На основу члана 5

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "На основу члана 5"

Транскрипт

1 На основу члана 5. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник Републике Српске, број: 75/04) и члана 9. Закона о Гарантном фонду (''Службени гласник Републике Српске, број 50/10) и Одлуке о оснивању Гарантног фонда Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број: 72/10), Влада Републике Српске у функцији Скупштине акционара (у даљем тексту: Скупштина), Гарантног фонда Републике Српске, на 189. сједници одржаној дана године, д о н о с и С Т А Т У Т ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Гарантни фонд Републике Српске а.д. Бања Лука (у даљем тексту: Фонд) основан је као затворено акционарско друштво, Одлуком Владе Републике Српске број: 04/ /10 од године, у складу са Законом о јавним предузећима и Законом о привредним друштвима и Законом о Гарантном фонду. Члан 2. Овим Статутом се регулишу питања од значаја за рад и пословање Фонда и то: - фирма и сједиште Фонда, - дјелатности Фонда, - унутрашња организација Фонда, - износ основног капитала и начин уплате акција, - номинална вриједност, врста и класа издатих акција, - права акционара, - начин потписивања фирме и заступање Фонда, - начин сазивања Скупштине и доношење одлука, - избор, опозив и дјелокруг рада органа Фонда, - примјена Етичког кодекса, - поступак набавке, - планирање пословања и инвестиције, - примјена књиговодствених и финансијских рачуноводствених стандарда, - расподјела добити и покриће губитака, - повећање и смањење основног капитала, - резерве, - заштита животне средине, - начин промјене облика Фонда, - поступак измена и допуна Статута, - друга питања значајна за организацију и рад Фонда у складу са законом. ФИРМА И СЈЕДИШТЕ ФОНДА Члан 3.

2 Фонд је правно лице и послује под фирмом: Гарантни фонд Републике Српске а.д. Бања Лука Скраћени назив фирме је: Гарантни фонд РС. У свом пословању Фонд користи фирму у пуном или скраћеном облику у коме је уписано у судски регистар. Сједиште Фонда је у Бања Луци, Ул. Видовданска број 2, 5. спрат. Фонд може промјенити фирму и сједиште одлуком Скупштине Фонда. Члан 4. Фонд има печат, који је округлог облика, велики пречника 30 мм и мали 20 мм, у чијем је концентричном кругу уписан пун назив фирме. Фонд има штамбиљ који је правоугаоног облика и садржи назив и сједиште фирме, са мјестом за евиденциони број и датум. Ближе одредбе о броју печата и штамбиља Фонда, ознакама, чувању и руковању, уређује се актом Директора Фонда. Члан 5. Фонд има свој заштитни знак чији облик, садржај и начин коришћења утврђује Надзорни одбор. Члан 6. Фонд послује као затворено акционарско друштво са средствима у својини Фонда и са правима, обавезама и одговорностима утврђеним законом и овим статутом. Оснивач и лица која стицањем акција у Фонду ступе у Фонд су акционари Фонда. Фонд одговара за своје обавезе цјелокупном својом имовином, а акционари сносе ризик пословања Фонда до висине свог акционарског улога. Члан 7. Пословни акти Фонда намијењени трећим лицима, садрже и означење регистарског суда, број уписа, број рачуна и матични број, износ уписаног и уплаћеног основног капитала и друге податке које утврди директор. Фонд на својим пословним просторијама истиче назив фирме и адресу сједишта Фонда. ДЈЕЛАТНОСТ ФОНДА Фонд обавља сљедеће дјелатности: Члан Трустови, фондови и слични финансијски субјекти Осталe финансијскe услужне дјелатности, осим осигурања и пензионих фондова, д. н Регулисање и допринос успјешнијем пословању привреде.

3 Фонд може без уписа у судски регистар да обавља и друге дјелатности које служе дјелатности уписаној у регистар, а које се уобичајено обављају уз те дјелатности у мањем обиму или повремено. Члан 9. У оквиру своје дјелатности Фонд издаје све врсте гаранција, супер гаранција и контрагаранција, за обезбјеђење обавеза по кредиту или другој финансијској обавези уговореним између предузетника са сједиштем, односно пребивалиштем у Републици Српској, као налогодавца гаранције и дужника по обезбјеђеној обавези, и банке или друге финансијске организације, као корисника гаранције и повјериоца по обезбјеђеној обавези. У циљу бржег развоја и ефикаснијег пословања, Фонд може у оквиру своје дјелатности закључивати уговоре о страном улагању или уговоре о пословно техничкој сарадњи са страним физичким или правним лицима. СРЕДСТВА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ДЈЕЛАТНОСТИ ФОНДА Средства Фонда обезбјеђују се из: - Буџета Републике Српске, - буџета јединица локалне самуправе, - развојног програма Републике Српске, - кредитног задужења, - емисијом хартија од вриједности, - прихода Фонда, - донација и - осталих извора Члан 10. Члан 11. Скупштина Фонда доноси Правилник о употреби средстава за реализацију циљева из члана 2. Закона о гарантном фонду Републике Српске ('' Службени гласник Републике Српске'', број: 50/10). Скупштина Фонда доноси Правилник о одржавању и формирању посебних резерви за покриће ризика и губитака везаних за издате гаранције. УНУТРАШЊА ОРГАНИЗАЦИЈА ФОНДА Члан 12. Унутрашња организација Фонда се заснива на основним принципима који обезбјеђују ефикасност обављања послова из дјелатности Фонда, техничко-технолошку структуру система, сигурност запослених и реалну добит.

4 Члан 13. Унутрашња организација Фонда уређује се посебним правилником који доноси Надзорни одбор на приједлог директора Фонда. Члан 14. Организовање нових дијелова Фонда, укидање постојећих, одређивање подручја вршења дјелатности, врсте послова из дјелатности Фонда, обим овлашћења и друга статусна питања дијелова Фонда, у складу са основним циљевима пословања Фонда, утврђује Надзорни одбор посебним одлукама на приједлог директора Фонда. Члан 15. Дијелови Фонда немају својство правног лица, а у правном промету наступају под фирмом Фонда и својим називом. За обавезе дијелова Фонда у правном промету са трећим лицима одговара Фонд. ОСНОВНИ КАПИТАЛ И НАЧИН УПЛАТЕ АКЦИЈА Члан 16. Основни капитал Фонда износи укупно ,00 КМ, а чини га улог у новцу. Повећање и смањење основног капитала врши се у случајевима и на начин прописан законом. НОМИНАЛНА ВРИЈЕДНОСТ, ВРСТЕ И КЛАСЕ ИЗДАТИХ АКЦИЈА Члан 17. Основни капитал Фонда подијељен је на ,00 обичних (редовних) акција, од којих је свака номиналне вриједности 1,00 КМ. Акције из претходног става овог члана, поред права на учешће у управљању Фондом, дају право на учешће у добити и право на дио ликвидационе масе, сразмјерно проценту учешћа акција у укупном капиталу. Све акције су исте класе са истим правима, обичне и гласе на име. Члан 18. Акције и акционар са подацима предвиђеним прописима, уписују се и воде код Централног регистра хартија од вриједности. Члан 19. Основни капитал Фонда повећава се одлуком Скупштине, у складу са законом и овим статутом. Основни капитал Фонда може се смањити одлуком Скупштине, у складу са законом и овим статутом.

5 Члан 20. Фонд је обавезан емитовати акције у складу са одредбама закона и подзаконских аката којима се уређује тржиште хартија од вриједности. Одлуком о емисији акција утврђују се врсте и класа акција које се емитују, начин уписа и уплата акција и друга питања у вези са емисијом у складу са законом. Члан 21. Одлуку о сљедећим емисијама акција Фонда доноси Скупштина, у складу са Законом и овим Статутом. Улози акционара могу бити у новцу и у стварима и правима, израженим у новчаној вриједности. ПРАВА АКЦИОНАРА Члан 22. Акционар Фонда је Република Српска коју представља Влада Републике Српске. Акционар Фонда има лична и имовинска права. Члан 23. Лична права акционара су : - Право управљања Фондом, - Право акционара да бира органе Фонда, - Право на обавјештавање о важнијим пословним догађајима на начин како утврди Надзорни одбор. Члан 24. Имовинска права акционара су: - Право учешћа у добити Фонда (дивиденда), - Право на продају акција или преноса на друга лица, - Право на учешће у расподјели имовине Фонда која преостане по измирењу свих обавеза у ликвидационом и стечајном поступку. Акционар има право на учешће у добити Фонда сразмјерно броју и класи акција које има, у складу са овим статутом, законом и другим прописима. Члан 25. Директор Фонда је дужан да обезбједи јавност рада Фонда у односу на акционаре. УПРАВЉАЊЕ И ОРГАНИ ФОНДА Члан 26. Фондом управља власник акција, односно представници власника.

6 Члан 27. Органи Фонда су: - Скупштина акционара, - Надзорни одбор, - Директор. СКУПШТИНА ФОНДА Члан 28. Скупштина се сазива по потреби, а најмање једанпут годишње (редовна). Скупштину сазива Надзорни одбор, а у изузетним и хитним случајевима који не трпе одлагање и Директор Фонда. Члан 29. Уз приједлог за сазивање сједнице Скупштине доставља се приједлог дневног реда и приједлог одлука са образложењем. Скупштина може самоиницијативно уврстити у дневни ред одређена питања уз навођење разлога. У хитним или ванредним ситуацијама Скупштина се може одржати и без прописаног сазивања. Скупштина акционара надлежна је да: Члан Доноси Статут Фонда, 2. Доноси измјене и допуне Статута, 3. Утврђује пословну политику Фонда, 4. Усваја годишњи план и извјештај о пословању, 5. Доноси пословник о свом раду и друге пословне акте у складу са законом, 6. Доноси Етички кодекс, 7. Доноси трогодишњи план пословања и ревидирани план пословања, 8. Доноси програм инвестиција за плански период, 9. Именује и разрјешава Надзорни одбор, именује и разрјешава Одбор за ревизију и одлучује о њиховим накнадама, 10. Одлучује о промјени права везаних за класе и врсте акција, 11. Одлучује о статусним промјенама, промјенама облика, 12. Одлучује о трајној пословној сарадњи и повезивању са другим предузећима, 13. Одлучује о расподјели годишње добити и покрићу губитака, 14. Одлучује о повећању и смањењу основног капитала Фонда, 15. Одлучује о остваривању захтјева Фонда према Директору и Надзорном одбору или појединачним члановима Фонда, у вези са накнадом штете настале при оснивању, куповини или вођењу пословања Фонда, 16. Одлучује о заступању Фонда у судским поступцима који се воде против чланова Надзорног одбора, запослених у Фонду и Директора.

7 17. Одлучује о другим питањима у складу са Законом и Статутом Фонда. Одлуке које доноси Скупштина, из свог дјелокруга рада, уписују се у књигу одлука. НАДЗОРНИ ОДБОР Члан 31. Надзорни одбор се састоји од пет (5) чланова. За чланове Надзорног одбора може бити именовано лице које испуњава посебне услове: - ВСС (висока стручна спрема) - најмање пет (5) година радног искуства у струци. Чланови Надзорног одбора бирају се на период од четири (4) године, уз могућност поновног избора. Члан 32. Предлагање и избор чланова Надзорног одбора врши се по поступку предвиђеном Законом о министарским, владиним и другим именовањима и у том циљу Скупштина доноси: 1. одлуку о утврђивању услова, стандарда и критерија, 2. одлуку о именовању Комисије за избор, 3. одлуку о расписивању јавног конкурса. Комисија за избор састоји се од пет чланова од којих су три државни службеници, а два члана из реда лица који познају процедуре избора и дјелатност Фонда. Члан 33. Надзорни одбор из својих редова бира предсједника и замјеника предсједника Надзорног одбора. Надзорни одбор може одлучивати ако на сједници присуствује већина чланова, а одлуке се доносе већином гласова од укупног броја чланова. Сједнице Надзорног одбора одржавају се по потреби, а најмање једном у три (3) мјесеца. Изузетно, када оцјени оправданим предсједник Надзорног одбора, Надзорни одбор може донијети одлуке писмено, телефонски или кориштењем других техничких средстава, ако се томе не противи ни један члан Надзорног одбора. Приједлог одлуке из предходног става презентује или доставља предсједник Надзорног одбора сваком члану и евидентира њихово изјашњење по предложеној одлуци. На првој редовној сједници Надзорног одбора, верификују се одлуке донесене на начин предвиђен у ставу 4. овог члана. Надлежности Надзорног одбора су следеће: Члан доноси пословник о свом раду, 2. предлаже Статут, Етички кодекс и друге акте Скупштини, 3. сазива Скупштину Фонда, 4. предлаже именовање и разрешење чланова Одбора за ревизију,

8 5. именује и разрјешава Запослене у Фонду у складу са поступцима утврђеним Статутом и законом, 6. одређује главног правног савјетника, 7. надзире директора у спровођењу препорука датих од стране Одбора за ревизију и вањског ревизора, 8. систематски надзире пословање и законитост пословања Фонда, 9. одобрава препоруке Одбора за ревизију о расподјели добити, те другим питањима, 10. доноси смјернице о набавци и врши надзор над њиховим спровођењем, 11. даје овлашћења за ограничене активности у складу са законом, 12. даје упутства директору за спровођење истраге у вези са учињеним неправилностима, 13. доноси одлуке о инвестирању у складу са планом, Статутом и законом, 14. даје приједлог Скупштини о оснивању нових пословних јединица Фонда, 15. даје приједлог Скупштини о пословној сарадњи и повезивању са другим правним и физичким лицима, 16. преглед пословних књига и исправа Фонда, 17. редовно извјештава Скупштину о свом раду, 18. даје инструкције органима Фонда ради отклањања неправилности у раду Фонда, 19. обавља и друге послове утврђене законом, Статутом и актима Фонда. Члан 35. Одлуке Надзорног одбора се у складу са овим Статутом уписују у књигу одлука. Члан 36. Послове из своје надлежности, Надзорни одбор обавља на сопствену иницијативу, на захтјев Скупштине, на захтјев повјерилаца чија потраживања износе најмање 5% основног капитала Фонда, на захтјев Директора и Одбора за ревизију Фонда. Члан 37. Предсједник Надзорног одбора дужан је да одреди сваком члану тог органа конкретну одговорност за поштивање и реализацију релевантних одредби закона којима се регулише поједина интерна контрола. Предсједник Надзорног одбора је солидарно одговоран са чланом Надзорног одбора за извршавање задатака из предходног става. Члан 38. Надзорни одбор има обавезу и одговорност да организује израду вјеродостојних рачуноводствених евиденција и финансијских исказа Фонда, сачињених у складу са прописима о рачуноводственим и ревизорским стандардима Републике Српске. Надзорни одбор не може преносити ове надлежности.

9 Члан 39. Надзорни одбор има обавезу и одговорност да обезбиједи: 1. доношење пословника којим се утврђују оперативни и функционални аспекти рада органа Фонда у складу са законом, Статутом и Етичким кодексом, 2. доношење правилника о дисциплинској одговорности који поред осталог, садржи и детаљне одредбе о разлозима и разрјешењу одговорних лица по скраћеном поступку и удаљењу са посла и из Фонда, као и забрани поновног запошљавања у Фонду одређени период, укључујући и обавезу управе да води адекватне кадровске евиденције. Члан 40. Надзорни одбор има обавезу и одговорност да обезбjеди: - да лице које је отпуштено или разријешено из разлога кршења одредби овог Статута или правила Етичког кодекса буде удаљено ван пословних просторија Фонда, - да онемогући поновно запошљавање таквог лица на било какву позицију у периоду који не може бити краћи од 10 (десет) година, - вођење одговарајуће евиденције о запосленима са детаљним подацима за период од 10 (десет) година, Надзорни одбор може пренијети било коју од обавеза наведених у ставу 1. овог члана уз сагласност свих чланова Надзорног одбора, али ће и даље остати одговоран за њихово провођење. Члан 41. Скупштина Друштва може разријешити члана Надзорног одбора и прије истека мандата у случајевима: - ако својим радом или понашањем онемогућава рад Надзорног одбора, - ако поднесе оставку, - у другим законом предвиђеним случајевима. Приједлог за разрјешење утврђује Надзорни одбор и упућује Скупштини акционара. Члан Надзорног одбора може бити разријешен по скраћеном поступку из следећи разлога: - ако крши начела Етичког кодекса, - неиспуњења обавеза у складу са важећим законима, - додјеле уговора о набавци супротно важећем закону, - учествује у сукобу интереса, - учествује у активности која је забрањена Законом о јавним предузећима, - неподношења захтјева за одговарајуће одобрење активности ограничених Законом о јавним предузећима, - свјесно или несвјесно давање овлашћења за обављање ограничене активности чија је посљедица материјална штета Фонда, - извршење кривичног или другог противправног дјела којим се узрокује материјална штета Фонду. Приједлог за разрјешење због напријед наведених разлога утврђује Надзорни одбор, а одлуку доноси Скупштина акционара.

10 Скупштина акционара може разријешити Надзорни одбор због неизвршавања плана пословања и лоших пословних резултата Фонда, приликом усвајања извјештаја о пословању Фонда. Члан 42. Чланови Надзорног одбора за свој рад имају право на накнаду. Висину накнаде и начин исплате утврђује Скупштина акционара. Код утврђивања накнаде из претходног става, Скупштина акционара дужна је да обезбиједи да накнаде буду у сразмјери са резултатима рада Надзорног одбора и финансијским стањем Фонда. Приликом усвајања извјештаја о пословању Фонда, Скупштина акционара је дужна да оцијени успјешност рада Надзорног одбора, у циљу потврде за даљим њиховим ангажовањем, као и утврђивања висине накнада за остварене резултате пословања Фонда. ДИРЕКТОР Директор Фонда обавља следеће послове: Члан представља и заступа Фонд, - стара се о законитости рада Фонда, - извршава одлуке Надзорног одбора, - закључује уговоре у име и за рачун Фонда, - подноси приједлоге Надзорном одбору за доношење одлука, мјера,закључака у вези са радом Фонда, - стара се о извршењу Програма рада Фонда, - одређује банке код које ће се водити средства Фонда, - одлучује о пласману средстава Фонда, - одлучује о кориштењу средстава Фонда за текуће послове Фонда, - одлучује о набавци основних средстава, - стара се о правилном вођењу материјалног и финансијског пословања и врши права наредбодавца за употребу средстава Фонда у складу са Финансијским планом, - организује и руководи радом запослених у Фонду, - закључује уговоре о раду и одлучује о правима и обавезама и одговорностима запослених из радног односа у складу са Правилником о систематизацији и законима. - Предлаже Надзорном одбору Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Фонду, - одлучује о службеним путовањима запослених у Фонду, - обавља и друге послове који су му повјерени одлукама Надзорног одбора, као и послове који Законом, Статутом или другим актом нису у дјелокругу рада других органа Фонда. Члан 44. Директора именује Надзорни одбор на основу спроведеног јавног конкурса на период од 4 (четири) године уз могућност поновног избора.

11 За директора може бити изабрано лице које испуњава посебне услове: најмање ВСС одговарајућег смјера и пет година радног искуства у струци. Одлуком о утврђивању услова, стандарда и критерија за избор на односне функције, коју доноси Надзорни одбор Фонда, ближе ће се утврдити посебни и други услови. Члан 45. Одлуку о расписивању конкурса за избор Директора доноси Надзорни одбор. Надзорни одбор може именовати Комисију за провођење поступка за избор. Директор не може бити лице које обавља извршну функцију у политичкој странци на било којем нивоу политичког организовања. Директор је прије ступања на дужност као и по истеку мандата дужан дати писмену изјаву о имовинском стању. Члан 46. У случају да Директор да отказ или му престане функција из других разлога, Надзорни одбор може именовати одређено лице, које испуњава услове, привремено, као вршиоца дужности до провођења поступка избора у складу са овим Статутом. Надлежни орган може именовати вршиоца дужности и на друга руководна радна мјеста у Фонду сходно одредби из предходног става и у другим оправданим случајевима. УНУТРАШЊА ОРГАНИЗАЦИЈА ФОНДА Члан 47. У циљу извршавања дјелатности Фонда стручне, административне и материјално финансијске послове за потребе Фонда обављају запослени у Фонду. Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Фонда утврдиће се број извршних директора Фонда које именује Надзорни одбор под истим условим под којима се именује Директор Фонда. Број запослених у Фонду утврђује се Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, а пријем у радни однос врши се у складу са Законом о раду, Правилником и другим актима. За обављање послова везаних за издавање гаранција, супергаранција и контрагаранција у Фонду се формира Гарантни одбор Фонда који разматра захтјеве за издавање гаранција и доноси одлуке у складу са основним критеријумима за издавање гаранција, а до висине лимита који ће бити дефинисан Правилником о одобравању гаранција по гарантнокредитним линијама. Гарантни одбор Фонда има 5 (пет) чланова кога чине: директор Фонда и извршни директори Фонда, а недостајући број чланова именује Скупштина акционара Гарантног фонда РС, из реда истакнутих стручњака. За разматрање захтјева за издавање гаранција и доношење одлука у складу са основним критеријумима за издавање гаранција, а преко висине лимита који ће бити дефинисан Правилником о одобравању гаранција по гарантно-кредитним линијама, формира се Гарантни одбор Скупштине акционара Фонда, кога именује Скупштине акционара Фонда. ОСНОВНИ КРИТЕРИЈИ ЗА ИЗДАВАЊЕ ГАРАНЦИЈА

12 Члан 48. Основни критерији за додјелу гаранција Фонда су: - економска оправданост пројекта, - кориштење домаћих ресурса, - запошљавање већег броја радника, - заштита животне средине. Члан 49. Ближи критеријуми и услови за издавање гаранција Фонда утврђују се Правилима пословања Фонда и програмом рада. Приликом усвајања извјештаја о пословању друштва, Надзорни одбор је дужан да оцијени успјешност рада Управе, у циљу потврде за даљим њиховим ангажовањем. Члан 50. Вођење послова Фонда и рад Фонда уређује се пословником о раду Фонда који доноси Скупштина Фонда на приједлог Надзорног одбора. СУКОБ ИНТЕРЕСА И ИЗВЈЕШТАВАЊЕ Члан 51. Повезаним лицем сматра се сваки запослени Фонда, укључујући и појединце и заступнике које Фонд именује за обављање одређених послова, сваки члан Надзорног одбора и Одбора за ревизију, свако правно или физичко лице у чијем посредном или непосредном власништву је најмање 5% од укупног збира гласачких права Фонда. Повезано лице не смије ступати у стварне или очигледне сукобе интереса са Фондом у личним или професионалним односима. Повезано лице ће омогућити Надзорном одбору увид у све трансакције или односе за које повезано лице оправдано очекује да би могле довести до стварног или очигледног сукоба интереса са Фондом. Фонду није дозвољено да приликом пословања нуди повољније услове повезаним лицима од оних које нуди другим лицима која нису повезана са Фондом. Члан 52. Под лицима у вези са повезаним лицима из претходног члана сматрају се: 1. чланови уже породице повезаних лица до трећег степена крвног сродства или тазбине, односно лица која живе у истом домаћинству са повезаним лицима, 2. правна лица која располажу гласачким правима у Фонду, 3. правна лица у којима Фонд има удио од најмање 5% од укупног збира гласачких права, 4. правна лица у којима са најмање 5% збира гласачких права располаже повезано лице,

13 5. правна лица у којима је повезано лице или чланови уже породице према дефиницији из овог члана, члан Надзорног одбора. Ако повезано лице зна или је морало знати да је неко друго повезано лице дјеловало у супротности са одредбама члана 52. (51.) Статута, то повезано лице је о томе дужно одмах обавијестити Надзорни одбор или други надзорни орган и друге надлежне органе. Члан 53. Извјештавање у Фонду врши се на сљедећи начин: Директор има обавезу да извјештава Надзорни одбор, Надзорни одбор има обавезу да извјештава Скупштину. Ниједан од органа управљања Фондом не може преносити своје дужности које се тичу надзора. Члан 54. Надлежност за опозив чланова органа Фонда или отказ уговора о раду имају органи како слиједи: Надзорни одбор има овлашћење да опозове Директора, Скупштина Друштва има овлашћење да опозове чланове Надзорног одбора, Директор може да откаже уговоре о раду запосленима. Било који од органа управљања наведених у овом члану може да опозове чланове органа или откаже поједине уговоре искључиво у складу са одговарајућом процедуром утврђеном општим актима. ЗАСТУПАЊЕ И ПОТПИСИВАЊЕ Члан 55. Фонд заступају: - директор, а у случају његове спријечености један од извршних директора које он овласти, - извршни директори, у оквиру области за коју су именовани. Заступници Фонда су овлаштени да закључују и потписују уговоре и друге акте, те заступају Фонд пред судовима, државним органима и другим организацијама без ограничења, осим: - закључивања инвестиционих уговора уз претходну сагласност Надзорног одбора, - заступања пред судовима и другим органима у предметима чија је вриједност већа од ,00 КМ, уз претходну сагласност Надзорног одбора. Члан 56. Заступник Фонда може, у оквиру својих овлашћења, дати другом лицу изван предузећа писмену пуномоћ за заступање Фонда, само уз писмену сагласност свих чланова Ндзорног одбора.

14 Члан 57. У свом пословању Фонд ће употребљавати фирму у пуном и у скраћеном називу. Фирма Фонда потписује се тако што лица овлаштена за заступање уз назив фирме стављају свој потпис, а код закључивања уговора о располагању са кумулативном вриједношћу већом од ,00 КМ, потпис ставља директор и извршни директор из чије је надлежности правни посао. Лица овлаштена за заступање обавезна су своје овјерене потписе депоновати код регистарског суда. Лица овлаштена за располагање новчаним средствима, обавезна су своје овјерене потписе депоновати код овлаштене организације за платни промет. Члан 58. Дијелове Фонда, заступају и представљају њихови руководиоци у границама овлаштења утврђених овим Статутом и одлуком Надзорног одбора. ЕТИЧКИ КОДЕКС Члан 59. Фонд је дужн усвојити Етички кодекс који представља интегрални дио обавеза и одговорности запослених у Фонду, Надзорног одбора, и других повезаних лица. Етички кодекс Фонда садржава најмање правила о сукобу интереса, повезаним лицима, пословној тајни, повјерљивости, праведном поступању, заштити и законитој употреби средстава Фонда, поступању у складу са важећим прописима као и интерним актима Фонда, пријављивању незаконитог или неетичког понашања, одобравању зајмова повезаним лицима, запосленим и члановима Надзорног одбора и упознавању са правилима Етичког кодекса Фонда. Члан 60. Кршење правила усвојеног Етичког кодекса Фонда представља основ за опозив, односно отказ функције Директора и чланова Надзорног одбора, запослених на основу спроведеног скраћеног поступка. Правила скраћеног поступка и утврђивање одговорности утврдиће се пословником о раду појединог органа. РАСПОДЈЕЛА ДОБИТИ И ПОКРИЋЕ ГУБИТАКА Члан 61. У свакој финансијској години Директор и Надзорни одбор ће на бази утврђене добити изражене у ревидираном финансијском извјештају, утврђеном у складу са важећим прописима, одлучити о износу који ће се распоредити као добит (дивиденда). Остварена добит распоређује се у резерве и капитал Фонда, на основу одлуке Скупштине. Приликом одлучивања о износу који може бити распоређен, Директор и Надзорни одбор ће водити рачуна о инструкцијама датим од стране Одбора за ревизију те укупним обавезама Фонда у години на коју се расподјела дивиденде односи, укључујући и износ неопходан за

15 реализацију плана пословања за текућу финансијску годину као и износ неопходан за друге инвестиције и очекивано одржавање, односно развој Фонда. Фонд је дужан да одржава и формира посебне резерве за покриће ризика и губитка везане за издате гаранције. Фонд је дужан да одржава капитал Фонда најмање у висини износа основног капитала. Члан 62. Одлуку о расподјели добити (дивиденде) доноси Скупштина Фонда, на образложен приједлог Директора, уз претходно прибављено мишљење Одбора за ревизију. Члан 63. Уколико Фонд искаже губитак на крају финансијске године, исти се може покривати из обавезних резерви Фонда и на друге начине утврђене законом. Директор није овлашћен: 1. да издваја за резерве у износу већем од једне половине нето добити расположиве за расподјелу, 2. да издваја за расподјелу добити (дивиденде) уколико износ нето средстава Фонда није већи од укупног износа уплаћеног (акционарског) капитала и нераспоређених резерви, те ако се исплатом дивиденде не умањује износ ових средстава. РЕЗЕРВЕ Члан 64. Фонд формира обавезне резерве. У обавезне резерве се сваке финансијске године од добити коју Фонд оствари уноси најмање 5% (пет одсто), док резерва не достигне сразмјеру према основном капиталу у проценту од 20% (двадесет одсто). Фонд одржава и формира и посебне резерве за покриће ризика и губитка везане за издате гаранције. У случају смањења обавезне резерве, иста се допуњује до износа који утврди Скупштина у складу са прописима. ПЛАНИРАЊЕ ПОСЛОВАЊА Члан 65. Директор Фонда, користећи се добром пословном праксом, планираће развој Фонда припремом трогодишњег плана пословања. Након усвајања трогодишњег плана пословања, исти ће бити предочен главном ревизору и надлежном министарству. Члан 66. План пословања ће за период за који је донесен представљати основ пословних активности Фонда. Без обзира на предње, Директор ће годишње усаглашавати План пословања и у

16 случају потребе, а у складу са циљевима, ревидирати и усагласити исти ради прилагођавања плана пословања тржишним условима. ПРИМЈЕНА КЊИГОВОДСТВЕНИХ И ФИНАНСИЈСКИХ РАЧУНОВОДСТВЕНИХ СТАНДАРДА Члан 67. Надзорни одбор Фонда има обавезу и одговорност да: 1. oрганизује припрему вјеродостојних рачуноводствених извјештаја и финансијских исказа, сачињених у складу са Међународним рачуноводственим стандардима као и прописима о рачуноводственим и ревизорским стандардима Републике Српске, из којих су видљиве финансијске позиције Фонда и које су отворене за преглед од стране свих лица која имају правни интерес у пословању Фонда, 2. надзире интерну ревизију у њеном раду и извјештавању, 3. надзире Директора у примјени препорука датих од стране ревизора, 4. прегледа завршни извјештај ревизора. Члан 68. Директор има обавезу и одговорност да извршава препоруке ревизора у датим роковима за извршење. ПОСТУПАК НАБАВКИ Члан 69. Сви поступци набавке од стране Фонда биће спровођени уз строго поштивање Закона о набавкама. Директор је дужан да: 1. донијети упутство и правилник који ће регулисати поступак набавке у складу са важећим прописима, 2. надзирати запослене Фонда у имплементацији прописа о набавци, те одредби упутства и правилника о набавци Фонда, 3. учествовати у раду Комисије за набавке, у складу са важећим прописима и актима Фонда, 4. припремати извјештаје о поступцима набавке на начин прописан законом, 5. поднијети извјештај о набавци Одбору за ревизију и Надзорном одбору у року од 15 дана од дана закључења уговора о набавци. Члан 70. У поступку набавке Надзорни одбор има обавезу и одговорност да: 1. прегледа и правилник и упутство за набавке у смислу њихове усаглашености са важећим прописима о набавци, 2. надзире рад Директора и запослених у погледу примјене упутства и правилника о поступку набавке у Фонду,

17 3. разматра извјештаје о набавци и припреми извјештај о евентуалним злоупотребама од стране надлежних органа и тијела Фонда. Члан 71. У поступку набавке Одбор за ревизију је одговоран за мјесечни преглед извјештаја о набавци и писмено извјештавање Надзорног одбора или другог надлежног органа Фонда о било каквом кршењу важећих прописа о набавкама. Одбор за ревизију не може преносити своје обавезе другим органима Фонда. Члан 72. Директор и Надзорни одбор су са Фондом повезана лица у погледу поступка јавних набавки. Уколико на бази извјештаја о набавци или на бази информације из другог извора, Надзорни одбор нађе да је дошло до кршења Етичког кодекса или важећих прописа о набавкама или упутства и правилника Фонда о набавкама, предузеће без одлагања активности ради спровођења пуне истраге против одговорног лица. Уколико Надзорни одбор нађе да је дошло до кршења важећих прописа о набавкама или Етичког кодекса, препоручиће по скраћеном поступку отказ одговорном лицу. За спровођење мјера предложених од стране Надзорног одбора, предвиђених у претходном ставу овог члана, одговоран је Директор Фонда. ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ Члан 73. Фонд је у обављању своје дјелатности и послова дужан предузимати све мјере заштите и унапређења радне и животне средине у складу са важећим прописима. Фонд је дужан да се придржава мјера заштите и унапређења животне средине и да у складу с тим мјерама донесе Правилник о мјерама заштите радне и животне средине у условима еколошког окружења у којем послује. ОДБОР ЗА РЕВИЗИЈУ И ОДЈЕЉЕЊЕ ИНТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ Одбор за ревизију Члан 74. Одбор за ревизију је орган састављен од три (3) члана којег именује Скупштина Фонда. Функцију члана Одбора за ревизију обавља и Директор одјељења интерне ревизије, без права гласа. Члан Одбора за ревизију не може бити лице које има финансијски и други интерес у Фонду. Члан 75. Приједлог чланова Одбора за ревизију из става 1. предходног члана, утврђује Надзорни одбор већином гласова, а на основу расписаног јавног конкурса за избор најквалификованијих лица за функцију члана Одбора за ревизију.

18 Одлуку о расписивању јавног конкурса и критеријима које треба да испуњавају кандидати за члана Одбора за ревизију, доноси Скупштина. Одбор за ревизију дужан је да: Члан именује вањског ревизора, 2. именује директора Одјељења интерне ревизије на основу јавног конкурса за избор најбоље квалификованог кандидата, уколико Главни ревизор није извршио именовање у складу са одредбама Закона о јавним предузећима, 3. размотри годишњу студију ризика и план ревизије у којима су приказане појединости у погледу ризичних подручја и ревизија које ће се извршити, те осигура да пријављена питања буду без одлагања и на одговарајући начин коригована, 4. размотри студију ризика из претходне одредбе и план ревизије у споразуму са Главним ревизором по питању обраде, нарочито у случају када је Главни ревизор именовао директора Одјељења интерне ревизије Друштва, 5. осигура да Одјељење за интерну ревизију изврши свој посао у складу са планом ревизије, 6. осигура да се интерне контроле Фонда проводе адекватно, 7. подносе Надзорном одбору сажете мјесечне извјештаје о својим састанцима сваког мјесеца, 8. консултује се са Главним ревизором у погледу независне ревизорске организације или струковне стручне групе која врши стручно унутрашње струковно оцјењивање Оделења за интерну ревизију сваке двије до три године, 9. осигура да Одјељење за интерну ревизију обавља своје обавезе у складу са међународним ревизијским стандардима, 10. донесе пословник о свом раду. Члан 77. Надзорни одбор има обавезу и одговорност да у примјени препорука датих од стране Одбора за ревизију и вањског ревизора врши надзор над Директором. Директор је дужан и одговоран за реализацију препорука Одбора за ревизију у роковима које у погледу реализације препоручи Одбор за ревизију. Директор може пренијети ову дужност, али је и даље одговорна за њену реализацију. Одбор за ревизију одговара директно Скупштини Фонда. Чланови Одбора за ревизију, за овај рад имају право на накнаду. Висину накнаде и начин исплате утврђује Скупштина. Одјељење интерне ревизије Члан 78. Одјељење интерне ревизије организује Директор одјељења интерне ревизије. Директор одјељења надлежан је да: 1. организује одјељење одговарајућег обима потребног за адекватно обављање дужности утврђених овим Статутом,

19 2. врши избор и руководи лицима запосленим у одјељењу. Запослени радници одјељења, изузев директора, су у радном односу у Фонду. Директор одјељења остварује накнаду у складу са тарифом коју утврди Главни ревизор или надлежно министарство. Члан 79. Директора одјељења интерне ревизије именује Главни ревизор Службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, на начин прописан законом. У случају да Главни ревизор не користи своје право из предњег става, Директора одјељења именује Одбор за ревизију на основу јавног конкурса за избор најбољег квалификованог кандидата, под надзором Главног ревизора. Члан 80. Одјељење интерне ревизије има дужност и одговорност да: 1. подноси Одбору за ревизију годишњу студију ризика и план ревизије у којима је садржан детаљан приказ ризичних подручја и ревизије које ће бити извршене, 2. подноси Одбору за ревизију извјештај о обављеним ревизијама и препоруке Одјељења интерне ревизије, 3. обавља своје дужности у складу са стандардима међународне ревизије. Одјељење интерне ревизије ову дужност не може преносити. Члан 81. Управа је дужна и одговорна да: 1. обезбиједи адекватне услове Одјељењу интерне ревизије за неометано обављање посла, 2. обезбиједи да, без изузетка, Одјељење интерне ревизије има потпуни и цјеловит увид у сву неопходну финансијско-рачуноводствену документацију и евиденције Фонда. Органи Фонда дужни су сарађивати са члановима Одбора за ревизију те учинити доступним све исправе и финансијске и рачуноводствене исказе на захтјев Одбора и Одјељења интерне ревизије. НЕДОПУШТЕНЕ И ОГРАНИЧЕНЕ АКТИВНОСТИ Недопуштене активности Фонду није допуштено: Члан давање кредита или позајмица запосленим Фонда или другим лицима или пружање гаранција или осигурања за кредит, 2. давања донација супротно одредбама Закона о донацијама, 3. исплата плата, доприноса и накнада супротно одредбама прописа о раду, Закону о пензијском и здравственом осигурању,

20 4. учешће у поступку набавке у својству понуђача било којег лица које је припремило позив на тендер или сваког повезаног лица или лица у вези са повезаним лицима, 5. вршење измјена и допуна у било којем већ закљученом уговору о набавци, осим ако су извршене у складу са законом, 6. прихват плаћања замјеном за новац, плаћања у натури, или готовинском еквиваленту, 7. инвестиције из краткорочних извора средстава Фонда, осим када се ради о одобреним инвестицијама према дефиницији датој у важећим законима који регулишу ту област, 8. закључивање уговора о располагању са кумулативном вриједношћу већом од КМ без потписа два директора. Ограничене активности Члан 83. фонд може предузимати сљедеће активности искључиво уз писмено овлашћење већине чланова Надзорног одбора: 1. измирење дуга према повјериоцу Фонда, плаћањем трећем лицу (уговор о цесији дуга), 2. пребијање дугова према некој страни са дуговима те исте стране која је из тога разлога истовремено и повјерилац и дужник Друштва (уговори о простој компензацији), 3. учешће у аранжману вишеструког пребијања дугова између више страна (мултилатерална компензација), 4. измирење дуга према Фонду у случају да дужник плаћа повјериоцу Фонда, 5. отпис дуговања. ПОСЕБНЕ ОДРЕДБЕ Запослени у Фонду Члан 84. Права, обавезе и одговорности запослених утврђују се посебним општим актом у складу са законом, овим статутом и колективним уговором. Надзорни одбор и Директор обавјештавају запослене о свом раду и пословању Фонда, а нарочито о: 1. развојним плановима и њиховом утицају на економски и социјални положај запослених, 2. кретању и промјенама зарада запослених, 3. заштити и безбједности на раду и мјерама за побољшање услова рада, 4. статусним промјенама и промјенама облика Фонда. Обавјештавање запослених о питањима из претходног става врши се преко огласне табле, путем информативних гласила или на други начин утврђен актом Директора Фонда. Обавјештавање акционара

21 Члан 85. Директор обавјештава акционаре о пословању Фонда, раду његових органа, рачуноводственим исказима и извјештајима о пословању, као и о извјештајима Надзорног одбора и ревизора. Акционари имају право да од Надзорног одбора и Директора тражити одговоре на питања која се односе на пословање и управљање Фондом. Јавност рада и пословна тајна Члан 86. Рад фонда је јаван. Јавност се обезбјеђује путем средстава информисања и на друге погодне начине. Пословну тајну Фонда представљају документа и информације које је Надзорни одбор утврдио као повјерљиве и чије би саопштавање могло неповољно да утиче на пословање Фонда. Као пословна тајна не могу се сматрати документа и подаци који се по закону сматрају јавним. Документа и податке који представљају пословну тјану, другим лицима може дати директор, односно лице које он овласти у складу са Законом о слободи приступа информацијама. Општи акти Фонда Члан 87. Општи акти Фонда су: 1. Статут, 2. правилници и пословници, 3. одлуке којима се на општи начин уређују одрећена питања, 4. Етички кодекс. Статут је основни акт Фонда, а други општи акти морају бити сагласни са Статутом. Појединачни акти које доносе органи и овлаштени појединци у Фонду, морају бити у складу са општим актима. ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ Члан 88. За све што није регулисано овим Статутом примјењиваће се одредбе Закона о Гарантном фонду, Закона о јавним предузећима и други прописи који регулишу ову материју. Члан 89. Овај Статут ступа на снагу даном доношења и објавиће се на огласној табли Фонда. Број: 04/ /10 Датум године ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ Милорад Додик с.р.

22 С Т А Т У Т о измјенама и допунама Статута Гарантног фонда Републике Српске а.д. Бања Лука Број: 04/ /11 Датум године ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ Александар Џомбић с.р. број: 04/ /11 од године С Т А Т У Т о измјенама и допунама Статута Гарантног фонда Републике Српске а.д. Бања Лука Број: 04/ /13 Датум: године ПРЕДСЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ Жељка Цвијановић с.р. број: 04/ /13 од године

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен Службени гласник РС : 086/2016 Датум : 21.10.2016 3510 На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16) и члана 43. став 1. Закона

Више

Na osnovu člana 7. stav 3, člana 101. i člana 107. Zakona o privrednim društvima ( Službeni glasnik Republike Srpske broj: 127/08, 58/09, 100/11 i 67/

Na osnovu člana 7. stav 3, člana 101. i člana 107. Zakona o privrednim društvima ( Službeni glasnik Republike Srpske broj: 127/08, 58/09, 100/11 i 67/ Na osnovu člana 7. stav 3, člana 101. i člana 107. Zakona o privrednim društvima ( Službeni glasnik Republike Srpske broj: 127/08, 58/09, 100/11 i 67/13), g-din, dana. godine, donosi: ODLUKU O OSNIVANJU

Више

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc На основу члана 44 став 1 Закона о култури ( Службени гласник РС бр.72/09 ), и члана 15 Одлуке о оснивању Установе Нишки културни центар ( Службени лист Града Ниша бр.2/2011 Пречишћени текст), Управни

Више

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa Na osnovu člana 62. Zakona o preduzećima (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 24/98,62/02,66/02,38/03,97/04 i 34/06) i člana 18. Statuta Društva za upravljanje investicionim fondovima "Polara Invest"

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Microsoft Word - STATUT - precisceni tekst

Microsoft Word - STATUT - precisceni tekst S T A T U T Društva za upravljenje investicionim fondovima ʺPolara Investʺ a.d. Banja Luka (prečišćeni tekst) I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim Statutom uređuju se sva bitna pitanja značajna za rad Društva

Више

ЗАЈЕДНИЦА ЗА УПРАВЉАЊЕ ЗГРАДОМ

ЗАЈЕДНИЦА ЗА УПРАВЉАЊЕ  ЗГРАДОМ ЗАЈЕДНИЦА ЕТАЖНИХ ВЛАСНИКА БАЊА ЛУКА Улица ------------------------- бр.---- Број:------------ Дана:----------- С П И С А К чланова заједнице етажних власника, -------------------------------бр..., Бања

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фондације Доцент др Милена Далмација овереним пред Основним

Више

На основу члана 72. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/2007), члана 9. и 15. ст. 1. Одлуке о месној самоуправи ( Службени лис

На основу члана 72. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/2007), члана 9. и 15. ст. 1. Одлуке о месној самоуправи ( Службени лис На основу члана 72. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, бр. 129/2007), члана 9. и 15. ст. 1. Одлуке о месној самоуправи ( Службени лист општине Ада, бр. 17/2007), Савет Прве месне заједнице

Више

На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе

На основу члана 56. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе струковних студија Висан у Београду, на седници од

Више

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o akreditaciji ("Službeni glasnik RS", broj 73/10) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08), Vlada donosi

Више

З А К О Н

З А К О Н Službeni glasnik: 96/05 Datum: 06/10/2005 Z A K O N O AGENCIJI ZA POSREDNIČKE, INFORMATIČKE I FINANSIJSKE USLUGE I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom reguliše se status, djelatnost, upravljanje, rukovoďenje,

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, 01.10.2015. године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу Члан 1 Овим Пословником

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

Пословник о раду Одсека за

Пословник о раду Одсека за УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗOФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 02-685/1 Дана, 17.12.2018. године На основу члана 26 Статута Филозофског факултета, Савет Факултета je на седници одржаној дана 17.12.2018. године усвојио

Више

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум:18.09.2015. године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра 2015. године У складу са одредбама члана 78. и 12. Закона о удружењима

Више

AKCIONARSKO DRUŠTVO SREMPUT RUMA Broj: 1526 /2 Ruma: god. Na osnovu čl. 73 Statuta AD "Sremput" Ruma, Nadzorni odbor AD je na sednici održ

AKCIONARSKO DRUŠTVO SREMPUT RUMA Broj: 1526 /2 Ruma: god. Na osnovu čl. 73 Statuta AD Sremput Ruma, Nadzorni odbor AD je na sednici održ SREMPUT RUMA Broj: 1526 /2 Ruma: 17.05.2018. god. Na osnovu čl. 73 Statuta AD "Sremput" Ruma, Nadzorni odbor AD je na sednici održanoj dana 17.05.2018. godine, doneo sledeću O D L U K U SAZIVA SE redovna

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici U skladu sa odredbama čl. 78. i 12. Zakona o udruženjima (»Službeni list RS«, br.51/09), na skupštini udruženja održanoj dana 6.04.2011. u prostorijama Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama

Више

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана 28.9.2018. године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONODAVNA KOMISIJA Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ

РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА БАЊА ЛУКА С Т А Т У Т Бања Лука, јул 2013. године На основу члана 31. став 1. тачка а) Закона о развоју малих и средњих предузећа ( Службени гласник

Више

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1 PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /17 Podgorica, 2017. godine POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovim poslovnikom bliže se uređuju pravila i načina rada

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje На основу члана 486, 490. и 491. Закона о привредним друштвима ( Сл. гласник РС бр. 36/2011, 99/2011, 83/2014 др. закон и 5/2015) и члана 22. и 69. Закона о јавним предузећима ( Сл. гласник РС бр. 15/2016)

Више

На основу Амандмана XL тачка 2. на Устав Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈ

На основу Амандмана XL тачка 2. на Устав Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈ На основу Амандмана XL тачка 2. на Устав Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ДРУШТВИМА ЗА ОСИГУРАЊЕ Проглашавам

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 Основне одредбе Члан 1 Овим Пословником о раду се уређују: делатност, избор, рад, управљање и организација Студентског парламента

Више

Na osnovu člana 398, 400, Zakona o privrednim društvima ("Sl

Na osnovu člana 398, 400, Zakona o privrednim društvima (Sl GALENIKA FITOFARMACIJA a.d. Na osnovu članova 22. i 23. Statuta GALENIKE-FITOFARMACIJE a.d. (u daljem tekstu: Društvo) i članova 5. i 7. Poslovnika o radu Skupštine Društva, Odbor direktora je na svojoj

Више

На основу чл

На основу чл На основу члана 7. став 2. алинеја 7, члана 9. став 1. алинеја 2, члана 19. став 1, алинеје 2. и 3. Закона о друштвима за осигурање ( Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10

Више

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: /16-12 ДАНА: 24. маjа године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чла

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: /16-12 ДАНА: 24. маjа године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чла ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: 01-3273/16-12 ДАНА: 24. маjа 2013. године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чланом 33. став 1. Одлуке о усклађивању Одлуке о организовању

Више

Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštit

Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštit Na osnovu člana 56 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( Službeni list CG, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17), Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc)

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc) ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ ПОСЛОВНИК О РАДУ СТРУЧНОГ САВЕТА Шабац,, септембар 2012. године Р Е П У Б Л И К А С Р Б И Ј А ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ БРОЈ: Ш А Б А Ц : На основу

Више

Microsoft Word - poslovnik savet.doc

Microsoft Word - poslovnik savet.doc СТОМАТОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА На основу члана. Статута Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, Савет Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, на седници од, донео је седећи П О С Л О В Н И К

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

ИНЖЕЊЕРСКА КОМОРА СРБИЈЕ

ИНЖЕЊЕРСКА  КОМОРА  СРБИЈЕ Н А Ц Р Т ИНЖЕЊЕРСКА КОМОРА СРБИЈЕ С Т А Т У Т ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Београд, 21.11.2018. године С Т А Т У Т ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим Статутом ближе се уређују послови,

Више

На основу члана 43

На основу члана 43 На основу члана 43 став 1 тачка 7 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10 и 38/15), члана 11 став 1 тачка 3 Закона о професионалној рехабилитацији и

Више

ZAKON O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA ("Sl. glasnik RS", br. 14/2015 i 51/2017) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom uređuju se položaj, organizacij

ZAKON O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA (Sl. glasnik RS, br. 14/2015 i 51/2017) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom uređuju se položaj, organizacij ZAKON O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA ("Sl. glasnik RS", br. 14/2015 i 51/2017) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom uređuju se položaj, organizacija, ovlašćenja i funkcije Agencije za osiguranje depozita

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

Sluzbeni glasnik 2.indd

Sluzbeni glasnik 2.indd СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ГРАДА ПОЖАРЕВЦА Година XLI Број 2 ПОЖАРЕВАЦ 20.02.2009. 1 На основу члана 4. става 3. Одлуке о месним заједницама ( Службени гласник града Пожаревца, бр. 4/08) и на основу члана 27. става

Више

Microsoft Word - Odluka o izmeni Statuta Opstine Vladicin Han

Microsoft Word - Odluka o izmeni Statuta Opstine Vladicin Han На основу члана 32. став 1. тачка 1. Закона о локалној самоуправи (Сл. Гласник РС, број 129/07) и члана 41. став 1. тачка 1. и члана 138. Статута Општине Владичин Хан (Сл. Гласник Пчиоњског округа, број

Више

A

A А.Д. "КОМУНАЛАЦ" БИЈЕЉИНА - Н А Д З О Р Н И О Д БО Р - Број: 3594/2017 На основу члана 7. став 1. тачка љ) Закона о јавним предузећима ( Службени гласник Републике Српске, број: 75/04 и 78/11) и члана

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1 На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1.12.2016.године донео је ПОСЛОВНИК О РАДУ УПРАВНОГ

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

''ВОДОВОД'' а.д. БАЊА ЛУКА С Т А Т У Т Бања Лука, новембар године

''ВОДОВОД'' а.д. БАЊА ЛУКА С Т А Т У Т Бања Лука, новембар године ''ВОДОВОД'' а.д. БАЊА ЛУКА С Т А Т У Т Бања Лука, новембар 2018. године 2 На основу члана 5. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник Републике Српске бр. 75/04 и 78/11), члана 281. Закона о привредним

Више

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Društvo), upućuje dioničarima POZIV ZA GLAVNU SKUPŠTINU

Више

U skladu sa odredbama čl

U skladu sa odredbama čl U skladu sa odredbama čl. 578. i 580. Zakona o privrednim društvima ( Sl. glasnik RS br. 36/2011, 99/2011 i 83/2014-dr. zakon) člana 10, 11. i 12. Zakona o udruženjima ( Sl. Glasnik RS br. 51/09), na osnivačkoj

Више

На основу члана 19. став 1. Закона о Пензијском резервном фонду Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске", бр. 73/08 и 50/10) и члана 181.

На основу члана 19. став 1. Закона о Пензијском резервном фонду Републике Српске (Службени гласник Републике Српске, бр. 73/08 и 50/10) и члана 181. На основу члана 19. став 1. Закона о Пензијском резервном фонду Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске", бр. 73/08 и 50/10) и члана 181. Закона о привредним друштвима ("Службени гласник Републике

Више

412 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 20/ На основу члана 43. Закона о буџетском систему ( Сл. гласник РС бр. 54/2009, 73/2010, 101/201

412 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 20/ На основу члана 43. Закона о буџетском систему ( Сл. гласник РС бр. 54/2009, 73/2010, 101/201 412 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 20/2016 21.12.2016. 3. На основу члана 43. Закона о буџетском систему ( Сл. гласник РС бр. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013 исправка, 108/2013,

Више

N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u

N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u N A C R T S T A T U TA SAVEZA STUDENATA VISOKE TURISTIČKE ŠKOLE I OPŠTE ODREDBE Član 1. Savez studenata Visoke turističke škole strukovnih studija (u daljem tekstu Savez) je organizovan kao dobrovoljna

Више

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана 02. 06. 2018. године, у Чачку, Председништво Српског покрета Двери, донело је, измењен и допуњен ПОСЛОВНИК

Више

(,,Службени гласник РС, број 29/13 од 29. марта године) На основу члана 18. став 1. Закона о Високом савету судства ("Службени гласник РС", бр.

(,,Службени гласник РС, број 29/13 од 29. марта године) На основу члана 18. став 1. Закона о Високом савету судства (Службени гласник РС, бр. (,,Службени гласник РС, број 29/13 од 29. марта 2013. године) На основу члана 18. став 1. Закона о Високом савету судства ("Службени гласник РС", бр. 116/08, 101/10 и 88/11), Високи савет судства на седници

Више

Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene nov

Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo (Službene nov Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/96, 2/96, 3/96, 16/97,

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 2. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

Microsoft Word - LAT_Odluka o dokumentima koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad.doc

Microsoft Word - LAT_Odluka o dokumentima koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad.doc Na osnovu člana 7., 9. i 26. Zakona o društvima za osiguranje ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 17/05), i člana 8. stav 1. tačka 12. i člana 16. stav 1. tačka 2. Statuta Agencije za osiguranje

Више

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е I. УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА Уставни основ за доношење овог закона је члан 97. став 1. тачка 6) Устава Републике Србије,

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е I. УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА Уставни основ за доношење овог закона је члан 97. став 1. тачка 6) Устава Републике Србије, О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е I. УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА Уставни основ за доношење овог закона је члан 97. став 1. тачка 6) Устава Републике Србије, којим је, између осталог, утврђено да Република Србија

Више

Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja godine, donijelo j

Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja godine, donijelo j Na osnovu člana 26 stav 4 Statuta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Predsjedništvo CANU, na sjednici održanoj 24. maja 2018. godine, donijelo je PRAVILNIK o radu odbora Crnogorske akademije nauka

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гла

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству (Службени гла УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 04-254/1 Дана, 6.4.2016. године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гласник РС", број 125/03 и 12/06), а у вези са чланом

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

Na osnovu člana 59 i 76 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (Objavljen u "Sl. listu RCG", br. 64 od 28. novembra 2002, 31/05, 49/07, "Sl. listu C

Na osnovu člana 59 i 76 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (Objavljen u Sl. listu RCG, br. 64 od 28. novembra 2002, 31/05, 49/07, Sl. listu C Na osnovu člana 59 i 76 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (Objavljen u "Sl. listu RCG", br. 64 od 28. novembra 2002, 31/05, 49/07, "Sl. listu Crne Gore", br. 4 od 17. januara 2008, 21/09, 45/10,

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Scanned Image

Scanned Image На основу члана 38. став 2. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16), Скупштина Града Новог Сада, на ХХХШ седници од 9. марта 2018. године, доноси О Д Л У К У О СПРОВО'БЕЊУ ЈАВНОГ

Више

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана Акт је ступио на снагу 15.03.2018. године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од 13.04.2018. године. На основу члана 499. став 4. и члана 518. став 3. тачка 1) Закона о извршењу и обезбеђењу

Више

Microsoft Word - ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU RS.rtf

Microsoft Word - ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU RS.rtf I OSNOVNE ODREDBE ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU REPUBLIKE SRPSKE Službeni glasnik RS, broj 17/08 ( 26.02. 2008.) Član 1. (1) Ovim zakonom uređuje se uspostavljanje sistema efikasne interne

Више

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као Број: 05/1-50-13-312-3-4/14 Сарајево, 23. 04. 2014. године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине

Више

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc

Microsoft Word - Pravilnik o politikama upravljanja sukobom interesa.doc P R A V I L N I K O POLITIKAMA UPRAVLJANJA SUKOBOM INTERESA Brokersko-dilerskog društva SBD Broker a.d. Subotica 1 Na osnovu člana 27. Pravilnika o organizacionim zahtevima za pružanje investicionih usluga

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Специјална болница за рехабилитацију

Специјална  болница  за  рехабилитацију Специјална болница за рехабилитацију Ивањица С Т А Т У Т Специјалне болнице за рехабилитацију Ивањица Ивањица, jун 2006.године На основу члана 136. став 1. тачка 1) Закона o здравственој заштити ( «Службени

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

AKCIONARSKO DRU[TVO

AKCIONARSKO DRU[TVO SREMPUT RUMA Broj: 0319/2 Ruma: 17.02.2017. god. Na osnovu čl. 73 Statuta AD "Sremput" Ruma, Nadzorni odbor AD je na sednici održanoj dana 17.02.2017. godine, doneo sledeću O D L U K U SAZIVA SE vanredna

Више

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj 05.07.2008. godine, usvojila POSLOVNIK O RADU Skupštine Udruženja

Више

A

A На основу члана 44. Статута А.Д. Комуналац Бијељина-Пречишћени текст и члана 33. Пословника о раду Скупштине акционара А.Д. Комуналац Бијељина, Скупштина акционара Друштва, на годишњој сједници одржаној

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ а.д. Б А Њ А Л У К А - СКУПШТИНА АКЦИОНАРА - Број: /17 Дана, године На основу члана 18. Статут

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ а.д. Б А Њ А Л У К А - СКУПШТИНА АКЦИОНАРА - Број: /17 Дана, године На основу члана 18. Статут Број: 1-02-28458/17 На основу члана 18. Статута Друштва, Скупштина акционара, на XXXV сједници о избору Предсједника XXXV сједнице Скупштине акционара За Предсједника XXXV сједнице Скупштине акционара

Више

МОДЕЛ ПОСЛОВНИКА О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА

МОДЕЛ ПОСЛОВНИКА О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА ОШ ''ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ'', БЕОГРАД, ВОЈВОЂАНСКА 61 П О С Л О В Н И К О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ Београд, 2018.г. 1 Садржај I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ...3 II. РАД И ОДЛУЧИВАЊЕ

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

КОМПАНИЈА ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. С број: 25. април године Београд З А П И С Н И К са Редовне седнице Скупштине Компаније Дунав осигурање а.д.o,

КОМПАНИЈА ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. С број: 25. април године Београд З А П И С Н И К са Редовне седнице Скупштине Компаније Дунав осигурање а.д.o, КОМПАНИЈА ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. С број: 25. април 2019. године Београд З А П И С Н И К са Редовне седнице Скупштине Компаније Дунав осигурање а.д.o, одржане 25. април 2019. године Седници су присуствовали

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн Број: 510/11 Бања Лука, 26.04.2011. године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научно-наставно вијеће Архитектонско-грађевинског факултета

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

Службени гласник РС, бр. 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2

Службени гласник РС, бр. 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2 Службени гласник РС, бр. 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2005 др. закон, 44/2010, 76/2012, 106/2012, 14/2015

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више