GRAD POREČ

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "GRAD POREČ"

Транскрипт

1 REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ-PARENZO CITTA DI POREČ-PARENZO Upravni odjel za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu P o r e č, O. m. T i t a 5, P. P T e l / , f a x / KLASA: /14-01/33 URBROJ: 2167/01-04/ Poreč-Parenzo, g. GRADONAČELNIK - ovdje - PREDMET: Umjetnička škola Poreč, Poreč, suglasnost na Prijedlog Statuta, - prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti, daje se U privitku Vam dostavljamo prijedlog Zaključka Gradonačelnika kojim se utvrđuje prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Statuta Umjetničke škole Poreč, s molbom da ga donesete i uputite Gradskom vijeću na donošenje. S poštovanjem, Dostaviti: Pročelnica 1. Naslovu, Vesna Kordić 2. Arhiva-ovdje.

2 REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ - PARENZO CITTÀ DI POREČ - PARENZO Gradonačelnik KLASA: /14-01/34 URBROJ : 2167/01-09/ Poreč-Parenzo, 15. listopad Na temelju članka 48. stavak 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 33/01, 60/01-vjerodostojno tumačenje, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09, 150/11, 144/12, 19/13-proč.tekst) i članka 53. Statuta Grada Poreča-Parenzo ("Službeni glasnik Grada Poreča-Parenzo" broj 2/13), Gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo je, 15. listopada godine, donio sljedeći Z A K L J U Č A K 1. Utvrđuje se prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Statuta Umjetničke škole Poreč u predloženom tekstu, te dostavlja Gradskom vijeću na razmatranje i donošenje. 2. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo, sva potrebna tumačenja uz predloženu Odluku, dati će Vesna Kordić pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu. GRADONAČELNIK Edi Štifanić Privitak: - Prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti - Prijedlog Statuta DOSTAVITI: 1. Gradskom vijeću Grada Poreča-Parenzo 2. Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu ovdje 3. Arhiva, ovdje.

3 REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ-PARENZO CITTA DI POREČ-PARENZO Gradsko vijeće P o r e č, O. m. T i t a 5, P. P T e l / , f a x / KLASA: URBROJ: Poreč-Parenzo, Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 33/01, 60/01-vjerodostojno tumačenje, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09, 150/11, 144/12, 19/13-proč.tekst), članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08,86/09,92/10,105/10, 90/11,5/12,16/12,86/12,126/12 i 94/13), članka 41. stavak 1. Statuta Grada Poreča-Parenzo ("Službeni glasnik Grada Poreča-Parenzo" broj 2/13) i članka 19. stavak 2. Odluke o osnivanju Umjetničke škole Poreč ( Službeni glasnik Grada Poreča-Parenzo ), Gradsko vijeće Grada Poreča-Parenzo, na sjednici održanoj godine, donijelo je ODLUKU o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Statuta Umjetničke škole Poreč Članak 1. Daje se prethodna suglasnost na Prijedlog Statuta Umjetničke škole Poreč donesenog na sjednici Školskog odbora održanoj 14. listopada godine, u tekstu koji je sastavni je dio ove Odluke. Članak 2. Ova Odluka stupa na snagu prvog dana od dana objave u "Službenom glasniku Grada Poreča-Parenzo". Predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus

4 Obrazloženje Pravna osnova: Pravna osnova za donošenje Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Statuta Umjetničke škole Poreč su: Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 33/01, 60/01-vjerodostojno tumačenje, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09, 150/11, 144/12, 19/13-proč.tekst), Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08,86/09,92/10,105/10, 90/11,5/12,16/12,86/12,126/12 i 94/13), Statut Grada Poreča-Parenzo ("Službeni glasnik Grada Poreča-Parenzo" broj 2/13) i Odluka o osnivanju Umjetničke škole Poreč ( Službeni glasnik Grada Poreča-Parenzo ). Člankom 35. točkom 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određeno je da predstavničko tijelo, između ostalih poslova taksativno navedenih u ovom članku, obavlja i druge poslove koji su zakonom ili drugim propisom stavljeni u djelokrug predstavničkog tijela. Isto je određeno i člankom 41. stavak 1. Statuta Grada Poreča-Parenzo. Člankom 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi određeno je da statut školske ustanove donosi školski odbor uz prethodnu suglasnost osnivača. Isto je određeno i člankom 19. stavak 2. Odluke o osnivanju Umjetničke škole Poreč. Ocjena stanja: Privremena ravnateljica Umjetničke škole Poreča gđa Sanja Fatorić Radetić obratila se Gradskom vijeću Grada Poreča-Parenzo s molbom da Gradsko vijeće dade suglasnost na Prijedlog Statuta Umjetničke škole Poreč, radi usklađivanja rada Škole sa zakonom. Školski odbor Škole razmatrao je i donio Prijedlog Statuta na sjednici održanoj godine. Osnovna pitanja koja treba urediti Odlukom: Člankom 19. Odluke o osnivanju Umjetničke škole Poreč određeno je da će se ustrojstvo i upravljanje Školom urediti Statutom i drugim općima aktima Škole, da Statut donosi Školski odbor uz suglasnost Osnivača, te da ga je dužan donijeti u roku od 60 dana od dana njegovog konstituiranja. Školski odbor konstituiran je godine. Predloženom Odlukom daje se prethodna suglasnost na Prijedlog Statuta koji je izrađen sukladno propisima kojime se uređuje djelatnost koju obavljaju škole. Cilj donošenja Odluke: Cilj donošenja Odluke je dati suglasnost na Prijedlog Statuta Umjetničke škole Poreč koji je temeljni dokument Škole, a kojim se pobliže utvrđuju statusna obilježja, naziv, sjedište i djelatnost, unutarnje ustrojstvo, zastupanje i predstavljanje, upravljanje Školom, ovlasti i način odlučivanja tijela školske ustanove, izricanje pedagoških mjera, položaj, prava i obveze učenika, učitelja i roditelja, javnost rada te druga pitanja važna za obavljanje djelatnosti i poslovanje Škole. Sredstva potrebna za ostvarenje Odluke: Za ostvarenje ove Odluke nisu potrebna posebna (dodatna) sredstva u Proračunu Grada Poreča-Parenzo.

5 Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12-pročišćeni tekst, 94/13) i članka 19. Odluke o osnivanju Umjetničke škole Poreč ( Službeni glasnik Grada Poreča-Parenzo broj 7/14) uz prethodnu suglasnost Osnivača Grada Poreča-Parenzo KLASA:, URBROJ:, na sjednici Gradskog vijeća održanoj dana godine, Školski odbor Umjetničke škole Poreč, Poreč, na sjednici održanoj dana godine donio je PRIJEDLOG S T A T U T UMJETNIČKE ŠKOLE POREČ I. OPĆE ODREDBE PREDMET STATUTA Članak 1. Ovim se Statutom pobliže utvrđuju statusna obilježja, naziv, sjedište i djelatnost, unutarnje ustrojstvo, zastupanje i predstavljanje, upravljanje Školom, ovlasti i način odlučivanja tijela školske ustanove, izricanje pedagoških mjera, položaj, prava i obveze učenika, učitelja i roditelja, javnost rada te druga pitanja važna za obavljanje djelatnosti i poslovanje Umjetničke škole Poreč (u daljnjem tekstu: Škola) sukladno zakonu i aktu o osnivanju. Izrazi koji se u ovom Statutu koriste u muškom rodu su neutralni i odnose se na muške i na ženske osobe. OBILJEŽJA USTANOVE Članak 2. Škola je javna osnovnoškolska ustanova, osnovana za trajno obavljanje djelatnosti umjetničke škole u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakonom o umjetničkom obrazovanju te propisima donesenim na temelju zakona i ovog Statuta. OSNIVAČ Članak 3. Osnivač Škole je Grad Poreč (u daljnjem tekstu: Osnivač). Škola je osnovana Odlukom Osnivača KLASA: /14-01/91, URBROJ: 2167/ od 24. srpnja godine i Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta KLASA: UP/I /14-01/00014, URBROJ: od 1. rujna godine. Škola je pravna osoba upisana u sudski registar ustanova pri Trgovačkom sudu u Pazinu. Škola je upisana u evidenciju ustanova koju vodi Ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja. NAZIV I SJEDIŠTE Članak 4. Naziv Škole je Umjetnička škola Poreč. Sjedište Škole je u Poreču, Narodni trg 1. Škola može promijeniti naziv i sjedište odlukom Osnivača. Članak 5. Naziv Škole ističe se na zgradi u kojoj je njezino sjedište i na drugim objektima u kojima obavlja djelatnost. Škola ima Dan Škole. DAN ŠKOLE Članak 6.

6 Dan Škole se obilježava programom rada. u mjesecu svibnju, a nadnevak se određuje godišnjim Planom i II. OBAVLJANJE DJELATNOSTI DJELATNOST I PROGRAMI Članak 7. Škola obavlja djelatnost osnovnoškolskog glazbenog i plesnog obrazovanja koje obuhvaća odgoj i obrazovanje učenika i stjecanje znanja i sposobnosti za rad i nastavak školovanja u glazbenim i plesnim programima. Djelatnost iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se na temelju Nacionalnog kurikuluma, Nastavnog plana i programa, Školskog kurikuluma, Godišnjeg plana i programa rada, Državnog pedagoškog standarda, zakona i propisa donesenih na temelju zakona. U obavljanju djelatnosti Škola izvodi ove programe: - Program osnovnog glazbenog obrazovanja u šestogodišnjem trajanju za programe: klavir, violina, flauta, gitara, harmonika, violončelo, truba i trombon, - Program osnovnog plesnog obrazovanja u četverogodišnjem trajanju za program suvremenog plesa. Završetkom programa učenik stječe osnovnoškolsku glazbenu, odnosno plesnu naobrazbu i osposobljenost prema završenom programu sukladno zakonu. Škola provodi program predškolskog glazbenog i plesnog obrazovanja. Djelatnost iz stavka 1. ovog članka Škola obavlja kao javnu službu. Članak 8. U radu i poslovanju Škola koristi: 1. Pečat s grbom Republike Hrvatske, okruglog oblika, promjera 38 mm, na kojem je uz obod natpis: Republika Hrvatska, naziv škole i sjedište škole, a u sredini pečata otisnut je grb Republike Hrvatske; 2. Pečat okruglog oblika, promjera 23 mm, na kojem se nalazi naziv i sjedište Škole, 3. Štambilj četvrtastog oblika dužine 70 mm i širine 40 mm, čiji otisak sadrži rubrike naziv i sjedište Škole, Klasifikacijska oznaka, Urudžbeni broj, Prilozi i Vrijednosti. Pečatom iz stavka 1. točke 1. ovoga članka ovjeravaju se javne isprave koje Škola izdaje i akti koje Škola donosi u okviru javnih ovlasti. Pečat iz stavka 1. točke. 2. ovoga članka rabi se za redovito administrativno financijsko poslovanje. Štambilj iz stavka 1. točke. 3. ovoga članka se rabi za uredsko poslovanje Škole, Svaki pečat ima svoj broj. O broju, uporabi i čuvanju pečata i štambilja odlučuje ravnatelj. Članak 9. Na osnovi javnih ovlasti Škola obavlja sljedeće poslove: - upise i ispise iz Škole s vođenjem odgovarajuće evidencije i dokumentacije, - organizaciju i izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada s učenicima te vođenje odgovarajuće evidencije, -vrednovanje i ocjenjivanje učenika te vođenje evidencije o tome kao i o učeničkim postignućima, - izricanje pedagoških mjera i vođenje evidencije o njima, - organizaciju predmetnih i razrednih ispita i vođenje evidencije o njima, - organizaciju razrednih i predmetnih ispita za osobne potrebe i vođenje evidencije o njima, - izdavanje javnih isprava i drugih potvrda, - upisivanje podataka u e-maticu - zajednički elektronski upisnik ustanova

7 - upisivanje podataka u Registar zaposlenih u javnom sektoru zajednički elektronski upisnik javnih ustanova. Članak 10. Škola može mijenjati djelatnost samo uz prethodnu suglasnost Osnivača. ŠKOLSKI KURIKULUM I GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA Članak 11. Škola radi na temelju Školskog kurikuluma i Godišnjeg plana i programa rada. Članak 12. Školski kurikulum utvrđuje dugoročni i kratkoročni plan i program Škole s izvannastavnim aktivnostima, a donosi se na temelju Nacionalnog kurikuluma i Nastavnog plana i programa. Školski odbor donosi Školski kurikulum za svaku školsku godinu na prijedlog Ravnatelja i Učiteljskog vijeća i uz prethodno mišljenje Vijeća roditelja u zakonski predviđenom roku. Školski kurikulum mora biti dostupan svakom roditelju i učeniku u pisanom obliku. Smatra se da je dostavljen u pisanom obliku ako je objavljen na mrežnim stranicama Škole. Članak 13. Godišnjim planom i programom rada utvrđuje se mjesto, vrijeme, način i izvršitelji poslova, a sadrži podatke o uvjetima rada, izvršiteljima poslova, dnevnoj i tjednoj organizaciji rada, o ostalim aktivnostima u funkciji odgojno-obrazovnog rada i poslovanja Škole, godišnji kalendar rada, tjedni i godišnji broj sati i oblicima odgojno-obrazovnog rada, planove rada ravnatelja, stručnih tijela, planove stručnog osposobljavanja i usavršavanja te uređuje ostala pitanja važna za obavljanje djelatnosti. Godišnji plan i program rada donosi se na osnovi Nastavnog plana i programa rada i Školskog kurikuluma, a donosi ga Školski odbor na prijedlog ravnatelja, uz prethodno mišljenje Učiteljskog vijeća i Vijeća roditelja u zakonski predviđenom roku. Godišnji plan i program rada te izvješće o njegovu ostvarivanju Škola dostavlja Osnivaču. ŠKOLSKA GODINA Članak 14. Školska godina počinje 01. rujna, a završava 31. kolovoza i ima dva obrazovna razdoblja. Tijekom školske godine učenici imaju pravo na zimski, proljetni i ljetni odmor. RADNI TJEDAN Članak 15. Škola izvodi nastavu u pet radnih dana tjedno u smjenama u skladu s Godišnjim planom i programom rada. U slučaju potrebe Škola može izvoditi nastavu i u šest radnih dana tjedno. IZVOĐENJE OBRAZOVNIH PROGRAMA I AKTIVNOSTI Članak 16. Odgojno-obrazovne aktivnosti (izleti, ekskurzije, terenska nastava, natjecanja, koncerti, umjetničke predstave i sl.) koje su izrijekom u funkciji realizacije Nacionalnog kurikuluma i Nastavnog plana i programa rada, u skladu s Godišnjim planom i programom rada i Školskim kurikulumom, Škola može izvoditi i izvan mjesta u kojem joj je sjedište. USTROJAVANJE I IZVOĐENJE NASTAVE Članak 17. Nastava se izvodi u Školi, a po potrebi može se izvoditi i izvan školskih prostorija. Nastavu i druge oblike obrazovnog rada Škola izvodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

8 Nastava se ustrojava po razredima, a izvodi individualno ili skupno (u razrednim odjelima i odgojno obrazovnim skupinama) u skladu s obrazovnim programima. IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI Članak 18. U Školi se mogu izvoditi izvannastavne aktivnosti učenika radi proširivanja obrazovnih sadržaja, poticanja individualnih sklonosti i sposobnosti, razvijanja zajedništva, društvenog života i razonode učenika. Izvannastavne aktivnosti temelje se na načelu dragovoljnosti izbora sadržaja i oblika rada učenika. Učeniku koji je uključen u izvannastavne aktivnosti koje su u vezi s obrazovnim programima iz članka 7. ovog Statuta, rad u izvannastavnim aktivnostima može se priznati kao ispunjavanje školskih obveza. Nositelji izvannastavnih aktivnosti su učenici uz stručnu pomoć učitelja. Izvannastavne aktivnosti se planiraju Školskim kurikulumom i Godišnjim planom i programom rada neposrednih nositelja odgojno-obrazovne djelatnosti u Školi. SURADNJA ŠKOLE Članak 19. U izvođenju odgojno obrazovnih sadržaja Škola surađuje sa školama u zemlji i inozemstvu, drugim ustanovama, udrugama te ostalim pravnim i fizičkim osobama. Škola sudjeluje u društvenom životu Grada te mjesta i naselja s čijih područja učenici pohađaju Školu. U tu svrhu Škola organizira kulturno umjetničke manifestacije, koncerte, predstave, natjecanja i slično. ŠKOLSKA NOTOTEKA I INSTRUMENTARIJ Članak 20. Škola ima nototeku/videofonoteku, zbirku glazbala/instrumentarija, zbirku kostima i knjižnicu. Građu iz stavka 1. ovog članka čine notni zapisi, tiskovine, AV građa (CD-i, DVD-i, i dr.), knjige te stručna literatura. Knjižnična građa, nototeka/videofonoteka, zbirka glazbala/instrumentarija i zbirka kostima Škole sastavni su dio obrazovnog procesa. III. USTROJSTVO ŠKOLE UNUTARNJE USTROJSTVO Članak 21. Unutarnjim ustrojstvom povezuju se oblici rada prema vrsti i srodnosti odgojno-obrazovnih sadržaja i poslova. Unutarnjim ustrojstvom osigurava se pravodobno i kvalitetno ostvarivanje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada, administrativno-stručnih, računovodstveno-financijskih i pomoćnotehničkih poslova. PODRUČNI ODJEL Članak 22. U Školi se ustrojava Područni odjel u Vrsaru, na adresi Rade Končara 29. KUĆNI RED I ETIČKI KODEKS Članak 23. Unutarnji rad i život Škole uređuje se Etičkim kodeksom neposrednih nositelja odgojnoobrazovne djelatnosti i Kućnim redom Škole. Etički kodeks donosi Školski odbor u suradnji s Učiteljskim vijećem.

9 Kućni red donosi Školski odbor u suradnji s Učiteljskim vijećem, Vijećem učenika i Vijećem roditelja. IV. TIJELA ŠKOLE 1.TIJELA UPRAVLJANJA ŠKOLSKI ODBOR STRUKTURA ŠKOLSKOG ODBORA Članak 24. Školom upravlja Školski odbor. Školski odbor ima sedam članova. Članove Školskog odbora imenuje i razrješava: - Učiteljsko vijeće, dva člana iz redova učitelja i stručnih suradnika - Vijeće roditelja, jednog člana iz redova roditelja koji nije radnik Škole - Osnivač, tri člana samostalno - Radničko vijeće, jednog člana. Ako u Školi nije utemeljeno Radničko vijeće, člana Školskog odbora imenuju i opozivaju radnici neposrednim i tajnim glasovanjem, prema odredbama Zakona o radu i provedbenim propisima kojima je uređen izbor Radničkog vijeća koje ima samo jednog člana. Članovi Školskog odbora koji se imenuju na prijedlog Osnivača moraju ispunjavati uvjete iz članka 119. stavak 4. i 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Članak 25. Za člana Školskog odbora ne može biti imenovana osoba koja je pravomoćno osuđena ili protiv koje se vodi postupak za kaznena djela protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda, protiv službene dužnosti, osim ako je nastupila rehabilitacija prema posebnom zakonu. PREDLAGANJE I IZBOR KANDIDATA IZBOR KANDIDATA IZ REDOVA UČITELJSKOG VIJEĆA Članak 26. Predlaganje i izbor kandidata za članove Školskog odbora iz reda učitelja i stručnih suradnika obavlja se na sjednici Učiteljskog vijeća. Sjednicu Učiteljskog vijeća saziva ravnatelj. Kandidate za članove Školskog odbora iz reda učitelja i stručnih suradnika može predložiti svaki član Učiteljskog vijeća koji je nazočan na sjednici Učiteljskog vijeća. Svaki član Učiteljskog vijeća može i sam istaknuti svoju kandidaturu. Kandidatom se smatra svaki učitelj i stručni suradnik koji je prihvatio kandidaturu ili koji je sam istaknuo svoju kandidaturu. Izbori se održavaju najmanje 30 dana prije isteka mandata Školskog odbora. O izborima se vodi zapisnik. U Školski odbor se ne mogu predlagati osobe koje u Školi rade kao učitelji i stručni suradnici temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme i ugovora o djelu. Članak 27. Popis kandidata za Školski odbor koji su prihvatili kandidaturu, odnosno istaknuli osobnu kandidaturu, utvrđuje se prema abecednom redu. O kandidatima za članove Školskog odbora članovi Učiteljskog vijeća glasuju tajno.

10 GLASOVANJE Članak 28. Glasovanje je pravovaljano ako je glasovanju pristupila natpolovična većina članova Učiteljskog vijeća. Članak 29. Dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, čine prijedlog Učiteljskog vijeća. U slučaju da dva ili više kandidata dobiju jednaki broj glasova, glasovanje za te kandidate se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije veći broj glasova. IMENOVANJE ČLANA IZ REDOVA VIJEĆA RODITELJA Članak 30. Ravnatelj Škole dužan je izvijestiti Vijeće roditelja o potrebi izbora predstavnika roditelja u Školski odbor i upoznati ih s odredbama ovog Statuta i načinom izbora. Članak 31. Vijeće roditelja predlaže jednog člana Školskog odbora na sjednici Vijeća roditelja. Roditelji za člana Školskog odbora iz svojih redova ne mogu kandidirati radnika škole. Svaki roditelj član Vijeća roditelja, nazočan na sjednici Vijeća roditelja može istaknuti svoju kandidaturu ili predložiti drugog roditelja iz reda Vijeća roditelja za članstvo u Školskom odboru. Kandidatom se smatra svaki roditelj koji je prihvatio kandidaturu ili koji je istaknuo svoju kandidaturu. O izborima se vodi zapisnik. Članak 32. Za članove Školskog odbora iz reda Vijeća roditelja izabran je kandidat za kojeg je glasovala većina nazočnih roditelja, članova Vijeća roditelja, tajnim glasovanjem. Članak 33. Glasovanje je pravovaljano ako je glasovanju pristupila natpolovična većina članova Vijeća roditelja. Članak 34. Kandidat koji dobije najveći broj glasova, čini prijedlog Vijeća roditelja. U slučaju da dva ili više kandidata dobiju jednaki broj glasova, glasovanje se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije veći broj glasova. Članak 35. Postupkom izbora člana u Vijeće roditelja rukovode razredni učitelji. Informaciju o izboru člana u Vijeće roditelja s imenom izabranog roditelja razredni učitelji su dužni u roku do tri dana od dana izbora dostaviti Ravnatelju. Po završetku trajanja školovanja učenika ili ispisa učenika, izabrani roditelj prestaje biti predstavnik razrednog odjela u Vijeću roditelja Škole. DOSTAVLJANJE POPISA IMENOVANIH ČLANOVA Članak 36. Kada radnici Škole, Učiteljsko vijeće i Vijeće roditelja predlože i izaberu svoje predstavnike u Školski odbor, lista s izabranim kandidatima dostavlja se Ravnatelju, koji ju dostavlja Osnivaču s izvodom zapisnika sa sjednica o izboru.

11 Članak 37. Ravnatelj Škole dužan je izvijestiti Osnivača o obvezi izbora članova u Školski odbor najmanje 45 dana prije isteka mandata Školskog odbora. KONSTITUIRANJE ŠKOLSKOG ODBORA Članak 38. Nakon izbora članova Školskog odbora, najkasnije u roku od 15 dana saziva se konstituirajuća sjednica Školskog odbora. Konstituirajuću sjednicu Školskog odbora saziva Ravnatelj. Do izbora predsjednika Školskog odbora sjednicu vodi najstariji član Školskog odbora. DNEVNI RED KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE Članak 39. Dnevni red konstituirajuće sjednice obvezno sadrži: - izvješće predsjedavatelja sjednice o imenovanim članovima Školskog odbora, - verificiranje mandata imenovanih članova Školskog odbora, - izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Školskog odbora. VERIFIKACIJA MANDATA Članak 40. Potvrđivanje mandata novoizabranih članova obavlja predsjedavatelj sjednice provjerom identiteta pojedinog člana s podacima iz akta o imenovanju. Članovi Školskog odbora imenuju se na vrijeme od četiri godine i mogu biti ponovno imenovani, a mandat teče od dana konstituiranja Školskog odbora. Članovi Školskog odbora ne mogu obavljati svoje dužnosti ni ostvarivati prava prije nego je obavljeno potvrđivanje mandata. IZBOR PREDSJEDNIKA I ZAMJENIKA PREDSJEDNIKA Članak 41. Za predsjednika i zamjenika predsjednika Školskog odbora može biti izabran svaki član Školskog odbora. Zapisnik vodi tajnik Škole ili osoba koju odredi predsjedavajući Školskog odbora u dogovoru s Ravnateljem. Zapisnik se može voditi pismeno ili tonski snimati. Svaki član Školskog odbora može predlagati ili biti predložen za predsjednika Školskog odbora. Predsjednik i zamjenik predsjednika Školskog odbora biraju se na četiri godine. O kandidatima za predsjednika i zamjenika predsjednika Školskog odbora članovi Školskog odbora glasuju između sebe javno, dizanjem ruku, izjašnjavajući se ZA ili PROTIV. Za predsjednika i zamjenika predsjednika, izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova ukupnog broja članova Školskog odbora. Nakon izbora predsjednika Školskog odbora, najstariji član Školskog odbora, koji je vodio sjednicu do izbora predsjednika, predaje predsjedniku dalje vođenje sjednice Školskog odbora. Na zamjenika predsjednika Školskog odbora primjenjuju se odredbe članka 45. ovog Statuta kada zamjenjuje predsjednika. DOPUNSKI IZBORI Članak 42. Ako pojedinom članu Školskog odbora iz članka 24. ovog Statuta prije vremena prestane mandat, provode se dopunski izbori. Dopunski izbori provode se u roku od 45 dana od dana nastupa okolnosti is stavka 1. ovog članka.

12 Mandat člana Školskog odbora izabranog na dopunskim izborima traje do isteka vremena na koje je bio izabran raniji član Školskog odbora. Na dopunske izbore odgovarajuće se primjenjuju članci 26. do 35. ovog Statuta. OVLASTI ŠKOLSKOG ODBORA Članak 43. Školski odbor: - imenuje i razrješava ravnatelja Škole te imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja, - bira i razrješava predsjednika i zamjenika predsjednika Školskog odbora, - sklapa Ugovor o radu s novoizabranim ravnateljem Škole, - daje ravnatelju prethodnu suglasnost u svezi sa zasnivanjem i prestankom radnog odnosa u Školi, - donosi na prijedlog ravnatelja, a uz suglasnost Osnivača Statut, njegove izmjene i dopune, - donosi na prijedlog ravnatelja opće akte Škole, njihove izmjene i dopune, - donosi Školski kurikulum na prijedlog ravnatelja i Učiteljskog vijeća, a uz prethodno mišljenje Vijeća roditelja, - donosi Godišnji plan i program rada Škole na temelju Nastavnog plana i programa i Školskog kurikuluma, a na prijedlog ravnatelja, uz prethodno mišljenje Učiteljskog vijeća i Vijeća roditelja te nadzire njegovo izvršenje, - odlučuje o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Škole, - donosi financijski plan, polugodišnji, godišnji obračun škole i plan nabave na prijedlog ravnatelja, - donosi prijedlog plana razvojnog programa Škole, - donosi Pravilnik o kućnom redu u suradnji s Učiteljskim vijećem, Vijećem roditelja i Vijećem učenika, - donosi Etički kodeks u suradnji s Učiteljskim vijećem, - donosi odluku o iznosu participacije roditelja/skrbnika učenika te cijeni obrazovanja više od jednog temeljnog predmeta za darovite učenike, - samostalno odlučuje o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju pokretne imovine te investicijskim radovima čija je pojedinačna vrijednost prelazi ,00 do ,00 kuna bez PDV-a, - odlučuje, uz suglasnost Osnivača, o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju pokretne imovine te investicijskim radovima čija pojedinačna vrijednost prelazi ,00 kuna bez PDV-a, - odlučuje, uz suglasnost Osnivača, o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju nekretnina, - odlučuje o uporabi viška prihoda u skladu s osnivačkim aktom, - odlučuje o davanju u zakup objekata i prostora Škole, - odlučuje o zahtjevima radnika za zaštitu prava iz radnog odnosa, - odlučuje o upućivanju radnika na prosudbu radne sposobnosti, - odlučuje o žalbama protiv rješenja školskih tijela donesenih na osnovi javnih ovlasti, osim kada je zakonom ili podzakonskim aktom određeno drugačije, - predlaže promjenu naziva i sjedišta Škole, - predlaže statusne promjene, - predlaže ravnatelju mjere poslovne politike, - razmatra predstavke i prijedloge građana u svezi s radom Škole, - razmatra rezultate obrazovnog rada. Školski odbor daje Osnivaču i ravnatelju Škole prijedloge i mišljenja o pitanjima važnim za rad i sigurnost u školskoj ustanovi te donosi odluke i obavlja druge poslove utvrđene zakonom, Aktom o osnivanju i ovim Statutom.

13 SJEDNICE ŠKOLSKOG ODBORA Članak 44. Školski odbor radi na sjednicama. Sjednice se u pravilu održavaju u sjedištu Škole. Sjednice Školskog odbora saziva predsjednik Školskog odbora, a u slučaju njegove spriječenosti, zamjenik predsjednika Školskog odbora. Prijedlog za sazivanje može dati svaki član Školskog odbora. Predsjednik Školskog odbora obvezan je sazvati sjednicu Školskog odbora ako to zatraži najmanje polovica članova Školskog odbora, ravnatelj, Osnivač ili kada to predloži Ured državne uprave. Ako predsjednik ne izvrši obvezu iz stavka 5. ovog članka, a radi se o ispunjenju zakonskih obveza Škole, sjednicu Školskog odbora ovlašten je sazvati Ravnatelj. Sjednice Školskog odbora održavaju se prema potrebi. OVLASTI PREDSJEDNIKA ŠKOLSKOG ODBORA Članak 45. Predsjednik Školskog odbora: - predstavlja Školski odbor - saziva, priprema sjednice i predsjedava im - potpisuje akte koje donosi Školski odbor - obavlja druge poslove prema propisima, općim aktima Škole i ovlastima Školskog odbora. Predsjednik Školskog odbora saziva sjednicu Školskog odbora pismeno elektronski, a u hitnim slučajevima koji ne trpe odgodu predsjednik Školskog odbora može sazvati sjednicu i telefonski ili usmeno. PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA ŠKOLSKOG ODBORA Članak 46. Član Školskog odbora ima prava i dužnosti: - nazočiti sjednicama Školskog odbora i sudjelovati u radu - postavljati pitanja predsjedniku i drugim osobama koje sudjeluju u radu na sjednici - podnositi prijedloge i zahtijevati da se o njima raspravlja i odlučuje na sjednicima - prihvatiti izbor u radna tijela koja osniva Školski odbor - sudjelovati u radu radnih tijela. Prava i dužnosti iz stavka 1. ovog članka su osobna i član ih ne može prenijeti na trećega. POZIV ZA SJEDNICU Članak 47. Poziv za sjednicu članovima Školskog odbora dostavlja se, u pravilu, najmanje 3 dana prije održavanja sjednice. Poziv za sjednicu dostavlja se: - članovima - Ravnatelju - osobama koje se u svezi s dnevnim redom pozivaju na sjednicu. Sjednici Školskog odbora prisustvuje i ravnatelj Škole, ali bez prava odlučivanja. U pozivu se mora priopćiti mjesto i vrijeme te razlozi zbog kojih se sjednica saziva. Uz poziv se u pravilu dostavlja materijal koji se odnosi na prijedlog dnevnog reda i zapisnik prethodne sjednice. PREDSJEDAVANJE SJEDNICI Članak 48. Sjednici predsjedava predsjednik Školskog odbora, a u slučaju njegove spriječenosti zamjenik predsjednika (predsjedavatelj).

14 POČETAK SJEDNICE Članak 49. Prije početka sjednice, predsjedavatelj provjerava je li sjednici nazočna većina članova Školskog odbora. Ako je na sjednici nazočan dostatan broj članova u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, predsjedavatelj započinje sjednicu. POČETAK RASPRAVE Članak 50. Na početku sjednice predsjedavatelj članovima i ostalim nazočnima pobliže izlaže dnevni red sjednice. Dnevni red se utvrđuje prema prijedlogu dnevnog reda koji je naznačen uz poziv na sjednicu. Svaki član Školskog odbora može predložiti izmjene i dopune dnevnog reda. O izmjenama i dopunama dnevnog reda odlučuje Školski odbor. Nakon što predsjedavatelj utvrdi dnevni red, isti se više ne može mijenjati. Nakon izlaganja dnevnog reda prelazi se na raspravu o predmetima redoslijedom koji je utvrđen u dnevnom redu. OBRAZLAGANJE MATERIJALA Članak 51. Materijale na sjednici obrazlaže ravnatelj ili osoba koja je materijal pripremila. Kada su članovima dostavljeni nacrti općih ili pojedinačnih akata, izvjestitelj je dužan samo objasniti obilježje predloženih akata. PREKID RASPRAVE Članak 52. Na prijedlog predsjedavatelja ili drugog člana, Školski odbor može odlučiti da se rasprava o pojedinom predmetu prekine i da se predmet ponovno prouči ili dopuni, odnosno da se pribave dodatni podatci za iduću sjednicu. ODRŽAVANJE REDA Članak 53. Osobu nazočnu na sjednici koja se ne pridržava reda, ne poštuje odredbe ovog Statuta ili na drugi način remeti rad sjednice, predsjedavatelj je dužan upozoriti na primjereno ponašanje. Ako osoba iz stavka 1. ne postupi prema upozorenju, predsjedavatelj je ovlašten udaljiti je sa sjednice. Udaljenje sa sjednice odnosi se samo na tekuću sjednicu. ODGAĐANJE SJEDNICE Članak 54. Sjednica će se odgoditi kada nastupe okolnosti koje onemogućuju održavanje sjednice u zakazano vrijeme. Sjednica će se odgoditi i kada se prije započinjanja sjednice utvrdi da na sjednici nije nazočan potreban broj članova. Sjednicu odgađa predsjedavatelj sjednice. PREKID SJEDNICE Članak 55. Sjednica se može prekinuti: - kada se tijekom sjednice broj nazočnih članova smanji ispod broja potrebitog za održavanje sjednice, - kada dođe do remećenja reda na sjednici, a predsjedavatelj nije u mogućnosti održati red,

15 - kada o pojedinom predmetu treba pribaviti dodatne podatke, isprave ili obaviti konzultacije. Sjednicu prekida predsjedavatelj sjednice. Ako pojedini član smatra da nema razloga za prekid sjednice, on može predložiti da se sjednica nastavi. Odluku o nastavku sjednice, prema stavku 3. ovog članka donosi Školski odbor. ZAKAZIVANJE NASTAVKA SJEDNICE Članak 56. Kad je sjednica odgođena ili prekinuta, predsjedavatelj izvješćuje članove o novom vremenu održavanja sjednice. ZAVRŠETAK RASPRAVE Članak 57. Kada se nakon završetka rasprave u svezi s nekom točkom dnevnog reda mora donijeti odluka, pristupa se glasovanju. Prijedlog odluke, rješenja ili zaključka koji se treba donijeti u svezi s pojedinom točkom dnevnog reda oblikuje predsjedavatelj. GLASOVANJE Članak 58. Članovi Školskog odbora o svim pitanjima iz djelokruga Školskog odbora odlučuju zajednički, većinom glasova ukupnog broja članova. Članovi Školskog odbora glasuju javno tako da se za prijedlog odluke izjasne dizanjem ruke, osim kada je zakonom ili prethodnom odlukom Školskog odbora određeno da se o pojedinom predmetu glasuje tajno. Članovi glasuju tajno tako da na glasačkom listiću zaokruže redni broj ispred osobe ili prijedloga za koji glasuju. Rezultate glasovanja utvrđuje predsjedavatelj sjednice. Na temelju rezultata glasovanja predsjedavatelj sjednice objavljuje je li određeni prijedlog usvojen ili odbijen. Kada prijedlog o kojemu se glasovalo nije usvojen, na zahtjev najmanje polovice članova i ravnatelja, glasovanje se o istom prijedlogu može ponoviti, ali na istoj sjednici samo jedanput. Ostali nazočni na sjednici imaju pravo sudjelovati u raspravi uz prethodnu suglasnost predsjedavatelja, ali bez prava odlučivanja. RADNA TIJELA Članak 59. Školski odbor može osnivati radna tijela (povjerenstva ili radne skupine za proučavanje pitanja, pripremanje prijedloga akata ili obavljanje drugih poslova važnih za Školu). Članovi povjerenstava i radnih skupina imenuju se na vrijeme koje je potrebno da se obavi određena zadaća. Članovi radnih tijela mogu biti osobe koje imaju potrebne sposobnosti i znanja za izvršenje zadaće zbog koje se radno tijelo osniva. Školski odbor može u svako doba opozvati povjerenstvo ili radnu skupinu, odnosno pojedinog člana. Članak 60. Članovi povjerenstava i radnih skupina biraju se između radnika Škole uz njihovu prethodnu suglasnost, ako rad u povjerenstvu nije radnikova ugovorna radna obveza. Iznimno kada je propisano da određeno povjerenstvo ili radna skupina mora imati sastav koji se ne može osigurati od radnika Škole ili kada je to prema naravi zadaće potrebno, Školski odbor može za članove povjerenstva ili radne skupine imenovati i osobe izvan Škole uz njihovu suglasnost.

16 POSLOVNA TAJNA Članak 61. Član Školskog odbora dužan je čuvati poslovnu tajnu i druge povjerljive podatke o Školi koje dozna u obavljanju dužnosti člana. Član koji postupi suprotno stavku 1. ovog članka, odgovoran je Školi za štetu prema općim propisima obveznog prava. Za vrijeme dok obavlja dužnost člana Školskog odbora, član ne smije koristiti ni isticati podatke o svom članstvu na način kojim bi ostvario bilo kakve pogodnosti. ZAPISNIK Članak 62. O tijeku sjednice Školskog odbora vodi se zapisnik. Zapisnik vodi tajnik Škole ili osoba koju odredi predsjedavatelj Školskog odbora u dogovoru s Ravnateljem. Zapisnik se može voditi pismeno ili tonski snimati. SADRŽAJ ZAPISNIKA Članak 63. Zapisnik sadržava sljedeće stavke: -redni broj sjednice, -mjesto i datum održavanja sjednice, -vrijeme početka i vrijeme završetka sjednice, -podatke o prisutnima, odsutnima i pozvanima, -otvaranje skupa i utvrđivanje kvoruma, -dnevni red sjednice, -konstataciju da je dnevni red prihvaćen, -razradu dnevnog reda i zaključaka, -rezultate glasovanja kod odlučivanja, - oznaku priloga koji su sastavni dio zapisnika, -potpis predsjedavatelja Školskog odbora i zapisničara te pečat škole, -svaka stranica mora biti numerirana. USVAJANJE ZAPISNIKA Članak 64. Zapisnik s prethodne sjednice prihvaća se u pravilu na prvoj sljedećoj sjednici Školskog odbora. Svaki član ima pravo nakon početka sjednice iznijeti primjedbe na zapisnik s prethodne sjednice. O osnovanosti primjedbe na zapisnik odlučuje se na sjednici bez rasprave i ako se primjedba prihvati, obavit će se u zapisniku odgovarajuća izmjena. Zapisnik na koji nije bilo primjedbi, odnosno zapisnik u kojem se suglasno s prihvaćenim primjedbama obave izmjene, smatra se usvojenim. ISPRAVAK PODATAKA U ZAPISNIKU Članak 65. Ako je u zapisniku bilo što pogrješno zapisano, dopušteno je pogrješku precrtati, s tim da ostane vidljivo što je prvobitno bilo zapisano. Ispravak se može učiniti između redova ili na kraju zapisnika. Ispravak će svojim potpisom ovjeriti predsjedavatelj sjednice i zapisničar. Nije dopušteno zapisnik uništiti ili ga zamijeniti novim.

17 ČUVANJE ZAPISNIKA Članak 66. Zapisnici Školskog odbora se kategoriziraju i čuvaju u skladu s propisima koji se odnose na zaštitu registraturnog i arhivskog gradiva kod tajnika Škole. POTPISIVANJE AKATA Članak 67. Tekst općeg ili pojedinačnog akta koji je na sjednici donio Školski odbor potpisuje predsjedavatelj te sjednice. RAZRJEŠENJE ČLANOVA Članak 68. Član Školskog odbora iz reda Učiteljskog vijeća i iz reda Vijeća roditelja može biti razriješen prije isteka mandata: - ako to sam zatraži, - ako mu kao učitelju ili stručnom suradniku prestane radni odnos, - ako njegovom djetetu prestane status redovnog učenika Škole, najkasnije u roku 60 dana od dana kada je prestalo školovanje učenika u Školi, - ako tijelo koje ga je izabralo u Školski odbor nije zadovoljno njegovim radom u Školskom odboru, - ako prosvjetni inspektor utvrdi da ne ispunjava obveze člana Školskog odbora utvrđene zakonom, Aktom o osnivanju ili Statutom škole odnosno ako poslove iz svog djelokruga obavlja na način koji ne omogućuje redovito poslovanje i obavljanje djelatnosti Škole, - ako je član lišen prava na roditeljsku skrb, ako mu je oduzeto pravo življenja s njegovim djetetom, ako mu je zabranjeno da se djetetu s kojim ne živi neovlašteno približava, ako mu je izrečena prekršajna sankcija za zaštitu od nasilja u obitelji ili ako je lišen poslovne sposobnosti, - ako član privremeno ili trajno ne može ispunjavati obveze koje ima prema zakonu, Aktu o osnivanju ili ovom Statutu, ako nastanu razlozi iz posebnih propisa zbog kojih osoba više ne može biti član Školskog odbora. Prijedlog za razrješenje člana Školskog odbora iz reda učitelja i stručnih suradnika može dati najmanje većina članova Učiteljskog vijeća, a prijedlog za razrješenje člana Školskog odbora iz reda Vijeća roditelja može dati najmanje većina roditelja iz Vijeća roditelja. Odluku o razrješenju donosi tijelo koje je izabralo člana Školskog odbora, javnim glasovanjem, natpolovičnom većinom glasova nazočnih. RASPUŠTANJE ŠKOLSKOG ODBORA Članak 69. Član Školskog odbora može biti razriješen, a Školski odbor može biti raspušten i prije isteka mandata ako ne ispunjava obveze utvrđene zakonom, Aktom o osnivanju ili Statutom škole ili ako te poslove obavlja na način koji ne omogućuje redovito poslovanje i obavljanje djelatnosti Škole. Odluku o raspuštanju Školskog odbora donosi Ured državne uprave. Osnivač je dužan razriješiti člana Školskog odbora, a Ured iz članka 121. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama raspustiti Školski odbor i imenovati povjerenstvo iz članka 121. stavka 4. Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, ako prosvjetni inspektor utvrdi da su ispunjeni uvjeti za razrješenje, odnosno raspuštanje propisani ovim Zakonom. Odluku iz stavka 1. ovog članka Osnivač je dužan donijeti u primjerenom roku, a Ured iz članka 121. stavka 3. Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva prosvjetnog inspektora. Ako Ured iz članka 121. stavka 3. Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama ovog Zakona ne postupi sukladno odredbi stavka 1. i 2. ovog članka, Ministarstvo će raspustiti Školski

18 odbor i imenovati povjerenstvo iz članka 121. stavka 4. Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Članak 70. Odlukom o raspuštanju Školskog odbora imenuje se povjerenstvo koje privremeno zamjenjuje Školski odbor. Na sastav, imenovanje, način rada i ovlasti povjerenstva primjenjuju se odredbe članka 121. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Članak 71. Član Školskog odbora koji je razriješen prije isteka mandata ako je utvrđeno da ne ispunjava obveze utvrđene zakonom, Aktom o osnivanju ili Statutom škole ne može biti ponovno imenovan u isti Školski odbor. Članovi raspuštenog Školskog odbora ne mogu biti ponovno imenovani za članove Školskog odbora koji se imenuje nakon raspuštanja ako je Školski odbor raspušten zato što nije obavljao poslove iz svojeg djelokruga u skladu sa zakonom, Aktom o osnivanju ili Statutom škole ili je te poslove obavljao na način koji ne omogućuje redovito poslovanje i obavljanje djelatnosti Škole. 2. POSLOVODSTVO RAVNATELJ Članak 72. Škola ima ravnatelja. Ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj Škole. Ravnatelj je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad Škole. Ravnatelj je samostalan u radu, a osobno je odgovoran Školskom odboru i Osnivaču. RASPISIVANJE NATJEČAJA ZA RAVNATELJA Članak 73. Ravnatelj se imenuje na temelju javnog natječaja koji raspisuje Školski odbor. Natječaj se objavljuje u dnevnom tisku na način da bude dostupan svim zainteresiranim kandidatima na području Republike Hrvatske. Natječaj se raspisuje najmanje 60 dana prije isteka mandata aktualnog ravnatelja. U natječaju se utvrđuju uvjeti koje ravnatelj mora ispunjavati, vrijeme na koje se imenuje, rok za podnošenje prijava na natječaj, isprave koje kandidati uz prijavu trebaju dostaviti i rok u kojem će kandidati biti obaviješteni o rezultatima izbora. UVJETI ZA IMENOVANJE RAVNATELJA Članak 74. Za ravnatelja može biti imenovana osoba koja: - ima završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij za učitelje ili stručni četverogodišnji studij za učitelje kojim se stječe 240 ECTS bodova ili diplomski specijalistički stručni studij ili četverogodišnji dodiplomski stručni studij kojim je stečena visoka stručna sprema u skladu s ranijim propisima, - ispunjava uvjete za učitelja, nastavnika ili stručnog suradnika u školskoj ustanovi u kojoj se natječe za ravnatelja, - ima najmanje 8 godina staža osiguranja u školskim ili drugim ustanovama u sustavu obrazovanja ili u tijelima državne uprave nadležnim za obrazovanje, od čega najmanje 5 godina na odgojnoobrazovnim poslovima u školskim ustanovama, - ima licenciju za rad ravnatelja.

19 RAZMATRANJE PRIJAVA Članak 75. Pri zaprimanju prijava kandidata za ravnatelja škole prijave je potrebno urudžbirati neotvorene, a predsjednik Školskog odbora otvara ih na sjednici Školskog odbora. Prijave se otvaraju i razmatraju po redoslijedu zaprimanja. Za svaku otvorenu prijavu utvrđuje se: - da li je prijava dostavljena u utvrđenom roku, - da li je prijava potpuna, odnosno da li sadrži sve tražene isprave kojima se dokazuje ispunjavanje uvjeta natječaja, - ispunjava li kandidat uvjete natječaja. TIJEK POSTUPKA ZA IZBOR KANDIDATA ZA RAVNATELJA Članak 76. Pravodobne prijave kandidata koji ispunjavaju propisane uvjete, umnožavaju se u potrebnom broju primjeraka i predsjednik Školskog odbora ih neposredno ili posredno dostavlja Učiteljskom vijeću, čija se sjednica saziva u roku od osam (8) dana od sjednice Školskog odbora na kojoj je utvrđeno koji kandidati ispunjavaju uvjete natječaja za ravnatelja Škole. DONOŠENJE ZAKLJUČKA O STAJALIŠTU Članak 77. Sjednicu Učiteljskog vijeća vodi član Školskog odbora iz reda Učiteljskog vijeća kojeg Učiteljsko vijeće izabere za predsjedavatelja sjednice. Na sjednici Učiteljskog vijeća nazočne se izvješćuje o kandidatima za ravnatelja Škole koji ispunjavaju uvjete natječaja i koji su prijave dostavili u propisanom roku. Učiteljsko vijeće tajno glasuje o kandidatima za ravnatelja škole iz stavka 3. ovog članka, a nakon završenog glasovanja donosi se pisani zaključak koji se u roku od dva dana dostavlja Školskom odboru. Glasovanje je pravovaljano ako mu je pristupila najmanje natpolovična većina članova Učiteljskog vijeća. POSTUPAK GLASOVANJA UČITELJSKOG VIJEĆA Članak 78. Na sjednici Učiteljskog vijeća bira se izborno povjerenstvo koje će voditi postupak glasovanja i zapisnik o izborima. Izborno povjerenstvo ima predsjednika i dva (2) člana. Članom izbornog povjerenstva ne može biti osoba koja je kandidat za ravnatelja Škole. Izborno povjerenstvo abecednim redom utvrđuje izbornu listu kandidata za ravnatelja koji udovoljavaju uvjetima natječaja i koji su dostavili ponude u roku. Glasački listići izrađuju se abecednim redom i ovjeravaju pečatom Škole, a broj upotrijebljenih glasačkih listića mora biti jednak broju članova nazočnih na sjednici na kojoj se provodi glasovanje. Svaki član nazočan na sjednici Učiteljskog vijeća glasuje na način da na glasačkom listiću zaokruži redni broj ispred prezimena kandidata za kojeg glasuje. Svaki drugačiji način glasovanja smatra se nevažećim glasačkim listićem. Članak 79. Nakon obavljenog glasovanja izborno povjerenstvo prebrojava glasove s važećih glasačkih listića i sastavlja listu kandidata za ravnatelja Škole prema broju dobivenih glasova. U slučaju da dva ili više kandidata za ravnatelja Škole dobiju isti broj glasova, glasovanje se ponavlja između svih kandidata dok ne bude izabran kandidat s najvećim brojem glasova. Glasovanje se mora ponoviti i u slučaju ako Učiteljsko vijeće raspolaže dokazima da je tijekom izbora bilo propusta koji su utjecali na rezultate glasovanja. Na temelju utvrđenih rezultata glasovanja donosi se zaključak iz članka 77. stavka 4. Statuta.

20 GLASOVANJE U ŠKOLSKOM ODBORU Članak 80. Nakon primitka zaključka iz članka 77. stavak 4. ovog Statuta Školski odbor javnim glasovanjem, dizanjem ruke, donosi odluku o izboru kandidata za ravnatelja za kojeg će zatražiti prethodnu suglasnost ministra. Ako niti jedan od kandidata ne dobije većinu glasova svih članova Školskog odbora ili ako se provodi glasovanje samo o jednom kandidatu i isti ne dobije potrebnu većinu glasova, natječajni postupak će se ponoviti, a Školski odbor će imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja. IZBOR I IMENOVANJE RAVNATELJA Članak 81. Školski odbor dostavlja nadležnom ministru utvrđeni prijedlog odluke o izboru ravnatelja radi pribavljanja prethodne suglasnosti. Uz zahtjev za prethodnu suglasnost prilaže se: - preslika natječaja objavljenog u dnevnom tisku, - popis kandidata koji ispunjavaju uvjete, - presliku natječajne dokumentacije kandidata za kojeg se traži suglasnost. Utvrđeni prijedlog odluke iz stavka 1. ovoga članka mora biti obrazložen, a dostavlja se ministru najkasnije u roku od pet dana od dana održane sjednice Školskog odbora na kojoj je utvrđen prijedlog odluke iz stavka 1. Smatra se da je ministar dao suglasnost za imenovanje ravnatelja ako ne uskrati suglasnost u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva za suglasnošću. Nakon dobivene suglasnosti ministra ili isteka roka iz stavka 4. ovog članka, Školski odbor obvezan je u roku od 15 dana donijeti odluku o imenovanju kandidata za ravnatelja za kojeg je zatražena prethodna suglasnost. Odluku o imenovanju ravnatelja Školski odbor donosi javnim glasovanjem. Ako ministar odbije dati suglasnost za izabranog kandidata, Školski odbor raspisuje novi natječaj. Članak 82. Školski odbor je dužan najkasnije u roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava obavijestiti svakog pojedinog kandidata o izboru i dati mu pouku o njegovu pravu da pregleda natječajni materijal i da u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti može zahtijevati sudsku zaštitu kod nadležnog suda. Osoba koja je podnijela prijavu po natječaju može tužbom pobijati odluku o imenovanju zbog bitne povrede postupka ili zbog toga što izabrani kandidat ne ispunjava uvjete koji su objavljeni u natječaju. RADNI ODNOS RAVNATELJA Članak 83. Odlukom o imenovanju ravnatelja Školski odbor utvrđuje i vrijeme stupanja ravnatelja na rad te druga pitanja u svezi s njegovim pravima i obvezama. S imenovanim ravnateljem predsjednik Školskog odbora sklapa ugovor o radu na određeno puno radno vrijeme na rok od pet (5) godina. Članak 84. Ako osoba imenovana za ravnatelja ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme za poslove učitelja, nastavnika, odnosno stručnog suradnika u školskoj ustanovi, na njegov će zahtjev ugovor o radu mirovati do prestanka mandata, a najdulje za vrijeme trajanja dvaju uzastopnih mandata. Osoba iz stavka 1. ovog članka ima se pravo vratiti na rad u školsku ustanovu u kojoj je prethodno radila, ako se na te poslove vrati u roku od trideset dana od dana prestanka obavljanja ravnateljskih poslova, u protivnom joj prestaje radni odnos.

21 OVLASTI RAVNATELJA Članak 85. Ravnatelj uz poslove za koje je ovlašten zakonom i provedbenim propisima: - organizira i vodi poslovanje Škole, - predstavlja i zastupa Školu, - poduzima sve pravne radnje u ime i za račun Škole, - zastupa Školu u svim postupcima pred sudovima, upravnim i drugim državnim tijelima te pravnim osobama s javnim ovlastima, - odgovaran je za zakonitost rada Škole i stručni rad Škole, - predlaže Školskom odboru Statut i druge opće akte, - u suradnji s Učiteljskim vijećem predlaže Školskom odboru donošenje Školskog kurikuluma, - predlaže Školskom odboru Godišnji plan i program rada, - predlaže Školskom odboru financijski plan, plan nabave te polugodišnji i godišnji obračun, - sudjeluje u radu Školskog odbora bez prava odlučivanja, - utvrđuje raspored sati dnevnog trajanja nastave, - provodi odluke i zaključke Osnivača, Školskog odbora i stručnih tijela Škole, - odgovara za sigurnost učenika, učitelja, stručnih suradnika i drugih radnika Škole, - brine o sigurnosti, pravima i interesima učenika i radnika Škole, - posjećuje nastavu i druge oblike odgojno-obrazovnog rada, analizira rad učitelja i stručnih suradnika te osigurava njihovo stručno osposobljavanje i usavršavanje, - surađuje s učenicima i roditeljima, - odlučuje, na prijedlog Učiteljskog vijeća, o pohađanju više od jednog temeljnog predmeta darovitih učenika koji sami snose troškove tog obrazovanja, - surađuje s Osnivačem, tijelima državne uprave, ustanovama i drugim tijelima, - nadzire pravodobno i točno unošenje podataka u elektronsku maticu, - osigurava dostupnost Školskog kurikuluma učenicima i roditeljima, - izdaje radne naloge radnicima, - imenuje razrednike, - imenuje pročelnike glazbenih i plesnih odjela, - imenuje voditelje područnih odjela iz članka 22. ovog Statuta, - imenuje članove povjerenstva za polaganje popravnih ispita, - saziva konstituirajuću sjednicu Školskog odbora, Vijeća roditelja i Vijeća učenika, - planira rad, saziva i vodi sjednice Učiteljskog vijeća, - izdaje učiteljima i stručnim suradnicima rješenje o tjednom i godišnjem zaduženju, a ostalim radnicima rješenje o rasporedu radnog vremena, - odlučuje o potrebi zapošljavanja radnika te prestanku potrebe za radom radnika, - sklapa i otkazuje ugovore o radu radnicima Škole uz prethodnu suglasnost Školskog odbora odnosno samostalno u skladu s Zakonskim odredbama, - poduzima mjere propisane zakonom prema radnicima zbog neizvršavanja poslova i kršenja obveza iz radnog odnosa, - odobrava izlete i ekskurzije učenika, - sklapa samostalno pravne poslove o stjecanju, otuđivanju ili opterećivanju pokretne imovine te investicijskim radovima čija je pojedinačna vrijednost do ,00 bez PDV-a, a ako prelazi ,00 kuna bez PDV-a, prema prethodnoj odluci Školskog odbora odnosno po suglasnosti Osnivača, - upućuje radnike na redovite i izvanredne liječničke preglede, - predlaže Školskom odboru donošenje odluke o upućivanju radnika na prosudbu radne sposobnosti, - izvješćuje kolegijalna tijela o nalazima i odlukama tijela upravnog i stručnog nadzora, - zabranjuje u Školi sve oblike promidžbe i prodaju proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja,

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3)

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3) Na temelju članaka 29. i 174. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka, Školski odbor Osnovne škole Vjenceslava Novaka na sjednici održanoj 16. ožujka 2017. donio je POSLOVNIK O RADU Vijeća roditelja I.

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 Na temelju članka 12. stavka 1. podstavka 15. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

GRAD POREČ

GRAD POREČ REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ - PARENZO CITTÀ DI POREČ - PARENZO Gradonačelnik KLASA: 602-02/15-01/27 URBROJ : 2167/01-09/01-15-2 Poreč-Parenzo, 14. svibanj 2015. Na temelju članka 48.

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

Na temnelju članka Zakona

Na temnelju članka Zakona Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12., 126/12-pročišćeni tekst, 94/13., 152/14.,

Више

OSNOVNA ŠKOLA ŠESTINE

OSNOVNA ŠKOLA ŠESTINE Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispravak, 90/11, 16/12, 86/12, 126/12-pročišćeni tekst, 94/13 i 152/14)

Више

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/62 21 433; fax: 01/6252-515 OIB: 28129388615 IBAN: HR4923900011100025937 e-mail: czoo.vg@gmail.com web: www.centar-odgojiobrazovanje-velikagorica.skole.hr

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

Na temelju članka 98

Na temelju članka 98 S T A T U T Osnovne škole Vladimir Gortan Rijeka Rijeka, lipanj 2015. Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr.,

Више

Microsoft Word OŠ Josip Kozarac, Josipovac Punitovački.docx

Microsoft Word OŠ Josip Kozarac, Josipovac Punitovački.docx PRIJEDLOG Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08., 86/09., 92/10., 105/10. - ispravak, 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14.,

Више

S T A T U T SREDNJE ŠKOLE DELNICE 19. ožujka 2019.

S T A T U T SREDNJE ŠKOLE DELNICE 19. ožujka 2019. S T A T U T SREDNJE ŠKOLE DELNICE 19. ožujka 2019. Sadržaj I. OPĆE ODREDBE 3 II. OBAVLJANJE DJELATNOSTI 5 III. UNUTARNJE USTROJSTVO 10 IV. UPRAVLJANJE ŠKOLOM 11 V. RAVNATELJ 26 VI. TAJNIK ŠKOLE 40 VII.

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

REPUBLIKA HRVATSKA, Vlada Republike Hrvatske, Trg sv

REPUBLIKA HRVATSKA, Vlada Republike Hrvatske, Trg sv REPUBLIKA HRVATSKA, Vlada Republike Hrvatske, Trg sv. Marka 2, Zagreb, OIB: 64434885131, zastupana po ministru rada i mirovinskoga sustava, prof. dr. sc. Mirandu Mrsiću, dr. med., temeljem Odluke Vlade

Више

MUZEJ GRADA RIJEKE

MUZEJ GRADA RIJEKE Na temelju članka 54. Zakona o ustanovama ("Narodne novine" broj 76/93, 29/97, 47/99 i 35/08), članka 25. Zakona o muzejima ("Narodne novine" broj 110/15) i članka 43. Statuta Muzeja moderne i suvremene

Више

GLAZBENO UČILIŠTE ELLY BAŠIĆ

GLAZBENO UČILIŠTE ELLY BAŠIĆ STATUT Glazbenog učilišta Elly Bašić rujan 2015. Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/11, 16/12, 86/12,

Више

KLASA:601-01/98-01/02

KLASA:601-01/98-01/02 Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba KLASA: 021-05/13-01/568, URBROJ:

Више

Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( NN 87/8, 86/9, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 1

Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( NN 87/8, 86/9, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 1 Na temelju članka 98. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( NN 87/8, 86/9, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17 ) i članka 39. Statuta Srednje

Више

Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske s

Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske s Na temelju članka 41. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine 10/97, 107/07 i 94/13), a uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba KLASA: 601-02/14-02/2, URBROJ:

Више

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku STATUT OBRTNIČKE ŠKOLE SPLIT kolovoz 2016. SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 3 II. NAZIV I SJEDIŠTE... 4 III. DJELATNOST ŠKOLE... 4 IV. PEČATI... 11 V. IMOVINA ŠKOLE I ODGOVORNOSTI ZA OBVEZE ŠKOLE... 11 VII.

Више

Hrvatski radioamaterski savez Zagreb, Dalmatinska 12 Ur. broj 209/018 Zagrebu 4. rujna Na temelju članka 40. Statuta Hrvatskog radioamater

Hrvatski radioamaterski savez Zagreb, Dalmatinska 12 Ur. broj 209/018 Zagrebu 4. rujna Na temelju članka 40. Statuta Hrvatskog radioamater Hrvatski radioamaterski savez 10000 Zagreb, Dalmatinska 12 Ur. broj 209/018 Zagrebu 4. rujna 2018. Na temelju članka 40. Statuta Hrvatskog radioamaterskog Saveza (u daljnjem tekstu: Savez) Izvršni odbor

Више

Microsoft Word - 1 Pravilnik o radu veca grupacija_2018

Microsoft Word - 1 Pravilnik o radu veca grupacija_2018 06-01 Број: 06-5537/4-2018 На основу члана 47. став 3. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 201/18), Сенат Универзитета, по указаној потреби, на седници одржаној 12.12.2018.

Више

y-01-STATUT-TAR-VABRIGA.pdf

y-01-STATUT-TAR-VABRIGA.pdf RI :PUllI.lKA J IRVATSKA ISTARSKAZUPANIJA OPCINA TAR-VABRIGA Klasu: 012-03108-01/422 ljrbroj: 2167-23-03-08-01-01 Tar~15. listopada 2008. ZUPA~l,!' i3tf -, "'"',....;f: l.~friana Up:,...,-. j :l 7: ~~..-t

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

(Microsoft Word - Statut Gimnazije i strukovne \232kole Jurja Dobrile Pazin)

(Microsoft Word - Statut Gimnazije i strukovne \232kole Jurja Dobrile Pazin) Na temelju članka 98. stavka 3. i članka 118. stavka 2. podstavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi / Narodne novine, broj 87/08., 86/09.,92/10., 105/10-ispravak. 90/11., 16/12.,

Више

Na temelju članka 54. stavka 1. Zakona o ustanovama ( Narodne Novine broj: 76/93., 29/97., 47/99. i 35/08.) i članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju

Na temelju članka 54. stavka 1. Zakona o ustanovama ( Narodne Novine broj: 76/93., 29/97., 47/99. i 35/08.) i članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju Na temelju članka 54. stavka 1. Zakona o ustanovama ( Narodne Novine broj: 76/93., 29/97., 47/99. i 35/08.) i članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne Novine" broj:

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више

Na temelju članka 98

Na temelju članka 98 1 Na temelju članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08.) Školski odbor Srednje škole BRAĆA RADIĆ Kaštel Štafilić-Nehaj uz prethodnu suglasnost Županijske

Више

P R I J E D L O G

P R I J E D L O G KLASA: 602-03/15-01 URBROJ: 251-97-01/15/1-115 Zagreb, 19. lipnja 2015. PREDSJEDNIKU GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA putem GRADSKOG UREDA ZA OBRAZOVANJE, KULTURU I SPORT 10 000 ZAGREB ILICA 25 Predmet:

Више

Microsoft Word - PZ_459

Microsoft Word - PZ_459 KLUB ZASTUPNIKA IDS-a PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR Zagreb, listopad 2009. 1 PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA

Више

Microsoft Word - HKS Poslovnik o radu Skupštine HKS-a.doc

Microsoft Word - HKS Poslovnik o radu Skupštine HKS-a.doc Poslovnik o radu Skupštine Hrvatskog konjičkog saveza Temeljem Članka 27, Stavak 14, Statuta Hrvatskog konjičkog saveza, usvojenog na Skupštini Hrvatskog konjičkog saveza održanoj 17.11.2007., na svojoj

Више

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1 На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1.12.2016.године донео је ПОСЛОВНИК О РАДУ УПРАВНОГ

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

Microsoft Word - poslovnik savet.doc

Microsoft Word - poslovnik savet.doc СТОМАТОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА На основу члана. Статута Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, Савет Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, на седници од, донео је седећи П О С Л О В Н И К

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR JU OŠ «SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ», SARAJEVO POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA EVIDENTIRANJE ZAPOSLENIKA ZA ČIJIM RADOM JE

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, 01.10.2015. године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу Члан 1 Овим Пословником

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc)

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc) ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ ПОСЛОВНИК О РАДУ СТРУЧНОГ САВЕТА Шабац,, септембар 2012. године Р Е П У Б Л И К А С Р Б И Ј А ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ БРОЈ: Ш А Б А Ц : На основу

Више

ACFrOgCTAQarQodiIvg3wU_RO54ds-wo3oRTvk1nyBJHEB92bLQwCIAzEM3mNre2_ay43y5HSfRL3uXlGCtJpgJbIjpBQc5NqLMlNc-JX4X93F2WOVfQgVBM2LC4StA

ACFrOgCTAQarQodiIvg3wU_RO54ds-wo3oRTvk1nyBJHEB92bLQwCIAzEM3mNre2_ay43y5HSfRL3uXlGCtJpgJbIjpBQc5NqLMlNc-JX4X93F2WOVfQgVBM2LC4StA Na temelju članaka 41. i 57. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine, br. 10./97., 107./07. i 94./13.), uz prethodnu suglasnost osnivača dječjeg vrtića, Općine Zemunik Donji-općinskog

Више

Na temelju članka 54

Na temelju članka 54 Na temelju članka 54. Zakona o ustanovama ( Narodne novine br.76/93.,29/97. i 47/99. ), Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta HRVATSKI DOM PETRINJA, uz prethodnu suglasnost Gradskog vijeća grada Petrinje,

Више

Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/

Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/ Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 136/14 - RUSRH, 152/14, 7/17

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR 573 Na temelju ĉlanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA STRUKOVNO OBRAZOVANJE I OBRAZOVANJE ODRASLIH Proglašavam Zakon o agenciji za strukovno

Више

P R I J E D L O G

P R I J E D L O G TEHNIČKA ŠKOLA ZAGREB ZAGREB, Palmotićeva 84 KLASA: 602-03/15-10/262 URBROJ: 251-113-15-10-2 U Zagrebu, 24. lipnja 2015. PREDSJEDNIKU GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA putem GRADSKOG UREDA ZA OBRAZOVANJE,

Више

Пословник о раду Савета родитеља Основне школе Миливоје Боровић На основу члана 58. став 7. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гла

Пословник о раду Савета родитеља Основне школе Миливоје Боровић На основу члана 58. став 7. Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гла На основу члана 58. став 7. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 - даље: Закон) и члана 13.став 5 Статута Основне школе"миливоје Боровић" у Мачкату, Савет родитеља

Више

ZLATNI CEKIN POLIKLINIKA ZA REHABILITACIJU DJECE VINOGORSKA ULICA 115 SLAVONSKI BROD Ur.br. 78/2015. S T A T U T Ustanove: Zlatni cekin poliklinike za

ZLATNI CEKIN POLIKLINIKA ZA REHABILITACIJU DJECE VINOGORSKA ULICA 115 SLAVONSKI BROD Ur.br. 78/2015. S T A T U T Ustanove: Zlatni cekin poliklinike za ZLATNI CEKIN POLIKLINIKA ZA REHABILITACIJU DJECE VINOGORSKA ULICA 115 SLAVONSKI BROD Ur.br. 78/2015. S T A T U T Ustanove: Zlatni cekin poliklinike za rehabilitaciju djece Slavonski Brod Slavonski Brod,

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA GRAD TROGIR GRADONAČELNIK Temeljem članaka 2. i 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narod

REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA GRAD TROGIR GRADONAČELNIK Temeljem članaka 2. i 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narod REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA GRAD TROGIR GRADONAČELNIK Temeljem članaka 2. i 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine br. 10/97, 107/07 i 94/13), članaka 1. i

Више

SLUŽBENE NOVINE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

SLUŽBENE NOVINE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE 1 of 9 7.7.2014. 14:04 SADRŽAJ ŽUPANIJA GRADOVI OPĆINE OSTALO ARHIVA TRAŽILICA IMPRESSUM Godina XII. - broj 20. Petak, 11. lipnja 2004. OPĆINA VIŠKOVO 17. Na temelju članka 61., stavka 2. Zakona o lokalnoj

Више

МОДЕЛ ПОСЛОВНИКА О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА

МОДЕЛ ПОСЛОВНИКА О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА ОШ ''ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ'', БЕОГРАД, ВОЈВОЂАНСКА 61 П О С Л О В Н И К О РАДУ САВЕТА РОДИТЕЉА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ Београд, 2018.г. 1 Садржај I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ...3 II. РАД И ОДЛУЧИВАЊЕ

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1 PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /17 Podgorica, 2017. godine POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovim poslovnikom bliže se uređuju pravila i načina rada

Више

SIŽ_ŠTUT_Pula_Statut_zaključak

SIŽ_ŠTUT_Pula_Statut_zaključak ELEKTRONIČKA ISPRAVA ŽUPAN KLASA: 012-03/19-01/26 URBROJ: 2163/1-01/8-19-02 Pula, 04. veljače 2019. SKUPŠTINA ISTARSKE ŽUPANIJE n/p predsjednika Valtera Drandića Dršćevka 3, 52 000 Pazin PREDMET: ODLUKA

Више

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн Број: 510/11 Бања Лука, 26.04.2011. године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научно-наставно вијеће Архитектонско-грађевинског факултета

Више

POŠTARINA PLAĆENA KOD POŠTE POREČ Poreč-Parenzo, SLUŽBENI GLASNIK GRADA POREČA PARENZO Broj: 07/2015 GODINA: XXXXI PRETPLATNIČKA CIJ

POŠTARINA PLAĆENA KOD POŠTE POREČ Poreč-Parenzo, SLUŽBENI GLASNIK GRADA POREČA PARENZO Broj: 07/2015 GODINA: XXXXI PRETPLATNIČKA CIJ POŠTARINA PLAĆENA KOD POŠTE 52440 POREČ Poreč-Parenzo, 24.07.2015. SLUŽBENI GLASNIK GRADA POREČA PARENZO Broj: 07/2015 GODINA: XXXXI PRETPLATNIČKA CIJENA 200,00 KUNA CIJENA PO KOMADU 30,00 KUNA IZDAVAČ:

Више

OŠ Fažana.pdf

OŠ Fažana.pdf REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Labin, G. Martinuzzi 2 tel.052/429-980, fax: 052/852-323 KLASA: 602-02/12-01/271 URBROJ: 2163/1-05/4-12-3 Labin,

Више

Пословник о раду Одсека за

Пословник о раду Одсека за УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗOФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 02-685/1 Дана, 17.12.2018. године На основу члана 26 Статута Филозофског факултета, Савет Факултета je на седници одржаној дана 17.12.2018. године усвојио

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS HRVATSKI SABOR Klasa: 022-03/09-01/03 Urbroj: 65-08-02 Zagreb, 24. kolovoza 2009. ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članaka 137. i 153.

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе

На основу члана 56. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе струковних студија Висан у Београду, на седници од

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 Основне одредбе Члан 1 Овим Пословником о раду се уређују: делатност, избор, рад, управљање и организација Студентског парламента

Више

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranju javnih potreba Grada Varaždina ( Službeni vjesnik

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања("службени гласник РС" бр. 72/2009, 52/2011 и 5

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања(службени гласник РС бр. 72/2009, 52/2011 и 5 ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања("службени гласник РС" бр. 72/2009, 52/2011 и 55/2013) и члана 97. Закона осредњем образовању и васпитању

Више

На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожег

На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожег На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожега у Пожеги, на седници одржаној дана 28.02.2018.године,

Више

GRAD POREČ

GRAD POREČ REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ - PORENZO CITTÀ DI POREČ - PARENZO Gradonačelnik KLASA: 363-05/18-01/40 URBROJ: 2167/01-09/01-18-6 Poreč - Parenzo, 22. studenog 2018. Na temelju članka

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONODAVNA KOMISIJA Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt

Више

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo Година XLV, број 134, 15. мај 2007. 81 На основу члана 42. став 5. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 131/06), Сенат Универзитета, на седници одржаној 28. новембра

Више

Na temelju članka 54. Zakona o ustanovama (Narodne novine br. 76/93., 29/97, 47/99 i 35/08) i članka 24. Zakona o knjižnicama (Narodne novine br. 105/

Na temelju članka 54. Zakona o ustanovama (Narodne novine br. 76/93., 29/97, 47/99 i 35/08) i članka 24. Zakona o knjižnicama (Narodne novine br. 105/ Na temelju članka 54. Zakona o ustanovama (Narodne novine br. 76/93., 29/97, 47/99 i 35/08) i članka 24. Zakona o knjižnicama (Narodne novine br. 105/97, 5/98, 104/00 i 69/09), članka 60. Statuta Znanstvene

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу чл став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу чл став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88 ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу чл. 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17), Школски одбор Основне школе Свети Сава у Бору

Више

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA SREDNJA ŠKOLA ZLATAR KLASA: URBROJ: 2211/01-380/ Zlatar, Na temelju članka 107. stav

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA SREDNJA ŠKOLA ZLATAR KLASA: URBROJ: 2211/01-380/ Zlatar, Na temelju članka 107. stav REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA SREDNJA ŠKOLA ZLATAR KLASA: URBROJ: 2211/01-380/01-9-02-18- Zlatar, 2018. Na temelju članka 107. stavka 9. i članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Више

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj 05.07.2008. godine, usvojila POSLOVNIK O RADU Skupštine Udruženja

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више

Temeljem članka 29

Temeljem članka 29 Temeljem članka 19. stavak 1. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08., 61/11. i 4/18.) tajnik Osječko-baranjske županije, raspisuje

Више

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ``11

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ``11 На основу чл. 6 Правилника о поступку кандидовања, начину избора и опозива чланова Скупштине и других органа Лекарске коморе Србије и чланова скупштине и других органа регионалних лекарских комора у њеном

Више

EKONOMSKA ŠKOLA PULA

EKONOMSKA ŠKOLA PULA EKONOMSKA ŠKOLA PULA S T A T U T Pula, travanj 2017. SADRŢAJ I. OPĆE ODREDBE... 1 II. NAZIV I SJEDIŠTE... 1 III. ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE... 2 IV. DJELATNOST ŠKOLE... 3 V. IMOVINA ŠKOLE... 10 VI. UNUTARNJE

Више

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Društvo), upućuje dioničarima POZIV ZA GLAVNU SKUPŠTINU

Више

На основу одредаба чл. 43 и 47. Статута Скијашког савеза Србије, Скупштина Скијашког савеза Србије на седници, одржаној дана године, донел

На основу одредаба чл. 43 и 47. Статута Скијашког савеза Србије, Скупштина Скијашког савеза Србије на седници, одржаној дана године, донел На основу одредаба чл. 43 и 47. Статута Скијашког савеза Србије, Скупштина Скијашког савеза Србије на седници, одржаној дана 10.01.2017. године, донела је П О С Л О В Н И К О РАДУ СКУПШТИНЕ СКИЈАШКОГ САВЕЗА

Више

ZAKON O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU (Urednički pročišćeni tekst, Narodne novine, broj 10/97, 107/07 i 94/13) OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se

ZAKON O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU (Urednički pročišćeni tekst, Narodne novine, broj 10/97, 107/07 i 94/13) OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se ZAKON O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU (Urednički pročišćeni tekst, Narodne novine, broj 10/97, 107/07 i 94/13) OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje predškolski odgoj i obrazovanje te

Више

Hrvatska narodna stranka

Hrvatska narodna stranka SKUPŠTINA KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA BELEC Kulturno umjetničko društvo Belec Belec 6a HR-49254 Belec www.kud-belec.hr www.facebook.com/kudbelec info@kud-belec.hr Temeljem odredbi članka 23. Statuta KUD-a

Више

Na temelju članka 11. Zakona o udrugama ( Narodne novine, br. 88/01 i 11/02 ) i članka 14. stavka 3. i članak 96. stavak 2. Zakona o športu ( Narodne

Na temelju članka 11. Zakona o udrugama ( Narodne novine, br. 88/01 i 11/02 ) i članka 14. stavka 3. i članak 96. stavak 2. Zakona o športu ( Narodne Na temelju članka 11. Zakona o udrugama ( Narodne novine, br. 88/01 i 11/02 ) i članka 14. stavka 3. i članak 96. stavak 2. Zakona o športu ( Narodne novine, br. 71/06 ), Skupština Atletskog sportskog

Више

STATUT EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT (potpuni tekst) Zagreb, 21. ožujka 2019.

STATUT EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT (potpuni tekst) Zagreb, 21. ožujka 2019. STATUT EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT (potpuni tekst) Zagreb, 21. ožujka 2019. Upravno vijeće na temelju Odluke o izmjenama Statuta Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski

Више

S L U Ž B E N E N O V I N E GRADA PAZINA I OPĆINA CEROVLJE, GRAČIŠĆE, KAROJBA, LUPOGLAV, MOTOVUN I SVETI PETAR U ŠUMI ISSN PAZIN, 18. svibnj

S L U Ž B E N E N O V I N E GRADA PAZINA I OPĆINA CEROVLJE, GRAČIŠĆE, KAROJBA, LUPOGLAV, MOTOVUN I SVETI PETAR U ŠUMI ISSN PAZIN, 18. svibnj S L U Ž B E N E N O V I N E GRADA PAZINA I OPĆINA CEROVLJE, GRAČIŠĆE, KAROJBA, LUPOGLAV, MOTOVUN I SVETI PETAR U ŠUMI ISSN 1847-6260 PAZIN, 18. svibnja 2016. GODINA: XLII CIJENA: 30,00 KN BROJ: 18 IZDAVAČ:

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposljavanje ucenika 1) Gimnazija Antuna Gustava Matosa

Више

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.?

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.? NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god. 2014./2015.? U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti

Више

DOM ZA ODRASLE OSOBE ZAGREB ZAGREB, Šestinski dol 53 OIB: Tel: 01/ , fax: 01/ Podružnica Mirkovec Mirkovec 5, Sveti Križ Za

DOM ZA ODRASLE OSOBE ZAGREB ZAGREB, Šestinski dol 53 OIB: Tel: 01/ , fax: 01/ Podružnica Mirkovec Mirkovec 5, Sveti Križ Za DOM ZA ODRASLE OSOBE ZAGREB ZAGREB, Šestinski dol 53 OIB: 70271854148 Tel: 01/3770-545, fax: 01/3778-227 Podružnica Mirkovec Mirkovec 5, Sveti Križ Začretje Tel: 049/227-986, fax: 049/227-398 S T A T U

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

ISSN SLUŽBENE NOVINE GRADA BUZETA Buzet, 13. ožujka Broj: 2 Godina: XXII Izdavač: GRAD BUZET Uredništvo: Buzet, II. istarske bri

ISSN SLUŽBENE NOVINE GRADA BUZETA Buzet, 13. ožujka Broj: 2 Godina: XXII Izdavač: GRAD BUZET Uredništvo: Buzet, II. istarske bri ISSN 1848-6835 SLUŽBENE NOVINE GRADA BUZETA Buzet, 13. ožujka 2014. Broj: 2 Godina: XXII Izdavač: GRAD BUZET Uredništvo: 52420 Buzet, II. istarske brigade 11 Primatelj: Tel: 662-854; Fax: 662-676 Web:

Више

P R I J E D L O G O D L U K E O DAVANJU SUGLASNOSTI NA STATUT KNJIŽNICE I ČITAONICE GRADA PRELOGA PREDLAGATELJ: gradonačelnik PREDSTAVNICI PREDLAGATEL

P R I J E D L O G O D L U K E O DAVANJU SUGLASNOSTI NA STATUT KNJIŽNICE I ČITAONICE GRADA PRELOGA PREDLAGATELJ: gradonačelnik PREDSTAVNICI PREDLAGATEL P R I J E D L O G O D L U K E O DAVANJU SUGLASNOSTI NA STATUT KNJIŽNICE I ČITAONICE GRADA PRELOGA PREDLAGATELJ: gradonačelnik PREDSTAVNICI PREDLAGATELJA ZADUŽENI ZA DAVANJE OBRAZLOŽENJA: Maja Lesinger,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET:

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET: REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: 944-01/19-01/03 URBROJ: 2198/01-2-19-6 Zadar, 17. siječnja 2019. PREDMET: NADLEŽNOST ZA DONOŠENJE: - GRADSKOM VIJEĆU GRADA ZADRA

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

NN 94/2013, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, dono

NN 94/2013, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, dono NN 94/2013, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi HRVATSKI SABOR Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU 2130 O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I

Више

Фондација Регистар националног интернет домена Србије Жоржа Клемансоа 18а/I, Београд телефон: rnids.rs рнидс.срб На

Фондација Регистар националног интернет домена Србије Жоржа Клемансоа 18а/I, Београд телефон: rnids.rs рнидс.срб На Фондација Регистар националног интернет домена Србије Жоржа Клемансоа 18а/I, Београд телефон: 011.7281.281 rnids.rs рнидс.срб kancelarija@rnids.rs На основу члана 54. став 8. тачка 9) Статута Фондације

Више