32-00

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "32-00"

Транскрипт

1 Z A K O N O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU Clanak 1. U Zakonu o radu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 43/99) clanak 3. mijenja se i glasi: "Poslodavatelj, glede ovog zakona, je fizicka ili pravna osoba koja uposleniku daje posao na temelju ugovora o radu". Clanak 2. Clanak 4. mijenja se i glasi: "Uposlenik, glede ovog zakona, je fizicka osoba koja je uposlen na temelju ugovora o radu". Clanak 3. Clanak 5. mijenja se i glasi: "Osoba koja trazi uposlenje, kao i osoba koja se uposli, ne moze biti stvljena u nepovoljniji polozaj zbog rase, boje koze, spola, jezika, vjere, politickog ili drugog misljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, rodjenja ili kakve druge okolnosti, clanstva ili neclanstva u politickoj stranci, clanstva ili neclanstva u sindikatu, tjelesnih i dusevnih poteskoca glede angaziranja, obrazovanja, promicanja, uvjeta i zahtjeva rada, otkazivanja ugovora o radu ili drugih pitanja koja proistjecu iz radnog odnosa. Glede stavka 1. ovog clanka, ne iskljucuju se razlike: 1. koje se prave u dobroj vjeri, a utemeljene su na zahtjevima koji se odnose na odredjeni posao; 2. koje se prave u dobroj vjeri, a utemeljene su na nesposobnosti osobe da obavlja poslove predvidjene za odredjeno radno mjesto ili da savlada program potrebitog stucnog usavrsavanja, pod uvjetom da je poslodavatelj ili osoba koja osigura strucno usavrsavanje ulozila razumne napore za prilagodjavanje posla ili obuke u kojoj se nalazi takva osoba ili za osiguravanje odgovarajuceg drugog uposlenja ili usavsavanja, ukoliko je to moguce; 3. aktivnosti koje za svoj cilj imaju poboljsanje polozaja osobe koja se nalazi u nepovoljnom gospodarskom, socijalnom, obrazovnom ili fizickom polozaju. U slucajevima krsenja odredaba iz st. 1. i 2. ovog clanka: 1. Osoba cija su prava povrijedjena moze zbog povrede prava podnijeti tuzbu mjerodavnom sudu; 2. ukoliko podnositelj tuzbe podnese ocevidan dokaz diskriminacije koja je zabranjena odredbom ovog clanka, tuzeni je duzan podnijeti dokaz da takva razlika nije napravljena na temelju diskriminacije; 3) ukoliko utvrdi da su navodi tuzbe utemeljeni, sud ce naloziti, da bi se osigurala primjena odredaba ovoga clanka, ukljucujuci uposlenje, vracanje na prethodno radno mjesto, osiguravanje ili ponovno uspostvljanje svih prava iz radnog odnosa koja proizilaze iz ugovora o radu.". Clanak 6. brise se. Clanak 7. brise se. Clanak 4. Clanak 5.

2 Clanak 6. Clanak 8. brise se. Clanak 7. Iza clanka 10. dodaje se novi clanak 10a. koji glasi: "Clanak 10a. Poslodavateljima ili udrugama poslodavatelja koji djeluju u osnobno ime ili putem neke druge osobe, clana ili zastupnika, zabranjuje se: 1. mijesanje u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom; 2. zagovaranje ili pruzanje pomoci sindikatu s ciljem kontroliranja takvog sindikata. Sindikatu koji djeluje u osobno ime ili putem bilo koje osobe, clana ili zastupnika, zabranjeno je mijesanje u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje udruzenjem poslodavatelja." Clanak 8. U clanku 11. na pocetku recenice dodaje se rijec "Zakonita". Clanak 9. Clanak 12. mijenja se i glasi: "Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu ne mogu se utvrditi manja prava od prava utvrdjenih u ovom zakonu, osim ako to nije izricito predvidjeno ovim ili drugim zakonom. Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu mogu se utvrditi povoljnija prava od prva utvrdjenih ovim zakonom, ako zakonom nije drukcije predvidjeno." Clanak 13. brise se. Clanak 14. brise se. Clanak 10. Clanak 11. Clanak 12. Clanak 15. mijenja se i glasi: "Ugovor o radu ne moze se sklopiti s osobom koja nije navrsila 15 godina zivota. Osoba izmedju 15 i 18 godina zivota (u daljem tekstu: malodobnik) moze se uposliti pod uvjetom da od ovlastenog lijecnika ili mjerodavne zdravstene ustanove pribavi potvrdu kojom dokazuje da ima opcu zdravstvenu sposobnost za obavljanje tih poslova". Clanak 16. brise se. Clanak 17. brise se. Clanak 13. Clanak 14. Clanak 15.

3 U clanku 18. u stavku 2. rijec "tri" zamjenjuje se rijecju "sest". Clanak 16. Clanak 19. mijenja se i glasi: "Ugovor o radu sklapa se: 1. na neodredjeno vrijeme; 2. na odredjeno vrijeme. Ugovor o radu koji ne sadrzi podatak glede trajanja smatrat ce se ugovorom o radu na neodredjeno vrijeme. Ugovor o radu na odredjeno vrijeme ne moze se sklopiti za razdoblje duze od dvije godine. Ako uposlenik izricito ili presutno obnovi ugovor o radu na odredjeno vrijeme s istim poslodavateljem, odnosno izricito ili precutno sklopi s istim poslodavateljem uzastopne ugovore o radu na odredjeno vrijeme za razdoblje duze od dvije godine bez prekida, takav ugovor smatrat ce se ugovorom o radu na neodredjeno vrijeme, ako kolektivnim ugovorom nije drukcije odredjeno. Clanak 17. Clanak 20. mijenja se i glasi: "Prekidom ugovora o radu iz clanka 19. stavak 4. ovoga zakona ne smatraju se prekidi nastali zbog: 1. godisnjeg odmora; 2. bolovanja; 3. porodiljskog dopusta; 4. dopusta s rada sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu ili ugovoru o radu; 5. razdoblja izmedju otkaza ugovora o radu i dana povratka na radno mjesto na temelju odluke suda ili drugog tijela, sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu ili ugovoru o radu; 6. dopust s posla uz suglasnost poslodavatelja; 7. vremenskog razdoblja od 15 dana izmedju ugovora o radu sa istim poslodavateljem, osim ako kolektivnim ugovorom nije drukcije utvrdjeno." Clanak 18. Clanak 21. mijenja se i glasi: "Ugovor o radu sklada se u pismenom ili usmenom obliku. Ugovor o radu u pismenom obliku sadrzi, narocito, podatke o: 1. nazivu i sjedistu poslodavatelja; 2. imenu i prezimenu, prebivalistu odnosno boravistu uposlenika; 3. trajanju ugovora o radu; 4. danu otpocinjanja rada; 5. mjesto rada; 6. radno mjesto na koje se uposlenik uposljava i kratak opis poslova; 7. duljini i rasporedu radnog vremena; 8. placi, dodacima na placu, naknadama, te razdobljima isplate; 9. trajanju godisnjeg odmora; 10. otkaznim rokovima kojih su se duzni pridrzavati uposlenik i poslodavatelj; 11.druge podatke u svezi s uvjetima rada utvrdjenim kolektinim ugovorom. Umjesto podataka iz stavka 2 tocke 7. do 11. ovog clanka, moze se u ugovoru o radu naznaciti odgovarajuci zakon, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu, kojim su uredjena ta pitanja." Clanak 19. Iza clanka 21. dodaje se novi clanak 21a, koji glasi: "Clanak 21a. Ako poslodavatelj ne sklopi ugovor o radu s uposlenikom u pisanom oblicju iz clanka 21. ovoga zakona, duzan je uposleniku uruciti pisanu izjavu koja sadrzi podatke iz clanka 21. stavak 2. ovog zakona. Pismenu izjavu iz stavka 1. ovoga clanka poslodavatelj je duzan uruciti uposleniku: 1. u roku od jednog mjeseca od dana kada uposlenik otpocne raditi kod poslodavatelja kada se

4 radi o ugovoru o radu na neodredjeno vrijeme; 2. najkasnije na dan kada uposlenik otpocne raditi za poslodavatelja kada se radi o ugovoru o radu na odredjeno vrijeme. Ako poslodavatelj ne uruci pismenu izjavu o ugovoru o radu na odredjeno vrijeme, takav ugovor smatrat ce se ugovorom sklopljenim na neodredjeno vrijeme, ako to nije drukcije utrdjeno kolektivnim ugovorom, ili ako poslodavatelj dokaze da je ugovor o radu bio sklopljen na odredjeno vrijeme." Clanak 20. Clanak 22. mijenja se i glasi: "Ako se uposlenik upucuje na rad u inozemstvo, prije odlaska uposlenika u inozemstvo, mora se postici pisana suglasnost glede sljedecih uvjeta u ugovoru: 1. trajanju rada u inozemstvu; 2. valuti u kojoj ce se isplacivati placa i drugim primanjima u novcu i naturi na koja uposlenik ima prava za vrijeme boravka u inozemstvu; 3. uvjetima vracanja u zemlju." Clanak 21. U clanku 32. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi: "Uposlenik moze dobrovoljno, na zahtjev poslodavatelja, raditi prekovremeno i to u trajanju od jos najvise 10 sati tjedno." Dosadasnji st. 3., 4. i 5. postaju st. 4., 5. i 6. U stavku 6. rijeci: "i 4" zamjenjuje se rijecima: "4. i 5." Clanak 22. U clanku 34. stavak 2. mijenja se i glasi: "Ako je rad organiziran u smjenama, izmjena smjena se uredjuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu." Clanak 35. brise se. Clanak 23. Clanak 24. U clanku 38. stavak 2. na pocetku recenice rijec "Izuzetno" brise se. Clanak 40. brise se. Clanak 25. Clanak 26. Clanak 52. mijenja se i glasi: "Zena ne moze biti uposlena na poslovima pod zemljom (u rudnicima), osim u slucaju ako je uposlena na rukovodnom mjestu koje ne zahtijeva fizicki rad ili u sluzbama zdravstvene i socijalne skrbi, odnosno ako zena mora provesti izvjesno vrijeme na obuci pod zemljom ili mora povremeno ulaziti u podzemni dio rudnika u cilju obavljanja zanimanja koje ne ukljucuje fizicki rad." Clanak 27.

5 Clanak 55. mijenja se i glasi: "Za vrijeme trudnoce, poroda i njege djeteta, zena ima pravo na porodiljski dopust u trajanju od jedne godine neprekidno. Na temelju nalaza ovlastenog lijecnika zena moze otpoceti porodiljski dopust 28 dana prije ocekivanog datuma poroda. Zena moze koristi kraci porodni dopust, ali ne krace od 42 dana poslije poroda." U clanku 56. rijeci: "i 3." brisu se. Clanak 28. Clanak 29. U clanku 62. stavak 1. rijeci: "kao i dopusta iz clanka 59. ovoga zakona," brisu se. Clanak 76. brise se. Clanak 30. Clanak 31. U clanku 86. stavak 1. tocka 3. iza rijeci: ""staza osiguranja" dodaju se rijeci: "odnosno navrsi 40 godina staza osiguranja". Clanak 32. Clanak 87. mijenja se i glasi: "Poslodavac moze otkazati ugovor o radu uposlenika uz propisani otkazni rok, ako: 1. je takav otkaz opravdan iz gospodarskih, tehnickih ili organizacijskih razloga, ili 2. uposlenik nije u mogucnosti izvrsavati svoje obveze iz radnog odnosa. Poslodavatelj moze otkazati ugovor o radu u slucajevima iz stavka 1. ovog clanka, ako se, s obzirom na velicinu, kapacitet i gospodarsko stanje poslodavca i mogucnosti uposlenika, ne moze osnovano ocekivati od poslodavatelja da zaposli uposlenika na druge poslove ili da ga obrazuje odnosno osposobi za rad na drugim poslovima." Clanak 33. Clanak 88. mijenja se i glasi: "Poslodavatelj moze otkazati ugovor o radu uposleniku, bez obveze postivanja otkaznog roka, u slucaju da je uposlenik odgovoran za tezi prijestup, ili za tezu povredu radnih obveza iz ugovora o radu, a koji su takve naravi da ne bi bilo osnovano ocekivati od posodavatelja da nastavi radni odnos. U slucaju laksih prijestupa ili laksih povreda radnih obveza iz ugovora o radu, ugovor o radu se ne moze otkazati bez prethodnog pismenog upozorenja uposleniku. Pismeno upozorenje iz stavka 2. ovoga clanka sadrzi opis prijestupa ili povrede radne obveze za koje se uposlenik smatra odgovornim i izjavu o namjeri da se otkaze ugovor o radu bez davanja predvidjenog otkaznog roka za slucaj da se takav prijestup ponovi. Kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu mogu se utvrditi vrste prijestupa ili povreda radnih obveza iz st. 1. i 2. ovoga clanka. Clanak 34. Iza clanka 88. dodaje se novi clanak 88a., koji glasi: "Clanak 88a. Uposlenik moze otkazati ugovor o radu bez davanja predvidjenog otkaznog roka, u slucaju da je poslodavatelj

6 odgovoran za prijestup ili povredu obveza iz ugovora o radu, a koji su takve naravi da ne bi bilo osnovano ocekivati od uposlenika da nastavi radni odnos. U slucaju otkazivanja ugovora o radu iz stavka 1. ovoga clanka uposlenik ima sva prava sukladna zakonu, kao da je poslodavatelj ugovor nezakonito otkazao od strane poslodavca." Clanak 35. U clanku 89. stavak 1. rijeci: "clanka 88. stavak 1." zamjenjuju se rijecima: "cl. 88. i 88a.". Stavak 2. brise se. Clanak 36. Clanak 91. mijenja se i glasi: "U slucaju otkazivanja ugovora o radu u smislu clanka 88. st. 1. i 2. ovoga zakona, poslodavatelj je duzna, u slucaju spora pred mjerodavnim sudom, dokazati postojanje razloga za otkaz." Clanak 92. brise se. Clanak 37. Clanak 38. U clanku 93. rijec "sindikata" zamjenjuje se rijecima: "federalnog ministarstva mjerodavnog za rad (u daljnjem tekstu: federalno ministarstvo)". Clanak 39. Clanak 95. mijenja se i glasi: "Otkazni rok ne moze biti kraci od sedam dana u slucaju da uposlenik otkazuje ugovor o radu, ni kraci od 14 dana u slucaju da poslodavatelj otkazuje ugovor o radu. Otkazni rok pocinje da tece od dana urucenja otkaza uposleniku odnosno poslodavatelj. Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu moze se utvrditi dulje trajanje otkaznog roka". Clanak 40. U clanku 96. st. 2. i 3. mijenjaju se i glase: "Ako sud utvrdi da je otkaz nezakonit moze poslodavatelja obavezati da: 1. vrati uposlenika na posao, na njegov zahtjev, na poslove na kojima je radio ili druge odgovarajuce poslove i isplatiti mu naknadu place u visini place koju bi uposlenik ostvario da je radio i naknaditi mu stetu, ili 2. isplatiti uposleniku: - naknadu place u visini place koju bi uposlenik ostvario da je radio; - naknadu stete za pretrpljenu stetu; - otpremninu na koju uposlenik ima pravo sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu ili ugovoru o radu; - druge naknade na koje uposlenik ima pravo, sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu ili ugovoru o radu. Uposlenik koji osporava otkazivanje ugovora o radu moze traziti da sud donese privremenu mjeru o njegovom vracanju na rad, do okoncanja sudskog spora. Clanak 41.

7 Clanak 98. mijenja se i glasi: "Poslodavatelj koji uposljava vise od 15 uposlenika, a koji u razdoblju od naredna tri mjeseca ima namjeru glede gospodarskih, tehnickih ili organizacijskih razloga za vise od 10% uposlenika otkazati ugovore o radu, ali najmanje petorici uposlenika, duzan se konzultirati s vijecem uposlenika, a ako kod poslodavatelja nije utemeljeno vrijece uposenika, s sindikatom koji predstavlja najmanje 10% uposlenika." Clanak 42. Clanak 99. mijenja se i glasi: "Obveza konsultiranja glede clanka 98. ovoga zakona: 1. temelji se na aktu u pismenom obliku koji je pripremio poslodavac; 2. zapocinje najmanje 30 dana prije davanja obavijesti o otkazu uposlenicima na koje se odnosi. Akt u pisanom obliku iz stavka 1. ovoga clanka dostavlja se vijecu uposlenika ili sindikatu prije pocetka konzultiranja, a sadrzi, narocito, sljedece podatke: - razloge za predvidjeno otkazivanje ugovora o radu; - broj i kategoriju uposlenika za cije je ugovore predvidjen otkaz; - mjere, za koje poslodavatelj smatra da se pomocu njih mogu izbjeci neki ili svi predvidjeni otkazi (npr. rasporedjivanje uposlenika na drugo radno mjesto kod istog poslodavca, prekvalifikacija gdje je to potrebito, privremeno skracivanje radnog vremena); - mjere za koje poslodavac smatra da bi mogle pomoci uposlenicima da nadju uposlenje kod drugog poslodavatelja; - mjere za koje poslodavac smatra da se mogu poduzeti u cilju prekvalificiranja uposlenika radi uposljavanja kod drugog poslodavatelja. Ako u razdoblju od jedne godine od otkazivanja ugovora o radu, glede clanka 98. ovoga zakona, poslodavatelj namjerava uposliti uposlenike s istim kvalifikacijama i stupnjem strucne spreme, prije uposljavanja drugih osoba æe ponuditi uposlenje onim uposlenicima ciji su ugovori o radu otkazani." Clanak 43. U clanku 100. stavak 2. iza rijeci: "pravilnikom o radu" dodaju se rijeci: "ili ugovorom o radu". Clanak 44. U clanku 101. stavak 1. rijeci: "radnog odnosa" zamjenjuju se rijecima: "ugovora o radu". Clanak 45. Clanak 103. mijenja se i glasi: "Uposlenik koji smatra da mu je poslodavatelj povrijedio neko pravo iz radnog odnosa, moze zahtijevati od poslodavatelja ostvarivanje tog prava. Podnosenje zahtjeva iz staka 1. ovog clanka ne sprecava uposlenika da trazi zastitu povrijedjenog prava pred mjerodavnim sudom. Uposlenik moze podnijeti tuzbu pred mjerodavnim sudom glede povrede prava iz radnog odnosa u roku od jedne godine od dana dostave odluke kojom je povrijedjeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava iz radnog odnosa. Kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, sukladno zakonu, moze se predvidjeti postupak mirnog rjesavanja radnog spora, u kojem slucaju rok za podnosenje zahtjeva mjerodavnom sudu tece od dana okoncanja ovog postupka. Ukoliko se postupak ne okonca sukladno stavku 4. ovoga clanka u razumnom roku, uposlenik ima pravo podnijeti tuzbu mjerodavnom sudu". Clanak 46. U clanku 105. iza rijeci: "novog poslodavca" dodaju se rijeci: "uz suglasnost uposlenika."

8 Clanak 47. U clanku 118. stavak 1. rijeci: "federalnom ministarstvu mjerodavnom za rad (u daljnjem tekstu: federalno ministarstvo) zamjenjuje se rijecima: "federalnom ministarstvu". Clanak 48. Iza clanka 139. u poglavlju XXI KAZNENE ODREDBE, dodaje se novi clanak 139a., koji glasi: "Clanak 139a. Novcanom kaznom od 1.000,00 KM do ,00 KM kaznit ce se za prekrsaj poslodavatelj - pravna osoba, ako: - s uposlenikom ne sklopi ugovor o radu (clanak 2.), - stavlja u nepovoljniji polozaj osobu koja se uposli i osobu koja trazi uposlenje (clanak 5.)." Za prekrsaj iz stavka 1. ovoga clanka kaznit ce se poslodavatelj - fizicka osoba novcanom kaznom od 1.000,00 KM do 3.500,00 KM. Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba kod poslodavca koja je pravna osoba novcanom kaznom od 500,00 KM do 1.000,00 KM". Clanak 49. U clanku 140. stavak 1. rijeci: "10.000,00 KM" zamjenjuju se rijecima: "7.000,00 KM". Tocke 1. i 2. brisu se. Tocka 3. koja postaje tocka 1. mijenja se i glasi: "1. uposleniku ne uruci pismenu izjavu sukladnu clanku 21a. ovog zakona". Tocka 4. brise se. Dosadasnje toc postaju toc U dosadasnjoj tocki 13. koja postaje tocka 10. rijeci: "stavak 1." zamjenjuje se rijecima: "st. 1. i 3.". Dosadasnja tocka 14. postaje tocka 11. U dosadasnjoj tocki 15. koja postaje tocka 12. u zagradi rijeci: "stavak 5." zamjenjuje se rijecima: "stavak 6.". Dosadasnje toc postaju toc Dosadasnja tocka 26. koja postaje tocka 23. mijenja se i glasi: "26. uposli zenu na poslovima pod zemljom (u rudnicima) oprecno clanku 52. ovoga zakona". Dosadasnje toc postaju toc Dosadasnje toc. 49. i 59. koje postaju toc. 46. i 47. mijenjaju se i glase: "49. ne konzultira se s vijecem uposlenika sukladno clanku 98. ovoga zakona". "50. postupi oprecno odredbama clanka 99. ovoga zakona". Dosadasnje toc postaju toc Clanak 50. U clanku 143. stavak 4. mijenja se i glasi: "Ako uposlenik na cekanju posla iz st. 1. i 2. ovoga clanka ne bude pozvan na rad u roku iz stavka 1. ovoga clanka, prestaje mu radni odnos, uz pravo na otpremninu koja se utvrdjuje na temelju prosjecne mjesecne place isplacene na razini Federacije, na dan stupanja na snagu ovoga zakona, koju objavljuje Federalni zavod za statistiku." Iza stavka 4. dodaje se novi stavak 5., koji glasi: "Otpremnina iz stavka 4. ovoga clanka isplacuje se uposleniku za ukupan staz osiguranja, a utvrdjuje se tako da se prosjecna placa iz stavka 4. ovoga clanka pomnozi sa koeficijentom, i to za: staz osiguranja koeficijent - do 5 godina 1,33 - od 5 do 10 godina 2,00 - od 10 do 20 godina 2,66 - preko 20 godina 3,00 Dosadasnji st. 5., 6. i 7. postaju st. 6., 7. i 8. Clanak 51. Iza clanka 143. dodaje se novi cl. 143a., 143b. i 143c., koji glase: "Clanak 143a. Uposlenik koji smatra da je poslodavatelj povrijedio njegovo pravo koje je utvrdjeno u clanku 143. st. 1. i 2. moze u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona podnijeti zalbu zupanijskoj komisiji za provedbu clanka 143. Zakona o radu (u daljnjem tekstu: zupanijska komisija), koju obrazuje zupanijski ministar mjerodavan za poslove rada (u daljnjem tekstu:

9 zupanijski ministar). O zalbama izjavljenim protiv rjesenja zupanijske komisije, rjesava Federalna komisija za provedbu clanka 143. (u daljnjem tekstu: Federalna komisija), koju obrazuje federalni ministar. U slucaju da zupanijska komisija ne izvrsava funkciju radi koje je obrazovana, Federalna komisija preuzet ce nadleznosti zupanijske komisije. Ako je pred mjerodavnim sudom pokrenut postupak koji se odnosi na prava uposlenika iz clanka 143. st. 1. i 2. ovoga zakona, sud ce ustupiti zahtjev na mjerodavno postupanje zupanijskoj komisiji i donijeti odluku o prekidu postupka". "Clanak 143b. Clanove Federalne odnosno zupanijske komisije imenuje federalni odnosno zupanijski ministar na temelju njihovog profesionalnog iskustva i iskazane sposobnosti za obnasanje ove funkcije. Clanovi komisije moraju biti neovisni i objektivni i ne mogu se birati iz reda izabranih duznosnika, niti mogu imati bilo kakav politicki mandat. Federalno ministarstvo odnosno mjerodavni organ kantona snosit ce troskove Federalne odnosno kantonalne komisije." "Clanak 143c. Federalna odnosno zupanijska komisija moze: 1. saslusati uposlenika, poslodavatelja i njihove zastupnike; 2. pozvati svjedoke i vjestake; 3. traziti od odgovarajucih organa vlasti i poslodavaca da dostave sve relevantne informacije: Odluke federalne odnosno zupanijske komisije su: 1. konacne i podlijezu sudskom preispitivanju sukladno zakonu; 2. pravno utemeljene; 3. dostavljene podnositelju u roku od sedam dana." Clanak 52. Ovaj zakon ne odnosi se na ugovore i isplate nastale izmedju poslodavatelja i uposlenika u primjeni clanka 143. Zakona o radu prije dana stupanja na snagu ovoga zakona. Clanak 53. Ovaj zakon ne odnosi se na konacne odluke koje je sud donio u razdoblju prije stupanja na snagu ovoga zakona u primjeni clanka 143. Zakona o radu. Clanak 54. Postupci ostvarivanja i zastite prava uposlenika, zapoceti prije stupanja na snagu ovoga zakona, zavrsit ce se po odredbama propisa koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije prije stupanja na snagu ovog zakona, ako je to za uposlenika povoljnije, izuzimajuci clanak 143. Zakona o radu. Clanak 55. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". Predsjedatelj Doma narodaparlamenta Federacije BiH Niko Lozancic, v.r Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH. Enver Kreso, v.r.

ZAKON O RADU

ZAKON O RADU Z A K O N O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU Sluzbene novine FBiH br. 32/00 Član 1. U Zakonu o radu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 43/99) Član 3. mijenja se i glasi: "Poslodavac, u smislu ovog

Више

Prednacrt

Prednacrt ZAKON O UPOŠLJAVANJU STRANACA I- TEMELJNE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak upošljavanja stranih državljana i osoba bez državljanstva u Federaciji Bosne i Hercegovine,

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Godina VIII - Broj 41, Utorak, 2. listopada godine ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I SOCIJAL

SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Godina VIII - Broj 41, Utorak, 2. listopada godine ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I SOCIJAL ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I SOCIJALNOJ SIGURNOSTI NEZAPOSLENIH OSOBA I - OSNOVNE ODREDBE Članak 1. 1. Ovim zakonom uređuju se prava i obaveze Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu:

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O RADU ("Sl. novine FBiH", br. 26/2016 i 89/2018) I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se zaključivanje ugovora o radu, radno vrijeme, plaće, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje

Више

„MK COMMERCE“ d

„MK COMMERCE“ d Na osnovu člana 30. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS" br.24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) (u daljem tekstu: Zakon), dana.godine zaključuje se Između: UGOVOR O RADU 1. (Naziv i sedište poslodavca),

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

Na temelju članka 2,12 i 2

Na temelju članka  2,12 i 2 Na temelju članka 2,12 i 2.14 Izbornog zakona BiH ( Službene glasnik BiH broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24, 06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13),

Више

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenjuje Pravilnik o arbitraži pred Stalnim arbitražnim sudištem

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

Zakon o radu 1 od :34 HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju čl

Zakon o radu   1 od :34 HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju čl 1 od 94 21.8.2015. 16:34 HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O RADU Proglašavam Zakon o radu, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici

Више

SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu RAD

SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu RAD SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE... 4 1. UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu... 7 2. RADNO VRIJEME, ODSUSTVA I ODMORI... 11 a) Puno i nepuno

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA ("Sl. list SRJ", br. 46/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) I OSNOVNE ODREDBE Ĉlan 1 Ovim zakonom ureċuju se vrste, sadrţaj i naĉin

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama HRVATSKI SABOR 1631 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 HRVATSKI SABOR 3635 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O RADU Proglašavam Zakon o radu, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 4. prosinca 2009. godine.

Више

Page 1 of 66 NN 93/2014, HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O RADU Proglašavam, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 15. srpnja

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

PREDNACRT

PREDNACRT BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

Narodne novine, broj 70/10. i 93/14.) Napomena: Primjenjuje se u dijelu u kojem nije u suprotnosti sa Zakonom o radu (NN 93/14.) PRAVILNIK O POSLOVIMA

Narodne novine, broj 70/10. i 93/14.) Napomena: Primjenjuje se u dijelu u kojem nije u suprotnosti sa Zakonom o radu (NN 93/14.) PRAVILNIK O POSLOVIMA Narodne novine, broj 70/10. i 93/14.) Napomena: Primjenjuje se u dijelu u kojem nije u suprotnosti sa Zakonom o radu (NN 93/14.) PRAVILNIK O POSLOVIMA NA KOJIMA RADNIK MOŽE RADITI SAMO NAKON PRETHODNOG

Више

PREDNACRT

PREDNACRT ЗАКОН О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ОРГАНИМА УПРАВЕ БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ На основу члана Статута Брчко дистрикта Босне и Херцеговине («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», бројеви 1/00, /00, 7/0, 0/0 и /0),

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djela

Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djela Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ( Narodne novine HNŽ/K, broj: 12/17), članka

Више

HRVATSKA KOMORA

HRVATSKA KOMORA HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA Na temelju članka 15. i 26. Zakona o sestrinstvu ("Narodne novine" br. 121/03., 117/08 i 57/11),i članka 19. Statuta Hrvatske komore medicinskih sestara Vijeće Komore

Више

З А К О Н

З А К О Н ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata državnih službenika i ostalih zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) u ministarstvima,

Више

Page 1 of 6 SEDMI DEO Prvi deo Prethodni deo IZMENE Odluka Ustavnog suda Republike Crne Gore kojom se utvrđuje da odredba člana 187 stav 4 Zakona o parničnom postupku ("Službeni list Republike Crne Gore",

Више

broj 111

broj 111 , 26.12.2012. 111-13 zaštitna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, nadležna kantonalna služba e rješenjem staviti van snage važe u radnu dozvolu i u roku od tri dana dostaviti je poslodavcu

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO Radno pravo Obuka za polaganje stručnog ispita za sticanje licence stečajnog upravnika Beograd, jun 2005. www.cesmecon.com Pravni izvori Zakon o radu (Sl. glasnik RS br. 24/05) Zakon o zapošljavanju i

Више

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno Obrasci b

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno   Obrasci b AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposljavanje ucenika 1) Gimnazija Antuna Gustava Matosa

Више

ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA I. OPĆE ODREDBE SADRŽAJ Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, ko

ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA I. OPĆE ODREDBE SADRŽAJ Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, ko ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA I. OPĆE ODREDBE SADRŽAJ Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, kojima raspolažu ili koje nadziru tijela javne vlasti,

Више

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u Sl. glasniku RS, br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i postupak zaključivanja ugovora o radu između radnika

Више

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br.

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u daljem tekstu: zaposleni) koje vrše javna ovlašćenja

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu Krajem prošlog mjeseca, odnosno s danom 22. listopada 2010. na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom

Више

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi PRAVILNIK o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka Sarajevo, novembar 2008. godine Na osnovu člana 15.2 stav (1) Izbornog zakona Bosne i

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писмено или усмено. Члан 4. Писмено достављање информације

Више

Microsoft Word - Zakon o udrugama i fondacijama

Microsoft Word - Zakon o udrugama i fondacijama Službene novine Federacije BiH, br. 45/02 ZAKON O UDRUGAMA I FONDACIJAMA I - TEMELJNE ODREDBE Članak 1. Ovim zakonom uređuju se uvjeti i postupak za utemeljivanje, unutarnje ustrojstvo, registracija, prestanak

Више

Microsoft Word - 3._Pravilnik_o_sufinanciranju_programa_za_perspektivne_sportase .docx

Microsoft Word - 3._Pravilnik_o_sufinanciranju_programa_za_perspektivne_sportase .docx Na temelju odredbe članka 13. i 14. Statuta Samoborskog športskog saveza Izvršni odbor Samoborskog športskog saveza, na sjednici održanoj 20. lipnja 2016. godine donio je PRAVILNIK O SUFINANCIRANJU PROGRAMA

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM

Више

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo ZAKON O PLAĆAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI KANTONA SARAJEVO 1 ( Službene novine Kantona Sarajevo, br. 5/19) POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se plaće i naknade

Више

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR 2015. GODINE: -Ukupno za Republiku Srbiju 58.992,00 dinara -Za privredu Republike Srbije.Od januara 2011. godine

Више

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Службени гласник РС, бр. 84/04, 61/05, 62/06, 5/09, 52/11,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Na osnovu člana 116. stav (6) Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unskosanskog kantona'' broj:17/12), člana 66. stav (2) i člana 68. Sta

Na osnovu člana 116. stav (6) Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unskosanskog kantona'' broj:17/12), člana 66. stav (2) i člana 68. Sta Na osnovu člana 116. stav (6) Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unskosanskog kantona'' broj:17/12), člana 66. stav (2) i člana 68. Stav (1) Zakona o organizaciji organa uprave Federacije

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у "Службеном листу СРЈ", бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/ Види: чл. 8

Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у Службеном листу СРЈ, бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/ Види: чл. 8 Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у "Службеном листу СРЈ", бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/2003-1. Види: чл. 81. Закона - РС, 101/2005-28. I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан

Више

Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Po

Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Po Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Poreča», broj 6/17, Upravno vijeće Centra na sjednici

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR Na temelju članka 131. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor na sjednici 15. ožujka 2002., donio je ODLUKU O PROGLAŠENJU USTAVNOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA USTAVNOG ZAKONA O USTAVNOM

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

Microsoft Word - ODLUKA O STIPENDIRANJU STUDENATA.doc

Microsoft Word - ODLUKA O STIPENDIRANJU  STUDENATA.doc На основу члана 64. став 1. Закона о буџетском систему («Службени гласник РС», бр. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 - испр., 108/13, 142/14, 68/15 - др. Закон, 103/15 и 99/16) и члана

Више

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc Članu Predmet: Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca Sa danom 9.07.2011.g. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca ( Sl.list CG, BR. 32/11).

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, б

Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, б Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, бр. 34/03, 64/04 УС, 84/04 др. закон, 85/05, 101/05

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

srijeda, SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 4 strana 369 O D L U K U O UTVRĐIVANJU VISINE I NAĈINA OSTVARIVANJA PRAVA NA DODAT

srijeda, SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 4 strana 369 O D L U K U O UTVRĐIVANJU VISINE I NAĈINA OSTVARIVANJA PRAVA NA DODAT srijeda, 28.03.2018. SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 4 strana 369 PLAĆU NOSIOCA IZVRŠNE FUNKCIJE, KANTONALNOG PRAVOBRANIOCA, ZAMJENIKA KANTONALNOG PRAVOBRANIOCA I SAVJETNIKA NOSIOCA IZVRŠNE

Више

HRVATSKI SABOR 2023 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRŽIŠTU PLINA

HRVATSKI SABOR 2023 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRŽIŠTU PLINA HRVATSKI SABOR 2023 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRŽIŠTU PLINA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o

Више

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

zakon-o-suzbijanju-diskriminacije-nn

zakon-o-suzbijanju-diskriminacije-nn ZAKON O SUZBIJANJU DISKRIMINACIJE I. OPĆE ODREDBE Svrha zakona Članak 1. (1) Ovim se Zakonom osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 592. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZABRANI ZLOSTAVLJANJA NA RADU ("Službeni list Crne Gore", br. 030/12 od 08.06.2012) Proglašavam Zakon o zabrani zlostavljanja

Више

Zakon o drzavljanstvu FBiH

Zakon o drzavljanstvu FBiH ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 1 ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se uvjeti za sticanje i prestanak

Више

Tel: 022/ , Fax: 022/ OIB: Posl.Br.: 2509/2017 Tisno, godine Temeljem članka 1

Tel: 022/ , Fax: 022/ OIB: Posl.Br.: 2509/2017 Tisno, godine Temeljem članka 1 Tel: 022/ 439-257, Fax: 022/438-188 www.jezinac.hr kontakt@jezinac.hr OIB: 51893359623 Posl.Br.: 2509/2017 Tisno, 31.12.2017. godine Temeljem članka 15. stavka 2. Zakona o javnoj nabavi (Narodne Novine

Више

Microsoft Word - Broj054

Microsoft Word - Broj054 Година XXIII Петак, 9. августа 2019. годинe Број/Broj 54 Godina XXIII Petak, 9. augusta/kolovoza 2019. godine ISSN 1512-7508 - српски језик ISSN 1512-7486 - босански језик ISSN 1512-7494 - хрватски језик

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

Microsoft Word - PZ_459

Microsoft Word - PZ_459 KLUB ZASTUPNIKA IDS-a PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR Zagreb, listopad 2009. 1 PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA

Више

Na osnovu tače 7

Na osnovu tače 7 BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA Decembar 2013.godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji

Више

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: 035-01/19-01/01 UR.BROJ : 2125/72-01-19-1 Novalja, 02. siječnja 2019. godine Na temelju članka 2. i članka 18. stavka 3. Uredbe o uredskom

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 PRAVILNIK O POSTUPKU I MJERAMA ZA ZAŠTITU DOSTOJANSTVA RADNIKA OSNOVNE ŠKOLE SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, travanj 2015. Temeljem

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ROKOVIMA IZMIRENJA NOVČANIH OBAVEZA U KOMERCIJALNIM TRANSAKCIJAMA Proglašava se Zakon o rokovima izmirenja

Више

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska   Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska www.os-mgubec.hr Tel: (01) 3836 571 Fax : (01) 3649134 MB: 3273946 OIB:92120285716 E-MAIL: os-zagreb-066@skole.t-com.hr Klasa:602-02/12-01/01

Више

Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene nov

Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo (Službene nov Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/96, 2/96, 3/96, 16/97,

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONODAVNA KOMISIJA Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt

Више