deana leskovar tri ~eki}a (a o srpu da i ne govorimo)

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "deana leskovar tri ~eki}a (a o srpu da i ne govorimo)"

Транскрипт

1 deana leskovar tri ~eki}a (a o srpu da i ne govorimo)

2 178 deana leskovar Sara Koen (umetni~ko ime Deana Leskovar) ro ena je i {kolovala se u Beogradu gde ivi i dan-danas, rade}i u Igranom i serijskom programu Televizije Beograd. Autor je tridesetak radio-drama izvo enih na programima jugoslovenskih i nema~kih radio-stanica. Tu je zatim trilogija Slike alosnih do`ivqaja (1979), izvo- ena u Ateqeu 212, Srpskom narodnom pozori{tu u Novom Sadu, Hrvatskom narodnom kazali{tu u Osijeku, Teatru m. b. H. u Be~u itd. Ovaj tekst je dobio nagradu Dr. Branko Gavella odnosno Jovan Sterija Popovi} za najboqi jugoslovenski dramski tekst 1980, odnosno godine. Drama Tri ~eki}a (o srpu da i ne govorimo) izvo ena je u Srpskom narodnom pozori{tu u Novom Sadu u re`iji Egona Savina. Vredna su pa`we i scenarija za igrane filmove [padijer u re`iji Miqenka Derete i Dogodilo se na dana{wi dan u re`iji Miroslava Leki}a. Neizvedena komedija Trbosek, neobjavqena proza Devet i po godina... ali, o tom potom.

3 tri ~eki}a 179 deana leskovar tri ~eki}a (a o srpu da i ne govorimo) LICA male{ alka uski bajra gregori, 12 god. ka}a staqin milesa tetka-draga razredna staqinov otac milesin otac ka}in otac slavica govedo, pas i drugi.

4 180 deana leskovar *** sve {to kquca htelo bi da kquca neka kquca i treba da kquca (d. radovi}) *** pera sisa~ pu{i kurac pu{i nam ga fino, polako. (grafit sa zida arhitektonskog fakulteta) ***... jer }u sad le}i i kad me potra`i{ mene ne}e biti. (kwiga o jovu, gl. VII,21) na izri~it zahtev autora, drama je {tampana kao {to je svojevremeno i napisana, iskqu~ivo malim slovima, bez obzira na uobi~ajene ortografske zahteve (li~no ime, po~etak re~enice i sl.)

5 tri ~eki}a prvi maj vra~ar. ulica sa turskom kaldrmom. oronula dvospratnica sa raznim {upama u dvorii{tu. ispred ku}e drvena bandera. u prizemqu lokal sa `utom metalnom kuglom iznad vrata, zavesom od nanizanih drvenih perlica i firmom frizer za dame i gospodu. vr{imo toplu i hladnu trajnu ondulaciju. na fasadi kredom kojekako nacrtano srce u kome pi{e staqin i milesa. jutro je, uski stoji go pred ogledalom u tetkinoj sobi. radio emituje prenos prvomajske parade. radio:... gromoglasan aplauz predsedniku republike titu, koji se zajedno sa potpredsednikom izvr{nog ve}a aleksandrom rankovi}em upravo dovezao u otvorenom automobilu pred zgradu narodne skup{tine. predsednika republike i aleksandra rankovi}a do~ekuju i pozdravqaju pred zgradom skup{tine: predsednik narodnog odbora beograda milijan neori~i}, sekretar gradskog komiteta saveza komunista milojko drulovi} i predsednik gradskog odbora ssrn branko pe{i}. na sve~ano ukra{enoj tribini nalazi se najvi{i dr`avni, partijski i vojni rukovodioci: predsednik savezne narodne skup{tine petar stamboli}, potpredsednici saveznog izvr{nog ve}a edvard kardeq, rodoqub ~olakovi} i mijalko todorovi} sa ~lanovima ve}a, predsednik centralnog ve}a saveza sindikata jugoslavije svetozar vukmanovi}, predsednik narodne skup{tine srbije jovan veselinov, predsednik republi~kog izvr{nog ve}a slobodan penezi}; na tribini se nalaze i dr`avni sekretar za poslove narodne odbrane, general armije ivan go{wak, predsednik centralnog komiteta saveza omladine jugoslavije tomislav badovinac, predsednik srpske akademije nauka i umetnosti ilija uri~i}, rektor beogradskog univerziteta, doktor borislav blagojevi} i mnogi drugi politi~ki, javni i kulturni radnici. ~uje se horska pesma, avioni i `agor gledalaca. radio:... internacionalu koju peva hor beogradske opere sme{ten preko puta centralne tribine, a hiqadu radnika u plavim odelima nose}i pet stotina partijskih zastava upravo kora~a svom {irinom bulevara revolucije, iza wih dvanaest radnika, tako e u plavim odelima, nose velike portrete lewina, marksa, engelsa i tita. na kratkom rastojawu iza wih ide vozilo na kome su sa obe bo~ne strane ispisane re~i proleteri svih

6 182 deana leskovar u e alka. zemaqa ujedinite se i `iveo 1 maj, me unarodni praznik rada! vozilo dekorisano yinovskim buketom raznovrsnog sve`eg cve}a zaustavqa se pred centralnom tribinom. mladi radnik inustrije precizne mehanike u beogradu, 24-godi{wi miqko miqkovi}, obu~en u plavi radni kombinezon, obra}a se predsedniku titu. miqko miqkovi}: dragi dru`e tito! i ovogodi{wi prvomajski praznik, dvadeseti po ro ewu republike, slavimo u borbi za mir i socijalizam! s vama na ~elu, ujediweni radni qudi jugoslavije ja~aju socijalisti~ku republiku! sre}an vam 1 maj, dru`e tito! tito: omladincima i radnim kolektivima, graditeqima socijalizma u jugoslaviji, `elim sretan 1 maj! (aplauz) dok vozilo prolazi pored tribine, omladinke sa vozila bacaju cve}e na sve strane, a u nebo se di`e ~itavo jato belih golubova! nisi na paradi? kasno sam ustao. jo{ traje. ili od po~etka, ili nikako. a doma}i za ponedeqak? kako sam se ose}ao-la za vreme prvomajske parade? ose}ao sam se kao ti. odjebi, ne dam! ne}u da prepi{em, promeni}u, ono {to je tebi bilo lepo, ja }u re}i da je ru`no, i obratno. ako ja ka`em da su drugovi tito i rankovi} lepo izgledali na tribini? onda }u ja... re}i }u da... da nije va`no kako su oni izgledali, nego {ta smo mi postigli pod wihovim rukovodstvom za ovih dvadeset godina `ivota u slobodi i... da na{e o~i nisu uprte u wih li~no, nego u tekovine koje... i tako daqe. Uostalom, ni ti ne gleda{.

7 tri ~eki}a 183 ode alka. radio: prepisa}u iz novina. male{ u~estvuje maskiran kao ~eki}, a kremenka tapu{kovi} kao srp! obuci se, samo visi{ pred tim ogledalom. bar da si zakqu~ao... tetka gleda paradu. jel ka~i majku to prvomajsko pomilovawe? mislim da ka~i, ne znam. {to? krajwe je vreme da uzmemo zaseban stan, treba li ja da provodim svoje najlep{e godine u strahu da mi tetka ne rupi u sobu dok se obla~im? ba{ volim {to sam ispao ovakav, a ne druga~iji, zna{? mogao sam da imam druga~iju kosu, svetlije o~i, visinu, sve... a ovako je ba{ dobro. misli{ kad keva iza e da }emo imati svoj stan? fala bogu. {ta, treba cela mladost da mi pro e kod tetke?! ja ne bi mnogo o~ekivala od keve. ona nam je sve {to imamo. tetka-draga nam je sve, budalo! kad keva iza e isto }e da nam se nabije ovde, vide}e{. ne mo`e ona da dobije posao kad je bila na robiji. `iveli smo kao bogovi. a sad kao govna. dokle }e{ da se divi{ svom kurcu, u pi~ku proizvo a~i roba za {iroku potro{wu. pogledi gledalaca ne znaju na ~emu pre da se zadr`e: na elegantnim zastavinim automobilima, motociklima pretis, televizorima zagreba~ke radio-indistrije, goranovim elektri~nim aparatima za doma}instvo, name{taju fabrike marko radovi} iz titograda i mnogobrojnim i raznovrsnim predmetima za odevawe. omladina i studenti ni ovoga puta nisu izneverili svoju tradiciju: i ovog sun~anog jutra oni su najveseliji i najrazdraganiji deo kolone koja ve} dva ~asa neprekidno te~e prostranim bulevarom. na ~elu povorke dva mladi}a i dve devojke nose transparent na kome pi{e: na{i eksponati su na{a mladost i na{i osmesi! grupe mladih radnika, sredwo{kolaca i brigadira smewuju se ispred sve~ane tribine u izvrsnom raspolo`ewu, gromko i odu{evqeno kli~u}i predsedniku titu i pevaju}i pesme republici. transparenti koje oni nose zvu~e kao zavet mlade generacije: gradimo, jer verujemo u mir! i kunemo se voqenom mar{alu, gradi}emo jadran-magistralu! hor peva uz mar{ala tita. dok traje pesma, sa ulice u dvori{te, a zatim u ku}u i u sobu ulazi ~eki} visok dva metra.

8 184 deana leskovar ~eki}: alka! uh, izvini uski... ma ni{ta, u i. (obla~i ga}e) iz ~eki}a iza e male{ i ugasi radio. male{ muca. zdravo. de je alka? tamo. (obla~i se) pitaj me {to sam ukrao eksponat. ba{ me briga. da im jebem mater! ~ekali smo gore kod cvetkove pijace od {es izjutra, ovaka gu`va, sve na jednj nozi sam stajao, al ko mi je kriv kad o}u da pro em kraj tribine! pre pola sata, ba{ kad je kretala na{a grupa, kremenka tapu{kovi} padne u nesvest, sva se bila uko~ila dok je stajala onako savijena kao srp. ja teo da po em sam. oni ka`u, de }e{, ko je vido ~eki} bez srpa! ja ka`em, mogu ja da nosim i srp, oni ka`u, mar{ ku}i! i onda sam mazno ~eki}, uzinat! u e alka. ode uski. u kojoj si grupi bio? ni u jednoj. nema toga {to ti ne bi zasro. nije... ti }e mi ka`e{. (uvu~e se u ~eki}) kako mi stoji? pazi, sru{i}e{ ogledalo. ja re{io da budem primeran omladinac. prijavio se dobrovoqno za dan mladosti i za radnu akciju na leto, pro{le nedeqe u~estvovao u akciji ure ewa {kolskog dvori{ta, a sad u subotu skupqam nov~ane priloge za borbu protiv te be ce. sve }u da radim, samo da me ne teraju u dom. ne tera te {kola, nego socijalni radnik. vaqda se prvo raspita u {koli kakav sam ak i onada razredna ka`e, znate, on se zala`e... yabe ti zalagawe kad si maloletan i nema{ roditeqe. de }e{, uski?

9 tri ~eki}a 185 radio: ja ulazim, a on stoji go pred ogledalom i kliberi se. pa {ta? prijavile me kom{ije {to spavam u {upi, a jebu me i za tapkawe pred kozarom. besprizoran, tapka karte. tako jedan ameri~ki glumac, ~ito sam u filmskom svetu, kao klinac tapkao karte, a danas zara uje vi{e od kenedija! ja sam za niksona. ti uvek kontra. vide}e{, kad kenedi oduva svoje, on }e biti predsednik. zabole me. pita}u bajru da me primi kod wega u {upu. {to je zgodan taj bajra! on je moj tip mu{karca. mislio sam da sam ja tvoj tip? jesi, sad. zakqu~aj vrata. a tetka? gleda paradu. (i odvrnu radio do daske)... fiskulturnici pozdravqeni burnim aplauzom. `ivopisna povorka na ~elu sa prvacima evrope u gimnastici miroslavom cerarom i mirjanom mili} prolazi pored sve~ane tribine. grupa gimnasti~ara izvodi nekoliko vrlo uspelih ve`bi koje izazivaju odu{evqewe na sve~anoj tribini odakle paradu posmatraju i ~lanovi brojnih delegacija iz inostranstva. na centralnoj tribini nalaze se: delegacija ote~estvenog fronta bugarske, zatim sindikalne delegacije sssr, ~ehoslova~ke, ma arske, poqske, rumunije, dr nema~ke, al`ira, burme, tangawike, maroka, adena i ~lanovi delegacije konfederacije rada italije. paradu tako e posmatraju predstavnici narodne organizacije socijalisti~ke partije libana, omladinske socijalisti~ke lige japana...

10 186 deana leskovar 2. slika za ~ituqu rano jutro. kroz otvorena vrata {upe u dvori{tu ~uje se kako neko cepa drva. ambulantna kola prolaze zavijaju}i sirenom. ulicom nai e postarija energi~na `ena s malim brkovima, zastane pred ogradom i izvadi paket iz torbe. dugo i polako odmotava hartiju iz koje se pojavquje sluzava ru`i~asta masa iznutrice. komad po komad `ena baca preko ograde. `ena: mac, mac, mac! cane, crni, {u{ko, mu{ko, du{ko! mac, mac, mac! (iza {upe zaori se gromoglasan lave`) mar{ yukelo, jebo te ko te doveo da te jebo! lepko, sivka, {irli, marko, pli{o, `aneta, murko! mac, mac, mac! `ena stoji jo{ malo gledaju}i kako jedu, pa ode. alka iza e iz {upe nose}i ku}i pletenu korpu do vrha punu drva. alka nosi kitwastu haqinu sa volanima koja izgleda kao da je prevelika za wu. malo zatim ulicom nai e sitna starica u `utoj svilenoj haqini, sa velikim `utim {e{irom i groteskno na{minkanim licem ispod wega. Naki}ena je bro{evima, in uvama, narukvicama, a u ruci nosi crnu lakovanu ta{nicu. zastaje i pretura po kanti za ubre, a grupica dece koja se {uwala za wom potr~i vi~u}i. deca: gr-ki-wa, gr~-ki aps! gr-ki-wa, gr~-ki aps! U susednoj {upi probudi se bajra. zevne, baci pogled na malog brata koji spava, pa ustane, u dugim ga}ama i potko{uqi iza e u dvori{te. zeva i ~e{e se. na ulici, deca ga aju staricu kamewem. kamen padne do bajrinih nogu. bajra: da}u ja vama grkiwu! mar{! sa}u zovem govedo! govedo, na! iza {upe se za~u re`awe i lave` i krupan, kosmat yukac izlete na ulicu. deca se razbe`a{e. starica: spasiba. re~e starica i nastavi da pretura po ubretu. alka unosi drva u kuhiwu. u ku}noj haqini, s viklerima u kosi, tetka sprema doru~ak. tetka: brojutro, tetka. gde tumara{ tako rano? dosta vi{e tih drva, puna nam je ku}a. kad volim da cepam.

11 tri ~eki}a 187 tetka: probudi brata. neka ga. tetka: zakasni}e na voz. jao, jel to danas? uski, probudi se, ide{ na takmi~ewe. jel to danas? i gun aju}i ode u kupatilo. tetka: opet ste no}as spavali zajedno. bila sam se ne{to upla{ila... tetka: zajedni~ko spavawe pre svega nije zdravo. mlad organizam zahteva... pa vaqda je i organizmu dobro kad sam ja zadovoqna... tetka: neudobno je, da ne pomiwem ostalo, nisu ti kreveti za dvoje. a da ih sastavimo? da napravimo kao bra~ni krevet? tetka: ne}e{ u bra~ni krevet s bratom dok sa ja `iva! jo{ jednom ako vas uhvatim, uski ide u moju sobu, a ja dolazim kod tebe. okrutna i surova tetka. odnekud sa sprata zaori se pesma staqinovog oca. staqinov otac: staqinov otac: staqinov otac: bajra: bajra: omladinci, omladinke, velik vas je broj! protiv svega {to ne vaqa kre}emo u boj! niz planine, reke staze, omladinske noge gaze, evo nas! svako jutro ista pesma. Idi bre, }ale... probudio si me. vreme je za {kolu. a ti, de }e{? protiv svega {to ne vaqa di`emo svoj glas! mi u radu i slobodi vidimo svoj spas... zdravo, alka. zdravo, bajra. hrani{ mi yukca? daj, ja }u ti to iscepam. neka.

12 188 deana leskovar bajra: nude mi da raznosim mleko po na{em kraju. mala nam kevina penzija. je l neka lova? bajra: tako... a je l te{ko? bajra klimnu glavom. iz ku}e iza e staqinov otac u gumenim ~izmama, nose}i pribor za ribolov. uze stari bicikl iz trema i izgura ga na ulicu sve pevu{e}i sebi u bradu. staqinov otac: tetka: po oluji, mutnoj vodi, na{ brod samo napred brodi, evo nas! tri para pantalona za dva dana! volim da sam elegantan. ~itam sad jednu rusku pri~u, o pilotu sifilisti~aru koji neprestano leti, da ne bi si{ao dole i zarazio svoju devojku... bajrin mali brat gregori s desnom rukom u prqavom, izvrqanom gipsanom omotu i{uwao se u dvori{te i prislu{kuje. gregori: pa ne mora da tuca kad je bolestan. bajra: gregori, mar{ unutra! spremaj se za {kolu! tetka: tetkin matemati~ar! tako mi je drago {to ide{ na takmi~ewe. pojma nemam za{to su me izabrali. tetka: zato {to ti ide matematika. pa sve mi ide. tetka: ne pravi se va`an. mama }e se radovati kad ~uje. jel dobila prvomajsko pomilovawe? tetka: jeste, jeste. i kad izlazi? tetka: krajem idu}e godine. ili po~etkom 65. samo ti smetamo ovde. tetka: ajde... nemam dece i drago mi je {to ste tu. vi ste mi od ro enog brata. tamo smo imali tatu i dva kupatila. nismo morali ovako da {tedimo... tetka: zna se profesorske plate kolike su...

13 tri ~eki}a 189 tetka: tetka: tetka: samo da je nisu uhvatili. dobro. evo ti slika za ~ituqu. uski, to sa slikom ima da prestane! samo u slu~aju da mi se ne{to desi. i da ti se desi, ~ituqa je stvar nas koji ostajemo. ja bi umro kad bi mi stavila sliku iz a~ke kwi`ice de izgledam kao kreten! telefoniraj ~im stigne{! s koferom u ruci uski izlazi u dvori{te. pritr~ava mu alka sa sekirom. kad se vra}a{? ~etvrtak uve~e. bi}emo na stanici, male{ i ja. ako pobedi{, i tetka. ostavio sam joj sliku za ~ituqu, ako... ti zna{... va`i. ode uski. bajra: greco! jesam reko da se obla~i{? gregori: pet minuta. bajra: ustaj! gregori: usta}u, al da mi vrati{ biciklu. jebo te, isekla sam haqinu sekirom. tetka: dobro nisi nogu. razredna svima rekla da produ`e sukwe, a meni da skratim. tetka: a ti u`iva{ {to se razlikuje{. {ta je ovo? za kevu? i ja sam joj kupila ~arape i {ampom. tetka: ho}e{ sa mnom? c. tetka: da l je uski normalan mladi}, to ti meni ka`i! {ta ho}e{? skroz odli~an. ide na savezno takmi~ewe matemati~ara, {to ja ne}u nikad!

14 190 deana leskovar tetka: to je ta~no. (ode uzdi{u}i) u dvori{tu, bajra svira na gitari. do e staqin. ja naru~io elektri~nu gitaru kod stolara na }o{ku, a kad sam meto `ice ona se sva iskrivila. bajra: nisi stavio ~eli~nu {ipku. kako sad da je ispravim? bajra: naru~i novu. alka ode u {kolu. govedo je isprati od kapije. za wom odo{e staqin, gregori, milesa. bajra je svirao za svoju du{u, kad eto ti ka}e. ka}a: `urim, zakasnila sam. ve~eras u sedam kod tri ~eki}a. bajra: ~ekaj, stani! za{to uvek kod tri ~eki}a, a stanujemo u istoj zgradi? ka}a: oa, tata... on misli... on ka`e... da ne treba da se zabavqam, da je jo{ rano. moram da idem. (ode) ulicom pro o{e kola puna starudije koja je vuklo mr{avo kow~e. pored koja je i{ao cigan. govedo se ubi od lajawa. cigan: staro gvo` e, stare krpe kupujemo! akumulatori stari, kazani od kupatila stari! staro gvo` e, stari mesing, bakar, krpe stare kupujemo! 3. me u nama bajra je sedeo u svojoj {upi i drndao gitaru. ulicom pro e prastari crni ford karavan sa zvu~nikom na krovu. glas: humor, dresura, akrobatika, pesme ju`ne amerike! za{to da idete u pariz kad je milen ru` do{ao u beograd? za qubiteqe muzike koncert na ~etkici na zube! bongo ubija rileta maqem, a moric spilman stavqa glavu u ~equst caru `ivotiwa! internacionalni program! medvedi maika i peter voze motor bez ispita i dozvole! upozoravamo vas: ~uvajte satove i nov~anike, jer u programu u~estvuje bora III, po{teni lopov! program vodi aleksije marjanovi}, humorista! predstave po- ~iwu svakoga dana u 18 i 20 ~asova!

15 tri ~eki}a 191 u e gregori. gregori: bajra, bajra, ima cirkus! da me vodi{! bajra: nema se otkud. gregori: bajra, vrati mi biciklu! bajra: nahrani govedo. gregori: al da mi vrati{ biciklu. ode i vrati se sa govedom. bajra: {to si je pustio? o}e{ da ujede pandura, pa da nas tu`i! gregori: on je u penziji, niko wega ne zarezuje. bajra: pandur je pandur. gregori: ma vrati mi biciklu, ~uje{? bajra! ej, bajra! bajra: kad ti skinu gips. govedo rikne, izleti na ulicu i vrati se sa male{om. male} nosi }ebe, kaput, jastuk i ne{to kwiga. do{li jutros u {kolu, socijalna radnica, neka baba, sa pandurom. ka`e, ako nema{ nikoga, mora{ u dom. ja ka`em, imam kevu u mladenovcu. ja u mladenovac, a kod keve sviwe {etaju po dvori{tu, smrde govna, blato i de~urlije jedno pet komada. ka`e keva, ne dolazi u obzir, dosta je meni moje dece. ko da ja nisam wen! kao, ne}e mu` da ~uje, a mu`, kova~, radi ne{to u dvori{tu, boli ga patka. pita baba, o}e{ da ostane{, ja ka`em o}u. dabome da o}e, ka`e kova~. uvede u ku}u babu i pandura, da im rakiju, potpi{e one papire. odu oni. ka`e kova~, ajde sad, tutaw! a keva bi me ladno strpala u dom, pi~ka joj materina! bajra: de ti je otac? u staroj pazovi. kelner u kafani kod kume. bajra: kwige stavi tamo. ovo na grecin grevet. greca }e da spava sa mnom. e, bajra... fala ti ko bratu. bajra: ma srawe. gregori: ba{ fino! al }emo da se vozimo sa biciklama! bajra: dobi}e{ bicikl u glavu. ka}ina keva kupila elektri~ni {poret, a stari izbacila u dvori{te. da unesemo, vaqa}e. nemoj ti, da ne vidi ka}a... gregori: pa da ka`e, skupqaju ko cigani!

16 192 deana leskovar bajra: to ka}a nikad ne}e re}i. imaju kod mene u {upi neki ~unkovi, done}u sutra. ka}in otac {eta po sobi sav zanet tekstom koji diktira. ka}a vredno pi{e. ka}in otac: ka}a:... urednim sobama u hotelima, qubaznom i uslu`nom osobqu, ukusnoj i jeftinoj hrani. jedino {to smeta utisku ove zaista lepe bawe... polako. k. otac:... je klasi~na zgrada usred parka, takozvani kursalon. mo`da je ovaj naziv nekad i zvu~ao otmeno, ali danas nam para u{i. gde sam stao. ka}a: para u{i. {to ne pi{e{ sam, tata? ka}a, si i ~askom! ka}a: ne mogu, pi{em tati pismo za novine! k. otac: mora ceo svet da zna {ta mi radimo. ka}a: to je bajra, tata. k. otac: trezven momak. idemo daqe. pored tabli koje stoje ispred glavnog ulaza, na krovu je podignuta i pove}a svetlosna reklama kursalon. zar se ovaj tu naziv ne mo`e da zameni sa bawski dom, ili nekim na{im lokalnim imenom kao {to je drina, podriwe, pocerina, ma~va, semberija, i sli~no? ka}a: gotovo? k. otac: ime, prezime, zanimawe, adresa. ka}a si e u dvori{te. ka}a: ba{ si morao da uzima{ taj {poret dok tata gleda! bajra: {to, je l mu treba? ka}a: on te ceni, zna{... a sad te vidi s tim male{om, vu~ete {poret kao cigani! bajra: male{ ostaje kod mene. hteli su da ga strpaju u dom. ka}a: tata ka`e da je on dripac. tapka karte pred kozarom, videla sam ga. zabavqa se sa alkom. a i ta alka je sva nekako... obla~i se kao niko. i brat joj je ~udan. tata ka`e da im je mama na robiji, zbog pronevere. ona te stalno gleda. bajra: ko? ka}a: alka. bajra: pa neka gleda.

17 tri ~eki}a 193 ka}a: ja sam imala tako sre}no, bezbri`no detiwstvo bez problema, da... kad ~ujem da su nekoga roditeqi napustili, to za mene predstavqa pravi mali potres. bajra: blago tebi. ka}a: smeja}e{ se, ali meni je najve}i problem u `ivotu bio da li }u uzeti crveni ili plavi ki{ni mantil, ako }e ki{a. tata, mama i ja, to je tako slo`na mala zajednica. nas troje protiv ostalog sveta! tata ~im vidi i najmawu nepravilnost u bilo ~emu, odmah napi{e pismo novinama, da se zna. ulicom prolaze ambulantna kola zavijaju}i sirenom. bajra: se}a{ se kad je staqinova keva popila sodu? niste vi jo{ bili do{li. staqin dotr~ao u piyami tu, preko puta, u hitnu pomo}. bos, pla~e, nisu mogli da je spasu. ka}a: pu{taju me na radnu akciju! poslala sam ih da gledaju prekobrojnu i videli su da mladi ne idu tamo da se kurvaju kao {to su oni mislili. bajra: {ta }e{ na akciji? to je za budu}e politi~are, one klince koji su aktivni u mesnoj zajednici, pa }e im to posle vaqati za biografiju, ka}a: nije istina! idu svi mladi! ve}ina. uvek mi sve pokvari{. bajra: ja ne mogu. nema ko da mi ~uva grecu. ka}a: neka ide sa {kolom na letovawe. bajra: greca? pre bi crko. gregori: {ta, greca? bajra: ni{ta, idi ku}i. gregori: a de }ete vi? bajra: u euridiku, na igranku. gregori: ka}e{ da se vrati{? bajra: ajde ku}i, tamo ti je male{. ima pola leba i kuvano jaje, pa podelite. gregori u e u {upu gde male{ uzalud poku{ava da odsvira ne{to na gitari. staqin izlazi u dvori{te i zove milesu na zvi`duk u 8. staqine! vidi wega. tu sam, kod bajre. jel zna{ da svira{? fala bogu. aj mi poka`e{.

18 194 deana leskovar ne mogu sad. (zvi`di) milesa! Izi i bre, milesa, znam da si gore! milesin otac: gubi se, gelipteru! milesa! m. otac: treba tebi dvaesipet na tur! ~ekaj dok ti si em! gregori: pazi sad! milesa! m. otac: mar{ otale, ubre jedno posledwe! o}e da si e? gregori: aha! neki dan ga jurio s levorverom, ja gledao. milesa! m. otac: ubi}u ga, `ivota mi moga! staqinov otac: staqine, vuci se smesta gore! pusti me sad }ale. m. otac: nabi}u ti kur{um u glavu, ubre informbirovsko! milesa: be`i staqine, ubi}e te tata! o}e, kurac. m. otac: je l te to u {koli u~e? nemoj ja da ti si em! neobrazovani idiote! milesa! kud si po{la, milu ti majku jebem! samo mrdni, prebi}u ti noge kurvinske! milesa! milesa iza e u dvori{te. milesa: milesa: milesa: milesa: {ta mu je, {to ne silazi? stego ga i{ijas. ni da hoda, ni da sedi, samo stoji, ko roda. {to ti ne silazi{ kad te zovem? zato {to me ne voli{. ko te ne voli? jesam napiso na ku}i staqin i milesa? a {to se dopisuje{ sa kremenkom tapu{kovi}? ja? ju~e, na geografiji.

19 tri ~eki}a 195 milesa: milesa: milesa: milesa: milesa: milesa: milesa: milesa: milesa: milesa: milesa: ma ni{ta. samo je pitala de su rudnici `ive. ja ka`em, u idriji. briga me za kremenku, tebe volim. crko dabogda, ako te ne volim! ka`i, da mi umre }ale. da ti umrem ja! ne ti, }ale. nisam lud. zna~i da me ne voli{. ma volim te. kad me voli{, ka`i. kako ja ka`em: da mi umre }ale ako te ne volim. ih, tvoj }ale... {ta, moj }ale? policaj~ina. a tvoj robija{! nije, on je politi~ki. ima{ lopove, kao alkina keva, to su kriminalci, a ima{ politi~ke, oni nisu ni{ta krivi, to je politika. pri~am ti pri~u. kriminalce prevaspitavaju, da postanu po{teni, a politi~ki mora da ostane ono {to je bio, ma {ta mu radili. kao moj }ale. wega jo{ hapse za dr`avne praznike i kad dolaze strani politi~ari. a moj }ale prinudno penzionisan zato {to je silovao seqanku u stani~nom klozetu. a ja mislio zbog i{ijasa. ne u da te ube ujem, samo ti ka`em: velika je sre}a kad se na e neko kao mi {to smo se na{li. neki se tra`e celog `ivota, a nikad se ne na u. ja dok tebe nisam sreo ose}ao sam se kao da `ivim na drugoj planeti. muvaju se tu neki qudi s kojima nemam ni{ta zajedni~ko, niko me ne razume. a sad, ti i ja to je ve} jedna mala planetica. ajmo na igranku, peva mile lojpur! drugi put se ~ekamo kod tri ~eki}a, da se }ale ne nervira. ba{ nek se nervira, ja volim! jebisi mater, jedan je }ale, vide}e{ kad ti umre. ve} mi je umrla keva. a moja je pobegla.

20 196 deana leskovar nije ni ~udo. odlaze sva aju}i se. blago si ga wemu! gregori: pa i ti ima{ devojku. on je za to vreme promenio pet. gregori: meni lep{a alka od milese. {ta ima za klopu? gregori: jaje i leba. ja }u jaje. 4. tacuto{i kitamoto u u~ionici, razredna sedi za katedrom preturaju}i po glavi turobne nastavni~ke misli. alka u svojoj uobi~ajenoj odori otvori vrata i proviri. razredna: u i, antoni}eva! zatvori vrata. jo{ nisi skratila haqinu? sutra ako mi do e{ takva na nastavu, vrati}u te ku}i. {ta bi rekla tvoja tetka da joj do e na ispit takva studentkiwa? ni{ta, ako voli matematiku. razredna: nije sve u matematici, gospo ice! odakle ti uop{te ideja da se tako obla~i{? ho}u da izgledam kao skarlet o hara. nisam ja kriva {to sam se rodila u pogre{no vreme. razredna: primila sam vas usred {kolske godine, va{a tetka je zamolila. i {ta se de{ava? ti mi dolazi{ na nastavu obu~ena kao za maskenbal, a tvoj brat... {ta misli on, da je neko budala? (alka blene s nerazumevawem) re~ je o posledwem pismenom zadatku. analiza omiqene pesme. {ta sam dobila? razredna: tri minus. ne volim poeziju.

21 tri ~eki}a 197 razredna: ali tvoj brat voli. wegov omiqeni pesnik je (prelistava svesku) tacuto{i kitamoto, japanac, ro em 1898, poginuo po{to pretpostavqa da pesnik nije poznat {iroj javnosti, tvoj brat navodi osnovne biografske podatke, biografiju i omiqenu pesmu u celini. prevod dr vladimir devide, izdawe zora, zagreb, godine. sve izmi{qeno, od prve do posledwe. kakava je pesma? razredna: vrlo japanska. pa {ta? ja bih na va{em mestu bila ponosna {to de~ko ima ma{tu... razredna: ti nisi na mom mestu, antoni}eva. i da skrati{ tu haqinu, vu~e ti se po podu! skupi svoje papire i ode besna. male{ proviri kroz vrata. {to je besna? opet zbog haqine? pogle na {ta li~i{, ko za maskenbal! umukni. `ali bo`e tog lepog dupeta ispod we. i alka ode besna. 5. {tikla u hodniku, ispred sale u kojoj se odr`ava igranka, stoje male{ i alka. kroz otvorena vrata gruva muzika i vide se igra~i kako promi~u tamo-amo. na zidu iznad male{ove glave crvena strelica pokazuje wc. s vremena ne vreme silno qudstvo izlazi i odlazi smerom putokaza. alka stoji na jednoj nozi dok male{, udaraju}i cipelom o kamenu ogradu stepeni{ta poku{ava da zakuca otkinutu {tiklu. elvis prisli godi{we zaradi dvaes puta vi{e od kenedija. ni kenediju nije lo{e. ja nemam neki glas, al da glumim, to mogu. kako }e{ kad muca{?

22 198 deana leskovar ima jedan ameri~ki glumac, pri~o sam ti, isto je tapkao karte... po`uri, ne mogu vi{e da stojim! evo, al otpa{}e ~im stane{. jebi ga. ajmo ku}i. a igranka tek po~ela! donesi mi druge cipele. ih... pa ne mogu bosa! {to ne nosi{ one moje farmerice? doneo sam, ti super rifle, nikad ih jo{ nisi obukla. iz sale iza e ka}a i po e u wc. zdravo, ka}a! ka}a: zdravo. {ta radite? ni{ta, alki otpala {tikla. ode ka}a. male{ je isprati pogledom punim odobravawa. to je devojka, a ne kao ti. sad se, bre, nosi mini! ja svoje dupe pokazujem samo odabranima. ostani ako ho}e{. igraj sa ka}om. ii, kad bi smeo! bajra je unutra. idemo. iz toaleta se za~uje klokot vode i pojavi se ka}a. ka}a: idete? eto... ka}a: zdravo. zdravo. ode ka}a. {to ti ne govori{ sa ka}om? govorim. vraga govori{, nisi zinula. ona se zabavqa sa bajrom, a meni se bajra... dopada.

23 tri ~eki}a od davno pre usred no}i alka se u{uwa u sobu i upali svetlo. uski spava. uski, probudi se. gasi. jebo te kitamoto! uvek moram da te vadim iz govana. a? bar da si reko, da znam. a {to japanac? uski je gleda, rasawen. mogu ja da pi{em i kao rembo, ali se pretpostavqa da nastavnica poznaje remboa. ma kaki. ona `ena zna }opi}a, desanku... ne{to malo jesewina... opet si mi ukrao ~arapu! vrlo va`no. eno ti je u yepu od jakne. jesi li je obla~io? ne. {ta je rekla? smrdi na nogu. je l pomoglo {to sam pobedio na takmi~ewu? c. pun joj je kurac matematike. opet me napala za haqinu, govnara! al je pala na prohujalo sa vihorom. to ti je wen ukus, rat i mir, remark... i ja volim remarka. sve ti lepo ka`e: {ta su pili, {ta su jeli, gde su to jeli, ~ak i kako je mirisalo! ima{ to i u kuvaru. bo`e i kuvar, nego agata kristi! posle petnaes strana zna{ ko je ubica! ba{ me briga ko je ubica. okreni se. imam {ta i da vidim. i ja }u jednom da napi{em krimi} fuj, jugoslovenski krimi}! pomeri se. po e{ od stvarnih ~iwenica. (legne pored wega i ugasi svetlo) na primer, na{ te~a trifun gradi na cetiwu fabriku fri`idra... pih...

24 200 deana leskovar i on ima od ranije jednog... neprijateqa koji mu se ne{to grdno zamerio. ne mo`e da ga ubije iz pu{ke jel bi oti{o na robiju i skewo `ivot nama i tetki. zato on }uti i gradi fabriku i udesi tako da u svaki napravqeni fri`ider kapne malo sporodejstvuju}eg otrova koji onda lagano truje hranu u fri`ideru i posle nekog vremena svi kupci crknu, me u wima i onaj tip. zbog jednog pobio toliki svet? morao je, da skine sumwu sa sebe. kako je znao da }e onaj da kupi fri`ider? on je od onih koji kupuju sve... uski? spava{? ~ega se ti naj, najprvo se}a{? najprvo se se}am kako sedim za stolom u kuhiwi i jedem pekmez od jagoda. mama kuva ru~ak i pri~a jednoj `eni o nekoj drugoj `eni koju je ubila struja dok je kuvala ru~ak. ja se se}am kako sam se sa tatom vozio autobusom. on me pustio do prozora i sve vreme sam se ogledao u staklu. ja se se}am kako nas voze u dvostrukim kolicima... la`e{. ovako sedimo jedno prema drugom, ti u plavom, ja u roze, mama nas gura i svi govore, jao, {to su slatki blizanci! la`e{. i se}am se kad si se drao u parku, a mama izvadila sisu i dala ti, a dva vojnika prolaze i ovako se zablenula u sisu! se}am se nekih stvari jo{ dok sam bila u stomaku. svira muzika, neko kolo narodno i neko ka`e: vataj se u kolo, drugarice, a drugi ka`e: pu{ti bolan, trudnica! ni{ta ti ne verujem. i se}am se kako mi je bilo lepo dok se nisam rodila. 7. kratak `ivot bajra izlazi iz frizerske radwe obrijane glave. gregori ~eka napoqu. bajra: {ta ka`e{, a? gregori: iii, kakav si! bajra: pro{li put smo se zajedno {i{ali.

25 tri ~eki}a 201 gregori: jes, pa da mi lupaju ~vrge u {koli! bajra: ko ti lupa ~vrge? gregori: izgleda{ ko robija{. bajra: onda ti nije smetalo. gregori: o{i{a}u se, al da mi vrati{ biciklu! bajra: jeftino se prodaje{. gregori: ostavi}e te ka}a zbog ovog, pazi {ta ti ka`em. bajra: mar{! ode gregori. bajra kratko zvizne ka}i i u e u {upu. ka}a se pojavi najpre na terasi, a potom u dvori{tu. osvrne se unaokolo i u e u {upu. ka}a: bajra! bajra: pa {ta? ka}a: kako si mogao?! vidi na {ta li~i{! kad te vidi tata! i ko se danas {i{a do glave, samo robija{i! duga kosa je u modi. bajra: pora{}e. ka}a: da si je jo{ malo pustio, izgledao bi skoro kao yory harison! {ta }e tata kad vidi! neki dan te hvalio... kako ima{ puno dobrih osobina... studira{, raznosi{ mleko, ~uva{ brata, lepo svira{... bajra: a {ta ti misli{? ka}a: samo da si malo dru{tveniji, da ne svira{ samo za sebe, nego da se skupi dru{tvo, zna{, pa svi da pevamo uz gitaru i zabavqamo se, kao u prekobrojnoj! bajra: ne}u na akciju. ka}a: pove{}emo i grecu, da bude najmla i akcija{! bi}e vodono{a, kao u prekobrojnoj! bajra: jebala te ta prekobrojna! ne dam dete na akciju! da tegli vodu sa slomqenom rukom, nije nego! ka}a: kad bi me voleo, ti bi se prijavio. bajra: nemoj ni ti, otka`i. ka}a: ne dolazi u obzir! pobegla bih da me nisu pustili. bajra: kako ho}e{. ka}a: mislila sam da }emo nas dvoje uvek biti zajedno. bajra: kad se vrati{.

26 202 deana leskovar ka}in otac: ka}a! bajra: si i posle. ode ka}a. staqinov otac u dvori{tu pumpa gumu od bicikla pevaju}i. st. otac: ne}emo crnih ko{uqa, nek padne kukasti krst, la`e fa{isti~ka huqa da korak nije nam ~vrst! alka izlazi u dvori{te, iznosi iz {upe paw i sekiru. umesto da se posveti svom omiqenom poslu, sedne na paw i otvori nekakvu kwi`icu. bajra: {ta to ~ita{? ~ovek ro en u januaru. to smo uski i ja. bajra gleda kwigu. bajra: predratni horoskop. pa ovo je 1936! januar je januar. bajra: da ti ja iscepam? c. bajra: {to ne cepa uski? on bi odsekao nogu. (digne pogled sa kwige) jao, o{i{ao se! ba{ je krvavo! bajra: je li, alka... je li voli{ ti male{a? aha. bajra: ba{... voli{? pa, volim. bajra: a je l ima kod wega ne{to {to ne voli{, {to bi mewala? nee... bajra: ja bi ka}u skroz mewao. na i drugu. i male{ bi mene ostavio kad bi na{ao boqu. bajra: pustila bi ga. bi li ti jurio devojku koja te ne}e? bajra: da je bila sa mnom kao male{ sa tobom... bih, jurio bih. sva{ta bih napravio. to }emo jo{ da vidimo! samo nek se usudi!!! bajra! bajra: a do sad sam bio dobar, je l?!

27 tri ~eki}a 203 ej bajra, oladi. boli mene kurac za male{a. bi}e jo{ male{a, iha! evo, i u horoskopu sve sama govna. {teta {to je kratak `ivot... sedamdeset godina, ajd recimo osamdeset. to protr~i ovako! ima stvari koje mi ne}e po}i za rukom. bajra: na primer? da imam ku~e, plavu kosu, ve}e sise, majku milijarderku. da li~im na grejs keli... bajra: zna{ na koga li~i{? na odri hepbern, al ne volim. grejs keli! da se udam za princa, pa da primam strane dr`avnike u kurtoazne posete. bajra: ti zna{ {ta ho}e{. al ne mogu. do e male{. {to nisi bio u {koli? prozivala te razredna. treba da predamo one zadatke o budu}em pozivu. nabacio farmerke, vidi! bajra: dobre su. done}u i tebi jedne. bajra: po{to. yabe. (alki) idemo od osam u bioskop, va`i? pesma buntovnika, meksikanski u boji. boqe prelaz preko rajne. jebi ga, za to nemam karte. to }emo od pet, a ono tvoje od osam. idem da se spremim. napuni korpu drvima i horoskopom i ode. kako sam se ja srawa s wom nagledao! divqe jagode, {vecki. jedan ~i~a sawa kako ga sahrawuju, pa se otvori kov~eg i on mrtav uvati sebe `ivog za ruku i vu~e ga dole! tri no}i nisam smeo da zaspim. bajra: gregori, klopa! do e gregori. jedu u ti{ini.

28 204 deana leskovar bajra: bajra: gregori: bajra: bajra: bajra: bajra: bajra: gregori: bajra: treba da napi{emo za doma}i {ta `elimo da budemo. najboqi zadatak ~ita}e se na priredbi za dan {kole. o}e{ ti da bude{ najboqi? bilo bi krvavo! i onda, ako navrati socijalni radnik, razredna }e re}i, on se, de~ko isti~e, pi{e... jebo te socijalni radnik. lako je tebi kad si punoletan. mene mogu sutra u dom. i mene bi u dom kad bi bajra umro. u dom da teraju, to znaju, a ne daju mi zdravstvenu kwi`icu, ne daju mi ni{ta! mogu da crknem od gripa, boli wi kurac! crn~uge iz gvineje, iz... iz gorwe volte, sve to ima kwi`icu, samo ja nemam! {ta si zinuo, to wima pla}a wihova vlada. a meni moja ne pla}a. jebem ti vladu. jesi bolestan? sad nisam. kad se razboli{ ja }u da te vodim kod lekara. a kad bi teo da idem u onaj zavod za go... gov... govorne poreme}aje? je l o}e{? ne}u sad. ajde da ti napi{em ono... {ta `eli{ da bude{? glumac, al nemoj to. ne{to {to se svima dopada. i nemoj da stavqa{ strane i duga~ke re~i, ko boga te molim! a meni ne}e{ iz matematike, neka te, neka, bajra... matematiku da u~i{, klinac. treba}e ti, {to ti nije jasno, pitaj alkinu tetku, ona je matemati~arka. gregori ode napoqe. bajra uze gitaru. ko je tebe u~io da svira{? bajra: sam. pre par godina davao se film tomi stil peva i svi su klinci izmolili od roditeqa akusti~ne gitare, mislili su da }e gitare same da sviraju. ja sam ovu na{ao u }ubretu je l ti ono }ale i keva na slici? bajra: aha. kevu zgazio tramvaj, a }ale oti{o u australiju. bacila se pod tramvaj zato {to je on oti{o? bajra: prvo je wu zgazio.

29 tri ~eki}a 205 bajra: bajra: a on oti{o od tuge kad je ona umrela? dosta bre, male{. ti bi od svega pravio bioskop. i{la `ena na poso, sobarica u metropolu, pa nije ~ula tramvaj od {ubare. je mogu ja na ovaj zid da oka~im ne{to? mo`e{. 8. stiv mekvin nedeqa pre podne. bajra se izle`ava u {upi. gregori tiho ustaje, uzima bajrine pantalone, pretura po yepovima. bajra: {ta tra`i{? gregori: kqu~ od {upe de je bicikla. bajra: ostavi te pantalone i gubi se. gregori: bajra, ti ima{ levolver? bajra: imam i no`, pa {ta? gregori: dobro no`, al levorver... bajra: obuci se. idemo kod babe. gregori: {ta }emo? bajra: ajde. u dvori{tu, male{ se kreveqi u yepno ogledalce. kratko je pod{i{an. bajra mu lupi ~vrgu. bajra: slede}i put do glave. de }ete? bajra: kod babe u plandi{te. mo`da }e nam dati ne{to za klopu. gregori: al nije nam ro ena baba, nego babina posestrima. blago wima, ja nemam ni posestrimu. gore, u sobi, tetka se bavi matematikom. alka ~ita krimi}, a na stolici pored we tranzistor rr 221 t grmi iz zve snage. radio:... izvesno usporavawe razvoja proizvodwe u i godini ne mewa osnovnu karakteristiku o brzom usponu na{e privrede. ve} krajem pro{le i po~etkom ove godine ubrzan je ritam proizvodwe i visoko pove}ana razmena sa inostranstvom, a deficit platnog bilansa zna~ajno smawen. ovaj

30 206 deana leskovar tetka: tetka: tetka: tetka: tetka: radio: tetka: tetka: radio: tetka: materijalni razvitak omogu}io je da se uporedo s wim poboq{avaju uslovi `ivota radnih qudi trajnim pove}awem potro{we i dru{tvenog standarda. za posledwih pet godina... za{to ne ugasi{, kad ne slu{a{? slu{am. {ta slu{a{, ~ita{ taj {und... to je predizborni zbor, imamo za doma}i. gde je uski? nijesam ja ~uvar brata svojega. najvi{e mrzim kad mi se tako izgubi pred ru~ak. mora da je divno `iveti kao bajra, greca i male{! do e{ kad ho}e{, jede{, spava{ kad ti se svidi... ti, alka, nema{ pojma koliko je va`no za mlad organizam da redovno... znam!... godi{we za oko 4%, a zaposlenost za 6%. zapo{qavawem u nepoqoprivrednim delatnostima smawena je postoje}a rezerva radne snage na selu i daqe izmewena socijalno-ekonomska struktura stanovni{tva, je l mo`emo prvog da odvojimo ne{to para? ne! koliko i za {ta? uski ho}e ko`nu jaknu, crnu. to je sad u modi. a meni ne trebaju sandale i haqina. nosi}u stare. jesenas nisi dobila kaput zbog wegovog bicikla. vrlo va`no. lep{e je davati nego uzimati. drugovi i drugarice! kad govorimo o na{em privrednom i dru{tvenom razvitku, o na{oj unutra{woj politici uop{te, mi uvek imamo pred sobom ~iwenicu da smo mnogonacionalna socijalisti~ka zajednica. taj fakat nu`no igra va`nu ulogu u odre ivawu celokupne na{e politike. pravilan razvitak cele zajednice zahteva da se u odre enom odnosu razvijaju i svi weni delovi. mi smo u program uneli da je pomagawe nedovoqno razvijenih republika i rejona istorijska i politi~ka nu`nost. nikad ne bih bila profesor, zna{? stalno isto, ko papagaj. matematika je uvek nova i neo~ekivana. a onda, u {koli najbr`e ostari{.

31 tri ~eki}a 207 tetka: kad ostari{, ostari{. zna{ {ta, mislim da ti jo{ nije kasno za dete. tetka zamahne na alku sveskom, alka istr~i u dvori{te sa sve tranzistorom iz koga odjekuje skandiraju}a razdragana masa: mi smo titovi, tito je na{! u bajrinoj {upi male{ ka~i na zid izreske iz novina. tu i tamo baci pogled u ogledalo. radio:... ozbiqni koraci za poboq{awe odnosa sa sovjetskim savezom i drugim socijalisti~kim zemqama. mi smatramo da te odnose treba produbqavati, jer smo duboko uvereni da to samo koristi snagama mira, napretka i socijalizma. borimo se protiv dogmatizma, avanturizma i svih vidova izopa~avawa marksizma-lewinizma... jel to ono za doma}i? kad si se {i{ao? ju~e. (i rukim razbaru{i kratku kosicu) je l ti se svi a? mogao si do glave, kao bajra. oti{li kod babe na selo. ne}e do}i do no}as. ovde je isto ko u tvojoj {upi. al si fina... pogle, ovo je taj glumac {to sam ti pri~o... {to je tapkao karte? stiv mekvin. nikad ~ula. nije kod nas igrao al u americi on je broj jedan! popularniji od liz tejlor! zara uje vi{e od kenedija! pogle! li~im malo na wega, a? ti? (zagleda u sliku) ne. kako bre, ne? pogledaj boqe. ja sam, bre, pqunuti on. slu{aj. to je pustolov sa pu{kom u ruci i podrugqivim osmehom na licu, koji se blago klati prilikom hoda i osvaja svojim {armom, dr`awem i ne-usi-qe-no-{}u. svojim izgledom i dr`awem podse}a na maloletnog prestupnika {to je doskora i bio. s obzirom na wegove izlizane plave farmerke, prostu, uvek razdrqenu ko{uqu i pra{wave cipele, nije ni ~udo {to

32 208 deana leskovar radio: je dobio nadimak bitnik divqeg zapada". wegova plava, kratko pod{i{ana kosa... a, zato si se ti o{i{ao?... koja izgleda kao da nikada nije ~e{qana, pada mu na ~elo... kako pada, kad je kratka?... na ~elo izbrazdano dubokim borama... za bore }u da se obri{em. koliko mu je godina? mator, triestri. bio je farmer, mornar, poslu`iteq, mehani~ar, izvikiva~ reklama na va{arima, lu~ki radnik i obu}ar, kockar i yeparo{. sigurno i tapkaro{, al ne}e da ka`u. kao profesionalni voza~ do`iveo je te{ku nesre}u u kojoj je razbio oba kolena, izgubio dva zuba i ogluveo potpuno na jedno uvo i upola na drugo, tako da prosto mumla kad govori... vidi{ da to nije va`no! komunisti i svi radni qudi na{e zemqe pozdravqaju zbli`avawe i saradwu sa socijalisti~kim zemqama, bez obzira na izvesne razlike u gledi{tima o pojedinim pitawima. ove razlike ne smeju biti smetwa ja~awu na{ih odnosa u kojima preovla uje... biv{a skitnica i besprizornih vodi sada `ivot uglednog gra anina, dobija oko $ za jednu ulogu, hrani se samo vo}em i povr}em, a popravnom domu u kojem je boravio kao de~ak daje 500 $ godi{we. ja bi svom domu dao kurac u dupe. Glavna stras su mu automobilski motori... sve ko ja! (spontano razbaru{i kosu) je l da li~imo? ka`i! ma nema{ veze.

33 tri ~eki}a dan {kole u fiskulturnoj sali improvizovana je pozornica: desno klavir i titova bista, levo mala scena. kulisa sa neve{to naslikanim seoskom ku}icom ispred koje stoji staqin u partizanskoj uniformi, a do wega milesa u crnoj haqini i marami ispod koje proviruje kosa nabeqena bra{nom. iza kulisa ~u~i i suflira razredna. alka u svojoj haqini sa volanima sedi na podu i zeva, a male{ nagnut nad magnetofonom pu{ta cvrkute ptica i udaqenu riku topova, da i ne pomiwemo neve{to isnimqeno {tektawe mitraqeza pra}eno jakim kr~awem. dva de~aka na dva kraja scene pomo}u {tapa i kanapa di`u i spu{taju zavesu. ~uje se `agor nevidqivih gledalaca. milesa: niyo golube, nijesam te pitala, kakav imate konak tamo gdje ti bude{? vala, majko... razredna: molesa: razredna: milesa: (tiho sik}e) ima bena na svijetu, ali ti si sve nadma{ila! ima... ima... ma kakav konak! legnem na zemqu, nebom se pokrijem, eto ti konaka! moj sinko, ti ve} ode, a nijesam te se ~estito ni nagledala! {ta }e{ me gledati, nisam rogat. nijesam! nijesam rogat. ba{ si podjetiwila. (u`iva u glumi) e, moj sinko, mnoga je majka danas podjetiwila. ajde majko, da se poqubimo, pa ja idem. zdravo. pa sretno, sine, bog te ~uvao i po`ivio! molesa: ode staqin. milesa ma{e i pla~e. razredna: zavesa! de~aci povuku konopce i kojekako navuku zavesu., ~uje se u~tiv aplauz. razredna: promena! male{ i staqin odnose kulisu sa ku}icom i donose kulisu sa stenom. razredna: staqine, }opi} je to pisao jekavicom! dobro. razredna: nije dobro, nego pazi.

34 210 deana leskovar to je kele~evi} igrao, drugarice profesor. ne mogu ja za jedan dan da nau~im tekst napamet i da glumim i jo{ da pazim na jekavicu. do e uski u partizanskoj uniformi nose}i dva mitraqeza. milesa: gde mi je zave`qaj? tamo. petqaju}i oko magnetofona male{ neo~ekivano pusti mitraqeski rafal. razredna: male{! male{ utuli spravu. razredna viri kroz rupu na zavesi. milesa sa zave`qajem ~u~ne iza stene. staqin zauzima polo`aj. uski se povla~i u }o{ak koji se iz gledali{ta ne vidi. razredna: aleksandre, izlazi iz }o{ka! niko te tu ne}e videti! pa {ta? razredna: zavesa! de~aci razvla~e zavesu. male{ sav sre}an pu{ta nepotreban mitraqeski rafal. urkane, napuni sve {ar`ere, eto ih opet! ba{ su... razredna: zaslijepili ko gladni krmci. navalili kao sviwe! razredna: dok ne dobije po lobawi, ne uzmi~e! dok... dok... br`e, urkane, br`e! ta nijesi metiqav, sve mu qubim! (na nijesi baci pogled na razrednu) razredna: ne gledaj mene, tamo je neprijateq. milesa: (iza stene) niyo! niiiiyooooo! izlazi na scenu. otkud ti majko? uh, {to me prestra{i, vrag... razredna: s tobom glogiwe mlatio! e, ba{ si vrag! sagni se, sagni, otkriva{ nam polo`aj! (milesa ~u~ne) ama... otkud sad ti? milesa: eto, do{la. vidim i ja da si do{la, nijesam }orav!

35 tri ~eki}a 211 (~ita sa papiri}a) kako si saznala da smo tu? razredna: glasnije, aleksandre! milesa: bogme lako, sinko, poznala sam na{ mitraqez, pa sam samo za wim i{la. sve sam osje}ala, tu mora biti moj niyo. eh, tvoj niyo! a kog si vraga dolazila? milesa: e, moj sinko, ba{ si dijete! do{la, bogme majka i donijela zalogaj-dva. (milesa glumi iz petnih `ila) mo`da ste gladni. da{ta smo neg gladni! misli{ ti... razredna: da nas legija ~asti pe~enom piladi? misli{ ti... stara moja... da nam padaju pe~eni pili}i s neba, a? daj, vadi {ta ima{, pa be`i (trijumfalno pogleda razrednu) bje`i ku}i! razredna: eto wih opet, pa kad te zvekne kugla... milesa pru`a zamotuqak uskom; ovaj spusti mitraqez. razredna: ne ispu{taj oru`je, aleksandre, ti si borac! ajde, majko, ajde brzo nazad! {titi}u te vatrom. razredna: po`uri samo da utekne{ preko poqane. milesa: zbogom, sine! ode milesa, a male{ pusti rafal. razredna: ti{e, male{, ne ~uje se tekst! vidi urkane, je li stara odmakla. razredna: (ne mrda s mesta) eno je ve} na pola poqane. glumi aleksandre, zaboga! proviri iza te stene! (~ita sa papiri}a) gledaj, na{i se povla~e s desnog krila! mora}emo i mi, udari}e nam s boka. mi se ne povla~imo! urkane, izviri-de na staru! eno je ve} pri kraju poqane, jo{ malo pa }e na put. razredna je nezadovoqna.

36 212 deana leskovar razredna: razredna: ({apu}e) pa izviri, uski, molim te! (pogleda alku) dobro. ne ovamo, tamo je neprijateq. samo ga dekoncentri{ete. samo jo{ malo, urkane! (iza scene, zamuckuju}i zbog va`nosti trenutka) mitraqezac! mitraqezac! nikoletina, povuci se na stari polo`aj kod bukve! komandir naredio! urkane, stara? eno je, zami~e niz put. ajdemo urkane, sad mo`emo! ponesi slaninu. e, majko, majko, {to me oznoji danas, vrag... na tebi so gorio! vrag te odnio! staqin ode sa uskim. male{ utuli pucwavu. milesa iza e na scenu; s rukom nad o~ima gleda u daqinu. milesa: br`e niyo, br`e jabuko moja! evo mene, ja sam u sigurnosti ne boj se za mene, ne boj, golube! razredna: zavesa! de~aci navuku zavesu, ~uje se aplauz. glumci iza u pred zavesu, poklone se i odu. razredna: aleksandra! alka ustaje, vadi iz yepa papiri}; razredna joj ~isti haqinu od pra{ine. razredna: vidi na {ta li~i{! de~aci odvla~e stenu i mitraqez i podi`u zavesu. alka izlazi na scenu. (~ita) kao tre}u ta~ku na{eg programa nagra eni u~enici pro~ita}e svoje pismene radove na temu moj budu}i poziv. dobitnica druge nagrade je u~enica III/1 razreda slavica mitrovi}! razredna: (sik}e iza scene) slavice! na scenu doskaku}e vi`qasta cigan~ica sa sveskom u ruci. alka ode.

37 tri ~eki}a 213 slavica: (~ita) dugo i dugo sam razmi{qala o svom budu}em pozivu. naviru mi suze na o~i na pomisao da mi `eqa ne mo`e biti ostvarena. `ivim u ciganskoj, siroma{noj porodici. roditeqi nisu u stawu da me {koluju, a dr`ava nije u mogu}nosti da mi pomogne, jer takvih kao {to sam ja, ili jo{ gorih ima mnogo. zbog toga mi ostaje samo da ma{tam. zami{qam sebe u kancelariji, za stolom, kraj pisa}e ma{ine. moje ruke i prsti lete po dirkama ispuwavaju}i listove hartije raznim tekstovima. lepo je biti mlada, doterana daktilografkiwa u urednoj beloj bluzi, lepo o~e{qana, lakiranih noktiju, vredna i sposobna. poziv daktilografkiwe veoma je te`ak i odgovoran, mada na prvi pogled izgleda prost i jednostavan. treba tu dosta ve{tine, brzine, inteligencije i snala`qivosti, kao i dobri `ivci. aplauz. slavica se pokloni. iza e alka. slavica mitrovi} dobila je kao nagradu kwigu profesora doktora stanka jakovqevi}a li~na higijena. daje joj kwigu. aplauz. prvu nagradu dobio je u~enik III/4, Jezdimir Male{ za rad na temu novinar. (iza e male{) nagrada je kwiga `ila verna pet nedeqa u balonu. pru`i kwigu male{u i vatreno ga poqubi, `agor u gledali{tu. razredna: aleksandra, gubi se sa scene! i ti, slavice! za wima po e i male{. razredna: ti ostani! (alki) kakvo je to pona{awe? pst! (~ita) te`ak je posao novinara. od mnogo ambicioznih, malo wih izdr`i do kraja, malo ko mo`e da se navikne na neverovatan, ubita~an tempo rada. ali za mene sva dra` le`i ba{ u tome. olovka, papir i spremnost za akciju. svaki zvon telefona, svaki bat koraka mogu doneti vest. i onda `uriti, tr~ati, gledati na sve strane, biti istog trenutka i ovde i tamo, svuda. i pisati, pisati bez kraja. za}i u poeziju majakovskog,

38 214 deana leskovar razredna: trepereti u zvucima {opena, biti vatreni revolucionar protiv jednih za druge i odmah potom protiv drugih za prve... hm! pst! ako zatreba, putovati u afriku, na aqasku. videti sve, prokomentarisati ovo ili ono, `iveti ludim no}ima ~ikaga, hongkonga, pariza, `iveti vedrim, umivenim moskovskim jutrom. novinaru mora biti blizak svaki ~ovek, od crnca koji kopa (nervozna reakcija na crnca) dijamante duboko pod zemqom, do malog indijanca ~iji kanu lagano plovi koloradom. u trenutku kada pi{e o nekome od wih novinar mora da pogodi svaku wihovu i najskriveniju misao, da oseti kada je sovjetski radnik zadovoqan i punim srcem klik}e nad svojim delom, da oseti tugu dalmatinskog seqaka kada i posledwi trun znojem i krvqu natopqene zemqe odnosi hir pobesnele stihije, slova, slova, slova. re~i, re~i, re~i. nikad kraja, uvek prisutan, nikad iscrpen. da, to je ono {to `elim. biti novinar u pravom smilsu te re~i, kada je cela tvoja du{a zaokupqena sada{wicom, dana{wim danom, umirawem kapitalizma, pobedom socijalizma, a opet, po potrebi, biti u odajama luja HIV i marije antoanete, kraqice rokokoa. srda~an aplauz. male{ se pokloni i ode sa scene. alka navali da ga grli i qubi. razredna vrti glavom. 10. omladina op{tine vra~ara jutro je. na svojoj terasi ka}in otac diktira. ka}a pi{e. ka}in otac:,... prodavnica soko br. 27 koja pored hleba prodaje poga~ice i burek. {to se ti~e usluge, ne mo`e im se ni{ta zameriti. Me utim, prodavca bi svakako trebalo poslati na kratak te~aj higijene. navedeni drug prilikom uslu`ivawa... nemoj tako op{irno, molim te. ka}a: k. otac: mora da se zna zbog ~ega ih kritikujem. ka}a: ne mora{ ba{ danas. nedeqom ne ide po{ta.

39 tri ~eki}a 215 k. otac:... prilikom uslu`ivawa kupaca poga~ice uzima rukama,. a kad ih nestane, donosi ih iz pomo}ne prostorije opet u golim rukama. kad tra`ite burek... ka}a: tata! k. otac:... rukama ga stavqa na tawir, iako pored wega stoje sredstva za zahvatawe. i naravno, tim istim rukama... ka}a: tata, zakasni}u na akciju! ure ujemo travwak ispred op{tine! k. otac: ~eka}e travwak. istim rukama prima od kupaca novac i vra}a im kusur. mislim da ovome nije potreban komentar, ali smatram da je krajwe vreme da na{i pojedini prodavci nau~e bar najosnovnija pravila higijene. besna milesa izvla~i staqina iz dvori{ta na ulicu i pokazuje mu ve} legendarni tekst na fasadi. milesino ime je precrtano, iznad wega pi{e kremenka ja sa tim nemam veze. milesa: hm. nisam ja kriv {to me `ene vole. milesa odjuri ku}i. ulicom nai e bajra guraju}i kolica sa mlekom. iz suprotnog pravca vu~e se male{ krvavog i modrog lica, razbijenih usana itd. bajra: sad se dolazi ku}i? ma neki momci... sa pa{inog brda... ja pratio jednu... devojku... iz bioskopa... oni ka`u, {ta }e{ ti u na{em kraju, ja ka`em, o}ete malo da vam jebem mater... i prebiju me. spavo sam na klupi u parku, nisam mogo da hodam. bajra mu lupi {amar. bajra: a jel ima{ ti svoju devojku? (tres {amar) {ta ti je, bre, bajra? kad se ona ne buni, {ta je tebe briga? ko si ti da me bije{? bajra: idi ku}i, lezi. (uze kolica i ode) (vi~e za wim) ne moram ja da budem kod tebe, imam ja }aleta u staroj pazovi, da zna{! male{ hramqu}i u e u dvori{te, kad eto ti s ulice uskog, nosi leba i plavi radion

IErica_ActsUp_paged.qxd

IErica_ActsUp_paged.qxd Dnevnik šonjavka D`ef Kini Za D`u li, Vi la i Gran ta SEP TEM BAR P o n e d e l j a k Pret po sta vljam da je ma ma bi la a vol ski po no - sna na sa mu se be {to me je na te ra la da pro - {le go di ne

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi Nika Ivana Medić 4. c Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povijesti. Crkva sv. Donata najstarija je crkva u Zadru, kamena, velika i prekrasna.

Више

Tekstovi Pjesama Lyrics - Edo Maajka Svudi San Bija

Tekstovi Pjesama Lyrics - Edo Maajka Svudi San Bija Ponovo Glavonja, Ponovo Glavonja s vama... Vel ka glava, u gacama vel ka... Da napunis klub treba ti rad i trud A ja sam radio svasta i bio sam svud Mjesalica draga, pos o nije bio lagan Gazda je bio seljak,

Више

Zrmanja trail

Zrmanja trail Ustajanje u 6. Budim se prije budilice. Stavljam vodu za čaj. Slažem stvari u rusak. Jutro teče lagano. Kad sam obavio sve, sjedam u auto i za Trogir, gdje kupim Lujanu. Krećemo malo poslije 7 i vozimo

Више

М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би ле

М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би ле М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би лећ ки крас. Би ле ћан ка, 1940. Да ли те бе ико ве се

Више

ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА ЗО РА Н КО С Т И Ћ А Р Х И В ЧО ВЈ ЕЧ НО СТ И ДУГ На д е ж д и Пре да мном ни шта не скри ва ти. Јер ја сам ду жан на шој дје ци п

ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА ЗО РА Н КО С Т И Ћ А Р Х И В ЧО ВЈ ЕЧ НО СТ И ДУГ На д е ж д и Пре да мном ни шта не скри ва ти. Јер ја сам ду жан на шој дје ци п ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА ЗО РА Н КО С Т И Ћ А Р Х И В ЧО ВЈ ЕЧ НО СТ И ДУГ На д е ж д и Пре да мном ни шта не скри ва ти. Јер ја сам ду жан на шој дје ци пје сме ко је би, Бог ће да ти (кад по ста не мо прах

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Jasna Kellner

Jasna Kellner From the list of words above, fill in the blank boxes below each picture. bomboni čokolada drveće ježevi ljudi ptice Uskrs zvono brada crkva grm kaput mašna šuma vjeverice cipele cvijeće jaja košare pisanice

Више

STAROGRADSKE VOJVOĐANSKE Rastao sam pored dunava Kraj jezera jedna kuća mala Čamac na tisi Ako jednom odeš ti U tem Somboru Moja mala nema mane Ta tvo

STAROGRADSKE VOJVOĐANSKE Rastao sam pored dunava Kraj jezera jedna kuća mala Čamac na tisi Ako jednom odeš ti U tem Somboru Moja mala nema mane Ta tvo STAROGRADSKE VOJVOĐANSKE Rastao sam pored dunava Kraj jezera jedna kuća mala Čamac na tisi Ako jednom odeš ti U tem Somboru Moja mala nema mane Ta tvoja suknja plava Evo banke cigane moj Ciganka sam mala

Више

по пла ве, ко ја је Од лу ком Вла де о уки да њу ван ред не си ту а ци је на де лу те ри то ри је Ре пу бли ке Ср би је ( Слу жбе ни гла сник РС, број

по пла ве, ко ја је Од лу ком Вла де о уки да њу ван ред не си ту а ци је на де лу те ри то ри је Ре пу бли ке Ср би је ( Слу жбе ни гла сник РС, број по пла ве, ко ја је Од лу ком Вла де о уки да њу ван ред не си ту а ци је на де лу те ри то ри је Ре пу бли ке Ср би је ( Слу жбе ни гла сник РС, број 63/14) оста ла на сна зи, осим за оп шти не Ма ли

Више

mama_ispravljeno.indd

mama_ispravljeno.indd 3 KAKO DA BUDETE U ALI SON MA LO NI Prevela Branislava Radević-Stojiljković Sadržaj Uvod Nikada nećete čuti da majka ovo kaže detetu Vre me je za za ba vu Poznate mame Majka priroda: grešnice i svetice

Више

ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 P

ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 P ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 Professur Deutschdidaktik und Mehrsprachigkeit im Kindesalter

Више

Ljubav mir cokolada prelom.pdf

Ljubav mir cokolada prelom.pdf Ke ti Ke si di LJU BAV, MIR I ^O KO LA DA Edicija KETI KESIDI Ke ti Ke si di je na pi sa la i ilu stro va la svo ju pr vu knjigu sa osam go di na. Ra di la je kao ured ni ca za pro zu u ~a so pi su D`e

Више

Ова књига припада:

Ова књига припада: Ова књига припада: Назив оригинала: STORIE PICCINE PER I PICCOLISSIMI Copyright 2019 Giunti Editore S.p.A., Milano-Firenze Dami International, a brand of Giunti Publishing Group www.giunti.it Права за

Више

Glava I - Glava Dokumentacija III - Iz ra da koju bi lan sa kontroliše uspe ha Poreska i naj češ će inspekcija Sadržaj greš ke Sadržaj 3 Predgovor 13

Glava I - Glava Dokumentacija III - Iz ra da koju bi lan sa kontroliše uspe ha Poreska i naj češ će inspekcija Sadržaj greš ke Sadržaj 3 Predgovor 13 Glava I - Glava Dokumentacija III - Iz ra da koju bi lan sa kontroliše uspe ha Poreska i naj češ će inspekcija Sadržaj greš ke Sadržaj 3 Predgovor 13 Glava I 17 DOKUMENTACIJA KOJU KONTROLIŠE PORESKA INSPEKCIJA

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

Упорна кап која дуби камен

Упорна кап која дуби камен У БЕ О ГРА ДУ, УПР КОС СВЕ МУ, ОБ НО ВЉЕ НЕ ПЕ СНИЧ КЕ НО ВИ НЕ Упор на кап ко ја ду би ка мен Би ло је то са др жај но и гра фич ки јед но од нај бо љих из да ња на ме ње них пре вас ход но по е зи ји

Више

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU Novi sportsko turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) Opovo, 1. avgust 2019; Projekat Uređenja i opremanja parka za bicikliste u

Више

Simic.indb

Simic.indb PJESNICI Pjesnici su ~u e nje u svi je tu Oni idu ze mljom i nji ho ve o~i velike i ni je me ra stu po red stva ri Nasloniv{i uho na }u ta nje {to ih okru `u je i mu~i pjesnici su vje~ no trep ta nje u

Више

Београд, КО ЈЕ РЕКAО ЖИВЕЛИ Роман једног живота од Т. Х. Раича

Београд, КО ЈЕ РЕКAО ЖИВЕЛИ Роман једног живота од Т. Х. Раича Београд, 2011. КО ЈЕ РЕКAО ЖИВЕЛИ Роман једног живота од Т. Х. Раича Живо има смисла и ка нема смисла. Смр нема смисла и ка има смисла. Је ино иће има смисла и ка нема смисла а има ића. Глава прва ТРСКАРА,

Више

Sluzbeni List Broj OK3_Sluzbeni List Broj OK2.qxd

Sluzbeni List Broj OK3_Sluzbeni List Broj OK2.qxd SLU@BENI LIST GRADA KRAQEVA GODINA XLIX - BROJ 5 - KRAQEVO - 24. FEBRUARA 2016. GODINE AK TI GRADONA^ELNIKA GRA DA KRA QE VA 73. Na osno vu ~la na 7. stav 3. Za ko na o oza - ko we wu obje ka ta ( Slu

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći 'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija Veselčić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći dalmatinskiportal.hr/zivot/-domasi--gadaju-sva-osjetila-ana-marija-veselcic--odrasla-sam-u-tom-sustavu-i-ne-sramim-setoga-reci/40996

Више

Sluzbeni List Broj OK05_Sluzbeni List Broj OK2.qxd

Sluzbeni List Broj OK05_Sluzbeni List Broj OK2.qxd SLU@BENI LIST GRADA KRAQEVA GODINA XLIX - BROJ 28 - KRAQEVO - 20. OKTOBAR 2016. GODINE AK TI GRADONA^ELNIKA GRA DA KRA QE VA 424. Na osno vu ~la na 58. Sta tu ta gra da Kra - qe va ( Slu `be ni list gra

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian

The Prince Becomes a Shepherd Serbian Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

273 Milica Pileti} PALINDROM Beograd, Podgorica, 07/08

273 Milica Pileti} PALINDROM Beograd, Podgorica, 07/08 273 Milica Pileti} PALINDROM Beograd, Podgorica, 07/08 274 Milica Pileti} MILICA PILETI], dramski pisac i scenarista, ro- ena 31. oktobra 1971. godine u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu dramskih

Више

ПРИ ЛОГ 1 1. ЗАХ ТЕ ВИ Прет ход но упа ко ва ни про из во ди из чла на 3. овог пра вил ника про из во де се та ко да ис пу ња ва ју сле де ће зах те в

ПРИ ЛОГ 1 1. ЗАХ ТЕ ВИ Прет ход но упа ко ва ни про из во ди из чла на 3. овог пра вил ника про из во де се та ко да ис пу ња ва ју сле де ће зах те в ПРИ ЛОГ 1 1. ЗАХ ТЕ ВИ Прет ход но упа ко ва ни про из во ди из чла на 3. овог пра вил ника про из во де се та ко да ис пу ња ва ју сле де ће зах те ве: 1.1. Сред ња вред ност ствар не ко ли чи не ни је

Више

Razgovor 27

Razgovor 27 - Svedo~anstva raseqenih lica - Svedo~anstva raseqenih lica Bawa Luka Ro ena sam 1961. godine. Prije rata sam `ivjela sa sestrom u Bawa Luci. @ivot prije rata je bio super. Nikad vi{e onako ne}e biti,

Више

ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА Ж И ВО РА Д Н Е Д Е Љ КО ВИ Ћ Х Е ДО Н И ЗА М ШТА САМ МО ГАО Мо жда ни ка да не ћу са зна ти шта сам мо гао Да ура дим у жи во ту,

ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА Ж И ВО РА Д Н Е Д Е Љ КО ВИ Ћ Х Е ДО Н И ЗА М ШТА САМ МО ГАО Мо жда ни ка да не ћу са зна ти шта сам мо гао Да ура дим у жи во ту, ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА Ж И ВО РА Д Н Е Д Е Љ КО ВИ Ћ Х Е ДО Н И ЗА М ШТА САМ МО ГАО Мо жда ни ка да не ћу са зна ти шта сам мо гао Да ура дим у жи во ту, шта с њим. Ла год но је Н а г а ђа т и, о с ло њ ен

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

Kastelan.indb

Kastelan.indb * * * Jesu li ti usne od sna i od sni je ga Da si tako `ena, da si sva od mli je ka Od smi je ha, od sre }e do dna is pi je na Da si tica stra ha, da si go lu bi ca Livada si neka pla ~u Peru li te vla

Више

ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА Д РА ГА Н ЈО ВА НО ВИ Ћ Д А Н И ЛОВ РЕ Ч И СТ РА Ш Н И Ј Е ОД ВЕ ЈА ВИ Ц Е ОПРА ШТА ЊЕ С МАЈ КОМ До ђе и к ме ни ста рост да ми у

ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА Д РА ГА Н ЈО ВА НО ВИ Ћ Д А Н И ЛОВ РЕ Ч И СТ РА Ш Н И Ј Е ОД ВЕ ЈА ВИ Ц Е ОПРА ШТА ЊЕ С МАЈ КОМ До ђе и к ме ни ста рост да ми у ПО Е ЗИ ЈА И ПРО ЗА Д РА ГА Н ЈО ВА НО ВИ Ћ Д А Н И ЛОВ РЕ Ч И СТ РА Ш Н И Ј Е ОД ВЕ ЈА ВИ Ц Е ОПРА ШТА ЊЕ С МАЈ КОМ До ђе и к ме ни ста рост да ми у коб ном оби ла ску ску пи је дра и скло ни ме пред

Више

Edin Okanović

Edin Okanović 2 Kronologija izdanih knjiga Moja prva knjiga objavljena je 2001. godine, krajem mjeseca travnja. Moje prvo djelo je zbirka poezije "Pjesme, što ih život piše". Zbirka pjesama sastoji se od stvarnih trenutaka

Више

Layout 1

Layout 1 PO [TO VA NE KO LE GI NI CE I KO LE GE @E LE ZNI ^A RI Na da mo se da ste pra zni ke pro ve li u`i va ju }i u okru `e wu svo jih naj bli `ih, da ste `e - qe i o~e ki va wa po de li li s Va ma dra gim pri

Више

Feng Shui za ljubav MONTAZA 3:Feng Shui_Love Int. Mech.qxd

Feng Shui za ljubav MONTAZA 3:Feng Shui_Love Int. Mech.qxd POVOLJNE I NEPOVOLJNE FENG [UI F O RMULE za LJUBAV ANGI MA VONG POVOLJNE I NEPOVOLJNE FENG [UI FORMULE za LJUBAV Naziv originala: FENG SHUI DOs & TABOOs for love Angi Ma Wong Naziv knjige: Povoljne i nepovoljne

Више

Назив оригинала: Carl-Johan Forssen Ehrlin TRAKTORN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA Text and illustrations 2017 Carl-Johan Forssén Ehrlin and Ehrlin Publishi

Назив оригинала: Carl-Johan Forssen Ehrlin TRAKTORN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA Text and illustrations 2017 Carl-Johan Forssén Ehrlin and Ehrlin Publishi Назив оригинала: Carl-Johan Forssen Ehrlin TRAKTORN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA Text and illustrations 2017 Carl-Johan Forssén Ehrlin and Ehrlin Publishing AB. Published by agreement with Salomonsson Agency

Више

broj 068_Layout 1

broj 068_Layout 1 2 SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE - Broj 68 7.07.2011. - из кредитних средстава не могу се плаћати: царине, порези и друге накнаде за радове, услуге и робу финансиране по Пројекту и - затезна камата:

Више

untitled

untitled CIP - Katalogizacija u publikaciji Nacionalna i sveu~ili{na knji`nica, Zagreb UDK 616.62-008.22-085.825 VJE@BE pri prevenciji i lije~enju inkontinencije / . - Zagreb : Simbex, 2003.

Више

Microsoft PowerPoint - 7-suvi kasalj [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - 7-suvi kasalj [Read-Only] Suvi ka{alj Izbor leka Repertorizacija SUVI KA[ALJ ACONITUM SPONGIA BRYONIA PHOSPHORUS PHERUM PHOSPHORICUM CAUSTICUM DROSERA ACONITUM Suvi ka{alj, intezivan Promukao, kao lave`, krupozni Posle izlaganja

Више

061102ED_BCS

061102ED_BCS Svjedok: Svjedok MM-0 (nastavak) (otvorena sjednica) Strana 0 Unakrsno ispituje g. Whiting (nastavak) 0 0 četvrtak, 0..00. [Otvorena sjednica] [Optuženik je ušao u sudnicu] [Svjedok je ušao u sudnicu]...

Више

180 година школе

180 година школе Стојан Богдановић је рођен 1944. године у Великом Боњинцу, Бабушница. Основну школу и гимназију завршио је у Књажевцу. Студирао је у Београду, Паризу и Новом Саду. Доктор је математичких наука. Оснивач

Више

Microsoft Word - VEROVATNOCA II deo.doc

Microsoft Word - VEROVATNOCA II deo.doc VEROVATNOĆA - ZADAI (II DEO) Klasična definicija verovatnoće Verovatnoća dogañaja A jednaka je količniku broja povoljnih slučajeva za dogañaj A i broja svih mogućih slučajeva. = m n n je broj svih mogućih

Више

Na osno vu čla na 58. stav 2. tač ka 1. Za ko na o osi gu ra nju (Slu žbe ni gla snik RS br 55/04, 70/04 i 101/07) i čla na 50. stav 1. ali neja 2. St

Na osno vu čla na 58. stav 2. tač ka 1. Za ko na o osi gu ra nju (Slu žbe ni gla snik RS br 55/04, 70/04 i 101/07) i čla na 50. stav 1. ali neja 2. St Na osno vu čla na 58. stav 2. tač ka 1. Za ko na o osi gu ra nju (Slu žbe ni gla snik RS br 55/04, 70/04 i 101/0 i čla na 50. stav 1. ali neja 2. Sta tu ta ADO «TA KO VO Osi gu ra nje», Kra gu je vac (u

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

Document2

Document2 IQ Festval - Laibach - Intervju za Nadlanu.com: Nismo deo YU scene! Muzika nadlanu.com Laibach, jedan od omiljenih i najuspešnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta

Више

Sirenino blago prelom print.pdf

Sirenino blago  prelom print.pdf Линда Чапман НЕ САСВИМ СИРЕНА Сиренино благо ЛИНДА ЧАПМАН живи у Лестерширу са својом породицом и два бернска овчара. Када не пише, проводи време тако што се стара о своје две ћерке, јаше и предаје глуму.

Више

Na osno vu čla na 58. stav 2. tač ka 1. Za ko na o osi gu ra nju ( Slu žbe ni gla snik RS br. 55/04, 70/04 i 101/07) i čla na 50. stav 1. aline ja 2.

Na osno vu čla na 58. stav 2. tač ka 1. Za ko na o osi gu ra nju ( Slu žbe ni gla snik RS br. 55/04, 70/04 i 101/07) i čla na 50. stav 1. aline ja 2. Na osno vu čla na 58. stav 2. tač ka 1. Za ko na o osi gu ra nju ( Slu žbe ni gla snik RS br. 55/04, 70/04 i 101/07) i čla na 50. stav 1. aline ja 2. Sta tu ta Ta ko vo osi gu ra nje a. d. o, Kra gu je

Више

Rezultati konkursa za filmsku produkciju 2009

Rezultati konkursa za filmsku produkciju 2009 РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ФИЛМСКУ ПРОДУКЦИЈУ Конкурс за суфинансирање продукције филмова отворен је од 15.03.2009. до 31.03.2009. године. Избор филмских пројеката за суфинансирање извршила је комисија у саставу:

Више

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglavnom vjeruj mi, ja sam stvarno dobro dijete. Htio bih te zadiviti

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Forty Years Serbian

Forty Years Serbian Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Више

Knjiga 2.indd

Knjiga 2.indd СЛА ВО ЉУБ МАР КО ВИЋ СВЕ ТЛОСТ ПРО ДИ РЕ ДО БЕ ДЕ МА Ка да се раз бо лео отац, и пре не го што је умро, док је још причао да је мо гао и да се не ро ди, јер ње го ви ро ди те љи ду го ни су има ли де

Више

Kako da podučiš ljude

Kako da podučiš ljude Kako da podučiš ljude ] بوس [ Bosanski Bosnian Dr. Ahmed b. Osman el-mezjed Prijevod: Senad Muhić Revizija: Ersan Grahovac 2013-1434 يف تعلم انلاس» اللغة ابلوسنية «د. حد بن عثمان املز د ترجمة: سناد موهيتش

Више

ZBIVANJA U JUŽNOJ I SJEVERNOJ AMERICI

ZBIVANJA U JUŽNOJ I SJEVERNOJ AMERICI ZBIVANJA U JUŽNOJ I SJEVERNOJ AMERICI Borba južnoameričkih kolonija za neovisnost borba protiv španjolskih vlasti Simon Bolivar Osloboditelj vođa južnoameričke borbe za neovisnost prvi predsjednik Kolumbije

Више

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJA.doc

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJA.doc ASIMPTOTE FUNKCIJA Naš savet je da najpre dobro proučite granične vrednosti funkcija Neki profesori vole da asimptote funkcija ispituju kao ponašanje funkcije na krajevima oblasti definisanosti, pa kako

Више

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ДРУШТВО МАТЕМАТИЧАРА СРБИЈЕ Општинско такмичење из математике ученика основних школа III

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ДРУШТВО МАТЕМАТИЧАРА СРБИЈЕ Општинско такмичење из математике ученика основних школа III 25.02.2017 III разред 1. Број ногу Периних паса је за 24 већи од броја њихових глава. Колико паса има Пера? 2. На излет су кренула три аутобуса у којима је било укупно 150 ученика. На првом одмору је из

Више

ISSN X Билтен Градске општине Барајево БРОЈ Септембар У БАРАЈЕВУ ПРОС АВ ЕНА С АВА И ДАН ОПШТИНЕ ИЗ РАДА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

ISSN X Билтен Градске општине Барајево БРОЈ Септембар У БАРАЈЕВУ ПРОС АВ ЕНА С АВА И ДАН ОПШТИНЕ ИЗ РАДА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ISSN 1451-494X Билтен Градске општине Барајево БРОЈ 68-69 Септембар 2017. У БАРАЈЕВУ ПРОС АВ ЕНА С АВА И ДАН ОПШТИНЕ ИЗ РАДА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ БАРАЈЕВО ГОДИНА ОД ОР ИРА А ПРВЕ СРПСКЕ В АДЕ У ВЕ

Више

З А К О Н О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА 1 ДЕО ПРВИ 1 ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ ПРЕДМЕТ ЗАКОНА Члан 1. Овим за ко ном уре ђу је се прав ни по ло жај при вред них дру шт

З А К О Н О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА 1 ДЕО ПРВИ 1 ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ ПРЕДМЕТ ЗАКОНА Члан 1. Овим за ко ном уре ђу је се прав ни по ло жај при вред них дру шт З А К О Н О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА 1 ДЕО ПРВИ 1 ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ ПРЕДМЕТ ЗАКОНА Члан 1. Овим за ко ном уре ђу је се прав ни по ло жај при вред них дру шта ва, а на ро чи то њи хо во осни ва ње, упра вља ње,

Више

Naslovna _0.qxd

Naslovna _0.qxd NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 UREDNI[TVO BRANKO HINI], glavni urednik ^lanovi GORAN KVRGI] MARINA MLADENOVI]-KOMATINA JOVAN

Више

Poštovanje, drago nam je da ste se odlučili za kupovinu naših proizvoda i usluga I tako otpočnemo saradnju na obostranu korist.. U ovom dokumentu Vam

Poštovanje, drago nam je da ste se odlučili za kupovinu naših proizvoda i usluga I tako otpočnemo saradnju na obostranu korist.. U ovom dokumentu Vam Poštovanje, drago nam je da ste se odlučili za kupovinu naših proizvoda i usluga I tako otpočnemo saradnju na obostranu korist.. U ovom dokumentu Vam dajemo načine uplate naših proizvoda, usluga i servisa.

Више

Mladen Popovi} MASLA^AK I RETARD 4 godi{wa doba

Mladen Popovi} MASLA^AK I RETARD 4 godi{wa doba Mladen Popovi} MASLA^AK I RETARD 4 godi{wa doba 8 Mladen Popovi} Ro en 1953. u Zemunu. Diplomirao na FDU, odsek dramaturgija, 1975. Od 1977. do 1996. radio kao urednik u redakciji zabavnog, muzi~kog i

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“ Значајно се писац и академик Љубомир Симовић запитао: А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?! Видите, поштовани господине Симовићу, и остали које ово питање толико мори, мене, рецимо, раздире- шта ћемо

Више

Бранислав Поповић Ненад Вуловић Петар Анокић Мирјана Кандић 4.део МАТЕМАТИКА 1 Решења уз уџбеник за први разред основне школе 4. део

Бранислав Поповић Ненад Вуловић Петар Анокић Мирјана Кандић 4.део МАТЕМАТИКА 1 Решења уз уџбеник за први разред основне школе 4. део Бранислав Поповић Ненад Вуловић Петар Анокић Мирјана Кандић 4.део МАТЕМАТИКА 1 Решења уз уџбеник за први разред основне школе 4. део МЕРЕЊЕ О МЕРЕЊУ 4. телесна тежина (маса) телесна температура дужина

Више

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJE.doc

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJE.doc ASIMPTOTE FUNKCIJE (PONAŠANJE FUNKCIJE NA KRAJEVIMA OBLASTI DEFINISANOSTI) Ovo je jedna od najznačajnijih tačaka u ispitivanju toka funkcije. Neki profesori zahtevaju da se asimptote rade kao. tačka u

Више

003 Soljica_caja za print.pdf

003 Soljica_caja za print.pdf Ejmi Efron Šoljica aja Prevela Dragana irovi MONO I MANJANA 2010. Posve eno Nori, Deliji i Hali Njujork Januar 1917. M lada žena je stajala pod uli nom svetiljkom. Na prvi pogled bilo ju je teško uo iti

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним задацима oбрада оспособити ученике да правилно изводе

Више

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan sa šahom. Tako mi je postavio sljedeći problem. Problem.

Више

Н по т ље п т њ по уђ, Veza o za o javlje i jav i poziv za dostavlja je po uda za kratrkoroč e kredite i overdraft kredite, o raća se sa ol o za dosta

Н по т ље п т њ по уђ, Veza o za o javlje i jav i poziv za dostavlja je po uda za kratrkoroč e kredite i overdraft kredite, o raća se sa ol o za dosta Н по т ље п т њ по уђ, Veza o za o javlje i jav i poziv za dostavlja je po uda za kratrkoroč e kredite i overdraft kredite, o raća se sa ol o za dostavlja je sledećih doku e ata i odgovora a pita ja: -

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ школска

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ школска Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ школска 2018/2019. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА РАД Тест

Више

Microsoft Word - van sj Zakon o privrednoj komori -B.doc

Microsoft Word - van sj  Zakon o privrednoj komori -B.doc ZAKON O PRIVREDNOJ KOMORI BR KO DISTRIKTA BiH Na osnovu lana 23 Statuta Br ko Distrikta Bosne i Hercegovine ( Slu beni glasnik Br ko Distrikta BiH broj 1/00) Skup tina Br ko Distrikta na vanrednoj sjednici

Више

у ве ли кој по све ће но сти је зи ку, сте кла је сво је по бор ни ке ме ђу ком пет е н т н и ји м ч и т а о ц и м а, ш т о не с у м њи в о и м по н у

у ве ли кој по све ће но сти је зи ку, сте кла је сво је по бор ни ке ме ђу ком пет е н т н и ји м ч и т а о ц и м а, ш т о не с у м њи в о и м по н у у ве ли кој по све ће но сти је зи ку, сте кла је сво је по бор ни ке ме ђу ком пет е н т н и ји м ч и т а о ц и м а, ш т о не с у м њи в о и м по н у је ов ом п и сц у. Е, с а д, д а л и ћ е С р д и ћ

Више

ТА ТЈА Н А ЈА Н КО ВИ Ћ ЗА ЕМИ СИ ЈУ РАЗ ГО ВО РИ С ПО ВО ДОМ 204 Мо гу да поч нем? Да? Да кле, пр во на шта по ми слим кад чу јем реч бом бар до ва њ

ТА ТЈА Н А ЈА Н КО ВИ Ћ ЗА ЕМИ СИ ЈУ РАЗ ГО ВО РИ С ПО ВО ДОМ 204 Мо гу да поч нем? Да? Да кле, пр во на шта по ми слим кад чу јем реч бом бар до ва њ ТА ТЈА Н А ЈА Н КО ВИ Ћ ЗА ЕМИ СИ ЈУ РАЗ ГО ВО РИ С ПО ВО ДОМ 204 Мо гу да поч нем? Да? Да кле, пр во на шта по ми слим кад чу јем реч бом бар до ва ње је М и р т а. М и р т а, н а гл а в ној аут о буској

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Fondan dekoracija :) Vol.1 :) + DARIVANJE :)

Fondan dekoracija :) Vol.1 :) + DARIVANJE :) Fondan dekoracija :) Vol.1 :) + DARIVANJE :) U nekim od prošlih postova o e-bayu koje možete na?i ovdje i ovdje pokazala sam vam kako naru?iti jeftine alate za ukrašavanje. Dobila sam puno upita da recenziram

Више

NASTANAK OPASNE SITUACIJE U SLUČAJU SUDARA VOZILA I PEŠAKA TITLE OF THE PAPER IN ENGLISH Milan Vujanić 1 ; Tijana Ivanisevic 2 ; Re zi me: Je dan od n

NASTANAK OPASNE SITUACIJE U SLUČAJU SUDARA VOZILA I PEŠAKA TITLE OF THE PAPER IN ENGLISH Milan Vujanić 1 ; Tijana Ivanisevic 2 ; Re zi me: Je dan od n NASTANAK OPASNE SITUACIJE U SLUČAJU SUDARA VOZILA I PEŠAKA TITLE OF THE PAPER IN ENGLISH Milan Vujanić 1 ; Tijana Ivanisevic 2 ; Re zi me: Je dan od naj zna čaj ni jih de lo va na la za i mi šlje nja vešta

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

7. а) 3 4 ( ) ; б) ( ) ( 2 5 ) ; в) ( ) 3 16 ; г) ( ). 8. а) ( г) ) ( ) ; б)

7. а) 3 4 ( ) ; б) ( ) ( 2 5 ) ; в) ( ) 3 16 ; г) ( ). 8. а) ( г) ) ( ) ; б) 7. а) ( 5 + 5 ) ; б) ( 5 8 5 6 ) ( 2 5 ) ; в) ( 9 + ) 6 ; г) 5 ( 2 + 2 29 ). 8. а) ( г) 2 2 + ) ( + 2 ) ; б) 2 ( + 2 ) + 2 ; в) ( 0 + 5 ) ( 2 ( 7 6 )) ; 7 2 + ( + ( 8 6 ( 2 ) 2 )) ; д) ( 2 5 ( 2 + 7 0

Више

Miladin [evarli} KOD ZLATNOG VOLA

Miladin [evarli} KOD ZLATNOG VOLA Miladin [evarli} KOD ZLATNOG VOLA 148 Miladin [evarli} MILADIN [EVARLI], dramski pisac, ro en je u Beogradu 1943. godine. Diplomirao je svetsku kwi`evnost i dramaturgiju. Radni vek proveo, uglavnom, u

Више

Microsoft Word - NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE.doc

Microsoft Word - NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE.doc NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE NULE FUNKCIJE su mesta gde grafik seče osu a dobijaju se kao rešenja jednačine y= 0 ( to jest f ( ) = 0 ) Mnogi profesori vole da se u okviru ove tačke nadje i presek sa y

Више

Microsoft Word - KVADRATNA FUNKCIJA.doc

Microsoft Word - KVADRATNA FUNKCIJA.doc KVADRATNA FUNKCIJA Kvadratna funkcija je oblika: = a + b+ c Gde je R, a i a, b i c su realni brojevi. Kriva u ravni koja predstavlja grafik funkcije = a + b+ c je parabola. Najpre ćemo naučiti kako izgleda

Више

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski..

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski.. 18. ožujka 2015. Državno natjecanje / Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski... 2 Zadatak: Zmija... 3 Zadatak: Vlakovi... 5 Zadaci U tablici možete pogledati

Више

Sluzbeni List Broj OK11_Sluzbeni List Broj OK2.qxd

Sluzbeni List Broj OK11_Sluzbeni List Broj OK2.qxd SLU@BENI LIST GRADA KRAQEVA GODINA XLVII - BROJ 19 - KRAQEVO - 18. JUL 2014. GODINE AK TI GRADSKOG VE]A GRA DA KRA QE VA 170. II Re {e we ob ja vi ti u Slu `be nom li stu gra da Kra qe va. Na osno vu ~la

Више

DIOGEN pro culture magazine & DIOGEN pro art magazine -ISSN ; ISSN Publishers online and owners, Peter M. Tase and Sabahudin Hadžia

DIOGEN pro culture magazine & DIOGEN pro art magazine -ISSN ; ISSN Publishers online and owners, Peter M. Tase and Sabahudin Hadžia Ilija Mikić Ja tebe Ja tebe mogu voljeti, mogu te mrziti, mogu te otjerati pa opet primiti. Možemo prekinuti i ponovno se pomiriti, možemo što možemo i mogu što mogu, a što ne mogu pokušat ću, sve osim

Више

Irodalom Serb 11.indd

Irodalom Serb 11.indd Садржај Реализам 3 Вер на сли ка ствар но сти 5 Де фи ни ци ја 5 Ре а ли зам као стил ски правац или ме тод (ми ме за) 5 Гра ни це и глав не осо би не епо хе ре а ли зма 6 Књи жев ни жан ро ви ре а ли

Више

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch Kretanje (Bewegung) od 0 do 12 meseci (0 bis 12 Monate) Serbisch/Kroatisch/Bosnisch Savetovalište za majke i očeve, St. Gallen Mütter- und Väterberatung, St. Gallen Version 07.2008 Kretanje čini snažnim

Више

Sluzbeni glasnik Grada Poreca br

Sluzbeni glasnik  Grada Poreca br 18. Na temelju lanka 34. stavak 1. to ka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04 i 178/04) te lanka 40. Statuta Grada

Више

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od 380 000 stanovnika koji je idealan za boravak do pola godine, nije ni premalen ni prevelik. Grad krasi sedam brda

Више

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница 6 +

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница 6 + ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница 6 + ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница

Више

Sowa Bogdanovi} POSLEDWI VOZ Dramska povest (za pozori{te ili film)

Sowa Bogdanovi} POSLEDWI VOZ Dramska povest (za pozori{te ili film) Sowa Bogdanovi} POSLEDWI VOZ Dramska povest (za pozori{te ili film) 214 SOWA BOGDANOVI] Ro ena je u Zagrebu 1935 godine. Studirala istoriju umetnosti u Beogradu. Posle zavr{enih studija radila u Institutu

Више

Forty Years Serbian PDA

Forty Years Serbian PDA Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

The Man of Fire Serbian

The Man of Fire Serbian Библија за дјецу представља Огњени човјек написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Copyright EDUKA

Copyright EDUKA Mowa Jovi} Ivan Jovi} ^ITANKA ^ITANKA ZA PRVI RAZRED OSNOVNE [KOLE Mowa Jovi} Ivan Jovi} ^ITANKA za prvi razred osnovne {kole GLAVNI UREDNIK Prof. dr Bo{ko Vlahovi} ODGOVORNA UREDNICA Doc. dr Nata{a Filipovi}

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година СЕДМИ РАЗРЕД ТЕСТ СПОСОБНОСТИ

Више

broj 052_Layout 1

broj 052_Layout 1 18.05.2011. SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE - Broj 52 25 858 На осно ву чла на 18. став 1. За ко на о обра зо ва њу од ра - слих ( Службени гласник Републике Српске, број 59/09) и члана 82. став 2. Закона

Више