С л у ж б е н и л и с т Општине Бачки Петровац Број: 1 Година: L Бачки Петровац 23. јануара год. С А Д Р Ж А Ј I СКУПШТИНА ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВА

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "С л у ж б е н и л и с т Општине Бачки Петровац Број: 1 Година: L Бачки Петровац 23. јануара год. С А Д Р Ж А Ј I СКУПШТИНА ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВА"

Транскрипт

1 С л у ж б е н и л и с т Општине Бачки Петровац Број: 1 Година: L Бачки Петровац 23. јануара год. С А Д Р Ж А Ј I СКУПШТИНА ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ 1. - Статут Општине Бачки Петровац (пречишћени текст), II ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ 2. - Програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине за годину, 3. - Решење о измени Решења о расподели буџетских средстава намењених спорту, 4. - Решење о измени Решења о расподели буџетских средстава намењених финансирању делатности НВО.

2 Страна 1 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 1. Na osnovu člana 45. stav 1. Statuta Opštine Bački Petrovac ( Službeni list Opštine Bački Petrovac, br. 11/2008, 4/2009, 4/2011 i 14/2013), Komisija za propise Skupštine opštine Bački Petrovac, na svojoj IX sednici, održanoj godine, utvrdila je prečišćeni tekst Statuta Opštine Bački Petrovac. Prečišćeni tekst Statuta Opštine Bački Petrovac obuhvata: Odluku o izmenama i dopunama Statuta Opštine Bački Petrovac ( Službeni list Opštine Bački Petrovac, br. 4/2009), Odluku o drugim izmenama i dopunama Statuta Opštine Bački Petrovac ( Službeni list Opštine Bački Petrovac, br. 4/2011) i Odluku o trećim izmenama i dopunama Statuta Opštine Bački Petrovac ( Službeni list Opštine Bački Petrovac, br. 14/2013). S T A T U T OPŠTINE BAČKI PETROVAC (prečišćeni tekst) P R E D S E D N I C A KOMISIJE ZA PROPISE Milota Tot, s.r. I. OPŠTE ODREDBE Predmet uređivanja Član 1. Ovim Statutom, u skladu sa zakonom, uređuju se prava i dužnosti Opštine Bački Petrovac (u daljem tekstu: Opština), način, uslovi i oblici njihovog ostvarivanja, oblici i instrumenti ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava u Opštini, broj odbornika Skupštine opštine, organizacija i rad organa, način učešća građana u upravljanju i odlučivanju o poslovima iz nadležnosti Opštine, osnivanje i rad mesne zajednice i drugih oblika mesne samouprave, kao i druga pitanja od značaja za Opštinu. Položaj Opštine Član 2. Opština je osnovna teritorijalna jedinica u kojoj se ostvaruje lokalna samouprava, u skladu sa Ustavom, zakonom i ovim Statutom. Pravo građana na lokalnu samoupravu ostvaruje se neposredno ili preko slobodno izabranih predstavnika, upravljanjem javnim poslovima od neposrednog interesa, zajedničkog i opšteg interesa za lokalnu samoupravu, u skladu sa Ustavom, zakonom i ovim Statutom. Opština je u sastavu Republike Srbije, u okviru teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine.

3 Страна 2 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Član 3. Osnivanje i ukidanje Opštine kao jedinice lokalne samouprave, utvrđivanje njene teritorije i sedišta, menjanje granica i sedišta opštine uređuje se zakonom, uz prethodno pribavljanje mišljenja građana putem savetodavnog referenduma, skupštine opštine kao i nadležnog organa Autonomne Pokrajine. Teritorija Član 4. Teritoriju Opštine čine naseljena mesta koje ulaze u njen sastav, i to: Bački Petrovac (naselje gradskog karaktera), Gložan, Kulpin i Maglić, sa područjima istoimenih katastarskih opština. Član 5. O poslovima Opštine odlučuju građani, pod uslovima i na način utvrđen Ustavom, zakonom i ovim Statutom. Svojstvo pravnog lica Član 6. Opština ima svojstvo pravnog lica. Sedište Opštine je u Bačkom Petrovcu, ul. Kolarova 6. Pečat Član 7. Organi Opštine imaju pečat okruglog oblika, sa ispisanim sledećim tekstom: - prvi red : Republika Srbija, - drugi red: Autonomna Pokrajina Vojvodina, - treći red: Opština Bački Petrovac, - četvrti red: naziv organa Opštine, - u sredini pečata: grb Republike Srbije. Tekst pečata ispisuje se na jezicima i pismu koji su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji i Opštini, izrađen u skladu sa Ustavom i zakonom. Prečnik pečata Opštine iznosi od 40 mm do 60 mm. Simboli Opštine i njihova upotreba Član 8. Opština ima svoje simbole (grb i zastavu) i svoj praznik. Simboli Opštine mogu se isticati samo uz državne simbole.

4 Страна 3 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 U službenim prostorijama organa Opštine ističu se samo državni simboli, simboli AP Vojvodine, grb i zastava Opštine, kao i simboli nacionalnih manjina čiji je jezik u službenoj upotrebi na teritoriji Opštine. Simboli Opštine, način njihovog korišćenja kao i praznik Opštine uređuju se posebnom odlukom Skupštine opštine. Naseljena mesta u Opštini mogu utvrditi svoje simbole (grb i zastavu) i svoj praznik, uz prethodnu saglasnost organa Opštine. Skupština opštine dostavlja Statut i druga akta kojima se uređuju simboli i praznici iz stava 1. i 5. ovog člana nadležnom ministarstvu, radi davanja prethodne saglasnosti. Jezik i pismo Član 9. Na teritoriji Opštine u službenoj upotrebi je srpski jezik i ćirilično pismo i slovački jezik i njegovo pismo. U slučaju službenog korišćenja latiničkog pisma, tekst na srpskom jeziku i latiničkom pismu ispisuje se posle teksta na ćiriličkom pismu, ispod ili desno od njega. Praznik Opštine Član 10. Opština ima svoj praznik. Praznik Opštine uređuje se posebnom odlukom Skupštine opštine. Nagrade i javna priznanja Član 11. U Opštini se na način i pod uslovima utvrđenim posebnom odlukom Skupštine opštine mogu dodeljivati nagrade i druga javna priznanja, dodeljivati zvanja počasnog građanina Opštine, proglašavati za bratske gradove i jedinice lokalne samouprave, ustanovljavati drugi vidovi priznanja i saradnje, u skladu sa zakonom. Nagrade i priznanja Opštine dodeljuju se po pravilu na praznik Opštine Dan Opštine. Utvrđivanje naziva ulica, trgova, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta Član 12. Opština utvrđuje nazive ulica, trgova, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na svojoj teritoriji posebnom odlukom, uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave. U postupku promene naziva ulica, trgova, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta pribavlja se mišljenje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

5 Страна 4 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Rad Opštine je javan. Javnost rada Član 13. Javnost rada i obaveštavanje građana bliže se uređuje posebnom odlukom Skupštine opštine, u skladu sa zakonom i ovim Statutom. Imovina Opštine Član 14. Opština ima svoju imovinu. Imovinom Opštine samostalno upravljaju i raspolažu organi Opštine, u skladu sa Zakonom. II. NADLEŽNOSTI OPŠTINE Član 15. Opština vrši poslove iz svoje nadležnosti utvrđene Ustavom i zakonom, poslove iz okvira prava i dužnosti Republike koji su joj zakonom povereni, kao i poslove koje joj poveri Autonomna Pokrajina svojom odlukom. 1. Izvorni poslovi Opštine Član 16. Opština, preko svojih organa, u skladu sa Ustavom i zakonom: 1) donosi program razvoja; 2) donosi prostorni plan Opštine; 3) donosi urbanističke planove; 4) donosi budžet i usvaja završni račun; 5) utvrđuje stope izvornih prihoda Opštine, kao i način i merila za određivanje visine lokalnih taksi i naknada; 6) uređuje i obezbeđuje obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti (prečišćavanje i distribucija vode, prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda, proizvodnju i snabdevanje parom i toplom vodom, linijski gradski i prigradski prevoz putnika u drumskom saobraćaju, održavanje čistoće u naseljima, održavanje deponija, uređivanje, održavanje i korišćenje pijaca, parkova, zečenih, rekreacionih i drugih javnih površina, javnih parkirališta, javnu rasvetu, uređivanje i održavanje grobalja i sahranjivanje i dr., kao i organizacione, materijalne i druge uslove za njihovo obavljanje; 7) stara se o održavanju stambenih zgrada i bezbednosti njihovog korišćenja i utvrđuje visinu naknade za održavanje stambenih zgrada;

6 Страна 5 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 8) sprovodi postupak iseljenja bespravno useljenih lica u stanove i zajedničke prostorije u stambenim zgradama; 9) donosi programe uređenja građevinskog zemljišta, uređuje i obezbeđuje vršenje poslova uređenja i korišćenja građevinskog zemljišta i utvrđuje visinu naknade za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta; 10) donosi programe i sprovodi projekte lokalnog ekonomskog razvoja i stara se o unapređenju opšteg okvira za privređivanje u Opštini, promoviše ekonomske potencijale Opštine, inicira usklađivanje obrazovnih profila u školama sa potrebama privrede, olakšava poslovanje postojećih privrednih subjekata i podstiče osnivanje novih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mesta; 11) uređuje i obezbeđuje korišćenje poslovnog prostora kojim upravlja, utvrđuje visinu naknade za korišćenje poslovnog prostora i vrši nadzor nad korišćenjem poslovnog prostora; 12) stara se o zaštiti životne sredine, donosi programe korišćenja i zaštite prirodnih vrednosti i programe zaštie životne sredine, odnosno lokalne akcione i sanacione planove, u skladu sa strateškim dokumentima i svojim interesima i specifičnostima i utvrđuje posebnu naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine; 13) uređuje i obezbeđuje obavljanje poslova koji se odnose na izgradnju, rehabilitaciju i rekonstrukciju, održavanje, zaštitu, korišćenje, razvoj i upravljanje lokalnim i nekategorisanim putevima, kao i ulicama u naselju; 14) uređuje i obezbeđuje posebne uslove i organizaciju auto-taksi prevoza putnika; 15) uređuje i obezbeđuje organizaciju prevoza u linijskoj plovodbi koji se vrši na teritoriji Opštine i određuje delove obale i vodenog prostora na kojima se mogu graditi hidrograđevinski objekti i postavljati plovni objekti; 16) osniva robne rezerve i utvrđuje njihov obim i strukturu, uz saglasnost nadležnog ministarstva, radi zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva; 17) osniva ustanove i organizacije u oblasti osnovnog obrazovanja i kulture od značaja za Opštinu i za pripadnike svih nacionalnih zajednica, primarne zdravstvene zaštite, fizičke kulture, sporta, dečije zaštite i turizma, prati i obezbeđuje njihovo funkcionisanje; 18) osniva ustanove u oblasti socijalne zaštite i prati i obezbeđuje njihovo funkcionisanje, daje dozvole za početak rada ustanova socijalne zaštite koje osnivaju druga pravna i fizička lica, utvrđuje ispunjenost uslova za pružanje usluga socijalne zaštite, utvrđuje normative i standarde za obavljanje delatnosti ustanova čiji je osnivač, donosi propise o pravima u socijalnoj zaštiti i obavlja poslove državnog staratelja; 19) organizuje vršenje poslova u vezi sa zaštitom kulturnih dobara od značaja za Opštinu i za nacionalne zajednice čiji pripadnici žive na teritoriji Opštine, podstiče razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva svih nacionalnih zajednica na teritoriji Opštine, obezbeđuje sredstva za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture od značaja za Opštinu i za nacionalne zajednice čiji pripadnici žive na teritoriji Opštine i stvara uslove za rad muzeja i biblioteka i drugih ustanova kulture čiji je osnivač; 20) organizuje zaštitu od elementarnih i drugih većih nepogoda i zaštitu od požara i stvara uslove za njihovo otklanjanje, odnosno ublažavanje njihovih posledica; 21) donosi osnove zaštite, korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta i stara se o njihovom sprovođenju, određuje erozivna područja, stara se o korišćenju

7 Страна 6 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 pašnjaka i odlučuje o privođenju pašnjaka drugoj kulturi; 22) uređuje i utvrđuje način korišćenja i upravljanja izvorima, javnim bunarima i česmama, utvrđuje vodoprivredne uslove, izdaje vodoprivredne saglasnosti i vodoprivredne dozvole za objekte lokalnog značaja; 23) stara se i obezbeđuje uslove za očuvanje, korišćenje i unapređenje područja sa prirodnim lekovitim svojstvima; 24) podstiče i stara se o razvoju turizma na svojoj teritoriji i utvrđuje visinu boravišne takse; 25) stara se o razvoju i unapređenju ugostiteljstva, zanatstva i trgovine, uređuje radno vreme, mesta na kojima se mogu obavljati određene delatnosti i druge uslove za njihov rad; 26) podstiče i stara se o razvoju sporta i fizičke kulture; 27) upravlja imovinom Opštine i koristi sredstva u državnoj svojini i stara se o njihovom očuvanju i uvećanju; 28) uređuje i organizuje vršenje poslova u vezi sa držanjem i zaštitom domaćih i egzotičnih životinja; 29) organizuje vršenje poslova pravne zaštite svojih prava i interesa; 30) obrazuje organe, organizacije i službe za potrebe Opštine i uređuje njihovu organizaciju i rad; 31) stvara uslove za unapređivanje, ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava; 32) donosi strategije i usvaja posebne mere u cilju otklanjanja nejednakosti i stvaranja jednakih mogućnosti ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava, pomaže razvoj različitih oblika samopomoći i solidarnosti sa licima sa posebnim potrebama kao i sa licima koja su suštinski u nejednakom položaju sa ostalim građanima i podstiče aktivnosti i pruža pomoć organizacijama invalida i drugim socijalno-humanitarnim organizacijama na svojoj teritoriji; 33) podstiče i pomaže razvoj zadrugarstva; 34) organizuje službu pravne pomoći građanima; 35) stara se o ostvarivanju, zaštiti i unapređenju ljudskih prava i individualnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina i etničkih grupa; stara se o ostvarivanju, zaštiti i unapređenju ravnopravnosti žena i muškaraca, usvaja strategije i posebne mere usmerene na stvarnje jednakih mogućnosti ostvarivanja prava i otklanjanje neravnopravnosti; 36) utvrđuje jezike i pisma nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji Opštine i obezbeđuje njihovo ravnopravno korišćenje u postupcima pred organima Opštine, javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama i službama čiji je osnivač Opština, obezbeđuje ispisivanje naziva mesta, reka, jezera i drugih geografskih naziva, naziva ulica i trgova, naziva organa Opštine, saobraćajnih znakova, obaveštenja i upozorenja za javnost, i drugih javnih natpisa na jeziku i pismu nacionalne manjine koji je u službenoj upotrebi u Opštini; 37) stara se o javnom informisanju od lokalnog značaja i obezbeđuje uslove za javno informisanje na srpskom jeziku i jeziku nacionalnih manjina koji se koriste na teritoriji Opštine, osniva televizijske i radio-stanice radi izveštavanja na jeziku nacionalnih manjina koji je u Opštini u službenoj upotrebi, kao i radi izveštavanja na jeziku nacionalnih manjina koji nije u službenoj upotrebi, kada takvo izveštavanje predstavlja dostignuti nivo manjinskih prava; 38) propisuje prekršaje za povrede opštinskih propisa;

8 Страна 7 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 39) obrazuje inspekcijske službe i vrši inspekcijski nadzor nad izvršenjem propisa i drugih opštih akata iz nadležnosti Opštine; 40) uređuje organizaciju i rad mirovnih veća; 41) uređuje i obezbeđuje upotrebu imena, grba i drugog obeležja Opštine; 42) pomaže rad organizacija i udruženja građana; 43) uređuje i stvara uslove za brigu o mladima, donosi i realizuje strategiju i akcioni plan politike za mlade i stvara uslove za omladinsko organizovanje; 44) preko svojih organa vrši pripreme, organizuje i učestvuje u zaštiti i spasavanju ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine u vanrednim situacijama izazvanih elementarnim nepogodama i drugim nesrećama odnosno preduzima mere za ublažavanje i otklanjanje posledica njihovog delovanja, proglašava i upravlja vanrednim situacijama na teritoriji opštine, učestvuje u organizaciji, razvoju i sprovođenju mera civilne zaštite i preduzima druge mere i aktivnosti u zaštiti i spasavanju i donosi akta iz ove oblasti u skladu sa zakonom; 45) obavlja poslove priprema za odbranu, izrađuje svoj plan odbrane koji je sastavni deo Plana odbrane Republike Srbije; preduzima mere za usklađivanje priprema za odbranu pravnih lica u delatnostima iz svoje nadležnosti, preduzima mere za funkcionisanje lokalne samouprave u ratnom i vanrednom stanju; sprovodi mere pripravnosti i preduzima druge mere potrebne za prelazak na organizaciju u ratnom i vanrednom stanju odnosno obavlja i druge poslove iz ove oblasti određene zakonom; 46) u ratnom i vanrednom stanju izvršava zakone, druge propise i opšta akta Narodne skupštine i Vlade, kao i propise donete iz nadležnosti organa autonomnih pokrajina i organa jedinica lokalne samouprave; 47) obavlja i druge poslove od neposrednog interesa za građane, u skladu sa Ustavom, zakonom i ovim Statutom. Član 17. Ovim Statutom i drugim opštim aktima Opštine bliže se uređuje način, uslovi i oblik ostvarivanja poslova iz njenog izvornog delokruga. 2. Povereni poslovi Član 18. Pojedini poslovi državne uprave zakonom se mogu poveriti Opštini. Pojedina pitanja iz svoje nadležnosti Autonomna pokrajina može odlukom poveriti Opštini. Za vršenje poverenih nadležnosti sredstva obezbeđuje Republika Srbija ili Autonomna pokrajina, zavisno od toga ko je poverio nadležnosti. Član 19. Kao poverene poslove Opština obavlja pojedine poslove inspekcijskog nadzora iz oblasti prosvete, zdravstva, zaštite životne sredine, rudarstva, prometa roba i usluga, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i druge inspekcijske poslove u skladu sa zakonom.

9 Страна 8 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Član 20. U ostvarivanju poslova iz svog izvornog delokruga odnosno poverenih poslova, Opština sarađuje sa drugim jedinicama lokalne samouprave (opštine i gradovi), organima Autonomne pokrajine i organima Republike Srbije. Odnosi državnih organa i organa Autonomne pokrajine sa organima Opštine zasnivaju se na pravima i obavezama koji su utvrđeni Ustavom i zakonom. 3.1 Javne službe Opštine Član 21. Za ostvarivanje svojih prava i dužnosti i za zadovoljavanje potreba lokalnog stanovništva Opština može posebnom odlukom osnivati preduzeća, ustanove i druge organizacije koje vrše javnu službu. 3.2 Imenovanje organa javnih službi Opštine Član 22. Skupština opštine imenuje članove upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi čiji je osnivač na period od četiri godine, osim kada je to zakonom drugačije predviđeno. 3.3 Sastav organa javnih službi Član 23. Prilikom imenovanja članova u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi čiji je osnivač Opština, a naročito onih javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi koje su od značaja za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, Opština je dužna da vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva Opštine i o odgovarajućoj zastupljenosti nacionalnih manjina u ovim organima. 3.4 Postupak imenovanja direktora javne službe Član 24. Ako zakonom nije uređen postupak izbora direktora javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi čiji je osnivač ili većinski vlasnik Opština, Skupština opštine imenuje direktore posle sprovedenog javnog konkursa. Izveštaj o rezultatima konkursa iz stava 1. ovog člana podnosi se Skupštini opštine najmanje 15 dana pre donošenja odluke o imenovanju, osim ako zakonom nije drugačije određeno.

10 Страна 9 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број Saglasnost na planove i program poslovanja javne službe Član 25. Preduzeća, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač ili većinski vlasnik Opština dužni su da Skupštini opštine dostavljaju na saglasnost višegodišnje planove rada i razvoja, kao i godišnji program poslovanja. 3.6 Poveravanje poslova pravnom ili fizičkom licu Član 26. Opština može ugovorom, na načelima konkurencije i javnosti, poveriti pravnom ili fizičkom licu, obavljanje pojedinih poslova iz svoje nadležnosti. Poveravanje poslova iz stava 1. ovog člana uređuje se odlukom Skupštine opštine. 3.7 Podnošenje Skupštini opštine izveštaja o radu javnih službi Član 27. Preduzeća, ustanove i druge organizacije koje vrše javnu službu dužne su da, najmanje jednom godišnje podnose Skupštini opštine izveštaj o svom radu, najkasnije do 30. aprila tekuće godine za prethodnu godinu. III. ORGANI OPŠTINE Član 28. Organi Opštine su: Skupština opštine, predsednik Opštine, Opštinsko veće i Opštinska uprava. Prezumpcija nadležnosti Član 29. Poslove Opštine vrše organi Opštine u okviru svoje nadležnosti utvrđene zakonom i ovim Statutom. Ako zakonom ili drugim propisom nije utvrđeno koji organ je nadležan za obavljanje poslova iz nadležnosti Opštine, sve poslove koji se odnose na uređivanje odnosa iz nadležnosti Opštine vrši Skupština opštine, a poslove koji su po svojoj prirodi izvršni, vrše izvršni organi Opštine. Ako se radi o izvršnim poslovima a nije određeno koji je izvršni organ Opštine nadležan za njihovo obavljanje, nadležno je Opštinsko veće.

11 Страна 10 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 a.) Skupština opštine Položaj Skupštine opštine Član 30. Skupština opštine je najviši organ Opštine koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti, utvrđene Ustavom, zakonom i ovim Statutom. Sastav Skupštine opštine Član 31. Skupštinu opštine čine odbornici, koje biraju građani na neposrednim izborima, tajnim glasanjem, u skladu sa zakonom i ovim Statutom. Skupština opštine smatra se konstituisanom izborom predsednika Skupštine opštine i postavljanjem sekretara Skupštine opštine. Skupština opštine ima 31 odbornika. Broj odbornika Član 32. Mandat Član 33. Odbornici Skupštine opštine se biraju na četiri godine. Izbor odbornika Skupštine opštine i sva druga pitanja vezana za izbor odbornika Skupštine opštine uređuju se i sprovode u skladu sa zakonom. Nadležnost Skupštine opštine Član 34. Skupština opštine, u skladu sa zakonom: 1) donosi Statut Opštine i Poslovnik Skupštine opštine; 2) donosi budžet i usvaja završni račun budžeta Opštine; 3) utvrđuje stope izvornih prihoda Opštine, kao i način i merila za određivanje visine lokalnih taksi i naknada; 4) podnosi inicijativu za pokretanje postupka osnivanja i ukidanja Opštine ili promene teritorije Opštine; 5) donosi program razvoja Opštine i pojedinih delatnosti; 6) donosi prostorni plan i urbanističke planove Opštine i uređuje korišćenje građevinskog zamljišta;

12 Страна 11 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 7) donosi propise i druge opšte akte; 8) raspisuje opštinski referendum i referendum na delu teritorije Opštine, izjašnjava se o predlozima sadržanim u građanskoj inicijativi i utvrđuje predlog odluke o samodoprinosu; 9) osniva službe, javna preduzeća, ustanove i organizacije, utvrđene ovim Statutom i vrši nadzor nad njihovim radom; 10) imenuje i razrešava upravni i nadzorni odbor, imenuje i razrešava direktore javnih preduzeća, ustanova, organizacija i službi, čiji je osnivač i daje saglasnost na njihove statute, u skladu sa zakonom; 11) bira i razrešava predsednika Skupštine i zamenike predsednika Skupštine; 12) postavlja i razrešava sekretara Skupštine; 13) bira i razrešava predsednika Opštine i na predlog predsednika Opštine, bira zamenika predsednika Opštine i članove Opštinskog veća; 14) utvrđuje opštinske takse i druge lokalne prihode koji Opštini pripadaju po zakonu; 15) utvrđuje naknadu za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta; 16) donosi akt o javnom zaduživanju Opštine, u skladu sa zakonom kojim se uređuje javni dug; 17) donosi godišnji program pribavljanja nepokretnosti za potrebe organa Opštine, uz saglasnost Vlade Republike Srbije i pokreće postupak otuđenja nepokretnosti pred nadležnim organima; 18) propisuje radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata; 19) daje mišljenje o republičkom, pokrajinskom i regionalnom prostornom planu; 20) osniva stalna i privremena radna tela za razmatranje pitanja iz njene nadležnosti; 21) daje mišljenje o zakonima kojima se uređuju pitanja od interesa za lokalnu samoupravu; 22) razmatra izveštaj o radu i daje saglasnost na program rada korisnika budžeta; 23) odlučuje o saradnji i udruživanju sa gradovima i opštinama, udruženjima, nevladinim organizacijama; 24) informiše javnost o svom radu; 25) pokreće postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti zakona ili drugog opšteg akta Republike Srbije ili Autonomne Pokrajine kojim se povređuje pravo na lokalnu samoupravu; 26) daje saglasnost na upotrebu imena, grba i drugog obeležja Opštine; 27) razmatra i usvaja godišnje izveštaje o radu javnih preduzeća, ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač ili većinski vlasnik Opština; 28) razmatra godišnji izveštaj zaštitnika građana o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u Opštini; 29) donosi mere i usvaja preporuke za unapređenje ljudskih i manjinskih prava; 30) obrazuje štab i imenuje članove Opštinskog štaba za vanredne situacije; 31) usvaja godišnji plan rada i izveštaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije; 32) donosi odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, plan i program razvoja sistema zaštite i spasavanja kao i druge akte iz oblasti vanrednih situacija, 33) obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i ovim Statutom.

13 Страна 12 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Kvorum za rad i odlučivanje Član 35. Skupština opštine odlučuje ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja odbornika. Odluke se donose većinom glasova prisutnih odbornika, ukoliko zakonom ili ovim Statutom nije drukčije određeno. Većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine opštine odlučuje se o sledećim pitanjima: - promeni i o donošenju Statuta, - donošenju budžeta Opštine, - donošenju programa razvoja Opštine i pojedinih delatnosti, - donošenju prostornog plana Opštine, - donošenju urbanističkih planova, - odlučivanju o javnom zaduživanju Opštine, - odlučivanju o saradnji i udruživanju sa drugim jedinicama lokalne samouprave i o saradnji sa jedinicama lokalne samouprave u drugim državama, - odlučivanju o nazivima ulica, trgova, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta Opštine, - izboru predsednika Skupštine opštine, - izboru zamenika predsednika Skupštine opštine, - izboru predsednika Opštine, - izboru zamenika predsednika Opštine, - izboru članova Opštinskog veća, o obrazovanju i ukidanju mesnih zajednica na teritoriji Opštine i - Odluci o Savetu za međunacionalne odnose. Sazivanje Član 36. Sednicu Skupštine opštine saziva predsednik Skupštine, po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca. Predsednik Skupštine je dužan da sednicu Skupštine opštine zakaže na zahtev predsednika Opštine, Opštinskog veća ili jedne trećine odbornika, u roku od 7 dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. Ako predsednik Skupštine ne zakaže sednicu Skupštine opštine u roku iz stava 2. ovog člana, sednicu može zakazati podnosilac zahteva, a istom predsedava odbornik koga odredi podnosilac zahteva. Predsednik Skupštine može odložiti sednicu koju je sazvao samo u slučaju kada ne postoji kvorum potreban za rad, a u drugim slučajevima o odlaganju sednice odlučuje Skupština većinom glasova prisutnih odbornika.

14 Страна 13 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Javnost rada Član 37. Sednice Skupštine opštine su javne. Skupština opštine može odlučiti da sednica Skupštine ne bude javna iz razloga bezbednosti i drugih razloga utvrđenih zakonom. Radna tela Skupštine opštine Član 38. Skupština opštine osniva stalna, posebna i povremena radna tela za razmatranje pitanja iz njene nadležnosti. Radna tela daju mišljenje na predloge propisa i odluka koje donosi Skupština opštine i obavljaju druge poslove utvrđene ovim Statutom. a.) Stalna i povremena radna tela Skupštine opštine Član 39. Skupština opštine obrazuje komisije kao svoja stalna radna tela radi razmatranja pojedinih pitanja iz svoje nadležnosti. Komisije kao stalna radna tela Skupštine daju mišljenje o predlozima odluka i drugih akata koje donosi Skupština opštine i obavljaju druge poslove u skladu sa Poslovnikom Skupštine opštine i drugim aktima Opštine. Skupština opštine, po potrebi, može obrazovati i svoja povremena radna tela radi razmatranja određenih pitanja i izvršavanja određenog zadatka iz svoje nadležnosti. Član 39.a. Skupština opštine bira članove stalnih radnih tela iz sastava odbornika i građana, na predlog odborničkih grupa, a srazmerno broju odbornika koje imaju u Skupštini opštine. Članovi stalnih radnih tela biraju se za mandatni period za koji je izabrana Skupština opštine, s tim, što mogu biti razrešeni i pre isteka tog vremena. Član 39.b. Skupština opštine, na predlog odbornika, odborničkih grupa, predsednika Opštine ili Opštinskog veća može obrazovati povremena radna tela. Članovi povremenog radog tela mogu biti birani iz reda odbornika i građana. Član 40. Stalna radna tela Skupštine opštine su: 1. Komisija za privredu, urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine,

15 Страна 14 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 2. Komisija za budžet i finansije, 3. Komisija za društvene delatnosti, 4. Komisija za propise, predstavke i pritužbe i primopredaju dužnosti i službenih akata 5. Komisija za kadrovska pitanja i radne odnose, 6. Komisija za administrativno-mandatna pitanja, 7. Komisija za pitanja raspolaganja nepokretnim stvarima u javnoj svojini Opštine, 8. Komisija za planove, 9. Komisija za priznanja i 10. Izborna komisija. Komisija za privredu, urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Član 41. Komisija za privredu, urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine je nadležna da daje inicijative vezane za ekonomski razvoj, razmatra strategije i planove ekonomskog razvoja i prati sprovođenje planova i programa lokalnog ekonomskog razvoja, razmatra pitanja iz oblasti stambeno-komunalne delatnosti, urbanizma, uređivanja i korišćenja građevinskog zemljišta, prati rad javnih preduzeća čiji je osnivač Opština i predlaže mere za unapređenje njihovog rada, razmatra pitanja i predlaže mere od značaja za očuvanje i zaštitu životne sredine. Stalni sastav komisije čini sedam članova, koji se biraju iz reda odbornika i iz reda stručnjaka za pitanja privrede, urbanizma, stambeno-komunalne delatnosti i zaštite životne sredine. Predsednik komisije bira se na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozivati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju ili iniciraju. Komisija za budžet i finansije Član 42. Komisija za budžet i finansije prati i razmatra pitanja iz oblasti budžeta i finansija iz nadležnosti Skupštine opštine, razmatra predloge odluka o budžetu i završnom računu budžeta, taksama i drugim naknadama, kao i druga pitanja iz oblasti budžeta i finansija. Komisiju čini sedam članova, koji se biraju iz reda odbornika i iz reda stručnjaka za pitanja budžeta i finansija. Predsednik komisije se bira na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozivati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju. (Član 43. brisan u potpunosti)

16 Страна 15 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Komisija za društvene delatnosti Član 44. Komisija za društvene delatnosti prati i razmatra pitanja iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, nauke, kulture, informisanja, socijalne zaštite i brige o deci, javnih ustanova, zdravstva, sporta i predlaže mere za unapređenje njihovog rada. Stalni sastav komisije čine pet članova i to iz reda odbornika, odnosno iz reda stručnjaka za pitanja društvenih delatnosti. Predsednik komisije se bira na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozvati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju. Komisija za propise, predstavke i pritužbe i primoipredaju dužnosti i službenih akata Član 45. Komisija za propise, predstavke i pritužbe i primopredaju dužnosti i službenih akata razmatra predloge odluka i drugih akata koji su upućeni Skupštini opštine na razmatranje sa aspekta njihove usklađenosti sa zakonom, utvrđuje predlog odluke o autentičnom tumačenju odluka, drugih propisa i akata koje je donela Skupština opštine, utvrđuje prečišćeni tekst odluka i drugih akata Skupštine opštine, razmatra predstavke i pritužbe građana koje građani ušućuju Skupštini opštine, ispituje njihovu osnovanost i predlaže mere koje treba preduzeti u cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, kontroliše primopredaju dužnosti i službenih akata između funkcionera koji predaje dužnost i novoizabranog, novopostavljenog odnosno novoimenovanog funkcionera koji prima dužnost u Opštini Bački Petrovac. Komisiju čine predsednik i četiri člana iz reda odbornika odnosno iz reda građana stručnjaka za određene oblasti. Predsednik komisije bira se na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozvati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju. Komisija za kadrovska pitanja i radne odnose Član 46. Komisija za kadrovska pitanja i radne odnose: - priprema predloge za izbore, imenovanja i određivanje članova organa i predstavnika Skupštine u organe određene propisima Opštine i zakonom, a za koje nije predviđeno da ih neki drugi organi predlože, - odlučuje u prvom stepenu o pravima po osnovu rada lica koja bira ili imenuje Skupština i daje predloge i mišljenja Skupštini o ispunjenosti uslova za sprovođenje postupka za razrešenje tih lica, - odlučuje o pitanjima naknade troškova odbornicima, plata i naknada licima biranim i imenovanim u organe Skupštine i licima angažovanim u radu organa Skupštine.

17 Страна 16 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Komisiju čine predsednik i četiri člana iz reda odbornika Skupštine odnosno iz reda građana.predsednik komisije bira se na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozvati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju. (Član 47. brisan u potpunosti) Komisija za administrativno-mandatna pitanja Član 48. Komisija za administrativno-mandatna pitanja razmatra: - razloge prestanka mandata pojedinih odbornika i o tome podnosi izveštaj Skupštini, - daje predlog za verifikaciju mandata novoizabranih odbornika Skupštine, - druga pitanja u vezi sa mandatno-imunitetskim pravima odbornika. Komisiju čine predsednik i dva člana iz reda odbornika. Predsednik komisije bira se na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozvati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju. Komisija za pitanja raspolaganja nepokretnim stvarima u svojini Opštine Član 49. Komisija za pitanja raspolaganja nepokretnim stvarima u javnoj svojini Opštine razmatra pitanja vezana za raspolaganje nepokretnim stvarima u vezi kojih Skupština opštine odlučuje u skladu sa zakonom. Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana. Predsednik komisije bira se na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozvati stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju. Komisija za planove Član 50. Komisija za planove obrazuje se radi pružanja stručne pomoći za obavljanje poslova u postupku izrade prostornog plana Opštine, izrade i sprovođenja urbanističkih planova, kao i davanje stručnog mišljenja o idejnim projektima po zahtevu Opštinske uprave kao i za obavljanje drugih poslova shodno zakonu o planiranju i izgradnji. Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i pet članova. Predsednik komisije bira se na predlog predsednika Skupštine opštine. Komisija može na svoje sednice pozvati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju.

18 Страна 17 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Komisija za priznanja Član 51. Komisija za priznanja sprovodi postupak za dodelu Nagrade Opštine Bački Petrovac, Posebnog javnog priznanja Opštine Bački Petrovac i Sportskog priznanja, u skladu sa posebnom odlukom Skupštine opštine koja reguliše ovu materiju. Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana. Predsednika, zamenika predsednika i članove Komisije bira Skupština opštine iz reda odbornika i građana, na period od 4 godine. Komisija može na svoje sednice pozvati i druge stručnjake i zainteresovane subjekte, zavisno od pitanja koja se razmatraju i iniciraju. Član 52. Način predlaganja i izbora članova radnih tela, sazivanje sednica, rad radnih tela na sednicama i ostala pitanja vezana za radna tela Skupštine opštine regulišu se Poslovnikom Skupštine opštine. b.) Posebna radna tela Skupštine opštine Član 53. Pored stalnih radnih tela Skupština opštine osniva posebna radna tela, kao što je Savet za praćenje primene etičkog kodeksa, Savet za mlade i Savet za rodnu ravnopravnost. b.1. Savet za praćenje primene etičkog kodeksa Član 54. Savet za praćenje primene etičkog kodeksa: 1) prati da li se funkcioneri pridržavaju odredaba etičkog kodeksa; 2) prikuplja informacije koje se odnose na ponašanje funkcionera u vezi sa etičkim kodeksom; 3) prati i analizira događaje i pojave od značaja za uspešnu primenu etičkog kodeksa; 4) promoviše primenu etičkog kodeksa u Opštini i šire; 5) predlaže i samostalno sprovodi radnje koje vode unapređenju primene etičkog kodeksa; 6) pruža savete i mišljenja funkcionerima, građanima, sredstvima javnog informisanja, organima i organizacijama u vezi sa primenom etičkog kodeksa; 7) ostvaruje saradnju sa institucijama koje rade u srodnim delatnostima; 8) obavlja i druge poslove određene ovim Statutom i drugim propisima.

19 Страна 18 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Savet vodi registar lica koja se smatraju funkcionerima Opštine u smislu etičkog kodeksa koji sadrži podatke o: funkcijama u Opštini na koje se etički kodeks primenjuje, imenima i osnovnim ličnim podacima funkcionera koji te funkcije vrše i bitnim podacima koji se odnose na poštovanje etičkog kodeksa od strane pojedinih funkcionera. Broj članova, način rada, ovlašćenja Saveta, kao i sadržina registra, uređuju se aktom Skupštine opštine. b.2. Savet za mlade Član 55. Savet za mlade: 1) inicira i učestvuje u izradi lokalne omladinske politike u oblasti obrazovanja, sporta, korišćenja slobodnog vremena, povećanja zaposlenosti, informisanja, aktivnog učešća, obezbeđivanju jednakih šansi, zdravstva, kulture, ravnopravnosti polova, sprečavanju nasilja i kriminaliteta, pristupa pravima, održivog razvoja i životne sredine i drugim oblastima od značaja za mlade; 2) učestvuje u izradi posebnih lokalnih akcionih planova, programa i politike u saglasnosti sa Nacionalnom strategijom za mlade i prati njihovo ostvarivanje; 3) daje mišljenje o pitanjima od značaja za mlade i o njima obaveštava organe Opštine; 4) daje mišljenje na nacrte propisa i odluka koje donosi Skupština opštine u oblastima značajnim za mlade; 5) usvaja godišnje i periodične izveštaje o ostvarivanju lokalne omladinske politike i lokalnih akcionih planova i programa za mlade i podnosi ih Skupštini opštine, predsedniku Opštine i Opštinskom veću; 6) inicira pripremu projekata ili učešće Opštine u programima i projektima za mlade u cilju unapređenja položaja mladih i obezbeđenja ostvarivanja njihovih prava koja su u nadležnosti Opštine; 7) podstiče saradnju između Opštine i omladinskih organizacija i udrženja i daje podršku realizaciji njihovih aktivnosti; 8) podstiče ostvarivanje međuopštinske saradnje koja se odnosi na omladinu i o tome obaveštava organe Opštine; 9) daje mišljenje o predlozima projekata od značaja za mlade koji se delimično ili potpuno finansiraju iz budžeta Opštine, prati njihovo ostvarivanje i daje svoje mišljenje nadležnom organu Opštine. Član 56. Savet za mlade ima 7 članova. Predsednik i članovi Saveta za mlade biraju se na period od četiri godine, a po isteku mandata mogu biti ponovo izabrani. Član 57. Predsednika i članove Saveta za mlade bira Skupština opštine na predlog predsednika Skupštine opštine, predsednika Opštine, odborničkih grupa, mesnih

20 Страна 19 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 zajednica, udruženja građana, omladinskih organizacija i udruženja, škola i drugih javnih službi sa teritorije Opštine. Skupština opštine bira članove Saveta za mlade iz sastava građana, stručnjaka, predstavnika udruženja, predstavnika škola i drugih javnih službi vodeći računa o ravnopravnosti polova i zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina. Savet za mlade čine mladi od 15 do 30 godina, koji svojim aktivnostima afirmišu odnosno imaju mogućnost da aktivnostima i postupcima afirmišu pozitivnu ulogu i značaj mladih u lokalnoj zajednici. b.3. Savet za rodnu ravnopravnost Član 58. Savet za rodnu ravnopravnost je nadležan da daje inicijative vezane za unapređenje položaja žena u Opštini, razmatra strategije i akcione planove vezane za oblast rodne ravnopravnosti i inicira izradu lokalne strategije ekonomskog, političkog i društvenog osnaživanja žena u Opštini. Savet je sastavljen od 7 članova koje bira Skupština opštine na četiri godine. U rad Saveta uključuje se predsednik Opštine, član Opštinskog veća zadužen za pitanja rodne ravnopravnosti, predstavnice Foruma žena iz političkih stranaka sa teritorije Opštine, predsednice udruženja žena iz naseljenih mesta Opštine, kao i predstavnica lokalnih medija. Savet za rodnu ravnopravnost svojim inicijativama i zaključcima upoznaje Skupštinu opštine, predsednika Opštine i Opštinsko veće. Zadaci, način rada i odlučivanja Saveta bliže se uređuju posebnim aktom Skupštine opštine. Prava i dužnosti odbornika Član 59. Pravo i dužnost odbornika je da aktivno učestvuje u radu Skupštine opštine, da izvršava poverene zadatke, predlaže Skupštini pretresanje određenih pitanja, podnosi predloge za donošenje odluka i drugih akata, postavlja pitanja vezana za rad organa Opštine, daje amandmane na predloge propisa i učestvuje u drugim aktivnostima Skupštine opštine. Pravo je odbornika da bude stalno i redovno obavešten o pitanjima od uticaja za vršenje odborničkih dužnosti, da od opštinskih organa, organizacija i stručnih službi traži i dobije podatke koji su mu potrebni za obavljanje njegove funkcije, kao i stručnu pomoć u pripremanju predloga za Skupštinu. Odbornik ima pravo da se na sednicama Skupštine opštine i njenim organima služi jezicima i pismima, čija je službena upotreba utvrđena ovim Statutom.

21 Страна 20 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Imunitet odbornika Član 60. Odbornik ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen zbog iznetog mišljenja ili davanja glasa na sednici Skupštine opštine i radnih tela. Nespojivost funkcija Član 61. Odbornik ne može biti zaposlen u Opštinskoj upravi i lice koje imenuje, odnosno postavlja Skupština opštine. Ako zaposleni u Opštinskoj upravi bude izabran za odbornika, prava i obaveze po osnovu rada miruju mu dok traje njegov odbornički mandat. Danom potvrđivanja odborničkog mandata licima koje je imenovala, odnosno postavila Skupština opštine, prestaje funkcija na koju su imenovani, odnosno postavljeni. Član 62. Pravo predlaganja odluka i opštih akata koje donosi Skupština opštine ima: - Opštinsko veće, - svaki odbornik, - odbornička grupa Skupštine opštine, - radna tela Skupštine opštine i - građani putem građanske inicijative. Prestanak mandata odbornika i ponovni izbori Član 63. Odborniku prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran: 1.) podnošenjem ostavke; 2.) donošenjem odluke o raspuštanju Skupštine opštine; 3.) ako je pravosnažnom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci; 4.) ako je pravosnažnom odlukom lišen poslovne sposobnosti; 5.) preuzimanjem posla, odnosno funkcije koje su, u skladu sa zakonom, nespojive sa funkcijom odbornika; 6.) ako mu prestane prebivalište na teritoriji Opštine; 7.) gubljenjem državljanstva Republike Srbije; 8.) ako nastupi smrt odbornika. Član 64. Odbornik može podneti ostavku usmeno na sednici Skupštine opštine, a između dve sednice podnosi je u formi overene pisane izjave.

22 Страна 21 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Posle podnošenja usmene ostavke, Skupština bez odlaganja, na istoj sednici utvrđuje da je odborniku prestao mandat. O ostavci koju je odbornik podneo između dve sednice, Skupština je dužna da odluči na prvoj narednoj sednici. Odbornik može opozvati podnetu ostavku sve dok Skupština ne utvrdi prestanak njegovog mandata. Ako odborniku prestaje mandat nastupanjem slučajeva iz člana 63, od tačke 2. do 8. ovog Statuta, Skupština opštine na prvoj narednoj sednici, posle obaveštenja o nastupanju takvih slučajeva, utvrđuje da je odborniku prestao mandat. Član 64.a. Odbornik lično podnosi ostavku, overenu kod organa nadležnog za overu potpisa, predsedniku Skupštine opštine, u roku od tri dana od dana overe. Predsednik Skupštine opštine je dužan da podnetu ostavku stavi na dnevni red Skupštine na prvoj narednoj sednici, sa predlogom da to bude prva tačka dnevnog reda. Član 65. Kada odborniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, Izborna komisija mandat dodeljuje prvom sledećem kandidatu sa izborne liste kome nije bio dodeljen mandat odbornika. Kandidatu kome je bio dodeljen mandat odbornika od strane Izborne komisije, a kojem je mandat prestao zbog preuzimanja funkcije predsednika Opštine, odnosno zamenika predsednika Opštine, mandat se ponovo dodeljuje u istom sazivu Skupštine opštine pod uslovima utvrđenim zakonom. Kad odborniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, a na izbornoj listi sa koje je odbornik Skupštine opštine bio izabran nema kandidata za koje podnosilac izborne liste nije dobio mandat, mandat pripada podnosiocu izborne liste koji ima sledeći najveći količnik a za njega nije dobio mandat. Mandat novog odbornika traje do isteka mandata odbornika kome je prestao mandat. Od kandidata se pre potvrđivanja mandata pribavlja pismena saglasnost da prihvata mandat. Član 66. Ponovni izbori sprovode se ako Izborna komisija ili nadležni sud poništi izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora, u slučajevima i na način utvrđen zakonom. (Član 67. brisan u potpunosti) Predsednik, zamenici predsednika Skupštine i sekretar Skupštine opštine 1. Predsednik Skupštine Skupština opštine ima predsednika. Član 68.

23 Страна 22 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Predsednik Skupštine opštine organizuje rad Skupštine opštine, saziva sednice, predlaže dnevni red, predsedava sednicama, stara se o ostvarivanju javnosti rada Skupštine, potpisuje akte koje donosi Skupština opštine i obavlja druge poslove utvrđene zakonom i ovim Statutom. Izbor predsednika Skupštine Član 69. Predsednik Skupštine, na predlog najmanje 1/3 odbornika, bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine opštine. Prestanak funkcije predsednika Skupštine pre isteka vremena na koje je izabran Član 70. Predsedniku Skupštine opštine može prestati funkcija predsednika pre isteka vremena na koje je izabran: 1. prestankom mandata odbornika, u skladu sa zakonom, 2. podnošenjem ostavke na funkciju predsednika i 3. razrešenjem. Predsednik Skupštine može biti razrešen i pre isteka vremena na koje je izabran i to na lični zahtev ili na predlog najmanje 1/3 odbornika. Predlog se podnosi u pisanoj formi i mora biti obrazložen. Razrešenje se vrši na način i po postupku koji je predviđen za njegov izbor. Radno-pravni status predsednika Skupštine Član 71. Predsednik skupštine može biti na stalnom radu u Opštini. 2. Zamenik predsednika Skupštine Član 72. Predsednik Skupštine ima zamenika koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost. Član 73. Zamenik predsednika Skupštine opštine bira se i razrešava na isti način i po postupku kao i predsednik Skupštine. Zameniku predsednika Skupštine opštine prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran pod istim uslovima kao i predsedniku Skupštine opštine.

24 Страна 23 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 3. Sekretar Skupštine Član 74. Skupština opštine ima sekretara koji se stara o obavljanju stručnih poslova u vezi sa sazivanjem i održavanjem sednica Skupštine i njenih radnih tela i rukovodi administrativnim poslovima vezanim za njihov rad. Sekretar Skupštine se postavlja na predlog predsednika Skupštine, na četiri godine, i može biti ponovo postavljen. Za sekretara Skupštine opštine se postavlja lice sa završenim pravnim fakultetom, položenim stručnim ispitom za rad u organima uprave i radnim iskustvom od najmanje tri godine. Skupština opštine može, na predlog predsednika Skupštine, razrešiti sekretara i pre isteka mandata. Sekretar Skupštine može imati zamenika, koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti. Zamenik sekretara Skupštine opštine postavlja se i razrešava na način i pod istim uslovima kao i sekretar. Sekretar Skupštine je odgovoran za blagovremeno dostavljanje podataka, spisa i isprava, kada to zahteva nadležni organ Republike, odnosno Autonomne Pokrajine koji vrši nadzor nad radom i aktima Skupštine opštine. Poslovnik Skupštine Član 75. Način pripreme, vođenje i rad sednice Skupštine opštine i druga pitanja vezana za rad Skupštine uređuju se njenim Poslovnikom. Poslovnik donosi Skupština opštine većinom od ukupnog broja odbornika. b.) Izvršni organi Opštine Član 76. Predsednik Opštine i Opštinsko veće su izvršni organi Opštine. 1. Predsednik Opštine Izbor predsednika Opštine Član 77. Predsednika Opštine bira Skupština opštine, iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine opštine. Predsednik Opštine ima zamenika koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

25 Страна 24 од јануара СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ Број 1 Predsednik Skupštine opštine predlaže kandidata za predsednika Opštine. Kandidat za predsednika Opštine predlaže kandidata za zamenika predsednika Opštine iz reda odbornika, koga bira Skupština opštine na isti način kao predsednika Opštine. Nespojivost funkcija Član 78. Predsedniku Opštine i zameniku predsednika Opštine izborom na ove funkcije prestaje mandat odbornika u Skupštini opštine. Predsednik opštine i zamenik predsednika Opštine su na stalnom radu u Opštini. Predsednik Opštine: Nadležnost predsednika Opštine Član 79. 1) predstavlja i zastupa Opštinu; 2) predlaže način rešavanja pitanja o kojima odlučuje Skupština; 3) naredbodavac je za izvršenje budžeta Opštine; 4) usmerava i usklađuje rad Opštinske uprave; 5) može da osnuje opštinsku službu za inspekciju i reviziju korišćenja budžetskih sredstava; 6) odlučuje o davanju na korišćenje, odnosno u zakup, kao i o otkazu ugovora o davanju na korišćenje, odnosno u zakup i stavljanju hipoteke na nepokretnosti koje koriste organi Opštine, uz saglasnost Direkcije za imovinu Republike Srbije; 7) donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen zakonom, ovim Statutom ili posebnom odlukom Skupštine opštine; 8) informiše javnost o svom radu; 9) podnosi žalbu Ustavnom sudu Republike Srbije ako se pojedinačnim aktom ili radnjom državnog organa ili organa Opštine onemogućava vršenje nadležnosti Opštine; 10) obrazuje stručna savetodavna radna tela za pojedine poslove iz svoje nadležnosti; 11) proglašava i ukida vanrednu situaciju na teritoriji opštine, rukovodi i koordinira zaštitom i spasavanjem u opštini i naređuje mere i postupke utvrđene zakonom i drugim propisima; 12) donosi pojedinačne akte iz oblasi odbrane, 13) vrši i druge poslove utvrđene ovim Statutom i drugim aktima Opštine. Predsednik Opštine je odgovoran za blagovremeno dostavljanje podataka, spisa i isprava, kada to zahteva nadležni organ Republike, odnosno Autonomne Pokrajine koji vrši nadzor nad radom i aktima izvršnih organa Opštine i Opštinske uprave.

Microsoft Word - Odluka o izmeni Statuta Opstine Vladicin Han

Microsoft Word - Odluka o izmeni Statuta Opstine Vladicin Han На основу члана 32. став 1. тачка 1. Закона о локалној самоуправи (Сл. Гласник РС, број 129/07) и члана 41. став 1. тачка 1. и члана 138. Статута Општине Владичин Хан (Сл. Гласник Пчиоњског округа, број

Више

ОПШТИНСКИ СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БРОЈ ОПШТИНСКИ СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ОПОВО БРОЈ МАРТ

ОПШТИНСКИ СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БРОЈ ОПШТИНСКИ СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ОПОВО БРОЈ МАРТ ОПШТИНСКИ СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ОПОВО БРОЈ 2 20. МАРТ 2019 1 2 100 На основу члана 11. и члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/07, 83/14 - др.

Више

SLSOMI

SLSOMI СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ МАЛИ ИЂОШ KISHEGYES KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA SLUŽBENI LIST OPŠTINE MALI IĐOŠ ГОДИНА LI 28.03.2019. БРОЈ 7. LI. ÉVFOLYAM 2019.03.28. 7. SZÁM GODINA LI 28.03.2019. BROJ 7. Страна 2. Година

Више

На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о локалној самоуправи Проглашава се Закон о локалној с

На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о локалној самоуправи Проглашава се Закон о локалној с На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о локалној самоуправи Проглашава се Закон о локалној самоуправи, који је донела Народна скупштина Републике

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више

На основу члана 191

На основу члана 191 На основу члана 191. став 1. Устава Републике Србије (''Службени гласник Републике Србије'', број 98/2006), члана 20. Закона о територијалној организацији Републике Србије (''Службени гласник Републике

Више

На основу чл. 11. и члана 32. тач.1. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 - др. закон и 47/18), ч

На основу чл. 11. и члана 32. тач.1. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 - др. закон и 47/18), ч На основу чл. 11. и члана 32. тач.1. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 - др. закон и 47/18), члана 30. ст.1 тач.1. Статута општине Лапово ( Службени

Више

13.МАРТ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КЊАЖЕВАЦ БРОЈ 4 СТРАНА 3 ДАЈЕ СЕ сагласност на Програм пословања ЈП за изградњу и експлоатацију регионалног систем

13.МАРТ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КЊАЖЕВАЦ БРОЈ 4 СТРАНА 3 ДАЈЕ СЕ сагласност на Програм пословања ЈП за изградњу и експлоатацију регионалног систем 13.МАРТ 2009. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КЊАЖЕВАЦ БРОЈ 4 СТРАНА 3 ДАЈЕ СЕ сагласност на Програм пословања ЈП за изградњу и експлоатацију регионалног система водоснабдевања «Боговина» Бор за 2009. годину, који

Више

STATUT GRADA SMEDEREVA ("Sl. list grada Smedereva", br. 2/ prečišćen tekst) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Grad Smederevo je teritorijalna jedinica Re

STATUT GRADA SMEDEREVA (Sl. list grada Smedereva, br. 2/ prečišćen tekst) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Grad Smederevo je teritorijalna jedinica Re STATUT GRADA SMEDEREVA ("Sl. list grada Smedereva", br. 2/2015 - prečišćen tekst) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Grad Smederevo je teritorijalna jedinica Republike Srbije u kojoj građani ostvaruju lokalnu samoupravu,

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХVI БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог б

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХVI БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог б СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХVI БРОЈ 05 20.02.2019.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

Odlukom o obrazovanju radnih tjela Skupštine opštine Budva (“Službeni list opštine Budva”, br

Odlukom o obrazovanju radnih tjela Skupštine opštine Budva (“Službeni list opštine Budva”, br Na osnovu člana 45. i 49. Zakona o lokalnoj samoupravi ( SIužbeni list RCG br 42/03 i 28/04), Skupština opštine Budva, na sjednici održanoj 05. jula 2005. godine, donijela je ODLUKU O OBRAZOVANJU RADNIH

Више

01. април године СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ АРИЉЕ Број 13 Ариље, 01. април године Година MMXIX Број 13 САДРЖАЈ 1. Статут о

01. април године СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ АРИЉЕ Број 13   Ариље, 01. април године Година MMXIX Број 13 САДРЖАЈ 1. Статут о www.arilje.org.rs Ариље, 01. април 2019. године Година MMXIX Број 13 САДРЖАЈ 1. Статут општине Ариље...2 2. Извештај о раду са финансијским извештајем Библиотеке Ариље за 2018. годину...37 3. Програм рада

Више

На основу члана 72. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/2007), члана 9. и 15. ст. 1. Одлуке о месној самоуправи ( Службени лис

На основу члана 72. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/2007), члана 9. и 15. ст. 1. Одлуке о месној самоуправи ( Службени лис На основу члана 72. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/2007), члана 9. и 15. ст. 1. Одлуке о месној самоуправи ( Службени лист општине Ада, бр. 17/2007), Савет Прве месне заједнице

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

Microsoft Word - Registar za 2012

Microsoft Word - Registar za 2012 РЕГИСТАР ЗА 2012. ГОДИНУ СТРАНА 1. OLDAL A 2012. ÉVI TÁRGYMUTATÓ БРОЈ АКТА НАЗИВ АКТА И БРОЈ СЛУЖБЕНОГ ЛИСТА У КОМ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СТРАНА АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ГОДИШЊИ ПРОГРАМ 1. Годишњи програм заштите,

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУЛА Службени лист општине Кула излази по потреби, на три језика: српском, мађарском и русинском. Тираж овог броја је 50 примера

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУЛА Службени лист општине Кула излази по потреби, на три језика: српском, мађарском и русинском. Тираж овог броја је 50 примера СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУЛА Службени лист општине Кула излази по потреби, на три језика: српском, мађарском и русинском. Тираж овог броја је 50 примерака. К у л а 14. март 2019. године Број 8 Година 54

Више

-

- СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА НИША ГОДИНА XXIV - БРОЈ 143 НИШ, 12. децембар 2016. Цена овог броја 280 динара Годишња претплата 5000 динара Г Р А Д НИШ 1. На основу члана 11., 32. и 66. Закона о локалној самоуправи

Више

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен Службени гласник РС : 086/2016 Датум : 21.10.2016 3510 На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16) и члана 43. став 1. Закона

Више

1 БРОЈ 20 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ МАЈДАНПЕК 14.јун ГОДИНА: XII БРОЈ: јун ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1976 На основу члана 8. Закона о без

1 БРОЈ 20 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ МАЈДАНПЕК 14.јун ГОДИНА: XII БРОЈ: јун ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1976 На основу члана 8. Закона о без 1 БРОЈ 20 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ МАЈДАНПЕК 14.јун 2019. ГОДИНА: XII БРОЈ: 20 14.јун 2019. ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1976 На основу члана 8. Закона о безбедности саобраћаја на путевима (''Службени гласник

Више

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум:18.09.2015. године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра 2015. године У складу са одредбама члана 78. и 12. Закона о удружењима

Више

Sluzbeni glasnik 2.indd

Sluzbeni glasnik 2.indd СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ГРАДА ПОЖАРЕВЦА Година XLI Број 2 ПОЖАРЕВАЦ 20.02.2009. 1 На основу члана 4. става 3. Одлуке о месним заједницама ( Службени гласник града Пожаревца, бр. 4/08) и на основу члана 27. става

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

На основу члана 11. и члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 др.

На основу члана 11. и члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 др. На основу члана 11. и члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 др. закон и 47/2018) и члана 132. Статута општине Сокобања

Више

Na osnovu člana 33

Na osnovu člana 33 Na osnovu člana 32. Statuta Mesne zajednice Orom, Savet Mesne zajednice Orom na sednici održanoj 16. marta 2016. godine utvrdio je prečišćen tekst Statuta Mesne zajednice Orom. S T A T U T MESNE ZAJEDNICE

Више

N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u

N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u daljem tekstu Savez) je organizovan kao dobrovoljna

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе

На основу члана 56. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе струковних студија Висан у Београду, на седници од

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 Назив СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ Шифра 1101 С

Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 Назив СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ Шифра 1101 С Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ 1101 Урбанизам и просторно планирање Планирање, уређење и коришћење простора

Више

registar SL 2004

registar SL 2004 РЕГИСТАР СЛУЖБЕНОГ ЛИСТА ОПШТИНЕ НОВИ БЕЧЕЈ ЗА 2004 ГОДИНУ ПРЕДМЕТ објављено у листу бр. стр. СКУПШТИНА ОПШТИНЕ 1. Одлука о завршном рачуну буxета општине Нови 1 1 за 2003. годину 2. Одлука о реализацији

Више

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc На основу члана 44 став 1 Закона о култури ( Службени гласник РС бр.72/09 ), и члана 15 Одлуке о оснивању Установе Нишки културни центар ( Службени лист Града Ниша бр.2/2011 Пречишћени текст), Управни

Више

I Konačna verzija

I   Konačna  verzija РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД ПАНЧЕВО ГРАДСКА УПРАВА СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ ГРАДСКА СЛУЖБА ЗА БУЏЕТСКУ ИНСПЕКЦИЈУ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОРЕСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ БРОЈ :VIII-Сл./

Више

БРОЈ

БРОЈ РЕГИСТАР ЗА 2007. ГОДИНУ СТРАНА 1. OLDAL A 2007. ÉVI TÁRGYMUTATÓ БРОЈ АКТА НАЗИВ АКТА И БРОЈ СЛУЖБЕНОГ ЛИСТА У КОМ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СТРА- НА АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ОДЛУКЕ 1. Одлука о утврђивању стопа пореза

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана 28.9.2018. године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени

Више

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici U skladu sa odredbama čl. 78. i 12. Zakona o udruženjima (»Službeni list RS«, br.51/09), na skupštini udruženja održanoj dana 6.04.2011. u prostorijama Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama

Више

На основу члана 21. Статута Покрета обнове Краљевине Србије, Главни одбор Покрета обнове Краљевине Србије на I седници од 15. октобра године, до

На основу члана 21. Статута Покрета обнове Краљевине Србије, Главни одбор Покрета обнове Краљевине Србије на I седници од 15. октобра године, до На основу члана 21. Статута Покрета обнове Краљевине Србије, Главни одбор Покрета обнове Краљевине Србије на I седници од 15. октобра 2017. године, доноси ПРАВИЛНИК О ЛОКАЛНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ ПОКРЕТА ОБНОВЕ

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 Основне одредбе Члан 1 Овим Пословником о раду се уређују: делатност, избор, рад, управљање и организација Студентског парламента

Више

''Службени лист општине Чајетина'', број 2/2019 од 21. фебруара године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ЧАЈЕТИНА Година: XIII Цена овог броја је 300,00 дин

''Службени лист општине Чајетина'', број 2/2019 од 21. фебруара године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ЧАЈЕТИНА Година: XIII Цена овог броја је 300,00 дин СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ЧАЈЕТИНА Година: XIII Цена овог броја је 300,00 динара. Годишња претплата је 3.000,00 динара. БРОЈ 2 Службени лист Општине Чајетина, Број 2/2019 Чајетина, 21.фебруара 2019. године

Више

odluka o opstinskoj upravi

odluka o opstinskoj upravi На основу члана 57. став 1. Закона о локалној самоуправи (''Сл.гласник РС'', број 9/2002, 33/2004 и 135/2004) и члана 18. Статута општине Чајетина (''Општински службени гласник'', број 10/02 и 18/03) на

Више

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фондације Доцент др Милена Далмација овереним пред Основним

Више

На основу члана 47 став 6 Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'', број 129/07) и члана 62 Статута општине Кула - пречишћен текст (''Слу

На основу члана 47 став 6 Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'', број 129/07) и члана 62 Статута општине Кула - пречишћен текст (''Слу На основу члана 47 став 6 Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'', број 129/07) и члана 62 Статута општине Кула - пречишћен текст (''Службени лист општине Кула" бр. 7/13), Oпштинско веће

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА Година XLVIII 06. март године 2/2019

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА Година XLVIII 06. март године 2/2019 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА Година XLVIII 06. март 2019. године 2/2019 S A D R @ A J Strana 1. СТАТУТ ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА 1 2. ОДЛУКА О ОТУЂЕЊУ НЕПОКРЕТНОСТИ ИЗ ЈАВНЕ СВОЈИНЕ ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА

Више

ИНЖЕЊЕРСКА КОМОРА СРБИЈЕ

ИНЖЕЊЕРСКА  КОМОРА  СРБИЈЕ Н А Ц Р Т ИНЖЕЊЕРСКА КОМОРА СРБИЈЕ С Т А Т У Т ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Београд, 21.11.2018. године С Т А Т У Т ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим Статутом ближе се уређују послови,

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

Microsoft Word - STATUT.doc

Microsoft Word - STATUT.doc STATUT GRADA SUBOTICE ("Sl. list opštine Subotica", br. 26/2008 i 27/2008 - ispr. i "Sl. list grada Subotice", br. 46/2011 i 15/2013) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Grad Subotica (u daljem tekstu: Grad) je teritorijalna

Више

TEKST VAŽEĆEG STATUTA SA UGRAĐENIM IZMENAMA I DOPUNAMA:

TEKST VAŽEĆEG STATUTA SA UGRAĐENIM IZMENAMA I DOPUNAMA: Na osnovu člana 191. stav 1. Ustava Republike Srbije ( Službeni glasnik RS, br. 98/2006) i člana 32. stav 1. tačka 1) Zakona o lokalnoj samoupravi ( Službeni glasnik RS, br. 129/2007), Skupština grada

Више

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, 01.10.2015. године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу Члан 1 Овим Пословником

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

У складу са одредбама чл

У складу са одредбама чл У складу са одредбама чл. 11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр. 51/09), на оснивачкој скупштини одржаној дана 15.05.2018. у Новом Саду усвојен је: СТАТУТ Удружења «Национална асоцијација

Више

Microsoft Word - nacrt statuta opstine.docx

Microsoft Word - nacrt statuta opstine.docx На основу члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 др. закон и 47/2018) и члана 42. став 1. тачка 1 Статута општине Бачка

Више

Odluka o zastitiniku gradjana

Odluka o zastitiniku gradjana ( Службени лист града Београда, бр. 34/09 и 41/09-испр.) ОДЛУКА О ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА И - ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет уређивања Члан 1 Овом одлуком уређују се надлежност и овлашћења, начин поступања, избор

Више

Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštit

Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštit Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

13. новембар године СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ АРИЉЕ Број 18 Ариље, 13. новембар године Година MMXVIII Број 18 САДРЖАЈ Реш

13. новембар године СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ АРИЉЕ Број 18   Ариље, 13. новембар године Година MMXVIII Број 18 САДРЖАЈ Реш www.arilje.org.rs Ариље, 13. новембар 2018. године Година MMXV Број 18 САДРЖАЈ Решење о потврђивању мандата одборнику Скупштине општине Ариље Зорану Тодоровићу...2 Решење о потврђивању мандата одборнику

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

ГОДИНА XXIX БРОЈ 197 РАШКА 5. ДЕЦЕМБАР ЦЕНА 150,00 ДИНАРА 1. На основу члана 11. и члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гл

ГОДИНА XXIX БРОЈ 197 РАШКА 5. ДЕЦЕМБАР ЦЕНА 150,00 ДИНАРА 1. На основу члана 11. и члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гл ГОДИНА XXIX БРОЈ 197 РАШКА 5. ДЕЦЕМБАР. ЦЕНА 150,00 ДИНАРА 1. На основу члана 11. и члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/07, 83/14 - др. закон,

Више

На основу члана 55. Закона о високом образовању "Сл. гласник РС", бр. 76/2005, 100/ аутентично тумачење, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/

На основу члана 55. Закона о високом образовању Сл. гласник РС, бр. 76/2005, 100/ аутентично тумачење, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/ На основу члана 55. Закона о високом образовању "Сл. гласник РС", бр. 76/2005, 100/2007 - аутентично тумачење, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 и 68/2015) и члана 41. став 3. Статута

Више

Microsoft Word - Statut UZR DZ Su 2017.

Microsoft Word - Statut UZR DZ Su 2017. У складу са одредбама чл. 10, 11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09), на оснивачкој скупштини одржаној 01.09.2009. године, а на редовној скупштини одржаној 10.11.2017. усвојен је

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

РЕГИСТАР ЗА ГОДИНУ СТРАНА 1. OLDAL A ÉVI TÁRGYMUTATÓ БРОЈ АКТА НАЗИВ АКТА И БРОЈ СЛУЖБЕНОГ ЛИСТА У КОМ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СТРАНА АКТИ СКУПШТИНЕ О

РЕГИСТАР ЗА ГОДИНУ СТРАНА 1. OLDAL A ÉVI TÁRGYMUTATÓ БРОЈ АКТА НАЗИВ АКТА И БРОЈ СЛУЖБЕНОГ ЛИСТА У КОМ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СТРАНА АКТИ СКУПШТИНЕ О РЕГИСТАР ЗА 2014. ГОДИНУ СТРАНА 1. OLDAL A 2014. ÉVI TÁRGYMUTATÓ БРОЈ АКТА НАЗИВ АКТА И БРОЈ СЛУЖБЕНОГ ЛИСТА У КОМ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СТРАНА АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ГОДИШЊИ ПРОГРАМ 46. Годишњи програм заштите,

Више

(,,Службени гласник РС, број 29/13 од 29. марта године) На основу члана 18. став 1. Закона о Високом савету судства ("Службени гласник РС", бр.

(,,Службени гласник РС, број 29/13 од 29. марта године) На основу члана 18. став 1. Закона о Високом савету судства (Службени гласник РС, бр. (,,Службени гласник РС, број 29/13 од 29. марта 2013. године) На основу члана 18. став 1. Закона о Високом савету судства ("Службени гласник РС", бр. 116/08, 101/10 и 88/11), Високи савет судства на седници

Више

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана 02. 06. 2018. године, у Чачку, Председништво Српског покрета Двери, донело је, измењен и допуњен ПОСЛОВНИК

Више

Microsoft Word Lat.DOC

Microsoft Word Lat.DOC Z A K O N O VLADI I. UVODNE ODREDBE Položaj Vlade lan 1. Izvršna vlast u Republici Srbiji pripada Vladi. Voenje politike i izvršavanje zakona lan 2. skupštine. Vlada vodi politiku Republike Srbije u okviru

Више

МОДЕЛ СТАТУТА ОПШТИНЕ

МОДЕЛ СТАТУТА ОПШТИНЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА СТАНАРИ СКУПШТИНА ОПШТИНЕ На основу члана 102. Устава Републике Српске, члана 39. и чл. 82. и 83. став 2. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Српске, бр.

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 5/ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА ГОДИНА IV ВРШАЦ, 18. АПРИЛ ГОДИНЕ БРОЈ 5/ На основу члана

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 5/ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА ГОДИНА IV ВРШАЦ, 18. АПРИЛ ГОДИНЕ БРОЈ 5/ На основу члана 18.04.2019. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 5/2019 209 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА ГОДИНА IV ВРШАЦ, 18. АПРИЛ 2019. ГОДИНЕ БРОЈ 5/2019 1. На основу члана 32. став 1. тачка 1, члана 41. Закона о локалној самоуправи

Више

ИНФОРМАТОР О РАДУ СКУПШТИНЕ ГРАДА

ИНФОРМАТОР О РАДУ СКУПШТИНЕ ГРАДА ИНФОРМАТОР О РАДУ СКУПШТИНЕ ГРАДА НОВОГ САДА С А Д Р Ж А Ј 1. ОСНОВНИ ПОДАЦИ О ДРЖАВНОМ ОРГАНУ И ИНФОРМАТОРУ... 3 2. ОРГАНИЗАЦИОНА СТРУКТУРА... 4 3. ОПИС ФУНКЦИЈА СТАРЕШИНА... 21 4. ПРАВИЛА У ВЕЗИ СА ЈАВНОШЋУ

Више

Odluke o etickoj komisiji funkcionera

Odluke o etickoj komisiji funkcionera ОDLUKЕ О ЕTIČKОЈ KОMISIЈI ZА IZАBRАNЕ PRЕDSTАVNIKЕ I FUNKCIОNЕRЕ U OPŠTINI KOTOR PREDLOG Nа оsnоvu člаnа 30. Stаtutа оpštinе Kotor («Sl.list Opštine Kotor'', br. 3/04 i ''Sl. list CG'' opštinski propisi,

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GLAVNOM GRADU Član 1. U Zakonu o glavnom gradu ( Službeni glasnik RSˮ, br. 129/07, 83/14 - dr. zakon i 101/16

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GLAVNOM GRADU Član 1. U Zakonu o glavnom gradu ( Službeni glasnik RSˮ, br. 129/07, 83/14 - dr. zakon i 101/16 Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GLAVNOM GRADU Član 1. U Zakonu o glavnom gradu ( Službeni glasnik RSˮ, br. 129/07, 83/14 - dr. zakon i 101/16 - dr. zakon) u članu 5. stav 2. menja se i glasi:

Више

Microsoft Word - 1.Statut OBT 2019.docx

Microsoft Word - 1.Statut OBT 2019.docx На основу члана 32. тачка 1) Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Србије, број 129/07, 83/14 - др. закон, 101/16 др. закон и 47/2018) и члана 42. став 1. тачка 1 Статута општине Бачка

Више

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o akreditaciji ("Službeni glasnik RS", broj 73/10) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08), Vlada donosi

Више

Пословник о раду Одсека за

Пословник о раду Одсека за УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗOФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 02-685/1 Дана, 17.12.2018. године На основу члана 26 Статута Филозофског факултета, Савет Факултета je на седници одржаној дана 17.12.2018. године усвојио

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ

РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА БАЊА ЛУКА С Т А Т У Т Бања Лука, јул 2013. године На основу члана 31. став 1. тачка а) Закона о развоју малих и средњих предузећа ( Службени гласник

Више

На основу члана 1, члана 15. став 1. тачка 5. и 12. и члана 58. Закона о локалним изборима ("Службени гласник РС", бр. 129/07, 34/10-одлука УС и 54/20

На основу члана 1, члана 15. став 1. тачка 5. и 12. и члана 58. Закона о локалним изборима (Службени гласник РС, бр. 129/07, 34/10-одлука УС и 54/20 На основу члана 1, члана 15. став 1. тачка 5. и 12. и члана 58. Закона о локалним изборима ("Службени гласник РС", бр. 129/07, 34/10-одлука УС и 54/2011), а сходно члану 34. став 1. тачка 5. и 18. Закона

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

На основу члана 47. став 6. Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'', број 129/2007, 83/2014- др.закон, 101/2016- др.закон и 47/2018) и ч

На основу члана 47. став 6. Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'', број 129/2007, 83/2014- др.закон, 101/2016- др.закон и 47/2018) и ч На основу члана 47. став 6. Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'', број 129/2007, 83/2014- др.закон, 101/2016- др.закон и 47/2018) и члана 73. Статута општине Велико Градиште (''Службени

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

Odluka eticka komisija sluzbenika i namjestenika

Odluka eticka komisija sluzbenika i namjestenika PREDLOG ОDLUKЕ О ЕTIČKОЈ KОMISIЈI ZА LОKАLNЕ SLUŽBЕNIKЕ I NАMЈЕŠTЕNIKЕ U OPŠTINI KOTOR Nа оsnоvu člаnа 30. Stаtutа оpštinе Kotor («Sl.list Opštine Kotor'', br. 3/04 i ''Sl. list CG'' opštinski propisi,

Више

Microsoft Word - NASLOVNA.doc

Microsoft Word - NASLOVNA.doc СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ТИТЕЛ ГОДИНА XLVII ТИТЕЛ, 20. НОВЕМБАР 2012. ГОДИНЕ БРОЈ 20. 1 На основу члана 36. Одлуке о месним заједницама ( Службени лист општине Тител број 6/2011 и 13/2011- исправка), доносим

Више

Година LIV Број 20/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 172. члана 173. и члана 178. став 5. Закона о запослен

Година LIV Број 20/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 172. члана 173. и члана 178. став 5. Закона о запослен Година LIV Број 20/2018 176 SLU@BENI LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 172. члана 173. и члана 178. став 5. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR JU OŠ «SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ», SARAJEVO POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA EVIDENTIRANJE ZAPOSLENIKA ZA ČIJIM RADOM JE

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

BROJ: 19 GODINA: XXXVIII DANA: 07. jun CENA: 23,00 Na osnovu člana 115. Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 1/199

BROJ: 19 GODINA: XXXVIII DANA: 07. jun CENA: 23,00 Na osnovu člana 115. Ustava Republike Srbije (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 1/199 BROJ: 19 GODINA: XXXVIII DANA: 07. jun 2002. CENA: 23,00 Na osnovu člana 115. Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 1/1990) i člana 10. i 30.tačka 1. Zakona o lokalnoj samoupravi

Више

Microsoft Word - registar objavljenih propisa u 2014 godini.doc

Microsoft Word - registar objavljenih propisa u 2014 godini.doc СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ СРБОБРАН Р Е Г И С Т А Р ЗА 2014. ГОДИНУ 31.12.2014. године Ред. бр. Назив СКУПШТИНА ОПШТИНЕ СРБОБРАН ред. бр. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 1 Одлука о другим изменама и допунама Статута Општине

Више

На основу овлашћења из члана 58. став 1. Статута општине Алибунар (''Сл.лист општине Алибунар'', број 12/2008, 13/2009, 13/2011, 15/2014 и 3/2015), Оп

На основу овлашћења из члана 58. став 1. Статута општине Алибунар (''Сл.лист општине Алибунар'', број 12/2008, 13/2009, 13/2011, 15/2014 и 3/2015), Оп На основу овлашћења из члана 58. став 1. Статута општине Алибунар (''Сл.лист општине Алибунар'', број 12/2008, 13/2009, 13/2011, 15/2014 и 3/2015), Општинско веће општине Алибунар на. седници одржаној

Више

Страна 215 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 7 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 7 КУРШУМЛИЈА Лист излази

Страна 215 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 7 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 7 КУРШУМЛИЈА Лист излази Страна 215 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 7 Датум: 22.05.2017.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 7 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу члана 61. Статута општине

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

УСТАНОВА КУЛТУРЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД „ПАРОБРОД“

УСТАНОВА КУЛТУРЕ ГРАДСКЕ  ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД „ПАРОБРОД“ УСТАНОВА КУЛТУРЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД ПАРОБРОД Београд, Капетан Мишина број 6а С Т А Т У Т УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД ПАРОБРОД Београд, мај 2010. године С А Д Р Ж А Ј I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Више

Број: СТРАНА 47. OLDAL szám На основу члана 32. тачка 12. Закона о локалној самоуправи ( Сл. гласник РС, бр. 129/2007

Број: СТРАНА 47. OLDAL szám На основу члана 32. тачка 12. Закона о локалној самоуправи ( Сл. гласник РС, бр. 129/2007 Број: 16. 09.06.2016. СТРАНА 47. OLDAL 2016. 06.09. 16. szám На основу члана 32. тачка 12. Закона о локалној самоуправи ( Сл. гласник РС, бр. 129/2007 и 83/2014 др. закон) и члана 47. тачка 12. Статута

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja godine, donijelo j

Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja godine, donijelo j Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja 2018. godine, donijelo je PRAVILNIK o radu odbora Crnogorske akademije nauka

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: /16-12 ДАНА: 24. маjа године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чла

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: /16-12 ДАНА: 24. маjа године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чла ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: 01-3273/16-12 ДАНА: 24. маjа 2013. године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чланом 33. став 1. Одлуке о усклађивању Одлуке о организовању

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ СЕНТА БРОЈ 21. ГОДИНА LI 31. АВГУСТА ГОДИНЕ С Е Н Т А

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ СЕНТА БРОЈ 21. ГОДИНА LI 31. АВГУСТА ГОДИНЕ С Е Н Т А СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ СЕНТА БРОЈ 21. ГОДИНА LI 31. АВГУСТА 2016. ГОДИНЕ С Е Н Т А 116. На основу члана 22. став 1. тачка 5. Закона о јавним предузећима ( Сл. гласник РС, бр 15/2016), члана 32. став 1.

Више