Upustvo za korištenje novog SUPER TV interfejsa na Amino 139 STB-ovima

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Upustvo za korištenje novog SUPER TV interfejsa na Amino 139 STB-ovima"

Транскрипт

1 Upustvo za korištenje novog SUPER TV interfejsa na Amino 139 STB-ovima

2 1. Funkcije i komande daljinskog upravljača

3 2. Glavni meni Glavni meni se poziva pritiskom dugmeta Meni na daljinskom nakon čega se u horizontalnoj liniji prezentuju sve glavne opcije, kroz koje se kreće dugmadima za navigaciju lijevo i desno, a izbor željene opcije vrši pritiskom na dugme OK, dok se u vertikalnom dijelu biraju podkategorije glavnih menija krećući se navigacionim dugmadima za gore i dolje. Sam izgled glavnog menija predstavljen je na slici ispod.

4 3. TV vodič TV vodič (EPG Electronic Program Guide) omogućava kompletan uvid u raspored emitovanja TV programa za više dana, a osim vremena početka i kraja TV programa, u većini slučajeva se mogu pronaći i opširnije informacije poput sadržaja filma ili serije. Putem TV vodiča korisnik može da kreira podsjetnike za sadržaje koje ne bi želio da propusti. Pored ove funkcionalnosti korisnik kroz TV vodič može zakazati snimanje sadržaja i pokrenuti sadržaje koji su već završeni (Gledaj propušteno) i to do 72 sata unazad. Tokom svog boravka u meniju TV vodiča korisnik i dalje može pratiti TV program koji je gledao prije odlaska u njega, zahvaljujući slici trenutnog TV programa u gornjem lijevom uglu ekrana (funkcija Slika u slici). Ulazak u TV vodič je moguć i direktno izborom dugmeta na daljinskom upravljaču ili kroz glavni korisnički meni.

5 4. Dodatne informacije o TV programu: mini TV vodič i Quickzap funkcija (brzo biranje TV programa) Pored gore opisanog standardnog prikaza TV vodiča, korisniku je dostupan i mini TV vodič. Mini TV vodič predstavlja skraćeni prikaz informacija o izabranom TV programu i omogućava korisnicima da imaju veći prikaz TV programa koji gledaju. Poziva se pritiskom dugmeta OK, strelicama za kretanje gore i dolje, i lijevo i desno na daljinskom upravljaču i pojavljuje se u donjem dijelu ekrana. Kroz mini EPG korisnik u svakom trenutku vidi listu od tri TV programa. Ova lista se može proširiti opcijom Quickzap (brzo biranje TV programa) koja se poziva iz glavnog menija (TV podmeni).

6 5. Lista omiljenih kanala Ova funkcionalnost omogućava korisniku da kreira liste svojih omiljenih TV programa. Korisnici imaju mogućnost da kreiraju 5 različitih lista omiljenih programa bez ograničenja broja programa koji mogu da se nalaze u listi. Meni za kreiranje liste omiljenih programa se nalazi u glavnom meniju. Listi omiljenih kanala moguće je pristupiti i direktno izborom dugmeta na daljinskom upravljaču.

7 Broj lista omiljenih programa se može proširiti korištenjem različitih profila. Jedan korisnik može imati više profila i u okviru svakog profila može kreirati po pet lista. Profili omogućavaju korisniku da definiše različita korisnička podešavanja: jezik menija, omjer slike, listu omiljenih programa i sl.

8 6. Videoteka Videoteka predstavlja elektronski video klub iz koga je moguće iznajmiti, naručiti i pogledati sadržaje koji su predstavljeni u različitim kategorijama i videotekama. Tako npr. ukoliko se želi pogledati film izborom naslova u meniju se dobija više informacija o njemu, cijena iznamljivanja i sl. Sadržaj se iznamljuje na 24 sata i u tom periodu je moguće više puta pogledati iznamljeni sadržaja, bez ograničenja. Također, za korisnike koji su pretplaćeni na određeni paket sadržaja, postoji dodatna Videoteka unutar koje korisnici koji su pretplaćeni na ovu uslugu imaju pravo gledanja sadržaja koliko puta žele za vrijeme trajanja pretplate.

9 7. Snimanje sadržaja Korištenjem usluge snimanja sadržaja možete putem TV vodiča zakazati snimanje programa, filma, ili serije i da snimljeni sadržaj gledate sve dok ga ne obrišete. Snimanje sadržaja je moguće izabrati na 30 dostupnih kanala, ukupno vrijeme trajanja snimljenih sadržaja ne može da bude duže od 10 sati. Listu zakazanih snimanja je moguće pozvati izborom opcije iz glavnog menija, a takođe u istom se može odabrati i pregled snimljenih sadržaja.

10 Napomena: televizijske kuće zadržavaju pravo promjene programske šeme u odnosu na unaprijed definisane i Logosoft ne snosi odgovornost ukoliko se dese izmjene ili odstupanje.

11 8. Pauziraj TV/Gledaj ispočetka Pauziraj TV je mogućnost da pauzirate gledanje trenutnog programa i da nastavite gledanje kad to poželite. Pored toga, pauziranim sadržajem možete manipulisati tako da: - premotavate unazad (Rewind funkcija 2x,4x,16x i Fast Rewind u vremenskim intervalima od 5 min.) u okviru vremenskog intervala emitovanog programa definisanog kroz metapodatke TV vodiča, - premotavate unaprijed (Forward funkcija - 2x,4x,16x i Fast Forward u vremenskim intervalima od 5 min.) sve do momenta stizanja sadržaja u realnom vremenu (LIVE TV) i nastavka gledanja emisije u realnom vremenu.

12 Gledaj ispočetka je funkcija da se u trenutku gledanja nekog programa vrati na početak emitovanja istog. Kako ne biste propustili početak emisije (u slučaju odstupanja TV kuće od početka emisije) program počinje 5 minuta ranije u odnosu na zakazani termin. Do početka emisije možete lako doći funkcijom premotavanja. Funkcija je dostupna na 30 kanala.

13 9. Gledaj propušteno Gledaj propušteno je usluga koja omogućava naknadno gledanje propuštenog emitovanog sadržaja na unaprijed određenom broju TV kanala u prethodna 72 sata. Sadržajima na 30 kanala na kojem je moguće se vratiti unazad pristupa se putem TV vodiča, pritiskom navigacijskih dugmadi lijevo (nazad po vremenskoj osi) i biranjem željenog sadržaja dugmetom OK. Sadržaj koji ste odabrali možete premotavati naprijed, nazad ili pauzirati.

14 10. Aplikacije (Vrijeme, Sportski rezultati, Vijesti, Dječiji TV) Izborom taba aplikacije iz glavnog menija u izboru imate dodatne usluge npr. ako želite da provjerite vremensku prognozu odaberite opciju Vrijeme.

15 Aplikacija Sportski rezultati se nalazi u meniju Aplikacije i donosi rezultate iz fudbala, tenisa, košarke i drugih popularnih sportova.

16 Na početnoj stranici prikazan je pregled utakmica koje su u toku. Spisak utakmica je podijeljen po takmičenjima. Sa lijeve strane nalazi se meni koji omogućava izbor pojedinačnog sporta pri čemu svaki sport ima drugu boju menija. Pored toga mečeve je moguće sortirati i po vremenu odigravanja te su u gornjem uglu ekranu vidljive opcije: - Svi mečevi - Mečevi u toku - Završeni mečevi - Predstojeći mečevi

17 Izborom opcije Svi mečevi dobijaju se informacije za sve mečeve u periodu od tri dana: juče, danas i sutra. Pored svakog meča nalazi se trenutni status, a detaljnije informacije o samom rezultatu kao i o strelcima dobijaju se jednim klikom pristiskom na dugme OK na daljinskom upravljaču. Aplikacija sadrži i poseban TV mod koji omogućava istovremeno praćenje sportskih rezultata i gledanje TV kanala. TV mod se pojavljuje u gornjem dijelu ekrana pri čemu sami birate da li će se prikazivati rezultati za sve mečeve ili samo one koji su označeni kao omiljeni. Kroz meni Podešavanja unutar same aplikacije izaberite željene opcije i na taj način prilagoditi prikaz rezultata svojim interesovanjima. Pored toga aplikacija sadrži i funkcionalnosti poput pretrage po nazivu takmičenja ili učesnika kao i selekciju omiljenih takmičenja, mečeva i učesnika.

18 U interaktivnom vodiču postoji i prečica za Klix.ba. U donjem desnom uglu postoji indikacija za prečicu kojom možete otvoriti aplikaciju Vijesti i na taj način doći do više članaka.

19 Izborom željene vijesti i pritiskom dugmeta OK pojavljuje se dodatni prozor sa tekstom te vijesti. U donjem desnom uglu nalazi se oznaka za prečicu kojom možete otvoriti aplikaciju u sklopu aplikacije Vijesti.

20 Povratak iz ovog prikaza u sekciju sa vijestima se vrši dugmetom BACK na daljinskom. Za sva ostala kretanja koriste se strelice gore/dolje, lijevo/desno, dugme OK i dugmići u boji: crvena za otvaranje aplikacije i zeleno za otvaranje konkretne vijesti u sklopu same aplikacije.

21 Dječija TV Dječija TV je poseban mod koji je namijenjen najmlađim gledaocima ali i njihovim roditeljima. Omogućava kontrolu sadržaja koje dijete može gledati kao i vremena koje može provesti pred TV ekranom. Dizajn i kontrole u Dječijem TV modu su potpuno pojednostavljene i prilagođene djeci. Sadržaji koji su dostupni u modu za djecu su odabrani TV kanali i Videoteka (ukoliko je tako definisano). Sav sadržaj se klasifikuje po dobnoj granici za koji je sadržaj prilagođen. Roditeljima je na raspolaganju nekoliko podešavanja među kojima su vremensko ograničenje, ograničenje tipa sadržaja, te zaštita u vidu unosa PIN-a prilikom pokretanja i izlaska iz Dječijeg moda. Aplikacija se nalazi u glavnom meniju u podmeniju TV.

22 Izborom ove stavke otvara se glavna stranica pri čemu je korisnik pozicioniran na opciju Pokreni. Kretanje po stranici se vrši pomoću strelica gore/dolje, lijevo/desno dok se potvrda izabrane stavke vrši pomoću dugmeta OK. Na prvoj stranici Dječije TV prikazana su sledeća podešavanja: Uzrast Vremenski okvir tokom kojeg je dozvoljeno korištenje Dječije TV. Moguće je odabrati opciju da se ograničenje podešava prilikom svakog pokretanja ili da se definiše odabrani dnevni limit (pola sata, 1h itd). Podešavanja Pored izdvojenih podešavanja na prvoj strani na raspolaganju imate i dodatna podešavanja koja se nalaze pod stavkom Ostala podešavanja. Uzrast-ista opcija koja se nalazi i na prvoj stranici. Ponuđene su Vam slijedeće vrijednosti: Pitaj prilikom svakog pokretanja Ukoliko izaberete opciju 7 ili 12, pri slijedećem pokretanju na prvoj stranici neće Vam biti ponuđena opcija izbora Uzrasta. U tom slučaju ukoliko želite promijeniti vrijednost za Uzrast to trebate uraditi kroz opciju Ostala podešavanja.

23 Vremensko ograničenje- ista opcija koja se nalazi i na prvoj stranici. Ponuđene su Vam slijedeće vrijednosti: - 30 min dnevno - 1h dnevno - 2h dnevno - 3h dnevno - Bez ograničenja - Pitaj prilikom svakog pokretanja

24 Ukoliko izaberete opciju 30min, 1h, 2h ili 3h, pri slijedećem pokretanju na prvoj stranici neće Vam biti ponuđena ova opcija. U tom slučaju ukoliko želite promijeniti vrijednost za vremensko ograničenje trebate to uraditi kroz opciju Ostala podešavanja. Ukoliko ste izabrali neku od definisanih vrijednosti za Uzrast 7 ili 12 i neku od vrijednosti za Vremensko ograničenje: 30min, 1h, 2h, 3h ili bez ograničenja na naslovnoj strani više nećete imati opcije Podešavanja, već će se odmah pojaviti prozor za unos Master PIN koda.

25 Do svih ovih podešavanja možete doći i kroz glavni meni ako u meniju Podešavanja potražite opciju Dječija TV podešavanja.

26 Pokretanje Dječije TV Moguće je podesiti da li je potreban unos PIN-a prilikom svakog pokretanja ili ne. Podrazumijevana postavka je da se pri pokretanju Dječije TV unese Master PIN kod, ali to možete isključiti izborom opcije Pokreni odmah. Ako je aktivna opcija Pokreni odmah onda se pri pokretanju Dječije TV neće pojaviti prozor za unos Master PIN koda. Napuštanje Dječije TV-podrazumijevana postavka je da se pri izlasku iz Dječije TV unese MasterPIN kod kao vid zaštite, ali to možete isključiti izborom opcije Napusti odmah. Ako je aktivna opcija Napusti odmah onda se pri pokretanju Dječije TV neće pojaviti prozor za unos Master PIN koda.

27 Dozvoli autoplay Za sadržaje iz videoteke na kojima je to dozvoljeno moguće je uključiti opciju autoplay, što znači da će reprodukcija narednog sadržaja početi automatski po završetku prethodnog sadržaja. Dozvoli sadržaj iz videoteke Roditelji mogu filtrirati sadržaj na dva načina: podešavanjem starosne kategorije (do 7 godina, do 12 godina) ili uključivanjem i isključivanjem tipa sadržaja (Videoteka). Ukoliko korisnik izabere opciju NE sadržaj iz videoteke neće biti vidljiv u Dječijem TV modu bez obzira što takav sadržaj postoji. TV kanali Nakon pokretanja Dječijeg moda, prikazan je TV mod sa kanalima koji su odabrani kao prikladni za željeni uzrast. Ako je izabrana granica 7 u Dječijoj TV će biti vidljivi samo kanali na kojima se emituje sadržaj koji ima oznaku 7, dok će svi kanali biti vidljivi ako je izabrana granica 12 pri pokretanju aplikacije. Postoji mehanizam za automatsko uključivanje/isključivanje kanala kada se emituje sadržaj koji nije prilagođen izabranoj starosnoj granici. Dakle, ukoliko se na nekom kanalu emituje sadržaj koji nije prilagođen uzrastu do 7 ili 12 godina taj kanal neće biti vidljiv u listi Dječije TV sve dok se ne počne emitovati sadržaj koji je prilagođen tom uzrastu te će se dešavati da je kanal nekad vidljiv a nekad ne.

28 Korisnik vidi samo kanale na koje je pretplaćen, te ne može sam dodavati ili mijenjati listu kanala. Promjena kanala je moguća navigacijskim dugmićima Gore/Dolje ili dugmićima Sljedeći/Prethodni kanal, kao i unosom broja kanala. Broj kanala se razlikuje od onog u standardnim paketima. Kako bi se najmlađim korisnicima olakšalo korištenje aplikacije, redni brojevi kanala su sukcesivno 1, 2, 3... po redosljedu kako su poredani. Ukoliko je neki broj preskočen, tj, ako se ništa ne dešava kada korisnik izabere broj 5 a ima više od 5 kanala u listi to je zato što je taj broj rezervisan za kanal na koji korisnik nije pretplaćen. Dok je prikazan TV sadržaj, prikazane su samo osnovne informacije: Trenutno na programu, Sadržaj koji slijedi, ikonica kanala, te brojač vremena, kao i traka sa opcijom Pauziranja aplikacije.

29 Videoteka Jednostavnim pritiskom na Meni dugme, prikazuje se sekcija sa dodatnim sadržajem. Navigacija dodatnim sadržajem je jednostavna (Gore/Dolje/Lijevo/Desno). Da bi se odabrao i pokrenuo označeni sadržaj, potrebno je pritisnuti OK dugme. Sadržaj je moguće premotavati unaprijed i unazad. Povratak iz odabranog sadržaja na meni ili povratak iz menija na TV je moguć ponovnim pritiskom dugmeta Meni ili TV, Back, LastCh. Opcija videoteka nije dostupna ukoliko nema sadržaja koji je prilagođen izabranom uzrastu.

30 Pauziranje Dječije TV Pritiskom na crveno dugme možete pauzirati vrijeme te nastaviti gledati sadržaj kad to poželite sve do isteka definisanog vremena. Dok je u pauziranom modu na ekranu se ne prikazuje programski sadržaj iz TV kanala ili Videoteke, već stoji slika sa porukom i instrukcijama kako da nastavi gledanje sadržaja.

31 Izlazak iz Dječije TV Izlazak iz Dječije TV moguć je u svakom trenutku pritiskom na dugme BACK. Po isteku vremena koje dijete ima na raspolaganju za gledanje TV-a, na ekranu će se pojaviti poruka da je vrijeme isteklo sve dok korisnik ne unese Master PIN kod (ako nije izabrao drugačiju opciju). Ukoliko želite produžiti vrijeme korištenja aplikacije nakon isteka definisanog vremena potrebno je da promjenite opciju za vremensko ograničenje u Podešavanjima.

32 11. Zaključavanje/otključavanje kanala i sistema Ako želite da Vam budu zaključani samo kanali za odrasle potrebno je da uradite sljedeće: 1. u podešavanjima Starosna granica izaberete opciju Isključi sve, 2. u podešavanjima Zaključavanje kanala izaberete kanale koje želi da budu zaključani, 3. u podešavanjima izaberete opciju Zaključaj sistem. Ako vidite da piše Zaključaj sistem onda STB nije zaključan, a ako piše Otključaj onda to znači da je STB zaključan. Sve ove opcije se nalaze u podmeniju Podešavanja u glavnom meniju. Kanal možete zaključati i kroz glavni meni-podešavanje-zaključavanje kanala. Trebate samo izabrati taj kanal, pritisnuti OK i na dnu tog podmenija zaključati STB.

33 Zaključavanje sistema je opcija koja se nalazi na dnu menija Podešavanje: Opcija za promjenu Master PIN koda se također nalazi u meniju Podešavanja:

34 12. Izbor jezika Mogućnost izbora jezika zvuka postoji u meniju Podešavanja-TV i Zvuk-Jezik zvuka i jezik titla. Kada odaberete kanal na kojem ima izbor zvuka/titla u desnom donjem uglu postoji indikacija da je ova funkcionalnost na tom kanalu dostupna.

35 Pritiskom na plavu tipku otvorit će se meni za podešavanje jezika kao na slici ispod. Odabirom jezika isti će se i promijeniti. Informacija o promjeni jezika/titla je vidljiva i u dijelu info o program, s tim da je ista vidljiva na svim kanalima, a ne samo onima koji imaju mogućnost odabira jezika.

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. Kanali...3 1.1 Upravo na TV-u...3 1.2 TV kanali...3 2. Pogledaj propušteno/7 dana unazad/premotavanje...4 3. Informacije o emisijama...8 4. Savjeti za otklanjanje

Више

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. EON korisnički interfejs...3 1.1 Početna...3 1.2 Kanali...3 1.2.1 Upravo na TV-u...3 1.2.2 TV kanali...4 1.2.3 Radio kanali...4 1.3 Video klub...5 1.4 Moji sadržaji...5

Више

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne aparate ili Android TV aparate), App Store-u (za ios

Више

UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE DALJINSKOG UPRAVLJAČA 1

UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE DALJINSKOG UPRAVLJAČA 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. Daljinski upravljač...3 1.1 Uparivanje...5 1.2 Rasparivanje...5 1.3 Fabrički reset...5 2. Savjeti za otklanjanje poteškoća koje mogu nastati u radu...6 2 1. DALJINSKI

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA AMINET 110/125 Juli/2011

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA AMINET 110/125 Juli/2011 KORISNIČKO UPUTSTVO ZA AMINET 110/125 Juli/2011 Sadržaj ŠTA JE SUPER TV?... 3 OSNOVNI POJMOVI... 3 DALJINSKI UPRAVLJAČ... 4 Podešavanje daljinskog upravljača za upravljanje TV-om... 4 OSNOVNE KONTROLE...

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1 1 Dobrodošli u EON svet! SADRŽAJ: 1. Podešavanja u EON meniju...3 1.1 Korisnička podešavanja...4 1.2 Sistemska podešavanja...7 2. Savjeti za otklanjanje poteškoća koje mogu nastati u radu...10 2 1. PODEŠAVANJA

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

Maxtv To Go/Pickbox upute

Maxtv To Go/Pickbox upute MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE Detaljno objašnjenje funkcionalnosti..3 Upute za prijavu na aplikaciju...4 Što je to Preporučeno za vas....6 Preporučeno za vas..7 Dodavanje

Више

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx SKENIRANJE KANALA Ukoliko već imate memorisane kanale, potrebno je da prije početka skeniranja izbrišete sve kanale, a to ćete uraditi na sljedeći način: Pritisnite dugme MENU na daljinskom upravljaču,

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

UPUTSTVO ZA POVEZIVANJE EON SMART BOX-A 1

UPUTSTVO ZA POVEZIVANJE EON SMART BOX-A 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. Tehničke karakteristike i povezivanje STB-a...3 1.1 Prednja strana STB-a...3 1.2 Zadnja strana STB-a...3 1.3 Povezivanje prateće opreme i STB-a...3 2. Daljinski upravljač...4

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

NSZ-GS7

NSZ-GS7 Početni koraci SR Mrežni multimedijalni plejer NSZ-GS7 Slike ekrana, radnje i specifikacije su podložni promenama bez najave. Početni koraci: ON/STANDBY Uključivanje ili isključivanje plejera. Upravljanje

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Агенције www.acas.rs у одељку - план интегритета -> нацрт

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile Projektna dokumentacija Boostowski - mobile OPIS BUDUĆEG PROCESA - MOBILNA APLIKACIJA 00 Dobrodošli Ekran dobrodošlice je prvi ekran koji se prikazuje nakon ulaska u mobilnu aplikaciju. Na njemu je ispisana

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2011 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Пријава на систем и сигурност података... 1 2. Корисник... 5 2.1. Обавештења... 5 2.2.

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc VOIP Sadržaj: 1 COUNTERPATH X-LITE... 3 1.1 Preuzimanje programa... 3 1.2 Instalacija CounterPath X-Lite -a... 3 1.3 Podešavanje korisničkog naloga... 3 1.4 Upućivanje poziva... 5 1.4.1 Pozivanje korisnika

Више

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije tada ne trebate otvoriti račun. Za one koji se prvi put

Више

A1 TV korisnički priručnik

A1 TV korisnički priručnik A1 TV korisnički priručnik Prati Ligu prvaka samo na PlanetSportu 120 utakmica po sezoni vrhunski sportski magazini i emisije dvoboji koji su obilježili povijest ovog natjecanja Sve detalje o novom PlanetSport

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2012 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Предговор... 1 2. Приступ апликацији и пријава на систем... 2 3. Корисник... 6 3.1.

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka Primenjeno programiranje - Vežbe Java i NetBeans IDE 6.5 Kreiranje korisničkog interfejsa Primer jednostavne aplikacije: 1. Odabrati opciju File > New Project 2. Meñu kategorijama odabrati Java i podkategoriju

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

** Osnovni meni

** Osnovni meni Instalacija serverske verzije Kataloga propisa Instalacija Kataloga propisa se vrši na sljedeći način: 1. Ubacite Instalacioni disk ili USB memoriju u računar. 2. Instalacioni program će se automatski

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

USRIC-816-SRB-QG.pdf

USRIC-816-SRB-QG.pdf ii www.logtagrecorders.com DODATCI 1. PODEŠAVANJE I KONFIGURACIJA Preuzmite i instalirajte LogTag Analyzer sa sajta proizvođača: www.logtagrecorders.com/software Povežite Logger na vaš kompijuter. Preporučujemo

Више

Elektronsko bankarstvo Uputstvo za korišćenje

Elektronsko bankarstvo Uputstvo za korišćenje Sadržaj 1. Uvod... 3 2. Kako da se aktiviram?... 4 3. Prijava u e-banking aplikaciju... 6 4. Obnova lozinke... 7 5. Početna strana... 8 6. Računi... 9 7. Plaćanja...10 7.1 Standardno plaćanje... 11 7.2

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagreb, 10. travnja 2017. Sadržaj 1 UVOD... 3 2 PRIJAVA U SUSTAV E-GRAĐANI...

Више

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО - 03.05.2019 Приступ SMARTPHONE апликацији (Android/iOS) и СТАРТ-СТОП WEB порталу подразумева закључење претплатничког уговора за коришћење интернет апликације

Више

X PLATOON Pravila igre (v ) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri :

X PLATOON Pravila igre (v ) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri : X PLATOON Pravila igre (v 1.8 10.2.2016.) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri : Tip Videoautomat Broj rola 5 Broj redaka 3 Broj linija

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St 4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу Stavke_računa која ће разрешити проблем везе типа N:N

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla Korisničko uputstvo za uslugu u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih zaduženja za članstvo Bosanskohercegovačkog auto-moto

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno Korisničko uputstvo za uslugu u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih računa za troškove KJKP Toplane-Sarajevo

Више

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa koju možete pronaći na sljedećem linku: http://wordpress.org/download/ Kliknite na

Више

Upute-podesavanj -accounta

Upute-podesavanj -accounta Strana :...1... ISO UPUTA 7.5/02-02 Kreiranje i podešavanje mail account-a Korisničko uputstvo za kreiranje i podešavanje Secure (SSL) Email Accounta 1. Upute za podešavanje Secure (SSL) mail account-a

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 A2 3 Online ekspozitura Online ekspozitura je servis u okviru e-bankinga koji vam pruža mogućnost da bez odlaska u Banku podnesete zahtev

Више

MultiBoot Korisnički priručnik

MultiBoot Korisnički priručnik MultiBoot Korisnički priručnik Autorsko pravo 2006., 2007. Hewlett- Packard Development Company, L.P. Informacije sadržane u ovom dokumentu podložne su promjenama bez najave. Jedina jamstva za HP-ove proizvode

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

_Outlook

_Outlook Outlook 2010 i Outlook 2013 Otvorite Outlook. Kada se pojavi prvi ekran čarobnjaka pritisnite Next (dalje). Na sljedećem ekranu pod nazivom E-mail Accounts (email nalozi) ponovo pritisnite Next (dalje)

Више

Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa kori

Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa kori Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa korisnickim nalozima, nekoliko ljudi moze lako da deli

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Centar za informatiku i biostatistiku METODOLOŠKO UPUTSTVO INTERNET REGISTRA MEDICINSKE OPREME SADRŽAJ SADRŽAJ... 1 UVOD... 2 NADLEŽNOSTI U

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza UPUTA ZA UVOĐENJE OBRASCA JOPPD PRVA FAZA Prva faza uvođenja obrasca JOPPD uključuje slijedeće aktivnosti: 1. Instalacija nove verzije 2. Punjenje šifarnika potrebnih za JOPPD obrazac a. Oznake stjecatelja

Више

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American Express karticom... 11 Plaćanje Diners karticom...

Више

Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović

Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović Beograd, 2019 Sadržaj Sadržaj i 1 Uvod u programski

Више

RAD SA PROGRAMOM

RAD SA PROGRAMOM JOPPD obrazac Podešavanje programa Nakon prvog ulaska u program Obračun plaća 2014 potrebno je pokrenuti opciju Korekcije od 01.01.2014. godine. Program će pokušati ispravno povezati postojeće podatke

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: +389 2 3109191 Факс: +389 2 3220152 МБ: 6159559 ПИБ: МК4030006611118 www.реактив.цом.мк РЕАКТИВ КОНСАЛТИНГ ДОО Деспота Стефана 42/3/5, 11000

Више

WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubaci

WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubaci WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubacite u vas CD/DVD room instalacijski DVD disk-mediju

Више

User Manual

User Manual Register your product and get support at 6401 series www.philips.com/welcome Priručnik 43PUS6401 49PUS6401 55PUS6401 Sadržaj 1 Šta je novo 4 9 Internet 4 1.1 Nova mašina pregledača 2 Postavljanje 5 2.1

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

Microsoft Word - uputstvo-estudent-v2.docx

Microsoft Word - uputstvo-estudent-v2.docx Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://estudent.ef.uns.ac.rs Пријава на систем Страница за пријаву на систем има два поља, једно

Више

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Ul. Hrvatske

Више

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE WI-FI ZA MEDICINSKE USTANOVE Brza i pouzdana WiFi mreža je danas očekivana u medicinskim ustanovama. Besplatan

Више

LG 6812D Kratke upute za korištenje IP telefona A1.hr

LG 6812D Kratke upute za korištenje IP telefona A1.hr LG 6812D Kratke upute za korištenje IP telefona A1.hr Uvod Uz A1 napredne telefonske usluge dobivate na korištenje IP telefone i skupove naprednih telefonskih usluga. Ovisno o odabiru paketa u ponudi su

Више

Gdin Nikola Kovač

Gdin Nikola Kovač Intranet za izdavatelje Korisnički priručnik Uvod Intranet za izdavatelje je usluga Zagrebačke burze namjenjena unosu financijskih izvještaja i vijesti od strane izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih

Више

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je 10.5.2017.) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menjacnicagui koji je povezan sa ovim repozitorijumom.

Више

Kratke upute za korištenje IP telefona Polycom IP5000 Telekom nove generacije

Kratke upute za korištenje IP telefona Polycom IP5000 Telekom nove generacije Kratke upute za korištenje IP telefona Polycom IP5000 Telekom nove generacije Sadržaj Uvod... 3 Razumijevanje Vašeg telefona - Polycom IP5000... 4 Zaslon i ikone... 6 Osnove navođenja... 9 Otvaranje slobodne

Више

CD275/270 Croatian quick start guide

CD275/270 Croatian quick start guide Kratke upute za korisnike CD270/CD275 Sadržaj pakiranja Bazna stanica (CD275) Bazna stanica (CD270) Napomena * U pakiranjima s više slušalica nalaze se dodatne slušalice, punjači i adapteri za napajanje.

Више

ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvenc

ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvenc ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvencama kao sto imate na kupovnim DVD diskovima.kasnije

Више

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO Aplikacija za elektronsko popunjavanje obrasca GIP-1022 i spašavanje podataka u datoteku u XML formatu GIPKO Verzija 1.2 Sadržaj Uvod... 3 Instalacija aplikacije... 4 Pokretanje aplikacije... 7 Meni aplikacije...

Више

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG.

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... m-intesa Vam omogućava jednostavno, brzo i sigurno obavljanje finansijskih transakcija

Више

BDV-EF1100

BDV-EF1100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-EF1100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-EF1100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika BDV-EF1100 2 3 Povezivanje Vašeg TV-a Povezivanje drugih

Више

Aster

Aster ASTER V7 Multi-user Extension za Microsoft Windows 7 Vodič za brzi početak Instalirajte ASTER V7 softver koristeći instalaciju dobavljača. Od ostalih instalacionih opcija preporučujemo da svako posebno

Више

Panasonic KX UT 248 Kratke upute za korištenje IP telefona A1.hr

Panasonic KX UT 248 Kratke upute za korištenje IP telefona A1.hr Panasonic KX UT 248 Kratke upute za korištenje IP telefona A1.hr Uvod Uz A1 napredne telefonske usluge dobivate na korištenje IP telefone i skupove naprednih telefonskih usluga. Ovisno o odabiru paketa

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO

KORISNIČKO UPUTSTVO KORISNIČKO UPUTSTVO Srpski 1. Isključite glavno napajanje Pre postavljanja proizvoda isključite glavno napajanje. 2. Spajanje + i žica Spajanje + i žice na odgovarajuće izlaze ACM-LV24. U većini slučajeva

Више

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika

Више

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX:

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX: FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, 12000 POŽAREVAC TEL: 012 541 022 FAX: 012 541 026 WWW.AIS.D-LOGIC.RS FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju www.ais.d-logic.rs AIS FREE SOFTVER uputstvo

Више

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe)

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe) Korisničke upute Verzija 2.0 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb / OIB: 87950783661 / Tel: (01) 7007 007, Fax: (01) 7007 070 / www.hakom.hr Sadržaj

Више

eППК

eППК eппк Како до еппк? Корак 1 Корак 2 Корак 3 Креирајте налог Да бисте креирали налог потребно је да: На Порталу кликнете на линк Креирај налог Отвориће Вам се форма за Регистрацију корисника Попуните сва

Више

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima 2.- 4. JOPPD obrasca i za svaku kombinaciju šifri su propisana

Више

User Manual

User Manual Register your product and get support at 4900 series www.philips.com/welcome Priručnik 43PUH4900 43PUK4900 43PUT4900 43PUT4900 49PUH4900 49PUK4900 49PUT4900 49PUT4900 55PUH4900 55PUK4900 55PUT4900 55PUT4900

Више

DVB-T2 Tuner sr Uputstvo za upotrebu

DVB-T2 Tuner sr Uputstvo za upotrebu DVB-T2 Tuner 7 620 320 031 sr Uputstvo za upotrebu 2 1 2 8 7 3 6 4 5 7 620 320 031 06.2019 Robert Bosch Car Multimedia GmbH Kontrolna dugmad sr 3 1 Dugme za stanje pripravnosti Prelaz između normalnog

Више

Addiko Bank_Addiko Mobile_Korisnicko uputstvo_version 2

Addiko Bank_Addiko Mobile_Korisnicko uputstvo_version 2 Addiko Mobile Korisničko uputstvo Banja Luka / Sarajevo, 12 juli 2019. Odjel upravljanja retail proizvodima 12.07.2019. godine Verzija: 2:1 Klasifikacija: Eksterno Sadržaj uputstva Preuzimanje aplikacije...

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem Podešavanje za eduroam Windows Vista operativni sistem Kako bi korisnik na siguran način pristupio mrežnim resursima i uz pomoć neophodnih podataka (npr. korisničkog imena i lozinke) izvršio proces autentifikacije

Више

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje korišćenja računara, da su upoznati sa korišćenjem internet

Више

Dodatne usluge za VOIP priključak:

Dodatne usluge za VOIP priključak: Dodatne usluge za IP telefonski priključak (tip korištenog modema- Billion): Usluga Opis/način korištenja Prezentacija telefonskog broja pozivaoca Ovom uslugom korisnik dobiva mogućnost prikaza telefonskog

Више

FAQ mCard

FAQ mCard mcard Sve što je potrebno da znate na jednom mestu Preduslovi za korišćenje mcard usluge 1. Šta je mcard usluga Societe Generale Banke? mcard usluga predstavlja digitalnu platnu karticu koja je namenjena

Више