РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ПРАВИЛНИКА

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ПРАВИЛНИКА"

Транскрипт

1 На основу члана 2. став 8. члана 154. став 3. и члана 166. став 8. Закона о безбедности саобраћаја на путевима ( Службени гласник РС, бр. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 УС и 55/14), Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре доноси ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ РЕГУЛИСАЊА САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА У ЗОНИ РАДОВА I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим правилником прописује се начин вршења непосредног регулисања саобраћаја на путевима на делу на коме се изводе радови, начин извођења радова на путу, изглед и начин давања знакова које дају одређена лица. Члан 2. Под начином извођења радова на путу у смислу овог правилника подразумева се техничко регулисање саобраћаја на делу пута на коме се изводе радови. Под начином вршења непосредног регулисања саобраћаја на путевима на делу на коме се изводе радови и начин давања знакова које дају одређена лица, у смислу овог правилника подразумева се техничко регулисање саобраћаја које обављају најмање два, за то одређена радника извођача радова, односно управљача пута. Део пута на коме се изводе радови (у даљем тексту: зона радова) у смислу овог правилника подразумева се зона радова на путу која се утврђује посебним техничким регулисањем саобраћаја. Члан 3. Саобраћајна сигнализација у зони радова се поставља у складу са важећим прописима о саобраћајној сигнализацији. Техничко регулисање саобраћаја у зони радова се врши према утврђеном режиму саобраћаја, дефинисаним саобраћајним пројектом, одобреним од стране органа надлежног за послове саобраћаја. Члан 4. Зона радова je део пута на којем је утврђен посебан режим саобраћаја у току извођења радова на путу. Зона радова почиње од првог саобраћајног знака привремене саобраћајне сигнализације на путу у зони упозорења и завршава се последњим саобраћајним знаком привремене саобраћајне сигнализације на крају завршне зоне. Зона радова садржи: зону упозорења и подручје сужења. Подручје сужења садржи: прелазну зону, зону активности и завршну зону. Прелазна зона садржи: област почетног сужења, област смиривања и област завршног сужења коловоза. Зона активности садржи: заштитну зону и градилиште. Зона упозорења представља део пута на којем се учесници у саобраћају информишу о наилазећој зони радова на путу и прилагођавају своје понашање новонасталој ситуацији. Прелазна зона представља део пута на којем се учесници у саобраћају преусмеравају са своје путање кретања и даље воде кроз области које чине ову зону (област почетног сужења коловоза, област смиривања саобраћаја и област завршног сужења коловоза).

2 Заштитна зона је бочни и уздужни део пута на којем се саобраћајни ток возила одваја од градилишта, омогућава заустављање возила које је изгубило контролу, заштиту радника од возила и заштиту учесникa у саобраћају од радника и машина. Градилиште је део пута, односно путног појаса, у којем се обављају грађевиски радови, складишти алат, ископани материјал и опрема, као и простор који је потребан за кретање током обављања посла. Завршна зона је део пута на којем се саобраћај враћа на првобитну путању. Изглед зоне радова (у општем смислу) дат је у Прилогу 1. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. II. КРИТЕРИЈУМИ ЗА ЗОНЕ РАДОВА Члан 5. Изглед зоне радова се одређује према критеријумима: 1) тип пута (аутопут, јавни пут ван насеља и јавни пут у насељу); 2) временска дужина трајања и мобилност радова на путу; 3) режим саобраћаја и место извођења радова на путу; 4) дужина зоне радова. Члан 6. Временска дужина трајања и мобилност радова на путу може бити: 1) дуготрајна (радови на путу који трају дуже од 24 часа); 2) краткотрајна стационарна (радови на путу који остају на локацији на којој се изводе радови до 24 часа и изводе се у условима дневне видљивости); 3) краткотрајна покретна (радови на путу који се померају у смеру вожње по фазама); 4) покретна (радови на путу са возилима у сталном покрету на путу). Члан 7. Режим саобраћаја и место извођења радова на путу може бити: 1) сужење саобраћајне траке без смањења броја трака; 2) затварање саобраћајне траке са смањењем броја трака; 3) преусмеравање саобраћаја са једног пута на други пут (обилазак); 4) преусмеравање саобраћаја на супротну коловозну траку; 5) наизменично пропуштање саобраћаја када се једна саобраћајна трака користи за оба смера кретања возила; 6) радови на раскрсници; 7) радови на банкини и у путном појасу; 8) радови на разделном острву; 9) радови на пешачким и бициклистичким стазама; 10) радови на преласку пута преко железничке пруге. Дужина зоне радова може бити: 1) кратка (до 50 метара); 2) средња (од метара); 3) дуга (већа од 300 метара). Члан 8. Члан 9.

3 Највеће дозвољене брзине возила, у подручју сужења зависе од ширине саобраћајних трака. Минимална ширина саобраћајне траке у подручју сужења износи 2,5 метара. У случају да се не може обезбедити минимална ширина саобраћајне траке за вођење саобраћаја у подручју сужења, користи се зауставна трака на коловозу или се обезбеђује проширење коловоза на простору: банкине, тротоара, бициклистичке стазе и сл. Минимална ширина саобраћајне траке у подручју сужења дата је у Прилогу 2. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. Највећа дозвољена брзина у зависности од ширине саобраћајне траке у подручју сужења дата је у Прилогу 2. III. НАЧИНИ РЕГУЛИСАЊА САОБРАЋАЈА У ЗОНИ РАДОВА Члан 10. На почетку зоне радова поставља се саобраћајни знак I-19 радови на путу у смеру вожње на који се односи. На саобраћајни знак I-19 радови на путу који је први у низу може се поставити трепћуће светло, а обавезно на аутопуту. На крају зоне радова поставља се саобраћајни знак III-17 престанак свих забрана у смеру вожње на који се односи, на растојању до 50 m од краја завршне зоне. Саобраћајна сигнализација се уклања са пута на начин да се прво уклони знак III-17 престанак свих забрана и затим редом знакови у смеру супротном од смера одвијања саобраћаја до саобраћајног знака I-19 радови на путу на почетку зоне радова. Саобраћајна сигнализација у зони радова се уклања у целости са пута одмах по обављеним радовима, а најкасније у року од 24 часа по завршетку радова и успоставља се првобитни режим саобраћаја. Место на путу на којем се поставља први саобраћајни знак I-19 радови на путу зависи од дужине, прегледности и видљивости зоне упозорења. Растојање од места постављања првог знака I-19 радови на путу до подручја сужења износи: 1) 1200 m на аутопуту са највећом дозвољеном брзином возила од 120 km/h са понављањем знака на 800 m и 400 m; 2) 400 m на осталим јавним путевима са највећом дозвољеном брзином возила од 80 km/h (по потреби поновити знак); 3) најмање 50 m за саобраћајнице у насељу. Члан 11. Регулисање саобраћаја у зони радова врши се: 1) саобраћајним знаковима; 2) ручно; 3) семафором. Избор начина регулисања саобраћаја у зони радова зависи од: 1) положаја места извођења радова на путу; 2) дужине подручја сужења; 3) прегледности зоне упозорења и подручја сужења; 4) саобраћајног оптерећења. Регулисање саобраћаја саобраћајним знаковима у зони радова Члан 12.

4 Регулисање саобраћаја знаком III-1 првенство пролаза у односу на возила из супротног смера и знаком II-33 првенство пролаза за возила из супротног смера врши се наизменичним пропуштањем саобраћаја, ако је: 1) саобраћајно оптерећење у оба смера у подручју сужења мање од 500 voz/h; 2) дужина подручја сужења мања од 80 m; 3) обезбеђена међусобна уочљивост возача возила једног и другог смера кретања. Ручно регулисање саобраћаја у зони радова Члан 13. Ручно регулисање саобраћаја у зони радова се врши од стране најмање два, за то одређена радника извођача радова, на начин лицем окренутим ка смеру кретања возила којима даје знак заставицом. Регулисање саобраћаја из става 1. врши се заставицама црвене и зелене боје димензија најмање 40 cm х 40 cm, које имају следеће значење: 1) подигнута зелена заставица - слободан пролаз за возила из смера где је та заставица подигнута, 2) подигнута црвена заставица - забрањен пролаз за возила из смера где је та заставица подигнута. Место радника на путу који врше ручно регулисање је 20 метара пре почетка подручја сужења за сваки смер кретања возила. У случају када се радници који регулишу саобраћај не виде међусобно, користи се радио веза за њихову комуникацију. Ручно регулисање саобраћаја у зони радова се обавља у условима добре видљивости и не обавља се у ноћним условима. Начин давања знакова радника приликом обављања ручног регулисања саобраћаја у зони радова дат је у Прилогу 3. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. Регулисање саобраћаја семафором у зони радова Члан 14. Саобраћај у зони радова се регулише семафором када: 1) није могуће успоставити двосмеран саобраћај; 2) није могуће регулисати саобраћај уступањем првенства пролаза; 3) су радови на путу дуготрајни, подручје сужења до 600 метара, саобраћајна оптерећења већа од 500 (voz/h) у току дана и даљина прегледности мања од дужине подручја сужења. Начин регулисања саобраћаја семафором у зони радова дат је у Прилогу 4. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. Члан 15. Ако се саобраћај у зони радова не може регулисати ни једним од претходно наведених начина, врши се потпуно затварање пута и преусмеравање саобраћаја на други пут. IV. САОБРАЋАЈНА СИГНАЛИЗАЦИЈА У ЗОНИ РАДОВА Члан 16.

5 Саобраћајна сигнализација чије значење није у складу са условима саобраћаја у зони радова се адекватно уклања или прекрива одговарајућом нерефлектујућом траком. У зони радова сваку измену режима привремене саобраћајне сигнализације у току извођења радова на путу, прати додатно одобрење издато од стране надлежног органа за послове саобраћаја. Саобраћајна сигнализација у зони радова се изводи на путу на начин да је у исправном стању све време док трају радови. Саобраћајна опрема се изводи на путу након што се изведе остала саобраћајна сигнализација. Постављање саобраћајне сигнализације се врши у смеру кретања возила. Саобраћајна сигнализација на путу се изводи на начин тако да се прво поставља знак I-19 радови на путу којим се дефинише почетак зоне радова, а затим редом у смеру одвијања саобраћаја до последњег знака на крају зоне радова III-17 престанак свих забрана. Саобраћајна сигнализација се уклања са пута на начин да се прво уклони знак III-17 престанак свих забрана и затим редом у смеру супротном од смера одвијања саобраћаја до саобраћајног знака I-19 радови на путу на почетку зоне радова. На аутопутевима, мотопутевима и на саобраћајницама у насељу са две и више саобраћајних трака по смеру, саобраћајни знакови у зони радова се постављају са обе стране коловоза. Начин означавања пута привременим ознакама у зони радова Члан 17. Привремене ознаке на путу у зони радова се обележавају у случају дуготрајних радова на путу. Привремене ознаке на путу у зони радова су жуте боје и постављају се у спрези са одговарајућом осталом привременом саобраћајном сигнализацијом. Постојећим ознакама на путу у зони радова се поништава важност, чије значење није у складу са привременим режимом саобраћаја. Поништавање важности постојећих ознака на путу врши се уклањањем, прецртавањем или прекривањем апликативним тракама жуте боје на начин дефинисан правилима постављања ознака на путу. Привремене ознаке се изводе на путу у зони радова на начин да омогуће јасно уочавање измењене путање кретања возила (сужење коловоза, наизменично пропуштање саобраћаја, преусмеравање и сл.) у свим временским условима. Уклањање привремених ознака на путу у зони радова врши се на начин да се пут не оштети и да не остану трагови привремене саобраћајне сигнализације на путу. Уколико се на некој деоници пута у зони радова истовремено појаве жуте и беле ознаке на коловозу, жуте ознаке поништавају важење белих ознака. Када се регулисање саобраћаја врши семафорима у зони радова употребљавају се привремене зауставне линије. Начин постављања семафора у зони радова Члан 18.

6 Семафори у зони радова се постављају на оба прилаза, пре почетка подручја сужења на коме се врши наизменично пропуштање возила, са десне стране саобраћајне траке која се користи за саобраћај гледано из смера вожње на који се светлосни знак односи. Управљање радом семафора за наизменично пропуштање саобраћаја у зони радова на путу врши се аутоматски, или ручно посредством управљачког уређаја. Аутоматско управљање радом семафора одвија се по плану темпирања. Семафори у зони радова за оба смера кретања су међусобно повезани. Систем семафорске сигнализације у зони радова ради на начин да надзире рад црвених светала и онемогућава да због квара истог учесници у саобраћају из супротних смерова буду у конфликту. Семафори у зони радова се постављају на следећи начин: 1) на растојању од 0 m до 10 m пре почетка подручја сужења за смер преусмеравања; 2) на растојању од 20 m до 30 m пре почетка подручја сужења за супротан смер кретања возила. Начин постављања саобраћајне опреме пута у зони радова Члан 19. Саобраћајну опрему пута у зони радова чине: 1) чеона запрека; 2) хоризонтална запрека; 3) вертикална запрека; 4) запречна трака; 5) заштитна ограда; 6) растегљива ограда; 7) сигнална табла; 8) саобраћајни чуњ; 9) монтажни ивичњак; 10) универзално постоље; 11) маркер; 12) делинеатор; 13) трепћуће светло; 14) заставице за ручно регулисање саобраћаја; 15) трака за поништавање важности саобраћајних знакова; 16) апликативна трака за обележавање привремених ознака на путу. Члан 20. Чеона запрека се користи за ограђивање почетка или краја градилишта и поставља се управно на осу пута на местима где се јавља сужење пута, или врши наизменично пропуштање саобраћаја на почетку и на крају зоне радова. Употреба чеоне запреке се не препоручује на аутопуту. На чеону запреку се поставља минимално три трепћућа светла и њихов распоред постављења мора бити симетричан. Хоризонтална запрека се користи за ограђивање градилишта са бочне стране у зони радова и на местима где се врши потпуно затварање саобраћаја. Хоризонталне запреке служе и за ограђивање градилишта поред коловоза, тротоара бициклистичких стаза и комбинованих пешачко/бициклистичких стаза. На чеону и хоризнталну запреку се може поставити највише два саобраћајна знака. Вертикална запрека се користи за скретање саобраћаја, поделу смерова кретања и означавање бочне ивице градилишта и поставља се на начин да учесници у саобраћају све време сагледавају површину лица запреке. Могу бити једностарне и двостарне. На вертикалну запреку може се поставити само један саобраћајни знак. Пречник круга износи

7 40 cm када се саобраћајни знаци: (II-45),,обавезно обилажење са десне стране, (II-45.1),,обавезно обилажење са леве стране и (II-45.3),,обилажење са обе стране постављају на вертикалну запреку. Међусобно удаљење између вертикалних запрека у зони радова износи у насељу до 10 m и ван насеља до 25 m. Вођење саобраћаја помоћу вертикалних запрека на коловозу у прелазној и завршној зони градилишта изводи се са минимално 5 вертикалних запрека. У ноћним условима, или у условима смањене видљивости на вертикалним запрекама унутар подручја сужења постављају се трепћућа светла. На вертикалним запрекама унутар зоне активности трепћућа светла се не морају постављати на свакој запреци. Начин постављања запрека у односу на ивицу градилишта и саобраћајну траку у зони радова дат је у Прилогу 5. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. Начин постављања вертикалних запрека у зависности од смера кретања возила у зони радова дат је у Прилогу 5. Површине намењене за кретање пешака у зони радова обезбеђују се постављањем запрека на начин да се пешацима омогући безбедно кретање. Сигнална табла за означавање радова на путу поставља се на задњи део моторних возила или приколице и користи се за означавање радова на путу. Димензије сигналних табле износе: 3600 mm х 2200 mm за радове на мотопутевима и аутопутевима и 2500 mm х 1700 mm за радове на осталим путевима. Уколико се сигнална табла изводи са знаковима са промењивим садржајем, ови знакови морају бити изведени према стандарду SRPS EN Саобраћајни чуњ се користи за обележавање зоне радова код краткотрајних радова, тако да се чуњ висине 50 cm поставља на свим путевима, а да се чуњ висине 75 cm поставља на аутопуту. На врх саобраћајног чуња може се поставити трепћуће светло због боље уочљивости. Монтажни ивичњак се користи за означавање површине коловоза која је намењена за кретање возила у зонама радова, или за раздвајање саобраћајних токова супротног смера. На монтажни ивичњак се могу поставити и делинеатори. Универзална постоља се користе у зонама радова и служе за постављање: носача саобраћајних знакова, чеоних, хоризонталних и вертикалних запрека и сл. Маркери се користе на деоницама пута где је смањена видљивост, за кретања возила у истом смеру са смањењем броја трака за тај смер или преусмеравање кретања возила на коловоз у супротном смеру. Делинеатори се користе у зонама радова на путу за визуелно вођење саобраћајних токова и за раздвајање саобраћајних трака намењених за кретање возила из супротног смера или вођење саобраћајних токова у случајевима скретања саобраћаја. Делинеатори могу бити једнострани и двострани и постављају се на монтажни ивичњак или самостално на постољу. Трепћућа светла су светлосни саобраћајни знакови за означавање радова на путу и постављају се самостално или са саобраћајном опремом пута. Разврставају се по типовима у зависности од њихових својстава, места и начина примене и могу бити са трепћућим или континуалним радом. У зони радова се могу користити трепћућа светла типа: ТС-1, ТС-2, ТС-3, ТС-4, ТС-5, ТС-6, ТС-7, ТС-8, ТС-9. Врста и начин примене трепћућих светала дат је у Прилогу 6. који је одштампан и чини његов саставни део. Начин регулисања саобраћаја на аутопутевима Члан 21.

8 Приликом извођења радова на аутопуту у случају преусмеравања саобраћаја са једног коловоза на други коловоз супротног смера кретања возила, врши се на начин да се возила усмеравају прво из претицајне траке у возну траку, а затим на коловоз супротног смера кретања. У том случају прво се поставаља опрема пута и регулише саобраћај за двосмерни режим кретања у коловозној траци на коју се усмерава саобраћај, а затим у коловозној траци из које се саобраћај преусмерава, односно где се изводе радови. У зони радова на аутопуту на почетку заштитне зоне, поставља се сигнална табла за означавање радова на путу. Испред сигналне табле може се поставити раздвајајућа ограда у односу на смер кретања возила. Дуж градилишта у бочном заштитном подручју иза вертикалних запрека, може се подужно поставити заштитна ограда. У зони радова на аутопуту на местима где је то могуће, потребно је обезбедити две саобраћајне траке на успону за исти смер кретања возила. V. ЗАВРШНА ОДРЕДБА Члан 22. Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије. Број / У Београду, 24. новембра године ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР проф. др Зорана Михајловић ИЗГЛЕД ЗОНЕ РАДОВА (У ОПШТЕМ СМИСЛУ) ПРИЛОГ 1.

9 ПРИЛОГ 2.

10 НАЈВЕЋА ДОЗВОЉЕНА БРЗИНА У ЗАВИСНОСТИ ОД ШИРИНЕ САОБРАЋАЈНЕ ТРАКЕ У ПОДРУЧЈУ СУЖЕЊА Ширина саобраћајне траке (m) Највећа дозвољена брзина (km/h)* од 2,50 до 2,75 40 од 2,75 до 3,00 50 од 3,00 до 3,25 60 од 3,25 до 3,75 80 * ако су две или више саобраћајних трака истосмерне, меродавно је ограничење брзине уже саобраћајне траке МИНИМАЛНА ШИРИНА САОБРАЋАЈНЕ ТРАКЕ У ПОДРУЧЈУ СУЖЕЊА Број привремених саобраћајних трака и смер вожње Ауто-путеви и остали путеви са више од две саобраћајне траке Минимална ширина саобраћајне траке (m) 3,00 2,75 + 3,00 3,00 + 3,00 Минималнa ширина саобраћајне траке (m) 3,00 2,50 2,75 + 3,00 2,50 + 3,00 2,50 + 2,75 3,00 + 3,00 2,75 + 2,75 2,50 + 2,50 Остали путеви са две коловозне траке Саобраћајно оптерећење PGDS (voz/dan) PGDS PGDS < PGDS > PGDS PGDS < PGDS > PGDS PGDS < ,00 + 2,50 + 3,00 / / 3,00 + 2,50 + 3,00 + 3,00 / / 3,00 + 2,50 + 2,50 + 3,00 / / ПРИЛОГ 3.

11 НАЧИН ДАВАЊА ЗНАКОВА РАДНИКА ПРИЛИКОМ ОБАВЉАЊА РУЧНОГ РЕГУЛИСАЊА САОБРАЋАЈА У ЗОНИ РАДОВА ПРИЛОГ 4. НАЧИН РЕГУЛИСАЊА САОБРАЋАЈА СЕМАФОРОМ У ЗОНИ РАДОВА ПРИЛОГ 5.

12 НАЧИН ПОСТАВЉАЊА ЗАПРЕКА У ОДНОСУ НА ИВИЦУ ГРАДИЛИШТА И САОБРАЋАЈНУ ТРАКУ У ЗОНИ РАДОВА Удаљеност ивице запрека Удаљеност ивице запреке у односу на ивицу саобраћајне траке у зони радова Удаљеност ивице запреке до ивице градилишта (бочног заштитног подручја) у насељу Удаљеност ивице запреке до ивице градилишта (бочног заштитног подручја) ван насеља Удаљеност ивице заштитне ограде до ивице саобраћајне траке у зони радова Минимално растојање (cm) НАЧИН ПОСТАВЉАЊА ВЕРТИКАЛНИХ ЗАПРЕКА У ЗАВИСНОСТИ ОД СМЕРА КРЕТАЊА ВОЗИЛА У ЗОНИ РАДОВА једностране вертикалне запреке двостране вертикалне запреке ПРИЛОГ 6.

13 ВРСТА И НАЧИН ПРИМЕНЕ ТРЕПЋУЋИХ СВEТAЛA Трепћућа светла тип ТС-1 и ТС-2 Трепћућа светла типа ТС-1 и ТС-2 раде у континуалном режиму и пречника су 180 mm. Трепћућа светла типа ТС-1 имају једнострану емисију светлости а трепћућа светла типа ТС-2 имају двострану емисију светлости, и израђују се у одговарајућој технологији. Трепћућа светла типа ТС -1 и ТС -2 морају поседовати фото-сензор који исте искључује у условима добре дневне видљивости. Трепћућа светла типа ТС-1 и ТС-2 постављају се на чеоне, вертикалне и хоризонталне запреке. ТС-1 и ТС-2 Трепћућа светла тип ТС-3 Трепћућа светла типа ТС-3 раде у континуалном режиму и пречника су 180 mm. Трепћућа светла типа ТС-3 се користе за вођење саобраћаја у зонама радова и постављају се на сваку од пет узастопно постављених вертикалних запрека и израђују се у одговарајућој технологији. У циљу спречавања заслепљивања возача, трепћућа светла типа TС-3 морају поседовати фото-сензор који смањује интензитет рада светала у ноћним условима. Управљачка јединица мора да омогући даљи рад система у случају престанка рада било којег појединачног светла. Смер паљења трепћућих светала у светлосном току мора бити једнак смеру кретања возила. Шематски приказ рада трепћућих светала у светлосном току дат је на следећој слици: Рад трепћућих светала у светлосном току Трепћућа светла тип ТС-4 Трепћућа светла типа ТС-4 раде у трепћућем режиму и могу имати једнострану или двострану емисију светлости и пречника су 180 mm. Трепћућа светла типа ТС-4 се

14 постављају на саобраћајни чуњ и/или саобраћајни знак I-19 (радови на путу) на аутопуту и израђују се у одговарајућој технологији. ТС-4 Трепћућа светла тип ТС-5 Трепћућа светла типа ТС-5 раде у трепћућем режиму са једностраном емисијом светлости, пречника су 300 mm и израђују се у одговарајућој технологији. Трепћућа светла типа ТС-5 се постављају на сигналним таблама за означавање радова при чему се користе 2, 3 или 5 светала са међусобно координисаним и истовременим радом. Дозвољена је и комбинацији са трепћућим светлима типа ТС-6 која на сигналним таблама за означавање радова служе за формирање симбола стрелице или крста. ТС-5 Трепћућа светла тип ТС-6 Трепћућа светла типа ТС-6, раде у континуалном режиму са једностраном емисијом светлости и израђују се у одговарајућој технологији и пречника су 180 mm. Трепћућа светла типа ТС-6 се користе као светла за формирање трепћућих стрелица или крста на светлосним таблама које могу бити засебне или саставни део сигналних табли за означавање радова. Светлосну таблу сачињава 15 или 24 светала типа ТС-6 која су постављена у таквом распореду да могу генерисати симбол леве или десне стрелице којом се усмеревају возила у одговарајућу возну саобраћајну траку и симбол крста који означава саобраћајну траку на којој је забрањен саобраћај. ТС-6

15 пример светлосних табли за усмеравање возила у саобраћајну траку са 15 или 24 светала Трепћућа светла тип ТС-7 Трепћућа светла типа ТС-7, раде у трепћућем режиму са једностраном емисијом светлости, пречника су 300 mm и израђују се у одговарајућој технологији. Трепћућа светла типа ТС-7 се користе за најаву зоне радова на путу и постављају се на висину од најмање 2,5 m са даљином уочљивости од 300 m. У случају постављања два трепћућа светла типа ТС-7 за један смер вожње са обе стране коловоза (координисан рад), даљине уочљивости морају бити исте. ТС-7 Трепћућа светла тип ТС-8 Трепћућа светла типа ТС-8 раде у континуалном режиму у току ноћи и условима смањене видљивости са емисијом светлости у свим смеровима. Трепћућа светла типа ТС-8 се користе за означавање радова на тротоарима и бициклистичким стазама, као и за означавање ископа ван коловоза. ТС-8 Трепћућа светла тип ТС-9 Трепћућа светла типа ТС-9 раде у континуалном режиму у току ноћи и условима смањене видљивости са једностраном емисијом светлости. Трепћућа светла типа ТС-9 се постављају на оградама градилишта. ТС-9

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PANEVROPSKI UNIVERZITET APEIRON SAOBRAĆAJNI FAKULTET BANJA LUKA Predmet: OSNOVE PROJEKTOVANJA U SAOBRAĆAJU - Vertikalna saobraćajna signalizacija - - Dopunske table - - Svjetlosna saobraćajna signalizacija

Више

Microsoft PowerPoint - A02 - P. ZDRAVKOVIC [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - A02 - P. ZDRAVKOVIC [Compatibility Mode] Predrag S. Zdravković, saobr. inž. e-mail: preda10@sbb.rs e-mail: preda@sf.bg.ac.rs Задатак: Усаглашавање постојећег Правилника о саобраћајним знаковима са новодонетим Законом о безбедности саобраћаја

Више

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila TEST 16 1. Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na kolovozu? 1. minimalno 150 m iza vozila; 1 2. minimalno

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc SRPSKI STANDARD SRPS Z.S2.235 Jul 2008. Saobraćajno-tehnička oprema javnih puteva Smerokazi Traffic guiding equipment Delineators INSTITUT ZA STANDARDIZACIJU SRBIJE III izdanje Referentna oznaka SRPS Z.S2.235:2008

Више

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно............................................. б) непрописно............................................ Возачу

Више

Microsoft Word - Posledice nepostovanja propisa

Microsoft Word - Posledice nepostovanja propisa ПОСЛЕДИЦЕ НЕПОШТОВАЊА ПРОПИСА 1. Непрописно поступање возача које је у грубој супротности са правилима саобраћаја (насилничка вожња), као на слици, 5. 6. а) новчаном казном од 15.000 до 30.000 динара и

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

TEST 2 Zaustavljanje vozila je: svaki prekid kretanja vozila do 15 minuta, osim prekida kretanja koji se pravi da bi se postupilo po znaku il

TEST 2 Zaustavljanje vozila je: svaki prekid kretanja vozila do 15 minuta, osim prekida kretanja koji se pravi da bi se postupilo po znaku il 1. 1. 2. TEST 2 Zaustavljanje vozila je: svaki prekid kretanja vozila do 15 minuta, osim prekida kretanja koji se pravi da bi se postupilo po znaku ili pravilu saobraćaja; svaki prekid kretanja vozila

Више

bencinski servisi

bencinski servisi REPUBLIKA SRBIJA PROJEKAT REHABILITACIJE TRANSPORTA PRIRUČNIK ZA PROJEKTOVANJE PUTEVA U REPUBLICI SRBIJI 5. FUNKCIONALNI ELEMENTI I POVRŠINE PUTEVA 5.4 PRUŽNI PRELAZI BEOGRAD, 2012. Izdavač: Javno preduzeće

Више

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзина аутомобила пре предузетог кочења Vo = 68 km/, успорење

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

untitled

untitled ЗНАЧАЈ ПРЕПРОЈЕКТОВАЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈЕ КЛАСИЧНИХ СЕМАФОРИЗОВАНИХ РАСКРСНИЦА У КРУЖНЕ РАСКРСНИЦЕ (РОТОРЕ) У ГРАДСКИМ ПОДРУЧЈИМА, СА АСПЕКТА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ Н. Чубрило, дипл.инж.саоб., инж М. Кувељић,

Више

untitled

untitled Analiza kapaciteta na ulivno- izlivnim rampama autoputa primenom HCM-a 2000 i HBS-a 2001 Prof. dr Vladan Tubić, dis Marijo Vidas, dis Rezultat rada na projektu Ministarstva za nauku i Rezultat rada na

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

ELABORAT PRIVREMENE REGULACIJE PROMETA Zatvaranje kolnika državne ceste D29 u gradu Zlatar ZAGREB, 2019.

ELABORAT PRIVREMENE REGULACIJE PROMETA Zatvaranje kolnika državne ceste D29 u gradu Zlatar ZAGREB, 2019. ELABORAT PRIVREMENE REGULACIJE PROMETA Zatvaranje kolnika državne ceste D29 u gradu Zlatar ZAGREB, 2019. S A D R Ž A J Naslovni list Potpisni list Sadržaj 1. OPĆI DIO Rješenje Trgovačkog suda o upisu

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

-

- СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА НИША ГОДИНА XXVII - БРОЈ 5 НИШ, 29. јануар 2019. Цена овог броја 40 динара Годишња претплата 5000 динара ГРАД НИШ ГРАДСКО ВЕЋЕ 1. На основу члана 19 став 2 Закона о безбедности саобраћаја

Више

На основу члана 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Сл. гласник РС, бр. 124/12, 14/15 и 65/15), наручилац Град Београд, Градска управа града Беогр

На основу члана 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Сл. гласник РС, бр. 124/12, 14/15 и 65/15), наручилац Град Београд, Градска управа града Беогр На основу члана 63. став 1. Закона о јавним набавкама ( Сл. гласник РС, бр. 124/12, 14/15 и 65/15), наручилац Град Београд, Градска управа града Београда, Секретаријат за саобраћај сачинио је ПРВУ ИЗМЕНУ

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВ

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВ РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВО КОРИШЋЕЊЕ Бања Лука, мај 2016. године На основу члана

Више

Рeпубликa Србиja Aутoнoмнa Пoкрajинa Вojвoдинa Oпштинa Кулa Општинска управа OДEЉEЊE ЗA УРБАНИЗАМ, КOМУНAЛНО-СТAМБEНЕ И ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ Број

Рeпубликa Србиja Aутoнoмнa Пoкрajинa Вojвoдинa Oпштинa Кулa Општинска управа OДEЉEЊE ЗA УРБАНИЗАМ, КOМУНAЛНО-СТAМБEНЕ И ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ Број Рeпубликa Србиja Aутoнoмнa Пoкрajинa Вojвoдинa Oпштинa Кулa Општинска управа OДEЉEЊE ЗA УРБАНИЗАМ, КOМУНAЛНО-СТAМБEНЕ И ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ Број предмета: ROP-KUL-7346-LOCН-3/2016 Заводни број: 05-353-95/2016

Више

broj 043.indd - show_docs.jsf

broj 043.indd - show_docs.jsf ПРИЛОГ 1. Ширина заштитног појаса зграда, индивидуалних стамбених објеката и индивидуалних стамбено-пословних објеката зависно од притиска и пречника гасовода Пречник гасовода од 16 barа до 50 barа M >

Више

Microsoft PowerPoint - Predavanje 9 - Rehabilitacija i Rekonstrukcija.pptx

Microsoft PowerPoint - Predavanje 9 - Rehabilitacija i Rekonstrukcija.pptx Rehabilitacija i rekonstrukcija puteva Održavanje puteva 08/9 Definicije Rehabilitacija sve građevinske aktivnosti održavanja se odvijaju u okviru raspoloživog putnog zemljišta, bez nove ili naknadne eksproprijacije

Више

Microsoft Word - ?????? ????????? 1

Microsoft Word - ?????? ????????? 1 ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ У складу са чланом 63. Закона о јавним набавкама ( Сл. гласник РС, бр. 124/12, 14/15 и 68/15), Наручилац врши измене и допуне конкурсне документације број 1.2.53/2017

Више

Microsoft Word Regulisanje pesackih tokova.doc

Microsoft Word Regulisanje pesackih tokova.doc 11. РЕГУЛИСАЊЕ ПЕШАЧКИХ И БИЦИКЛИСТИЧКИХ ТОКОВА САДРЖАЈ 11. РЕГУЛИСАЊЕ ПЕШАЧКИХ И БИЦИКЛИСТИЧКИХ ТОКОВА... 1 11.1 Просторни аспект регулисања пешачких токова...2 11.2 Ниво услуге пешачких токова...3 11.2.1

Више

3

3 1. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ...3 1.1. Тeрминологија...5 2. САОБРАЋАЈНИ ЗНАКОВИ...18 2.1. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ...18 2.2. Знакови опасности...19 2.3. Знакови изричитих наредби...29 2.4. Знакови обавезе...39 2.5. Знакови

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БРОЈ: 27/15 ПРАВИЛНИК О ВАНРЕДНОМ ПРЕВОЗУ ГЛАВА I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим правилником прописују се начин и услови

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БРОЈ: 27/15 ПРАВИЛНИК О ВАНРЕДНОМ ПРЕВОЗУ ГЛАВА I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим правилником прописују се начин и услови СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БРОЈ: 27/15 ПРАВИЛНИК О ВАНРЕДНОМ ПРЕВОЗУ ГЛАВА I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим правилником прописују се начин и услови за вршење ванредног превоза на јавним путевима, поступак

Више

ПРАВНО ПИТАЊЕ И САОБРАЋАЈНО –ТЕХНИЧКО ПИТАЊА У СУДСКОЈ ПРАКСИ

ПРАВНО ПИТАЊЕ И САОБРАЋАЈНО –ТЕХНИЧКО  ПИТАЊА У СУДСКОЈ ПРАКСИ ВЕСНА СТЕВАНОВИЋ СУДИЈА AПЕЛАЦИОНОГ СУДА У НИШУ БРИГА О ПУТЕВИМА НА ПОДРУЧЈУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И ПРОПУСТИ СА СУДСКОГ АСПЕКТА Бања Лука, 30.-31.октобар 2014. САДРЖАЈ: Увод Законске одредбе Анализа случаја

Више

Scanned Image

Scanned Image ! РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНАПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАДСКО ВЕћЕ ГРАДА НОВОГ САДА Број: 351 2/2018-575 11 Дана: 21. јуна 2018. године НОВИ САД ПРЕДСЕДНИКУ СКУПЦПИНЕГТАДАНОВОГСАДА На основу члана 136. Пословника

Више

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja 1. а) се креће возилом брзином која је од 51 km/h до 70 km/h већа од дозвољене на путу у насељу, б) управља возилом под дејством алкохола, в) управља возилом за које је при контроли саобраћаја утврђено

Више

Zbornik radova BSLZ BL 2014.pdf

Zbornik radova BSLZ BL 2014.pdf ZNAČAJ FORMIRANJA BAZE PODATAKA O PRELASKU PUTA PREKO PRUGE RELEVANTNE ZA PRAĆENJE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA THE CREATING IMPORTANCE OF A RAIL LEVEL CROSSINGS DATABASE TO FOLLOW TRAFFIC SAFETY Danislav Drašković

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KANTONA SARAJEVO ELABORAT O PRIVREMENOM KORIŠTENJU JAVN

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KANTONA SARAJEVO ELABORAT O PRIVREMENOM KORIŠTENJU JAVN Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KANTONA SARAJEVO ELABORAT O PRIVREMENOM KORIŠTENJU JAVNIH POVRŠINA ZA POTREBE POSTAVLJANJA SLOBODNOSTOJEĆIH

Више

ЗАКОН О ЈАВНИМ ПУТЕВИМА I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се правни статус управљача путева, начин коришћења јавних и некатегорисаних путев

ЗАКОН О ЈАВНИМ ПУТЕВИМА I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се правни статус управљача путева, начин коришћења јавних и некатегорисаних путев ЗАКОН О ЈАВНИМ ПУТЕВИМА I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се правни статус управљача путева, начин коришћења јавних и некатегорисаних путева; управљање, финансирање, планирање, изградња, реконструкција,

Више

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV Na osnovu člana 58. stav 5. Zakona o oružju ( Službeni vesnik Republike Makedonije br. 7/2005 i 47/2006), ministar unutrašnjih poslova donosi PRAVILNIK O MINIMALNIM TEHNIČKIM I BEZBEDNOSNIM USLOVIMA KOJE

Више

Страна 92 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 9 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2019 БРОЈ 9 КУРШУМЛИЈА Лист излази

Страна 92 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 9 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2019 БРОЈ 9 КУРШУМЛИЈА Лист излази Страна 92 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 9 Датум: 29.03.2019.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2019 БРОЈ 9 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу члана 32. Закона о локалној

Више

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“ BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA NOVO SARAJEVO Općinski načelnik (Nacrt) ODLUKA O PROVOĐENJU URBANISTIČKOG PROJEKTA MILKOS NOSILAC PRIPREME PLANA: OPĆINSKI NAČELNIK

Више

OSNOVE SAOBRAĆAJNICA

OSNOVE SAOBRAĆAJNICA OSNOVI SAOBRAĆAJNICA ISTORIJSKI RAZVOJ SAOBRAĆAJNICA PUT I SAOBRAĆAJ PODJELA SAOBRAĆAJNICA, ZAKONI, PROPISI I STANDARDI 1 RAZVOJ PUTNOG SAOBRAĆAJA - pronalazak točka 4000 g.p.n.e. - Kraljevski put-darije

Више

Sl-38.indd

Sl-38.indd СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА НОВОГ САДА Година XXXV - Број 38, 24. јун 2016. примерак 40,00 динара Градско веће 331 На основу члана 5. став 1. Одлуке о накнади дела трошкова боравка деце у предшколској установи

Више

Microsoft PowerPoint - Jovanovic S _ Vasiljevic J_ i Kukic D_Stanje BS u Srbiji [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Jovanovic S _ Vasiljevic J_ i Kukic D_Stanje BS u Srbiji [Compatibility Mode] Стање безбедности саобраћаја у Србији за период 21 211, са краћим освртом на 1 месеци 212. године мр Стојадин ЈОВАНОВИЋ Директор АБС др Јовица ВАСИЉЕВИЋ Помоћник директора АБС мр Драгослав Кукић Главни

Више

PDR crni put

PDR crni put На основу члана 54. став 1. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС" бр. 47/2003 и 34/2006) и члана 37. тачка 6) Статута града Ниша ("Службени лист града Ниша", бр. 88 /2008), Скупштина града

Више

Roltrac_oferta_PL

Roltrac_oferta_PL KATALOG MAŠINA www.roltrac.pl CEPAČ DRVA R-60 Dozator (navoz) Razdelna funkcija Pritisak klipa Opcija noževa Podizanje noža Dužina cepanice Rezervoar za ulje Snaga električnog motora ručna mašina, samo

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 17 ГОДИНА II ПАНЧЕВО, 27. ЈУЛ ГОДИНЕ Аконтација претплате ,48 Цена овог примерка 119, На основу чл

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 17 ГОДИНА II ПАНЧЕВО, 27. ЈУЛ ГОДИНЕ Аконтација претплате ,48 Цена овог примерка 119, На основу чл СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 17 ГОДИНА II ПАНЧЕВО, 27. ЈУЛ 2009. ГОДИНЕ Аконтација претплате 12.760,48 Цена овог примерка 119,00 217. На основу члана 143. Закона о основама система образовања и васпитања

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Закон о безбедности саобраћаја на путевима "Службени гласник РС", бр. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 55/2014, 32/2013 - Одлука УС РС, 96/2015 - други закон, 9/2016 - Одлука УС РС и 24/2018 (чл. 163. и 164.

Више

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕВОЗА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА, ДОДЕЛУ БРОЈА КРОВНЕ

Више

Microsoft Word - Vozaci

Microsoft Word - Vozaci ВОЗАЧИ - питања за Б категорију 1... Моторним возилом, односно скупом возила, може самостално да управља возач који: а) испуњава прописане услове и има уверење о положеном возачком испиту оне категорије

Више

Sl-29.indd

Sl-29.indd SLU@BENI LIST GRADA NOVOG SADA Godina XXVII - Broj 29 NOVI SAD, 4. septembar 2008. primerak 40,00 dinara 360 На основу члана 35. Одлуке о буџету Града Новог Сада за 2008. годину ( Службени лист Града Новог

Више

На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша'', број 88/2008 и 143/2016), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша (

На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша'', број 88/2008 и 143/2016), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша'', број 88/2008 и 143/2016), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша број 1/2013,95/2016 98/2016,

Више

PRILOZI Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interop

PRILOZI Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interop Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava (NN 82/13, 18/15 i 110/15)

Више

1 Dvostrana i trostrana kiper prikolica

1 Dvostrana i trostrana kiper prikolica 1 Dvostrana i trostrana kiper prikolica Dvostrana i trostrana kiper prikolica Povećani zahtevi za transport u modernoj poljoprivredi zahtevaju efikasna rešenja. Prevoz velikih tereta na drumovima može

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ KИКИНДА Година 50. дана године Број: 5. ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ 1. На основу одредбе члана 51. Статута општине Кикинда (

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ KИКИНДА Година 50. дана године Број: 5. ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ 1. На основу одредбе члана 51. Статута општине Кикинда ( СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ KИКИНДА Година 50. дана 20.02.2015. године Број: 5. 1. На основу одредбе члана 51. Статута општине Кикинда ( Службени лист општине Кикинда, број 4/06-пречишћени текст, 2/08, 19/08,

Више

На основу члана 56. Статута Града Ниша (''Службени лист Града Ниша'', број 88/2008, 143/2016 и 18/2019), члана 72. Пословника о раду Градског већа Гра

На основу члана 56. Статута Града Ниша (''Службени лист Града Ниша'', број 88/2008, 143/2016 и 18/2019), члана 72. Пословника о раду Градског већа Гра На основу члана 56. Статута Града Ниша (''Службени лист Града Ниша'', број 88/2008, 143/2016 и 18/2019), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша број 1/2013, 95/2016,

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ АЛИБУНАР Година: 37. Алибунар, 29. март године Бесплатан примерак Број АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ На основу члана 40. С

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ АЛИБУНАР Година: 37. Алибунар, 29. март године Бесплатан примерак Број АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ На основу члана 40. С СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ АЛИБУНАР Година: 37. Алибунар, 29. март 2018. године Бесплатан примерак Број 7 119. АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ На основу члана 40. Статута општине Алибунар (''Службени лист општине Алибунар''

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

Sluzbeni List

Sluzbeni List TИСКОВИНА ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА КОД ПОШТЕ 24000 СУБОТИЦА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА СУБОТИЦЕ БРОЈ: 28 ГОДИНА: LV ДАНА:12.децембар 2018. ЦЕНА: 87,00 ДИН. Број: -022-226/2018 Дана: 05.12.2018. године 15/16), члана

Више

odluka_putno_zemljiste

odluka_putno_zemljiste NACRT Na osnovu člana 22 stav 1 i 5 Zakona o putevima ( Sl.list RCG -br.42/04 i Sl.list CG - br. 21/09, 54/09, 40/10,73/10, 36/11 i 40/11), i člana 34 stav 1 tač.2 i 8 Statuta Opštine Bijelo Polje ( Sl.list

Више

plan stage

plan stage LOPAR - LOPAR 1.04. 20198 11:00 START 11:00 Start Lopar sa trajekta Start u 3 bloka sa 5 min razmaka 11:10 Prvi su prošli Lopar (San Marino) 11:30 Prvi su na prelasku ceste kod Colorada 11:40 Svi su prošli

Више

ПЛАН ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРЕВЕНТИВНЕ АКТИВНОСТИ ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ ЦИЉНА ГРУПА: СВИ УЧЕСНИЦИ У САОБРАЋАЈУ Бања Лука, март године

ПЛАН ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРЕВЕНТИВНЕ АКТИВНОСТИ ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ ЦИЉНА ГРУПА: СВИ УЧЕСНИЦИ У САОБРАЋАЈУ Бања Лука, март године ПЛАН ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРЕВЕНТИВНЕ АКТИВНОСТИ ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ ЦИЉНА ГРУПА: СВИ УЧЕСНИЦИ У САОБРАЋАЈУ Бања Лука, март 2015. године 2015 Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске Приликом преузимања података

Више

Microsoft PowerPoint - Odrzavanje i obelezavanje PP.ppt

Microsoft PowerPoint - Odrzavanje i obelezavanje PP.ppt ODRZAVANJE I OBELEZAVANJE UNUTRASNJIH PLOVNIH PUTEVA Svrha odrzavanja i obelezavanja plovnog puta jeste obezbedjenje plovidbenih uslova i sigurnosti plovidbe u toku celog navigacionog perioda Odrzavanje

Више

Microsoft Word - prakticna nastava pitanja za sve godine TDS i VMV 2017 god

Microsoft Word - prakticna nastava pitanja za sve godine TDS i VMV 2017 god ПРВИ РАЗРЕД 1. ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОД САОБРАЋАЈНОГ ОТПАДА 2. ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОД ИЗДУВНИХ ГАСОВА 3. ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОД БУКЕ 4. ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПРИЛИКОМ ПРЕВОЗА ОПАСНИХ МАТЕРИЈА.

Више

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx A.D. ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE BEOGRAD Beograd, Deskaševa 7 LABORATORIJA ZA BUKU, VIBRACIJE I SUDOVE POD PRITISKOM Tel: 011/2418-155 Faks: 011/2418-992 Web: www.zastitabeograd.com E-mail:

Више

Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и

Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

Република Србија Аутономна Покрајина Војводина Општина Бач ОПШТИНСКА УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗАУРБАНИЗАМ, ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ИМОВИНСКО ПРАВНЕ И КОМУНАЛНО

Република Србија Аутономна Покрајина Војводина Општина Бач ОПШТИНСКА УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗАУРБАНИЗАМ, ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ИМОВИНСКО ПРАВНЕ И КОМУНАЛНО Република Србија Аутономна Покрајина Војводина Општина Бач ОПШТИНСКА УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗАУРБАНИЗАМ, ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ИМОВИНСКО ПРАВНЕ И КОМУНАЛНО СТАМБЕНЕ ПОСЛОВЕ Број: 347-1-4/2018-IV -02 ПЛАН РАДА

Више

Страна 196 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 13 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2019 БРОЈ 13 КУРШУМЛИЈА Лист изла

Страна 196 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 13 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2019 БРОЈ 13 КУРШУМЛИЈА Лист изла Страна 196 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 13 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2019 БРОЈ 13 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу члана 46. став 1. тачка 8. и става 6. Закона о

Више

Broj 46

Broj 46 Utorak, 12. 6. 2012. S L U Ž B E N I G L A S N I K B i H Broj 46 - Stranica 97 Na osnovu člana 252. tačka 13., a u vezi sa članom 177. stav (10) Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni

Више

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018 OSNOVE MAŠINSKIH TEHNOLOGIJA 2 TEHNOLOGIJA PLASTIČNOG DEFORMISANJA RAZDVAJANJE (RAZDVOJNO DEFORMISANJE) Razdvajanje (razdvojno deformisanje) je tehnologija kod koje se pomoću mašine i alata u zoni deformisanja

Више

ДРУГИ РЕБАЛАНС ПРОГРАМА УПРАВЉАЊА ЈАВНИМ ПУТЕВИМА И УЛИЦАМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋA ДИРЕКЦИЈA ЗА ИЗГРАДЊУ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН ЗА 20

ДРУГИ РЕБАЛАНС ПРОГРАМА УПРАВЉАЊА ЈАВНИМ ПУТЕВИМА И УЛИЦАМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋA ДИРЕКЦИЈA ЗА ИЗГРАДЊУ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН ЗА 20 ДРУГИ РЕБАЛАНС ПРОГРАМА УПРАВЉАЊА ЈАВНИМ ПУТЕВИМА И УЛИЦАМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋA ДИРЕКЦИЈA ЗА ИЗГРАДЊУ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН ЗА 207.ГОДИНУ Назив: Седиште: Владике Николаја Велимировића

Више

Zbornik radova BSLZ BL 2014.pdf

Zbornik radova BSLZ BL 2014.pdf ПРИМЕНА ТРОРЕПЕРНОГ СИСТЕМА ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ ОПАСНИХ МЕСТА НА ПРИМЕРУ РАСКРСНИЦЕ У БЕОГРАДУ APPLICATION OF THREE-FIXED SYSTEM IDENTIFICATION OF HOT SPOTS- AN EXAMPLE THE CROSSROADS IN BELGRADE Далибор Пешић

Више

NOVOSTI U PONUDI ELEKTRIČNE LAMPE 1 ZNAKOVI 2 SEMAFORI 3 SOLARNI LED ZNAK 4 SIGNALNE PRIKOLICE 5 SignalGrad d.o.o.

NOVOSTI U PONUDI ELEKTRIČNE LAMPE 1 ZNAKOVI 2 SEMAFORI 3 SOLARNI LED ZNAK 4 SIGNALNE PRIKOLICE 5 SignalGrad d.o.o. NOVOSTI U PONUDI ELEKTRIČNE LAMPE 1 ZNAKOVI 2 SEMAFORI 3 SOLARNI LED ZNAK 4 SIGNALNE PRIKOLICE 5 ELEKTRIČNE LAMPE LAMPE Bljeskavice SPECIFIKACIJA PROIZVODA - LED BLJESKALICA svjetleći niz LED BLJESKALICA

Више

Preventivna aktivnost

Preventivna aktivnost РЕПУБЛИКА СРПСКА Министарство саобраћаја и веза РЕПУБЛИКА СРПСКА Министарство унутрашњих послова РЕПУБЛИКА СРПСКА Агенција за безбједност саобраћаја РЕПУБЛИКА СРПСКА Министарство просвјете и културе АУТО

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

OSNOVE SAOBRAĆAJNICA

OSNOVE SAOBRAĆAJNICA Literatura: Katanić, Maletin, AnĊus:Projektovanje puteva Cvetanović: Osnovi puteva prisustvo predavanjima i vježbama 3 poena grafiĉki rad 3-18 poena (uslov za izlazak na završni ispit) kolokvijumi 2x15

Више

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* Возило након зимских услова 2015 АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п *ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством саобраћаја

Више

На основу члана 4. ст. 2. и члана 12. Закона о комуналним дјелатностима ( "Сл. лист РЦГ", број 12/95) и члана 36. став 1. тачка 3. Статута Општине Хер

На основу члана 4. ст. 2. и члана 12. Закона о комуналним дјелатностима ( Сл. лист РЦГ, број 12/95) и члана 36. став 1. тачка 3. Статута Општине Хер На основу члана 4. ст. 2. и члана 12. Закона о комуналним дјелатностима ( "Сл. лист РЦГ", број 12/95) и члана 36. став 1. тачка 3. Статута Општине Херцег Нови ("Сл. лист РЦГ - општински прописи" број 15/04),

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

Microsoft Word - Ispitni zadatak А semafor ceo dokument

Microsoft Word - Ispitni zadatak  А semafor ceo dokument ПРАКТИЧНИ ИСПИТ ЗА КАТЕГОРИЈУ AM, A1, A2, A ИСПИТНИ ЗАДАТАК БРОЈ 1 Практични испит састоји се из: управљања возилом на уређеном полигону за практичну обуку и управљања возилом у саобраћају на јавном путу.

Више

Slide 1

Slide 1 Главна служба за ревизију јавног сектора РС Безбједност саобраћаја на путевима у РС Ревизија учинка РУ 004-12 Ревизорски тим: Бојан Драгишић Дарко Билић Владимир Кременовић и Срђан Шушница Главна служба

Више

Proracun strukture letelica - Vežbe 6

Proracun strukture letelica - Vežbe 6 University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Proračun strukture letelica Vežbe 6 15.4.2019. Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu Danilo M. Petrašinović Jelena M. Svorcan Miloš D. Petrašinović

Више

ODLUKA O ODREĐIVANJU AKUSTIČKIH ZONA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2015 i 32/2017) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom o

ODLUKA O ODREĐIVANJU AKUSTIČKIH ZONA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA (Sl. list Grada Novog Sada, br. 54/2015 i 32/2017) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom o ODLUKA O ODREĐIVANJU AKUSTIČKIH ZONA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2015 i 32/2017) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom određuju se akustičke zone za područja na delu

Више

23

23 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА СОМБОРА Година VII Службени лист Града Сомбора Број 3-25.02.2014. 20. На основу члана 14. и 84. Одлуке о уређењу Града («Службени лист Града Сомбора», бр.5/09,3/11 и 10/13) и члана

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

УЛОГА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

УЛОГА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА УЛОГА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ПРОМОЦИЈИ ОДРЖИВОГ УРБАНОГ САОБРАЋАЈА И БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ ШКОЛСКОГ УЗРАСТА АРАНЂЕЛОВАЦ 20. ОКТОБАР 2016. ОДРЖИВИ УРБАНИ САОБРАЋАЈ ШТА СМО ЗАПАМТИЛИ? ОДРЖИВИ УРБАНИ САОБРАЋАЈ? КОЈИ

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

654

654 На основу члана 21. став 5. Закона о пчеларству ( Службени гласник Републике Српске, број 52/10) и члана 82. став 2. Закона о републичкој управи ( Службени гласник Републике Српске, бр. 118/08, 11/09,

Више

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ Студијски програм: ДРУМСКИ И ГРАДСКИ САОБРАЋАЈ (три године, 180 бодова, акредитован 2013. године) - у примени за студенте уписане 2018/19. до 2019/20. године - НАСТАВНИ ПЛАН -

Више

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU Saobraćajni fakultet Doboj METOD OBRAZOVANJA I VASPITANJA KAŽNJENIH VOZAČA MAGISTARSKI RAD Student: Relja Mirovi

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU Saobraćajni fakultet Doboj  METOD OBRAZOVANJA I VASPITANJA  KAŽNJENIH VOZAČA  MAGISTARSKI RAD    Student: Relja Mirovi REPUBLIKA SRPSKA MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I VEZA AGENCIJA ZA BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA II STRUĈNI SEMINAR BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI METOD SAOBRAĆAJNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA KAŢNJENIH VOZAĈA

Више

Installation manuals

Installation manuals UPUTSTVO ZA UGRADNJU Element za zaptivanje otvora za ispuštanje Pažljivo pročitajte ovo uputstvo pre nego što započnete s ugradnjom. Nemojte ga bacati. Čuvajte ga sa ostalom dokumentacijom za slučaj da

Више

Страна 316 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БР.28 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2018 БРОЈ 28 КУРШУМЛИЈА Лист излази

Страна 316 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БР.28 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2018 БРОЈ 28 КУРШУМЛИЈА Лист излази Страна 316 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БР.28 Датум: 14.12.2018.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2018 БРОЈ 28 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу члана 46.Закона о локалној

Више

На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, број 88/2008), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист

На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, број 88/2008), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, број 88/2008), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша број 1/2013) и члана 12. Правилника о поступку

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU PRIVREMENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 17/2015, 43/2015, 71/2015, 126/2016 i 26/2019)

ODLUKA O POSTAVLJANJU PRIVREMENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 17/2015, 43/2015, 71/2015, 126/2016 i 26/2019) ODLUKA O POSTAVLJANJU PRIVREMENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 17/2015, 43/2015, 71/2015, 126/2016 i 26/2019) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Član 1 Ovom odlukom

Више

untitled

untitled I SADRŽAJ PREDGOVOR... 1 UVODNA RAZMATRANJA... 3 I GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI (GIS)... 5 1. Lokacija... 5 2. Prostorna lokacija... 6 2.1. Koordinatni sistemi... 6 2.1.1. Kartezijanski koordinatni

Више

VOZAČKA DOZVOLA

VOZAČKA  DOZVOLA VOZAČKA DOZVOLA 1. ŠTA JE VOZAČKA DOZVOLA? Motornim vozilom u saobraćaju na putu može samostalno da upravlja samo lice koje ima važeću vozačku dozvolu, stranu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu.

Више

ma??? - Primer 6 Proracun spregnute veze

ma??? - Primer 6 Proracun spregnute veze Primer 6 Proračun spregnute veze Odrediti proračunski moment nosivosti spregnute veze grede i stuba prikazane na skici. Stub je izrađen od vrućevaljanog profila HEA400, a greda od IPE500. Veza je ostvarena

Више

Број: 07

Број: 07 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ЗАВОД ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ Вука Караџића бр. 1, Бањалука, тел: 051/228-282, факс: 051/227-863, www.mpoo.org, е-mail: mpoo@mpoo.vladars.net Број: 07/5.4.2/248-5-43/19

Више