Prilog 4 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za tanki upijajući papir

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Prilog 4 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za tanki upijajući papir"

Транскрипт

1 Прилог 4 КРИТЕРИЈУМИ ЗА ДОДЕЛУ ЕКО ЗНАКА ЗА ТАНКИ УПИЈАЈУЋИ ПАПИР Kритеријуми за доделу Eко знака за танки упијајући папир имају за циљ: 1) смањено испуштање токсичних или еутрофних супстанци у воду; 2) смањење штете нанете животној средини или ризика који су у вези са употребом енергије (глобално загревање, ацидификација, оштећење озонског омотача, исцрпљивање необновљивих извора) смањењем потрошње енергије и пратећих емисија у ваздух; 3) смањење штете нанете животној средини или ризика који су у вези са употребом опасних хемикалија; 4) стимулисање употребе одрживих влакана; 5) примену начела одрживог управљања како би се заштитиле шуме. Критеријуми дати у овом прилогу су утврђени по нивоима којима се промовише означавање танког упијајућег папира који остварује мањи негативан утицај на животну средину. У оквиру сваког критеријума наводе се посебни захтеви за процену и проверу. По потреби, методе испитивања, које нису методе назначене за сваки критеријум, могу се користити ако орган надлежан за оцену захтева за добијање Еко знака, прихвати њихову еквивалентност. Испитивање треба да спроведу лабораторије које испуњавају опште захтеве наведене у стандарду SRPS ISO/IEC Изјаве, документација, извештаји о испитивању, или други докази којима се доказује усаглашеност са критеријумима, потичу од подносиоца захтева и/или његовог/их добављача и/или њиховог/их добављача, итд. По потреби, доставља се и додатна документација и врше независне провере. Када процењују пријаве и прате усклађеност са критеријумима, надлежним органима се препоручује да сагледају спровођење признатих система менаџмента животном средином, какви су ЕМАS, ISO 14001, односно SRPS ISO (напомена: не захтева се увођење таквих система менаџмента).

2 Групу производа танки упијајући папир чине листићи или ролне танког упијајућег хигијенског папира који се употребљавају за личну хигијену, упијање течности и/или чишћење натопљених површина. Производ од танког упијајућег хигијенског папира састоји се од креп папира или рељефног папира у једном или неколико слојева. Садржај влакана у производу мора бити најмање 90%. У ову групу производа не спадају: 1) влажне марамице и санитарни производи; 2) производи од танког упијајућег хигијенског папира који су оплемењени материјалима који нису танки упијајући папир; 3) производи који су дефинисани прописима који се односе на козметичке производе. За доделу Еко знака производ треба да припада групи производа танки упијајући папир и мора бити у складу са критеријумима који су утврђени овим прилогом. Групи производа танки упијајући папир додељује се шифра 004. Еколошки критеријуми односе се на производњу целулозе укључујући све саставне подпоступке од тренутка када влакнасте сировине/рециклирани папир доспе у постројење, до тренутка када целулоза напусти фабрику за производњу целулозе. При производњи папира важе критеријуми за све подпоступке од чишћења и рафинисања целулозе (разлагања рециклираног папира) до увијања папира у ролне. Нису укључени превоз, прерада и паковање целулозе, папира или сировина. Рециклирано влакно је влакно добијено рециклирањем старог папира и картона који потичу из штампарија или од потрошача. То не укључује купљени и сопствени папирни отпад који настаје при производњи примарних влакана. Критеријум 1 Емисије у воду и ваздух a) Хемијска потрошња кисеоника (ХПК), фосфор (P), сумпор (S), оксиди азота (NOx) За сваки од наведених параметара, емисије у ваздух и/или воду које настају при производњи целулозе и папира изражавају се преко поена (Pхпк, Pp, PS, PNOx). Ниједан од појединачних поена Pхпк, Pp, PS, или PNOx не сме премашити 1,5. Укупан број поена (Pукупно = Pхпк + Pp + PS + PNOx) не сме премашити 4,0.

3 Pхпк се израчунава како следи (Pp, PS, и PNOx израчунавају се на исти начин са одговарајућим референтним вредностима). За сваку употребљену целулозу i, са њом повезане измерене емисије ХПК (ХПКцелул,i изражена у kg/тона сушена на ваздуху ADT) пондеришу се у зависности од удела сваке употребљене целулозе (целул,i по тони танког упијајућег хигијенског папира осушеног на ваздуху). Пондерисана емисија ХПК за употребљене целулозе додаје се измереној емисији ХПК из производње папира и чини укупну емисију ХПК, ХПКукупно. Пондерисана референтна вредност ХПК када је реч о производњи целулозе израчунава се на исти начин, као збир утврђених референтних вредности за сваку употребљену целулозу који се додаје референтној вредности за производњу папира и чини укупну референтну вредност ХПК, ХПКреф.укупно. Референтне вредности за сваку врсту употребљене целулозе и за производњу папира наводе се у Табели 1. Завршно, укупна емисија ХПК дели се укупном референтном вредношћу ХПК како следи: Табела 1 Референтне вредности за емисије из различитих врста целулозе и из производње папира (kg/adt) (1) Врста целулозе/папир Емисије ХПКреферентна Pреферентна Sреферентна NOxреферентна Хемијска целулоза (осим сулфита) 18 0,045 0,6 1,6 Хемијска целулоза (сулфит) 25 0,045 0,6 1,6 Неизбељена хемијска целулоза 10 0,02 0,6 1,6 CTMP 15 0,01 0,3 0,3 Целулоза из рециклираних влакана 3 0,01 0,03 0,3 Танки упијајући папир 2 0,01 0,03 0,5 (1) ADT (Air dry tonne) = тона целулозе сушене на ваздуху представља 90% суве материје у целулози. Стваран садржај суве материје када је реч о папиру углавном износи 95%. У

4 израчунавањима се референтне вредности за целулозе прилагођавају како би одговарале садржају сувих влакана папира, који најчешће износи преко 90%. Када је реч о когенерацији топлоте и електричне енергије у истом постројењу, емисије NOx и S се додељују и израчунавају према следећој једначини: Удео емисија из производње електричне енергије = 2 x (MWh(електрична енергија)) / [2 x MWh(електрична енергија) + MWh(топлота)] Електрична енергија у датом прорачуну је нето електрична енергија, при чему се искључује део радне електричне енергије која се користи за производњу енергије у електрани, тј. нето електрична енергија је електрична енергија која се испоручује из електране за производњу целулозе/папира. Топлота у датом прорачуну је нето топлота, при чему се искључује део радне топлоте која се користи за производњу енергије у електрани, тј. нето топлота је топлота која се испоручује из електране за производњу целулозе/папира. Процена и провера: подносилац захтева прилаже детаљна израчунавања којима се потврђује усклађеност са овим критеријумом, заједно са одговарајућом додатном документацијом која укључује извештаје о испитивању које је спроведено употребом посебних метода испитивања за сваки параметар или употребом еквивалентних метода, како се наводи у наставку: ХПК: SRPS ISO 6060; DIN део 41, NFT ASTM D , Др Ланг (Dr Lang) LCK 114, Хак (Hack) или WTW P: EN ISO 6878, APAT IRSA CNR 4110 или Др Ланг (Dr Lange) LCK 349 NOx: SRPS ISO S(оксид.): EPA бр.8 S(ред.): EPA бр.16а садржај S у нафти: SRPS ISO 8754 садржај S у угљу: SRPS ISO 351 Додатна документација укључује назнаку учесталости мерења и израчунавање поена за ХПК, P, S и NOx. Укључује све емисије S и NOx које се јављају у току производње целулозе и папира, укључујући пару која настаје изван производног постројења, изузев емисија које су у вези са производњом електричне енергије. Мерења укључују котлове за поновно искоришћење, пећи за печење креча, парне котлове и котлове за уништавање гасова јаких мириса. У разматрање се узимају дифузне емисије.

5 Вредности емисије S у ваздух, које се наводе у извештају, укључују емисије и оксидованог и редукованог S (диметил сулфид, метил меркаптан, водониксулфид и слично). Емисије S које су у вези са производњом топлотне енергије из нафте, угља и других екстерних горива познатог садржаја S, могу се уместо мерења израчунати и узимају се у обзир. Узорци за мерење емисија у воду узимају се из нефилтрираних узорака који нису наталожени, након пречишћавања у постројењу или након пречишћавања у јавном уређају за пречишћавање. Период у току кога се врше мерења базира се на производњи у току 12 месеци. Када је реч о новом или поновно изграђеном постројењу за производњу, када мерења емисије нису доступна за период од 12 месеци, резултати се базирају на мерењима емисије која су спровођена једном дневно у току 45 узастопних дана, након што су се вредности емисије постројења стабилизовале. б) AOX (органски везани халогени који могу да се адсорбују) Пондерисана просечна вредност AOX, која се отпушта при производњи целулозе која се користи за танки упијајући папир са еко знаком, не сме премашити 0,12 kg/adt папира. Емисије AOX из сваке појединачне шарже целулозе која се користи у папиру не смеју премашити 0,25 kg/adt целулозе. Процена и провера: Подносилац захтева прилаже извештаје о испитивању користећи следеће методе испитивања: AOX према SRPS ISO 9562 од добављача целулозе уз детаљне прорачуне којима се потврђује усклађеност са овим критеријумом, заједно са одговарајућом додатном документацијом. Додатна документација укључује назнаку учесталости мерења. AOX се мере само у поступцима при којима се за избељивање целулозе користе једињења хлора. AOX не треба мерити у отпадним водама из неинтегрисане производње папира или у отпадним водама из производње целулозе која се не избељује, или када се поступак избељивања спроводи употребом материја које не садрже хлор. Мерења се врше на нефилтрираним узорцима који нису наталожени након пречишћавања у постројењу или након пречишћавања у јавном уређају за пречишћавање. Период у току кога се врше мерења базира се на производњи у току 12 месеци. Када је реч о новом или поновно изграђеном постројењу за производњу, када мерења емисије нису доступна за период од 12 месеци, резултати се базирају на мерењима емисије која су спровођена једном дневно у току 45 узастопних дана, након што су се вредности емисије постројења стабилизовале. в) CO2 Емисије угљен диоксида из необновљивих извора не смеју премашити 1500 kg по ADT произведеног папира, укључујући емисије из производње електричне енергије (било у постројењу или изван њега). У израчунавања се не укључују горива која се користе за

6 прераду танког упијајућег папира у производ као ни превоз којим се тај производ, целулозе или сировине дистрибуирају. Процена и провера: подносилац захтева прилаже детаљна израчунавања којима се потврђује усклађеност са овим критеријумом, заједно са одговарајућом додатном документацијом. Подносилац захтева прилаже податке о емисијама угљен диоксида у ваздух. То укључује све изворе необновљивих горива у току производње целулозе и папира, укључујући емисије из производње електричне енергије (било у постројењу или изван њега). За израчунавање CO2 у емисијама из горива користе се фактори емисије дати у Табели 2: Гориво Емисија CO2 фосилно Табела 2 Јединица Угаљ 95 g CO2фосилно/MJ Сирова нафта 73 g CO2фосилно/MJ Уље за ложење 1 74 g CO2фосилно/MJ Уље за ложење g CO2фосилно/MJ ТНГ 62,4 g CO2фосилно/MJ Природни гас 56 g CO2фосилно/MJ Електрична енергија из мреже 400 g CO2фосилно/kWh За електричну енергију из мреже користи се вредност из Табеле 2 (европски просек), осим ако подносилац захтева не приложи документацију којом потврђује да се употребљава електрична енергија из обновљивих извора, при чему подносилац захтева може изузети обновљиву електричну енергију из прорачуна. Критеријум 2 Употреба енергије Укупна потрошња електричне енергије када су у питању танки упијајући папир израчунава се сабирањем електричне енергије која се утроши у фази производње целулозе и фази производње танког упијајућег папира и не сме премашити kwh електричне енергије по ADT произведеног папира. Подносилац захтева израчунава целокупан унос електричне енергије у току производње целулозе и танког упијајућег папира, укључујући електричну енергију која се користи за уклањање штампарског мастила при третману отпадног папира у поступку производње

7 рециклираног папира. Израчунавање електричне енергије не укључује енергију утрошену за превоз сировина или за прераду и паковање. Електрична енергија је нето унета електрична енергија, која долази из мреже и интерно произведена електрична енергија измерена као електрична снага. Електрична енергија која се користи за пречишћавање отпадних вода и ваздуха не треба да буде укључена у прорачун. Процена и провера: Подносилац захтева прилаже детаљна израчунавања којима се потврђује усклађеност са тим критеријумом, заједно са целокупном одговарајућом додатном документацијом. Детаљни подаци у извештају стога треба да обухвате укупну потрошњу електричне енергије. Критеријум 3 Влакна Одрживо управљање шумама а) Произвођачи целулозе и папира морају да воде политику набавке одрживог дрвета и влакана и поседују систем следљивости и провере порекла дрвета, којим се оно прати из шуме до прве тачке пријема. Документује се порекло свих примарних влакана. Произвођач целулозе и папира мора обезбедити да дрво и влакна воде порекло из законитих извора. Дрво и влакна не смеју водити порекло из заштићених области или области које су у званичном поступку добијања назива заштићене области, старих шума и шума велике вредности када је реч о очувању, које су дефинисане на националном нивоу у поступку са заинтересованим странама, осим ако нису купљени јасно у складу са националним прописима о заштити природе. б) Влакнаста сировина у папиру може се рециклирати, или се употребљава примарно влакно. Ипак, 50% било ког примарног влакна мора водити порекло из шума са одрживим управљањем које су сертификоване преко независних система провере преко треће стране који се наводе у ставу 15. Резолуције Савета од 15. децембра године о Стратегији шумарства у ЕУ и њеном даљем развоју. Процена и провера: Подносилац захтева прилаже одговарајућу документацију од добављача папира назначавајући врсте, количине и тачно порекло влакана која се користе у производњи целулозе и папира. Када се употребљавају примарна влакна из шума, подносилац захтева прилаже одговарајући(е) сертификат(е) од добављача папира/целулозе који показује(у) да систем сертификације на исправан начин испуњава захтеве који се наводе у ставу 15. Резолуције Савета од 15. децембра године о Стратегији шумарства у ЕУ и њеном даљем развоју. а) Хлор Критеријум 4 Опасне хемијске супстанце Као средство за избељивање, не сме се користити хлорни гас. Тај захтев се не односи на хлорни гас када је реч о производњи и употреби хлордиоксида.

8 Процена и провера: Подносилац захтева прилаже изјаву произвођача целулозе да хлорни гас није употребљен као средство за избељивање. Напомена: иако се овај захтев односи и на избељивање рециклираних влакана, прихватљиво је ако су та влакна у свом претходном животном циклусу избељена хлорним гасом. б) APEO Алкилфенол етоксилати или други деривати алкилфенола не смеју се додавати хемикалијама за чишћење, хемикалијама за уклањање штампарског мастила, средствима за спречавање пене, средствима за дисперговање или премазима. Деривати алкилфенола дефинишу се као супстанце које по разградњи производе алкилфеноле. Процена и провера: подносилац захтева или добављач/и хемикалија прилажу једну или више релевантних изјава да алкилфенол етоксилати или други деривати алкилфенола нису додати одговарајућим производима. в) Сурфактанти у препаратима за уклањање штампарског мастила за рециклирана влакна Када се сурфактанти користе у количинама од најмање 100 g/adt (збир свих сурфактаната у свим препаратима који се користе за уклањање штампарског мастила повратних влакана), сваки сурфактант мора бити брзо биоразграджив. Када се ти сурфактанти користе у количинама које су мање од 100 g/adt, сваки сурфактант мора бити брзо биоразградљив или потпуно биоразградљив (за више детаља видети методе испитивања и граничне вредности у даљем тексту). Процена и провера: Подносилац захтева или добављач/и хемикалија прилажу изјаву о усклађености са овим критеријумом заједно са релевантним безбедносним листовима или извештајима о испитивању за сваки сурфактант, којима се назначавају метода испитивања, граничне вредности и закључци, при чему се употребљава једна од следећих метода испитивања и граничних вредности: када је реч о брзој биоразградљивости, OECD 301 A F (или еквивалентни ISO стандарди) уз најмање 70% разградње у току периода од 28 дана за 301 A и E, и уз најмање 60% разградње за 301 B, C, D и F; када је реч о потпуној биоразградивости, OECD 302 A C (или еквивалентни ISO стандарди, уз најмање 70% разградње (укључујући адсорпцију) у току периода од 28 дана за 302 A и B, и уз најмање 60% разградње за 302 C. г) Биоциди Активне компоненте у биоцидима или биостатичким средствима, које се употребљавају за уништавање организама који стварају слуз у системима за кружење воде који поседују влакна, не смеју бити потенцијално биоакумулативне.

9 Процена и провера: Подносилац захтева или добављач/и хемикалија прилажу изјаву о усклађености са овим критеријумом заједно са релевантним безбедносним листовима или извештајем о испитивању којима се назначавају метода испитивања, граничне вредности и закључци, при чему се употребљавају следеће методе испитивања: OECD 107, 117 или 305 A E. д) Средства за чврстоћу папира у мокром стању Помоћна средства за чврстоћу у мокром стању не смеју садржати више од 0,7% хлорорганских супстанци као што су: епихлорохидрин (ECH), 1,3-дихлоро-2-пропанол (DCP) и 3- монохлоро-1,2-пропандиол (MCPD), израчунато као збир три компоненте, а у вези са садржајем суве материје средства за чврстоћу у мокром стању. Средства за чврстоћу у мокром стању која садрже глиоксал не смеју се користити у производњи танког упијајућег хигијенског папира са еко знаком. Процена и провера: Подносилац захтева или добављач/и хемикалија прилажу изјаву/е да садржај епихлорохидрина (ECH), 1,3-дихлоро-2-пропанола (DCP) и 3-монохлоро-1,2- пропандиола (MCPD), израчунато као сума три компоненте, а у вези са садржајем суве материје средства за чврстоћу у мокром стању, није већи од 0,7%. ђ) Омекшивачи, лосиони, мириси и додаци природног порекла Ниједна од супстанци или препарата/смеша које улазе у састав омекшивача, лосиона, мириса и додацима природног порекла не сме бити класификована као опасна по животну средину, сензибилизирајућа, карциногена или мутагена са ознакама ризика: R42, R43, R45, R46, R50, R51, R52 или R53 (или и њиховим комбинацијама). Све супстанце/мириси, које у складу са одговарајућим прописима којима се уређује њихово обавезно навођење на паковању козметичких производа се не смеју користити у производу са екознаком (гранична концентрацијска вредност је 0,01%). Сваки састојак који се производу додаје као мирис мора да се произведе, да се њиме рукује и да се примени на начин који је у складу са правилима Међународног удружења за мирисе. Процена и провера: Подносилац захтева прилаже списак омекшивача, лосиона и додатака природног порекла који су додати производу од танког упијајућег хигијенског папира, заједно са изјавом да сваки од додатих препарата испуњава дати критеријум. Произвођач мириса прилаже надлежном органу изјаву о усклађености са сваким делом овог критеријума. Критеријум 5 Безбедност производа

10 Производи направљени од рециклираних влакана или од смеша рециклираних и примарних влакана морају да испуњавају следеће хигијенске захтеве: Танки упијајући папир не може садржати више од: 1) формалдехид: 1 mg/dm² у складу са методом испитивања SRPS EN 1541; 2) глиоксал: 1,5 mg/dm² у складу са испитивањем DIN 54603; 3) PCB: 2 mg/kg у складу са методом испитивања SRPS EN ISO Сваки танки упијајући папир мора испуњавати следеће захтеве: Слимициди и антимикробна средства: У складу са методом испитивања SRPS EN 1104 нема успоравања раста микроорганизама. Боје и оптичка белила: У складу са методом испитивања SRPS EN 646/ SRPS EN 648 нема испуштања (захтева се ниво 4) Боје и мастила: Боје и мастила употребљени у производњи танког упијајућег хигијенског папира не смеју садржати азо-једињења које се могу разлагати на друге амине из Табеле 3. Боје и мастила употребљени у производњи танког упијајућег хигијенског папира не смеју бити на бази Cd или Mn, Табела 3 Боје не могу садржати следеће амине: Амин CAS број 4-амино бифенил бензидин хлоро-толуидин нафтиламин о-аминоазо-толуен

11 2-амино-4-нитро-толуен p-хлороанилин 2,4-диамино-анизол 2,4 -диамино-дифенилметан ,3 дихлоробензидин ,3 -диметоксибензидин 3,3 -диметилбензидин p-крезидин 4,4 -метиленбис(2-хлороанилин) 4,4 -оксидианилин 4,4 -тиодианилин ,3 -диметил-4,4 -диаминодифенилметан o-толуидин ,4-толуилендиамин ,4,5-триметиланилин анисидиндиметоксианилин ,4-ксилидин ,6-ксилидин аминоазобензен Процена и провера: Подносилац захтева или добављач/и хемикалија обезбеђују изјаву о усклађености са овим критеријумом.

12 Критеријум 6 Управљање отпадом Сви произвођачи целулозе, папира и прерађених производа од папира морају да имају успостављен систем управљања отпадом и осталим остацима из постројења за производњу. Систем мора бити документован или појашњен у захтеву и садржати барем следеће тачке: 1) поступке за раздвајање и рециклажу посебних токова отпада; 2) поступке који се користе за поновно искоришћење материјала за друге намене, као што је спаљивање отпада за добијање паре у одговарајућем постројењу, или за употреби у пољопривреди; 3) поступке за поступање са опасним отпадом. Процена и провера: п односилац захтева прилаже опис управљања отпадом за локације дотичних постројења и изјаву о усклађености са овим критеријумом. Критеријум 7 Погодност за употребу Производ мора бити примерен за употребу. Критеријум 8 Информације за потрошаче Опциони део Еко знака са простором за текст садржи текст: 1) користи одржива влакна ; 2) низак ниво загађења воде и ваздуха ; 3) мале вредности емисија гасова са ефектом стаклене баште и мале количина потрошње електричне енергије. Поред тога, произвођач уз Еко знак прилаже и изјаву у којој се наводи најмањи проценат рециклираних влакана и/или изјаву у којој се наводи проценат сертификованих влакана.

"Službeni glasnik RS", br. 3/2009 Na osnovu člana 53. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04), Ministar životne

Službeni glasnik RS, br. 3/2009 Na osnovu člana 53. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine (Službeni glasnik RS, broj 135/04), Ministar životne "Službeni glasnik RS", br. 3/2009 Na osnovu člana 53. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi P R A V I L

Више

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta Прилог 3 КРИТЕРИЈУМИ ЗА ДОДЕЛУ ЕКО ЗНАКА ЗА ОПЛЕМЕЊИВАЧЕ ЗЕМЉИШТА Критеријуми за доделу Еко знака за оплемењиваче земљишта имају за циљ: 1) употребу обновљивих материјала и/или рециклажу органских материја

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prečišćavanje otpadnih gasova Pregled SISTEMI ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH GASOVA SISTEMI ZA UKLANJANJE ČESTICA SISTEMI ZA UKLANJANJE GASOVITIH POLUTANATA 10 Emisija u svetu (Mt/god) CO VOCs SOx NOx ČESTICE

Више

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode]

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode] ПРИМЕНА IPPC ДИРЕКТИВЕ У СРБИЈИ ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ИНТЕГРИСАНЕ ДОЗВОЛЕ qзакон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (Сл. Гласник РС, број 135/2004) Уређује услове и поступак издавања

Више

Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJ

Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJ Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, 11. 1. 2013. PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJE Član 1. (Predmet uređivanja) Ovim pravilnikom propisuju

Више

Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и

Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења

Више

Katalog propisa 2018

Katalog propisa 2018 Prečišćeni tekst Uredbe o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije obuhvata sljedeće propise: 1. Uredba o tarifnom

Више

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom (Službeni list CG, broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je 204. Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je P R A V I L N I K O NAČINU PAKOVANJA I ODSTRANJIVANJA OTPADA

Више

Registri i procena emisije zagađujićih materija

Registri i procena emisije zagađujićih materija Registri i procena emisije zagađujićih materija Dr Davor Antanasijević Decembar 2018. Izvori zagađenja Intenzivan industrijski razvoj = povećane emisije zagađujućih materija u sve delove životne sredine

Више

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са Законoм о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04), Влада доноси УРЕДБУ О МЕРАМА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ КОРИШЋЕЊЕМ

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3.

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3. ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3. тачка аж) мијења се и гласи: аж) ʹзамјенске супстанцеʹ

Више

Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Mirogojska cesta 16, Zagre

Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Mirogojska cesta 16, Zagre Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Mirogojska cesta 16, Zagreb Tel. 01/4696 227, Fax. 01/4678 103 www.stampar.hr

Више

Tehnički list o održivosti Sto-Weichfaserplatte M 046 Termoizolacijska ploča od mekanih drvenih vlakana u skladu s EN Za opis proizvoda vidi Teh

Tehnički list o održivosti Sto-Weichfaserplatte M 046 Termoizolacijska ploča od mekanih drvenih vlakana u skladu s EN Za opis proizvoda vidi Teh Termoizolacijska ploča od mekanih drvenih vlakana u skladu s EN 13171 Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju građevina prema udruzi (verzija 2012.) Stupanj kvalitete

Више

Прилог 7. Граничне вредности концентрације опасних компоненти у отпаду на основу којих се одређују карактеристике отпада (својства отпада која га кара

Прилог 7. Граничне вредности концентрације опасних компоненти у отпаду на основу којих се одређују карактеристике отпада (својства отпада која га кара Прилог 7. Граничне вредности концентрације опасних компоненти у отпаду на основу којих се одређују карактеристике отпада (својства отпада која га карактеришу као опасан отпад) H1 Експлозиван : Отпад класификован

Више

Microsoft PowerPoint - TOR GENERATOR - prezentacija [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - TOR GENERATOR - prezentacija [Compatibility Mode] TEHNOLOGIJA HIDROSTABILIZACIJE TEČNIH GORIVA NA BAZI UGLJOVODONIKA Manje mazuta Više čistog vazduha Manje mazuta Više profita NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI VAZDUHA Saobraćaj Termoelektrane Industrija (posebno hemijska)

Више

Uvod u proceduru sprovođenja energijskog audita

Uvod u proceduru sprovođenja energijskog audita Primeri dobre prakse EE u industrijskim preduzećima rešenje za decentralizovano snabdevanje toplotnom energijom u pogonima procesne industrije prof. dr Goran Jankes Mreža za energetsku efikasnost u industriji

Више

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju graďevina prema udruzi (verzija 2012.) Stupanj

Више

OBIM AKREDITACIJE

OBIM AKREDITACIJE АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ Accreditation No: Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 23.10.2009. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-05-010 Важи од/ Valid from: Замењује Обим од: Replaces Scope

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више

quality cert uputstvo za koriscenje znaka

quality cert uputstvo za koriscenje znaka UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE ZNAKA SERTIFIKACIJE copyright Quality Cert O QUALITY CERT MEĐUNARODNO NEZAVISNO SERTIFIKACIONO TELO Quality Cert je nezavisno sertifikaciono telo koje je osnovano u cilju pružanja

Више

Primena instrumentalnih metoda na analizu uzoraka vode Zoran Simi ć, master inženjer tehnologije Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beograd

Primena instrumentalnih metoda na analizu uzoraka vode Zoran Simi ć, master inženjer tehnologije Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beograd Primena instrumentalnih metoda na analizu uzoraka vode Zoran Simi ć, master inženjer tehnologije Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd 1 Uredba o granicnim vrednostima emisije

Више

Microsoft PowerPoint - 4 Ðukic Podgorica 2012 [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 4 Ðukic Podgorica 2012 [Read-Only] [Compatibility Mode] Radionica o transpoziciji i implementaciji Direktive o vodi za piće (DWD 98/83/EC) i Direktive o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda (UWWTD 91/271/EEC) u Crnoj Gori, 26. novembar 2012. Transpozicija

Више

Pravilnik informacioni sistem_za objavu u SL

Pravilnik informacioni sistem_za objavu u SL Na osnovu člana 41 stav 3 i člana 42 stav 4 Zakona o energetskoj efikasnosti ( Službeni list CG, broj 29/10), Ministarstvo ekonomije donijelo je Pravilnik o informacionom sistemu potrošnje energije i načinu

Више

Правилник o производима сличним чоколади, крем производима и бомбонским производима Члан 1. Овим правилником ближе се прописују услови у погледу квали

Правилник o производима сличним чоколади, крем производима и бомбонским производима Члан 1. Овим правилником ближе се прописују услови у погледу квали Правилник o производима сличним чоколади, крем производима и бомбонским производима Члан 1. Овим правилником ближе се прописују услови у погледу квалитета производа који су слични чоколади, крем производа

Више

Enviro

Enviro Образац 3. ЕМИСИЈЕ У ВОДЕ ПОДАЦИ О ИСПИТУ Број и назив испита Број 1 Назив Kanalizacioni šaht Санитарне Брсте отпадне воде која се испушта Технолошке Расхладне Атмосферске 1. N 45⁰ 15 Географске координате

Више

Tehnički list o održivosti StoPox WL 100 transparent Vodeni lak EP, proziran, niske razine emisija Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je do

Tehnički list o održivosti StoPox WL 100 transparent Vodeni lak EP, proziran, niske razine emisija Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je do Vodeni lak EP, proziran, niske razine emisija Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju građevina prema DGNB (verzija 2012) Stupanj kvalitete (ENV 1.2) premaze

Више

Smernice za iskazivanje obima akreditacije LI

Smernice za iskazivanje obima akreditacije LI АТС-УП30 СМЕРНИЦЕ ЗА ИСКАЗИВАЊЕ ОБИМА АКРЕДИТАЦИЈЕ ПРОВАЈДЕРА ПРОГРАМА ЗА ИСПИТИВАЊЕ ОСПОСОБЉЕНОСТИ Овај документ је важећи и без потписа особа које су преиспитале и одобриле документ. Издање/Измена: 1/1

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Slide 1

Slide 1 BILANS DRVNE BIOMASE Opis metodologije i uputstva za korišćenje Excel aplikacije sa prikazom rezultata bilansiranja na primeru izabrane lokalne samouprave za 217.godinu Prof. dr Branko Glavonjić Univerzitet

Више

OBIM AKREDITACIJE

OBIM AKREDITACIJE АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ : Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 05.11.2010. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-01-384 Важи од/ Valid from: Замењује Обим од: Replaces Scope dated: ОБИМ

Више

Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u godini

Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u godini Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u 2013.godini Zavod za statistiku Crne Gore - MONSTAT Podgorica, 2014.godina UVOD Zavod za statistiku Crne Gore MONSTAT je u cilju harmonizacije sa međunarodnim standardima

Више

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( Službeni glasnik RS, broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj dozvoli Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku

Више

Slide 1

Slide 1 Dvadeset četvrto predavanje 1 CILJEVI PREDAVANJA Pojačan efekat staklene bašte H 2 O i CO 2 kao apsorberi radijacije sa Zemlje radijaciono forsiranje Posledice globalnog zagrevanja Izvori i potrošnja gasova

Више

Smernice za iskazivanje obima medicinskih lab

Smernice za iskazivanje obima medicinskih lab СМЕРНИЦЕ ЗА ИСКАЗИВАЊЕ ОБИМА АКРЕДИТАЦИЈЕ МЕДИЦИНСКИХ ЛАБОРАТОРИЈА Овај документ је важећи и без потписа особа које су преиспитале и одобриле документ. Издање/Измена: 2/2 Датум: 01.02.2019. Страна: 1/7

Више

Slide 1

Slide 1 MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE I RADIONICA IZAZOVI STRATEGIJE ZAŠTITE OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA 29. 9. 2005. Izborom tehnologije zbrinjavanja otpada do zaštite okoliša i novih vrijednosti Dr. sc. Slaven Dobrović

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

Na osnovu člana 201. tačka 1) i člana 4. stav 6. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/

Na osnovu člana 201. tačka 1) i člana 4. stav 6. Zakona o planiranju i izgradnji (Službeni glasnik RS, br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/ Na osnovu člana 201. tačka 1) i člana 4. stav 6. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11) i člana 24. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS",

Више

На основу члана 201. тачка 1) и члана 4. став 6. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11

На основу члана 201. тачка 1) и члана 4. став 6. Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС, бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11 На основу члана 201. тачка 1) и члана 4. став 6. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11) и члана 24. Закона о Влади ("Службени гласник РС",

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Opsta nacela nepristrasnosti

Opsta nacela nepristrasnosti АТС-УП 36 ОПШТА НАЧЕЛА НЕПРИСТРАСНОСТИ Овај документ је важећи и без потписа особа које су преиспитале и одобриле документ. Издање/Измена: 1/2 Датум: 06.05.2019. Страна: 1/7 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ

Више

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: 100-240 V ~ 50/60 Hz 100-50 ma Izlaz: 6 V 600 ma Radna temperatura/vlažnost: +10 C do +40 C /

Више

pravilnik o izmenama

pravilnik o izmenama На основу члана 26. став 5. Закона о хране ("Службени гласник РС", број 41/09), Министар здравља доноси Правилник о изменама и допунама Правилника о здравственој исправности дијететских производа Правилник

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine,

1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine, 1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra 2016. godine, donijela je UREDBU O PREDMETIMA I MATERIJALIMA KOJI

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc На основу чл. 38.став 1. и чл. 47.став 3. Закона о заштити ваздуха («Службени гласник Републике Српске», број: 53/02) И члана 58. Закона о министарствима («Сл. гласник Републике Српске», бр. 70/02) министар

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 5.ЈУН СВЈЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Одјељење за заштиту животне средине Златко Ђајић 05.06.2019. године

Више

PRAVILNIK O OBLIKU, SADRŽINI, NAČINU PODNOŠENJA I POPUNJAVANJA DEKLARACIJA I DRUGIH OBRAZACA U CARINSKOM POSTUPKU ("Sl. glasnik RS", br. 42/2019) I UV

PRAVILNIK O OBLIKU, SADRŽINI, NAČINU PODNOŠENJA I POPUNJAVANJA DEKLARACIJA I DRUGIH OBRAZACA U CARINSKOM POSTUPKU (Sl. glasnik RS, br. 42/2019) I UV PRAVILNIK O OBLIKU, SADRŽINI, NAČINU PODNOŠENJA I POPUNJAVANJA DEKLARACIJA I DRUGIH OBRAZACA U CARINSKOM POSTUPKU ("Sl. glasnik RS", br. 42/2019) I UVODNA ODREDBA Član 1 Ovim pravilnikom propisuju se oblik

Више

UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM

UŠTEDA U POTROŠNJI  GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA  SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL. ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEMS Autor: Dragan Šoškić, dipl.maš.ing, JP Toplifikacija,Lazarevac,

Више

Tehnički list o održivosti Stolit R Organska završna žbuka žljebaste strukture Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za ce

Tehnički list o održivosti Stolit R Organska završna žbuka žljebaste strukture Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za ce Organska završna žbuka žljebaste strukture Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju građevina prema DGNB (verzija 2012) Stupanj kvalitete (ENV 1.2) boje i premazi

Више

Obim akreditacije_ATS PR15 O02_

Obim akreditacije_ATS PR15 O02_ АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ : Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 23.10.2009. Ознака предмета/ref. No.: 2-05-010/14 Важи од/ Valid dated: Замењује Обим од: Replaces Scope dated: ОБИМ

Више

Na osnovu člana 8. stav 6. Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", broj 36/09), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi P

Na osnovu člana 8. stav 6. Zakona o upravljanju otpadom (Službeni glasnik RS, broj 36/09), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi P Na osnovu člana 8. stav 6. Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", broj 36/09), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi Pravilnik o kategorijama, ispitivanju i klasifikaciji

Више

OБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВАРТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ У ГОДИНИ БРОЈ КОНКУРСА: / НАЗИВ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА 1

OБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВАРТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ У ГОДИНИ БРОЈ КОНКУРСА: / НАЗИВ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА 1 OБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВАРТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ У 2019. ГОДИНИ БРОЈ КОНКУРСА: 141-401-1157/2019-01 НАЗИВ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА 1 РЕЗИМЕ ИНВЕСТИЦИОНОГ ПРОЈЕКТА: (укратко описати планирани

Више

Na osnovu člana 8. stav 6. Zakona o upravljanju otpadom ( Službeni glasnik RS, broj 36/09), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi Pr

Na osnovu člana 8. stav 6. Zakona o upravljanju otpadom ( Službeni glasnik RS, broj 36/09), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi Pr Na osnovu člana 8. stav 6. Zakona o upravljanju otpadom ( Službeni glasnik RS, broj 36/09), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi Pravilnik o kategorijama, ispitivanju i klasifikaciji

Више

~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени

~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени ~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 85/03) и Статистичким

Више

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2)

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2) KORISTI OD STANDARDA IVELIN BUROV EKSPERT U PROJEKTU TEHNIČKA POMOĆ INSTITUCIJAMA INFRASTRUKRURE KVALITETA U REPUBLICI SRBIJI PROJEKAT FINANSIRAN OD STRANE EVROPSKE UNIJE 30.6.2010 г. 1 Jednostavan primer

Више

PRAVILNIK O NACIONALNIM ETALONIMA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2018) Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način utvrđivanja ispunjenosti u

PRAVILNIK O NACIONALNIM ETALONIMA (Sl. glasnik RS, br. 18/2018) Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način utvrđivanja ispunjenosti u PRAVILNIK O NACIONALNIM ETALONIMA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2018) Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način utvrđivanja ispunjenosti uslova za priznavanje etalona Republike Srbije (u daljem

Више

GV-2-35

GV-2-35 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 32 82 736, телефакс: (011)

Више

Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од године, објављ

Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од године, објављ Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од 08.12. 2018. године, објављен је Закон о улагањима (у даљем тексту: Закон) који

Више

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан Службени гласник РС, број 59/2019, објављен 23. 08. 2019. године Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs 3281 На основу члана 73. став 2. и члана 74. став 2. Закона о ветеринарству ( Службени гласник

Више

Бр/No:

Бр/No: Бр/N : 483-00.01/10-02 Датум/Date: 19.01.2010. На основу члана 44. став 1. Закона о државној управи ( Службени гласник РС, бр. 79/05 и 101/07), Министар животне средине и просторног планирања, доноси ДИРЕКТИВУ

Више

izmene i dopune2

izmene i dopune2 Дана: 8..07. Број: 5/7/400 На основу члана 63 став. и члана 54. Закона о јавним набавкама ( Сл. гласник РС бр. 4/0, 4/05 и 68/05, у даљем тексту ЗЈН), Комисија за јавну набавку број 8-07-О-0, сачињава

Више

God_Rasp_2015_ xls

God_Rasp_2015_ xls ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА, НОВИ САД Датум: 14.09.2016, Страна: 1 I I I 1 13 Грађевински материјали и конструкције I 28.01.2016 09.02.2016 31.03.2016 16.06.2016 04.07.2016 01.09.2016 15.09.2016 26.09.2016

Више

Na osnovu člana 45. stav 2. Zakona o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", broj 36/09) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br

Na osnovu člana 45. stav 2. Zakona o zaštiti vazduha (Službeni glasnik RS, broj 36/09) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi (Službeni glasnik RS, br Na osnovu člana 45. stav 2. Zakona o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", broj 36/09) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

Katalog propisa 2019

Katalog propisa 2019 462. Na osnovu člana 44 stav 10 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", br. 64/11 i 39/16), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je PRAVILNIK O METODOLOGIJI ZA UTVRĐIVANJE SASTAVA

Више

Slide 1

Slide 1 Одлучивање о акредитацији у сврху преласка на ново издање стандарда Љиљана Маркићевић Одлучивање о акредитацији ПРАВИЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ АТС-ПА 01 тачка 4.5.2 Одлучивање о акредитацији Процедурa АТС-ПР15 Одлучивање

Више

ЛИСТА ОТПАДА Бања Лука, 2013.

ЛИСТА ОТПАДА Бања Лука, 2013. ЛИСТА ОТПАДА Бања Лука, 2013. Отпад се сврстава у двадесет група према особинама и дјелатности из које потиче. Групе отпада и појединачни назив отпада означени су шестоцифреним бројевима. Прве двије цифре

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун 2014. године ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VIII РАЗРЕД Шифра ученика

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO Pančevo, Pasterova broj 2 PR-12 IZDAVANJE IZVEŠTAJA O ISPITIVANJU IZDANJE VAŽI OD: STRANA UKUPNO STRANA BROJ KOP

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO Pančevo, Pasterova broj 2 PR-12 IZDAVANJE IZVEŠTAJA O ISPITIVANJU IZDANJE VAŽI OD: STRANA UKUPNO STRANA BROJ KOP ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO 26000 Pančevo, Pasterova broj 2 IZDAVANJE IZVEŠTAJA O ISPITIVANJU BROJ KOPIJE 11 28.12.2018. 1 9 ODOBRIO: POTPIS: Radmila Jovanović 1 PREDMET I PODRUČJE PRIMENE Ovom procedurom

Више

Izvještaj o implementaciji Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih

Izvještaj o implementaciji Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih Izvještaj o implementaciji Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom za period 2016-2020. izvještajni

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju važeća verzija propisa, poslednju verziju

Више

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic This project is funded Projekat finansira Evropska Unija EMAS III - OSNOVNI KONCEPTI - RAZLIKE EMS/EMAS - KORACI DO REGISTRACIJE - DODATNI ZAHTEVI ZA TREĆE ZEMLJE PRIVREDNA KOMORA SRBIJE 11.12.2014 EMS

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 130 Podgorica, 17. jun godine Prilikom koriš

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 130 Podgorica, 17. jun godine Prilikom koriš 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 130 Podgorica, 17. jun 2015. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Godišnji indeksi

Више

На основу члана 36. став 2. и члана 39. став 4. Закона о здрављу биља ( Службени гласник РС, број 41/09), Mинистар пољопривреде, трговине, шумарства и

На основу члана 36. став 2. и члана 39. став 4. Закона о здрављу биља ( Службени гласник РС, број 41/09), Mинистар пољопривреде, трговине, шумарства и На основу члана 36. став 2. и члана 39. став 4. Закона о здрављу биља ( Службени гласник РС, број 41/09), Mинистар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, доноси НАРЕДБУ о спровођењу посебних

Више

Tehnički list o održivosti StoSil Patina Zagasito mat lazura za interijere, bez konzervansa, ispitana na štetne tvari, spremna za obradu Za opis proiz

Tehnički list o održivosti StoSil Patina Zagasito mat lazura za interijere, bez konzervansa, ispitana na štetne tvari, spremna za obradu Za opis proiz Zagasito mat lazura za interijere, bez konzervansa, ispitana na štetne tvari, spremna za obradu Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju građevina prema udruzi

Више

Bar

Bar CENTAR ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA D.O.O. 81000 PODGORICA, PUT RADOMIRA IVANOVIĆA 2 CENTER FOR ECOTOXICOLOGICAL RESEARCH CETI ++382 (0)20 658-090; 658-091; Fax: ++382 (0)20 658-092; E-mail: info@ceti.co.me

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić JAVNO SAVJETOVANJE O NACRTU PRAVILNIKA O IZRADI ANALIZE TROŠKOVA I KORISTI 1 13 SADRŽAJ: I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak 1.... 4 Članak 2.... 4 Značenje pojedinih izraza... 4 Članak 3.... 4 II. ANALIZA TROŠKOVA

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

Microsoft Word _Lat.DOC

Microsoft Word _Lat.DOC Z A K O N O INTEGRISANOM SPREČAVANJU I KONTROLI ZAGAĐIVANJA ŽIVOTNE SREDINE I. OSNOVNE ODREDBE Predmet Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi i postupak izdavanja integrisane dozvole za postrojenja i aktivnosti

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

PowerPoint-presentation

PowerPoint-presentation U podacima je sve! Koji su podaci potrebni za Referentni inventar emisija? Obećanje Sporazuma gradonačelnika pretvara se u praktična djela osmišljavanjem Akcijskog plana energetski i klimatski održivog

Више

Polihlorovani bifenili   PCB je dobro poznata skraćenica za polihlorovane bifenile, grupu industriskih ograno-hlornih jedinjenja velikih zagađivača 80

Polihlorovani bifenili   PCB je dobro poznata skraćenica za polihlorovane bifenile, grupu industriskih ograno-hlornih jedinjenja velikih zagađivača 80 11. Hemodinamika polihlorovanih bifenila, dioksina i furana Polihlorovani bifenili PCB je skraćenica za polihlorovane bifenile, grupu industrijskih ogranohlornih jedinjenja koje su se javile 80-tih i 90-

Више

Microsoft Word

Microsoft Word На основу члана 13. Закона о пољопривреди и руралном развоју ( Службени гласник РС, број 41/09), члана 7. Закона о буџету Републике Србије за 2010. годину ( Службени гласник РС, број 107/09) и члана 42.

Више

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу TAБЕЛА 5.2 СПЕЦИФИКАЦИЈА ПРЕДМЕТА Ниш, октобар 2008. Табела М.5.2-М 1 Спецификација предмета на модулу М 1 : Енергетика и процесна техника 7. М.2.1-ОМ.1-ЕН Простирање

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađivanja životne sredine obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađivanja životne sredine ("Službeni

Више

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ -

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - РАДНО - ПРИРЕДИО: ДОЦ. ДР АЛЕКСАНДАР МИЛЕТИЋ SADRŽAJ

Више

Tehnički list o održivosti StoLotusan K Završna žbuka s tehnologijom Lotus-Effect grebane strukture Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je d

Tehnički list o održivosti StoLotusan K Završna žbuka s tehnologijom Lotus-Effect grebane strukture Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je d Završna žbuka s tehnologijom Lotus-Effect grebane strukture Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju graďevina prema udruzi (verzija 2012.) Stupanj kvalitete (ENV

Више

Aкредитационо тело Србије

Aкредитационо тело Србије АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ Радивоје Николичић, дипл. маш. инж. помоћник директора за развој и квалитет представник руководства за систем менаџмента 1 Члан 12. Stavljanje medicinskog sredstva na tržište

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВ

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВ РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВО КОРИШЋЕЊЕ Бања Лука, мај 2016. године На основу члана

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 136. став

Више

_MetodologijaGASDistribucijaIzmena

_MetodologijaGASDistribucijaIzmena На основу члана 15, а у вези са чланом 36. Закона о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04) и члана 12. Статута Агенције за енергетику Републике Србије ( Службени гласник РС, број 52/05), Савет Агенције

Више

Untitled

Untitled Прилог 1. Каталог отпада За одређивање отпада у Каталогу отпада потребно је: 1) идентификовати извор настајања отпада у групама 01 до 12, или 17 до 20 и одредити шестоцифрену ознаку отпада, изузимајући

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

ЗАКОН О ПРЕДМЕТИМА ОПШТЕ УПОТРЕБЕ НАЦРТ Дeo први ПРEДMETИ OПШTE УПOTРEБE I. OСНOВНE OДРEДБE Прeдмeт и циљ Члaн 1. Oвим зaкoнoм урeђуje сe пojaм прeдмeтa oпштe упoтрeбe, услoви здрaвствeнe испрaвнoсти и/или

Више

Prim. mr sci med dr Radmila Jovanović spec.higijene subspec.ishrane PROGRAM JAVNO - ZDRAVSTVENE KONTROLE U PREDŠKOLSKIM I ŠKOLSKIM OBJEKTIMA 2017.god.

Prim. mr sci med dr Radmila Jovanović spec.higijene subspec.ishrane PROGRAM JAVNO - ZDRAVSTVENE KONTROLE U PREDŠKOLSKIM I ŠKOLSKIM OBJEKTIMA 2017.god. Prim. mr sci med dr Radmila Jovanović spec.higijene subspec.ishrane PROGRAM JAVNO - ZDRAVSTVENE KONTROLE U PREDŠKOLSKIM I ŠKOLSKIM OBJEKTIMA 2017.god. CILJEVI CILJ OSNOVNI CILJ Očuvanje i unapređenje zdravlja

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

Godisnji predmeti opste upotrebe, LEKTORISANO

Godisnji predmeti opste upotrebe, LEKTORISANO ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ ИЗВЕШТАЈ О ЗДРАВСТВЕНОЈ ИСПРАВНОСТИ ПРЕДМЕТА ОПШТЕ УПОТРЕБЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2016. ГОДИНИ 2017. Аутор извештаја: Др Снежана Дејановић, спец.

Више

Републичко такмичење

Републичко такмичење 1 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ БЕОГРАД, МАРТ 2015. Питања саставио: доцент др Ђорђе Митровић, Универзитет у Београду, Економски факултет 1. Монетаристи су Питања 1 поен а. сматрали да је незапосленост

Више