Vezba 8 - Merenje upotrebom programa Easera

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Vezba 8 - Merenje upotrebom programa Easera"

Транскрипт

1 VIŠER Beograd Audio i video tehnologije Akustički dizajn prostorija Vežba 8 Merenje upotrebom programa EASERA Uvod Merne tehnike koje su tokom proteklih decenija razvijene za potrebe određivanja impulsnog odziva sistema od interesa, postale su moćno oruđe u svakodnevnoj praksi inženjera-akustičara. Sama činjenica da se iz impulsnog odziva mogu izvesti i ostali bitni parametri koji opisuju neki prostor i njegove akustičke osobine, bila je osnov za razvoj novih mernih alata, odnosno računarskih programa. Tako je godine prestižna nemačka kompanija SDA (Software Design Ahnert GmbH), sestra kompanije Acoustic Design Ahnert (ADA), svetski poznate po svom čuvenom programu EASE, razvila nov program pod nazivom EASERA. Easera je program za merenje, računanje, analiziranje i poređenje električnih i akustičkih signala. Slika 6.1. EASERA Osnovna ideja bila je bazirana upravo na pomenutoj činjenici da se iz impulsnog odziva mogu izvesti i izračunati i ostali bitni objektivni parametri koji akustički opisuju neki sistem, odnosno prostor. Tako se uz pomoć programa Easera meri impulsni odziv, nakon čega program sam, na osnovu sopstvenih algoritama, izračunava i ostale objektivne akustičke parametre obuhvaćene standardom ISO 3382, kao što su na primer: EDT, T 10, T 20, T 30, C 50, C 80, STI, AL cons i drugi. Program je sačinjen od nekoliko osnovnih modula, pa se u osnovnoj verziji nalaze moduli pomoću kojih se mogu izvršiti merenja danas najčešće upotrebljavanim mernim metodama MLS i SineSwept, ali se, po potrebi, može proširiti i TDS modulom (za merenje TDS (Time Delay Spectometry) metodom), kao i Polar modulom za automatsko merenje. Tako program u sebi sadrži i sopstveni generator pobudnih signala neophodnih za sprovođenje merenja pomenutim metodama, kao što su za MLS: white, pink i weighted pobudni signali, za SineSwept: white, pink/log i weighted sweeps signali, slučajno generisani white, pink i weighted šumovi, sinusni, impulsni, step signali i drugi.

2 Grafičko okruženje programa Program Easera je izuzetno pregledan, jednostavan i lak za upotrebu (user friendly), čime je omogućeno svima, pa čak i onima sa nedovoljno iskustva, da lako mogu da koriste program i obavljaju merenja i analizu mernih rezultata. Pokretanje programa Slika 6.2: EASERA - početna stranica Pri pokretanju programa automatski se prikazuje početna stranica na kojoj imamo mogućnost da izaberemo šta želimo da uradimo (slika 6.2). Kao što se vidi na slici možemo da odaberemo opciju "Open Audio File" koja podrazumeva otvaranje već postojećeg fajla nekog od pređašnjih merenja, potom opciju "Measurement" za otpočinjanje novih merenja, opciju "Load Measurement Setup" koja omogućava učitavanje već postojećih podešavanja prethodno obavljenih merenja, opciju "Real Time Analysis" koja podrazumeva merenja u realnom vremenu i opciju "Open File for Waterfall" za prikazivanje već postojećih fajlova na tzv. "vodopad", odnosno "Waterfell" dijagramu.

3 Otvaranje audio fajla Odabirom opcije Open Audio File možemo otvoriti i analizirati neki od ranije sačuvanih razultata merenja. Program podržava otvaranje sopstvenih fajlova sa ekstenzijom *.etm, ali i otvaranje fajlova sa ekstenzijama *.wav, *.efr, *.emd. Izgled ovog prozora dat je na slici 6.3. Slika 6.3: Meni za otvaranje fajlova Meni za otvaranje audio fajlova sadrži i dve podstranice: Existing i Recent. Na stranici Existig prikazana je postojeća struktura sadržaja hard diska, kao u standardnom Windows explorer-u. Listu poslednje otvaranih fajlova možemo naći na stranici Recent. Kada izaberemo fajl koji želimo da otvorimo, program isti otvara na stranici View & Calc

4 View & Calc stranica Slika 6.4: View & Calc stranica (1) Na samom vrhu nalaze se veliki, upadljivi tasteri za osnovnu navigaciju u okviru programa, kojima korisnik bira šta želi da uradi. Tako na raspolaganju imamo nekoliko mogućnosti izbora: da vršimo merenje (taster Measurement), čije rezultujuće signale (impulsne odzive) možemo da sačuvamo kao fajl i naknadno ih otvorimo i analiziramo, zatim da vršimo merenja u realnom vremenu (taster Live), potom mogućnost posmatranja, analiziranja, već sačuvanih signala pređašnjih merenja i mogućnost izračunavanja ostalih objektivnih parametara (View & Calc), kao i mogućnost da analiziramo ili sačuvamo sve dobijene rezultate merenja (Results). Ispod ovih tastera nalaze se standardne Windows opcije, kao i tzv. "menu bar" sa prečicama do nekih osnovnih funkcija programa. (2) U sledećoj sekciji korisniku je omogućeno otvaranje, tj. učitavanje već postojećih fajlova odnosno već izmerenih i sačuvanih impulsnih odziva, dodavanje novih ili otpočinjanje novih merenja.

5 (3) Ovaj prostor omogućava vizuelno prikazivanje i odabir načina prikaza izmerenog signala, odnosno impulsnog odziva, u vremenskom ili frekventnom domenu. (4) Filter sekcija u kojoj se može izabrati između oktavnog i tercnog prikaza. (5) i (6) Najveći prostor rezervisan je za grafički prikaz rezultujućih signala. Sa leve strane nalazi se tzv. Graph Navigator koji nam nudi mogućnost da iaberemo šta želimo da nam se prikaže na dijagramu sa desne strane ovog prostora. Ujedno, ovo je i najznačajnija sekcija, jer se u pomenutom Graph Navigatoru odabira i šta želimo da program izračuna iz impulsnog odziva i prikaže na dijagramu. (7) Na dnu se nalazi sekcija koja nam prikazuje neke od informacija i obezbeđuje neke od funkcija pri postavljanju i uređivanju markera. Impulsni odziv Na slici 6.6 prikazan je impulsni odziv. Impulsni odziv predstavlja ponašanje sistema kao rezultat pobude minimalno kratkim pobudnim impulsom (Dirac-om). Ponašanje linearnog sistema je u potpunosti opisano jednim impulsnim odzivom, i sva dalja proračunavanja se mogu izvesti iz njega. Stvarni sistemi nemaju idealnu linearnu karakteristiku. Termalna buka, distorzije i ostali uticaji čine odstupanje stvarne karakteristike sistema od idealne. Minimalno kratak pobudni impuls (Dirac) izgleda ovako: Slika 6.5: Pobudni impuls Dirac Kada se meri impulsni odziv prostorije obično se ne koriste ovakvi impulsi za pobudu, već se impulsni odziv izvodi iz mnogo podesnijih pobudnih signala. Na rezultujući odziv u ovom slučaju utiču pre svega ambijentalna buka, refleksije i reverberantnost prostorije. Ako pogledamo impulsni odziv (IR - impulse response) na slici 6.6, možemo videti da prvi impuls impulsnog odziva rezultira opadanjem sa nekim od refleksija prostorije kao i sa izvesnom reverberacijom (što je tipično za akustičko merenje prostorije).

6 Slika 6.6: Impulsni odziv Uveličavanje (Zoom) Interesantan deo impulsnog odziva zauzima prvih 1.5s. Program nudi mogućnost uveličavanja prikaza poželjnog dela impulsnog odziva u vremenskom domenu. Da bismo uveličati samo taj deo periode. najpre treba da proverimo da li smo u Zoom X modu: Deo koji želimo da uveličamo, selektujemo mišem (od do). Na slici 6.7 prikazan je najpre ceo impulsni odziv, zatim selektovani deo periode koji želimo da uvećamo i uvećani prikaz tog dela periode.

7 Slika 6.7: Uveličavanje prikaza impulsnog odziva u vremenskmj domenu Sada se jasno vidi glavni impuls, prve refleksije nakon oko 40 ms, zatim četiri uzastopne različite refleksije, a potom i opadajuća reverberacija. Moguće je nastaviti sa uveličavanjem ukoliko želimo još detaljnije da analiziramo impulsni odziv, a da bi se vratili na celu sliku (Full view), treba samo dvaput kliknuti mišem na dijagram. Frekventni odziv Program takođe nudi mogućnost prikaza frekventnog odziva sistema/prostorije. Da bismo videli frekventnu karakteristiku prostorije izmerenu na poziciji mikrofona potrebno je da na Graph stranici navigatora izaberemo opciju Magnitude. Slika 6.8: Frekventni odziv Na slici 6.8 se jasno može uočiti da frekventni odziv na frekvenciji između 6 i 9 khz opada za oko 70 db. Krenuvši od najnižih frekvencija uočljivo je da kriva postaje ravnomernije rastresita sa porastom frekvencije. Razlog za to postaje jasniji kada uveličamo deo krive između 1 khz I 2 khz (Slika 6.9)

8 Slika 6.9: Uveličani prikaz frekventnog odziva Ovde imamo comb-filter-like frekventni odziv, tj. seriju veoma sažetih useka u frekventnom odzivu, koje su posledica smetnji nastalih brojnim refleksijama prostorije. Duplim klikom miša na dijagram vraćamo se na kompletnu sliku frekventnog odziva (Full view). Zapravo je teško sakupiti značajnije informacije na ovako zbijenom dijagramu. To je razlog zašto frekventni odzivi najčešće izgledaju dosta ispeglano kada se posmatraju u oktavnoj rezoluciji. U Graph navigatoru odabirom opcije Smoothed 1/48, možemo posmatrati frekventni odziv u rezoluciji od 1/48 oktave. Slika 6.10: Prikaz frekventnog odziva u rezoluciji od 1/48 oktave Sada je prikaz dosta jasniji. U folderu More, nalazi se nekoliko dodatnih smooting intervala.

9 Ako koristimo tercni (third-octave band) ekvalizer, rezolucija od 1/3 oktave bi bilo logično rešenje. Ova rezolucija prikaza je generalno dovoljna, jer pokazuje gde su potencijalni useci i pikovi smešteni u frekventnom odzivu. Smoothing za jedan muzički polu-korak odgovara 1/12 oktave. Objektivni parametri koji se mogu izračunati u programu Easera (neki od) Vreme reverberacije (EDT, T 10, T 20, T 30 ) U programu Easera vreme reverberacije se automatski izračunava iz izmerenog impulsnog odziva prostorije. Da bi smo videli rezultujeće objektivne parametre, u Navigatoru koji se nalazi sa leve strane na stranici View & Calc, biramo opciju "Schroeder RT" iz foldera Calculation. Kada izaberemo ovu opciju. Easera nam automatski prikazuje Schroederovu krivu vremena reverberacije (slika 6.11). Slika 6.11: Prikaz Schroederove krive vremena reverberacije Takođe, u Navigatoru se automatski otvara stranica Details sa tabelarnim prikazom željenih objektivnih parametara EDT, T 10, T 20, T 30 (slika 6.12). Slika 6.12: Tabelarni prikaz rezultata merenja parametara EDT, T 10, T 20 i T 30

10 Easera takođe nudi mogućnost prikaza Schroederovih krivih tretiranih oktavnim filtrom, upotrebom opcije"edt, RT (Octave)" iz Graph Navigatora (slika 6.13). Slika 6.13: Oktavni prikaz Schroederovih krivih za T10, T20, T30 i EDT, Odabirom opcije Results možemo videti detaljne rezultate za EDT, T10, T20 i T30: Jasnoća C 50 i C 80 Easera takođe iz impulsnog odziva iuzračunava i ove objektivne parametre. U Graph Navigatoru, odabirom opcije "Arrival, C50, D/R, SNR" iz foldera Calculation, dobijamo sledeću tabelu sa izračunatim vrednostima C 50 i C 80 : Slika 6.14: Prikaz vrednosti indeksa jasnoće C 50 i C 80

11 Razumljivost govora - AL cons, STI i RaSTI I u ovom slučaju Easera ima mogućnost da na osnovu izmerenog impulsnog odziva, izračuna i prikaže objektivne parametre razumljivosti govora: AL cons, STI i RaSTI. Izborom opcije "STI, STIPa, RaSTI" iz foldera Calculation koji se nalazi u okviru Graph Navigatora, Program nam prikazuje tabelu sa izračunatim vrednostima pomenutih parametara: Slika 6.15: Prikaz parametara STI, AlCons, RaSTI u programu EASERA

12 Otpočinjanje novih merenja Odabir zvučne karte Slika 6.16: Izgled prozora Selecting Measurement Setup Na ovoj stranici vršimo hardverska usklađivanja i podešavanja, odnosno imamo mogućnost odabira zvučne karte kroz koju će se obavljati AD/DA konverzija, tj. emitovanje pobudnog signala (output), i snimanje merenog impulsnog odziva (input), kao i tip mernog mikrofona, odnosno zvučnika/ monitora sa kojeg će se pobudni signal emitovati. Kalibracija Pod opcijama Config u sekcijama input i output, po potrebi postoji mogućnost kalibracije kako mernog mikrofona kao prijemnika tako i zvučnika/monitora koji će služiti kao izvor pobudnog signala. Kalibracija je veoma važna, jer značajno može uticati na relevantnost dobijenih rezultata merenja. Ova podešavanja se mogu sačuvati pod pretpostavkom da ćemo nekada ponovo koristiti istu hardversku postavku, kao što se mogu i učitati ranije usnimljena podešavanja nekog pređašnjeg merenja. Kada se sve podesi, i potvrdi pritiskom tastera "Next", program nas sam vodi dalje na sledeću stranicu "Choose Stimulus Parameters"(slika 6.17).

13 Odabir pobudnog signala Slika 6.17: Izgled prozora u kojem se bira tip i vrši podešavanje parametara pobudnog signala u programu (u konkretnom slučaju MLS) Na ovoj stranici postoji mogućnost odabira pobudnih signala, kao i mogućnost podešavanja još nekih dodatnih parametara kao što su učestalost odabiranja ili dužina trajanja sekvence pobudnog signala. Po "default-u" Easera pri izboru MLS pobudnog signala podrazumeva white, odnosno za Log- Sweep pink frequency weighting, što po potrebi može da se izmeni. Pritiskom tastera "Next" program nas prebacije na sledeću stranicu "Adjust Levels" na kojoj se podešavaju nivoi kako izlaznog (pobudnog) tako i ulaznog (merenog) signala (slika 6.18). Slika 6.18: Izgled prozora u kojem se podešavaju ulazni i izlazni nivoi u programu EASERA

14 Nivoi se podešavaju virtuelnim klizačima koji se nalaze u gornjem desnom delu prozora, uz paralelno emitovanje test signala (opcija "Play test Signal!") Kada su podešavanja rezultovala "zdravim" nivoima i ulaznog i izlaznog signala, ponovnim pritiskom tastera "Next", prelazimo na sledeću stranicu "Start Measurement" (slika 6.19). Slika 6.19.: Izgled prozora za podešavanje parametara i započinjanje merenja u programu EASERA Na ovoj stranici ponuđeno je nekoliko mogućnosti od kojih se najbitnija nalazi pod sekcijom Measurement. Ovde u polju "Average" možemo izabrati broj uzastopnih ponavljanja merenja iz kojih će Easera izvesti srednju rezultujuću vrednost. Ovo je jako bitno, posebno u prostorima gde postoji mogućnost "ometajućih" faktora koji bi negativno uticali na rezultat merenja tj. sveobuhvatno akustičko okruženje merenog prostora (npr. ako bi u toku merenja neko ušao u prostoriju, novonastali zvuk otvaranja vrata bi negativno uticao na snimani odziv, tj. promenu zvučnog polja, ili pak sama činjenica da difuynost polja u prostoriji nije ista kada su vrata otvorena i zatvorena itd.) Pored ove opcije, na raspolaganju su nam polja u koja možemo upisati naziv pod kojim želimo da nam program kasnije sačuva rezultujuće merne signale, kao i lokaciju (folder) na hard disku gde da ih sačuva. Kada smo podesili sve parametre, pritiskom velikog tastera "Go!" otpočinjemo nova merenja!

15 Oprema Opremu za izvođenje ove vežbe čine: 1. Računar 2. Program Easera Zadatak vežbe 1. Upoznavanje sa osnovnim funkcijama programa Easera i njegovim grafičkim okruženjem 2. Otvoriti već postojeći rezultat merenja i pomoću programa izračunati parametre: EDT, T10, T20, T30, C50, C80, STI, RaSTI i AL cons

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

ПРОГРАМИ ЗА ПРАВЉЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

ПРОГРАМИ ЗА ПРАВЉЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Predmet: Inženjerska informatika Tema: POWER POINT Predmetni nastavnik: dr Anica Milošević PROGRAMI ZA PRAVLJENJE PREZENTACIJA Pod pojmom prezentacije smatra se predstavljanje neke ideje, rada,... U zavisnosti

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

Postoji jedan mali meni dragi alat koji vam omogucuje zastitu od kopiranja,pregledavanja,umnozavanja,pravljenj a duplikata...svih vasih medijskih dato

Postoji jedan mali meni dragi alat koji vam omogucuje zastitu od kopiranja,pregledavanja,umnozavanja,pravljenj a duplikata...svih vasih medijskih dato Postoji jedan mali meni dragi alat koji vam omogucuje zastitu od kopiranja,pregledavanja,umnozavanja,pravljenj a duplikata...svih vasih medijskih datoteka, ukljucujuci PDF, MS Office datoteke, slike i

Више

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. Kanali...3 1.1 Upravo na TV-u...3 1.2 TV kanali...3 2. Pogledaj propušteno/7 dana unazad/premotavanje...4 3. Informacije o emisijama...8 4. Savjeti za otklanjanje

Више

** Osnovni meni

** Osnovni meni Instalacija serverske verzije Kataloga propisa Instalacija Kataloga propisa se vrši na sljedeći način: 1. Ubacite Instalacioni disk ili USB memoriju u računar. 2. Instalacioni program će se automatski

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Microsoft PowerPoint - 13 PIK (Mentor Graphic ASIC).ppt

Microsoft PowerPoint - 13 PIK (Mentor Graphic ASIC).ppt Projektovanje integrisanih kola Delimično projektovanje po narudžbini Sadržaj: Sadržaj: I. I. Uvod Uvod - sistem projektovanja II. II. CMOS Analiza Proces kola primenom računara III. III. Potpuno Optimizacija

Више

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje [youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje rar sifre SerbianForum.org. Za pocetak izaberiti zeljenu

Више

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS formatu. Ključne pojedinosti Nanokinetik NeeS TOC Builder-a:

Више

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uraditi i iz Linuxa) i to u virtualnom okruzenju.dakle za

Више

Aster

Aster ASTER V7 Multi-user Extension za Microsoft Windows 7 Vodič za brzi početak Instalirajte ASTER V7 softver koristeći instalaciju dobavljača. Od ostalih instalacionih opcija preporučujemo da svako posebno

Више

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc VOIP Sadržaj: 1 COUNTERPATH X-LITE... 3 1.1 Preuzimanje programa... 3 1.2 Instalacija CounterPath X-Lite -a... 3 1.3 Podešavanje korisničkog naloga... 3 1.4 Upućivanje poziva... 5 1.4.1 Pozivanje korisnika

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović

Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović Beograd, 2019 Sadržaj Sadržaj i 1 Uvod u programski

Више

LAB 4 - Binarni komparator

LAB 4 - Binarni komparator UNIVERZITET CRNE GORE ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET STUDIJSKI PROGRAM: ELEKTRONIKA,TELEKOMUNIKACIJE I RAČUNARI PREDMET: PROJEKTOVANJE DIGITALNIH SISTEMA FOND ČASOVA: 3 + 0 + 1 LABORATORIJSKA VJEŽBA NAZIV: REALIZACIJA

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

Универзитет у Бањој Луци Електротехнички факултет Катедра за Општу електротехнику предмет: Теорија електричних кола 1 ЛАБ 01: Симулација електричних к

Универзитет у Бањој Луци Електротехнички факултет Катедра за Општу електротехнику предмет: Теорија електричних кола 1 ЛАБ 01: Симулација електричних к Универзитет у Бањој Луци Електротехнички факултет Катедра за Општу електротехнику предмет: Теорија електричних кола 1 ЛАБ 1: Симулација електричних кола у временском домену Увод За симулацију електричних

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

Ashampoo Burning Studio - instalacija i aktivacija

Ashampoo Burning Studio - instalacija i aktivacija Ashampoo Burning Studio - instalacija i aktivacija Ashampoo Burning Studio je optički disk autorski program za Microsoft Windows, razvijen od strane Ashampoo. On je jedan od najčešće korištenih alternativa

Више

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem Podešavanje za eduroam Windows Vista operativni sistem Kako bi korisnik na siguran način pristupio mrežnim resursima i uz pomoć neophodnih podataka (npr. korisničkog imena i lozinke) izvršio proces autentifikacije

Више

Upute-podesavanj -accounta

Upute-podesavanj -accounta Strana :...1... ISO UPUTA 7.5/02-02 Kreiranje i podešavanje mail account-a Korisničko uputstvo za kreiranje i podešavanje Secure (SSL) Email Accounta 1. Upute za podešavanje Secure (SSL) mail account-a

Више

NIGOS menadžer

NIGOS menadžer HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy NIGOS menadžer 2012 NIGOS Elektronik Sadržaj 1 Index 2 2 Opis 2 3 Zahtevi 2 4 Instalacija 2 5 Osnovni prikaz 3 6 Otključavanje 5 7 Promena šifre 6 8 Opcije programa

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум II колоквијум из Основа рачунарске технике I - 27/28 (.6.28.) Р е ш е њ е Задатак На улазе x, x 2, x 3, x 4 комбинационе мреже, са излазом z, долази четворобитни BCD број. Ако број са улаза при дељењу

Више

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i za generisanje željenih izlaznih signala (slika 1).

Више

POSTAVLJANJE PLEJERA ZA VREME INSTALACIJE PROGRAMA U WPI Verovatno ko koristi postinstalacioni paket programa zna zasigurno koliko moze biti dosadna a

POSTAVLJANJE PLEJERA ZA VREME INSTALACIJE PROGRAMA U WPI Verovatno ko koristi postinstalacioni paket programa zna zasigurno koliko moze biti dosadna a POSTAVLJANJE PLEJERA ZA VREME INSTALACIJE PROGRAMA U WPI Verovatno ko koristi postinstalacioni paket programa zna zasigurno koliko moze biti dosadna automatska instalacija programa.o cemu se zapravo radi...

Више

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. EON korisnički interfejs...3 1.1 Početna...3 1.2 Kanali...3 1.2.1 Upravo na TV-u...3 1.2.2 TV kanali...4 1.2.3 Radio kanali...4 1.3 Video klub...5 1.4 Moji sadržaji...5

Више

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Агенције www.acas.rs у одељку - план интегритета -> нацрт

Више

1

1 Podsetnik: Statističke relacije Matematičko očekivanje (srednja vrednost): E X x p x p x p - Diskretna sl promenljiva 1 1 k k xf ( x) dx E X - Kontinualna sl promenljiva Varijansa: Var X X E X E X 1 N

Више

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX:

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX: FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, 12000 POŽAREVAC TEL: 012 541 022 FAX: 012 541 026 WWW.AIS.D-LOGIC.RS FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju www.ais.d-logic.rs AIS FREE SOFTVER uputstvo

Више

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St 4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу Stavke_računa која ће разрешити проблем везе типа N:N

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubaci

WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubaci WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubacite u vas CD/DVD room instalacijski DVD disk-mediju

Више

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Preuzimanje i instalacija Iz Internet browser-a pristupiti adresi: www.mysql.com Kliknuti na link Downloads Kliknuti na link Community Kliknuti na

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

Lekcija 4 Povezivanje NI DAQ hardvera. Testiranje i simulacija NI DAQ hardvera. Akvizicija pomoću Express VIs 1. Cilj vežbe I deo Cilj vežbe je da stu

Lekcija 4 Povezivanje NI DAQ hardvera. Testiranje i simulacija NI DAQ hardvera. Akvizicija pomoću Express VIs 1. Cilj vežbe I deo Cilj vežbe je da stu Lekcija 4 Povezivanje NI DAQ hardvera. Testiranje i simulacija NI DAQ hardvera. Akvizicija pomoću Express VIs 1. Cilj vežbe I deo Cilj vežbe je da studente: upozna sa testiranjem National Instruments Data

Више

Upustvo za korištenje novog SUPER TV interfejsa na Amino 139 STB-ovima

Upustvo za korištenje novog SUPER TV interfejsa na Amino 139 STB-ovima Upustvo za korištenje novog SUPER TV interfejsa na Amino 139 STB-ovima 1. Funkcije i komande daljinskog upravljača 2. Glavni meni Glavni meni se poziva pritiskom dugmeta Meni na daljinskom nakon čega se

Више

STABILNOST SISTEMA

STABILNOST SISTEMA STABILNOST SISTEMA Najvaznija osobina sistema automatskog upravljanja je stabilnost. Generalni zahtev koji se postavlja pred projektanta jeste da projektovani i realizovani sistem automatskog upravljanja

Више

ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvenc

ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvenc ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvencama kao sto imate na kupovnim DVD diskovima.kasnije

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

Универзитет у Нишу Електронски факултет Катедра за теоријску електротехнику Кратко упутство за коришћење програмског пакета FEMM 4.2 за израду вежби и

Универзитет у Нишу Електронски факултет Катедра за теоријску електротехнику Кратко упутство за коришћење програмског пакета FEMM 4.2 за израду вежби и Универзитет у Нишу Електронски факултет Катедра за теоријску електротехнику Кратко упутство за коришћење програмског пакета FEMM 4.2 за израду вежби из Лабораторијског практикума - Основи електротехнике

Више

Z-15-85

Z-15-85 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Више

Postoji jedan mali alat pomocu koga mozete bez ikakvih problema i vrlo jednostavno downloadovati gotovo sve windows updejte,za naravno sve windows ope

Postoji jedan mali alat pomocu koga mozete bez ikakvih problema i vrlo jednostavno downloadovati gotovo sve windows updejte,za naravno sve windows ope Postoji jedan mali alat pomocu koga mozete bez ikakvih problema i vrlo jednostavno downloadovati gotovo sve windows updejte,za naravno sve windows operativne sisteme(windows 2000,XP,Vista,7,8...Windows

Више

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je 10.5.2017.) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menjacnicagui koji je povezan sa ovim repozitorijumom.

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

M-3-643

M-3-643 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011) 2181-668 На

Више

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na školskim računarima. Potpuno je besplatan, tako da ga

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

Prostorna kalibracija LYSO detektora osetljivog na poziciju

Prostorna kalibracija LYSO detektora osetljivog na poziciju Prostorna kalibracija LYSO detektora osetljivog na poziciju Brankica Anđelić df.brankica.andjelic@student.pmf.uns.ac.rs Departman za fiziku, Univerzitet u Novom Sadu 3. oktobar 215. Brankica Anđelić Prostorna

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 2: Основни појмови - систем, модел система, улаз и излаз UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES План предавања 2018/2019. 1.

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Z-16-45

Z-16-45 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza UPUTA ZA UVOĐENJE OBRASCA JOPPD PRVA FAZA Prva faza uvođenja obrasca JOPPD uključuje slijedeće aktivnosti: 1. Instalacija nove verzije 2. Punjenje šifarnika potrebnih za JOPPD obrazac a. Oznake stjecatelja

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne aparate ili Android TV aparate), App Store-u (za ios

Више

4

4 4.1.2 Eksperimentalni rezultati Rezultati eksperimentalnog istraživanja obrađeni su u programu za digitalno uređivanje audio zapisa (Coll Edit). To je program koji omogućava široku obradu audio zapisa.

Више

ImgBurn - instalacija i narezivanje ISO datoteke Mali alat pomocu koga jednostavno sa par klikova misa mozemo narezivati raznorazne medie... ImgBurn p

ImgBurn - instalacija i narezivanje ISO datoteke Mali alat pomocu koga jednostavno sa par klikova misa mozemo narezivati raznorazne medie... ImgBurn p ImgBurn - instalacija i narezivanje ISO datoteke Mali alat pomocu koga jednostavno sa par klikova misa mozemo narezivati raznorazne medie... ImgBurn podržava širok raspon formata datoteke slike - uključujući

Више

KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadov

KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadov KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadovati ga na neki od servera predvidjenih u te svthe (Trackera)

Више

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Драган Пејић, Бојан Вујичић, Небојша Пјевалица,

Више

2. Психо-физиолошка акустика (4.4.14) Чуло слуха је веома сложен и осетљив механизам који се састоји од пријемника звука (као микрофон), анализатора с

2. Психо-физиолошка акустика (4.4.14) Чуло слуха је веома сложен и осетљив механизам који се састоји од пријемника звука (као микрофон), анализатора с 2. Психо-физиолошка акустика (4.4.14) Чуло слуха је веома сложен и осетљив механизам који се састоји од пријемника звука (као микрофон), анализатора са филтрима, и у заједници с мозгом то је цео један

Више

Софтвер: Софтверски алат за брзо одређивање електричних карактеристика индуктора из S-параметара Руководилац пројекта: проф. др Љиљана Живанов Одговор

Софтвер: Софтверски алат за брзо одређивање електричних карактеристика индуктора из S-параметара Руководилац пројекта: проф. др Љиљана Живанов Одговор Софтвер: Софтверски алат за брзо одређивање електричних карактеристика индуктора из S-параметара Руководилац пројекта: проф. др Љиљана Живанов Одговорно лице: Чедо Жлебич Аутори: Чедо Жлебич, Нелу Блаж,

Више

Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вуји

Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вуји Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Велибор

Више

Program pomocu koga mozete downloadovati sve potrebne drajvere za vas racunar iz siroke baze drajver sajtova,obaviti drajver skeniranje racunara,obris

Program pomocu koga mozete downloadovati sve potrebne drajvere za vas racunar iz siroke baze drajver sajtova,obaviti drajver skeniranje racunara,obris Program pomocu koga mozete downloadovati sve potrebne drajvere za vas racunar iz siroke baze drajver sajtova,obaviti drajver skeniranje racunara,obrisati stare drajvere i updejtovati nove i jos dosta toga...radi

Више

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx SKENIRANJE KANALA Ukoliko već imate memorisane kanale, potrebno je da prije početka skeniranja izbrišete sve kanale, a to ćete uraditi na sljedeći način: Pritisnite dugme MENU na daljinskom upravljaču,

Више

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Иван Жупунски, Небојша Пјевалица, Марјан Урекар,

Више

EMC doc

EMC doc ИСПИТ ИЗ ЕЛЕКТРОМАГНЕТСКЕ КОМПАТИБИЛНОСТИ 28. мај 2018. Напомена. Испит траје 120 минута. Дозвољена је употреба литературе и рачунара. Коначне одговоре уписати у одговарајуће кућице, уцртати у дате дијаграме

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1 1 Dobrodošli u EON svet! SADRŽAJ: 1. Podešavanja u EON meniju...3 1.1 Korisnička podešavanja...4 1.2 Sistemska podešavanja...7 2. Savjeti za otklanjanje poteškoća koje mogu nastati u radu...10 2 1. PODEŠAVANJA

Више

SEMINAR

SEMINAR 1. Cilj vežbe Lekcija 9 Akvizicija i osnovna obrada slike u LabVIEW Cilj vežbe je da studente upozna sa: Akvizicijom slike. Osnovnim koracima pri obradi slike Zadatak 9.1. Povezati USB kameru i kreirati

Више

F-6-14

F-6-14 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНИХ ОДНОСА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011)

Више

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju administratorsku

Више

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Ovde navedene informacije podložne su promeni bez prethodne najave. Garancije za HP-ove proizvode i usluge

Више

ELFI: UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE

ELFI: UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE ELFI elearning sustav Uputstvo za instalaciju i korištenje Ivora škola informatike ELFI 2013 SADRŽAJ Sadržaj Poglavlje 1: Uvod... 2 1.1. ELFI... 2 1.2. Upute za instalaciju... 2 1.2.1. Sistemski zahtjevi

Више

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera CILJ VEŽBE Cilj ove vežbe je da se studenti kreiranjem

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin

Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin da gledate online filmove sa nasim prevodom i zato

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Испит из Основа рачунарске технике - / (6.6.. Р е ш е њ е Задатак Комбинациона мрежа има пет улаза, по два за број освојених сетова тенисера и један сигнал који одлучује ко је бољи уколико је резултат

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

mikrorem d.o.o. m e r n o r e g u l a c i o n a o p r e m a Uputstvo za korišćenje uređaja ZLR1CP doc /10 "MIKROREM" d.o.o., Braće Spasić 4A,

mikrorem d.o.o. m e r n o r e g u l a c i o n a o p r e m a Uputstvo za korišćenje uređaja ZLR1CP doc /10 MIKROREM d.o.o., Braće Spasić 4A, mikrorem d.o.o. m e r n o r e g u l a c i o n a o p r e m a Uputstvo za korišćenje uređaja CP doc. 0448-10/10 "MIKROREM" d.o.o., Braće Spasić 4A, 32000 ČAČAK e-mail: office@mikrorem.com web: www.mikrorem.com

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation III Razvoj Android aplikacija S A D R Ž A J 3.1 Razvoj Android aplikacija 3.2 Razvojno okruženje Android aplikacija 3.3 Instalacija JDK 3.4 Instalacija Eclipse 3.5 Instalacija Android SDK 3.6 Dodatna podešavanja

Више

ЗЗЈЗ Сремска Митровица Стари шор 47 Тел 022/ , фаx 022/ O Број 04 СМ Б / 18 Датум: ИЗВЕШ

ЗЗЈЗ Сремска Митровица Стари шор 47 Тел 022/ , фаx 022/ O Број 04 СМ Б / 18 Датум: ИЗВЕШ Број 04 СМ Б / 18 ИЗВЕШТАЈ О МОНИТОРИНГ ИСПИТИВАЊУ НИВОА БУКЕ У ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ Назив и адреса извршиоца услуге Овлашћење за мерење буке у животној средини Захтев наручиоца услуге, датум Подносилац захтева

Више

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO Aplikacija za elektronsko popunjavanje obrasca GIP-1022 i spašavanje podataka u datoteku u XML formatu GIPKO Verzija 1.2 Sadržaj Uvod... 3 Instalacija aplikacije... 4 Pokretanje aplikacije... 7 Meni aplikacije...

Више

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje korišćenja računara, da su upoznati sa korišćenjem internet

Више

ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem

ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem Windows XP operativni sistem Ovaj dokument opisuje instalaciju USB ključa

Више

?

? Automatizovana antenska merenja korišćenjem COM programskog modela za računarsko upravljanje analizatorom mreža Milivoje Miletić, Aleksandar Zečević, Dragan Olćan, Miodrag Tasić Apstrakt Kada se koristi

Више

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka Primenjeno programiranje - Vežbe Java i NetBeans IDE 6.5 Kreiranje korisničkog interfejsa Primer jednostavne aplikacije: 1. Odabrati opciju File > New Project 2. Meñu kategorijama odabrati Java i podkategoriju

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

Z-16-32

Z-16-32 САВЕЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА САВЕЗНО МИНИСТАРСТВО ПР ИВРЕДЕ И УНУТРАШЊЕ ТРГОВИНЕ САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс:

Више

M-3-699

M-3-699 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011) 2181-668 На

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

No Slide Title

No Slide Title Statistika je skup metoda za uređivanje, analiziranje i grafičko prikazivanje podataka. statistika???? Podatak je kvantitativna ili kvalitativna vrijednost kojom je opisano određeno obilježje (svojstvo)

Више

MESECNI IZVESTAJ

MESECNI IZVESTAJ IZVEŠTAJ O MERENJU BUKE U ŽIVOTNOJ SREDINI U ZRENJANINU SEPTEMBAR 2018. IZVEŠTAJ O MERENJU BUKE U ZRENJANINU (Septembar 2018.) UVOD Iako je zvuk deo naše svakodnevnice, zvuci često bivaju neprijatni ili

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

MultiBoot Korisnički priručnik

MultiBoot Korisnički priručnik MultiBoot Korisnički priručnik Autorsko pravo 2006., 2007. Hewlett- Packard Development Company, L.P. Informacije sadržane u ovom dokumentu podložne su promjenama bez najave. Jedina jamstva za HP-ove proizvode

Више

WINREDUCER 8 PRIPREMA Obradu Windows 8 operativnog sistema po vasoj zelji i ukusu mozete jednostavno uraditi sa WDI alatom.potrebno je da u racunaru i

WINREDUCER 8 PRIPREMA Obradu Windows 8 operativnog sistema po vasoj zelji i ukusu mozete jednostavno uraditi sa WDI alatom.potrebno je da u racunaru i WINREDUCER 8 PRIPREMA Obradu Windows 8 operativnog sistema po vasoj zelji i ukusu mozete jednostavno uraditi sa WDI alatom.potrebno je da u racunaru imate instaliran 7zip program pomocu koga cete raspakovati

Више