Zaštita na radu

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Zaštita na radu"

Транскрипт

1 OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD NA SIGURAN NAČIN (Bojan Patrčević)

2 Svrha i cilj zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, drugih bolesti u svezi s radom te zaštita radnog okoliša. Zaštita na radu provodi se radi očuvanja nesmetanog duševnog i tjelesnog razvitka posebnih kategorija radnika: mladeži, zaštite žena od rizika koji bi mogli ugroziti ostvarivanje materinstva, zaštite invalida i profesionalno oboljelih osoba od daljnjih oštećenja zdravlja i smanjenja njihove radne sposobnosti te radi očuvanja radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi. Ostvaruje se otkrivanjem i otklanjanjem opasnosti, štetnosti i napora, koje u određenim okolnostima mogu izazvati ozljedu na radu, profesionalnu bolest ili drugu bolest u svezi s radom. Otkrivanje i otklanjanje opasnosti postiže se primjenom pravila i mjera zaštite na radu.

3 ZAŠTITA NA RADU skup je: - tehničkih, - zdravstvenih, - pravnih, - psiholoških, - pedagoških i drugih djelatnosti pomoću kojih se otkrivaju i uklanjaju opasnosti što ugrožavaju život i zdravlje osoba na radu i utvrđuju mjere, postupci i pravila da bi se otklonile ili smanjile te opasnosti. Zaštita na radu je sustav pravila, načela, mjera, postupaka i aktivnosti, čijom se organiziranom primjenom ostvaruje i unapređuje sigurnost i zaštita zdravlja na radu, s ciljem sprječavanja rizika na radu, ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, bolesti u vezi s radom te ostalih materijalnih i nematerijalnih šteta na radu i u vezi s radom.

4 OSNOVNI POJMOVI IZ ZAŠTITE NA RADU OSOBA NA RADU je fizička osoba koja nije u radnom odnosu kod tog poslodavca, ali za njega obavlja određene aktivnosti, odnosno poslove (osoba na stručnom osposobljavanju za rad; osoba na sezonskom radu za obavljanje privremenih, odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi; osoba koja radi na određenim poslovima u skladu s posebnim propisom; redoviti student i redoviti učenik srednjoškolske ustanove na radu u skladu s posebnim propisom; osoba koja radi kao volonter, naučnik, student i učenik na praksi, osoba koja radi u vrijeme izdržavanja kazne zatvora ili odgojne mjere i sl.). MJESTO RADA je svako mjesto na kojemu radnici i osobe na radu moraju biti, ili na koje moraju ići, ili kojemu imaju pristup tijekom rada zbog poslova koje obavljaju za poslodavca, kao i svaki prostor, odnosno prostorija koju poslodavac koristi za obavljanje poslova i koja je pod njegovim izravnim ili neizravnim nadzorom. NEZGODA je neočekivani i neželjeni događaj na radu ili u vezi s radom koji nije uzrokovao ozljeđivanje radnika, ali bi ga pri minimalno izmijenjenim subjektivnim, odnosno objektivnim okolnostima, u ponovljenom slučaju mogao uzrokovati. OZLJEDA NA RADU je ozljeda radnika nastala u prostoru poslodavca u kojemu obavlja rad, ili ga tijekom rada koristi, ili mu može pristupiti, odnosno drugi prostor koji nije prostor poslodavca, ali radnik u njemu obavlja rad PROFESIONALNA BOLEST je bolest prouzrokovana dužim neposrednim utjecajem procesa i uvjeta rada na određenim radnim mjestima, poslovima, odnosno djelatnostima. EVAKUACIJA je organizirano napuštanje objekta ugroženog iznenadnim događajem koji može ugroziti život i zdravlje radnika, odnosno svih osoba koje borave u objektu. Ako opasnost nastupi iznenadno i nema vremena za provođenje evakuacije, pristupa se SPAŠAVANJU.

5 Osnovno polazište za ustroj organizacije, uređivanje i provođenje zaštite na radu kod poslodavca je PROCJENA RIZIKA. Procjena rizika je postupak kojim se utvrđuje razina opasnosti, štetnosti i napora u smislu nastanka ozljede na radu, profesionalne bolesti, bolesti u svezi s radom te poremećaja u procesu rada koji bi mogao izazvati štetne posljedice za sigurnost i zdravlje radnika. Cilj izrade procjene rizika je prema određenim metodama utvrditi postojanje opasnosti (identifikacija), vrste opasnosti te opseg opasnosti (rizika), a nakon analize opasnosti utvrditi mjere za otklanjanje rizika/opasnosti i kontrolu provođenja tih utvrđenih mjera.

6 OPASNOSTI Opasnosti su svi uvjeti na radu i u vezi s radom, koji mogu ugroziti sigurnost i zdravlje radnika. Mehaničke opasnosti - ozljede koje nastaju zbog mehaničkih opasnosti mogu biti različite prirode, od lakih modrica kao posljedica udarca, površinskih ozljeda i uboda do teških i smrtonosnih ozljeda (npr.: oštri i šiljasti predmeti u stanju mirovanja, pad predmeta na radnika, pad na razini, s visine, u dubinu, i dr.). Opasnost od električne struje uzrokuje ozljede na tijelu, u određenim slučajevima i smrt uslijed direktnog ili indirektnog dodira s dijelovima pod naponom. Opasnost od požara i eksplozije požari i eksplozije mogu uzrokovati ozljede radnika te štetu na imovini i materijalnim dobrima. Toplinske opasnosti - vruće ili hladne tvari i predmeti koje u dodiru s kožom mogu uzrokovati opekline ili ozljede.

7 ŠTETNOSTI Štetnosti su kemijske, biološke i fizikalne štetnosti, koje mogu uzrokovati oštećenje zdravlja radnika i drugih osoba koje su im izložene. Štetnosti u radnom okolišu: Mikroklima manja odstupanja od propisanih mikroklimatskih uvjeta mogu uzrokovati nelagodu, kronične bolesti te ponekad i toplinski udar (temperatura zraka, vlažnost zraka i brzina kretanja zraka). Buka i vibracije djelovanje buke na organizam ovisi o jakosti buke i frekvencije, a očituje se kroz povećanu napetost, smanjenu koncentraciju, umor i razdražljivost te može dovesti i do trajnog oštećenja sluha. Izloženost vibracijama izaziva oštećenje krvnih žila, mišića, tetiva, kostiju, zglobova te živaca (ovisno o vrsti i trajanju vibracija). Kemijske tvari mogu uzrokovati različita oštećenja zdravlja radnika koji dolaze u dodir s njima (prašine, dimovi, plinovi, pare, magle, vlakna i dr.). Štetnost ovisi o mnogim fizikalnim, kemijskim ili otrovnim svojstvima, ali je najvažnija količina tvari koja je ušla u organizam (GVI i BGVI). Biološke tvari biološki agensi, odnosno mikroorganizmi, uključujući i genetski modificirane, stanične kulture i endoparaziti čovječjeg i životinjskog porijekla, koji mogu uzrokovati zarazu, alergiju ili trovanje, a koji se koriste u radu ili su prisutni u radnom okolišu. Zračenja ionizacijska (rentgen) i neionizacijska (laser, ultraljubičasta zračenja). Rasvjeta odgovarajuća rasvjeta mora omogućiti točno i brzo opažanje te ispravno i sigurno obavljanje vidne zadaće uz što manji zamor očiju (prirodna-najprikladnija, umjetna).

8 NAPORI Napori su statodinamički, psihofiziološki napori, napori vida i napori govora, koji mogu uzrokovati oštećenje zdravlja radnika koji su im izloženi. Pojavljuju se tijekom radnog procesa i ovise o aktivnostima radnika. Statodinamički napori (položaj tijela - dugotrajno stajanje, dugotrajno sjedenje, čučanje, klečanje i dr., rukovanje predmetima - podizanje, spuštanje, guranje tereta i dr.), Psihofiziološki napori (opažanje i primjena raznih optičkih, akustičkih i dr. signala, noćni rad, vođenje poslova i dr.) Mogu dovesti do pojave različitih psihosomatskih bolesti (stres).

9 Opasnosti utvrđene procjenom rizika otklanjaju se sukladno PROPISANIM PRAVILIMA ZAŠTITE NA RADU (osnovnim i posebnim) te priznatim pravilima zaštite na radu i u skladu s njima utvrđenim pravilima ponašanja (propisima) te primjenom određenih mjera zaštite.

10 OSNOVNA PRAVILA ZAŠTITE NA RADU Pri obavljanju poslova prvenstveno se primjenjuju osnovna pravila zaštite na radu, kojima se uklanja ili smanjuje opasnost na sredstvima rada. Prema Zakonu o zaštiti na radu, sredstvima rada smatraju se građevine namijenjene za rad s pripadajućim instalacijama, uređajima i opremom, prometna sredstva i radna oprema.

11 1) zaštitu od mehaničkih opasnosti, 2) zaštitu od udara električne struje, 3) sprječavanje nastanka požara i eksplozije, 4) osiguranje mehaničke otpornosti i stabilnosti građevine, 5) osiguranje potrebne radne površine i radnog prostora, 6) osiguranje potrebnih putova za prolaz, prijevoz i evakuaciju radnika i drugih osoba, 7) osiguranje čistoće, 8) osiguranje propisane temperature i vlažnosti zraka i ograničenja brzine strujanja zraka, 9) osiguranje propisane rasvjete, 10) zaštitu od buke i vibracija, 11) zaštitu od štetnih atmosferskih i klimatskih utjecaja, 12) zaštitu od fizikalnih, kemijskih i bioloških štetnih djelovanja, 13) zaštitu od prekomjernih napora, 14) zaštitu od elektromagnetskog i ostalog zračenja, 15) osiguranje prostorija i uređaja za osobnu higijenu.

12 Građevine Studentskog centra Varaždin sastoje se od građevinskog objekta Studentskog doma, građevinskog objekta Studentskog restorana i dislociranih podružnica Studentskog centra Varaždin u Koprivnici, Križevcima, Čakovcu i Bjelovaru. Radne prostorije i prostori opremljeni su sljedećim instalacijama: elektronistalacijama, plinskim instalacijama, gromobranskim instalacijama, telefonskim instalacijama, protupaničnim instalacijama, vatrodojavnim instalacijama, plinodojavnim instalacijama, hidrantskom instalacijom, vodovodnom instalacijom te instalacijom kanalizacije.

13 Od uređaja i opreme u Studentskom centru Varaždin koriste se: elektronička računala, birotehnički pribor, ručni alat, ručni mehanizirani alat, kuhinjska oprema i pomagala, pribor i sredstva za održavanje čistoće. Strojevi i uređaji s povećanim opasnostima koji se koriste u Studentskom centru Varaždin su: toplovodna plinska kotlovnica, plinski grijač vode, perilice rublja, sušilice rublja.

14 POSEBNA PRAVILA ZAŠTITE NA RADU Ako se rizici za sigurnost i zdravlje radnika ne mogu ukloniti ili se mogu samo djelomično ukloniti primjenom osnovnih pravila zaštite na radu, dodatno se primjenjuju posebna pravila zaštite na radu koja se odnose na radnike, način obavljanja poslova i radne postupke. Posebna pravila zaštite na radu sadrže zahtjeve glede dobi, spola, završenog stručnog obrazovanja i drugih oblika osposobljavanja i usavršavanja za rad, zdravstvenog stanja, tjelesnog stanja, psihofizioloških i psihičkih sposobnosti, kojima radnici moraju udovoljavati pri obavljanju poslova s posebnim uvjetima rada.

15 Posebna pravila zaštite na radu, osim prethodno navedenih zahtjeva, sadrže i prava i obveze u vezi s: 1) organizacijom radnog vremena i korištenjem odmora, 2) načinom korištenja odgovarajuće osobne zaštitne opreme, 3) posebnim postupcima pri uporabi, odnosno izloženosti fizikalnim štetnostima, opasnim kemikalijama, odnosno biološkim štetnostima, 4) postavljanjem sigurnosnih znakova kojima se daje informacija ili uputa, 5) uputama o radnim postupcima i načinu obavljanja poslova, posebno glede trajanja posla, obavljanja jednoličnog rada i rada po učinku u određenom vremenu (normirani rad) te izloženosti radnika drugim naporima na radu ili u vezi s radom, 6) postupcima s ozlijeđenim ili oboljelim radnikom do pružanja hitne medicinske pomoći, odnosno do prijma u zdravstvenu ustanovu.

16 PRIZNATA PRAVILA ZAŠTITE NA RADU Ako u pravnom poretku Republike Hrvatske nisu na snazi pravna pravila zaštite na radu koja bi poslodavac trebao primijeniti radi sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, primjenjivat će priznata pravila zaštite na radu koja podrazumijevaju norme, pravila struke ili u praksi provjerene načine, pomoću kojih se otklanjaju ili smanjuju rizici na radu i kojima se sprječava nastanak ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, bolesti u vezi s radom te ostalih štetnih posljedica za radnike.

17 Poslodavac je dužan primjenjivati pravila zaštite na radu na temelju općih načela zaštite: IZBJEGAVANJE OPASNOSTI I ŠTETNOSTI, PROCJENE OPASNOSTI I ŠTETNOSTI KOJE SE NE MOGU OTKLONITI PRIMJENOM OSNOVNIH PRAVILA ZAŠTITE NA RADU, SPREČAVANJE OPASNOSTI I ŠTETNOSTI NA NJIHOVOM IZVORU, ZAMJENE OPASNOG NEOPASNIM ILI MANJE OPASNIM, DAVANJE PREDNOSTI SKUPNIM MJERAMA ZAŠTITE PRED POJEDINAČNIM, ODGOVARAJUĆEG OSPOSOBLJAVANJA I OBAVJEŠĆIVANJA RADNIKA, PLANIRANJA ZNR S CILJEM MEĐUSOBNOG BOLJEG POVEZIVANJA TEHNIKE, USTROJA RADA, UVJETA RADA, LJUDSKIH ODNOSA I UTJECAJA OKOLIŠA NA RADNO MJESTO, PRILAGOĐAVANJA TEHNIČKOM NAPRETKU, PRILAGODBE RADA RADNICIMA, NAROČITO U SVEZI S OBLIKOVANJEM MJESTA RADA, IZBORA OPREME TE NAČINA RADA I PROIZVODNJE, POSEBICE U SVRHU UBLAŽAVANJA JEDNOLIČNOG RADA I RADA PO UČINKU, KAKO BI SE SMANJIO NJIHOV ŠTETAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE.

18 Znakovi sigurnosti moraju poslužiti da se u radnom prostoru postigne najveća moguća sigurnost te da se omogući spašavanje u slučaju bilo kojeg nepredviđenog događaja. Na mjestima rada i u radnoj okolini prisutne su mnogobrojne opasnosti (mehaničke opasnosti, opasnosti od električne struje, opasnosti od požara i eksplozije, opasnosti pri kretanju na radu i dr.) kao i razne štetnosti (kemijske, fizikalne, biološke itd.). Da bi radnici bili stalno upozoravani na ove opasnosti te na obveze ponašanja, u radnim sredinama ili mjestima rada postavljaju se znakovi sigurnosti. Znakovi sigurnosti dijele se na: znakove zabrana, znakove obveza, znakove opasnosti, znakove obavijesti i informacija te upute, a razlikuju se po boji, odnosno kombinaciji boja i po obliku. Obvezno je postavljanje znakova sigurnosti kao i njihovo bezuvjetno poštivanje.

19 Primjeri znakova sigurnosti: Znak zabrane Znak obveze Znak opasnosti Znak obavijesti Uputa za siguran rad

20 1.4. OBVEZE I PRAVA RADNIKA Iz zakonskih propisa proizlaze neka od vaših najvažnijih prava i obveza/dužnosti: dužni ste osposobiti se za rad na siguran način kad vas na osposobljavanje uputi poslodavac; prije početka rada dužni ste pregledati mjesto rada te o uočenim nedostacima odmah izvijestiti poslodavca ili njegovog ovlaštenika; dužni ste pravilno upotrebljavati sredstva rada (opasne tvari); dužni ste obavljati poslove s dužnom pozornošću, sukladno pravilima zaštite na radu, propisima, odlukama poslodavca i njegovih ovlaštenika te uputama proizvođača sredstava rada, osobnih zaštitnih sredstava i radnih tvari; ako ste pri radu izvrgnuti opasnostima koje se odgovarajućom primjenom osnovnih tehničkih ili drugih mjera zaštite ne mogu spriječiti, odnosno ako ste pri radu izvrgnuti utjecaju raznih štetnosti, imate pravo i dužnost koristiti osobna zaštitna sredstva namijenjena za ovakve poslove; ako vam pri radu prijeti neposredna opasnost po život, imate pravo odbiti takav rad.

21 ako vam pri radu prijeti opasnost za zdravlje, postavite pismeni zahtjev da se opasnost otkloni. Ako se u određenom roku ne udovolji ovom zahtjevu, možete odbiti rad na takvom radnom mjestu; ako uočite neki kvar ili neispravnost na sredstvima rada pa to predstavlja izvor opasnosti, dužni ste to odmah prijaviti svom neposrednom rukovoditelju; ako bolujete od nekih bolesti (npr.: padavice, vrtoglavice i sl.), koje se liječničkim pregledom pri zapošljavanju ne mogu utvrditi, odnosno ako se takva bolest pojavi tijekom rada, morate prijaviti bolest kako bi bili raspoređeni na drugo odgovarajuće radno mjesto; ako se netko pored vas ozljedi, dužni ste mu pružiti prvu pomoć u okviru vaših mogućnosti te o tome odmah obavijestiti rukovoditelje; nastanak nesreće na poslu dužni ste prijaviti svom neposrednom rukovoditelju odmah, odnosno u roku od 24 sata od trenutka nastanka događaja; ako na vašem radnom mjestu ili u njegovoj blizini izbije požar, eksplozija, zarušavanje ili se dogodi potres, poplava ili druga elementarna nezgoda, dužni ste odmah pristupiti evakuaciji i spašavanju ljudi i imovine te gašenju požara; prije napuštanja mjesta rada dužni ste ostaviti sredstva rada u takvom stanju da ne ugrožavaju druge radnike i sredstva rada.

22 1. SIGURNOST I ZAŠTITA PRI RADU U UREDIMA ZAHTJEVI KOJE MORA ISPUNJAVATI RADNO MJESTO S RAČUNALOM

23 Radno mjesto s računalom ne smije biti izvor opasnosti od ozljede i oštećenja zdravlja radnika. Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom utvrđuju se zahtjevi glede sigurnosti i zaštite zdravlja pri radu s računalom. Odredbe tog Pravilnika na odgovarajući način se primjenjuju na rad kod kuće radnika ili u drugom prostoru, koji nije prostor poslodavca.

24 Oprema radnog mjesta ne smije biti izvor opasnosti od ozljede ili oštećenja zdravlja radnika. Zaslon računala Udaljenost zaslona od očiju radnika ne smije biti manja od 500 mm, ali opet ne tolika da bi radniku stvarala teškoće pri čitanju podataka sa zaslona. Slika na zaslonu ne smije treperiti i frekvencija osvježavanja slike zaslona mora biti najmanje 60 Hz za LCD zaslone, odnosno 75 Hz za CRT zaslone. Znakovi na zaslonu moraju biti dovoljno veliki, oštri i tako oblikovani da ih se može razlikovati. Znakovi, razmaci između znakova i redova moraju biti dovoljno veliki, da ih je moguće razlikovati bez napora, ali ne preveliki kako bi tekst bio pregledan. Osvijetljenost i kontrast na zaslonu moraju biti podesivi, tako da ih radnik bez teškoća može prilagođavati stanju u radnoj okolini. Zaslon mora biti pomičan, tako da radnik njegov smjer i nagib može prilagoditi ergonomskim zahtjevima rada. Mora biti osigurana mogućnost prilagođavanja visine zaslona visini očiju radnika, tako da oči radnika budu u visini gornjeg ruba zaslona, pravac gledanja u istoj ravnini ili ukošen prema dolje do 20. Na zaslonu ne smije biti odsjaja, jer on smanjuje čitljivost znakova i uzrokuje zamor očiju. Zaslon mora biti čist, kako bi slika na zaslonu bila jasna, a tekst čitljiv.

25 Tipkovnica Srednja visina tipkovnice ne smije prelaziti 30 mm, kosina joj ne smije biti veća od 15, a ako je njezin donji rub viši od 1,5 cm, potreban je produžetak koji služi kao podloška za šaku. Tipkovnica mora biti slobodno pokretna po cijeloj radnoj površini, tako da omogućuje radniku prirodno držanje tijela i ruku. Mogućnost pomicanja i prilagođavanja tipkovnice ne smije biti ograničena sredstvima za priključivanje ili dužinom kabela. Na radnom stolu ili radnoj površini ispred tipki mora biti najmanje 100 mm slobodne površine za smještaj ruku radnika. Tipkovnica ne smije imati sjajnu površinu. Razmještaj tipki na tipkovnici i karakteristike tipki moraju odgovarati ergonomskim zahtjevima. Tipke i simboli na tipkama moraju biti jasno označeni i moraju biti lako raspoznatljivi i čitljivi.

26 Radni stol ili radna površina Radni stol ili radna površina ne smiju blještati i moraju biti izrađeni od materijala koji na dodir nije hladan. Površina stola ili radna površina moraju biti dovoljno prostrani da bude moguć primjeren razmještaj zaslona, tipkovnice, pisanih podloga i ostale opreme te da ima dovoljno prostora za rukovanje mišem. Ispod stola mora biti dovoljno slobodnog prostora za udobno sjedenje. Radni stol ili radna površina moraju biti stabilni i, ako je to moguće, podesivi po visini. Držalo za predloške mora biti stabilno, podesivo i mora biti izvedeno i postavljeno tako da dodatno ne opterećuje oči, vrat i/ili glavu.

27 Radni stolac Radni stolac mora biti stabilan te mora radniku omogućiti udoban položaj i neometano pomicanje. Visina sjedala radnog stolca mora biti podesiva. Naslon mora biti oslonac za cijela leđa, podesiv po nagibu i visini. Oslonac za noge mora biti osiguran svakom radniku koji to želi. Oslonac za noge mora biti dovoljno visok i stabilan, mora omogućiti udoban položaj stopala i nagib nogu i ne smije imati sklisku površinu.

28 Zahtjevi vezani za radne prostorije utvrđuju se prema posebnom propisu. Radno mjesto mora biti oblikovano tako da radnik ne radi u prisilnom nefiziološkom položaju. Na radnom mjestu mora biti dovoljno slobodnog prostora da radnik može lako mijenjati svoj položaj i obavljati potrebne pokrete pri radu.

29 Osvijetljenost Prirodna ili umjetna rasvjeta mora osiguravati zadovoljavajuću osvijetljenost već prema vrsti rada od najmanje 300 luxa. Ometajuće bliještanje i odsjaje na zaslonu potrebno je spriječiti odgovarajućim postavljanjem elemenata radnog mjesta u odnosu na razmještaj i tehničke karakteristike izvora svijetla. Redovi stropnih svjetiljaka moraju biti paralelni sa smjerom gledanja radnika na radnom mjestu. Zaslon mora biti namješten i nagnut tako da ne dolazi do zrcaljenja svjetiljke na zaslonu. Svjetiljke u radnoj prostoriji moraju imati takve svjetlosne tehničke karakteristike da ne uzrokuju zrcaljenja na zaslonu.

30 Bliještanje i odsjaji Radno mjesto mora biti tako oblikovano i postavljeno da izvori svjetlosti, prozori, drugi otvori ili svijetle površine ne uzrokuju neposredno bliještanje ili ometajuće zrcaljenje na zaslonu. Prozori moraju imati odgovarajuće zastore (kapke) za sprječavanje ulaza sunčeve svjetlosti na radno mjesto (ili u prostor tako, da ne ometaju rad). Zaslon ne smije biti okrenut prema izvoru ili od izvora svjetla, a u protivnom su potrebne posebne mjere protiv bliještanja i zrcaljenja. Buka Buka opreme i drugih izvora u prostoriji ne smije ometati rad i ne smije biti veća od 60 dba.

31 Mikroklimatski uvjeti Mikroklimatski uvjeti moraju odgovarati zahtjevima za toplinsku udobnost pri radu bez fizičkog naprezanja. Preporučljivo je da temperatura u takvom radnom okolišu bude u rasponu od C. Ako se koristi klima uređaj, vlažnost treba biti između 40 i 60%, brzina strujanja zraka najviše 0,2 m/s, a u toplom razdoblju temperatura prostorije može biti najviše 7 C niža od vanjske temperature. U prostorijama za administrativne poslove, pomoćne i druge prostorije mora se osigurati izmjena zraka tijekom jednog sata prema ovim normativima: prostorije za administrativne i slične poslove - 1,5 izmjena na sat, sale za sastanke - 3 izmjene na sat, garderoba - 1 izmjena na sat, kupaonica - 5 izmjena na sat, nužnik 4 izmjene na sat. Zračenje Sva elektromagnetska zračenja, osim vidljivog zračenja, sa stanovišta zaštite zdravlja radnika moraju biti u skladu s pozitivnim propisima.

32 Najčešći (nepravilni) načini sjedenja pri radu s računalom

33

34

35 2.1. OPASNE RADNE TVARI Opasne radne tvari su: po zdravlje štetne, zapaljive i eksplozivne. Svaka opasna radna tvar mora biti propisno označena, pravilno uskladištena i uz nju se mora nalaziti Sigurnosno-tehnički list, koji daje podatke o obvezi korištenja osobnih zaštitnih sredstava, pružanju prve pomoći, gašenju požara i dr.

36 RADNE TVARI: Kemikalije: Tvari kemijski elementi ili njihovi spojevi u prirodnom stanju ili proizvedeni u proizvodnom procesu. Pripravci smjese ili otopine koje su sastavljene od dviju ili više tvari. Biološki agensi mikroorganizmi.

37 Kiseline i lužine su kemijske tvari koje nadražujuće djeluju na kožu, oči i dišne organe. U koncentriranom stanju stvaraju jake opekline na koži i očima te gubitak vida. Pri duljem radu s kiselinama i lužinama koje su slabe koncentracije koža postaje suha i raspucana te mogu nastati upale i ekcemi (oboljenja kože). Ako se progutaju, izazivaju teška oštećenja probavnih organa i smrt. Osnovno pravilo pri radu s kiselinama i lužinama je izbjegavati svaki dodir s njima i raditi tako da ne mogu doći u dodir s kožom, očima ili dišnim organima.

38 Posude s kiselinama moraju biti neoštećene i čitave. Zato ih treba često pregledavati i paziti kako se slažu. Pri radu s kiselinama ili lužinama treba nositi osobna zaštitna sredstva. U slučaju dodira kože i očiju s kiselinom ili lužinom, odmah se mora provesti ispiranje velikom količinom vode najmanje 20 minuta. U slučaju ozljeđivanja kiselinom ili lužinom, na bilo koji način, treba odmah otići k liječniku.

39 Znakovi kojima se označavaju propisani su Pravilnikom o razvrstavaju, označavanju i pakiranju opasnih kemikalija. Ti znakovi stavljaju se na ambalažu i moraju biti dovoljne veličine kako bi se lagano uočili. Opasnosti na koje moraju upozoravati: otrovnost, štetnost, zapaljivost, oksidativnost, nadražljivost i opasnost po okoliš. Također mora biti istaknuta uputa za uporabu, simptomi trovanja i antidot. Narančaste su boje, a simbol na njima je crn.

40

41 R - oznake upozorenja Slovne i brojčane oznake koje označuju na koji način tvar može opasno djelovati (npr.: ako se udiše i/ili u dodiru s kožom i/ili očima i/ili ako se proguta). R oznake određuju i štetne učinke na zdravlje (akutna otrovnost, kronično djelovanje i dr.), a označuju i fizikalno-kemijska svojstva (zapaljivost, eksplozivnost, oksidativnost). Primjerice, oznakama R 45 i R 49 označene su kancirogene tvari, a oznakom R 46 mutagene tvari. S - oznake obavijesti Slovne i brojčane oznake koje označuju na koji se način treba postupati s određenom tvari (čuvati u zatvorenom prostoru, čuvati na hladnom mjestu i sl.).

42 Kada su iskorištena sva pravila zaštite na radu, a nije postignuta zadovoljavajuća razina iste, radnicima se osiguravaju odgovarajuća osobna zaštitna sredstva. Obveza je radnika da osobna zaštitna sredstva koristi prema uputama poslodavca, proizvođača te u skladu s ostalim pravilima zaštite na radu te da ih pravilno održava, čisti i čuva od oštećenja. Rukavice za zaštitu od kemijskih opasnosti - zaštićuju šake i ruke od različitih kemijskih i bioloških oštećenja. Izrađuju se od PVC-a, plastike, neoprena ili kombinacije tih materijala ovisno o vrsti kemikalije koja se koristi: PVC- ugljkovodici, nitril-otapala, lateks- biološka oštećenja. Izrađuju se u različitim duljinama i oblicima.

43 2.4. OPASNOSTI OD ELEKTRIČNE STRUJE Električna struja, prolazeći kroz ljudsko tijelo, ostavlja posljedice: stvara opekotine, razara krvnu plazmu, izaziva grčenje mišića (jača struja može izazvati grč grudnog koša i time prestanak disanja), izaziva treperenje srčanih mišića i prestanak rada srca, izaziva smetnje u živčanom sustavu. Kod povređivanja strujama visokog napona karakteristične su jako teške unutarnje i vanjske opekotine, a može doći čak i do pougljenja tijela. Redovita pojava je gubitak svijesti, a vrlo često dolazi do šoka. Na jačinu povrede električnom strujom utječu tri čimbenika: jačina struje, vrijeme prolaska struje kroz tijelo i put prolaska struje kroz tijelo. Što je jača struja, posljedice su teže. l relativno male struje mogu izazvati teže posljedice ako struja dugo protječe kroz ljudski organizam. Smatra se da struja od 100 ma (miliampera), tijekom 3 sekunde, redovno uzrokuje smrt. Struja opasne jakosti može proteći kroz ljudsko tijelo već kod napona 50 V u lošim uvjetima okoline (mokro, stalan dodir s uzemljenim vodljivim predmetima). Najopasnije je kad struja prolazi kroz srce i grudni koš. Smrt od udara električne struje može nastupiti zbog prestanka disanja ili zbog prestanka rada srca. U oba slučaja je uzrok smrti pomanjkanje kisika u mozgu.

44 Nezgode zbog direktnog dodira dijelova pod naponom najčešće nastaju zbog oštećenja izolacije na električnom priboru, kao što su priključnice, utikači i sklopke na uredskim uređajima i strojevima, razdjelnici i sl. Oštećena izolacija - opasnost od udara električne struje Na strojevima i uređajima može se pojaviti opasnost od udara električne struje zbog indirektnog dodira. To se najčešće događa zbog oštećene izolacije na dijelovima uređaja unutar kućišta. Ako čovjek dodirne kućište stroja ili uređaja pod naponom, a stoji na podu ili dodiruje uzemljene dijelove (radijator, kućište drugog stroja i slično), nastaje udar električne struje.

45 Pri rukovanju električnim aparatima i uređajima najčešće prijeti opasnost od direktnog dodira dijelova pod naponom, kao što su: priključci, utikači, kablovi i sl., do kojih dolazi zbog oštećenja i dotrajalosti izolacije na električnim uređajima i priboru. Važno je zapamtiti sljedeće: - kod izvlačenja utikača iz priključnice nikada ne povlačiti kabel, već tijelo utikača, - nezaštićene kablove ne smije se polagati preko transportnih putova, - ne upotrebljavati trošila i aparate koji su napuknuti i polomljeni, - pažljivo rukovati električnim uređajima, - žarulje i rasvjetna tijela smiju mijenjati samo stručno kvalificirane osobe, - nikada ne upotrebljavati oštećene uređaje i pribor, - u slučaju kvara pozvati električara ili neposrednog rukovoditelja.

46 2.5. KAKO SE MORAJU KORISTITI LJESTVE? Ljestve koje se upotrebljavaju za pristup na skele i sl. moraju prelaziti rub poda na koji se naslanjaju najmanje za 75 cm, mjereno vertikalno od poda. Prečke drvenih ljestava moraju biti od tvrdog drveta okruglog ili kvadratnog presjeka i usađene ili urezane u strane. Ljestve koje se postavljaju na glatku, odnosno klizavu tvrdu podlogu moraju biti na donjem kraju opremljene posebnim osloncima (papuče i sl.), koji sigurno sprječavaju klizanje, a po potrebi na gornjem kraju i kukama za zakačivanje. Pri postavljanju ljestava mora se voditi računa o kutu nagiba ljestava, da bi se spriječilo prekomjerno savijanje strana, lom ljestava ili klizanje ljestava po podlozi.

47

48 2.6. KRETANJE NA RADU Najčešće nezgode koje se događaju pri kretanju na radu su padovi. Pri kretanju po površinama radnih i pomoćnih prostorija, hodnika ili prolaza, postoji opasnost od poskliznuća, posrtanja i pada, zbog prolivenih tekućina, razbacanog materijala, zakrčenih prolaza, oštećenih podova i prostirača. Da se ove opasnosti spriječe, treba se držati određenih pravila: - ako se po podu prolije neka tekućina ili padnu predmeti, odmah ih uklonite ili pozovite čistačicu da to učini, kako se netko drugi na njih ne bi okliznuo ili spotaknuo, - ako se po prolazima ili hodnicima nalaze rasuti ili razbacani materijali koji otežavaju prolaz, odmah o tome obavijestite osobe zadužene za održavanje.

49 2.7. PRUŽANJE PRVI POMOĆI - OPEKOTINE Prva pomoć za opekotine, nastale djelovanjem visoke temperature na tijelo, obuhvaćaju primjenu ovih postupaka: 1. skidanje odjeće s oštećenog dijela tijela, osim ako je prilijepljena za opekotinu; 2. stavljanje opečenog dijela tijela pod mlaz čiste hladne vode ili uranjanje u hladnu čistu vodu do prestanka boli, a najmanje 10 minuta; 3. pokrivanje oštećenog dijela tijela sterilnom gazom i povijanje zavojem, osim ako je opekotina na licu; 4. ako se opekotina nalazi na ruci ili nozi, ukrućenje ruke ili noge na način propisan za ukrućenje u slučaju oštećenja kosti; 5. zagrijavanje povrijeđenog toplim pokrivačem; 6. davanje povrijeđenom da pije bezalkoholne napitke u dovoljnoj količini. Ako je zapaljena odjeća priljepljena na opekotinu, prva pomoć obuhvaća ove postupke: 1. omatanje povrijeđenog vlažnom tkaninom preko odjeće; 2. postupke iz točke 4. do 6. stava 1.. Prilikom pružanja prve pomoći ne smiju se bušiti mjehuri na koži niti se na opekotinu stavljati lijekovi, masti i ulja.

50 Ozljede se ne događaju, one su uzrokovane! (Jan Enqvist) Hvala vam na pozornosti! (Bojan Patrčević)

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA RAD NA SIGURAN NAČIN - PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA OVLAŠTENIKA POSLODAVCA ZA ZAŠTITU NA RADU -

PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA RAD NA SIGURAN NAČIN - PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA OVLAŠTENIKA POSLODAVCA ZA ZAŠTITU NA RADU - PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA RAD NA SIGURAN NAČIN - PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA OVLAŠTENIKA POSLODAVCA ZA ZAŠTITU NA RADU - 1. SUSTAV i ORGANIZACIJA ZAŠTITE NA RADU Zaštita na radu je skup svih propisanih mjera

Више

Električna grijalica

Električna grijalica Električna grijalica 10032062 10032063 3 4 Poštovani, Zahvaljujemo vam se na kupnji. Molimo pročitajte ovaj priručnik i slijedite ove upute kako biste izbjegli oštećenja na uređaju. Za štete uzrokovane

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu NACIONALNI CENTAR ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA PRAVILNIK O ZAŠTITI NA RADU Pravilnik o zaštiti na radu stranica 2 Pravilnik o zaštiti na radu SADRŽAJ I. UVODNE ODREDBE 3 II. ORGANIZACIJA UREĐIVANJA

Више

Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost minis

Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost minis Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost ministra nadležnog za zdravlje donosi PRAVILNIK O ISPITIVANJU

Више

Brošura Sigurnost na radu - Dinko Jurjević 2014.pdf

Brošura Sigurnost na radu - Dinko Jurjević 2014.pdf Dinko Jurjević SIGURNOST NA RADU Rijeka, listopad 2014. 2 Biblioteka Zaštita na radu Sigurnost na radu Svezak 15 Urednik: magistar sigurnosti na radu Dinko Jurjević, Pomoćnik rektora Sveučilišta u Rijeci

Више

PROCJENA OPASNOSTI

PROCJENA OPASNOSTI PROCJENA RIZIKA OSNOVNA ŠKOLA SESVETE Ivana Gorana Kovačića 19, SESVETE Zagreb, svibanj 2015. SADRŽAJ A/ OPĆI POCI 1. Podaci o poslodavcu i objektima namjenjenim za rad 2. Podaci o izrađivaču procjene

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

Temeljem odredbe članka 19. Zakona o zaštiti na radu (Narodne novine, 71/14.) i članka 68. Statuta Dječjeg vrtića Sopot Zagreb, Viktora Kovačića 18c,

Temeljem odredbe članka 19. Zakona o zaštiti na radu (Narodne novine, 71/14.) i članka 68. Statuta Dječjeg vrtića Sopot Zagreb, Viktora Kovačića 18c, Temeljem odredbe članka 19. Zakona o zaštiti na radu (Narodne novine, 71/14.) i članka 68. Statuta Dječjeg vrtića Sopot Zagreb, Viktora Kovačića 18c, po prethodnom savjetovanju s sindikalnim povjerenikom,

Више

Safety_precaution_Croatian.fm

Safety_precaution_Croatian.fm Konica Minolta industrijski instrumenti Mjere predostrožnosti Simboli za mjere predostrožnosti Navedeni simboli upotrebljavaju se u ovim uputama za uporabu da bi se izbjegli nesretni slučajevi kao posljedica

Више

PRIMJER DOBRE PRAKSE SLOVENIJA: DARS d.d., Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji Helena Pleslić, 20. studeni 2014 Zagreb

PRIMJER DOBRE PRAKSE SLOVENIJA: DARS d.d., Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji Helena Pleslić, 20. studeni 2014 Zagreb PRIMJER DOBRE PRAKSE SLOVENIJA: DARS d.d., Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji Helena Pleslić, 20. studeni 2014 Zagreb DARS d.d. Glavni zadatki: Rad i održavanje autocesta u Sloveniji Nadzor i upravljanje

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O ODRŽAVANJU GRAĐEVINA (NN 122/14, 25.10.2014.) 1 1 0 OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1.... 3 Članak 2.... 3 Članak 3.... 4 Članak 4.... 4 Članak 5.... 4 ODRŽAVANJE GRAĐEVINE... 5 Uvjeti za održavanje

Више

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Sunčanica - simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Sunčanica nastaje pretjeranim izlaganjem glave i potiljka

Више

Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08., 86/09., 92/10.,105/10,90/11., 5/12, 16,12,86

Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08., 86/09., 92/10.,105/10,90/11., 5/12, 16,12,86 Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08., 86/09., 92/10.,105/10,90/11., 5/12, 16,12,86/12, 94/13) i 152/14) i članaka 58. Statuta Osnovne

Више

Zagreb, 3. veljače 2017.

Zagreb, 3. veljače 2017. Zagreb, 3. veljače 2017. Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08., 86/09., 92/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.) i članka 76. Statuta

Више

(Microsoft Word - Zakon o za\232titi na radu.docx)

(Microsoft Word - Zakon o za\232titi na radu.docx) I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Svrha ovoga Zakona je uvođenje mjera za poticanje unapređivanja sigurnosti i zdravlja radnika na radu, sprječavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, drugih bolesti

Више

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola SADRŽAJ 1. PODACI O POSLODAVCU 2. OPIS RADNOG PROCESA, OPIS SREDSTAVA ZA RAD, I NJIHOVO GRUPISANJE, I OPIS SREDSTAVA I OPREME ZA LIČNU ZAŠTITU NA RADU 3. SNIMANJE ORGANIZACIJE RADA 4. PREPOZNAVANJE I UTVRĐIVANJE

Више

Radovi u skučenim prostorima radovi u spremnicima Alexander Leitner, dipl. ing. Stručno tijelo za kemiju Opća ustanova za osiguranje od nesreće na rad

Radovi u skučenim prostorima radovi u spremnicima Alexander Leitner, dipl. ing. Stručno tijelo za kemiju Opća ustanova za osiguranje od nesreće na rad Radovi u skučenim prostorima radovi u spremnicima Alexander Leitner, dipl. ing. Stručno tijelo za kemiju Opća ustanova za osiguranje od nesreće na radu (AUVA), Područna služba Graz Göstinger Straße 26

Више

Pliva_Teva_template_2018

Pliva_Teva_template_2018 Zaštita na radu IZMJENE ZAKONODAVSTVA Viđenje poslodavca Krešimir Harapin, dipl. ing. stroj., travanj 2019. SADRŽAJ Zakon o zaštiti na radu izmjene i dopune (N.N., br. 94/18.) Pravilnik o zaštiti radnika

Више

Microsoft PowerPoint - Zagorka-glaziranje.pptx

Microsoft PowerPoint - Zagorka-glaziranje.pptx Radni proces i mjere zaštite na radu pri procesu glaziranja keramike Izlaga : Elvira Ferk, mag.ing.cheming. Tehnolog i stru njak zaštite na radu u Zagorka d.o.o., M.Gupca 2, Bedekov ina Jesenji stru ni

Више

Narodne novine, broj 8/06. Napomena: Objavljeno u Narodnim novinama br. 8/06. na temelju članka 53. stavka 2. Zakona o zaštiti od požara (Narodne novi

Narodne novine, broj 8/06. Napomena: Objavljeno u Narodnim novinama br. 8/06. na temelju članka 53. stavka 2. Zakona o zaštiti od požara (Narodne novi Narodne novine, broj 8/06. Napomena: Objavljeno u Narodnim novinama br. 8/06. na temelju članka 53. stavka 2. Zakona o zaštiti od požara (Narodne novine br. 58/93. i 33/05.). Primjena ovog propisa utvrđena

Више

OIM P.indd

OIM P.indd FEN ZA KOSU HAIR DRYER IONIC HD 8780 G H F E D C B A I 2 Fen za kosu HD 8780 Molimo pratite sljedeće instrukcije kada koristite uređaj. - Nikad ne koristite uređaj u kupatilu, pod tušem, ili blizu bilo

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Analiza stanja sustava civilne zaštite na području općine Ljubešćica za godinu

Analiza stanja sustava civilne zaštite na području općine Ljubešćica za godinu Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za razdoblje 2017. 2020. UVOD Zakonom o sustavu civilne zaštite ( Narodne novine broj 82/2015.) određeno je da sustav civilne zaštite obuhvaća

Више

Nalaz urina – čitanje nalaza urinokulture

Nalaz urina – čitanje nalaza urinokulture Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Nalaz urina - čitanje nalaza urinokulture Urinokultura ili biokemijska analiza mokraće jedna je od osnovnih

Више

Slide 1

Slide 1 Utjecaj klimatskih promjena na infrastrukturu ocjena stanja infrastrukture mr.sc. Tomislav Jarmić 1 / 20 Infrastruktura Pod infrastrukturom se smatraju sustavi, mreže i objekti čiji prekid djelovanja ili

Више

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV Na osnovu člana 58. stav 5. Zakona o oružju ( Službeni vesnik Republike Makedonije br. 7/2005 i 47/2006), ministar unutrašnjih poslova donosi PRAVILNIK O MINIMALNIM TEHNIČKIM I BEZBEDNOSNIM USLOVIMA KOJE

Више

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: 100-240 V ~ 50/60 Hz 100-50 ma Izlaz: 6 V 600 ma Radna temperatura/vlažnost: +10 C do +40 C /

Више

Upravljanje rizicima od katastrofa

Upravljanje rizicima od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za civilnu zaštitu Upravljanje rizicima od katastrofa Preduvjet održivog razvoja Strategija prilagodbe klimatskim promjenama - Upravljanje rizicima 22. veljače

Више

Правилник о безбедности и здрављу на раду

Правилник о безбедности и здрављу на раду ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ Школска 1 НОВИ САД ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ Нови Сад, 2019. година Висока техничка школа струковних студија у Новом Саду 1 ВИСОКА

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Obrazovanje inženjera sigurnosti i zaštite Lidija Brcković, mag.ing.cheming. Ozljede na radu godina 2012 2013 2014 2015 2016 Broj ozljeda na radu 15 718 13 988 13 785 16 013 16 235 - Broj zaposlenih cca

Више

Package Leaflet Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika BELODIN A Derm 1 mg/g gel dimetindenmaleat PLfD001463/1 Croatia Page 1 of 5 Pažljivo pročitaj

Package Leaflet Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika BELODIN A Derm 1 mg/g gel dimetindenmaleat PLfD001463/1 Croatia Page 1 of 5 Pažljivo pročitaj Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika BELODIN A Derm 1 mg/g gel dimetindenmaleat Croatia Page 1 of 5 Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete primjenjivati ovaj lijek jer sadrži Vama važne

Више

Žuti jezik – uzroci i liječenje

Žuti jezik – uzroci i liječenje Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Žuti jezik - uzroci i liječenje Normalan, zdrav jezik obično je gladak i ružičast. Kada jezik mijenja boju,

Више

На основу члана 14

На основу члана 14 MONTMONTAŽA d.o.o. Dragočaj bb, Banja Luka PRAVILNIK O ZAŠTITI NA RADU Decembar, 2012. godine 1 Sadržaj: I - OSNOVNE ODREDBE... 3 II- DUŽNOST I ODGOVORNOSTI POSLODAVCA... 4 III - AKT O PROCJENI RIZIKA...

Више

Microsoft Word - skladista

Microsoft Word - skladista PRAVILNIK O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA ZAŠTITU SKLADIŠTA OD POŽARA I EKSPLOZIJA ("Sl. list SFRJ", br. 24/87) Član 1 Ovim pravilnikom propisuju se tehničke mere zaštite skladišta od požara i eksplozija. Odredbe

Више

UNUTRANJI TRANSPORT I SKLADIŠTENJE

UNUTRANJI TRANSPORT I SKLADIŠTENJE UNUTRANJI TRANSPORT I SKLADIŠTENJE Vježbe Projektiranje skladišta UKRATKO O NEKIM OSNOVNIM POJMOVIMA Što je skladišni proces? Sve aktivnosti s robom i teretom u skladištu. Sastoji se od više skladišnih

Више

Microsoft Word - LOCTITE 55.doc

Microsoft Word - LOCTITE 55.doc Stranica 1 od 8 1. IDENTIFIKACIJA TVARI/PRIPRAVKA I PODACI O PRAVNOJ ILI FIZIČKOJ OSOBI 1.1. Identifikacija tvari ili pripravaka - Naziv proizvoda: LOCTITE 55 - Sinonimi: - Broj registracije: - Šifra proizvoda:

Више

Pacemaker FX

Pacemaker FX Pacemaker FX5 10026394 10026395 10026396 Poštovani, Zahvaljujemo vam na kupnji uređaja. Pažljivo pročitajte sljedeće upute za upotrebu, kako biste izbjegli moguća tehnička oštećenja. SIGURNOSNE UPUTE Pažljivo

Више

1. BP LED SIJALICA E27 BP LED Sijalica je tip štedne sijalice (SSL) koja koristi diode koje emitiraju svijetlost (LEDs) kao izvor svijetlosti. Te diod

1. BP LED SIJALICA E27 BP LED Sijalica je tip štedne sijalice (SSL) koja koristi diode koje emitiraju svijetlost (LEDs) kao izvor svijetlosti. Te diod 1. BP LED SIJALICA E27 BP LED Sijalica je tip štedne sijalice (SSL) koja koristi diode koje emitiraju svijetlost (LEDs) kao izvor svijetlosti. Te diode komprimiraju klastere LED-a u jedinstveno plastično

Више

MODEL: QR-8918 SRB TRIMER ZA KOSU UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE

MODEL: QR-8918 SRB TRIMER ZA KOSU UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE MODEL: QR-8918 SRB TRIMER ZA KOSU UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE POSEBNE NAPOMENE Uređaj je namenjen korišćenju u domaćinstvu i nije za profesionalne namene. Uputstvo pažljivo čuvajte i po potrebi prosledite sledećem

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

Nalazi Inspektorata rada u području zaštite na radu Goran Beroš, dipl. ing. stroj.

Nalazi Inspektorata rada u području zaštite na radu Goran Beroš, dipl. ing. stroj. Nalazi Inspektorata rada u području zaštite na radu Goran Beroš, dipl. ing. stroj. Područje djelovanja - nadzor primjene propisa o zaštiti na radu Inspektori rada u području zaštite na radu nadzirali su

Више

HRN ISO :1997 SIGURNOSNO TEHNIČKI LIST ZA KEMIJSKE PROIZVODE Naziv proizvoda Stranica 1 od 6 EFFECT Rodent pelete Datum: Izdanje: 1

HRN ISO :1997 SIGURNOSNO TEHNIČKI LIST ZA KEMIJSKE PROIZVODE Naziv proizvoda Stranica 1 od 6 EFFECT Rodent pelete Datum: Izdanje: 1 HRN ISO 110141:1997 SIGURNOSNO TEHNIČKI LIST ZA KEMIJSKE PROIZVODE Naziv proizvoda Stranica 1 od 6 EFFECT Rodent pelete Datum: 09.03.2009. Izdanje: 1 1. IDENTIFIKACIJA PROIZVODA I PROIZVOĐAČA/DOBAVLJAČA

Више

PRAVILNIK O NAČINU PRUŽANJA PRVE POMOĆI, VRSTI SREDSTAVA I OPREME KOJI MORAJU BITI OBEZBEĐENI NA RADNOM MESTU, NAČINU I ROKOVIMA OSPOSOBLJAVANJA ZAPOS

PRAVILNIK O NAČINU PRUŽANJA PRVE POMOĆI, VRSTI SREDSTAVA I OPREME KOJI MORAJU BITI OBEZBEĐENI NA RADNOM MESTU, NAČINU I ROKOVIMA OSPOSOBLJAVANJA ZAPOS PRAVILNIK O NAČINU PRUŽANJA PRVE POMOĆI, VRSTI SREDSTAVA I OPREME KOJI MORAJU BITI OBEZBEĐENI NA RADNOM MESTU, NAČINU I ROKOVIMA OSPOSOBLJAVANJA ZAPOSLENIH ZA PRUŽANJE PRVE POMOĆI ("Sl. glasnik RS", br.

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

(Microsoft Word - PRAVILA ZA\212TITE OD PO\216ARA)

(Microsoft Word - PRAVILA  ZA\212TITE  OD PO\216ARA) На основу чл. 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања («Сл. Гласник РС», бр. 72/09 и 52/11), а у складу са чл. 28. став 1. Закона о заштити од пожара («Сл. Глсник Републике

Више

uvodno predavanje bzr

uvodno predavanje bzr БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ др Аница Милошевић 1 Овај предмет је намењен студентима основних струковних студија техничке струке и представља подршку активностима које Висока техничка школа струковних

Више

BROJ: P

BROJ: P BROJ: P2210512616 PROCJENA RIZIKA NARUČITELJ: OŠ AUGUST CESAREC ADRESA: ŠPIŠIĆ BUKOVICA, ULICA VLADIMIRA NAZORA 1 OIB: 39657433014 LOKACIJA: ŠPIŠIĆ BUKOVICA, ULICA VLADIMIRA NAZORA 1 Zagreb, travanj 2016.

Више

На основу члана 3. и члана 14. Закона о безбедности и здравља на раду (Сл. гласник РС бр.101/05) и члана 80. Закона о раду (Сл. гласинк РС бр. 24/2005

На основу члана 3. и члана 14. Закона о безбедности и здравља на раду (Сл. гласник РС бр.101/05) и члана 80. Закона о раду (Сл. гласинк РС бр. 24/2005 На основу члана 3. и члана 14. Закона о безбедности и здравља на раду (Сл. гласник РС бр.101/05) и члана 80. Закона о раду (Сл. гласинк РС бр. 24/2005., 61/2005). Савет Високе техничке школе струковних

Више

Slide 1

Slide 1 Dodatak Sustavni cjeloviti pregled unesrećenog prema ITLS-u tzv. Brzi trauma-pregled Medicinska komisija HGSS-a predstavlja ga u okviru svog tečaja prve pomoći Brzi trauma-pregled po ITLS-u 1 Pristup:

Више

4

4 4.1.2 Eksperimentalni rezultati Rezultati eksperimentalnog istraživanja obrađeni su u programu za digitalno uređivanje audio zapisa (Coll Edit). To je program koji omogućava široku obradu audio zapisa.

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA UVOD REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI Učinak reforme Bavarsko

SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA UVOD REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI Učinak reforme Bavarsko SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA... 15 1. UVOD... 17 2. REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI... 21 2.1. Učinak reforme Bavarskog zakona o gradnji 21 2.2. Dozvole za gradnju građevina

Више

ZAVOD ZA UNAPREĐIVANJE SIGURNOSTI d.d. OSIJEK, Trg Lava Mirskog 3/III ISO 9001 Q-551 Datum:. Broj: ZNR-PRO PROCJENA RIZIKA ZA STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOL

ZAVOD ZA UNAPREĐIVANJE SIGURNOSTI d.d. OSIJEK, Trg Lava Mirskog 3/III ISO 9001 Q-551 Datum:. Broj: ZNR-PRO PROCJENA RIZIKA ZA STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOL ZAVOD ZA UNAPREĐIVANJE SIGURNOSTI d.d. OSIJEK, Trg Lava Mirskog 3/III ISO 9001 Q-551 Datum:. Broj: ZNR-PRO PROCJENA RIZIKA ZA Istarska 3 31000 Osijek DIREKTOR: Ivan Babić, mag.ing.el. ODOBRENJE ZA RAD

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

Na temelju odredbe članka 17. Zakona o zaštiti na radu ("Narodne novine" br. 71/14. ), a u svezi članka 26. i 39. Statuta Zavoda za hitnu medicinu Kop

Na temelju odredbe članka 17. Zakona o zaštiti na radu (Narodne novine br. 71/14. ), a u svezi članka 26. i 39. Statuta Zavoda za hitnu medicinu Kop Na temelju odredbe članka 17. Zakona o zaštiti na radu ("Narodne novine" br. 71/14. ), a u svezi članka 26. i 39. Statuta Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, (URBROJ: 2137-89-13-1250)

Више

R4BP 3 Print out

R4BP 3 Print out Sažetak svojstava biocidnog proizvoda Naziv proizvoda: WEI C Vrsta(e) proizvoda: Vrsta proizvoda 08: Sredstva za zaštitu drva (sredstva za zaštitu) Vrsta proizvoda 08: Sredstva za zaštitu drva (sredstva

Више

На основу члана 14. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Сл.гласник РС", бр. 101/2005 и 91/2015), а у вези са чланом 80. Закона о раду ( Сл.гласни

На основу члана 14. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Сл.гласник РС, бр. 101/2005 и 91/2015), а у вези са чланом 80. Закона о раду ( Сл.гласни На основу члана 14. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Сл.гласник РС", бр. 101/2005 и 91/2015), а у вези са чланом 80. Закона о раду ( Сл.гласник PC" бр. 24/05, 61/05, 54/2009, 32/2013 и 75/2014),

Више

Datum revizije: Revizija: 5 Datum zamjene: SIGURNOSNO-TEHNIČKI LIST ULTRA QUARTZ CRYSTAL ODJELJAK 1: Identifikacija tvari/smjese

Datum revizije: Revizija: 5 Datum zamjene: SIGURNOSNO-TEHNIČKI LIST ULTRA QUARTZ CRYSTAL ODJELJAK 1: Identifikacija tvari/smjese SIGURNOSNO-TEHNIČKI LIST ODJELJAK 1: Identifikacija tvari/smjese i podaci o tvrtki/poduzeću 1.1. Identifikacijska oznaka proizvoda Naziv proizvoda Broj proizvoda 13550 1.2. Relevantne identificirane uporabe

Више

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu (ZZR) N.N., br.

Више

Direktoru DEES.doc

Direktoru DEES.doc З А К О Н О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се спровођење и унапређивање безбедности и здравља на раду лица која учествују у радним процесима, као и лица која

Више

Veralgin sprej za usnu sluznicu – Uputa o lijeku

Veralgin sprej za usnu sluznicu – Uputa o lijeku Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Veralgin sprej za usnu sluznicu - Uputa o lijeku Pažljivo pročitajte uputu prije nego što počnete uzimati

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

Na osnovu člana 84

Na osnovu člana 84 UNIVERZITET U SARAJEVU MAŠINSKI FAKULTET SARAJEVO P R A V I L N I K O ZAŠTITI NA RADU Sarajevo, 10.04.2008. godine 1 Na osnovu Zakona o zaštiti na radu («Službeni list SRBiH», broj: 22/90 i 36/90), i člana

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Interferencija i valna priroda svjetlosti FIZIKA PSS-GRAD 23. siječnja 2019. 27.1 Načelo linearne superpozicije Kad dva svjetlosna vala, ili više njih, prolaze kroz istu točku, njihova se električna polja

Више

SIGURNOST 53 (4) (2011) OZLJEDE NA RADU I PROFESIONALNE BOLESTI U HRVATSKOJ GODINE OZLJEDE NA RADU U HRVATSKOJ U GODINI U go

SIGURNOST 53 (4) (2011) OZLJEDE NA RADU I PROFESIONALNE BOLESTI U HRVATSKOJ GODINE OZLJEDE NA RADU U HRVATSKOJ U GODINI U go OZLJEDE NA RADU I PROFESIONALNE BOLESTI U HRVATSKOJ 2010. GODINE OZLJEDE NA RADU U HRVATSKOJ U 2010. GODINI U 2010. godini je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zaprimljeno ukupno 15.791 individualnih

Више

1. PRIMIJENJENI PROPISI Na jednofazna statička brojila električne energije tipova ZCE5225 i ZCE5227 proizvodnje Landis+Gyr (u daljnjemu tekstu: brojil

1. PRIMIJENJENI PROPISI Na jednofazna statička brojila električne energije tipova ZCE5225 i ZCE5227 proizvodnje Landis+Gyr (u daljnjemu tekstu: brojil 1. PRIMIJENJENI PROPISI Na jednofazna statička brojila električne energije tipova ZCE5225 i ZCE5227 proizvodnje Landis+Gyr (u daljnjemu tekstu: brojila) odnose se ovi propisi: - Zakon o mjeriteljstvu (

Више

Milkfrother Distributer za Republiku Hrvatsku Nikas d.o.o. Jušići 69/d; Jurdani Tel:051/ ; fax:051/ w

Milkfrother Distributer za Republiku Hrvatsku Nikas d.o.o. Jušići 69/d; Jurdani Tel:051/ ; fax:051/ w Milkfrother Distributer za Republiku Hrvatsku Nikas d.o.o. Jušići 69/d;51 213 Jurdani Tel:051/271-800; fax:051/271-220 e-mail:nikas.opatija@nikas.hr web stranica: www.nikas.hr 1 UPUTSTVA ZA UPORABU Prije

Више

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST Korčula, lipanj 2010. ZAHTJEVI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U DOKUMENTIMA PROSTORNOG UREĐENJA GRADA KORČULA Sagledavajući i analizirajući Nacrt Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara

Више

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas Križevačka ulica 30, HR-48000 Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlasništvo tvrtke BIOTERd.o.o. Zabranjeno je svako neovlašteno umnožavanje bez odobrenja

Више

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL SAD Broj medija U9NC8460 Operativni dokument Dodatne informacije Informacije o zakonskoj usklađ

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL SAD Broj medija U9NC8460 Operativni dokument Dodatne informacije Informacije o zakonskoj usklađ Operativni dokument Dodatne informacije Informacije o zakonskoj usklađenosti za sastavne dijelove sustava GRADE 1 Sadržaj stranica Sigurnosne oznake i naljepnice... 3 Sigurnosne poruke... 4 Druge naljepnice...

Више

Avokado – čarobno voće

Avokado – čarobno voće Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Avokado - čarobno voće Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe

Више

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez plaćanja godišnjih servisa za održavanje te kasnije

Више

Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05), Ministar rada i socijalne politike donosi Pra

Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu (Službeni glasnik RS, broj 101/05), Ministar rada i socijalne politike donosi Pra Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05), Ministar rada i socijalne politike donosi Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad

Више

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3)

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3) Lean 5S Anja Štefanić, mag.oec. copyright Što je 5S? Alat Lean menadžmenta Alat koji se čini jednostavan, no mnoga poduzeća ignoriraju baš te osnovne principe Baza uspješne implementacije Fokusira se

Више

На основу члана 28

На основу члана 28 На основу члана 28. Закона о заштити од пожара (Служ. гл РС број 11/09) као и члана 185, став 1, ал.11 Статута Средње техничке школе из Сомбора, Школски одбор ове школе, као корисник објеката јавне намене

Више

Uputa o lijeku – Diosmin Hasco-Lek 1000 mg filmom obložena tableta

Uputa o lijeku – Diosmin Hasco-Lek 1000 mg filmom obložena tableta Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Uputa o lijeku - Diosmin Hasco-Lek 1000 mg filmom obložena tableta Uputa o lijeku: Informacije za korisnika

Више

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4 ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама

Више

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2 ENERGETSKI SUSTAVI DIZALICE TOPLINE (Toplinske pumpe) ENERGETSKI TOK ZA DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) ENERGETSKI SUSTAVI 2 DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) DIZALICE TOPLINE koriste se za prijenos

Више

UPUTA O LIJEKU Plivit C 50 mg tablete askorbatna kiselina Molimo Vas da prije nego što počnete uzimati lijek pažljivo pročitate ovu uputu. Uputu sačuv

UPUTA O LIJEKU Plivit C 50 mg tablete askorbatna kiselina Molimo Vas da prije nego što počnete uzimati lijek pažljivo pročitate ovu uputu. Uputu sačuv UPUTA O LIJEKU Plivit C 50 mg tablete askorbatna kiselina Molimo Vas da prije nego što počnete uzimati lijek pažljivo pročitate ovu uputu. Uputu sačuvajte jer ćete je vjerojatno željeti ponovno čitati.

Више

NAJMANJI INOVATIVNI UREĐAJ ZA ČIŠĆENJE LICA

NAJMANJI INOVATIVNI UREĐAJ ZA ČIŠĆENJE LICA NAJMANJI INOVATIVNI UREĐAJ ZA ČIŠĆENJE LICA KORISNIČKI PRIRUČNIK UVOD Čestitamo Vam na prvom koraku prema otkrivanju prave rutine čišćenja, kupnjom LUNA TM play T-Sonic TM uređaja za čišćenje kože. Prije

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

URED OVLAŠTENE ARHITEKTICE GLAVNI PROJEKT Investitor: OPĆINA KRŠAN ALEMKA RADOVIĆ GORIČANEC, dipl.ing.arh. - PROJEKT VODE I KANALIZACIJE - Br.elab. 56

URED OVLAŠTENE ARHITEKTICE GLAVNI PROJEKT Investitor: OPĆINA KRŠAN ALEMKA RADOVIĆ GORIČANEC, dipl.ing.arh. - PROJEKT VODE I KANALIZACIJE - Br.elab. 56 PROJEKTANT : Ombreta Vitasović Diminić,ing.građ. GLAVNI PROJEKTANT : PROJEKT VODE I KANALIZACIJE Ovlaštena arhitektica: 1 SADRŽAJ : I OPĆI DIO 1. Rješenje o osnivanju ureda ovlaštenog arhitekta 2. Imenovanje

Више

Uputstvo za upotrebu

Uputstvo za upotrebu Uputstvo za upotrebu Konačni izgled pušnice (slika 1) 1.) Pušnicu izvadite iz kartonske kutije i oslobodite sve dijelove od zaštitne folije. 2.) Staklo pažljivo izvadite iz kartonske zaštite. Slika 2 3.)

Више

На основу чл

На основу чл Дел.број. 628/4 од 13.11.2013.године. На основу чл. 41, 42. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09,52/11 и 55/13) и члана 113 Статута

Више

ODLUKA O ODREĐIVANJU AKUSTIČKIH ZONA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2015 i 32/2017) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom o

ODLUKA O ODREĐIVANJU AKUSTIČKIH ZONA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA (Sl. list Grada Novog Sada, br. 54/2015 i 32/2017) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom o ODLUKA O ODREĐIVANJU AKUSTIČKIH ZONA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2015 i 32/2017) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom određuju se akustičke zone za područja na delu

Више

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ СА ИНЖЕЊЕРСКЕ ПРАКСЕ Студент: Ментор: Коментор: Дејан Тобџић ЗП 38/13 Саша Спаић Ивица Јевтимијевић Нови Сад, Бечеј, Мај 2016. 1 Садржај 1.

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

PRIJEDLOG Na temelju članka 141. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne novine" broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17 i 68/18)

Више

ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ У Београду, март године

ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ У Београду, март године ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ У Београду, март 2015. године На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Службени гласник РС, број 101/05), чл.

Више

OBAVIJEST RODITELJIMA DJECE

OBAVIJEST RODITELJIMA  DJECE Na temelju članka 21 Zakona o zaštiti od požara ( NN 92/2010), a u svezi sa člankom 3. Pravilnika o sadržaju općeg akta iz područja zaštite od požara ( NN 116/2011), članka 65 Statuta Centra za odgoj i

Више