Baza mjera energetske učinkovitosti U MALIM I SREDNJIM PODUZEĆIMA Energetskom učinkovitošću i racionalnim korištenjem energije do povećanja konkurentn

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Baza mjera energetske učinkovitosti U MALIM I SREDNJIM PODUZEĆIMA Energetskom učinkovitošću i racionalnim korištenjem energije do povećanja konkurentn"

Транскрипт

1 Baza mjera energetske učinkovitosti U MALIM I SREDNJIM PODUZEĆIMA Energetskom učinkovitošću i racionalnim korištenjem energije do povećanja konkurentnosti

2

3 Cilj projekta godine Europska Komisija postavila je ambiciozne ciljeve s ciljem smanjenja stakleničkih plinova za 20%, smanjenja potrošnje energije za 20% i povećanja udjela obnovljivih izvora energije (OIE) za 20%, a ulaskom u Europsku Uniju (EU) Republika Hrvatska je te obaveze preuzela. Osim obveza vezanih uz energetiku, sektor malog i srednjeg poduzetništva našao se u situaciji u kojoj su mu se ukazale mnogobrojne prilike, ali i opasnosti od konkurencije. Kako bi se iskoristile ukazane prilike, ali i kako bi mala i srednja poduzeća uspješno konkurirala na međunarodnom tržištu, potrebno je podići učinkovitost svakog pojedinog poslovnog subjekta. Jedno od ključnih područja kroz koje je to moguće postići upravo je energetska učinkovitost (EnU) i racionalno korištenje energije. Navedena područja kod velikog broja malih i srednjih poduzeća često se percipiraju kao jedan od troškova koji se jednostavno mora podmirivati ili kao prilika koja nikada nije dovoljno visoko na listi prioriteta. Najvažnije, mala i srednja poduzeća najčešće nemaju ljudske i tehničke kapacitete za upuštanje u procese analiza i pronalaska rješenja za područje EnU i racionalnog korištenja energije. Cilj projekta je provedbom energetskih pregleda prvenstveno fokusiranih na low-hanging-fruits odnosno brzo isplative investicije i promocijom cijelog projekta pomoći malim i srednjim poduzećima da kroz povećanje EnU i racionalnije korištenje energije povećaju svoju konkurentnost na razini Hrvatske i EU.

4 U sklopu projekta Regionalna energetska agencija Sjever provela je osam energetskih pregleda na osam poslovnih subjekata na području Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Varaždinske županije, a isti obuhvaćaju analizu potrošnje energenata, analizu potrošača energije i tehnički pregled relevantnih sustava. Rezultat provedbe predmetnih aktivnosti za svakog od prijavitelja je studija povećanja energetske učinkovitosti i racionalnije korištenja energije, na temelju čega je izrađena ova baza najčešćih mjera za povećanje EnU u sektoru malog i srednjeg poduzetništva. Mala i srednja poduzeća najveći su poslodavac u Republici Hrvatskoj (preko 60% zaposlenosti) koji značajno doprinosi bruto domaćem proizvodu (oko 50%) i izvozu (oko 40%). Energetska učinkovitost u industriji 2 Svrha ovog kratkog pregleda mjera EnU je omogućiti malim i srednjim poduzetnicima industrijske djelatnosti uvid u brzo isplative investicije povećanja EnU, što je nulti korak u cjelokupnom procesu sustavnog povećanja EnU i smanjenja potrošnje energije. Prvi korak u procesu kontinuiranog unapređenja sastoji se od provođenja energetskog pregleda putem kojeg se utvrđuje osnovica potrošnje energije i drugi važni energetski pokazatelji, a isti predstavljaju temelj za provedbu plana kako bi se postigli rezultati koji će poboljšati EnU. Nakon utvrđivanja polazišta i definiranja plana, isti je potrebno provesti, a to uz tehničke mjere podrazumijeva i edukaciju zaposlenika s ciljem promjene obrazaca ponašanja koji mogu uvelike doprinijeti povećanju EnU. Ciklus sustavnog povećanja EnU zatvara se praćenjem i mjerenjem procesa i ključnih karakteristika poslovanja s ciljem validacije ostvarenja ciljeva postavljenih planom u prvom koraku.

5 Potencijal energetskih ušteda poduzeća vezan je prvenstveno uz (ne) učinkovitost proizvodnog sustava i potrošnju energije generalno, no važnim okvirnim pokazateljem smatra se i energetska intenzivnost industrije (potrošnja energije po jedinici proizvodnje). Među najintenzivnije grane industrije svrstavaju se industrija cementa, proizvodnja kemikalija i industrija papira, od čega je jedino industrija papira relevantna skupina u sektoru malog i srednjeg poduzetništva područja analiziranog u sklopu projekta. Slika u nastavku prikazuje energetsku intenzivnost pojedinih grana industrije. Automobilska industrija 0,04 Obrada metala 0,04 Proizvodnja metala 0,29 Proizvodnja građevinskih materijala 0,11 Proizvodnja stakla i keramike 0,11 Proizvodnja gume 0,07 Proizvodnja kemikalija 0,24 Proizvodnja papira 0,22 Prehrambena i duhanska industrija 0,04 0% 8% 15% 23% 30% kwh/ Generalno, energija u industriji se definira kao električna energija, gorivo, para, toplina, komprimirani zrak i drugi mediji, no s obzirom na specifičnosti malog i srednjeg poduzetništva, mogućnosti uštede su fokusirane prvenstveno na sljedeća područja: Sustavi klimatizacije prostora Sustavi na pripremu stlačenog zraka Elektromotorni pogoni i pumpe Procesna (otpadna) toplina Sustavi automatizacije Sustavi opskrbe energijom

6 Rashladni sustavi 2.1 Rashladni sustavi sastavni su dio većine industrijskih procesa, a njihova važnost u malom i srednjem poduzetništvu dolazi do izražaja i kod klimatizacije poslovnih prostora (najčešće uredski i skladišni prostori). Dok se smanjenju potrošnje rashladne energije kod klimatizacije prostora najčešće pribjegava pomoću bolje izolacije istih ili zamjene klimatizacijskih uređaja energetski učinkovitijima, specifičnosti industrijskih postrojenja iziskuju tehnički zahtjevniji pristup koji se temelji na: Povećanju toplinske izolacije Smanjenju nepotrebnih radnih sati pojedinih komponenti sustava Redizajniranju procesa i rashladnih sustava Optimizaciji angažirane snage, tlaka i temperature Kontroli i automatizaciji Mogućnostima implementacije rekuperacije topline i implementacije sustava koji koriste obnovljive izvore energije Slika u nastavku daje prikaz mogućih ušteda primjenom relevantnih mjera u domeni rashladnih sustava. Optimizacija sustava 0,1 Redovito održavanje sustava 0,1 Povećanje izolacije 0,1 Korištenje otpadne topline 0,8 0% 20% 40% 60% 80% Ovisno o proizvodnim procesima, troškovi energije rashladnih sustava mogu zauzimati i do 80% ukupnih troškova poduzeća.

7 Komprimirani zrak 2.2 Iako komprimirani zrak sam po sebi nije energent i ne iziskuje direktna financijska izdvajanja, za njegovu pripremu koriste se sustavi pogonjeni električnom energijom (kompresori). Promatrajući sustav pripreme stlačenog zraka kao cjelinu, učinkovitost elektromotora najmanje je bitan element. Način rada sustava za pripremu stlačenog zraka vrlo često je neoptimiziran, s čestim slučajevima nepotrebnih curenja i značajnim mogućnostima iskorištavanja otpadne topline. U procesu povećanja energetske učinkovitosti sustava za pripremu komprimiranog zraka važno je sagledati mogućnosti: Sprečavanja nepotrebnih curenja zraka Optimizacije rada i redizajniranja sustava Iskorištavanja otpadne topline Redovitog održavanja sustava (zamjena filtera, provjera brtvi i sl.) Elektromotorni sustavi 2.3 Kod elektromotornih sustava energetske uštede najčešće je moguće ostvariti kontrolom brzine vrtnje elektromotora i pravilnim dimenzioniranjem (najčešće smanjenjem) veličine (snage). Ovisno o proizvodnim procesima, troškovi energije rashladnih sustava mogu zauzimati i do 80% ukupnih troškova poduzeća.

8 Pumpe 2.4 Pumpe troše oko 25% ukupne energije u industriji svijeta i prema statistikama oko 40% utrošene energije može se uštedjeti primjenom mjera EnU. Slično kao kod elektromotornih sustava, najveće uštede proizlaze iz pravilnog dimenzioniranja veličine pumpi. Prema statistikama, oko 75% pumpi u svijetu je predimenzionirano za u prosjeku 20%. Osim prilagodbom veličine, uštede su ostvarive putem iskorištavanja otpadne topline, optimizacije parametara rada, redovitim održavanjem i slično. Procesna toplina 2.5 je toplina korištena u industrijskim procesima, a za razliku od topline korištene za zagrijavanje prostora, ona se isporučuje na daleko višim temperaturama. Procesna toplina najčešće se proizvodi putem izgaranja goriva ili korištenjem električne energije. Kod optimizacije troškova za pripremu procesne topline prije svega je potrebno analizirati mogućnost zamjene energenta korištenog za njezinu proizvodnju, ukoliko je energent skup i/ili sustav neučinkovit. Zamjenom energenta ostvaruju se prvenstveno financijske uštede (potrošnja energije ostaje relativno ista), dok se povećanjem učinkovitosti sustava povećava neto postotak iskorištene energije. Među najučinkovitijim načinima povećanja učinkovitosti cjelokupnog sustava često se ističe iskorištavanje otpadne procesne topline u druge svrhe (sustave koji iziskuju manju temperaturnu razinu), poput zagrijavanja prostora, predgrijavanja u nekim drugim industrijskim procesima i slično. Iskorištavanje procesne otpadne topline smatra se jednim od najučinkovitijih načina ostvarivanja energetskih i financijskih ušteda.

9 Automatizacija i upravljanje 2.6 Automatizacija i upravljanje proizvodnih sustava sastoji se od opremanja industrijskih sustava mjernom opremom i opremom za upravljanje. Automatiziranim upravljanjem i transparentnim pregledom relevantnih parametara koji utječu na potrošnju energije moguće je ostvariti energetske i financijske uštede, od čega financijske uštede proizlaze iz optimiziranja potrošnje energenata i vode i povećanja učinkovitosti proizvodnog procesa. Prema statističkim pokazateljima, automatizacijom proizvodnih procesa moguće je ostvariti uštede od 10-15%. Osim analize potencijala ušteda u samim proizvodnim procesima, vrlo je važno analizirati i druge mogućnosti energetskih i financijskih ušteda poput sustava i modela opskrbe energentima, mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti rasvjete, energetske učinkovitosti vanjske ovojnice i mogućnosti ugradnje sustava koji koriste OIE. Fokus energetskih pregleda provedenih kod osam analiziranih pravnih subjekata poglavito je vezan uz navedene mogućnosti uštede. Mjere energetske učinkovitosti 3 Analizirani subjekti S aspekta veličine poduzeća, raspon sektora malog i srednjeg poduzetništva je relativno širok, uzimajući u obzir da se isti kreće od nekoliko do 250 zaposlenih. Uz to, vrlo važan faktor u domeni energetike predstavlja i vrsta proizvodnog procesa, pošto isti diktira intenzitet potrošnje energenata, kao i opus mjera primjenjivih kod projekata

10 uštede energije. S ciljem što bolje diversifikacije primjenjivih mjera, u sklopu projekta analizirano je osam poslovnih subjekata čija se djelatnost, veličina i tip postrojenja, kao i godišnja (specifična) potrošnja energije poprilično razlikuju, a isti posluju u domeni prehrambene industrije, industrije tiska/proizvodnje papirnate ambalaže, strojarstva/metalne industrije i drvne industrije. Tablica u nastavku daje prikaz relevantnih parametara poslovnih subjekata analiziranih u sklopu projekta. Sektor * Specifična potrošnja energije kwh/zaposleniku Električna energija Prirodni plin PS1 Tisak / Proizvodnja papirnate ambalaže PS2 Tisak / Proizvodnja papirnate ambalaže PS3 Strojarstvo / metalna industrija PS4 Strojarstvo / metalna industrija PS5 Drvna industrija PS6 Drvna industrija PS7 Drvna industrija PS8 Prehrambena industrija * broj zaposlenih

11 Osim veličine poduzeća i tipa industrije, primjenjivost pojedinih mjera povećanja EnU diktira i specifična potrošnja energije, koja u velikoj mjeri određuje teoretski potencijal ušteda. Naravno, specifična količina potrošene energije uvjetovana je mnogim drugim faktorima poput uspješnosti poslovanja ili specifičnosti industrijskih pogona, no može se smatrati relevantnim ishodišnim pokazateljem. Prema podacima koje daje prethodna tablica, specifičnosti odabranih poslovnih subjekata replikabilne su na širok spektar poduzeća u sektoru malog i srednjeg poduzetništva. Rezultati energetskih pregleda Mjere povećanja EnU predložene u elaboratima analiziranih poslovnih subjekata fokusirane su prvenstveno na brzo investicije u domeni potrošnje električne energije, toplinske energije i vode. S obzirom na rezultate dobivene elaboratima o energetskim uštedama, u ovom projektu brzo isplativom investicijom smatra se ona s periodom povrata manjim od 10 godina. U vidu postizanja ciljeva definiranim projektom, elaborati o povećanju energetske učinkovitosti obuhvaćaju: Analizu potrošača energenata i vode Pregled termo-tehničkih instalacija i analizu potrošnje pripadajućih energenata (najčešće prirodni plin) Pregled električnih instalacija i analizu potrošnje električne energije (distribucija i opskrba) Pregled sustava potrošnje vode (sanitarna i potrošna topla voda) Generalno, mjere dobivene temeljem energetskih pregleda moguće je strukturirati u dvije skupine: Mjere primjenjive na većini poslovnih subjekata u domeni malog i srednjeg poduzetništva Mjere usko vezane uz tehnološke procese i opremu i/ili ovisne o energetskim potrebama

12 U prvoj skupini mjera prije svega je potrebno naglasiti one mjere čijom je primjenom moguće postići prvenstveno financijske uštede bez investicijskih ulaganja, tzv. soft mjere. Spomenute mjere odnose se prvenstveno na odabir opskrbljivača električnom energijom i odabir tarifnog modela opskrbe električnom energijom. Prema rezultatima analize energetskih pregleda, implementacijom tih dvaju mjera analizirani s ubjekti mogu ostvariti uštede između 350,00 i 600,00 kn po zaposleniku godišnje, sumarno od 3.600,00 do ,00 kn na godišnjoj razini. Drugi dio prve skupine mjera zahtjeva investicijska ulaganja, primjenjive su u domeni potrošnje električne energije, a njihov prosječni period povrata investicije iznosi oko 5,6 godina. Prekomjerna jalova električna energija vrlo je česta stavka većine analiziranih računa za električnu energiju, a ista predstavlja značajan potencijal za financijske uštede. Trošak ugradnje opreme za kompenzaciju jalove energije ovisi o veličini i vrsti postrojenja, a među analiziranim poslovnim subjektima isti se kreće od 5.000,00 do ,00 kn. Prema rezultatima analize energetskih pregleda, implementacijom spomenute mjere analizirani subjekti mogu ostvariti uštede između 100,00 i 200,00 kn po zaposleniku godišnje, sumarno od 3.000,00 do 5.000,00 kn na godišnjoj razini. Period povrata investicije ugradnje takve opreme dan u elaboratima iznosi 4-8,5 godina. U domeni optimizacije potrošnje električne energije i angažirane snage valja sagledati i mogućnosti promjene naponske razine preuzimanja električne energije i ugradnje opreme za kontrolu vršne snage, čiji se period povrata investicije, prema rezultatima energetskog pregleda, vrlo nizak i kreće između 1,9 i 4,7 godina. Potrošnja električne energije za rasvjetu predstavlja značajan račun za električnu energiju u industriji, poglavito jer se često radilo o radnim prostorima velike površine koji moraju biti osvjetljeni tijekom cijelog radnog dana, često pomoću vrlo neučinkovitih rasvjetnih tijela velike nazivne snage. Zamjenom neučinkovitih rasvjetnih tijela energetski učinkovitima (LED rasvjeta) moguće je ostvariti značajne energetske, a posljedično i financijske uštede. Prema rezultatima analize energetskih pregleda, prosječni period povrata investicije projekata povećanja energetske učinkovitosti u industriji iznosi 6,8 godina.

13 U analizama mogućih energetskih ušteda poslovnih subjekata nisu analizirane klasične mjere povećanja energetske učinkovitosti poput povećanja energetske učinkovitosti vanjske ovojnice ili zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom. Razlog tome je značajna količina potrebnih početnih ulaganja i relativno dug period povrata investicije. U stambenom sektoru prosječni period povrata investicije u integralnu obnovu objekata iznosi oko 15 godina, no isti naravno ovisi o mnogobrojnim faktorima. U kontekstu industrije, navedene mjere valja smatrati prioritetnima ukoliko udio energije za zagrijavanje prostora predstavlja značajan dio ukupne potrošnje energije promatranog subjekta. Među poslovnim subjektima analiziranim u sklopu projekta to nije slučaj. Grafikon u nastavku daje prikaz relevantnih parametara vezanih uz energetske uštede, ne uzimajući u obzir uštede ostvarive izgradnjom elektroenergetskih postrojenja. Prosječni period povrata investicije, god * 10 20** Ukupne godišnje uštede po zaposleniku, kn Broj zaposlenika Prosječni period povrata investicije Godišnje uštede po zaposleniku, kn * Nisu uračunate uštede ostvarive izgradnjom kogeneracijskog postrojenja ( ,00 kn/god) ** Nisu uračunate uštede ostvarive izgradnjom fotonaponske elektrane (29.400,00 kn/god)

14 Prilog: pregled poslovnih subjekata i predloženih mjera Poslovni subjekt 1 Grana industrije Tisak/proizvodnja papirnate ambalaže Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Tiskana ambalaža i kutije za farmaceutsku, prehrambenu i kozmetičku industriju Knjige i bilježnice Ostali promotivni tiskani materijali Broj zaposlenih 30 Proizvodna oprema Printer za probni otisak 2 CTP (Computer to plate) uređaja Strojevi za tisak (ukupno 3 stroja) Rezaće mašine i linija za klamanje Građevinski podaci Površina pogona m 2 Visina stropa 4,5 m Dominantni tip građe Sendvič paneli Energetski podaci Toplinska energija Energent: Prirodni plin Potrošnja: kwh/god Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Ugradnja ormara za kompenzaciju jalove energije Odabir drugog tržišnog opskrbljivača električnom energijom Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom Angažirana snaga: 898 kw Potrošnja: kwh/god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 2.949,45 kn Period povrata investicije: 8,48 god Trošak investicije: 0 kn Godišnje uštede: ,00 kn Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 2.160,00 kn Period povrata investicije: 5,5 god

15 Poslovni subjekt 2 Grana industrije Tisak/proizvodnja papirnate ambalaže Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Papirnate vrećice Broj zaposlenih 76 Proizvodna oprema Linije/strojevi za proizvodnju papirnatih vrećica Građevinski podaci Površina pogona m 2 Visina stropa 4,5 m Dominantni tip građe Šuplja opeka Energetski podaci Toplinska energija Energent: Prirodni plin Potrošnja: ,41 kwh/god Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Ugradnja ormara za kompenzaciju jalove energije Promjena tarifnog modela (na jednom od mjernih mjesta) Promjena naponske razine preuzimanja električne energije i promjena tarifnog modela (na jednom od mjernih mjesta) Angažirana snaga: kw Potrošnja: kwh/god Trošak investicije: 5.000,00 kn Godišnje uštede: 538,05 kn Period povrata investicije: 8,58 god Trošak investicije: 0 kn Godišnje uštede: 965 kn Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,93 kn Period povrata investicije: 1,89 god

16 Poslovni subjekt 3 Grana industrije Strojarstvo/metalna industrija Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Dozirni pumpni agregati Broj zaposlenih 20 Proizvodna oprema Hidrauličke škare, tlačna pila, tokarilice, glodalice brusilice MIG/MAG/TIG stroj za zavarivanje Stupne bušilice, ručne bušilice, brusilice Građevinski podaci Površina pogona 900 m 2 Visina stropa 2,7 m Dominantni tip građe Beton Energetski podaci Toplinska energija Energent: Prirodni plin Potrošnja: ,93 kwh/god Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Ugradnja ormara za kompenzaciju jalove energije Odabir drugog tržišnog opskrbljivača električnom energijom Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom Angažirana snaga: 267 kw Potrošnja: kwh/god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 2.496,00 kn Period povrata investicije: 6 god Trošak investicije: 0 kn Godišnje uštede: 8.500,00 kn Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 6.390,00 kn Period povrata investicije: 6,26 god

17 Poslovni subjekt 4 Grana industrije Drvna industrija Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Kuhinje Spavače sobe Uredski namještaj Broj zaposlenih 24 Proizvodna oprema CNC raskrajač, CNC obradni centar Kantirka Građevinski podaci Površina pogona m 2 Visina stropa 5 m Dominantni tip građe Šuplja opeka Energetski podaci Toplinska energija Energent: Prirodni plin Potrošnja: ,00 kwh/god Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom Ugradnja ormara za kompenzaciju jalove energije Angažirana snaga: 50 kw Godišnja potrošnja: ,00 kwh Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,00 kn Period povrata investicije: 8,84 god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 4.929,00 kn Period povrata investicije: 4,1 god

18 Poslovni subjekt 5 Grana industrije Drvna industrija Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Parket Broj zaposlenih 194 Proizvodna oprema Linija za proizvodnju parketa, linija za profiliranje 5x Linija za brizganje, linija za lakiranje parketa Nanosači ljepila, tračne pile Građevinski podaci Površina pogona m 2 Visina stropa 5 m Dominantni tip građe Šuplja opeka Energetski podaci Toplinska energija - Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom Ugradnja opreme za kontrolu vršne snage Zamjena pumpi u prostoru sušara Angažirana snaga: 11,2 MW Godišnja potrošnja: 3.203,2 MWh Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,81 kn Period povrata investicije: 4,5 god - Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,00 kn Period povrata investicije: 4,2 god

19 Poslovni subjekt 6 Grana industrije Drvna industrija Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Drveni lijesovi Broj zaposlenih 49 Proizvodna oprema Pila za poprečni rez, višelisna kružna pila, pila za uzdužni rez Preša za lijepljenje na vruće, preša za lijepljenje na hladno Četverostrane blanjalice, debeljače, 5-osni CNC strojevi, preše za utiskivanje gravura Korpus brusilice, nadstolne glodalice Linija za lakiranje Građevinski podaci Površina pogona m 2 Visina stropa 2,5 m Dominantni tip građe Šuplja opeka Energetski podaci Toplinska energija Energent: Drvna biomasa/električna energija Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom Ugradnja opreme za kontrolu vršne snage Izgradnja kogeneracijskog postrojenja Rekonstrukcija sustava odsisa prašine Angažirana snaga: 190 kw Potrošnja: kwh/god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,32 kn Period povrata investicije: 5,71 god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,00 kn Period povrata investicije: 4,7 god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,00,00 kn Period povrata investicije: 9,2 god Trošak investicije: ,00 kn Period povrata investicije:

20 Ugradnja termostatskih glava na radijatore Trošak investicije: 5.600,00 kn Period povrata investicije: - Poslovni subjekt 7 Grana industrije Strojarstvo/metalna industrija Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Kovane ograde, inox ograde, stepeništa Nadstrešnice, krovne konstrukcije Broj zaposlenih 10 Proizvodna oprema Glodalice, tokarski strojevi, pile, bušilice Savijačice, strojevi za kovanje aparati za zavarivanje, elektrostatske šprice Građevinski podaci Površina pogona 740 m 2 Visina stropa 2,8 m Dominantni tip građe Šuplja opeka Energetski podaci Toplinska energija Energent: Prirodni plin Potrošnja: ,00 kwh/god Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Ugradnja ormara za kompenzaciju jalove energije Odabir drugog tržišnog opskrbljivača električnom energijom Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom Angažirana snaga: 12 kw Potrošnja: ,00 kwh/god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 2.054,25 kn Period povrata investicije: 7,79 god Trošak investicije: 0 kn Godišnje uštede: 3.668,62 kn Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 1.500,00 kn Period povrata investicije: 8 god

21 Poslovni subjekt 8 Grana industrije Prehrambena Podaci o poslovanju Osnovni proizvodi Alkoholni, jabučni i vinski ocat Broj zaposlenih 20 Proizvodna oprema Sustav za proizvodnju octa Građevinski podaci Površina pogona 200 m 2 Visina stropa 7,2 m Dominantni tip građe Puna opeka Energetski podaci Toplinska energija Energent: Prirodni plin Mjere povećanja energetske učinkovitosti Električna energija Ugradnja ormara za kompenzaciju jalove energije Zamjena postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom Izgradnja fotonaponske elektrane Zamjena sustava hlađenja fermentora Angažirana snaga: 39 kw Potrošnja: ,00 kwh/god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: 3.473,33 kn Period povrata investicije: 6 god Trošak investicije: 8.000,00 kn Godišnje uštede: 1.609,81 kn Period povrata investicije: 4,96 god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,00 kn Period povrata investicije: 13,27 god Trošak investicije: ,00 kn Godišnje uštede: ,00 kn Period povrata investicije: 2,5 god

22 Regionalna energetska agencija Sjever Miroslava Krleže 81, Koprivnica Telefon: FAX:

23

24

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti] Projekti i sredstva iz EU fondova (unaprjeđenje proizvodnje i energetski učinkoviti i održivi proizvodi) Zagreb, Hotel Antunović,23.03.2016. Međunarodna konferencija DAN PROZORA 2016 Strateški i programski

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation . ICT sustavi za energetski održivi razvoj grada Energetski informacijski sustav Grada Zagreba Optimizacija energetske potrošnje kroz uslugu točne procjene solarnog potencijala. Energetski informacijski

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Serg

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Serg Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Sergio David Rodriguez Bermudez 04.07.2016. Sadržaj Uvod

Више

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1 Sustav upravljanja energetikom objekta (Building Energy Management System) BACS (Building Automation Control System) BEMS (Building Energy Management System) Proces izvedbe BEMS-a Analiza primjene BEMS-a

Више

Regionalna energetska agencija Sjever GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Koprivnica, travanj 2016.

Regionalna energetska agencija Sjever GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Koprivnica, travanj 2016. Regionalna energetska agencija Sjever GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE ZA 2016. GODINU Koprivnica, travanj 2016. NARUČITELJ: Ličko senjska županija VEZA: Ugovor o izradi Godišnjeg

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2017) 7667 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o obliku i načinu dostavljanj

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2017) 7667 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o obliku i načinu dostavljanj EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 21.11.2017. C(2017) 7667 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o obliku i načinu dostavljanja europske statistike o cijenama prirodnog plina i

Више

Slide 1

Slide 1 Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility (WeBSEFF) WeBSEFF je financijska linija putem koje EBRD osigurava kreditne linije poslovnim bankama u zemljama Zapadnog Balkana koje omogućuju daljnje

Више

SAŽETAK POZIVA Poziv na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (

SAŽETAK POZIVA Poziv na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru ( SAŽETAK POZIVA Poziv na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) (referentni broj: KK.04.1.2.01)

Више

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Viši savjetnik

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Viši savjetnik GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA 2016. GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Viši savjetnik Sadržaj UVOD... 3 METODOLOGIJA... 3 ANALIZA OSTVARENIH CILJEVA

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje 2008.-2016. i Odluke ministra gospodarstva (KLASA: 402-01/14-01/828,

Више

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete

Више

Seminar Novi zakonodavni okvir za elektroenergetski sektor

Seminar Novi zakonodavni okvir za elektroenergetski sektor Seminar TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE NA RAZINI DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA ULOGA OPERATORA DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE, mag.ing.el. HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. Zagreb,

Више

untitled

untitled Gradovi i energetski izazov: Kako povezati razvitak, štednju i znanje? Julije Domac Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika Opatija, 27. 28. 28. studeni 2009. Osnivači i područje djelovanja Zagrebačka

Више

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el.

GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. GODIŠNJI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE ZA 2018. GODINU Izrađivač: Izradio: Josip Aras, dipl. ing. el. Sadržaj UVOD... 3 METODOLOGIJA... 4 ANALIZA OSTVARENIH CILJEVA U 2017. GODINI...

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić JAVNO SAVJETOVANJE O NACRTU PRAVILNIKA O IZRADI ANALIZE TROŠKOVA I KORISTI 1 13 SADRŽAJ: I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak 1.... 4 Članak 2.... 4 Značenje pojedinih izraza... 4 Članak 3.... 4 II. ANALIZA TROŠKOVA

Више

Učinkovitost dizalica topline zrak – voda i njihova primjena

Učinkovitost dizalica topline  zrak – voda i njihova primjena Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Stručni skup studenata Mi imamo rješenja vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj Učinkovitost dizalica topline zrak voda i njihova primjena

Више

Regionalna energetska agencija Sjever AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE Koprivnica, listopad 2017.

Regionalna energetska agencija Sjever AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE Koprivnica, listopad 2017. Regionalna energetska agencija Sjever AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE Koprivnica, listopad 2017. NARUČITELJ: Varaždinska županija VEZA: Ugovor za usluge izrade

Више

Slajd 1

Slajd 1 Provedba zakona o učinkovitom korištenju energije Programi za poticanje i praćenje projekata energetske učinkovitosti mr.sc. Željko Kučiš, dipl.ing. v.d. Načelnik Odjela za poticanje racionalnog gospodarenja

Више

Obrazac kriterija za odabir operacija i pripadajuće metodologije Kriteriji za odabir operacija obuhvaćaju - specifične kriterije prihvatljivosti (elim

Obrazac kriterija za odabir operacija i pripadajuće metodologije Kriteriji za odabir operacija obuhvaćaju - specifične kriterije prihvatljivosti (elim Obrazac kriterija za odabir operacija i pripadajuće metodologije Kriteriji za odabir operacija obuhvaćaju - specifične kriterije prihvatljivosti (eliminacijski kriteriji koji nužno moraju biti ispunjeni

Више

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5. Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, 18.5. - 21.5.2015. Ukupno sati po danu poned. 18.5.2015. 8,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.4. Proračun toplinske energije za grijanje i pripremu

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija pred. Marin Binički / Arhitektonski fakultet 21/02/2019 Zgrade 2020+ Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020. 1 ekvivalentne emisije ( eq) Staklenički plin Formula Potencijal globalnog zagrijavanja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dan prozora 2018 Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU Igor Bobek Sektor za međunarodne poslove i EU Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 13.03.2018. Sadržaj prezentacije Alokacije

Више

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2 ENERGETSKI SUSTAVI DIZALICE TOPLINE (Toplinske pumpe) ENERGETSKI TOK ZA DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) ENERGETSKI SUSTAVI 2 DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) DIZALICE TOPLINE koriste se za prijenos

Више

Microsoft PowerPoint - FZOEU_Vinkovci

Microsoft PowerPoint - FZOEU_Vinkovci MOGUĆNOSTI SUFINANCIRANJA PROJEKATA PROIZVODNJE I KORIŠTENJA BIOMASE Ivan Ćutić, dipl. ing. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Uloga Fonda u poticanju energetske učinkovitosti Izvanproračunska

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Energetska obnova javnih zgrada i modernizacija javne rasvjete Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Zašto ZagEE?. Sektor zgradarstva ima najvedi

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ZagEE Zagreb energetski Efikasan grad EU PROGRAMI TEHNIČKE POMOĆI Veličina projekta 3-30 mil. 30-50 mil. +50 mil. IEE MLEI EEE-F ELENA KfW ELENA EIB JASPERS ELENA CEB ELENA EBRD IEE MLEI - PDA Mobiliziranje

Више

TREĆI NACIONALNI AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ZA RAZDOBLJE dr. sc. Borka Bobovec, dipl. ing. arh. pomoćnica ministrice

TREĆI NACIONALNI AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ZA RAZDOBLJE dr. sc. Borka Bobovec, dipl. ing. arh.  pomoćnica ministrice DUGOROČNA STRATEGIJA ZA POTICANJE ULAGANJA U OBNOVU NACIONALNOG FONDA ZGRADA REPUBLIKE HRVATSKE IVAN OŠTIR dipl. ing. građ. Voditelj odjela u sektoru za energetsku učinkovitost u zgradarstvu 11. svibnja

Више

caprari-elektrane_Layout 1.qxd

caprari-elektrane_Layout 1.qxd Pravo rješenje za ELEKTRANE Naša Tehnologija i prednosti BUŠOTINSKE ELEKTRIČNE PUMPE E serija Više od 9.000 pouzdanih rješenja za varijacije zahtjevanih primjena. Robusna konstrukcija od željeznog lijeva.

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

Grad Zagreb u procesu energetski održivog razvoja

Grad Zagreb u procesu energetski  održivog razvoja Grad Zagreb u procesu energetski održivog razvoja Grad Zagreb Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Nikola Petković, dipl.ing.građ. nikola.petkovic@zagreb.hr Osnovni statistički

Више

KATALOG TEMA ZA ZAVRŠNE RADOVE Strojarstvo

KATALOG TEMA ZA ZAVRŠNE RADOVE Strojarstvo školska godina 06./7. Strojarski računalni tehničar ukupno 40 tema Predlagatelji tema:. prof. Marijan Horvat. prof. Jasminka Jelačić 3. prof. Marijan Murković 4. prof. Darko Prebeg 5. prof. Branko Stanić

Више

KONAČNA RANG LISTA 2. LAG NATJEČAJ ZA TO Razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a IZNOS RASPOLO

KONAČNA RANG LISTA 2. LAG NATJEČAJ ZA TO Razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a IZNOS RASPOLO Rbr. Barkod Naziv nositelja projekta 1. 02/18/311/08 Općina Zrinski Topolovac 2. 3. 02/18/311/02 02/18/311/06 Općina Kapela Općina Nova Rača Naziv projekta i kratak opis projekta Modernizacija kuhinje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dosadašnji razvoj projekata OIE u RH s pogledom na budućnost Nataša Putak, Hrvatski operator tržišta energije Alumni konferencija: SUVREMENI IZAZOVI U ENERGETICI 10. listopada 2018. u Zagrebu 1 Sadržaj:

Више

Sustavi kotlovskih postrojenja

Sustavi kotlovskih postrojenja Sustavi kotlovskih postrojenja Teleservice Regulacija kotlova BCO BCO UL-S UNIVERSAL parni kotao WA Uređaj za analizu vode Kompetencija i povjerenje Bosch Industriekessel je u svjetskim razmjerima renomirani

Више

Microsoft PowerPoint - 7_Delalic,Nijaz_Vrednovanje mjera EE

Microsoft PowerPoint - 7_Delalic,Nijaz_Vrednovanje mjera EE VREDNOVANJE MJERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U ZGRADARSTVU Nijaz Delalić, Udruženje termoenergetičara u BiH Energetska efikasnosti prirodni gas, realno rješenje enje za čisti zrak u Sarajevu Sarajevo 15. mart

Више

Slide 1

Slide 1 - Upravi odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Aktivnosti - dalmatinske županije na području energetike 1 dr.sc. Zlatko Jankoski, dipl.ing.stroj. Ranko Vujčić, dipl.ing.stroj. SADRŽAJ A LOKALNO PLANIRANJE

Више

Slajd 1

Slajd 1 Plan ulaganja NEXE GRUPE u obnovljive izvore energije 2011-2016 Našice, 02.09.2011. Pripremili: Davor Ergovid Željko Zebid Sažetak Ova prezentacija predstavlja Poslovni plan ulaganja NEXE GRUPE u obnovljive

Више

Microsoft Word - Naslovna_strana_Balen.doc

Microsoft Word - Naslovna_strana_Balen.doc STRUČNO USAVRŠAVANJE OVLAŠTENIH ARHITEKATA I OVLAŠTENIH INŽENJERA XIX. tečaj 13. i 14. studeni 2015. TEMA: " ISPLATIVOST PRIMJENE SOLARNIH TOPLINSKIH SUSTAVA ZA GRIJANJE I PRIPREMU PTV " Autor: Prof.dr.sc.

Више

Microsoft Word - tarifni_sustav_oie.doc

Microsoft Word - tarifni_sustav_oie.doc VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 1082 Na temelju članka 28. stavka 3. Zakona o energiji (»Narodne novine«, br. 68/2001 i 177/2004), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 22. ožujka 2007. godine donijela

Више

VISOKO UČINKOVITE TOPLINSKE PUMPE ZRAK/VODA S AKSIJALNIM VENTILATORIMA I SCROLL KOMPRESOROM Stardandne verzije u 10 veličina Snaga grijanja (Z7;V45) 6

VISOKO UČINKOVITE TOPLINSKE PUMPE ZRAK/VODA S AKSIJALNIM VENTILATORIMA I SCROLL KOMPRESOROM Stardandne verzije u 10 veličina Snaga grijanja (Z7;V45) 6 VISOKO UČINKOVITE TOPLINSKE PUMPE ZRAK/VODA S AKSIJALNIM VENTILATORIMA I SCROLL KOMPRESOROM Stardandne verzije u 10 veličina Snaga grijanja (Z7;V45) 6 37 kw // Snaga hlađenja (Z35/V7) 6 49 kw ORANGE HT

Више

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015.

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015. OSNOVNE ZNAČAJKE GOSPODARSKIH KRETANJA U GRADU VODICAMA U 2015. GODINI Šibenik, studeni 2016. SADRŽAJ Uvod... 3 1. Broj poduzetnika u gradu Vodicama u 2015. godini prema GFI... 4 2. Financijski rezultati

Више

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA 1. Cilj Poziva Povećanje gospodarske aktivnosti

Више

Microsoft PowerPoint - 7.POTENCIJAL ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA I PRIMJERI-T.Borkovic

Microsoft PowerPoint - 7.POTENCIJAL ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA I PRIMJERI-T.Borkovic POTENCIJAL ENERGETSKE OBNOVE POSTOJEĆIH ZGRADA Toni Borković, dipl.ing.arh. Energetski institut Hrvoje Požar Odjel za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost 1 ENERGETSKA OBNOVA POSTOJEĆIH ZGRADA

Више

Microsoft PowerPoint - Prezentracija_FosterReg_ IKS

Microsoft PowerPoint - Prezentracija_FosterReg_ IKS foster REG Jačanje kapaciteta upravnih tijela za planiranje, financiranje i upravljanje integriranom urbanom obnovom za održivo korištenje energije Nacionalne obaveze u obnovi zgrada i provedba aktualnih

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

Goran Kajfeš Svibanj 2019 KAKO U 3. KORAKA DO ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE

Goran Kajfeš Svibanj 2019 KAKO U 3. KORAKA DO ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE Goran Kajfeš Svibanj 2019 KAKO U 3. KORAKA DO ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE ZAKONSKI I PRAVNI OKVIRI RH DONOSI PROGRAM ENERGETSKE OBNOVE VIŠESTAMBENIH ZGRADA ZA RAZDOBLJE OD 2014. DO 2020. GODINE OBVEZE PREMA

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

Publenef template

Publenef template 4. NACIONALNI AKCIJSKI PLANOVI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI za razdoblje 2017.-2019. Dean Smolar, voditelj Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost Svibanj 2017. Zagrebački energetski

Више

Microsoft PowerPoint - 11Provedba energetskog audita u javnim zgradama.BL

Microsoft PowerPoint - 11Provedba energetskog audita u javnim zgradama.BL Provedba energetskog audita u javnim zgradama Mr. sc. Vesna Kolega Odjel za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost Energetski institut Hrvoje Požar vkolega@eihp.hr 1 Potencijal energetskih

Више

nZEB in Croatia

nZEB in Croatia EN-EFF New concept training for energy efficiency Termografsko snimanje Varaždin, 22.05.2018 Uvod IC termografija Infracrvena (IC) termografija je beskontaktna metoda mjerenja temperature i njezine raspodjele

Више

HERZ Unternehmens- und Produktpräsentation

HERZ Unternehmens- und Produktpräsentation HERZ ovi obnovljivi izvori energije Kvaliteta i inovativnost već 115 godina HERZ ova povijest Povijest HERZ grupacije vodi nas u 1896. godinu, u ulicu Herzgasse u Beču, kada su osnivačke obitelji Gebauer

Више

UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM

UŠTEDA U POTROŠNJI  GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA  SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL. ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEMS Autor: Dragan Šoškić, dipl.maš.ing, JP Toplifikacija,Lazarevac,

Више

Microsoft Word - HR Survey 2006.doc

Microsoft Word - HR Survey 2006.doc HR Survey 2006 Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za 2006. godinu Osijek, svibanj 2007. Predgovor Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja HR Survey nastao je po ugledu na popularni

Више

Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije

Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA Na temelju članka 8. stavka 2. Zakona o tržištu električne energije (»Narodne novine«, broj 177/04), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva donosi PRAVILNIK

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШК. ГОД. 2017./2018. ОКТОБАРСКИ РОК НАПОМЕНА: ИСПИТЕ ОБАВЕЗНО ПРИЈАВИТИ! ПРВА ГОДИНА МАТЕМАТИКА 1 04.10. 2. МЕХАНИКА

Више

caprari-pravljenje_snijega_Layout 1.qxd

caprari-pravljenje_snijega_Layout 1.qxd Pravo rješenje za PRAVLJENJE SNIJEGA Naša Tehnologija i prednosti VISOKOTLAČNE VIŠESTUPANJSKE HORIZONTALNE PUMPE PM serija Pouzdanost i niski troškovi pogona i održavanja Visoke hidrauličke učinkovitosti

Више

Plan razv programa2016.RTF

Plan razv programa2016.RTF PRILOG BR Str. IZVRŠENJE PLANA RAZVOJNIH PROGRAMA GRADA KRKA ZA RAZDOBLJE..-.6.6. III. RAZVOJNI PROGRAMI Izvorni plan 6-6.6 Tekući plan 6 UKUPNO RASHODI I IZDACI 8.89.7..76,..Razvoj zelenog gospodarstva..

Више

Nabava usluge upravljanja projektom za provedbu mjera energetske učinkovitosti proizvodnog pogona DIV tvornice vijaka u Kninu PRILOG I PONUDBENI LIST

Nabava usluge upravljanja projektom za provedbu mjera energetske učinkovitosti proizvodnog pogona DIV tvornice vijaka u Kninu PRILOG I PONUDBENI LIST Nabava usluge upravljanja projektom za provedbu mjera energetske učinkovitosti proizvodnog pogona DIV tvornice vijaka u Kninu PRILOG I PONUDBENI LIST Broj ponude: Datum ponude: Podaci o ponuditelju Naziv

Више

Slide 1

Slide 1 UDRUGA ZA RAZVOJ HRVATSKE www.urh.hr 'Toplifikacija naselja na obnovljive izvore energije' Sisak, 27.-28.11.2008. Drago Martinac, dipl. ing. stroj. Dr. sc. Nikola Čupin, dipl.ing.el. TERMALNA VODA U TOPUSKOM

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROJEKTI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI VLADE HNŽ najučinkovitiji i najisplativiji način za brzo poboljšanje uvjeta u javnim institucijama u oblasti obrazovanja, zdravstva, pravosuđa. poboljšani toplotni i svjetlosni

Више

Uvod u proceduru sprovođenja energijskog audita

Uvod u proceduru sprovođenja energijskog audita Primeri dobre prakse EE u industrijskim preduzećima rešenje za decentralizovano snabdevanje toplotnom energijom u pogonima procesne industrije prof. dr Goran Jankes Mreža za energetsku efikasnost u industriji

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

Godišnji plan energetske učinkovitosti Grada Zagreba za godinu Prosinac 2018.

Godišnji plan energetske učinkovitosti Grada Zagreba za godinu Prosinac 2018. Godišnji plan energetske učinkovitosti Grada Zagreba za 2019. godinu Prosinac 2018. Naručitelj: GRAD ZAGREB Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Park Stara Trešnjevka 2, 10000 Zagreb

Више

Akcijski plan energetske učinkovitosti Dubrovačko - neretvanske županije....pdf

Akcijski plan energetske učinkovitosti Dubrovačko - neretvanske županije....pdf Regionalna energetska agencija Sjever AKCIJSKI PLAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI DUBROVAČKO- NERETVANSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE 2017. 2019. GODINE Koprivnica, svibanj 2017. NARUČITELJ: Dubrovačko-neretvanska

Више

TPO Konzalting Napredna rješenja u održavanju

TPO Konzalting Napredna rješenja u održavanju ENERGETSKI PREGLEDI I CERTIFICIRANJE ZGRADA Karlo Ezgeta, dipl.ing.el. ZAŠTO JE UVEDENO CERTIFICIRANJE Europske direktive Globalno zagrijavanje Osiguranje opskrbom energije Veća energetska neovisnost Ĉuvanje

Више

Na temelju članka 11. Zakona o energetskoj učinkovitosti ("Narodne novine" broj 12/14) i članka 46. Statuta Grada Rijeke ("Službene novine Primorsko-g

Na temelju članka 11. Zakona o energetskoj učinkovitosti (Narodne novine broj 12/14) i članka 46. Statuta Grada Rijeke (Službene novine Primorsko-g Na temelju članka 11. Zakona o energetskoj učinkovitosti ("Narodne novine" broj 12/14) i članka 46. Statuta Grada Rijeke ("Službene novine Primorsko-goranske županije" broj 24/09, 11/10 i 15/13 i "Službene

Више

OIE_u obiteljskim kućama - Poziv_za_dostavu_ponuda- Strucni_nadzor

OIE_u obiteljskim kućama - Poziv_za_dostavu_ponuda- Strucni_nadzor REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD POREČ-PARENZO CITTA DI POREČ-PARENZO Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša KLASA: 350-01/14-01/122 URBROJ: 2167/01-06/01-15-32 Poreč-Parenzo,

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

Microsoft Word - NN_133_15-Pravilnik_o_energetskom_pregledu_zgrade-procisceni_tekst.docx

Microsoft Word - NN_133_15-Pravilnik_o_energetskom_pregledu_zgrade-procisceni_tekst.docx MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA 929 Na temelju članka 47. Zakona o gradnji (»Narodne novine«, broj 153/2013), ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja donosi PRAVILNIK O ENERGETSKOM

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prijava istraživačko-razvojnih projekata na EU natječaje Marina Tušek, dipl. oec., PMP Konzultant za EU fondove Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, 04.04.2018. SADRŽAJ Tematska područja istraživačko-razvojnih

Више

PRIJEDLOG Na temelju članka 141. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne novine" broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17 i 68/18)

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NOVI PAKET ENERGETSKIH PROPISA EU (ZIMSKI PAKET ČISTA ENERGIJA ) Saša Žiković Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci 28. listopad 2017. 1 Udjeli u primarnoj proizvodnji energije RH, 2015 Obnovljivi izvori

Више

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx)

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx) ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE Obnovljivi (alternativni) izvori energije u hrvatskom se Zakonu o energiji definiraju kao: izvori energije koji su sačuvani u prirodi i obnavljaju se u cijelosti ili djelomično,

Више

Gradiška godine. REFERENC LISTA-izvođenje radova 1.Izvođenje sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije u poslovnom objektu - Novska. In

Gradiška godine. REFERENC LISTA-izvođenje radova 1.Izvođenje sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije u poslovnom objektu - Novska. In Gradiška 13.04.2017.godine. REFERENC LISTA-izvođenje radova 1.Izvođenje sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije u poslovnom objektu - Novska. Investitor: Hakadesch d.o.o. Novska Kratak opis: Klasično

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

caprari-navodnjavanje_HR

caprari-navodnjavanje_HR Pravo rješenje za NAVODNJAVANJE Naša Tehnologija i prednosti BUŠOTINSKE ELEKTRIČNE PUMPE E serija Više od 9.000 pouzdanih rješenja za varijacije zahtjevanih primjena. Robusna konstrukcija od željeznog

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska uči

Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska uči Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska učinkovitost u Sarajevskoj županiji, koja predstavlja

Више

Microsoft Word - Natjecaj-solarni-krovovi.doc

Microsoft Word - Natjecaj-solarni-krovovi.doc Općina Pašman objavljuje NATJEČAJ za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode za 2013. godinu I. Predmet natječaja Predmet ovog Natječaja je javno

Више

KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet S

KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet S KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet Sarajevo Univerzitet u Sarajevu 1 Sadržaj - Princip

Више

Slide 1

Slide 1 DEFINICIJA MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA Određivanje veličine poduzeća kolovoz 2014. Pravna osnova: Regulativa Europske Komisije br. 800/2008 Preporuka Europske Komisije 2003/361/EC Broj zaposlenih (broj osoba

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Strateške smjernice niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske Dr. sc. Marko Ban Zagreb, 28. ožujka 2019. Sadržaj Smjernice razvoja sektora potrošnje enegije Smjernice za razvoj sektora proizvodnje energije

Више

n0e-sport

n0e-sport n0e-sport Projekt broj: IEE/12/017/S12.666718 Radni paket 3 Rezultat 3.2 Integrirani paket Naziv partnera: Grad Vukovar Autor: Koautor: Rene Schepers (Općina Eindhoven), Nizozemska Miriam Siciliano (Resolvo

Више

Redni broj

Redni broj Na temelju članka 20. Zakona o javnoj nabavi («Narodne novine» broj 90/11,83/13, 143/13 i 13/14) i članka 42. Statuta Općine Podravske Sesvete («Službeni glasnik Koprivničko-križevačke županije» broj 5/13),

Више

Microsoft Word - GI_2016_HROTE_Sustav jamstva podrijetla-verzija za Web.docx

Microsoft Word - GI_2016_HROTE_Sustav jamstva podrijetla-verzija za Web.docx Godišnji izvještaj o sustavu jamstva podrijetla u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu Zagreb, veljača 2017. i SADRŽAJ POPIS TABLICA... iii POPIS SLIKA... iv 1. SUSTAV JAMSTVA PODRIJETLA... 5 1.1. Opis

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POS

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POS REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POSTIZANJA REZULTATA I OSTVARIVANJA CILJEVA POSLOVANJA

Више

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу TAБЕЛА 5.2 СПЕЦИФИКАЦИЈА ПРЕДМЕТА Ниш, октобар 2008. Табела М.5.2-М 1 Спецификација предмета на модулу М 1 : Енергетика и процесна техника 7. М.2.1-ОМ.1-ЕН Простирање

Више

Ljetopis 2014 konacno OK 1.cdr

Ljetopis 2014 konacno OK 1.cdr 12. Industrija 12.1. Indeksi fizièkog obujma ukupne industrijske proizvodnje 1) 2001. 2002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 100,0 106,2 112,7 115,5 120,9 123,6 132,6 132,6 125,2... 94,2

Више

OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, Rakov Potok Naziv projekta: Izgradn

OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, Rakov Potok Naziv projekta: Izgradn OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, 10 436 Rakov Potok Naziv projekta: Izgradnja fotonaponske elektrane GENERA za potrebe proizvodnog

Више

AM_Ple_LegConsolidated

AM_Ple_LegConsolidated 5.9.2016 A8-0184/7 Amandman 7 Jerzy Buzek u ime Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Izvješće Barbara Kappel Statistika cijena prirodnog plina i električne energije COM(2015)0496 C8-0357/2015

Више

voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori

voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori 1 2 1 Actros iz Daimlera 2 Volvo Bus 8900 Energetski učinkoviti na putu Zračni kompresori iz Voitha Na povijesnoj lokaciji Zschopau / Sachsen

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

oPIS_ZANIMANJA_Tehničari.DOC

oPIS_ZANIMANJA_Tehničari.DOC STROJARSKI RAČUNALNI TEHNIČAR (015324) Strojarski računalni tehničari bave se poslovima vezanim uz projektiranje, gradnju, upotrebu i održavanje alata i strojeva. Oni planiraju materijal, alate, kapacitet

Више

Microsoft Word - GI_2015_HROTE_Godisnje_izvjesce_o_podrijetlu_EE_za_2015_final.docx

Microsoft Word - GI_2015_HROTE_Godisnje_izvjesce_o_podrijetlu_EE_za_2015_final.docx Godišnji izvještaj o podrijetlu električne energije u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu Zagreb, rujan 2016. i Sadržaj: 1. 2. Metodologija utvrđivanja podrijetla električne energije... 4 1.1. Zašto je

Више

Z-15-68

Z-15-68 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу

Више