PowerPoint Presentation

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PowerPoint Presentation"

Транскрипт

1 METABOLIZAM UGLJENIH HIDRATA

2 KATABOLIZAM. ANABOLIZAM

3 KATABOLIZAM. ANABOLIZAM

4

5

6

7

8

9

10

11 Transport glukoze u ćelije

12

13

14

15 Glukoza je univerzalni izvor energije za naše ćelije. U svakoj ćeliji u ljudskom organizma moguće je da nastane ATP u procesu glikolize, u kojem dolazi do oksidacije glukoze do piruvata. Značaj glikolize u ukupnom raspolaganju hranljivim materijama se odnosi na dostupnost glukoze u krvi, kao i na mogućnosti da u glikolizi nastaje ATP kako u prisustvu tako i u odsustvu O 2. Glukoza je najzastupljeniji šećer u našoj ishrani i šećer koji cirkuliše krvlju i omogućava da sve ćelije imaju stalno dopremanje hranljivih materija. Neka tkiva, kao što je npr. mozak zavise od glukoze kao isključivog izvora energije.

16 Izvori glukoze za glikolizu su glukoza uneta hranom, dobijena razgradnjom glikogena i glukoza iz krvi. UH čine više od 50% energije u našem režimu ishrane, a najzastupljenija je glukoza. Ostali monosharidi se prevode u međuproizvode glikolize a potom oksiduju. Glikoliza ima ulogu i u obezbeđivanju prekursora za biosintetske puteve (sinteza MK, ribozo-5-fosfata i AK) U složenom procesu oksidacije ugljenih hidrata, glikoliza čini prvi, anaerobni deo. Drugi deo je oksidativna dekarboksilacija piruvata u acetil-coa, a poslednji segment u nizu je oksidacija ugljenika iz acetil grupe u ciklusu trikarboksilnih kiselina (ciklus TCA). Na taj način glikoliza je uvod u aerobnu oksidaciju ugljenih hidrata u ćeliji; krajnji primalac vodonika (oduzetog iz glukoze) je kiseonik.

17

18 GLIKOLIZA

19 Zbirni pregled glikolize i ciklusa trikarboksilnih kiselina Glikoliza omogućava oksidaciju glukoze u uslovima sa ili bez O 2. U uslovima prisustva O 2, piruvat dobijen u glikolizi se oksiduje do CO 2 u ciklusu TCA (pri čemu ATP nastaje prenosom redukcionih ekvivalenata u lancu prenosilaca elektrona i oksidativnoj fosforilaciji). U anaerobnim uslovima (ćelije bez mitohondrija, naglo smanjenje dotoka O 2 ćelijama) piruvat se prevodi u laktat, uz reoksidaciju NADH, a ATP nastaje u procesu oksidacije na nivou supstrata.

20

21 Glikolizu sačinjavaju 2 faze: pripremna i faza u kojoj se dobija energija (SVAKA FAZA TRAJE PO 5 CIKLUSA). Prvih pet reakcija čine pripremnu fazu, u kojoj nastaju dva mola gliceraldehid- 3-fosfata iz jednog mola glukoze, uz utrošak 2 mola ATP-a.

22 Pripremna faza

23 Sudbine glukozo-6-fosfata Fosforilacijom se glukoza zarobljava u ćeliji i reakcija je pod unutarćelijskim uslovima bespovratna. I druge heksoze (D-galaktoza, D-fruktoza i D- manoza), nakon fosforilacije, mogu da uđu u pripremnu fazu glikolize. Od glukozo-6-p se granaju metabolički putevi, jer je ovaj molekul prekursor praktično svakog puta glukoze (glikoliza, pentozni put, sinteza glikogena, sinteza glukuronske kiseline i aminošećera). Takođe ovaj molekuli i nastaje u nekim metaboličkim putevima (razgradnja glikogena, glukoneogeneza). Ćelijska membrana nepropusna za fosforne estre šećera, samo jetra i bubreg imaju glc-6-fosfatazu koja otpušta slobodnu glc u krv.

24 Postoji nekoliko izoenzima heksokinaze, koji katališu fosforilaciju glukoze. Većina ih ima visok afinitet za glukozu (Km<0,1 mmol/l), i inhibisani su proizvodom reakcije, glukozo-6-fosfatom Heksokinaza D (ili tip IV, glukokinaza), najzastupljeniji izoenzim u hepatocitima, ima znatno manji afinitet za glukozu od drugih heksokinaza i katališe fosforilaciju heksoza u heksozo- 6-fosfat. Ovakve karakteristike različitih izoenzima heksokinaze imaju za posledicu da: (i) porast glikemije dovodi do povećanja brzine fosforilacije glukoze u jetri (ii) u tkivima u kojima su prisutni izoenzimi heksokinaze sa velikim afinitetom za supstrat, fosforilacija glukoze postoji čak i u uslovima relativno niske koncentracije glukoze u krvi, što je od velikog značaja za ćelije koje u potpunosti zavise od glukoze kao izvora energije (mozak).

25 Oksidacija gliceraldehid-3-fosfata KLJUČNI DIO GLIKOLIZE O H C C H OH CH 2 OPO NAD + Pi GAPDH O H C C OPO 3 2- OH + NADH + H + CH 2 OPO 3 2- Gliceraldehid- 3-fosfat (GAP) 1,3-Difosfoglicerat (1,3-DPG) Stvaranje prvog visokoenergetskog jedinjenja, 1,3 bisfosfoglicerat (DPG). Nastaje redukovani NADH+H (respiratorni lanac) i mjesto odakle se glikoliza nastavlja u anaerobnim uslovima, kada redukovani NAD predaje 2 H, E laktata dehidrogenazi, koja piruvat prevodi u LAKTAT.

26 Faza dobijanja energije - oksidacija i fosforilacija na nivou supstrata Regeneracija NAD + : - u laktat dehidrogenaznoj reakciji, - prenošenjem redukcionih ekvivalenata u mitohondrije mehanizmima povratnog transporta.

27

28

29 Sudbine piruvata Piruvat se, u aerobnim uslovima, oksidativnom dekarboksilacijom prevodi u acetil-coa, koji ulazi u ciklus trikarboksilnih kiselina (ciklus TCA). Potpuna oksidacija glukoze do CO2 i H2O daje 29,5-38 molekul ATP-a po molekulu glukoze. U anaerobnom uslovima, piruvat se redukuje u laktat, čime se obezbjeđuje oksidacija NADH+H + i dalje odvijanje glikolize.

30

31 Sudbina laktata Laktat oslobođen u glikolizi, prihvataju ćelije drugih tkiva (jetra, srčani i skeletni mišić), gdje se oksiduje ponovo u piruvat. U jetri, piruvat je prekursor u glukoneogenezi. U ostalim tkivima laktat se oksiduje u piruvat, koji se dalje oksiduje u ciklusu TCA.

32

33 Šećer sa 5C pentoze 2,3-bisfosfoglicerat serin alanin glukoza Glukozo-6-P 1,3-bisfosfoglicerat 3-fosfoglicerat piruvat Acetil-CoA TCA ciklus OSTALE ULOGE GLIKOLIZE Glicerol-P MK TAG Glikoliza obezbeđuje i prekursore za neke biosintetske puteve (najviše u jetri): Sinteza nukleotida Ostali šećeri (npr. UDPglukoza, manoza, sijalinska kiselina itd. Aminokiseline Triacilgliceroli 2,3 bisfosfoglicerat Glutamat i druge AK

34 Regulacija enzima glikolize Enzimi heksokinaza, fosfofruktokinaza 1 i piruvat kinaza kontrolišu brzinu metaboličkog protoka u glikolizi, jer katališu reakcije koje su pod fiziološkim uslovima nepovratne (DG<0), te se smatraju regulatornim enzimima glikolize. Najvažniji regulatorni korak u glikolizi je reakcija pretvaranja fruktozo- 6-fosfata u fruktozo-1,6-bisfosfat, koju katališe fosfofruktokinaza 1 (PFK 1). Aktivnost ovog enzima uglavnom je kontrolisana alosteričkim efektorima. Uopšteno uzevši, može se reći da brzina glikolize u ćeliji zavisi od: energetskog statusa ćelije (ATP, AMP, Pi) kada je nivo ATP-a visok, glikoliza je inhibirana i obrnuto; unutrašnje sredine ćelije (ph); dostupnosti alternativnih izvora energije u vidu masnih kiselina ili ketonskih tela (čijom razgradnjom se dobija acetil-coa, koji u reakciji sa oksalacetatom daje citrat) dovoljna količina supstrata ulazi u ciklus TCA i glikoliza je inhibirana; odnosa insulin/glukagon u krvi (od koga zavisi koncentracija fruktozo- 2,6-bisfosfata, kao i aktivnost piruvat kinaze);

35 KREBSOV CIKLUS

36 Krebsov ciklus je amfibolički metabolički put u celini smešten u mitohondrijama Supstrat za ovaj ciklus je acetil CoA; najveći deo nastaje oksidativnom dekarboksilacijom piruvata nastalog u glikolizi pod dejstvom PDH kompleksa Nastali redukcioni ekvivalenti najvažniji izvor elektrona za lanac prenosilaca elektrona Potpunom oksidacijom 1 molekula glukoze u glikolizi, Krebsovom ciklusu i lancu prenosalaca elektrona dobija se 29,5-38 ATP, zavisno od toga kojim sistemom povratnog transporta se redukcioni ekvivalenti prebacuju iz citosola u mitohondrije.

37

38

39

40

41

42 Niz međuproizvoda ovog ciklusa su početna jedinjenja u sintezi aminokiselina, hema ili steroida. Anaplerotski putevi obezbeđuju da, uprkos uključivanju u druge puteve, koncentracija međuproizvoda Krebsovog ciklusa unutar mitohondrija bude uglavnom konstantna.

43

44

45

46

47

48

49 Niz međuproizvoda ovog ciklusa su početna jedinjenja u sintezi aminokiselina, hema ili steroida. Anaplerotski putevi obezbeđuju da, uprkos uključivanju u druge puteve, koncentracija međuproizvoda Krebsovog ciklusa unutar mitohondrija bude uglavnom konstantna.

50

51

52 REGULACIJA CTK Ključni enzimi u regulaciji CTK su: 1. CITRAT SINTAZA 2. IZOCITRAT DEHIDROGENAZA 3. ALFA KETOGLUTARAT DEHIDROGENAZA 4. MALAT DEHIDROGENAZA Ovo su alosterni enzimi produktima reakcije se aktiviraju ili inhibiraju

53 PENTOZNI PUT

54 Heksozo-monofosfatni put (pentozo-fosfatni put) Alternativni put metabolizma glukoze koji nema značajniju ulogu u energetskom metabolizmu. Supstrat je glukozo-6-fosfat. Osnovni značaj: 1. Stvaranje prekursora za procese biosinteze i to redukovanog NADPH+ (neophodan za reduktivne biosinteze - npr masnih kiselina, holesterola, redukcije glutationa) 2. Stvaranje riboza (neophodnih za sintezu RNK i DNK), 3. POVEZUJE METABOLIZAM MONOSAHARIDA SA RAZLIČITIM BROJEM C atoma.

55 Oksidativna faza

56 Ne-oksidativna faza Ribulozo 5 fosfat glicerinaldehid 3 fosfat Fruktozo 6 fosfat

57 Kontrola heksozo-monofosfatnog puta Reakcije oksidacije glukozo-6- fosfata i 6-fosfo-glukonata su reakcije ovog puta u koje su pod fiziološkim uslovima ireverzibilne. Koncentracija glukozo-6-fosfata u citoplazmi je dovoljna za zasićenje enzima. Odnos NADP+/NADPH je u zdravoj ćeliji oko 0,01. Stoga brzina celog puta zavisi od brzine oksidacije NADPH+H + u NADP +, odnosno, indirektno, od brzine procesa reduktivnih biosinteza. Stoga je i brzina odvijanja ovog metaboličkog puta najveća u masnom tkivu i jetri. U uslovima povećanih potreba ćelije za NADPH (fagocitoza, oksidativni stres) ovaj metabolički put se intenzivira.

58 Uloga heksozomonofosfatnog puta u dobijanju NADPH

59 Uronski put Uronski put nema energetski značaj ali ima u sintezi GLUKURONSKE KISELINE, potrebne za konjugaciju steroidnih hormona, bilirubina, lijekova, ksenobiotik - DETOKSIKACIJA. Ključni enzim UDP-glukozodehidrogenaza.

60 METABOLIZAM GLIKOGENA

61 Glikogen je homopolimer glukoze, oblik u kojem se ugljeni hidrati čuvaju u životinja (životinjski skrob). Čuvanjem glukoze u obliku glikogena omogućeno je da se velike količine glukoze deponuju u ćeliji, a da se pritom ne poveća intracelularni osmotski pritisak. Prisutan je u većini tipova ćelija. Sastoji se od glukoznih jedinica, međusobno povezanih α-1,4 glikozidnim vezama, i α -1,6 glikozidnim vezama grananja, koja se javljaju na otprilike svakih 9 do 11 glukoznih jedinica. Najveći dio glikogena je uskladišten u jetri i skeletnim mišićima.

62 Struktura glikogena Glikogen se sastoji od glukoznih jedinica međusobnio povezanih 1.4 i 1,6 glikozidnom vezama. Razgranata struktura omogućava veoma brzu razgradnju i sintezu pošto enzimi mogu djelovati istovremeno na više lanaca sa puno neredukujućih krajeva. U tkivima, glikogen je prisutan u obliku čestica koje sačinjava polimer veoma velike molekulske mase ( ). Enzimi odgovorni za procese sinteze i razgradnje, kao i neki od regulatornih enzima, nalaze se na površini čestica glikogena.

63 Sinteza UDP-glukoze Sinteza glikogena je proces koji zahteva energiju. Glikogen se sintetiše iz glukoze, koja se mora prevesti u tzv. aktivirani oblik glukoze, uridin difosfat glukozu (UDPglukozu). Aktivisani oblik glukoze neophodan je u sintezi glikogena, glikolipida i glikoproteina. Reakciju katališe glukozo-1-fosfat uridiltransferaza. UDP -glukoza U ovoj reakciji se oslobađa pirofosfat, koji hidrolizuje na dva neorganska fosfata pod dejstvom pirofosfataze.

64 Sinteza glikogena Glikogen sintaza katališe prenos glikozilnog dela UDP-glukoze na polisaharidni niz u molekulu glikogena, pri čemu se uspostavlja glikozidna veza između C1 aktivisanog šećera i C4 glikozilne grupe na rastućem lancu glikogena. Glikogen sintaza katališe dodavanje glukoznih ostataka na polisaharidni niz koji sadrži više od 4 glukozne jedinice. To znači da je za sintezu glikogena neophodna tzv. POČETNICA (maja). Najčešće je ova početnica postojeći molekul glikogena, jer pod fiziološkim uslovima gotovo nikada ne dolazi do potpune razgradnje glikogena.

65 Kada se u nizu nađe 11 ili više glukoznih ostataka, jedan oligomer dužine 6-8 ostataka se prenosi sa neredukujućeg kraja lanca i vezuje a-1,6 vezom za jedan od glukoznih ostataka u prvobitnom lancu. Ova grananja nastaju dejstvom enzima grananja amilo-(1,4 1,6) transglukozidaza (sinonim: glikozil 4:6 transferaza), koji raskida a-1,4 vezu na jednom mestu i dovodi do formiranja a- 1,6 veze, čime nastaje nova bočna grana u glikogenskom lancu. Tako se dobija veoma razgranat molekul, u kojem se na svakih jedinica odvaja nova grana.

66 Sinteza glikogena je moguća i u slučaju nedostatka postojećeg molekula glikogena kao tzv. početnice, zahvaljujući proteinu glikogeninu. Ovaj protein, koji čine 332 amino kiseline, ima osobinu da za tirozil ostatak (tačnije, njegovu fenolnu grupu) veže glukozu preko C1 veze (autoglikozilacija), pri čemu je davalac glukoze UDPglukoza. Zatim sledi autokatalitičko vezivanje novih 8 glikozilnih jedinica. Nakon dodavanja ovog polisaharidnog niza, glikogen sintaza može prepoznati ovu celinu kao početnicu, koja je supstrat za ovaj enzim. Glikogen sintaza je aktivna samo ako je vezana za glikogenin u trenutku kada izgubi kontakt sa ovim proteinom (koji se nalazi u jezgru čestice glikogena), enzim prestaje da ispoljava katalitičko dejstvo.

67 GLIKOGENOLIZA - Razgradnja glikogena Glikogen fosforilaza katališe fosforolitičko odvajanje glukoznih ostataka sa neredukujućih krajeva molekula glikogena i nastaje glukozo-1-fosfat, pri čemu fosfatna grupa potiče iz neorganskog fosfata (a ne iz ATP-a). Nastali glukozo-1-fosfat se zatim u fosfoglukomutaznoj reakciji prevodi u glukozo-6- fosfat. U jetri, dejstvom glukozo-6- fosfataze, glukozo-6-fosfat hidrolizuje na slobodnu glukozu (koja izlazi iz ćelije i prelazi u krv) i fosfat.

68 Četiri glukozne jedinice neposredno uz mesto grananja uklanjaju se dejstvom enzima odgranjavanja (enzima kresanja), koji deluje i kao glikozil 4:4 transferaza i kao a-1,6 glukozidaza. Fosforilaza Transglukozidaza

69 U osnovi, glikogen jetre ima pufersku ulogu u održavanju glikemije između obroka i u toku noćnog odmora. Sadržaj glikogena u jetri obezbeđuje održavanje normoglikemije za sati. Ova rezerva glukoze se veoma brzo stvara i razgrađuje i efikasno reaguje i na veoma male promjene u koncentraciji glukoze u krvi. Glikogen koji se nalazi u mišićima ne može da se koristi za povečanje glikemije, jer mišići ne sadrže glukozo-6-fosfatazu. Time je onemogućena defosforilacija glukozo-6-fosfata u ćeliji, i glukoza ne može da pređe u cirkulaciju. Međutim, glikogen iz mišića može da učestvuje u regulaciji glikemije indirektno, preko laktata, koji se oslobađa iz mišića i jedan je od supstrata za glukoneogenezu u jetri (Korijev ciklus). Takođe, obzirom na veliki kapacitet mišića za sintezu glikogena, višak glukoze u krvi može veoma brzo da se deponuje u mišićnom glikogenu, čime dolazi do snižavanja koncentracije glukoze u krvi.

70 Enzimi koji regulišu metabolizam glikogena Aktivnost ključnih enzima sinteze i razgradnje glikogena je recipročno regulisana, kovalentnom modifikacijom (fosforilacija/defosforilacija) i alosteričkim efektorima. Glikogen sintaza i glikogen fosforilaza su regulisani kovalentnom modifikacijom (fosforilacija/defosforilacija). Hormoni (insulin, glukagon) utiču na metabolizam glikogena u jetri menjajući stanje fosforilacije glikogen fosforilaze i glikogen sintaze. Tako npr. glukagona i insulina (gladovanje) aktivira camp zavisnu fosforilacionu kaskadu, i aktivaciji fosforilaze i inaktivaciji sintaze.

71 Efekti hormona na metabolizam glukogena u jetri Glukagon aktivira fosforilacionu kaskadu (aktivacija fosforilaze b u fosforilazu a, inhibicija sintaze različitim kinazama, inaktivacija fosfataza) Insulin najvažniji regulator metabolizma glikogena u jetri (aktivacija fosfataza, aktivacija fosfodiesteraze) Koncentracija glukoze u krvi (alosterički efektor koji inhibira fosforilazu a) Kateholamini

72 Glukoneogeneza Glukoneogeneza podrazumeva sintezu glukoze iz tro- i četvorougljeničnih (uglavnom neugljenohidratnih) prekursora. Glukoza je nezamenljiv izvor energije za mnoge tipove ćelija (nervne ćelije, eritrocite, srž bubrega, sočivo i rožnjaču oka, testise i niz drugih tkiva), kao i jedini izvor energije za skeletne mišiće u uslovima intenzivne mišićne aktivnosti i prekursor za sintezu laktoze. Takođe, glukoza je neophodna za održavanje potrebnih koncentracija međuproizvoda ciklusa trikarboksilnih kiselina. Rezerve glukoze (glikogen u jetri, telesne tečnosti) dovoljne su približno za jedan dan potrošnje. U uslovima nedovoljnog unosa ugljenih hidrata, glukoza se, procesom glukoneogeneze, sintetiše prvenstveno u jetri, i manjim delom u bubrezima. U periodu između obroka, potrebno je da dođe do sinteze glukoze iz neugljenohidratnih prekursora da bi se održao nivo glukoze u krvi.

73

74 Poreklo prekursora glukoneogeneze

75

76 Piruvat ne može preći u fosfoenolpiruvat reakcijom koja je identična, ali suprotnog smera piruvat kinaznoj reakciji iz glikolize, jer je reakcija koju katališe piruvat kinaza nepovratna pod unutarćelijskim uslovima. U procesu glukoneogeneze, piruvat prelazi u fosfoenolpiruvat putem dve uzastopne reakcije: Prvu reakciju katališe enzim piruvat karboksilaza u prisustvu ATP-a, i piruvat prelazi u oksalacetat. Ova reakcija se odvija u unutrašnjosti mitohondrija (u mitosolu). Kada oksalacetat iz mitosola pređe u citosol, dolazi do njegove istovremene dekarboksilacije i fosforilacije (enzim fosfoenolpiruvat karboksikinaza) i nastaje fosfoenolpiruvat. Za odvijanje ove reakcije kao izvor energije i fosfata služi GTP. Ukupna reakcija kojom se zaobilazi piruvat kinaza je stoga Piruvat + ATP + GTP + H 2 O fosfoenolpiruvat + ADP + GDP + P i + 2H + I ostale reakcije glikolize koje su nepovratne pod unutarćelijskim uslovima (fosforilacija glukoze i fosforilacija fruktozo-6-fosfata), u glukoneogenezi se odvijaju na potpuno različit način i pod uticajem različitih enzima (glukozo- 6-fosfataza; glukozo-6-bisfosfataza). Ujedno, ove reakcije su i mesta preko kojih su glikoliza i glukoneogeneza recipročno kontrolisane, tj. unutarćelijski uslovi koji pospešuju glikolizu istovremeno inhibiraju glukoneogenezu i obratno.

77 Regulacija glukoneogeneze 1. Dostupnost supstrata (glicerol, laktat, AK) 2. Aktivnost ključnih enzima

78 ENERGETSKI BILANS GLUKONEOGENEZE U toku glukoneogeneze, potrebno je da se utroši 6 energijom bogatih veza, da bi se sintetisao jedan molekul glukoze (2 ATP u karboksilaciji piruvata, 2 GTP u prevođedju oksalacetata u PEP i 2 ATP u fosforilaciji 3-fosfoglicerata). U uslovima između obroka, energija za glukoneogenezu se obezbeđuje iz beta-oksidacije masnih kiselina.

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

CITRIC ACID CYCLE

CITRIC ACID CYCLE CIKLUS TRIKARBOKSILNIH KISELINA regulacija Ciklus trikarboksilnih kiselina Amfibolički metabolički put u celini smešten u mitohondrijama. Najvažniji put za oksidaciju acetil-coa, koji je supstrat za ovaj

Више

БИОХЕМИЈА ФАКУЛТЕТ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА КРАГУЈЕВАЦ ПРВИ БЛОК ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015.

БИОХЕМИЈА ФАКУЛТЕТ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА КРАГУЈЕВАЦ ПРВИ БЛОК ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015. БИОХЕМИЈА ПРВИ БЛОК ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015. Предмет: БИОХЕМИЈА Предмет се вреднује са 3 ЕСПБ. Недељно има 2 часа активне наставе (1 час предавања и 1 час за рад у малој групи).. НАСТАВНИЦИ

Више

Microsoft PowerPoint - 14obk-s11a-uvod u metabolizam

Microsoft PowerPoint - 14obk-s11a-uvod u metabolizam Seminar 11a Uvod u metabolizam Boris Mildner Rješenja zadaće 10. 1. D 11. D 2. B 12. B 3. B 13. C 4. A 14. A 5. A 15. B 6. B 16. B 7. D 17. D 8. A 18. B 9. C 19. D 10. B 20. D 1 1. Koji enzim u želucu

Више

БИОХЕМИЈА МЕТАБОЛИЗАМ И ФУНКЦИЈА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019.

БИОХЕМИЈА МЕТАБОЛИЗАМ И ФУНКЦИЈА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. БИОХЕМИЈА МЕТАБОЛИЗАМ И ФУНКЦИЈА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. Предмет: БИОХЕМИЈА Предмет се вреднује са 15 ЕСПБ. Укупно има 10 часова активне наставе (5 часова предавања и 5 часова вежби недељно).

Више

МЕТАБОЛИЗАМ И ФУНКЦИЈА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА БИОХЕМИЈА школска 2012/2013.

МЕТАБОЛИЗАМ И ФУНКЦИЈА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА БИОХЕМИЈА школска 2012/2013. МЕТАБОЛИЗАМ И ФУНИЈА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА БИОХЕМИЈА школска 2012/2013. Предмет: БИОХЕМИЈА Предмет се вреднује са 15 ЕСПБ бодова. Укупно има 150 часова активне наставе (5 часова предавања и 5 часова вежби

Више

Хемијски састав ћелије *Подсетник Хемијски елемент је супстанца која се, хемијском реакцијом, не може претворити удругу супстанцу. Најмањи део хемијск

Хемијски састав ћелије *Подсетник Хемијски елемент је супстанца која се, хемијском реакцијом, не може претворити удругу супстанцу. Најмањи део хемијск Хемијски састав ћелије *Подсетник Хемијски елемент је супстанца која се, хемијском реакцијом, не може претворити удругу супстанцу. Најмањи део хемијског елемента који задржава његове особине је атом. Хемијско

Више

Metabolizma lipida

Metabolizma lipida Metabolizma lipida Dr sci med Snežana Pantović Kao izvori energije mogu biti u potunosti zamenjeni ugljenim hidratima i proteinima. Energetska uloga masti Masti su osnovni vid deponovane energije. Imaju

Више

Enzimi

Enzimi ENZIMI 2018/2019 Enzimi su biološki aktivni proteini koji katalitički ubrzavaju hemijske procese u živom organizmu Sinteza u ćelijama funkcija u ćelijama Sekretiraju se u neaktivnom obliku (proteaze i

Више

Školsko natjecanje, 1.r.,2011

Školsko natjecanje, 1.r.,2011 REPUBLIKA HRVATSKA ŠKOLSKO NATJECANJE IZ BIOLOGIJE 0. 3. skupina (. razred gimnazije) Ukupan broj bodova: Zaporka natjecatelja: Broj postignutih bodova: Postotak riješenosti testa: Potpisi članova povjerenstva:..

Више

BELANČEVINE MLEKA

BELANČEVINE MLEKA ENZIMI Dr Radoslava Savić Radovanović, docent Enzimi u mleku Endogeni enzimi (enzimi koji potiču iz mlečne žlezde) Poreklom iz ćelija mlečne žlezde, Poreklom iz somatskih ćelija Enzimi poreklom iz mikroorganizama.

Више

PSIHIJATRIJA

PSIHIJATRIJA БИОХЕМИЈА Предмет се изучава у трећем блоку и рeализује се кроз 8 часова предавања и других облика наставе,, 2 часа практичних вежби и 225 часова самосталног рада студента у току семестра. Предмет носи

Више

OSNOVI ENZIMOLOGIJE

OSNOVI ENZIMOLOGIJE OSNOVI ENZIMOLOGIJE DIO 2 Bioregulatori Mnogi biohemijski procesi u organizmu zavise od strukture i funkcije specifičnih molekula koji se nalaze u deliji. Neki od njih su nazvani bioregulatorima. To su

Више

Mitohondriji i kloroplasti Stanično disanje Fotosinteza Evolucija metaboličkih reakcija

Mitohondriji i kloroplasti Stanično disanje Fotosinteza Evolucija metaboličkih reakcija Mitohondriji i kloroplasti Stanično disanje Fotosinteza Evolucija metaboličkih reakcija Proizvodnja i kontrola metaboličke energije središnja je aktivnost svake stanice i osnovni put metabolizma energije

Више

Zadaci

Zadaci Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu Prijemni ispit, 30. jun 2013. godine Test iz hemije Ime i prezime:. Redni broj prijave:. Napomena: Test raditi isključivo plavom ili crnom hemijskom olovkom. Vreme

Више

Microsoft Word - Biologija za konkurs 2018

Microsoft Word - Biologija za konkurs  2018 ПРИПРЕМНА ТЕСТ ПИТАЊА ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ У ВИСОКОЈ MEДИЦИНСКОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ ШКОЛСКА 2019/20 1. Пол човека зависи од: а) фактора унутрашње средине б) јајне ћелије

Више

Naziv kolegija Biokemija i fiziologija domaćih životinja Kod kolegija Studijski program Ciklus ECTS vrijednost boda: Godina Diplomski studij zootehnik

Naziv kolegija Biokemija i fiziologija domaćih životinja Kod kolegija Studijski program Ciklus ECTS vrijednost boda: Godina Diplomski studij zootehnik Naziv kolegija Biokemija i fiziologija domaćih životinja Kod kolegija Studijski program Ciklus ECTS vrijednost boda: Godina Diplomski studij zootehnika Studija 6 Semestar I Broj sati po semestru (p+v+s)

Више

MEHANIZAM DJELOVANJA ALKOHOL DEHIDROGENAZE

MEHANIZAM DJELOVANJA ALKOHOL DEHIDROGENAZE MEHANIZAM DJELOVANJA ALKOHOL DEHIDROGENAZE Viktorija Medvarić Skupina oksidoreduktaza (E.C. 1.1.1.1) Koenzim NAD(P)H Interkonverzija alkohola u aldehid/keton U arhejama, bakterijama i eukariotima Tip I,

Више

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ -

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - РАДНО - ПРИРЕДИО: ДОЦ. ДР АЛЕКСАНДАР МИЛЕТИЋ SADRŽAJ

Више

Šifra modula UFŽ 313 Fakultet PMF A. OPĆI PODACI Modul UPOREDNA FIZIOLOGIJA ŽIVOTINJA NASTAVNI PROGRAM Fakultet Prirodno-matematički Odsjek Biologija

Šifra modula UFŽ 313 Fakultet PMF A. OPĆI PODACI Modul UPOREDNA FIZIOLOGIJA ŽIVOTINJA NASTAVNI PROGRAM Fakultet Prirodno-matematički Odsjek Biologija Šifra modula UFŽ 313 Fakultet PMF A. OPĆI PODACI Modul UPOREDNA FIZIOLOGIJA ŽIVOTINJA NASTAVNI PROGRAM Fakultet Prirodno-matematički Odsjek Biologija Smjer Biohemija i fiziologija Semestar VI Naziv modula

Више

Virusi

Virusi Najniži stupanj organizacije živih sistema Metabolički inertni van žive ćelije Acelularni organizmi - obligatni intracelularni paraziti (koriste raspoložive enzime i strukture žive ćelije) Veličina: 20-300

Више

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati UGLJIKOHIDRATI 1 Ugljikohidrati Ugljikohidrati su vrlo rasprostranjeni u prirodi i imaju višestruke biološke uloge: strukturni elementi: npr. celuloza u biljnom svijetu, čine 75% čvrstog biljnog materijala

Више

Microsoft Word - INFORMATOR ZA STUDENTE I GODINE STOMATOLOGIJE.doc

Microsoft Word - INFORMATOR ZA STUDENTE I GODINE STOMATOLOGIJE.doc INFORMATOR ZA PREDMET BIOHEMIJA ZA STUDENTE I GODINE STOMATOLOGIJE (ŠKOLSKA 2012/2013.) IZVOD IZ NASTAVNOG PLANA I PROGRAMA I GODINE Predmet I semestar II semestar Teorijska nastava Praktična nastava Ukupno

Више

Departman za biomedicinske nauke Studijski program: Sport i fizičko vaspitanje Predmet: Fiziologija 3+2 Literatura: Radovanović. Fiziologija za studen

Departman za biomedicinske nauke Studijski program: Sport i fizičko vaspitanje Predmet: Fiziologija 3+2 Literatura: Radovanović. Fiziologija za studen Departman za biomedicinske nauke Studijski program: Sport i fizičko vaspitanje Predmet: Fiziologija 3+2 Literatura: Radovanović. Fiziologija za studente sporta. fakultet za sport i fizičko vaspitanje,

Више

Microsoft Word - test pitanja pripremna docx

Microsoft Word - test pitanja pripremna docx CITOLOGIJA 1 Biološka disciplina koja se bavi proučavanjem organizacije ćelije se naziva: a. histologija b. genetika c. citologija d. ornitologija 2 Osnovna gradivna i funkcionalna jedinica živih bića

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Enzimi Biohemijske reakcije su reakcije koje se odvijaju u živim organizmima. Poznavanje ovih pojava preduslov su za razumjevanje procesa koji se odvijaju in vivo. Kinetika kojom opisujemo procese u živom

Више

Microsoft PowerPoint - Homeostaza makroelemenata [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Homeostaza makroelemenata [Compatibility Mode] dr Danijela Kirovski, vanredni profesor Katedra za fiziologiju i biohemiju Fakultet veterinarske medicine KOLIKO IMA ELEMENATA U ORGANIZMU? Preko 20 elemenata (neorganskih materija) Ugljenik, kiseonik,

Више

Microsoft Word - PRIJEMNI ISPIT DOC

Microsoft Word - PRIJEMNI  ISPIT DOC Универзитет у Бања Луци Бања Лука, 2009.г. ОЈ Природно-математички факултет Студијски програм Екологија и заштита животне средине Име и презиме кандидата: ПРИЈЕМНИ ИСПИТ БИОЛОГИЈА Заокружите слово испред

Више

FARMAKOKINETIKA

FARMAKOKINETIKA FARMAKOKINETIKA FARMAKOKINETIKA Peroralna primjena Per os najčešći, najjednostavniji, najjeftiniji, najbezbolniji Dezintegracija i disolucija Sublingvala, rektalna primjena Fenomen prvog prolaska Parenteralna

Више

Microsoft PowerPoint - Polni hormoni 14 [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Polni hormoni 14 [Read-Only] [Compatibility Mode] POLNI HORMONI Prof dr Danijela Kirovski Katedra za fiziologiju i biohemiju Fakultet veterinarske medicine POLNI HORMONI Ženski Luče ih jajnici (ženske polne žlezde) koji imaju endokrinu ali i egzokrinu

Више

Microsoft Word - Test 2009 I.doc

Microsoft Word - Test 2009 I.doc Ime i prezime (ŠTAMPANIM SLOVIMA!!!) jedinstveni matični broj građana (prepisati iz lične karte) broj prijave Test za prijemni ispit iz hemije 1. Hemijska promena je: a) rastvaranje NaCl b) sublimacija

Више

Detaljni izvedbeni nastavni plan za kolegij: Biokemija Akademska godina: 2018/2019 Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Biotehnologija i istraživa

Detaljni izvedbeni nastavni plan za kolegij: Biokemija Akademska godina: 2018/2019 Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Biotehnologija i istraživa Detaljni izvedbeni nastavni plan za kolegij: Biokemija Akademska godina: 08/09 Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Biotehnologija i istraživanje lijekova Kod kolegija: BIL 0 ECTS bodovi: Jezik na

Више

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД Општинско такмичење, 25. март године 1. Повежите органеле са њи

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД Општинско такмичење, 25. март године 1. Повежите органеле са њи МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД Општинско такмичење, 25. март 2006. године Повежите органеле са њиховим функцијама: митохондрије а) секреторне активности

Више

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Šećerna bolest je trajno stanje, a poremećaji u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina udruženi su sa oštećenjem i disfunkcijom brojnih organa i sistema, posebno

Више

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji doc dr Nenad Vuković, Institut za hemiju, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu JONIZACIJA ELEKTRONSKIM UDAROM Joni u

Више

DEFINICIJA MLEKA HEMIJSKI SASTAV MLEKA: VODA, MLEČNA MAST, LAKTOZA

DEFINICIJA MLEKA HEMIJSKI SASTAV MLEKA: VODA, MLEČNA MAST, LAKTOZA Prof. dr Snežana Bulajić KATEDRA ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU NAMIRNICA ANIMALNOG POREKLA Mleko je proizvod mlečne žlezde dobijen pravilnom (neprekidna i potpuna muža) i redovnom mužom* zdravih, ispravno

Више

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА III РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Републичко та

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА III РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Републичко та МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА III РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Републичко такмичење, 25. 5. 2019. године Шифра: 1. Павле је постављао

Више

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 22. април године ТЕСТ ЗА 8. РАЗРЕД Шифра ученика Српско хемијско

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 22. април године ТЕСТ ЗА 8. РАЗРЕД Шифра ученика Српско хемијско Министарство просвете, науке и технолошког развоја ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 22. април 2018. године ТЕСТ ЗА 8. РАЗРЕД Шифра ученика Српско хемијско друштво (три слова и три броја) УПИШИ Х ПОРЕД НАВЕДЕНЕ

Више

1

1 ТЕСТ: ТЕОРИЈА И ПРАКСА ПЕРСОНАЛНОГ ФИТНЕСА 1. Наведи разлике између термина рекреација и фитнес: 2. Наведи бар два начина за дозирање интензитета на тренингу издржљивости: 3. Наведи шест параметара који

Више

ŠTA SU UROĐENI POREMEĆAJI METABOLIZMA BJELANČEVINA? Bjelančevine (proteini) su stalni sastojci naših prirodnih životnih namirnica. Tokom procesa varen

ŠTA SU UROĐENI POREMEĆAJI METABOLIZMA BJELANČEVINA? Bjelančevine (proteini) su stalni sastojci naših prirodnih životnih namirnica. Tokom procesa varen ŠTA SU UROĐENI POREMEĆAJI METABOLIZMA BJELANČEVINA? Bjelančevine (proteini) su stalni sastojci naših prirodnih životnih namirnica. Tokom procesa varenja, one se razgrađuju na svoje sastavne dijelove (aminokiseline)

Више

Slide 1

Slide 1 Dvadeset četvrto predavanje 1 CILJEVI PREDAVANJA Pojačan efekat staklene bašte H 2 O i CO 2 kao apsorberi radijacije sa Zemlje radijaciono forsiranje Posledice globalnog zagrevanja Izvori i potrošnja gasova

Више

Microsoft Word - prijemni_08.doc

Microsoft Word - prijemni_08.doc Univerzitet u Banjoj Luci Prirodno-matematički fakultet Banja Luka, 2008.g, ODSJEK ZA EKOLOGIJU I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE Ime i prezime kandidata KVALIFIKACIONI ISPIT BIOLOGIJA Zaokružite slovo ispred

Више

ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016.

ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016. ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016. Предмет: ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА Предмет се вреднује са 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун 2014. године ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VIII РАЗРЕД Шифра ученика

Више

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt - Compatibility Mode

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt  -  Compatibility Mode KOROZIJA I ZAŠTITA METALA dr Aleksandar Lj. Bojić Elektrohemijska korozija Kinetika korozionog procesa 1 Korozioni sistem izvan stanja ravnoteže polarizacija Korozija metala: istovremeno odvijanje dve

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

Medicinski fakultet

Medicinski fakultet Katedra: MEDICINKA KEMIJA I BIOKEMIJA (izvedbeni plan satnica: ak. god 2018./2019.) ročelnik katedre: Doc. dr.sc. Ivanka Mikulić TUDIJ DENTALNE MEDICINE EUČILIŠTA U MOTARU DILOMKI EUČILIŠNI TUDIJ Kolegij:

Више

Е. тест ПРАВИЛНА ИСХРАНА 1. Када настаје стабилна телесна маса? а. када је енергетски унос једнак енергетској потрошњи б. када је енергетска потрошња

Е. тест ПРАВИЛНА ИСХРАНА 1. Када настаје стабилна телесна маса? а. када је енергетски унос једнак енергетској потрошњи б. када је енергетска потрошња Е. тест ПРАВИЛНА ИСХРАНА 1. Када настаје стабилна телесна маса? а. када је енергетски унос једнак енергетској потрошњи б. када је енергетска потрошња веће од енергетског уноса ц. када је енергетски унос

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation OSNOVE ORGANSKE HEMIJE Šta je to organska hemija i zašto je proučavamo Organska hemija ili Svijet ugljika/karbona Organske supstance (npr. maslinovo ulje, šeder, škrob, svila, guma, papir, penicilin )

Више

Microsoft PowerPoint - fizika 4-rad,snaga,energija2014

Microsoft PowerPoint - fizika 4-rad,snaga,energija2014 ФИЗИКА Понедељак, 3. Новембар, 2014 1. Рад 2. Кинетичка енергија 3. Потенцијална енергија 1. Конзервативне силе и потенцијална енергија 2. Неконзервативне силе. Отворенисистеми 4. Закон одржања енергије

Више

Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za hemiju Prijemni ispit za upis na Osnovne akademske studije hemije na PMF-u u Nišu školsk

Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za hemiju Prijemni ispit za upis na Osnovne akademske studije hemije na PMF-u u Nišu školsk Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za hemiju Prijemni ispit za upis na Osnovne akademske studije hemije na PMF-u u Nišu školske 2019/20. godine Test se popunjava zaokruživanjem

Више

Microsoft Word - PRIJEMNI EKOLOGIJA 2013_2.doc

Microsoft Word - PRIJEMNI EKOLOGIJA 2013_2.doc Универзитет у Бањој Луци Бања Лука 2013.г. ОЈ Природно-математички факултет Студијски програм Екологија и заштита животне средине Име и презиме кандидата: ПРИЈЕМНИ ИСПИТ БИОЛОГИЈА Заокружите слово испред

Више

Речник

Речник Татјана Крповић Ученице : Милица Марић и Анастасија Матовић Речник Здраве хране Поштовани читаоче, Овај малени Речник је прављен да те подсети о важности здраве исхране. Нездрава исхрана доводи до болести

Више

Министарство просветe и спортa Републике Србије

Министарство просветe и спортa Републике Србије Министарство просветe и спортa Републике Србије Српско хемијско друштво Републичко такмичење из хемије 21.05.2005. Тест за I разред средње школе Име и презиме Место и школа Разред Не отварајте добијени

Више

OKFH2-10

OKFH2-10 KOLOIDI DISPERZNI SISTEMI Disperzni sistemi sistemi u kojima je jedna ili više supstancija (disperzna faza) u većoj ili manjoj meri usitnjena i ravnomerno raspoređena u okružujućoj sredini (disperzno sredstvo).

Више

(Microsoft Word - Doktorat zavr\232na verzija.doc)

(Microsoft Word - Doktorat zavr\232na verzija.doc) Аутор Бојана М. Кисић Година рођења 1970. e-mail bojanabk2002@yahoo.com Подаци о докторској дисертацији Универзитет Универзитет у Приштини Косовска Митровица Факултет Медицински факултет Година 2009. Датум

Више

Nalaz urina – čitanje nalaza urinokulture

Nalaz urina – čitanje nalaza urinokulture Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Nalaz urina - čitanje nalaza urinokulture Urinokultura ili biokemijska analiza mokraće jedna je od osnovnih

Више

Microsoft PowerPoint - FIM_predavanje_4_regulacija_metabolizma

Microsoft PowerPoint - FIM_predavanje_4_regulacija_metabolizma FIZIOLOGIJA INDUSTRIJSKIH MIKROORGANIZAMA 4. dio izv. prof. dr. sc. Anita Slavica i prof. dr. sc. Srđan Novak utorak, 13.11.2018., prvi parcijalni pismeni ispit (PP-1) iz FIM-a - student/ica koji/a želi

Више

Microsoft PowerPoint - sr-SP-Latn_Mikrobiologija_predavanje_1 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - sr-SP-Latn_Mikrobiologija_predavanje_1 [Compatibility Mode] ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД РАЗВОЈА МИКРОБИОЛОГИЈЕ Антони Ван Левенхук (1632-1723) је микроскопом личне производње видио ситна жива бића (округле, штапиће и спиралне форме), која се не могу видјети голим оком.

Више

Živi sustav u svemirskom vremenu i prostoru Od kvarka do stanice

Živi sustav u svemirskom vremenu i prostoru Od kvarka do stanice Živi sustav u svemirskom vremenu i prostoru Od kvarka do stanice Veliki prasak i starost svemira Teorija velikog praska: Svemir se počeo širiti iz početnog vrlo gustog i neizmjerno vrućeg stanja. Starost

Више

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО, БЕОГРАД ДЕПАРТМАН ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ, ПМФ НИШ ТЕСТ

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО, БЕОГРАД ДЕПАРТМАН ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ, ПМФ НИШ ТЕСТ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО, БЕОГРАД ДЕПАРТМАН ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ, ПМФ НИШ ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА III РАЗРЕД СРЕДЊИХ ШКОЛА Републичко

Више

ZADACI_KEMIJA_2008_1_A

ZADACI_KEMIJA_2008_1_A RAZREDBENI ISPIT 2008. (GRUPA A) ŠIFRA: Rješenje svakog zadatka treba označiti u Tablici s rješenjima znakom «X». U svakom zadatku samo je jedan predloženi odgovor točan. Svaki točno riješeni zadatak donosi

Више

Microsoft PowerPoint - fizika 4-rad,snaga,energija

Microsoft PowerPoint - fizika 4-rad,snaga,energija ФИЗИКА 2008 Понедељак, 3. Новембар, 2008 1. Рад 2. Кинетичка 3. Потенцијална 1. 2. Неконзервативне силе. Отворенисистеми 4. Закон одржања енергије 5. Снага 1. Енергетика 2. Рад, и снага људи. Ефикасност

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун 2014. године ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VII РАЗРЕД Шифра ученика

Више

Microsoft Word - FIS_KULT_2006_1_01_KONACNA.doc

Microsoft Word - FIS_KULT_2006_1_01_KONACNA.doc НАУЧНИ И СТРУЧНИ ЧЛАНЦИ Бранислав Јевтић 797.212.015.1 Прегледни чланак / Review Примљено / Received 18.04.2006. Тренинг пливача на вишој надморској висини прилог теорији спорта ALTITUDE TRAINING OF SWIMMERS

Више

UNIVERZITET CRNE GORE MEDICINSKI FAKULTET MEDICINSKA BIOHEMIJA INFORMATOR ZA STUDENTE MEDICINE Medicinska biohemija i hemija 2017/18 I UVOD Cilj izuča

UNIVERZITET CRNE GORE MEDICINSKI FAKULTET MEDICINSKA BIOHEMIJA INFORMATOR ZA STUDENTE MEDICINE Medicinska biohemija i hemija 2017/18 I UVOD Cilj izuča UNIVERZITET CRNE GORE MEDICINSKI FAKULTET MEDICINSKA BIOHEMIJA INFORMATOR ZA STUDENTE MEDICINE Medicinska biohemija i hemija 2017/18 I UVOD Cilj izučavanja Medicinske biohemije je da studenti upoznaju

Више

MergedFile

MergedFile 27. јун 2019. Тест из ХЕМИЈЕ Група: A Тест из ХЕМИЈЕ има 15 питања на 4 стране. Сва питања вреде по 2 поена. Нема негативних поена. NA = 6 10 23 mol -1 ; Vm = 22,4 dm 3 mol -1 ; Ar: H-1; Na-23; O-16; S-32;

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0802_szerbH.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0802_szerbH.doc Biológia szerb nyelven középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 16. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FARMACEUTSKO-BIOKEMIJSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU IZVEDBENI PLAN NASTAVE akademska godina 2007./2008. Naziv kolegija: Biokemija prehrane s dijetoterapijom Naziv studija: Studij farmacije Godina studija:

Више

GENETSKI TREND PRINOSA MLEKA I MLEČNE MASTI U PROGENOM TESTU BIKOVA ZA VEŠTAČKO OSEMENJAVANJE

GENETSKI TREND PRINOSA MLEKA I MLEČNE MASTI U PROGENOM TESTU BIKOVA ZA VEŠTAČKO OSEMENJAVANJE IV SEMINAR ODGAJIVAČKIH ORGANIZACIJA U STOČARSTVU REPUBLIKE SRBIJE HOTEL ĐERDAP TURIST 01.- 04. April 2018. Procena oplemenjivačkih vrednosti u stočarstvu ES( G) h 2 i L r IH Prof. dr Snežana Trivunović,

Више

NEURONAL

NEURONAL NEW IRON PROIZVODI : MEDICINALIS D.O.O. ODGOVORAN ZA RH : D.O.O. NEW IRON SASTOJCI PROIZVODI : MEDICINALIS D.O.O. ODGOVORAN ZA RH : D.O.O. KELATI (prema grč. pandža) Kelati su kompleksni spojevi u kojima

Више

Chapter 23

Chapter 23 Poglavlje 23: Estarski enolati i Claisen-ova kondenzacija Podsećanje: aldolna kondenzacija Claisen-ova kondenzacija Kiseo proton Mehanizam: Adicija-eliminacija 1. korak: formiranje estarskog enolata Alkoksid

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Slide 1

Slide 1 Kompleksi Prelazni metali Međusobno imaju slične osobine Dosta se razlikuju od alkalih i zemnoalkalnih metala Imaju visoku tačku topljenja,veliku gustinu, uglavnom veliku tvrdoću, dobri su provodnici

Више

FARMACEUTSKO-BIOKEMIJSKI FAKULTET

FARMACEUTSKO-BIOKEMIJSKI FAKULTET FARMACEUTSKO-BOKEMJSK FAKULTET SVEUČLŠTA U ZAGREBU Naziv kolegija: OPĆA KLNČKA BOKEMJA ZVEDBEN PLAN akademska godina 2008./2009. ljetni semestar Naziv studija: Medicinska biokemija Godina studija: 3. godina

Више

KARBOKSILNE KISELINE

KARBOKSILNE KISELINE Najvažnije nezasićene dikarbonske kiseline su maleinska i fumarna kiselina kao klasični primjeri geometrijske izomerije tzv. cis- i transizomerija: H C HC C H H C H C cis-maleinska kiselina trans-fumarna

Више

Природно-математички факултет

Природно-математички факултет Универзитет у Крагујевцу ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Радоја Домановића 12, 34000 Крагујевац, Србија University оf Kragujevac FACULTY OF SCIENCE Radoja Domanovića 12, 34000 Kragujevac, Serbia ИНСТИТУТ

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prečišćavanje otpadnih gasova Pregled SISTEMI ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH GASOVA SISTEMI ZA UKLANJANJE ČESTICA SISTEMI ZA UKLANJANJE GASOVITIH POLUTANATA 10 Emisija u svetu (Mt/god) CO VOCs SOx NOx ČESTICE

Више

Agrostemin

Agrostemin AGROSTEMIN Bioregulator Bioaktuator Agrostemin Prirodni preparat kojim se utiče na regulaciju rasta kulturnih gajenih biljaka u metaboličkim procesima na bazi alelopatsko-hemijskog dejstva radi povećanja

Више

Microsoft Word - osnoviIshraneZivotinja.docx

Microsoft Word - osnoviIshraneZivotinja.docx OSNOVI ISHRANE ŽIVOTINJA SADRŽAJ Voda u ishrani domaćih životinja... 1 Lipidi u ishrani domaćih životinja... 2 Ugljeni hidrati u ishrani domaćih životinja... 4 Proteini u ishrani domaćih životinja... 6

Више

Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo Srednja medicinska škola ISPITNI KATALOG ZA ZAVRŠNI ISPIT IZ KEMIJE U ŠKOLSKOJ / GODINI Predme

Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo Srednja medicinska škola ISPITNI KATALOG ZA ZAVRŠNI ISPIT IZ KEMIJE U ŠKOLSKOJ / GODINI Predme Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo Srednja medicinska škola ISPITNI KATALOG ZA ZAVRŠNI ISPIT IZ KEMIJE U ŠKOLSKOJ 2017. / 2018. GODINI Predmetno povjerenstvo za kemiju: Antonija Almaš - Ivković,

Више

Microsoft PowerPoint - fizika 7-fluidi-dinamika-2014

Microsoft PowerPoint - fizika 7-fluidi-dinamika-2014 ФИЗИКА 2014. Понедељак, 23. новембар 2014. године Статика флуида Густина и притисак флуида Промена притиска са дубином флуида Паскалов принцип Калибрација, апсолутни притисак и мерење притиска Архимедов

Више

Regionalno_test_VIII_2013_hemija

Regionalno_test_VIII_2013_hemija РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ (7. април 2013. године) ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VIII РАЗРЕД Шифра ученика: Пажљиво прочитај

Више

Br Poštovani partneri, Dok čitate ove redove, berba je u nekim našim krajevima već počela! Ekstremno vrući i suhi te time nepovoljni u

Br Poštovani partneri, Dok čitate ove redove, berba je u nekim našim krajevima već počela! Ekstremno vrući i suhi te time nepovoljni u Br. 79-18.08.2017. Poštovani partneri, Dok čitate ove redove, berba je u nekim našim krajevima već počela! Ekstremno vrući i suhi te time nepovoljni uvjeti uzrokovali su ubrzane procese zriobe u nekim

Више

Nastavno'naučnom veću Hemijskog fakulteta

Nastavno'naučnom veću Hemijskog fakulteta Универзитет у Београду - Хемијски факултет Наставно-научно веће Предмет: Образложење теме докторске дисертације 1. Научна област: Биохемија 2. Предмет научног истраживања Предмет истраживања ове докторске

Више

Preveo Mirko Bižić Beograd, 2019.

Preveo Mirko Bižić Beograd, 2019. Preveo Mirko Bižić Beograd, 2019. SADRŽAJ Predgovor. 7 Uvod. 11 Prvi deo Keto životni stil Prvo poglavlje Malo ugljenih hidrata, mnogo masti. 17 Drugo poglavlje Počnite s keto dijetom u pet koraka. 27

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET BIOLOŠKI ODSJEK INZULIN I DIJABETES INSULIN AND DIABETES SEMINARSKI RAD Željko Pavlinec Predd

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET BIOLOŠKI ODSJEK INZULIN I DIJABETES INSULIN AND DIABETES SEMINARSKI RAD Željko Pavlinec Predd SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET BIOLOŠKI ODSJEK INZULIN I DIJABETES INSULIN AND DIABETES SEMINARSKI RAD Željko Pavlinec Preddiplomski studij molekularne biologije (Undergraduate

Више

Савез хемичара и технолога Македоније Такмичења из хемије за ученике основних и средњих школа ШИФРА: (уноси комисија по завршетку тестирања овде и на

Савез хемичара и технолога Македоније Такмичења из хемије за ученике основних и средњих школа ШИФРА: (уноси комисија по завршетку тестирања овде и на Савез хемичара и технолога Македоније Такмичења из хемије за ученике основних и средњих школа ШИФРА: (уноси комисија по завршетку тестирања овде и на коверту) ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 6 април, 2019

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ; НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ: Биологија ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ: Кулинарски техничар (I РАЗРЕД) 1. Опште карактеристике и значај бак

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ; НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ: Биологија ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ: Кулинарски техничар (I РАЗРЕД) 1. Опште карактеристике и значај бак ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ; НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ: Биологија ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ: Кулинарски техничар (I РАЗРЕД) 1. Опште карактеристике и значај бактерија 2. Грађа, умножавање и значај вируса 3. Грађа

Више

Недеља

Недеља 1. НАСТАВНИХ ЈЕДИНИЦА ПРЕДМЕТА НОВЕ МЕТОДЕ ПРИМЕНЕ ЛЕКОВА 1 Начини примене лекова Анализа свих начина примене лекова Написати кратак есеј о једном изабраном начину примене лекова Стицање основних знања

Више

ALKALITET VODE (p i m-vrijednost) Ukupnu tvrdoću sačinjavaju sve kalcijeve i magnezijeve soli sadržane u vodi u obliku karbonata, hidrogenkarbonata, k

ALKALITET VODE (p i m-vrijednost) Ukupnu tvrdoću sačinjavaju sve kalcijeve i magnezijeve soli sadržane u vodi u obliku karbonata, hidrogenkarbonata, k ALKALITET VODE (p i m-vrijednost) Ukupnu tvrdoću sačinjavaju sve kalcijeve i magnezijeve soli sadržane u vodi u obliku karbonata, hidrogenkarbonata, klorida, sulfata, nitrata, silikata, fosfata i dr. Iz

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0912_szerb.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0912_szerb.doc Biológia szerb nyelven középszint 0912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 12. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

Metabolizam masti

Metabolizam masti Hiper lipoproteinemija povećanje sadržaja lipoproteina u plazmi (serumu) krvi, povezano je s poremećajem razmene masti (lipida). Lipidi su složene organske materije koje se obrazuju sjedinjavanjem masnih

Више

Copy of Doktorat AT

Copy of Doktorat AT UNIVERZITET U BEOGRADU HEMIJSKI FAKULTET Ana T. Topalović UTICAJ FOLIJARNOG PRIHRANJIVANJA NA HEMIJSKI SASTAV NEKIH SEKUNDARNIH METABOLITA GROŽĐA doktorska disertacija Beograd, 2012 UNIVERSITY OF BELGRADE

Више

Alkeni nastavak

Alkeni nastavak Alkeni nastavak 2. Dehidratacija alkohola U industriji: prevođenjem alkoholnih para preko Al 2 O 3 (Lewis-ova kiselina). Laboratorijsko dobijanje Akohol može biti: 3, 2 ili 1. THF tetrahidrofuran -rastvarač

Више

Microsoft PowerPoint - Prvi tjedan [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Prvi tjedan [Compatibility Mode] REAKTORI I BIOREAKTORI PODJELA I OSNOVNI TIPOVI KEMIJSKIH REAKTORA Vanja Kosar, izv. prof. KEMIJSKI REAKTOR I KEMIJSKO RAKCIJSKO INŽENJERSTVO PODJELA REAKTORA I OPĆE BILANCE TVARI i TOPLINE 2 Kemijski

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

1621. Na osnovu člana 64 stav 4 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine,

1621. Na osnovu člana 64 stav 4 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine, 1621. Na osnovu člana 64 stav 4 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra 2016. godine, donijela je UREDBU O VITAMINIMA, MINERALIMA I DRUGIM

Више

Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и

Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и Правилник o допунама Правилника о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења хемикалија Члан 1. У Правилнику о ограничењима и забранама производње, стављања у промет и коришћења

Више

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ Нови производ: Једносмерна дистрибуција напона као оптимално решење коришћења енергије алтернативних извора Руководилац пројекта: Живанов Љиљана Одговорно лице: Лазић Мирослав Аутори: Лазић

Више