Microsoft Word - Zakon o udrugama i fondacijama

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - Zakon o udrugama i fondacijama"

Транскрипт

1 Službene novine Federacije BiH, br. 45/02 ZAKON O UDRUGAMA I FONDACIJAMA I - TEMELJNE ODREDBE Članak 1. Ovim zakonom uređuju se uvjeti i postupak za utemeljivanje, unutarnje ustrojstvo, registracija, prestanak udruga i fondacija, kao i druga pitanja od značaja za slobodno i dragovoljno udruživanje građana i pravnih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija). Članak 2. Udruga je, u smislu ovoga zakona, svaki oblik dragovoljnog povezivanja više fizičkih ili pravnih osoba radi unaprjeđenja i ostvarivanja nekog zajedničkog ili općeg interesa ili cilja, sukladno Ustavu i zakonu, a čija temeljna svrha nije stjecanje dobiti. Fondacija je pravna osoba koja nema svoje članstvo, a cilj njezinog osnivanja je upravljanje određenom imovinom u općem ili zajedničkom interesu. Članak 3. Udruge i fondacije samostalno utvrđuju svoje ciljeve i djelatnosti sukladno Ustavu i zakonu. Ciljevi i djelatnost udruga ili fondacije ne mogu biti u suprotnosti s ustavnim poretkom Bosne i Hercegovine ili Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), niti usmjereni ka njegovom nasilnom rušenju niti raspirivanju nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili diskriminacije zabranjene Ustavom i zakonom. Ciljevi i djelatnost udruge ili fondacije ne mogu uključivati angažiranje u predizbornoj kampanji političkih stranaka i kandidata, prikupljanje sredstava za političke stranke i njihove kandidate i financiranje kandidata, odnosno političkih stranaka. Članak 4. Udruga i fondacija mogu, radi ostvarivanja svojih statutarnih ciljeva i djelatnosti, utemeljivati subjekte za gospodarsku i drugu djelatnost pod uvjetima utvrđenim zakonom i statutom udruga, odnosno fondacije. Udruga ili fondacija mogu obavljati nesrodne gospodarske djelatnosti (gospodarske djelatnosti koje nisu neposredno povezane s ostvarivanjem temeljnih statutarnih ciljeva udruga ili fondacije) samo preko posebno utemeljene pravne osobe. Dobit koju udruga ili fondacija ostvari iz nesrodnih gospodarskih djelatnosti može se upotrijebiti samo za ostvarivanje ciljeva koji se utvrde statutom. Nije dopušteno izravno ili neizravno stjecanje dobiti ili druge materijalne koristi ostvarene iz djelatnosti udruga ili fondacije: utemeljiteljima, članovima udruga, članovima upravljačkih tijela, odgovornim osobama, djelatnicima ili donatorima. Ograničenje iz stavka 4. ovog članka ne odnosi se na naknade za rad ili nadoknade troškova tim osobama u svezi ostvarivanja zakonitih ciljeva i aktivnosti utvrđenih statutom udruga ili fondacije. Ograničenja iz ovog članka neće utjecati na imovinu udruga ili fondacije iz članka 38. ovog zakona.

2 Članak 5. Ako ciljevi udruženja ili fondacije nisu u suprotnosti s Ustavom, ovim zakonom i pravnim sustavom, udruga odnosno fondacija, sa sjedištem na području Republike Srpske može obavljati svoju djelatnost na području Federacije, bez daljnjih administrativnih uvjeta. U tom slučaju upis udruga vrši se na način što se podaci iz rješenja o upisu udruga registriranog u Republici Srpskoj prenose u registar udruga sukladno članku 26. ovog zakona. Primljeno rješenje zajedno sa statutom ulaže se u registar, a udruzi odnosno fondaciji se izdaje rješenje o upisu u registar udruga odnosno fondacija u Federalnom ministarstvu pravde (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), odnosno kanatonalnom organu uprave nadležnom za upravu (u daljnjem tekstu: kantonalni organ). Članak 6. Zakonom se može udruzi ili fondaciji povjeriti da u okviru svoje djelatnosti vrši javne ovlasti. Udruga i fondacija imaju svoj naziv i sjedište. Članak 7. Naziv udruge i fondacije mora biti na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine. Naziv udruge i fondacije se može, ako je to predviđeno statutom, upisati u registar i u prijevodu na jednom ili više stranih jezika, s tim što naziv na službenom jeziku mora biti upisan na prvom mjestu. Iznimno od odredbi st. 1. i 2. ovog članka, naziv udruge i fondacije može sadržavati pojedine strane riječi, ako one čine ime međunarodne organizacije čija je udruga ili fondacija članica, ako su te riječi uobičajene na nekom od službenih jezika Bosne i Hercegovine, ako za njih nema odgovarajuće riječi u nekom od službenih jezika Bosne i Hercegovine, ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku. Uz svoj puni naziv, udruga ili fondacija može koristiti i skraćeni naziv, koji mora sadržavati oznake po kojima se razlikuje od drugih udruga, odnosno fondacija. Udruga i fondacija mogu imati svoj znak. Članak 8. Naziv i znak udruge ili fondacije moraju se jasno razlikovati od naziva i znaka drugih udruga ili fondacija. Članak 9. Kod organa nadležnih za vođenje registra udruga i registra fondacija ne mogu pod istim nazivom biti upisane dvije ili više udruga odnosno dvije ili više fondacija. U slučaju da dvije ili više udruga ili fondacija podnesu zahtjev za upis pod istim nazivom, odobrit će se zahtjev one udruge, odnosno fondacije koji je ranije podnesen. Ako je takav upis već izvršen, organ nadležan za registraciju donijet će rješenje kojim će naložiti kasnije upisanoj udruzi ili fondaciji da u roku od 30 dana izvrši izmjenu svog naziva. Ako udruga odnosno fondacija ne postupi po rješenju iz stavka 3. ovog članka, protiv te udruge ili fondacije pokrenut će se postupak brisanja iz registra, sukladno zakonu. Članak 10.

3 U naziv udruge odnosno fondacije ne mogu se unositi slijedeći nazivi : 1) Bosna i Hercegovina - bez odobrenja nadležnog organa Bosne i Hercegovine; 2) Federacija - bez odobrenja fedralnog organa uprave koji vrši nadzor nad zakonitošću rada udruga odnosno fondacije; 3) naziv kantona bez odobrenja kantonalnog organa u čiju nadležnost ulazi oblast na koju se odnosi djelatnost udruga odnosno fondacije; 4) naziv grada i općine - bez odobrenja gradonačelnika odnosno općinskog načelnika. II - UDRUGE 1. Osnivanje udruga Članak 11. Udrugu mogu utemeljiti najmanje tri fizičke odnosno pravne osobe, koje su državljani Bosne i Hercegovine, ili stranci koji su stalno nastanjeni ili borave duže od jedne godine na teritoriju Federacije sami ili zajedno s građanima Federacije. Udruga se utemeljuje donošenjem utemeljiteljskog akta. Udruga stječe svojstvo pravne osobe upisom u registar. Pravne radnje poduzete prije upisa udruga u registar, stvaraju obveze samo za osobe koje su poduzele te radnje. Članak 12. Utemeljiteljska skupština udruge donosi utemeljiteljski akt, statut udruge i imenuje organe upravljanja. Utemeljiteljski akt sadrži: Članak 13. 1) imena i prezimena i adrese, odnosno naziv i sjedište utemeljitelja; 2) naziv i sjedište i adresu udruge; 3) osnovne ciljeve utemeljivanja udruga; 4) ime i prezime ovlaštene osobe koja će obaviti poslove upisa u registar udruga; 5) potpise utemeljitelja i jedinstveni matični broj građana, ukoliko su utemeljitelji državljani Bosne i Hercegovine. Statut udruge sadrži: 1) naziv i sjedište udruge: 2) ciljeve i djelatnost udruge; 3) zastupanje i predstavljanje udruge; Članak 14.

4 4) organe udruge, njihove ovlasti, način imenovanja i opoziva, trajanje mandata, kvorum i pravila glasovanja, uključujući i pitanja o kojima se odlučuje kvalificiranom većinom, funkciju osobe ovlaštene da saziva skupštinu; 5) oblik i sadržaj pečata udruge; 6) oblik i sadržaj znaka ako udruga odluči da ima znak; 7) stjecanje i raspolaganje imovinom; 8) način donošenja financijskog izvješća i izvješća o radu; 9) postupak za donošenje statuta, izmjena i dopuna statuta i drugih općih akata udruge; 10) uvjete i način učlanjenja, prestanak članstva, kao i prava, dužnosti i odgovornost članova udruge; 11) uvjete i postupak za pripajanje, razdvajanje, transfor- maciju ili prestanak rada udruge; 12) pravila za raspodjelu preostale imovine u slučaju prestanka rada udruge. Statutom se mogu urediti i druga pitanja od značaja za ciljeve i djelatnost udruge. Članak 15. Udruga se može udruživati u saveze ili pripojiti, razdvojiti ili transformirati samo u drugu udrugu ili fondaciju. Savez se upisuje u registar i danom upisa stječe svojstvo pravne osobe. Udruga može imati svoje ustrojstvene oblike (podružnice, ogranci, klubovi i sl.), sukladno statutu. 2. Članstvo Članak 16. Član udruge može biti državljanin Bosne i Hercegovine, strana osoba koja ima stalni ili privremeni boravak u Bosni i Hercegovini, ili pravna osoba, koja dragovoljno pristupi udruzi na način propisan statutom. Malodobne osobe mogu sudjelovati kao članovi u radu udruge na način propisan statutom. Statutom udruge može se predvidjeti postojanje počasnih članova. 3. Organi udruge Organ upravljanja udrugom je skupština. Članak 17. Ako statutom nije drugačije uređeno, skupštinu čine svi članovi udruge, s jednakim pravom glasa. Ako statutom nije predviđeno postojanje upravnog odbora ili drugog organa upravljanja, skupština će imenovati jednu ili više osoba ovlaštenih za zastupanje i predstavljanje udruge. Statutom se mogu predvidjeti i drugi organi udruge. Članak 18.

5 Skupština udruge: 1) donosi statut, izmjene i dopune statuta i druge akte određene statutom; 2) daje suglasnost na pravne radnje poduzete u postupku utemeljivanja udruge; 3) bira i opoziva članove upravnog odbora, ili, ukoliko statutom upravni odbor nije predviđen kao poseban organ, imenuje i opoziva osobu ovlaštenu za zastupanje i predstavljanje udruge; 4) usvaja izvješća koja je pripremio upravni odbor ili osoba ovlaštena za zastupanje i predstavljanje; 5) odlučuje o udruživanju u saveze, pripajanju, razdvajanju, transformaciji, prestanku rada i drugim statusnim promjenama udruge; 6) odlučuje o svim pitanjima koja nisu u nadležnosti drugog organa. Članak 19. Upravni odbor, odnosno osoba ovlaštena za zastupanje i predstavljanje udruge, ako statutom udruge nije predviđeno postojanje upravnog odbora: 1) priprema sjednice skupštine; 2) priprema i predlaže nacrt izmjena statuta i drugih akata koje donosi skupština; 3) provodi politiku, zaključke i druge odluke koje je donijela skupština; 4) upravlja imovinom udruge; 5) podnosi godišnja ili periodična izvješća o svom radu skupštini na usvajanje; 6) vrši druge poslove određene statutom. III - FONDACIJE 1. Utemeljivanje fondacija Članak 20. Fondaciju može utemeljiti jedna ili više domaćih, odnosno stranih fizičkih ili pravnih osoba. Fondacija može biti utemeljena jednostranom izjavom volje, odlukom, ugovorom ili drugim pravno valjanim aktom. Ukoliko satutom nije drugačije uređeno, smatrat će se da je fondacija utemeljena na neodređeno vrijeme. Utemeljitelj donosi utemeljiteljski akt i statut fondacije. Fondacija se može pripajati, razdvajati ili transformirati samo u drugu fondaciju. Fondacija može imati svoje ustrojstvene oblike (podružnice, uredi i sl.), sukladno Statutu. Članak 21.

6 Utemeljiteljski akt fondacije sadrži: 1) ime i prezime i adresu, odnosno naziv i sjedište utemeljitelja; 2) naziv i sjedište i adresu fondacije; 3) temeljne ciljeve za koje je fondacija utemeljena; 4) novčana sredstva ili druge oblike imovine koje utemeljitelj ulaže, a koji ne mogu biti manji od 2.000,00 KM; 5) ime osobe koja je ovlaštena da obavi poslove upisa u registar fondacije; 6) potpis utemeljitelja; 7) i jedinstveni matični broj građana, ukoliko su utemeljitelji državljani Bosne i Hercegovine. Fondacija ima statut. Statut fondacije sadrži: 1) naziv i sjedište fondacije: 2) ciljeve i djelatnost fondacije; Članak 22. 3) organe fondacije, njihove ovlasti, način imenovanja i opoziva članova organa fondacije, trajanje mandata, kvorum i pravila glasovanja, uključujući i specifična pitanja o kojima se odlučuje kvalificiranom većinom; 4) zastupanje i predstavljanje fondacije; 5) oblik i sadržaj pečata fondacije; 6) oblik i sadržaj znaka ako fondacija odluči da ima znak; 7) pravila korištenja sredstava fondacije; 8) moguće korisnike sredstava fondacije; 9) postupak za donošenje statuta, izmjena i dopuna statuta i drugih općih akata fondacije; 10) način usvajanja i podnošenja financijskog izvješća i izvješća o radu; 11) uvjete i postupak za pripajanje, razdvajanje, transfor- maciju ili prestanak rada fondacije; 12) pravila za raspodjelu imovine fondacije u slučaju prestanka rada fondacije. Statutom se mogu regulirati i druga pitanja od značaja za ciljeve i djelatnost fondacije. 2. Organi fondacije Organ upravljanja fondacijom je upravni odbor. Članak 23.

7 Utemeljitelj ili osoba ovlaštene od strane utemeljitelja imenuje upravni odbor. Statutom se mogu predvidjeti i drugi organi fondacije. Upravni odbor: 1) ostvaruje ciljeve fondacije utvrđene u statutu; Članak 24. 2) daje suglasnost za pravne radnje koje su preuzete u ime fondacije prije njezinog upisa u registar; 3) upravlja imovinom fondacije; 4) vrši izmjene i dopune statuta i drugih akata, ukoliko nije drugačije uređeno u statutu; 5) imenuje osobu ovlaštenu za zastupanje i predstavljanje fondacije; 6) odlučuje o pripajanju, razdvajanju, transformaciji i prestanku rada fondacije; 7) priprema financijska i druga izvješća; 8) vrši druge poslove sukladno zakonu i statutu. Upravni odbor čine najmanje tri člana. Članak 25. Član upravnog odbora može biti fizička ili pravna osoba preko ovlaštenog zastupnika. Članovi upravnog odbora ne mogu biti: 1) malodobne osobe; 2) osobe uposlene u fondaciji; 3) članovi drugih organa fondacije; 4) osobe koje vrše nadzor nad radom fondacije. IV - REGISTRIRANJE UDRUGA I FONDACIJA Članak 26. Udruga se upisuje u registar udruga, a fondacija u registar fondacija. Registar udruga vodi Federalno ministarstvo, ako se statutom udruge predvidi da će udruga djelovati na području dva ili više kantona, a ako se statutom predvidi da će udruga djelovati na području jednog kantona, registar udruge vodi kantonalni organ. Registar svih fondacija i svih stranih nevladinih organizacija vodi Federalno ministarstvo. Danom upisa u registar, udruga ili fondacija stječe svojstvo pravne osobe.

8 Članak 27. Registar udruge ili fondacije je otvoren za javnost. Svaka osoba ima pravo uvida u podatke upisane u registar iz stavka 1. ovog članka, odnosno pravo zatražiti presliku upisa u registar ili bilo kojeg dokumenta iz popisa registrirane udruge ili fondacije. Preslika se izdaje u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Iznimno od odredbi stavka 2. ovog članka, ovlašteni predstavnik udruge ili fondacije može zahtijevati od registracijskog organa da određeni podatci koji su upisani u registar ne budu dostupni javnosti, ukoliko bi se time mogao ugroziti osobni integritet utemeljitelja ili članova udruge ili fondacije (zaštita osoba oboljelih od zaraznih bolesti, liječenih ovisnika, žrtava zlostavljanja, itd.). O zahtjevu iz stavka 3. ovog članka, odlučuje Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva. Federalni ministar pravde propisat će obrasce i način vođenja registra udruga odnosno fondacija. Članak 28. Uz zahtjev za upis u registar udruge ili fondacije prilaže se: 1) utemeljiteljski akt i statut udruge ili fondacije; 2) popis članova organa upravljanja, i 3) odluka nadležnog organa o imenovanju osobe ovlaštene za zastupanje i predstavljanje udruge ili fondacije. Članak 29. O zahtjevu za upis u registar Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ donosi rješenje. Rješenje o upisu u registar udruge ili fondacije sadrži: 1) datum upisa; 2) registracijski broj pod kojim je izvršen upis; 3) naziv i sjedište udruge ili fondacije; 4) ciljeve ili djelatnost za koje je udruga ili fondacija utemeljena i 5) imena osoba ovlaštenih za zastupanje i predstavljanje. Primjerak rješenje o upisu u registar udruga odnosno fondacija dostavlja se nadležnom organu uprave u čije područje ulazi djelatnost udruge odnosno fondacije radi vršenja inspekcijskog nadzora i Federalnom ministarstvu, radi vođenja centralnog registra udruga i fondacija. Članak 30. Nakon primitka zahtjeva za upis u registar, Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ izdaje potvrdu o primitku zahtjeva za upis. Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ dužno je donijeti rješenje o zahtjevu za upis u registar u roku od 30 dana od dana prijama urednog zahtjeva za upis.

9 Članak 31. Ako Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ utvrdi da u statutu udruge odnosno fondacije nisu ispunjeni uvjeti iz članka 14. odnosno članka 22. ovog zakona, ili da uz zahtjev za upis u registar nije priloženo sve što je predviđeno člankom 28. ovog zakona, pismeno će zatražiti da podnositelj zahtjeva u roku od 15 dana od dana primitka obavještenja otkloni utvrđene nedostatke. Ako podnositelj zahtjeva ne otkloni utvrđene nedostatke u predviđenom roku, Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ rješenjem će odbaciti zahtjev za upis u registar. Ako Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ utvrdi da su ciljevi ili djelatnost udruge ili fondacije u suprotnosti s odredbama članka 3. st. 2. i 3. ovog zakona, rješenjem će odbiti zahtjev za upis u registar. Članak 32. Rješenja iz članka 29. stavak 1., članka 31. st. 2. i 3., članka 33. stavak 2. i članka 42. ovog zakona su konačna i protiv njih nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom kod Vrhovnog suda Federacije, odnosno kantonalnog suda protiv rješenja kantonalnog organa. Članak 33. Udruge odnosno fondacije dužne su Federalnom ministarstvu, odnosno kantonalnom organu prijaviti promjenu statuta, naziva, sjedišta, djelatnosti, osobe ovlaštene za zastupanje i predstavljanje, članove organa upravljanja, pripajanje, razdvajanje ili transformaciju i prestanak rada udruge odnosno fondacije, u roku od 30 dana od dana izvršene promjene. O upisu u registar promjene iz stavka 1. ovog članka donosi se rješenje. Primjerak rješenja iz stavka 2. ovog članka, kantonalni organ dostavlja Federalnom ministarstvu. Članak 34. Rješenje o upisu u registar i o prestanku rada udruge ili fondacije koje vodi Federalno ministarstvo objavljuje se u "Službenim novinama Federacije BiH", a rješenje koje donosi kantonalni organ objavljuje se u službenom glasniku kantona. Troškove objavljivanja upisa u registar snosi udruga ili fondacija. V - UPIS U REGISTAR STRANE I ME\UNARODNE NEVLADINE ORGANIZACIJE Članak 35. Odredbe ovog zakona o upisu i brisanju iz registra udruga ili fondacija primjenjuju se i na upis u registar ureda, predstavništva ili drugog ustrojstvenog oblika strane ili međunarodne nevladine organizacije (u daljnjem tekstu: strana nevladina organizacija), ako ovim zakonom nije drugačije propisano. Članak 36. U registar Federalnog ministarstva upisuju se strane i međunarodne nevladine organizacije. Njihovi organi mogu imati sjedište i djelovati na teritoriju Federacije, nakon upisa u registar ako za to dobiju suglasnost Vlade Federacije i ako njihova djelatnost nije u suprotnosti s Ustavom, zakonom i međunarodnim ugovorima. Članak 37.

10 Uz zahtjev za upis u registar strane nevladine organizacije, Federalnom ministarstvu se prilaže rješenje o matičnoj registraciji, odluka nadležnog organa nevladine organizacije o otvaranju ureda, predstavništva ili drugog ustrojstvenog oblika strane nevladine organizacije u Federaciji, sjedište i adresa ureda u Federaciji i preslika isprave o identitetu osobe ovlaštene za zastupanje i predstavljanje. Ako prema zakonu zemlje u kojoj se nalazi sjedište strane nevladine organizacije nije propisan obvezan upis u registar, uz zahtjev za upis podnosi se druga pismena isprava ovjerena od notara, suda ili drugog nadležnog organa, kojom se dokazuje da ta organizacija ima status pravne osobe u domicilnoj zemlji. Ukoliko rješenje, odnosno pismena isprava iz stavka 2. ovog članka o matičnoj registraciji ne sadrži podatke o statutarnim ciljevima i djelatnosti nevladine organizacije, uz zahtjev za upis u registar podnosi se i statut u prijevodu ili neki drugi unutarnji akt iz kojeg su vidljivi ciljevi nevladine organizacije. VI - IMOVINA UDRUGA I FONDACIJA Imovinu udruga i fondacija čine: 1) članarine, kada je u pitanju udruga; Članak 38. 2) dragovoljni prilozi i pokloni fizičkih i pravnih osoba; 3) sredstva dodijeljenja iz proračuna; 4) prihodi od kamata, dividendi, dobiti od kapitala, zakupnina, honorara i sličnih izvora pasivnih prihoda; 5) prihodi stečeni obavljanjem gospodarske djelatnosti; 6) drugi prihodi stečeni, sukladno zakonu i statutu. Članak 39. Nadzor nad namjenskim korištenjem i raspolaganjem sredstvima udruge ili fondacije vrši organ udruge ili fondacije određen statutom. Članak 40. Udruga i fondacija dužne su uredno voditi poslovne knjige i sastavljati financijska izvješća, sukladno zakonu i drugim propisima. Članak 41. Organi udruga ili fondacije dužni su upravljati imovinom udruge ili fondacije s pažnjom dobrog domaćina. Ako udruga ili fondacija obavlja gospodarsku djelatnost sukladno odredbama ovog zakona, članovi upravnog odbora dužni su upravljati imovinom koja se koristi za obavljanje te djelatnosti s pažnjom dobrog gospodarstvenika. Član organa udruge ili fondacije ne može glasovati o imovinskim pitanjima u kojima se on, njegov bračni drug ili njegov srodnik do trećeg stupnja, pojavljuje kao zainteresirana osoba. Članovi organa udruge ili fondacije dužni su osigurati da se svi pravni poslovi udruge ili fondacije zaključuju po tržišnoj vrijednosti, ili po uvjetima koji su povoljniji za udrugu ili fondaciju.

11 VII - BRISANJE IZ REGISTRA Članak 42. Udruge i fondacije brišu se iz registra kada Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ donese konačno rješenje o prestanku rada udruge odnosno fondacije ili kada Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno kantonalni sud donese pravomoćnu presudu o zabrani rada udruge ili fondacije. Udruga ili fondacija prestaje s radom: Članak 43. 1) ako nadležni organ udruge, odnosno fondacije donese odluku o prestanku rada ili odluku o pripajanju, razdvajanju ili transformaciji udruge odnosno fondacije; 2) ako su ispunjeni uvjeti iz članka 9. stavak 4. ovog zakona, ili ako se utvrdi da je udruga ili fondacija prestala djelovati. Smatrat će se da je udruga prestalo djelovati: 1) ako je proteklo dvostruko više vremena od vremena utvrđenog statutom udruge za održavanje skupštine, a skupština udruge nije održana; 2) ako se broj članova udruge smanji ispod broja određenog ovim zakonom za utemeljivanje udruge, a skupština udruge u roku od tri mjeseca od dana nastupanja ove okolnosti ne donese odluku o prijamu novih članova. Neovisno od odredbi stavka 2. točka 2. ovog članka, udruga neće prestati ako prijam novih članova nije moguć zbog objektivnih okolnosti koje su prouzročene prirodom statutarnih ciljeva i djelatnosti udruge. Kada Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ utvrdi činjenice iz stavka 1. ovog članka, donosi rješenje o prestanku rada udruge odnosno fondacije. Udruzi odnosno fondaciji zabranit će se rad: Članak 44. 1) ako djeluje suprotno odredbama članka 3. stavak 2. ovog zakona; 2) ako nakon prekršajnog kažnjavanja u povratu (članak 50.) nastavi obavljati djelatnosti koje nisu sukladne statutarnim ciljevima udruge ili fondacije (čl. 14. i 22); 3) ako nakon prekršajnog kažnjavanja u povratu (članak 50.) nastavi djelovati. Postupak za zabranu rada udruge odnosno fondacije pokreće federalni tužitelj, odnosno kantonalni tužitelj. Članak 45. Presudu o zabrani rada udruge odnosno fondacije donosi Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno kantonalni sud. Presudom kojom se izriče zabrana rada udruge odnosno fondacije, odredit će se mjere glede imovine, kao i druge neophodne mjere.

12 U postupku o zabrani rada udruge odnosno fondacije pokrenutog na temelju članka 3. stavak 2. ovog zakona, shodno se primjenjuju odredbe zakona kojim je uređen kazneni postupak. Članak 46. Preostala imovina udruge ili fondacije koja se briše iz registra raspoređuje se shodno odluci nadležnog organa udruge ili fondacije, sukladno odredbama statuta. Izuzetno od stavka 1. ovog članka, imovina fondacije ili udruge koje su uživale porezne, carinske i druge povlastice, ili koje su primile proračunske donacije ili donacije od građana ili pravnih osoba u ukupnom iznosu većem od ,00 KM u prethodnoj ili tekućoj kalendarskoj godini dodjeljuje se drugim fondacijama ili udrugama registriranim u Federaciji, koje obavljaju istu ili sličnu statutarnu djelatnost. Ukoliko nadležni organ fondacije ili udruge ne donese odluku o raspodjeli imovine do dana brisanja iz registra, Federalno ministarstvo, odnosno kantonalni organ će donijeti odluku o raspodjeli preostale imovine drugoj fondaciji ili udruzi registriranoj u Federaciji, koja obavlja istu ili sličnu statutarnu djelatnost. VIII - NADZOR NAD ZAKONITOŠ]U RADA UDRUGA I FONDACIJA Članak 47. Nadzor nad zakonitošću rada udruga i fondacija vrši nadležni federalni odnosno kantonalni organ uprave u čije područje ulazi praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost udruge ili fondacije. Članak 48. U vršenju upravnog nadzora nad obavljanjem povjerenih javnih ovlaštenja, nadležni federalni organi koji vrše nadzor iz članka 46. ovog zakona, imaju pravo i dužnost naročito da: 1) rješavaju po žalbi protiv donesenih upravnih akata u vršenju povjerenih javnih ovlaštenja; 2) vrše druga prava koja po zakonu ima drugostupanjski organ u upravnom postupku; 3) daje stručne naputke i objašnjenja za primjenu zakona, drugih propisa i općih akata koji se odnose na vršenje povjerenih javnih ovlaštenja. Članak 49. Udruga ili fondacija koja vrši javna ovlaštenja dužna je organu uprave koji vrši nadzor nad njihovim radom najmanje jedanput godišnje podnijeti izvješće o vršenju povjerenih javnih ovlaštenja. Članak 50. Ako udruga ili fondacija koje vrše javna ovlaštenja ne vrše povjerene poslove sukladno svojim dužnostima, nadležni organ uprave koji vrši nadzor dužan je pismeno naložiti organu upravljanja udruge ili fondacije mjere za uklanjanje uočenih nedostataka, kao i poduzeti druge mjere u okviru svojih prava i dužnosti. Poslovi iz stavka 1. ovog članka vrše se sukladno odredbama Zakona o upravi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 28/97), koji se odnose na javna ovlaštenja. IX - KAZNENE ODREDBE Članak 51. Novčanom kaznom od 300,00 KM do 3.000,00 KM kaznit će se za prekršaj udruga odnosno fondacija:

13 1) ako obavlja djelatnosti koje nisu sukladne statutarnim ciljevima i djelatnostima udruge ili fondacije (članak 3. st. 2. i 3., članak 4. st. 1. i 2. i čl. 14. i 22.); 2) ako u pravnom prometu ne upotrebljava naziv pod kojim je upisano u registar (članak 7. stavak 5.); 3) ako Federalnom ministarstvu, odnosno kantonalnom organu ne prijavi promjene podataka koje se upisuju u registar, u roku od 30 dana od dana nastupanja promjene (članak 33.); 4) ako ne upotrijebi višak prihoda nad rashodima ostvarenog obavljanjem gospodarskih djelatnosti na način predviđen zakonom i statutom. Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 100,00 KM do 1.000,00 KM i odgovorna osoba u udruzi odnosno fondaciji. Odgovornom osobom iz stavka 2. ovog članka smatra se osoba ovlaštena za predstavljanje i zastupanje, odnosno druga osoba koja je neposredno zadužena izvršiti određeni posao. X - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE Članak 52. Udruge i fondacije koje su upisane u registar udruge građana odnosno registar fondacija, kao i registar humanitarnih organizacija, do dana stupanja na snagu ovog zakona dužne su uskladiti svoja opća akta s odredbama ovog zakona, u slučaju da su one u suprotnosti s odredbama ovog zakona, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Članak 53. Postupci za registraciju koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ovog zakona, dovršit će se po odredbama ovog zakona. Članak 54. Federalni ministar pravde donijet će propis iz članka 27. stavak 5. ovog zakona za vođenje registarskih knjiga udruga i fondacija u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona i odrediti visinu naknade za upis udruga odnosno fondacija u registar Federalnog ministarstva. Visinu naknade za upis udruga u registar kantonalnog organa utvrđuje rukovoditelj tog organa. Članak 55. Odredbe ovog zakona sukladno se primjenjuju na saveze i druge oblike povezivanja udruga ili fondacija. Članak 56. Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju važiti Zakon o udrugama građana ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/95), Zakon o fondacijama i zakladama ("Službene novine Federacije BiH", broj 16/98) i Zakon o humanitarnoj djelatnosti i humanitarnim organizacijama ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/98), osim čl. 2., 5., 11. i 12., članak 22. stavak 2., čl. 26. i 27., članak 29. stavak 2., članak 30. stavak 1. i čl. 34. i 35. Članak 57. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju MINISTARSTVO FINANCIJA Na temelju članka 106. stavka

Више

Revidirana verzija za brošuru

Revidirana verzija za brošuru Pripremili: Dr. sc. Dragan Golubović Elvira Imširović, dipl. iur. KAKO OSNOVATI UDRUŽENJE ILI FONDACIJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE CENTAR ZA PROMOCIJU CIVILNOG DRUŠTVA Sarajevo, mart 2003. 1 Pripremili:

Више

OSNIVANJE I REGISTRACIJA UDRUŽENJA GRAÐANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA SPORTSKE KLUBOVE Advokatska firma SAJIÆ o.d. Banja Luka Knežopoljska br. 10, Banja L

OSNIVANJE I REGISTRACIJA UDRUŽENJA GRAÐANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA SPORTSKE KLUBOVE Advokatska firma SAJIÆ o.d. Banja Luka Knežopoljska br. 10, Banja L OSNIVANJE I REGISTRACIJA UDRUŽENJA GRAÐANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA SPORTSKE KLUBOVE Advokatska firma SAJIÆ o.d. Banja Luka Knežopoljska br. 10, Banja Luka, BiH tel: +387 51 227 620 fax: +387 51 227 623

Више

HRVATSKI SABOR 1390 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O UDRUGAMA Proglašavam Zakon o udrugama, koji

HRVATSKI SABOR 1390 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O UDRUGAMA Proglašavam Zakon o udrugama, koji HRVATSKI SABOR 1390 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O UDRUGAMA Proglašavam Zakon o udrugama, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 6. lipnja 2014.

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О УПИСУ У РЕГИСТАР ЗАЈЕДНИЦА ЗГРАДА СА ОБРАСЦИМА АКАТА ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИМЈЕНУ ЗАКОНА О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Бања Лука,

Више

Broj: O-002/2015 Sarajevo, godine Na osnovu člana 20. stav 4. Zakona o udruženjima i fondacijama Federacije Bosne i Hercegovine ( Službene

Broj: O-002/2015 Sarajevo, godine Na osnovu člana 20. stav 4. Zakona o udruženjima i fondacijama Federacije Bosne i Hercegovine ( Službene Broj: O-002/2015 Sarajevo, 14.05.2015. godine Na osnovu člana 20. stav 4. Zakona o udruženjima i fondacijama Federacije Bosne i Hercegovine ( Službene novine Federacihe BiH, broj: 45/02) Zijad Berbić,

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONO BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА ZAKONODAVNO POVJERENSTVO ЗАКОНОДАВНА КОМИСИЈА ZAKONODAVNA KOMISIJA Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

Na osnovu člana 7. stav 3, člana 101. i člana 107. Zakona o privrednim društvima ( Službeni glasnik Republike Srpske broj: 127/08, 58/09, 100/11 i 67/

Na osnovu člana 7. stav 3, člana 101. i člana 107. Zakona o privrednim društvima ( Službeni glasnik Republike Srpske broj: 127/08, 58/09, 100/11 i 67/ Na osnovu člana 7. stav 3, člana 101. i člana 107. Zakona o privrednim društvima ( Službeni glasnik Republike Srpske broj: 127/08, 58/09, 100/11 i 67/13), g-din, dana. godine, donosi: ODLUKU O OSNIVANJU

Више

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фондације Доцент др Милена Далмација овереним пред Основним

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

PRAVILNIK O NAČINU VOĐENjA REGISTRA UDRUŽENjA I FONDACIJA BOSNE I HERCEGOVINE I STRANIH MEĐUNARODNIH UDRUŽENjA I FONDACIJA I DRUGIH NEPROFITNIH ORGANI

PRAVILNIK O NAČINU VOĐENjA REGISTRA UDRUŽENjA I FONDACIJA BOSNE I HERCEGOVINE I STRANIH MEĐUNARODNIH UDRUŽENjA I FONDACIJA I DRUGIH NEPROFITNIH ORGANI PRAVILNIK O NAČINU VOĐENjA REGISTRA UDRUŽENjA I FONDACIJA BOSNE I HERCEGOVINE I STRANIH MEĐUNARODNIH UDRUŽENjA I FONDACIJA I DRUGIH NEPROFITNIH ORGANIZACIJA ("Sl. glasnik BiH I - OPŠTE ODREDBE", br. 68/2018)

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

ZAKON O ZADUŽBINAMA I FONDACIJAMA (2010) ZAKON O ZADUŽBINAMA I FONDACIJAMA "SlužbenI glasnik RS", br. 88/2010 od godine Danom početka prim

ZAKON O ZADUŽBINAMA I FONDACIJAMA (2010) ZAKON O ZADUŽBINAMA I FONDACIJAMA SlužbenI glasnik RS, br. 88/2010 od godine Danom početka prim ZAKON O ZADUŽBINAMA I FONDACIJAMA "SlužbenI glasnik RS", br. 88/2010 od 23.11.2010. godine Danom početka primene Zakona o postupku registracije u agenciji za privredne registre - "Službeni glasnik RS",

Више

Zakon o drzavljanstvu FBiH

Zakon o drzavljanstvu FBiH ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 1 ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se uvjeti za sticanje i prestanak

Више

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav 1 tačka 5) Zakona o tržištu kapitala ("Sl. list CG",

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Društvo), upućuje dioničarima POZIV ZA GLAVNU SKUPŠTINU

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

Na temelju članka 2,12 i 2

Na temelju članka  2,12 i 2 Na temelju članka 2,12 i 2.14 Izbornog zakona BiH ( Službene glasnik BiH broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24, 06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13),

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

VODIČ ZA UPIS PROMJENA U UDRUŽENJU Ministarstvo pravosuďa i uprave Unsko sanskog kantona (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) je nadležno za upis promjen

VODIČ ZA UPIS PROMJENA U UDRUŽENJU Ministarstvo pravosuďa i uprave Unsko sanskog kantona (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) je nadležno za upis promjen VODIČ ZA UPIS PROMJENA U UDRUŽENJU Ministarstvo pravosuďa i uprave Unsko sanskog kantona (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) je nadležno za upis promjena u Registar udruženja, koje su subjekti upisa dužni

Више

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање (Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06 На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10 и 47/17), члана 5. став 5, члана 8.

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

Zakon o pecatima organa i institucija RS

Zakon o pecatima organa i institucija RS ZAKON O PEČATIMA ORGANA I INSTITUCIJA REPUBLIKE SRPSKE 1 ( Službeni glasnik RS, br. 54/19) Član 1. Ovim zakonom uređuju se namjena, sadržaj, oblik, čuvanje, upotreba i izrada pečata koje u vršenju poslova

Више

HRVATSKA KOMORA

HRVATSKA KOMORA HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA Na temelju članka 15. i 26. Zakona o sestrinstvu ("Narodne novine" br. 121/03., 117/08 i 57/11),i članka 19. Statuta Hrvatske komore medicinskih sestara Vijeće Komore

Више

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO UPUTA ZA POPUNJAVANJE OBRASCA RSV-1 ZA UPIS PODATAKA U REGISTAR STVARNIH VLASNIKA Ovom Uputom propisan je način popunjavanja Obrasca RSV-1 (dalje u tekstu: Obrazac) za upis podataka u Registar stvarnih

Више

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranju javnih potreba Grada Varaždina ( Službeni vjesnik

Више

Scanned Image

Scanned Image На основу члана 38. став 2. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16), Скупштина Града Новог Сада, на ХХХШ седници од 9. марта 2018. године, доноси О Д Л У К У О СПРОВО'БЕЊУ ЈАВНОГ

Више

Радна верзија

Радна верзија НАЦРТ ЗАКОНА О УДРУЖЕЊИМА I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим законом уређују се оснивање и правни положај удружења, упис и брисање из Регистра, чланство и органи, статусне промене и престанак

Више

Microsoft Word - 3._Pravilnik_o_sufinanciranju_programa_za_perspektivne_sportase .docx

Microsoft Word - 3._Pravilnik_o_sufinanciranju_programa_za_perspektivne_sportase .docx Na temelju odredbe članka 13. i 14. Statuta Samoborskog športskog saveza Izvršni odbor Samoborskog športskog saveza, na sjednici održanoj 20. lipnja 2016. godine donio je PRAVILNIK O SUFINANCIRANJU PROGRAMA

Више

Sluzbene novine Opcine Fojnica

Sluzbene novine Opcine Fojnica BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SREDIŠNJA BOSNA/SREDNJOBOSANSKI KANTON OPĆINA FOJNICA S L U Ž B E N E N O V I N E O P Ć I N E F O J N I C A BROJ: 4 30.05.2016. godine F O J N

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Propisi iz područja geodetske djelatnosti i upravnog postupanja prof. dr. sc. Dario Đerđa Pravni fakultet u Rijeci Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije Upravno postupanje javno pravo privatno

Више

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici U skladu sa odredbama čl. 78. i 12. Zakona o udruženjima (»Službeni list RS«, br.51/09), na skupštini udruženja održanoj dana 6.04.2011. u prostorijama Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama

Више

("Сл. гласник РС", бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим

(Сл. гласник РС, бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим ("Сл. гласник РС", бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим законом уређује се поступак регистрације, евидентирања

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

Microsoft Word - 05 e Pravilnik o radnoj knjizici

Microsoft Word - 05 e Pravilnik o radnoj knjizici Na osnovu člana 133. stav 4. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj 43/99), federalni ministar socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, donosi PRAVILNIK O RADNOJ KNJIŽICI * I -

Више

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS HRVATSKI SABOR Klasa: 022-03/09-01/03 Urbroj: 65-08-02 Zagreb, 24. kolovoza 2009. ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članaka 137. i 153.

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (Сл. гласник РС, бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије. Члан 2 Држављанство Републике Србије

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни посао Ко покреће поступак и на који начин: Захтев за

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH SLUŽBА ZА RЕVIZIЈU FINАNSIRАNJА PОLIТIČKIH SТRАNАKА Nа оsnоvu člаnа 10. stаv (1) Zаkоnа о finаnsirаnju pоlitičkih strаnаkа («Službеni glаsnik BiH» brој 95/12), člаnа 25. Prаvilnikа о gоdišnjim finаnsiјskim

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR Na temelju članka 131. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor na sjednici 15. ožujka 2002., donio je ODLUKU O PROGLAŠENJU USTAVNOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA USTAVNOG ZAKONA O USTAVNOM

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit O

OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit O OPIS POSLOVA I MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit Obavlja jednostavne upravne i druge stručne poslove za fizičke i pravne

Више

Microsoft Word - PZ_459

Microsoft Word - PZ_459 KLUB ZASTUPNIKA IDS-a PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR Zagreb, listopad 2009. 1 PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA

Више

This watermark does not appear in the registered version - Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi

This watermark does not appear in the registered version -   Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 53. redovitoj sjednici održanoj 18. srpnja 2007. godine, usvaja ZAKON O POREZU NA NEKRETNINE

Више

Registracija d.o.o. U Općini Centar

Registracija d.o.o. U Općini Centar VODIČ ZA REGISTRACIJU D.O.O. Odsjek za lokalni ekonomski razvoj 1 ŠTA JE D.O.O.? Društvo sa ograničenom odgovornošću (eng. Limited liability company (LLC), je društvo u kojem svaki član društva ima učešće

Више

Sluzbeni glasnik Grada Poreca br

Sluzbeni glasnik  Grada Poreca br OPĆINA VRSAR I. Općinsko vijeće 20. Na temelju članka 34. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine",broj 26/03) te članka 40. Statuta Općine Vrsar ("Službeni glasnik Grada Poreča", broj 02/04),

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака ( Службени гласник БиХ, број: 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR JU OŠ «SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ», SARAJEVO POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA EVIDENTIRANJE ZAPOSLENIKA ZA ČIJIM RADOM JE

Више

UGOVORNI ORGAN

UGOVORNI ORGAN Federation of Broj: 09-3-134-1/18 Sarajevo, 22.11.2018. godine UGOVORNI ORGAN Naziv: Javna ustanova Srednja ugostiteljsko turistička škola Sarajevo Sjedište: Dugi sokak broj 9 Sarajevo Tel: 033-534-633;

Више

На основу чл

На основу чл На основу члана 7. став 2. алинеја 7, члана 9. став 1. алинеја 2, члана 19. став 1, алинеје 2. и 3. Закона о друштвима за осигурање ( Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama HRVATSKI SABOR 1631 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama

Више

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године

УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум: године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра године УДРУЖЕЊЕ РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ Датум:18.09.2015. године С Т А Т У Т УДРУЖЕЊА РЕУМАТОЛОГА СРБИЈЕ -пречишћен текст- Златибор, септембра 2015. године У складу са одредбама члана 78. и 12. Закона о удружењима

Више

Na temelju članka 13. Zakona o udrugama (Narodne novine br. 74/14), skupština udruge AIKI EN udruga za promicanje skladnog življenja održana

Na temelju članka 13. Zakona o udrugama (Narodne novine br. 74/14), skupština udruge AIKI EN udruga za promicanje skladnog življenja održana Na temelju članka 13. Zakona o udrugama (Narodne novine br. 74/14), skupština udruge AIKI EN udruga za promicanje skladnog življenja održana 04.03.2017. godine u Zagrebu donijela je STATUT AIKI EN udruge

Више

Microsoft Word - Statut Slatinska banka doc

Microsoft Word - Statut Slatinska banka doc SLATINSKA BANKA D.D. NADZORNI ODBOR S T A T U T TRGOVAČKOG DRUŠTVA SLATINSKA BANKA d.d. (u daljnjem tekstu Banka) pročišćeni tekst Broj: 027 / 2007 srpanj, 2007. S T A T U T TRGOVAČKOG DRUŠTVA SLATINSKA

Више

NOVI ZAKON O UDRUGAMA narodne novine , broj 74/2014.

NOVI ZAKON O UDRUGAMA narodne  novine ,  broj  74/2014. NOVI NORMATIVNI OKVIR ZA DJELOVANJE UDRUGA ZAKON O UDRUGAMA Narodne novine, broj 74/2014. PRAVILNIK O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA REGISTRA UDRUGA REPUBLIKE HRVATSKE I REGISTRA STRANIH UDRUGA U REPUBLICI

Више

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona PRIJEDLOG Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Službene novine Tuzlansko podrinjskog kantona, br. 7/97 i 3/99 i Službene novine Tuzlanskog kantona, br. 13/99, 10/00, 14/02,

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR 573 Na temelju ĉlanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA STRUKOVNO OBRAZOVANJE I OBRAZOVANJE ODRASLIH Proglašavam Zakon o agenciji za strukovno

Више

Microsoft Word - 60 ZAKON O BANKAMA-H.doc

Microsoft Word - 60 ZAKON O BANKAMA-H.doc Z A K O N O BANKAMA U BRČKO DISTRIKTU BOSNE I HERCEGOVINE Sukladno članku 23 Statuta Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik Brčko Distrikta BiH broj 1/00) Skupština Brčko Distrikta na 60.

Више

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU Ovime se u nastavku pojašnjava primjena Zakona o poreznom savjetništvu ( Narodne novine, br.: 127/00, 76/13 i 115/16) kojeg su zadnje izmjene stupile

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више

З А К О Н

З А К О Н Službeni glasnik: 96/05 Datum: 06/10/2005 Z A K O N O AGENCIJI ZA POSREDNIČKE, INFORMATIČKE I FINANSIJSKE USLUGE I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom reguliše se status, djelatnost, upravljanje, rukovoďenje,

Више

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi PRAVILNIK o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka Sarajevo, novembar 2008. godine Na osnovu člana 15.2 stav (1) Izbornog zakona Bosne i

Више

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih Na temelju članka 29. Statuta Grada Opatije («Službene novine» PGŽ broj 25/09, 30/09-ispravak, 7/13, 17/13, 3/18 i 5/18-ispravak) Gradsko vijeće Grada Opatije, na sjednici održanoj dana 02.10.2018. godine

Више

jedinstvena reg.prijava str.1.sport

jedinstvena reg.prijava str.1.sport ЈЕДИНСТВЕНА РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ОСНИВАЊА ПРАВНИХ ЛИЦА И ДРУГИХ СУБЈЕКАТА И РЕГИСТРАЦИЈЕ У ЈЕДИНСТВЕНИ РЕГИСТАР ПОРЕСКИХ ОБВЕЗНИКА Бранкова 25, 11000 Београд, www.apr.gov.rs РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА

Више

Na temelju članka 13. Zakona o udrugama (NN 74/14), Skupština udruge ICARUS HRVATSKA na sjednici održanoj dana 17. kolovoza donijela je S T A T

Na temelju članka 13. Zakona o udrugama (NN 74/14), Skupština udruge ICARUS HRVATSKA na sjednici održanoj dana 17. kolovoza donijela je S T A T Na temelju članka 13. Zakona o udrugama (NN 74/14), Skupština udruge ICARUS HRVATSKA na sjednici održanoj dana 17. kolovoza 2016. donijela je S T A T U T ICARUS HRVATSKA I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovim

Више

Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djela

Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djela Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ( Narodne novine HNŽ/K, broj: 12/17), članka

Више

PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUN

PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUN PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA KOD UPRAVE ZA TREZOR ("Sl. glasnik RS", br.

Више

Microsoft Word - Pravilnik o registraciji

Microsoft Word - Pravilnik o registraciji Na temelju odredbi članka 30. Statuta Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, Izvršni odbor Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru (u nastavku teksta: HSSRM) dana 17. svibnja 2018. godine odluka

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

STATUT

STATUT STATUT NEOVISNOG OPERATORA SUSTAVA U BOSNI I HERCEGOVINI SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 4 (Osnivanje)... 4 (Registracija i pravni status)... 4 (Naziv i sjedište)... 4 (Sadržaj Statuta)... 4 (Pečat i štambilj)...

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

ORGANIZOVANJE I UDRUŽIVANJE ŽENA KROZ UDRUŽENJA/FONDACIJE NVO Mapa: Od osnivanja i vođenja do gašenja NVO-a Sarajevo, 2015.

ORGANIZOVANJE I UDRUŽIVANJE ŽENA KROZ UDRUŽENJA/FONDACIJE NVO Mapa: Od osnivanja i vođenja do gašenja NVO-a Sarajevo, 2015. ORGANIZOVANJE I UDRUŽIVANJE ŽENA KROZ UDRUŽENJA/FONDACIJE NVO Mapa: Od osnivanja i vođenja do gašenja NVO-a Sarajevo, 2015. Naslov: Organizovanje i udruživanje žena kroz udruženja/fondacije NVO. Mapa:

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: 035-01/19-01/01 UR.BROJ : 2125/72-01-19-1 Novalja, 02. siječnja 2019. godine Na temelju članka 2. i članka 18. stavka 3. Uredbe o uredskom

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака («Службени гласник БиХ» број 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

Registraciona prijava promene SPORT 1 strana

Registraciona prijava promene SPORT 1 strana Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА ПРИЈАВА ЗА УПИС ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О УДРУЖЕЊУ, ДРУШТВУ

Више

MergedFile

MergedFile PRILOG I "Izvornik" PONUDBENI LIST 1. NAZIV I SJEDIŠTE NARUČITELJA: GRAD RIJEKA, 51000 Rijeka, Korzo 16, OIB: 54382731928, Predmet nabave: Uređenje staze uz šljunčanu plažicu istočno na plaži Igralište

Више

dozvole

dozvole Na osnovu člana 26. stav (1) tač. a), b) i e) Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH, broj 103/09) i člana

Више

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/62 21 433; fax: 01/6252-515 OIB: 28129388615 IBAN: HR4923900011100025937 e-mail: czoo.vg@gmail.com web: www.centar-odgojiobrazovanje-velikagorica.skole.hr

Више

Prednacrt

Prednacrt ZAKON O UPOŠLJAVANJU STRANACA I- TEMELJNE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak upošljavanja stranih državljana i osoba bez državljanstva u Federaciji Bosne i Hercegovine,

Више