Letak_170x170.cdr

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Letak_170x170.cdr"

Транскрипт

1

2 Prepoznatljivi smo po svojoj izvrsnosti i obrazovanju najvišeg kvaliteta. Pružamo vrhunska znanja, stvaramo lidere i eksperte. Visokokvalitetan nastavni program i kadar.

3 Dobro došli! Svrha osnivanja Visoke škole "CEPS-Centar za poslovne studije" u Kiseljaku je predaja naučnog znanja kroz vlastita istraživanja, naučnu saradnju i edukaciju stručnjaka u područjima koje pokrivaju studijski programi koji čine sastavnicu ove institucije. Vlastito obrazovanje najbolji je, a često i jedini mogući put koji nam garantuje uspjeh i zadovoljstvo u poslovnom životu, odnosno znanje koje stičemo čini nas bogatijim i ujedno je naša najbolja investicija. Studiranjem i stalnim usavršavanjem razvijamo se, dostižemo ciljeve koje smo sami sebi zadali i postavljamo nove. Time smo se vodili kada smo krenuli u osnivanje visokoobrazovne institucije, svjesni da iza nas ostaje ono uistinu vrijedno i dragocjeno, ostaju diplome, naučni radovi i što je najvažnije, neprocjenjiv ljudski potencijal naših visokoobrazovanih građana, jedini istinski zalog naše uspješne budućnosti. Trajanje studija na Visokoj školi CEPS: I. Dodiplomski studij traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče ukupno 180 ECTS bodova. II. Dodiplomski studij traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče ukupno 240 ECTS bodova. Način izvođena studija: - studij se izvodi kao redovni i vanredni studij; - studij se izvodi po Bolonjskom procesu.

4 O nama Akreditirana Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" je savremena institucija, koja svoj program permanentno usklađuje sa zahtjevima tržišta rada i procesima u nacionalnoj, evropskoj i globalnoj ekonomiji, prepoznavajući potrebe i trendove te izgrađujući studente u besprijekorno obrazovane, sadašnjim i budućim izazovima dorasle stručnjake u oblastima za koje je akreditirana. Visoka škola CEPS je utemeljena kao trajno izvorište naučnih i nastavnih djelatnosti, ali i inovativnih tehnologija i usluga koje su potrebne nacionalnom ekonomskom sektoru za razvoj i rast. Školovanjem na CEPS-u imate priliku da istražujete i učite od vrhunskih stručnjaka iz područja ekonomije, saobraćaja, energetike, informacijskih tehnologija, zaštite na radu, zaštite od požara, kriminalistike i zdravstvenih studija. Naši nastavnici, saradnici i eksperti svoja znanja dijele s Vama svakodnevno. Uz diplomu CEPS-a, koju možete steći nakon uspješno završenog školovanja, dobit ćete i dodatak diplomi koji detaljno navodi sve predmete koje ste položili na CEPS-u. Ukoliko želite, uz ovaj dodatak možete dobiti i učinak koji ste ostvarili na svakom predmetu, izražen u procentima. Ovaj važan dokument predstavlja dokaz svih znanja i vještina koje ste preuzeli tokom školovanja i odličnu kvali kaciju za potencijalne poslodavce koja će im ukazati na sve što znate da radite. Danas svaki poslodavac koji drži do sebe, od kandidata na konkursu za posao, pored stručnih znanja, zahtijeva i praktično iskustvo. S druge strane, ispostavlja se da je za većinu upravo to najveći problem. Mnogi završavaju s edukacijom bez dana

5 praktičnog rada. Mi smo mislili i na to. Želimo da naši polaznici odmah po sticanju CEPS ove diplome bez problema pronađu posao te izgrade uspješnu karijeru. Inzistiramo na radu u manjim grupama, obavljanju praktičnih zadataka, studijskim posjetama vodećim javnim i privatnim institucijama i sl.

6 Akreditacija Visoke škole Uspješno proveden proces akreditacije potvrdio je naš kvalitet i reputaciju Visoke škole "CEPS Centar za poslovne studije" kao najbolje u regiji. Osim toga, akreditacijom smo postali dio evropskog visokoškolskog prostora te je našim studentima kao i nastavnicima omogućena mobilnost kroz osiguranje istovjetnih kriterija i kvaliteta rada kao na evropskim univerzitetima. Akreditacija Visoke škole "CEPS Centar za poslovne studije" omogućava lakše prepoznavanje i priznavanje diploma CEPS-a u cijeloj Evropi jer garantuje primjenu bolonjskih i evropskih standarda u procesu visokoškolskog obrazovanja. Na osnovu Izvješća Povjerenstva eksperata da visokoškolska ustanova Visoka škola "CEPS Centar za poslovne studije" iz Kiseljaka ispunjava propisane uslove za akreditaciju, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine donijela je preporuku broj: /15 od godine, na temelju koje je Visoka škola "CEPS Centar za poslovne studije" iz Kiseljaka dobila Rješenje o institucionalnoj akreditaciji od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta KSB-a, broj: /14-6 od godine.

7 Nostrif ikacija diplome Diploma CEPS-a predstavlja zvaničnu potvrdu Vašeg znanja i međunarodno priznati dokument kojim unapređujete svoju poziciju na tržištu rada, povećavate šanse za napredovanje u karijeri i ujedno stvarate osnovu za dalje usavršavanje. Akreditacija je postupak koji za rezultat ima standardizaciju organizacije rada, kvalitet prostornih, materijalnih i ljudskih resursa, kvalitet obrazovnog procesa, studijskih programa i kvali kacija, odnosno zvanja koja dodjeljuje visokoškolska ustanova. Akademske titule, stručna i naučna zvanja i diplome koje su izdale visokoškolske ustanove bez akreditacije neće se priznati (Zakon o visokom obrazovanju KSB). Temeljni cilj akreditacije jeste osigurati harmoniziranu razinu kvaliteta među akreditiranim visokoškolskim ustanovama te uskladiti standarde u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini s onima u Evropskoj Uniji i ostalim državama u Evropi koje primjenjuju ECTS sustav. Harmonizacija ostvarena kroz akreditaciju omogućava priznavanje ECTS bodova stečenih na akreditiranim visokoškolskim ustanovama u BiH svugdje u Evropi, kao i olakšano priznavanje kompetencija i diploma na svim evropskim univerzitetima.

8 Biblioteka Biblioteka Visoke škole CEPS svojim fondom koji se kontinuirano nadopunjuje novim i aktualnim naslovima djelotvorno podržava realizaciju nastavnih programa dodiplomskih studija: Saobraćaj, Studij sigurnosti, Poslovna ekonomija, Energetika, Zaštita na radu i zaštita od požara, Informacijske tehnologije i Zdravstvene studije. Sastavni dio biblioteke je i studentska čitaonica i učionica opremljena računarima i prostorom za učenje i čitanje. Biblioteka je zatvorenog tipa, usluge su dostupne isključivo nastavnicima i studentima Visoke škole CEPS, no studenti i nastavnici mogu se koristiti bibliotekom i nakon prestanka važenja studentskog statusa ili statusa nastavnika na ovoj ustanovi.

9 Ured za međunarodnu saradnju Služba za međunarodnu saradnju i razvoj karijere na Visokoj školi CEPS osnovana je zbog potrebe za razmjenom znanja i iskustava, kako nastavnog osoblja tako studenata, s iskustvima drugih visokoškolskih institucija i univerziteta u zemlji, regiji i svijetu, u skladu sa misijom, vizijom i prioritetima ove visokoškolske ustanove. Aktivnosti međunarodne saradnje na CEPS-u odnose se na razvoj međunarodnih odnosa s partnerskim ustanovama u svijetu, poticanje mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnoga osoblja te sudjelovanje u međunarodnim programima i projektima s područja visokog obrazovanja. Međunarodna saradnja na CEPS-u se ostvaruje putem: - bilateralnih sporazuma, - međunarodnih univerzitetskih mreža i udruga, - međunarodnih projekata s područja visokog obrazovanja, - međunarodnih naučnih i stručnih istraživačkih projekata, - saradnje na razini studijskih programa, institucije i pojedinačnih članova akademske zajednice, - razmjenom studenata i nastavnog osoblja.

10 Časopis "Društvena i tehnička istraživanja" Osnivanjem Visoke škole "CEPS Centar za poslovne studije" javila se ideja za pokretanjem naučnog časopisa koji bi predstavljao rezultat potrebe za ukazivanjem na bitna pitanja iz oblasti tehničkih i društvenih nauka, prvenstveno saobraćaja, energetike, zaštite na radu i zaštite od požara, ekonomije, kriminalistike, u teoriji i praksi. Časopis pruža idealnu priliku autorima da artikuliraju i prezentiraju svoje naučne spoznaje s ciljem proširivanja postojećih znanja iz navedenih oblasti te pruža priliku mladim autorima koji se nalaze na početku karijere i žele steći naučnu i istraživačku a rmaciju, kako u okviru domaće, tako i u okviru međunarodne naučne javnosti. 1 3

11 Studijski programi Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" u Kiseljaku je moderna visokoškolska obrazovno znanstvena-institucija, koja u okviru svoje matične djelatnosti, na temelju odobrenja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna samostalno izvodi programe osnovnih akademskih dodiplomskih studija prvog (I.) ciklusa, po Bolonjskom procesu u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Svako od stručnih zvanja koje dobijate na CEPS-u priznato je na svjetskom nivou. Zvanja koja dobijate imaju istu težinu kao da ste ih stekli na jakim visokoškolskim institucijama u Evropi ili Americi. Iz našeg iskustva, s diplomom CEPS-a u ruci stičete priznat autoritet u zemlji. Osim realnih vještina koje dobijate, rang Vaših novih zvanja otvara Vam vrata institucija koja nude odlično plaćene poslove. To je zbog toga što CEPS radi na najvišem nivou partnerstava s vodećim visokoškolskim institucijama i kompanijama. Dva od mnogih razloga zašto imamo tu privilegiju jesu kvalitet projekata koje su naši timovi izvršili i metodologija ("arhitektura saznanja") koju koristimo za izvođenje nastave, čime osiguravamo visok nivo stručnosti polaznika.

12 Studijski programi Studijski program: Studij sigurnosti Smjer: Kriminalistika Studijski program: Saobraćaj Smjer: Drumski saobraćaj; Željeznički saobraćaj Studijski program: Poslovna ekonomija Smjer: Finansije i računovodstvo; Menadžment; Menadžment javnog sektora i uprave Studijski program: Energetika Smjer: Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost; Obnovljivi izvori energije; Održavanje energetskih postrojenja; Termotehnika Studijski program: Informacijske tehnologije Smjer: Informacijski sistemi i tehnologije Studijski program: Zdravstvene studije Smjer: Sestrinstvo; Sanitarni inženjering; Fizioterapija; Gerijatrija Studijski program: Zaštita na radu i zaštita od požara Smjer: Zaštita na radu; Zaštita od požara

13 Saobraćaj Studij Drumskog saobraćaja je osnovan jer potrebe za kadrovima osposobljenim za drumski saobraćaj, prije svega, proizlaze iz strateških opredjeljenja Bosne i Hercegovine da se funkcionisanje i razvoj saobraćaja temelji na visokom svjetskom nivou, što je nužno za uključivanje Bosne i Hercegovine u međunarodnu podjelu rada i uključivanje u međunarodne integracije, korištenjem komparativnih prednosti geosaobraćajnog položaja naše zemlje. U tom pravcu u BiH, u zadnjih nekoliko godina, doneseno je više zakonskih i podzakonskih akata te potpisano više bilateralnih i multilateralnih sporazuma, koji tretiraju problematiku saobraćaja, a sve to zahtijeva kvalitetno obrazovan kadar u ovoj oblasti, kojeg u našoj zemlji još uvijek nedostaje. Studij Željezničkog saobraćaja je osnovan zbog niza konkurentskih prednosti u odnosu na usporedive koji se trenutno izvode na području države i šire. Sistemska integracija granskih disciplina (željeznički saobraćaj, drumski saobraćaj i dr.) omogućuje edukaciju stručnjaka novog pro la koji mogu uspješno rješavati kompleksne probleme u saobraćaju. Razvoj transevropskih saobraćajnih mreža zahtijeva domaće stručne i naučne resurse koji mogu uspješno djelovati u planiranju, izgradnji i održavanju takvih sistema. Pored toga, svako preduzeće ili državna služba mora imati stručnjake koji mogu planirati, razvijati i održavati sisteme nužne za poslovanje i obavljanje drugih ekonomskih i neekonomskih aktivnosti. Svrha, odnosno trajni cilj studijskog smjera Željeznički saobraćaj je postizanje održive, efektivne, e kasne i etičke edukacije studenata koji mogu uspješno obavljati profesionalne zadaće u naznačenom području te biti temeljno osposobljeni za cjeloživotnu edukaciju i usavršavanje.

14 Vrste studija i zvanje za studijski smjer Drumski saobraćaj: - Dodiplomski studij Saobraćaj, smjer Drumski saobraćaj, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer drumskog saobraćaja s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Saobraćaj, smjer Drumski saobraćaj, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer drumskog saobraćaja s ukupno 240 ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Željeznički saobraćaj: -Dodiplomski studij Saobraćaj, smjer Željeznički saobraćaj, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer željezničkog saobraćaja s ukupno 180 ECTS bodova. -Dodiplomski studij Saobraćaj, smjer Željeznički saobraćaj, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer željezničkog saobraćaja s ukupno 240 ECTS bodova.

15 Studij sigurnos Da bi se jedno društvo, pa samim tim i bosanskohercegovačko, moglo uspješno boriti protiv pošasti terorizma, mora imati odgovarajući stručno osposobljeni kadar iz područja sigurnosti koji će se moći uspješno nositi s problemima s kojima se Bosna i Hercegovina susreće. Nastavni plan i program implicira strogo naučne zahtjeve i kriterije, s obzirom na njegovu relevanciju za agencije i ostale subjekte koji su u funkciji zaštite i sigurnosti društva i koji svoju organizacijsku strukturu trebaju prilagođavati i stalno je propitivati kroz konkretne aktivnosti. Na taj način po najsavremenijim standardima i naučnoiskustvenim saznanjem u praksi moći će djelotvorno provoditi politiku i strategiju iz oblasti sigurnosti i pratiti svjetske trendove kretanja u sigurnosnim studijama. Po svojoj prirodi kriminalistika je interdisciplinarna nauka. Njena načela i pravila nastala su i primjenjuju se još od davnih vremena. U savremenoj državi koja planira biti država vladavine prava, mjesto kriminalistike kao nauke ne bi smjelo biti upitno. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Kriminalistika: -Dodiplomski studij - Studij sigurnosti, studijski smjer Kriminalistika, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) kriminalistike s ukupno 180 ECTS bodova. -Dodiplomski studij - Studij sigurnosti, studijski smjer Kriminalistika, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) kriminalistike s ukupno 240 ECTS bodova.

16 Zaš ta na radu i zaš ta od požara Zaštita na radu je skup tehničkih, naučnih, pravnih, psiholoških, pedagoških i drugih djelatnosti pomoću kojih se otkrivaju i otklanjaju opasnosti što ugrožavaju život i zdravlje osoba na radu i utvrđuju mjere, postupci i pravila da bi se otklonile ili smanjile te opasnosti. Svrha zaštite na radu je stvarati sigurne radne uslove kako bi se spriječile ozljede na radu, profesionalne bolesti i nezgode na radu, odnosno umanjivanje eventualnih štetnih posljedica ukoliko se opasnost ne može otkloniti. Provođenje zaštite na radu ne ograničava se samo na profesionalne bolesti, već se nastoji spriječiti bilo koja bolest, odnosno ozljeda, dok se veća pažnja poklanja profesionalnim oboljenjima. Kod zaštite od požara osnovni cilj programa je osposobljavanje studenata za primjenu naučnih i stručnih dostignuća u rješavanju problema zaštite od požara i za razvoj i upravljanje sistemima zaštite od požara. Posebni ciljevi programa su sticanje znanja i vještina za: analizu i ocjenu rizika od požara i eksplozija; razvoj i primjenu metodologija, metoda, alata i procedura u upravljanju sistemom zaštite od požara i eksplozija; nadzor u sistemu zaštite od požara; ekspertizu požara i eksplozija; organizovanje i rukovođenje sistema zaštite od požara; projektovanje i upravljanje kvalitetom sistema zaštite od požara; strateško planiranje i razvoj sistema zaštite od požara; permanentno obrazovanje i razvoj sistema znanja u području zaštite od požara; inovacijske aktivnosti i timski rad.

17 Vrste studija i zvanje za studijski smjer Zaštita na radu: - Dodiplomski studij Zaštita na radu i zaštita od požara, studijski smjer Zaštita na radu, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer zaštite na radu s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Zaštita na radu i zaštita od požara, studijski smjer Zaštita na radu, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer zaštite na radu s ukupno 240 ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Zaštita od požara: - Dodiplomski studij Zaštita na radu i zaštita od požara, studijski smjer Zaštita od požara, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer zaštite od požara s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Zaštita na radu i zaštita od požara, studijski smjer Zaštita od požara, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer zaštite od požara s ukupno 240 ECTS bodova.

18 Energe ka Bitno je početi odgajati nove generacije inženjera koji će u nadolazećoj energetskoj tranziciji dati doprinos održivom razvoju i osloboditi nas velikog uvoza fosilnih goriva. Cijela je planetarna pamet suočena s činjenicom da je klasičnih izvora energije sve manje, s činjenicom o klimatskim promjenama s pogubnim prognozama, ulažu se ogromni napori i novac u povećanu energetsku učinkovitost, pronalaženje i primjenu novih i obnovljivih izvora energije odatle i ova silna podrška našoj inicijativi na ovim prostorima. Potrebe za kadrovima osposobljenim za energetske tehnologije proizlaze, prije svega, iz strateških opredjeljenja Bosne i Hercegovine da se energetske tehnologije temelje na visokom svjetskom nivou, što je nužno za uključivanje Bosne i Hercegovine u međunarodnu podjelu rada i uključivanje u međunarodne integracije te korištenje komparativnih prednosti geosaobraćajnog položaja. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost: - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost s ukupno 240 ECTS bodova.

19 Vrste studija i zvanje za studijski smjer Obnovljivi izvori energije: - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Obnovljivi izvori energije, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Obnovljivi izvori energije s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Obnovljivi izvori energije, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Obnovljivi izvori energije s ukupno 240 ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Održavanje energetskih postrojenja: - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Održavanje energetskih postrojenja, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Održavanje energetskih postrojenja s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Održavanje energetskih postrojenja, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Održavanje energetskih postrojenja s ukupno 240 ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Termotehnika: - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Termotehnika, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Termotehnika s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Energetika, studijski smjer Termotehnika, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) inženjer energetike - Termotehnika s ukupno 240 ECTS bodova.

20 Poslovna ekonomija Studij Poslovne ekonomije treba posmatrati isključivo kao proces upravljanja organizacijama (institucijama, rmama, državnim strukturama), a u tradicionalnim teorijama poslovne ekonomije može biti de nisan kao "napor u ostvarivanju ciljeva kroz planiranje, organizovanje, vođenje i kontrolisanje. Studij je utemeljen u nastojanju da odgovori složenim potrebama ekonomije te da osposobi eksperte koji se mogu uključiti u tokove svjetskoga tržišta, a također donesen je i nastavni plan i program studija s disciplinama koje omogućuju sticanje znanja potrebnih za rad i na najsloženijim poslovima. Ovaj se nastavni plan i program savladava po svjetski priznatoj literaturi. Prve dvije godine studija zajedničke su za sve smjerove, a prilikom upisa u treću godinu studija, studenti se opredjeljuju za jedan od ponuđenih smjerova. Diplomanti se osposobljavaju za izvršavanje konkretnih poslova i zadaća interdisciplinarnim pristupom u duhu poduzetništva, s posebnim naglaskom na poslovnu ekonomiju. Imajući na umu navedeno, cilj visokoškolskog studija Poslovne ekonomije je upoznavanje i istraživanje teorijskih i praktičnih rješenja savremene poslovne ekonomije.

21 Vrste studija i zvanje za studijski smjer Finansije i računovodstvo: - Dodiplomski studij Poslovna ekonomija, studijski smjer Finansije i računovodstvo traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) poslovne ekonomije - Finansije i računovodstvo s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Poslovna ekonomija, studijski smjer Finansije i računovodstvo traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) poslovne ekonomije - Finansije i računovodstvo s ukupno 240 ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Menadžment: - Dodiplomski studij Poslovna ekonomija, studijski smjer Menadžment traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) poslovne ekonomije - Menadžment s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Poslovna ekonomija, studijski smjer Menadžment traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) poslovne ekonomije - Menadžment s ukupno 240 ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Menadžment javnog sektora i uprave: - Dodiplomski studij Poslovna ekonomija, studijski smjer Menadžment javnog sektora i uprave traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) poslovne ekonomije - Menadžment javnog sektora i uprave s ukupno 180 ECTS bodova. - Dodiplomski studij Poslovna ekonomija, studijski smjer Menadžment javnog sektora i uprave traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Prvostupnik (Bachelor) poslovne ekonomije - Menadžment javnog sektora i uprave s ukupno 240 ECTS bodova.

22 Informacijske tehnologije Studijski program Informacijske tehnologije, sa smjerom Informacijski sistemi i tehnologije, ima temeljni cilj kvalitetnu edukaciju studenata koji će moći uspješno raditi na planiranju, projektovanju, izgradnji i održavanju informacijskih sistema u privatnom i javnom sektoru. Nivo znanja i razumijevanja koje student stiče dovoljna je da omogući profesionalni inženjerski rad i rješavanje srednje složenih problema u praksi. Kroz opća znanja o informacijskim sistemima i tehnologiji, student je osposobljen da izrađuje programsku potporu, implementaciju rješenja, učinkovito korištenje računara na razini operativnog sistema i uredskih aplikacija te oblikovanje baza podataka. Potreba za naznačenim pro lom kadrova evidentna je iz komparativne analize postojećeg stanja broja i kvaliteta kadrova koji rade na sličnim poslovima u Bosni i Hercegovini i razvijenim zemljama koje mogu poslužiti kao primjer. Podatak da u Evropskoj uniji trenutno nedostaje oko informatičkih eksperata ilustrira opravdanost osnivanja ovog studija na regionalnoj razini. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Informacijski sistemi i tehnologije: Dodiplomski studij Informacijske tehnologije, studijski smjer Informacijski sistemi i tehnologije, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor inženjer informacijskih sistema i tehnologija 180 ECTS bodova. Dodiplomski studij Informacijske tehnologije, studijski smjer Informacijski sistemi i tehnologije, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor inženjer informacijskih sistema i tehnologija 240 ECTS bodova.

23 Zdravstvene studije Savremeni razvoj nauke i pratećih disciplina, visoke tehnologije, veliki prirast stanovnika u gradovima i opća migracija stanovništva uvelike su utjecali na način života savremenog čovjeka. Opterećenja koja se zbog toga postavljaju pred pojedince, porodice i čitave zajednice odražavaju se na zdravlje i zdravstveno stanje te organizaciju zdravstvenog sistema. U procesima liječenja i zdravstvene njege uvedeni su visoki tehnološki standardi. Savladavanjem nastavnog plana i programa iz smjerova sestrinstva, sanitarnog inženjerstva, zioterapije i gerijatrije studenti stiču ne samo odgovarajuća znanja vezana za teorijsko razumijevanje predmeta, već takođe i speci čne vještine odnosno sposobnosti i kompetencije vezane za praktičnu i operativnu primjenu tih znanja te vještine neophodne za sticanje odgovarajućih profesionalnih kvali kacija studenata. Praktični oblici rada na Visokoj školi CEPS učestvuju u ukupnom broju časova planiranih za nastavne aktivnosti sa značajnim obimom. Oni osposobljavaju studente za buduću ulogu u procesima zdravstvene njege u kliničkom i postkliničkom liječenju i rehabilitaciji, procesima čuvanja i održavanja zdravlja kao i prevencija javnog i individualnog zdravlja kroz zdravstveni i stručni tretman i nadzor. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Sestrinstvo: - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Sestrinstvo, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor sestrinstva ECTS bodova. - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Sestrinstvo, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor sestrinstva ECTS bodova.

24 Vrste studija i zvanje za studijski smjer Sanitarni inženjering: - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Sanitarni inženjering, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor sanitarnog inženjerstva ECTS bodova. - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Sanitarni inženjering, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor sanitarnog inženjerstva ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Fizioterapija: - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Fizioterapija, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor zioterapije ECTS bodova. - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Fizioterpija, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor zioterapije ECTS bodova. Vrste studija i zvanje za studijski smjer Gerijatrija: - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Gerijatrija, traje tri akademske godine (6 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor gerijatrije ECTS bodova. - Dodiplomski studij Zdravstvene studije, studijski smjer Gerijatrija, traje četiri akademske godine (8 semestara), po završetku studija diplomant stiče stručni naziv: Bakalaureat/Bachelor Gerijatrije ECTS bodova.

25 Studij na engleskom jeziku Rješenjem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna br /16 od godine, u Registar visokoškolskih ustanova ovog ministarstva upisuje se studijski program koji će se izvoditi na engleskom jeziku za prvi ciklus studija Poslovna ekonomija, smjer Menadžment. Studij na engleskom jeziku priprema studente da po završetku studija budu još spremniji za tržište rada, a znanje i kompetencije stečene po završetku im otvaraju vrata, ne samo Evrope nego i ostatka svijeta, uzimajući u obzir da se većina poslovne komunikacije u svijetu odvija na engleskom jeziku. Studenti su osposobljeni za rad i profesionalni razvoj na istraživanju, projektovanju i dizajniranju organizacije poduzeća i njegovih dijelova, menadžmentu na svim organizacijskim nivoima, upravljanju ljudskim potencijalima, upravljanju proizvodnjom, projektnom menadžmentu, upravljanju nagrađivanjem, konsultantskim poslovima iz područja organizacije, menadžmenta i reinženjeringa, upravljanja promjenama i upravljanja krizama te istraživačke i razvojne poslove u naučnim i obrazovnim institucijama. Osim u saradnji sa stranim tržištima, oni će biti pripremljeni i za rad na stranim tržištima. Pored prednosti za studente Poslovne ekonomije, smjer Menadžment, koji se izvodi na engleskom jeziku, koje imaju po završetku, studenti su za vrijeme trajanja studija spremniji za međunarodne razmjene i prakse. Vrhunski profesori i predavači s dugogodišnjim iskustvom u nastavi, povezanost s inostranim visokoobrazovnim institucijama, kroz međunarodne ugovore i saradnje, povezanost s inostranim poduzećima i poslodavcima ovaj studijski smjer čini pravim odabirom za one studente koji su spremni odgovoriti izazovima današnjice.

26 Dokumen potrebni za upis Dokumenti potrebni za upis na dodiplomski studij: - Zahtjev za upis (preuzima se u studentskoj službi ili na web stranici Visoke škole); - Diploma o završenoj srednjoj četverogodišnjoj školi; - Razredne svjedodžbe od 1. do 4. razreda srednje škole; - Nostri kacija diplome srednje škole ako je završena izvan BiH; - Izvod iz matične knjige rođenih; - Uvjerenje o državljanstvu; - Tri fotogra je 4x6 cm; - Dokaz o uplati upisnog materijala; - Dokaz o uplati prve rate studija; - Upisni list (preuzima se u studentskoj službi); - Semestralni list (preuzima se u studentskoj službi). Dodatni dokumenti koji su obavezni za prelaznike s drugih visokoškolskih ustanova: - Indeks predhodnog studija ( ili ovjerena kopija indeksa predhodnog studija). - Orginal prijepis ocjena predhodnog studija te orginalna diploma ( ili ovjerena kopija diplome) studija za studente koji su diplomirali; - Prijepis programa prethodnog studija za studije čiji program nije javno objavljen ili se program po kojem je student pohađao nastavu i položio ispit više ne provodi.

27 Gdje se nalazimo LAŠTVA VISOKO BUSOVAČA ILIDŽA HPT VITEZ GROMILJAK KISELJAK AUTOBUSNI KOLODVOR CEPS TIBRA BINGO INA KOBILJAČA 19 km MOSTARSKO RASKRŠĆE COCA-COLA KREŠEVO BRNJACI HAN PLOČA HADŽIĆI

28 Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" u Kiseljaku Ul. Josipa bana Jelačića bb, Kiseljak tel: ; fax: info@ceps.edu.ba

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г #придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г Р А Ђ Е Њ А И М Е Н А Џ М Е Н Т У Г Р А Ђ Е В И Н

Више

Нa основу члaнa 8

Нa основу члaнa 8 Нa основу члaнa 3. Зaкoнa o рaчунoвoдству и рeвизиjи Босне и Херцеговине ( Службeни глaсник БиХ, брoj 42/04), Стaтутa Кoмисиje зa рaчунoвoдствo и рeвизиjу Босне и Херцеговине (усаглашени пречишћени текст

Више

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc 1/7 УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПОСТУПЦИ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА Београд октобар 2007. године 2/7 3/7 Стандарди и поступци за обезбеђење квалитета Стандарди за обезбеђење квалитета

Више

Broj: /18 Mostar, godine Na osnovu člana 48. Statuta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i prijedloga Senata Univerziteta, broj:

Broj: /18 Mostar, godine Na osnovu člana 48. Statuta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i prijedloga Senata Univerziteta, broj: Broj:100-2548/18 Mostar, 31.10.2018. godine Na osnovu člana 48. Statuta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i prijedloga Senata Univerziteta, broj: 101-2494/18 od 26.12.2018. godine, Upravni odbor Univerziteta,

Више

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/2018 и 73/2018.), Правилника о

Више

Microsoft Word - mdf

Microsoft Word - mdf МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ др Суботића 8 Телефон: (011) 36 36 333 Факс: (011) 2684 053 E-mail: marija.ratkovic@med.bg.ac.rs Интернет адреса: www.mfub.bg.ac.rs *Влада Републике Србије није донела Одлуку о броју

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на мастер академске и докторске академске студије у школској 2016/2017. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон:

Више

Na osnovu člana 80. Zakona o visokom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ("Službene novine Hercegovačko-neretvanskog kantona broj: 4/12),

Na osnovu člana 80. Zakona o visokom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (Službene novine Hercegovačko-neretvanskog kantona broj: 4/12), Na osnovu člana 80. Zakona o visokom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ("Službene novine Hercegovačko-neretvanskog kantona broj: 4/12), člana 146 statuta Univerziteta, te odluka Senata Univerziteta

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факу

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факу УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина,

Више

Правилник о упису студената на студијске програме на ФТН у Чачку САДРЖАЈ САДРЖАЈ ОПШТЕ ОДРЕДБЕ ПРВИ СТЕПЕН СТУДИЈА Упис... 3

Правилник о упису студената на студијске програме на ФТН у Чачку САДРЖАЈ САДРЖАЈ ОПШТЕ ОДРЕДБЕ ПРВИ СТЕПЕН СТУДИЈА Упис... 3 САДРЖАЈ САДРЖАЈ... 2 1. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ... 3 2. ПРВИ СТЕПЕН СТУДИЈА... 3 2.1. Упис... 3 2.2. Упис држављана Републике Србије који су средњу школу завршили у иностранству и страних студената... 3 2.3. Конкурс...

Више

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats Poštovani čitatelji, predstavljamo vam drugi bilten ESF projekta Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА, СПОРТСКЕ НАУКЕ 2015/2016 Садржај: НАЗИВ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА 3 ВРСТА СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА 3 СВРХА

Више

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja ЗАКОН О ЗВАЊИМА KOJA СЕ СТИЧУ ЗАВРШЕТКОМ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА Члан 1. Овим законом уређују се звања која се стичу завршетком студија на лиценцираним студијским програмима који се изводе на лиценцираним високошколским

Више

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 433/2017), Internacionalni univerzitet u Saraje

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 433/2017), Internacionalni univerzitet u Saraje Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 433/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajevu raspisuje: K O N K U R S za upis studenata na prvu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

Poslovnik o radu Nastavnog veca

Poslovnik o radu Nastavnog veca ТЕХНИКУМ ТАУРУНУМ ВИСОКА ИНЖЕЊЕРСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Наде Димић 4, Београд-Земун Број: 01-732 Датум: 23.05.2019. године П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА УПИСА НА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ИНЖЕЊЕРСТВО ЗАШТИТЕ

Више

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ Студијски програм: ДРУМСКИ И ГРАДСКИ САОБРАЋАЈ (три године, 180 бодова, акредитован 2013. године) - у примени за студенте уписане 2018/19. до 2019/20. године - НАСТАВНИ ПЛАН -

Више

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 33/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajev

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 33/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajev Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 33/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajevu raspisuje: K O N K U R S za upis studenata u prvu

Више

Број студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години на Универзитету у Источном Сарајеву, приказан по

Број студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години на Универзитету у Источном Сарајеву, приказан по Број студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години на Универзитету у Источном Сарајеву, приказан по организационим јединицама и студијским програмима НАЗИВ

Више

KAKO BRŽE DO POSLA ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine

KAKO BRŽE DO POSLA  ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine KAKO BRŽE DO POSLA ZA SPECIJALISTU STRUKOVNOG INŽENJERA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Dr Vesna Marjanović, profesor Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija, Užice Specijalističke strukovne studije

Више

SADRŽAJ

SADRŽAJ СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА СИНГИДУНУМ 2017-2021 1 ПОЛАЗНЕ ОСНОВЕ СИСТЕМА КВАЛИТЕТА НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНГИДУНУМ Визија обезбеђења квалитета Универзитета Сингидунум Полазећи од савремених

Више

KONKURS za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2014/2015. godini

KONKURS  za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2014/2015. godini KONKURS za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2014/2015. godini May 29, 2014 Na osnovu clana 74. do 81. Zakona o visokom obrazovanju-precišceni tekst ( Službene novine Kantona

Више

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018), члана 41. став 1. тачка 25) и члана 91. став

Више

Microsoft Word - Konkurs MAS DAS_2019_20-FINAL-poslato na NN i UNS

Microsoft Word - Konkurs MAS DAS_2019_20-FINAL-poslato na NN i UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на мастер академске и докторске академске студије у школској 2019/2020. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон:

Више

KONKURS za upis studenata u prvu godinu II ciklusa studija

KONKURS  za upis studenata u prvu godinu II ciklusa studija KONKURS za upis studenata u prvu godinu II ciklusa studija Na osnovu clana 74. do 81. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj 42/13 precišceni tekst i 13/15), Pravila studiranja

Више

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у току средње школе била је А) 2-3 Б)3-4 Ц)4-5 Д) 5 3.

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

Кључни показатељи стања 2017 АЛУ ТРЕБИЊЕ Садржај 1. Институционална одрживост Људски ресурси Образовање Истраживање и умјетнос

Кључни показатељи стања 2017 АЛУ ТРЕБИЊЕ Садржај 1. Институционална одрживост Људски ресурси Образовање Истраживање и умјетнос АЛУ ТРЕБИЊЕ Садржај 1. Институционална одрживост... 2 2. Људски ресурси... 3 3. Образовање... 4 4. Истраживање и умјетност... 5 5. Библиотечки ресурси... 6 6. Инфраструктура... 7 1 Бр. 1 Кључни показатељи

Више

Microsoft Word - KONACNI PRAVILNIK O NASTAVNOJ DELATNOSTI iz 2003 i sa izme–

Microsoft Word - KONACNI PRAVILNIK O NASTAVNOJ DELATNOSTI iz 2003 i sa izme– УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ МAШИНСКИ ФAКУЛТEТ П Р А В И Л Н И К О ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА Н и ш, децембар 2007. гoдинe На основу Одредби Закона о високом образовању (Службени гласник РС број 76/2005), одредби Статута

Више

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke škole Logos centar u Mostaru je, na sjednici održanoj

Више

Microsoft Word - Strategija obezbedjenja kvaliteta.doc

Microsoft Word - Strategija obezbedjenja kvaliteta.doc Универзитет у Београду ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ Брoj: 63/5-4 Датум: 10.12.2007. године На основу члана 40. став 1. тачка 17. Статута Пољопривредног факултета ( 2006.г.) и Стандарда 1 став 1.2, који је саставни

Више

Magični trougao Model finansiranja Istraživački kapaciteti Doktorske studije Budva, Montenegro, September 2017 Jelena Starčević, PhD Ministry of

Magični trougao Model finansiranja Istraživački kapaciteti Doktorske studije Budva, Montenegro, September 2017 Jelena Starčević, PhD Ministry of Magični trougao Model finansiranja Istraživački kapaciteti Doktorske studije Budva, Montenegro, 25-26 September 2017 Jelena Starčević, PhD Ministry of Education and Culture of the Republic of Srpska j.starcevic@mp.vladars.net

Више

Slide 1

Slide 1 Erasmus aktivnosti na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima ERASMUS SEMINAR Zagreb, 5. prosinca 2012. Renata Husinec Sadržaj Visoko gospodarsko učilište u Križevcima Međunarodna suradnja Provođenje

Више

I

I ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО - ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, 18400 Прокупље, www.vpps.edu.rs БРОЈ: 561/2 ДАТУМ: 26.02.2018. ГОД. ПРОКУПЉЕ На основу

Више

Internacionalizacija Univerziteta u Banjoj Luci

Internacionalizacija Univerziteta u Banjoj Luci Internacionalizacija nauke i visokog obrazovanja - Primjer univerziteta u Banjoj Luci Prof. dr Biljana Antunović Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju 2 SADRŽAJ UNIVERZITET U BANJOJ LUCI

Више

Banja Luka: Bosna i Hercegovina/RS, Pere Krece 13,, Pošt. fah 51 Banja Luka 78102; Studentska služba: Tel: +387 (0) ; 43

Banja Luka: Bosna i Hercegovina/RS, Pere Krece 13,, Pošt. fah 51 Banja Luka 78102;   Studentska služba: Tel: +387 (0) ; 43 Banja Luka: Bosna i Hercegovina/RS, Pere Krece 13,, Pošt. fah 51 Banja Luka 78102; www.apeiron-uni.eu; Studentska služba: Tel: +387 (0) 51 430 890; 430 892; 430 893; 430 894; 247 983; 247 984; 247 940;

Више

На основу члана 115 став 1 Закона о високом образовању («Службени гласник Републике Српске» бр

На основу члана 115 став 1 Закона о високом образовању («Службени гласник Републике Српске» бр РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНИ ПРАВИЛНИКА О САДРЖАЈУ ЈАВНИХ ИСПРАВА КОЈЕ ИЗДАЈУ ВИСОКОШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ Бања Лука, мај 2014. године На основу члана 131.

Више

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА у Новом Саду

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА у Новом Саду ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ, ул. Школска бр. 1 Број: 01-689-1/2015 Датум: 09. 07. 2015. године На основу члана 83. Закона о високом образовању и члана 37. Статута Високе техничке

Више

Na osnovu člana 80. do 88. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, prečišćeni tekst ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 22/10) Zakona o i

Na osnovu člana 80. do 88. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, prečišćeni tekst ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 22/10) Zakona o i Na osnovu člana 80. do 88. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, prečišćeni tekst ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 22/10) Zakona o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju Kantona

Више

POZIV ZA PRIJAVU ERASMUS KA107 STUDENTSKA MOBILNOST ZA STUDIRANJE Ovaj dokument sadrži detaljne informacije o postupku prijave za studente k

POZIV ZA PRIJAVU ERASMUS KA107 STUDENTSKA MOBILNOST ZA STUDIRANJE Ovaj dokument sadrži detaljne informacije o postupku prijave za studente k POZIV ZA PRIJAVU 2019-2020 ERASMUS KA107 STUDENTSKA MOBILNOST ZA STUDIRANJE Ovaj dokument sadrži detaljne informacije o postupku prijave za studente koji žele sudjelovati u mobilnosti studenata za studij

Више

PRAVILNIK O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI UNIVERZITETA U TRAVNIKU Juni 2011.

PRAVILNIK O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI UNIVERZITETA U TRAVNIKU Juni 2011. PRAVILNIK O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI UNIVERZITETA U TRAVNIKU Juni 2011. Na osnovu člana 35. Statuta Univerziteta u Travniku, Senat Univerziteta u Travniku na svojoj sjednici održanoj 10.06.2011.

Више

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE На основу члана 83. став 1. Закона о високом образовању («Службени гласник РС» број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/2008, 44/2010, 93/2012,89/2013, 99/2014,45/2015 i 68/2015), члана 85. Статута

Више

KONKURS za upis studenata u prvu godinu I ciklusa

KONKURS  za upis studenata u prvu godinu I ciklusa Jun 07, 2017 Na osnovu clana 74. do 81. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj 42/13, 13/15), Pravila studiranja za I ciklus studija visokoškolske ustanove Internacionalni

Више

Na osnovu člana 63. Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko- neretvanskog kantona (Službene novine HNK broj: 4/12), članova 201. i 202. Statuta Univ

Na osnovu člana 63. Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko- neretvanskog kantona (Službene novine HNK broj: 4/12), članova 201. i 202. Statuta Univ Na osnovu člana 63. Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko- neretvanskog kantona (Službene novine HNK broj: 4/12), članova 201. i 202. Statuta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a u skladu sa članom

Више

К О Н К У Р С

К О Н К У Р С УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Београд, Студентски трг 1 Телефон: 3207-466, 3207-446 Факс: 2638-818, 2638-912 E-mail адреса: jokicj@rect.bg.ac.rs, damjalj@rect.bg.ac.rs Интернет адреса: www.bg.ac.rs СТУДИЈСКИ

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Стандард X: Назив стандарда

Стандард X: Назив стандарда ПРИЛОГ 1.3. АКЦИОНИ ПЛАН Задатак 1 Задатак Активности Индикатори исхода (мерљиви циљеви у погледу контроле ) Унапређење студијских програма Израда периодичног извештаја Комисије за праћење и унапређење

Више

Microsoft Word - vodicitm.doc

Microsoft Word - vodicitm.doc Универзитет у Београду Машински факултет ВОДИЧ кроз основне академске студије Информационе технологије у машинству Школска 2019/2020. година Београд, октобар 2019. године Структура студија које се од 1.10.2005.

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

FORMALNO VISOKO OBRAZOVANJE MEDICINSKIH SESTARA U BOSNI I HERCEGOVINI

FORMALNO VISOKO OBRAZOVANJE MEDICINSKIH SESTARA U BOSNI I HERCEGOVINI FORMALNO VISOKO OBRAZOVANJE MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA U BOSNI I HERCEGOVINI Mediha Avdić¹, Duška Jović 1, Emira Dropić 1, Greet van Malderen 2, Rene Schwendimann 2 1 Fondacija fami, Bosna i Hercegovina;

Више

К О Н К У Р С

К О Н К У Р С ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА Јове Илића 154 Телефони: 011/3950 800 Факс: 011/2461-221 E-mail: ds@fon.rs Интернет адреса: www.fon.bg.ac.rs СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ЗА КОЈЕ СЕ КОНКУРС РАСПИСУЈЕ: Информациони

Више

Javni oglasi Viši stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju (m/ž) Na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1)

Javni oglasi Viši stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju (m/ž) Na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1) Javni oglasi Viši stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju (m/ž) Na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine

Више

STRATEGIJA ZA MEĐUNARODNE ASPEKTE RADA Za period (Revidirana Strategija) 1 Banja Luka, april, U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopun

STRATEGIJA ZA MEĐUNARODNE ASPEKTE RADA Za period (Revidirana Strategija) 1 Banja Luka, april, U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopun STRATEGIJA ZA MEĐUNARODNE ASPEKTE RADA Za period 2015-2020 (Revidirana Strategija) 1 Banja Luka, april, 2019 1 U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o normama kojima se određuju minimalni standardi

Више

(Microsoft Word - AKCIJSKI PLAN RRIF V\212.docx)

(Microsoft Word - AKCIJSKI PLAN RRIF V\212.docx) Martićeva 29, Zagreb AKCIJSKI PLAN UNAPRJEĐENJA KVALITETE RRiF VISOKE ŠKOLE ZA FINANCIJSKI MENADŽMENT Zagreb, lipanj 2014. 1. UVOD U akademskoj godini 2012/13. provedena je, sukladno godišnjem planu Agencije

Више

Softversko inženjerstvo

Softversko inženjerstvo Softversko inženjerstvo OAS SOFTVERSKO INŽENJERSTBO Trajanje studija: 4 godine Broj ESPB: 240 ESPB Izborni moduli: Modul SI: Softversko inženjerstvo Modul RI: Razvoj igara Modul SI: Softversko inženjerstvo

Више

Dr. Senka Barudanović, doktor bioloških nauka, redovna profesorica Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uže naučne oblasti: Ekologi

Dr. Senka Barudanović, doktor bioloških nauka, redovna profesorica Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uže naučne oblasti: Ekologi Dr. Senka Barudanović, doktor bioloških nauka, redovna profesorica Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uže naučne oblasti: Ekologija i Botanika, predsjednica Dr. Edina Muratović,doktor

Више

ФУНКЦИОНАЛНА БИОЛОГИЈА

ФУНКЦИОНАЛНА БИОЛОГИЈА Универзитет у Крагујевцу ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Радоја Домановића 12, 34000 Крагујевац, Србија University оf Kragujevac FACULTY OF SCIENCE Radoja Domanovića 12, 34000 Kragujevac, Serbia ИНСТИТУТ

Више

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavnim bazama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Више

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА Студијски програм ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИЈЕ Структура студијског програма Студијски програм Информациони системи и технологије на дипломским академским студијама осмишљен је као природни наставак

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

Microsoft Word - Standard za studijski program DSM

Microsoft Word - Standard za studijski program DSM ИНЖЕЊЕРСТВО MAТЕРИЈАЛА Нови Сад Новембар, 2012 Садржај: Увод Посебан стандард - Компетентност високошколске установе за реализацију докторских студија Стандард 1. Структура студијског програма Стандард

Више

Начин вредновања научно-стручног рада кандидата Избор у наставничка звања Наставници универзитета Члан 3. У вредновању научно-стручног рада кандидата

Начин вредновања научно-стручног рада кандидата Избор у наставничка звања Наставници универзитета Члан 3. У вредновању научно-стручног рада кандидата Начин вредновања научно-стручног рада кандидата Избор у наставничка звања Наставници универзитета Члан 3. У вредновању научно-стручног рада кандидата за избор наставника у звање доцента, ванредног и редовног

Више

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini. Pravosudni ispit (u daljem

Више

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА, БЕОГРАД, Војводе Степе 283 МБ ПИБ Телефон/Факс 011/2

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА, БЕОГРАД, Војводе Степе 283 МБ ПИБ Телефон/Факс 011/2 ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА, БЕОГРАД, Војводе Степе 283 МБ 07040512 ПИБ 100373303 Телефон/Факс 011/2471-099 Датум: 21. 03. 2019. године Број: 589/1 Интернет

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

Microsoft Word - IzvjestajKokic

Microsoft Word - IzvjestajKokic И З В Ј Е Ш Т А Ј КОМИСИЈЕ О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Конкурс објављен: 22. 7. 2015. у дневном листу Глас Српске Ужа научна/умјетничка област: Рачунарске науке, ужа

Више

Упис на Саобраћајни факултет на основне академске студије школска 2019/2020. Прозивка и Упис на факултет биће организован у просторијама Саобраћајног

Упис на Саобраћајни факултет на основне академске студије школска 2019/2020. Прозивка и Упис на факултет биће организован у просторијама Саобраћајног Упис на Саобраћајни факултет на основне академске студије школска 2019/2020. Прозивка и Упис на факултет биће организован у просторијама Саобраћајног факултета, Војводе Степе 305. Моле се кандидати да

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation EKONOMSKI FAKULTET KONTAKT Matice hrvatske bb 88000 Mostar BiH +387 (0)36 / 355-100 +387 (0)36 / 355-130 ef.sum.ba Studentska služba: +387 (0)36 / 355 103 referada@ef.sum.ba ŠTO STUDIRATI NA EKONOMSKOM

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ

ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 83. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15,

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademja.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА за

Више

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 3. Телефон: 021/ Факс: 021/ Студентска служба, телефон: 02

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 3. Телефон: 021/ Факс: 021/ Студентска служба, телефон: 02 ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Адреса: 21000 Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 3. Телефон: 021/455-630 Факс: 021/455-662 Студентска служба, телефон: 021-485-2711; 485-2712; 455-643 Жиро рачун: 840-1711666-19

Више

1-Oglas za prijem pripravnika u dodatni pripravnici po Odluci objava _

1-Oglas za prijem pripravnika u dodatni pripravnici po Odluci objava _ Na osnovu člana 9. stav 1. tačka b) Pravilnika o radu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo broj: NO-36810/16-41/5. od 07.12.2016. godine, broj: NO-23422/18-80.17. od 18.09.2018. godine i

Више

Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА /

Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА / Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА / ВАНРЕДНОГ ПРОФЕСОРА (члан 75. Закона о високом образовању)

Више

КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програ

КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програ КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програми Универзитет у Београду - Географски факултет, на

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

Microsoft Word - osnovne_strukovne_studije_ekologija.doc

Microsoft Word - osnovne_strukovne_studije_ekologija.doc Универзитет у Крагујевцу ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Радоја Домановића 12, 34000 Крагујевац, Србија University оf Kragujevac FACULTY OF SCIENCE Radoja Domanovića 12, 34000 Kragujevac, Serbia Студијски

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ Др Суботића Београд Контакт телефон: ; Факс: prijemni.is

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ Др Суботића Београд Контакт телефон: ; Факс: prijemni.is УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ Др Суботића 8 11000 Београд Контакт телефон: 011 3636333; 011 3636328 Факс: 011 2684053 E-mail: prijemni.ispit@med.bg.ac.rs Интернет адреса: www.mfub.bg.ac.rs

Више

PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, godine Education and Culture D

PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, godine Education and Culture D PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, 20.10.2015. godine Education and Culture Date: in 12 pts Sadržaj prezentacije Osnovne informacije

Више

(Microsoft Word - Konkurs_OAS_2019_20 - produ\236eni drugi rok-poslato UNS)

(Microsoft Word - Konkurs_OAS_2019_20 - produ\236eni drugi rok-poslato UNS) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на I годину основних академских студија у школској 2019/2020. години продужени други конкурсни рок ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 98. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/17 и 73/18), члана 85. Статута Универзитета у Бе

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 98. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/17 и 73/18), члана 85. Статута Универзитета у Бе УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 98. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/17 и 73/18), члана 85. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 201/18

Више

3 Obrazac_Tekst_Konkursa_MasterSpecijalistickeDoktorske

3 Obrazac_Tekst_Konkursa_MasterSpecijalistickeDoktorske УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Образац за слање текста конкурса за упис студената на мастер академске, специјалистичке струковне, специјалистичке академске и докторске академске студије у школској 2019/2020.

Више

Microsoft Word - 01-RR-izmenjen-1

Microsoft Word - 01-RR-izmenjen-1 СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈА Сврха студијског програма Студијски програм Рачуноводство и ревизија представља један од актуелнијих и атрактивнијих студијских програма,

Више

Тачка 1

Тачка 1 Буџет Суфинансирање Самофинансирање Страни држављани Ванредни Универзитет у Источном Сарајеву Електротехнички факултет Вука Караџића, 30, 71123 Источно Сарајево kontakt@etf.ues.rs.ba +387 57 342 788 www.etf.ues..rs.ba

Више

SEN - nastava iz predmeta

SEN - nastava iz predmeta SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET Studij: Sestrinstvo Izvedbeni nastavni plan predmeta Sustav zdravstvene zaštite s poslovanjem u zdravstvenim ustanovama Akademska godina 2018/2019 I. KOMPETENCIJE

Више

HRVATSKA KOMORA

HRVATSKA KOMORA HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA Na temelju članka 15. i 26. Zakona o sestrinstvu ("Narodne novine" br. 121/03., 117/08 i 57/11),i članka 19. Statuta Hrvatske komore medicinskih sestara Vijeće Komore

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Obrazovanje inženjera sigurnosti i zaštite Lidija Brcković, mag.ing.cheming. Ozljede na radu godina 2012 2013 2014 2015 2016 Broj ozljeda na radu 15 718 13 988 13 785 16 013 16 235 - Broj zaposlenih cca

Више

Microsoft Word - 00 Uvod_samovrednovanje.doc

Microsoft Word - 00 Uvod_samovrednovanje.doc УВОД звештај о самовредновању Универзитета Привредна академија у Новом за Ипериод од 2010-2013 израђен је у складу са Законом о високом образовању: Обезбеђивање квалитета високошколске установе (Члан 15.)

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosinac 2018. Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Технички факултет Михајло Пупин Зрењанин КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Технички факултет Михајло Пупин Зрењанин КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Технички факултет Михајло Пупин Зрењанин КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/2020. ГОДИНИ ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ МИХАЈЛО ПУПИН Адреса:

Више

Microsoft Word - Prilog_9.5D_Knjiga_saradnika_EIPT MAS

Microsoft Word - Prilog_9.5D_Knjiga_saradnika_EIPT MAS Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу КЊИГА САРАДНИКА АНГАЖОВАНИХ НА СТУДИЈСКОМ ПРОГРАМУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА ЕНЕРГЕТИКА И ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА Ниш, новембар 2013. Листа сарадника са пуним радним

Више