Microsoft Word - 92CFB5A6.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - 92CFB5A6.doc"

Транскрипт

1 UJEDINJENE NACIJE IT T 54/58205 TER D54-1/58205 TER 14 May 2012 AJ Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od godine Predmet br. IT T Datum: 21. mart Original: FRANCUSKI PRETRESNO VEĆE III U sastavu: Sekretar: sudija Jean-Claude Antonetti, predsedavajući sudija Frederik Harhoff sudija Flavia Lattanzi g. John Hocking Odluka od: 21. marta TUŽILAC protiv VOJISLAVA ŠEŠELJA JAVNI DOKUMENT Sa saglasnim izdvojenim mišljenjem sudije Jean-Claudea Antonettija, predsedavajućeg Veća, u javnom dodatku ODLUKA PO ZAHTEVU OPTUŽENOG ZA NAKNADU ŠTETE NA OSNOVU NAVODA O KRŠENJU NJEGOVIH OSNOVNIH PRAVA TOKOM BORAVKA U PRITVORU Tužilaštvo g. Mathias Marcussen Optuženi g. Vojislav Šešelj

2 53/58205 TER I. UVOD 1. Pretresno Veće III Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od godine (dalje u tekstu: Veće, odnosno, Međunarodni sud), rešava po zahtevu koji je Vojislav Šešelj (dalje u tekstu: optuženi) dostavio 27. januara godine na javnom osnovu, a kojim optuženi traži da mu se odobri naknada štete u ukupnom iznosu od dva miliona evra, na temelju navoda o kršenju njegovih osnovnih prava od trenutka hapšenja (dalje u tekstu: Zahtev). 1 S tim u vezi optuženi tvrdi i) da se dobrovoljno i o sopstvenom trošku predao Međunarodnom sudu 24. februara 2003, nakon što je obavešten da je potvrđena optužnica protiv njega; 2 ii) da je MKSJ od njegovog stavljanja u pritvor 24. februara i tokom devet godina trajanja pritvora prekršio mnoga njegova osnovna ljudska prava 3 i iii) da je njegov boravak u pritvoru više nego predug, posebno ako se ima u vidu nedavni izveštaj koji je predsednik Međunarodnog suda (dalje u tekstu: predsednik Suda) podneo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, prema kojem presuda u ovom predmetu neće biti objavljena pre kraja ili čak godine, što znači da bi okončanje žalbenog postupka moglo da se predvidi za ili godinu. 4 Tužilaštvo nije dostavilo odgovor na Zahtev. 2. U prilog zahtevu, optuženi se poziva na devet glavnih osnova 5 koje će Veće, tematski grupirane, razmotriti u nastavku. 1 "Zahtev za naknadu štete zbog kršenja elementarnih ljudskih prava prof. dr Vojislava Šešelja u toku devetogodišnjeg pritvora", 27. januar (javno), par. 3 do 4 i Zahtev, par. 2. Kako navodi u Zahtevu, optuženi je više puta informisao javnost i Međunarodni sud da će se svojom voljom predati Međunarodnom sudu čim dobije zvaničan poziv. I pre zvaničnog poziva, optuženi je u više navrata pokušao da otputuje u Holandiju, naročito nakon 5. oktobra godine. Pored toga, optuženi navodi da mu Međunarodni sud nije refundirao troškove avionske karte (ibid.). Veće napominje da je optuženi u svojoj završnoj reči rekao da je došao u Hag jer je nameravao "realizovati neki projekat sa holandskom kraljicom" (Završna reč odbrane, 20. mart 2012, T (neslužbena verzija)). 3 Zahtev, par Zahtev, par Zahtev, par. 64. Predmet br. IT T mart 2012.

3 52/58205 TER II. DISKUSIJA A. Preliminarne napomene 3. Optuženi traži od Veća, post factum, da mu odobri ograničenje broja reči propisano Uputstvom o dužini podnesaka i zahteva. 6 Prevelik obim Zahteva optuženi opravdava samim sadržajem Zahteva koji se odnosi na zaštitu njegovih osnovnih prava. 7 Mada se Veće nije uverilo da je optuženi dokazao postojanje izuzetnih okolnosti koje opravdavaju dužinu zahteva četiri puta veću od propisane, 8 Veće ocenjuje da je osnovano da se optuženom odobri da prekorači propisano ograničenje s obzirom na broj navoda koji se u Zahtevu iznose Međutim, Veće podseća da optuženi u svojim podnescima gotovo sistematski prekoračuje dozvoljeni broj reči. Ne dovodeći u pitanje potpunu slobodu strana u postupku u pogledu sadržaja njihovih podnesaka, Veće i ovom prilikom ponovno apeluje na strane da u svojim podnescima budu što konciznije. 10 B. Navodi u vezi s nametanjem branioca protiv volje optuženog 1. Argumenti optuženog 5. Optuženi u svom Zahtevu tvrdi da mu je Međunarodni sud od maja do oktobra godine, protiv njegove volje i kršeći odredbe člana 21 Statuta koji optuženom daje mogućnost da se brani sam, pokušavao da nametne branioce u pripravnosti i stalne i traži da mu se po tom osnovu isplati odšteta u iznosu od evra. 11 Optuženi ističe da je Žalbeno veće u oktobru oborilo odluku o postavljanju branioca, ali da je Međunarodni 6 Zahtev, par. 1, gde se upućuje na "Uputstvo o dužini podnesaka i zahteva" (IT/184 Rev. 2), 16. septembar (dalje u tekstu: Uputstvo). Veće napominje da Zahtev sadrži ukupno reči, dok je Uputstvom postavljeno ograničenje od 3000 reči (Uputstvo, par. 5). 7 Zahtev, par Uputstvo, par Veće pored toga napominje da tužilaštvo, budući da nije podnelo odgovor na Zahtev, nije dostavilo nikakve prigovore u vezi s dužinom Zahteva. 10 Veće napominje, na primer, da paragrafi od 5 do 12 Zahteva obuhvataju osam stranica, ali sadrže samo pregled članova Statuta Međunarodnog suda (dalje u tekstu: Statut) i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava, koji se zatim ponavljaju u glavnom tekstu Zahteva. 11 Zahtev, par. 12. V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 14. marta 2012, str (neslužbena verzija). Predmet br. IT T mart 2012.

4 51/58205 TER sud 8. novembra ponovno pokušao da mu nametne branioce. 12 Od tog trenutka pa sve dok mu Žalbeno veće 8. decembra godine 13 nije definitivno priznalo pravo da se brani sam, on je bio prinuđen da tokom tri meseca štrajkuje glađu, čime je doveo u opasnost svoj život Analiza a) Istorijat postupka 6. Dana 24. februara optuženi se predao Međunarodnom sudu radi suđenja. 15 U dopisu od 25. februara upućenom sekretaru Međunarodnog suda (dalje u tekstu: sekretar Suda) i prilikom svog prvog stupanja pred sud 26. februara 2003, optuženi je izrazio svoju nameru da se brani sam Odlukom od 9. maja Pretresno veće II Međunarodnog suda (dalje u tekstu: Veće II) izdalo je nalog sekretaru Suda da optuženom imenuje branioca u pripravnosti, zbog toga što optuženi, "u stvari, pokazuje sve veću sklonost ka opstruktivnom ponašanju, što istovremeno ukazuje na potrebu za pravnom pomoći" Dana 5. septembra sekretar Suda je optuženom kao branioca u pripravnosti imenovao g. Aleksandra Lazarevića. 18 Dana 16. februara sekretar Suda je povukao to imenovanje i na istu dužnost imenovao g. Tjardu van der Spoela Zahtev, par. 12. Veće zaključuje da se ovde optuženi poziva na Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT AR73.3, "Odluka po žalbi na odluku Pretresnog veća o dodeli branioca", 20. oktobar (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 20. oktobra 2006). 13 Zahtev, par. 12. Veće zaključuje da se ovde optuženi poziva na Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT AR73.4, "Odluka po žalbi na odluku (br. 2) Pretresnog veća o dodeli branioca", 8. decembar (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 8. decembra 2006). 14 Zahtev, par. 12. Optuženi tih mesec dana situira u period između 10. novembra i 8. decembra V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 14. marta 2012, str (neslužbena verzija). 15 V. naročito Prvo stupanje pred Sud, transkript pretresa od 26. februara 2003, str Prvo stupanje pred Sud, transkript pretresa od 26. februara 2003, str. 1 6; v. takođe Odluka od 20. oktobra 2006, par Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka po zahtevu optužbe za izdavanje naloga o imenovanju branioca radi pružanja pomoći Vojislavu Šeselju pri vodenju odbrane", 9. maj (javno), par Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka", 5. septembar (javno), str Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka", 16. februar (javno), str. 2. Sekretar Suda je povukao imenovanje g. Aleksandra Lazarevića, iz razloga sukoba interesa jer je g. Aleksandar Lazarević pokrenuo sudski postupak protiv optuženoga na jednom domaćem sudu nakon izjava optuženog protiv g. Aleksandra Lazarevića i njegove porodice. Predmet br. IT T mart 2012.

5 50/58205 TER 9. Odlukom od 21. avgusta Pretresno veće I Međunarodnog suda (dalje u tekstu: Veće I), 20 koja je "stupila na snagu odmah", rešilo je da se optuženom za suđenje postavi branilac po službenoj dužnosti i izdalo uputstvo tadašnjem braniocu u pripravnosti da u međuvremenu nastavi da zastupa optuženog. 21 Optuženi je informisao Sekretarijat Međunarodnog suda (dalje u tekstu:sekretarijat) da ne želi da učestvuje u izboru branioca i ponovio je svoju želju da se brani sam Dana 30. avgusta zamenik sekretara Međunarodnog suda (dalje u tekstu: zamenik sekretara Suda) povukao je imenovanje g. Tjarde van der Spoela kao branioca u pripravnosti optuženog i, do donošenja konačne odluke Žalbenog veća po interlokutornoj žalbi na Odluku od 21. avgusta 2006, kao branioca po službenoj dužnosti za optuženog imenovao g. Davida Hoopera. 23 Dana 13. septembra zamenik sekretara je kao ko-branioca po službenoj dužnosti imenovao i g. Andreasa O'Sheau Odlukom od 20. oktobra Žalbeno veće je poništilo Odluku od 21. avgusta na osnovu toga što optuženi nije dobio konkretnu najavu pre nego što mu je dodeljen branilac po službenoj dužnosti Nalogom od 25. oktobra Veće I je naložilo da se optuženom dodeli branilac u pripravnosti u svrhu pravne pomoći. 26 Optuženi je zatražio da mu se izda odobrenje za ulaganje žalbe na Nalog od 25. oktobra 2006, što je Veće I odbilo Dana 3. maja na ovaj predmet raspoređeno je Veće I (v. Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Nalog kojim se predmet dodeljuje Pretresnom veću", 4. maj (javno)). 21 Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka o dodeli branioca", 21. avgust (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 21. avgusta 2006.), par. 79: "Postupanje optuženog u celini opstruktivno i ometajuće ponašanje, namerno nepoštovanje pravila; zastrašivanje svedoka i klevetnički komentari na njihov račun navodi Veće na zaključak da postoje snažne indicije da bi njegovo samozastupanje moglo značajno i trajno da opstruira valjano i ekspeditivno vođenje pravičnog suđenja." V. ibid, par. 81 i str V. Odluka od 20. oktobra 2006, par Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka", 30. avgust (javno), str Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka", 13. septembar (javno), str Odluka od 20. oktobra 2006, par. 52: "Žalbeno veće ovim izričito upozorava Šešelja da će, ukoliko njegovo samozastupanje posle donošenja ove odluke bude u znatnoj meri ometalo uredno i ekspeditivno vođenje postupka u ovom predmetu, eventualna odluka Pretresnog veća da Šešelju promptno dodeli branioca, koja bude doneta uz poštovanje njegovog prava da se izjasni o svom ponašanju u tom periodu, biti opravdana." 26 Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Nalog o imenovanju branioca u pripravnosti i odgađanju početka suđenja", 25. oktobar (javno) (dalje u tekstu: Nalog od 25. oktobra 2006). 27 Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka po zahtevu za odobrenje za ulaganje žalbe na nalog od 25. oktobra 2006.", 30. novembar (javno). Predmet br. IT T mart 2012.

6 49/58205 TER 13. Dana 11. novembra optuženi je započeo štrajk glađu. 28 Optuženi je izrazio izvesan broj zahteva, posebno u vezi s uslovima koji moraju da mu se obezbede za potrebe pripreme i izvođenja dokaza odbrane, 29 među kojima i to da mu se svi dokumenti tužilaštva dostavljaju na papiru i na srpskom jeziku. 30 Usmenom odlukom donetom na statusnoj konferenciji održanoj 27. novembra godine, Veće je zaključilo da je činjenica da se optuženi od 20. oktobra brani sam rezultirala "samo ometanjem normalnog i ekspeditivnog odvijanja postupka" 31 i da zbog toga zadužuje branioca u pripravnosti da "definitivno preuzme od optuženog vođenje odbrane", u skladu s Nalogom od 25. oktobra godine. 32 U istoj odluci, Veće I je od Sekretarijata zatražilo da g. Tjardu van der Spoela imenuje kao samostalnog pravnog savetnika optuženog sa ciljem da on preduzme sve što je potrebno u vezi sa žalbom na Usmenu odluku od 27. novembra godine. 33 Dana 4. decembra g. Tjarda van der Spoel podneo je molbu da se izda odobrenje za ulaganje žalbe na Odluku od 27. novembra godine. 34 Dana 5. decembra Veće je izdalo to odobrenje Odlukom od 8. decembra Žalbeno veće je poništilo Nalog od 25. oktobra i Veću I izdalo uputstvo da optuženom ne postavi branioca u pripravnosti, osim u slučaju da počne da se ponaša do te mere opstrukcionistički da će Veće biti u potpunosti uvereno da je 28 V. Odluka od 8. decembra 2006, par. 8 i Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka u vezi sa finansiranjem odbrane optuženog", 30. jul (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 30. jula 2007), par. 6, gde se upućuje na "Podnesak Sekretarijata na osnovu pravila 33(b) Pravilnika u vezi sa zahtevom Vojislava Šešelja da Pretresno veće donese odluku o finansiranju odbrane", 29. jun (javno), par. 25, i "Odluka po žalbama na odluke sekretara od 4. januara i 9. februara 2007.", 25. april (javno), par V. Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka po zahtevu broj 289 u vezi s formom obelodanjivanja dokaznih predmeta", 7. jun (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 7. juna 2007), par. 9, gde se upućuje na "Hitni nalog holandskim vlastima u vezi sa zdravljem i dobrobiti optuženog", 6. decembar (javno), par. 1 i Statusna konferencija, transkript pretresa od 27. novembra 2006, str. 824 i 825 (dalje u tekstu: Usmena odluka od 27. novembra 2006). V. takođe "Odluka po žalbi na odluku (br. 2) Pretresnog veća o dodeli branioca", 5. decembar (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 5. decembra 2006), par Statusna konferencija, transkript pretresa od 27. novembra 2006, str Statusna konferencija, transkript pretresa od 27. novembra 2006, str V. takođe Odluka od 5. decembra 2006, par. 1. Pretresno veće I obrazloženje te usmene odluke izdalo je 27. novembra ("Obrazloženje odluke (br. 2) o dodeli branioca", 27. novembar (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 27. novembra 2006). 34 "Zahtev za odobrenje na osnovu pravila 73(b) za ulaganje žalbe na usmenu odluku Pretresnog veća da optuženom dodeli branioca", 4. decembar (javno). 35 Odluka od 5. decembra 2006, par. 7. Predmet br. IT T mart 2012.

7 48/58205 TER postavljanje branioca u pripravnosti neophodno da bi se obezbedilo pravično i ekspeditivno suđenje Nalogom od 20. februara i imajući u vidu potrebe upravljanja prvostepenim postupcima i njihove raspodele, predsednik Suda je za ovaj predmet zadužio ovo Veće. 37 Suđenje je započelo 7. novembra 2007, s tim da se optuženi samozastupa Zahtevom od 29. jula tužilaštvo je zatražilo, prvo, da se optuženom postavi branilac za ostatak suđenja, zbog navoda o postojanju kampanje zastrašivanja svedoka kako u sudnici tako i van nje i, drugo, da se rasprava prekine dok Veće ne donese odluku po tom zahtevu. 39 Nalogom od 15. avgusta Veće je odbacilo zahtev da se rasprava prekine. 40 Odlukom od 24. marta (donetom većinom glasova i s delimično suprotnim mišljenjem sudije Antonettija), Veće je odbacilo zahtev za postavljanje branioca u pogledu navoda o ponašanju optuženog prema svedocima u sudnici i naložilo odgodu postupka do donošenja odluke u vezi s njegovim ponašanjem van sudnice. 41 Odlukom od 24. novembra 36 Odluka od 8. decembra 2006, par. 28 i Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Nalog o ponovnoj dodeli predmeta pretresnom veću", 20. februar (javno). 38 Uvodna reč tužilaštva, transkript pretresa od 7. novembra 2007, str i dalje. 39 "Zahtev tužilaštva da se okonča samozastupanje optuženog, s dodacima", 29. jul (poverljivo i ex parte, s dodacima; poverljiva inter partes verzija zavedena je 30. jula 2008, a dodaci 1. avgusta 2008; javna verzija zavedena je 8. avgusta 2008) (dalje u tekstu: Zahtev od 29. jula 2008), par. 1, 31 44, 135 i 137(a). Tužilaštvo navodi da optuženi u sudnici ne poštuje Pravilnik, da zloupotrebljava poverljive informacije, da se odbija povinovati nalozima Veća, da zastrašuje i kleveće svedoke, vređa i neutemeljeno napada integritet Međunarodnog suda i njegovih organa, da u suđenje uvodi lažne i izmišljene navode, da se služi celim nizom opstrukcionističkih taktika kako bi osujetio ekspeditivnost i pravičnost suđenja, da suđenje koristi kao političku tribinu i da nije sposoban da se sam zastupa. Tužilaštvo takođe navodi da postoji kampanja zastrašivanja svedoka i da bi odobriti nastavak pretresa u tim okolnostima značilo ugroziti integritet suđenja (v. takođe, Procesna pitanja, transkript pretresa od 14. januara 2009, str (zatvorena sednica)). Veće ističe da je nakon Zahteva od 29. jula tužilaštvo kao nadopunu tog zahteva 14. novembra podnelo i Addendum ("Hitni addendum Zahtevu tužilaštva da se okonča samozastupanje optuženog; Zahtev da se odmah naloži prestanak kršenja zaštitnih mera za svedoke i obaveštenje o nameri tužilaštva da se pozove na pravilo 68(iv), 14. novembar (poverljivo) i "Hitni addendum Zahtevu tužilaštva da se okonča samozastupanje optuženog", 17. novembar (poverljivo)). Tužilaštvo je ponovilo svoj zahtev s pretresa od 14. januara da se optuženom postavi branilac (Procesna pitanja, transkript pretresa od 14. januara 2009, str (zatvorena sednica) (dalje u tekstu: Usmeni zahtev od 14. januara 2009)). Veće je na istoj sednici napomenulo da će Usmeni zahtev od 14. januara i Addendum razmatrati zajedno i rešiti po oba ta zahteva jednom odlukom (Procesna pitanja, transkript pretresa od 14. januara 2009, str (zatvorena sednica)). Tužilaštvo je podnelo i dopunu zahteva od 29. jula ("Dopuna zahteva tužilaštva za okončanje samozastupanja optuženog ", 28. avgust (javno s poverljivim i ex parte dodacima)). 40 "Nalog o nastavljanju suđenja", 15. avgust (javno), str. 3. Žalbeno veće je 16. septembra potvrdilo taj nalog (Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT AR73.8, "Odluka po žalbi tužilaštva na nalog Pretresnog veća o nastavljanju suđenja", 16. septembar (javno), par. 25). 41 "Odluka u vezi sa hitnim addendumom tužilaštva i usmenim zahtevom od 14. januara 2009.", 24. mart (poverljivo i ex parte; poverljiva inter partes verzija zavedena je istog datuma) (dalje u tekstu: Odluka od 24. marta Predmet br. IT T mart 2012.

8 47/58205 TER Veće je definitivno odbacilo Zahtev od 29. jula u vezi s ponašanjem optuženog van sudnice, ocenivši da je u toj fazi postupka neprimereno da se postavi branilac, i izdalo nalog za nastavljanje rasprave s preostalim svedocima Suđenje je nastavljeno 12. januara godine 43 i optuženi se sam zastupao sve do zaključenja rasprave 20. marta godine. b) Zaključci Veća 18. Imajući u vidu gorenavedeno, Veće konstatuje da je Žalbeno veće u Odluci od 8. decembra prihvatilo da je pritužba optuženog da Veće nije poštovalo njegovo pravo da se brani sam osnovana i, u skladu s tim, potvrdilo mu to pravo. 44 Dakle, optuženi je na ispravan način iskoristio pravne lekove koji su mu bili na raspolaganju i u ovom pogledu je ishodio svoje pravo. S obzirom na to i uzimajući u obzir činjenicu da je greška Veća I odmah ispravljena Odlukom od 8. decembra i da optuženi nije pretrpeo štetu, optuženi ne može da tvrdi da je Međunarodni sud prekršio njegovo pravo na samozastupanje, a pogotovo ne da traži naknadu štete po tom osnovu. Veće uz to podseća da optuženi, otkad je suđenje nastavljeno pred ovim Većem, nikad nije bio onemogućen da ostvaruje svoje pravo na samozastupanje. 19. Kada je reč o navodima optuženog o vezi između gorepomenutih odluka Veća I, njegovog štrajka glađu i pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, Veće podseća na zaključke iz Odluke od 8. decembra 2006, prema kojima je optuženi "sam izabrao da sprovede [štrajk glađu] i to je navodno učinio zbog svog protivljenja" Nalogu od 25. oktobra 2009), par. 22. V. takođe "Delimično protivno mišljenje sudije Jean-Claudea Antonettija, predsedavajućeg Veća, uz 'Odluku u vezi s hitnim addendumom tužilaštva i usmenim zahtevom od 14. januara 2009.'", 24. mart (poverljivo i ex parte; poverljiva inter partes verzija zavedena je istog datuma). 42 "Javna verzija 'Objedinjene odluke u vezi s nametanjem branioca, obustavom suđenja i zahtevom tužioca da mu se odobri dodatni broj sati, s izdvojenim mišljenjem predsedavajućeg Veća, sudije Antonettija, u dodatku'", 24. novembar (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 24. novembra 2009), par. od 59 do 87 i 122. Odlukom od 15. decembra Veće je odbacilo jedan zahtev tužilaštva za izdavanje dozvole za ulaganje žalbe na deo Odluke od 24. novembra koji se odnosi na pitanje postavljanja branioca po službenoj dužnosti (Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka po zahtevu tužilaštva za odobrenje da uloži žalbu na objedinjenu odluku od 23. novembra u vezi s nametanjem branioca po službenoj dužnosti", 15. decembar (poverljivo)). 43 Procesna pitanja, transkript pretresa od 12. januara 2010, str V. takođe "Nalog o rasporedu", 8. decembar (poverljivo); statusna konferencija, transkript pretresa od 24. novembra 2009, str Odluka od 8. decembra 2006, par. 26. Predmet br. IT T mart 2012.

9 46/58205 TER godine. 45 Shodno tome, Međunarodni sud ne može da snosi odgovornost za eventualne posledice takvog izbora dok optuženi ima na raspolaganju legitimne i regularne pravne lekove. C. Navod o kršenju prava da bude obavešten o razlozima svog hapšenja i o svojim pravima 1. Argumenti optuženog 20. Optuženi obrazlaže da svako lice lišeno slobode u najkraćem mogućem roku mora da bude obavešteno o optužbama protiv njega, da bi moglo da osporava zakonitost svog hapšenja ili pritvaranja, odnosno, po potrebi, da bi moglo da otpočne s pripremom odbrane. 46 Optuženi tvrdi da on, budući da je to osnovno načelo prekršeno, nije bio službeno obavešten o razlozima svog hapšenja i pritvaranja, kao niti o svojim pravima, a posebno ne o pravu na pomoć advokata, i da nije imao mogućnost ni do danas da se upozna s pravnim izvorima na koje se Pretresno veće poziva u svojim odlukama i tužilaštvo u svojim podnescima. 47 Prema tome što tvrdi optuženi, ovim zadnjepomenutim navodnim kršenjem prekršeno je i načelo jednakosti oružja. 48 Optuženi traži da mu se po tom osnovu isplati odšteta u iznosu od evra Optuženi tvrdi da su jedini izvori informacija koji su mu bili na raspolaganju, a koji su se odnosili na stvarne razloge njegovog lišavanja slobode, bile knjige Carle Del Ponte i Florence Hartmann, i to nekoliko godina nakon što je uhapšen. 50 Prema njegovom tumačenju tih publikacija, on je uhapšen sa ciljem da se ukloni s političke scene u Beogradu jer je 45 Odluka od 8. decembra 2006, par Zahtev, par. od 15 do 16, 22. Optuženi se poziva naročito na sledeće tekstove: na član 5(2) Konvencije o zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda (usvojene 4. novembra 1950, s izmenama i dopunama prema odredbama Protokola br. 14 (STCE br. 194), računajući od datuma njenog stupanja na snagu 1. juna 2010) (dalje u tekstu: EKLJP); na članove 9(2) i 14(3)(a) Međunarodnog pakta o građanskim i ljudskim pravima (usvojenog 16. decembra 1966) (dalje u tekstu: MPGLJP); na član 8(2)(b) Američke konvencije o ljudskim pravima (usvojene 22. novembra 1969) (dalje u tekstu: AKLJP); Načelo br. 13 iz Rezolucije o skupu načela zaštite svih lica koja se nalaze u bilo kakvom obliku pritvora ili zatvora, Doc. NU A/RES/43/173, 9. decembar (dalje u tekstu: Skup načela u vezi s pritvorom). 47 Zahtev, par. od 15 do 21. Veće napominje da optuženi ne navodi preciznije ni vreme nastanka ni sadržaj odluka, odnosno zahteva koje pominje. 48 Zahtev, par Zahtev, par Zahtev, par. 19 do 20. V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 14. marta 2012, str (neslužbena verzija) i 20. marta 2012, T i (neslužbena verzija). Predmet br. IT T mart 2012.

10 45/58205 TER predstavljao pretnju novoj pro-zapadnoj vladi, a američke i britanske tajne službe koje su se infiltrirale u tela Međunarodnog suda pokušavale su da ga "likvidiraju" Analiza i zaključci Veća 22. Član 21(4)(a) Statuta određuje da svaki optuženi pred Međunarodnom sudom ima pravo "da bude pravovremeno i detaljno obavešten, na jeziku koji razume, o prirodi i razlozima optužbi protiv njega". 23. Veće takođe napominje da, prema odredbama pravila 53bis(A) Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda (dalje u tekstu: Pravilnik), "[o]ptužnica se uručuje optuženom lično u trenutku privođenja ili čim to bude izvedivo nakon tog trenutka". Pored toga, prema odredbama pravila 62(A)(i) do (iii) Pravilnika, [n]akon što se optuženi dovede u sedište Suda, predsednik će njegov predmet odmah dodeliti jednom od pretresnih veća. Optuženi će bez odlaganja biti doveden pred pretresno veće ili sudiju tog pretresnog veća, gde će biti formalno optužen. Pretresno veće ili sudija će: (i) uveriti se da je poštovano pravo optuženog na branioca; (ii) pročitati ili naložiti da se optuženom pročita optužnica na jeziku koji razume i uveriti se da je optuženi razumio optužnicu; (iii) obavestiti optuženog da će, u roku od 30 dana od prvog stupanja pred sud, biti pozvan da se izjasni da li je ili nije kriv po svakoj od tačaka optužnice, ali da se, ukoliko optuženi to zatraži, odmah može izjasniti da li je ili nije kriv po jednoj ili više tačaka optužnice. 24. Kada je reč o obaveštavanju o optužbama, Veće podseća da je, u skladu s gore citiranim odredbama, 26. februara 2003, prilikom njegovog prvog stupanja pred sud, optuženom pročitana Prva optužnica, uključujući i optužbe protiv njega. 52 Na istoj sednici Suda, optuženi je potvrdio da je dobio primerak Prve optužnica na jeziku koji razume. 53 S obzirom na to, Veće smatra da se optuženi ne može da se poziva na to da ga Međunarodni sud nije obavestio o optužbama protiv njega. 51 Zahtev, par. 19 do 21. V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 14. marta 2012, str (neslužbena verzija). 52 Prvo stupanje pred Sud, transkript pretresa od 26. februara 2003, str. 2 42, gde se upućuje na Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT , "Optužnica", 15. januar (dalje u tekstu: Prva optužnica). Verzija Optužnice koja je na snazi podneta je 7. decembra (dalje u tekstu: Optužnica). 53 Prvo stupanje pred Sud, transkript pretresa od 26. februara 2003, str. 43, gde se upućuje na Prvu optužnicu. Predmet br. IT T mart 2012.

11 44/58205 TER 25. Kada je reč o razlozima hapšenja ili pritvaranja optuženog lica, Veće ističe da su osnov za izdavanje naloga za hapšenje upravo tačke optužnice koje je potvrdio sudija Međunarodnog suda u skladu s pravilima 28 i 47 Pravilnika. 54 Time što je optuženi na propisan način obavešten o optužbama protiv njega u skladu s gore citiranim postupkom, on je obavešten i o razlozima svog hapšenja. Pored toga, Pravilnik predviđa da, "[n]akon što je pritvoren, optuženi može biti pušten na slobodu samo na osnovu naloga Veća", i to, između ostalog, sledom zahteva optuženog podnetog na propisani način. 55 Optuženi ovom Veću nije podneo takav zahtev, tako da kontinuirano boravi u pritvoru tokom svog suđenja koje još uvek traje. 26. Najzad, kada je reč o navodima u vezi s obaveštavanjem o njegovim pravima i o mogućnosti uvida u pravne izvore, te argumente Veće odbacuje kao neosnovane. Pošto optuženi nije predočio nikakve podatke u prilog svojim navodima, Veće ne može da se upušta u hipotetsku i spekulativnu raspravu o tom pitanju. D. Navod da je optuženom uskraćen uvid u dokumente na papiru i na jeziku koji on razume 1. Argumenti optuženog 27. Optuženi tvrdi da svako ko je uhapšen, optužen ili pritvoren ima pravo da dobije obaveštenja o razlozima na osnovu kojih je uhapšen ili pritvoren, kao i o svojim pravima, na jeziku koji razume. 56 Optuženi tvrdi da je Međunarodni sud više godina, sve do njegovog štrajka glađu godine, odbijao da mu dostavlja dokumente na papiru i na jeziku koji on razume to jest na srpskom jeziku i po tom osnovu traži da mu se isplati odšteta u iznosu od evra Pravilo 47(H)(i) Pravilnika. V. Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT I, "Potvrda optužnice i nalog kojim se izdaje nalog za hapšenje i predaju", 14. februar (javno). 55 Pravila 65(A) i (B) Pravilnika. V. takođe dole, par. 88 i Zahtev, par. 22, u kojem se upućuje naročito na Načelo br. 14 Skupa načela u vezi s pritvorom. 57 Zahtev, par V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 14. marta 2012, str i (neslužbena verzija). Predmet br. IT T mart 2012.

12 43/58205 TER 2. Analiza i zaključci Veća 28. Kada je reč o navodu da mu se dokumenti ne dostavljaju na papiru i na srpskom jeziku, Veće ocenjuje da Zahtev ne sadrži ništa što bi taj navod potkrepljivalo. Pročitavši Zahtev, Veće ne može da sa sigurnošću zaključi kakvog su karaktera ti dokumenti koje optuženi nije dobio na jeziku koji razume, niti da li je optuženi u vezi s tim iskoristio sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju da to ishodi. 29. Veće ipak podseća na to da je, 8. decembra 2006, sekretar Suda usvojio zahteve optuženog u vezi s dostavljanjem svih dokumenata tužilaštva na papiru i na srpskom jeziku. 58 Suprotno navodima optuženog, a što potvrđuju i zapisnici o prijemu s njegovim potpisom, optuženi je sistematski i u najkraćim rokovima dobijao prevod na bosanski/hrvatski/srpski (dalje u tekstu: b/h/s) svih dokumenata uloženih u spis. Pored toga, kako bi se što bolje štitila njegova procesna prava, svi rokovi za optuženog računati su od datuma kad je on primio prevod relevantnih dokumenata b/h/s. 59 Veće zbog toga ne može da utvrdi nikakvo kršenje po tom osnovu navedenom u Zahtevu. 58 V. "Odluka", 8. decembar (poverljivo), priložena u poverljivom dodatku VI "Podneska Sekretarijata u vezi s pitanjima pokrenutim u nalogu o rasporedu Pretresnog veća od 1. decembra 2006.", 15. decembar (javno, s poverljivim i poverljivim ex parte dodacima). V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 14. marta 2012, str (neslužbena verzija). 59 V. u tom smislu Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Nalog o smernicama za izvođenje dokaza i ponašanju strana tokom postupka", javno, 15. novembar (javno), dodatak u prilogu Naloga, par. 32: "Što se tiče zavođenja podnesaka, biće zadržana praksa uspostavljena tokom pretpretresne faze ovog postupka. Tako će za optuženog rokovi određeni pravilom 126bis Pravilnika ili odlukom ili nalogom Veća početi da teku od trenutka kad on relevantne dokumente primi na jeziku koji razume, pri čemu je merodavan datum naveden u zapisniku. Kad se radi o tužilaštvu, rokovi navedeni u pravilu 126bis ili u odluci ili nalogu Veća počeće da teku od datuma kad Sekretarijat zavede navedeni podnesak na jednom od dva radna jezika Međunarodnog suda." V. takođe Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Nalog o prevodu dokumenata", 6. mart (javno), str. 2 i 3: "[...] datum koji se računa kao datum zavođenja gorenavedenog materijala [jeste] datum podnošenja materijala na jednom od službenih jezika Međunarodnog suda, s tim da se svi rokovi koje Pravilnik određuje za predaju odgovora na te materijale računaju od datuma kad su zavedeni prevodi tih materijala na jezik koji optuženi razume". Predmet br. IT T mart 2012.

13 42/58205 TER E. Navodi o kršenju prava optuženog na pravnu pomoć, na odgovarajuće vreme i uslove potrebne za pripremu odbrane 1. Argumenti optuženog 30. Optuženi tvrdi da je Međunarodni sud više godina kršio njegovo pravo na pravnu pomoć i po tom osnovu traži da mu se isplati odšteta u iznosu od evra. 60 Kako navodi optuženi, pravo na odgovarajuće vreme i uslove potrebne za pripremu odbrane, kao i na mogućnost komunikacije s advokatom podrazumeva poverljivost komunikacije između optuženog i njegovog advokata. 61 Optuženi tvrdi da mu je Međunarodni sud gotovo četiri godine, sve do 2006, uskraćivao pravo na susret s pravnim savetnicima i koordinatorom predmeta, a prva privilegovana komunikacija prvi put je obavljena tek 21. decembra godine. 62 Optuženi navodi da su mu od 29. septembra zabranjeni privilegovani telefonski razgovori i privilegovane posete i da je Sekretarijat u oktobru izdao odluku kojom su mu privilegovane komunikacije ponovo zabranjene Pored toga, optuženi tvrdi da je njegovo pravo na pravnu pomoć Sekretarijat prekršio i time što je iz predmeta "eliminisao" njegovog glavnog pravnog savetnika Zorana Krasića, pokrenuo disciplinski postupak protiv Borisa Aleksića i Dejana Mirovića 2010, odnosno godine kao i time što je u glavnom predmetu odbio da odobri privilegovanu komunikaciju između optuženog i koordinatora predmeta Nemanje Šarovića, imenovanog za jedan od tekućih postupaka za nepoštovanje Suda Zahtev, par U jednom drugom delu Zahteva, optuženi ponavlja argumente u vezi s privilegovanom komunikacijom i s tim u vezi traži posebnu naknadu štete u iznosu od evra (ibid., par ). 61 Zahtev, par , u kojima se upućuje naročito na član 21(4)(b) Statuta; na član 20(4)(b) Statuta Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (dalje u tekstu: MKSR); na Načelo br. 8 iz Osnovnih principa o ulozi advokata, Doc. NU A/CONF. 144/28/Rev.l, 7. septembar 1990; Načelo br. 18(2) Skupa načela u vezi s pritvorom; pravilo 93 Evropskih zatvorskih pravila (Savet Evrope, Preporuka Rec(2006)2 Komiteta ministara državama članica u vezi s Evropskim zatvorskim pravilima, 11. januar 2006) (dalje u tekstu: Evropska zatvorska pravila), pri čemu Veće međutim ističe da pravilo 93 sadrži preporuku da uslove boravka u zatvoru kontrolišu nezavisni kontrolni organi, a ne odnosi se na poverljivost komunikacija između optuženog i njegovog pravnog zastupnika; na član 14(3)(b) MPGLjP; na članove 8 (2)(c) i 8(2)(d) AKLjP; na član 67(1)(b) Statuta Međunarodnog krivičnog suda (dalje u tekstu: MKS), Doc. NU A/CONF. 183/9, 17. jul 1998, koji je stupio na snagu 1. jula Optuženi se poziva i na predmet Kröcher i Möller protiv Švajcarske, Evropska komisija za ljudska prava, br. 8463/78, odluka od 9. jula Zahtev, par. 26. V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 14. marta 2012, str (neslužbena verzija). 63 Zahtev, par. 26, Zahtev, par. 26; v. takođe ibid, par. 56. Predmet br. IT T mart 2012.

14 41/58205 TER 32. Svoj zahtev za odštetu optuženi zasniva posebno na odluci koju je 31. januara donelo Pretresno veće III MKSR u predmetu Tužilac protiv Andréa Rwamakube, u kontekstu utvrđenog kršenja prava na pravnu pomoć. 65 Optuženi ukazuje na to da je Odlukom u predmetu Rwamakuba od 31. januara potvrđeno da sudsko veće MKSR ili ovog Međunarodnog suda ima ovlaštenja da, u skladu s međunarodnim običajnim pravom, odobri pravni lek optuženom čija su prava prekršena, 66 uključujući i da naloži finansijsku kompenzaciju Najzad, optuženi se poziva na kršenje prava na finansiranje odbrane, kao i principa jednakosti oružja, i po tom osnovu traži da mu se isplati odšteta u iznosu od evra. 68 Navodi da optuženi slabog imovnog stanja ima pravo na isplatu troškova odbrane. 69 Kako se tvrdi u Zahtevu, Sekretarijat nije sproveo dve odluke Veća iz i godine, kojima je Veće Sekretarijatu naložilo da isplaćuje troškove odbrane optuženog u visini od 50% uobičajene naknade koja se odobrava za predmete istog stepena težine, no Sekretarijat nije izvršio isplatu troškova odbrane. 70 Optuženi pored toga navodi da traži isplatu troškova odbrane retroaktivno, od prvog dana pritvora, odnosno od 24. februara 2003, a ne od oktobra godine. 71 Optuženi istovremeno navodi i kršenje principa jednakosti oružja, tvrdeći da tužilaštvo, za razliku od njega, raspolaže mnogobrojnim osobljem i znatnim finansijskim sredstvima Zahtev, par. 28, gde se upućuje na Tužilac protiv Andréa Rwamakube, predmet br. ICTR-98-44C-T, "Odluka po zahtevu odbrane za pravičnu naknadu štete", 31. januar (javno) (dalje u tekstu: Odluka u predmetu Rwamakuba od 31. januara 2007). 66 Zahtev, par. 28, gde se upućuje na Odluku u predmetu Rwamakuba od 31. januara 2007, par Zahtev, par. 28, gde se upućuje na Odluku u predmetu Rwamakuba od 31. januara 2007, par Zahtev, par V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 15. marta 2012, str (neslužbena verzija). 69 Zahtev, par Zahtev, par. 39, gde se upućuje na Odluku od 30. jula i na Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT T, "Odluka u vezi s finansiranjem odbrane", 29. oktobar (poverljivo, s ex parte dodacima u odnosu na obe strane; javna redigovana verzija zavedena je 2. novembra 2010), str. 7 (dalje u tekstu: Odluka od 29. oktobra 2010). V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 15. marta 2012, str (neslužbena verzija). 71 Zahtev, par. 39. V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 15. marta 2012, str (neslužbena verzija). 72 Zahtev, par. 40. V. takođe Završna reč odbrane, transkript pretresa od 15. marta 2012, str (neslužbena verzija). Predmet br. IT T mart 2012.

15 40/58205 TER 2. Analiza i zaključci Veća a) Pravo na pravnu pomoć 34. Veće pre svega napominje da, prema ustaljenoj sudskoj praksi, član 21(4)(d) Statuta 73 "ne daje osnova za tvrdnju da optuženi koji izabere da sam sebe zastupa ipak ima pravo na pravnu pomoć". 74 U tom pogledu, Žalbeno veće je u više prilika skretalo pažnju na "binarnu suprotstavljenost" između ta dva prava. 75 Upravo zbog toga, Žalbeno veće je preciziralo da član 21(4)(d) Statuta "ne propisuje da optuženi koji se opredjeli za samozastupanje uživa sve pogodnosti kojima raspolaže optuženi koji se opredijeli za branioca". 76 Kako smatra Žalbeno veće, "[d]opustiti nekom optuženom da se sam zastupa i da istovremeno od Međunarodnog suda prima puni iznos finansijskih sredstava na ime pravne pomoći značilo bi, kako kaže jedna izreka, dopustiti mu i da ima i jare i pare" Međutim, to opšte pravilo, zavisno od konkretnog slučaja, ne isključuje mogućnost da Međunarodni sud prihvati da prizna i plaća deo naknada za rad pravnih savetnika koje odabere optuženi slabog imovnog stanja, upravo radi ostvarivanja punog efekta člana 73 Ova odredba potvrđuje pravo "da se [optuženom] sudi u njegovom prisustvu i da se brani lično ili putem pravnog zastupnika po vlastitom izboru [...]" (u originalu bez podcrtavanja). 74 Tužilac protiv Momčila Krajišnika, predmet br. IT A, "Odluka po Krajišnikovom zahtjevu i po zahtjevu tužilaštva", 11. septembar (javno) (dalje u tekstu: Odluka u predmetu Krajišnik od 11. septembra 2007), par. 40 i u njoj citirane reference. V. takođe Tužilac protiv Radovana Karadžića, predmet br. IT-95-5/18-AR73.8, "Odluka po žalbi na nalog o rasporedu", 19. jul (javno) (dalje u tekstu: Odluka u predmetu Karadžić od 19. jula 2010), par Odluka u predmetu Krajišnik od 11. septembra 2007, par. 40 i 41. V. takođe Tužilac protiv Momčila Krajišnika, predmet br. IT A. "Odluka po zahtjevu Momčila Krajišnika da se ponovno zakaže statusna konferencija i odobri pristupanje Alana Dershowitza", 28. februar (javno) (dalje u tekstu: Odluka u predmetu Krajišnik od 28. februara 2008), par. 8; Slobodan Milošević protiv tužioca, predmet br. IT AR73.7, "Odluka po interlokutornoj žalbi na odluku Pretresnog veća o dodeli branioca", 1. novembar (javno), par. 11; Ferdinand Nahimana i drugi protiv tužioca, predmet br. ICTR A, "Nalog o rasporedu za pretres u žalbenom postupku i Odluka po zahtevu Hassana Ngezea od 24. januara 2006.", 16. novembar (javno), str Odluka u predmetu Krajišnik od 11. septembra 2007, par. 40, 41. V. takođe Odluka u predmetu Karadžić od 19. jula 2010, par. 11; Tužilac protiv Radovana Karadžića, predmet br. IT-95-5/18-AR73.5, "Odluka po žalbi Radovana Karadžića na odluku o početku suđenja, 13. oktobra 2009, par. 24; Odluka u predmetu Krajišnik od 28. februara 2008, par. 6 i 8 ("[...] Ono što je Žalbeno vijeće zabranilo jeste situacija u kojoj optuženi mogu miješati i ukrštati razne elemente samozastupanja i finansiranja pravne pomoći npr. kada neki optuženi koji se sam zastupa pokušava da izdejstvuje finansiranje pravne pomoći. Optuženi prilikom ovog izbora mora prihvatiti žuč s medom [...]"); Tužilac protiv Slobodana Miloševića, predmet br. IT AR73.6, "Odluka po interlokutornoj žalbi amici curiae na nalog Pretresnog veća u vezi s pripremom i zvođenjem dokaza odbrane", 20. januar (javno), par. 19 ("Nema sumnje da je optuženi, opredelivši se za samozastupanje, sebe lišio resursa koje bi mu pružio dobro opremljen pravni tim odbrane. Optuženi koji odluči da se sâm brani odriče se mnogih pogodnosti koje podrazumeva zastupanje od strane branioca. [...]). 77 Odluka u predmetu Krajišnik od 11. septembra 2007, par. 41. Predmet br. IT T mart 2012.

16 39/58205 TER 21(4)(d) Statuta u slučaju kad se optuženi brani sam. 78 Kako će biti objašnjeno u nastavku, upravo u tom kontekstu optuženi je, unatoč svom opredelenju da se brani sam 79 i u svetlu posebnih okolnosti koje je Veće uzelo u obzir, dobio pogodnost da Međunarodni sud delimično finansira troškove pomoći njegovih pravnih saradnika. Shodno tome, optuženi ne može da tvrdi da je njegovo pravo na pravnu pomoć prekršeno kao takvo. 80 Veće će u nastavku obraditi konkretne navode iznete u vezi s pravima priznatim optuženom. i) Finansiranje pravne pomoći a. Istorijat postupka 36. Veće podseća na to da je optuženi 31. oktobra formalno zatražio finansiranje odbrane i da je zatim tokom suđenja redovno ponavljao taj zahtev. 82 U svom dopisu od 19. decembra godine, sekretar Suda je detaljno izložio karakter i obim troškova odbrane optuženog koji bi se kvalifikovali za to da ih snosi Međunarodni sud, podsećajući pritom na činjenicu da još nije utvrđeno da je optuženi slabog imovnog stanja, da optuženi nije zatražio da mu se postavi branilac po službenoj dužnosti i da, shodno tome, optuženi formalnopravno 78 Odluka u predmetu Krajišnik od 11. septembra 2007, par. 42. V. takođe, Tužilac protiv Radovana Karadžića, predmet br. IT-95-5/18-AR73.2, "Odluka po interlokutornoj žalbi na odluku Pretresnog vijeća u vezi s odgovarajućim uslovima", 7. maj (javno), par V. gore, par. od 6 do Veće pored toga napominje da se izvori iz oblasti međunarodnog prava koji se citiraju u Zahtevu u prilog argumentima u vezi s pravom na pravnu pomoć ne odnose na predmetni slučaj u kojem se optuženi odlučio za samozastupanje. 81 V. Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT R33B, "Odluka o podnesku Sekretarijata na osnovu pravila 33(B) Pravilnika u vezi s odlukom Pretresnog veća o finansiranju odbrane", 8. april (poverljivo; javna redigovana verzija zavedena je 17. maja 2011)) (dalje u tekstu: Odluka od 8. aprila 2011), fusnota 4, gde se upućuje na Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Podnesak br. 24", 31. oktobar Na primer, v. "Odluka u vezi s finansiranjem odbrane optuženog", 23. april (javno) (dalje u tekstu: Odluka od 23. aprila 2009), fusnota 3, gde se upućuje na Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Podnesak br. 227: Naknada troškova u pripremi odbrane za godinu, Zahtev", 22. decembar 2006.; "Podnesak br. 228: Zahtev da Sekretarijat obračuna sve troškove odbrane prof. dr Vojislava Šešelja za četvorogodišnji period trajanja pretpretresnog postupka", 22. decembar 2006.; "Podnesak br. 229: Naknada troškova u pripremi odbrane za godinu, Zahtev", 22. decembar 2006.; "Podnesak br. 236: Žalba prof. dr Vojislava Šešelja protiv Pisma/Odluke sekretara od 19. decembra godine", 22. januar (javno); "Podnesak br. 246: Žalba prof. Vojislava Šešelja na Odluku sekretara od 28. decembra 2006.", 19. februar (javno); "Podnesak br. 248: Žalba prof. dr Vojislava Šešelja protiv Odluke sekretara od 9. februara godine", 2. mart (javno); "Podnesak br. 294: Zahtev prof. dr Vojislava Šešelja da Pretresno veće III donese odluku o finansiranju njegove odbrane u skladu sa Statutom", 14. jun (javno); "Podnesak br. 378: Zahtev prof. dr Vojislava Šešelja za isplatu troškova odbrane", 18. februar (dalje u tekstu: Zahtev od 18. februara 2008). V. takođe Procesna pitanja, transkript pretresa od 2. marta 2010, str , kada je optuženi izjavio da bi mu za pripremu odbrane, ako je Međunarodni sud ne bi finansirao, bile potrebne dve godine. Predmet br. IT T mart 2012.

17 38/58205 TER ne ispunjava kriterijume za dobijanje pravne pomoći od Međunarodnog suda. 83 Odlukama od 4. januara i 9. februara godine, Sekretarijat je odbacio više zahteva kojima je optuženi tražio povrat troškova pripreme odbrane, nastalih u periodu od do godine U Odluci od 30. jula pretpretresni sudija je definisao smernice i uslove za finansiranje troškova odbrane optuženog u ovom predmetu od strane Međunarodnog suda. 85 U Odluci od 30. oktobra Veće je napomenulo da odredbe Odluke od 30. jula nisu mogle da se realizuju usled odbijanja optuženog da ispuni formalne uslove koje mu je odredio Sekretarijat i da predoči tražene dokaze opravdanosti U Odluci od 4. marta Sekretarijat je ponovno izjavio da ne može da odobri finansiranje odbrane optuženog dok on ne ispuni uslove utvrđene Odlukom od 30. jula Dodatak II (javno) u prilogu "Podneska Sekretarijata na osnovu pravila 33(B) u vezi sa podneskom optuženog br. 425", 23. septembar (javno) (dalje u tekstu: Primedbe od 23. septembra 2009). V. takođe dodatak I (poverljivo) u prilogu "Podneska Sekretarijata na osnovu pravila 33(B) Pravilnika o postupku i dokazima u vezi sa Žalbom Vojislava Šešelja na Odluku Sekretarijata od 19. decembra 2006.", 9. februar (javno, s poverljivim dodacima). 84 Dana 4. januara sekretar Suda je odbacio zahteve br , iz razloga što je sistem pravne pomoći usvojen na Međunarodnom sudu predviđen samo za slučajeve dokazano slabog imovnog stanja optuženog i ako optuženi ima branioca, bilo postavljenog bilo po svom izboru (v. Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Podnesak Sekretarijata u vezi sa žalbom Vojislava Šešelja protiv odluka sekretara Suda od 28. decembra i 9. februara 2007.", 9. mart (javno, s dodacima) (dalje u tekstu: Primedbe od 9. marta 2007), par. 2 i 16). Dana 9. februara Sekretarijat je ponovo odbio da isplati naknadu troškova koje je optuženi imao u pripremi odbrane u periodu od do godine i odbacio njegov zahtev za naknadu troškova nastalih godine (v. Primedbe od 9. marta 2007, par. 2 i 17). Dana 12. marta predsednik Suda je odbacio žalbu optuženog na odluku od 19. decembra i pozvao optuženog da svoje argumente predoči Pretresnom veću koje rešava predmet (Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka po žalbi na odluku Sekretarijata od 19. decembra 2006.", 12. mart (dalje u tekstu: Odluka predsednika Suda od 12. marta 2007) (javno), par. 6). Dana 25. aprila 2007, na osnovu istih razloga, predsednik Suda je odbacio molbu optuženog na odluke od 4. januara i 9. februara (Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka po žalbama na odluke sekretara od 4. januara i 9. februara 2007.", 25. april (javno), par. 12. i 13). 85 Odluka od 30. jula 2007, par Predpretresni sudija, koji je rešavao zahtev optuženog od 2. jula 2007, odmah je pozvao optuženog da Sekretarijatu dostavi sve informacije koje dokazuju njegovo slabo imovno stanje i naložio Sekretarijatu da "odmah uspostavi modalitete za dodelu pravne pomoći optuženom" u skladu sa Pravilnikom i Uputstvom za dodelu branioca po službenoj dužnosti br. 1/94 (IT/73/REV.ll) od 11. jula godine. 86 Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Odluka u vezi s realizacijom finansiranja odbrane", 30. oktobar (javno), str Veće je ponovo pozvalo optuženog da podnese dokumente koje je od njega tražio Sekretarijat radi utvrđivanja njegovog slabog imovnog stanja. O istom pitanju ponovo se govorilo na pretresu od 13. februara 2008, kojom prilikom je Veće optuženom predložilo da Sekretarijatu podnese novi zahtev (Procesna pitanja, transkript pretresa od 13. februara 2008, str. 3503). Predmet br. IT T mart 2012.

18 37/58205 TER godine. 87 Na pretresu održanom 11. marta optuženi je pomenuo Odluku Sekretarijata od 4. marta 2008, izjavivši da više neće da insistira na tom pitanju Odlukom od 23. aprila Veće je ponovo odbacilo zahtev optuženog za povrat troškova u vezi s finansiranjem njegove odbrane 89 i optuženog pozvalo da Sekretarijatu dostavi sve podatke korisne za utvrđivanje njegovog slabog imovnog stanja Odlukom od 5. jula Sekretarijat je odbacio novi zahtev optuženog za finansiranje odbrane podnet 31. oktobra 2003, s obrazloženjem da optuženi nije dostavio sve potrebne informacije o svojoj finansijskoj situaciji Odlukom od 29. oktobra Veće je sekretaru Suda naložilo "da od današnjeg dana do okončanja ovog postupka daje finansijsku pomoć u visini od 50% svote obično dodeljene optuženom sasvim slabog imovnog stanja, timu odbrane optuženog sastavljenom od tri privilegovana saradnika, koordinatora predmeta i istražitelja, na osnovu Sistema naknada za optužene koji se sami zastupaju i na osnovu procene složenosti ove faze postupka kao treće (3) kategorije, sve dok se ne dobiju novi podaci" Na pretresu održanom 5. maja godine 93 optuženi je putem usmenog zahteva zatražio da se retroaktivno nadoknade troškovi odbrane od njegovog dolaska na 87 Odluka od 23. aprila 2009, par. 9, gde se upućuje na "Odluku'', 4. mart (dalje u tekstu: Odluka Sekretarijata od 4. marta 2008), str. 2. U svom Zahtevu od 18. februara i koji je bio predmet te odluke Sekretarijata, optuženi je od Sekretarijata zatražio povrat troškova pripreme odbrane i tvrdio da je Sekretarijat ima obavezu da mu isplati sve troškove nastale tokom pretpretresne faze postupka, kao i da reguliše finansiranje troškova odbrane tokom suđenja. Optuženi je pored toga od Sekretarijata zatražio da mu da informacije o svim iznosima isplaćenim timovima odbrane u drugim predmetima koji se rešavaju na Međunarodnom sudu, uključujući i troškove branilaca u pripravnosti koji su ranije imenovani u njegovom predmetu (Zahtev od 18. februara 2008, str. 3 i 4). Sekretarijat je u tom pogledu ocenio da optuženi ne može da dobije nikakve isplate unazad jer nisu bile odobrene Odlukom od 30. jula i nisu predviđene odnosno dozvoljene propisima koji su na snazi na Međunarodnom sudu (v. Odluka od 23. aprila 2009, par. 9, gde se upućuje na Odluku Sekretarijata od 4. marta 2008, str. 2). 88 Procesna pitanja, transkript pretresa od 11. marta 2008, str Tužilac protiv Vojislava Šešelja, predmet br. IT PT, "Podnesak br. 411: Zahtev da Pretresno veće obezbedi finansiranje odbrane prof. dr Vojislava Šešelja", 3. februar (javno). 90 Odluka od 23. aprila 2009, par "Odluka", 5. jul (poverljivo i ex parte u odnosu na tužilaštvo; javna redigovana verzija zavedena je 6. jula 2010). 92 Odluka od 29. oktobra 2010, str. 7. Nakon žalbe koju je Sekretarijat uložio 19. novembra ("Podnesak Sekretarijata na osnovu pravila 33(B) u vezi s Odlukom Pretresnog veća o finansiranju odbrane od 29. oktobra 2010.", 19. novembar (javno, s javnim, poverljivim i ex parte dodacima)), Žalbeno veće je potvrdilo Odluku od 29. oktobra (v. Odluka od 8. aprila 2011). 93 Procesna pitanja, transkript pretresa od 5. maja 2011, str Predmet br. IT T mart 2012.

Judgement Template

Judgement Template UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine Predmet br. IT/155 Rev.3

Више

Nalog o zakljucenju dokaznog postupka tuzilastva, postupku na osnovu Pravila 98bis i pripremi i pocetku dokaznog postupka odbrane

Nalog o zakljucenju dokaznog postupka tuzilastva, postupku na osnovu Pravila 98bis i pripremi i pocetku dokaznog postupka odbrane IT-04-75-T 8/12464 TER D8-1/12464 TER 18 February 2014 GM UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji

Више

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр. 21497/13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул 2016. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет

Више

Odluka po Zahtevu Republike Srbije za preispitivanje Odluke Pretresnog veća od 15. februara godine

Odluka po Zahtevu Republike Srbije za preispitivanje Odluke Pretresnog veća od 15. februara godine UJEDINJENE NACIJE IT -04-81-AR108bis.4 A8-1/32 TER 26 May 2010 8/32 TER AJ Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/21 21. август 2001. године УРЕДБА

Више

Службени гласник РС бр. 14/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ СТОЈКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 24899/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 22. јануар године Ова

Службени гласник РС бр. 14/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ СТОЈКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 24899/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 22. јануар године Ова Службени гласник РС бр. 14/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ СТОЈКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 24899/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 22. јануар 2019. године Ова пресуда је коначна, али може бити предмет редакцијских

Више

Odluka po Zahtjevu optuženog za pristuo ex parte podnescima u predmetu Slobodan Milošević (Presretnuti razgovori vezani za Srebrenicu)

Odluka po Zahtjevu optuženog za pristuo ex parte podnescima u predmetu Slobodan Milošević (Presretnuti razgovori vezani za Srebrenicu) IT-95-5/18-T 7/48142 TER D7-1/48142 TER 11 April 2011 TR UJEDINJENE NACIJE Meñunarodni sud za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja meñunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji

Више

Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март године Ова прес

Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март године Ова прес Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март 2019. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет редакцијске

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/20 20. септембар 2001. године

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

Odluka po Zahtjevu optuženog za pristup ex parte podnescima u predmetu Slobodan Milošević (Presretnuti razgovori vezani za Srebrenicu)

Odluka po Zahtjevu optuženog za pristup ex parte podnescima u predmetu Slobodan Milošević (Presretnuti razgovori vezani za Srebrenicu) IT- 02.-5Jt-T ])!:f-1/4':j?>42. TC:"R. II APRIL 2.011 IT-95-5/1 D7-142 TER 1 pri l 2011 TR UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog

Више

Odluka po zahtjevu Tuzilastva u vezi s drugom odlukom po petom zahtjevu Tuzilastva na osnovu pravila 92bis (Srebrenica) sa dodacima A i B

Odluka po zahtjevu Tuzilastva u vezi s drugom odlukom po petom zahtjevu Tuzilastva na osnovu pravila 92bis (Srebrenica) sa dodacima A i B UJEDINJENE NACIJE IT-95-5/18-T 9/37106 TER D9-1/37106 TER 22 November 2010 TR Meñunarodni sud za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja meñunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

Odluka po zahtjevu optuženog za izdavanje naloga subpoena premijeru milanu paniću

Odluka po zahtjevu optuženog za izdavanje naloga subpoena premijeru milanu paniću IT-95-5/18-T 8/69773 TER D8-1/69773 TER 14 January 2013 TR UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Odluka po zahtjevima optuzenog broj 17bis i dvadeset osam u vezi s krsenjem objelodanjivanja

Odluka po zahtjevima optuzenog broj 17bis i dvadeset osam u vezi s krsenjem objelodanjivanja IT-95-5/18-T 13/43818 TER D13-1/43818 TER 05 April 2011 TR UJEDINJENE NACIJE Meñunarodni sud za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja meñunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji

Више

Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. И

Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. И Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. Извори кривичног процесног права (5-8) 3. Тумачење кривичног

Више

УПУТСТВО ЗА ДОДЕЛУ БРАНИОЦА ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ

УПУТСТВО ЗА ДОДЕЛУ БРАНИОЦА ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ УПУТСТВО ЗА ДОДЈЕЛУ БРАНИОЦА ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ (УПУТСТВО бр. 1/94) (С ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ОД 30. ЈАНУАРА 1995.) (С ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ОД 25. ЈУНА 1996.) (С ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ОД 1. АУГУСТА 1997.)

Више

Odluka po zahtevu odbrane za izuzeće sudije Frederika Harhoffa i izveštaj potpredsedniku

Odluka po zahtevu odbrane za izuzeće sudije Frederika Harhoffa i izveštaj potpredsedniku UJEDINJENE NACIJE IT-03-67-T 11/60924 TER D11-1/60924 TER 30 August 2013 AJ Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji

Више

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/УР/2008/18 26. март 2008. године УРЕДБА

Више

Службени гласник РС, бр. 69/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈАНКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 23915/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 16. мај године Ова пре

Службени гласник РС, бр. 69/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈАНКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 23915/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 16. мај године Ова пре Службени гласник РС, бр. 69/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈАНКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 23915/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 16. мај 2017. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет редакцијске

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

Microsoft Word RSC doc

Microsoft Word RSC doc УРЕДБА БР. 2000/57 УНМИК/УРЕД/2000/57 6. октобар 2000. године О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА УРЕДБЕ УНМИК-а БР. 1999/7 О НАИМЕНОВАЊУ И РАЗРЕШЕЊУ СА ФУНКЦИЈЕ СУДИЈА И ЈАВНИХ ТУЖИЛАЦА Специјални представник Генералног

Више

Службени гласник РС, бр. 104/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ МАКСОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 54770/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 17. октобар Године Ов

Службени гласник РС, бр. 104/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ МАКСОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 54770/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 17. октобар Године Ов Службени гласник РС, бр. 104/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ МАКСОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 54770/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 17. октобар 2017. Године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет редакцијске

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc На основу члана 93. став 3. Закона о судијама (,,Службени гласник РС, бр. 116/08, 58/09 и 104/09) и члана 13. алинеја 10. Закона о Високом савету судства (,,Службени гласник РС, број 116/08), Високи савет

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se od

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju  administrativnih  i znanstvenih  zahtjeva  koji  se  od 30.12.2017. L 351/55 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/2468 оd 20. prosinca 2017. o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se odnose na tradicionalnu hranu iz trećih zemalja u skladu

Више

cis_haraqija_morina_bcs

cis_haraqija_morina_bcs NIJE SLUŽBENI DOKUMENT P O S T U P A K Z B O G N E P O Š T O V A N J A S U D A (IT-04-84-R77.4) HARAQIJA i MORINA ASTRIT HARAQIJA Osloboñen optužbi Bivši ministar kulture, omladine i sporta Kosova - Osloboñen

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije

Више

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc На основу члана 124. став 1. Закона о јавним набавкама («Службени гласник РС» бр. 39/02) и члана 20.1.Статута Машинског факултета Универзитета у Београду, декан Машинског факултета доноси ПРАВИЛНИК О ДOДЕЛИ

Више

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: 26.02.2015. године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА за 2014. годину Дисциплинском тужиоцу Високог

Више

ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Закон

ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Закон ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 23.09.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић,

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СЛУЖБА ПРЕДСЈЕДНИКА Бана Милосављевића 4, Бања Лука, тел:051/ , факс: 051/ ,

РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СЛУЖБА ПРЕДСЈЕДНИКА Бана Милосављевића 4, Бања Лука, тел:051/ , факс: 051/ , РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СЛУЖБА ПРЕДСЈЕДНИКА Бана Милосављевића 4, Бања Лука, тел:051/248-100, факс: 051/248-158, e-mail:info@predsjednikrs.net ВОДИЧ ЗА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА У СЛУЖБИ ПРЕДСЈЕДНИКА

Више

Microsoft Word - disciplinska_odgovornost_tuzilaca.doc

Microsoft Word - disciplinska_odgovornost_tuzilaca.doc Мр Јасмина Киурски Љиљана Николић Милан Петровић Биљана Силађи ДИСЦИПЛИНСКА ОДГОВОРНОСТ ТУЖИЛАЦА Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије ПРАВИЛНИК ДРЖАВНОГ ВЕЋА ТУЖИЛАЦА О ДИСЦИПЛИНСКОЈ

Више

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc)

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc) ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ ПОСЛОВНИК О РАДУ СТРУЧНОГ САВЕТА Шабац,, септембар 2012. године Р Е П У Б Л И К А С Р Б И Ј А ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ БРОЈ: Ш А Б А Ц : На основу

Више

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као Број: 05/1-50-13-312-3-4/14 Сарајево, 23. 04. 2014. године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине

Више

1 Model (1)

1 Model (1) УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ Булевар краља Александра 73 11001 Београд П. фах 35-42 Телефон (011) 321-86-06, 337-01-02 Телефакс (011) 337-02-23 E пошта dekanat@grf.bg.ac.rs Рачун 840-1437666-41

Више

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА Број: / Датум: 10.мај године Б е о г р а д ЗАПИСНИК СА ЈЕДАНАЕСТЕ РЕДОВНЕ СЕДНИЦЕ ВИСОКОГ С

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА Број: / Датум: 10.мај године Б е о г р а д ЗАПИСНИК СА ЈЕДАНАЕСТЕ РЕДОВНЕ СЕДНИЦЕ ВИСОКОГ С Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА Број: 06-00-16/2017-01 Датум: 10.мај 2017. године Б е о г р а д ЗАПИСНИК СА ЈЕДАНАЕСТЕ РЕДОВНЕ СЕДНИЦЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА Одржане 10. маја 2017. године Седница

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета

На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној 20.03.2013. године,

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула 2018. године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: 7-00-00233/2018-01 Високи савет судства Врховни касациони суд Број: 021-05-065/2018-01

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

ПЛАН АКТИВНОСТИ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА ДЕЦЕМБАР 2010 СЕПТЕМБАР 2011 МЕСЕЦ БРОЈ АКТИВНОСТ РОК НАДЛЕЖНИ ОРГАН Јануар Рад на изменама и допунама

ПЛАН АКТИВНОСТИ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА ДЕЦЕМБАР 2010 СЕПТЕМБАР 2011 МЕСЕЦ БРОЈ АКТИВНОСТ РОК НАДЛЕЖНИ ОРГАН Јануар Рад на изменама и допунама ПЛАН АКТИВНОСТИ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА ДЕЦЕМБАР 2010 СЕПТЕМБАР 2011 МЕСЕЦ БРОЈ АКТИВНОСТ РОК НАДЛЕЖНИ ОРГАН Јануар 1. Рад на изменама и допунама Правилника о раду Изборне комисије - 17.01. (понедељак)

Више

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке Број: I-РП-1-58/14 Дана: 21.02.2015. Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману ( Службени

Више

Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче

Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче Београд, март 2018. УВОД Уредност достављања судских писмена, како од стране самих судских

Више

"Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

Službeni glasnik RS, br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika "Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika Proglašava se Zakon o platama državnih službenika i

Више

UNITED NATIONS

UNITED NATIONS UNITED NATIONS INTERNATIONAL CRIMINAL TRIBUNAL FOR THE FORMER YUGOSLAVIA CHURCHILLPLEIN 1, P.O. BOX 13888 2501 EW THE HAGUE, THE NETHERLANDS TELEPHONE: +31 70 512-5334 FAX: +31 70 512-8637 NATIONS UNIES

Више

Година LI, број 172, 11. јун На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишће

Година LI, број 172, 11. јун На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишће Година LI, број 172, 11. јун 2013. 195 На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета у Београду,

Више

Saopštenje sa VI sjednice Ustavnog suda Crne Gore, održane 18. jula godine, kojom je predsjedavao dr Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog s

Saopštenje sa VI sjednice Ustavnog suda Crne Gore, održane 18. jula godine, kojom je predsjedavao dr Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog s Saopštenje sa VI sjednice Ustavnog suda Crne Gore, održane 18. jula 2019. godine, kojom je predsjedavao dr Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog suda I U predmetima ocjene ustavnosti zakona, zakonitosti

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 12 0 К 005029 17 Кж 12 Бања Лука, 25.04.2017. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија др Вељка Икановића,

Више

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА Број: / Дана: године Б е о г р а д Високи савет судства, у поступку преиспитивања

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА Број: / Дана: године Б е о г р а д Високи савет судства, у поступку преиспитивања Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА Број: 010-01-00025/2011-01 Дана: 22.07.2011.године Б е о г р а д Високи савет судства, у поступку преиспитивања одлуке првог састава Високог савета судства о престанку

Више

КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска ) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање)

КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска ) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање) КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска 2018-2019) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање) Законик о кривичном поступку, Службени гласник Републике

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 1 У.1288/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, пр

Република Србија УПРАВНИ СУД 1 У.1288/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, пр Република Србија УПРАВНИ СУД 29.05.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Јасминке Вукашиновић и Весне Лазаревић, чланова

Више

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ M. B. МАК ЧАЧАК ДОО И ДРУГИ против СРБИЈЕ (Представке бр /14, 69282/14 и 70253/14) ПРЕСУДА

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ M. B. МАК ЧАЧАК ДОО И ДРУГИ против СРБИЈЕ (Представке бр /14, 69282/14 и 70253/14) ПРЕСУДА Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ M. B. МАК ЧАЧАК ДОО И ДРУГИ против СРБИЈЕ (Представке бр. 67856/14, 69282/14 и 70253/14) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 27. септембар 2016. године Ова пресуда је

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц 020-00-00058/2011-11 Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медицинског факултета у Нишу, ради одлучивања о повреди

Више

IT PT D9 - l / TER 19 February /12653 TER PvK UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenj e osoba odgovornih za teška kr

IT PT D9 - l / TER 19 February /12653 TER PvK UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenj e osoba odgovornih za teška kr IT-95-5118-PT D9 - l / 12653 TER 19 February 2009 9/12653 TER PvK UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenj e osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na

Више

Службени гласник РС, бр. 98/2018 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ КНЕЖЕВИЋ И ДРУГИ против СРБИЈЕ ( представке бр /16 и шест других види приложени списак )

Службени гласник РС, бр. 98/2018 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ КНЕЖЕВИЋ И ДРУГИ против СРБИЈЕ ( представке бр /16 и шест других види приложени списак ) Службени гласник РС, бр. 98/2018 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ КНЕЖЕВИЋ И ДРУГИ против СРБИЈЕ ( представке бр. 54787/16 и шест других види приложени списак ) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 9. октобар 2018. Ова пресуда је правоснажна,

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 03.04.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа,

Више

Microsoft Word - 1 Pravilnik o radu veca grupacija_2018

Microsoft Word - 1 Pravilnik o radu veca grupacija_2018 06-01 Број: 06-5537/4-2018 На основу члана 47. став 3. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 201/18), Сенат Универзитета, по указаној потреби, на седници одржаној 12.12.2018.

Више

1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног о

1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног о 1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска 12-14 (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног одбора и 2. АНЕМ Асоцијација независних електронских

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Memorandum color za slanje om

Memorandum color za slanje  om INFORMACIJE O USLUZI PROMENE PLATNOG RAČUNA BANKA NAZIV ADRESA Internet adresa Vojvođanska banka a.d. Novi Sad Trg Slobode 5, Novi Sad www.voban.rs Opšte informacije o usluzi promene računa Kratak opis

Више

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg  uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc Средњошколски дом у Новом Саду Дел.бр: 01-896 Датум: 03.12.2015. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У СРЕДЊОШКОЛСКОМ ДОМУ Нови Сад, децембар 2015. 1 На основу члана 16. став 1. Закона о заштити

Више

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU MEDICINSKI FAKULTET FOČA Na osnovu člana 248. Statuta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u vezi sa Zakonom o univerzitetu ( Sl. glasnik R.S broj:12/93,

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БРОЈ II ОПШТИНЕ БАТОЧИНА ГОДИНА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ БАТОЧИНА БАТОЧИНА године ГОДИНА БРОЈ 2 На основу чла

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БРОЈ II ОПШТИНЕ БАТОЧИНА ГОДИНА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ БАТОЧИНА БАТОЧИНА године ГОДИНА БРОЈ 2 На основу чла ОПШТИНЕ 23.01.2018. године ГОДИНА 2018. БРОЈ 2 На основу члана 121. и 138. став 1. и 2. Закона о спорту,,службени гласник РС број 10/2016), члана 31.Правилника о о одобравању и финансирању програма којима

Више

ЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXIХ 13. ФЕБРУАР ГОДИНЕ БРОЈ 2 ЦЕНА ОВОГ БРОЈА ЈЕ 50 ДИНАРА, ГОДИШЊА ПРЕТ

ЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXIХ 13. ФЕБРУАР ГОДИНЕ БРОЈ 2 ЦЕНА ОВОГ БРОЈА ЈЕ 50 ДИНАРА, ГОДИШЊА ПРЕТ www.gornjimilanovac.rs ЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXIХ 13. ФЕБРУАР 2019. ГОДИНЕ БРОЈ 2 ЦЕНА ОВОГ БРОЈА ЈЕ 50 ДИНАРА, ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА ЈЕ 1.000 ДИНАРА С А Д Р Ж А Ј АКТА ОПШТИНСКЕ

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20 Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: 09.05.2011. Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 2011. године С А Д Р Ж А Ј 1. Увод... 3 2. Поступак наплате

Више

ZA SLOBO

ZA SLOBO YUCOM ZA SLOBODU PRISTUPA INFORMACIJAMA Koalicija za slobodu pristupa informacija Inicijativa za javno zagovaranje građanskog društva Srbije Preduslovi transparentne vlasti Usvajanje Zakona za izmenu i

Више

Pravilnik o uslovima, nacinu i postupku sticanja zvanja saradnika na AF

Pravilnik o uslovima, nacinu i postupku sticanja zvanja saradnika na AF Универзитет у Београду - Архитектонски факултет П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗА ИЗБОР И ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА САРАДНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ-АРХИТЕКТОНСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд, март

Више

Microsoft Word K Kz - anonimizirana.doc

Microsoft Word K Kz - anonimizirana.doc ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 11 0 К 010683 13 Кж Бања Лука, 29.10.2013. године У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Драгомира Миљевића, као предсједника

Више

DRUGO ODJELJENJE PREDMET ĐUKOVIĆ PROTIV CRNE GORE (Predstavka br /08) PRESUDA STRAZBUR 13. jun godine Ova presuda je pravosnažna ali može

DRUGO ODJELJENJE PREDMET ĐUKOVIĆ PROTIV CRNE GORE (Predstavka br /08) PRESUDA STRAZBUR 13. jun godine Ova presuda je pravosnažna ali može DRUGO ODJELJENJE PREDMET ĐUKOVIĆ PROTIV CRNE GORE (Predstavka br. 38419/08) PRESUDA STRAZBUR 13. jun 2017. godine Ova presuda je pravosnažna ali može biti predmet redakcijske izmjene. PRESUDA ĐUKOVIĆ

Више

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj 05.07.2008. godine, usvojila POSLOVNIK O RADU Skupštine Udruženja

Више

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI 11000 Beograd тел.011/715-7463 факс: 011/33-76-097 е-mail: sport@beograd.gov.rs w w w. b e o g r a d. r s

Више

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi PRAVILNIK o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka Sarajevo, novembar 2008. godine Na osnovu člana 15.2 stav (1) Izbornog zakona Bosne i

Више

/2013 SUPREME COURT OF KOSOVO GJYKATA SUPREME E KOSOVËS VRHOVNI SUD KOSOVA KOSOVO PROPERTY AGENCY (KPA) APPEALS PANEL KOLEGJI I

/2013 SUPREME COURT OF KOSOVO GJYKATA SUPREME E KOSOVËS VRHOVNI SUD KOSOVA KOSOVO PROPERTY AGENCY (KPA) APPEALS PANEL KOLEGJI I SUPREME COURT OF KOSOVO GJYKATA SUPREME E KOSOVËS VRHOVNI SUD KOSOVA KOSOVO PROPERTY AGENCY (KPA) APPEALS PANEL KOLEGJI I APELIT TË AKP-së ŽALBENO VEĆE KAI GSK-KPA-A- 145/13 GSK-KPA-A- 146/13 GSK-KPA-A-

Више

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini. Pravosudni ispit (u daljem

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/23 29. септембар 2001. године

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

РНИДС Записник УО

РНИДС Записник УО Записник са 313. седнице Управног одбора РНИДС-а Седница је одржана 5. и 11. 12. 2018. године, са почетком у 18:37. Седници је присуствовало 6 чланова УО: Војислав Родић, председник УО, Горан Миланковић,

Више

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службен

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у Службен Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 77/2014 и 83/2015. Опште одредбе

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

Prilog 1 - Informacije o usluzi promene platnog računa Verzija 2

Prilog 1 - Informacije o usluzi promene platnog računa Verzija 2 Verzija 2 Informacije o usluzi promene platnog računa BANKA NAZIV Komercijalna banka A.D. Beograd ADRESA Svetog Save 14, 11000 Beograd Internet adresa www.kombank.com Opšte informacije o usluzi promene

Више

Pravilnik o nacinu i postupku sticanja zvanja nastavnika na AF

Pravilnik o nacinu i postupku sticanja zvanja nastavnika na AF Универзитет у Београду - Архитектонски факултет П Р А В И Л Н И К О НАЧИНУ И ПОСТУПКУ СТИЦАЊА ЗВАЊА И ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ-АРХИТЕКТОНСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд, март 2019.

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА БОРАЧКИ ДОДАТАК Област: Борачко-инвалидска заштита поверени послови Ко покреће поступка и на који начин: Бо

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА БОРАЧКИ ДОДАТАК Област: Борачко-инвалидска заштита поверени послови Ко покреће поступка и на који начин: Бо ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА БОРАЧКИ ДОДАТАК Област: Борачко-инвалидска заштита поверени послови Ко покреће поступка и на који начин: Борачки додатак је право на додатак уз зараду остварену

Више

ЗА ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА УТВРЂИВАЊЕ ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ, У ПОГЛЕДУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ЗА ОБАВЉАЊЕ ПРИВРЕДНЕ

ЗА ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА УТВРЂИВАЊЕ ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ, У ПОГЛЕДУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ЗА ОБАВЉАЊЕ ПРИВРЕДНЕ ЗА ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА УТВРЂИВАЊЕ ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ, У ПОГЛЕДУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ЗА ОБАВЉАЊЕ ПРИВРЕДНЕ ДЕЛАТНОСТИ Област: Животна средина - поверени послови

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 13 0 K 003666 17 Кж 2 Бања Лука, 18.4.2017. године У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

GSK-KPA-A-60/2014 SUPREME COURT OF KOSOVO GJYKATA SUPREME E KOSOVËS VRHOVNI SUD KOSOVA KOSOVO PROPERTY AGENCY (KPA) APPEALS PANEL KOLEGJI I APELIT TË

GSK-KPA-A-60/2014 SUPREME COURT OF KOSOVO GJYKATA SUPREME E KOSOVËS VRHOVNI SUD KOSOVA KOSOVO PROPERTY AGENCY (KPA) APPEALS PANEL KOLEGJI I APELIT TË SUPREME COURT OF KOSOVO GJYKATA SUPREME E KOSOVËS VRHOVNI SUD KOSOVA KOSOVO PROPERTY AGENCY (KPA) APPEALS PANEL KOLEGJI I APELIT TË AKP-së ŽALBENO VEĆE KAI Priština, 05. decembar 2014. godine U postupku:

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више