OSIGURANJE

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "OSIGURANJE"

Транскрипт

1

2

3 Sadržaj ŠTO JE? /03 OSNOVNO O OSIGURANJU /05 SUDIONICI NA TRŽIŠTU OSIGURANJA /09 HRVATSKI URED ZA I OSTALA UDRUŽENJA /15 KOJE VRSTE OSIGURANJA POSTOJE? /19 DETALJNIJE O NAJČEŠĆIM VRSTAMA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA /21 DETALJNIJE O NAJČEŠĆIM VRSTAMA ŽIVOTNIH OSIGURANJA /25 ZAŠTITA POTROŠAČA /29 POSLOVNA TAJNA POVJERLJIVI PODACI /31 ZAKONODAVNI OKVIR /33 ŠTO JE HANFA? /35 / 1 IMPRESSUM Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga Franje Račkoga 6, Zagreb Telefon: Telefaks: info@hanfa.hr ISBN (TISAK) ISBN (ONLINE)

4 / 2

5 ŠTO JE? Da, postoje bitnije stvari, hrana, voda, san, mjesto za stanovanje, ali potreba za sigurnošću jedna je od temeljnih ljudskih potreba. Svi želimo osjetiti sigurnost da, ako nešto pođe po zlu, imamo jamstvo da će nam netko pomoći. Stoga se mnogi tijekom svog života odlučuju na osiguranje. Ukratko rečeno, osiguranje je gospodarska djelatnost kojom se zainteresiranim osobama pruža ekonomska zaštita od različitih rizika koji ugrožavaju njihov život, zdravlje ili imovinu. Ugovor o osiguranju sklapate sa željom za dodatnom sigurnosti kako bi vam, u situaciji da kojim nesretnim slučajem dođe do štete od koje ste osigurani, vaše društvo za osiguranje isplatilo osigurninu. Osigurnina, odnosno naknada iz osiguranja, ovisno o riziku od kojeg se osiguravate, može biti pokrivanje štete kod osiguranja imovine ili pak materijalna novčana naknada u obliku određenog iznosa, tzv. osigurane svote, kod osiguranja osoba. Važno je zapamtiti: svrha osiguranja nije zarada na osiguranju, već zaštita od posljedica budućih štetnih događaja. Isprava o ugovoru o osiguranju naziva se polica osiguranja. / 3 Osim termina društvo za osiguranje možete naići i na izraze osiguratelj, osiguravatelj, pružatelj osiguranja, osiguravajuće društvo itd., pri čemu svi imaju isto značenje. U ovoj brošuri koristi se naziv društvo za osiguranje, kako stoji i u Zakonu o osiguranju.

6 / 4

7 OSNOVNO O OSIGURANJU Na početku ćemo odmah naglasiti: za sve što vam nije jasno, društvo za osiguranje kod kojeg ste se osigurali može vam dati detaljne odgovore. Naime, društvo za osiguranje pravna je osoba koja može pružati usluge osiguranja te s kojom dogovarate sve detalje svog osiguranja. Ugovorom o osiguranju obvezujete se platiti premiju osiguranja (dogovoreni novčani iznos koji ćete plaćati društvu za osiguranje), a društvo za osiguranje zauzvrat se obvezuje isplatiti osigurninu ako se dogodi slučaj od čijeg ste se nastanka osigurali. Sve informacije, kao i opći te dodatni ili posebni uvjeti osiguranja moraju vam biti predani prije sklapanja ugovora. / 5 U uvjetima osiguranja detaljnije su propisana sva vaša prava i obveze, kao i prava i obveze društva za osiguranje. Uvjete osiguranja dobro proučite prije samog sklapanja ugovora o osiguranju i pitajte društvo za osiguranje ako vam nešto nije jasno!

8 Polica osiguranja i uvjeti osiguranja predstavljaju ugovor o osiguranju, stoga biste se trebali dobro upoznati s njihovim sadržajem. Osnovni elementi police osiguranja su sljedeći: ugovorne strane osigurana stvar ili osoba osigurani rizik trajanje osiguranja i vrijeme pokrića iznos osiguranja ili limit pokrića iznos premije ili doprinosa datum izdavanja police potpisi ugovornih strana. / 6 Ako dođe do štete, društvo za osiguranje u pravilu će vam kod osiguranja imovine i kod osiguranja od odgovornosti isplatiti stvarnu nastalu štetu, i to do limita ugovorenog i naznačenog u polici osiguranja (Npr. ako kod kasko osiguranja vašeg automobila iznos osiguranja po štetnom događaju iznosi ,00 kn i dogodi se šteta na vašem automobilu u iznosu od ,00 kn, društvo za osiguranje će vam isplatiti samo ,00 kn. Ako bi šteta bila veća od iznosa osiguranja, nikako vam neće isplatiti iznos veći od ,00 kn.) Prilikom sklapanja ugovora o osiguranju života po doživljenju ugovarate primjerice osiguranu svotu u iznosu od ,00 kn. U slučaju doživljenja odnosno proteka ugovorenog roka društvo će vam isplatiti iznos od ,00 kn. Kod osiguranja od posljedica nesretnog slučaja isplata osigurnine u pravilu ovisi o postotku vašeg invaliditeta. Ako ste suglasni s uvjetima osiguranja, možete podnijeti ponudu društvu za osiguranje radi sklapanja ugovora o osiguranju. Pritom na temelju vaše pisane ponude društvo za osiguranje unutar propisanog roka odlučuje može li sklopiti ugovor, i to primjerice: ako je uvjet za sklapanje ugovora provjera vašeg zdravstvenog stanja putem liječničkog pregleda, društvo za osiguranje mora se očitovati u roku trideset dana, a ako takav pregled nije potreban, rok iznosi osam dana. Ako društvo za osiguranje u navedenim rokovima ne odbije vašu ponudu za sklapanje ugovora, a vaša ponuda ne odstupa od uvjeta društva za predloženo osiguranje i prva premija osiguranja je uplaćena, smatrat će se da je ugovor sklopljen. Već sama odluka o osiguranju poručuje da ste upoznati s pojmom rizika. U osiguranju pojam rizika podrazumijeva osigurani rizik od određenih mogućih opasnosti kao što su požar, potres, poplava, nezgoda, provala i sl. Rizik je jasno naveden u ugovoru o osiguranju, a njegovom realizacijom nastaje osigurani slučaj, odnosno šteta po vašu imovinu, zdravlje ili život.

9 Franšizom se podrazumijeva sudjelovanje osiguranika u šteti, a ako se odlučite za nju, iznos premije osiguranja, odnosno novca koji morate platiti društvu za osiguranje, bit će niži u odnosu na istovrsno osiguranje bez ugovorene franšize. Pritom valja napomenuti da kod nekih vrsta osiguranja postoji i obvezna franšiza koja, ovisno o uvjetima osiguranja, može i ne mora biti zamjenjiva dobrovoljnom franšizom, o čemu ovisi i potencijalno umanjenje premije. Međutim, važno je imati na umu da će za iznos ugovorene franšize, koji može biti izražen u novčanim jedinicama ili u postocima, biti umanjena osigurnina prilikom njezine isplate osiguraniku. Primjerice, sklopite ugovor o kasko osiguranju automobila i posebno ugovorite franšizu u iznosu od 2.000,00 kn, koja mora biti naznačena na samoj polici osiguranja. Dogodi se prometna nesreća, vi postavite zahtjev za isplatu osigurnine društvu za osiguranje i ono isplaćuje iznos umanjen za 2.000,00 kn, odnosno za visinu ugovorene franšize. Željeli biste raskinuti ugovor? Dva su moguća scenarija: Ako želite raskinuti ugovor o osiguranju, a nemate ugovoren rok trajanja ugovora, svaka strana može raskinuti ugovor s danom kada se premija osiguranja mora platiti (tj. s danom dospjelosti premije). Prije toga pisanim putem morate obavijestiti drugu stranu tri mjeseca prije dospjelosti premije. Ako je osiguranje sklopljeno na rok dulji od pet godina, svaka ugovorna strana može nakon proteka toga roka, uz otkazni rok od šest mjeseci, pisanim putem izjaviti drugoj strani da otkazuje ugovor. / 7 Zapamtite: ove odredbe o prestanku ugovora ne odnose se na životno osiguranje i osiguranje od nezgode zbog posebnih značajki tih vrsta osiguranja. Što ako više niste u mogućnosti plaćati premiju osiguranja? U slučaju da iz određenih razloga kasnite s plaćanjem ili niste u mogućnosti pravovremeno platiti premiju, ugovor o osiguranju prestaje važiti sam po sebi nakon isteka roka od 30 dana od kada vas je društvo za osiguranje obavijestilo o dospjelosti premije. Međutim, u slučaju da vam je obavijest o dospjelosti premije dostavljena prije roka dospijeća premije, ugovor prestaje važiti tek nakon što protekne 30 dana od dospjelosti premije. U svakom slučaju, ugovor o osiguranju prestaje važiti sam po sebi ako premija nije plaćena u roku od godine dana od dospjelosti, neovisno o tome je li vam društvo uručilo obavijest o dospjelosti premije.

10 / 8 Kod osiguranja života nešto je drugačije: Smisao životnog osiguranja najčešće nije samo riziko osiguranje za slučaj smrti, nego uključuje i određenu akumulaciju (prikupljanje) financijskih sredstava u obliku matematičke pričuve. S obzirom na to da su sredstva matematičke pričuve namijenjena i isplati ugovorene svote u skladu s ugovorenim uvjetima, ovisno o preduvjetima, ponekad nije razumno jednostavno raskidati ugovor o osiguranju u slučaju vašeg prestanka plaćanja premije. Što će se točno dogoditi s vašim ugovorom o životnom osiguranju, ovisi o tome jeste li do datuma dospijeća neplaćene premije platili najmanje tri godišnje premije. Ako ste platili najmanje tri godišnje premije te u bilo kojem razdoblju nakon toga iz vama poznatih razloga prestali plaćati premiju, društvo za osiguranje obično će vas pozvati na uplatu dospjele neplaćene premije u određenom roku. Taj rok ne može biti kraći od mjesec dana, a ako ni do tada ne platite dospjelu premiju, društvo za osiguranje može vam smanjiti visinu osiguranog iznosa iz ugovora na otkupnu vrijednost (u slučaju otkupa) ili možete provesti kapitalizaciju osigurane vrijednosti prema iznosu do tada prikupljene matematičke pričuve. U slučaju kapitalizacije vaš ugovor o osiguranju i dalje ostaje na snazi te nosi sva ugovorena prava i obveze, ali uz snižene osigurane svote iz ugovora. Ako ste prestali plaćati premiju, a niste platili najmanje tri godišnje premije, društvo za osiguranje i u tom će vam slučaju poslati poziv na plaćanje premije u određenom roku. Ako ne platite dospjelu premiju u navedenom roku, društvo za osiguranje može vam ra skinuti ugovor o osiguranju života i zadržati svu do tada uplaćenu premiju. Drugim riječima, takvim raskidom ugovora vi ostajete bez svih do tada uplaćenih sredstava. Ukratko, ako više niste u mogućnosti plaćati premiju osiguranja života, a uplatili ste najmanje tri godišnje premije, možete zatražiti otkup ili kapitalizaciju police osiguranja, o čemu pročitajte više na stranici 26.

11 SUDIONICI NA TRŽIŠTU OSIGURANJA Sada kada ste doznali najvažnije o svom ugovoru o osiguranju, upoznajte se sa sudionicima na tržištu osiguranja, koje ćete sigurno susretati ako se odlučite na ugovaranje osiguranja. Poslove osiguranja u Hrvatskoj mogu obavljati: društva za osiguranje sa sjedištem u Hrvatskoj društva za osiguranje iz druge države članice (države članice Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora) koja imaju pravo obavljati poslove osiguranja na području Hrvatske neposredno ili preko podružnice osnovane u Hrvatskoj podružnice stranih društava za osiguranje osnovane u Hrvatskoj koje su dobile dozvolu Hanfe za obavljanje poslova osiguranja. / 9 Želite sklopiti ugovor o osiguranju s društvom za osiguranje iz Europske unije? Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju tržište se otvorilo za različite djelatnosti, pa tako i za one iz područja osiguranja. Ako želite sklopiti ugovor o osiguranju s društvom za osiguranje koje se nalazi npr. u Njemačkoj ili s podružnicom tog društva osnovanom u Hrvatskoj ili ako želite sklopiti ugovor o osiguranju s tim društvom putem interneta, možete to učiniti samo ako je to društvo notificirano za rad u Hrvatskoj, tj. ako je Hanfa zaprimila obavijest nadzornog tijela tog društva o njegovoj namjeri da usluge osiguranja pruža u Hrvatskoj. Popis svih notificiranih društava možete pronaći na internetskim stranicama Hanfe.

12 Što točno društvo za osiguranje radi za vas? Društvo za osiguranje prima uplate vaših premija osiguranja, a kada nastane osigurani slučaj odnosno određena šteta, ima obvezu isplate osigurnine, tj. naknade. Društvo za osiguranje kod kojeg ste se osigurali oblikuje pričuve od sredstava prikupljenih putem uplaćenih premija osiguranja te ih investira u različite oblike financijske imovine. Te aktivnosti omogućavaju mu osiguranje raspoloživih sredstava za izvršavanje stavaka ugovora o osiguranju. Dakle, društva za osiguranje ne služe kao pasivna skladišta vaših uplaćenih premija osiguranja i sredstava za isplatu osiguranja, već zaprimaju novac u obliku vaših premija osiguranja i mudro ga ulažu, a od vraćenih investicija osiguravaju sredstva za pokriće u slučaju vaše nezgode. Ugovaratelj osiguranja pravna je ili fizička osoba koja s društvom za osiguranje sklapa ugovor o osiguranju. Sklapanjem ugovora o osiguranju ugovaratelj osiguranja stječe određene obveze (pla ćanje premije, izvješćivanje o povećanju ili smanjenju osiguranog rizika, prijava nastalog osiguranog slučaja, poduzimanje radnji za umanjivanje nastale štete), ali i prava po ugovoru do nastupa osiguranog slučaja. Ugovaratelj osiguranja može odrediti drugu osobu kao osiguranika i korisnika osiguranja. U slučaju da želite sklopiti ugovor o osiguranju, vi ste se našli u ulozi ugovaratelja. / 10 Osiguranik je ona strana ugovora o osiguranju čija su imovina, život ili zdravlje osigurani, a koja ima pravo i ovlaštena je potraživati osigurninu od društva za osiguranje u slučaju nastanka osiguranog slučaja. Uglavnom se uloga ugovaratelja osiguranja i osiguranika poklapa, ali je moguće i osiguranje za tuđi račun, kao što je to kod osiguranja osoba (npr. moguće je da poslodavac kao ugovaratelj osiguranja sklopi ugovor o zdravstvenom osiguranju za svoje djelatnike osiguranike). No kada se osiguranje života ne odnosi na život ugovaratelja osiguranja, nego na život neke druge osobe (osiguranika), za određivanje korisnika, odnosno osobe kojoj će se isplatiti osigurnina, potrebna je pisana suglasnost i samog osiguranika. Kod osiguranja imovine, ugovaratelj osiguranja najčešće je ujedno i osiguranik, no moguće je i osiguranje kod kojeg je osiguranik i jedna ili više trećih osoba. Korisnik osiguranja pravna je ili fizička osoba koja ima pravo na naknadu temeljem ugovora o osiguranju ako nastupi osigurani slučaj. Primjerice, kod osiguranja za slučaj smrti i doživljenja, u slučaju smrti osiguranika korisniku osiguranja (obično je to član obitelji) isplaćuje se osigurnina za slučaj smrti. U slučaju doživljenja osigurnina se isplaćuje osiguraniku ili korisniku kojeg odredi ugovaratelj osiguranja, dakle, to može biti i on sam. Bitno je znati da korisnik ne mora biti određen po imenu, već je dovoljno da dokument (polica osiguranja, oporuka ili sl.) sadrži nužne podatke za njegovo određivanje (npr. djeca, zakonski nasljednici itd.). Ponekad i zaštitnik treba zaštitu. Društvo za osiguranje mora se zaštititi u slučaju da se dogodi neka katastrofalna šteta. Ako se taj scenarij dogodi, na scenu radi naknade dijela štete društvu za osiguranje stupa društvo za reosiguranje. Jednostavno rečeno, reosiguranje je osiguranje osiguranja.

13 Poslove distribucije osiguranja i reosiguranja, koji obuhvaćaju poslove kao što su predlaganje i sklapanje ugovora, savjetovanje ili obavljanje drugih pripremnih radnji za sklapanje ugovora te ostale popratne radnje poput pružanja informacija ili pomoći pri odabiru proizvoda osiguranja, obavljaju distributeri osiguranja i reosiguranja. U ulozi distributera ne nalaze se isključivo društva za osiguranje ili reosiguranje. Naprotiv, najčešće ćemo se prilikom navedenih poslova susresti s jednom od preostalih dviju skupina distributera, a to su posrednici u osiguranju ili reosiguranju te sporedni posrednici u osiguranju. Pritom treba imati na umu da navedeni posrednici uz distribuciju osiguranja ponekad mogu obavljati i druge djelatnosti poput intelektualnih i tehničkih savjetovanja, nuđenja udjela u investicijskim fondovima odnosno ponude programa dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, a poneki čak i pružati kreditno posredovanje ako za to imaju dozvolu/odobrenje nadležnog tijela. Bez obzira na to s kojim se od distributera susrećemo, možemo računati na njihovu stručnost budući da svaka fizička osoba koja obavlja djelatnost distribucije osiguranja i reosiguranja, bila ona posrednik ili zaposlenik društva za osiguranje ili reosiguranje, mora postupati u skladu s propisima o distribuciji osiguranja i reosiguranja te poštovati uvjete stalnog stručnog osposobljavanja i usavršavanja. Kao što postoje zastupnici za prodaju raznih proizvoda, primjerice automobila ili lijekova, postoje i zastupnici u osiguranju. Njihov je posao da u ime i za račun društva za osiguranje distribuiraju proizvode osiguranja odnosno predlažu sklapanje ugovora o osiguranju. Za to imaju pravo na određenu naknadu, koju naplaćuju od društva za osiguranje. U kategoriju zastupnika u osiguranju ubrajamo: zastupnike u osiguranju (fizičke osobe) obrtnike zastupnike u osiguranju (vlasnike obrta za zastupanje u osiguranju) društva za zastupanje u osiguranju (pravne osobe) kreditne institucije investicijska društva HP - Hrvatsku poštu d.d. Financijsku agenciju. / 11 Pritom valja imati na umu da posljednje četiri navedene kategorije posrednika mogu obavljati distribuciju osiguranja i u ulozi brokera (odnosno po nalogu stranke). Za koju je djelatnost posrednik ovlašten, moguće je provjeriti putem javnog registra posrednika i sporednih posrednika u osiguranju dostupnog na internetskim stranicama Hanfe. Ako se iz nekog razloga poželite uvjeriti u vjerodostojnost bilo kojeg od spomenutih posrednika u osiguranju ili reosiguranju, to možete ostvariti uvidom u javni registar posrednika i sporednih posrednika u osiguranju, koji se nalazi na internetskim stranicama Hanfe.

14 Osim navedenih fizičkih i pravnih osoba poslove distribucije osiguranja u Hrvatskoj (neposredno ili preko podružnice osnovane u Hrvatskoj) mogu obavljati fizičke i pravne osobe posrednici u osiguranju iz država članica Europske unije (pod uvjetom da Hanfu o tome obavijeste nadzorna tijela tih osoba). Kao što je slučaj i s društvima za osiguranje iz drugih država članica, ako želite sklopiti ugovor o osiguranju preko posrednika koji se nalazi npr. u Njemačkoj, možete to učiniti samo ako je posrednik notificiran za rad u Hrvatskoj, tj. ako je Hanfa zaprimila obavijest nadzornog tijela tog posrednika o njegovoj namjeri da usluge distribucije osiguranja pruža u Hrvatskoj. Popis svih notificiranih fizičkih i pravnih osoba koje obavljaju poslove distribucije osiguranja možete pronaći na internetskim stranicama Hanfe. Brokeri u osiguranju (raniji naziv: posrednici u osiguranju) također obavljaju djelatnost distribucije osiguranja posredovanjem između društva za osiguranje i ugovaratelja osiguranja. Pritom valja napomenuti da broker djeluje po nalogu (u ime i za račun) stranke, odnosno ugovaratelja osiguranja tako što predlaže najprikladniju ponudu osiguranja za potencijalnog ugovaratelja osiguranja, uz prethodnu stručnu analizu svih proizvoda društava za osiguranje na tržištu. Naravno, usluga brokera može se koristiti i kod odabira reosiguranja, a u tom se slučaju društvo za osiguranje obraća brokeru u reosiguranju. / 12 Kao što najdražem ugostitelju vjerujete da će preporučiti najbolju večeru za vas, tako i brokeru vjerujete da će za vas pripremiti primjerenu ponudu. Stoga je brokerova zadaća važna: za ugovaratelja osiguranja mora, prije nego što predloži društvo za osiguranje ili osigurateljni proizvod, detaljno analizirati rizike i ponudu na tržištu kako bi dao preporuku u skladu sa stručnim kriterijima. Po sklapanju ugovora o osiguranju ili reosiguranju broker u osiguranju ili reosiguranju dužan je provjeriti njegov sadržaj te ga predati ugovaratelju osiguranja ili reosiguranja odnosno osiguraniku zajedno sa svim ostalim aktima koji se predaju uz ugovor. Brokerova zadaća ne prestaje ni nakon sklapanja ugovora. Naime, broker u osiguranju ili reosiguranju dužan je pružati pomoć ugovaratelju i osiguraniku pri pravovremenom izvršavanju prava i obveza iz ugovora za vrijeme trajanja osiguranja odnosno reosiguranja te stalno provjeravati sklopljene ugovore kako bi po potrebi mogao izraditi prijedloge za izmjenu radi što bolje zaštite. U kategoriju brokera možemo svrstati sljedeće distributere: brokere u osiguranju i/ili reosiguranju (fizičke osobe) obrtnike brokere u osiguranju i/ili reosiguranju društva za brokerske poslove u osiguranju i/ ili reosiguranju (pravne osobe) Popis toga što su posrednici u osiguranju, odnosno zastupnici u osiguranju i brokeri u osiguranju, dužni dati ugovaratelju prije sklapanja ugovora jest poduži, ali je vrlo važan: ime i prezime ili naziv za pravne osobe te adresu informaciju da je posrednik u osiguranju informaciju o tome daje li ili ne daje savjete o proizvodima osiguranja koje distribuira informaciju o mogućnostima stranke da podnese pritužbu na njegov rad te o postupcima izvansudskog rješavanja pritužbi i sporova

15 podatke o registru u kojem je prijavljen i način njegove provjere informaciju o tome postupa li po nalogu stranke ili djeluje u ime i za račun jednog društva za osiguranje ili više njih sve ostale informacije o povezanosti posrednika i društva (ili više društava) za osiguranje ili reosiguranje te ugovorenim novčanim primicima između njih koji bi mogli dovesti do sukoba interesa ako naknadu izravno plaća stranka, informaciju o iznosu naknade ili načinu izračuna naknade. Prije sklapanja ugovora o osiguranju distributer osiguranja, bez obzira na to kojoj kategoriji distributera pripada, pojašnjava zahtjeve i potrebe stranke na temelju informacija koje je od nje dobio. Također je dužan stranci dati objektivne informacije o proizvodu osiguranja u njoj razumljivom obliku kako bi ona bila u mogućnosti donijeti odluku o sklapanju ugovora na temelju primljenih informacija. To postiže davanjem standardiziranog dokumenta s informacijama o proizvodu osiguranja. Pritom distributer može stranci pružiti i usluge savjetovanja putem personalizirane preporuke, u kojoj objašnjava zašto bi određeni proizvod najbolje ispunio njezine zahtjeve i potrebe. Važno je naglasiti da su uvjeti osiguranja sastavni dio ugovora o osiguranju te ih je potrebno pročitati prije sklapanja ugovora o osiguranju budući da sadržavaju prava i obveze ugovornih strana. Sporedni posrednici u osiguranju su fizičke ili pravne osobe koje poslove distribucije osiguranja obavljaju kao sporednu djelatnost, i to samo za određene vrste proizvoda osiguranja koje dopunjuju njihovu robu ili usluge. Primjerice, turistička agencija djeluje kao sporedni posrednik kada pruža uslugu sklapanja putnog osiguranja. Pritom valja napomenuti da, pod uvjetima navedenima u Zakonu o osiguranju, sporedni posrednici mogu obavljati navedenu djelatnost i bez upisa u javni registar posrednika i sporednih posrednika dostupan na internetskim stranicama Hanfe. / 13 Popis informacija koje je sporedni posrednik dužan predati strankama prije sklapanja ugovora nešto je kraći i obuhvaća: ime i prezime te adresu informaciju da je sporedni posrednik u osiguranju podatke o registru u kojem je prijavljen i načinu njegove provjere narav primljenih primitaka u pogledu ugovora o osiguranju.

16 / 14

17 HRVATSKI URED ZA I OSTALA UDRUŽENJA Kao što se i ljudi obično druže s osobama koje su im po nekim karakteristikama slične, tako se i tvrtke, pa i društva za osiguranje međusobno povezuju s obzirom na slične interese. U Hrvatskoj su se društva za osiguranje iz tog razloga povezala putem Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), koji predstavlja udruženje društava za osiguranje sa sjedištem u Hrvatskoj. / 15 Pored toga, dva ili više društava za osiguranje ili društava za reosiguranje može se udružiti u udrugu radi obavljanja poslova osiguranja odnosno reosiguranja koji pokrivaju rizike velikih šteta od odgovornosti za atomske štete odnosno drugih velikih šteta. Trenutačno u Hrvatskoj djeluje jedna udruga (pool) osiguranja odnosno reosiguranja pod nazivom Hrvatski pool za osiguranje i reosiguranje nuklearnih rizika GIU. Hrvatska gospodarska komora, između ostalog, daje potporu društvima za osiguranje u poslovima osiguranja te je osnovala Udruženje osiguravatelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, s prvenstvenom namjerom razvoja i unaprjeđenja hrvatskog tržišta osiguranja. No vratimo se nakratko Hrvatskom uredu za osiguranje jer ga je ipak važno podrobnije objasniti s obzirom na to da obavlja mnoge važne poslove, poput: poslova nacionalnog ureda zelene karte osiguranja i drugih poslova utvrđenih međunarodnim sporazumima o osiguranju vlasnika vozila od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama poslova predstavljanja i zastupanja interesa društava za osiguranje u međunarodnim institucijama

18 poslova vođenja Garancijskog fonda poslova statistike osiguranja poslova rješavanja pritužbi osiguranika odnosno ugovaratelja osiguranja poslova izvansudskog rješavanja sporova između osiguranika odnosno ugovaratelja osiguranja odnosno potrošača i društava za osiguranje odnosno ponuditelja usluga osiguranja. Sva društva za osiguranje koja obavljaju poslove obveznih osiguranja u prometu dužna su se učlaniti u HUO i Garancijski fond. Kako mu i samo ime govori, Garancijski fond daje garanciju oštećenim osobama, odnosno pod određenim uvjetima štiti osobe oštećene u prometnim nesrećama nastalim na teritoriju Hrvatske ili izvan njega uzrokovanim neosiguranim ili nepoznatim motornim vozilima, brodicama ili zrakoplovima te motornim vozilima, brodicama ili zrakoplovima osiguranim kod društava za osiguranje u stečaju. Što u slučaju sudara s vozilom koje je neosigurano, nepoznato ili ima inozemnu registracijsku oznaku? / 16 U slučaju kada vam štetu prouzroči vozač neosiguranog vozila imate pravo naknadu štete tražiti od HUO-a, koji tu štetu nadoknađuje iz Garancijskog fonda. Naime, HUO jamči za cjelokupnu štetu koju pretrpite kao oštećena osoba, dakle i za imovinsku (uništenje i oštećenje stvari) i za neimovinsku (povreda prava na život i tjelesno i duševno zdravlje) štetu. U slučaju kada vam štetu uzrokuje vozač nepoznatog vozila također imate pravo naknadu štetu tražiti od HUO-a, koji tu štetu nadoknađuje iz Garancijskog fonda. No u tom slučaju imate pravo samo na naknadu neimovinske štete (štete nastale zbog smrti, tjelesne ozljede ili oštećenja zdravlja), i to maksimalno do iznosa određenog zakonom, a samo iznimno imate pravo Da rezimiramo: kod štete od neosiguranog vozila imate pravo na naknadu cjelokupne štete (imovinske i neimovinske), a kod štete od nepoznatog vozila u pravilu imate pravo samo na naknadu neimovinske štete te samo iznimno i na naknadu cjelokupne štete. tražiti naknadu i imovinske štete (oštećenje ili uništenje stvari) ako je HUO nekom od sudionika iste prometne nesreće nadoknadio štetu zbog smrti ili teških tjelesnih ozljeda koje su zahtijevale bolničko liječenje. U slučaju sudara s vozilom inozemne registracijske oznake svoj odštetni zahtjev također podnosite HUO-u. Naime, HUO je ovlastio sve svoje članove (društva za osiguranje) koji se bave osiguranjem od automobilske odgovornosti da pod određenim uvjetima u njegovo ime obrađuju takve odštetne zahtjeve. Stoga svoj odštetni zahtjev možete podnijeti i bilo kojem društvu za osiguranje, koje će zaprimiti vaš odštetni zahtjev ili vas uputiti na drugo društvo za osiguranje nadležno (temeljem međunarodnih sporazuma) za rješavanje vašeg odštetnog zahtjeva.

19 Kako vam još HUO može pomoći? HUO je osnovao Informacijski centar s ciljem povećanja učinkovitosti u ostvarivanju odštetnih zahtjeva u Hrvatskoj te u svim zemljama članicama Sustava zelene karte osiguranja (Europska unija, Island, Norveška, Lihtenštajn, Andora, Švicarska i Rusija). Što Informacijski centar točno radi? Informacijski centar prvenstveno služi za pružanje pomoći oštećenim osobama (žrtvama prometnih nesreća) radi utvrđivanja nadležnog društva za osiguranje od automobilske odgovornosti osobe koja je prouzročila štetu, na dan nastanka štetnog događaja. Kako doći do podataka o tome gdje je osigurano vozilo s kojim ste se sudarili? Ako vam se dogodi prometna nesreća, prvo što biste trebali učiniti jest razmijeniti podatke o osiguranju s vozačem drugog vozila. U slučaju da to nije moguće, na internetskim stranicama HUO-a ( u rubrici Provjera osiguranja upisom registracijske oznake možete jednostavno provjeriti kod koga je osigurano vozilo s kojim ste se sudarili. Kada s nekim uđete u nesporazum, pomislite li kako bi bilo odlično imati objektivnu treću stranu na koju se ne može utjecati i koja će dati svoje objektivno i stručno mišljenje? Kada govorimo o sporovima između društva za osiguranje i osiguranika ili ugovaratelja osiguranja te društva za osiguranje i oštećenika, srećom postoji Centar za mirenje pri HUO-u. Pri njemu je proces mirenja neformalan, postupak je brz te se poštuju volja i želje obiju strana. Izmiritelji su nepristrane osobe, suci ili u struci istaknuti pravnici koji nastoje dati zadovoljavajuće rješenje, a troškove postupka snosi društvo za osiguranje. Više informacija o takvom postupku mirenja možete naći na internetskim stranicama HUO-a. / 17

20 / 18

21 KOJE VRSTE OSIGURANJA POSTOJE? Dvije su osnovne skupine osiguranja: životno i neživotno. Neživotna osiguranja dijele se na sljedeće vrste osiguranja: 1. osiguranje od nezgode 2. zdravstveno osiguranje 3. osiguranje cestovnih vozila 4. osiguranje tračnih vozila 5. osiguranje zračnih letjelica 6. osiguranje plovila 7. osiguranje robe u prijevozu 8. osiguranje od požara i elementarnih šteta 9. ostala osiguranja imovine 10. osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila 11. osiguranje od odgovornosti za upotrebu zračnih letjelica 12. osiguranje od odgovornosti za upotrebu plovila 13. ostala osiguranja od odgovornosti 14. osiguranje kredita 15. osiguranje jamstava 16. osiguranje raznih financijskih gubitaka 17. osiguranje troškova pravne zaštite 18. asistencija. / 19 Životna osiguranja dijele se na sljedeće vrste osiguranja: 1. životno osiguranje 2. rentno osiguranje 3. dopunska osiguranja životnog osiguranja 4. ostala životna osiguranja (primjerice osiguranje u slučaju vjenčanja ili sklapanja životnog partnerstva ili rođenja) 5. životno i rentno osiguranje kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.

22 / 20

23 DETALJNIJE O NAJČEŠĆIM VRSTAMA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA Neka neživotna osiguranja moramo obvezno sklopiti, a neka su dobrovoljna pa ćemo ih sklopiti ako za njima imamo potrebu i želju. Postoje mnoge vrste obveznih osiguranja, npr. osiguranje vlasnika odnosno korisnika vozila od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama (kraće nazvano i osiguranje od automobilske odgovornosti ili autoosiguranje), osiguranje od odgovornosti odvjetnika ili osiguranje od odgovornosti za štetu na okolišu, no mi ćemo se u ovoj brošuri detaljnije osvrnuti na obvezna osiguranja u prometu. / 21 Obvezna osiguranja u prometu obuhvaćaju: osiguranje putnika u javnom prometu od posljedica nesretnog slučaja osiguranje vlasnika odnosno korisnika vozila od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama osiguranje zračnog prijevoznika odnosno operatora zrakoplova od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama i putnicima osiguranje vlasnika odnosno korisnika brodice na motorni pogon odnosno jahte od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama. Ako posjedujete automobil, morali ste u jednom trenutku sklopiti ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti jer ste to dužni učiniti u skladu sa Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu. U tom slučaju osiguravate sebe kao odgovornu osobu za eventualnu nastalu štetu u prometnoj nesreći. Drugim riječima, ako ste krivi za nastalu prometnu nesreću, šteta će se isplatiti temeljem vaše police osiguranja trećoj osobi koja je ozlijeđena ili ima štetu na svom vozilu (oštećenoj osobi).

24 Dogodi vam se prometna nesreća, nastala vam je šteta i što onda? Odgovorno društvo za osiguranje ono je društvo za osiguranje s kojim je vlasnik prijevoznog sredstva kojim je prouzročena šteta sklopio ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu nanesenu trećim osobama (dakle osobama koje nisu jedna od strana ugovora o osiguranju, a koje su oštećene). Oštećena osoba svaka je osoba kojoj je nanesena šteta osobno i/ili na stvarima, a koja ima pravo podnijeti odštetni zahtjev. Najbolje se odmah, bez odgađanja, javiti društvu za osiguranje kod kojeg je osiguran vozač koji je izazvao prometnu nezgodu. Nakon što podnesete odštetni zahtjev, odgovorno društvo za osiguranje dužno je u roku od 60 dana od dana kada je zaprimilo vaš odštetni zahtjev dostaviti: / 22 obrazloženu ponudu za nastalu štetu kada se zna tko je kriv za štetu i kolika je nastala šteta odnosno odgovor na sve točke iz vašeg odštetnog zahtjeva kada nije sigurno tko je kriv i kolika je nastala šteta. No ako vam odgovorno društvo za osiguranje u roku od 60 dana od dana kada je zaprimilo vaš odštetni zahtjev ne dostavi obrazloženu ponudu ili odgovor na sve točke iz vašeg odštetnog zahtjeva, možete protiv njega podnijeti tužbu. Često se dogodi da nije moguće utvrditi konačnu visinu nastale štete. No i tada vam je odgovorno društvo za osiguranje dužno isplatiti onaj iznos naknade štete koji nije sporan, i to kao predujam, također u roku od 60 dana od kada je zaprimilo vaš odštetni zahtjev. Ako ne dođe do isplate štete u roku do 60 dana od primitka vašeg odštetnog zahtjeva, vi kao oštećena osoba imate pravo uz isplatu štete i na isplatu iznosa kamate, i to od dana podnošenja odštetnog zahtjeva. O tome kako do isplate štete u ostalim vrstama osiguranja pročitajte na stranici 26. Koje su najčešće ostale vrste neživotnih osiguranja? POVRATA KREDITA Prilikom ugovaranja kredita brine vas što ako nekim slučajem ne budete mogli otplaćivati kredit? Čak i u toj situaciji možete pripremiti pričuvni plan kojim društvo za osiguranje na sebe preuzima otplatu preostalog duga u određenom periodu.

25 IMOVINE Postoje neke materijalne stvari koje su za nas iznimno vrijedne. Kako bismo spriječili određeni materijalni gubitak, možemo osigurati imovinu (primjerice od požara, poplave, oluje, provale itd.), no pritom iznos osigurnine ne može biti veći od iznosa nastale štete. Postoji jedna iznimka: ako ste poljoprivrednik koji želi osigurati svoj usjev i plodove, osigurava se vrijednost koju biste imali u vrijeme ubiranja. KASKO U slučaju kasko osiguranja radi se o dobrovoljnom osiguranju kojim se osigurava djelomična ili potpuna šteta na vozilima, zrakoplovima, jahtama i sl., ovisno o tome što je ugovoreno. Za razliku od osiguranja od automobilske odgovornosti, kod kasko osiguranja od štete osiguravate svoje vozilo. OD NEZGODE Nažalost, u životu nekada moramo predvidjeti i najgori ishod, na koji često nemamo utjecaj, kao što je smrt, invaliditet ili oštećenje zdravlja uslijed nesretnog slučaja. Koliko vrijedi vaše zdravlje? Nema cijene. Upravo zato unaprijed se dogovara određena svota, a za određivanje visine nadoknada koriste se tablice invaliditeta, koje su sastavni dio police osiguranja, kao i uvjeti osiguranja, te ih je vrlo važno proučiti prije sklapanja ugovora. OD ODGOVORNOSTI U ovoj vrsti osiguranja društvo za osiguranje umjesto osiguranika koji je prouzročio štetu trećoj osobi plaća nastalu štetu do ugovorenog limita ili limita propisanog zakonom. / 23 ZDRAVSTVENO Vjerujemo kako ste svi upoznati s pojmom zdravstvenog osiguranja. Dvije su najvažnije podjele, i to na obvezno i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Drugim riječima, obvezno osiguranje ne možete odabrati, ali dobrovoljno, kako mu i sam naziv govori, možete. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje obuhvaća dopunsko, dodatno i privatno zdravstveno osiguranje. Kad potpiše policu dopunskog osiguranja, ugovaratelj osiguranja odnosno osiguranik ima pravo na pokriće dijela troškova do pune cijene usluga odnosno proizvoda zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (tzv. participacije). Dodatno zdravstveno osiguranje jamči vam veći opseg prava i viši standard usluga (npr. odlazak na pregled u privatne zdravstvene ustanove). Privatno zdravstveno osiguranje namijenjeno je stranim fizičkim osobama koje borave u Hrvatskoj, a koje nisu obveznici osiguranja prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju ili Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stranaca. TROŠKOVA PRAVNE ZAŠTITE Osiguranje troškova pravne zaštite predstavlja posebnu vrstu osiguranja u kojem će vam društvo za osiguranje, ako ste prethodno s njim sklopili takav ugovor, nadoknaditi troškove koje imate u postupku ostvarivanja svojih pravnih interesa, troškove vašeg pravnoga zastupanja i

26 pravne zaštite u pravnim postupcima koji se vode pred sudovima, upravnim tijelima i sl., kao i troškove izvansudskog rješavanja sporova. Važno je napomenuti da pravni troškovi moraju biti nužni odnosno mora postojati vjerojatnost za uspjeh u sudskom sporu te uvjet da se pravni interesi ne ostvaruju iz obijesti (kao što je npr. poduzimanje skupih pravnih radnji umjesto jeftinijih, a koje mogu dovesti do istog rezultata). POMOĆI / ASISTENCIJA / PUTNO Svako vas putovanje obogaćuje. Kada ste zadnji put nekamo otputovali? Jeste li pritom razmišljali o potencijalnim rizicima? Osiguranje pomoći (još se naziva i putno osiguranje ili asistencija) omogućit će vam bezbrižno šetanje ulicama svjetskih metropola, skijanje na planini ili plivanje po morima. Osiguranje pomoći može obuhvaćati zdravstveno osiguranje s asistencijom zbog bolesti ili nesreće, pomoć ako vam se pokvari vozilo, pravnu pomoć itd. dok boravite u inozemstvu. / 24

27 DETALJNIJE O NAJČEŠĆIM VRSTAMA ŽIVOTNIH OSIGURANJA ŽIVOTNO Vlastiti život i živote svojih bližnjih možete osigurati nekom od sljedećih vrsta životnog osiguranja: osiguranje za slučaj smrti i doživljenja riziko osiguranje osiguranje za slučaj doživljenja. / 25 Osiguranje za slučaj smrti i doživljenja ima dvije komponente: osigurana svota isplaćuje se korisniku osiguranja u slučaju smrti osiguranika ili se isplaćuje na kraju ugovorenog trajanja osiguranja, tj. po doživljenju osiguranika, pa se često kaže da to osiguranje predstavlja i štednju. Ta vrsta osiguranja također se naziva i mješovito osiguranje života. Riziko osiguranje podrazumijeva isplaćivanje ugovorene svote samo u slučaju smrti osiguranika (ako osiguranik doživi rok na koji je sklopljena polica, osigurani se iznos ne isplaćuje), a osiguranje za slučaj doživljenja podrazumijeva isplaćivanje ugovorene svote isključivo ako osiguranik doživi rok definiran u ugovoru. Ako kod potonje vrste životnog osiguranja osiguranik umre za trajanja ugovora o osiguranju, korisnik osiguranja nema pravo na isplatu ugovorene svote, a uobičajena je isplata ili do tada uplaćene premije ili matematičke pričuve, ovisno o cjenicima društava za osiguranje.

28 Vrijednost vaše premije, tj. količine novca koji uplaćujete, odnosno cijene osiguranja, nije unaprijed određena. Varijable koje utječu na taj iznos su sljedeće: osigurani rizik pristupna dob zdravstveno stanje zanimanje osiguranika drugi čimbenici. Ugovorili ste policu osiguranja sa štednom komponentom, a željeli biste odustati? Policu životnog osiguranja možete kapitalizirati ili otkupiti pod određenim uvjetima. Kapitalizacija police životnog osiguranja znači da ugovor o osiguranju i dalje traje, no premija osiguranja više se ne plaća te se osigurana svota smanjuje. Pritom je uvjet da su plaćene najmanje tri godišnje premije. / 26 Otkup police životnog osiguranja moguć je pod uvjetom da su plaćene barem tri godišnje premije i prema ostalim uvjetima navedenim u ugovoru. Međutim, otkupom ugovor službeno prestaje važiti prije isteka roka trajanja osiguranja. RENTNO Rentno osiguranje podrazumijeva da vi tijekom određenog razdoblja uplaćujete premiju osiguranja, da biste, u skladu s uvjetima dogovorenim s društvom za osiguranje, u određenom trenutku počeli dobivati periodične isplate (rente), kao dopunu mirovini tijekom određenog razdoblja ili doživotno. Isplata rente može početi odmah nakon uplate cjelokupne premije ili nakon određenog broja godina, opet ovisno o tome kako se dogovorite s društvom za osiguranje. Visina rente unaprijed se određuje ugovorom, a može biti jednaka u svakom periodu, rastuća ili padajuća. ŽIVOTNO I RENTNO KOD KOJIH UGOVARATELJ OSIGURANJA SNOSI RIZIK ULAGANJA Neki od nas vole izazove, pa čak i kada govorimo o osiguranju. Ako želite, možete sami odabrati u koje će se investicijske fondove ili druge financijske instrumente ulagati vaša premija i time snositi rizik ulaganja. Vaša imovina po polici pritom u potpunosti ovisi o kretanju cijene financijskih instrumenata odnosno udjela investicijskog fonda na tržištu kapitala. Prilikom sklapanja takvih ugovora društvo za osiguranje mora vas pisanim putem obavijestiti o prospektu fonda te strukturi ulaganja u imovinu fonda.

29 KAKO DO NAKNADE ŠTETE? Već smo govorili o isplati štete kod obveznih osiguranja u prometu. A kako do isplate štete u ostalim vrstama osiguranja? Ako se nesretni slučaj dogodi, a vi ste se osigurali od njegova nastanka, imate pravo na naknadu štete u skladu s uvjetima osiguranja. Naravno, ništa ne može nadoknaditi doživljeni stres i narušeno zdravlje, ali iznos koji će vam se isplatiti sigurno će dobro doći. U tom slučaju morate obavijestiti društvo za osiguranje da je do štete došlo, i to u roku tri dana otkad ste za štetu saznali. (No to ne vrijedi ako imate sklopljen ugovor o životnom osiguranju jer se radi o specifičnoj vrsti osiguranja.) Ugovorne strane mogu ugovoriti i dulji rok, no bitno je držati se definiranog roka, jer u slučaju da dođe do štete nastale zbog nepoštivanja rokova, vi nećete izgubiti pravo na osigurninu, ali ćete morati nadoknaditi društvu za osiguranje štetu koju bi ono eventualno imalo zbog nepoštivanja roka. Društvo za osiguranje za isplatu osigurnine ima najviše 14 dana od dana kada je dobilo obavijest da se osigurani slučaj dogodio. Ako je za utvrđivanje postojanja obveze društva za osiguranje ili njezina iznosa potrebno određeno vrijeme, tada društvo za osiguranje mora isplatiti osigurninu određenu ugovorom o osiguranju u roku od 30 dana ili u tom roku dostaviti obavijest da zahtjev nije osnovan (tzv. otklon odštetnog zahtjeva). U slučaju da iznos obveze društva za osiguranje nije utvrđen u tim rokovima, ono je dužno bez odgađanja isplatiti onaj dio štete koji nije sporan na ime predujma. Opet ističemo, važno je poštovati rokove: ne ispuni li društvo za osiguranje svoje obveze, duguje osiguraniku zatezne kamate i naknadu štete koja mu je uslijed toga nastala. / 27

30 / 28

31 ZAŠTITA POTROŠAČA Vjerujemo kako ste se već nekoliko puta susreli s pojmom zaštite potrošača. U osiguranju je potrošač svaka osoba koja ima prava i obveze u skladu s ugovorom o osiguranju, kao i korisnik usluga distribucije osiguranja i reosiguranja. Koje vam informacije društvo za osiguranje mora dati prije i tijekom sklapanja ugovora o osiguranju? Prije sklapanja ugovora o osiguranju društvo za osiguranje dužno vas je pisanim putem obavijestiti, između ostalog, o: / 29 nazivu, sjedištu i pravno-organizacijskom obliku društva za osiguranje te nazivu, sjedištu i osnivaču podružnice koja sklapa ugovor općim uvjetima osiguranja te pravu koje vrijedi za ugovor o osiguranju vremenu trajanja ugovora o osiguranju pravilima i uvjetima za odstupanje od ugovora visini i načinu plaćanja premije osiguranja, visini doprinosa, poreza i drugih troškova koji se zaračunavaju pored premije osiguranja i ukupnom iznosu plaćanja roku na koji vas ugovor obvezuje pravu na opoziv ponude za sklapanje ugovora o osiguranju te pravu na odustanak od sklopljenog ugovora o osiguranju, pri čemu možete odustati od ugovora o životnom osiguranju u roku 30 dana od dana primitka obavijesti društva za osiguranje o sklapanju ugovora, zbog čega ne snosite nikakve obveze koje proizlaze iz tog ugovora načinu rješavanja sporova ugovornih strana nadzornom tijelu koje je nadležno za nadzor nad društvima za osiguranje (Hanfi). Pritom imajte na umu da navedene informacije predstavljaju samo opće informacije o kojima vas je društvo dužno obavijestiti. Ovisno o vrsti osiguranja za koju sklapate ugovor o osiguranju, Zakonom o osiguranju propisane su i dodatne informacije koje vam trebaju biti dostavljene.

32 Ovisno o tome koju vrstu proizvoda osiguranja ugovarate, distributer osiguranja dužan vam je prije sklapanja ugovora također uručiti i jedan od dva standardizirana, relativno kratka (dvije ili tri stranice) dokumenta, pisana jasnim i razumljivim jezikom, čija je svrha predstaviti osnovne informacije o proizvodu osiguranja koji ugovarate. Ako ugovarate proizvode neživotnih osiguranja ili riziko osiguranja života, distributer osiguranja dužan vam je uručiti dokument s informacijama o proizvodu osiguranja. Ako ugovarate jedan od oblika investicijskih proizvoda osiguranja (primjerice životno ili rentno osiguranje kod kojeg ugovaratelj snosi rizik ulaganja), distributer osiguranja dužan vam je uručiti dokument s ključnim informacijama. Sadržaj obaju dokumenata unaprijed je propisan od strane Hanfe i europskih nadzornih tijela, a njihova je svrha olakšati vam razumijevanje proizvoda koji ugovarate te vam omogućiti njegovu usporedbu s drugim sličnim proizvodima. Kod životnog osiguranja obavijest mora sadržavati i podatke o uvjetima za sudjelovanje u dobiti te o pravu na otkup ili kapitalizaciju ugovora. / 30 Osim toga, od društva za osiguranje morate dobiti i individualne tablice otkupne vrijednosti, kao i tablice kapitaliziranih iznosa po godinama trajanja osiguranja te podatke o tome u kojoj su mjeri informacije o tim vrijednostima zajamčene. Tablice otkupne vrijednosti su tablice koje sadrže iznose koji vam se isplaćuju u slučaju da želite prekinuti ugovor o osiguranju prije isteka ugovorenog trajanja odnosno u slučaju otkupa police životnog osiguranja. Tablice kapitaliziranih iznosa su tablice koje sadrže iznose koje je društvo za osiguranje obvezno isplatiti ako iz nekog razloga odlučite prestati uplaćivati premiju, ali ne želite raskinuti ugovor o osiguranju, odnosno u slučaju da zatražite kapitalizaciju police životnog osiguranja. Navedeni iznosi u oba su slučaja niži od prvotno ugovorene osigurane svote. Kod ugovora o životnom osiguranju kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, društvo za osiguranje dužno je prije sklapanja ugovora o osiguranju, uz već navedene podatke, ugovaratelja osiguranja pisanim putem obavijestiti i o prospektu fonda, a posebice o strukturi ulaganja. Ako ste sklopili ugovor o osiguranju, društvo za osiguranje dužno vas je za vrijeme trajanja ugovora obavještavati o eventualnim promjenama svih gore navedenih podataka. Pritom u uvjetima osiguranja mora biti naznačeno koji se od tih podataka i na koji način mogu mijenjati. Što učiniti ako niste zadovoljni pruženom uslugom? Bez obzira na to kupujete li namirnice u lokalnoj trgovini, odlazite postolaru, bankaru ili automehaničaru, imate pravo izraziti nezadovoljstvo pruženom uslugom ili kupljenim proizvodom. Niste zadovoljni postupanjem društva za osiguranje? Podnesite pisani prigovor i zatražite očitovanje, na koje morate dobiti odgovor u roku od 15 dana. Niste zadovoljni dobivenim odgovorom? Obratite se Hanfi pisanim putem na adresu Franje Račkoga 6, Zagreb ili na adresu elektroničke pošte: potrosaci@hanfa.hr. Društvo za osiguranje mora se pripremiti za rješavanje pritužbi stranaka. Interni postupak treba biti uspostavljen u skladu s odredbama Zakona o osiguranju.

33 Isto tako, postoji i Kodeks poslovne osiguravateljne i reosiguravateljne etike, koji ima sljedeće postavke: Stranka mora na svaku pisanu pritužbu dobiti pisani odgovor društva za osiguranje. Stranka mora na usmene pritužbe i na pritužbe poslane elektroničkom poštom dobiti odgovor u jednakom obliku, a ako se stranka opetovano usmeno prituži, njena se pritužba mora unijeti u zapisnik i na takvu pritužbu društvo za osiguranje dužno je konačno odgovoriti u pisanom obliku. Konačni odgovor na pritužbu stranke u pisanom obliku i na pritužbu poslanu elektroničkom poštom mora sadržavati pravnu pouku o mogućnosti nastavka postupka u okviru postojećeg mehanizma izvansudskog rješavanja prijepora. Konačni odgovor na pisanu pritužbu i na pritužbu poslanu elektroničkom poštom stranka mora dobiti najkasnije u roku propisanom u internim pravilima poslovanja društva za osiguranje, a ako se stranka u svojoj pisanoj pritužbi i/ili pritužbi poslanoj elektroničkom poštom poziva na činjenice ili isprave kojima društvo za osiguranje ne raspolaže, taj rok počinje teći od dana kada je stranka društvu za osiguranje podnijela sve dokaze potrebne za utvrđivanje činjenica. Društvo za osiguranje mora stranci pisanim putem najaviti eventualno prekoračenje naređenog roka te pritom obvezno navesti razlog zakašnjenja. / 31 POSLOVNA TAJNA POVJERLJIVI PODACI Svaki je ugovor povjerljive prirode, tako i ugovor o osiguranju. Društvo za osiguranje dužno je kao povjerljive čuvati sve podatke, informacije, činjenice i okolnosti za koje je saznalo u poslovanju s drugim društvom za osiguranje, osiguranikom ili drugim korisnikom prava iz osiguranja. Kada potpisujete ugovor o osiguranju, zapravo dajete pisanu suglasnost da će vaši podaci biti dostupni za određenu namjenu i određenoj osobi. Ta suglasnost može biti navedena na samoj ponudi za osiguranje, u ugovoru o osiguranju ili na zasebnom papiru. Obveza čuvanja povjerljivih podataka prestaje ako izričito pisanim putem pristanete da se priopće pojedini povjerljivi podaci za određenu namjenu ili određenoj osobi.

34 / 32

35 ZAKONODAVNI OKVIR Zanima vas kako je regulirana djelatnost osiguranja u Hrvatskoj? Potražite sljedeće propise: Zakon o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga Zakon o osiguranju Zakon o obveznim osiguranjima u prometu Zakon o obveznim odnosima Zakon o provedbi Uredbe o dokumentima s ključnim informacijama za upakirane investicijske proizvode Pomorski zakonik podzakonski akti doneseni na temelju Zakona o osiguranju, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga pravna stečevina Europske unije (direktive, uredbe i smjernice nadležnih europskih tijela, dostupne i na internetskim stranicama Hanfe). / 33

36 / 34

37 ŠTO JE HANFA? Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nadzorno je tijelo koje provodi nadzor nebankarskog financijskog sektora s ciljem promicanja i očuvanja njegove stabilnosti. Nebankarski financijski sektor obuhvaća tržište kapitala, osiguranja, leasinga i faktoringa, investicijske fondove te drugi i treći stup mirovinskog osiguranja. Pravne i fizičke osobe koje na tim tržištima pružaju financijske usluge Hanfini su subjekti nadzora, a zadaća je Hanfe osigurati da oni posluju u skladu s propisima koji se odnose na navedena područja. / 35 Na Hanfinim internetskim stranicama ( u rubrici Edukacija i zaštita potrošača možete saznati kako podnijeti predstavku u slučaju da smatrate da vas je određeni subjekt nadzora oštetio svojim postupanjem. Pritom napominjemo da, s obzirom na to da je Hanfa nadzorno tijelo, vaše eventualne sporove s Hanfinim subjektima nadzora rješavaju nadležna sudska tijela, a Hanfa nije ovlaštena arbitrirati u takvim imovinsko-pravnim pitanjima. Važno je naglasiti da Hanfa ne može davati savjete ili preporuke u vezi s financijskim uslugama koje koristite ili namjeravate koristiti (primjerice, preporučiti određenu financijsku uslugu ili određenog pružatelja usluge). Međutim, Hanfa u sklopu svojih redovnih aktivnosti na svojim internetskim stranicama objavljuje registre subjekata nadzora, pokazatelje poslovanja, tekstove i priručnike o obilježjima i rizicima spomenutih financijskih usluga, propise za čiju je provedbu nadležna te druge informacije koje vam pri donošenju tih odluka mogu biti korisne. U tu svrhu izrađena je i ova brošura.

Global Network Correspondent OPĆI UVJETI POSLOVANJA ZA BROKERSKE POSLOVE U OSIGURANJU I REOSIGURANJU UVOD Izdavatelj ovih Općih uvjeta poslovanja za b

Global Network Correspondent OPĆI UVJETI POSLOVANJA ZA BROKERSKE POSLOVE U OSIGURANJU I REOSIGURANJU UVOD Izdavatelj ovih Općih uvjeta poslovanja za b OPĆI UVJETI POSLOVANJA ZA BROKERSKE POSLOVE U OSIGURANJU I REOSIGURANJU UVOD Izdavatelj ovih Općih uvjeta poslovanja za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti poslovanja)

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation POSLOVNI UZLET Poslovni uzlet grada Jastrebarsko Tomislav Meštrović, glavni koordinator voditelja savjetnika i Akademije voditelja 04. svibnja 2015. Što je Croatia osiguranje d.d.? Croatia osiguranje d.d.

Више

StatistiĊki podaci osiguranja

StatistiĊki podaci osiguranja Statistički podaci osiguranja Podaci za veljaču 2010. Zagreb, 12.03.2010. Napomena: Iskazani podaci su u cijelosti utemeljeni na podacima koje je HUO zaprimio izravno od društava za osiguranje II/2010

Више

Statistički podaci osiguranja Podaci za ožujak Zagreb, Napomena: Iskazani podaci su u cijelosti utemeljeni na podacima koje je HUO z

Statistički podaci osiguranja Podaci za ožujak Zagreb, Napomena: Iskazani podaci su u cijelosti utemeljeni na podacima koje je HUO z Statistički podaci osiguranja Podaci za ožujak 2014. Zagreb, 12.04.2014. Napomena: Iskazani podaci su u cijelosti utemeljeni na podacima koje je HUO zaprimio izravno od društava za osiguranje III/2014

Више

Statistički podaci osiguranja Podaci za travanj Zagreb, Napomena: Iskazani podaci su u cijelosti utemeljeni na podacima koje je HUO

Statistički podaci osiguranja Podaci za travanj Zagreb, Napomena: Iskazani podaci su u cijelosti utemeljeni na podacima koje je HUO Statistički podaci osiguranja Podaci za travanj 2013. Zagreb, 14.05.2013. Napomena: Iskazani podaci su u cijelosti utemeljeni na podacima koje je HUO zaprimio izravno od društava za osiguranje IV/2013

Више

Slide 1

Slide 1 Zaštita potrošača: aktivnosti Hanfe Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Zagreb, 12. prosinca 2018. Aktivnosti Hanfe u području zaštite potrošača Hanfa

Више

STAMBENI KREDIT NEKRETNINE BANKE ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., Jadranski trg 3a, Rijeka; OIB: HR ; Info telefon: ;

STAMBENI KREDIT NEKRETNINE BANKE ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., Jadranski trg 3a, Rijeka; OIB: HR ; Info telefon: ; Stranica 1/6 Opće informacije o stambenom kreditu za kupnju nekretnina iz portfelja Banke UVJETI PROIZVODA Iznos kredita ovisno o valuti: Kamatna stopa: Bez hipoteke od 15.000,00 do 225.000,00 Uz hipoteku:

Више

NAZIV PRAVNE OSOBE

NAZIV PRAVNE OSOBE N/R SURADNI SPORTSKI KLUBOVI, HRVASTKI OLIMPIJSKI ODBOR Zagreb, 01.10..2015. Ponuda osiguranja za Vas! Poštovani, Croatia osiguranje je vodeći i najstariji hrvatski osiguravatelj, a odnedavno i sponzor

Више

Microsoft Word - INFORMACIJE O KORIŠTENJU OSOBNIH PODATAKA MDC.docx

Microsoft Word - INFORMACIJE O KORIŠTENJU OSOBNIH PODATAKA MDC.docx INFORMACIJE O KORIŠTENJU OSOBNIH PODATAKA Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44, Zagreb 10 000, OIB: 28048960411, je javna ustanova u kulturi kojoj je osnivač Republika Hrvatska. MDC obavlja muzejsku

Више

Opći uvjeti poslovanja i uvjeti korištenja UVJETI KORIŠTENJA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT Politika zaštite osobnih podataka OPĆA NAČELA CROATIAEXKL

Opći uvjeti poslovanja i uvjeti korištenja UVJETI KORIŠTENJA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT Politika zaštite osobnih podataka OPĆA NAČELA CROATIAEXKL Opći uvjeti poslovanja i uvjeti korištenja UVJETI KORIŠTENJA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT Politika zaštite osobnih podataka OPĆA NAČELA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT je uskladilo poslovanje sa Općom

Више

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog programa PLUS (u daljnjem tekstu: Program) izdaje za pokriće

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Društvo), upućuje dioničarima POZIV ZA GLAVNU SKUPŠTINU

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

Vaba d

Vaba d POLITIKA UPRAVLJANJA PRITUŽBAMA/PRIGOVORIMA KLIJENATA BANKE Rujan 2018. 1 Područje primjene Politika upravljanja pritužbama/prigovorima klijenata Banke (dalje: Politika), definira opća pravila i načela

Више

Microsoft Word - Maran_transparency_2012

Microsoft Word - Maran_transparency_2012 Revizorska tvrtka MARAN d.o.o. Josipa Jovića 51 21000 Split Tel/fax:021/374-294 OIB:67202619578 IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI ZA 2012. GODINU Split, ožujak 2013. godine SADRŽAJ Uvod 1 Pravno ustrojstvo,

Више

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11) u članu 56. broj 42 zamijenjuje se sa brojem

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Annex III GA Mono 2016

Annex III GA Mono 2016 PRILOG III. FINANCIJSKA I UGOVORNA PRAVILA I. PRAVILA KOJA SE PRIMJENJUJU NA PRORAČUNSKE KATEGORIJE NA TEMELJU JEDINIČNIH DOPRINOSA I.1. Uvjeti prihvatljivosti jediničnih doprinosa Ako se bespovratna sredstva

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Otkaz ugovora o radu Darko Graf, dipl. iur., Izvor: Verlag Dashöfer Radniku je istekao ugovor na određeno vrijeme nakon 3 godine 22.3.2016. Bila je namjera da mu se izda ugovor na neodređeno vrijeme obzirom

Више

CEBS Meeting Document template

CEBS Meeting Document template Joint Committee JC 2014 43 27 May 2014 Smjernice za rješavanje pritužbi/prigovora za sektore vrijednosnih papira (ESMA) i bankarstva (EBA) 1 Sadržaj Smjernice za rješavanje pritužbi/prigovora za sektore

Више

opće informacije_krediti građana

opće informacije_krediti građana OPĆE INFORMACIJE O NENAMJENSKOM GOTOVINSKOM KREDITU ZA GRAĐANE 1. INFORMACIJE O KREDITNOJ INSTITUCIJI SAMOBORSKA BANKA D.D. 10430 SAMOBOR, Trg kralja Tomislava 8 OIB: 13806526186 IBAN: HR3624030091011111116

Више

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br.

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

Dokumentacija o nabavi Priprema financijskog restrukturiranja Zračne luke Osijek d.o.o. s planom provedbe DRUŠTVO S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU ZA USLUGE

Dokumentacija o nabavi Priprema financijskog restrukturiranja Zračne luke Osijek d.o.o. s planom provedbe DRUŠTVO S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU ZA USLUGE DRUŠTVO S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU ZA USLUGE U ZRAČNOM PROMETU, OSIJEK, HRVATSKA OIB: 48188420009 MATIČNI (POREZNI) BROJ: 3361721 Adresa: Vukovarska 67, Klisa p.p. 47, 31000 OSIJEK Web.adress: www.osijek-airport.hr

Више

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU)

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Више

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenjuje Pravilnik o arbitraži pred Stalnim arbitražnim sudištem

Више

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU)

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) EUROPSKA UNIJA Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) Ministarstvo socijalne politike i mladih Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fonda europske pomoći za

Више

B18 Satnica zaprimanja i izvršenja naloga potrošača OPĆENITO Satnicom zaprimanja i izvršenja naloga potrošača (u daljnjem tekstu: Satnica)

B18 Satnica zaprimanja i izvršenja naloga potrošača OPĆENITO Satnicom zaprimanja i izvršenja naloga potrošača (u daljnjem tekstu: Satnica) 14.6.2019. B18 Satnica zaprimanja i izvršenja naloga potrošača OPĆENITO Satnicom zaprimanja i izvršenja naloga potrošača (u daljnjem tekstu: Satnica) određuju se rokovi, način i druge okolnosti za izvršavanje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA GRAD OSIJEK GRADONAČELNIK PRIJEDLOG RJEŠENJA o sklapanju ugovora o pružanju platnih usluga OTP Banka d.d. Osijek, prosinac 2015. Materijal pripremio: Upravni

Више

Etički kodeks

Etički kodeks Etički kodeks Na temelju odredbe članka 11. Statuta, Skupština Hrvatske komore poreznih savjetnika održana dana 16.12. 2016. godine usvojila je ETIČKI KODEKS POREZNIH SAVJETNIKA. OPĆA NAČELA 1. Etički

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Microsoft Word - Program za polaganje strucnog ispita za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju.doc

Microsoft Word - Program za polaganje strucnog ispita za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju.doc ПРОГРАМ ЗА ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ПОСРЕДОВАЊА У ОСИГУРАЊУ I. ПРАВО ОСИГУРАЊА 1. ризик 2. појам осигурања 3. врсте осигурања основне подјеле 4. осигурани случај 5. полиса осигурања

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama studeni 16. Sadržaj 1. Korištenje poštanskih ureda HP-Hrvatske

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10) i člana 36. stav (3) alineja prva

Више

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE: Usluga izrade studije povij. razvoja trga CIMITER sa priključnim ulicama sa valoriz. arh. i urban. značajki, arh. snimka i id

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE: Usluga izrade studije povij. razvoja trga CIMITER sa priključnim ulicama sa valoriz. arh. i urban. značajki, arh. snimka i id REPUBLIKA HRVATSKA LIČKO - SENJSKA ŽUPANIJA G R A D S E NJ KLASA: 406-01/19-01/107 URBROJ: 2125-03/03/15-19-03 Senj, 18. srpnja 2019. g. POZIV ZA DOSTAVU PONUDE Sukladno članku 15. Zakona o javnoj nabavi

Више

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 01.04.2014. godine, donijela je

Више

REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BERETINEC Općinsko vijeće Temeljem članka 31. Statuta Općine Beretinec (Službeni vjesnik Varaždinske žu

REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BERETINEC Općinsko vijeće Temeljem članka 31. Statuta Općine Beretinec (Službeni vjesnik Varaždinske žu REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BERETINEC Općinsko vijeće Temeljem članka 31. Statuta Općine Beretinec (Službeni vjesnik Varaždinske županije 17/13) Općinsko vijeće Općine Beretinec na 6.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: 402-08/16-01/8 UR.BROJ: 2156/02-02-17-02 Lovran, 03. studenog 2017. Na temelju članka 7., stavak 3.,

Више

Microsoft Word - Opci uvjeti- triM projekt.docx

Microsoft Word - Opci uvjeti- triM projekt.docx O P Ć I U V J E T I P O S L O V A N J A 1. OPĆE ODREDBE 1.1. Opći uvjeti poslovanja (dalje u tekstu: Opći uvjeti) sadrže odredbe o reguliranju međusobnih prava I obveza između trgovačkog društva trim projekt

Више

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa <Registracijski br

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa <Registracijski br Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007.-2013. ("Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava")

Више

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS /9931 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS /9931 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10 Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS-08-1-2017/9931 Zagreb, 21.02.2017. Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava

Више

dozvola_operator_oieiek_hr

dozvola_operator_oieiek_hr REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGIJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE - F E R K РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГИЈУ У ФЕДЕРАЦИЈИ БОСНЕ И XЕРЦЕГОВИНЕ Ф Е Р К DOZVOLA ZA RAD OPERATORU ZA OIEiEK NAZIV IMATELJA DOZVOLE:

Више

Karlovačka banka d

Karlovačka banka d 1. OPĆE ODREDBE Općim uvjetima korištenja Mastercard SecureCode usluge (u nastavku teksta: Opći uvjeti) uređuju se uvjeti ugovaranja i korištenja Mastercard SecureCode usluge Karlovačke banke d.d. (u nastavku

Више

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE PUNAT Pod topol Punat KLASA: UR broj: Punat, Predmet: Privola iznajmljivača za prikupljanje i obradu podatka u odr

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE PUNAT Pod topol Punat KLASA: UR broj: Punat, Predmet: Privola iznajmljivača za prikupljanje i obradu podatka u odr TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE PUNAT Pod topol 2 51521 Punat KLASA: UR broj: Punat, Predmet: Privola iznajmljivača za prikupljanje i obradu podatka u određenu svrhu Poštovani, na službenim web stranicama

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU HEP-PLIN D.O.O., OSIJEK Osijek,

Више

Microsoft Word - Trgovinski_prirucnik-2017-XETRA

Microsoft Word - Trgovinski_prirucnik-2017-XETRA Zagreb, travanj 2017. Sadržaj: 1 Uvod... 1 2 Vrijeme trgovanja i trajanje pojedinih faza trgovine... 1 2.1 Modalitet kontinuirane trgovine... 1 2.2 Modalitet dražbe... 1 2.3 Modalitet kontinuiranih dražbi...

Више

Tel: 022/ , Fax: 022/ OIB: Posl.Br.: 2509/2017 Tisno, godine Temeljem članka 1

Tel: 022/ , Fax: 022/ OIB: Posl.Br.: 2509/2017 Tisno, godine Temeljem članka 1 Tel: 022/ 439-257, Fax: 022/438-188 www.jezinac.hr kontakt@jezinac.hr OIB: 51893359623 Posl.Br.: 2509/2017 Tisno, 31.12.2017. godine Temeljem članka 15. stavka 2. Zakona o javnoj nabavi (Narodne Novine

Више

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU Ovime se u nastavku pojašnjava primjena Zakona o poreznom savjetništvu ( Narodne novine, br.: 127/00, 76/13 i 115/16) kojeg su zadnje izmjene stupile

Више

0038_001-1.pdf

0038_001-1.pdf Temeljem odredbe članka 8. stavak 1. Statuta Zagrebačke burze d.d. (dalje u tekstu: Burza), dana 01. lipnja 2010. godine Uprava Burze uz suglasnost Nadzornog odbora od 02. lipnja 2010. godine donosi sljedeći

Више

SB TOURS

SB TOURS IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI ZA 2013. GODINU Split, ožujak 2014. SJEDIŠTE SPLIT: Mediteranskih igara 1 (Barake PIS-a), tel./fax. (021) 384-448 Ispostava Makarska: Kralja Petra Krešimira IV. 12. Tel. (021)

Више

COM(2019)199/F1 - HR (annex)

COM(2019)199/F1 - HR (annex) EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 29.4.2019. COM(2019) 199 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu odluke Vijeća o stajalištu koje treba zauzeti u ime Europske unije u Zajedničkom odboru osnovanom Okvirnim

Више

Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja godine

Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja godine Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja 2019. godine SADRŽAJ UVOD... 3 REGULATORNE OBVEZE I POSTUPANJE DRUŠTVA PRILIKOM IZRŠAVANJA NALOGA... 4 OBJAŠNJENJE

Више

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 72 Ur. br. HLOS /6007 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 72 Ur. br. HLOS /6007 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10 Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 72 Ur. br. HLOS-05-2-2019/6007 Zagreb, 01.02.2019. Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava

Више

OPĆI UVJETI POSLOVANJA PRIVREDNE BANKE ZAGREB –DIONIČKO DRUŠTVO S FIZIČKIM OSOBAMA

OPĆI UVJETI POSLOVANJA  PRIVREDNE BANKE ZAGREB –DIONIČKO DRUŠTVO S FIZIČKIM OSOBAMA Opći uvjeti Privredne banke Zagreb d.d. za osnovni račun SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 2 II. OTVARANJE I KORIŠTENJE OSNOVNOG RAČUNA... 3 Otvaranje osnovnog računa... 3 Obilježja osnovnog računa... 4 Kamate

Више

Smjernice o mjerama za ograničavanje procikličnosti iznosa nadoknade za središnje druge ugovorne strane prema EMIR-u 15/04/2019 ESMA HR

Smjernice o mjerama za ograničavanje procikličnosti iznosa nadoknade za središnje druge ugovorne strane prema EMIR-u 15/04/2019 ESMA HR Smjernice o mjerama za ograničavanje procikličnosti iznosa nadoknade za središnje druge ugovorne strane prema EMIR-u 15/04/2019 ESMA70-151-1496 HR Sadržaj I. Područje primjene... 2 II. Zakonodavni referentni

Више

zivotno_Layout 1.qxd

zivotno_Layout 1.qxd 1. Znamo da je život neprocjenjiv. Upravo zato ljudi, koji su oduvijek osjećali potrebu za sigurnošću, postaju svjesni činjenice da se sami moraju pobrinuti za svoju finansijsku sigurnost. Sebi i svojim

Више

triglav osiguranje, d.d. antu na h ei nza 4, zagr eb Opći uvjeti za osiguranje odgovornosti cestovnog prijevoznika za štete na teretu primljenom na pr

triglav osiguranje, d.d. antu na h ei nza 4, zagr eb Opći uvjeti za osiguranje odgovornosti cestovnog prijevoznika za štete na teretu primljenom na pr triglav osiguranje, d.d. antu na h ei nza 4, zagr eb Opći uvjeti za osiguranje odgovornosti cestovnog prijevoznika za štete na teretu primljenom na prijevoz PG-ocp 16-5-hr I.Uvodne napomene Izrazi u ovim

Више

Formularz informacyjny dotyczący kredytu konsumenckiego

Formularz informacyjny dotyczący kredytu konsumenckiego Prilog 4. Informativni obrazac o potrošačkim kreditima za mikro kredite i plus kredite s rokom dospijeća do 3 mjeseca 1. Informacije o vjerovniku/kreditnom posredniku Ime i prezime/naziv vjerovnika Ferratum

Више

PODACI O VODITELJU OBRADE: Karlovačka banka d.d. Ivana Gorana Kovačića Karlovac Telefon: PODACI O SLUŽBENIKU ZA ZAŠTI

PODACI O VODITELJU OBRADE: Karlovačka banka d.d. Ivana Gorana Kovačića Karlovac Telefon: PODACI O SLUŽBENIKU ZA ZAŠTI PODACI O VODITELJU OBRADE: Karlovačka banka d.d. Ivana Gorana Kovačića 1 47000 Karlovac Telefon: 047 417 500 info@kaba.hr PODACI O SLUŽBENIKU ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA: Karlovačka banka d.d. Službenik

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO UPUTA ZA POPUNJAVANJE OBRASCA RSV-1 ZA UPIS PODATAKA U REGISTAR STVARNIH VLASNIKA Ovom Uputom propisan je način popunjavanja Obrasca RSV-1 (dalje u tekstu: Obrazac) za upis podataka u Registar stvarnih

Више

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne n

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću (Narodne n SUMMER DAYS KLASA: UP/I-460-02/19-01/381 URBROJ: 513-07-21-01-19-2 Zagreb, 17. lipanj 2019. Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne novine" broj 87/09, 35/13, 158/13, 41/14, 143/14) i

Више

Molimo pažljivo pročitajte ove informacije i upoznajte se s uvjetima kredita prije donošenja odluke o njegovom ugovaranju. Obrazac o informacijama pri

Molimo pažljivo pročitajte ove informacije i upoznajte se s uvjetima kredita prije donošenja odluke o njegovom ugovaranju. Obrazac o informacijama pri Molimo pažljivo pročitajte ove informacije i upoznajte se s uvjetima kredita prije donošenja odluke o njegovom ugovaranju. Obrazac o informacijama prije sklapanja ugovora o kreditu br. Temeljem Pravilnika

Више

Pravilnik_REGOS_draft _final

Pravilnik_REGOS_draft _final Na temelju članka 91. stavka 5., članka 97. stavka 4., članka 98. stavka 4., članka 192. stavka 3. te članka 193. stavaka 6. i 7. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima ( Narodne novine broj 19/2014,

Више

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC PRIJAVA I ODJAVA RADNIKA I POSLODAVCA KOD PRAVNE OSOBE KOD FIZIČKE OSOBE STRANO PREDSTAVNIŠTVO VELEPOSLANSTVO VOLONTERI PRAVNA OSOBA VOLONTERI FIZIČKA OSOBA PRIJAVA RADNI ODNOS TISKANICA T-2 ispunjena

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se od

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju  administrativnih  i znanstvenih  zahtjeva  koji  se  od 30.12.2017. L 351/55 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/2468 оd 20. prosinca 2017. o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se odnose na tradicionalnu hranu iz trećih zemalja u skladu

Више

Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinos

Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinos Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa u nastavku podsjećamo na odredbe

Више

SVIM MEDIJIMA

SVIM MEDIJIMA 15. ožujka 2013. IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT VODIČ KROZ REGISTAR I POPIS BIRAČA 1. Kako se ostvaruje biračko pravo?... 2 2. Što je registar birača?... 2 3. Što je popis birača?... 2 4. Tko ima biračko

Више

PONOVLJENI POZIV NA DOSTAVU PONUDA NAZIV PROJEKTA: Vodene tajne Slunja Referentna oznaka projekta: KK PODACI O NARUČITELJU: Turistička z

PONOVLJENI POZIV NA DOSTAVU PONUDA NAZIV PROJEKTA: Vodene tajne Slunja Referentna oznaka projekta: KK PODACI O NARUČITELJU: Turistička z PONOVLJENI POZIV NA DOSTAVU PONUDA NAZIV PROJEKTA: Vodene tajne Slunja Referentna oznaka projekta: KK.06.1.2.02.003 PODACI O NARUČITELJU: Turistička zajednica grada Slunja Ulica braće Radić 7, 47240 Slunj

Више

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu (ZZR) N.N., br.

Више

HRVATSKE AUTOCESTE d

HRVATSKE AUTOCESTE  d HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o., Zagreb, Širolina 4, OIB: 57500462912, koje zastupa direktor dr.sc. Boris Huzjan, dipl.ing.građ., (u daljnjem tekstu: Naručitelj) i PONUDITELJ/ZAJEDNICA PONUDITELJA:,OIB: koje

Више

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28 REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 0/48-6-856 Email: remira@remira.hr IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za 206. godinu Zagreb, 28. ožujka 207.g. SADRŽAJ Stranica. Pravno-ustrojbeni oblik

Више

KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka Mesnička 32, Zagreb T F E

KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka Mesnička 32, Zagreb T F E KATALOG INFORMACIJA Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka 31012015 1 UVOD Pravo na pristup informacijama koje posjeduje, raspolaže ili nadzire Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka, Mesnička 32, 10000

Више

Zakon o mirenju HRVATSKI SABOR 310 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O

Zakon o mirenju HRVATSKI SABOR 310 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O HRVATSKI SABOR 310 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O MIRENJU Proglašavam Zakon o mirenju, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 28. siječnja 2011.

Више

TV - BADEL - memorandum 2014

TV - BADEL  - memorandum 2014 Badel 1862 d.d. vina, alkoholna i bezalkoholna pića Vlaška 116, P.P.26 10000 Zagreb, Hrvatska telefon: +385 1 4609 555 telefaks: +385 1 4640 106 www.badel1862.hr Zagreb, 17.03.2015. godine OBAVIJEST O

Више

Opće informacije o stambenom potrošačkom kreditu Stambeni kredit u HRK Informacije o kreditnoj instituciji Naziv kreditne institucije Agram banka d.d.

Opće informacije o stambenom potrošačkom kreditu Stambeni kredit u HRK Informacije o kreditnoj instituciji Naziv kreditne institucije Agram banka d.d. Opće informacije o stambenom potrošačkom kreditu Stambeni kredit u HRK Informacije o kreditnoj instituciji Naziv kreditne institucije Agram banka d.d. Adresa Zagreb, Ulica grada Vukovara 74 Broj telefona

Више

Temeljem odredbi članka 23. stavak 5. Zakona o investicijskim fondovima ( Narodne novine, broj 150/05), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je na sjednici održanoj dana 26. veljače 2009. godine

Више

Informacije ulagateljima_zadnji draft

Informacije ulagateljima_zadnji draft Informacije za ulagatelje prema Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka UREDBA (EU) 2016/679 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i

Више

Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u sklopu javne rasprave o Nacrtu odluke o kontnom planu za kreditne institucije

Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u sklopu javne rasprave o Nacrtu odluke o kontnom planu za kreditne institucije Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u sklopu javne rasprave o Nacrtu odluke o kontnom planu za kreditne institucije 16. listopada 2017. SADRŽAJ UVOD... 1 I. PROPISANI KONTNI PLAN... 2 II.

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

На основу чл

На основу чл На основу члана 7. став 2. алинеја 7, члана 9. став 1. алинеја 2, члана 19. став 1, алинеје 2. и 3. Закона о друштвима за осигурање ( Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10

Више

R E P U B L I K A H R V A T S K A

R E P U B L I K A   H R V A T S K A Na temelju članka 26. stavka 1. i članka 27. Zakona o koncesijama ( Narodne novine br. 143/12), članka 12. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00,

Више

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHOTKA I GODIŠNJEG OBRAČUNA POREZA NA DOHODAK TE PRIREZA

Више

Microsoft Word - LAT_Odluka o dokumentima koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad.doc

Microsoft Word - LAT_Odluka o dokumentima koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad.doc Na osnovu člana 7., 9. i 26. Zakona o društvima za osiguranje ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 17/05), i člana 8. stav 1. tačka 12. i člana 16. stav 1. tačka 2. Statuta Agencije za osiguranje

Више

Spoji i ustedi - Moja 3 buketa za 55 kn mjesecno - prosinac.indd

Spoji i ustedi - Moja 3 buketa za 55 kn mjesecno - prosinac.indd HP-Hrvatska pošta d.d. Jurišićeva 13, 10000 Zagreb MB: 1414895; OIB: 87311810356; MBS: 080266264 Poslovna banka: HPB d.d. Zagreb, IBAN: HR4723900011500005667 SPECIFIKACIJA (POSEBNI UVJETI KORIŠTENJA) POSEBNE

Више

Na temelju članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl

Na temelju   članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl Na temelju članka 9. stavak 1. i 2., a u svezi članaka 10. - 19. Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 25.02.2019. godine,

Више

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED ISPOSTAVA Obrazac DOH PRIJAVA POREZA NA ZA GODINU OPĆI PODACI IME I PREZIME / IME RODITELJA: ADRESA (mjesto, ulica i kućni broj):

Више

Page 1 of 5 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o dopuni Pravilnika o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača MINISTARSTVO PRAVOSUĐA 22

Више

Memorandum color za slanje om

Memorandum color za slanje  om INFORMACIJE O USLUZI PROMENE PLATNOG RAČUNA BANKA NAZIV ADRESA Internet adresa Vojvođanska banka a.d. Novi Sad Trg Slobode 5, Novi Sad www.voban.rs Opšte informacije o usluzi promene računa Kratak opis

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx) OPOREZIVANJE PODUZEĆA Predavanje 17.05.2018. DRUGI DOHODAK 1 TEMELJNE ODREDNICE DRUGOG DOHOTKA Drugi dohodak predstavlja razliku između svakog pojedinačnog primitka što se ne smatra dohotkom od nesamostalnog

Више

Na osnovu tače 7

Na osnovu tače 7 BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA Decembar 2013.godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji

Више