zupanija student mobility.indd

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "zupanija student mobility.indd"

Транскрипт

1 MOBILNOST I PROGRAMI RAZMJENE E MLADIH U EU

2 2 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU Mobilnost - što je to? Pojam akademska mobilnost se odnosi na boravak studenata ili nastavnika visokih učilišta na drugom visokom učilištu u svrhu studija ili rada. Pojam se najviše odnosi na međunarodnu mobilnost (boravak na visokom učilištu izvan matične zemlje), ali može se odnositi i na period studija na drugom visokom učilištu u matičnoj zemlji. Također, pojam se može odnositi na kratke programe razmjene (npr. period od jednog semestra ili jedne akademske godine koji se onda priznaje na matičnoj instituciji) ili na cijelovite studijske programe koji završavaju dodjelom diplome. Na globalnoj razini, početak 21. stoljeća obilježen je dramatičnim rastom broja mobilnih studenata: godine više od 2,7 milijuna studenata studiralo je izvan svoje zemlje, što u usporedbi s 1,74 milijuna u godini predstavlja porast od 55%. Hrvatska trenutno ima izrazito nizak postotak mobilnosti studenata - prema procjenama navedenim u OECD Thematic Review of Tertiary Education: Country Background Report for Croatia tek oko 0,02% hrvatskih studenata studira u inozemstvu, a samo je 0,3% hrvatskih studenata uključeno u programe akademske razmjene. Kada govorimo o mobilnosti studenata na razini Europske unije, postotak svih međunarodnih studenata (incoming students) u ukupnoj studentskoj populaciji je oko 6,7%, a 2,9% studenata je studiralo izvan svoje zemlje (outgoing students). Europska Unija i mobilnost Opća Uprava Europske Unije za obrazovanje DG EAC je odgovorna za razvoj politika baziranih na iskustvima upravljanja inicijativama koje podržavaju obrazovanje i obuke u Europi, posebno program Erasmus +.

3 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU 3 Novi program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport - Erasmus+ Erasmus+ će okupiti sve sadašnje europske i međunarodne programe i inicijative u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta te će zamijeniti sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima). Na ovaj će se način povećati učinkovitost, pojednostaviti proces prijave i smanjiti dupliciranje i rascjepkanost. Do 5 milijuna osoba, što je gotovo dvostruko više nego dosad, moglo bi putem novog Programa za cjeloživotno učenje - programa Erasmus+ dobiti priliku studirati ili usavršavati se u inozemstvu. Među njima je gotovo 3 milijuna studenata te učenika i polaznika programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Osim toga, studenti diplomskih studija također bi mogli imati koristi od novih jamstava za pozajmice osiguranih u suradnji s Europskom investicijskom bankom. Sedmogodišnji program Erasmus+ započinje godine s planiranim proračunom od 19 milijardi eura. Predloženi program Europske komisije Erasmus+ omogućit će: - financijsku potporu za 2,2 milijuna studenata za studiranje i osposobljavanje u inozemstvu (u usporedbi sa sadašnjih 1,5 milijuna), - ovaj broj uključuje studenata koji bi primili financijsku potporu za studij u zemljama koje još nisu EU članice, kao i studente iz zemalja koje još nisu EU članice, a studirali bi u EU, - boravak učenika i polaznika programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u inozemstvu u svrhu obrazovanja i osposobljavanja (u usporedbi sa sadašnjih ), - financijsku potporu za podučavanje ili vođenje programa osposobljavanja u inozemstvu za milijun nastavnika, profesora, voditelja programa i osoba uključenih u rad s mladima (u usporedbi sa sadašnjih ),

4 4 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU - pohađanje stručne prakse u poduzećima u inozemstvu za mladih (u usporedbi sa sadašnjih ), - korištenje jamstava za pozajmice za financiranje studija u inozemstvu za studenata diplomskih studija, - volontiranje u inozemstvu ili sudjelovanje u razmjenama mladih za mladih (u usporedbi sa sadašnjih ), - financijsku potporu za stjecanje združenog stupnja, odnosno završavanje programa koji organiziraju barem dva strana visoka učilišta, za studenata (u usporedbi sa sadašnjih ), - financijsku potporu za ustanova ili organizacija uključenih u obrazovanje, osposobljavanje i/ili aktivnosti mladih za ostvarivanje više od strateških partnerstava usmjerenih na ostvarivanje i promicanje razmjene iskustava i znanja, - osnivanje 400 udruženja znanja i udruženja sektorskih vještina između obrazovnih ustanova i poduzeća radi povećanja zapošljivosti te poticanja inovativnosti i poduzetništva. Komisija predlaže povećanje od otprilike 64% u usporedbi sa sadašnjim sedmogodišnjim proračunom, što znači da bi se za provedbu novog programa od do godine izdvojilo 19 milijardi eura. Ovaj broj uključuje korekcije s obzirom na predviđenu inflaciju kao i troškove planirane za međunarodnu suradnju, odnosno potpore za treće zemlje, kao što su zemlje južnog Mediterana. Ako izuzmemo troškove međunarodne suradnje, povećanje iznosi 72,6%. Novi će program biti usmjeren na dodanu EU vrijednost i sustavni utjecaj kroz podršku za tri vrste aktivnosti: mogućnosti učenja za pojedince unutar Europske unije i izvan nje; institucionalna suradnja obrazovnih ustanova, organizacija mladih, poduzetnika, lokalnih i regionalnih vlasti i udruga; te podrška reformama u zemljama članicama s ciljem modernizacije sustava obrazovanja i osposobljavanja te promicanja inovacija, poduzetništva i zapošljivosti.

5 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU 5 Dvije trećine sredstava utrošit će se na potporu mobilnosti s ciljem unaprjeđenja znanja i vještina. Objedinjena struktura novog programa, uz značajno povećanje sredstava, omogućit će Europskoj uniji da učenicima, studentima, praktikantima, mladima, nastavnicima i profesorima, osobama uključenima u rad s mladima i ostalima, otvori mnogo veći broj mogućnosti za razvoj vještina, ostvarivanje osobnog razvoja i povećanje mogućnosti zapošljavanja. Erasmus+ također će promicati istraživanje i podučavanje u području europskih integracija te pružati podršku rekreativnom sportu.

6 6 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU Programi mobilnosti u Hrvatskoj Agencija za mobilnost i programe Europske unije u RH (AMPEU) javna je ustanova koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja, i mladih. Agencija je usmjerena podizanju kvalitete sustava prvenstveno njegovom internacionalizacijom, odnosno jačanjem instrumenata mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja, što čini njezinu misiju. Karlovačka županija je u potpunosti iskoristila priliku prijave projekata u programu Comenius-Regio, sada dio Erasmus+ programa; 2 projekta Violets in Schools od do sa partnerima iz Taurage-Litva, i projekt u provedbi I can do entrepreneurship too! od do sa partnerima iz Igolomia-Poljska. Karlovačka županija i Erasmus razmjene evidentne su na primjeru Veleučilišta u Karlovcu kojem je godine dodijeljena Erasmus - sveučilišna povelja. Aktivne su i Mješovito-industrijska škola u Karlovcu, koja od sudjeluje u nekoliko programa za cjeloživotno učenje i u preko 50 razmjena učenika i profesora, također i Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac u Leonardo da Vinci programu cjeloživotnog učenja te Gimnazija Frankopan iz Ogulina u programu Comenius multilateralnog partnerstva.

7 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU 7 Drugi aspekti mobilnosti Važnost mobilnosti u obrazovanju je odavno već prepoznata u Europskoj uniji a dokaz tomu je postojanje jednog alata koji je tek nedavno formaliziran; Europass ili putovnica mobilnosti! Europass mobilnost - što je to? Dokument kojim se bilježe znanja i vještine stečene u drugoj europskoj državi, primjerice: rad u nekoj kompaniji, akademsko razdoblje kao dio programa razmjene, dobrovoljni rad u nevladinoj organizaciji. Ostali programi mobilnosti Program Eurodyssee Postoje i drugi vrijedni programi mobilnosti kao što je program Eurodyssee Skupštine europskih regija pokrenut još godine. Ovaj program se provodi u brojnim regijama država-članica Europske unije te omogućuje razmjenu mladih u dobi od 18 do 30 godina. Svrha EURODYSSEE programa je omogućiti mladim ljudima da steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina u razdoblju od 3 do 7 mjeseci boravka u EU-regiji. Ciljevi programa su stvaranje svijesti o Europi građana, povezivanje regija i poticanje tvrtki da nalaze radna mjesta na kojima mladi mogu obaviti vježbenički staž i steći tako potrebno radno iskustvo. Karlovačka županija je članica ovog programa od godine. Više info na Iskustva Nikolina Tomašević, kandidatkinja Karlovačke županije na razmjeni u programu Eurodyssee (AER) u Francuskoj koja je ujedno i prva razmjena koju je Karlovačka županija dogovorila sa regijom Ille de France (Paris) u rujnu godine. Nikolina Tomašević je boravila i radila u toj regiji 6 mjeseci (do ožujka 2013.godine). Pitali smo Nikolinu na kraju boravka u Francuskoj: Mislite da će Vam ovo iskustvo pomoći osobno i profesionalno u daljnjem životu?

8 8 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU Već mi je pomoglo. Samo na osnovi znanja koje sam stekla radeći ovdje, znala sam odgovoriti na pitanja koja su bila postavljena od strane EU-Komisije. Dakle, zahvaljujući ovom iskustvu uspjela sam upasti među 10 najboljih specijalista u Europi iz područja poreza i carina te dobila priliku stažirati u EU-Komisiji. Trenutno su na razmjeni dvoje mladih iz Karlovačke županije; Ivan Vallio u Italiji i Marija Tomašić u Portugalu, a španjolka Ana Cristina Barreda Garcia boravi od svibnja do kraja rujna u Karlovcu ima praksu u JU Natura Viva i volontira u Centru za mlade Grabrik. Marija Tomašić, Ozalj na Eurodyssee-razmjeni u Portugalu: Od prvog dana kako sam stigla na Azore, prvotno na otok São Miguel, prate me samo pozitivni dojmovi i iskustva. Prvih mjesec dana provela sam u studentskom domu s 23 ostalih eurodyseaca koji su na početku kao potpuni stranci ubrzo postali dragi prijatelji. U tom periodu imala sam priliku upoznati i istražiti otok kao i naučiti ponešto portugalskog jezika. Nakon mjesec dana preselila sam se na drugi otok Terceiru gdje sam počela raditi na projektu Monitoring utjecaja klimatskih promjena na biodiverzitet Arthropoda koristeci SLAM zamke. Prezadovoljna sam poslom koj radim te sam do sada naučila puno novih stvari. Još uvijek se borim s jezikom, ali predamnom su još tri i pol mjeseca da ga bolje savladam te naučim još štošta novog. Uz predivne ljude s kojima radim i živim sve je lakše i opuštenije. Korisni linkovi:

9 Mobilnost i programi razmjene mladih u EU 9 One of the most sucessful programmes in Europe is Erasmus+, this programme intends to boost skills and employability, as well as modernising Education, Training, and Youth work. It is a seven year programme with a budget of 14.7 billion; a 40% increase compared to current spending levels, reflecting the EU s commitment to investing in these areas.it is foreseen that over 4 million Europeans to study, train, gain work experience and volunteer abroad! Erasmus+ supports transnational partnerships among Education, Training, and Youth institutions and organisations to foster cooperation and bridge the worlds of Education and work in order to tackle the skills gaps we are facing all over Europe. Erasmus+ brings together seven existing EU programmes in the fields of Education, Training, and Youth; it will for the first time provide support for Sport. Erasmus+provides opportunities for young people to experience learning mobility in Europe and beyond and for youth workers to develop their interpersonal skills and improve their employment prospects through training and networking opportunities in Europe and beyond. Erasmus+ opensoopportunities for young people to participate in activities abroad, including: Youth exchanges;voluntary Service;Large Scale EVS projects Opportunities for youth workers to take part in activities abroad, including:training and networking events and Job shadowings. Who can take part? Young people aged between 13 and 30; Youth organisations based in the EU and outside the EU; Other stakeholders with an active interest in youth issues. Up to now, the County of Karlovac has participated in several programmes under the former LLLP, as for example in the COMENIUS REGIO programme: - Violets in Schools (finished 2013), And one ongoing project ( ): - I can do entrepreneurship too, Many educational institutions in the County have also already experience in these programmes: The Polytehnics in Karlovac, Industry and trade vocational School Karlovac Corinne Delcour, Belgium In January 2012, I had the opportunity to complete a traineeship through the Eurodyssey programme. Destination: Karlovac, Croatia, for three months. I had never been to Croatia, only knew a few words of Croatian, but this programme and the incredible team in charge of it there made my arrival and stay as smooth as can be. During these 3 months, I had Croatian classes every day, I worked in the regional Department for European Integration, which was involved (and still is) in implementing European programmes, and increasing the people s awareness about Europe, its role, and what it can bring to people. I helped with the referendum campaign, carried out translations, gave a few lectures on the Erasmus programme and tried to establish some contacts with Belgian institutions for further cooperation. Apart from work, this constituted an incredible human experience, during which I met warm-hearted people who seized this opportunity to share their culture and everyday life with me, who enjoyed showing me around and welcomed me very nicely and naturally. I can say that this was definitely one of the building blocks of my life as it is today, and some of my dearest friends are still there. Since, I have gone back several times, as Karlovac and its people now have a particular place in my heart.

10 Europe Direct Karlovac - EDIC Karlovac Knjižnica za mlade, Banjavčićeva 8, Karlovac tel. 047/ eu.suradnja@kazup.hr Brošura se izdaje u sklopu projekta EDIC Karlovac financiranog od strane Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Nositelj projekta je Karlovačka županija Uredio projektni tim EDIC Karlovac: Eva Maria Sobotik-Pavan i Marijana Tomičić Grafičko oblikovanje i tisak: Tiskara Pečarić&Radočaj, Karlovac Naklada: 200 primjeraka Karlovac, rujan Project is in line with EU-politics.This publication reflects the views only of author and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit  amet lorem ipsum dolor Erasmus+ Seminar za potencijalne prijavitelje: Erasmus+ Natječaj 2015. UVOD Danijela Jagušt Šumljak Snježana Štefok Šibenik, 4. veljače 2015. Sadržaj: O Agenciji Hrvatska u programima EU Erasmus+ za početnike

Више

Slide 1

Slide 1 ERASMUS+ Strukovno obrazovanje i osposobljavanje Seminar za potencijalne prijavitelje: Erasmus 2015. UVOD Ivana Puljiz pomoćnica ravnatelja Hrvatska obrtnička komora Zagreb, 9. prosinca 2015. Sadržaj O

Више

ERASMUS +

ERASMUS + Sandra Petrović Jakovina (S&D) S novim programom, ERASMUS+, više od 4 milijuna osoba primiti će potporu za studiranje, osposobljavanje, rad ili volontiranje u inozemstvu Cilj ovog predavanja je osvjestiti

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

Slide 1

Slide 1 Erasmus+ radionica za predškolske ustanove Grožnjan, 5. i 6. lipnja 2018. Mogućnosti programa Erasmus+ za predškolske ustanove Ivana Puljiz Odjel za opće obrazovanje Teme izlaganja Za početnike opće informacije

Више

cgo-cce-obrazovanje

cgo-cce-obrazovanje OBRAZOVANJE I OMLADINSKA POLITIKA U EU Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura. Sa budžetom od

Више

Slajd 1

Slajd 1 SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU SLUŽBA ZA MEĐUNARODNU I MEĐUSVEUČILIŠNU SURADNJU ERASMUS+ INDIVIDUALNA MOBILNOST STUDENATA u akademskoj godini 2018./2019. Martina Šuto, prof. Dario Ferić,

Више

Slide 1

Slide 1 Erasmus aktivnosti na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima ERASMUS SEMINAR Zagreb, 5. prosinca 2012. Renata Husinec Sadržaj Visoko gospodarsko učilište u Križevcima Međunarodna suradnja Provođenje

Више

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У УЖИЦУ БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ књига 1 за студенте Високе пословно техничке школе струковних с

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У УЖИЦУ БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ књига 1 за студенте Високе пословно техничке школе струковних с ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У УЖИЦУ БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ књига 1 за студенте Високе пословно техничке школе струковних студија у Ужицу ПРАКТИКУМ (ОПШТИ ДЕО) Модул 1.0 Издавање

Више

LAG BARANJA - BROSURA Broj 2.indd

LAG BARANJA - BROSURA Broj 2.indd SLOBODA KRETANJA U OBRAZOVANJU ERASMUS+ BROŠURA ZA PROJEKT EU BARANJA Lipanj-prosinac 2018. godine UVOD Ova brošura rezultat je potpisanog Ugovora o dodjeli financijskih sredstava projektu iz područja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ERASMUS+ PROGRAM: mogućnosti razmjene za studente Sveučilišta u Zadru Zadar, 8. ožujka 2018. godine ERASMUS+ PROGRAM: program Europske komisije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport nazvan po

Више

Subprogramme

Subprogramme Vodič kroz Program za cjeloživotno učenje za 2013. Dio IIa: Potprogrami i aktivnosti KAZALO PROGRAMA I AKTIVNOSTI SEKTORSKI PROGRAMI 4 Koja je svrha programa?... 4 COMENIUS... 5 Koja je svrha programa...

Више

Slide 1

Slide 1 Mogućnosti financiranja pametnog urbanog razvoja putem programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Maja Salapić Obzor 2020. NCP za energiju i promet Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja

Више

Erasmus Mundus_2010

Erasmus Mundus_2010 ERASMUS MUNDUS mr.sc. Zrinka Dujmović Zagreb, 3. veljače 2010. Sadržaj Širi kontekst programa Erasmus Mundus (EM) Mogućnosti za: visokoškolske ustanove i pojedince iz RH kroz aktivnosti u okviru natječaja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

Struktura NCP potpore i rezultati evaluacija (SC 3) u programu Obzor Maja Salapić, NCP za transport i energiju )agre ački e ergetski tjeda, Usus

Struktura NCP potpore i rezultati evaluacija (SC 3) u programu Obzor Maja Salapić, NCP za transport i energiju )agre ački e ergetski tjeda, Usus Struktura NCP potpore i rezultati evaluacija (SC 3) u programu Obzor 2020. Maja Salapić, NCP za transport i energiju )agre ački e ergetski tjeda, Ususret održivoj e ergetskoj u iji, Zagreb, 11. svibnja

Више

Mogućnosti apliciranja projekata u znanosti i visokom obrazovanju Doris Žuro Služba za znanstveno-istraživačke projekte 7.ožujka 20

Mogućnosti apliciranja projekata u znanosti i visokom obrazovanju Doris Žuro Služba za znanstveno-istraživačke projekte 7.ožujka 20 Mogućnosti apliciranja projekata u znanosti i visokom obrazovanju Doris Žuro Služba za znanstveno-istraživačke projekte dzuro@kbf.unist.hr 7.ožujka 2019. Koje su mogućnosti? ESI fondovi Europski socijalni

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

Microsoft PowerPoint - Internacionalizacija obrazovanja_Maravic [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Internacionalizacija obrazovanja_Maravic [Compatibility Mode] Konferencija Aktivno starenje i institucionalni razvoj kroz Program za cjeloživotno učenje Zagreb, 15. lipnja 2012. Cjeloživotno učenje i internacionalizacija obrazovanja u RH mr.sc. Loredana Maravić Služba

Више

Vodič za program Erasmus –

Vodič za program Erasmus – Vodič za program Erasmus Erasmus intenzivni jezični tečajevi Akademska godina 2011./2012. Verzija Datum zadnjeg unosa Napomena 1.0 20. siječanj 2011. Objava službene verzije Vodiča 1.1 11. studeni 2011.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mjere aktivne politike zapošljavanja za mlade Kristina Fleischer, Hrvatski zavod za zapošljavanje Hotel Panorama, Zagreb, 12. prosinca 2014. Što je Garancija za mlade? Paket preporuka mjera Vijeća EU državama

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

Odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva

Odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva OPIPI odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva distributed software developmentdsd Mario Žagar Kolegij OPIPI/DSD Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Mälardalen University

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Privitak II Obrazloženje odluke Vodič kroz ocjenjivanje prijava i proces dodjele financijske potpore za Ključnu aktivnost 1: Mobilnost studenata i (ne

Privitak II Obrazloženje odluke Vodič kroz ocjenjivanje prijava i proces dodjele financijske potpore za Ključnu aktivnost 1: Mobilnost studenata i (ne Privitak II Obrazloženje odluke Vodič kroz ocjenjivanje prijava i proces dodjele financijske potpore za Ključnu aktivnost 1: Mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja u svrhu učenja projekti mobilnosti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation O platformi School Education Gateway Europska internetska platforma za školsko obrazovanje MJESTO NA KOJEM SE MOGU PRONAĆI EUROPSKA POLITIKA I PRAKSA ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA O platformi Predstavljena na 23

Више

Zagreb, 15

Zagreb, 15 Klasa: 602-04/16-26 Ur. broj: 251-501-10-16-01 Zagreb, 14. rujna 2016. Visoka škola za informacijske tehnologije u okviru Erasmus+ programa Europske unije objavljuje NATJEČAJ za dodjelu financijskih potpora

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

Aktivnosti transnacionalne suradnje (Transnational Cooperation Activities - TCA) Vodič za prijavitelje Za aktivnosti financirane iz Plana rada z

Aktivnosti transnacionalne suradnje (Transnational Cooperation Activities - TCA) Vodič za prijavitelje Za aktivnosti financirane iz Plana rada z Aktivnosti transnacionalne suradnje (Transnational Cooperation Activities - TCA) Vodič za prijavitelje 2018. Za aktivnosti financirane iz Plana rada za 2018. godinu 1 Verzija 3: siječanj 2019 1 Aktivnosti

Више

PRIJEDLOG Na temelju članka 141. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne novine" broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17 i 68/18)

Више

Slide 1

Slide 1 Erasmus+: prilike i mogućnosti mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencija za mobilnost i programe Europske unije Stručni skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova Sv. Martin na Muri 2. listopada

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

Natječaj za odabir studenata za sudjelovanje u

Natječaj za odabir studenata za sudjelovanje u KLASA: 640-01/19-06/01 URBROJ: 2109-63-09-19-02 U Čakovcu, 21. siječanj 2019. Međimursko veleučilište u Čakovcu objavljuje NATJEČAJ za mobilnost studenata unutar Europske unije (KA103) radi studijskog

Више

OVLADAVANJE PISMENOSTIMA 21.STOLJEĆA

OVLADAVANJE PISMENOSTIMA 21.STOLJEĆA Ekonomska škola Požega Lidia Gerstman, prof. BookPals@schools.eu KA219 Ekonomske škole Požega, ostvaren u suradnji sa školama: Gymnasium/Lyceum Lefkara, Pano Lefkara Cyprus BGSZC Harsányi János Szakgimnáziuma,

Више

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats Poštovani čitatelji, predstavljamo vam drugi bilten ESF projekta Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog

Више

Slide 1

Slide 1 IMPLEMENTACIJA EUROPSKE AGENDE ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH IV. Međunarodni andragoški simpozij 18. travnja 2016. Makarska 1 Sadržaj 1.Implementacija Europske Agende za obrazovanje odraslih, I. ciklus, 2012.

Више

PROGRAM RADA

PROGRAM RADA Broj: 01-2014-62 Donji Miholjac, 15. travnja 2014. Temeljem utvrđenih CILJEVA MIHOLJAČKOG PODUZETNIČKOG CENTRA Lokalne razvojne agencije u 2014. g. 1. Kao relevantna agencija za pružanja konzultantskih

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

NN indd

NN indd BROJ 81 STRANICA 9 PRILOG 1. Obrazac PISK-1 Zahtjev za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija Application for recognition of professional qualifications Žensko Female Muško Male of profession 3.

Више

Slide 1

Slide 1 Utjecaj EU projekata na razvoj Sveučilišta u Rijeci TransMedri konferencija, Utjecaj financiranja iz EU fondova na razvoj hrvatskih sveučilišta 14.06.2013. 2 Internacionalizacija Sveučilišta u Rijeci Prvo

Више

Microsoft PowerPoint - Donacija-Zca [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Donacija-Zca [Compatibility Mode] Donacija naučnih časopisa i knjiga Zenica, 16.05.2013 Humanost u akciji (HIA) je međunarodna neprofitna obrazovna organizacija koja obrazuje, inspirira i i povezuje studente i mlade profesionalce u globalnu

Више

EAC EN-TRA-00 (FR)

EAC EN-TRA-00 (FR) Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA EACEA/13/2019 Inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a Tehnička pomoć za organizacije pošiljateljice

Више

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања 2 Земље које учествују у програму деле се на програмске и партнерске. Програмске земље

Више

KLASA: /17-01/1 URBROJ: 521-GT Zagreb, 18. listopada Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine

KLASA: /17-01/1 URBROJ: 521-GT Zagreb, 18. listopada Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine KLASA: 112-06/17-01/1 URBROJ: 521-GT-01-02-01-17-10 Zagreb, 18. listopada 2017. Na temelju članka 61.a Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine, broj: 92/05, 140/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08,

Више

Aktivnosti umrežavanja (Networking activities) Vodič za prijavitelje Za aktivnosti financirane iz Plana rada za godinu 1 Verzija 1: siječa

Aktivnosti umrežavanja (Networking activities) Vodič za prijavitelje Za aktivnosti financirane iz Plana rada za godinu 1 Verzija 1: siječa Aktivnosti umrežavanja (Networking activities) Vodič za prijavitelje 2019. Za aktivnosti financirane iz Plana rada za 2019. godinu 1 Verzija 1: siječanj 2019. 1 Aktivnosti s oznakom 2019, koje se odvijaju

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. Gordan Maras Ministar poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. Javni poziv za bespovratna sredstva za poduzetnike (sredstva financirana

Више

PR_INI_ImplReport

PR_INI_ImplReport Europski parlament 2014-2019 Dokument s plenarne sjednice A8-0389/2016 18.1.2017 IZVJEŠĆE o provedbi Uredbe (EU) br. 1288/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2013. o uspostavi programa Erasmus+

Више

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G Putevima EU Program Europa za građane 2014.-2020. SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA -DANILOVGRAD Koji je cilj projekta?

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Profil tvrtke Profil tvrtke i portfolio projekata Listopad 2015. SADRŽAJ A. Opće informacije o poduzeću B. Pregled poslova i aktivnosti poduzeća C. Prikaz projekata nacionalnih i europskih fondova D. Prikaz

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

OPERATIVNI PROGRAM

OPERATIVNI PROGRAM Sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i NATJEČAJI ZA UDRUGE U ORGANIZACIJI MINISTARSTVA TURIZMA Javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili Natječaj

Више

Socio-ekonomska analiza Virovitičko-podravske županije

Socio-ekonomska analiza Virovitičko-podravske županije Strategija razvoja ljudskih potencijala Virovitičko-podravske županije za razdoblje 2019.-2023. Virovitica, 18. lipanj 2019. Dr. sc. Sanja Maleković, IRMO Dr. sc. Sanja Tišma, IRMO Strateško planiranje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pregovori o budućem Višegodišnjem financijskom

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Republika Hrvatska Ministarstvo poduzetništva i obrta Europska komisija COSME - Program za povećanje konkurentnosti MSP Snježana Ivić Pavlovski, Nacionalna koordinatorica za COSME program Šibenik, 19.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Desk Kreativne Europe Ministarstvo kulture RH VARŽDIN 13.3.2019. Europska komisija Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Више

Konzorcij Hrvatska sveučilišta za EU projekte raspisuje NATJEČAJ Za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse kroz program Erasmus+ programa

Konzorcij Hrvatska sveučilišta za EU projekte raspisuje NATJEČAJ Za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse kroz program Erasmus+ programa Konzorcij Hrvatska sveučilišta za EU projekte raspisuje NATJEČAJ Za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse kroz program Erasmus+ programa ključne aktivnosti 1 Opći dio Konzorcij Hrvatska sveučilišta

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

K internacionalizaciji obrazovanja Sudjelovanje Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje Evaluacija sektorskih programa Comenius, Leonardo

K internacionalizaciji obrazovanja Sudjelovanje Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje Evaluacija sektorskih programa Comenius, Leonardo K internacionalizaciji obrazovanja Sudjelovanje Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje Evaluacija sektorskih programa Comenius, Leonardo da Vinci i Grundtvig Program za cjeloživotno učenje

Више

Title

Title Učešće u programu Poziv 2016 - obrazovanje Mogućnosti učestvovanja PROGRAMSKE ZEMLJE PARTNERSKE ZEMLJE Zemlje Evropske unije, Island, Lihtenštajn, Norveška, Turska i Makedonija & Srbija Srbija... Na drugom

Више

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU Plan ulaganja za Europu vrijedan 315 milijardi eura koji smo donijeli prije samo 12 mjeseci prikupio je već

Више

PROGRAM ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE

PROGRAM ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE PROGRAM ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE OPĆI POZIV NA NATJEČAJ 2011.-2013. STRATEŠKI PRIORITETI 2012. UVOD... 4 1. OPĆI I POSEBNI CILJEVI PROGRAMA ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE... 4 2. OPĆI KONTEKST JAVNE POLITIKE...

Више

Priručnik za program Erasmus - Mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja Akademska godina 2013./2014. IZMJENE I NADOPUNE PRIRUČNIKA ZA ERASMUS Verzi

Priručnik za program Erasmus - Mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja Akademska godina 2013./2014. IZMJENE I NADOPUNE PRIRUČNIKA ZA ERASMUS Verzi Priručnik za program Erasmus - Mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja Akademska godina 2013./2014. IZMJENE I NADOPUNE PRIRUČNIKA ZA ERASMUS Verzija Datum zadnjeg unosa Napomena 1.0 06.02.2013. Objava

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

ISSN СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE П

ISSN СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE П ISSN 2490-2950 СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE Претходни подаци/preliminary data 1. IV 2019. Број/No.

Више

Centar kompetencija za napredno gospodarenje energijom u zgradama i infrastrukturi

Centar kompetencija za napredno gospodarenje energijom u zgradama i infrastrukturi Uloga digitalnih inovacijskih središta u transformaciji poljoprivrednog sektora Dr. sc. Davorka Moslavac Forjan Mirjana Dozan, MBA Okrugli stol Digitalna transformacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Више

09-Pravilnik EU projekti

09-Pravilnik EU projekti REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Pula - Pola, Flanatička 29 tel. 052/352-177, fax. 052/352-178 Klasa: 023-01/15-01/10 Urbroj: 2163/1-23/1-15-1

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

Klasa: /19-02/01 Ur. broj: 2125/ Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću dana 16. svibnja godine objavljuje NATJEČAJ za mobilnost s

Klasa: /19-02/01 Ur. broj: 2125/ Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću dana 16. svibnja godine objavljuje NATJEČAJ za mobilnost s Klasa: 003-08/19-02/01 Ur. broj: 2125/61-01-1-293 Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću dana 16. svibnja 2019. godine objavljuje NATJEČAJ za mobilnost studenata (KA103) radi studijskog boravka / obavljanja

Више

Strateski_prioriteti_

Strateski_prioriteti_ PROGRAM ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE OPĆI POZIV NA NATJEČAJ 2011.-2013. STRATEŠKI PRIORITETI UVOD... 4 1. OPĆI I POSEBNI CILJEVI PROGRAMA ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE... 4 2. OPĆI KONTEKST JAVNE POLITIKE... 5 3. OPĆI

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation za i obuke a i za FONDACI J A FOUNDATION KA2 PROJEKTI STRATEŠKIH PARTNERSTAVA PRAVILA FINANSIRANJA za za za ladinske ropski matske drška razvoju drška drška reditovane winning drška drška korišćenju ipendije

Више

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019.

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019. REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: 602-12/19-01/1 URBROJ: 2176/05-02-19-1 Sisak, 29. svibnja 2019. GRADSKO VIJEĆE GRADA SISKA Predmet: Materijal za sjednicu

Више

Centar za mlade

Centar za mlade CENTAR ZA MLADE Stukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade MEĐUNARODNI DAN MLADIH obilježava se 12. kolovoza, odlukom UN-a od 1999. godine ovogodišnja tema: Sigurni prostori za mlade Sigurni

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska

Mreža CIVINET  Slovenija-Hrvatska Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE Izvještaj o djelovanju Mreže u 2018. Tivat, 5. 3. 2019. Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Tajništvo CIVINET-a O mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

VRAČEVIĆ FRANJO.pdf

VRAČEVIĆ FRANJO.pdf SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Sveučilišni studij IZRADA PROJEKTA AKTIVNE ENERGETSKI NEOVISNE KUĆE Diplomski rad Franjo Vračević Osijek, 2015 godina. SADRŽAJ 1.

Више

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx Povezivanje tržišta te aktivnosti i projekti na području energetske učinkovitosti 1. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2014. 05.03.2014., Zagreb Davor Okičić, zamjenik direktora Njemačko-hrvatska industrijska

Више

Natječaj

Natječaj KLASA: 605-01/17-01/20 URBROJ: 380-01-13-17-1 SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI dana 20.3.2017. raspisuje NATJEČAJ za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse, u okviru Programa Erasmus+ Ključne aktivnosti

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br.

Више

STRATEGIJA ZA MEĐUNARODNE ASPEKTE RADA Za period (Revidirana Strategija) 1 Banja Luka, april, U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopun

STRATEGIJA ZA MEĐUNARODNE ASPEKTE RADA Za period (Revidirana Strategija) 1 Banja Luka, april, U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopun STRATEGIJA ZA MEĐUNARODNE ASPEKTE RADA Za period 2015-2020 (Revidirana Strategija) 1 Banja Luka, april, 2019 1 U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o normama kojima se određuju minimalni standardi

Више

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavnim bazama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Више

Priručnik za program Erasmus - Mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja Akademska godina 2012./2013. IZMJENE I NADOPUNE PRIRUČNIKA ZA ERASMUS Verzi

Priručnik za program Erasmus - Mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja Akademska godina 2012./2013. IZMJENE I NADOPUNE PRIRUČNIKA ZA ERASMUS Verzi Priručnik za program Erasmus - Mobilnost studenata i (ne)nastavnog osoblja Akademska godina 2012./2013. IZMJENE I NADOPUNE PRIRUČNIKA ZA ERASMUS Verzija Datum zadnjeg unosa Napomena 1.0 5. ožujak 2012.

Више

Održavanje 2019 – Zadnji poziv autorima, izlagačima i sponzorima

Održavanje 2019 – Zadnji poziv autorima, izlagačima i sponzorima u suradnji sa 1 / 6 organizira i poziva Vas na 25. međunarodno i mediteransko savjetovanje HDO-a ODRŽAVANJE 2019 MeditMaint 2019 22. 24. svibnja 2019. Dubrovnik, Hotel Croatia Cavtat Najava i zadnji poziv

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosinac 2018. Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 5.12.2018 A8-0375/16 Amandman 16, Rolandas Paksas Stavak 7. 7. naglašava da je ruska okupacija Ukrajine još u tijeku, a da sporazumi iz Minska, bez kojih nije moguće pronaći rješenje sukoba, nisu provedeni

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Microsoft PowerPoint - SGE25 - Tomasovic DRZAVNI URED ZA STRATEGIJU

Microsoft PowerPoint - SGE25 - Tomasovic DRZAVNI URED ZA STRATEGIJU Mogućnosti financiranja projekata iz sektora zaštite okoliša i energetike kroz Instrument pretpristupne pomoći IPA Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske Split, 14.

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Jasna Kellner

Jasna Kellner 1 Broji. 19 Ne pričaj. 37 Reci "Hvala". 2 Ne kasni. (Budi točan.) 20 Ne razumijem. 38 Reci "Molim". 3 Čitaj. 21 Ne spavaj. 39 Sjedni dolje. 4 Crtaj 22 Ne varaj. 40 Slušaj i ponovi. 5 Razumiješ li? 23 Obriši

Више

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se kroz EUROCORES/ EuroHESC program Europske znanstvene

Више