd, Srbija Klasa: Lidija Stanković I etapa:

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA «KRSTO ODAK» DRNIŠ KLASA: 602-01/17-01-72 URBROJ: 2182/1-12/1-17-1 Drniš, 15. rujna 2017. godine I Z V J E Š Ć E O RADU ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2016./2017. GODINU I. OPĆI PODACI: Nastava

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

GLAZBENO DRUŠTVO „CVJETIĆI GLAZBE”

GLAZBENO DRUŠTVO „CVJETIĆI GLAZBE” Big like za lijep glas!!! OSNOVNI PODACI Naziv organizacije: Glazbeno društvo "CVJETIĆI GLAZBE" Pleternica Status predlagatelja: Udruga Mjesto: Pleternica Adresa: Ivana Šveara 2 Telefonski broj: 034/251-006

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Април Београд Рб Предмет Датум Време Сала 1 Психологија :00 Немањина 28 2 Основи ТВ продукције

РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Април Београд Рб Предмет Датум Време Сала 1 Психологија :00 Немањина 28 2 Основи ТВ продукције РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Април 2019 - Београд 1.4.2019 1 Психологија 8.4.2019 11:00 Немањина 28 2 Основи ТВ продукције 8.4.2019 15:00 3 ТВ продукција 6 8.4.2019 15:00 4 ТВ продукција 5 8.4.2019 15:00

Више

???????? ??????

???????? ?????? РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Април 2017 - Београд 16-Mar-17 1 Увод у технике гласа 1 22-Mar-17 10:30 Ресавска 78 2 Техника гласа 1 22-Mar-17 10:30 Ресавска 78 3 Основе технике гласа 1 22-Mar-17 10:30 Ресавска

Више

BELGRADE CHOPIN FEST FEBRUAR 3. MART, TAKMIĈARSKA REVIJA MLADIH TALENATA - PRAVILA UĈEŠĆA I PRIJAVLJIVANJE - Revija će se održati u pet

BELGRADE CHOPIN FEST FEBRUAR 3. MART, TAKMIĈARSKA REVIJA MLADIH TALENATA - PRAVILA UĈEŠĆA I PRIJAVLJIVANJE - Revija će se održati u pet BELGRADE CHOPIN FEST 2013 28. FEBRUAR 3. MART, 2013. TAKMIĈARSKA REVIJA MLADIH TALENATA - PRAVILA UĈEŠĆA I PRIJAVLJIVANJE - Revija će se održati u petak, 1. marta u Sveĉanoj sali MŠ Stanković (Kneza Miloša

Више

Slide 1

Slide 1 DESETA DRŽAVNA MATURA POČETAK LJETNOGA ROKA ŠKOLSKE GODINE 2018./2019. Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i

Више

Microsoft Word - Izvješce o radu 2017.

Microsoft Word - Izvješce o radu 2017. 1 IZVJEŠĆE O RADU DUBROVAČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA ZA 2017. GODINU Tijekom 2017. godine DSO je ostvario sve planirane programske aktivnosti. DSO je ostvario izuzetnu koncertnu aktivnost, sigurno najveću

Више

Zmegac-Povijest glazbe.indb

Zmegac-Povijest glazbe.indb U 19. stoljeću predodžba o mađarskoj glazbi svodila se pretežno na melodijska i ritamska obilježja poznata iz Lisztovih rapsodija i Brahmsovih plesova. Općenito, Nijemci su govorili o»ungarische Weisen«a

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf Osnovna škola Benkovac LMNT KRTR OCNN U NST TLNSKOG ZK od 4. do 8. razreda lementi ocjenjivanja: 1. Razumijevanje - podrazumijeva brzinu i točnost usvajanja i razumijevanja različitih pojmova i tekstualnih

Више

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar 2 1.2. Nositelj kolegija Marija Miščančuk 3 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) Martina Sobočan 1.3. Suradnici - 1.8. Način izvođenja

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

UMETNIČKI ODGOVORI ortreti Pslikanje Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik Triša Rajkert

UMETNIČKI ODGOVORI ortreti Pslikanje Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik Triša Rajkert UMETNIČKI ODGOVORI ortreti Pslikanje Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik Triša Rajkert UMETNIČKI ODGOVORI ortreti PSLIKANJE Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik

Више

ИГОР СТРАВИНСКИ: СТРУКТУРА ПРВОГ СТАВА КОНЦЕРТА IN ES – „DUMBARTON OAKS“

ИГОР СТРАВИНСКИ: СТРУКТУРА ПРВОГ СТАВА КОНЦЕРТА IN ES – „DUMBARTON OAKS“ ИГОР СТРАВИНСКИ: СТРУКТУРА ПРВОГ СТАВА КОНЦЕРТА IN ES DUMBARTON OAKS ЛЕНЧЕ НАСЕВ Из историјата Dumbarton Oaks (1937 38) -индивидуално уметничко осмишљавање које побуђује дубока естетска осећања. Стравински

Више

My_P_Red_Bin_Zbir_Free

My_P_Red_Bin_Zbir_Free БИНОМНА ФОРМУЛА Шт треба знати пре почетка решавања задатака? I Треба знати биному формулу која даје одговор на питање чему је једнак развој једног бинома када га степенујемо са бројем 0 ( ) или ( ) 0!,

Више

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: Tomislav Lopac, v.pred. Nositelj predmeta: Tomislav Lopac,

Више

Предмети

Предмети НОВА АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ БЕОГРАД ФИНАЛНИ СПИСАК ПРЕДМЕТА НА НОВОЈ АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ ШКОЛСКЕ 2018/2019 ГОДИНЕ ЦРНИМ су обележeни предмети који су на располагању у јесењем семестру.

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

POSTIGNUĆA NA PROJEKTU NETMUS19 U PRVOJ GODINI ( )

POSTIGNUĆA NA PROJEKTU NETMUS19 U PRVOJ GODINI ( ) POSTIGNUĆA NA PROJEKTU NETMUS19 U PRVOJ GODINI (1. 3. 2017. 28. 2. 2018.) http://info.hazu.hr/hr/oakademiji/jedinice/odsjek_za_povijest_hrvatske_glazbe/netmus19 Suradnici: prof. dr. sc. Vjera Katalinić,

Више

Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatno

Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatno Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ( Narodne novine, br.: 123/033.,

Више

Muzička škola Živorad Grbić Valjevo maj godine 4. Međunarodno takmičenje gudača Zlatne stepenice PROPOZICIJE Na takmičenju gudača mogu uč

Muzička škola Živorad Grbić Valjevo maj godine 4. Međunarodno takmičenje gudača Zlatne stepenice PROPOZICIJE Na takmičenju gudača mogu uč Muzička škola Živorad Grbić Valjevo 24 26. maj 2019. godine 4. Međunarodno takmičenje gudača Zlatne stepenice PROPOZICIJE Na takmičenju gudača mogu učestvovati: - učenici (osnovne i srednje muzičke škole)

Више

RAZREDNA NASTAVA

RAZREDNA NASTAVA Osnovna škola «IVAN GORAN KOVAČIĆ» 31400 ĐAKOVO, Kralja Tomislava 25 MB - 3011143 OIB - 31582799502 ŢR 2402006-1100587273 tel.: 031 / 813-572; 815-011; 815-012 fax: 031 / 813-282 Glazbena škola: 031 /

Више

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd www.logos-edu.rs ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Уџбенички комплети за гимназије и средње стручне школе 2016/17. Solutions 2 nd edition New Horizons Solutions Pre-Intermediate за први разред средње школе New Horizons 1

Више

Centar za kulturu Grada Krka Božićno-novogodišnji koncert Kristina Kolar (mezzosopran) Robert Kolar (baritob) Vladimir Babin (klavir) GRAD KRK, 28. pr

Centar za kulturu Grada Krka Božićno-novogodišnji koncert Kristina Kolar (mezzosopran) Robert Kolar (baritob) Vladimir Babin (klavir) GRAD KRK, 28. pr Centar za kulturu Grada Krka Božićno-novogodišnji koncert Kristina Kolar (mezzosopran) Robert Kolar (baritob) Vladimir Babin (klavir) GRAD KRK, 28. prosinca 2012. Crkva sv. Franje Asiškog, 18.00 PROGRAM

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u javne rasprave o Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama

Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u javne rasprave o Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u sklopu javne rasprave o Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o statističkom i nadzornom izvješćivanju 17. svibnja 2019. SADRŽAJ UVOD... 2 I. PRODAJA

Више

Na temelju članaka 2., 48. i 49. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine, broj 10/97, 107/07. i 94/13) i članka 18. Statuta Grada

Na temelju članaka 2., 48. i 49. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine, broj 10/97, 107/07. i 94/13) i članka 18. Statuta Grada Na temelju članaka 2., 48. i 49. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine, broj 10/97, 107/07. i 94/13) i članka 18. Statuta Grada Križevaca ( Službeni vjesnik Grada Križevaca, broj

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Школска година Ненаставно особље : Директор школе : Тамара Крајтмар Секретар школе : Зорица Зеремски, замена Јована Петковић Шеф рачуноводс

Школска година Ненаставно особље : Директор школе : Тамара Крајтмар Секретар школе : Зорица Зеремски, замена Јована Петковић Шеф рачуноводс Школска 2011-2012. година Ненаставно особље : Директор школе : Тамара Крајтмар Секретар школе : Зорица Зеремски, замена Јована Петковић Шеф рачуноводства : Татјана Павков Спремачи : Жарко Радовић, Снежана

Више

Microsoft Word - Plan rada 2019

Microsoft Word - Plan rada 2019 Plan rada Folklornog ansambla Linđo za 2019.godinu Ravnatelj: Vlaho Kljunak Osnovna djelatnost Folklornog ansambla Linđo obuhvaća nastupanje Linđa u zemlji i inozemstvu, snimanje Linđa za radio, televiziju

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Na temelju članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl

Na temelju   članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl Na temelju članka 9. stavak 1. i 2., a u svezi članaka 10. - 19. Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 25.02.2019. godine,

Више

Vrednovanje uĊenika mlađe školske dobi u nastavi Glazbene kulture

Vrednovanje uĊenika mlađe školske dobi u nastavi Glazbene kulture Sveuĉilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Integrirani preddiplomski i diplomski uĉiteljski studij Vrednovanje uĉenika mlaċe školske dobi u nastavi Glazbene

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Veleučilište u Požegi Upute za pisanje seminarskog rada Akademska 2017./2018. godina 1

Veleučilište u Požegi Upute za pisanje seminarskog rada Akademska 2017./2018. godina 1 Veleučilište u Požegi Upute za pisanje seminarskog rada Akademska 2017./2018. godina 1 Upute za pisanje i izlaganje seminarskog rada Seminarski rad se piše samostalno. Izlaganje seminarskog rada je 5-7

Више

Page1 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK IRENA LENUZZI J. MAURICE RAVEL: LE TOMBEAU DE COUPERIN DIPLOMSKI RAD ZAGREB, SVEUČILIŠTE

Page1 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK IRENA LENUZZI J. MAURICE RAVEL: LE TOMBEAU DE COUPERIN DIPLOMSKI RAD ZAGREB, SVEUČILIŠTE Page1 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK IRENA LENUZZI J. MAURICE RAVEL: LE TOMBEAU DE COUPERIN DIPLOMSKI RAD ZAGREB, 2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MUZIČKA AKADEMIJA V. ODSJEK 1 Page2 J. MAURICE

Више

Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Časopisi Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost:

Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Časopisi Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost: Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost: Županija: [Sve županije] Grad: [Svi gradovi] Status: Odobren

Више

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći 'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija Veselčić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći dalmatinskiportal.hr/zivot/-domasi--gadaju-sva-osjetila-ana-marija-veselcic--odrasla-sam-u-tom-sustavu-i-ne-sramim-setoga-reci/40996

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM

Више

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U ovo roju predstavit će o Va glazbenike: Hector Berlioz Blagoje Bersa Fran Lhotka Ozzy Osbourne Taylor Swift Glazbena premijera: Ludwig van Beethoven: V. Simfonija

Више

KLASA:021-05/18-01/27 URBROJ:2168/ Pula, 19. ožujka GRADSKOM VIJEĆU GRADA PULE Predmet: Zaključak o davanju mišljenja na pr

KLASA:021-05/18-01/27 URBROJ:2168/ Pula, 19. ožujka GRADSKOM VIJEĆU GRADA PULE Predmet: Zaključak o davanju mišljenja na pr KLASA:021-05/18-01/27 URBROJ:2168/01-01-02-01-0019-18-3 Pula, 19. ožujka 2018. GRADSKOM VIJEĆU GRADA PULE Predmet: Zaključak o davanju mišljenja na prijedlog Odluke Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja

Више

podaci o instituciji

podaci o instituciji III deo: PODACI O STATUSU Godina osnivanja: 1982. Osnivač (poslednji, zakonski): opština Smederevo Status ustanove: državni privatni mešoviti društveni nešto drugo, šta? IV deo: IZVORI FINANSIRANJA Na

Више

Elektrotehnička i prometna škola Osijek Istarska 3, Osijek tel: 031/ , fax: 031/ Projekt je sufinancira Europska uni

Elektrotehnička i prometna škola Osijek Istarska 3, Osijek tel: 031/ , fax: 031/ Projekt je sufinancira Europska uni KURIKULUM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI Na Prav I (Nađi pravu informaciju napravi novi sadržaj) Naziv izvannastavne aktivnosti: Na Prav I (Nađi pravu informaciju napravi novi sadržaj) Cilj izvannastavne aktivnosti:

Више

Imam_stav-info

Imam_stav-info Mentor Foundation International EU-Dap Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Imam stav prevencija korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih Kontekst

Више

UNIVERZITET U NOVOM SADU

UNIVERZITET U NOVOM SADU УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ А К А Д Е М И Ј А У М Е Т Н О С Т И Н О В И С А Д П Р А В И Л Н И К О КРИТЕРИЈУМИМА И ПОСТУПКУ ИЗБОРА КАНДИДАТА ЗА УПИС НА ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ НА АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ У НОВОМ САДУ

Више

P R A V I L N I K

P R A V I L N I K SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE Zagreb, Ivana Lučića 5 P R A V I L N I K O DODJELI MEDALJA, NAGRADA I PRIZNANJA Zagreb, srpanj 2006. S A D R Ž A J Stranica Opće odredbe... 3 Medalje...

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU Etičko povjerenstvo Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Ruđera Boškovića 31, 21000 Split SVEUČILIŠTE U SPLITU Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Mjesto: Datum: TEMELJNI OBRAZAC ZA PRIJAVU ZNANSTVENOG

Више

Natjecanja

Natjecanja ŠKOLSKI PLESNI VIRTUALNI SHOW 2017./2018. - Projekt - Zagreb, veljača 2018. godine 1. UVOD Hrvatski školski sportski savez već 4 sezone provodi projekt Školski plesni virtualni show (u daljnjem tekstu:

Више

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i KLASA: 320-01/14-04/843 URBROJ: 370-04-15-7 Zagreb, 28.09.2015. Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i 48/15) te Odluke Agencije za poljoprivredno zemljište

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

Microsoft Word - 62B3EE35.doc

Microsoft Word - 62B3EE35.doc HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA Ravnateljstvo HRT-a Na temelju članka 21. Statuta HRT-a, Ravnateljstvo HRT-a na 195. sjednici održanoj a 23. listopada 2007. usvojilo je Cjenik tehničkih usluga HRT Hrvatskog radija

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више