ЧЕК ЛИСТА ЗА ПРОЦЕС ПРОИЗВОДЊЕ

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ЧЕК ЛИСТА ЗА ПРОЦЕС ПРОИЗВОДЊЕ"

Транскрипт

1 Ček lista za proces proizvodnje 1/11 ČEK LISTA ZA PROCES PROIZVODNJE Datum provere: Zahtev standarda ISO 9001:2015 Pitanje Proverivač: Komentari [dokaz - podatak - intervjuisana lica - uzorak, itd.] 6.1. Rizici i prilike Da li su utvrđeni rizici i koji (navesti)? Na koji način se vrši kontrolisanje rizika? Kako se ponašate u slučaju pojave novog rizika? 7.2. Kompetentnost Da li su zaposleni kompetentni? Na koji način je utvrđena njhova kompetencija? Da li se redovno sprovode obuke zaposlenih? Da li postoje zapisi odgovarajućih obrazovanja, obuka, veština, iskustva i da li se čuvaju? Da li je organizacija osigurala da su zaposleni svesni važnosti njihovih aktivnosti i kako oni doprinose ostvarenju ciljeva?

2 Ček lista za proces proizvodnje 2/ Da li je osoblje koje realizuje poslove koji su pod kontrolom organizacije svesno: politike kvaliteta, odgovarajućih ciljeva kvalitet, da ISO 9001 zahteva od organizacije da uspostavi sistem menadžmenta kvalitetom u kojem su identifikovani procesi koji zahtevaju pojedinačne odgovornosti u njihovom ostvarivanju njihovog doprinosa efektivnosti sistemu menadžmenta kvallitetom, uključujući i koristi od poboljšanih performansi u vezi sa kvalitetom, da sistem menadžmena kvalitetom obuhvata dokumentovane informacije (politika o kvalitetu, poslovnik kvaliteta, procedure) koje treba znati i kojima treba upravljati posledica neusaglašenosti sa zahtevima QMS-a Radno okruženje Da li je utvrđeno i da li se upravlja radnim okruženjem potrebnim da se ostvari usaglašenost sa zahtevima proizvoda? [Organizacija može da uključi zdravstvene i bezbednosne uslove, radne metode, radni moral, radne uslove, ergonomiju, itd.] 8. Realizacija operativnih aktivnosti Da li organizacija vrši planiranje operativnih aktivnosti koje su potrebne za proizvodnju? Da li uzima u obzir: - rizike i prilike; -ciljeve kvaliteta i - zahteve za proizvode i usluge? Koje je zahteve za proizvode i usluge organizacija utvrdila? Koji kriterijumi su uspostavljeni za procese? Koji kriterijumi su uspostavljeni za prihvatanje proizvoda i usluga??

3 Ček lista za proces proizvodnje 3/11 Koji resursi su utvrđeni za ostvarivanje usaglašeno- sti sa zahtevima za proizvod i uslugu? Kakav je postupak kod planiranih i neplaniranih izmena? Kako je popisano upravljanje procesima iz autsorsa? Kako je definisano održavanje i čuvanje dokumentovanih informacija? 10. Poboljšavanje Da li je organizacija identifikovala prilike za poboljšanje? Stalno pobolj[avanje Da li organizacija razmatra: rezultate analize i vrednovanja ( 9.1.3) i preispitivanja od strane rukovodstva (videti 9.3) da bi utvrdila da li su potrebne mere za stalno poboljšavanje i mere koje su neophodne za poboljšavanje pogodnosti, adekvatnosti i efektivnosti sistema menadžmenta kvalitetom Da li postoje dokumenta koja specificiraju karakteristike proizvoda? Ako postoje priložiti ih. Da li postoje radna uputstva? Da li se koristi odgovarajuća oprema oprema (proizvodnja, usluge)? [povezano sa 6.3] Da li se merenje i praćenje primenjuje sa dostupnom i korišćenom opremom? Da li su primenjeni procesi za puštanje, isporuku i aktivnosti nakon isporuke? Da li je definisan garantni rok?

4 Ček lista za proces proizvodnje 4/ Identifikacija i sledljivost Da li je proizvod/usluga identifikovan kroz proizvodnju i usluge (isporuka i ugradnja) gde je pogodno? (Način identifikacije se razlikuje u zavisnosti od prirode izlaznih elemenata, kao: vidljiv, fizički znak koji ukazuje na pružanje usluge, trajna oznaka ili etiketa na fizičkom delu proizvoda i šifra, naziv ili kombinacija ta dva elementa) Da li postoji obaveza identifikovanja statusa proizvoda/usluga u skladu sa aktivnostima merenja i praćenja? Da li postoji kontrola za i zapisi o jedinstvenoj identifikaciji pojedinačnih proizvoda (ili šarži) gde je sledljivost zahtev? Imovina korisnika ili eksternih isporučilaca Koju imovinu korisnika ili eksternih isporičioca organizacija koristi? Kako je definisan postupak preuzima i upravljanja imovinom korisika.? Da li je svojina kupca identifikovana, verifikovana, zaštićena i čuvana? [Može se odnositi na intelektualnu svojinu]. Ako je svojina kupca izgubljena, oštećena ili na drugi način nepodesna, da li o ovom postoje zapisi i da li je kupac obavešten? Očuvanje Da li organizacija osigurava da se usaglašenost (kvalitet) održava (uključujući sastavne delove) od internih procesa do konačne isporuke? Da li se usaglašenost proizvoda/usluge održava tokom identifikacije, rukovanja, pakovanja, skladištenja i čuvanja? [primeni 8.1. verifikuj da OPRP postoji] Resursi za praćenje i merenje

5 Ček lista za proces proizvodnje 5/11 Da li je identifikovana oprema za merenje i praćenje koja je neophodna da se obezbedi usaglašenost sa zahtevima? Da li su uspostavljeni procesi da se osigura sprovođenje merenja i praćenja u skladu sa zahtevima? Da li je oprema za kontrolisanje, merenje i ispitivanje (i merna oprema) kalibrisana ili verifikovana u specifičnim intervalima ili pre upotrebe? Da li je oprema kalibrisana ili verifikovana prema sertifikovanoj opremi poznajući validan odnos prema nacionalno priznatim standardima? Tamo gde ne postoje standardi kalibracije, da li je zapisana osnova kalibracije? Da li je oprema podešena ili ponovo podešena, ako je potrebno? Da li je oprema identifikovana da se može utvrditi status kalibracije? Da li postoji osiguranost od razdešavanja koje može pokvariti podešenost kalibracije? Da li je oprema zaštićena od štete i pogoršanja tokom rukovanja, održavanja i skladištenja? Da li je validnost prethodnih rezultata proveravana kada je oprema izvan kalibracije? Da li se preduzimaju korektivne mere? Da li su rezultati kalibracije i verifikacije zapisani? Da li se koristi kompjuterski softver za praćenje/merenje koji je usaglašen pre prve upotrebe i ponovo potvrđen ako je potrebno? 8.7. Upravljanje neusaglašenim izlaznim elementima Kako se identifikuje upravlja procesima proizvoda i u luga koji nisu u skladu sa zahtevima?

6 Ček lista za proces proizvodnje 6/11 Koje mere se preduzimaju da se spreći upotreba neusaglašenog prooizvoda i usluge? Koje odgovarajuće korektivne akcije se donose u organizaciji na osnovu od prirode neusaglašenosti i uticaj na usaglašenost proizvoda i usluga? Ko je ovlašćen za odobrenje u vezi sa otklanjanjem neusaglašenosti Pokazati dokaze o izvršenoj korekciji neusaglašenih proizvoda I usluga i usklađenosti sa zahtevima. Kako organizacija evidentira, prati i analizira neusaglašenosti vezano za troškove poslovanja? Gde i kako se čuvaju dokumentovanne informacije o sprovedenim merama kod neusaglašenosti? Zahtev standarda Codex Alimentarius i HACCP Pitanje Da li su uzeti u obzir izvori kontaminacije kada se odlučivalo o lokaciji proizvodnog pogona? Komentari [dokaz - podatak - intervjuisana lica - uzorak, itd.] Ako nisu kako su hazardi uzeti u obzir? Oprema Da li je oprema koja dolazi u kontakt sa proizvodom dizajnirana i napravljena da obezbedi: Da može lako da se čisti Dezinfikuje Održava da bi se izbegla kontaminacija gotovog proizvoda? Da li je oprema (kontejneri) napravljeni od materijala koji nisu toksični? Dizajn i layout pogona

7 Ček lista za proces proizvodnje 7/11 Da li interni dizajn i layout pogona dozvoljavaju dobru higijensku praksu? Da li uključuje zaštitu protiv unakrsne kontaminacije između i tokom operacija? Unutrašnje strukture i priključci prostorija. Da li su strukture u okviru fabrike solidno izgrađene od trajnih materijala? Da li su laki za održavanje, čišćenje i gde je moguće da se dizinfikuju? Da li sledeći specifični uslovi zadovoljeni, gde je neophodno da obezbede sigurnost proizvoda.: -površine zidova,pregrada i podova moraju biti napravljeni od nepropustljivih materijala bez toksičnih efekata pri nameravanoj upotrebi. -zidovi i pregrade moraju imati glatku površinu do visine koja je prikladna za operaciju. -podovi moraju biti kostruisani da omoguće adekvatnu drenažu i čišćenje. -Plafoni i gornji priključci moraju biti konstruisani i završeni tako da minimiziraju prljavštinu I kondenzaciju I rasipanje čestica. -Prozori moraju biti jednostavni za čišćenje, konstruisani tako da se minimiziraju naslage prljavštine I kada je to neophodno, na njih se postavljaju uklonjive mreže protiv insekata. Gde je potrebno, prozori se fiksiraju. -Vrata moraju imati glatke površine, ne absorbetne površine, I moraju biti jednostavne za čišćenje I dezinfekciju. -Radne površine koje dolaze u direktan kontakt sa proizvodom moraju da budu u solidnom stanju, trajna i jednostavna za čišćenje, održavanje i dezinfekciju. One moraju biti načinjene od glatkih, ne apsorbentnih materijala i biti inertne na hranu, deterdžente i dezificiense pod normalnim operativnim uslovima.

8 Ček lista za proces proizvodnje 8/ Kontrola proizvoda i praćenje opreme Da li se oprema održava efektivno? Da li je oprema dizajniran da dozvoli praćenje i kontrolu temperatura? Kontejneri za otpad Da li su kontejneri za otpad i nus proizvode indetifikovani, konstruisani na odgovarajući način i gde je moguće napravljeni od čvrstih materijala? Drenaža i odlaganje otpada Da li adekvatan sistem drenaže i odlaganja otpada obezbeđen? Da li su dizajnirani i napravljeni da rizik kontaminacije gotovog proizvoda i snabdevanje vodom bude izbegnut? Kontrola temperature Da li je osigurana adekvatna temperatura u procesu proizvodnje i skladištenja gotovih proizvoda? Kvalitet vazduha i ventilacije Može li da se ventilacija adekvatno održava i čisti? Osvetljenje Da li adekvatno prirodno ili veštačko osvetljenje obezbeđeno za preduzimanje operacija?

9 Ček lista za proces proizvodnje 9/ Control Of Food Hazards (Annex 1 HACCP) Da li je HACCP sistem implementiran? Da li PDCA ciklus implementiran kroz: - identifikaciju svih koraka u operacijama koje su kritične po bezbednost gotovog proizvoda; - primenu efektivnih postupaka kontrole u ovim koracima; - praćenje postupaka kontrole da osiguraju njihovu stalnu efektivnost; i - preispitivanje postupaka kontrole periodično i kad god se promene operacije? Da li je sistem primenjen u celokupnom lancu proizvodnje gotovog proizvoda kako bi se kontrolisala higijena gotovog proizvoda i tokom čuvanja? 5.2 Kontrola vremena i temperature Na koji način se vrši kontrola temperature u procesima proizvodnje i čuvanja sirovina i gotovog proizvoda? Da li su uređaji za zapisivanje temperature pregledani u redovnim intervalima i ispitana njihova preciznost? Mikrobiološkoa unakrsna kontaminacija Da li je sirovina efektivno odvojena, bilo fizički ili vremenski, od gotovog proizvoda i da li se vrši redovno čišćenje alata, opreme, radnih površina? Da li se zahteva od osoblja da mora da nosi čistu zaštitnu odeću, uključujući obuću i da pere ruke pre ulaska? Da li površine, aparati, oprema i priključci treba da budu detaljno očišćeni, i gde je neophodno, dezinfikovani? Fizička i hemijska kontaminacija

10 Ček lista za proces proizvodnje 10/ Da li je sistem adekvatan da spreči kontaminaciju proizvoda stranim telima kao što su staklo,ostaci metala od mehanizacije, prašine, šetni gasovi ili neželjene hemikalije i na koji način? Pakovanje Da li su dizajn i materijali pakovanja adekvatna zaštita za proizvod, da li se minimizuje kontaminaciju, oštećenje i da li sadrže odgovarajuću oznaku? Voda u kontaktu sa gotovim proizvodom Da li se pijaća voda koristi prilikom rukovanja i prerade proizvoda, osim u slučajevima: - proizvodnje pare, protivpožarne zaštie i druge slične potrebe koje nisu u dodoru sa proizvodom; i - u određenim procesima sa proizvodom, npr. hlađenje, i u prostorima gde se rukuje hranom, pod uslovimada to ne predstavlja opasnost po bezbednost i podesnost proizvoda 6.3 Sistem kontrole insekata Da li je GHP implementirana da se izbegne stvaranja okruženje pogodnog za insekte? Da li rupe, ispusti i ostala mesta gde insekti mogu da uđu da li su zapečaćeni? Da li zgrade i okolne površine regularno ispituju na prisustvo infestacije? 6.4 Upravljanje otpadom Da li je napravljena razlika između otpada i smeća?

11 Ček lista za proces proizvodnje 11/11 Da li se otpad akumulira u delovima gde se rukuje sa proizvodom, skladišti gotov proizvod i drugim radnim delovima i okruženju, dovoljno daleko koliko ne ugražava nesmetano poslovanje? 9. Informacije o proizvodu i svesti potrošača Da li se svako pakovanje proizvoda permanentno obeležava radi identifikacije proizvođača i šarže? Da li svi proizvodi moraju propratiti ili nositi adekvatnu informaciju koja će omogućiti sledećoj osobi u lancu da rukuje, odlaže, skladišti, prpirema i upotrebi proizvod bezbedno i korektno? Da li se prepakovana roba mora etiketirati sa jasnim instrukcijama da se omogući sledećoj osobi u lancu hrane da rukuje, odlaže, skladišti i upotrebi proizvod bezbedno?

ЧЕК ЛИСТА ЗА ПРОЦЕС QМС И HACCP

ЧЕК ЛИСТА ЗА ПРОЦЕС QМС И HACCP Ček lista integrisanog sistema 1/12 ČEK LISTA ZA PROCES QМС И HACCP Datum provere: Proverivač: Zahtev standarda Komentari [dokaz - podatak - intervjuisana Pitanje ISO 9001:2015 lica - uzorak, itd.] Opšti

Више

Microsoft PowerPoint GMP GHP za stampu

Microsoft PowerPoint GMP GHP za stampu Факултет ветеринарске медицине Универзитет у Београду ДОБРА ПРОИЗВОДНА ПРАКСА И ДОБРА ХИГИЈЕНСКА ПРАКСА Припремио: Неђељко Карабасил Катедра за хигијену и технологију намирница анималног порекла УВОД ПРЕДУСЛОВНИ

Више

Presentazione standard di PowerPoint

Presentazione standard di PowerPoint MODUL 3 Bezbjednost hrane u preradi voća i povrća, sledljivost i tržišni standardi Đulio Benvenuti, direktor kvaliteta LEGACOOP Agroalimentare Podgorica, 20-212. jun 2019. godine 20. jun Program PRIJE

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

Microsoft Word - Postupak za upravljanje korektivnim merama.doc

Microsoft Word - Postupak za upravljanje  korektivnim merama.doc Поступак за управљање корективним мерама Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ 4 Детаљан садржај:

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

OK ORGANSKI CERTIFIKACIJSKI PROGRAM U BOSNI I HERCEGOVINI Prijava za organsku certifikaciju sakupljačke proizvodnje Molimo popunite aplikaciju ukoliko

OK ORGANSKI CERTIFIKACIJSKI PROGRAM U BOSNI I HERCEGOVINI Prijava za organsku certifikaciju sakupljačke proizvodnje Molimo popunite aplikaciju ukoliko OK ORGANSKI CERTIFIKACIJSKI PROGRAM U BOSNI I HERCEGOVINI Prijava za organsku certifikaciju sakupljačke proizvodnje Molimo popunite aplikaciju ukoliko želite registrirati proizvodnju za certifikaciju kod

Више

Microsoft Word - 04.Q.1.01 Poslovnik o kvalitetu.doc

Microsoft Word - 04.Q.1.01 Poslovnik o kvalitetu.doc Документација Система управљања квалитетом Име и презиме Датум Потпис Аутор: Здравко Радмановић, ПРК 22.02.2013. Одобрио: Мирјана Карановић, декан 27.02.2013. Ознака: 04.Q.1.01 Верзија: 6 Копија: Страна

Више

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic This project is funded Projekat finansira Evropska Unija EMAS III - OSNOVNI KONCEPTI - RAZLIKE EMS/EMAS - KORACI DO REGISTRACIJE - DODATNI ZAHTEVI ZA TREĆE ZEMLJE PRIVREDNA KOMORA SRBIJE 11.12.2014 EMS

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin INTEGRISANI MENADŢMENT SISTEMI ISO/IEC 27001:2014 - Informacione tehnologije - Tehnike bezbednosti - Sistemi menadţmenta bezbednošću informacija

Више

quality cert uputstvo za koriscenje znaka

quality cert uputstvo za koriscenje znaka UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE ZNAKA SERTIFIKACIJE copyright Quality Cert O QUALITY CERT MEĐUNARODNO NEZAVISNO SERTIFIKACIONO TELO Quality Cert je nezavisno sertifikaciono telo koje je osnovano u cilju pružanja

Више

квалитет Принципи менаџмента квалитетом

квалитет Принципи менаџмента квалитетом квалитет Принципи менаџмента квалитетом Једна од дефиниција принципа гласи да је принцип основно уверење, теорија или правило које има значајан утицај на начин обављања неке активности. Принципи менаџмента

Више

Microsoft Word - 01 Standard.doc

Microsoft Word - 01 Standard.doc II САМОВРЕДНОВАЊЕ ПРОЦЕСА И СТАНДАРДА КОЈИМА СЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ КВАЛИТЕТ НА УНИВЕРЗИТЕТУ Станрд 1: Стратегија обезбеђења Високошколска установа утврђује стратегију обезбеђења, која је доступна јавности. А)

Више

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 15.

Више

Opsta nacela nepristrasnosti

Opsta nacela nepristrasnosti АТС-УП 36 ОПШТА НАЧЕЛА НЕПРИСТРАСНОСТИ Овај документ је важећи и без потписа особа које су преиспитале и одобриле документ. Издање/Измена: 1/2 Датум: 06.05.2019. Страна: 1/7 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ

Више

6 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број /08, 117/11, 37/12 и 57/16), Влада Републике Српске, на 13. сједници, одржаној г

6 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број /08, 117/11, 37/12 и 57/16), Влада Републике Српске, на 13. сједници, одржаној г 6 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број 27 2.4.2019. 118/08, 117/11, 37/12 и 57/16), Влада Републике Српске, на 13. сједници, одржаној 21.3.2019. године, доноси О ПОСТАВЉЕЊУ ВРШИОЦА ДУЖНОСТИ ПОМОЋНИКА

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

СМЈЕРНИЦЕ ЗА НАДЗОР НАД БАЗЕНИМА ЗА КУПАЊЕ Правни основ за контролу базена за купање садржан је у више законских и подзаконских аката, од којих су нај

СМЈЕРНИЦЕ ЗА НАДЗОР НАД БАЗЕНИМА ЗА КУПАЊЕ Правни основ за контролу базена за купање садржан је у више законских и подзаконских аката, од којих су нај СМЈЕРНИЦЕ ЗА НАДЗОР НАД БАЗЕНИМА ЗА КУПАЊЕ Правни основ за контролу базена за купање садржан је у више законских и подзаконских аката, од којих су најважнији сљедећи: 1. Закон о заштити становништва од

Више

God_Rasp_2015_ xls

God_Rasp_2015_ xls ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА, НОВИ САД Датум: 14.09.2016, Страна: 1 I I I 1 13 Грађевински материјали и конструкције I 28.01.2016 09.02.2016 31.03.2016 16.06.2016 04.07.2016 01.09.2016 15.09.2016 26.09.2016

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 202-44-00, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj:

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj: Logosoft d.o.o. Grbavička 4, 71000 Sarajevo, BiH tel: +387(33)931-900 fax:+387(33)931-901 ID broj: 4200236190009 PDV broj: 200236190009 www.logosoft.ba Politika upravljanja servisima POLITIKA UPRAVLJANJA

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine,

1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine, 1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra 2016. godine, donijela je UREDBU O PREDMETIMA I MATERIJALIMA KOJI

Више

Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05), Ministar rada i socijalne politike donosi Pra

Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu (Službeni glasnik RS, broj 101/05), Ministar rada i socijalne politike donosi Pra Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05), Ministar rada i socijalne politike donosi Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad

Више

Попуњава угоститељ Попуњава контроло НАЗИВ СЕОСКОГ ТУРИСТИЧКОГ ДОМАЋИНСТВА: ИЗЈАВА 1 О ИСПУЊЕНОСТИ МИНИМАЛНО ТЕХНИЧКИХ УСЛОВА ЗА УРЕЂЕЊЕ И ОПРЕМАЊЕ УГ

Попуњава угоститељ Попуњава контроло НАЗИВ СЕОСКОГ ТУРИСТИЧКОГ ДОМАЋИНСТВА: ИЗЈАВА 1 О ИСПУЊЕНОСТИ МИНИМАЛНО ТЕХНИЧКИХ УСЛОВА ЗА УРЕЂЕЊЕ И ОПРЕМАЊЕ УГ Попуњава угоститељ Попуњава контроло НАЗИВ СЕОСКОГ ТУРИСТИЧКОГ ДОМАЋИНСТВА: ИЗЈАВА 1 О ИСПУЊЕНОСТИ МИНИМАЛНО ТЕХНИЧКИХ УСЛОВА ЗА УРЕЂЕЊЕ И ОПРЕМАЊЕ УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА ЗА СМЕШТАЈ ВРСТЕ СЕОСКО ТУРИСТИЧКО

Више

Microsoft Word - 8 Standard zanimanja - Poljoprivredni tehnicar

Microsoft Word - 8 Standard zanimanja - Poljoprivredni tehnicar STANDARD ZANIMANJA 1.DIO Naziv porodice zanimanja: Naziv zanimanja: Nivo kvalifikacije: (u skladu sa Osnovama kvalifikacijskog okvira u BiH) Poljoprivreda i prerada hrane Poljoprivredni tehničar IV Datum

Више

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 Rukovodilac projekta: Vladimir Vujičić Odgovorno lice:

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola SADRŽAJ 1. PODACI O POSLODAVCU 2. OPIS RADNOG PROCESA, OPIS SREDSTAVA ZA RAD, I NJIHOVO GRUPISANJE, I OPIS SREDSTAVA I OPREME ZA LIČNU ZAŠTITU NA RADU 3. SNIMANJE ORGANIZACIJE RADA 4. PREPOZNAVANJE I UTVRĐIVANJE

Више

Na osnovu člana 7. stav 4. Zakona o informacionoj bezbednosti ( Službeni glasnik RS, broj 6/16) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ( Službeni glasnik

Na osnovu člana 7. stav 4. Zakona o informacionoj bezbednosti ( Službeni glasnik RS, broj 6/16) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ( Službeni glasnik Na osnovu člana 7. stav 4. Zakona o informacionoj bezbednosti ( Službeni glasnik RS, broj 6/16) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ( Službeni glasnik RS, br. 55/05, 71/05 ispravka, 101/07, 65/08, 16/11,

Више

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: 100-240 V ~ 50/60 Hz 100-50 ma Izlaz: 6 V 600 ma Radna temperatura/vlažnost: +10 C do +40 C /

Више

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV Na osnovu člana 58. stav 5. Zakona o oružju ( Službeni vesnik Republike Makedonije br. 7/2005 i 47/2006), ministar unutrašnjih poslova donosi PRAVILNIK O MINIMALNIM TEHNIČKIM I BEZBEDNOSNIM USLOVIMA KOJE

Више

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу TAБЕЛА 5.2 СПЕЦИФИКАЦИЈА ПРЕДМЕТА Ниш, октобар 2008. Табела М.5.2-М 1 Спецификација предмета на модулу М 1 : Енергетика и процесна техника 7. М.2.1-ОМ.1-ЕН Простирање

Више

MAS. ISHRANA-4.predavanje

MAS. ISHRANA-4.predavanje OSNOVNI GRAĐEVINSKO- TEHNIČKI I SANITARNO- HIGIJENSKI ZAHTEVI ZA OBJEKTE ORGANIZOVANE ISHRANE Svi objekti u kojima se vrši organizovana masovna priprema hrane (tzv. objekti masovne, kolektivne, programirane,

Више

06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему ("Сл. гла

06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему (Сл. гла 06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ 03 17.МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему ("Сл. гласник РС", бр. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011,

Више

1056

1056 1156. На основу члана 95 тачка 3 Устава Црне Горе доносим УКАЗ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ТЕХНИЧКИМ ЗАХТЈЕВИМА ЗА ПРОИЗВОДЕ И ОЦЈЕЊИВАЊУ УСАГЛАШЕНОСТИ Проглашавам Закон о техничким захтјевима за производе и

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Prezentacija / Ostoja Travar

Prezentacija / Ostoja Travar Систем интерних финансијских контрола у јавном сектору Законски основ Поглавље 32 Финансијска контрола и члан 90. Споразума о стабилизацији и придруживању (СПП) Босну и Херцеговину обавезује на сарадњу

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar 2017. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Microsoft Word - INSTRUKCIJA-OBJEKTI ZA IZVOZ MLEKA U EU_ZAHTEVI I PROCEDURA ODOBRAVANJA.doc

Microsoft Word - INSTRUKCIJA-OBJEKTI ZA IZVOZ MLEKA U EU_ZAHTEVI I PROCEDURA ODOBRAVANJA.doc РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ УПРАВА ЗА ВЕТЕРИНУ Бр. 323-07-03143/2010-05 14.04.2010. године Нови Београд На основу члана 48. став 1. Закона о државној управи (Службени

Више

Slide 1

Slide 1 Република Србија Државна ревизорска институција ЕФЕКТИ РЕВИЗИЈА СВРСИСХОДНОСТИ ПОСЛОВАЊА И УНАПРЕЂЕЊЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ Београд, 2012. године РАЗВОЈ РЕВИЗИЈЕ СВРСИСХОДНОСТИ 2013. успостављена ревизија сврсисходности

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO Pančevo, Pasterova broj 2 PR-12 IZDAVANJE IZVEŠTAJA O ISPITIVANJU IZDANJE VAŽI OD: STRANA UKUPNO STRANA BROJ KOP

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO Pančevo, Pasterova broj 2 PR-12 IZDAVANJE IZVEŠTAJA O ISPITIVANJU IZDANJE VAŽI OD: STRANA UKUPNO STRANA BROJ KOP ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO 26000 Pančevo, Pasterova broj 2 IZDAVANJE IZVEŠTAJA O ISPITIVANJU BROJ KOPIJE 11 28.12.2018. 1 9 ODOBRIO: POTPIS: Radmila Jovanović 1 PREDMET I PODRUČJE PRIMENE Ovom procedurom

Више

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 САДРЖАЈ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА А. ОПШТЕ СМЕРНИЦЕ... 4 1. РЕЗИМЕ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА... 5 2. ОПШТИ ПОДАЦИ... 5 2.1. Информације о подносиоцу захтева... 5 2.2. Информације

Више

Environ- mental objectives 2050

Environ- mental objectives 2050 Заједничка радионица за израду сета економских инструмената за имплементацију Плана управљања чврстим комуналним отпадом и представљање 3 студије случаја из ЕУ Београд 23. јануар 2019. Naturvårdsverket

Више

GV-2-35

GV-2-35 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 32 82 736, телефакс: (011)

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d.

P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d. P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko - dilerskog društva TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd Uvod Član 1. TRADEWIN 24 a.d. Novi Beograd (u daljem tekstu: Društvo) svoje poslovanje

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Pravilnik o ostvarivanju prava na priznavanje troškova za istraživanje i razvoj

Pravilnik o ostvarivanju prava na priznavanje troškova za istraživanje i razvoj AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o uslovima i načinu ostvarivanja prava na

Више

Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori godine Istraživanje o upotrebi i

Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori godine Istraživanje o upotrebi i Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori 2016. godine Istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Odluka o oglasavanju

Odluka o oglasavanju "Службени гласник РС", бр. 23/2006 и 23/2013 др. одлука 1 На основу члана 8. став 2. Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима ("Службени гласник РС", бр. 85/2005), гувернер Народне

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prečišćavanje otpadnih gasova Pregled SISTEMI ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH GASOVA SISTEMI ZA UKLANJANJE ČESTICA SISTEMI ZA UKLANJANJE GASOVITIH POLUTANATA 10 Emisija u svetu (Mt/god) CO VOCs SOx NOx ČESTICE

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР 2016. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више

DMDM_Zahtev_za_ovlascivanje

DMDM_Zahtev_za_ovlascivanje Надлежни орган: Министарство привреде Дирекција за мере и драгоцене метале, Мике Аласа 14, 11000 Београд 1. ОПШТИ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ А: 1.1 Пословно име/назив: Адреса седишта: Особа за контакт (телефон):

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун 2018. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању 4.

Више

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta Прилог 3 КРИТЕРИЈУМИ ЗА ДОДЕЛУ ЕКО ЗНАКА ЗА ОПЛЕМЕЊИВАЧЕ ЗЕМЉИШТА Критеријуми за доделу Еко знака за оплемењиваче земљишта имају за циљ: 1) употребу обновљивих материјала и/или рециклажу органских материја

Више

Microsoft PowerPoint - MNE EBRD RES Montengro workshop~Task 6~v2a.ppt

Microsoft PowerPoint - MNE EBRD RES Montengro workshop~Task 6~v2a.ppt Program podrške direktnom finansiranju projekata održive energije za Zapadni Balkan: Jačanje institucionalnih kapaciteta Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori Pristup mreži i naknade Duncan Wilson ECONOMIC

Више

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko-dilerskog društva SBD Broker a.d. Subotica 1 Na osnovu člana 27. Pravilnika o organizacionim zahtevima za pružanje investicionih usluga

Више

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom (Službeni list CG, broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je 204. Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je P R A V I L N I K O NAČINU PAKOVANJA I ODSTRANJIVANJA OTPADA

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 136. став

Више

Projekat proizvodnje krompira u Srbiji Povećanje kvantiteta i kvaliteta u skladu sa zahtevima tržišta

Projekat proizvodnje krompira u Srbiji Povećanje kvantiteta i kvaliteta u skladu sa zahtevima tržišta Projekat proizvodnje krompira u Srbiji Povećanje kvantiteta i kvaliteta u skladu sa zahtevima tržišta Kako je sve počelo Krompir je veoma značajan usev jer predstavlja jednu od osnovnih životnih namirnica

Више

ProizvoĎač predmeta od dragocjenih metala Datum: Ime i prezime/naziv firme: Izdanje: 1 Strana: TEHNIČNA DOKUMENTACIJA proizvoďača predmeta od dragocje

ProizvoĎač predmeta od dragocjenih metala Datum: Ime i prezime/naziv firme: Izdanje: 1 Strana: TEHNIČNA DOKUMENTACIJA proizvoďača predmeta od dragocje ProizvoĎač Datum: Ime i prezime/naziv firme: Izdanje: 1 Strana: TEHNIČNA DOKUMENTACIJA proizvoďača predmeta od dragocjenih metala Shodno odredbi člana 3 stav 1 Zakona o kontroli ( Sl.list Crne Gore, broj

Више

Microsoft Word - 78 Zakon o opstoj sigurnosti proizvoda.doc

Microsoft Word - 78 Zakon o opstoj sigurnosti proizvoda.doc Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Zakon br. 04/L-078 O OPŠTOJ SIGURNOSTI PROIZVODA Skupština Republike Kosovo; Na osnovu člana 65 (1) Ustava Republike

Више

Microsoft PowerPoint - UIS ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UIS ppt [Compatibility Mode] SCM, CRM, DMS Prof. dr Pere Tumbas SCM (Supply Chain Management) ili upravljanje lancem snabdevanja Upravljanje lancem snabdevanja ili elektronsko snabdevanje je proces kupovine bez papira putem interneta.

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ПРАВИЛНИК О УТВРЂИВАЊУ УСЛОВА У ПОГЛЕДУ КАДРА, ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ КОЈЕ МОРАЈУ ИСПУЊАВАТИ ОВЛА

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ПРАВИЛНИК О УТВРЂИВАЊУ УСЛОВА У ПОГЛЕДУ КАДРА, ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ КОЈЕ МОРАЈУ ИСПУЊАВАТИ ОВЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ПРАВИЛНИК О УТВРЂИВАЊУ УСЛОВА У ПОГЛЕДУ КАДРА, ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ КОЈЕ МОРАЈУ ИСПУЊАВАТИ ОВЛАШЋЕНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ Бања Лука, фебруар 2015. године

Више

Самовредновање у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду Самовредновање представља саставни део политике квалитета Високе техничке шко

Самовредновање у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду Самовредновање представља саставни део политике квалитета Високе техничке шко Самовредновање у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду Самовредновање представља саставни део политике квалитета Високе техничке школе струковних студија у Новм Саду (у наставку Школа)

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД Број: 04-1/3-5 СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Датум: Стандарди за самовредновање и о

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД Број: 04-1/3-5 СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Датум: Стандарди за самовредновање и о ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД Број: 04-1/3-5 СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Датум: 19.11.2007. Стандарди за самовредновање и оцењивање квалитета високошколских установа Стандард

Више

Bezbednosni list BAKAR Datum: Verzija: 1 1. IDENTIFIKACIJA HEMIKALIJE I PODACI O DOBAVLJAČU Identifikacija supstance: Ime proizvoda: Bakar

Bezbednosni list BAKAR Datum: Verzija: 1 1. IDENTIFIKACIJA HEMIKALIJE I PODACI O DOBAVLJAČU Identifikacija supstance: Ime proizvoda: Bakar 1. IDENTIFIKACIJA HEMIKALIJE I PODACI O DOBAVLJAČU Identifikacija supstance: Ime proizvoda: Bakar Naziv supstance: Bakar CAS broj: 7440-50-8 REACH registracija-br.: nije dostupan podatak Relevantna identifikovana

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Maj 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 13.

Више

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212)

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212) ZAKLJUČAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPREĐENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I BEZBEDNOSTI PACIJENATA ZA PERIOD GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 40/2010) 1. Usvaja se

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Април 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви

Више

Microsoft PowerPoint - 02 Djapic(Beograd)-Uloga tela za ocenjivanje usaglašenosti mašina i zahtevi za njihovu notifikaciju

Microsoft PowerPoint - 02 Djapic(Beograd)-Uloga tela za ocenjivanje usaglašenosti mašina i zahtevi za njihovu notifikaciju TEHNIČKA POMOĆ INSTITUCIJAMA INFRASTRUKTURE KVALITETA U SRBIJI Uloga tela za ocenjivanje usaglašenosti mašina i zahtevi za njihovu notifikaciju Dr Mirko Đapić, MCQI, Sen. Mem. ASQ IRCA QMS 2008 Lead Auditor

Више

Slide 1

Slide 1 Одлучивање о акредитацији у сврху преласка на ново издање стандарда Љиљана Маркићевић Одлучивање о акредитацији ПРАВИЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ АТС-ПА 01 тачка 4.5.2 Одлучивање о акредитацији Процедурa АТС-ПР15 Одлучивање

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са Законoм о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04), Влада доноси УРЕДБУ О МЕРАМА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ КОРИШЋЕЊЕМ

Више

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* Возило након зимских услова 2015 АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п *ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством саобраћаја

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: ЈУН 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 3.

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, поштански преградак 34, ПАК телефон:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, поштански преградак 34, ПАК телефон: РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 32 82 736, телефакс: (011) 21 81 668 На основу

Више

izmene i dopune2

izmene i dopune2 Дана: 8..07. Број: 5/7/400 На основу члана 63 став. и члана 54. Закона о јавним набавкама ( Сл. гласник РС бр. 4/0, 4/05 и 68/05, у даљем тексту ЗЈН), Комисија за јавну набавку број 8-07-О-0, сачињава

Више

Politika pridruživanja i razvrstavanja naloga - u primeni od godine

Politika pridruživanja i razvrstavanja naloga - u primeni od godine Prilog 2 Pravila poslovanja pri pružanju investicionih usluga, usvojena na sednici Izvršnog odbora, održanoj dana 22.01.2019. godine (br. IO_2_19/5 od 22.01.2019. godine). POLITIKA PRIDRUŽIVANJA I RAZVRSTAVANJA

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШК. ГОД. 2017./2018. ОКТОБАРСКИ РОК НАПОМЕНА: ИСПИТЕ ОБАВЕЗНО ПРИЈАВИТИ! ПРВА ГОДИНА МАТЕМАТИКА 1 04.10. 2. МЕХАНИКА

Више

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ, БЕОГРАД РАСПИСУЈЕ КОНКУРС ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ ПОЗИЦИЈА: ИНЖЕЊЕР АНАЛИТИЧАР Служба за

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ, БЕОГРАД РАСПИСУЈЕ КОНКУРС ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ ПОЗИЦИЈА: ИНЖЕЊЕР АНАЛИТИЧАР Служба за ИНЖЕЊЕР АНАЛИТИЧАР Служба за хемијску анализу горива и продуката сагоревања, Сектор производно техничких послова Огранак Термоелектранe Никола Тесла праћење квалитета угља, на основу резултатa лабораторија

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ СУФИНАНСИРАТИ И РЕАЛИЗОВАТИ У 2018. ГОДИНИ Б е о г р

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 199 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 199 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 199 Podgorica, 30. oktobar. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u

Више

Савладајте енергетске изазове са ISO ISO МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГИЈОМ Win the energy challenge with ISO 50001_EN - SRB PREVOD cir EDIT1.indd 1 9/15

Савладајте енергетске изазове са ISO ISO МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГИЈОМ Win the energy challenge with ISO 50001_EN - SRB PREVOD cir EDIT1.indd 1 9/15 Савладајте енергетске изазове са ISO 50001 ISO 50001 МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГИЈОМ Win the energy challenge with ISO 50001_EN - SRB PREVOD cir EDIT1.indd 1 9/15/2015 9:46:21 AM ISO укратко * У јуну 2011. године.

Више

Katalog propisa 2019

Katalog propisa 2019 462. Na osnovu člana 44 stav 10 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", br. 64/11 i 39/16), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je PRAVILNIK O METODOLOGIJI ZA UTVRĐIVANJE SASTAVA

Више

Службени гласник РС, бр. 20/2019 На основу члана 173. став 4. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014 и 44/2018) и члана 18. ста

Службени гласник РС, бр. 20/2019 На основу члана 173. став 4. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014 и 44/2018) и члана 18. ста Службени гласник РС, бр. 20/2019 На основу члана 173. став 4. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014 и 44/2018) и члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba i

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba i CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar 2013. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више