(Microsoft Word - Prirucnik za kori\232tenje usluge RBBHnet_v2.1.docx)

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "(Microsoft Word - Prirucnik za kori\232tenje usluge RBBHnet_v2.1.docx)"

Транскрипт

1 Priručnik za korištenje Internet bankarstva za pravna lica RBBHnet Verzija 2.0, maj godine

2 Dobro došli u Internet bankarstvo za pravna lica RBBHnet! Za rad u online aplikaciji usluge RBBHnet možete koristiti jedan od pretraživača po Vašem izboru: Internet Explorer (minimalno 7.0), Firefox, Safari, Google Chrome. RBBHnet zadovoljava najrigoroznije sigurnosne standarde i obezbjeđuje visoki nivo sigurnosti transakcija. Također nudi pouzdanu autorizaciju i zaštitu podataka. Banka svakom ovlaštenom korisniku elektronskog bankarstva izdaje sredstvo identifikacije pomoću kojeg se korisnik prijavljuje usistem i vrši autorizaciju plaćanja. Token je uređaj za identifikaciju koji prilikom svakog uključunja dinamički generiše jednokratnu lozinku za prijavu usistem. Nakon uključenja tokena zahtijeva se unos osobne šifre (PIN-a). Identifikacijska kartica je sigurnosni mehanizam na kojem je zapisan digitalni certifikat za svakog korisnika sistema. Digitalni certifikat na kartici je zaštićen osobnom šifrom (PIN-om). Čitač kartice je uređaj koji se priključuje na računar i pomoću kojeg računar komunicira sa identifikacijskom karticom. Osobna šifra (PIN) je kombinacija znakova kojom se štiti pristup do digitalnog certifikata na kartici i dinamičke lozinke na tokenu. Za sva dodatna pitanja i eventualne nejasnoće koje se tiču se internet bankarstva za pravna lica na raspolaganju su Vam sljedeći brojevi telefona: /891/892/893.

3 1. Prijava u sistem Ulaz u progam razlikuje se zavisno od sredstva autentifikacije: Ukoliko korisničkoj aplikaciji pristupate sa tokenom, potrebno je izabrati Ulaz sa dinamičkom lozinkom. Ukoliko pristupate sa digitalnom karticom, potrebno je izabrati Ulaz sa digitalanim certifikatom.

4 Ukoliko pristupate sa tokenom, nakon klika na opciju Ulaz sa dinamičkom lozinkom otvorit će se forma prikazana na sljedećoj slici: U polje Korisničko ime i Lozinka potrebno je da ukucate podatke odnosno odaberete certifikat sa Vašim podacima. Na formi su također prikazane ikonice za opciju Sigurnost te mogućnost odabira Jezika. Klikom na ikonicu Sigurnost možete dobiti sve potrebne informacije o sigurnosti sistema. B/H/S jezik je po automatizmu odabran, a možete izvršiti i promjenu na engleski jezik klikom na odgovarajuću zastavicu u donjem desnom uglu. Ukoliko pristupate sa digitalnim certifikatom, nakon klika na opciju Ulaz sa digitalnim certifikatom, otvorit će se forma prikazana na sljedećoj slici:

5 Na certifikatu su vidljivi Vaši podaci, a da biste pristupili korisničkoj aplikaciji potrebno je da kliknete na dugme OK, nakon čega Vam se otvara forma za Ulaznu tačku. 2. Ulazna tačka Na formi gdje se nalazi Ulazna tačka, u dijelu Sigurnost možete dobiti sve potrebne informacije o sigurnosti sistema. Posljednja prijava je sa aspekta sigurnosti značajna jer se putem nje može pratiti pristup korisničkoj aplikaciji sa parametrima Datum posljednje prijave i Vrijeme. Zastavica označava da na navednoj formi možete promijeniti Jezik. Klikom na Ulaz otvara se korisnička aplikacija, na kojoj dobivate sljedeće informacije: Sa lijeve strane nalazi se Glavni meni, koji Vam omogućava uvid u stanje računa, promet, izvode, plaćanje, poruke, imenik, prenos datoteke. Slike u gornjem dijelu korisničke aplikacije su promotivnog karaktera, putem kojih ćemo Vas informisati o aktuelnim proizvodima Banke i ponudama. Na formi su vidljive i ikonice: pomoć, osvježi podatke, odbijeni nalozi, odjava. U slučaju da su Vam potrebne smjernice za neku od aktivnosti u korisničkoj aplikaciji, klikom na ikonu Pomoć otvara se Priručnik za korištenje servisa. Na formi Vam je omogućena i opcija Osvježi podatke za stanje svih računa prijavljenih u sistem. Klikom na Osvježi podatke možete osvježiti stanje računa. Ukoliko je u međuvremenu došlo do promjene stanja na računu, ta promjena će biti vidljiva. Osvježenje stanja možete raditi samo jednom u toku jednog prijavljivanja u sistem.

6 Klikom na ikonicu Odbijeni nalozi, imate mogućnost uvida u naloge koji su odbijeni uz opis greške. Odbijeni nalozi se mogu pregledati za period zadnjih 7 dana. Ukoliko imate potrebu za pregledom odbijenih naloga u periodu dužem od 7 dana, koristite opciju Pregled naloga opisanu u nastavku dokumenta. Odjavu iz sistema elektronskog bankarstva možete uraditi klikom na dugme Odjava. 3. Glavni meni Meni je smješten sa lijeve strane korisničke aplikacije. Svojim sadržajem i grafičkim prikazom svaka ikona u meniju opisuje stranicu koja se pojavljuje klikom na odabranu opciju. Programski meni daje mogućnost izbora uvida u Stanje računa, Promet, Izvodi, Plaćanje, Prenos datoteke, Poruke i Imenik (slika 1.). Slika1.

7 Na svim formama Automatski je dat prikaz 10 stavki. Ukoliko želite uvid u više od 10 stavki, za pregled se koristi izbornik stranica (paging) (slika 2.). Tu također možete vršiti pregled svojih računa prelaskom sa jedne stranice na drugu, odnosno povećati broj stavki koje se prikazuju na jednoj stranici selektom opcija 10, 20, 30, 40 (slika 2.). Slika2 4. Stanje računa U korisničkoj aplikaciji možete vidjeti listu svih računa i partija (TRN, 03, 06, 16, 52, 64, 66) prijavljenih u sistem elektronskog bankarstva (slika 3.). Stanje računa se prikazuje za partije i valute koje imaju stanje veće (>) od nule (0) *. Na formi Stanje računa dostupne su detaljne informacije o računima: Račun broj računa i broj partije prijavljene u sistem elektronskog bakarstva Valuta valuta sredstava Trenutno stanje - trenutno stanje na računima Stanje u redu čekanja u slučaju da klijent nema dovoljno sredstava na računu ili je nalog kreiran izvan radnog vremena Banke, nalog će se naći u redu čekanja. Zbir iznosa naloga u redu čekanja i naloga sa budućim datumom valute je prikazan u koloni Stanje u redu čekanja. * Jedino ukoliko je stanje na transakcijskom računu 0 isto će biti vidljivo u korisničkoj aplikaciji

8 Slika 3. Ukoliko želite vidjeti detaljne informacije o računima, potrebno je kliknuti na opciju Detalji (Slika 4.). Detalji računa omogućavaju Vam uvid u: Broj računa Valutu računa Trenutno stanje Raspoloživo stanje Dozvoljeno prekoračenje Broj potpisa potrebnih za autorizaciju naloga Ovlaštenja - Unos, Potpisnik, Pregled Iznos za potpis ograničen Iznos limita za potpis naloga Slika 4.

9 5. Promet Klikom na opciju Promet otvara se forma za pregled prometa (slika 5.) po opcijama: 1) Dnevni promet 2) Analitički promet (zaključeno sa jučerašnjim danom) Promet je moguće pratiti u zadnje dvije godine, a opseg jednog pregleda je 10 dana u okviru iste godine. Slika Dnevni promet Možete pratiti promet na dnevnom nivou (slika 6.). Pri pregledu prometa može se naznačiti da li želite pratiti transakcije u Korist, Na teret ili obje. Korisnik prometne stavke može eksportovati u formatima: CSV, TXT, ili vršiti pregled u PDF formatu. Također, možete vršiti printanje i sortiranje po svim kolonama. Dnevni promet Vam omogućava uvid u: Datum dokumenta/datum valute Promet na teret Promet u korist Valutu Svrhu plaćanja Nalogodavac/Nalogoprimac Broj dokumenta MT100 kao dokaz da je transakcija zaista obrađena (slika 7.)

10 Slika 6. Slika 7.

11 6. Izvodi Na formi Izvod za pregled izvoda neophodno je izvršiti odabir partije i valute za devizne partije, dok se odabirom transakcijskog računa fiksno prikazuje valuta BAM na teret (slika 8.). Imate mogućnost eksporta izvoda u formatima PDF, TXT XML, MT 940. Sortiranje prikazanih stavki je moguće po datumu izvoda, broju izvoda, prethodnom saldu, novom saldu. Na formi Izvodi omogućen vam je uvid u Datum izvoda, Broj izvoda, Prethodni saldo za definisani račun, kao i Novi saldo. Slika Plaćanje 7.1 Unos naloga/paketa Unos naloga se vrši otvaranjem novog paketa ili odabirom postojećeg paketa koji je u statusu Otvoren. Prvi korak je odabir računa i valute na teret. Nakon odabira računa i valute, klikom na Potvrdi otvara se forma za odabir Vrste naloga (Plaćanje u zemlji, Plaćanje u inostranstvu, Zbirne uplate, Isplata gotovine, Službeni put) (slika 9.). Odabirom vrste naloga, u prostor za opis klijent može dati naziv naloga/paketa. Naziv paketa nije mandatoran podatak već ima za cilj da korisniku omogući lakše praćenje.

12 Plaćanje u zemlji podrazumijeva: Unutrašnji platni promet - UPP (plaćanje u zemlji - prenos sredstava u korist računa fizičkih i pravnih lica u drugim bankama) Plaćanje javnih prihoda (uplate poreza na promet, carine, porezi po posebnim propisima, doprinosi iz plaće i na plaće, takse, naknade, kazne i sl.) Interni prenos na sopstvene ili račune drugih pravnih ili fizičkih lica u Raiffeisen banci (uplate plata, topli obok, prevoz, ostale uplate, konverzija) *Napomena: Upute za specifična plaćanja u korist računa klijenata Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet i HT doo Mostar možete pogledati na dnu ovog dokumenta. Plaćanje u inostranstvo Forma Plaćanje u inostranstvo omogućava prenos sredstava na račune otvorene u inostranstvu, kao i prenos sredstava u stranim valutama na druge domaće banke. Zbirne uplate omogućavaju prenos sredstava u korist k Banke i rasknjižavanje na osnovu spiska ili podataka unesenih u polje Detalji plaćanja. Odabirom forme Zbirne uplate možete vršiti: Prenos sredstava za plate Prenos sredstava za plaćanje administrativnih zabrana za fizička lica Izmirenje obaveza po kreditima pravna lica Izmirenje obaveza po garancijama i akreditivima Prenos u korist skrbnika, depozitara i hartija od vrijednosti Prenos u korist funkcija banke (uplata naknade za korištenje sefa, uplate usluga pologa pazara, uplata zakupnine prostora i sl.) Isplata gotovine Isplata gotovine je forma koja omogućava klijentu da izda nalog Banci za isplatu gotovine u određenoj organizacionoj jedinici. Službeni put Forma Službeni put omogućava klijentu isplatu sredstava po osnovu službenog puta direktno na račun fizičkog lica ili u vidu naloga za isplatu.

13 Slika Kako kreirati nalog Unos naloga se vrši otvaranjem novog paketa ili odabirom postojećeg paketa koji je u statusu Otvoren. Prvi korak je odabir računa i valute na teret. Nakon odabira računa i valute, klikom na Potvrdi otvara se forma za odabir Vrste naloga (Plaćanje u zemlji, Plaćanje u inostranstvu, Zbirne uplate, Isplata gotovine, Službeni put). Odabirom vrste naloga, u prostor za opis klijent može dati naziv naloga/paketa. Naziv paketa nije mandatoran podatak već ima za cilj da omogući lakše praćenje korisniku. Napomena: Da bi nalozi bili poslani u Banku i procesirani, potrebno je proces kreiranja i potpisa Paketa naloga završiti do kraja kako je to opisano u poglavlju 7.2. Pregled naloga/paketa.

14 a) Plaćanje u zemlji Kroz formu Plaćanje u zemlji omogućeno je obavljanje Unutrašnjeg platnog prometa (UPP) prenos sredstava na račune fizičkih i pravnih lica na drugu banku. Kreiranje UPP naloga Nakon što ste izabrali vrstu naloga Plaćanje u zemlji klikom na Potvrdi otvara se forma naloga (slika 10.). Unos naloga kroz paket omogućava Vam da nakon kreiranja paketa završite unos svih pripadajućih naloga i kroz par klikova zatvorite i potpišete sve naloge sadržane u istom. Napomena: Ukoliko želite da se nalog realizuje sa budućim datumom valute u polje Datum plaćanja upišite željeni podatak. Za naloge koje često popunjavate i kod kojih mijenjate mali broj podataka imate mogućnost da kreirate uzorak na taj način što ćete prije nego potvrdite nalog označiti polje Pohrani kao uzorak, i upisati naziv uzorka u svrhu lične evidencije. Slika 10. Svi podaci u polju Uplatio je (firma, adresa, telefon) su već popunjeni, te račun i valuta sa kojeg se vrši plaćanje. Podatke koje Vi trebate popuniti su: Svrha plaćanja, Naziv korisnika,

15 Račun i valuta u korist, Datum plaćanja, Iznos koji se definiše kao fiksan (potrebno popuniti samo jedno polje u korist ili na teret) Ukoliko ste kreirali Imenik, ne morate ručno unositi podatke o korisniku na formi naloga. Kod Naziva korisnika postoji opcija Pretraži, i klikom na nju otvara se forma sa svim kreiranim kontaktima. Klikom na Račun traženog kontakta svi podaci o kreiranom kontaktu će se replicirati na formu naloga, tj. podaci o korisniku i njegov račun. Ukoliko se kao fiksan definiše Iznos na teret, iznos unesen u to polje bit će prenesen sa računa nalogodavca na račun primaoca u izabranoj valuti. Ukoliko se kao fiksan iznos definiše Iznos u korist, iznos koji je unesen u to polje bit će uplaćen na račun primaoca u izabranoj valuti. Ukoliko se prenose sredstva uz konverziju, potrebno je uz račun odrediti i željenu valutu. Klikom na ikonicu Konverzija, u zavisnosti od toga koji je iznos definisan kao fiksan, drugi se preračunava po trenutno važećem kupoprodajnom kursu Banke. Preračunati iznos je isključivo informativan. Oznaka HITNO se koristi samo kod plaćanja prema drugim bankama i njeno korištenje se naplaćuje prema važećoj tarifi Banke. Nakon unosa prvog naloga i klikom na Potvrdi otvaraju se opcije Novi nalog i Zatvori paket. Klikom na opciju Novi nalog otvara se forma za unos novog naloga u okviru odabranog paketa, dok klikom na dugme Zatvori paket završavate unos svih naloga u paketu (slika 11.). Paket se nalazi u statusu Otvoren i isti možete naknadno mijenjati ili zatvoriti i potpisati. Važna napomena: Nakon što je Paket naloga prešao u status Otvoren aplikacija Vas automatski vodi na Pregled naloga/paketa gdje je potrebno Paket zatvoriti klikom na Zatvori. Nakon što Paketu bude dodjeljen status Zatvoren, da bi isti otišao u obradu, potrebno je uraditi konačnu potvrdu Paketa klikom na Potpiši.

16 Slika 11. Kreiranje naloga za plaćanje Zakonskih obaveza Ukoliko želite izvršiti plaćanje zakonskih obaveza, odabirom vrste naloga Plaćanje u zemlji i klikom Potvrdi, otvara se forma naloga (slika12.). Svi podaci u polju Uplatio je (firma, adresa, telefon) su već popunjeni, kao i račun i valuta na teret. Podatke koje Vi trebate popuniti su: Svrha plaćanja Naziv korisnika Račun i Valuta u korist Datum plaćanja Iznos koji se definiše kao fiksan (potrebno popuniti samo jedno polje u korist ili na teret). Također, kod plaćanja zakonskih obaveza u obavezi ste popuniti i dodatna polja: Prioritet, Broj poreznog obveznika, Vrsta prihoda, Općina, Poziv na broj, Vrsta uplate, Poreski period od, Budžetska organizacija.

17 Slika 12. Interni prenosi na sopstvene ili račune drugih pravnih ili fizičkih lica u Raiffeisen banci Ukoliko želite izvršiti uplatu na sopstvene ili račune drugih pravnih ili fizičkih lica u Raiffeisen banci potrebno je odabrati vrstu naloga Plaćanje u zemlji i klikom na Potvrdi otvara se forma sa nalogom. Podaci u polju Uplatio je (firma, adresa, telefon) su već popunjeni, kao i račun i valuta sa koje se vrši plaćanje. Podatke koje Vi trebate popuniti su: Svrha plaćanja Naziv korisnika Račun i Valuta u korist Datum plaćanja Iznos koji se definiše kao fiksan (potrebno popuniti samo jedno polje u korist ili na teret).

18 Ukoliko plaćanje vršite na vlastiti račun, da ne biste ručno ukucavali broj računa ili partije, kliknite na ikonicu Vlastiti računi, slika 13., gdje vam se otvara lista sa svim računima prijavljenim u sistem elektronskog bankarstva. Slika 13. U slučaju da ste kod kreiranja naloga pogrešno unijeli račun u korist, sistem će Vam javiti Grešku kao na slici.14, te Vam neće dozvoliti potvrdu naloga.

19 Slika 14. b) Plaćanje u inostranstvo Kreiranje naloga za plaćanje u inostranstvo Unos naloga se vrši otvaranjem novog paketa ili odabirom postojećeg paketa koji je u statusu Otvoren. Prvi korak je odabir računa i valute na teret. Ukoliko želite izvršiti plaćanje u inostranstvo, potrebno je izabrati vrstu naloga Plaćanje u inostranstvo. Klikom na Potvrdi otvara se forma ino naloga (slika 15.). Podaci o nalogodavcu već su ispunjeni, te račun i valuta sa koje se vrši plaćanje. Podatke koje Vi morate popuniti su: Iznos i valuta plaćanja Podaci o klijentu/korisniku (naziv klijenta, adresa) IBAN/broj računa korisnika sredstava SWIFT adresa poslovne banke korisnika Troškovi banke koji mogu biti OUR - troškovi na teret nalogodavca ili SHA - podijeljeni troškovi Datum plaćanja Šifra države korisnika

20 Šifra osnove plaćanja Svrha plaćanja/poziv na broj Valute naloga za plaćanje: T+2 je standardni datum valute odnosno datum valute dva radna dana (elektronski nalozi sa opcijom T+2 primaju se do 15:30 sati) T+1 podrazumijeva datum valute jedan radni dan (elektronski nalozi sa opcijom T+1 primaju se do 13:30 sati) T+0 podrazumijeva zaduženje računa banke kod ino banke isti dan (elektronski nalozi sa opcijom T+0 se primaju do 12:00 sati). Opcija T+0 moguća je samo u slučaju da je valuta u korist EUR i USD. Nakon što ste popunili nalog, isti je potrebno Potvrditi, nakon čega se otvara opcija Novi nalog i forma za unos novog naloga u okviru odabranog paketa, dok klikom na dugme Zatvori paket završavate unos svih naloga u paketu. Paket se nalazi u statusu Otvoren i isti možete naknadno mijenjati ili zatvoriti i potpisati. Važna napomena: Nakon što je Paket naloga prešao u status Otvoren aplikacija Vas automatski vodi na Pregled naloga/paketa gdje je potrebno Paket zatvoriti klikom na Zatvori. Nakon što Paketu bude dodjeljen status Zatvoren, da bi isti otišao u obradu, potrebno je uraditi konačnu potvrdu Paketa klikom na Potpiši.

21 Slika 15. c) Zbirne uplate Kreiranje zbirnih naloga Ukoliko želite izvršiti prenos sredstava u korist Banke i rasknjižavanje na osnovu spiska ili podataka unesenih u polje Detalji plaćanja, potrebno je odabrati vrstu naloga Zbirne uplate, te klikom na Potvrdi otvara se forma naloga (slika 16.). Naloge kroz formu Zbirne uplate je moguće kreirati na teret transakcijskog računa pravnog lica i nerezidentne partije 03 u valuti BAM. Na teret partije 03 kroz formu Zbirne uplate moguće je izvršiti prenos u korist funkcija Banke. Podaci o nalogodavcu već su ispunjeni, te račun i valuta sa koje se vrši plaćanje. Podatke koje Vi trebate popuniti su: Iznos (valuta je u BAM), Podaci o primaocu (adresa i mjesto), Datum

22 plaćanja, te odabrati Opis plaćanja klikom na strelicu pored polja gdje se pojavljuje lista sa sljedećim opisima: Prenos sredstava za plate Prenos sredstava za plaćanje administrativnih zabrana za fizička lica Izmirenje obaveza po kreditima za pravna lica Izmirenje obaveza po garancijama i akreditivima Prenos u korist skrbnika, depozitara i hartija od vrijednosti Prenos u korist funkcija Banke (uplata naknade za korištenje sefa, uplate usluga pologa pazara, uplata zakupnine prostora...) Slika 16. Nakon unosa prvog naloga i klikom na Potvrdi otvaraju se opcije Novi nalog i Zatvori paket. Klikom na opciju Novi nalog otvara se forma za unos novog naloga u okviru odabranog paketa, dok klikom na dugme Zatvori paket završavate unos svih naloga u paketu (slika 11.). Paket se nalazi u statusu Otvoren i isti možete naknadno mijenjati ili zatvoriti i potpisati. Važna napomena:

23 Nakon što je Paket naloga prešao u status Otvoren aplikacija Vas automatski vodi na Pregled naloga/paketa gdje je potrebno Paket zatvoriti klikom na Zatvori. Nakon što Paketu bude dodjeljen status Zatvoren, da bi isti otišao u obradu, potrebno je uraditi konačnu potvrdu Paketa klikom na Potpiši. d) Isplata gotovine Napomena: Formu Isplata gotovine mogu koristi samo klijenti nerezidenti. Kreiranja naloga za isplatu gotovine Isplatu gotovine je moguće izvršiti samo na teret parije 03. Ukoliko želite izvršiti isplatu gotovine u određenoj organizacionoj jedinici, nalog za isplatu gotovine kreirate izborom vrste naloga Isplata gotovine, te klikom na Potvrdi, gdje se otvara forma kao na slici 17. Podaci o nalogodavcu su već ispunjeni, te račun na teret i valuta. Podaci koje je potrebno popuniti su sljedeći: Organizaciona jedinica (GF Sarajevo, GF Tuzla, GF Bihać, GF Zenica, GF Banja Luka, GF Mostar) Svrha plaćanja Podaci o primaocu (ime i prezime korisnika, broj lične karte/pasoša) Datum plaćanja Valutu u korist Ukoliko želite isplatiti gotovinu u valuti BAM na teret partije 03 EUR, potrebno je izabrati valutu u korist BAM, kako bi gotovina bila isplaćena u ispravnoj valuti. Pogledati sliku u prilogu. Nakon unosa prvog naloga i klikom na Potvrdi otvaraju se opcije Novi nalog i Zatvori paket. Klikom na opciju Novi nalog otvara se forma za unos novog naloga u okviru odabranog paketa, dok klikom na dugme Zatvori paket završavate unos svih naloga u paketu. Paket se nalazi u statusu Otvoren i isti možete naknadno mijenjati ili zatvoriti i potpisati. Važna napomena: Nakon što je Paket naloga prešao u status Otvoren aplikacija Vas automatski vodi na Pregled naloga/paketa gdje je potrebno Paket zatvoriti klikom na Zatvori. Nakon što Paketu bude dodjeljen status Zatvoren, da bi isti otišao u obradu, potrebno je uraditi konačnu potvrdu Paketa klikom na Potpiši

24 Slika 17. e) Službeni put Kreiranje naloga za službeni put U novom sistemu Internet bankarstva za pravna lica, opcija službenog puta podrazumijeva uplate u korist računa krajnjeg korisnika. Uplate službenog puta moguće je vršiti na teret partija 06 i 22. Nije moguće vršiti uplate u korist deviznih partija fizičkih lica zbog primjene Zakona o deviznom poslovanju. Ukoliko želite izvršiti uplatu službenog puta direktno na račun fizičkog lica, nalog po osnovu službenog puta kreirate izborom vrste naloga Službeni put, te klikom na Potvrdi, gdje se otvara forma kao na slici 18. Podaci o nalogodavcu su već ispunjeni, te račun na teret i valuta. Potrebno je označiti Račun, te unijeti ostale podatke: Račun u korist potrebno označiti Izbor valute Svrha plaćanja

25 Podaci o primaocu (adresa, mjesto) Datum plaćanja Nakon unosa prvog naloga i klikom na Potvrdi otvaraju se opcije Novi nalog i Zatvori paket. Klikom na opciju Novi nalog otvara se forma za unos novog naloga u okviru odabranog paketa, dok klikom na dugme Zatvori paket završavate unos svih naloga u paketu. Paket se nalazi u statusu Otvoren i isti možete naknadno mijenjati ili zatvoriti i potpisati. Ukoliko želite obaviti gotovinsku isplatu po osnovu službenog puta, istu je moguće izvršiti samo na teret partije 22. Nalog za gotovinsku isplatu službenog puta kreirate izborom vrste naloga Službeni put, te klikom na Potvrdi gdje se otvara forma kao na lslici 19. Podaci o nalogodavcu su već ispunjeni, te račun na teret i valuta. Podatke koje je potrebno popuniti su: Gotovina potrebno označiti Izbor valute Svrha plaćanja Podaci o primaocu (adresa, mjesto) Datum plaćanja Nakon unosa prvog naloga i klikom na Potvrdi otvaraju se opcije Novi nalog i Zatvori paket. Klikom na opciju Novi nalog otvara se forma za unos novog naloga u okviru odabranog paketa, dok klikom na dugme Zatvori paket završavate unos svih naloga u paketu. Paket se nalazi u statusu Otvoren i isti možete naknadno mijenjati ili zatvoriti i potpisati. Važna napomena: Nakon što je Paket naloga prešao u status Otvoren aplikacija Vas automatski vodi na Pregled naloga/paketa gdje je potrebno Paket zatvoriti klikom na Zatvori. Nakon što Paket poprimi status Zatvoren, a da bi se isti obradio, potrebno je uraditi konačnu potvrdu Paketa klikom na Potpiši. Slika 18.

26 Slika Pregled naloga/paketa Nakon što se nalog/paket potvrdi i zatvori, automatizmom prelazi na pregled naloga/paketa, sa statusom Otvoren (slika 20.). Na formi je moguć uvid u račun koji smo zadužili, valutu, datum unosa naloga i status naloga koji može biti otvoren, zatvoren, djelimično potpisan (u slučaju da ima više potpisnika), potpisan u obradi i u arhivi. Nakon izvršene kontrole potrebno je kliknuti na Pretraži.

27 Otvoren paket je prvi status u pripremi naloga/paketa. Za paket u statusu Otvoren korisnik može izvršiti pregled naloga, uraditi izmjene na nalogu, dodati novi nalog ili nalog obrisati. Nakon što se otvoreni paket potvrdi, isti prelazi u status Zatvoren. Zatvoren paket/nalog je naredni status u pripremi naloga/paketa. Zatvoren paket ne podrazumijeva da je paket i njemu pripadajući nalozi poslan u banku na obradu. Nakon što se potvrdi, nalog/paket prelazi u status djelimično potpisan ili potpisan -u obradi. Paket se nalazi u statusu Djelimično potpisan kada za račun sa kojeg se vrši plaćanje postoji više ovlaštenih potpisnika. Zatvoren paket nakon prvog potpisivanja prelazi u status Djelimično potpisan. Da bi nalog/paket poprimio status potpisan - u obradi svi ovlašteni potpisnici moraju potpisati nalog/paket. Paket prelazi u status Potpisan u obradi kada ga potvrde i potpišu svi potpisnici u skladu sa ovlaštenjima definisanim prema Banci. Nalozi sadržani u paketu čiji je status Potpisan -u obradi su poslani u Banku i čekaju na izvršenje prema pravilima platnog prometa. Sve dok se bar jedan nalog iz paketa nalazi u statusu U obradi paket neće poprimiti konačan status i preći u Arhivu. Nakon što su svi nalozi u okviru jednog paketa poprimili konačan status Uspješno obrađen ili Odbijen uz opis greške, paket prelazi u status U arhivi i tu se zadržava. Opcija Svi Za potrebe lakšeg pretraživanja, odabirom opcije Svi korisnik može za promatrani period vršiti pregled svih paketa na teret odabranog računa i valute bez obzira na status paketa. Ponovi Sve Za naloge koji su odbijeni uz opis Greške, moguće je ponoviti sporne naloge iz Paketa, te iste ponovo poslati na obradu. Napominjemo da nalozi koji su uspješno obrađeni neće biti duplo isprocesirani. Slika 20.

28 7.3 Pregled paketa sa statusima Otvoren nalog/paket Ova opcija daje uvid u listu otvorenih naloga/paketa za izabrani račun u definisanom vremenskom periodu (slika 21.). U svakom redu postoje aktivne ikonice: Nalozi - omogućava pregled naloga u posmatranom periodu, njihovu naknadnu promjenu, brisanje i štampanje Zatvori - izborom ove opcije vrši se zatvaranje paketa i svih pripadajućih naloga. Zatvaranjem paketa isti se priprema za potpis i slanje naloga u banku na obradu. Izbriši - omogućava brisanje otvorenog paketa. Slika Zatvoren paket Pregledom paketa u statusu Zatvoren (slika 22.). otvara se lista naloga/paketa za izabrani račun u kojoj su aktivne sljedeće ikonice:

29 Nalozi ova opcija omogućava pregled i štampu naloga koji se nalaze u statusu Zatvoren za odabrani period. Naknadna promjena naloga nije moguća bez vraćanja paketa u status Otvoren. Otvori zatvoren nalog/paket se može otvoriti, pri čemu se ponovo vraća u status Otvoren. Ova mogućnost je korisna jer se nalozi u otvorenom paketu mogu mijenjati i brisati. Potpiši zatvoren paket potrebno je potpisati da bi se proslijedio u banku na obradu. U slučaju kada više ovlaštenih korisnika potpisuje paket, paket se privremeno zaustavlja u statusu djelimično potpisan, dok ga ne potpišu svi ovlašteni korisnici. Nalog koji je u statusu djelimično potpisan, može biti vraćen u status zatvoren od strane korisnika koji ga je potpisao. Slika Nalog u statusu Potpisan -u obradi Nakon potpisivanja paketa, isti se prosljeđuje na obradu u banku (slika 23.). Pri pregledu paketa koji imaju status potpisan-u obradi otvara se forma sa listom aktivnih ikonica: Nalozi opcija omogućava pregled i štampanje naloga Lista potpisnika korištenjem ove opcije moguće je pregledati listu korisnika koji su potpisali paket i poslali ga na obradu.

30 Slika Nalog/paket u arhivi Po završenoj obradi u banci, nalog/paket poprima status u arhivi. Ako odaberete status naloga u arhivi, otvara se lista: Broj paketa Broj naloga Iznos Opis Datum kreiranja Kreirao Izvor Tip naloga Status naloga Klikom na Nalozi otvara se forma sa svim nalozima za izabrani paket. Naloge iz izabranog paketa moguće je pregleadati pod opcijom detalji naloga ili pod opcijom PDF. Klikom na dugme Detalji naloga otvara se lista svih naloga iz paketa sa sljedećim podacima: broj paketa, opis

31 paketa,datum paketa,iznos paketa, datum valute, račun odobrenja, valuta naloga, naziv nalogodavca, iznos, svrha plaćanja (slike u prilogu). Naloge je moguće pojedinačno pregledati u PDF formatu. Status naloga može biti: Uspješno obađen Nalog u redu čekanja Odbijen nalog uz poruku greške, uz mogućnost da se nalozi ponove. 8. Poruke Putem poruka korisnik usluge RBBHnet može u svakom trenutku komunicirati sa Bankom. Za pregled poruka koje Vam je poslala Banka ili koje ste Vi slali, potrebno je odabrati vremenski period, vrstu poruke i označiti Primljene poruke ili Poslane poruke i kliknuti na dugme Prikaži. Otvorit će se tabela s pregledom traženih poruka.

32 Status poruke može biti: Sve poruke a. Nepročitana b. Pročitana 9. Imenik Imenik omogućava kreiranje kontakata, a u svrhu lakšeg kreiranja naloga kod unosa podataka o korisniku i njegovom računu. Podatak koji se unese u polje naziv, adresa i mjesto ograničen je na 30 karaktera. Pri pregledu imenika sljedeće ikonice su aktivne (slika 24.): Obriši Izmijeni Računi

33 Slika 24. Pretragu imenika moguće je vršiti po Nazivu. Klikom na ikonicu Novi kontakt moguće je Dodati/Izmijeniti kontakt. Prilikom kreiranja Imenika potrebno je popuniti podatke koji sadrže (slika 25.): Naziv klijenta Adresu Mjesto Slika 25.

34 Klikom na Potvrdi otvara se forma za unos Računa. (slika 26.) Slika Prenos datoteke Izborom opcije Prenos datoteke otvara se forma prikazana na slici 27. Ovaj dio korisničke aplikacije predstavlja vezu sa aplikacijom SEB entry i koristi se za uvoz paketa kreiranih u offline mode-u ili klijentovom računovodstvenom sistemu. Za uspješan prenos datoteke neophodno je odabrati željeni tip datoteke, te izabrati fajl na lokaciji (slika 28.), a zatim kliknuti na opciju Uvezi. Nakon što ste uvezli izabranu datoteku, prelazite na opciju Plaćanje i podopciju Pregled naloga, gdje je nalog u statusu Otvoren. Da bi nalog otišao na obradu, isti je potrebno potpisati. Za plaćanja koja su u korist debitne kartice mandatorno je odabrati Osnov plaćanja na osnovu kojeg će se vršiti rasknjižavanje pripadajućih naloga u paketu.

35 Slika 27. Slika 28.

36 11. Specifična plaćanja: U cilju smanjenja mogućih reklamacija za uplate troškova za korištenje usluga, kao i smanjanja broja odbijenih naloga korištenjem servisa RBBHnet, dogovoren je način unosa podataka između Banke i klijenata Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet mobilnih usluga i HT doo Mostar. U prilog su detaljna uputstva za plaćanje u korist klijenta Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet mobilnih usluga i HT doo Mostar. Uputstvo za plaćanje naloga u korist HT Eronet mobilnih usluga: Prilikom plaćanja Vaših troškova računa za korištenje Eronet mobilnih usluga u korist transakcijskog računa klijenta HT Eronet broj: , molimo Vas da vršite unos podataka u nalog za plaćanje na sljedeći način: A. Prilikom unosa podataka sa tipske uplatnice HT-a koju ste dobili uz račun za korištenje Eronet mobilnih usluga, potrebno je: U prvi red Svrhe plaćanja unijeti oznaku 10 i u nastavku unijeti podatak koja se nalazi u polju Poziv na broj odobrenja sa računa za korištenje eronet mobilnih usluga, a sadrži 12 cifara. Podatak se unosi u cijelosti bez praznih polja, kako slijedi (primjer: ). Napomena: Ukoliko prilikom ispravnog unosa oznake 10 i originalnog podatka: Poziv na broj odobrenja aplikacija javlja grešku Neispravan poziv na broj u polju Svrha, znači da je račun izdat sa neispravnim brojem Poziv na broj odobrenja, pa u tom slučaju podatak unosite na sljedeći način (primjer: ). B. Ukoliko ne posjedujete tipsku uplatnicu HT-a koju ste dobili uz račun ili želite da platite više računa jednim platnim nalogom ili plaćate neku drugu vrstu usluge ovoj firmi, onda je potrebno: U prvi red Svrhe plaćanja unijeti oznaku 20 i u nastavku unijeti potreban tekst svrhe doznake koji je klijent naveo na nalogu (primjer: za ).

37 Uputstvo za plaćanje naloga u korist HT DOO Mostar Prilikom plaćanja vaših troškova računa u korist HT DOO Mostar transakcijskih računa broj i , molimo Vas da vršite unos podataka u nalog za plaćanje na sljedeći način: A. Prilikom unosa podataka sa tipske uplatnice HT-a koju ste dobili uz račun za korištenje usluge, potrebno je: U prvi red Svrhe plaćanja unijeti oznaku 10 i u nastavku unijeti brojčanu oznaku koja se nalazi u polju Poziv na broj tipske uplatnice, a sadrzi 17 cifara - ne unose se crtice - koje broj razdvajaju u četiri grupe (primjer: ). B. Ukoliko ne posjedujete tipsku uplatnicu HT-a koju ste dobili uz račun ili želite da platite više računa jednim platnim nalogom ili plaćate neku drugu vrstu usluge ovoj firmi, onda je potrebno: U prvi red Svrhe plaćanja unijeti oznaku 20 i u nastavku unijeti potreban tekst svrhe doznake koji je klijent naveo u nalogu (primjer: 20 Uplata računa za 0803 tel ). Uputstvo za plaćanje naloga u korist Elektroprivrede HZ HB Prilikom plaćanja Vaših troškova računa u korist Elektroprivrede HZ HB molimo Vas da unos podataka u nalog za plaćanje izvršiti na sljedeći način: 1. U prvom redu polja Svrha plaćanja potrebno je unijeti oznaku 10 i u nastavku (bez razmaka) unijeti podatak sa računa za električnu energiju koji se nalazi u polju Poziv na broj odobrenja. Podatak se unosi u cijelosti, bez znaka - ili praznih polja, kao sto je navedeno u sljedećem primjeru: Ukoliko na računu za električnu energiju koji plaćate nije naveden potreban Poziv na broj odobrenja, tada je u polje Svrha plaćanja potrebno unijeti oznaku 20, a zatim navesti Šifru potrošača, te mjesec i godinu na koje se odnosi račun. U nastavku je primjer takvog unosa podataka: 20 potrošač za

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax:

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: UNION Banka DD Sarajevo Tel.: +387 33 561 074 Dubrovačka br.6 +387 33 561 062 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: +387 33 219 201 www.unionbank.ba E-mail: unionnet@unionbank.ba UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla Korisničko uputstvo za uslugu u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih zaduženja za članstvo Bosanskohercegovačkog auto-moto

Више

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima 2.- 4. JOPPD obrasca i za svaku kombinaciju šifri su propisana

Више

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American Express karticom... 11 Plaćanje Diners karticom...

Више

PowerPoint Template

PowerPoint Template e-račun upute za slanje e-računa iz softwera dataline 1 S A D R Ž A J 1. UVOD 1.1. DATA BIRO d.o.o., Buzet 1.2. E-račun 2. PODEŠAVANJE PARAMETARA ZA RAD 2.1. Matični podaci poduzeća 2.2. Matični podaci

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 A2 3 Online ekspozitura Online ekspozitura je servis u okviru e-bankinga koji vam pruža mogućnost da bez odlaska u Banku podnesete zahtev

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno Korisničko uputstvo za uslugu u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih računa za troškove KJKP Toplane-Sarajevo

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

Elektronsko bankarstvo Uputstvo za korišćenje

Elektronsko bankarstvo Uputstvo za korišćenje Sadržaj 1. Uvod... 3 2. Kako da se aktiviram?... 4 3. Prijava u e-banking aplikaciju... 6 4. Obnova lozinke... 7 5. Početna strana... 8 6. Računi... 9 7. Plaćanja...10 7.1 Standardno plaćanje... 11 7.2

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2011 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Пријава на систем и сигурност података... 1 2. Корисник... 5 2.1. Обавештења... 5 2.2.

Више

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Centar za informatiku i biostatistiku METODOLOŠKO UPUTSTVO INTERNET REGISTRA MEDICINSKE OPREME SADRŽAJ SADRŽAJ... 1 UVOD... 2 NADLEŽNOSTI U

Више

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike 1. Uvod Ova uputa namijenjena je korisnicima koji se žele registrirati kao prvi kupci na Portalu gospodarskog

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Microsoft Word - Uputa_Addiko Business mobile za poslovne subjekte_v1_2019

Microsoft Word - Uputa_Addiko Business mobile za poslovne subjekte_v1_2019 Uputa za korištenje Addiko Business Mobile Mobilno bankarstvo za poslovne subjekte 1 SADRŽAJ: 1. POČETNA STRANA JAVNA STRANICA 3 POSLOVNICE I BANKOMATI 3 KONTAKT 4 TEČAJNA LISTA 4 KALKULATORI 4 PROBAJ

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Korisničko uputstvo za uslugu internet bankarstva (eBBI)

Korisničko uputstvo za uslugu internet bankarstva (eBBI) SADRŽAJ UVOD... 2 1. Prijava... 3 1.1 Aktiviranje usluge internet bankarstva (ebbi)... 3 2. Korištenje usluga internet bankarstva... 4 3. Računi... 5 3.1 Izvodi... 6 3.2 Pretraga transakcija... 7 4. Finansiranja...

Више

USLOVI I TARIFE PLATNOG PROMETA I KARTICA ZA POSLOVNE SUBJEKTE U primjeni od godine u skladu sa Odlukom broj 527/19 od godine

USLOVI I TARIFE PLATNOG PROMETA I KARTICA ZA POSLOVNE SUBJEKTE U primjeni od godine u skladu sa Odlukom broj 527/19 od godine USLOVI I TARIFE PLATNOG PROMETA I KARTICA ZA POSLOVNE SUBJEKTE U primjeni od 18.08.2019. godine u skladu sa Odlukom broj 527/19 od 18.06.2019. godine NACIONALNI PLATNI PROMET Bezgotovinska plaćanja klijenata

Више

Izvadak iz Odluke o naknadama za usluge koje obavlja J&T banka d.d. u poslovanju s poslovnim subjektima i fizičkim osobama za pružanje usluga platnog

Izvadak iz Odluke o naknadama za usluge koje obavlja J&T banka d.d. u poslovanju s poslovnim subjektima i fizičkim osobama za pružanje usluga platnog Izvadak iz Odluke o naknadama za usluge koje obavlja J&T banka d.d. u poslovanju s poslovnim subjektima i fizičkim osobama za pružanje usluga platnog prometa poslovnim subjektima TRANSAKCIJSKI RAČUN C.1

Више

Addiko Bank_Addiko Mobile_Korisnicko uputstvo_version 2

Addiko Bank_Addiko Mobile_Korisnicko uputstvo_version 2 Addiko Mobile Korisničko uputstvo Banja Luka / Sarajevo, 12 juli 2019. Odjel upravljanja retail proizvodima 12.07.2019. godine Verzija: 2:1 Klasifikacija: Eksterno Sadržaj uputstva Preuzimanje aplikacije...

Више

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетник Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетник Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетник Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А.Д. Београд Назив (пакета) платног рачуна: АИК Бизнис

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

RAD SA PROGRAMOM

RAD SA PROGRAMOM JOPPD obrazac Podešavanje programa Nakon prvog ulaska u program Obračun plaća 2014 potrebno je pokrenuti opciju Korekcije od 01.01.2014. godine. Program će pokušati ispravno povezati postojeće podatke

Више

Često postavljana pitanja Smart keš kredit 1. Kako mogu da apliciram za Smart keš kredit? Apliciranje za Smart keš je omogućeno postojećim klijentima

Često postavljana pitanja Smart keš kredit 1. Kako mogu da apliciram za Smart keš kredit? Apliciranje za Smart keš je omogućeno postojećim klijentima Često postavljana pitanja Smart keš kredit 1. Kako mogu da apliciram za Smart keš kredit? Apliciranje za Smart keš je omogućeno postojećim klijentima putem Sberbank Online, kanala digitalnog bankarstva,

Више

Obrazac broj: OB- 357 I Z V O D Odluke o naknadama za bankarske usluge broj OA2-2200/012-v4.3/19 koji se primjenjuje u poslovanju sa stanovništvom I F

Obrazac broj: OB- 357 I Z V O D Odluke o naknadama za bankarske usluge broj OA2-2200/012-v4.3/19 koji se primjenjuje u poslovanju sa stanovništvom I F Obrazac broj: OB- 357 I Z V O D Odluke o naknadama za bankarske usluge broj OA2-2200/012-v4.3/19 koji se primjenjuje u poslovanju sa stanovništvom I FIZIČKA LICA Tarifni stav Vrsta usluge Visina naknade

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

User's Manual

User's Manual WEB aplikacija za korisnike prava ERC ZIPO razvojni tim: Delila Bećiragić Duraković Emir Cerić 30.04.2013. Revizija dokumenta Revizijski protokol Autor Datum Opis revizije Delila B. 12.04.2012 Draft verzija

Више

Upute - JOPPD kreiranje obrasca

Upute - JOPPD kreiranje obrasca Verzija uputa: 1.0 - JOPPD obrazac IPIS-PLAĆE, IPIS-UGOVORI O DJELU Ove upute će se još nadopunjavati, pa molim korisnike da redovito provjere da li imaju zadnje upute. Verzija uputa prikazana je na početku!

Више

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG.

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... m-intesa Vam omogućava jednostavno, brzo i sigurno obavljanje finansijskih transakcija

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Агенције www.acas.rs у одељку - план интегритета -> нацрт

Више

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO Aplikacija za elektronsko popunjavanje obrasca GIP-1022 i spašavanje podataka u datoteku u XML formatu GIPKO Verzija 1.2 Sadržaj Uvod... 3 Instalacija aplikacije... 4 Pokretanje aplikacije... 7 Meni aplikacije...

Више

Naknade poslovnim subjektima u platnom prometu za poslovne subjekte s godišnjim prihodom do 40 milijuna kuna Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje ra

Naknade poslovnim subjektima u platnom prometu za poslovne subjekte s godišnjim prihodom do 40 milijuna kuna Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje ra Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje računa 50,00 kn jednokratno Za vlasnike Paket računa - svi modeli Vođenje računa 20,00 kn mjesečno Za korisnike Paket računa za male poduzetnike - svi modeli Korištenje

Више

Uputstvo za korištenje korisničkog web portala AC-U UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 1

Uputstvo za korištenje korisničkog web portala AC-U UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 1 UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 18 SADRŽAJ 1. PREDMET... Error! Bookmark not defined. 2. PODRUČJE PRIMJENE... 4 3. DEFINICIJE I REFERENTNI DOKUMENTI...

Више

Informisanje korisnika u pregovaračkoj fazi Standardni informacioni list u primjeni od godine Podaci o davaocu usluge Vrsta usluge Bosna B

Informisanje korisnika u pregovaračkoj fazi Standardni informacioni list u primjeni od godine Podaci o davaocu usluge Vrsta usluge Bosna B Informisanje korisnika u pregovaračkoj fazi Standardni informacioni list u primjeni od 11.03.2019. godine Podaci o davaocu usluge Vrsta usluge Bosna Bank International dd Sarajevo Trg djece Sarajeva bb

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

Microsoft Word - Prilog 2 Obrazac PUN - preduzetnik i pravno lice verzija 5 - devizni platni račun za pravna lica i preduzetnike -NeRezidenti

Microsoft Word - Prilog 2 Obrazac PUN - preduzetnik i pravno lice verzija 5  - devizni platni račun za pravna lica i preduzetnike  -NeRezidenti ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника и правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Credit Agricole banka Srbija a.d. Novi Sad Назив платног рачуна: Динарски и девизни

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

T A R I F A NAKNADA BANKE ZA USLUGE PLATNOG PROMETA Pravna lica sa godišnjim prihodom do EUR I OPŠTE USLUGE POVEZANE S PLATNIM R

T A R I F A NAKNADA BANKE ZA USLUGE PLATNOG PROMETA Pravna lica sa godišnjim prihodom do EUR I OPŠTE USLUGE POVEZANE S PLATNIM R T A R I F A NAKNADA BANKE ZA USLUGE PLATNOG PROMETA Pravna lica sa godišnjim prihodom do 3.000.000 EUR 09.05.2019. I OPŠTE USLUGE POVEZANE S PLATNIM RAČUNOM 1. Vođenje platnog računa U okviru ovog platnog

Више

Microsoft Word - Uputa_WEB_pristup_predmetima_ ver1.doc

Microsoft Word - Uputa_WEB_pristup_predmetima_ ver1.doc Sadržaj Pristup sudskim predmetima u 2 koraka... 2 Detaljno uputstvo za korištenje servisa Pristup sudskim predmetima... 3 Zašto koristiti servis za pristup predmetima putem Interneta?... 3 Ostvarivanje

Више

Microsoft Word - Izvod iz Kataloga proizvoda mart 2019

Microsoft Word - Izvod iz Kataloga proizvoda mart 2019 Izvod iz Kataloga proizvoda za SME segment U primjeni od 03.04.2019. godine 1 1 RAČUNI I PLAĆANJA 1.1 OTVARANJE I SERVISIRANJE RAČUNA 1.1.1 OTVARANJE I VOĐENJE RAČUNA 1.1.1.1 Otvaranje transakcionih i

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagreb, 10. travnja 2017. Sadržaj 1 UVOD... 3 2 PRIJAVA U SUSTAV E-GRAĐANI...

Више

Naknade poslovnim subjektima u platnom prometu za poslovne subjekte s godišnjim prihodom od 40 milijuna kuna Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje ra

Naknade poslovnim subjektima u platnom prometu za poslovne subjekte s godišnjim prihodom od 40 milijuna kuna Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje ra Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje računa 50,00 kn jednokratno Vođenje računa 20,00 kn godišnje Promjena podataka o potpisniku 10,00 kn po obrascu Promjena podataka u registru računa 40,00 kn po računu

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) платн

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) платн Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив : Пакет Супер рачун Корисник платних услуга: Физичко лице Датум:

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

PREGLED USLUGA I NAKNADA za korisnika platnih usluga nerezident pravno lice Naziv pružaoca platnih usluga: Komercijalna banka a.d. Beograd Naziv (pake

PREGLED USLUGA I NAKNADA za korisnika platnih usluga nerezident pravno lice Naziv pružaoca platnih usluga: Komercijalna banka a.d. Beograd Naziv (pake PREGLED USLUGA I NAKNADA za korisnika platnih usluga nerezident pravno lice Naziv pružaoca platnih usluga: Komercijalna banka a.d. Beograd Naziv (paketa) platnog računa: Dinarski i devizni platni račun-nerezident

Више

TB_Katalog_Proizvoda_Mart

TB_Katalog_Proizvoda_Mart KATALOG PROIZVODA I TARIFNIK NAKNADA I USLUGA TELENOR BANKE ZA FIZIČKA LICA TEKUĆI RAČUNI I KARTICE STARTER PLUS KORISNIK* Viševalutni račun Mesečno održavanje tekućeg računa Valute 300 RSD 300 RSD RSD,

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2012 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Предговор... 1 2. Приступ апликацији и пријава на систем... 2 3. Корисник... 6 3.1.

Више

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx Addiko Chat Banking Uputa za korištenje Addiko Chat Bankinga na Viberu rujan 2017. Sadržaj: Tehnički preduvjeti... 3 Funkcionalnosti Addiko Chat Bankinga... 3 Izbornik... 4 Aktivacija usluge... 9 Deaktivacija

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) платн

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) платн Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив : Пакет Једноставно Корисник платних услуга: Физичко лице Датум:

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А.Д. Београд Назив (пакета) платног рачуна: Девизни

Више

Funkcionalna specifikacija za provođenje elektroničkog glasovanja

Funkcionalna specifikacija za provođenje elektroničkog glasovanja 1/19 Stranica 1 2/19 Sadržaj 1. Lista skraćenica... 3 2.... 4 2.1 Pristup glasačkoj aplikaciji... 4 2.1.1 Prava pristupa... 4 2.1.2 Pristup uvodnom ekranu sustava evote... 5 2.1.3 Informacije o sustavu

Више

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza UPUTA ZA UVOĐENJE OBRASCA JOPPD PRVA FAZA Prva faza uvođenja obrasca JOPPD uključuje slijedeće aktivnosti: 1. Instalacija nove verzije 2. Punjenje šifarnika potrebnih za JOPPD obrazac a. Oznake stjecatelja

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А.Д. Београд Назив (пакета) платног рачуна: Платни рачун

Више

Microsoft Word - ПУН - Пакет рачун Standard.docx

Microsoft Word - ПУН - Пакет рачун Standard.docx Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Експобанк а.д. Београд Назив (пакета) платног рачуна: Пакет рачун Standard Корисник платних услуга:

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

Microsoft Word - ПУН - Платни девизни рачун потрошача.docx

Microsoft Word - ПУН - Платни девизни рачун потрошача.docx ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Експобанк а.д. Београд Назив (пакета) платног рачуна: Платни девизни рачун Корисник платних услуга: Датум:

Више

T A R I F A NAKNADA BANKE ZA USLUGE PLATNOG PROMETA Pravna lica sa godišnjim prihodom do eur I OPŠTE USLUGE POVEZANE S PLATNIM R

T A R I F A NAKNADA BANKE ZA USLUGE PLATNOG PROMETA Pravna lica sa godišnjim prihodom do eur I OPŠTE USLUGE POVEZANE S PLATNIM R T A R I F A NAKNADA BANKE ZA USLUGE PLATNOG PROMETA Pravna lica sa godišnjim prihodom do 3.000.000 eur 09.05.2019. I OPŠTE USLUGE POVEZANE S PLATNIM RAČUNOM 1. GOLD PAKET U okviru ovog platnog računa,

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка А.Д. Београд Назив (пакета) платног рачуна: Платни рачун

Више

Fina pain001 konverter - Korisnička uputa eksterno_ožujak 2016

Fina pain001 konverter - Korisnička uputa eksterno_ožujak 2016 KORISNIČKA UPUTA Aplikacija za konvertiranje zbrojnog naloga u pain.001 Primjena: 1.6.2019. ažurirano popunjavanje za polje Oznaka hitnosti Sadrţaj: 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene...

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) пла

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) пла ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив : Девизни рачун за мала предузећа Корисник платних услуга: Правна

Више

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019.

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. Sadržaj 1. UVOD... 1 2. POSTUPAK REGISTRACIJE... 2 2.1 POPUNJAVANJE

Више

eППК

eППК eппк Како до еппк? Корак 1 Корак 2 Корак 3 Креирајте налог Да бисте креирали налог потребно је да: На Порталу кликнете на линк Креирај налог Отвориће Вам се форма за Регистрацију корисника Попуните сва

Више

PREGLED USLUGA I NAKNADA za korisnika platnih usluga potrošača Naziv pružaoca platnih usluga: Halkbank a.d. Beograd Naziv (paketa) platnog računa: Osn

PREGLED USLUGA I NAKNADA za korisnika platnih usluga potrošača Naziv pružaoca platnih usluga: Halkbank a.d. Beograd Naziv (paketa) platnog računa: Osn PREGLED USLUGA I NAKNADA za korisnika platnih usluga potrošača Naziv pružaoca platnih usluga: Halkbank a.d. Beograd Naziv platnog računa: Osnovni tekući račun Korisnik platnih usluga: Ime i prezime Datum:

Више

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe)

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe) Korisničke upute Verzija 2.0 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb / OIB: 87950783661 / Tel: (01) 7007 007, Fax: (01) 7007 070 / www.hakom.hr Sadržaj

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen banka ad Beograd Назив (пакета) плат

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen banka ad Beograd Назив (пакета) плат Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen banka ad Beograd Назив (пакета) платног рачуна: Девизни текући рачун Корисник платних услуга:

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: ЈУБМЕС банка а.д. Београд Назив (пакета) платно

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: ЈУБМЕС банка а.д. Београд Назив (пакета) платно Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: ЈУБМЕС банка а.д. Београд Назив (пакета) платног рачуна: девизни текући рачун Корисник платних услуга:

Више

ČAČANSKA BANKA A

ČAČANSKA BANKA A PREGLED USLUGA I NAKNADA za korisnika platnih usluga potrošača Naziv pružaoca platnih usluga: Halkbank a.d. Beograd Naziv (paketa) platnog računa: Kvartet tekući račun Korisnik platnih usluga: Ime i prezime

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen banka ad Beograd Назив (пакета) плат

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen banka ad Beograd Назив (пакета) плат Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen banka ad Beograd Назив (пакета) платног рачуна: Пакет производа Корисник платних услуга:

Више

FAQ mCard

FAQ mCard mcard Sve što je potrebno da znate na jednom mestu Preduslovi za korišćenje mcard usluge 1. Šta je mcard usluga Societe Generale Banke? mcard usluga predstavlja digitalnu platnu karticu koja je namenjena

Више

1. Platni A-vista racuni dinarski-devizni

1. Platni A-vista racuni  dinarski-devizni Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив : А виста рачун у РСД/ЕУР Корисник платних услуга: Физичко лице Датум:

Више

PREGLED TARIFA NAKNADA

PREGLED TARIFA NAKNADA Datum objavljivanja: 14.02.2019. 1. Opšte usluge povezane sa platnim računom 1.1. Vođenje platnog računa PREGLED TARIFA NAKNADA KOJE SE PRIMENJUJU U POSLOVIMA PLATNOG PROMETA SA PRAVNIM LICIMA I PREDUZETNICIMA

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

Naknade poslovnim subjektima u platnom prometu za poslovne subjekte s godišnjim prihodom do 40 milijuna kuna Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje ra

Naknade poslovnim subjektima u platnom prometu za poslovne subjekte s godišnjim prihodom do 40 milijuna kuna Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje ra Vrsta proizvoda/usluge Račun Otvaranje računa 50,00 kn jednokratno Za vlasnike Paket računa - svi modeli Vođenje računa 20,00 kn mjesečno Za korisnike Paket računa za male poduzetnike - svi modeli Ugovaranje

Више

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Erste Bank akcionarsko društvo, Novi Sad Наз

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Erste Bank akcionarsko društvo, Novi Sad Наз ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Erste Bank akcionarsko društvo, Novi Sad Назив платног рачуна: Девизни рачун Корисник платних услуга:

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 4 4. Kombinirane grupe učenika... 6 5. Odabir razredne knjige... 6 6. Elementi ocjenjivanja... 7 7. Ocjenjivanje učenika... 8 7.1

Више

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Sadržaj Često postavljena pitanja (ČPP)... 3 1. Pregled i unos AV djela... 4 2. Pravila za unos AV djela... 6 Produkcijska kuća (Glavni producent)...

Више

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетник Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen банка а.д.београд Назив (пакета) п

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетник Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen банка а.д.београд Назив (пакета) п ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетник Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Raiffeisen банка а.д.београд Назив (пакета) платног рачуна: Динарски платни рачун и девизни текући

Више

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) платн

Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив (пакета) платн Прилог 1 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга потрошача Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив : Елит пакет Корисник платних услуга: Физичко лице Датум: 01. 07.

Више

Naknade OTP banke za platni promet u zemlji za mala poduzeća i obrtnike (važeće od 18. travnja 2016.) Izvadak iz Odluke o naknadama u kunskom platnom

Naknade OTP banke za platni promet u zemlji za mala poduzeća i obrtnike (važeće od 18. travnja 2016.) Izvadak iz Odluke o naknadama u kunskom platnom Naknade OTP banke za platni promet u zemlji za mala poduzeća i obrtnike (važeće od 18. travnja 2016.) Izvadak iz Odluke o naknadama u kunskom platnom prometu 1. Poslovi registra računa 1.1. Otvaranje računa

Више

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника и правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Credit Agricole banka Srbija a

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника и правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Credit Agricole banka Srbija a ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника и правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Credit Agricole banka Srbija a.d. Novi Sad Назив платног рачуна: Динарски текући

Више

Прилог 2 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга правнo лице Назив пружаоца платних услуга: Jубмес банка ад Београд Назив (пакета) платно

Прилог 2 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга правнo лице Назив пружаоца платних услуга: Jубмес банка ад Београд Назив (пакета) платно Прилог 2 ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга правнo лице Назив пружаоца платних услуга: Jубмес банка ад Београд Назив (пакета) платног рачуна: Динарски и девизни текући рачун за правна

Више

Platni racun za pravna lica sa prihodom do 1 milion eura dinarski

Platni racun za pravna lica sa prihodom do 1 milion eura dinarski ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Сбербанк Србија ад Београд Назив : Платни рачун за мала предузећа Корисник платних услуга: Правна

Више

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника и правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Банка Поштанска штедионица, а.

ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника и правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Банка Поштанска штедионица, а. ПРЕГЛЕД УСЛУГА И НАКНАДА за корисника платних услуга предузетника и правно лице Прилог 2 Назив пружаоца платних услуга: Банка Поштанска штедионица, а.д., Београд Назив (пакета) платног рачуна: Текући динарски

Више