Са орнос 10 (2016) Α Ω УДК :271.2"2016"(06) : "2016"(06) DOI: /sabornost Прегледни чланак Златко Матић *

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Са орнос 10 (2016) Α Ω УДК :271.2"2016"(06) : "2016"(06) DOI: /sabornost Прегледни чланак Златко Матић *"

Транскрипт

1 Са орнос 10 (2016) Α Ω УДК :271.2"2016"(06) : "2016"(06) DOI: /sabornost Прегледни чланак Златко Матић * Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд Документ из Кјетија (2016): Саборност и примат током првог миленијума Abstract: Тема рада је представљање шестог заједничког темељног документа који је усвојила Мешовита међународна комисија за богословски дијалог Римске Католичке и Православне Цркве у Кјетију (Италија), 21. септембра године. Документ говори о односу саборности и примата у Цркви, на основу заједничких предањских сведочанстава из првог миленијума. Документ из Кјетија упућује обе стране на процењивање могућности како да међусобни однос поменутих еклисиолошких реалности могу бити вршени сада али и убудуће. У прилогу аутор доноси превод новоусвојеног документа на српски језик. Key words: саборност, примат у Цркви, јединство Цркве, упоредно богословље, еклисиологија. малом месту Франкавила на Мору (Francavilla al Mare), у близини У италијанског града Кјетија (Chieti), чланови Мешовите међународне комисије за богословски дијалог Католичке и Православне Цркве одржали су, од септембра, своје 14. пленарно заседање. Гостопримство им је пружио архиепископ дијецезе Кјети Васто, г. Бруно Форте (Bruno Forte), који је и сам члан поменуте Комисије из редова римокатоличких представника. Од свих 14 Православних Цркава, једино Бугарска није имала представнике на овом сабрању, тако да је укупно било 26 православних чланова 1 и толико римокатоличких делегата. На овом састанку изабран је нови копредседавајући из редова православних чланова Комисије, архиепископ телмесоски (Цариградска патријаршија), Јов (Геча). Митрополит пергамски Јован (Зизијулас), члан Комисије од њеног оснивања и копредседавајући од састанка у Београду (2006. године), повукао се из рада Комисије из здравствених разлога. Сви чланови Комисије изразили су дубоку захвалност пергамском митрополиту на пожртвованости и * zmatic@bfspc.bg.ac.rs, zlatkomatic@yahoo.com 1 Представници СПЦ су епископи Иринеј бачки и Игнатије браничевски.

2 90 Матић, З., Документ из Кјетија (2016) ревности у вођењу православно католичког дијалога. Радом 14. пленарне седнице су, тако, руководили кардинал Курт Кох и митрополит Јов. Као резултат рада овог пленарног заседања донет је, након девет година, нови, шести документ ове Комисије 2, под називом Саборност и примат током првог миленијума: према заједничком разумевању у служби јединства Цркве 3. Усвојени документ је настао на основу богословских активности, које су се водиле након састанка у Аману ( септембар 2014). У том јорданском граду, наиме, одлучено је да се напусти дотадашња скица документа Саборност и примат и да се састави нови предлог, али на исту тему. Чланови редакционог комитета (Рим, 25. јуни 2015), а затим и координационог комитета (Рим, септембар 2015), припремили су драфт документ, који је и представљао основу рада последњег пленарног заседања, базу документа из Кјетија. Прва врло позитивна ствар, која се тиче усвојеног текста, и која треба да буде наглашена, састоји се у самом факту да је одобрен и пуноћама Цркве упућен на рецепцију још један заједнички 4 православно католички документ богословске природе. На састанцима у Пафосу (Кипар, 2009), у Бечу (Аустрија, 2010) и у Аману (Јордан, 2014), то није било могуће урадити. Ова чињеница добија посебно на тежини, ако се узме у обзир да се ради о материји из области упоредне еклисиологије, особито, упоредне примацијалне теологије, јер су ти теолошки сектори кључни у разумевању узрока раскола и најтежа питања дијалога са Католичком Црквом. Документи дијалога немају (правно) обавезујући карактер, њих чека тежак и неизвестан процес рецепције, који се очекује од читавог црквеног тела. Ипак, постојање једног оваквог текста, који изражава сагласност више од 50 реномираних хришћанских теолога, по питању односа првог епископа васељене и сабора, особито током првог миленијума црквене историје (који је одлучујући, Кјети документ, 7), буди наду у постојање реалне могућности да се прво хиљадугодиште узме у разматрање као парадигматично управо у богословском смислу. Сам текст нас упућује на даље истраживање, јер знамо да је у црквеној прошлости постојао начин симфонијске и комплементарне коегзистенције примата и синодалности (саборности). Пут је отворен, а ситни кораци које Комисија прави радије тумачимо као знаке одговорности и озбиљности, него успорености или 2 Раније су донета документа у: Минхену (1982), Барију (1987), Новом Валаму (1988), Баламану (1993) и Равени (2007). О тим документима уп. Матић, 2013, стр Посебно о Минхенском документу, у Матић, О реакцијама на Равенски документ, писали смо у Матић, Оригинални потписани документ на енглеском језику (Synodality and Primacy during the first millennium: towards a common understanding in service to the unity of the Church), објављен је на званичном ватиканском сајту. 4 Представници Грузијске Цркве су изразили одређене резерве, које нису утицале на заједнички став да текст ипак треба да буде објављен.

3 Саборност 10 (2016) [89 100] 91 несигурности. Улог је највећи могућ, постављен на самом почетку дијалога (1979. године): пуно евхаристијско општење православних и римокатолика, видљиво јединство Цркве. Од свих богословских момената који задобијају особиту важност у овом тренутку и на овом нивоу дијалога, посебно подвлачимо упоредну анализу односа примата и саборности на сва три нивоа црквеног уређења: локалном, регионалном и васељенском. Чини нам се да овиме сама Комисија продубљује примену начела Равенског документа. Признајући онтолошку еклисијалну пуноћу локалном евхаристијском сабрању свих служби под епископом (Кјети документ, 8), чланови Комисије саборност на епархијском нивоу утврђују као епископоцентричну, али и релациону. Сматрамо да се овим ставом подупире православна визија, према којој унутрашњи квалитет католичности евхаристијског синаксиса има своју структуру: саборност локалне Цркве изражава њен предстојатељ (епископ), јер се локална Црква кроз њега изражава једним срцем и једним устима. Он, наиме, једини раздељује дарове, али то може да чини само на литургијском сабору. Његова власт је, дакле, парадоксално и искључива и условљена. Мерило његове власти је саборност. Он изражава саборност многих, многи се сабирају у њему. Тај принцип чланови Комисије ишчитавају и на регионалном и на универзалном плану и тако успевају да очувају врло суптилан однос личносног и кинонијског момента у еклисиологији 5. Другим речима, овако опстаје став о првоме који је увек епископ, било на локалном (епархијски архијереј), регионалном (митрополит, архиепископ) или васељенском (папа, цариградски патријарх) нивоу, али и о томе да сваки од њих јесте primus једино у контексту киноније или саборности, које су релационе категорије. Истоветан закључак се изводи и из анализе односа сабора, посебно васељенских, и епископа, али и сабора и Цркве као целине (Church as a whole), јединства служби. с ужби. Саборност Цркве припада сфери одговорности читавог еклисијалног Тела, а не само епископа. Како нема основног и кључног сабора (евхаристијског сабрања) без свих чланова Цркве, тако нема ни сабора (синода, васељенских сабора) без коначне потврде народа Божјег, без амин локалних црквених заједница. Документ који анализирамо изражава се мало другачије, али са истом поруком: Рецепција Цркве као целине је увек био коначни критеријум васељенскости једног сабора (Кјети документ, 18). Сматрамо да ће позивање документа на праксу апелације (уп. Кјети документ, 19), отворити питање важности и поруке Сардичког сабора (343), чији су канони прихваћени у Православној Цркви на Трулском сабору (692), као и проблематику богословске анализе саме институције 5 Комисија истрајава на еклисиологији киноније, која се, сматрамо са правом, схвата као наслеђе новопатристичке синтезе 20. века. Уп. Васиљевић 2016, стр. 115.

4 92 Матић, З., Документ из Кјетија (2016) апелације. Може ли се таква пракса примењивати данас ван канонских граница тзв. аутокефалних Цркава? Може ли свргнути клирик или одлучени лаик потражити последње прибежиште, обраћајући се цариградском архиепископу, васељенском патријарху? Да ли, с тим у вези, саборност пројављује такву онтолошку категорију, која једина може да спасе Цркву од нове јереси аутокефализма (модификацији осуђеног етнофилетизма), коју морамо осудити у 21. веку? Ова и многа друга питања, која (ин)директно отвара Кјети документ још једном потврђује став да је дијалог истинит само ако смо спремни да се кроз њега мењамо и верније иконизујемо истину да је наша Црква икона Свете Тројице, постојање у односу.

5 Саборност 10 (2016) [89 100] 93 Прилог Мешовита међународна комисија за богословски дијалог Римске Католичке Цркве и Православне Цркве XIV пленарна седница Саборност и примат током првог миленијума: према заједничком разумевању у служби јединства Цркве Кјети, Италија, септембар Што смо видели и чули објављујемо вама да и ви са нама имате заједницу, а наша заједница је са Оцем и са Сином Његовим Исусом Христом. И ово вам пишемо да радост наша буде потпуна. (1Јн 1, 3 4) 1. Црквена заједница директно настаје Оваплоћењем вечног Логоса Божијег, по благовољењу Оца, Духом Светим. Дошавши на земљу, Христос је основао Цркву као своје Тело (уп. 1Кор 12, 12 27). Јединство које постоји међу Личностима Свете Тројице одражава се у међусобној заједници (koinonia) чланова Цркве. На тај начин, као што је говорио Свети Максим Исповедник, Црква је икона (eikon) Пресвете Тројице 6. Током Тајне Вечере Исус Христос је молио Оца: Сачувај их у име Твоје, оне које си ми дао, да буду једно као ми (Јн 17, 11). То тројично јединство пројављује се у Светој Евхаристији, где се Црква моли Богу Оцу кроз Исуса Христа у Светоме Духу. 2. Од најранијих времена, једна Црква је постојала као многе локалне Цркве. Заједница (koinonia) Духа Светога (уп. 2Кор 13, 13) доживљавана је како унутар сваке локалне Цркве тако и у њиховим односима, као јединство у различитости. Руковођена Духом (уп. Јн 16, 13), Црква је развила моделе поретка и различите праксе, сагласно својој природи народа који је уведен у јединство према јединству Оца и Сина и Светога Духа Саборност је темељни квалитет Цркве као такве [као целине]. Као што је говорио Свети Јован Златоусти: Црква значи и састанак и сабор 8. Сам термин долази од речи сабор (synodos на латинском concilium), чиме се првенствено означава окупљање [сабирање] епископа, под руководством Светога Духа, ради заједничког разматрања и деловања у старању (у бризи) за Цркву. У ширем смислу, тиче се активног учествовања пуноће верног народа у животу и у мисији Цркве. 6 Уп. Свети Максим Исповедник, Mystagogia, PG 91, 663D. 7 Св. Кипријан, De Orat. Dom., 23, PL 4, Уп. Свети Јован Златоусти, Explicatio in Ps 149, PG 55, 493.

6 94 Матић, З., Документ из Кјетија (2016) 4. Термин примат односи се на првог [бити први] (primus, protos). Примат у Цркви припада њеној Глави, Исусу Христу, који је почетак, прворођени из мртвих, да у свему Он буде први (Кол 1, 18). Хришћанско предање јасно показује да је у саборном животу Цркве на различитим нивоима један епископ увек признаван као први. Исус Христос повезује то бити први са службом (diakonia): који хоће да буде први, нека буде последњи од свих и свима служитељ (Мк 9, 35). 5. У другом миленијуму разорена је заједница Истока и Запада. Учињени су многи напори да се васпостави кинонија католика и православних, али безуспешно. Мешовита међународна комисија за богословски дијалог Католичке Цркве и Православне Цркве, у свом текућем раду на превазилажењу богословских разлика, разматрала је однос саборности и примата у животу Цркве. Различита разумевања ових реалности одиграла су значајну улогу у подели православних и католика. Стога је суштински важно покушати да се достигне заједничко поимање тих међуодносних, комплементарних и нераздвојивих реалности. 6. Да би се постигло поменуто заједничко разумевање примата и саборности, неопходно је проучити историју. Бог се открива у историји. Изузетно је важно да заједно богословски ишчитамо историју Литургије Цркве, духовности, институција и канона, који су увек имали теолошку димензију. 7. Историја Цркве првог миленијума је одлучујућа. Упркос неким привременим раскидима, током тог периода хришћани Истока и Запада живели су у заједници и, у том контексту, конституисане су неопходне црквене структуре. Однос саборности и примата попримао је различите облике, који би могли послужити православнима и католицима као темељни водич у њиховим напорима да васпоставе сада пуно општење. Локална Црква 8. Једна света саборна и апостолска Црква чија је Глава Христос присутна је на евхаристијском синаксису локалне Цркве под њеним епископом. Он је председавајући (proestos). На литургијском синаксису епископ чини видљивим присуство Исуса Христа. У локалној Цркви (тј. у епархији, дијецези), мноштво верних и клир под једним епископом сједињени су међусобно у Христу и налазе се у заједници са Њим у сваком сегменту црквеног живота, а посебно у служењу Евхаристије. Као што поучава Свети Игњатије Антиохијски, тамо где се појави епископ, тамо нека буде и мноштво народа (сви верни), као што тамо где је Исус Христос, тамо је и католичанска Црква 9. Свака локална Црква богослужи у заједници са свим другим локалним Црквама које исповедају истиниту веру и служе исту Евхаристију. Када презвитер председава на Евхаристији, локални епископ се 9 Св. Игњатије, Smyrn, 8.

7 Саборност 10 (2016) [89 100] 95 увек помиње као знамење јединства локалне Цркве. На Евхаристији, proes- tos и заједница су међузависни: заједница не може да служи Евхаристију без proestos a, али и он, са своје стране, мора служити са заједницом. 9. Овај однос зависности proestos-a a и и или епископа и заједнице јесте конститутивни елемент живота локалне Цркве. Заједно са клиром, који је повезан са његовом службом, локални епископ дејствује као центар сабрања верних, Христовог стада, као гарант и служитељ јединства. Као сукцесор апостола, он врши своју мисију као службу љубави, пастирствујући своју заједницу и водећи је, као њена глава, у све дубље јединство са Христом у истини, одржавајући апостолску веру кроз проповед Јеванђеља и служење светих тајни. Пошто је епископ глава своје локалне Цркве, он представља своју Цркву пред другим локалним Црквама и у заједници свих Цркава. На исти начин он ту кинонију оприсутњује у својој Цркви. У овоме се састоји темељни принцип саборности. Регионална заједница Цркава 11. Постоји довољно доказа да су епископи у раној Цркви били свесни тога да имају заједничку одговорност за читаву Цркву. Као што је рекао Свети Кипријан, постоји само један епископат, проширен у хармонично мноштво великог броја епископа 10. Ова свеза јединства изражена је у потреби да најмање тројица епископа учествују у рукоположењу (cheirotonia) новог епископа 11 ; такође је била евидентна у многобројним сусретима епископа на саборима или синодима да би разматрали заједничка питања доктрине (dogma, didaskalia) или и и практична питања, као и у њиховим честим разменама посланица и у међусобним посетама. 12. Већ током прва четири века формирала су се различита груписања епархија у одређеним регионима. Protos, први међу епископима једног региона, био је епископ првог трона, митрополије, и његова служба митрополита увек је била повезана са његовом катедром. Васељенски сабори су додељивали поједина права [прерогативе] (presbeia, pronomia, dikaia) митрополиту, увек у оквиру саборности. Тако Први васељенски сабор (Никеја, 325. године), иако је тражио од свих епископа једне провинције да лично учествују или се написмено сагласе са епископским избором и хиротонијом што је саборски акт par excellance приписује митрополиту право 10 Св. Кипријан, Ep. 55, 24, 2; уп. такође episcopatus unus est cuius a singulis in solidum pars tenetur (De unitate, 5) канон Првог васељенског сабора (Никеја, 325): Епископ свакако треба да се поставља од свих епископа провинције. Ако, пак, то буде тешко, или због хитне потребе, или због даљине пута, нека се на сваки начин тројица /епископа/ саберу на једном месту, а одсутни нека дају писмени пристанак. Тада нека се приступи рукоположењу. Потврда (kyros) тог догађаја припада митрополиту у свакој провинцији. Уп. такође 1. апостолски канон: Епископа нека хиротонишу двојица или тројица епископа.

8 96 Матић, З., Документ из Кјетија (2016) потврђивања (kyros) избора новог епископа 12. Четврти васељенски сабор (Халкидон, 451. године) поново подсећа на права (dikaia) митрополита инсистирајући на чињеници да та служба буде црквена, а не политичка 13 баш као и Седми васељенски сабор (2. никејски, 787. године) Тридесет четврти апостолски канон даје канонски опис односа protosa a и других епископа једног региона: Епископи свакога региона (ethnos) треба да знају првога (protos) између њих и да га сматрају главом (kephale), и ништа више од припадајућег да не предузимају без његовог знања (gnome), него сваки нека чини само оно што се тиче његове епархије (paroikia) и њој подручних места. Али ни он (protos) нека не чини ништа без знања свих. Јер тако ће бити једнодушност (homonoia) и прославиће се Бог, кроз Господа, у Светоме Духу, Отац и Син и Свети Дух Митрополитанска институција је једна форма регионалне кинониjе локалних Цркава. Касније су развијене и друге форме, тј. патријаршије које су обухватале различите митрополије. И митрополит и патријарх били су дијацезални епископи са пуном епископском влашћу у својим епархијама. О питањима која су се тицала њихових митрополија или патријаршија, ипак, морали су да делују у сагласности са својом браћом епископима. Овај начин деловања је у самом корену синодалне институције, у строгом смислу речи, као регионални сабор епископа. Те синоде сазивао је и њима је председавао митрополит или патријарх. Он и остали епископи деловали су у међусобној комплементарности и били су одговорни сабору. Црква на универзалном (васељенском) нивоу 15. Између четвртог и седмог века почиње да се признаје поредак (taxis) пет патријаршијских столица, утемељен и санкционисан на васељенским саборима, са римском столицом која је заузимала прво место и имала примат части (presbeia tes times), за којом су следиле катедре Цариграда, Александрије, Антиохије и Јерусалима, у овом прецизном реду, сагласно канонском предању Први васељенски сабор (Никеја, 325), канон 4. и канон 6: Ако неко постане епископ без сагласности митрополита, Велики Сабор одлучује да такав не буде епископ. 13 Четврти васељенски сабор (Халкидон, 451), канон 12: Градови који су царским граматама одликовани именом метрополе, нека, заједно са епископима, који управљају Црквама тих градова, уживају само част, да би се сачувала права правим (kata aletheian) митрополијама. 14 Седми васељенски сабор (Никеја, 787), 11. канон додељује митрополитима право да номинују економе у њима потчињеним епархијама, уколико локални епископи то не чине. 15 Уп. Антиохијски сабор (327. године), 9. канон: Епископи сваке епархије треба да признају првопрестолног епископа метрополе. 16 Уп. Први васељенски сабор (Никеја, 325), 6. канон: Нека се чувају стари обичаји Египта, Либије и Пентапоља, према којима епископ Александрије има власт над свим тим областима, пошто сличан обичај постоји и у односу на епископа Рима. Слично томе, и у

9 Саборност 10 (2016) [89 100] На Западу је примат римске столице, особито почев од четвртог века, разумеван у односу на улогу Петра међу апостолима. Примат римског епископа међу епископима постепено је тумачен као посебно право које му припада као наследнику Петра, првог међу апостолима 17. Такво схватање није усвојено на Истоку, који је по том питању имао другачије тумачење Писама и Отаца. Наш дијалог се може вратити овој теми касније. 17. Када би нови патријарх био изабран на једну од пет катедри у taxis у, постојала је уобичајна пракса да овај пошаље писмо свим осталим патријарсима, објављујући свој избор и додајући једно исповедање вере. Та писма киноније дубоко су изражавала канонску везу киноније међу патријарсима. Уносећи име новог патријарха, према правилном поретку, у диптихе својих Цркава, који се читају током Литургије, остали патријарси су признавали његов избор. Taxis патријаршијских катедри налазио је свој највиши израз у служењу Евхаристије. Сваки пут када се двојица или више патријараха саберу да служе Евхаристију, они заузимају места према taxis у. Та пракса је пројављива евхаристијску природу њихове киноније. 18. Од Првог васељенског сабора (Никеја, 325. године) па надаље, највећа питања која су се тицала вере и канонског поретка Цркве разматрана су и решавана на васељенским саборима. Иако римски епископ није учествовао лично ни на једном од тих сабора, сваки пут су га представљали његови легати или би се он саглашавао са саборским закључцима post factum. Црквено разумевање критеријума за рецепцију једног сабора као васељенског, развијало се током првог миленијума. Подстакнут историјским околностима, Седми васељенски сабор (Други никејски, 787. године), на пример, дао је детаљан опис критеријума [рецепције], онако како су се некада разумевали: сагласност (symphonia) поглавара Цркава, сарадња (synergeia) римског епископа, и пристанак (symphronountes) осталих патријараха. Сваки васељенски сабор мора имати свој адекватан број, следујући претходним васељенским саборима, а његово учење мора бити у сагласности Антиохији, и у другим провинцијама, прерогативи /права првенства/ (presbeia) Цркава нека буду очувани. Други васељенски сабор (Цариград, 381), 3. канон: Нека епископ Цариграда има примат части (presbeia tes times) после епископа Рима, јер је овај нови Рим. Четврти васељенски сабор (Халкидон, 451), 28. канон: Престолу старога Рима, који је био царствујући град, Оци су с правом доделили првенство (presbeia). Потакнути истим циљем, 150 најбогољубљенијих епископа доделили су једнако првенство најсветијем престолу Новога Рима, просудивши да град, који је почаствован царем и сенатом и који ужива првенство једнако старом царском Риму, треба да се и у црквеним стварима узвеличи као и онај, заузимајући друго место, после њега. Овај канон никада није прихваћен на Западу. Трулски сабор (692), 36. канон: Обнављајући оно што су озаконили 150 Светих Отаца, сабраних у овом богочуваном и царском граду, и 630 сабраних у Халкидону, одређујемо да цариградски престо треба да ужива првенство једнако старом царском Риму, треба да се и у црквеним стварима узвеличи као и онај, заузимајући друго место, после њега. За њим нека буде престо Александрије, а иза њега јерусалимски престо. 17 Уп. Јероним, In Isaiam 14, 53; Лав, Sermo 96, 2 3.

10 98 Матић, З., Документ из Кјетија (2016) са доктрином претходних сабора 18. Рецепција Цркве као целине је увек био коначни критеријум васељенскости једног сабора. 19. Током векова подношене су бројне апелације епископу Рима, такође и са Истока, по дисциплинским питањима, као што је свргавање епископа. На сабору у Сардици (343. године) учињен је покушај да се утврде правила за ову процедуру 19. Сардика је прихваћена на Трулском сабору (692. године) 20. Сардички канони су одредили да се осуђени епископ може жалити [извршити апелацију] римском епископу, а да овај, ако то процени потребним, може наредити обнову процеса [might order a retrial], кога морају водити епископи из суседних провинција поменутог епископа. Апелација дисциплинског карактера упућиване су и цариградском трону 21 и другим катедрама. Све апелације главним катедрама третиране су увек на саборски начин. Апелације римском епископу које су долазиле са Истока изражавале су кинонију Цркве, али епископ Рима није имао канонску власт над источним Црквама. Закључак 20. Током читавог првог миленијума Црква је и на Истоку и на Западу била јединствена у очувању апостолске вере, одржавању апостолске сукцесије епископâ, у развијању синодалних структура нераскидиво повезаних са приматом, и у разумевању власти као службе (diakonia) љубави. Иако је јединство Истока и Запада повремено бивало нарушавано, епископи Истока и Запада били су свесни да припадају једној Цркви. 21. Ово заједничко наслеђе теолошких начела, канонских мера и литургијских пракси првог миленијума представља неопходну референтну тачку и моћан извор надахнућа како за католике тако и за православне, док улажу напор да исцеле рану њихове поделе на почетку трећег миленијума. На основу ове заједничке баштине, обе стране морају промислити како примат, сабор и њихов међусобни однос могу бити конципирани и вршени сада али и убудуће. 18 Уп. Седми васељенски сабор (Други никејски, 787): J. D. Mansi, Sacrorum conciliorum nova et amplissima colectio, XIII, 208D 209C. 19 Уп. Сардички сабор, канони 3 и Уп. Трулски сабор, 2. канон. Слично, Фотијев сабор из 861. године прихвата сардичке каноне, као оне који признају касационо право римском епископу у случајевима који су већ суђени у Цариграду. 21 Уп. Четврти васељенски сабор (Халкидон, 451), канони 9 и 17.

11 Саборност 10 (2016) [89 100] 99 Литература Васиљевић, М. (2016). Дневник са Сабора. Лос Анђелес. Joint International Commission for Theological Dialogue between the Roman Catholic Church and the Orthodox Church, Synodality and Primacy during the first millennium: towards a common understanding in service to the unity of the Church. Преузето са vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/ch_orthodox_docs/ rc_pc_chrstuni_doc_ _sinodality primacy_en.html Матић, З. (2009). Минхенски документ (1982) еклисиолошка начела дијалога Православне и Римокатоличке Цркве. Саборност, 3, Матић, З. (2013). Да истинујемо у љубави. Званични богословски дијалог Православне и Римске Католичке Цркве. Пожаревац: Одбор за просвету и културу Епархије браничевске. Матић, З. (2014). Примат у Цркви. Званични став Руске православне Цркве и наставак православно католичког дијалога. Саборност, 8,

12 100 Zlatko Matić University of Belgrade, Faculty of Orthodox Theology, Belgrade Chieti Document (2016) Synodality and Primacy During the First Millennium The author pays attention on the sixth document of the Joint Commission for theological dialogue between the Roman Catholic Church and the Orthodox Church. During the fourteenth plenary meeting (Chieti, Italia, September 16 to ), Commission published a document Synodality and Primacy during the first millennium: towards a common understanding in service to the unity of the Church, which contains some important practical and ecclesiological points of the present ecumenical search for full communion. The supplement brings the document translate in the Serbian language. Key words: Synodality, Primacy, unity of the Church, comparative theology, ecclesiology. Датум пријема чланка: Датум прихватања чланка за објављивање:

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-17 Образовни профил: мастер

Више

ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ

ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Силабуси основне студије богословља Предмет: Библијска ерминевтика Група: Библистика Фонд часова: 2+1 Испит: Назив курса: Библијска ерминевтика

Више

Саборност 3 (2009) Α Ω Златко Матић УДК "1982"(06) 272:271.2"1982"(06) Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Беог

Саборност 3 (2009) Α Ω Златко Матић УДК 1982(06) 272:271.21982(06) Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Беог Саборност 3 (2009) Α Ω 145 158 Златко Матић УДК 27-675-72"1982"(06) 272:271.2"1982"(06) Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд Минхенски документ (1982) еклисиолошка начела дијалога

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-19 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ВЕРСКА НАСТАВА (ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС) Разред: Шести Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - ????? ?????, ???????????, ??????? ???????

Microsoft Word - ????? ?????, ???????????, ??????? ??????? ШУМАДИЈСКА ЕПАРХИЈА СЕМИНАРСКИ РАД ТЕМА: ЦРКВА, ИКОНА, ЕВХАРИСТИЈА 21. март 2012. године јереј Драган Поповић ЦРКВА, ИКОНА, ЕВХАРИСТИЈА Православна Црква свој идентитет (биће, постојање) црпи из Свете

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-11 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-31 Образовни профил: мастер

Више

evharistija-u-istocnoj-crkvi.pages

evharistija-u-istocnoj-crkvi.pages Еп. Атанасије (Јефтић) EBХАРИСТИЈА У ИСТОЧНОЈ ЦРКВИ Још на самом почетку овог нашег излагања треба да истакнемо на реч о Светој Евхаристији на Истоку означава пре свега Литургију Цркве, јер је у Источној

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-30 Образовни профил: мастер

Више

Саборност 11 (2017) Α Ω УДК 111: Максим Исповедник, свети 111: Оригинални научни рад Игнатије Мидић * Универзитет у Београд

Саборност 11 (2017) Α Ω УДК 111: Максим Исповедник, свети 111: Оригинални научни рад Игнатије Мидић * Универзитет у Београд Саборност 11 (2017) Α Ω 73 90 УДК 111:271.2-1 27-1 Максим Исповедник, свети 111:271.2-175 Оригинални научни рад Игнатије Мидић * Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд Стари

Више

Са орнос 12 (2018) Α Ω УДК :274.5"2017" Прегледни чланак Раде Кисић* Универзитет у Београду, Православни богословски факултет,

Са орнос 12 (2018) Α Ω УДК :274.52017 Прегледни чланак Раде Кисић* Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Са орнос 12 (2018) Α 99 122 Ω УДК 27-725 271.2-676:274.5"2017" Прегледни чланак Раде Кисић* Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд Заједничка изјава Лутеранско православне теолошке

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ PREDLOG Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE ARGENTINE O TRGOVINI I EKONOMSKOJ SARADNJI Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Republike Srbije i Republike Argentine o trgovini

Више

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

KATEKIZAM  KATOLIČKE  CRKVE Petak, 02.11.2012.g. DANAS SAM POČEO SA MOLITVOM ZA NEVJERNIKE, PREMA PREPORUCI NAŠE 1 / 24 MAJČICE IZ MEĐUGORJA. JER DANAS, SVAKOG 2. U MJESECU, DRAGA MAJČICA DOLAZI I JAVLJA SE NA RAZNE NAČINE VIJDELICI

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-10 Образовни профил: мастер

Више

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc)

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc) ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ ПОСЛОВНИК О РАДУ СТРУЧНОГ САВЕТА Шабац,, септембар 2012. године Р Е П У Б Л И К А С Р Б И Ј А ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ БРОЈ: Ш А Б А Ц : На основу

Више

Са орнос 12 (2018) Α 1 16 Ω УДК 165: Оригинални научни рад Игнатије Мидић*1 Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд О

Са орнос 12 (2018) Α 1 16 Ω УДК 165: Оригинални научни рад Игнатије Мидић*1 Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд О Са орнос 12 (2018) Α 1 16 Ω УДК 165:271.2-1 Оригинални научни рад Игнатије Мидић*1 Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд Основни елементи православне гносеологије Abstract:

Више

vladan-tatalovic

vladan-tatalovic Библиографија А. Књиге, студије, огледи, чланци, библиографије, рецензије, прикази, интервјуи 2004. [1] Oblikovanje pravoslavne televizije, у: D. Valić-Nedeljković (ur.), Crkva, verske zajednice, mediji

Више

ISPITNI ROKOVI FILOZOFSKO-TEOLOŠKOG STUDIJA U RIJECI (TEOLOGIJA U RIJECI) 2015./2016.

ISPITNI ROKOVI FILOZOFSKO-TEOLOŠKOG STUDIJA U RIJECI (TEOLOGIJA U RIJECI) 2015./2016. ISPITNI ROKOVI FILOZOFSKO-TEOLOŠKOG STUDIJA U RIJECI (TEOLOGIJA U RIJECI) 2015./2016. TEOLOGIJA U RIJECI Ispitni rokovi Profesor Kolegij Šifra Smjer Zimski Ljetni Jesenski Devčić, I. Teodiceja 84591 RIT

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-9 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-32 Образовни профил: мастер

Више

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1 PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /17 Podgorica, 2017. godine POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovim poslovnikom bliže se uređuju pravila i načina rada

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, Вука Караџића 30 Ознака: Предложен од: Усвојен од: Страна/ 01-C-111-VIII/12 укупно страна: КОМ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, Вука Караџића 30 Ознака: Предложен од: Усвојен од: Страна/ 01-C-111-VIII/12 укупно страна: КОМ Ознака: Предложен од: Усвојен од: Страна/ 01-C-111-VIII/12 укупно страна: КОМИТЕТА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА Датум усвајања: СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА 1/7 18.04.2012. године Назив документа: СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА

Више

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx ПРАВИЛО ЗА ЧИТАЊЕ АКАТИСТА И КАНОНА Акатист је молитва која се обавезно узноси стојећи. Акатист има 12 делова од којих сваки садржи кондак, који се завршава узгласом Алилуја, и ирмос са групом стихова,

Више

Теолош ки потледи БЕОГРАД, ГОДИНА XIII БРОЈ 3 ВЕРСКОНАУЧНИ ЧАСОПИС Парохија као жива молитвена заједница ПРВИ КАТИХЕТСКИ симпосион АРХИЕПИСКОПИЈ

Теолош ки потледи БЕОГРАД, ГОДИНА XIII БРОЈ 3 ВЕРСКОНАУЧНИ ЧАСОПИС Парохија као жива молитвена заједница ПРВИ КАТИХЕТСКИ симпосион АРХИЕПИСКОПИЈ Теолош ки потледи БЕОГРАД, 1980. ГОДИНА XIII БРОЈ 3 ВЕРСКОНАУЧНИ ЧАСОПИС Парохија као жива молитвена заједница ПРВИ КАТИХЕТСКИ симпосион АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ УВОДНА НАПОМЕНА У времену од

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ мр Илија Н. Марчетић ХРИСТОЛОГИЈА СВЕТОГ ЛАВА ВЕЛИКОГ И ЊЕНЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ ПО ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ Д

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ мр Илија Н. Марчетић ХРИСТОЛОГИЈА СВЕТОГ ЛАВА ВЕЛИКОГ И ЊЕНЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ ПО ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ Д УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ мр Илија Н. Марчетић ХРИСТОЛОГИЈА СВЕТОГ ЛАВА ВЕЛИКОГ И ЊЕНЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ ПО ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ ДАНАС докторска дисертација Београд, 2016. UNIVERSITY

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije

Више

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн

Број: 510/11 Бања Лука, године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научн Број: 510/11 Бања Лука, 26.04.2011. године На основу члана 9. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Универзитета, Научно-наставно вијеће Архитектонско-грађевинског факултета

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-27 Образовни профил: мастер

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-29 Образовни профил: мастер

Више

Реаговање на ,,пето и последње” писмо

Реаговање на ,,пето и последње” писмо Реаговање на,,пето и последње писмо архијерејског служитеља у Христовој Цркви умировљеног епископа Атанасија, упућено Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и Светом Архијерејском Синоду Као један

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/21 21. август 2001. године УРЕДБА

Више

Саборност 7 (2013) Α Ω УДК Конгар И. DOI: /sabornost Оригинални научни рад Златко Матић * Универзитет у Београду, Православ

Саборност 7 (2013) Α Ω УДК Конгар И. DOI: /sabornost Оригинални научни рад Златко Матић * Универзитет у Београду, Православ Саборност 7 (2013) Α Ω 59 67 УДК 272-1-72 Конгар И. DOI:10.5937/sabornost7-5044 Оригинални научни рад Златко Матић * Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд Појам Предања у католичком

Више

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему 24/07/2019 Празник Светог Сисоја у Срему Празник Преподобног Сисоја Великог, заштитиника деце, традиционално се обележава у многим парохијама Епархије сремске. Посебно свечано било је у Шиду, Угриновцима,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-31 Образовни профил: мастер

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ П Р А В И Л А НОРМАТИВНО-ПРАВНЕ ТЕХНИКЕ ЗА ИЗРАДУ OПШТИХ АКАТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, деце

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ П Р А В И Л А НОРМАТИВНО-ПРАВНЕ ТЕХНИКЕ ЗА ИЗРАДУ OПШТИХ АКАТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, деце УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ П Р А В И Л А НОРМАТИВНО-ПРАВНЕ ТЕХНИКЕ ЗА ИЗРАДУ OПШТИХ АКАТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, децембар, 2013. године На основу члана 64. став 2. тачка

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

Број: 01/ /18 Сарајево, ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ У ПЕРИОДУ ЈАНУАР ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ Сарајево,

Број: 01/ /18 Сарајево, ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ У ПЕРИОДУ ЈАНУАР ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ Сарајево, Број: 01/3-50-3-3-23/18 Сарајево, 07. 03. 2018. ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ У ПЕРИОДУ ЈАНУАР ДЕЦЕМБАР 2017. ГОДИНЕ Сарајево, јануар 2018. године Трг БиХ 1, 71000 Сарајево/ Trg

Више

Microsoft Word - IMPRESUM-knjiga 1.doc

Microsoft Word - IMPRESUM-knjiga 1.doc [Закон о докторату наука, од 20. јуна 1955. године] У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ДОКТОРАТУ НАУКА На основу члана 71 тачка 2 Уставног закона о основама друштвеног и политичког уређења Федеративне Народне

Више

1 Model (1)

1 Model (1) УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ Булевар краља Александра 73 11001 Београд П. фах 35-42 Телефон (011) 321-86-06, 337-01-02 Телефакс (011) 337-02-23 E пошта dekanat@grf.bg.ac.rs Рачун 840-1437666-41

Више

Датум: 29. септембар год. Бр. 207/2017 Српски национални комитет CIGRE Београд, Војводе Степе 412 На основу члана 23 алинеја 14 Пречишћеног текс

Датум: 29. септембар год. Бр. 207/2017 Српски национални комитет CIGRE Београд, Војводе Степе 412 На основу члана 23 алинеја 14 Пречишћеног текс Датум: 29. септембар 2017. год. Бр. 207/2017 Српски национални комитет CIGRE Београд, Војводе Степе 412 На основу члана 23 алинеја 14 Пречишћеног текста Статута Српског националног комитета CIGRE, који

Више

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB Библија за дјецу представља Небо, прелијепи Божији дом написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Више

Microsoft Word - ???? ??? ????? ?? ??????? ? ????, ??? _lektorisano sa sve tackama_

Microsoft Word - ???? ??? ????? ?? ??????? ? ????, ??? _lektorisano sa sve tackama_ Протојереј ставрофор др Зоран Крстић,ванредни професор ВЕРА КАО УСЛОВ ЗА СТУПАЊЕ У КЛИР средњошколско црквено образовање у савременом друштвеном контексту Abstract. У раду аутор разматра неке, по његовом

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-7 Образовни профил: мастер

Више

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као Број: 05/1-50-13-312-3-4/14 Сарајево, 23. 04. 2014. године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ СПОРАЗУМA О ИЗМЕНИ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ КРАЉЕВИНЕ ШПАНИЈЕ О РЕЦИПРОЧНОМ ПРИЗНАВАЊУ И ЗАМЕНИ НАЦИОНАЛНИХ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА Члан 1. Потврђује се Споразум

Више

132

132 132 Na osnovu člana V tačka 3. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na 30. sjednici održanoj 19. novembra 2003. godine, donijelo je ODLUKU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

Microsoft Word - AFS_prijavni_formular_send_2015_japan_i_indija.docx

Microsoft Word - AFS_prijavni_formular_send_2015_japan_i_indija.docx Str.1 od 5 PRVI DIO Ime Prezime Datum, mjesto i država rođenja Državljanstvo (navesti i drugo u slučaju dvojnog državljanstva) Molimo da ovdje OBAVEZNO priložiš profilnu forografiju. Ulica i broj Mjesto/općina

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-31 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word _43jenseF_202.docx

Microsoft Word _43jenseF_202.docx Недељно јутарње заседање генерална конференциjа Недељно јутарње заседање 3. октобар 2010. год. Свети Дух и откривење сведочанство Свети Дух откривење молитва Мормонова књига Исус Христ генерална конференциjа

Више

1 На основу члана 13 i 18 Правила о раду Олимпијског комитета за раднички спорт и организовање 12. СОРВ, Спортски одбор на предлог Комесара за такмиче

1 На основу члана 13 i 18 Правила о раду Олимпијског комитета за раднички спорт и организовање 12. СОРВ, Спортски одбор на предлог Комесара за такмиче 1 На основу члана 13 i 18 Правила о раду Олимпијског комитета за раднички спорт и организовање 12. СОРВ, Спортски одбор на предлог Комесара за такмичење СОРВ, на седници одржаној 19. фебруара 2018. године,

Више

Саборност 12 (2018) Α Ω УДК Сава, свети Сава, свети Оригинални научни рад Златко Матић * Универзитет у Београду, Православни богос

Саборност 12 (2018) Α Ω УДК Сава, свети Сава, свети Оригинални научни рад Златко Матић * Универзитет у Београду, Православни богос Саборност 12 (2018) Α Ω 17 32 УДК 271.2-1 Сава, свети 27-36 Сава, свети Оригинални научни рад Златко Матић * Универзитет у Београду, Православни богословски факултет, Београд Однос Цркве и Свете Тројице

Више

На основу члана 57

На основу члана 57 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 и 52/11, 55/13 - даље: Закон) и члана чл. 39. ст. 1. т. 1. Статута Основне школе Војвода

Више

DISKRETNA MATEMATIKA

DISKRETNA MATEMATIKA DISKRETNA MATEMATIKA Kombinatorika Permutacije, kombinacije, varijacije, binomna formula Ivana Milosavljević - 1 - 1. KOMBINATORIKA PRINCIPI PREBROJAVANJA Predmet kombinatorike je raspoređivanje elemenata

Више

У Д Р У Ж Е Њ Е П Л И В А Ч К И Х Т Р Е Н Е Р А С Р Б И Ј Е

У Д Р У Ж Е Њ Е  П Л И В А Ч К И Х  Т Р Е Н Е Р А  С Р Б И Ј Е ПРОПРАТНО ПИСМО Удружење пливачких тренера Србије је спортска организација у којој се чланови баве пливачко тренерским послом. Удружење је самостална организација са статусом удружења грађана, регистровано

Више

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n TANJUG, 20.06.2014. Video >>>> RTS, 20.06.2014. Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih nauka iz zemlje i dijaspore doprinose stalnom unapređenju

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian

The Prince Becomes a Shepherd Serbian Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO RAZINA 2 LEKCIJA 15 FINANCIJE - 2. DIO Andrew Wommack U prethodnoj sam lekciji objasnio kako je Božja volja Vaše napredovanje. Postoje ključevi kako to funkcionira. U Luki 6:38 piše: "Dajite i dat će vam

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

ЗАДАТИ СЛУЧАЈ ЗА ДРУГО НАЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ У СИМУЛАЦИЈИ СУЂЕЊА (MOOT COURT) ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ОД ДИСКРИМИНАЦИЈЕ Организатори: ПОВЕРЕНИК ЗА ЗАШТИТУ Р

ЗАДАТИ СЛУЧАЈ ЗА ДРУГО НАЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ У СИМУЛАЦИЈИ СУЂЕЊА (MOOT COURT) ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ОД ДИСКРИМИНАЦИЈЕ Организатори: ПОВЕРЕНИК ЗА ЗАШТИТУ Р ЗАДАТИ СЛУЧАЈ ЗА ДРУГО НАЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ У СИМУЛАЦИЈИ СУЂЕЊА (MOOT COURT) ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ОД ДИСКРИМИНАЦИЈЕ Организатори: ПОВЕРЕНИК ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ у партнерству са ПРАВОСУДНОМ

Више

ЦРКВА И ПОЛИТИКА Mgr. Славко Папић војни свештеник Православна теологија никада није показивала веће интересовање за политичку теорију, упркос томе шт

ЦРКВА И ПОЛИТИКА Mgr. Славко Папић војни свештеник Православна теологија никада није показивала веће интересовање за политичку теорију, упркос томе шт ЦРКВА И ПОЛИТИКА Mgr. Славко Папић војни свештеник Православна теологија никада није показивала веће интересовање за политичку теорију, упркос томе што је Православна Црква имала, често, доминантан утицај

Више

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije Прилог 4. Упутства за обликовање докторске дисертације Докторски рад пише се на српском језику или на другом језику, у складу са Законом, и садржи упоредну насловну страну, проширени резиме (до 4 стране)

Више

Ti si voljena

Ti si voljena Estera Estera izdavač Good Morning Girls ( Dobro Jutro Djevojke) www.goodmorninggirls.org Copyright 2014 @ Good Morning Girls Izdano u Sjedinjenim Američkim Državama Ako nije drugačije naznačeno, svi citati

Више

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O CENTRALNOJ KANCELARIJI PROJEKTA TRANS- EVROPSKE ŽELEZNICE Član 1.

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O CENTRALNOJ KANCELARIJI PROJEKTA TRANS- EVROPSKE ŽELEZNICE Član 1. ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O CENTRALNOJ KANCELARIJI PROJEKTA TRANS- EVROPSKE ŽELEZNICE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

decembar1

decembar1 Година VIII - Ванредни Децембар 2008. ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ СТУБА ПРАВОСЛАВЉА Москва, Београд - Патријарх московски и све Русије Алексије Други (79) преминуо је јуче рано ујутру у Патријаршкој резиденцији у

Више

TeslinNarod

TeslinNarod TeslinNarod Nikola Lonchar/Никола Лончар President / Founder Koliko je tačan ovaj podatak? Koliko nas ima u USA? Istraživanja za SNF Geographics 5,300,936 Americans of full or partial Serbian decent 388,562

Више

COM(2019)199/F1 - HR (annex)

COM(2019)199/F1 - HR (annex) EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 29.4.2019. COM(2019) 199 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu odluke Vijeća o stajalištu koje treba zauzeti u ime Europske unije u Zajedničkom odboru osnovanom Okvirnim

Више

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda Srbije Kralja Milutina 52, Beograd Datum održavanja:

Више

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1 На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1.12.2016.године донео је ПОСЛОВНИК О РАДУ УПРАВНОГ

Више

На основу члана 65. став 1. и 5. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/ др. закон и 73/2018) и члана 46. став 1. т

На основу члана 65. став 1. и 5. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/ др. закон и 73/2018) и члана 46. став 1. т На основу члана 65. став 1. и 5. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018) и члана 46. став 1. тачка 48. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

Pravilnik o uslovima i postupku dodjeljivanja zvanja i pravima profesora emeritusa

Pravilnik o uslovima i postupku dodjeljivanja zvanja i pravima profesora emeritusa УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ СЕНАТ УНИВЕРЗИТЕТА П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА И ПОСТУПКУ ДОДЈЕЉИВАЊА ЗВАЊА И ПРАВИМА ПРОФЕСОРА ЕМЕРИТУСА Бања Лука, октобар 2017. године На основу члана 86. став (3) Закона о

Више

PRIKAZI I IZVJEŠĆA ČSP, br. 3., (2017) kriticizma prema stvarnosti. Najčešće su ih uređivali studenti iz obrazovnih centara poput Praga, Beč

PRIKAZI I IZVJEŠĆA ČSP, br. 3., (2017) kriticizma prema stvarnosti. Najčešće su ih uređivali studenti iz obrazovnih centara poput Praga, Beč kriticizma prema stvarnosti. Najčešće su ih uređivali studenti iz obrazovnih centara poput Praga, Beča i Graza, što samo pokazuje razvijenost njihovih komunikacijskih mreža. Teme su najčešće bile usmjerene

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

TEST ZNANJA, 5 razred

TEST ZNANJA, 5 razred Број поена ШИФРА КОМИСИЈА ТЕСТ ЗНАЊА ЗА V РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИСТОРИЈА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ 2019. године УПУТСТВО ЗА РАД 1. Свако питање пажљиво прочитај да би га потпуно разумео. 2. Ако неко питање не можеш

Више

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od 380 000 stanovnika koji je idealan za boravak do pola godine, nije ni premalen ni prevelik. Grad krasi sedam brda

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Spajanje akademskog i poduzetničkog znanja kroz tehnološki potpomognuto učenje Referenti broj projekta 544482-TEMPUS-1-2013-1-IT-TEMPUS-JPHES Ovaj projekat je podržan od strane Evropske unije Objašnjenje

Више

Predodređenost

Predodređenost Predodređenost Bog spašava ljude u svim vremenima, ali nitko od njih ne može preuzeti na sebe tu čast da budu suobličeni slici Krista, ali oni koji su orijentirani Bog: crkvu. To je tijelo Kristovo koje

Више

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin Eksterna provjera znanja na kraju IX razreda osnovne škole Drugi termin Upustvo za bodovanje pitanja u testu iz I S T O R I J E Pitanje 1. Odgovor: pod B - Konstantin Pitanje 2. Odgovor: pod C Kotromanića

Више