Slide 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slide 1"

Транскрипт

1 Energetska učinkovitost i održivost u zgradarstvu Izv.prof. dr.sc. Zoran Veršić, d.i.a. Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu - nzeb.hr Zagreb,

2 Održiva gradnja je gradnja bazirana na principima održivog razvoja, a to je onaj razvoj koji zadovoljava današnje potrebe na način, da se ničim ne ugrožava zadovoljenje potreba budućih generacija. Ona predstavlja jednu od važnih mjera u borbi protiv klimatskih promjena jer smanjuje utjecaj građevinske djelatnosti na okoliš putem korištenja okolišu prijateljskih materijala i tehnologija, kao i kroz implementaciju mjera energetski efikasne gradnje, korištenja obnovljivih izvora energije i pravilnog zbrinjavanja otpada tijekom ukupnog životnog ciklusa građevine ( Building life cycle ). Održiva gradnja mora osigurati trajnost, kvalitetu oblikovanja i konstrukciju uz financijsku, ekonomsku i ekološku prihvatljivost. Rezultat svega je činjenica da su održivi objekti ugodniji za stanovanje, jeftiniji u održavanju i dužeg životnog vijeka.

3 Building Life cycle Životni krug građevine koji podrazumijeva period između planiranja, gradnje zgrade, njene upotrebe sve do njenog potpunog nestanka rušenja i razgradnje. projektiranje, izgradnja, korištenje i održavanje, održavanje vrijednosti, rušenje i recikliranje.

4 Održiva gradnja nije, kao što se još uvijek općenito percipira, samo energetski učinkovita gradnja. Komponente održive - zelene gradnje u osnovi čine slijedeće točke: lokacija, materijali, energija, zbrinjavanje otpada, korištenje vode, biološka i društvena raznolikost i zdravlje i ugodnost.

5 Komponente zelene gradnje

6 ENERGETSKA UČINKOVITOST Energetska učinkovitost - suma isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije tako da razina udobnosti ostane sačuvana. MANJE ENERGIJE OČUVANA UDOBNOST Energetska učinkovitost znači uporabiti manju količinu energije (energenata) za obavljanje istog posla (grijanje ili hlađenje prostora, rasvjetu, proizvodnju raznih proizvoda, pogon vozila, i dr.). Pod pojmom energetska učinkovitost podrazumijevamo učinkovitu uporabu energije u svim sektorima krajnje potrošnje energije: industriji, prometu, uslužnim djelatnostima, poljoprivredi i u kućanstvima. 6

7 Važno je istaknuti da se energetska učinkovitost nikako ne smije promatrati kao štednja energija. Štednja uvijek podrazumijeva određena odricanja, dok učinkovita uporaba energije nikada ne narušava uvjete rada i življenja. energetska učinkovitost štednja energija Poboljšanje učinkovitosti potrošnje energije ne podrazumijeva samo primjenu tehničkih rješenja. 7

8 Svaka tehnologija i tehnička oprema, bez obzira koliko učinkovita bila, gubi to svoje svojstvo ukoliko ne postoje educirani korisnici koji će se njome znati služiti na najučinkovitiji mogući način. Energetska učinkovitost prvenstveno je stvar svijesti ljudi i njihove volje za promjenom ustaljenih navika prema energetski učinkovitijim rješenjima. 8

9 ENERGETSKA UČINKOVITOST je odnos između ostvarenog korisnog učinka i energije potrošene za ostvarenje tog učinka. U zgradarstvu energetska učinkovitost znači upotrebu manje količine energije za grijanje i hlađenje prostora, ventilaciju, rasvjetu te pripremu tople vode, uz nesmanjenu razinu udobnosti odnosno osjećaja ugode u prostoru. POBOLJŠANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI je smanjenje potrošnje energije uz iste referentne uvjete i jednak učinak kao prije provedbe mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti ili projekta energetske učinkovitosti, a koje je posljedica primjene energetski učinkovitih tehnologija, sustava i proizvoda, primjene obnovljivih izvora energije za pretežno ili potpuno pokrivanje vlastite potrošnje energije u građevini i/ili promjene u ponašanju korisnika. MJERE ZA POBOLJŠANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI su sve radnje koje redovito vode provjerljivom i mjerljivom ili procjenjivom poboljšanju energetske učinkovitosti, odnosno smanjenju potrošnje energije i vode. 9

10 Čimbenici koji utječu na potrošnju energije u zgradi Toplinske karakteristike građevine Energetski sustavi u zgradi Klimatski uvjeti Navike korisnika Mogućnost utjecaja na pojedine čimbenike: Toplinska izolacija Učinkovitiji sustavi Edukacija korisnika Toplinska izolacija nužan, ali ne dovoljan uvjet za energetsku učinkovitost! 10

11 Zgrade gotovo nulte energije (nzeb) Direktiva 2010/31/EU Europskog Parlamenta i Vijeća od 19. svibnja o energetskoj učinkovitosti zgrada Zgrade gotovo nulte energije / nzeb, eng. nearly-zero Energy Building zgrada gotovo nulte energije znači zgrada koja ima vrlo visoku energetsku učinkovitost. Ta gotovo nulta odnosno vrlo niska količina energije trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora, uključujući energiju iz obnovljivih izvora koja se proizvodi u krugu zgrade ili u blizini zgrade.

12 Preporuka komisije (EU) 2016/1318 od 29. srpnja O smjernicama za promicanje zgrada gotovo nulte energije i najboljoj praksi kojom će se osigurati da do sve nove zgrade budu zgrade gotovo nulte energije Pojam zgrade gotovo nulte energije temelji se na činjenici da zajedno funkcioniraju obnovljiva energija i mjere učinkovitosti. Ako se nalazi u krugu zgrade, obnovljivom energijom smanjit će se neto isporučena energija.

13 Preporuka komisije (EU) 2016/1318 od 29. srpnja Što je energetska učinkovitost zgrade gotovo nulte energije? Energetska učinkovitost definira se kao količina energije koja je potrebna da se zadovolje energetske potrebe povezane s uobičajenim korištenjem zgrade, što uključuje, među ostalim, energiju koja se koristi za grijanje, hlađenje, ventilaciju, pripremu tople vode i rasvjetu. Energetska učinkovitost - ključni element koji zgradu čini zgradom gotovo nulte energije.

14 Europska komisija - Čista energija za sve Europljane Bruxelles, 30. studenoga Europska komisija predstavlja paket mjera za održavanje konkurentnosti Europske unije uslijed promjena na svjetskim energetskim tržištima zbog prelaska na čistu energiju. Komisija želi da EU bude predvodnik tog prelaska, a ne da mu se tek prilagodi. EU se stoga obvezao na smanjenje emisija CO 2 za najmanje 40 % do Europska komisija ne određuje koja su minimalna svojstva za gotovo nula energetske zgrade, već je državama članicama prepušteno da ih same definiraju prema vlastitim mogućnostima. U Hrvatskoj su ti zahtjevi definirani u Tehničkom propisu o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti zgrada (NN 128/15, 70/18).

15 TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/2015) i TEHNIČKI PROPIS O IZMJENAMA I DOPUNAMA TEHNIČKOG PROPISA O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 70/2018) Članak 4. Zgrada gotovo nulte energije jest zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva. Ta gotovo nulta odnosno vrlo niska količina energije trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora, uključujući energiju iz obnovljivih izvora koja se proizvodi na zgradi ili u njezinoj blizini, a za koju su zahtjevi utvrđeni ovim propisom.

16 TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/2015) Od 31. prosinca sve nove zgrade moraju biti zgrade gotovo nulte energije ; a nakon 31. prosinca nove zgrade koje kao vlasnici koriste tijela javne vlasti moraju biti zgrade gotovo nulte energije. TEHNIČKI PROPIS O IZMJENAMA I DOPUNAMA TEHNIČKOG PROPISA O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 70/2018) Od 31. prosinca glavni projekt zgrade koji se prilaže zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole mora biti izrađen u skladu sa zahtjevima za zgrade gotovo nulte energije ; a nakon 31. prosinca glavni projekt zgrade koje kao vlasnici koriste tijela javne vlasti. Zgrade koje koriste / financiraju tijela javne vlasti: vrtići, škole, fakulteti, instituti, uredske zgrade tijela javne vlasti, objekti javnog društvenog standarda, domovi, zgrade za javno zdravstvo,.

17 TPRUETZZ (128/15, 70/2018) / Članak Energija iz obnovljivih izvora jest energija iz obnovljivih nefosilnih izvora, tj. energija vjetra, sunčeva energija, aerotermalna, geotermalna, hidrotermalna energija i energija mora, hidroenergija, biomasa, deponijski plin, plin iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i bioplinovi; Energija okoliša zrak, tlo, voda Obnovljivi energenti Sunčeva energija Sva energija isporučena zgradi iz mreže smatra se neobnovljivom neovisno o načinu proizvodnje.

18 TPRUETZZ (NN128/2015, 70/2018) Članak 42. (6). najmanje 30% godišnje isporučene energije podmireno iz obnovljivih izvora energije. Zadovoljenje kriterija nije ostvarivo korištenjem konvencionalnih sustava za grijanje i pripremu PTV kao što su npr.: plinski bojleri za etažna i centralna grijanja, kotlovnice na fosilna goriva za centralno grijanje, toplinske podstanice i centralno grijanje iz toplane na fosilna goriva, elektrootporna grijanja - električne grijalice, mreže, elektootporne grijaće ploče, električni bojleri za grijanje i pripremu PTV.

19 TPRUETZZ (128/15, 70/2018) / Članak 9. (2) Stambena zgrada i nestambena zgrada gotovo nulte energije, jest zgrada kod koje: godišnja potrebna toplinska energija za grijanje po jedinici ploštine korisne površine grijanog dijela zgrade, Q H,nd [kwh/(m2 a)], nije veća od dopuštenih vrijednosti utvrđenih u Tablici 8. iz Priloga B ovoga propisa; godišnja primarna energija po jedinici ploštine korisne površine grijanog dijela zgrade E prim [kwh/(m2 a)], koja uključuje energije navedene u Tablici 8.a te nije veća od dopuštenih vrijednosti utvrđenih u Tablici 8. iz Priloga B ovoga propisa za zgrade gotovo nulte energije.

20

21 Najveće dopuštene vrijednosti za zgrade gotovo nulte energije Q H,nd [kwh/(m2 a)] - godišnja potrebna toplinska energija za grijanje po jedinici ploštine korisne površine zgrade E prim [kwh/(m2 a)] - godišnja primarna energija po jedinici ploštine korisne površine zgrade, koja uključuje energiju za grijanje, hlađenje, ventilaciju i pripremu potrošne tople vode Višestamb. kont.q H,nd = 40,5 do 75 kwh/(m2 a) E prim = 80 kwh/(m2 a) prim. Q H,nd = 24,84 do 45,99 kwh/(m2 a) E prim = 50 kwh/(m2 a) Obiteljska kont. Q H,nd = 40,5 do 75 kwh/(m2 a) E prim = 45 kwh/(m2 a) prim. Q H,nd = 24,84 do 57,5 kwh/(m2 a) E prim = 35 kwh/(m2 a) Uredska kont. Q H,nd = 16,94 do 51,43 kwh/(m2 a) E prim = 35 kwh/(m2 a) prim. Q H,nd = 16,19 do 37,34 kwh/(m2 a) E prim = 25 kwh/(m2 a) Bolnica kont. Q H,nd = 18,72 do 53,21 kwh/(m2 a) E prim = 250 kwh/(m2 a) prim. Q H,nd = 46,44 do 67,60 kwh/(m2 a) E prim = 250 kwh/(m2 a)

22 Energetski razredi zgrada (Pravilnik o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju, NN 88/2017) Q H,nd,ref [kwh/(m2 a)] specifična godišnja potrebna toplinska energija za grijanje za referentne klimatske podatke A+ 15 A 25 B 50 C 100 D 150 E 200 F 250 G >250 C A+

23 Energetski razredi zgrada (Pravilnik o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju, NN 88/2017)

24 Pravilnik o energetskom certificiranju (NN 88/17) Zahtjevi za gotovo nula energetske zgrade u Hrvatskoj Pravilnik o energetskom certificiranju (NN 88/17) Gotovo nula energetske zgrade u pogledu energetskog razreda prema primarnoj energiji moraju zadovoljiti energetski razred A+ za stvarne klimatske podatke. A+

25 U zgradama postoji niz sustava koji troše energiju Za različite namjene zgrada uzima se u obzir potrošnja različitih sustava u zgradi 2 prema Pravilniku kod obiteljskih kuća i stambenih zgrada u primarnu energiju ne ulazi energija za rasvjetu! Iz ovog razloga je kod nekih zgrada jednostavnije ispuniti zahtjeve za nzeb

26 ZRAKOPROPUSNOST TPRUETZZ (NN128/2015, 70/2018) Članak 30. (1) Ispunjavanje zahtjeva o zrakopropusnosti dokazuje se ispitivanjem na izgrađenoj novoj ili rekonstruiranoj postojećoj zgradi prema prije tehničkog pregleda zgrade. (3) Obvezna primjena zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka odnosi se na zgrade gotovo nulte energije i zgrade koje se projektiraju na: - Q H,nd 50 kwh/(m2 a) kada srednja mjesečna temperatura vanjskog zraka najhladnijeg mjeseca na lokaciji zgrade jest 3 C, - Q H,nd 25 kwh/(m2 a) kada srednja mjesečna temperatura vanjskog zraka najhladnijeg mjeseca na lokaciji zgrade jest > 3 C.

27 Primjeri: M. Binički, Z. Veršić: Arhitektonski fakultet, 2018.

28 Primjer 2: Primjeri: M. Binički, Z. Veršić: Arhitektonski fakultet, 2018.

29 Primjer 2: Primjeri: M. Binički, Z. Veršić: Arhitektonski fakultet, 2018.

30 5 ključnih faktora za Zgradu gotovo nulte energije (nzeb): 1) Optimalna razina toplinske izolacije ovojnice zgrade 2) Toplinski izolirani prozorski okviri s optimalnim staklom 3) Prekinuti toplinski mostovi 4) Zrakonepropusnost ovojnice 5) Ventilacija s povratom topline

31 1) Optimalna razina toplinske izolacije ovojnice zgrade

32 2) Toplinski izolirani prozorski okviri s optimalnim staklom Staklo: U - koeficijent transmisijskog prolaska topline / grijanje g - stupanj propuštanja ukupne energije sunčeva zračenja / hlađenje v - transmisija svjetlosti / osvijetljene

33 Staklo / ostakljenje U g =1,10 W/m 2 K, g =0,6 U g =0,90 W/m 2 K, g =0,5

34 Ψ g - koeficijent duljinskog prolaska topline (W/mK) / Psi - value zbog kombiniranog toplinskog utjecaja ostakljenja, odstojnika i okvira Izoterme za: e = -5 C, i = +20 C

35 Zgrada gotovo nulte energije (nzeb) U w razlika 0,1 do 0,4 W/m 2 K

36 Primjer obiteljska kuća Katnost P+1 Korisna površina 154 m2 Orijentacija JUG fo 0,75 Režim rada 17/7 Ploština bruto podne površine: A bto 192,00 m 2 Ploština korisne površine: A k 153,60 m 2 Oplošje grijanog dijela: A 432,00 m 2 Obujam grijanog zraka: V 576,00 m 3 Faktor oblika: f o 0,75 m -1

37 Primjer obiteljska kuća Meteorološka postaja: - Zagreb - Split Proračun potrebne energije za grijanje: - 2x IZO LOW-E staklo - 3x IZO LOW-E staklo U g =1,10 W/m 2 K, g =0,6 U g =0,90 W/m 2 K, g =0,5

38 Zagreb Split 2xIZO 3xIZO 2x IZO 3x IZO Q H,nd Q'' H,nd 47,55 49,55 10,20 11,96 U g = 1,10 W/m 2 K g 0,60 U g = 0,90 W/m 2 K g 0,50 Manji gubici i manji dobici!

39 Temperature unutarnje površine stakla ( o C) ugodnost boravka Izvor:

40 3) Prekinuti toplinski mostovi Toplinski mostovi Toplinski most jest manje područje u ovojnici grijanog dijela zgrade kroz koje je toplinski tok povećan ili smanjen radi promjene proizvoda, debljine ili geometrije građevnog dijela.

41 4) Zrakopropusnost ovojnice Zrakopropusnost označava intenzitet nekontroliranog protjecanja zraka kroz ovojnicu zgrade zbog razlike tlakova unutarnjeg i vanjskog zraka. Nekontrolirano protjecanje zraka ostvaruje se kroz reške, spojeve, dilatacije i kroz druga propusna mjesta u ovojnici zgrade. Za mjerenje zrakopropusnosti najčešće se primjenjuje Metoda tlačne razlike ( Blower door test). Tehnologija mjerenja bazirana je na primjeni ventilatora (blower) koji se montira na okvir ulaznih vrata (door) i najčešće usisava (ispuhuje) zrak iz unutrašnjeg prostora objekta stvarajući podtlak, ali moguća je i primjena stvaranjem nadtlaka u mjernom području.

42 Blower door test

43 Zrakonepropusnost ovojnice blower door testiranje + termografsko snimanje

44 Zrakonepropusnost / zrakotijesnost spojeva Kod niskoenergetskih zgrada i nzeb ventilacijski gubici topline predstavljaju dominantne toplinske gubitke. Dio ventilacijskih gubitaka često čine infiltracijski/eksfiltracijski gubici topline, uzrokovani slabom zrakotjesnosti ovojnice zgrade, uzgonom zraka i vjetrom, a mogu se znatno umanjiti i kontrolirati ispravnim brtvljenima tijekom izvedbe zgrade.

45 Zrakonepropusnost / zrakotijesnost spojeva

46 Zrakonepropusnost / zrakotijesnost spojeva Prozor ili vrata ugrađeni samo na pjenu ne osiguravaju vodo i zrako nepropusnost pa je nekontrolirano prozračivanje neizbježno.

47 47

48 Zrakonepropusnost / zrakotijesnost spojeva TPRUETZZ (NN128/2015, 70/2018) TP propisuje obavezu projektiranja i izvedbe RAL ugradnje otvora: Članak 26. (4) Spojnice između punih građevnih dijelova ovojnice zgrade i otvora ili drugih prozirnih elemenata (prozori, vrata, ostakljene stijene, nadsvjetla i slično) moraju biti izvedene na razini minimalne tehnički ostvarive zrakopropusnosti, uz istovremeno sprječavanje pojave građevinskih šteta zbog unutrašnje kondenzacije (uslijed neodgovarajuće primjene proizvoda za brtvljenje ili folija niske paropropusnosti) i sprječavanje površinske kondenzacije na unutrašnjim stranama spojnica (uslijed nedovoljne razine, mjesta ili nepostojanja toplinske izolacije na spojnicama).

49 5) Ventilacija s povratom topline Kod zgrada s visokim razinama toplinskog izoliranja kao i kod nzeb, ventilacijski gubici topline predstavljaju dominantne toplinske gubitke. Što je niža ciljana energetska potrošnja, njihov udio postaje veći. Dovoljnu razinu izmjene zraka za higijensku kvalitetu zraka u prostoru potrebno je osigurati prirodnom ili kontroliranom mehaničkom ventilacijom s povratom topline (rekuperacijom).

50 Projekt, nadzor i izvedba Propisivanje karakteristika i kvalitete materijala i sustava predviđenog za ugradnju. Propisivanje načina dokaza karakteristika i kvalitete materijala. Preporuke korisnicima zgrade o mogućnostima (ili načinu) korištenja zgrade kojima se osigurava ušteda energije, higijena i zdravlje te izbjegavaju građevinske štete. Napomene za ugradnju materijala IZVEBENI PROJEKT rješenja detalja!!!! Prema ZOG ne postoji obaveza izrade izvedbenog projekta

51 Projekt, nadzor i izvedba 51

52 Izvedba Vukovar 05_2010 Split 02_2017 Split 03_2018 Rijeka 02_2015 Split 02_2015

53 TPRUETZZ (NN128/2015, 70/2018) Ugodnost unutarnjeg prostora Članak 43. (1) Ugodnost unutarnjeg prostora osigurava se ispunjenjem uvjeta za grijanje, hlađenje i ventilaciju, toplinsku stabilnost i unutarnje površinske temperature, reguliranu vlažnost, pravilnu rasvjetu i dopuštenu razinu buke u prostoru. (2) Preporučene proračunske vrijednosti definirane su HRN EN15251:2008 u kojoj se nalaze ulazni mikroklimatski parametri za projektiranje i ocjenjivanje energetskog svojstva zgrade koji se odnose na kvalitetu zraka, toplinsku ugodnost, osvjetljenje i akustiku. 53

54 Zdravlje i ugodnost Ova komponenta održivosti je dosada najprihvaćeniji segment arhitektonskog projektiranja, a očituje se u stvaranju ugodnih, prozračnih, osunčanih prostora, kroz redukciju buke i drugih negativnih vanjskih utjecaja. Cilj ovog zahtjeva je postići visoku razinu ugodnosti kako bi se korisnici dodatno potakli u korištenju zgrade te kako bi im se u njoj omogućio izuzetno ugodan i poželjan boravak. Kvalitetniji unutarnji prostor: doprinosi većoj produktivnosti radnika, učenika, studenata,. smanjuje vjerojatnost bolesti, alergija i drugih zdravstvenih problema 54

55 55

56 Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu - nzeb.hr je neprofitna pravna osoba registrirana pri Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba i upisana u Registar udruga Republike Hrvatske. Osnovan je 23. travnja godine sa sjedištem na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Fra Andrije Kačića Miošića 26, Zagreb. Osnivači udruge su: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, AGC Flat Glass Adriatic d.o.o., Zagreb, Knauf Insulation d.o.o., Novi Marof, Profine Croatia d.o.o., Velika Gorica, Robert Bosch d.o.o., Zagreb, Wienerberger Ilovac d.o.o., Karlovac. 56

57 Cilj Klastera nzeb.hr promocija teme i povećanje opsega realiziranih kvalitetnih projekata nzeb u Hrvatskoj, unaprjeđenje svih zainteresiranih sudionika i međusobno povezivanje znanosti, inovacija i gospodarstva radi jačanja kompetencija i povećanja dodatne vrijednosti u proizvodima i uslugama. Cilj je povezati znanost, inovacije i gospodarstvo odnosno sve dionike u gradnji i obnovi zgrada po kriterijima zgrada niske energetske potrošnje, zgrada gotovo nulte energije (nzeb) kao i zgrada zelene i održive gradnje. 57

58 Zadataka Klastera nzeb.hr uspostaviti bolju suradnju gospodarstva i institucija te pomoći institucijama pri izradi kriterija za projektiranje i izvedbu zgrada po kriterijima visoke učinkovitosti, kao i po kriterijima održive gradnje, te djelovati u području širenja ideja, znanja i zahtjeva za izgradnju energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada. 58

59 Djelatnosti Klastera nzeb.hr: - donosi mišljenja te daje savjete i preporuke - održava edukacije i savjetovanja - organizira javna događanja - izdaje publikacije - surađuje sa stručnim i upravnim tijelima u području gradnje i zaštite okoliša - sudjeluje u povezivanju struke i akademske zajednice; - brine za ljudske potencijale kroz okupljanje i razmjenu znanja i iskustva članova sve u cilju projektiranja i izgradnje zgrada niske energetske potrošnje, zgrada gotovo nulte energije (nzeb) kao i zgrada po kriterijima zelene i održive gradnje. 59

60 60

61 Rujan Prvi otvoreni dijalog partnera na temu implementacije standarda zgrade gotovo nulte energije i nacionalne Dugoročne strategije energetske obnove zgrada do (MGiPU) Tom prilikom Klaster nzeb.hr je među prvima potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do godine. 61

62 Potpisnici do Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do godine 62

63 Od počasni član Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske 63

64 HVALA NA PAŽNJI! 64

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje TOPLINSKI MOSTOVI IZRAČUN PO HRN EN ISO 14683 U organizaciji: TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/15, 70/18, 73/18, 86/18) dalje skraćeno TP Čl. 4. 39.

Више

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5. Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, 18.5. - 21.5.2015. Ukupno sati po danu poned. 18.5.2015. 8,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.4. Proračun toplinske energije za grijanje i pripremu

Више

Učinkovitost dizalica topline zrak – voda i njihova primjena

Učinkovitost dizalica topline  zrak – voda i njihova primjena Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Stručni skup studenata Mi imamo rješenja vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj Učinkovitost dizalica topline zrak voda i njihova primjena

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation profine group www.profine-croatia.hr ZAHTJEVI I OČEKIVANJA KOD UGRADNJE GRAĐEVINSKE STOLARIJE U SVJETLU nzeb Aleksandar Terer Zagreb, 19.03.2019. profine group www.profine-croatia.hr ZGRADA GOTOVO NULTE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation . ICT sustavi za energetski održivi razvoj grada Energetski informacijski sustav Grada Zagreba Optimizacija energetske potrošnje kroz uslugu točne procjene solarnog potencijala. Energetski informacijski

Више

VELUX inovacija automatizirana kontrola unutarnje klime Novo! dr. sc. Jasna Jelinek, ing. arh. Zgrade 2020+, Arhitektonski fakultet

VELUX inovacija automatizirana kontrola unutarnje klime Novo! dr. sc. Jasna Jelinek, ing. arh. Zgrade 2020+, Arhitektonski fakultet VELUX inovacija automatizirana kontrola unutarnje klime Novo! dr. sc. Jasna Jelinek, ing. arh. Zgrade 2020+, Arhitektonski fakultet 21.02.2019. nzeb Direktiva 2010/31/EU Europskog Parlamenta i Vijeća od

Више

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1 Sustav upravljanja energetikom objekta (Building Energy Management System) BACS (Building Automation Control System) BEMS (Building Energy Management System) Proces izvedbe BEMS-a Analiza primjene BEMS-a

Више

nZEB in Croatia

nZEB in Croatia EN-EFF New concept training for energy efficiency Termografsko snimanje Varaždin, 22.05.2018 Uvod IC termografija Infracrvena (IC) termografija je beskontaktna metoda mjerenja temperature i njezine raspodjele

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija pred. Marin Binički / Arhitektonski fakultet 21/02/2019 Zgrade 2020+ Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020. 1 ekvivalentne emisije ( eq) Staklenički plin Formula Potencijal globalnog zagrijavanja

Више

Microsoft PowerPoint - 7.POTENCIJAL ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA I PRIMJERI-T.Borkovic

Microsoft PowerPoint - 7.POTENCIJAL ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA I PRIMJERI-T.Borkovic POTENCIJAL ENERGETSKE OBNOVE POSTOJEĆIH ZGRADA Toni Borković, dipl.ing.arh. Energetski institut Hrvoje Požar Odjel za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost 1 ENERGETSKA OBNOVA POSTOJEĆIH ZGRADA

Више

Microsoft Word - NN_133_15-Pravilnik_o_energetskom_pregledu_zgrade-procisceni_tekst.docx

Microsoft Word - NN_133_15-Pravilnik_o_energetskom_pregledu_zgrade-procisceni_tekst.docx MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA 929 Na temelju članka 47. Zakona o gradnji (»Narodne novine«, broj 153/2013), ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja donosi PRAVILNIK O ENERGETSKOM

Више

TREĆI NACIONALNI AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ZA RAZDOBLJE dr. sc. Borka Bobovec, dipl. ing. arh. pomoćnica ministrice

TREĆI NACIONALNI AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ZA RAZDOBLJE dr. sc. Borka Bobovec, dipl. ing. arh.  pomoćnica ministrice DUGOROČNA STRATEGIJA ZA POTICANJE ULAGANJA U OBNOVU NACIONALNOG FONDA ZGRADA REPUBLIKE HRVATSKE IVAN OŠTIR dipl. ing. građ. Voditelj odjela u sektoru za energetsku učinkovitost u zgradarstvu 11. svibnja

Више

Microsoft PowerPoint - UNDP-pismo namjereMZOPUG [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UNDP-pismo namjereMZOPUG [Compatibility Mode] Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog ureñenja i graditeljstva Energetska učinkovitost u zgradarstvu zakonodavni okvir Nada Marñetko Škoro, dipl.ing.grañ. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog ureñenja

Више

Microsoft Word - Naslovna_strana_Balen.doc

Microsoft Word - Naslovna_strana_Balen.doc STRUČNO USAVRŠAVANJE OVLAŠTENIH ARHITEKATA I OVLAŠTENIH INŽENJERA XIX. tečaj 13. i 14. studeni 2015. TEMA: " ISPLATIVOST PRIMJENE SOLARNIH TOPLINSKIH SUSTAVA ZA GRIJANJE I PRIPREMU PTV " Autor: Prof.dr.sc.

Више

SAŽETAK POZIVA Poziv na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (

SAŽETAK POZIVA Poziv na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru ( SAŽETAK POZIVA Poziv na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) (referentni broj: KK.04.1.2.01)

Више

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti] Projekti i sredstva iz EU fondova (unaprjeđenje proizvodnje i energetski učinkoviti i održivi proizvodi) Zagreb, Hotel Antunović,23.03.2016. Međunarodna konferencija DAN PROZORA 2016 Strateški i programski

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ZagEE Zagreb energetski Efikasan grad EU PROGRAMI TEHNIČKE POMOĆI Veličina projekta 3-30 mil. 30-50 mil. +50 mil. IEE MLEI EEE-F ELENA KfW ELENA EIB JASPERS ELENA CEB ELENA EBRD IEE MLEI - PDA Mobiliziranje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje 2008.-2016. i Odluke ministra gospodarstva (KLASA: 402-01/14-01/828,

Више

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU STRUČNI STUDIJ ODRŽIVI RAZVOJ MARKO ŠIPRAK KATEGORIZACIJA OBITELJSKIH KUĆA PREMA ENERGETSKIM RAZREDIMA ZAVRŠNI RAD Č

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU STRUČNI STUDIJ ODRŽIVI RAZVOJ MARKO ŠIPRAK KATEGORIZACIJA OBITELJSKIH KUĆA PREMA ENERGETSKIM RAZREDIMA ZAVRŠNI RAD Č MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU STRUČNI STUDIJ ODRŽIVI RAZVOJ MARKO ŠIPRAK KATEGORIZACIJA OBITELJSKIH KUĆA PREMA ENERGETSKIM RAZREDIMA ZAVRŠNI RAD ČAKOVEC, 2017. MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU STRUČNI

Више

Microsoft PowerPoint - Prezentracija_FosterReg_ IKS

Microsoft PowerPoint - Prezentracija_FosterReg_ IKS foster REG Jačanje kapaciteta upravnih tijela za planiranje, financiranje i upravljanje integriranom urbanom obnovom za održivo korištenje energije Nacionalne obaveze u obnovi zgrada i provedba aktualnih

Више

untitled

untitled REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA STUDIJA PRIMJENJIVOSTI ALTERNATIVNIH SUSTAVA Elementi za izradu Elaborata alternativnih sustava opskrbe energijom Zagreb, rujan 2014.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Energetska obnova javnih zgrada i modernizacija javne rasvjete Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Zašto ZagEE?. Sektor zgradarstva ima najvedi

Више

Slide 1

Slide 1 SEAP Energetski odrţivi razvitak Grada Svete Nedelje PRIREDILA: Renata Roţek, dipl.ing.arh. /viša savjetnica za prostorno-komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša/ ENERGETSKA POLITIKA GRADA Svete Nedelje

Више

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2 ENERGETSKI SUSTAVI DIZALICE TOPLINE (Toplinske pumpe) ENERGETSKI TOK ZA DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) ENERGETSKI SUSTAVI 2 DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) DIZALICE TOPLINE koriste se za prijenos

Више

untitled

untitled Gradovi i energetski izazov: Kako povezati razvitak, štednju i znanje? Julije Domac Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika Opatija, 27. 28. 28. studeni 2009. Osnivači i područje djelovanja Zagrebačka

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAĐEVINSKI FAKULTET Livija Šperanda DIPLOMSKI RAD Zagreb, studeni 2018.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAĐEVINSKI FAKULTET Livija Šperanda DIPLOMSKI RAD Zagreb, studeni 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAĐEVINSKI FAKULTET Livija Šperanda DIPLOMSKI RAD Zagreb, studeni 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GRAĐEVINSKI FAKULTET OPTIMIZACIJA GRAĐEVNIH DIJELOVA ZA GRADNJU ZG0E Livija Šperanda

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija Provedba aktualnih programa energetske učinkovitosti bespovratnim sredstvima iz fondova EU ENERGETSKA OBNOVA JAVNIH I STAMBENIH ZGRADA Zagreb, 10.05.2017. OPERATIVNI PROGRAM KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014.-2020.

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Slide 1

Slide 1 Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility (WeBSEFF) WeBSEFF je financijska linija putem koje EBRD osigurava kreditne linije poslovnim bankama u zemljama Zapadnog Balkana koje omogućuju daljnje

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

Slajd 1

Slajd 1 Provedba zakona o učinkovitom korištenju energije Programi za poticanje i praćenje projekata energetske učinkovitosti mr.sc. Željko Kučiš, dipl.ing. v.d. Načelnik Odjela za poticanje racionalnog gospodarenja

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić JAVNO SAVJETOVANJE O NACRTU PRAVILNIKA O IZRADI ANALIZE TROŠKOVA I KORISTI 1 13 SADRŽAJ: I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak 1.... 4 Članak 2.... 4 Značenje pojedinih izraza... 4 Članak 3.... 4 II. ANALIZA TROŠKOVA

Више

Slide 1

Slide 1 - Upravi odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Aktivnosti - dalmatinske županije na području energetike 1 dr.sc. Zlatko Jankoski, dipl.ing.stroj. Ranko Vujčić, dipl.ing.stroj. SADRŽAJ A LOKALNO PLANIRANJE

Више

NASTAVNA GRAĐEVINA U VOJARNI „PUKOVNIK PREDRAG MATANOVIĆ” PETRINJA

NASTAVNA GRAĐEVINA U VOJARNI „PUKOVNIK PREDRAG MATANOVIĆ” PETRINJA SNIMAK POSTOJEĆEG STANJA IDEJNI PROJEKT GLAVNI PROJEKT STUDIJA IZVODLJIVOSTI TENDER DOKUMENTACIJA Izrada tehničke dokumentacije za mjere energetske obnove objekata u okviru projekta ZagEE OPĆI PODACI REŽIM

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dan prozora 2018 Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU Igor Bobek Sektor za međunarodne poslove i EU Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 13.03.2018. Sadržaj prezentacije Alokacije

Више

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete

Више

Grad Zagreb u procesu energetski održivog razvoja

Grad Zagreb u procesu energetski  održivog razvoja Grad Zagreb u procesu energetski održivog razvoja Grad Zagreb Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Nikola Petković, dipl.ing.građ. nikola.petkovic@zagreb.hr Osnovni statistički

Више

Natječaj solari i peći na pelete 2

Natječaj solari i peći na pelete 2 Općina Posedarje objavljuje JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode, nabave i ugradnje sustava s kotlom na biomasu za 2013. godinu

Више

ISSN SLUŽBENO GLASILO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE I GRADOVA: IVANEC, LEPOGLAVA, LUDBREG, NOVI MAROF I VARAŽDINSKE TOPLICE, TE OPĆINA: BEDNJA, BERET

ISSN SLUŽBENO GLASILO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE I GRADOVA: IVANEC, LEPOGLAVA, LUDBREG, NOVI MAROF I VARAŽDINSKE TOPLICE, TE OPĆINA: BEDNJA, BERET ISSN 1334-3785 SLUŽBENO GLASILO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE I GRADOVA: IVANEC, LEPOGLAVA, LUDBREG, NOVI MAROF I VARAŽDINSKE TOPLICE, TE OPĆINA: BEDNJA, BERETINEC, BREZNICA, BREZNIČKI HUM, CESTICA, DONJA VOĆA,

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2017) 7667 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o obliku i načinu dostavljanj

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2017) 7667 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o obliku i načinu dostavljanj EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 21.11.2017. C(2017) 7667 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o obliku i načinu dostavljanja europske statistike o cijenama prirodnog plina i

Више

document

document ENERGETSKI PASOŠ Zgrada Nova zgrada Namena zgrade: Stambena zgrada Kategorija zgrade: Zgrade sa više stanova Mesto, adresa: Vuka Karadžića, Subotica Katastarska parcela: 3762/1, k.o. Stari grad Vlasnik-investiror:

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić Pravilnik o tehničkom pregledu građevine (NN 46/18, 26.05.2018.) 1 8 MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA... Error! Bookmark not defined. I. OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1....

Више

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Serg

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Serg Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Sergio David Rodriguez Bermudez 04.07.2016. Sadržaj Uvod

Више

Zgrada El nova postojeoa Vrsta i naziv zgrade SZ2 prema Direktivi /EU K.ö. k.o Adresa Mjesto Viasnik/Investitor IzvodaO Godina izgradnje

Zgrada El nova postojeoa Vrsta i naziv zgrade SZ2 prema Direktivi /EU K.ö. k.o Adresa Mjesto Viasnik/Investitor IzvodaO Godina izgradnje Zgrada El nova postojeoa Vrsta i naziv zgrade SZ2 prema Direktivi 2010131/EU K.ö. k.o Adresa Mjesto Viasnik/Investitor IzvodaO Godina izgradnje 1961. I H,nd,ref Stan u viestambenoj zgradi St 9 k.ö. 1425/3

Више

Microsoft Word - Natjecaj-solarni-krovovi.doc

Microsoft Word - Natjecaj-solarni-krovovi.doc Općina Pašman objavljuje NATJEČAJ za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode za 2013. godinu I. Predmet natječaja Predmet ovog Natječaja je javno

Више

PowerPoint-presentation

PowerPoint-presentation U podacima je sve! Koji su podaci potrebni za Referentni inventar emisija? Obećanje Sporazuma gradonačelnika pretvara se u praktična djela osmišljavanjem Akcijskog plana energetski i klimatski održivog

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Viši savjetnik

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Viši savjetnik GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA 2016. GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Viši savjetnik Sadržaj UVOD... 3 METODOLOGIJA... 3 ANALIZA OSTVARENIH CILJEVA

Више

SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA UVOD REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI Učinak reforme Bavarsko

SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA UVOD REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI Učinak reforme Bavarsko SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA... 15 1. UVOD... 17 2. REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI... 21 2.1. Učinak reforme Bavarskog zakona o gradnji 21 2.2. Dozvole za gradnju građevina

Више

Izlazi prema potrebi Broj 1. Godina L. Karlovac, 05. siječnja Str. GRADONAČELNIK GRADA KARLOVCA 1. ODLUKA o prvoj preraspodjeli sredstava u Pror

Izlazi prema potrebi Broj 1. Godina L. Karlovac, 05. siječnja Str. GRADONAČELNIK GRADA KARLOVCA 1. ODLUKA o prvoj preraspodjeli sredstava u Pror Izlazi prema potrebi Broj 1. Godina L. Karlovac, 05. siječnja 2017. Str. GRADONAČELNIK GRADA KARLOVCA 1. ODLUKA o prvoj preraspodjeli sredstava u Proračunu Grada Karlovca za 2016. godinu 1. 2. ODLUKA Godišnji

Више

Microsoft PowerPoint - 11Provedba energetskog audita u javnim zgradama.BL

Microsoft PowerPoint - 11Provedba energetskog audita u javnim zgradama.BL Provedba energetskog audita u javnim zgradama Mr. sc. Vesna Kolega Odjel za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost Energetski institut Hrvoje Požar vkolega@eihp.hr 1 Potencijal energetskih

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, XXX [ ](2013) XXX draft RADNI DOKUMENT SLUŽBI KOMISIJE Smjernice o Direktivi 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti, o iz

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, XXX [ ](2013) XXX draft RADNI DOKUMENT SLUŽBI KOMISIJE Smjernice o Direktivi 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti, o iz EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, XXX [ ](2013) XXX draft RADNI DOKUMENT SLUŽBI KOMISIJE Smjernice o Direktivi 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti, o izmjeni direktiva 2009/125/EZ i 2010/30/EZ i stavljanju

Више

Upravljanje rizicima od katastrofa

Upravljanje rizicima od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za civilnu zaštitu Upravljanje rizicima od katastrofa Preduvjet održivog razvoja Strategija prilagodbe klimatskim promjenama - Upravljanje rizicima 22. veljače

Више

L 5/21 Službeni list Europske unije HR ISPRAVCI Ispravak Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja o energetsk

L 5/21 Službeni list Europske unije HR ISPRAVCI Ispravak Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja o energetsk 9.1.2015. L 5/21 ISPRAVCI Ispravak Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada ( L 153 od 18. lipnja 2010.) (Posebno izdanje Službenog lista

Више

Goran Kajfeš Svibanj 2019 KAKO U 3. KORAKA DO ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE

Goran Kajfeš Svibanj 2019 KAKO U 3. KORAKA DO ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE Goran Kajfeš Svibanj 2019 KAKO U 3. KORAKA DO ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE ZAKONSKI I PRAVNI OKVIRI RH DONOSI PROGRAM ENERGETSKE OBNOVE VIŠESTAMBENIH ZGRADA ZA RAZDOBLJE OD 2014. DO 2020. GODINE OBVEZE PREMA

Више

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje SEMINAR SUSTAVI VENTILACIJE, DJELOMIČNE KLIMATIZACIJE I KLIMATIZACIJE ZGRADA U organizaciji: dr.sc. Nenad Ferdelji, dipl.ing.stroj KONCEPT PRORAČUNA POTREBNE ENERGIJE ZA VENTILACIJU ZGRADE k = v Φ Φ H,em

Више

Slide 1

Slide 1 UDRUGA ZA RAZVOJ HRVATSKE www.urh.hr 'Toplifikacija naselja na obnovljive izvore energije' Sisak, 27.-28.11.2008. Drago Martinac, dipl. ing. stroj. Dr. sc. Nikola Čupin, dipl.ing.el. TERMALNA VODA U TOPUSKOM

Више

Microsoft PowerPoint - 7_Delalic,Nijaz_Vrednovanje mjera EE

Microsoft PowerPoint - 7_Delalic,Nijaz_Vrednovanje mjera EE VREDNOVANJE MJERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U ZGRADARSTVU Nijaz Delalić, Udruženje termoenergetičara u BiH Energetska efikasnosti prirodni gas, realno rješenje enje za čisti zrak u Sarajevu Sarajevo 15. mart

Више

Publenef template

Publenef template 4. NACIONALNI AKCIJSKI PLANOVI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI za razdoblje 2017.-2019. Dean Smolar, voditelj Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost Svibanj 2017. Zagrebački energetski

Више

Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska uči

Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska uči Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska učinkovitost u Sarajevskoj županiji, koja predstavlja

Више

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________ PROJEKT POVEĆANJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI Investitor: Građevina: Lokacija: Razina razrade: Broj projekta: GRAD VODNJAN, TRGOVAČKA 2, 52215 VODNJAN O.Š. GIUSEPPINA MARTINUZZI PULA, PODRUČNI ODJEL GALIŽANA

Више

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju graďevina prema udruzi (verzija 2012.) Stupanj

Више

PRIRUČNIK

PRIRUČNIK LABORATORIJ Benešićeva 21, HR-10000 Zagreb; tel./fax: 01 6145 410; e-mail: sonus@sonus.hr IZVJEŠTAJ O MJERENJU BUKE Oznaka: N-17021 Datum: 2017-08-29 Objekt: ODLAGALIŠTE OTPADA PIŠKORNICA Koprivnički Ivanec

Више

Regionalna energetska agencija Sjever GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Koprivnica, travanj 2016.

Regionalna energetska agencija Sjever GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Koprivnica, travanj 2016. Regionalna energetska agencija Sjever GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE ZA 2016. GODINU Koprivnica, travanj 2016. NARUČITELJ: Ličko senjska županija VEZA: Ugovor o izradi Godišnjeg

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez plaćanja godišnjih servisa za održavanje te kasnije

Више

Microsoft PowerPoint - fakultet - Gajić.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - fakultet - Gajić.ppt [Način kompatibilnosti] PROZORI adekvatna postavka dozvoljene vrijednosti U-koeficijenta Doc. dr Darija Gajić, dipl. ing. arh. Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci ENERGETSKI INTENZITET PPE/BDP

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

Sustavi kotlovskih postrojenja

Sustavi kotlovskih postrojenja Sustavi kotlovskih postrojenja Teleservice Regulacija kotlova BCO BCO UL-S UNIVERSAL parni kotao WA Uređaj za analizu vode Kompetencija i povjerenje Bosch Industriekessel je u svjetskim razmjerima renomirani

Више

Slide 1

Slide 1 Modeliranje hibridnog sustava geotermalne dizalice topline i plinskog kotla u funkciji klimatskih parametara grada Zagreba Student: Boris Klabučar Mentori: Prof.dr.sc. Tomislav Kurevija i Doc.dr.sc. Luka

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NOVI PAKET ENERGETSKIH PROPISA EU (ZIMSKI PAKET ČISTA ENERGIJA ) Saša Žiković Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci 28. listopad 2017. 1 Udjeli u primarnoj proizvodnji energije RH, 2015 Obnovljivi izvori

Више

Overskrift

Overskrift grupa proizvoda unutarnja rasvjeta Sadržaj Utjecaj na okoliš Zakonska regulativa Preporučeni kriteriji ZJN Primjeri dobre prakse Korisni linkovi Photo courtesy of dan by http://www.freedigitalphotos.net

Више

Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije

Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA Na temelju članka 8. stavka 2. Zakona o tržištu električne energije (»Narodne novine«, broj 177/04), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva donosi PRAVILNIK

Више

Republika Hrvatska Karlovačka županija GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI KARLOVAČKE ŽUPANIJE ZA GODINU IZRAĐIVAČ Regionalna energetska agen

Republika Hrvatska Karlovačka županija GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI KARLOVAČKE ŽUPANIJE ZA GODINU IZRAĐIVAČ Regionalna energetska agen Republika Hrvatska Karlovačka županija GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI KARLOVAČKE ŽUPANIJE ZA 216. GODINU IZRAĐIVAČ Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske Andrije Žaje 1 1 Zagreb

Више

POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG

POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG RAZVOJA HRVATSKO ZAKONODAVSTVO I PROCEDURE ZA STJECANJE

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

Na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08, 61

Na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 86/08, 61 Na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08, 61/11 i 4/18) Gradonačelnik Grada Rijeke, na prijedlog

Више

Microsoft Word - Sn05.docx

Microsoft Word - Sn05.docx ISSN 1849-2398 Bakar, 11. siječnja 2016. Broj: 01/2016 Godina: 2016. SLUŽBENE NOVINE GRADA BAKRA Izdavač: Grad Bakar Uredništvo: Primorje 39, 51222 Bakar Glavni i odgovorni urednik: Tomislav Klarić Izlazi:

Више

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx)

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx) ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE Obnovljivi (alternativni) izvori energije u hrvatskom se Zakonu o energiji definiraju kao: izvori energije koji su sačuvani u prirodi i obnavljaju se u cijelosti ili djelomično,

Више

Microsoft Word - sazetak za javnost

Microsoft Word - sazetak za javnost Sadržaj Uvod 1 Obveze iz planova šireg područja 2 Program gradnje i uređenja prostora 4 Osnovna namjena prostora 4 Iskaz prostornih pokazatelja za namjenu, način korištenja i uređenja površina 5 Uvjeti

Више

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el.

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA 2018. GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Sadržaj UVOD... 3 METODOLOGIJA... 4 ANALIZA OSTVARENIH CILJEVA U 2017. GODINI...

Више

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić (

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Županijski glasnik Ličko-senjske županije, br. 7/13,

Више

Rekonstrukcija_hale

Rekonstrukcija_hale Kontrolna lista isplativosti rekonstrukcije unutarnje rasvjete dvorana i hala Ova publikacija namijenjena je upraviteljima i vlasnicima dvorana i hala, tj. zgrada sa visokim stropovima koje se koriste

Више

Projektantske podloge Kondenzacijski uređaji Tehnički list ecotec plus 48/65 kw Grijanje Hlađenje Nove energije

Projektantske podloge Kondenzacijski uređaji Tehnički list ecotec plus 48/65 kw Grijanje Hlađenje Nove energije Projektantske podloge Kondenzacijski uređaji Tehnički list 48/65 kw Grijanje Hlađenje Nove energije 1.11. Plinski kondenzacijski cirkulacijski uređaj VU 486/5-5 Posebne značajke - Modulacijsko područje

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O ODRŽAVANJU GRAĐEVINA (NN 122/14, 25.10.2014.) 1 1 0 OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1.... 3 Članak 2.... 3 Članak 3.... 4 Članak 4.... 4 Članak 5.... 4 ODRŽAVANJE GRAĐEVINE... 5 Uvjeti za održavanje

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

HERZ Unternehmens- und Produktpräsentation

HERZ Unternehmens- und Produktpräsentation HERZ ovi obnovljivi izvori energije Kvaliteta i inovativnost već 115 godina HERZ ova povijest Povijest HERZ grupacije vodi nas u 1896. godinu, u ulicu Herzgasse u Beču, kada su osnivačke obitelji Gebauer

Више

CJENIK KUĆNE I KOMERCIJALNE SERIJE AZURI DC INVERTER ZIDNI KLIMA UREĐAJI SUPRA STANDARDNO UKLJUČENO -- Wifi sučelje -- Led display -- Automatski rad -

CJENIK KUĆNE I KOMERCIJALNE SERIJE AZURI DC INVERTER ZIDNI KLIMA UREĐAJI SUPRA STANDARDNO UKLJUČENO -- Wifi sučelje -- Led display -- Automatski rad - AZURI DC INVERTER ZIDNI KLIMA UREĐAJI SUPRA STANDARDNO UKLJUČENO Wifi sučelje Led display Automatski rad Automatsko pokretanje Inteligentno odmrzavanje Samodijagnoza Filter za pročišćivanje zraka Cold

Више

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za sufinanciranje projekata zaštite okoliša ŽZH (2019)

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za  sufinanciranje projekata zaštite okoliša ŽZH (2019) J A V N I P O Z I V za prikupljanje zahtjeva za sufinanciranje projekata zaštite okoliša 1. Predmet poziva Predmet ovog poziva je javno prikupljanje zahtjeva za neposredno sudjelovanje Ministarstva u sufinanciranju

Више

PRORAČUN KOEFICIJENTA PROLASKA TOPLINE U (k)

PRORAČUN KOEFICIJENTA PROLASKA TOPLINE U (k) Razred arhitekata Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu STRUČNI SKUP TEHNIČKI PROPIS O UŠTEDI TOPLINSKE ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA Radni materijal Zagreb, 19. listopada 2005.

Више

ŠTO ZNAČI ZAHTIJEV ZA KROV ODNOSNO KROVNI POKROV, BROOF (t1), I KAKO SE TO SVOJSTVO ISPITUJE I DOKAZUJE Tomislav Skušić, dipl.ing. Laboratorij za topl

ŠTO ZNAČI ZAHTIJEV ZA KROV ODNOSNO KROVNI POKROV, BROOF (t1), I KAKO SE TO SVOJSTVO ISPITUJE I DOKAZUJE Tomislav Skušić, dipl.ing. Laboratorij za topl ŠTO ZNAČI ZAHTIJEV ZA KROV ODNOSNO KROVNI POKROV, BROOF (t1), I KAKO SE TO SVOJSTVO ISPITUJE I DOKAZUJE Tomislav Skušić, dipl.ing. Laboratorij za toplinska mjerenja d.o.o. Laboratorij djeluje u području

Више

AKCIJSKI PLAN ENERGETSKI ODRŢIVOG RAZVITKA GRADA ZAGREBA (SEAP) - PRILOG Zagreb, oţujak 2010.

AKCIJSKI PLAN ENERGETSKI ODRŢIVOG RAZVITKA GRADA ZAGREBA (SEAP) - PRILOG Zagreb, oţujak 2010. AKCIJSKI PLAN ENERGETSKI ODRŢIVOG RAZVITKA GRADA ZAGREBA (SEAP) - PRILOG Zagreb, oţujak 2010. SADRŢAJ: PRILOZI UZ 1. POGLAVLJE UVOD... 1 PRILOZI UZ 3. POGLAVLJE - ANALIZA ENERGETSKE POTROŠNJE U SEKTORU

Више

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravanja osnovnih životnih potreba, u skladu s načelima socijalne

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више