01 Nebojsa Jeremic Finiz 2018 Unapredjenje upravljanja u saradnji sa IR preporuke ECIIA

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "01 Nebojsa Jeremic Finiz 2018 Unapredjenje upravljanja u saradnji sa IR preporuke ECIIA"

Транскрипт

1 Unapređenje upravljanja u saradnji sa internom revizijom - preporuke ECIIA Nebojša Jeremić, IR Telekom Srbija, Revizija korporativnih procesa

2 Šta je nefinansijsko izveštavanje? Nefinansijsko izveštavanje bavi se obelodanjivanjem kvantitativnih i kvalitativnih informacija koje prevazilaze okvir tradicionalnog finansijskog izveštavanja o aktivnostima organizacije. Obuhvata sve značajne činjenice koje mogu da utiču na sposobnost organizacije da kreira vrednost na kratak, srednji i dugi rok i koje mogu imati uticaja na dostizanje strateških ciljeva organizacije. Integrisano izveštavanje predstavlja priliku da predstavimo sveobuhvatnu sliku svog poslovanja na jasan, koncizan, koherentan i uporediv način. Ideja integrisanog izveštavanja i integracija nefinansijskih podataka u godišnje izveštaje donosi mnoge prednosti i pogodnosti u odnosu na postojeći model korporativnog izveštavanja. Ovakav pristup nam omogućuje da razmatramo materijalna pitanja sa kojima se suočava naše poslovanje i zajednica i pokažemo kako stvaramo vrednost za akcionare i društvo u celini.

3 environmental, social and governance reporting (ESG) jedna od lekcija finansijske krize nedostatak razumevanja rizika koji su se "nagomilali" kako u finansijskim sistemima tako i u preduzećima - svet se promenio, stoga mora da se promeni i izveštavanje Nefinansijsko izveštavanje navodi kvalitativne i kvantitativne informacija koje iskaču van uobičajenog okvira finansijskih izveštaja. (lista nije konačna): informacije o društvenoj odgovornosti kompanije, izveštaj o održivom razvoju kompanije, integrisano, holističko i unapređeno izveštavanje, izveštaj o pruženim uslugama i ostvarenjima, kao i izveštaj o korporativnom upravljanju i uticaju na životnu sredinu i društvo (environmental, social, and governance reporting (ESG).

4 Zrelost privrednih subjekata u ESG Accountancy Europe unites 51 professional organizations from 37 countries that represent 1 million professional accountants, auditors and advisors. Jedan od najkorišćenijih obrazaca za izveštavanje o društvenoj odgovornosti su smernice GRI G4 Prethodno - Federation of European Accountants (FEE) at our 30th anniversary celebration (7 December 2016). izveštavanje o društvenoj odgovornosti još uvek u većini zemalja na dobrovoljnoj osnovi, ne postoji stroga forma izveštaja iako su brojne inicijative dale svoje predloge za standardizaciju.

5 Trendovi u svetu EU usvajanjem Direktive 2014/95/EU o objavljivanju nefinansijskih informacija od strane pojedinih velikih preduzeća i grupa dopunjuje prethodnu Direktivu 2013/34/EU. EU navedenim propisima od kompanija zahteva da se u Izveštaju rukovodstva obelodane informacije o politikama, rizicima i rezultatima u pogledu zaštite životne sredine, informacije o društvenim pitanjima, informacije o zaposlenima, poštovanju ljudskih prava, borbi protiv korupcije i informacije u vezi sa diversifikacijom u korporativnim organima kompanije. Umesto pogleda unazad (rezultati), fokusira se prvenstveno na budućnost (ciljevi), briše granice između finansijskih i nefinansijskih informacija o poslovanju i nudi sveobuhvatnu sliku o mogućnostima stvaranja vrednosti na duži rok. Sastoji se od kombinovanja (integracije) podataka o finansijskim i nefinansijskim rezultatimaposlovanja. integrišemo (povezujemo) ono što je relevantno za današnje i buduće održivo poslovanje

6 Trendovi u svetu Istraživanje: THE BEST FOR 2018 Sustainability Reporting Trends and Best Practices Koje sadrži odgovore: 102 multinacionalnih kompanija 5 geografskih regiona 11 industrijskih grana

7 Trendovi u svetu Integrisano izveštavanje (eng. Integrated Reporting - IR) je novi trend koji je u svetu prihvaćen samo od strane nekih od najnaprednijih i odgovornih kompanija. U nekim zemljama unutar i izvan EU integrisano izveštavanje regulisano je zakonskim odredbama i različitim inicijativama regulatornih tela. Jedina zemlja koja je do sada u potpunosti prihvatila koncept integrisanog izveštavanja definisanog od strane International Integrated Reporting Committee (IIRC) je Južnoafrička Republika, dok se u Danskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji zahteva samo deo izveštavanja.

8 Trendovi u svetu SHELL, AXA i SDG točak novozelandski Sanford

9 25 godina izveštavanja Reporting Exchange In 2017, the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), in partnership with the Climate Disclosure Standards Board (CDSB) and Ecodesk corporate reporting process on environmental, social and governance issues (ESG). The data suggests that in the 25 years since the 1992 Rio Earth Summit, the number of sustainability reporting requirements the provisions which specify either mandatory and voluntary disclosure requirements of specific non-financial information has increased more than ten-fold. There are now over 1000 reporting requirements that have been introduced by various national and supranational bodies

10 25 godina izveštavanja Reporting Exchange In 2017, the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), in partnership with the Climate Disclosure Standards Board (CDSB) and Ecodesk corporate reporting process on environmental, social and governance issues (ESG). Despite the relatively small number of countries in the region (8), the number of provisions related to environmental issues is still high. This is perhaps, in part, a response to the environmental challenges in the region and a desire of governments and others to protect ecosystems and their potential resources. For example, Bolivia s Law of Mother Earth gives nature equal rights as humans and regards sustainability as integral to all. With its Framework, corporate reporting in Bolivia is mandatory, as to ensure companies actions are in line with the health and regeneration of nature.

11 Milenijumski vs SDG Milenijumski ciljevi razvoja čine osam ciljeva koje su svih 191 zemalja članica Ujedinjenih nacija dogovorile da pokušaju da ostvare do godine. Agenda 2030, sa 17 ciljeva održivog razvoja i 169 ciljnih vrednosti pokriva širi obuhvat nego milenijumski ciljevi i uključuje sve tri ključne dimenzije održivog razvoja: ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine.

12 ECIIA daje neke od sledećih preporuka Nefinasijsko izveštavanje: Izgradnja poverenja zajedno sa internom revizijom Preporuke polaze od Standarda Priroda posla, koji od internih revizora zahteva da doprinesu upravljanju, upravljanju rizikom i kontrolnim procesima, koristeći sistematski i disciplinovani pristup Najbolje je upoznata sa primenjenim poslovnim procesima u organizaciji; Može da pomogne u komunikaciji između poslovnih celina organizacije; Povećava kredibilitet pokazatelja u nefinansijskim izveštajima; Obezbeđuje uvid u potencijalne rizike u organizaciji; Može da unapredi komunikaciju između internih i eksternih korisnika nefinansijskih izveštaja. zasnovan na rizicima. S obzirom na svoje mesto u organizaciji interna revizija je dužna da pruži podršku uvođenju i primeni nefinansijskog izveštavanja u organizaciji, pre svega iz sledećih razloga:

13 ULOGA IR u IZVEŠTAVANJU 1) Prva linija odbrane je operativno rukovodstvo koje ima vlasništvo, odgovornost i obavezu polaganja računa za nefinansijsko izveštavanje. 2) Druga linija odbrane obuhvata fin. kontrole, upravljanje rizicima, usklađenost i slične funkcije koje olakšavaju i prate primenu efektivnog procesa nefinansijskog izveštavanja od strane rukovodstva i pomaže poslovnim jedinicama u izveštavanju o relevantnim materijalnim informacijama naviše i naniže u okviru organizacije 3) Treća linija odbrane je funkcija IR koja pruža nezavisno uveravanje korporativnim organima upravljanja. IR može da pruža uveravanje da su rizici efektivno umanjeni i da su uspostavljene odgovarajuće kontrole. Pravila koja se odnose na javno obelodanjivanje informacija razlikuju se od zemlje do zemlje. Tamo gde postoji potreba za pružanjem nezavisnog eksternog uveravanja, za pružanje te usluge najčešće se biraju eksterni revizori ili specijalisti za određenu oblast, na primer inženjeri, kada je u pitanju ocena izjava o funkcionisanju i delotvornosti kontrola iz oblasti zagađivanja prirodne sredine

14 ECIIA daje neke od sledećih preporuka Nefinasijsko izveštavanje: Izgradnja poverenja zajedno sa internom revizijom Interna revizija ima širok helikopter pogled na sisteme i procese, rizike i kontrole u organizaciji, što je pozicija koja joj daje mogućnost da doprinese nefinansijskom izveštavanju organizacije. Četiri ključne funkcije interne revizije kojima ona pruža podršku odboru u procesu nefinansijskog izveštavanja obuhvataju: 1. Pokretač promene koja ima za cilj uvođenje integrisanog razmišljanja u organizaciji. Proces nefinansijskog izveštavanja može da pomogne rukovodstvu pri donošenju strateških poslovnih odluka u realnom vremenu, posebno u kulturama koje su usvojile pristup integrisanog razmišljanja, prema kojem su ciljevi i strategije usaglašene širom organizacije. U svojoj ulozi pružaoca uveravanja o efektivnosti upravljanja organizacijom, upravljanja rizikom i kontrolama, interna revizija može se usmeriti na preporuke koje promovišu integrisano razmišljanje u organizaciji.

15 ECIIA daje neke od sledećih preporuka Nefinasijsko izveštavanje: Izgradnja poverenja zajedno sa internom revizijom 2 Učešće u projektnim timovima. U cilju davanja smernica za primenu planova i performansi, kao što su pružanje preporuka koje upućuju na poboljšanje kontrolnog okruženja nad nefinansijskim podacima.

16 ECIIA daje neke od sledećih preporuka Nefinasijsko izveštavanje: Izgradnja poverenja zajedno sa internom revizijom 3 Pružanje uveravanja. Interna revizija može obezbediti uveravanje u proces pripreme nefinansijskih izveštaja, kao i u procese koji proizvode podatke i informacije za potrebe nefinansijskog izveštavanja. Only 12% of Fortune 1000 corporation s employed a Chief Data Officer in by % had created this role in their organisatio n

17 ECIIA daje neke od sledećih preporuka Nefinasijsko izveštavanje: Izgradnja poverenja zajedno sa internom revizijom 4 Partner eksternom revizoru. Za pribavljanje usluga uveravanja nad nefinansijskim izveštajima mnoge organizacije angažuju eksterne revizorske kuće ili druge konsultante. Interna revizija može da bude partner eksternim revizorima kako bi se osiguralo da se angažmani uveravanja obavljaju na efikasan, pouzdan i troškovno opravdan način. There is an important discussion to be had around the emerging role of the internal audit function for sustainability. Now that non-financial reporting has become mandatory for public companies, what is our new role? Do we all become experts on carbon emissions Scope 1, 2 and 3 and all of this? That is an enormous debate for the audit profession. Chief Audit Executive, Italian retail group

18 PROPISI U SRBIJI Obaveza sastavljanja i objavljivanja izveštaja o poslovanju za javna društva propisana je: Zakonom o računovodstvu Zakonom je propisana obaveza sastavljanja godišnjeg izveštaja o poslovanju za velika pravna lica i javna društva (nezavisno od veličine). Matična pravna lica mogu da odluče da godišnji izveštaj o poslovanju i konsolidovani godišnji izveštaj o poslovanju prikažu kao jedan izveštaj koji treba da sadrži informacije od značaja za ekonomsku celinu. Zakonom o tržištu kapitala Pravilnikom o sadržini, formi i načinu objavljivanja godišnjih, polugodišnjih i kvartalnih izveštaja javnih društava Zakon o budžetskom sistemu kojim je propisana obaveza korisnika javnih sredstava da uspostave sistem finansijskog upravljanja i kontrole, kao set pravila i procedura, i njihovu primenu, kao i da uvedu funkciju interne revizije v Konsolidovani godišnji izveštaj o stanju Interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Republici Srbiji, sačinjava se na osnovu godišnjih izveštaja korisnika javnih sredstava. Svrha izveštavanja je da se obelodane informacije o aktivnostima korisnika javnih sredstava na uvođenju i jačanju sistema za finansijsko upravljanje i kontrolu i uspostavljanju, kadrovskoj popunjenosti i aktivnostima interne revizije.

19 SASTAVLJANJE GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O POSLOVANJU U SRBIJI Osnovne elemente godišnjeg izveštaja o poslovanju čine: 1) kratak opis poslovnih aktivnosti i organizacione strukture pravnog lica; 2) verodostojan prikaz razvoja, finansijskog položaja i rezultata poslovanja pravnog lica, uključujući finansijske i nefinansijske pokazatelje relevantne za određenu vrstu poslovne aktivnosti, kao i informacije o kadrovskim pitanjima; 3) informacije o ulaganjima u cilju zaštite životne sredine; 4) sve značajne događaje po završetku poslovne godine; 5) planirani budući razvoj; 6) aktivnosti istraživanja i razvoja; 7) informacije o otkupu sopstvenih udela; 8) postojanje ogranaka; 9) koje finansijske instrumente koristi ako je to značajno za procenu finansijskog položaja i uspešnosti poslovanja; 10) ciljeve i politike vezane za upravljanje finansijskim rizicima, zajedno sa politikom zaštite svake značajnije vrste planirane transakcije za koju se koristi zaštita; 11) izloženost cenovnom riziku, kreditnom riziku, riziku likvidnosti i riziku novčanog toka, strategije za upravljanje ovim rizicima i ocenu njihove efektivnosti.

20 SASTAVLJANJE GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O POSLOVANJU U SRBIJI Član 368 Zakona o privrednim društvima Izjava o primeni kodeksa korporativnog upravljanja je sastavni deo godišnjeg izveštaja o poslovanju javnog akcionarskog društva i sadrži naročito: 1) obaveštenje o kodeksu korporativnog upravljanja koji društvo primenjuje kao i mesto na kojem je njegov tekst javno dostupan; 2) sva bitna obaveštenja o praksi korporativnog upravljanja koje društvo sprovodi, a posebno one koje nisu izričito propisane zakonom; 3) odstupanja od pravila kodeksa korporativnog upravljanja iz tačke 1) ovog stava ako takva odstupanja postoje i obrazloženje za ta odstupanja. izjava o celovitoj primeni kodeksa može da ukazuje i na to da privredna društva uopšte ni ne vodi računa o primeni kodeksa, već da samo jednom rečenicom žele da ispoštuje zakonsku obavezu, očekujući da niko to neće naknadno proveravati. Praksa italijanskog kotiranog akcionarskog društva Parmalat to na najbolјi način ilustruje, jer je ovo društvo nekoliko meseci pre kolapsa dalo izjavu o potpunoj usaglašenosti s italijanskim kodeksom, za koju se naknadno pokazalo da je bila netačna. Društvo je izjavilo da od 13 članova upravnog odbora tri člana ispunjavaju uslove nezavisnosti. Kasnije se ispostavilo da je jedan od ta tri direktora (Luciano Silingardi) bio školski drug i lični računovođa generalnog direktora Parmalat-a (Calisto Tanzi), drugi Paolo Sciumè je bio jedan od njegovih advokata i član brojnih upravnih odbora, dok je treći Enrico Barachini bio član upravnih odbora više društava koja su bila povezana bankarskim poslovima s društvom Parmalat.

21 HVALA NA PAŽNJI! Učlanjenje u UIRS-IIA Srbija i IIA Global je investicija u vašu budućnost, profesiju i karijeru. Udruženje internih revizora Srbije Kičevska 15/II, Beograd, Srbija Tel: office@uirs.rs

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

Na osnovu člana 398, 400, Zakona o privrednim društvima ("Sl

Na osnovu člana 398, 400, Zakona o privrednim društvima (Sl GALENIKA FITOFARMACIJA a.d. Na osnovu članova 22. i 23. Statuta GALENIKE-FITOFARMACIJE a.d. (u daljem tekstu: Društvo) i članova 5. i 7. Poslovnika o radu Skupštine Društva, Odbor direktora je na svojoj

Више

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces REPORT ON COMPANY BODY'S SESSION 126th NIS j.s.c. Board

Више

Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за

Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за период 2018 2020. године Бања Лука, децембар 2017.

Више

untitled

untitled ABCD KPMG d.o.o. Beograd Kraljice Natalije 11 11000 Belgrade Serbia Telephone: Fax: E-mail: Internet: +381 11 20 50 500 +381 11 20 50 550 info@kpmg.co.yu www.kpmg.co.yu Agencija za privredne registre BD

Више

untitled

untitled ABCD KPMG d.o.o. Beograd Studentski trg 4 11000 Belgrade Serbia Telephone: Fax: E-mail: Internet: +381 11 328 28 92 +381 11 328 11 93 info@kpmg.co.yu www.kpmg.co.yu Agencija za privredne registre BD 7113

Више

Microsoft Word - GODISNJI IZVESTAJ VITAL 2018 NAS

Microsoft Word - GODISNJI IZVESTAJ VITAL 2018 NAS U skladu sa чlanom 50. i 51. Zakona o trжiшtu kapitala (Sluжbeni glasnik RS broj 31/2011), чlanom 3. Pravilnika o sadrжini, formi i naчinu objavљivaњa godiшњih, polugodiшњih i kvartalnih izveшtaja javnih

Више

KOMUNALNO PREDUZEĆE ''DIMNIČAR'' A.D., BEOGRAD IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O IZVRŠENOJ REVIZIJI KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU

KOMUNALNO PREDUZEĆE ''DIMNIČAR'' A.D., BEOGRAD IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O IZVRŠENOJ REVIZIJI KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU KOMUNALNO PREDUZEĆE ''DIMNIČAR'' A.D., BEOGRAD IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O IZVRŠENOJ REVIZIJI KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2015. GODINU SADRŽAJ Strana Izveštaj nezavisnog revizora 1 3 Konsolidovani

Више

ЛЕПЕНСКИ ВИР А.Д. ПЕЋИНЦИ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

ЛЕПЕНСКИ ВИР А.Д. ПЕЋИНЦИ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године ЛЕПЕНСКИ ВИР А.Д. ПЕЋИНЦИ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2014. године Београд, 2017. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА -------------------------------------------------------

Више

Prezentacija / Ostoja Travar

Prezentacija / Ostoja Travar Систем интерних финансијских контрола у јавном сектору Законски основ Поглавље 32 Финансијска контрола и члан 90. Споразума о стабилизацији и придруживању (СПП) Босну и Херцеговину обавезује на сарадњу

Више

Godišnji izveštaj

Godišnji izveštaj Godišnji izveštaj javnog društva (u daljem tekstu Izveštaj ) AD IMOS iz Šida MB.: 08119066, šifra delatnosti: 4690 (u daljem tekstu Društvo ) je sastavljen u skladu sa članom 50. Zakona o tržištu kapitala

Више

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A R evizija IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za 2017. godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS Audit & Consulting doo Beograd Beograd, mart 2018. godine R evizija SADRŽAJ I Opis pravne forme i strukture

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 15.

Више

НИС a.д. Нови Сад / NIS j.s.c. Novi Sad Народног фронта 12 / Narodnog fronta 12 СКУПШТИНА АКЦИОНАРА / SHAREHOLDERS ASSEMBLY Број (No.): 70/SA-od/VIII-

НИС a.д. Нови Сад / NIS j.s.c. Novi Sad Народног фронта 12 / Narodnog fronta 12 СКУПШТИНА АКЦИОНАРА / SHAREHOLDERS ASSEMBLY Број (No.): 70/SA-od/VIII- НИС a.д. Нови Сад / NIS j.s.c. Novi Sad Народног фронта 12 / Narodnog fronta 12 СКУПШТИНА АКЦИОНАРА / SHAREHOLDERS ASSEMBLY Број (No.): 70/SA-od/VIII-2/5 Датум (Date): 28.06.2016 На основу члана 329. став

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR Imotska 1, 11040 Beograd Telefon: 381 11 30 98 198 Telefon: 381 11 30 98 199 E-mail: office@finodit.co.rs OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA 1 NOVI KNEŽEVAC Skupštini opštine Novi Kneževac

Више

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces REPORT ON COMPANY BODY'S SESSION 68th NIS j.s.c. Board

Више

Predavanja za sajt.pdf

Predavanja za sajt.pdf Korporativne strategije Tipovi strategija Tri nivoa strategije najveći broj autora Korporativna strategija Područje delovanja Pojedinačna organizacija ili grupa organizacija Vremensko razdoblje Dugoročna

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

DDOR-GARANT DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM A.D., BEOGRAD Finansijski izveštaji za godinu završenu 31. decembra godine i i

DDOR-GARANT DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM A.D., BEOGRAD Finansijski izveštaji za godinu završenu 31. decembra godine i i DDOR-GARANT DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM A.D., BEOGRAD Finansijski izveštaji za godinu završenu 31. decembra 2015. godine i izveštaj nezavisnog revizora S A D R Ž A J Strana Izveštaj

Више

50 Simpozijum zakljucci

50 Simpozijum zakljucci Савез рачуновођа и ревизора Србије Програмски одбор Закључци са јубиларног 50. Симпозијума Савеза рачуновођа и ревизора Србије Златибор, 2019. У периоду од 30. маја. до 1. јуна 2019. године, у организацији

Више

УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА ЈУП БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА ЈУП БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА ЈУП БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2017. године Београд, 2018. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА ----------------------------------------------

Више

Microsoft Word - Izvestaj o poslovanju 2008.doc

Microsoft Word - Izvestaj o poslovanju 2008.doc Београд, Кичевска 15 23.02.2009. године Финансијски извештај Удружења интерних ревизора Србије за 2008. годину Београд, фебруар 2009.године 1. УВОД је основано на основу Закона о удруживању грађана у удружења,

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PEM-PAL 2 radionica zajednice praksi unutarnjih revizora Kišnjev, Moldavija, 20.-22.6.2007. Izobrazba za stručno ovlaštenje unutarnjih revizora (CPIA) u Republici Hrvatskoj Sadržaj Strategija PIFC-a i

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština C

2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština C 2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština Crne Gore 26. saziva, na četvrtoj sjednici drugog redovnog

Више

BOSNA i HERCEGOVINA Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu Podrška finansijskom upravljanju u MMS preduzećima za pristup finansi

BOSNA i HERCEGOVINA Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu Podrška finansijskom upravljanju u MMS preduzećima za pristup finansi BOSNA i HERCEGOVINA Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu Podrška finansijskom upravljanju u MMS preduzećima za pristup finansiranju putem privatnog kapitala 14. Oktobar 2019 Privredna

Више

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ а.д. Б А Њ А Л У К А - СКУПШТИНА АКЦИОНАРА - Број: /17 Дана, године На основу члана 18. Статут

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ а.д. Б А Њ А Л У К А - СКУПШТИНА АКЦИОНАРА - Број: /17 Дана, године На основу члана 18. Статут Број: 1-02-28458/17 На основу члана 18. Статута Друштва, Скупштина акционара, на XXXV сједници о избору Предсједника XXXV сједнице Скупштине акционара За Предсједника XXXV сједнице Скупштине акционара

Више

MergedFile

MergedFile Preduzeće za računovodstvo, reviziju i konsalting "FINREVIZIJA" D.O.O. Beograd, Dobračina br 30 Izveštaj o transparentnosti Beograd, 2016. godina "FINREVIZIJA" D.O.O. Preduzeće za računovodstvo, reviziju

Више

Obuka trenera u programu PULSAR Iain Mansfield Šef za javni sektor ACCA ACCA PUBLIC

Obuka trenera u programu PULSAR Iain Mansfield Šef za javni sektor ACCA ACCA PUBLIC Obuka trenera u programu PULSAR Iain Mansfield Šef za javni sektor ACCA Globalno dosezanje ACCA 104 offices around the world Global footprint that closely matches many multinational organisations 208,000

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Како ревизије сврсисходности пословања утичу на рад корисника јавних средстава у Србији? Налази ревизија сврсисходности пословања као средства за унапређење вредности добијене за уложен новац Београд,

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

Godišnji izveštaj

Godišnji izveštaj Godišnji izveštaj privrednog subjekta (u daljem tekstu Izveštaj ) RIBARSKO GAZDINSTVO AD iz BEOGRADA MB.: 07045085, šifra delatnosti: 0322-SLATKOVODNE AKVAKULTURE (u daljem tekstu Društvo ) je sastavljen

Више

Izveštaj o transparentnosti godine.doc

Izveštaj o transparentnosti godine.doc Preduzeće za računovodstvo, reviziju i konsalting "FINREVIZIJA" D.O.O. Beograd, Dobračina br 30 Izveštaj o transparentnosti Beograd, 2015. godina "FINREVIZIJA" D.O.O. Preduzeće za računovodstvo, reviziju

Више

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2015. године Београд, 2016. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА-------------------------------------------------------1-4

Више

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic This project is funded Projekat finansira Evropska Unija EMAS III - OSNOVNI KONCEPTI - RAZLIKE EMS/EMAS - KORACI DO REGISTRACIJE - DODATNI ZAHTEVI ZA TREĆE ZEMLJE PRIVREDNA KOMORA SRBIJE 11.12.2014 EMS

Више

Microsoft Word - Saopštenje za javnost

Microsoft Word - Saopštenje za javnost SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Banca IMI, investiciona banka Intesa Sanpaolo grupacije, usvojila je konsolidovane finansijske rezultate za 2012. godinu Ukupni prihod, operativna i neto dobit Banca IMI porasli za

Више



 1083. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O RAČUNOVODSTVU ("Službeni list Crne Gore", br. 052/16 od 09.08.2016) Proglašavam, Zakon o računovodstvu, koji je donijela

Више

Microsoft Word - BDO BANJA LUKA_Izv?estaj o transparentnosti za 2013 godinu_FINAL.doc

Microsoft Word - BDO BANJA LUKA_Izv?estaj o transparentnosti za 2013 godinu_FINAL.doc ИЗВJЕШТАЈ О ТРАНСПАРЕНТНОСТИ ДРУШТВА ЗА КОНСАЛТИНГ И РЕВИЗИЈУ БДО Д.О.О. БАЊА ЛУКА ЗА 2013. ГОДИНУ ИЗВJЕШТАЈ О ТРАНСПАРЕНТНОСТИ ДРУШТВА ЗА КОНСАЛТИНГ И РЕВИЗИЈУ БДО Д.О.О. БАЊА ЛУКА ЗА 2013. ГОДИНУ Бања

Више

Izveštaj o transparentnosti_2013

Izveštaj o transparentnosti_2013 IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI ZA 2013. GODINU VIZURA INVENT REVIZIJA DOO Sadržaj 1. UVOD...2 2. PRAVNA FORMA I STRUKTURA VLASNIŠTVA...2 3. UPRAVLJAČKA STRUKTURA VIZURA INVENT REVIZIJA DOO ZRENJANIN...3 4.

Више

06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему ("Сл. гла

06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему (Сл. гла 06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ 03 17.МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему ("Сл. гласник РС", бр. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011,

Више

Microsoft Word - Zaglavlje ЕПС srpski cir

Microsoft Word - Zaglavlje ЕПС  srpski cir JАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ, БЕОГРАД ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈИ ЗА ГОДИНУ ЗАВРШЕНУ 31. ДЕЦЕМБРА 2015. И ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Руководству Jавног предузећа Електропривреда

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА 2018. ГОДИНУ др Душко Пејовић Генерални државни ревизор СПРОВЕДЕНЕ РЕВИЗИЈЕ У 2018. ГОДИНИ РЕВИЗИЈА ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЕШТАЈА И ПРАВИЛНОСТИ ПОСЛОВАЊА РЕВИЗИЈА

Више

Gundulićeva 70, Banja Luka

Gundulićeva 70, Banja Luka Gundulićeva 70, Banja Luka Telefon-fax 051/347-560, 347-561 Žiro-račun:562-099-000-1685578 Registrovano u Osnovnom sudu u Banja Luci, broj registarskog uloška 1-13403-00 IB 402016020007 GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Више

ИЗЈАВА О УСКЛАЂЕНОСТИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ДЈЕЛОВАЊА СА КОДЕКСОМ ПОНАШАЊА (СТАНДАРДИМА КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА) Образац ИОУ 1/18 Назив и сједиште акционарск

ИЗЈАВА О УСКЛАЂЕНОСТИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ДЈЕЛОВАЊА СА КОДЕКСОМ ПОНАШАЊА (СТАНДАРДИМА КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА) Образац ИОУ 1/18 Назив и сједиште акционарск 1/18 Назив и сједиште акционарског друштва: Затворени мјешовити инвестициони фонд са јавном понудом, у преобликовању БАЛКАН ИНВЕСТМЕНТ ФОНД а.д. Бања Лука Ул. Видовданска 33, 78000 Бањалука Дио 1 - Осигуравање

Више

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces REPORT ON COMPANY BODY'S SESSION 63rd NIS j.s.c. Board

Више

IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ GODINE

IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ GODINE IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2016. GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ 2017. GODINE Izveštaj nezavisnog revizora vlasnicima društva JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO

Више

PAN REVIZIJA

PAN  REVIZIJA Telefon: 021 47 46 300 Fax: 021 540 727 Internet: www.panrevizija.co.rs E-mail: pan-revizija@nscable.net APR br. registracije: 15347 Matični broj: 08706026 Račun broj: 165-3830-98 PIB: 100448488 IZVEŠTAJ

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

UNIVERZITET U TRAVNIKU Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju Javne finansije akademska 2010/ Asistent: Aida Zolota

UNIVERZITET U TRAVNIKU Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju     Javne finansije akademska 2010/ Asistent: Aida Zolota UNIVERZITET U TRAVNIKU Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju RAČUNOVODSTVO Vježbe v. asistent: Aida Zolota, MA E-mail: zolota.aida@gmail.com FINANSIJSKI IZVJEŠTAJI SET OSNOVNIH FINANSIJSKIH IZVJEŠTAJA

Више

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode] Efikasnost i efektivnost državnih pomoći Lea J. Lekočević SAM GIZ ekspert za državne pomoći Podgorica, 30. oktobar 2013. godine Page 1 Opšti nalazi Evropa 2010 strategija EZ za rast u ovoj deceniji jedinstveno

Више

ГОДИШЊИ ДОКУМЕНТ О ОБЈАВЉЕНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА У складу са чланом 23. Закона о тржишту капитала ( Службени гласник РС, бр. 31/2011, 112/2015 и 108/2016)

ГОДИШЊИ ДОКУМЕНТ О ОБЈАВЉЕНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА У складу са чланом 23. Закона о тржишту капитала ( Службени гласник РС, бр. 31/2011, 112/2015 и 108/2016) ГОДИШЊИ ДОКУМЕНТ О ОБЈАВЉЕНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА У складу са чланом 23. Закона о тржишту капитала ( Службени гласник РС, бр. 31/2011, 112/2015 и 108/2016) и Правилником о форми, минималном садржају које треба

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin izvestaji za DPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin  izvestaji za DPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 3. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

Microsoft Word - pravilnik o cpe.doc

Microsoft Word - pravilnik o cpe.doc Удружење интерних ревизора Србије Кичевска 15/2 +381 63 430 690 11000 Београд www.uirs.rs Na osnovu člana 18. Statuta Udruženja interhnih revizora Srbije (u daljem tekstu UIRS), Predsedništvo UIRS na svojoj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

Slide 1

Slide 1 Република Србија Државна ревизорска институција ЕФЕКТИ РЕВИЗИЈА СВРСИСХОДНОСТИ ПОСЛОВАЊА И УНАПРЕЂЕЊЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ Београд, 2012. године РАЗВОЈ РЕВИЗИЈЕ СВРСИСХОДНОСТИ 2013. успостављена ревизија сврсисходности

Више

Microsoft Word - Obrazac Izvestaj IR 2012 Apoteka Beograd.doc

Microsoft Word - Obrazac Izvestaj IR 2012 Apoteka Beograd.doc Апотека Београд, Бојанска 16/4, Београд (заглавље корисника јавних средстава) ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ОБАВЉЕНИМ РЕВИЗИЈАМА И АКТИВНОСТИМА ИНТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ ОПШТИ ДЕО за 2012. годину 1 1. ОПШТИ ПОДАЦИ О КОРИСНИКУ

Више

Predstavljane rezultata istražiovanja o stanju korporativnog upravljanja u Republici Srpskoj

Predstavljane rezultata istražiovanja o stanju korporativnog upravljanja u Republici Srpskoj Šesta međunarodna konferencija Banjalučke berze Banja Luka 19. maj 2011. godine 1 Metodologija istraživanja izovani upitnik (Score Card) Predstavljanje rezultata istraživanja Analiza rezultata Zaključak

Више

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA AUTOPREVOZ AD -Prijedlog_sa_headerom.doc

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA AUTOPREVOZ AD -Prijedlog_sa_headerom.doc UVODNE ODREDBE Kodeksom korporativnog upravljanja detaljnije se utvrñuju mehanizmi funkcionisanja i zaštite interesa u meñusobnim odnosima različitih nosioaca interesa u Akcionarskom društvu AUTOPREVOZ

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH Служба за ревизију финансијског пословања На основу члана 14. став 1. Закона о финансирању политичких странака («Службени гласник БиХ» број 22/00) и члана 24. Правилника о годишњим финансијским извјештајима

Више

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart 2019. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj seminara je da omogućimo učesnicima bolje razumevanje

Више

Microsoft PowerPoint - Momcilo Djordjevic, Ana Djordjevic, oktobar 2012.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Momcilo Djordjevic, Ana Djordjevic, oktobar 2012.ppt [Compatibility Mode] Srpsko udruženje za marketing Srpsko udruženje za marketing (SeMA) je osnovano 18. maja 2007. godine. SeMA je naslednik ranijih udruženja: Jugoslovenskog udruženja za marketing (JUMA) i Društva za marketing

Више

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces REPORT ON COMPANY BODY'S SESSION 132nd NIS j.s.c. Board

Више

LISTA POTREBNIH PODATAKA

LISTA POTREBNIH PODATAKA ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Консолидовани финансијски извештаји 31. децембар 2013. године Београд, 2014. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА -------------------------------------------------------

Више

1

1 POLITIČKA STRANKA "SRPSKI POKRET DVERI", BEOGRAD IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O IZVRŠENOJ REVIZIJI GODIŠNJIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2017. GODINU POLITIČKA STRANKA "SRPSKI POKRET DVERI", BEOGRAD IZVEŠTAJ

Више

Microsoft Word - RI doc

Microsoft Word - RI doc ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Бранка Загорца 2 Република Српска, БиХ Тел: +387 (0 ) 51 / 211 286 Факс:+387 (0)51 / 211 312 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај

Више

Microsoft Word - rezolucija 70.doc

Microsoft Word - rezolucija 70.doc REZOLUCIJA 70 (Gvadalahara 2010) Integrisanje roda u rad Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena kroz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija

Више

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE

In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces RE In accordance with Article 33 Paragraph 2 Item 4 of the Listing Rules of the Belgrade Stock Exchange j.s.c. Belgrade, NIS j.s.c. Novi Sad announces REPORT ON COMPANY BODY'S SESSION LXXIX NIS j.s.c. Board

Више

Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификова

Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификова Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификовано мишљење када је ревизор закључио да постоји материјално

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

AAA

AAA IZVEŠTAJ BONITETNE IZVRSNOSTI Izdavač: Bisnode d.o.o. Član grupe BISNODE, Stockholm, Švedska PAN-SEED EKSPORT-IMPORT,DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU NOVI SAD Izdato dana 27.7.2015 BONITETNI IZVEŠTAJ,

Више

ЗАПИСНИК

ЗАПИСНИК ЗАПИСНИК Са XXX редовне седнице Скупштине акционара АД Планинка Куршумлија Седница је одржана на дан 30.5.2013. године, са почетком у 11 часова у банкет сали хотела Јелак у Луковској Бањи. Пре почетка

Више

Microsoft Word - Годишњи план

Microsoft Word - Годишњи план Република Србија Аутономна Покрајина Војводина Општина Ковин Интерна ревизија Број: 47-19/2018-II Дана:16.11.2018.године Г О Д И Ш Њ И П Л А Н РАДА ИНТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ ОПШТИНЕ КОВИН ЗА 2019. ГОДИНУ Ковин,

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

Microsoft Word - Izveštaj o transparentnosti - PAN REVIZIJA PLUS 2017.docx

Microsoft Word - Izveštaj o transparentnosti - PAN REVIZIJA PLUS 2017.docx IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI DRUŠTVA ZA REVIZIJU PAN REVIZIJA PLUS DOO, NOVI SAD ZA GODINU ZAVRŠENU NA DAN 31. DECEMBRA 2017. SADRŽAJ Strana I Pravna forma, struktura vlasništva i upravljačka struktura

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1 236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/11 i 37/17), Vlada Crne Gore, na sjednici od 1. februara

Више

Microsoft Word - Predmet 6-Primjena upravljackog racunovodstva maj 2019 RJESENJE

Microsoft Word - Predmet 6-Primjena upravljackog racunovodstva maj 2019 RJESENJE I ТЕСТ ПIТАЊА КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА СЕРТИФИКОВАНИ РАЧУНОВОЂА (ИСПИТНИ ТЕРМИН: МАЈ 2019. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 6: ПРИМЈЕНА УПРАВЉАЧКОГ

Више

Извјештај о ревизији

Извјештај о ревизији ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о ревизији

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 616), у члану 5. став 1. речи: Управе за заједничке послове републичких

Више

EU Criminal Law and Justice

EU Criminal Law and Justice Jačanje kapaciteta za sprovođenje prava Evropske unije Program tehničke pomoći Luksemburga Srbiji Pravosudna akademije Republike Srbije Krivično pravo i pravosuđe EU Gostujući predavač Gabriela Ivan-Cucu,

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

Microsoft Word - 01-RR-izmenjen-1

Microsoft Word - 01-RR-izmenjen-1 СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈА Сврха студијског програма Студијски програм Рачуноводство и ревизија представља један од актуелнијих и атрактивнијих студијских програма,

Више

FINANSIJSKO RAČUNOVODSTVO

FINANSIJSKO RAČUNOVODSTVO FINANSIJSKO RAČUNOVODSTVO dr Danica Jović 1 ?! Whether you think you can, or you think you can't you're right. Šta god da mislite, da nešto možete ili da ne možete u pravu ste. Henry Ford 2 Pojam i zadaci

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa Mehanizam za koordinaciju

Више

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA.doc

Microsoft Word - KODEKS KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA.doc Akcionarskog društva Sunce UVODNE ODREDBE Kodeks korporativnog upravljanja (u daljem tekstu: Kodeks) postavlja principe korporativnog upravljanja i nadzora nad upravljanjem u kompaniji SUNCE a.d., u vezi

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈЕДИНСТВЕНОМ РЕГИСТРУ ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЈЕШТАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, фебруар

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈЕДИНСТВЕНОМ РЕГИСТРУ ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЈЕШТАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, фебруар РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА Бања Лука, фебруар 2015. године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА Члан 1. У Закону о Јединственом регистру финансијских извјештаја

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више