Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Uvod u jquery Intenzivan razvoj JavaScript-a i sve veći broj njegovih kori

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Uvod u jquery Intenzivan razvoj JavaScript-a i sve veći broj njegovih kori"

Транскрипт

1 Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Uvod u jquery Intenzivan razvoj JavaScript-a i sve veći broj njegovih korisnika neminovno je nametnuo da veliki broj programera piše velike količi e koda koji su manje više isti. jquery Kako je neracionalno da svako ovo radi za sebe, nekako prirodno se a eće potreba da se taj kod apiše jednom i na jednom mestu, a da ga svi drugi koriste i po potrebi minimalno modifikuju. Na ovaj ači nastaju različite biblioteke nekog programskog jezika. Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. i ž. Milena Vesić, spec.stuk.i ž. Danijela Nikitin, spec.stuk.i ž. Nikola Mihajlović, spec.stuk.i ž. Luka Lukić, struk. i ž. Uvod u jquery Uvod u jquery Biblioteka je skup metoda ili klasa koje operativno rešavaju neki manji problem koji je jedna logička celina za sebe Korišće je biblioteka kod se standardizuje, postaje dostupan svima, lakši za upotrebu kod programera i jednostavniji u odnosu na pisanje celokupnog koda od početka. Jedna od prvih i ajkorišće ijih JavaScript biblioteka je jquery Ova biblioteka je za išlje a da bude lako primenljiva i da programeru o ogući lakše manipulisanje DOM-om tj. HTML-om, CSS-om, događaji a i različiti animacijama. Kako je jquery u osnovi JavaScript kod, koji je samo neko napisao i grupisao u skup metoda, on se realizuje kod klijenta i koristi u skladu sa svim do sada definisanim pravilima JavaScript-a. Zva iča sajt ove biblioteke je i na njemu se nalaze sve njene verzije.

2 Uvod u jquery Uvod u jquery Prvi korak u primeni jquery-ja je da se on kao biblioteka i tegriše u određe u web stranu. Kako je to JavaScript, onda se koristi klasiča ači za integraciju eksternog JavaScript-a Putanja do tog eksternog skripta ože biti relativna ili apsolutna. Ukoliko se biblioteka fizički preuzme sa sajta jquery.com, i ako je ime tog fajla jquery min.js, i ako se snimi u aš projekat u folder script, tada se ona u web stranicu uključuje po oću: <script src="script/jquery min.js"></script> Nakon ove linije koda, sve metode ove biblioteke su dostupne za primenu u JavaScript kodu, kao da ih je programer sam napisao i sada želi da ih upotrebi za svoje namene. Uvod u jquery Princip rada jquery-ja Programeri češće koriste apsolutnu putanju, kojoj se dohvata biblioteka sa udaljene lokacije koja je podrža a od strane Google i poziva se sa: <script src=" s"> </script> Bilo koji od opisanih ači a da se koristi efekat je ide tiča i dalje ostaje da se ova biblioteka poč e operativno koristiti. Kao i klasič i kod u JavaScript-u, i kod upotrebe jquery-ja će se prvo izvršiti selekcija određe og elementa DOM-a i zatim na njemu primeniti određe i metodi koji se nalaze u biblioteci Praktikuje se da se kod koji se koristi za pisanje i primenu jquery-ja piše u posebnom fajlu sa ekstenzijom.js Kao i kod klasič og JavaScript-a, eksterni fajlovi se mogu učitati u head sekciji, ako su potrebni za inicijalni prikaz strane, ili na kraju body sekcije.

3 Princip rada jquery-ja Primer selekcije elemenata Primena jquery-ja se realizuje selekcijom određe og elementa, nad kojim se želi primeniti neki efekat, i primenom metoda. $('div') - Pristupa svim div elementima unutar HTML fajla Selekcija se vrši po oću simbola $ iza koga se navodi oznaka elementa koji se želi selektovati. $('#desno') - Pristupa svim HTML elementima sa id=desno Selekcija ože biti po imenu taga, vrednosti atributa id ili atributa class. $('.naslov') - Pristupa svim HTML elementima sa class=naslov Princip rada jquery-ja Princip rada jquery-ja Ako pretpostavimo da nakon selekcije želi o da sakrijemo neki HTML element koristiće o metod hide() Primer $('div').hide(); $('#desno').hide(); $('.naslov').hide(); Jedna od prvih situacija koja se pojavljuje kao problem je što se kod definisanja jquery koda, tj. selektora, ako je napisan u head elementu, prijavljuje greška Ova greška je posledica toga što se defi iše selektor za neki element, a ni početak body taga još uvek nije učita u browser, pa se ne ože selektovati epostojeći element Iz tog razloga, potrebno je nekako odložiti izvršava je jquery koda dok se cela HTML strana ne učita i tako svi elementi stranice ne budu dostupni

4 Princip rada jquery-ja Princip rada jquery-ja Ovo se realizuje metodom ready(), unutar koga se piše ceo jquery kod. Kako je po učitava ju stranice potrebno aktivirati neki veći kod koristiće se ranije opisana bezimena funkcija kao $(document).ready(function(){ }); Ovde je kao selektor definisan objekat document, tj. cela web stranica, i na nju je primenjen metod ready(). Kod koji se piše unutar funkcije je klasiča JavaScript kod sa svom svojom sintaksom i pravilima, ili kod kojim se koriste metodi iz jquery biblioteke, npr: $(document).ready( function(){ $('#desno').hide(); }); Selektori u jquery-ju Selektori u jquery-ju Pored imena elementa ili vrednosti atributa id tj. class, selektor ože biti i slože ije definisan skup pravila, kao i kod primena u klasič o CSS-u $('#proizvodi p') Navedenim selektorom selektujemo element čiji id ima vrednost proizvodi, i unutar njega sve elemente p. Selekcija je mogla da ide još više po dubini kao naprimer: jquery pruža oguć ost da se događaji dodele selektovanom elementu, pa da aktiviranje događaja ne mora biti ogra iče o na tač o definisane elemente Ako se selektuje cela tabela, i dodeli događaj click, onda će se on aktivirati ako se klikne bilo gde na tabelu. Ovo nije bilo oguće u klasič o HTML-u koji poziva JavaScript. $('#proizvodi #akcija.opisi')

5 Selektori u jquery-ju Selektori u jquery-ju Pored opisane strukture selektora, dodatno je na raspolaganju i upotreba specijalnih dodataka kojima se selekcija dodatno profiliše. Tako je na raspolaganju veći broj opcija, od kojih su ajčešće korišće e odd, even, eq, first i contains Primeri na sledeće slajdu pokazuju njihove upotrebe Za pristup svim span elementima koji sadrže reč leto: $('span:contains(leto)') Za pristup svim neparnim div elementima (1,3,5,...): $('div:odd') Za pristup svim parnim div elementima (0,2,4,...): $('div:even') Za pristup treće div elementu: $('div:eq(2)') Selektori u jquery-ju Selektori u jquery-ju Nakon selekcije, u pozadini koda se selektuje deo DOM-a tj. jedan ili više elemenata koji pripadaju DOM-u. Kao i kod klasič og skripta, nakon selekcije je oguće primeniti i neki od standardnih svojstava koja su dozvoljena nad elementima DOM-a, a koja nisu posebno vezana za jquery. Na primer, ako se apiše sledeći kod: $(document).ready(function(){ alert( $('#artikli p').length + ' elemenata! ); }); Kod će kroz alert ispisati broj p elemenata koji se nalazi u elementu čiji je id= artikli.

6 Selektori u jquery-ju Ukoliko bi se kao selektor definisao kao $('table tr:even').length Kod bi vratio ukupan broj parnih redova, taga tr, unutar HTML tabele. Ukoliko je unutar strane više tabela, konkretna tabela se ože selektovati stavljanjem atributa id u tag table. Ako je vrednost tog atributa tabela1, selektor bi bio $('#tabela1 tr:even') Postoji veoma veliki broj metoda koje su dostupne u različiti jquery bibliotekama Ne oguće je pobrojati sve metode, ali će se ovde pokazati njihova implementacija, upotreba i manipulacije, i to za neke od ajkorišće ijih Spisak svih jquery biblioteka ožete pogledati na url adresi Jedan od prvih metoda koja se uvode kod uče ja jquery-ja je metod css() Ovaj metod se ože koristiti za dve stvari: čita je nekog css svojstva selektovanog elementa, ili njegovo setovanje. var boja = $('#tabela1 tbody tr:even').css('color'); U promenljivu boja će se dohvatiti vrednost CSS svojstva color, tj. boja teksta u parnim redovima tabele. Isto svojstvo se ože upotrebiti za setovanje vrednosti nekog CSS svojstva. Tako na primer ako se defi iše $('#tabela1 tbody tr:even').css('background-color','#e2e2e2'); Svi parni redovi tabele će imati pozadinu sive boje, bez obzira kako je ona inicijalno definisana u CSS fajlu Ovim se postiže jedan od ajkorišće ijih efekata, tj. efekat zebre.

7 Ukoliko se želi definisati vrednost veće broju svojstava, to se pojedi ač o ože uraditi kao: $('#tabela1 tbody tr:even').css('backgroundcolor','#e2e2e2'); $('#tabela1 tbody tr:even').css('color', '#cc0000); ili objedinjeno kao: Kod objedinjavanja treba biti vrlo pažljiv jer je operator dodele vrednosti : kao i u klasič o CSS-u, dok je operator za razdvajanje svojstava,. Kod upotrebe za samo jedno svojstvo karakter, se koristi iz eđu imena svojstva i njegove vrednosti. $('#celebs tbody tr:even').css( {'background-color': #e2e2e2', 'color': '#cc0000} ; Drugi ači za promenu CSS-a je upotreba metoda addclass(). Ovim metodom se selektovanom elementu dodeljuje određe a CSS klasa, koja je ranije napisana u CSS-u, i na taj ači pomenuti CSS deluje na selektovani element. Ako se u CSS fajlu nalazi:.mojstil {font-style: bold; background-color: #CCC222;} a u jquery-ju se defi iše: $('#blok1').addclass('mojstil'); Na element sa id='#blok1' pri e iće se stil mojstil, i u ovom slučaju pro e iće se pozadinska boja.

8 Na sliča ači kao što se metodom addclass() dodaje klasa, po oću metoda removeclass() se klasa uklanja. $('#blok1').removeclass('mojstil'); Pored promene CSS-a jquery ima i metode kojima se neke od ajčešćih akcija mogu uraditi direktno nekom od metoda. Neki od tih metoda su i dva metoda, show() i hide() Ovi metodi služe za prikaz selektovanog elementa ili njegovo sakrivanje, i inicijalno rade isti posao kao i CSS, ali uz kraću sintaksu. $('#dodatneinfo).hide(); $('# dodatneinfo).show(); Pored toga što su kraće u sintaksi, primenom ovih metoda oguće je postići i dodatne efekte, koji su dalje definisani kao argumenti metoda. Metode show() i hide() imaju oguć ost definisana brzine njihove realizacije u browser-u. Ovo se postiže argumentima "slow", "fast", ili definisanjem broja milisekundi. $('#dodatneinfo).hide("fast"); $('#dodatneinfo).show(2000); Ove metode nude oguć ost definisanja i drugog argumenta, koji je obič o funkcija koja će se izvršiti nakon što se izvrši metod u definisanom trajanju $(selektor).show(speed, callback); Često korišće i su i metodi text() i html() koji se mogu posmatrati kao sinonimi za svojstva JavaScript-a textcontent i innerhtml Metodom html() pored tekstualnog sadržaja ože definisati i HTML kod koji će se ispravno interpretirati u browser-u Metodom text() se ože pročitati ili setovati tekstualni sadržaj selektovanog elementa. Ukoliko se HTML kod defi iše kroz metod text() on će se prikazati kao običa tekst i eće se tu ačiti kao kod.

9 Primer: $('#prvi').text <p>hello world!</p>"); $('#drugi').ht l <p>hello </b>world<b>!</p>"); Veća grupa metoda je namenjena za realizaciju efekata kretanja tj. promena. Neka od njih su: fadein(), fadeout(), fadeto(), fadetoggle(), slidedown(), slideup(), slidetoggle() Svi ovi metodi se primenjuju na isti ači kao i svi drugi, i svakom od njih se ože kao argument definisati vreme trajanja njegove animacije. Pored navedenih metoda, koji imaju unapred isprogramiran ači rada, vrlo popularan je i metod animate() koji programeru daje oguć ost da sam defi iše ači promena i vreme za koje će se one desiti. Metod animate() ima dva argumenta: Prvi je krajnje stanje definisano CSS-pravilima Drugi je vreme za koje kod treba da iz počet og dođe u to definisano krajnje stanje. Ako želi o da se u div sa id= okvir animira u trajanju od 3 sekunde, na ači da mu se dodaju sva četiri padding-a, to se ože uraditi na sledeći ači : $(document).ready( function() { $('#drugi').animate({ padding: '30px' }, 3000); } ); Kod primene metoda animate, u prvom argumentu, ože se staviti proizvoljan broj CSS svojstava i njihovih vrednosti koje želi o da kod nakon vremena animacije dostigne.

10 Pri eri etoda za u eta je sadržaja Vrlo slič o kao u JavaScript-u, jquery ima veći broj metoda kojima se selektovani element u eće u postojeću strukturu stranice. Na taj ači se u stranicu ože di a ički i interaktivno dodavati proizvoljno mnogo novog sadržaja. Najkorišće iji metodi su: after(), append(), appendto(), before(), insertafter(), insertbefore(), prepend(), prependto(), <html><head><script src=" </script> <script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){ $('<p> Ovo je novi tekst 1 </p>').insertafter('#prvi'); $('<p> Ovo je novi tekst 2 </p>').insertbefore('#prvi'); $('<p> Ovo je novi tekst 3 </p>').prependto('#drugi'); }); </script></head> <body> <div id="prvi"> Dobar dan</div> <div id="drugi"> Dobar dan</div> </body></html> Metod kojim se elementi mogu ukloniti iz strane je remove() Ovaj metod se ože primeniti na dva ači a tj. bez argumenata kada uklanja samo selektovani element, ili sa argumentima kada je oguće ukloniti više elemenata po nekom kriterijumu. $('#dodatniopis').remove(); $('p').remove(':contains("napad")'); Metodi children() i parent() se koriste u situacijama kada u odnosu na selektovani element želi o da pristupimo njegovoj deci elementima ili adređe o roditeljskom elementu. U jquery-ju se ože definisati klasič a promenljiva, kao u dosadaš ji primerima, po oću var. Ukoliko je sadržaj promenljive prosti tip podataka, kao string, broj, boolean i sl. koristi se sintaksa kao i u JavaScriptu. var sadrzaj = $ #prvi.text();

11 Međuti ako promenljiva ukazuje na objekat DOM-a, koji u sebi ože imati manje ili više slože u strukturu, tada se ispred imena promenjive koristi prefiks $. Primer HTML-a: <div id="root"> <div>prvi</div> <div>drugi</div> <div>treci</div> </div> Promenljiva $deca sada predstavlja slože u promenljivu, jer ima više elemenata tj. objekata u sebi. Iz tog razloga nad njim se mogu dalje primeniti svi ranije opisani metodi i svojstva. Recimo prebrojavanje broja selektovane dece: alert("broj dece elemenata je" + $deca.length); Svu decu elemente koji se nalaze u selektujemo kao: var $deca = $('#root').children(); Tako ako i želi o da pristupimo svoj deci elementima, bez obzira koliko ih ima, potrebna je neka od petlji (npr. each()) kojom se prolazi kroz sve elemente, i u svakoj iteraciji pristupa tekuće elementu ($(this)). $(document).ready( function(){ var $deca = $('#root').children(); var sadrzaj=" "; $('#root').children().each( function() { sadrzaj += $(this).text(); }); alert(sadrzaj); }); Za kretanje kroz DOM ože se koristiti i metod next() kojim se prelazi na naredni element u odnosu na tekući. Ako imamo div (id="slike") unutar koga se nalazi veći broj slika, i od kojih jedna ima klasu (class="aktivna") Selektovanje one slike koja ima klasu aktivna je tada: var trenutni = $('#slike.aktivna'); dok je selekcija sledeće slike: var sledeci = trenutni.next()

12 Slajder pomoću jquery-ja $(document).ready( function(){ slideshow(); }); function slideshow() { var trenutni = $('#slike.aktivna'); var sledeci = trenutni.next().length? trenutni.next() : trenutni.parent().children(':first'); trenutni.removeclass('aktivna'); sledeci.addclass('aktivna'); settimeout(slideshow, 1500); } Rad sa događaji a u jquery-ju Sa istom namenom kao u JavaScript-u, koriste se događaji i u jquery-ju, jedino što se razlikuje je ači primene. U jquery-ju se koriste dva oblika za definisanje događaja. Prvi, gde se događaj tretira kao i svaki drugi metod, na selektovanim objektom ima opštu sintaksu $(selektor).dogadjaj( handler); Na ovaj ači se određe i događaj ože dodeliti bilo kom selektovanom objektu, i kada se događaj desi da se pokrene neki kod definisan handler-om Kao handler se ajčešće defi iše bezimena funkcija, koja sadrži neki kod koji ože biti proizvoljno veliki. $(selektor).dogadjaj( function(){ // neki kod}); Ako posmatramo događaj click na tasteru, a kao rezultat očekuje o da se iz ad tastera doda tekst Opis to bi zapisali: $(document).ready(function(){ $('#taster').click(function(){ $('Opis').insertBefore('#taster'); }); });

13 Ukoliko bi želeli da postignemo isti efekat dodavanja teksta iznad tastera, ali ne klikom na taster, nego recimo prelaskom preko njega, ceo kod bi ostao isti samo bi događaj bio mouseenter() i to bi zapisali kao: $('#taster').mouseenter(function(){ $('Opis').insertBefore('#taster'); }); Ukoliko se želi obojiti polje forme u koje se uđe, koristiće o događaj focus() i metod css() za definisanje boje ivica. $(document).ready(function(){ $("#user").focus(function(){ $(this).css("border", "2px solid red"); }); }); Vremenom se pojavljuje potreba da se neki kod, koji se ože napisati upotrebom do tada definisanih metoda, objedini i postane metod da bi se brže implementirao. Tako pored klasič ih, tj. inicijalnih događaja, imamo i malo naprednije koji predstavljaju kombinaciju inicijalnih. Jedan od njih je i metod toggle() Ovakvih primera skraćiva ja tj. objedinjavanja koda ima dosta i samo je bitno pratiti koje nove metode i oguć osti donose nove verzije biblioteka. Tako na primer i metod toogle() ože biti korišće sa definisanjem brzine realizacije sakrivanja tj. prikaza selektovanog sadržaja: $('#opis).toggle('slow'); $('#taster).click(function(){ $('#opis).toggle(); });

14 Pored toogle() metoda, često korišće je i slič o dobijeni hover() metod. Ovaj metod u sebi ima integrisanu logiku koja se za dati element aktivira prelaskom iša i aktiviranjem jedne akcije tj. izlaskom iša van elementa, kada se aktivira druga akcija. Tako bi prethodni kod mogao da se apiše kao: $(selektor).hover( function() {//sta se radi kad se predje misem}, function(){ //sta se radi kad se izadje misem } ); Primer koda koji se aktivira prelaskom iša preko reda tabele, kao i njegovim izlaskom iz istog, i aktivnom redu menja pozadinsku boju. $(''table tr').hover( function(){$(this).addclass('pozadina'); }, function(){$(this).removeclass('pozadina'); } ); U kombinaciji sa metodama događaji postižu svoj pun efekat. Tako na primer neku animaciju ože o dodeliti događaju i na taj ači će tek nakon klika korisnika na taster da se nekom animacijom sakrije tekst, kao u primeru: $("#hidedefinition").click(function() { $('#definition').animate({ opacity: 'hide', height: 'hide' }, 'slow'); }); Slič o, kombinaciju događaja i metoda ože o da radimo i sa dodatnim jquery bibliotekama. Ako u projekt implementiramo biblioteku jquery.scrollto.js i apiše o sledeći kod: $(document).ready(function(){ $('#scrolltotop a'). click( function(){ $.scrollto(0,'slow'); return false; }); }); O ogućiće o da se klikom na link (a) unutar nekog bloka na dnu strane (#scrolltotop), kompletan sadržaj web strane automatski sporo skroluje na vrh strane.

15 Upotreba događaja po oću etoda o Upotreba događaja po oću etoda o Drugi ači za upotrebu događaja je upotreba metoda on(). Ovaj metod kao svoj prvi argument ima događaj, dok je drugi kod koji treba da se realizuje kada se događaj desi. Ovaj metod o ogućava da se na jedan selektovani element istovremenom doda više događaja i akcija. Pored toga, ovaj metod ože da pristupa di a ički kreiranim elementima dok prethodni ači to ne ože. To z ači da ukoliko jquery-jem kreiramo taster, i želi o da tom di a ički kreiranom tasteru defi iše o događaj click, to će oći po oću metoda on, jer će on oći da vidi i elemente koji nisu inicijalno u web strani neko su kasnije kodom generisane. Opšta sintaksa metoda on $(selektor).on("događaj", function(){ //neki kod }); Upotreba događaja po oću etoda o Upotreba događaja po oću etoda o Ukoliko se objedinjuje više događaja na istom selektovanom elementu koristi se: $(selektor).on({ dogadjaj1 : function(){ // sta se radi kada se desi dogadjaj 1}, dogadjaj2 : function(){ // sta se radi kada se desi dogadjaj 2}, dogadjaj3 : function(){ // sta se radi kada se desi dogadjaj 3} }); Ako se u prethodnom kodu, selekcijom tastera, defi išu dva događaja: click() kojim se ispisuje tekst ispred tastera, i mouseover() kojim se pozadina cele strane boji plavom bojim, to se zapisuje kao: $(document).ready( function(){ $('#taster').on({ click : function(){ $('Opis').insertBefore('#taster'); }, mouseover: function(){ $("body").css('background-color', "blue"); } }); });

16 Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije jquery JAVASCRIPT Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. i ž. Milena Vesić, spec.stuk.i ž. Danijela Nikitin, spec.stuk.i ž. Nikola Mihajlović, spec.stuk.i ž. Luka Lukić, struk. i ž.

SELECT statement basic form

SELECT statement basic form NAZIV OBJEKTA ZNANJA Uvod u JQuery PROLOG Autor * Katarina Kaplarski Klasifikacija * Težina * Osnovni nivo Ključne reči * Ko sluša * Student OAS Trajanje * Komentari autora SADRŽAJ Apstrakt Cilj * Uvodne

Више

Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Ispisivanje u dokumentu JavaScript, po oću DOM objekta document, ože da is

Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Ispisivanje u dokumentu JavaScript, po oću DOM objekta document, ože da is Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije JavaScript, po oću DOM objekta document, ože da ispisuje sadržaj unutar vidljivog dela web stranica. JAVASCRIPT III deo Ova oguć

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije MVC - Modeli Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. inž. Luka Lukić, struk. inž. Danijela Nikitin, spec.stuk.inž MVC.htaccess

Више

Ovaj fajl ima 5 stranica. Prvi i drugi domaći zadatak iz Internet tehnologija, Svi css fajlovi su u folderu css a sve slike su u folderu i

Ovaj fajl ima 5 stranica. Prvi i drugi domaći zadatak iz Internet tehnologija, Svi css fajlovi su u folderu css a sve slike su u folderu i Ovaj fajl ima 5 stranica. Prvi i drugi domaći zadatak iz Internet tehnologija, 08.03.2018. Svi css fajlovi su u folderu css a sve slike su u folderu images. Sve slike, osim onih koje se koriste u prvom

Више

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите број испред траженог одговора 35. Инернет као глобална мрежа светског система умрежених рачунарских мрежа настао је:. Интернет је настао деведесетих година након

Више

12.WT-javaScript-Drupal

12.WT-javaScript-Drupal Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Beograd WEB TEHNOLOGIJE Drupal i javascript (jquery) Školska 2014/15. dr Nenad Kojić, dipl. inž. Milena Vesić, spec. inž. Marko

Више

Microsoft PowerPoint - 08_CSS_4.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 08_CSS_4.ppt [Compatibility Mode] Cascade Style Sheet 4 dr Suzana Marković, dipl.ing. el. suzana.markovic@vps.ns.ac.rs Animacije Dva glavna svojstva koja omogućavaju animaciju iz CSS-a: Transition koristi se da ublaži naglu promenu vrednosti

Више

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode] Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Beograd WEB TEHNOLOGIJE Drupal CMS(Content Managment System) Školska 2012/13. Marko M. Spasojević, spec. inž. Dr Nenad Kojić,

Више

CPHP_19

CPHP_19 Upotreba PHP-a u drugim jezicima Za ovu lekciju se podrazumevaju osnovna znanja iz JavaScript-a i ActionScript-a. Ono što smo do sada radili, jeste PHP van konteksta ili u veb kontekstu, što je zapravo

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Grupisanje ruta i patterni Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. inž. Luka Lukić, struk. inž. Danijela Nikitin, spec.stuk.inž

Више

RSS RSS Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje - Predstavlja jednostavan način za auto atsko preuzi a je želje ih informacija sa Va

RSS RSS Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje - Predstavlja jednostavan način za auto atsko preuzi a je želje ih informacija sa Va RSS RSS Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje - Predstavlja jednostavan način za auto atsko preuzi a je želje ih informacija sa Vama interesantnih web sajtova, blogova... Cilj, ideja

Више

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek Mreže računala Vježbe 10 Zvonimir Bujanović Luka Grubišić Vinko Petričević

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek Mreže računala Vježbe 10 Zvonimir Bujanović Luka Grubišić Vinko Petričević Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek Mreže računala Vježbe 10 Zvonimir Bujanović Luka Grubišić Vinko Petričević JavaScript JavaScript je programski jezik prvenstveno namijenjen za davanje dinamičnosti

Више

Microsoft PowerPoint - 11_JavaScript_1.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 11_JavaScript_1.ppt [Compatibility Mode] Java Script dr Suzana Marković, dipl.ing. el. suzana.markovic@bss.edu.rs Programski jezici Kompajlerski jezici - programski kôd konvertuje se u mašinski pre nego što se i pokrene, što znači da će se ta

Више

Boostrap.1.1

Boostrap.1.1 Boostrap Bootsrap je CSS framework. Функционише на принципу грид система и готових класа за поједине елементе. У сваком случају, потребно је познавање HTML-а и CSS-а да би се елементи додтно прилагодили

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je 10.5.2017.) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menjacnicagui koji je povezan sa ovim repozitorijumom.

Више

3/20/2018 Prije nastavka! "HTML5" vs HTML W3C maintains HTML5: - More stable version of WHATWG's HTML - Usually copies what WHATWG does after the dust

3/20/2018 Prije nastavka! HTML5 vs HTML W3C maintains HTML5: - More stable version of WHATWG's HTML - Usually copies what WHATWG does after the dust Prije nastavka! "HTML5" vs HTML W3C maintains HTML5: - More stable version of WHATWG's HTML - Usually copies what WHATWG does after the dust settles WHATWG maintains HTML: The Living Standard - No number,

Више

** Osnovni meni

** Osnovni meni Instalacija serverske verzije Kataloga propisa Instalacija Kataloga propisa se vrši na sljedeći način: 1. Ubacite Instalacioni disk ili USB memoriju u računar. 2. Instalacioni program će se automatski

Више

PROMENLJIVE, TIPOVI PROMENLJIVIH

PROMENLJIVE, TIPOVI PROMENLJIVIH PROMENLJIVE, TIPOVI PROMENLJIVIH Šta je promenljiva? To je objekat jezika koji ima ime i kome se mogu dodeljivati vrednosti. Svakoj promenljivoj se dodeljuje registar (memorijska lokacija) operativne memorije

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

ПРОГРАМИ ЗА ПРАВЉЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

ПРОГРАМИ ЗА ПРАВЉЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Predmet: Inženjerska informatika Tema: POWER POINT Predmetni nastavnik: dr Anica Milošević PROGRAMI ZA PRAVLJENJE PREZENTACIJA Pod pojmom prezentacije smatra se predstavljanje neke ideje, rada,... U zavisnosti

Више

WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović WordCamp Niš

WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović WordCamp Niš WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović 18.5.2019. WordCamp Niš Predavanje, Google Docs: https://d4p.me/wordcampnis HTTP Zaglavlja Svaki HTTP odgovor počinje zaglavljima

Више

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter.

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Mreže računala Završni ispit Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Predajete samo papire koje ste dobili. Rezultati, uvid u ispit i upis ocjena:... Zadatak

Више

3/20/2018 JavaScript events in detail Događaji u jeziku JavaScript Ako postavimo "click" event listener na element, što se dešava ako kliknemo na dije

3/20/2018 JavaScript events in detail Događaji u jeziku JavaScript Ako postavimo click event listener na element, što se dešava ako kliknemo na dije JavaScript events in detail Događaji u jeziku JavaScript Ako postavimo "click" event listener na element, što se dešava ako kliknemo na dijete tog elementa? 1 Događaji u jeziku JavaScript Primjer: Ako

Више

Funkcije predavač: Nadežda Jakšić

Funkcije predavač: Nadežda Jakšić Funkcije predavač: Nadežda Jakšić funkcije delovi programa koji izvršavaju neki zadatak, celinu; dele na ugrađene, korisničke i main funkciju ugrađene funkcije printf,scanf... da bi se one izvršile potrebno

Више

Microsoft Word - 11 Pokazivaci

Microsoft Word - 11 Pokazivaci Pokazivači U dosadašnjem radu smo imali prilike da koristimo promenljive koje smo deklarisali na početku nekog bloka. Prilikom deklaracije promenljiva dobija jedinstveni naziv i odgovarajući prostor u

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

RITAM FORMS POSLOVNI PROCESI RAD S JOPPD OBRASCEM Stranica 1 od 10 Rad s JOPPD obrascem 1. Opće ito Novi obrazac JOPPD Izmjene kod gla

RITAM FORMS POSLOVNI PROCESI RAD S JOPPD OBRASCEM Stranica 1 od 10 Rad s JOPPD obrascem 1. Opće ito Novi obrazac JOPPD Izmjene kod gla Stranica 1 od 10 Rad s JOPPD obrascem 1. Opće ito... 1 2. Novi obrazac JOPPD... 3 3. Izmjene kod glavne blagajne... 7 4. Izmjene kod doprinosa... 7 5. Iz je e kod predložaka vir a a... 9 6. Iz je e kod

Више

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.vps.ns.ac.rs/ У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Microsoft PowerPoint - 6. Query Builder.pptx

Microsoft PowerPoint - 6. Query Builder.pptx Visokaškola strukovnihstudija za informacione i komunikacione tehnologije Query builder Query builder je sastavni deo Laravel framework-a koji pruža pouzdan interfejs za rad sa bazom podataka, kreiranje

Више

Microsoft PowerPoint - Programski_Jezik_C_Organizacija_Izvrsnog_Programa [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Programski_Jezik_C_Organizacija_Izvrsnog_Programa [Compatibility Mode] Организација извршног програма (Марић, Јаничић: Програмирање 1, 9.3.3) Извршавање програма После успешног превођења (претпроцесирања, компилације, повезивања) програм може да се изврши Извршавање се захтева

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

RITAM FORMS - PROIZVODNJA - NARUDŽBE I PLANIRANJE - PLAN PROIZVODNJE Stranica 1 od 10 Plan proizvodnje U pro esu proizvod je proizvodi astaju a os ovi

RITAM FORMS - PROIZVODNJA - NARUDŽBE I PLANIRANJE - PLAN PROIZVODNJE Stranica 1 od 10 Plan proizvodnje U pro esu proizvod je proizvodi astaju a os ovi RITAM FORMS - PROIZVODNJA - NARUDŽBE I PLANIRANJE - PLAN PROIZVODNJE Stranica 1 od 10 Plan proizvodnje U pro esu proizvod je proizvodi astaju a os ovi rad ih aloga koje ože o ruč o u ositi po potrebi.

Више

SEMINAR

SEMINAR 1. Cilj vežbe Lekcija 9 Akvizicija i osnovna obrada slike u LabVIEW Cilj vežbe je da studente upozna sa: Akvizicijom slike. Osnovnim koracima pri obradi slike Zadatak 9.1. Povezati USB kameru i kreirati

Више

Microsoft PowerPoint - Primer VI - Sadrzaj

Microsoft PowerPoint - Primer VI - Sadrzaj Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Primer VI - Sadržaj Školska 2017/18. Milena Vesić, spec. stuk. inž. Danijela Nikitin, spec. stuk. inž. Izrada responsive dela

Више

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera CILJ VEŽBE Cilj ove vežbe je da se studenti kreiranjem

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

BUG.HR mediakit 2018

BUG.HR mediakit 2018 O NAMA BUG.HR je rođen 1995. godine te je vodeći IT portal u Hrvatskoj i regiji. Prema dosegu, broju posjeta i broju jedinstvenih posjetitelja nalazi se među prvih 20 portala u Hrvatskoj s tendencijom

Више

Funkcije predavač: Nadežda Jakšić

Funkcije predavač: Nadežda Jakšić Funkcije predavač: Nadežda Jakšić do sada su korišćene "gotove" funkcije iz standardnih biblioteka (cin, cout...) one su pozivane iz main funkcije koja je glavna funkcija u programu jer izvršavanje programa

Више

Uvod u računarstvo 2+2

Uvod u računarstvo 2+2 Ulaz i izlaz podataka Ulaz i izlaz podataka Nakon odslušanog bit ćete u stanju: navesti sintaksu naredbi za unos/ispis znakova znakovnih nizova cijelih brojeva realnih brojeva jednostruke i dvostruke preciznosti

Више

Microsoft Word - IWT0906R.doc

Microsoft Word - IWT0906R.doc Elektronski fakultet Katedra za elektroniku Predmet: Internet i Web tehnologije Smer: Multimedijalne tehnologije 30.09.2006. TEST PITANJA i ZADACI 1. (5 poena) Komunikacioni protokol je skup pravila koja

Више

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.unibl.org У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

Classroom Expectations

Classroom Expectations АТ-8: Терминирање производно-технолошких ентитета Проф. др Зоран Миљковић Садржај Пројектовање флексибилних ; Математички модел за оптимизацију флексибилних ; Генетички алгоритми у оптимизацији флексибилних

Више

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. EON korisnički interfejs...3 1.1 Početna...3 1.2 Kanali...3 1.2.1 Upravo na TV-u...3 1.2.2 TV kanali...4 1.2.3 Radio kanali...4 1.3 Video klub...5 1.4 Moji sadržaji...5

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Slide 1

Slide 1 Kako jednostavnije preći na višu verziju Formsa Ivan Lovrić, Vedran Latin 14.10.2009. Sadržaj prezentacije Predmet migracije Razlozi za migraciju Infrastruktura potrebna za migraciju Pilot migracija Migracija

Више

P R O G R A M I R A N J E Z A I N T E R N E T Lab. vježba 2 PROGRAMIRANJE ZA INTERNET Upute za laboratorijske vježbe (izradio: Marin Bugarić, Frano Re

P R O G R A M I R A N J E Z A I N T E R N E T Lab. vježba 2 PROGRAMIRANJE ZA INTERNET Upute za laboratorijske vježbe (izradio: Marin Bugarić, Frano Re P R O G R A M I R A N J E Z A I N T E R N E T Lab. vježba 2 PROGRAMIRANJE ZA INTERNET Upute za laboratorijske vježbe (izradio: Marin Bugarić, Frano Rezo) Uvod u HTML 1 Općenito o HTML-u HTML - Hyper Text

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: +389 2 3109191 Факс: +389 2 3220152 МБ: 6159559 ПИБ: МК4030006611118 www.реактив.цом.мк РЕАКТИВ КОНСАЛТИНГ ДОО Деспота Стефана 42/3/5, 11000

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language Niz (array) Nizovi Niz je lista elemenata istog tipa sa zajedničkim imenom. Redosled elemenata u nizovnoj strukturi je bitan. Konkretnom elementu niza pristupa se preko zajedničkog imena niza i konkretne

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odrediti njene krajeve. b) Odrediti sledeće skupove: -

Више

Microsoft PowerPoint - 1. Zend_1 - Instalacija frameworka

Microsoft PowerPoint - 1. Zend_1 - Instalacija frameworka Instalacija Zend framework-a Preuzimanje framework-a Sa zvaničnog sajta Zend-a, preuzeti jednu od verzija framework-a (sada koristiti verziju 1.12.0 ) http://framework.zend.com/downloads/latest Raspakivanje

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji Поједностављени поглед на задњи део компајлера Међурепрезентација (Међујезик IR) Избор инструкција Додела ресурса Распоређивање инструкција Инструкције циљне архитектуре 1 Поједностављени поглед на задњи

Више

Microsoft PowerPoint - C-4-1

Microsoft PowerPoint - C-4-1 Pregled iskaza u C-u Izraz; Iskaz dodele, serijski komponovani iskaz; blok Uslovni iskazi i izrazi; složeno grananje Iterativni iskazi Iskaz dodele Promena vrednosti a = Ψ; Izračunava vrednost izraza Ψ,

Више

Microsoft Word - CAD sistemi

Microsoft Word - CAD sistemi U opštem slučaju, se mogu podeliti na 2D i 3D. 2D Prvo pojavljivanje 2D CAD sistema se dogodilo pre više od 30 godina. Do tada su inženjeri koristili table za crtanje (kulman), a zajednički jezik komuniciranja

Више

Uputstvo za korištenje korisničkog web portala AC-U UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 1

Uputstvo za korištenje korisničkog web portala AC-U UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 1 UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 18 SADRŽAJ 1. PREDMET... Error! Bookmark not defined. 2. PODRUČJE PRIMJENE... 4 3. DEFINICIJE I REFERENTNI DOKUMENTI...

Више

Програмирај!

Програмирај! Листе Поред појединачних вредности исказаних бројем или ниском карактера, често је потребно забележити већи скуп вредности које су на неки начин повезане, као, на пример, имена у списку путника у неком

Више

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Preuzimanje i instalacija Iz Internet browser-a pristupiti adresi: www.mysql.com Kliknuti na link Downloads Kliknuti na link Community Kliknuti na

Више

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx SKENIRANJE KANALA Ukoliko već imate memorisane kanale, potrebno je da prije početka skeniranja izbrišete sve kanale, a to ćete uraditi na sljedeći način: Pritisnite dugme MENU na daljinskom upravljaču,

Више

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. Kanali...3 1.1 Upravo na TV-u...3 1.2 TV kanali...3 2. Pogledaj propušteno/7 dana unazad/premotavanje...4 3. Informacije o emisijama...8 4. Savjeti za otklanjanje

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

Microsoft PowerPoint - 13-Funkcije_2.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 13-Funkcije_2.ppt [Compatibility Mode] Osnove programiranja Funkcije - Metode Prenos parametara Po vrednosti Po referenci Po izlazu Sadržaj Opseg važenja promenljive u drugim strukturama Rekurzije Prenos parametara Metoda može vratiti isključivo

Више

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St 4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу Stavke_računa која ће разрешити проблем везе типа N:N

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

Microsoft PowerPoint - 02_HTML_2.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 02_HTML_2.ppt [Compatibility Mode] HTML 2. deo dr Suzana Marković, dipl.ing. el. suzana.markovic@vps.ns.ac.rs Primer 1. Pokrenite program za obradu teksta Notepad i unesite sledeći kod: primer 1

Више

Upute - JOPPD kreiranje obrasca

Upute - JOPPD kreiranje obrasca Verzija uputa: 1.0 - JOPPD obrazac IPIS-PLAĆE, IPIS-UGOVORI O DJELU Ove upute će se još nadopunjavati, pa molim korisnike da redovito provjere da li imaju zadnje upute. Verzija uputa prikazana je na početku!

Више

Ekonomski fakultet u Osijeku Kolegij: Elektroničko i mobilno poslovanje Nositelj: prof. dr. sc. Branimir Dukić Zadaci za vježbe 7. JavaScript - zadaci

Ekonomski fakultet u Osijeku Kolegij: Elektroničko i mobilno poslovanje Nositelj: prof. dr. sc. Branimir Dukić Zadaci za vježbe 7. JavaScript - zadaci Ekonomski fakultet u Osijeku Kolegij: Elektroničko i mobilno poslovanje Nositelj: prof. dr. sc. Branimir Dukić Zadaci za vježbe 7. JavaScript - zadaci za vježbu Funkcija će prebrojati parne brojeve

Више

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language Deklaracija promenljivih Inicijalizacija promenljivih Deklaracija promenljive obuhvata: dodelu simboličkog imena promenljivoj i određivanje tipa promenljive (tip određuje koja će vrsta memorijskog registra

Више

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile Projektna dokumentacija Boostowski - mobile OPIS BUDUĆEG PROCESA - MOBILNA APLIKACIJA 00 Dobrodošli Ekran dobrodošlice je prvi ekran koji se prikazuje nakon ulaska u mobilnu aplikaciju. Na njemu je ispisana

Више

АКО НЕ ПОСТАНЕМО БОЉИ, ПОСТАЋЕМО ГОРИ

АКО НЕ ПОСТАНЕМО БОЉИ, ПОСТАЋЕМО ГОРИ ОШ БРАНКО МИЉКОВИЋ НИШ ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ РАЗРЕД ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО VI НАСТАВНА ТЕМА ИНТЕРАКТИВНА ГРАФИКА НАСТАВНА ЈЕДИНИЦА Коришћење модула SketchyPhysics за израду 3D анимација

Више

Primenjeno programiranje - Vežbe

Primenjeno programiranje - Vežbe VISOKA POSLOVNA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA NOVI SAD Primena integrisanih razvojnih alata Java i NetBeans IDE 7.0 vežba 9 i 10 Kreiranje desktop aplikacije sa konekcijom na bazu Pokrenuti NetBeans, u kartici

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Испит из Основа рачунарске технике - / (6.6.. Р е ш е њ е Задатак Комбинациона мрежа има пет улаза, по два за број освојених сетова тенисера и један сигнал који одлучује ко је бољи уколико је резултат

Више

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS formatu. Ključne pojedinosti Nanokinetik NeeS TOC Builder-a:

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin

Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin da gledate online filmove sa nasim prevodom i zato

Више

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 1 Секвенцијалне

Више

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language Obeležene petlje Obeležene petlje Obeležavanje petlje nekim identifikatorom omogućava da se programski tok usmeri na mesto u programu specificirano tim identifikatorom. Ako se iza naredbi break ili continue

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem

ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem Windows XP operativni sistem Ovaj dokument opisuje instalaciju USB ključa

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Inženjering informacionih sistema

Inženjering informacionih sistema Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Inženjering informacionih sistema Dr Ivan Luković Dr Slavica Kordić Nikola Obrenović Milanka Bjelica Dr Jelena Borocki Dr Milan Delić UML UML (Unified Modeling Language)

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

Microsoft Word - Lekcija 11.doc

Microsoft Word - Lekcija 11.doc Лекција : Креирање графова Mathcad олакшава креирање x-y графика. Треба само кликнути на нови фајл, откуцати израз који зависи од једне варијабле, например, sin(x), а онда кликнути на дугме X-Y Plot на

Више

Microsoft PowerPoint - OOPpredavanja05 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - OOPpredavanja05 [Compatibility Mode] OBJEKTNO ORIJENTISANO PROGRAMIRANJE PREDAVANJE 5 OBJEKTI U INTERAKCIJI Miloš Kovačević Đorđe Nedeljković 1 /25 OSNOVNI KONCEPTI - Abstrakcija - Modularizacija - Objektne reference - Klasni dijagram - Objektni

Више

Microsoft PowerPoint - 13 PIK (Mentor Graphic ASIC).ppt

Microsoft PowerPoint - 13 PIK (Mentor Graphic ASIC).ppt Projektovanje integrisanih kola Delimično projektovanje po narudžbini Sadržaj: Sadržaj: I. I. Uvod Uvod - sistem projektovanja II. II. CMOS Analiza Proces kola primenom računara III. III. Potpuno Optimizacija

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VII Korisnički interfejs S A D R Ž A J 7.1 Kreiranje korisn.interfejsa putem pogleda 7.2 Iterakcija korisnika sa pogledima 7.3 ProgressBar kontrola 7.4 TimePicker pogled 7.5 DatePicker pogled 7.6 ListView

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 На основу члана 55. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/ 2005-68/2015) и Члана 9. став 3. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета у Нишу број 8/2014) Сенат Универзитета

Више

Programski jezici i strukture podataka 2018/2019. Programski jezici i strukture podataka Računarske vežbe vežba 10 Zimski semestar 2018/2019. Studijsk

Programski jezici i strukture podataka 2018/2019. Programski jezici i strukture podataka Računarske vežbe vežba 10 Zimski semestar 2018/2019. Studijsk Programski jezici i strukture podataka Računarske vežbe vežba 10 Zimski semestar 2018/2019. Studijski program: Informacioni inženjering Informacioni inženjering 1 Rekurzivne funkcije Binarna stabla Informacioni

Више

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode] 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i obrađuje unutar procesora naziva se: a) radni takt b) procesorski kod c) procesorska reč d) procesorski takt 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i

Више

Crna Gora Uprava za šume Broj : 2446 Pljevlja, godine U G O V O R O KORIŠĆENJU ŠUMA U DRŽAVNOJ SVOJINI PRODAJOM DRVETA U DUBEĆEM STANJU, U

Crna Gora Uprava za šume Broj : 2446 Pljevlja, godine U G O V O R O KORIŠĆENJU ŠUMA U DRŽAVNOJ SVOJINI PRODAJOM DRVETA U DUBEĆEM STANJU, U Crna Gora Uprava za šume Broj : 2446 Pljevlja, 02.04.2019. godine U G O V O R O KORIŠĆENJU ŠUMA U DRŽAVNOJ SVOJINI PRODAJOM DRVETA U DUBEĆEM STANJU, U 2019. GODINI i z e đ u: 1. VLADE CRNE GORE, Uprava

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation III Razvoj Android aplikacija S A D R Ž A J 3.1 Razvoj Android aplikacija 3.2 Razvojno okruženje Android aplikacija 3.3 Instalacija JDK 3.4 Instalacija Eclipse 3.5 Instalacija Android SDK 3.6 Dodatna podešavanja

Више

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije tada ne trebate otvoriti račun. Za one koji se prvi put

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више