Microsoft Word Lat.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word Lat.doc"

Транскрипт

1 Z A K O N O SPREAVANJU DOPINGA U SPORTU I. UVODNE ODREDBE lan 1. sportu. Ovim zakonom ureuju se mere i aktivnosti za spreavanje dopinga u lan 2. Zabranjen je doping u sportu. Doping u sportu, u smislu ovog zakona, jeste postojanje jedne ili više povreda antidoping pravila utvrenih lanom 3. ovog zakona. lan 3. Povreda antidoping pravila postoji u sluajevima: 1) prisustva zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u telesnom uzorku sportiste; 2) korišenja ili pokušaja korišenja (primena, unošenje, ubrizgavanje ili konzumiranje) zabranjene supstance ili zabranjenog metoda (u daljem tekstu: doping sredstva); 3) odbijanja, ili nepristupanja bez ubedljivog opravdanja, davanja uzorka posle obaveštenja o doping kontroli ili izbegavanja davanja uzorka na drugi nain; 4) neispunjavanja obaveza utvrenih pravilima ovlašene antidoping organizacije u pogledu dostupnosti sportiste iz registrovane test grupe za testiranje izvan takmienja, kao i nepružanja podataka o boravištu i propuštanja objavljenih testiranja izvan takmienja; 5) neovlašenog ometanja ili pokušaja ometanja bilo kojeg dela doping kontrole; 6) nedozvoljenog posedovanja doping sredstava; 7) neovlašene prodaje, transporta, slanja, isporuke ili distribucije doping sredstava sportisti, bilo neposredno ili posredstvom treeg lica; 8) davanja ili pokušaja davanja doping sredstava sportisti, ili propisivanja, izdavanja, pomaganja, podsticanja, prikrivanja, navoenja, nalaganja, stvaranja uslova ili bilo kojeg drugog vida uestvovanja u povredi ili pokušaju povrede antidoping pravila. Povreda antidoping pravila iz stava 1. ta. 1), 2), 6), 7) i 8) ovog lana ne postoji u sluajevima odobrenih izuzetaka za terapeutsku upotrebu.

2 - 2 - lan 4. Pod ovlašenom antidoping organizacijom, u smislu ovog zakona, podrazumeva se Antidoping agencija Republike Srbije, Svetska antidoping agencija i nadležna meunarodna i nacionalna sportska asocijacija (olimpijski komitet, savez). lan 5. Obaveze utvrene ovim zakonom primenjuju se na sve organizacije u oblasti sporta koje imaju svoje sedište na teritoriji Republike Srbije ili obavljaju sportske aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije. Proizvodnja i promet zabranjenih doping supstanci koje u sebi sadrže opojne droge vrši se u skladu sa zakonom. Obaveze utvrene ovim zakonom shodno se primenjuju i na doping životinja koje uestvuju u sportskim takmienjima. II. MERE ZA SPREAVANJE DOPINGA U SPORTU lan 6. Sportisti i drugi uesnici u obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti dužni su da dozvole i omogue obavljanje doping kontrole. Sportisti koji odbije, ne pristupi, izbegne ili onemogui doping kontrolu, izrei e se mera zbog povrede antidoping pravila kao da je na doping testu bio pozitivan, a u sluaju takvog pokušaja, može mu se mera izrei i ako doping test bude negativan. Sportista je dužan da obavesti lekara koji ga lei o svojoj obavezi da ne koristi doping sredstva i da se uveri da bilo kakva dobijena medicinska terapija ne sadrži doping sredstva. lan 7. Doping kontrola sprovodi se po pravilima utvrenim od strane Antidoping agencije Republike Srbije (u daljem tekstu: Antidoping agencija), a u sluajevima kada se doping kontrola preduzima na meunarodnom takmienju - pod rukovodstvom meunarodnog sportskog saveza, po pravilima tog saveza. Pravila Antidoping agencije moraju biti u skladu sa Evropskom konvencijom o spreavanju dopinga u sportu i meunarodnim standardima za doping testiranje odobrenim od strane Svetske antidoping agencije. Doping kontrola je postupak koji ukljuuje planiranje rasporeda testova, izbor sportista za testiranje, prikupljanje i rukovanje uzorcima, laboratorijsku analizu, voenje rezultata, pretrese i žalbe. Doping kontrola organizuje se i sprovodi tako da je iskljuena svaka mogunost zamene uzoraka ili manipulacije bilo kakve vrste.

3 - 3 - Doping kontrola može se organizovati kako na takmienjima tako i izvan takmienja, najavljeno i nenajavljeno. Doping kontrola sprovodi se uzimanjem uzoraka urina i krvi ili primenom druge autorizovane tehnike za detektovanje zabranjenih supstanci i metoda. lan 8. Doping kontrola može se sprovoditi samo od strane ovlašenih i kvalifikovanih kontrolora, odnosno od strane lica koja poseduju legitimaciju izdatu od strane Antidoping agencije ili koju je ta agencija priznala kao ekvivalentnu. lan 9. Organizacija u kojoj se sprovodi doping analiza mora posedovati važeu homologaciju izdatu od strane ovlašenog meunarodnog organa ili organizacije (Svetske antidoping agencije), a u postupku doping kontrole uzete uzorke mora skladištiti, njima rukovati i analizirati ih u skladu s odredbama ovog zakona i odgovarajuim meunarodnim standardima odobrenim od strane Svetske antidoping agencije. lan 10. Nacionalna sportska asocijacija iz lana 4. ovog zakona dužna je: 1) da utvrdi mere i uredi postupak njihovog izricanja u sluajevima utvrenog dopingovanja sportiste i da obezbedi da se u postupku izricanja mera licima odgovornim za doping poštuje njihova linost i pravo na odgovarajuu pravnu zaštitu (poštovanje privatnosti, pravovremeni pretres, jemenje prava na pravno izjašnjenje, pošteno i nepristrastno telo za pretres, pravo na zastupnika o linom trošku, uvid u spise, podnošenje dokaza, standarde u pogledu dokazivanja dopinga, blagovremeno informisanje, pravovremena, pismena i obrazložena odluka, pravo na žalbu i dr.); 2) da obezbedi, u okvirima nadležnosti saveza da sportistima, trenerima i drugim osobama za koje je utvrena odgovornost za doping budu izreene odgovarajue mere, u skladu s ovim zakonom i pravilima nadležne antidoping organizacije; 3) da ne prizna sportski rezultat u ijem postizanju je uestvovao dopingovani sportista; 4) da ne dozvoli ueše na sportskoj priredbi sportisti kome je izreena mera zbog dopinga; 5) da donese program antidoping delovanja; 6) da propiše postupak za uzajamno priznavanje suspenzija i drugih mera koje izreknu druge sportske asocijacije, u zemlji i inostranstvu; 7) da obezbedi stalno individualno medicinsko praenje vrhunskih sportista, i u tom cilju donese potrebne akte i preduzme konkretne mere;

4 - 4-8) da neprekidno, a najmanje jedanput godišnje, obaveštava i edukuje svoje lanove i sportiste o važeim propisima koji se odnose na doping u sportu i štetnim posledicama po zdravlje upotrebe doping sredstava; 9) da odgovarajuim opštim aktima obezbedi da lanovi asocijacije poštuju obaveze koje proistiu iz primene mera borbe protiv dopinga u sportu; 10) da odredi odgovorno lice za nadzor nad sprovoenjem mera za spreavanje dopinga; 11) da najmanje sedam dana pre održavanja takmienja koje organizuje, ili koje je pod njenom kontrolom, prijavi takmienje Antidoping agenciji; 12) da najmanje jedanput u šest meseci obavesti Antidoping agenciju o planovima treninga i priprema vrhunskih sportista i reprezentativnih selekcija; 13) da uskrati delimino ili u potpunosti finansiranje sportista, sportskih organizacija i drugih lica koja ne poštuju važea antidoping pravila; 14) da kontroliše antidoping programe svojih lanica, kao i sprovoenje tih programa; 15) da na kraju godine obavesti ministarstvo nadležno za poslove sporta i Antidoping agenciju o merama za borbu protiv dopinga preduzetim u toku godine; 16) da u sportu u kome se takmie životinje utvrde i sprovode antidoping pravila za životinje koje uestvuju u tom sportu, u skladu sa pravilima nadležne meunarodne sportske asocijacije. Nacionalna sportska asocijacija koja ne poštuje obaveze iz stava 1. ovog lana ne može dobijati sredstva iz javnih prihoda. lan 11. Nadležna sportska asocijacija dužna je da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu sportskih pravila kojima su utvrene mere za prevenciju i spreavanje dopinga, odnosno njihovih izmena i dopuna, dostavi primerak tih pravila ministarstvu nadležnom za poslove sporta i Antidoping agenciji. lan 12. Nadležna sportska asocijacija može predložiti Antidoping agenciji da sprovede kontrolu na odreenim takmienjima ili kontrolu izvan takmienja odreenih timova, trening grupa ili pojedinih sportista. lan 13. Kontroli izvan takmienja podležu sportisti koji su oznaeni kao olimpijski kandidati, vrhunski sportisti, sportisti meunarodnog ranga, sportisti koji žele da nastave sportsku karijeru nakon isteka mere zabrane ueša na takmienjima zbog dopinga, kao i druge kategorije sportista koje odredi Antidoping agencija (registrovana test grupa).

5 - 5 - Kontrola izvan takmienja sprovodi se: 1) na osnovu periodinog plana kontrole; 2) na osnovu posebne odluke Antidoping agencije; 3) na obrazloženi predlog sportiste ili nadležnog sportskog saveza; 4) na zahtev sportskog inspektora. Sportisti koji podležu kontroli izvan takmienja u skladu sa stavom 1. ovog lana, dužni su da Antidoping agenciju i ovlašeno lice u njihovoj sportskoj asocijaciji redovno obaveštavaju o svakoj promeni mesta boravišta i vremenu i mestu održavanja treninga, kao i o odsustvu iz mesta boravka duže od pet dana. Svi uesnici u doping kontroli dužni su da dobijene informacije iz stava 3. ovog lana uvaju kao poverljive i mogu ih koristiti iskljuivo u svrhe planiranja, koordiniranja i sprovoenja testiranja. lan 14. Lekar koji prilikom pregleda sportiste u cilju izdavanja medicinskog sertifikata (potvrde) o zdravstvenoj sposobnosti za ueše na takmienjima posumnja da je sportista koristio doping sredstva, dužan je da o tome obavesti Antidoping agenciju. Lekar koji sportisti propiše sredstvo koje sadrži zabranjene doping supstance u cilju leenja dužan je da o tome obavesti sportistu ako mu je on saopštio da se bavi sportskim aktivnostima. lan 15. Sportista može zatražiti od Antidoping agencije da ga oslobodi zabrane upotrebe doping sredstava, u sluaju kada postoji jasna i nužna medicinska potreba. Antidoping agencija utvruje pravila za odobravanje izuzetaka za terapeutsku upotrebu, u skladu sa meunarodnim standardima za proces odobravanja izuzetaka za terapeutsku upotrebu odobrenim od strane Svetske antidoping agencije. lan 16. Mere koje se izriu zbog povrede antidoping pravila jesu: 1) diskvalifikacija sportskih rezultata; 2) privremena suspenzija; 3) zabrana ueša na takmienjima; 4) zabrana obavljanja funkcija u oblasti sporta. lan 17. U sluaju povrede antidoping pravila iz lana 3. stav 1. ta. 1), 2), 3), 5) i 6) ovog zakona mera zabrane ueša na takmienjima izrie se u sledeem trajanju:

6 - 6-1) dve godine za prvu povredu; 2) trajna zabrana za drugu povredu. lan 18. U sluaju povrede antidoping pravila iz lana 3. stav 1. ta. 7) i 8) ovog zakona mera zabrane ueša na takmienjima izrie se u sledeem trajanju: 1) najmanje etiri godine do trajne zabrane; 2) trajna zabrana ako je povreda poinjena prema maloletnom sportisti ili ako je poinjena od strane tima za podršku sportiste. lan 19. U sluaju povrede antidoping pravila iz lana 3. stav 1. taka 4) ovog zakona mera zabrane ueša na takmienjima izrie se u sledeem trajanju: 1) najmanje tri meseca i najviše dve godine za prvu povredu; 2) najmanje godinu dana i najviše etiri godine za drugu povredu. lan 20. Sportisti za koga se utvrdi da je odgovoran zbog dopinga supstancom koja je posebno identifikovana u referentnoj listi zabranjenih farmakoloških klasa doping supstanci i doping metoda kao opšte dostupna u medicinskim proizvodima ili kao supstanca za koju je malo verovatno da se može uspešno zloupotrebiti kao doping inilac, mera zabrane ueša na takmienjima izrie se u sledeem trajanju: 1) najduže do godinu dana za prvu povredu antidoping pravila, uz mogunost da se umesto te mere izrekne opomena; 2) dve godine za drugu povredu; 3) trajna zabrana za treu povredu. lan 21. Mera zabrane ueša na takmienjima iz l. 17. do 20. ovog zakona nee biti izreena za povredu antidoping pravila iz lana 3. stav 1. ta. 1) i 2) ovog zakona ako sportista dokaže da nije kriv, odnosno odgovoran za propust ili nemar. Sportisti mera zabrane ueša na takmienjima u smislu l. 17. do 20. ovog zakona može biti izreena u kraem trajanju: 1) ali ne krae od polovine minimalnog trajanja zabrane, odnosno osam godina ako bi inae trebalo izrei meru trajne zabrane, za povredu antidoping pravila iz lana 3. stav 1. ta. 1), 2), 3) i 8) ovog zakona - ako sportista dokaže da nije postupao sa grubom nepažnjom, odnosno da nije uinio znaajan propust ili nemar; 2) ali ne krae od polovine minimalnog trajanja zabrane, odnosno osam godina ako bi inae trebalo izrei meru trajne zabrane, za povredu antidoping pravila iz lana 3. stav 1. taka 6) poinjenu od strane pomonog osoblja sportiste i za povredu antidoping pravila iz lana 3. stav 1. ta. 7) i 8) ovog zakona - ako

7 - 7 - sportista pruži znaajan doprinos u otkrivanju ili utvrivanju povrede antidoping pravila poinjene od strane pomonog osoblja sportiste ili drugih lica. lan 22. Sportista kome je od strane nadležne antidoping organizacije izreena mera zabrane ueša na takmienjima ne može za vreme trajanja zabrane uestvovati u bilo kom svojstvu, i u bilo kom sportu, na sportskim priredbama, niti obavljati funkcije u organizacijama u oblasti sporta, ukljuujui i aktivnosti vezane za rad sa sportistima. lan 23. Odredbe l. 17. do 22. ovog zakona shodno se primenjuju i na meru zabrane obavljanja funkcija u oblasti sporta. lan 24. Lica za koja se utvrdi da su odgovorna za doping odgovaraju za štetu koja nastane za druga lica prema opštim pravilima o odgovornosti za štetu. lan 25. Sportista ili sportski strunjak za koga se utvrdi da je odgovoran za doping gubi za vreme trajanja izreene mere status koji ima po Republikoj kategorizaciji sportista, odnosno Republikoj kategorizaciji sportskih strunjaka. III. ANTIDOPING AGENCIJA lan 26. U cilju iniciranja, sprovoenja i kontrole postupka borbe protiv dopinga u sportu osniva se Antidoping agencija Republike Srbije. lan 27. Antidoping agencija posluje kao ustanova, u skladu sa propisima o javnim službama, ako ovim zakonom nije drugaije ureeno. Antidoping agencija ima svojstvo pravnog lica, sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrenim ovim zakonom i statutom. lan 28. Sedište Antidoping agencije je u Beogradu. lan 29. Sredstva za osnivanje i rad Antidoping agencije obezbeuju se iz:

8 - 8-1) budžeta Republike Srbije; 2) donacija, priloga i sponzorstva domaih i stranih pravnih i fizikih lica; 3) drugih izvora, u skladu sa zakonom. lan 30. Antidoping agencija obavlja sportske aktivnosti i delatnosti u vezi sa sportskim takmienjima, a posebno: 1) ureuje, odreuje, organizuje i sprovodi doping kontrolu na sportskim takmienjima, osim one koju sprovodi nadležni meunarodni sportski savez na meunarodnim takmienjima koja se organizuju u Republici; 2) ureuje, odreuje, organizuje i sprovodi doping kontrolu izvan sportskih takmienja; 3) imenuje struna lica ovlašena za obavljanje doping kontrole (kontrolore), ustanovljava i izdaje im legitimacije i brine se o njihovom stalnom strunom osposobljavanju i usavršavanju; 4) odreuje organizacije iz lana 9. ovog zakona u kojima e se obaviti analiza doping uzoraka sportista; 5) utvruje odgovornost lica koje je uinilo povredu antidoping pravila, u sluaju da nadležna sportska asocijacija ne izrekne mere i odluuje po žalbi na meru koju je izrekla nacionalna sportska asocijacija, osim ako u skladu sa zakonom nije odreena, odnosno ugovorena nadležnost meunarodne sportske arbitraže za odluivanje po žalbi; ureuje postupak u kojem izrie mere i odluuje po žalbama; 6) preduzima mere za smanjenje dopinga u sportu i njegovo dugorono otklanjanje; 7) objašnjava šta se pod odreenim pojmom vezanim za problem dopinga u sportu podrazumeva; 8) stara se o obezbeenju potrebne opreme za analizu doping uzoraka i potrebnih sredstava za antidoping kontrolu; 9) ostvaruje uvid u organizovanje i sprovoenje doping kontrole na meunarodnim takmienjima koja se organizuju u Republici; 10) utvruje godišnji plan doping kontrole koju sprovodi; 11) izdaje službeni bilten; 12) ostvaruje meunarodnu strunu saradnju na pitanjima koja su vezana za spreavanje dopinga u sportu i zakljuuje sporazume o testiranju; 13) ostvaruje saradnju sa zainteresovanim vladinim i nevladinim organizacijama u vezi sa spreavanjem dopinga u sportu i ošteenjem zdravlja sportista upotrebom dopinga; 14) organizuje obrazovne i druge kampanje protiv dopinga u sportu; 15) informiše javnost o aktivnostima koje se preduzimaju protiv dopinga u sportu;

9 - 9-16) daje preporuke i savete za preduzimanje mera od strane državnih organa i organizacija u oblasti sporta u cilju spreavanja dopinga u sportu; 17) organizuje istraživanja, savetovanja, seminare, okrugle stolove i izdaje publikacije o pitanjima vezanim za borbu protiv dopinga u sportu; 18) prati i prikuplja informacije u vezi sa zakonskim i drugim merama koje se u drugim zemljama i meunarodnim organizacijama preduzimaju u borbi protiv dopinga u sportu; 19) prati i prikuplja informacije o merama koje državni organi i organizacije u oblasti sporta preduzimaju u borbi protiv dopinga u sportu; 20) utvruje izgled znaka upozorenja koji se stavlja na proizvode koji se stavljaju u promet a u sebi sadrže zabranjene doping supstance; 21) obavlja druge poslove koji se odnose na borbu protiv dopinga u sportu, u skladu sa zakonom. Antidoping agencija poslove iz stava 1. ta. 1) do 5), i ta. 12) i 20) ovog lana obavlja kao poverene poslove. Protiv odluka Antidoping agencije iz stava 1. ta. 1) do 5) ovog lana ne može se pokrenuti spor pred sudom. lan 31. Antidoping agencija utvruje, najmanje jedanput godišnje, Listu zabranjenih doping sredstava (referentnu listu zabranjenih farmakoloških klasa doping supstanci i doping metoda), u skladu sa Evropskom konvencijom o spreavanju dopinga u sportu i meunarodnim standardima za listu zabranjenih sredstava odobrenim od strane Svetske antidoping agencije. Lista zabranjenih doping sredstava objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije". Antidoping agencija poslove iz stava 1. ovog lana obavlja kao poverene poslove. lan 32. odbor. Organi Antidoping agencije jesu: upravni odbor, direktor i antidoping lanovi upravnog i antidoping odbora, kao i direktor, imenuju se na period od etiri godine. lan 33. Upravni odbor Antidoping agencije ima 15 lanova, i to: 1) pet lica koja imenuje ministar nadležan za poslove sporta;

10 sa statutom. 2) dva lica koje imenuje ministar nadležan za poslove zdravlja; 3) tri lica koja imenuje Olimpijski komitet Srbije i Crne Gore; 4) dva lica koja imenuje Sportski savez Srbije; 5) jedno lice koje imenuje Vrhovni sud Srbije; 6) dva lica koja imenuje Sportska asocijacija Srbije. lanovi upravnog odbora biraju predsednika iz svog sastava, u skladu lanovi upravnog odbora imenuju se iskljuivo iz reda vrhunskih sportista i istaknutih strunjaka iz profesija koje su od znaaja za spreavanje dopinga u sportu (eksperti sportske medicine, eksperti za toksikologiju i farmakologiju, pravni eksperti za problem dopinga, eksperti za kliniku biohemiju, eksperti za biomehaniku, vrhunski sportski strunjaci). Upravni odbor može da odluuje ako je sednici prisutna veina od ukupnog broja lanova. Upravni odbor odluuje veinom glasova od ukupnog broja lanova o pitanjima iz lana 34. stav 1. ta. 1) do 13) ovog zakona. Upravni odbor: lan 34. 1) donosi statut Antidoping agencije; 2) donosi program rada; 3) donosi godišnji program sprovoenja doping kontrole; 4) usvaja finansijski plan; 5) usvaja izveštaj o poslovanju; 6) usvaja završni raun; 7) odreuje organizacije u kojima e se sprovesti analiza doping uzoraka; 8) imenuje struna lica ovlašena za obavljanje doping kontrole (kontrolore); 9) utvruje Listu zabranjenih doping sredstava; 10) imenuje lanove antidoping odbora; 11) donosi opšte akte; 12) donosi poslovnik o radu; 13) donosi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta; 14) imenuje direktora Antidoping agencije; 15) obavlja i druge poslove utvrene zakonom i statutom. Odluke iz stava 1. ta. 1), 4) i 6) ovog lana donose se uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove sporta.

11 lan 35. Antidoping odbor utvruje odgovornost za povredu antidoping pravila i odluuje po žalbama u sluajevima iz lana 30. taka 5) ovog zakona. Antidoping odbor nezavisan je u donošenju odluka od drugih organa Antidoping agencije, a njegovi lanovi moraju biti istaknuti strunjaci u odgovarajuim oblastima. U postupku utvrivanja odgovornosti za povredu antidoping pravila moraju se poštovati prava i principi utvreni u lanu 10. stav 1. taka 4) ovog zakona. lan 36. Direktora Antidoping agencije imenuje i razrešava upravni odbor. Za direktora Antidoping agencije može biti imenovano lice koje ima visoku strunu spremu i koje ispunjava uslove koji su utvreni lanom 33. stav 3. ovog zakona za lanove upravnog odbora. Direktor Antidoping agencije ne može obavljati drugu profesionalnu funkciju ili posao, izuzev profesure na fakultetu u Republici. Direktor: 1) zastupa Antidoping agenciju; 2) organizuje i rukovodi radom Antidoping agencije; 3) izvršava odluke Upravnog odbora i preduzima mere za njihovo sprovoenje; 4) stara se o zakonitosti rada Antidoping agencije i odgovara za zakonitost rada; 5) predlaže program rada; 6) vrši i druge poslove utvrene zakonom i statutom. lan 37. Upravni odbor Antidoping agencije sastaje se najmanje dva puta godišnje, a obavezno se saziva kada to zahteva veina lanova, ministar nadležan za poslove sporta, ministar nadležan za poslove zdravlja, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore, ili predsednik Sportskog saveza Srbije, odnosno Sportske asocijacije Srbije. Upravni odbor posle svake sednice dostavlja izveštaj o usvojenim odlukama svakom organu odnosno organizaciji koji imaju svog predstavnika u Upravnom odboru, kao i nacionalnim sportskim asocijacijama iz lana 4. ovog zakona. lan 38. Upravni odbor može pozvati bilo koju zainteresovanu organizaciju u oblasti sporta da ima svog posmatraa na jednoj ili više sednica.

12 lan 39. Antidoping agencija nezavisna je u svom radu. Za obavljanje pojedinih strunih poslova iz svoje nadležnosti Antidoping agencija može angažovati druga pravna ili fizika lica, domaa ili strana. lan 40. Antidoping agencija dužna je da obavesti ministarstvo nadležno za poslove sporta o svakom sluaju planiranog sprovoenja doping kontrole, najmanje tri dana pre njenog održavanja. lan 41. Opšti akti Antidoping agencije jesu: statut, pravilnik i drugi akti kojima se na opšti nain ureuju odreena pitanja. Statut je osnovni opšti akt Antidoping agencije. Statut sadrži odredbe o: 1) delatnosti Antidoping agencije; 2) organima i njihovom delokrugu; 3) zastupanju; 4) pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih; 5) unutrašnjoj organizaciji; 6) drugim pitanjima od znaaja za rad Antidoping agencije. Statut i opšti akti Antidoping agencije kojima se ureuje doping kontrola i postupak izricanja mera i odluivanja po žalbi i utvruje izgled znaka upozorenja koji se stavlja na proizvode koji se stavljaju u promet a u sebi sadrže zabranjene doping supstance, objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije". lan 42. Antidoping agencija najmanje dva puta godišnje podnosi izveštaj o poslovanju ministarstvu nadležnom za poslove sporta. IV. NADZOR lan 43. Upravni nadzor nad primenom ovog zakona i propisa donetih na osnovu njega vrši ministarstvo nadležno za poslove sporta. lan 44. Inspekcijski nadzor nad primenom ovog zakona i propisa donetih na osnovu njega, ministarstvo nadležno za poslove sporta vrši preko sportskih inspektora.

13 Organizacije i pojedinci (sportisti, treneri, i dr.) u oblasti sporta dužni su da sportskom inspektoru omogue obavljanje nadzora. lan 45. nadzora: Sportski inspektor ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog 1) kontroliše da li organizacije i pojedinci u oblasti sporta preduzimaju aktivnosti protiv dopinga u skladu sa zakonom i sportskim pravilima; 2) kontroliše da li se mere doping kontrole od strane ovlašenih organizacija i lica preduzimaju u skladu sa zakonom; 3) kontroliše da li se sprovode nalozi doneti pri vršenju nadzora; 4) preduzme druge mere i radnje za koje je ovlašen zakonom. lan 46. U vršenju inspekcijskog nadzora, sportski inspektor je ovlašen da: 1) utvrdi identitet lica koja koriste doping ili uestvuju u dopingu sportiste; 2) privremeno oduzme evidencije, dokumenta i druga sredstva od znaaja za utvrivanje injeninog stanja i privremeno oduzme zabranjene doping supstance; 3) zabrani ueše na takmienju sportisti kome je zbog dopinga izreena mera zabrane ueša na takmienjima; 4) zabrani obavljanje funkcije u organizaciji ili vršenje aktivnosti sa sportistima licu kome je izreena mera zabrane obavljanja funkcija u oblasti sporta zbog ueša u dopingovanju sportiste; 5) naredi da se utvrene nepravilnosti i nedostatci otklone u odreenom roku i da se u odreenom roku izvrši propisana obaveza koja nije izvršena; 6) zatraži od Antidoping agencije sprovoenje doping kontrole u sluaju kada prilikom inspekcijskog nadzora posumnja da postoji sluaj korišenja dopinga; 7) privremeno zabrani obavljanje aktivnosti i delatnosti organizaciji u oblasti sporta, do otklanjanja nedostataka koji su razlog zabrane - ukoliko: onemoguava inspektoru inspekcijski nadzor; ne donese zakonom propisane opšte akte (sportska pravila) vezane za doping; ne sprovede nalog dat pri vršenju nadzora; 8) podnese prijavu nadležnom organu za uinjeno krivino delo ili podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka; 9) preduzme i druge mere i radnje za koje je zakonom i drugim propisom ovlašen. Odluke sportskog inspektora donete u vršenju inspekcijskog nadzora iz stava 1. ovog lana, konane su u upravnom postupku.

14 V. KAZNENE ODREDBE 1. Krivina dela Upotreba doping sredstava lan 47. Sportista koji na sportskom takmienju namerno upotrebi doping sredstvo, ili namerno upotrebi odreeno sredstvo ili supstancu u cilju da prevari doping kontrolu, kaznie se zatvorom do jedne godine. Omoguavanje upotrebe doping sredstava lan 48. Ko sportisti u cilju dopinga u sportu da ili propiše ili izda ili na sportisti primeni doping sredstvo, ili navede, pomogne, ili na drugi nain omogui sportisti da upotrebi doping sredstvo, kaznie se zatvorom od jedne do deset godina. Ako je delo iz stava 1. ovog lana uinjeno prema maloletniku ili prema više lica, ili je izazvalo naroito teške posledice, uinilac e se kazniti zatvorom od najmanje tri godine. Doping sredstva oduzee se. Neovlašena proizvodnja i stavljanje u promet doping sredstava lan 49. Ko neovlašeno u cilju dopinga u sportu proizvodi, prerauje, prodaje ili nudi na prodaju, ili radi prodaje kupuje, drži, ili prenosi, ili posreduje u prodaji ili kupovini doping sredstava, ili na drugi nain neovlašeno stavlja u promet doping sredstva, kaznie se zatvorom od najmanje pet godina. Ko neovlašeno u cilju dopinga u sportu pravi, nabavlja, poseduje ili daje na upotrebu opremu, materijal ili supstancije za koje zna da su namenjene za proizvodnju ili pripremanje doping sredstava, kaznie se zatvorom od šest meseci do pet godina. Doping sredstva i sredstva za njihovo spravljanje, oduzee se. 2. Prekršaji lan 50. Novanom kaznom od do dinara kaznie se za prekršaj nacionalna sportska asocijacija, sportska organizacija i drugo pravno lice: 1) ako neovlašeno ometa ili pokuša ometanje bilo kog dela doping kontrole (lan 3. stav 1. taka 5);

15 - 15-2) ako neovlašeno prodaje, transportuje, šalje, isporuuje ili distribuira doping sredstva sportisti, bilo neposredno ili posredstvom treeg lica (lan 3. stav 1. taka 7); 3) ako da ili pokuša davanje doping sredstva sportisti, ili pomogne, podstakne, prikrije, navede, naloži, stvori uslove ili ostvaruje bilo koji drugi vid uestvovanja u povredi ili pokušaju povrede antidoping pravila (lan 3. stav 1. taka 8); 4) ako ne dozvoli, odnosno ne omogui obavljanje doping kontrole (lan 6. stav 1); 5) ako uzete uzorke ne skladišti, ili ako njima ne rukuje ili ih ne analizira u skladu s odredbama ovog zakona i odgovarajuim meunarodnim standardima odobrenim od strane Svetske antidoping agencije (lan 9. stav 1); 6) ako u okviru svojih nadležnosti ne preduzme mere i aktivnosti utvrene lanom 10. stav 1. ovog zakona; 7) ako u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu sportskih pravila ne dostavi primerak tih pravila ministarstvu nadležnom za poslove sporta i Antidoping agenciji (lan 11); 8) ako omogui ueše na sportskoj priredbi licu koje je kažnjeno zbog dopinga ili mu omogui obavljanje neke funkcije u organizacijama u oblasti sporta, ukljuujui i aktivnosti vezane za rad sa sportistima (l. 22. i 23); 9) ako stavi u promet proizvod bez propisanog znaka upozorenja (lan 30. taka 20); 10) ako onemogui sportskom inspektoru obavljanje nadzora (lan 44. stav 2); 11) ako ne postupi po nalogu sportskog inspektora (lan 46); 12) ako ne uskladi svoju organizaciju, rad i opšte akte sa odredbama ovog zakona u propisanom roku (lan 53). Za prekršaj iz stava 1. ovog lana kaznie se i odgovorno lice u nacionalnoj sportskoj asocijaciji, odnosno sportskoj organizaciji i drugom pravnom licu u iznosu od do dinara. lan 51. fiziko lice: Novanom kaznom od do dinara kaznie se za prekršaj 1) ako kao sportista koristi doping sredstva (lan 3. stav 1. taka 2); 2) ako odbije ili ne pristupi bez ubedljivog opravdanja davanju uzorka posle obaveštenja ili izbegava davanje uzorka na drugi nain (lan 3. stav 1. taka 3); 3) ako kao sportista iz registrovane test grupe ne ispunjava obaveze utvrene pravilima ovlašene antidoping organizacije u pogledu dostupnosti za testiranje izvan takmienja ili ne pruža podatke o boravištu, vremenu i mestu održavanja treninga i o odsustvu iz mesta boravka duže od pet dana ili propusti objavljena testiranja izvan takmienja (lan 3. stav 1. taka 4. i lan 13. stav 3);

16 - 16-4) ako ometa bilo koji deo doping kontrole (lan 3. stav 1. taka 5); 5) ako ne dozvoli, odnosno ako ne omogui obavljanje doping kontrole (lan 6. stav 1); 6) ako vrši doping kontrolu iako nije za to ovlašen (lan 8); 7) ako ne obavesti Antidoping agenciju o mogunosti da je sportista bio dopingovan (lan 14. stav 1); 8) ako ne obavesti sportistu koji mu je saopštio da se bavi sportskim aktivnostima da mu je propisao u cilju leenja sredstvo koje sadrži zabranjene doping supstance (lan 14. stav 2); 9) ako uestvuje na sportskim priredbama iako mu je izreena mera zabrana ueša na takmienjima zbog dopinga ili ako obavlja u organizacijama u oblasti sporta neku funkciju ili aktivnost vezane za rad sa sportistima iako mu je izreena mera zabrane obavljanja funkcija u oblasti sporta zbog dopinga sportiste (l. 22. i 23); 10) ako onemogui sportskom inspektoru obavljanje nadzora (lan 44. stav 2); 11) ako ne postupi po nalogu sportskog inspektora (lan 46). VI. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE lan 52. Postojee organizacije u oblasti sporta dužne su uskladiti svoju organizaciju, rad i opšte akte sa odredbama ovog zakona u roku od šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu. lan 53. Organi i organizacije iz lana 33. stav 1. ovog zakona imenovae lanove upravnog odbora u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Upravni odbor Antidoping agencije dužan je da u roku od sedam dana od dana imenovanja donese statut Antidoping agencije i druga akta potrebna za upis Antidoping agencije u registar i imenuje direktora Antidoping agencije. lan 54. Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe lan 79. stav 1. taka 1) i lan 80. taka 1) Zakona o sportu ("Službeni glasnik RS", broj 52/96). lan 55. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

STATUT ANTIDOPING AGENCIJE ("Sl. glasnik RS", br. 139/2014) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Antidoping agencija Republike Srbije (u daljem tekstu: Antidoping a

STATUT ANTIDOPING AGENCIJE (Sl. glasnik RS, br. 139/2014) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Antidoping agencija Republike Srbije (u daljem tekstu: Antidoping a STATUT ANTIDOPING AGENCIJE ("Sl. glasnik RS", br. 139/2014) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Antidoping agencija Republike Srbije (u daljem tekstu: Antidoping agencija) osnovana je 2005. godine Zakonom o sprečavanju

Више

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc Na osnovu lana 82 stav 1 taka 2 i lana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore 24. saziva, na petoj ednici prvog redovnog zasijedanja u 2010. godini, dana 22. aprila 2010. godine, donijela je Z

Више

Microsoft Word Lat.DOC

Microsoft Word Lat.DOC Z A K O N O VLADI I. UVODNE ODREDBE Položaj Vlade lan 1. Izvršna vlast u Republici Srbiji pripada Vladi. Voenje politike i izvršavanje zakona lan 2. skupštine. Vlada vodi politiku Republike Srbije u okviru

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

На основу члана 10. став 1. тачка 1) Закона о спречавању допинга у спорту ( Службени гласник Републике Србије, број 111/14), а у складу са Светским ан

На основу члана 10. став 1. тачка 1) Закона о спречавању допинга у спорту ( Службени гласник Републике Србије, број 111/14), а у складу са Светским ан На основу члана 10. став 1. тачка 1) Закона о спречавању допинга у спорту ( Службени гласник Републике Србије, број 111/14), а у складу са Светским антидопинг кодексом и правилима надлежног међународног

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

Upravni odbor Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: UO BASS), u skladu sa članom 41. Statuta Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: BASS), na s

Upravni odbor Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: UO BASS), u skladu sa članom 41. Statuta Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: BASS), na s Upravni odbor Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: UO BASS), u skladu sa članom 41. Statuta Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: BASS), na sednici održanoj dana 16. februara 2017. godine, doneo

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више

ПРАВИЛНИК О СПРЕЧАВАЊУ НЕГАТИВНИХ ПОЈАВА У БОКСЕРСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ

ПРАВИЛНИК О СПРЕЧАВАЊУ НЕГАТИВНИХ ПОЈАВА У БОКСЕРСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ На основу члана 102. Закона о спорту и на основу члана 6. Статута Боксерског савеза Србије, Управни одбор Боксерског савеза Србије на својој седници одржаној 02.11.2015. године доноси следећи: ПРАВИЛНИК

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je dana 05/07.02.2017.: PRAVILNIK O MEDICINSKOJ ZAŠTITI

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Microsoft Word - Pravilnik_o_radu_stalnih_komisija_IO

Microsoft Word - Pravilnik_o_radu_stalnih_komisija_IO FUDBALSKI SAVEZ CRNE GORE P R A V I L N I K O RADU STALNIH KOMISIJA IZVRŠNOG ODBORA FSCG Na osnovu člana 34 Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor FSCG, na sjednici održanoj dana 24.12.2013.godine,

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozv

Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozv Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozvoli za rad sportskih stručnjaka, Pravilnika o stručnom

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, 76100 Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/215-516 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ АТЛЕТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Страхињића Бана 73а ПРАВИЛНИК О ОРГАНИЗАЦИЈИ РАДА И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА Децембар, 2013. године 1 На основу члана 24 Закона о раду (Сл. гласник 24/2005, 61/2005, 54/2009

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg  uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc Средњошколски дом у Новом Саду Дел.бр: 01-896 Датум: 03.12.2015. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У СРЕДЊОШКОЛСКОМ ДОМУ Нови Сад, децембар 2015. 1 На основу члана 16. став 1. Закона о заштити

Више

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo Година XLV, број 134, 15. мај 2007. 81 На основу члана 42. став 5. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 131/06), Сенат Универзитета, на седници одржаној 28. новембра

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

Document10

Document10 Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA Proglašava se Zakon o zaštiti od nejonizujućih zračenja, koji je donela

Више

З А К О Н

З А К О Н Službeni glasnik: 96/05 Datum: 06/10/2005 Z A K O N O AGENCIJI ZA POSREDNIČKE, INFORMATIČKE I FINANSIJSKE USLUGE I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom reguliše se status, djelatnost, upravljanje, rukovoďenje,

Више

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен Службени гласник РС : 086/2016 Датум : 21.10.2016 3510 На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16) и члана 43. став 1. Закона

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o 749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je donijela

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више



 42. Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O OBJAVLJIVANJU PROPISA I DRUGIH AKATA ("Službeni list Crne Gore", br. 005/08 od 23.01.2008) Proglašavam Zakon o objavljivanju

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc На основу члана 44 став 1 Закона о култури ( Службени гласник РС бр.72/09 ), и члана 15 Одлуке о оснивању Установе Нишки културни центар ( Службени лист Града Ниша бр.2/2011 Пречишћени текст), Управни

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/15 01. 12. 2015. године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ Децембар 2015. године 2 На основу члана 52.

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

Microsoft Word - poslovnik savet.doc

Microsoft Word - poslovnik savet.doc СТОМАТОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА На основу члана. Статута Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, Савет Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, на седници од, донео је седећи П О С Л О В Н И К

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 592. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZABRANI ZLOSTAVLJANJA NA RADU ("Službeni list Crne Gore", br. 030/12 od 08.06.2012) Proglašavam Zakon o zabrani zlostavljanja

Више

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici U skladu sa odredbama čl. 78. i 12. Zakona o udruženjima (»Službeni list RS«, br.51/09), na skupštini udruženja održanoj dana 6.04.2011. u prostorijama Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama

Више

N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u

N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u daljem tekstu Savez) je organizovan kao dobrovoljna

Више

Microsoft Word Lat.doc

Microsoft Word Lat.doc Z A K O N O PRAVU NA BESPLATNE AKCIJE I NOVANU NAKNADU KOJU GRAANI OSTVARUJU U POSTUPKU PRIVATIZACIJE I. OSNOVNE ODREDBE Predmet Zakona lan 1. Ovim zakonom ureuje se ostvarivanje prava graana na novanu

Више

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom ureċuju se uslovi i mere zaštite zdrav

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA (Sl. glasnik RS, br. 36/2009) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom ureċuju se uslovi i mere zaštite zdrav ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom ureċuju se uslovi i mere zaštite zdravlja ljudi i zaštite ţivotne sredine od štetnog dejstva

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

Microsoft Word - 3. Pravilnik o licenciranju klubova

Microsoft Word - 3. Pravilnik o licenciranju klubova П Р Е Д Л О Г На основу чл.100. Закона о спорту ( Службени гласник Републике Србије, број 10/2016) и чл.46 ст.1 т.3 Статута Атлетског Савеза Србије, Управни одбор Атлетског Савеза Србије, на седници одржаној

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim Ukaz o proglašenju Zakona o volontiranju Proglašava se Zakon o volontiranju, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštit

Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštit Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

Odluke o etickoj komisiji funkcionera

Odluke o etickoj komisiji funkcionera ОDLUKЕ О ЕTIČKОЈ KОMISIЈI ZА IZАBRАNЕ PRЕDSTАVNIKЕ I FUNKCIОNЕRЕ U OPŠTINI KOTOR PREDLOG Nа оsnоvu člаnа 30. Stаtutа оpštinе Kotor («Sl.list Opštine Kotor'', br. 3/04 i ''Sl. list CG'' opštinski propisi,

Више

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писмено или усмено. Члан 4. Писмено достављање информације

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc)

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc) ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ ПОСЛОВНИК О РАДУ СТРУЧНОГ САВЕТА Шабац,, септембар 2012. године Р Е П У Б Л И К А С Р Б И Ј А ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ БРОЈ: Ш А Б А Ц : На основу

Више

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фондације Доцент др Милена Далмација овереним пред Основним

Више

Na osnovu Člana 34. Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore, na sjednici održanoj godine, donio je P

Na osnovu Člana 34. Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore, na sjednici održanoj godine, donio je P Na osnovu Člana 34. Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore, na sjednici održanoj 11.06.2015.godine, donio je P R A V I L N I K O DOZVOLAMA ZA RAD FUDBALSKIH TRENERA

Више

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o akreditaciji ("Službeni glasnik RS", broj 73/10) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08), Vlada donosi

Више

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана 02. 06. 2018. године, у Чачку, Председништво Српског покрета Двери, донело је, измењен и допуњен ПОСЛОВНИК

Више

I Konačna verzija

I   Konačna  verzija РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД ПАНЧЕВО ГРАДСКА УПРАВА СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ ГРАДСКА СЛУЖБА ЗА БУЏЕТСКУ ИНСПЕКЦИЈУ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОРЕСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ БРОЈ :VIII-Сл./

Више

Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja godine, donijelo j

Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja godine, donijelo j Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja 2018. godine, donijelo je PRAVILNIK o radu odbora Crnogorske akademije nauka

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

У складу са одредбама чл

У складу са одредбама чл У складу са одредбама чл. 11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр. 51/09), на оснивачкој скупштини одржаној дана 15.05.2018. у Новом Саду усвојен је: СТАТУТ Удружења «Национална асоцијација

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK povreda Kodeksa prof.etike-NOVI.doc

Microsoft Word - PRAVILNIK povreda Kodeksa prof.etike-NOVI.doc На основу члана 80 став 2 Статута Универзитета у Новом Саду (Савет Универзитета у Новом Саду, 28. децембар 2010. године), Сенат Универзитета у Новом Саду на својој 40. седници одржаној дана 15.03.2012.

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

Microsoft Word Lat.doc

Microsoft Word Lat.doc Z A K O N O ZAŠTITI DRŽAVNE GRANICE I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona lan 1. Ovim zakonom ureuje se zaštita državne granice, organizacija i nain vršenja zaštite. Zaštita državne granice u smislu ovog zakona

Више

На основу чл

На основу чл На основу члана 7. став 2. алинеја 7, члана 9. став 1. алинеја 2, члана 19. став 1, алинеје 2. и 3. Закона о друштвима за осигурање ( Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Odluka eticka komisija sluzbenika i namjestenika

Odluka eticka komisija sluzbenika i namjestenika PREDLOG ОDLUKЕ О ЕTIČKОЈ KОMISIЈI ZА LОKАLNЕ SLUŽBЕNIKЕ I NАMЈЕŠTЕNIKЕ U OPŠTINI KOTOR Nа оsnоvu člаnа 30. Stаtutа оpštinе Kotor («Sl.list Opštine Kotor'', br. 3/04 i ''Sl. list CG'' opštinski propisi,

Више

Пословник о раду Одсека за

Пословник о раду Одсека за УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗOФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 02-685/1 Дана, 17.12.2018. године На основу члана 26 Статута Филозофског факултета, Савет Факултета je на седници одржаној дана 17.12.2018. године усвојио

Више

Министарство здравља Рупублике Србије

Министарство здравља Рупублике Србије VIII po redu seminar Antidoping Agencije Republike Srbije Dana 22. januara 2014. godine, u prostorijama Doma Omladine (Velika Sala), Antidoping agencija Republike Srbije će organizovati VIII po redu jednodnevni

Више

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум:18.09.2015. године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра 2015. године У складу са одредбама члана 78. и 12. Закона о удружењима

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

1056

1056 1156. На основу члана 95 тачка 3 Устава Црне Горе доносим УКАЗ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ТЕХНИЧКИМ ЗАХТЈЕВИМА ЗА ПРОИЗВОДЕ И ОЦЈЕЊИВАЊУ УСАГЛАШЕНОСТИ Проглашавам Закон о техничким захтјевима за производе и

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 Основне одредбе Члан 1 Овим Пословником о раду се уређују: делатност, избор, рад, управљање и организација Студентског парламента

Више

1 БРОЈ 20 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ МАЈДАНПЕК 14.јун ГОДИНА: XII БРОЈ: јун ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1976 На основу члана 8. Закона о без

1 БРОЈ 20 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ МАЈДАНПЕК 14.јун ГОДИНА: XII БРОЈ: јун ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1976 На основу члана 8. Закона о без 1 БРОЈ 20 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ МАЈДАНПЕК 14.јун 2019. ГОДИНА: XII БРОЈ: 20 14.јун 2019. ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1976 На основу члана 8. Закона о безбедности саобраћаја на путевима (''Службени гласник

Више

Microsoft Word Lat.DOC

Microsoft Word Lat.DOC Z A K O N O TRŽIŠTU HARTIJA OD VREDNOSTI I DRUGIH FINANSIJSKIH INSTRUMENATA I. OSNOVNE ODREDBE Ovim zakonom ureuju se: Predmet ureivanja lan 1. 1) uslovi i postupak izdavanja hartija od vrednosti; 2) trgovina

Више

Microsoft Word - ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU RS

Microsoft Word - ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU RS ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU (Objavljen u "Sl. glasniku RS", broj 96 od 24. novembra 2003, 123/06, 92/09) I - OPŠTE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ureuje se plaanje i naplaivanje izmeu rezidenata i nerezidenata

Више

ПРЕДНАЦРТ

ПРЕДНАЦРТ САДРЖАЈ I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ 3 II ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ЗА ИЗБОР НАСТАВНИКА 3 III УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА 4 IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ 5 V ПОСТУПАК ЗА ИЗБОР САРАДНИКА 6 VI ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Више