|b chrisF (English)

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "|b chrisF (English)"

Транскрипт

1 Subotnje jutarnje zasjedanje opći sabor Subotnje jutarnje zasjedanje 2. listopada Razmišljanja o posvećenom životu posvećenost ćudoređe rad služenje poštenje opći sabor Razmišljanja o posvećenom životu starješina D. Todd Christofferson iz Zbora dvanaestorice apostola Pravi uspjeh u ovom životu dolazi iz posvećenja našeg života, to jest našeg vremena i odabira, Božjim svrhama.

2 Kao mladić, godine posjetio sam Svjetski sajam u New York Cityju. Jedna od mojih najdražih postaja bila je paviljon crkve Svetaca posljednjih dana s dojmljivom kopijom tornjeva hrama Salt Lake. Tamo sam prvi put vidio film Man s Search for Happiness. Filmski prikaz nauma spasenja, kako ga je iznio starješina Richard L. Evans, ostavio je značajan dojam na mnoge posjetitelje, uključujući mene. Između ostalog starješina Evans je rekao:»život nudi dva dragocjena dara. Jedan je vrijeme, drugi je sloboda izbora - sloboda da sa svojim vremenom kupite što želite. Slobodni ste zamijeniti vrijeme dodijeljeno vama za uzbuđenja. Možete ga zamijeniti za tjelesne želje. Možete ga uložiti u pohlepu.... Sloboda odabira je vaša. Ali ovo nisu pogodne kupnje, jer u njima nećete naći trajno zadovoljstvo. Za svaki dan, svaki sat, svaku minutu raspona svojih smrtnih godina jednog dana morate odgovarati. I u ovome životu morate hodati s vjerom i pokazati se sposobnima odabrati dobro umjesto zla, ispravno umjesto pogrešnoga, trajnu sreću umjesto zabave. I vaša će vječna nagrada biti prema vašem izboru. Prorok Božji je rekao: Ljudi jesu da bi radost imali, radost koja uključuje puninu života, život posvećen služenju, ljubavi i skladu u domu i plodovima poštenog rada, prihvaćanju evanđelja Isusa Krista - njegovih zahtjeva i zapovijedi.»samo ćete u ovima naći istinsku sreću, sreću koja ne blijedi sa svjetlima i glazbom i gomilama ljudi.«1 Ove izjave izražavaju stvarnost da je naš život na zemlji upravništvo vremena i izbora koje nam je dao naš Stvoritelj. Riječ upravništvo podsjeća na Gospodinov zakon posvećenja (vidi, na primjer, NiS 42:32, 53) koji ima ekonomsku ulogu, ali više od toga, on je primjena celestijalnog zakona življenja ovdje i sada (vidi NiS 105:5). Posvetiti znači odijeliti nešto kao sveto, posvećeno svetim svrhama. Pravi uspjeh u ovom životu dolazi iz posvećenja našeg života, to jest našeg vremena i odabira, Božjim svrhama (vidi Ivan 17:1, 4 i NiS 19:19). Čineći tako, omogućujemo mu da nas uzdigne do naše najviše sudbine. Htio bih razmotriti s vama pet elemenata posvećenog života: čistoća, rad, poštivanje svojeg fizičkog tijela, služenje i poštenje.

3 Kao što je Spasitelj pokazao, posvećen je život čist život. Iako je Isus jedini koji je živio život bez grijeha, oni koji dolaze njemu i uzimaju njegov jaram na sebe polažu pravo na njegovu milost koja će ih učiniti poput njega, bez krivnje i bez mrlje. S dubokom ljubavlju Gospodin nas ohrabruje u ovim riječima:»obratite se svi krajevi zemlje i dođite k meni, i krstite se u ime moje da se posvetite primanjem Duha Svetoga te uzmognete preda me stati bez ljage u posljednji dan«(3. Nefi 27:20). Prema tome posvećenje znači pokajanje. Tvrdoglavost, buntovnost i opravdavanje moraju biti napušteni, a na njihovo mjesto dolaze pokoravanje, želja za ispravljanjem i prihvaćanje svega što bi Gospodin mogao zatražiti. Ovo je ono što je kralj Benjamin nazvao svlačenjem naravnog čovjeka, prepuštanjem porivima Svetoga Duha, i postajanjem svecem»pomirenjem Krista Gospodina«(Mosija 3:19). Takvome je obećana trajna nazočnost Svetoga Duha, obećanje koje se spominje i obnavlja svaki put kada raskajana duša blaguje od sakramenta Gospodnje večere (vidi NiS 20:77, 79). Starješina B. H. Roberts jednom je opisao taj proces ovim riječima:»čovjek koji tako hoda u svjetlosti i mudrosti i moći Božjoj na kraju će, samom snagom povezanosti, učiniti svjetlost i mudrost i moć Božju svojima - tkajući one blistave zrake u božanski lanac, vezujući sebe vječno uz Boga, i Boga uz sebe. Ovo [je] sažetak Mesijinih mističnih riječi Ti Oče u meni, i ja u tebi - više od toga ljudska veličina ne može postići.«2 Posvećeni život je život ispunjen radom. Počevši rano u svom životu, Isus je radio posao svog Oca (vidi Luka 2:48 49). Sam je Bog proslavljen njegovim radom u ostvarivanju besmrtnosti i života vječnoga za njegovu djecu (vidi Mojsije 1:39). Mi naravno želimo sudjelovati s njim u njegovom djelu, i čineći tako, trebamo prepoznati da je svaki pošten rad djelo Božje. Riječima Thomasa Carlylea:»Sav je istinski rad svet; u svakom istinskom radu, bio to samo rad vlastitim rukama, ima nešto božansko. Rad, širok kao zemlja, ima svoj vrh na nebu.«3 Bog je osmislio ovo smrtno postojanje tako da ono traži gotovo stalan napor. Sjećam se jednostavne izjave proroka Josepha Smitha:»Stalnim radom uspijevasmo privrediti za pristojno uzdržavanje«(josip Smith 2:55). Radom mi podržavamo i obogaćujemo život. On nam omogućuje da preživimo razočarenja i tragedije smrtnog iskustva. Teško ostvaren uspjeh donosi osjećaj vlastite vrijednosti. Rad gradi i pročišćuje osobnost, stvara ljepotu, i oruđe je našeg služenja jednih drugima, te Bogu. Posvećeni život ispunjen je radom, ponekad uz ponavljanja, ponekad prostim, ponekad nedovoljno cijenjenim, ali uvijek radom koji poboljšava, uređuje, podržava, uzdiže, poslužuje i teži nečemu.

4 Budući da sam govorio pohvalno o radu, moram dodati koju lijepu riječ o slobodnom vremenu. Baš kao što pošten rad daje odmoru njegovu ljepotu, zdrava rekreacija prijatelj je i stalan suradnik rada. Glazba, književnost, umjetnost, ples, gluma, sport - sve to omogućuje zabavu koja će obogatiti život i dodatno ga posvetiti. Istovremeno, gotovo i ne treba govoriti o tome kako je mnogo toga što se danas smatra zabavom grubo, ponižavajuće, nasilno, umrtvljuje um i predstavlja gubitak vremena. Ironično je da ponekad treba uložiti mnogo truda da se nađe zdrava zabava. Kad se zabavljanje iz kreposti pretvara u porok, ono postaje uništavatelj posvećenog života.»pripazite, stoga... da ne sudite da je od Boga ono što je zlo«(moroni 7:14). Posvećeni život poštuje neusporediv dar fizičkog tijela, božansko stvaranje na samu sliku Božju. Središnja svrha smrtnog iskustva je da svaki duh treba primiti takvo tijelo i naučiti upotrijebiti moralno opredjeljenje u tjelesnom šatoru. Fizičko tijelo također je neophodno za uzvišenje koje dolazi jedino u savršenom spoju fizičkog i duhovnog, kao što vidimo kod našeg voljenog, uskrslog Gospodina. U ovom će palom svijetu neki životi biti bolno kratki, neka će tijela biti izobličena, slomljena, ili jedva primjerena za podržavanje života, ipak, život će biti dovoljno dug da će svaki duh i svako tijelo biti osposobljeni za uskrsnuće. Oni koji vjeruju da su naša tijela samo rezultat evolucijske slučajnosti neće osjetiti nikakvu odgovornost prema Bogu ili nekom drugome za ono što čine svojem tijelu ili s njim. Mi koji imamo svjedočanstvo o široj stvarnosti predsmrtne, smrtne, te vječnosti poslije smrti, međutim, moramo priznati da imamo dužnost prema Bogu u odnosu na ovo krunsko postignuće njegovog fizičkog stvaranja. Pavlovim riječima:»zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga? Ne znate li da ne pripadate sami sebi? Jer ste kupljeni? Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom!«(1. Korinćanima 6:19 20). Uzimajući u obzir ove istine i upute predsjednika Thomasa S. Monsona s općeg sabora prošlog travnja, sasvim sigurno nećemo nagrđivati svoje tijelo, kao npr. tetovažama, ili ga oslabljivati, kao npr. drogama, ili ga oskvrnjivati, kao npr. bludom, preljubom ili neskromnošću. 4 Budući da je ono oruđe našeg duha, neophodno je da se brinemo za naše tijelo što bolje možemo. Trebamo posvetiti njegove moći, te služiti i unapređivati djelo Kristovo. Pavao je rekao:»zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim, da prinesete sebe kao žrtvu živu, svetu i ugodnu Bogu«(Rimljanima 12:1). Isus je pokazao da je posvećen život život služenja. Nekoliko sati prije nego što je agonija njegovog pomirenja započela, Gospodin je ponizno oprao noge svojim učenicima govoreći im:

5 »Dakle, ako ja, Gospodin i Učitelj, oprah vama noge, i vi ih morate prati jedan drugomu. Dao sam vam primjer, da i vi činite kako ja učinih vama. Zaista, zaista kažem vam, nije sluga veći od svoga gospodara niti je poslanik veći od onoga koji ga šalje.«(ivan 13:13 16). Oni koji tiho i promišljeno obilaze okolo čineći dobro daju uzorak posvećenja. Nitko u naše vrijeme ne uključuje ovu odliku u svakodnevni život savršenije od predsjednika Thomasa S. Monsona. On je njegovao uho koje sluša, koje može razlučiti i najtiši šapat Duha što pokazuje potrebu nekoga za kim on može posegnuti i pomoći mu. Često su jednostavna djela ona koja potvrđuju božansku ljubav i svijest, ali Thomas Monson uvijek, uvijek odgovara. Otkrivam u životu svoga djeda i bake, Alexandera DeWitta i Louise Vickery Christofferson, primjer takvog posvećenja. Djed je bio snažan čovjek, i bio je dobar u šišanju ovaca u danima prije električnih aparata za šišanje. Postao je tako dobar, kako je rekao, da»sam u jednom danu ošišao 287 ovaca, a mogao sam ih ošišati preko 300, ali nam je ponestalo ovaca«. Tijekom godine ošišao je više od ovaca, zaradivši oko 2000 dolara. Novac bi značajno proširio njegovu farmu i poboljšao njegov dom, ali od Braće je došao poziv na služenje u misiji južnih država, i uz punu podršku Louise, on je prihvatio. Ostavio je svojoj ženi (tada trudnoj s njihovim prvim sinom, mojim ocem), i njihovim trima kćerima novac od šišanja ovaca. Nakon njegovog radosnog povratka dvije godine kasnije primijetio je:»naš ušteđen novac trajao je tijekom dvije godine, i ostalo nam je 29 dolara.«posvećeni život je život poštenja. To vidimo u mužu i ženi»koji poštuju bračne zavjete s potpunom vjernošću«. 5 To vidimo u ocu i majci kojima je glavni prioritet njegovati svoj brak, te osigurati fizičku i duhovnu dobrobit njihove djece. To vidimo u onima koji su pošteni.

6 Prije mnogo godina upoznao sam dvije obitelji koje su bile u procesu raspuštanja zajedničkog trgovačkog poduzeća. Glavni vlasnici, dva muškarca koji su bili prijatelji i članovi istog kršćanskog zbora, osnovali su tvrtku mnogo godina ranije. Imali su općenito ugodan odnos kao poslovni partneri, ali kako su starjeli, a sljedeći je naraštaj počeo sudjelovati u poslu, nastali su sukobi. Na kraju su sve strane odlučile kako bi najbolje bilo podijeliti imovinu i poći svojim putem. Jedan od dva izvorna partnera razvio je plan sa svojim odvjetnicima da za sebe osigura značajnu financijsku prednost tijekom raspuštanja na štetu drugog partnera i njegovih sinova. Na sastanku stranaka jedan od sinova se požalio na to nepošteno ponašanje i pozvao se na čast i kršćanska uvjerenja prvog partnera.»znate da ovo nije ispravno«, rekao je.»kako možete iskoristiti nekoga na ovaj način, pogotovo brata u istoj crkvi?«odvjetnik prvog partnera odvrati:»ma daj odrasti! Kako možeš biti tako naivan?«poštenje nije naivnost. Ono što je naivno jest pretpostaviti da nismo odgovorni Bogu. Spasitelj je izjavio:»a Otac me moj posla da budem uzdignut na križ... da sve ljude privučem k sebi, da, kao što ljudi uzdigoše mene, i Otac njih uzdigne, te oni stanu preda me da im se sudi za djela njihova, bila ona dobra ili zla«(3. Nefi 27:14). Onaj tko živi posvećen život ne traži prednost nad drugim, već će radije okrenuti drugi obraz, i ako se traži da preda svoju košulju, dat će i svoj ogrtač (vidi Matej 5:39 40). Spasiteljevi najoštriji prijekori bili su upućeni licemjerima. Licemjerje je strašno razorno, ne samo za licemjera, već i za sve koji vide ili poznaju njegovo ponašanje, pogotovo djecu. Ono uništava vjeru, dok je čast bogato tlo na kojem sjeme vjere buja. Posvećen život nešto je predivno. Njegova su snaga i mirnoća»poput najplodnijeg stabla što je zasađeno na dobru zemljištu kraj čista izvora koje daje mnogo dragocjena roda«(nis 97:9). Od posebnog je značaja utjecaj posvećenog muškarca ili žene na druge, pogotovo na najbliže i najdraže. Posvećenje mnogih koji su bili prije nas, i drugih koji žive među nama, pomoglo je položiti temelj za našu sreću. Slično tome, budući će naraštaji naći hrabrost u vašem posvećenom životu, priznajući svoj dug prema vama za posjedovanje svega onoga što je istinski važno. Posvetimo se kao sinovi i kćeri Božje,»da budemo poput njega, kad se on pojavi, jer ćemo ga gledati kakav on jest, da uzmognemo imati to ufanje«(moroni 7:48; vidi i 1. Ivanova 3:2), molim se, u ime Isusa Krista. Amen. Napomene 1. Man s Search for Happiness (knjižica, 1969), B. H. Roberts,»Brigham Young: A Character Study«, Improvement Era, lipanj 1903, 574.

7 3. Thomas Carlyle, Past and Present (1843), Vidi Thomas S. Monson,»Preparation Brings Blessings«, Liahona i Ensign, svibanj 2010, »Obitelj: Proglas svijetu«, Liahona, listopad 2004, 49; Ensign, studeni 1995, 102. Liahona studeni 2010.

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, : "Budite sveti!" 19 Jahve reče Mojsiju: 2"Govori svoj zajednici Izraelaca i

7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, : Budite sveti! 19 Jahve reče Mojsiju: 2Govori svoj zajednici Izraelaca i 7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, 1-2.17-18: "Budite sveti!" 19 Jahve reče Mojsiju: 2"Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: 'Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog

Више

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

KATEKIZAM  KATOLIČKE  CRKVE Petak, 02.11.2012.g. DANAS SAM POČEO SA MOLITVOM ZA NEVJERNIKE, PREMA PREPORUCI NAŠE 1 / 24 MAJČICE IZ MEĐUGORJA. JER DANAS, SVAKOG 2. U MJESECU, DRAGA MAJČICA DOLAZI I JAVLJA SE NA RAZNE NAČINE VIJDELICI

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO RAZINA 2 LEKCIJA 15 FINANCIJE - 2. DIO Andrew Wommack U prethodnoj sam lekciji objasnio kako je Božja volja Vaše napredovanje. Postoje ključevi kako to funkcionira. U Luki 6:38 piše: "Dajite i dat će vam

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

OŽUJAK - subota, 3

OŽUJAK - subota, 3 ČITANJA: Dj 4,13-21; Ps 118,1.14-21; Mk 16,9-15 NAVJEŠTAJ SVETOG EVANĐELJA (Mk 16, 9-15) Čitanje svetog Evanđelja po Marku Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni

Више

Microsoft Word _24edgleF_202.docx

Microsoft Word _24edgleF_202.docx Суботње поподневно заседање генерална конференциjа Суботње поподневно заседање 2. октобар 2010. год. Вера - Избор је ваш вера слобода избора сведочанство Исус Христ генерална конференциjа Вера Избор је

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

Microsoft Word _43jenseF_202.docx

Microsoft Word _43jenseF_202.docx Недељно јутарње заседање генерална конференциjа Недељно јутарње заседање 3. октобар 2010. год. Свети Дух и откривење сведочанство Свети Дух откривење молитва Мормонова књига Исус Христ генерална конференциjа

Више

|b arnolF (English)

|b arnolF (English) Nedjeljno poslijepodnevno zasjedanje opći sabor Nedjeljno poslijepodnevno zasjedanje 3. listopada 2010. Što ste učinili s mojim imenom? poslušnost zapovijedi Isus Krist opći sabor Što ste učinili s mojim

Више

Predodređenost

Predodređenost Predodređenost Bog spašava ljude u svim vremenima, ali nitko od njih ne može preuzeti na sebe tu čast da budu suobličeni slici Krista, ali oni koji su orijentirani Bog: crkvu. To je tijelo Kristovo koje

Више

"February 19, 2003 (12:10 PM)

February 19, 2003 (12:10 PM) April 2010 Sunday Afternoon Session---52 Elder Robert D. Hales, xxx Language p.1 Наша дужност према Богу: Мисија родитеља и вођа младе генерације Од старешине Роберт Д. Хеjлса, из Већа Дванаесторице апостола

Више

Molitva i devetnica Duhu Svetomu

Molitva i devetnica Duhu Svetomu MOLITVA DUHU SVETOMU Bože, Duše Sveti, Treća Osobo Presvetoga Trojstva, Ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga, Živa Vodo što ispunjaš svako srce ljubavlju, mirom i radošću, snago koja dolaziš da ovlastiš svakoga

Више

COOK31

COOK31 April 2010 Sunday Morning Session---45 Elder Quentin L. Cook, xxx Language p.1 Следимо Исуса Христа Од старешине Квентина Л. Кука, из Већа Дванаесторице апостола Радујемо се због свега што је Спаситељ

Више

Microsoft Word _56arnolF_202.docx

Microsoft Word _56arnolF_202.docx Недељно поподневно заседање генерална конференциjа Недељно поподневно заседање 3. октобар 2010. год. Шта си учинио са моjим именом? послушност заповести Исус Христ генерална конференциjа Шта си учинио

Више

Ti si voljena

Ti si voljena Estera Estera izdavač Good Morning Girls ( Dobro Jutro Djevojke) www.goodmorninggirls.org Copyright 2014 @ Good Morning Girls Izdano u Sjedinjenim Američkim Državama Ako nije drugačije naznačeno, svi citati

Више

Obasjaj nas (Ps 67) 1

Obasjaj nas (Ps 67) 1 Obasjaj nas (Ps 67) 1 Blagoslov dan i zadan Blagoslov kao čovjekovo poslanje u Svetom pismu 2 Hebrejska Tora osnovica Biblije Izborni predmet uz Biblija SZ ECTS 3 amdg.ffrz.hr > nastava > FFRZ četvrtkom,

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

|b cookmF (English)

|b cookmF (English) Nedjeljno jutarnje zasjedanje opći sabor Nedjeljno jutarnje zasjedanje 03. listopad 2010. Budi uzorom vjernicima primjer vjera moral mjerila Mladi opći sabor Budi uzorom vjernicima Mary N. Cook prva savjetnica

Више

April 2010 Sunday Afternoon Session---51 Elder Russell M. Nelson xxx Language p. 1 Генерације повезане у љубави Oд старешине Расела М. Нелсона, из Већ

April 2010 Sunday Afternoon Session---51 Elder Russell M. Nelson xxx Language p. 1 Генерације повезане у љубави Oд старешине Расела М. Нелсона, из Већ April 2010 Sunday Afternoon Session---51 Elder Russell M. Nelson xxx Language p. 1 Генерације повезане у љубави Oд старешине Расела М. Нелсона, из Већа Дванаесторице апостола Наше урођене тежње за породичним

Више

Poslovni uzlet grada Gospića

Poslovni uzlet grada Gospića Sama ideja nije dovoljna 4 pravila za motiviranog i uspješnog poduzetnika Predavač: Sandro Kraljević, mag. psych. IDEJA ODLIČAN POČETNI IMPULS ZA USPJEH SVAKOG PODUZETNIKA Sjetite se trenutka kad ste osmislili

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом

April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом председништву Mи треба да научимо нашу дужност од

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 2. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 29. jun 2019. Upamtite stih MALAHIJA 4,5.6: Evo Ja ću vam poslati Iliju proroka prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji; i on će obratiti srce otaca

Више

REMEMBER WHO YOU ARE

REMEMBER WHO YOU ARE General Young Women Meeting, 27 March 2010 ---63 Elaine S. Dalton xxx Language p.1 Не заборавите ко сте! Од Илејн С. Далтон, врховне председнице младих жена Нема лепшег призора од младе жене која сија

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian

The Prince Becomes a Shepherd Serbian Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Eas

Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Eas Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Easy-to-Read Version 2002 by Bible League International.

Више

''OČE, NEKA BUDE TVOJA VOLJA, NE MOJA.''

''OČE,  NEKA  BUDE  TVOJA  VOLJA,  NE  MOJA.'' Četvrtak, 13.12.2012.g. 1 / 53 Prekrasno mi je ovo ''vrijeme priprave'', adventsko vrijeme. Stvarno se uzburka taj naš duhovni život, svakome na svoj način, ovisno kako tko traži odgovore i otvara svoje

Више

March 16, 2007 (10:00 AM)

March 16, 2007 (10:00 AM) April 2010 Saturday Morning Session---13 Sister Julie B. Beck, xxx Language p.1 И на слушкиње [ћу] у оне дане излити дух свој Oд Џули Б. Бек, врховне председнице Потпорног друштва Знамо да смо успешни

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

Microsoft Word _44cookmF_202.docx

Microsoft Word _44cookmF_202.docx Недељно јутарње заседање генерална конференциjа Недељно јутарње заседање 3. октобар 2010. год. Будите пример верницима пример вера морал стандарди омладина генерална конференциjа Будите пример верницима

Више

Edin Okanović

Edin Okanović 2 Kronologija izdanih knjiga Moja prva knjiga objavljena je 2001. godine, krajem mjeseca travnja. Moje prvo djelo je zbirka poezije "Pjesme, što ih život piše". Zbirka pjesama sastoji se od stvarnih trenutaka

Више

Osnovna škola, Katolički vjeronauk, 1. razred 70 sati godišnje Domena A: Čovjek i svijet u Božjemu naumu Odgojno-obrazovni ishodi Razrada ishoda Odgoj

Osnovna škola, Katolički vjeronauk, 1. razred 70 sati godišnje Domena A: Čovjek i svijet u Božjemu naumu Odgojno-obrazovni ishodi Razrada ishoda Odgoj Osnovna škola, Katolički vjeronauk, 1. razred 70 sati godišnje Domena A: Čovjek i svijet u Božjemu naumu OŠ KV A.1.1. Učenik izražava osnovne doživljaje o sebi i svijetu te pokazuje svoju radost i divljenje

Више

"February 19, 2003 (12:10 PM)

February 19, 2003 (12:10 PM) April 2010 Saturday Morning Session---12 President Boyd K. Packer, xxx Language p.1 Моћ свештенства Од председника Боjда К. Пакера, председника Већа дванаесторице апостола Свештенство нема снагу коју треба

Више

General Young Women Meeting, 27 March Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Мла

General Young Women Meeting, 27 March Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Мла General Young Women Meeting, 27 March 2010 ---61 Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Младих жена Водичи из Књиге Исуса Навина, ујединиће се

Више

Reformacijski pastoralno-obrazovni centar Zagreb Anglikanstvo - Doktrinarni principi Trideset i devet članaka vjere (Kratko tumačenje Trideset i devet

Reformacijski pastoralno-obrazovni centar Zagreb Anglikanstvo - Doktrinarni principi Trideset i devet članaka vjere (Kratko tumačenje Trideset i devet Reformacijski pastoralno-obrazovni centar Zagreb Anglikanstvo - Doktrinarni principi Trideset i devet članaka vjere (Kratko tumačenje Trideset i devet članaka vjere) - skripta Priredio: Jasmin Koso Zagreb

Више

March 17, 2010, 0830 PM

March 17, 2010, 0830 PM »Vi ste moje ruke«predsjednik Dieter F. Uchtdorf drugi savjetnik u Prvom predsjedništvu Kao učenici Isusa Krista, pozvani smo dati podršku i liječiti, a ne osuđivati. Priča kaže da je tijekom bombardiranja

Више

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju УЛОГА НАСТАВНИКА У КРЕИРАЊУ ЕМОЦИОНАЛНЕ АТМОСФЕРЕ У ОДЈЕЉЕЊУ Драгица Ожеговић Ако је васиона заиста безгранична а природа неисцрпна у свом стваралаштву, онда једини модел те безграничности јесте ДИЈЕТЕ

Више

NEMA NIŠTA NA ''BRZINU''

NEMA  NIŠTA  NA  ''BRZINU'' Četvrtak, 27.01.2011.g. Spremam se u subotu na mjesečni seminar koji svaku zadnju subotu u mjesecu organizira Ustanova KRSTOFOR i njihov ravnatelj Josip Lončar. To je u Zagrebu, u sportskoj dvorani na

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Microsoft Word _36monsoF_202.docx

Microsoft Word _36monsoF_202.docx Заседање свештенства генерална конференциjа Заседање свештенства 2. октобар 2010. год. Tри П код избора слобода избора избор одговорност Томас С. Монсон Tри П код избора Од председника Томаса С. Монсона

Више

The Book of Mormon

The Book of Mormon April 2010 Saturday Afternoon Session---28 Elder David A. Bednar xxx Language p. 1 Стражите са свакијем трпљењем Од старешине Деjвида А. Беднара, из Већа Дванаесторице апостола Рани духовни систем упозорења...

Више

Korisni savjeti za ispravno pranje zuba

Korisni savjeti za ispravno pranje zuba Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Korisni savjeti za ispravno pranje zuba Netko bi rekao da zaista nije potrebno pričati o ovome jer nije u

Више

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan sa šahom. Tako mi je postavio sljedeći problem. Problem.

Више

170

170 170 82. АЛЕЛУЈА! (HALLELUJAH! PRAISE GOD!) Псалам 146. ВЕЧНОМ ГОСПОДУ ПОЈТЕ, ХВАЛУ ПЕВАЈТЕ МУ, У ЧОВЕЧЈУ СЕ ПОМОЋ НЕ ПОУЗДАЈТЕ ВИ. Рефрен: АЛЕЛУЈА, БОГ НАШ БИЋЕ ДОВЕКА КРАЉ, ГОСПОД ВЛАДАЋЕ ВЕЧНО НАД СВИМ

Више

Ostaviti u nasljedstvo baštinu ljubavi 5 Istiniti život je život u kojem se odričemo svojih privatnih želja i živimo za opće dobro. To je istina koju

Ostaviti u nasljedstvo baštinu ljubavi 5 Istiniti život je život u kojem se odričemo svojih privatnih želja i živimo za opće dobro. To je istina koju Ostaviti u nasljedstvo baštinu ljubavi 5 Istiniti život je život u kojem se odričemo svojih privatnih želja i živimo za opće dobro. To je istina koju su naučavali svi veliki religijski voditelji u prošlosti

Више

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi Nika Ivana Medić 4. c Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povijesti. Crkva sv. Donata najstarija je crkva u Zadru, kamena, velika i prekrasna.

Више

MALI PRINC

MALI PRINC MALI PRINC Mali princ... Mali princ je maleni dječak iz svemira. On prvi put dolazi na planetu Zemlju, želeći nešto novo naučiti i nešto novo otkriti. Umjesto velikih opisa,pisac ga je jednostavno crtao.

Више

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“ Значајно се писац и академик Љубомир Симовић запитао: А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?! Видите, поштовани господине Симовићу, и остали које ово питање толико мори, мене, рецимо, раздире- шта ћемо

Више

Is This The Sign Of The End, Sir?

Is This The Sign Of The End, Sir? JE LI OVO ZNAK KRAJA, GOSPODINE Jeffersonville, Indiana, SAD 30. prosinca 1962. 1 Dobra večer moji cijenjeni prijatelji. Tako je zadovoljstvo biti ponovo nazad večeras u službi Gospoda, našega Boga. Držao

Више

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ВЕРСКА НАСТАВА (ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС) Разред: Шести Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T Osobe koje razmišljaju doći na psihoterapiju često nisu sigurne što točno mogu očekivati. Istraživanja pokazuju kako je nezadovoljstvo psihoterapijom često rezultat

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-7 Образовни профил: мастер

Више

ISUS MOLITELJ

ISUS MOLITELJ ISUS MOLITELJ Ciljevi: - na temelju Lukinog evanċelja vidjeti u kojima je sve situacijama Isus molio, kako je na njega utjecala molitva, kako ga je molitva osposobljavala za djelovanje, kome je sve njegova

Више

Kopija Školski preventivni program.xls

Kopija Školski preventivni program.xls ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM DEFINICIJA PROGRAMA I CILJ PROGRAMA Ovisnost i ovisničko te rizična ponašanja, u skladu s uzrastom i razdobljem razvoja učenika osnovne škole, valja shvatiti šire od temeljne

Више

The Man of Fire Serbian

The Man of Fire Serbian Библија за дјецу представља Огњени човјек написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

2

2 2 Ne možemo svoje ideje ostvariti bez drugih ljudi. Naš biznis ne može rasti bez drugih ljudi. Ne možemo sve sami. Ne moramo sve sami. Možemo i trebamo pronaći i zaposliti ljude bolje od sebe. Krenuli

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista

Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista Proročena Ti kaza-odgovori mu Isus.-Ali ja vama kažem da ćete poslije ovoga vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega i gdje dolazi na oblacima nebeskim.

Више

The Holy See PRVO APOSTOLSKO PUTOVANJE PAPE IVANA PAVLA II. U BOSNU I HERCEGOVINU ( TRAVNJA 1997.) EUHARISTIJSKO SLAVLJE PROPOVIJED SVETOGA OCA

The Holy See PRVO APOSTOLSKO PUTOVANJE PAPE IVANA PAVLA II. U BOSNU I HERCEGOVINU ( TRAVNJA 1997.) EUHARISTIJSKO SLAVLJE PROPOVIJED SVETOGA OCA The Holy See PRVO APOSTOLSKO PUTOVANJE PAPE IVANA PAVLA II. U BOSNU I HERCEGOVINU (12.-13. TRAVNJA 1997.) EUHARISTIJSKO SLAVLJE PROPOVIJED SVETOGA OCA IVANA PAVLA II. Stadion Koševo u Sarajevu Nedjelja,

Више

ПОРУКА ПРВОГ ПРЕДСЕДНИШТВА ЗА НОВЕМБАР ГОД. Браћо и сестре, како је лепо поново бити са вама. Као што знате, после нашег сусрета у априлу, ожало

ПОРУКА ПРВОГ ПРЕДСЕДНИШТВА ЗА НОВЕМБАР ГОД. Браћо и сестре, како је лепо поново бити са вама. Као што знате, после нашег сусрета у априлу, ожало ПОРУКА ПРВОГ ПРЕДСЕДНИШТВА ЗА НОВЕМБАР 2015. ГОД. Браћо и сестре, како је лепо поново бити са вама. Као што знате, после нашег сусрета у априлу, ожалошћени смо губитком тројице наших вољених апостола:

Више

Forty Years Serbian

Forty Years Serbian Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Више

Knjiga Jelena PANTIC - Putovanje u srediste srca pdf

Knjiga Jelena PANTIC - Putovanje u srediste srca pdf Jelena Pantić PUTOVANJE U SREDIŠTE SRCA IX izdanje Novi Sad, 2018. ć ŠTE SRCA IX izdanje Izdavač Jelena Pantić Lektura i korektura Jovan Damjanović, Brankica Damjanović Svetlana Slijepčević Prelom teksta

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26?

Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26? Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26? Srce kameno od mesa Tko govori, kome, o čemu, koji

Више

Osnovna škola Side Košutić Radoboj ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./

Osnovna škola Side Košutić Radoboj ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./ Osnovna škola Side Košutić Radoboj ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./2019. 1 Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08., 86/09., 92/10., 105/10.,

Више

Kako upoznati nove ljude?

Kako upoznati nove ljude? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako upoznati nove ljude? Neki od nas sklapaju prijateljstva lako, gotovo bez ikakvog napora, dok nekima

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-17 Образовни профил: мастер

Више

110

110 110 52. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА! (BLESS THE LORD ETERNAL, O MY SOUL) Псалам 103. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА, СВЕТО ИМЕ ЊЕГОВО! НЕ ЗАБОРАВЉАЈ НИЈЕДНО ТИ ДОБРОЧИНСТВО ЊЕГОВО. ОН НАМ ОПРАШТА СВЕ ГРЕХОВЕ,

Више

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ ПИТАЊЕ ПРАВЕДНОСТИ КОМИСИЈА ЗА ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ Шта је то Закон о једнакости зараде Закон о једнакости зараде (Закон) обавезује послодавца да идентификује и исправи полну

Више

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB Библија за дјецу представља Небо, прелијепи Божији дом написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Више

Valentinovo

Valentinovo VALENTINOVO 2013. TKO JE BIO SV. VALENTIN? Sveti Valentin bio je svećenik i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije.

Више

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13.

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. svibnja 2009. Jasno je vidljiva nedovoljna svijest

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-31 Образовни профил: мастер

Више

knjiga 03.indd

knjiga 03.indd 15 3. Poglavlje Opće smjernice za aktivnosti učenja Ovo poglavlje opisuje neke od općih smjernica koje su pomogle roditeljima kada su svoju djecu učili novim vještinama. Pokušajte se koristiti ovim smjernicama

Више

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći 'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija Veselčić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći dalmatinskiportal.hr/zivot/-domasi--gadaju-sva-osjetila-ana-marija-veselcic--odrasla-sam-u-tom-sustavu-i-ne-sramim-setoga-reci/40996

Више

Valentinovo – zaljubite se u sebe

Valentinovo – zaljubite se u sebe Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Valentinovo - zaljubite se u sebe Valentinovo je dan ljubavi. Nekim ljudima je to predivan dan koji će provesti

Више

April 2010 Sunday Afternoon Session---57 Elder Neil L. Andersen xxx Language p.1 Причај ми приче о Исусу Од старешине Нила Л. Андерсена, из Већа Двана

April 2010 Sunday Afternoon Session---57 Elder Neil L. Andersen xxx Language p.1 Причај ми приче о Исусу Од старешине Нила Л. Андерсена, из Већа Двана April 2010 Sunday Afternoon Session---57 Elder Neil L. Andersen xxx Language p.1 Причај ми приче о Исусу Од старешине Нила Л. Андерсена, из Већа Дванаесторице апостола Већа лична вера у Исуса Христа припремиће

Више

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx ПРАВИЛО ЗА ЧИТАЊЕ АКАТИСТА И КАНОНА Акатист је молитва која се обавезно узноси стојећи. Акатист има 12 делова од којих сваки садржи кондак, који се завршава узгласом Алилуја, и ирмос са групом стихова,

Више

SCNET JE (PRIJE SVEGA) POSAO - Prof. dr. Mehmed Pojskić

SCNET JE (PRIJE SVEGA) POSAO - Prof. dr. Mehmed Pojskić AUTOR TEKSTA: Prof. dr. Mehmed Pojskić Doktor ekonomskih nauka, autor 5 knjiga, vanredni univerzitetski profesor, zvanično uposlen u Poreznoj upravi i aktivni saradnik SCnet kompanije. Tema: SCNET JE PRIJE

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

22. nedjelja kroz godinu - 2. rujna 2012.

22. nedjelja kroz godinu - 2. rujna 2012. Isus premješta sav smisao Mojsijeva zakona iz onoga što je vani na ono što je unutra, s usta u srce, s čovjekove»vanjštine«u njegovu»nutrinu«. Nasuprot licemjernom stavu farizeja koji su do u pojedinosti

Више

061102ED_BCS

061102ED_BCS Svjedok: Svjedok MM-0 (nastavak) (otvorena sjednica) Strana 0 Unakrsno ispituje g. Whiting (nastavak) 0 0 četvrtak, 0..00. [Otvorena sjednica] [Optuženik je ušao u sudnicu] [Svjedok je ušao u sudnicu]...

Више

Лечење проблема тероризма

Лечење проблема тероризма Лечење проблема тероризма [ رصيب Serbian ] Српски Др. Ахмед б. Осман ел - Мезјед Превод: Фејзо Радончић Ревизија: Љубица Јовановић 2014-1435 عالج مشلكة اإلرهاب «باللغة الرصبية» د. أمحد بن عثمان املزيد

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-30 Образовни профил: мастер

Више

Slide 1

Slide 1 Johan Volfgang fon Gete: - Podcenjivati neprijatelja pre smrti je glupost, posle pobede podlost. - Zlato kupuje glas gomile, ali ti neće pribaviti ni jedno jedino srce. - Pametnom čoveku je skoro sve smešno,

Више

ebook

ebook Deset najčešćih početničkih pogrešaka u organizaciji vjenčanja Photo credit: Art Studio 1. Ne angažirati profesionalnog i pouzdanog fotografa Kvalitetni i profesionalni fotografi nisu jeftini, ali vrijede

Више

MOLITVENA ZAJEDNICA SV. JOSIPA Župe Duha Svetoga i Mješoviti zbor župe Duha Svetoga i crkve Sv. Mati Slobode Korizmena duhovna obnova OprOštenO ti je!

MOLITVENA ZAJEDNICA SV. JOSIPA Župe Duha Svetoga i Mješoviti zbor župe Duha Svetoga i crkve Sv. Mati Slobode Korizmena duhovna obnova OprOštenO ti je! MOLITVENA ZAJEDNICA SV. JOSIPA Župe Duha Svetoga i Mješoviti zbor župe Duha Svetoga i crkve Sv. Mati Slobode Korizmena duhovna obnova OprOštenO ti je! Pripremili: Don Josip Krpić, Marija Samaržija, Paško

Више

Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta?

Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta? U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, Herman Tarnower,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

David the King Part 1 Serbian

David the King Part 1 Serbian Библија за дјецу представља Цар Давид (1.дио) написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Ruth Klassen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Eas

Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Eas Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Easy-to-Read Version 2002 by Bible League International.

Више