Na temelju članka 98

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Na temelju članka 98"

Транскрипт

1 1 Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08.) Školski odbor Srednje škole BRAĆA RADIĆ Kaštel Štafilić-Nehaj uz prethodnu suglasnost Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, na sjednici održanoj donio je S T A T U T SREDNJE ŠKOLE "BRAĆA RADIĆ", KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ I. OPĆE ODREDBE PREDMET STATUTA Članak 1. Ovim statutom utvrđuju se statusna obilježja, ustrojstvo, obavljanje djelatnosti, ovlasti i način odlučivanja tijela upravljanja i stručnih tijela, izricanje pedagoških mjera, položaj, prava i obveze učenika, nastavnika i roditelja te druga pitanja od značenja za djelatnost i rad Srednje šlole Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj (u daljem tekstu: Škola). Izrazi u ovom statutu navedeni u muškom rodu neutralni su i odnose se na osobe oba spola. OBILJEŽJE ŠKOLE Članak 2. (1) Škola je srednjoškolska javna ustanova. (2) Škola je pravna osoba upisana u sudski registar kod Trgovačkog suda u Splitu te u zajednički elektronski upisnik ustanova. OSNIVAČ Članak 3. (1) Osnivač Škole je Splitsko-dalmatinska županija. (2) Škola je pravni sljednik Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje u poljoprivredi, prehrani i veterini Kaštel Štafilić-Nehaj. NAZIV I SJEDIŠTE Članak 4. (1) Naziv Škole je Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj (2) Sjedište Škole je u Kaštel Štafiliću, Put poljoprivrednika 5 ISTICANJE NAZIVA Članak 5. Puni naziv Škola ističe na zgradi njezinog sjedišta i na drugim zgradama u kojima obavlja djelatnost.

2 2 PEČATI I ŠTAMBILJI Članak 6. (1) U radu i poslovanju Škola koristi: 1. pečat s grbom Republike Hrvatske, okruglog oblika, promjera 38 mm, na kojem je uz rub ispisan naziv i sjedište Škole, a u sredini pečata nalazi se grb Republike Hrvatske 2. pečat okruglog oblika, promjera 25 mm, koji sadrži naziv i sjedište Škole 3. štambilj četvrtastog oblika dužine 45 mm i širine 15 mm, koji sadrži naziv i sjedište Škole. 4. Prijemni štambilj (2) Pečatom iz stavka 1. toč. 1. ovoga članka ovjeravaju se javne isprave koje Škola izdaje i akti koje Škola donosi u okviru javnih ovlasti. (3) Pečat iz stavka 1. toč. 2. ovoga članka rabi se za redovito administrativnofinancijsko poslovanje. (4) Štambilj iz stavka 1.točka 3. rabi se za uredsko poslovanje Škole. (5) O broju, uporabi i čuvanju pečata i štambilja odlučuje ravnatelj. DAN ŠKOLE Članak 7. (1) Škola ima Dan škole. (2) Dan škole obilježava se u mjesecu lipnju, a nadnevak se određuje godišnjim planom i programom rada. ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE Članak 8. (1) Školu zastupa i predstavlja ravnatelj. (2) Ovlast ravnatelja iz stavka 1. ovoga članka upisuju se u sudski registar. (3) U slučaju privremene spriječenosti, ravnatelja u obavljanju ravnateljskih poslova zamjenjuje nastavnik ili stručni suradnik kojeg za to imenuje školski odbor (4) Školski odbor može za osobu koja zamjenjuje ravnatelja imenovati člana nastavničkog vijeća koji nije član školskog odbora i koji se prethodno suglasi s imenovanjem (5) Osoba koja zamjenjuje ravnatelja obavlja poslove ravnatelja koji se ne mogu odgađati do ravnateljeva povratka. (6) Osoba koja zamjenjuje ravnatelja može zastupati Školu u pravnom prometu prema trećima samo uz ravnateljevu pismenu punomoć. (7) Školski odbor može u svakom trenutku razriješiti osobu koja zamjenjuje Ravnatelja i odrediti drugog člana nastavničkog vijeća.

3 3 II. OBAVLJANJE DJELATNOSTI DJELATNOST Članak 9. (1) Djelatnost Škole je: - odgoj i obrazovanje učenika u programima poljoprivrede, prehrane, veterine, šumarstva i gimnazije općeg i jezičnog smjera za zanimanja: a) POLJOPRIVREDA: poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut poljoprivredni tehničar-vrtlar agroturistički tehničar voćar-vinogradar-vinar pomoćni cvjećar pomoćni vrtlar b) PREHRANA: prehrambeni tehničar tehničar nutricionist mesar konditor pekar c) VETERINA: veterinarski tehničar d) ŠUMARSTVO: šumarski tehničar e) GIMNAZIJA: opći i jezični smjer - srednje obrazovanje odraslih za zanimanja iz.t.1.ovog članka (osim gimnazije), te prekvalifikaciju, osposobljavanje i usavršavanje za lovca, rukovatelja motornom pilom i čistačem i ocjenjivača trofeja divljači. (2) Djelatnost Škole obavlja se kao javna služba. (3) Na temelju javnih ovlasti Škola obavlja sljedeće poslove: - upise i ispise iz škole s vođenjem odgovarajuće evidencije i dokumentacije - organizacija i izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada s učenicima i vođenje odgovarajućih evidencija - vrednovanje i ocjenjivanje učenika i vođenje odgovarajućih evidencija o tome i vođenje evidencija o učeničkim postignućima - izricanje pedagoških mjera i vođenje evidencija o tim mjerama - organiziranje predmetnih i razrednih ispita i vođenje evidencije o njima - izdavanje javnih isprava - izdavanje potvrda - upisivanje podataka o odgojno-obrazovnom radu u e maticu zajednički elektronički upisnik ustanova

4 4 - provođenje predmetnih, razrednih i razlikovnih ispita - provođenje završnog ispita - provođenje Državne mature (4) Škola u svom sastavu ima ambulantu za male životinje u svrhu edukacije učenika veterinarskog zanimanja. (5) Škola je pri obavljanju poslova na temelju javnih ovlasti te odlučivanju na temelju javnih ovlasti o pravima, obvezama ili pravnim interesima učenika, roditelja ili skrbnika učenika, te drugih fizičkih ili pravnih osoba dužna postupati prema odredbama Zakona o općem upravnom postupku, postupovnim odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i ostalih propisa kojima se uređuje djelatnost srednjoškolskog obrazovanja. (6) Škola organizira smještaj, prehranu i odgojno-obrazovni rad te kulturne i druge aktivnosti u Učeničkom domu u sastavu Škole. (7) Dom učenika, kategoriziran kao hostel, tijekom ljetnih mjeseci može primati na smještaj i prehranu učeničke ekskurzije i grupe, kulturno umjetnička društva i druge korisnike. (8) Škola može osnovati zadrugu kao oblik izvan nastavne aktivnosti i stavljati u promet proizvode koji su rezultat rada učenika. (9) Sredstva ostvarena na takav način moraju se posebno evidentirati i mogu se uporabiti isključivo za rad učeničke zadruge i unapređivanje odgojno-obrazovnog rada Škole. ŠKOLSKI KURIKULUM I GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA Članak 10. Odgoj i obrazovanje iz članka 9. ovoga statuta ostvaruje se u Školi na temelju nacionalnog kurikuluma, nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma. Članak 11. (1) Škola radi na temelju školskog kurikuluma i godišnjeg plana i programa rada. (2) Godišnjim planom i programom utvrđuje se mjesto, vrijeme, način izvršenja poslova, a sadrži: podatke o uvjetima rada i izvršiteljima poslova, godišnji kalendar rada, dnevni, tjedni i godišnji broj sati po razredima i oblicima odgojnoobrazovnog rada, plan rada ravnatelja, nastavnika i stručnih suradnika, plan rada Školskog odbora, plan stručnog usavršavanja i osposobljavanja i podatke o ostalim aktivnostima Škole. (3) Školski kurikulum donosi se na temelju Nacionalnog kurikuluma, Strukovnog kurikuluma i nastavnih planova i programa kojeg donosi ministar znanosti,obrazovanja i športa (u daljnjem tekstu: ministar). Školskim kurikulumom utvrđuje se dugoročni i kratkoročni plan i program Škole u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. (4) Školski kurikulum mora biti dostupan svim roditeljima i učenicima u pisanom obliku, a smatra se da je dostupan ako je objavljen na mrežnim stranicama škole. (5) Školski kurikulum donosi prema prijedlogu nastavničkog vijeća i prethodnog mišljenja vijeća roditelja Školski odbor najkasnije do 15. rujna tekuće godine. (6) Godišnji plan i program rada Škole, na temelju nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma, prema prijedlogu ravnatelja i prethodnom mišljenju vijeća roditelja donosi školski odbor najkasnije do 30. rujna tekuće godine.

5 5 (7) Školski odbor kod dostavljanja prijedloga školskog kurikuluma i godišnjeg plana i programa rada vijeću roditelja određuje rok u kojem je vijeće roditelja dužno dostaviti svoje mišljenje. Ako vijeće roditelja u zadanom roku ne dostavi traženo mišljenje, smatra se da na prijedlog školskog kurikuluma i godišnjeg plana i programa rada nema primjedaba. Članak 12. (1) Škola svoju obrazovnu ponudu usklađuje s potrebama tržišta rada. (2) U cilju ostvarivanja obrazovanja koje je potrebno lokalnom i regionalnom okruženju. (3) Škola uspostavlja lokalna partnerstva i zajedno s partnerima izrađuje dio školskog strukovnog kurikuluma. Članak 13. Škola je dužna u strukovnim programima provoditi samovrednovanje i vanjsko vrednovanje. Samovrednovanje škole prati i vrednuje Povjerenstvo za kvalitetu. Samovrednovanje se provodi za slijedeća područja: 1. Planiranje i programiranje rada 2. Poučavanje i podrška poučavanju 3. Postignuća učenika i ishodi učenja 4. Materijalni uvjeti i ljudski potencijali 5. Međuljudski odnosi,suradnja s ostalim dionicima,promicanje ustanove za strukovno obrazovanje 6. Rukovođenje i upravljanje Provođenje samovrednovanja vršit će se na temelju Uputa o elementima i načinu provođenja samovrednovanja Agencije za strukovno obrazovanje. Članak 14. Povjerenstvo za kvalitetu iz članka 13. imenuje Školski odbor. Povjerenstvo ima 9 članova i to: 6 člana iz reda nastavnika i stručnih suradnika 1 člana iz reda dionika na prijedlog osnivača 1 člana iz reda učenika,odnosno polaznika 1 člana iz reda roditelja Članove iz reda nastavnika i stručnih suradnika Školskom odboru predlažu članovi Nastavničkog vijeća na svojoj sjednici javnim glasovanjem,vodeći računa o zastupljenosti općeobrazovnih predmeta i svih struka za koje se vrši obrazovanje u Školi. Člana iz reda dionika predlaže osnivač. Prijedlog člana iz reda roditelja utvrđuje Vijeće roditelja na svojoj sjednici javnim glasovanjem. Prijedlog člana iz reda učenika utvrđuje Vijeće učenika na svojoj sjednici javnim glasovanjem. RADNI TJEDAN Članak 15.

6 6 (1) Škola radi u petodnevnom radnom tjednu u dvije smjene, o čemu odlučuje Školski odbor u skladu sa prostornim, kadrovskim i drugim uvjetima rada te Državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. (2) Promjene u organizaciji rada Škola je dužna pravodobno najaviti učenicima, roditeljima i osnivaču. IZVOĐENJE NASTAVE I PROGRAMA Članak 16. (1) Nastavu i druge oblike obrazovnog rada Škola izvodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. (2) Nastava se izvodi u klasičnim i specijaliziranim učionicama te na drugim mjestima i ustanovama sukladno godišnjem planu i programu škole te školskom kurikulumu. (3) Nastava se ustrojava po razredima, a izvodi u razrednim odjelima i odgojnoobrazovnim skupinama. (4) Nastavnim planom i programom utvrđuje se tjedni i godišnji broj nastavnih sati za obvezne i izborne predmete, raspored po razredima te ciljevi, zadaće i sadržaji svakog nastavnog predmeta. (5) U Školi se mogu koristiti samo udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prema posebnom zakonu. (6) Škola može dio nastavnih predmeta i sadržaja utvrđenih nastavnim planom i programom,osim na hrvatskom jeziku izvoditi i na nekom od svjetskih jezika, uz odobrenje Ministarstva, prema pravilniku koji propisuje ministar prosvjete. (7) Programi se izvode putem predavanja, vježbi i seminara prema nastavnom planu i programu i školskom kurikulumu. Članak 17. (1) Prava i obveze učenika koji praktičnu nastavu i vježbe izvode izvan škole kod drugog poslodavca utvrđuju se ugovorom o provedbi takve nastave. (2) Ugovor iz stavka 1.ovog članka zaključuje Škola, poslodavac kod kojeg se vrši praktična nastava i punoljetni učenik, odnosno roditelj ili staratelj malodobnog učenika. (3) Škola je dužna voditi evidenciju o zaključenim ugovorima. IZVOĐENJE OBRAZOVNIH AKTIVNOSTI Članak 18. Obrazovne aktivnosti (izleti, ekskurzije i sl.) koje su izrijekom u funkciji realizacije nacionalnog kurikuluma i nastavnog plana i programa, u skladu s godišnjim planom i programom rada i školskim kurikulumom Škola može izvoditi i izvan mjesta u kojem joj je sjedište. RAZREDI I RAZREDNI ODJELI Članak 19.

7 7 (1) Nastava se u Školi ustrojava po razredima, a izvodi u razrednim odjelima i obrazovnim skupinama. (2) Razredni odjeli ustrojavaju se na početku školske godine sukladno zakonu, provedbenim propisima i Državnom pedagoškom standardu srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. (3) Broj učenika u razrednom odjelu ili odgojno-obrazovnoj skupini propisuje ministar u skladu s Državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. (4) Razredni odjeli u Školi ustrojavaju se prema istim programima obrazovanja. DOPUNSKA I DODATNA NASTAVA Članak 20. Za učenike kojima je potrebna pomoć u učenju Škola će organizirati dopunsku nastavu, a za učenike koji u nekim od nastavnih predmeta ostvaruju izvanprosječne rezultate ili pokazuju interes za određeni nastavni predmet Škola će organizirati dodatnu nastavu. IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI Članak 21. (1) U Školi se izvode izvannastavne aktivnosti radi zadovoljavanja različitih potreba i interesa učenika. (2) Izvannastavne aktivnosti planiraju se školskim kurikulumom, godišnjim planom i programom rada i programom rada neposrednih nositelja odgojno-obrazovne djelatnosti u Školi. (3) Izvannastavne aktivnosti nisu obvezne za učenike, ali se učenicima mogu priznati kao ispunjavanje školskih obveza. IZVANŠKOLSKE AKTIVNOSTI Članak 22. Učeniku koji je uključen u izvanškolske aktivnosti, rad u izvanškolskim aktivnostima nastavničko vijeće može priznati kao ispunjavanje školskih obveza. SURADNJA ŠKOLE Članak 23. (1) U izvođenju odgojno-obrazovnih sadržaja te obavljanju djelatnosti Škola surađuje s drugim školama, ustanovama, udrugama te drugim pravnim i fizičkim osobama. (2) Škola sudjeluje u društvenom životu naselja/mjesta s čijih područja učenici pohađaju Školu. (3) U tu svrhu Škola organizira kulturno-umjetničke manifestacije, športska natjecanja i dr. (4) U Školi se mogu osnivati učenički klubovi i društva u skladu s posebnim propisima.

8 8 (5) Škola može biti vježbaonica za studente koji se osposobljavaju za obavljanje odgojnoobrazovnih poslova. (6) Radi upotpunjavanja obrazovnih sadržaja te realizacije zadaća i ciljeva srednjoškolskog obrazovanja, škola može izvoditi poludnevne i jednodnevne izlete i ekskurzije te poduzimati druge odgovarajuće aktivnosti prema planu utvrđenom godišnjim planom i programom rada te školskim kurikulumom. (7) Aktivnosti iz stavka 6. ovog članka trebaju biti u funkciji ostvarivanja nacionalnog kurikuluma i nastavnog plana i programa. (8) Pri organiziranju aktivnosti iz stavka 6. ovoga članka škola je dužna izraditi detaljan program aktivnosti koji obuhvaća: ciljeve, način realizacije aktivnosti, vremenik, troškovnik, način financiranja i vrednovanja aktivnosti te treba pribaviti prethodnu pisanu suglasnost roditelja učenika i organizirati potrebnu pratnju prema broju učenika. ŠKOLSKA KNJIŽNICA Članak 24. (1) Škola ima knjižnicu. (2) Djelatnost knjižnice sastavni je dio obrazovnog procesa, a obavljanje stručno knjižnične djelatnosti je u funkciji ostvarivanja obrazovnog procesa. (3) Rad knjižnice mora odgovarati propisanim standardima, a uređuje se pravilnikom. USTROJSTVO ŠKOLE UNUTARNJE USTROJSTVO Članak 25. (1) Škola obavlja djelatnost iz članka 9. ovoga statuta u sjedištu Škole. (2) U sjedištu Škole izvodi se nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada za učenike od prvog do četvrtog razreda srednje škole. (3) Unutarnjim ustrojstvom povezuju se oblici rada prema vrsti i srodnosti odgojno-obrazovnih sadržaja i poslova. (4) U Školi se ustrojavaju dvije službe: - stručno-pedagoška - administrativno-tehnička. Stručno-pedagoška služba obavlja poslove u svezi s izvođenjem nastavnog plana i programa, neposrednog odgojno obrazovnog rada s učenicima,aktivnostima u skladu s potrebama i interesima učenika te promicanje stručno-pedagoškog rada Škole, u skladu sa zakonom, provedbenim propisima, godišnjim planom i programom rada Škole i školskim kurikulumom. Administrativno-tehnička služba obavlja opće, pravne i kadrovske poslove, računovodstvene i knjigovodstvene poslove, poslove vođenja i čuvanja pedagoške dokumentacije i evidencije, ostvarivanja prava učenika, roditelja i radnika, poslove tehničkog održavanja i rukovanja opremom i uređajima, poslove održavanja čistoće objekata i okoliša te druge poslove u skladu sa zakonom, provedbenim propisima i godišnjim planom i programom rada Škole.

9 9 KUĆNI RED Članak 26. (1) Unutarnji rad i život Škole uređuje se Pravilnikom o kućnom redu. (2) Pravilnikom o kućnom redu utvrđuju se: - pravila i obveze ponašanja u Školi, unutarnjem i vanjskom prostoru Škole - pravila međusobnih odnosa učenika - pravila međusobnih odnosa učenika i radnika - radno vrijeme - pravila sigurnosti i zaštite od socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja, diskriminacije, neprijateljstva i nasilja - način postupanja prema imovini. (3) U Školi je zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja. (4) Odluku o kućnom redu donosi školski odbor u suradnji s nastavničkim vijećem, vijećem učenika i vijećem roditelja. (5) Školski odbor u suradnji s Nastavničkim vijećem donosi Etički kodeks neposrednih nositelja odgojno obrazovnih djelatnosti u Školi prema kojemu su dužne postupati sve osobe koje kodeks obvezuje. III. TIJELA ŠKOLE 1. UPRAVLJANJE ŠKOLE ŠKOLSKI ODBOR Članak 27.. (1) Školom upravlja školski odbor. (2) Školski odbor ima sedam članova, od kojih jednog člana bira i razrješuje radničko vijeće, a ako radničko vijeće nije utemeljeno, imenuju ga i opozivaju radnici neposrednim i tajnim glasovanjem, na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koji ima samo jednog člana, a ostalih šest članova imenuje i razrješava: - nastavničko, odnosno odgajateljsko vijeće dva člana iz reda nastavnika i stručnih suradnika - vijeće roditelja jednog člana iz reda roditelja koji nije radnik škole, - osnivač tri člana samostalno (3) Imenovanje članova školskog odbora iz reda nastavnika i stručnih suradnika te iz reda roditelja propisano je člankom 119. stavci Zakona o odgoju i

10 10 obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br.87/08., 86/09.,92/10., 105/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12.). Članak 28. Članom Školskog odbora ne može biti imenovana osoba koja je pravomoćno osuđena na kaznu zatvora (neovisno o tome je li izrečena uvjetna ili bezuvjetna kazna) za neko od kaznenih djela počinjenih s namjerom protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda, protiv službene dužnosti, osim ako je nastupila rehabilitacija prema posebnom zakonu. MJESTO I VRIJEME PREDLAGANJA I IZBORA KANDIDATA Članak 29. (1) Izbor dva (2) člana Školskog odbora koje imenuje Nastavničko vijeće iz reda nastavnika i stručnih suradnika obavlja se na sjednici Nastavničkog vijeća tajnim glasovanjem. (2) Sjednicu Nastavničkog vijeća saziva ravnatelj. (3) Za provođenje izbora Nastavničko vijeće imenuje izborno povjerenstvo. (4) Izborno povjerenstvo ima predsjednika i dva člana. (5) Članovi izbornog povjerenstva ne mogu se kandidirati za članove Školskog odbora. (6) Izbori se održavaju najmanje 45 dana prije isteka mandata članova Školskog odbora. (7) O izborima izborno povjerenstvo vodi zapisnik. KANDIDATURA Članak 30. (1) Kandidate za članove Školskog odbora iz reda nastavnika i stručnih suradnika mogu predlagati svi nazočni na Nastavničkom vijeću. (2) Svaki nastavnik i stručni suradnik može sam istaknuti svoju kandidaturu. (3) Za članove Školskog odbora obvezno se predlaže više kandidata nego što se bira. (4) Kandidatom se smatra svaki nastavnik i stručni suradnik koji je prihvatio kandidaturu ili koji je sam istaknuo svoju kandidaturu. POPIS KANDIDATA Članak 31. (1) Nakon završetka kandidiranja, temeljem popisa kandidata izborno povjerenstvo sastavlja izbornu listu prema abecednom redu. Članak 32. (1) Nakon utvrđivanja izborne liste izborno povjerenstvo izrađuje glasačke listiće.

11 11 Broj glasačkih listića mora biti jednak broju nazočnih birača. Glasački listić iz stavka 1. ovoga članka sadrži: 1. naznaku da se izbor odnosi na kandidate za članove Školskog odbora 2. broj kandidata koji se biraju u Školski odbor 3. ime i prezime kandidata. Ispred imena i prezimena svakog kandidata upisuje se redni broj. IZBOR KANDIDATA Članak 33. (1) Glasovanje je tajno. (2) Glasovanje je pravovaljano ako je glasovanju pristupila natpolovična većina članova Nastavničkog vijeća. (3) Glasovanju moraju biti nazočni svi članovi izbornog povjerenstva. Članak 34. (1) Kad birač pristupi glasovanju, predsjednik izbornog povjerenstva upisuje birača u birački popis, daje mu glasački listić i objašnjava mu način glasovanja. (2) Birač može glasovati samo za kandidate upisane na glasačkom listiću. (3) Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred prezimena kandidata.. (4) Glasački listići popunjeni suprotno stavku 2. i 3. ovoga članka smatraju se nevažećima. Članak 35. (1) Nakon završetka glasovanja izborno povjerenstvo prebrojava glasove s važećih listića i sastavlja listu kandidata prema broju dobivenih glasova. (2) Ako dva ili više kandidata za člana školskog odbora dobiju isti najveći broj glasova, glasovanje za kandidate se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije veći broj glasova. (3) Nastavničko vijeće može odbiti listu kandidata ako raspolaže dokazima da je tijekom izbora bilo povreda postupka ili propusta izbornog povjerenstva. (4) U tom slučaju glasovanje se ponavlja. (5) Nakon što Nastavničko vijeće prihvati listu kandidata za članove Školskog odbora utvrđuje se koja će dva ( 2 ) člana iz reda nastavnika i stručnih suradnika Nastavničko vijeće imenovati u Školski odbor. Članak 36. Ravnatelj Škole dužan je izvijestiti Vijeće roditelja o potrebi izbora roditelja za predstavnika roditelja u Školski odbor. Članak 37. (1) O izboru jednog ( 1 ) člana Školskog odbora iz reda roditelja koji nije radnik škole odlučuju roditelji na sjednici Vijeća roditelja.

12 12 (2) Kandidata za člana Školskog odbora iz reda roditelja mogu predlagati svi nazočni na sjednici Vijeća roditelja. (3) Svaki roditelj može sam istaknuti svoju kandidaturu, osim ako je član Vijeća roditelja istodobno i radnik škole. (4) Kandidatom se smatra svaki roditelj koji je prihvatio kandidaturu ili je sam istaknuo svoju kandidaturu u skladu sa stavkom 3. ovoga članka. (5) Vijeće roditelja javnim glasovanjem bira jednog (1) člana Školskog odbora. (6) U slučaju da dva kandidata imaju isti broj glasova, glasovanje će se ponoviti za ta dva kandidata. (7) Nakon izbora utvrđuje se jedan (1) član iz reda roditelja kojeg će Vijeće roditelja imenovati u Školski odbor. DOSTAVLJANJE POPISA KANDIDATA OSNIVAČU Članak 38. Izvod iz zapisnika sa sjednice nastavničkog vijeća, odnosno sa sjednice vijeća roditelja s izabranim kandidatima za članove školskog odbora ravnatelj dostavlja osnivaču. KONSTITUIRANJE ŠKOLSKOG ODBORA Članak 39. (1) Nakon imenovanja većine članova školskog odbora u roku do 15 dana saziva se konstituirajuća sjednica školskog odbora. (2) Konstituirajuću sjednicu školskog odbora saziva ravnatelj. Konstituirajuću sjednicu do izbora predsjednika školskog odbora vodi najstariji član školskog odbora. DNEVNI RED KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE Članak 40. Dnevni red konstituirajuće sjednice obvezno sadrži: - izvješće predsjedavatelja sjednice o imenovanim članovima Školskog odbora - verificiranje mandata imenovanih članova Školskog odbora - izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Školskog odbora. VERIFIKACIJA MANDATA Članak 41. (1) Verifikaciju mandata imenovanih članova školskog odbora obavlja predsjedavatelj sjednice provjerom identiteta pojedinog člana s podatcima iz akta o imenovanju. (2) Članovima školskog odbora mandat teče od dana konstituiranja školskog odbora. (3) Mandat članova Školskog odbora teče od dana konstituiranja Školskog odbora i traje četiri godine. (4) Članovi Školskog odbora mogu biti ponovno imenovani.

13 13 IZBOR PREDSJEDNIKA I ZAMJENIKA PREDSJEDNIKA Članak 42. (1) Za predsjednika i zamjenika predsjednika školskog odbora može biti izabran svaki član školskog odbora prema osobnoj ili prihvaćenoj kandidaturi. (2) Predsjednik i zamjenik predsjednika školskog odbora biraju se na četiri godine. (3) O kandidatima za predsjednika i zamjenika predsjednika školskog odbora članovi školskog odbora glasuju javno dizanjem ruke. (4) Za predsjednika i zamjenika predsjednika izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova ukupnog broja članova Školskog odbora. (5) Nakon izbora predsjednika školskog odbora predsjedavatelj sjednice iz članka 39. stavka 2. predaje predsjedniku dalje vođenje sjednice školskog odbora. (6) O konstituiranju školskog odbora ravnatelj je dužan izvijestiti osnivača najkasnije u roku do tri dana od dana konstituiranja. RAZRJEŠENJE ČLANOVA Članak 43. (1) Član školskog odbora iz redova nastavnika i roditelja razrješava se članstva u školskom odboru: - kada to sam zatraži - kada njegovo razrješenje zatraži tijelo koje ga je imenovalo u školski odbor - kada školski odbor utvrdi da član ne ispunjava obveze utvrđene zakonom, osnivačkim aktom ili ovim statutom - kada to zatraži prosvjetni inspektor - kada je lišen prava na roditeljsku skrb - kada mu je izrečena zaštitna mjera ili kada je prekršajno kažnjen prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji - kada bude pravomoćno osuđen ili kada protiv njega bude pokrenut kazneni postupak zbog osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela iz članka 106. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. - Kad mu prestane radni odnos u školi (2) Prijedlog za razrješenje člana Školskog odbora iz reda nastavnika i stručnih suradnika može dati najmanje desetina članova Nastavničkog vijeća, a prijedlog za razrješenje člana Školskog odbora iz reda roditelja može predložiti najmanje desetina članova Vijeća roditelja. RASPUŠTANJE ŠKOLSKOG ODBORA Članak 44. (1) Školski odbor može biti raspušten i prije isteka mandata ako ne ispunjava obveze utvrđene zakonom, aktom o osnivanju ili statutom škole ili ako te poslove obavlja na način koji ne omogućuje redovito poslovanje i obavljanje djelatnosti Škole. (2) Odluku o raspuštanju Školskog odbora donosi Ured državne uprave u Splitskodalmatinskoj županiji. Članak 45.

14 14 (1) Odlukom o raspuštanju Školskog odbora imenuje se povjerenstvo koje privremeno zamjenjuje Školski odbor. (2) Na imenovanje povjerenstva, način rada te ovlasti povjerenstva koje zamjenjuje Školski odbor primjenjuju se odredbe članka 121. stavci Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Članak 46. (1) Član Školskog odbora koji je razriješen prije isteka mandata jer je utvrđeno da ne ispunjava obveze utvrđene zakonom, aktom o osnivanju ili statutom škole ne može biti ponovno imenovan za člana istoga Školskog odbora. (2) Članovi raspuštenog Školskog odbora ne mogu biti ponovno imenovani za članove Školskog odbora koji se imenuje nakon raspuštanja ako je Školski odbor raspušten iz razloga što nije obavljao poslove iz svojeg djelokruga u skladu sa zakonom, aktom o osnivanju ili statutom škole ili je te poslove obavljao na način koji nije omogućavao redovito poslovanje i obavljanje djelatnosti škole. Članak 47. Članovi Školskog odbora o pitanjima iz djelokruga rada Školskog odbora odlučuju većinom glasova ukupnog broja članova. Članak 48. (1) O radu sjednice Školskog odbora vodi se zapisnik. (2) Zapisnik se vodi pisano, a može se i tonski snimati po odluci Školskog odbora. (3) Zapisnik vodi tajnik škole ili osoba koju odredi predsjednik Školskog odbora u dogovoru s ravnateljem. Članak 49. (1) O odlukama važnim za rad i poslovanje Škole donesenim na sjednici Školskog odbora radnike se izvješćuje na oglasnoj ploči škole u roku od 3 dana od dana održavanja sjednice na kojoj je donesena odluka. (2) Roditelje se na sjednici Vijeća roditelja i roditeljskim sastancima izvješćuje o odlukama važnim za rad i poslovanje Škole donesenim na sjednici Školskog odbora. RADNA TIJELA Članak 50. (1) Školski odbor može osnivati povjerenstva ili radne skupine za proučavanje pitanja, pripremanje prijedloga akata ili obavljanje drugih poslova važnih za Školu. (2) Članovi povjerenstava i radnih skupina imenuju se na vrijeme koje je potrebno da se obavi određena zadaća. (3) Školski odbor može u svako doba opozvati povjerenstvo ili radnu skupinu, odnosno pojedinog člana. SASTAV RADNIH TIJELA

15 15 Članak 51. (1) Za članove povjerenstava i radnih skupina imenuju se radnici Škole uz njihovu prethodnu suglasnost ako rad u povjerenstvu nije radnikova ugovorna radna obveza. (2) Iznimno kada je propisano da određeno povjerenstvo ili radna skupina mora imati sastav koji se ne može osigurati od radnika Škole ili kada je to prema naravi zadaće potrebno, školski odbor može za članove povjerenstva ili radne skupine imenovati i osobe izvan Škole uz njihovu suglasnost. OVLASTI ŠKOLSKOG ODBORA Članak 52. (1) Uz poslove za koje je kao tijelo upravljanja Škole ovlašteno zakonom i provedbenim propisima, Školski odbor: - imenuje ravnatelja Škole uz prethodnu suglasnost ministra - razrješuje ravnatelja Škole sukladno zakonskim odredbama i odredbama ovoga statuta - donosi Statut uz prethodnu suglasnost osnivača,a na prijedlog ravnatelja Škole - donosi opće akte Škole na prijedlog ravnatelja Škole - donosi školski kurikulum na prijedlog Nastavničkog vijeća i ravnatelja Škole - donosi godišnji plan i program rada na prijedlog ravnatelja škole i nadzire njegovo izvršavanje - donosi financijski plan, polugodišnji i godišnji obračun na prijedlog ravnatelja - daje prethodnu suglasnost ravnatelju Škole u vezi zasnivanja i prestanka radnog odnosa sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi - na prijedlog ravnatelja donosi odluku o upućivanju na ovlaštenu prosudbu radne sposobnosti radnika za kojega postoji osnovana sumnja da mu je psihofizičko zdravlje narušeno u mjeri koja umanjuje njegovu radnu sposobnost - odlučuje o zahtjevima radnika za zaštitu prava iz radnog odnosa - uz suglasnost osnivača odlučuje: - o promjeni djelatnosti Škole, - o raspodjeli dobiti u skladu s posebnom odlukom osnivača - o promjeni naziva i sjedišta Škole - o statusnim promjenama škole - daje osnivaču i ravnatelju prijedloge i mišljenja o pojedinim pitanjima važnim za rad i sigurnost u školi - bira i razrješuje predsjednika i zamjenika predsjednika Školskog odbora - u drugom stupnju odlučuje o aktima koje Škola donosi na temelju javnih ovlasti ako zakonom, podzakonskim aktom ili ovim statutom nije određeno drugo nadležno tijelo - razmatra rezultate obrazovnog rada - obavlja druge poslove određene ovim statutom i drugim općim aktima Škole.

16 16 - imenuje Povjerenstvo za kvalitetu - odlučuje o žalbama protiv rješenja školskih tijela donesenih na osnovi javnih ovlasti, osim kada je zakonom ili podzakonskim aktom određeno drukčije - osniva učeničke klubove i udruge - odlučuje o uporabi dobiti u skladu s osnivačkim aktom - odlučuje samostalno o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju pokretne imovine vrijednosti iznad ,oo do ,00 kuna. - odlučuje, uz suglasnost osnivača, o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju pokretne imovine vrijednosti iznad ,00 kuna - odlučuje uz prethodnu suglasnost osnivača o stjecanju,opterećivanju ili otuđivanju nekretnina bez obzira na njihovu vrijednost - predlaže ravnatelju mjere poslovne politike Škole - razmatra predstavke i prijedloge građana u svezi s radom Škole PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA Članak 53. (1) Član školskog odbora ima prava i dužnosti: - nazočiti sjednicama školskog odbora i sudjelovati u radu - postavljati pitanja predsjedniku i drugim osobama koje sudjeluju u radu na sjednici - podnositi prijedloge i zahtijevati da se o njima raspravlja i odlučuje na sjednicama - prihvatiti izbor u radna tijela koja osniva školski odbor - sudjelovati na sjednicama radnih tijela. (2) Prava i dužnosti iz stavka 1. ovoga članka su osobna i član ih ne može prenijeti na trećega. DOSTAVLJANJE MATERIJALA Članak 54. (1) Članu školskog odbora obvezno se dostavlja: - pisani poziv na sjednicu - materijal koji se priprema za sjednicu - zapisnik s prethodne sjednice. (2) Članu školskog odbora moraju biti dostupni svi materijali koji se odnose na raspravu i odlučivanje na sjednici. PRAVO INFORMIRANJA Članak 55. Član školskog odbora može od ravnatelja Škole tražiti obavijesti i na uvid materijale, analize i druge tekstove koji su mu kao članu školskog odbora potrebni.

17 17 ČUVANJE TAJNE I POVJERLJIVIH PODATAKA Članak 56. (1) Član školskog odbora dužan je čuvati poslovnu tajnu i druge povjerljive podatke o Školi koje dozna u obavljanju dužnosti člana. (2) Član koji postupi suprotno stavku 1. ovoga članka, odgovoran je Školi prema općim propisima obveznog prava. ZLOPORABA POLOŽAJA Članak 57. Za vrijeme dok obavlja dužnost člana kolegijalnog tijela, član ne smije koristiti ni isticati podatke o svom članstvu na način kojim bi ostvario bilo kakve pogodnosti. SJEDNICE ŠKOLSKOG ODBORA Članak 58. (1) Školski odbor radi na sjednicama. (2) Sjednice školskog odbora održavaju se prema potrebi,a najmanje 4 puta godišnje.. (3) Sjednice školskog odbora održavaju se u sjedištu Škole. (4) Predsjednik Školskog odbora: - saziva sjednice Školskog odbora - utvrđuje prijedlog dnevnog reda sjednice - priprema i razmatra materijale za sjednicu - vodi sjednice Školskog odbora - vodi računa da se sjednice održavaju u skladu sa zakonskim odredbama te odredbama općih akata - skrbi o održavanju reda na sjednici te obavlja i druge radnje i poslove utvrđene Poslovnikom o radu kolegijalnih tijela. (5) U slučaju spriječenosti obavljanja dužnosti predsjednika Školskog odbora zamjenjuje zamjenik predsjednika Školskog odbora. (6) Ako je i zamjenik predsjednika Školskog odbora spriječen voditi sjednicu, Školski odbor na sjednici određuje osobu iz reda članova Školskog odbora koja će predsjedavati sjednici. SAZIVANJE SJEDNICE Članak 59. (1) Sjednicu saziva predsjednik školskog odbora, a u slučaju njegove spriječenosti njegov zamjenik. (2) Prijedlog za sazivanje sjednice može dati svaki član školskog odbora.

18 18 (3) Predsjednik je obvezan sazvati sjednicu ako to traži 1/3 članova školskog odbora ili ravnatelj. (4) Ako predsjednik ne izvrši obvezu iz stavka 1. ovoga članka, a radi se o ispunjenju zakonskih obveza Škole, sjednicu školskog odbora ovlašten je sazvati ravnatelj. NAZOČNOST NA SJEDNICI Članak 60. (1) Uz članove školskog odbora na sjednicama mogu biti nazočne i druge osobe koje su pozvane na sjednicu. (2) Ako pojedini član školskog odbora smatra da neka od pozvanih osoba ne treba biti nazočna na sjednici, može predložiti da ta osoba napusti sjednicu. (3) O prijedlogu iz stavka 2. ovoga članka odlučuje školski odbor. (4) Kada se na sjednicama školskog odbora raspravlja o pitanjima ili podatcima koji predstavljaju poslovnu ili drugu tajnu prema zakonu ili općem aktu Škole, sjednice se održavaju samo uz nazočnost članova. PRIPREMANJE SJEDNICE Članak 61. (1) Sjednice priprema predsjednik školskog odbora. U pripremi sjednica predsjedniku pomaže ravnatelj ili druge osobe koje obavljaju poslove u svezi s pitanjima za raspravu na sjednici. (2) Sjednice se trebaju pripremiti tako da se rad na sjednici odvija učinkovito i ekonomično, a odluke donose pravodobno i u skladu s propisima i općim aktima Škole. (3) Ako predsjednik tijela ocijeni da pripremljeni materijal za sjednicu nije dovoljno stručno ili precizno urađen ili dokumentiran, treba ga vratiti na doradu ili ga ne uvrstiti za sjednicu. PRIJEDLOG DNEVNOG REDA Članak 62. (1) Prijedlog dnevnog reda sjednice sastavlja predsjednik školskog odbora. (2) Kod predlaganja dnevnog reda predsjednik je dužan voditi računa: - da se u dnevni red uvrste predmeti o kojima je školski odbor ovlašten raspravljati i odlučivati - da dnevni red ne bude preopsežan - da predmeti o kojima će se raspravljati i odlučivati na sjednici, budu obrađeni, potkrijepljeni podatcima i obrazloženi tako da se članovi mogu upoznati s predmetom i o njemu raspravljati i odlučivati na istoj sjednici. POZIV ZA SJEDNICU

19 19 Članak 63. (1) Pozivi za sjednicu u pravilu se dostavljaju u pismenom obliku s prijedlogom dnevnog reda i materijalima za sjednicu, najkasnije 3 dana prije održavanja sjednice. (2) Pozivi se dostavljaju svim članovima Školskog odbora, ravnatelju škole te po potrebi izvjestiteljima o pojedinim pitanjima u svezi s dnevnim redom kao i drugim osobama koje se u svezi s dnevnim redom pozivaju na sjednicu. (3) Jedan primjerak poziva sa prijedlogom dnevnog reda za sjednicu, stavlja se na oglasnu ploču škole u roku određenom u stavku 1. ovog članka. (4) U hitnim situacijama te posebno opravdanim razlozima sjednica Školskog odbora može se sazvati usmeno odnosno telefonskim putem ili elektronskim putem. Članak 64. (1) Kada pojedinom članu Školskog odbora iz članka 27. ovoga statuta prijevremeno prestane mandat provode se dopunski izbori. (2) Dopunski izbori provode se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata prema stavku 1. ovoga članka. (3) Mandat člana Školskog odbora izabranog na dopunskim izborima traje do isteka vremena na koje je bio izabran raniji član Školskog odbora. (4) Na dopunske izbore odgovarajuće se primjenjuju članci 29. do 37. ovoga statuta. SADRŽAJ POZIVA Članak 65. Pisani poziv za sjednicu obvezno sadrži: - ime i prezime osobe koja se poziva na sjednicu - prijedlog dnevnog reda - naznaku o izvjestiteljima pojedinih predmeta iz predloženog dnevnog reda - mjesto i vrijeme održavanja sjednice - potpis predsjednika. PREDSJEDAVANJE SJEDNICI Članak 66. Sjednici predsjedava predsjednik školskog odbora, a u slučaju njegove spriječenosti zamjenik predsjednika (u daljem tekstu: predsjedavatelj). PRAVO ODLUČIVANJA Članak 67. (1) Pravo odlučivanja na sjednici imaju samo članovi školskog odbora. (2) Ostali nazočni na sjednici imaju pravo sudjelovati u raspravi uz prethodnu suglasnost predsjedavatelja, ali bez prava odlučivanja. POČETAK SJEDNICE

20 20 Članak 68. (1) Prije početka sjednice predsjedavatelj provjerava je li sjednici nazočna potrebna većina članova školskog odbora. (2) Predsjedavatelj utvrđuje koji su od članova izostali sa sjednice. (3) Ako je na sjednici nazočan dostatan broj članova u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, predsjedavatelj započinje sjednicu. (4) Nakon započinjanja sjednice predsjedavatelj poziva članove da iznesu primjedbe na zapisnik s prethodne sjednice. Članovi odlučuju o iznesenim primjedbama, a nakon toga glasuju o prihvaćanju zapisnika s prethodne sjednice. (5) Stavak 4. ovoga članka ne primjenjuje se na konstituirajuću sjednicu. PRIMJEDBE NA ZAPISNIK Članak 69. (1) Primjedbe na zapisnik iz članka 68. stavka 4. ovoga statuta članovi mogu dati u pisanom obliku kada je zapisnik dostavljen članovima uz poziv za sjednicu. (2) Ako zapisnik nije dostavljen uz poziv za sjednicu, članovi na sjednici daju primjedbe usmeno. UTVRĐIVANJE DNEVNOG REDA Članak 70. (1) Dnevni red sjednice utvrđuju članovi na temelju prijedloga dnevnog reda koji je naznačen u pozivu za sjednicu. (2) Svaki član ima pravo zahtijevati da se o pojedinoj točki predloženog dnevnog reda ne raspravlja ako ona nije odgovarajuće pripremljena ili ako na sjednici nije nazočan potrebni izvjestitelj. (3) Predsjedavatelj sjednice proglašava utvrđeni dnevni red. (4) Utvrđeni dnevni red ne može se tijekom sjednice mijenjati. POČETAK RASPRAVE Članak 71. Nakon utvrđenog dnevnog reda prelazi se na raspravu o predmetima, redoslijedom koji je utvrđen u dnevnom redu. OBRAZLAGANJE MATERIJALA Članak 72. (1) Materijale na sjednici obrazlaže ravnatelj ili osoba koja je materijal pripremila, odnosno na koju se materijal odnosi. (2) Kada su članovima dostavljeni materijali za sjednicu na temelju kojih se donosi određeni opći ili pojedinačni akt, izvjestitelj je dužan samo kratko iznijeti sadržaj materijala, odnosno predloženih akata. PRIJAVLJIVANJE ZA RASPRAVU Članak 73.

21 21 (1) Predsjedavatelj daje riječ prijavljenima za raspravu prema redoslijedu kojim su se prijavili. (2) Na sjednici nitko ne može govoriti dok ne dobije riječ od predsjedavatelja. (3) Izvan reda prijavljivanja predsjedavatelj će dati riječ izvjestitelju o određenoj točki dnevnog reda ako on to zatraži zbog dopunskog objašnjenja pojedinog predmeta. IZLAGANJE NA SJEDNICI Članak 74. (1) Osoba koja sudjeluje u raspravi, može o istom predmetu govoriti više puta, ali samo uz dopuštenje predsjedavatelja. (2) Na prijedlog predsjedavatelja ili člana školski odbor može odlučiti da se uskrati riječ sudioniku u raspravi koji je već govorio o istom predmetu. (3) Pravo na ponovno sudjelovanje u raspravi sudionik ima tek nakon što završe s izlaganjem osobe koje su se prvi put prijavile i dobile riječ. OBVEZNOST PRIDRŽAVANJA PREDMETA DNEVNOG REDA Članak 75. (1) Sudionik u raspravi koji dobije riječ, obvezan je pridržavati se predmeta rasprave prema utvrđenom dnevnom redu. (2) Ako se sudionik u raspravi u svom izlaganju udalji od predmeta o kojem se raspravlja, predsjedavatelj ga treba upozoriti da se pridržava dnevnog reda. (3) Ako isti ne postupi prema upozorenju, predsjedavatelj je ovlašten uskratiti mu dalje sudjelovanje u raspravi o toj točki dnevnog reda. OBILJEŽJE IZLAGANJA NA SJEDNICI Članak 76. (1) Sudionik u raspravi dužan je govoriti kratko i jasno i iznositi prijedloge za rješavanje predmeta o kojima se raspravlja. (2) Predsjedavatelj sjednice dužan je skrbiti da sudionika u raspravi nitko ne smeta za vrijeme njegova izlaganja. PREKID RASPRAVE Članak 77. Na prijedlog predsjedavatelja ili drugog člana školski odbor može odlučiti da se rasprava o pojedinom predmetu prekine i da se predmet ponovno prouči ili dopuni, odnosno da se pribave dodatni podatci za iduću sjednicu. ČUVANJE TAJNE Članak 78. Kada se na sjednici raspravlja o podatcima ili ispravama koje predstavljaju poslovnu ili drugu tajnu, predsjedavatelj treba upozoriti članove da se ti podatci ili isprave smatraju tajnom i da su ih članovi dužni čuvati kao tajnu.

22 22 ZAKLJUČIVANJE RASPRAVE Članak 79. (1) Rasprava o pojedinoj točki dnevnog reda traje sve dok prijavljeni sudionici u raspravi ne završe svoja izlaganja. (2) Kada predsjedavatelj potvrdi da više nema prijavljenih sudionika u raspravi o određenom predmetu, zaključit će raspravu. (3) Na prijedlog predsjedavatelja ili drugog člana školski odbor može odlučiti da se rasprava o pojedinom predmetu zaključi i prije nego što svi prijavljeni dobiju riječ, ako je predmet dovoljno razmotren i o njemu se može validno odlučiti. STEGOVNE MJERE Članak 80. Svakoj osobi koja sudjeluje u radu na sjednici, ako se ne pridržava reda ili ne poštuje odredbe ovoga statuta, mogu se izreći stegovne mjere: - opomena - oduzimanje riječi - udaljavanje sa sjednice. OPOMENA Članak 81. (1) Opomena se izriče osobi koja svojim ponašanjem ili izlaganjem odstupa od predmeta dnevnoga reda ili remeti rad sjednice. (2) Opomenu izriče predsjedavatelj. ODUZIMANJE RIJEČI Članak 82. (1) Mjera oduzimanja riječi izriče se osobi koja svojim ponašanjem, izjavama ili nepoštivanjem odredaba ovoga statuta remeti rad sjednice, a već prije toga joj je na istoj sjednici izrečena opomena. (2) Mjeru oduzimanja riječi izriče predsjedavatelj. UDALJAVANJE SA SJEDNICE Članak 83. (1) Mjera udaljavanja sa sjednice izriče se osobi koja ne postupa prema nalogu predsjedavatelja, a kojoj je ranije izrečena mjera oduzimanja riječi ili koja na drugi način toliko narušava red i krši odredbe ovoga statuta da dovodi u pitanje daljnje održavanje sjednice. (2) Mjeru udaljavanja sa sjednice, na prijedlog predsjedavatelja, izriče školski odbor.

23 23 (3) Osoba kojoj je izrečena mjera udaljavanja sa sjednice, dužna je odmah napustiti prostor u kojem se održava sjednica. (4) Udaljavanje sa sjednice odnosi se samo na sjednicu na kojoj je ova mjera izrečena. ODLAGANJE SJEDNICE Članak 84. (1) Sjednica će se odložiti kada nastupe okolnosti koje onemogućuju održavanje sjednice u zakazano vrijeme. (2) Sjednica će se odložiti i kada se prije započinjanja sjednice utvrdi da na sjednici nije nazočan potreban broj članova. (3) Sjednicu odlaže predsjedavatelj sjednice. PREKID SJEDNICE Članak 85. (1) Sjednica se može prekinuti: - kada se tijekom sjednice broj nazočnih članova smanji ispod broja potrebitog za održavanje sjednice - kada dođe do težeg remećenja reda na sjednici, a predsjedavatelj nije u mogućnosti održati red primjenom mjera iz članka 75. ovoga statuta - kada o pojedinom predmetu treba pribaviti dodatne podatke, isprave ili obaviti konzultacije. (2) Sjednicu prekida predsjedavatelj sjednice. (3) Ako pojedini član smatra da nema razloga za prekid sjednice, on može predložiti da se sjednica nastavi. (4) Odluku o nastavku sjednice prema stavku 3. ovoga članka donosi školski odbor. ZAKAZIVANJE NASTAVKA SJEDNICE Članak 86. Kada je sjednica odložena ili prekinuta, predsjedavatelj izvješćuje članove o novom vremenu održavanja sjednice. ZAKLJUČIVANJE RASPRAVE Članak 87. (1) Nakon završene rasprave o pojedinoj točki dnevnog reda u skladu s člankom 79. ovoga statuta pristupa se odlučivanju. (2) Prije glasovanja predsjedavatelj oblikuje prijedlog odluke, rješenje ili zaključka koji se treba donijeti u svezi s pojedinom točkom dnevnog reda. NAČIN ODLUČIVANJA Članak 88. (1) Školski odbor odlučuje javnim glasovanjem, osim kada je zakonom ili prethodnom odlukom školskog odbora određeno da se o pojedinom predmetu glasuje tajno.

24 24 (2) Članovi glasuju javno tako da se dizanjem ruke izjašnjavaju za ili protiv prijedloga odluke, rješenja ili zaključka. (3) Članovi glasuju tajno tako da na glasačkom listiću zaokruže redni broj ispred osobe ili prijedloga akta za koji glasuju. DONOŠENJE ODLUKA Članak 89. (1) Školski odbor odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova. (2) Rezultate glasovanja utvrđuje predsjedavatelj sjednice. (3) Na temelju rezultata glasovanja predsjedavatelj sjednice objavljuje je li određeni prijedlog usvojen ili odbijen. (4) Kada prijedlog o kojem se glasovalo nije usvojen, na zahtjev najmanje 1/3 članova školskog odbora glasovanje se o istom prijedlogu može ponoviti, ali na istoj sjednici samo jedanput. SADRŽAJ ODLUKA O IMENOVANJU RADNIH TIJELA Članak 90. Kod odlučivanja o obvezama radnih tijela ili pojedinaca iz akta mora biti razvidno tko je izvršitelj, u kojem roku i na koji će način izvijestiti članove školskog odbora o izvršenju obveze. ZAKLJUČIVANJE SJEDNICE Članak 91. Nakon što je iscrpljen dnevni red i svi predmeti predviđeni dnevnim redom raspravljeni i o njima odlučeno, predsjedavatelj zaključuje sjednicu. ZAPISNIK Članak 92. (1) O radu sjednice školskog odbora vodi se zapisnik. (2) Zapisnik se može voditi pisano ili snimati tonski. (3) Zapisnik vodi radnik Škole kojemu je to radna obveza ili član kojega na sjednici odredi predsjedavatelj. SADRŽAJ ZAPISNIKA Članak 93. (1) Zapisnik ima obilježje isprave kojom se potvrđuje rad i oblik rada školskog odbora. (2) Zapisnik sadrži: 1. redni broj, mjesto i vrijeme održavanja sjednice, ime i prezime predsjedavatelja, broj članova nazočnih odnosno nenazočnih na sjednici 2. broj i imena članova koji su opravdali svoj izostanak

25 25 3. imena ostalih osoba nazočnih na sjednici 4. potvrdu da je na sjednici nazočan potreban broj članova za pravovaljano odlučivanje 5. predloženi i usvojeni dnevni red 6. tijek rada na sjednici i predmete o kojima se raspravljalo te imena osoba koje su sudjelovale u raspravi i sažet prikaz njihova izlaganja 7. rezultate glasovanja o pojedinim prijedlozima odnosno točkama dnevnog reda 8. izdvojeno mišljenje pojedinog člana, ako on zatraži da se to unese u zapisnik 9. vrijeme zaključivanja ili prekida sjednice 10. oznaku priloga koji su sastavni dio zapisnika 11. potpis predsjedavatelja sjednice i zapisničara. (3) Zapisnik se vodi na sjednici, a čistopis zapisnika se izrađuje u potrebnom broju primjeraka. ČISTOPIS ZAPISNIKA Članak 94. (1) Čistopis zapisnika potpisuju predsjedavatelj sjednice na koju se zapisnik odnosi te zapisničar. (2) Po jedan primjerak čistopisa zapisnika dostavlja se predsjedniku i članovima, jedan primjerak ravnatelju, a jedan primjerak se čuva u pismohrani Škole. STRUKTURA ZAPISNIKA Članak 95. Ako se zapisnik sastoji od više listova, na svakom listu mora biti potpis predsjedavatelja sjednice i zapisničara. Svaki list (stranica) mora biti označen rednim brojem. ISPRAVAK PODATAKA U ZAPISNIKU Članak 96. (1) Ako je u zapisniku bilo što pogrješno zapisano, dopušteno je pogrješku precrtati, s tim da ostane vidljivo što je prvobitno bilo zapisano. Ispravak se može učiniti između redova ili na kraju zapisnika. Ispravak će svojim potpisom ovjeriti predsjedavatelj sjednice i zapisničar. (2) Nije dopušteno zapisnik uništiti ili ga zamijeniti novim. SKRAĆENI ZAPISNIK Članak 97. (1) Odluke, rješenja i zaključci unose se u zapisnik u obliku u kakvom su doneseni. (2) Odluke, rješenja i zaključci iz stavka 1. ovoga članka mogu se objaviti u obliku skraćenog zapisnika. (3) Skraćeni zapisnik koji se odnosi na sve radnike i učenike Škole objavljuje se na oglasnoj ploči. (4) O objavljivanju skraćenog zapisnika brinu se predsjednik i ravnatelj. UVID U ZAPISNIK I DOSTAVA PODATAKA

26 26 Članak 98. (1) Svakom radniku ili učeniku koji je prema zakonu pokrenuo postupak zaštite stečenih prava, ravnatelj mora na njegov zahtjev omogućiti uvid u dio zapisnika sa sjednice koji se odnosi na zaštitu tih prava. (2) Izvodi, prijepisi i preslike zapisnika mogu se davati pravosudnim i upravnim tijelima izvan Škole samo na njihov pisani zahtjev. (3) Zapisnici školskog odbora se kategoriziraju i čuvaju u skladu s propisima koji se odnose na zaštitu registraturnog i arhivskog gradiva. POTPISIVANJE AKATA Članak 99. Tekst općeg ili pojedinačnog akta koji je na sjednici donio školski odbor, potpisuje predsjedavatelj te sjednice. 2. POSLOVODSTVO RAVNATELJ Članak 100. (1) Škola ima ravnatelja. (2) Ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj Škole. (3) Ravnatelja imenuje Školski odbor uz prethodnu suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta. (4) Smatra se da je ministar dao suglasnost za imenovanje ravnatelja ako ne uskrati suglasnost u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva za suglasnošću. (5) Ako je ministar uskratio suglasnost za imenovanje ravnatelja, postupak izbora ravnatelja ponavlja se. Članak 101. (1) Ravnatelj se imenuje na pet (5) godina i može ponovno biti imenovan. (2)Za ravnatelja Škole može se imenovati osoba koja ispunjava uvjete za nastavnika ili stručnog suradnika, a ima najmanje visoku stručnu spremu i pet (5) godina iskustva na odgojno obrazovnim poslovima u osnovnoj ili srednjoj školi. RASPISIVANJE NATJEČAJA ZA RAVNATELJA Članak 102. (1) Natječaj za imenovanje ravnatelja raspisuje Školski odbor najkasnije šezdeset (60) dana prije isteka mandata aktualnog ravnatelja. Natječaj se objavljuje u dnevnom tisku na način da bude dostupan svim zainteresiranim kandidatima na području Republike Hrvatske. (2) U natječaju za imenovanje ravnatelja objavljuju se uvjeti koje ravnatelj mora ispunjavati, vrijeme na koje se imenuje, rok za podnošenje prijava na natječaj koji ne može biti kraći od 8 (osam) dana od dana objave natječaja,rok u kojem se kandidati izvješćuju o izboru,a koji ne može biti dulji od 45 (četrdesetipet) dana od dana isteka roka za podnošenje prijava,te dokazi o ispunjenosti uvjeta koje kandidat uz prijavu treba dostaviti.

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3)

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3) Na temelju članaka 29. i 174. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka, Školski odbor Osnovne škole Vjenceslava Novaka na sjednici održanoj 16. ožujka 2017. donio je POSLOVNIK O RADU Vijeća roditelja I.

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 Na temelju članka 12. stavka 1. podstavka 15. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Више

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/62 21 433; fax: 01/6252-515 OIB: 28129388615 IBAN: HR4923900011100025937 e-mail: czoo.vg@gmail.com web: www.centar-odgojiobrazovanje-velikagorica.skole.hr

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

Na temnelju članka Zakona

Na temnelju članka Zakona Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12., 126/12-pročišćeni tekst, 94/13., 152/14.,

Више

S T A T U T SREDNJE ŠKOLE DELNICE 19. ožujka 2019.

S T A T U T SREDNJE ŠKOLE DELNICE 19. ožujka 2019. S T A T U T SREDNJE ŠKOLE DELNICE 19. ožujka 2019. Sadržaj I. OPĆE ODREDBE 3 II. OBAVLJANJE DJELATNOSTI 5 III. UNUTARNJE USTROJSTVO 10 IV. UPRAVLJANJE ŠKOLOM 11 V. RAVNATELJ 26 VI. TAJNIK ŠKOLE 40 VII.

Више

(Microsoft Word - Statut Gimnazije i strukovne \232kole Jurja Dobrile Pazin)

(Microsoft Word - Statut Gimnazije i strukovne \232kole Jurja Dobrile Pazin) Na temelju članka 98. stavka 3. i članka 118. stavka 2. podstavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi / Narodne novine, broj 87/08., 86/09.,92/10., 105/10-ispravak. 90/11., 16/12.,

Више

Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( NN 87/8, 86/9, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 1

Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( NN 87/8, 86/9, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 1 Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( NN 87/8, 86/9, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17 ) i članka 39. Statuta Srednje

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

OSNOVNA ŠKOLA ŠESTINE

OSNOVNA ŠKOLA ŠESTINE Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispravak, 90/11, 16/12, 86/12, 126/12-pročišćeni tekst, 94/13 i 152/14)

Више

GRAD POREČ

GRAD POREČ REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ - PARENZO CITTÀ DI POREČ - PARENZO Gradonačelnik KLASA: 602-02/15-01/27 URBROJ : 2167/01-09/01-15-2 Poreč-Parenzo, 14. svibanj 2015. Na temelju članka 48.

Више

Hrvatski radioamaterski savez Zagreb, Dalmatinska 12 Ur. broj 209/018 Zagrebu 4. rujna Na temelju članka 40. Statuta Hrvatskog radioamater

Hrvatski radioamaterski savez Zagreb, Dalmatinska 12 Ur. broj 209/018 Zagrebu 4. rujna Na temelju članka 40. Statuta Hrvatskog radioamater Hrvatski radioamaterski savez 10000 Zagreb, Dalmatinska 12 Ur. broj 209/018 Zagrebu 4. rujna 2018. Na temelju članka 40. Statuta Hrvatskog radioamaterskog Saveza (u daljnjem tekstu: Savez) Izvršni odbor

Више

GRAD POREČ

GRAD POREČ REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ-PARENZO CITTA DI POREČ-PARENZO Upravni odjel za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu 5 2 4 4 0 P o r e č, O. m. T i t a 5, P. P. 1

Више

Na temelju članka 54. stavka 1. Zakona o ustanovama ( Narodne Novine broj: 76/93., 29/97., 47/99. i 35/08.) i članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju

Na temelju članka 54. stavka 1. Zakona o ustanovama ( Narodne Novine broj: 76/93., 29/97., 47/99. i 35/08.) i članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju Na temelju članka 54. stavka 1. Zakona o ustanovama ( Narodne Novine broj: 76/93., 29/97., 47/99. i 35/08.) i članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne Novine" broj:

Више

Na temelju članka 98

Na temelju članka 98 S T A T U T Osnovne škole Vladimir Gortan Rijeka Rijeka, lipanj 2015. Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr.,

Више

KLASA:601-01/98-01/02

KLASA:601-01/98-01/02 Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba KLASA: 021-05/13-01/568, URBROJ:

Више

Microsoft Word OŠ Josip Kozarac, Josipovac Punitovački.docx

Microsoft Word OŠ Josip Kozarac, Josipovac Punitovački.docx PRIJEDLOG Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08., 86/09., 92/10., 105/10. - ispravak, 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14.,

Више

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku STATUT OBRTNIČKE ŠKOLE SPLIT kolovoz 2016. SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 3 II. NAZIV I SJEDIŠTE... 4 III. DJELATNOST ŠKOLE... 4 IV. PEČATI... 11 V. IMOVINA ŠKOLE I ODGOVORNOSTI ZA OBVEZE ŠKOLE... 11 VII.

Више

y-01-STATUT-TAR-VABRIGA.pdf

y-01-STATUT-TAR-VABRIGA.pdf RI :PUllI.lKA J IRVATSKA ISTARSKAZUPANIJA OPCINA TAR-VABRIGA Klasu: 012-03108-01/422 ljrbroj: 2167-23-03-08-01-01 Tar~15. listopada 2008. ZUPA~l,!' i3tf -, "'"',....;f: l.~friana Up:,...,-. j :l 7: ~~..-t

Више

Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske s

Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske s Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba KLASA: 601-02/14-02/2, URBROJ:

Више

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, 01.10.2015. године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу Члан 1 Овим Пословником

Више

MUZEJ GRADA RIJEKE

MUZEJ GRADA RIJEKE Na temelju članka 54. Zakona o ustanovama ("Narodne novine" broj 76/93, 29/97, 47/99 i 35/08), članka 25. Zakona o muzejima ("Narodne novine" broj 110/15) i članka 43. Statuta Muzeja moderne i suvremene

Више

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1 На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1.12.2016.године донео је ПОСЛОВНИК О РАДУ УПРАВНОГ

Више

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ``11

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ``11 На основу чл. 6 Правилника о поступку кандидовања, начину избора и опозива чланова Скупштине и других органа Лекарске коморе Србије и чланова скупштине и других органа регионалних лекарских комора у њеном

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

GLAZBENO UČILIŠTE ELLY BAŠIĆ

GLAZBENO UČILIŠTE ELLY BAŠIĆ STATUT Glazbenog učilišta Elly Bašić rujan 2015. Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/11, 16/12, 86/12,

Више

ACFrOgCTAQarQodiIvg3wU_RO54ds-wo3oRTvk1nyBJHEB92bLQwCIAzEM3mNre2_ay43y5HSfRL3uXlGCtJpgJbIjpBQc5NqLMlNc-JX4X93F2WOVfQgVBM2LC4StA

ACFrOgCTAQarQodiIvg3wU_RO54ds-wo3oRTvk1nyBJHEB92bLQwCIAzEM3mNre2_ay43y5HSfRL3uXlGCtJpgJbIjpBQc5NqLMlNc-JX4X93F2WOVfQgVBM2LC4StA Na temelju članaka 41. i 57. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine, br. 10./97., 107./07. i 94./13.), uz prethodnu suglasnost osnivača dječjeg vrtića, Općine Zemunik Donji-općinskog

Више

Microsoft Word - 1 Pravilnik o radu veca grupacija_2018

Microsoft Word - 1 Pravilnik o radu veca grupacija_2018 06-01 Број: 06-5537/4-2018 На основу члана 47. став 3. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 201/18), Сенат Универзитета, по указаној потреби, на седници одржаној 12.12.2018.

Више

МОДЕЛ ПОСЛОВНИКА О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА

МОДЕЛ ПОСЛОВНИКА О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА ОШ ''ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ'', БЕОГРАД, ВОЈВОЂАНСКА 61 П О С Л О В Н И К О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ Београд, 2018.г. 1 Садржај I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ...3 II. РАД И ОДЛУЧИВАЊЕ

Више

REPUBLIKA HRVATSKA, Vlada Republike Hrvatske, Trg sv

REPUBLIKA HRVATSKA, Vlada Republike Hrvatske, Trg sv REPUBLIKA HRVATSKA, Vlada Republike Hrvatske, Trg sv. Marka 2, Zagreb, OIB: 64434885131, zastupana po ministru rada i mirovinskoga sustava, prof. dr. sc. Mirandu Mrsiću, dr. med., temeljem Odluke Vlade

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања("службени гласник РС" бр. 72/2009, 52/2011 и 5

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања(службени гласник РС бр. 72/2009, 52/2011 и 5 ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања("службени гласник РС" бр. 72/2009, 52/2011 и 55/2013) и члана 97. Закона осредњем образовању и васпитању

Више

SIŽ_ŠTUT_Pula_Statut_zaključak

SIŽ_ŠTUT_Pula_Statut_zaključak ELEKTRONIČKA ISPRAVA ŽUPAN KLASA: 012-03/19-01/26 URBROJ: 2163/1-01/8-19-02 Pula, 04. veljače 2019. SKUPŠTINA ISTARSKE ŽUPANIJE n/p predsjednika Valtera Drandića Dršćevka 3, 52 000 Pazin PREDMET: ODLUKA

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR 573 Na temelju ĉlanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA STRUKOVNO OBRAZOVANJE I OBRAZOVANJE ODRASLIH Proglašavam Zakon o agenciji za strukovno

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc)

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc) ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ ПОСЛОВНИК О РАДУ СТРУЧНОГ САВЕТА Шабац,, септембар 2012. године Р Е П У Б Л И К А С Р Б И Ј А ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ БРОЈ: Ш А Б А Ц : На основу

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

EKONOMSKA ŠKOLA PULA

EKONOMSKA ŠKOLA PULA EKONOMSKA ŠKOLA PULA S T A T U T Pula, travanj 2017. SADRŢAJ I. OPĆE ODREDBE... 1 II. NAZIV I SJEDIŠTE... 1 III. ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE... 2 IV. DJELATNOST ŠKOLE... 3 V. IMOVINA ŠKOLE... 10 VI. UNUTARNJE

Више

На основу чл став 1. тачка 1) а у вези са чланом 120. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", брoj: 88/2017) и

На основу чл став 1. тачка 1) а у вези са чланом 120. Закона о основама система образовања и васпитања (Службени гласник РС, брoj: 88/2017) и На основу чл. 119. став 1. тачка 1) а у вези са чланом 120. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", брoj: 88/2017) и члана 49. Статута школе, број: 1032 oд 22.11.2017.године,

Више

Na temelju članka 54

Na temelju članka 54 Na temelju članka 54. Zakona o ustanovama ( Narodne novine br.76/93.,29/97. i 47/99. ), Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta HRVATSKI DOM PETRINJA, uz prethodnu suglasnost Gradskog vijeća grada Petrinje,

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

Пословник о раду Савета родитеља Основне школе Миливоје Боровић На основу члана 58. став 7. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гла

Пословник о раду Савета родитеља Основне школе Миливоје Боровић На основу члана 58. став 7. Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гла На основу члана 58. став 7. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 - даље: Закон) и члана 13.став 5 Статута Основне школе"миливоје Боровић" у Мачкату, Савет родитеља

Више

Microsoft Word - PZ_459

Microsoft Word - PZ_459 KLUB ZASTUPNIKA IDS-a PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR Zagreb, listopad 2009. 1 PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA

Више

P R I J E D L O G

P R I J E D L O G TEHNIČKA ŠKOLA ZAGREB ZAGREB, Palmotićeva 84 KLASA: 602-03/15-10/262 URBROJ: 251-113-15-10-2 U Zagrebu, 24. lipnja 2015. PREDSJEDNIKU GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA putem GRADSKOG UREDA ZA OBRAZOVANJE,

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу чл став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу чл став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88 ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу чл. 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17), Школски одбор Основне школе Свети Сава у Бору

Више

Microsoft Word - poslovnik savet.doc

Microsoft Word - poslovnik savet.doc СТОМАТОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА На основу члана. Статута Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, Савет Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, на седници од, донео је седећи П О С Л О В Н И К

Више

Microsoft Word - HKS Poslovnik o radu Skupštine HKS-a.doc

Microsoft Word - HKS Poslovnik o radu Skupštine HKS-a.doc Poslovnik o radu Skupštine Hrvatskog konjičkog saveza Temeljem Članka 27, Stavak 14, Statuta Hrvatskog konjičkog saveza, usvojenog na Skupštini Hrvatskog konjičkog saveza održanoj 17.11.2007., na svojoj

Више

P R I J E D L O G

P R I J E D L O G KLASA: 602-03/15-01 URBROJ: 251-97-01/15/1-115 Zagreb, 19. lipnja 2015. PREDSJEDNIKU GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA putem GRADSKOG UREDA ZA OBRAZOVANJE, KULTURU I SPORT 10 000 ZAGREB ILICA 25 Predmet:

Више

На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожег

На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожег На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожега у Пожеги, на седници одржаној дана 28.02.2018.године,

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONODAVNA KOMISIJA Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR JU OŠ «SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ», SARAJEVO POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA EVIDENTIRANJE ZAPOSLENIKA ZA ČIJIM RADOM JE

Више

Hrvatska narodna stranka

Hrvatska narodna stranka SKUPŠTINA KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA BELEC Kulturno umjetničko društvo Belec Belec 6a HR-49254 Belec www.kud-belec.hr www.facebook.com/kudbelec info@kud-belec.hr Temeljem odredbi članka 23. Statuta KUD-a

Више

SLUŽBENE NOVINE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

SLUŽBENE NOVINE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE 1 of 9 7.7.2014. 14:04 SADRŽAJ ŽUPANIJA GRADOVI OPĆINE OSTALO ARHIVA TRAŽILICA IMPRESSUM Godina XII. - broj 20. Petak, 11. lipnja 2004. OPĆINA VIŠKOVO 17. Na temelju članka 61., stavka 2. Zakona o lokalnoj

Више

Microsoft Word - katalog informacija.doc

Microsoft Word - katalog informacija.doc DJEČJI DOM LIPIK LIPIK, Trg dr. Franje Tuđmana 1 KATALOG INFORMACIJA 1. UVODNE ODREDBE Katalog informacija sadrži pregled informacija koje Dječji dom Lipik (u daljem tekstu: Dom), obzirom na svoj djelokrug,

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/

Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/ Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 136/14 - RUSRH, 152/14, 7/17

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj 05.07.2008. godine, usvojila POSLOVNIK O RADU Skupštine Udruženja

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

ZLATNI CEKIN POLIKLINIKA ZA REHABILITACIJU DJECE VINOGORSKA ULICA 115 SLAVONSKI BROD Ur.br. 78/2015. S T A T U T Ustanove: Zlatni cekin poliklinike za

ZLATNI CEKIN POLIKLINIKA ZA REHABILITACIJU DJECE VINOGORSKA ULICA 115 SLAVONSKI BROD Ur.br. 78/2015. S T A T U T Ustanove: Zlatni cekin poliklinike za ZLATNI CEKIN POLIKLINIKA ZA REHABILITACIJU DJECE VINOGORSKA ULICA 115 SLAVONSKI BROD Ur.br. 78/2015. S T A T U T Ustanove: Zlatni cekin poliklinike za rehabilitaciju djece Slavonski Brod Slavonski Brod,

Више

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska   Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska www.os-mgubec.hr Tel: (01) 3836 571 Fax : (01) 3649134 MB: 3273946 OIB:92120285716 E-MAIL: os-zagreb-066@skole.t-com.hr Klasa:602-02/12-01/01

Више

Na temelju članka 2,12 i 2

Na temelju članka  2,12 i 2 Na temelju članka 2,12 i 2.14 Izbornog zakona BiH ( Službene glasnik BiH broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24, 06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13),

Више

ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu)

ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu) ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu) Sadržaj: I. OPĆE ODREDBE... 5 Predmet Zakona... 5 Odgojno-obrazovna djelatnost... 5 Ciljevi i načela odgoja

Више

На основу одредаба чл. 43 и 47. Статута Скијашког савеза Србије, Скупштина Скијашког савеза Србије на седници, одржаној дана године, донел

На основу одредаба чл. 43 и 47. Статута Скијашког савеза Србије, Скупштина Скијашког савеза Србије на седници, одржаној дана године, донел На основу одредаба чл. 43 и 47. Статута Скијашког савеза Србије, Скупштина Скијашког савеза Србије на седници, одржаној дана 10.01.2017. године, донела је П О С Л О В Н И К О РАДУ СКУПШТИНЕ СКИЈАШКОГ САВЕЗА

Више

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн Број: 510/11 Бања Лука, 26.04.2011. године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научно-наставно вијеће Архитектонско-грађевинског факултета

Више

Na temelju članka 11. Zakona o udrugama ( Narodne novine, br. 88/01 i 11/02 ) i članka 14. stavka 3. i članak 96. stavak 2. Zakona o športu ( Narodne

Na temelju članka 11. Zakona o udrugama ( Narodne novine, br. 88/01 i 11/02 ) i članka 14. stavka 3. i članak 96. stavak 2. Zakona o športu ( Narodne Na temelju članka 11. Zakona o udrugama ( Narodne novine, br. 88/01 i 11/02 ) i članka 14. stavka 3. i članak 96. stavak 2. Zakona o športu ( Narodne novine, br. 71/06 ), Skupština Atletskog sportskog

Више

На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе

На основу члана 56. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе струковних студија Висан у Београду, на седници од

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo Година XLV, број 134, 15. мај 2007. 81 На основу члана 42. став 5. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 131/06), Сенат Универзитета, на седници одржаној 28. новембра

Више

Temeljem članka 29

Temeljem članka 29 Temeljem članka 19. stavak 1. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08., 61/11. i 4/18.) tajnik Osječko-baranjske županije, raspisuje

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

OŠ Fažana.pdf

OŠ Fažana.pdf REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Labin, G. Martinuzzi 2 tel.052/429-980, fax: 052/852-323 KLASA: 602-02/12-01/271 URBROJ: 2163/1-05/4-12-3 Labin,

Више

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРАВИЛНИК О ИЗБОРИМА СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Ниш, Aприл године

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРАВИЛНИК О ИЗБОРИМА СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Ниш, Aприл године ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРАВИЛНИК О ИЗБОРИМА СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Ниш, Aприл 2014. године На основу члана 178. Статута Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу и члана

Више

Пословник о раду Одсека за

Пословник о раду Одсека за УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗOФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 02-685/1 Дана, 17.12.2018. године На основу члана 26 Статута Филозофског факултета, Савет Факултета je на седници одржаној дана 17.12.2018. године усвојио

Више

Microsoft Word - Obvezatne upute MO-1 do MO-5

Microsoft Word - Obvezatne upute MO-1 do MO-5 Na osnovi članka 16. Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Labina ("Službene novine Grada Labina", broj 2/12.), Gradsko izborno povjerenstvo propisuje OBVEZATNE UPUTE BROJ MO-1

Више

Microsoft Word - Zakon_o_odgoju_i_obrazovanu_u_osnovnoj_i_srednjoj_skoli_2015 _1_.doc

Microsoft Word - Zakon_o_odgoju_i_obrazovanu_u_osnovnoj_i_srednjoj_skoli_2015 _1_.doc ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI /pročišćeni tekst/ I. OPĆE ODREDBE 2 II. MREŽA ŠKOLSKIH USTANOVA I PROGRAMA ODGOJA I OBRAZOVANJA TE UPIS UČENIKA U ŠKOLSKU USTANOVU 4 III. NACIONALNI

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1 PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /17 Podgorica, 2017. godine POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovim poslovnikom bliže se uređuju pravila i načina rada

Више

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj

Више

NN 94/2013, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, dono

NN 94/2013, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, dono NN 94/2013, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU 2130 O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I

Више

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, 12.09.2015. Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a sukladno odredbama Zakona o sportu i Etičkom kodeksu

Више

REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA GRAD TROGIR GRADONAČELNIK Temeljem članaka 2. i 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narod

REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA GRAD TROGIR GRADONAČELNIK Temeljem članaka 2. i 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narod REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA GRAD TROGIR GRADONAČELNIK Temeljem članaka 2. i 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine br. 10/97, 107/07 i 94/13), članaka 1. i

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj

Више

Slajd 1

Slajd 1 Tko polaže državnu maturu? Učenici gimnazijskih programa obrazovanje završavaju polaganjem DRŽAVNE MATURE. DRŽAVNA MATURA 2018./2019. Ružica Veršić, prof. Učenici u strukovnim i umjetničkim programima,

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA SREDNJA ŠKOLA ZLATAR KLASA: URBROJ: 2211/01-380/ Zlatar, Na temelju članka 107. stav

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA SREDNJA ŠKOLA ZLATAR KLASA: URBROJ: 2211/01-380/ Zlatar, Na temelju članka 107. stav REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA SREDNJA ŠKOLA ZLATAR KLASA: URBROJ: 2211/01-380/01-9-02-18- Zlatar, 2018. Na temelju članka 107. stavka 9. i članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по

На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана године, у Чачку, Председништво Српског по На основу одредбе чл. 27 ст. 2 тач. 27 Статута Српског покрета Двери, на седници одржаној дана 02. 06. 2018. године, у Чачку, Председништво Српског покрета Двери, донело је, измењен и допуњен ПОСЛОВНИК

Више

Microsoft Word - Poslovnik o radu Skupstine UOKPL

Microsoft Word - Poslovnik o radu Skupstine UOKPL На основу одредаба члана 30. Статута Удружења одбојкашких клубова првих лига, Скупштина УОКПЛ на седници, одржаној 08. септембра 2012. године, донела је П О С Л О В Н И К О РАДУ СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА ОДБОЈКАШКИХ

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Microsoft Word - Pravilnik o registraciji

Microsoft Word - Pravilnik o registraciji Na temelju odredbi članka 30. Statuta Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, Izvršni odbor Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru (u nastavku teksta: HSSRM) dana 17. svibnja 2018. godine odluka

Више

KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka Mesnička 32, Zagreb T F E

KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka Mesnička 32, Zagreb T F E KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka 31012015 1 UVOD Pravo na pristup informacijama koje posjeduje, raspolaže ili nadzire Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka, Mesnička 32, 10000

Више