33

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "33"

Транскрипт

1 ETIČKI KODEKS PROČIŠĆENI TEKST Zagreb, lipanj 2017.

2 Preambula Hrvatsko katoličko sveučilište želi se razvijati kao međunarodno priznato sveučilište koje je nositelj obrazovno-znanstvenih procesa u svrhu napretka hrvatskog društva i očuvanja hrvatskog i katoličkog identiteta s ciljem povezivanja znanja sa životom i napretkom cjelokupnog hrvatskog društva. Hrvatsko katoličko sveučilište promovira i štiti ljudsko dostojanstvo, opće i nacionalne kulturne baštine, poštuje i zauzima se za autonomiju istraživačkog i nastavnog rada, razvija kvalitetan odgoj i obrazovanje, potiče kulturalni dijalog i suradnju i pridonosi jačanju katoličkog i hrvatskog nacionalnog identiteta u kršćanskome duhu služenja za dobrobit bližnjemu i za opće dobro društva. Djelovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta temelji se na trajnom traženju istine pomoću istraživanja, čuvanja i posredovanja znanja za dobro društva a sukladno načelima katoličkog nauka i u skladu s naravi katoličke univerzalnosti kao i u skladu s visokim i posebnim zahtjevima slobode. Hrvatsko katoličko sveučilište djeluje po odredbama Kodeksa kanonskog prava, odredbama Apostolske konstitucije Ex corde Ecclesiae, zakonodavstva Republike Hrvatske, međunarodnih Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te provedbenog Sporazuma potpisanog između Nadbiskupije zagrebačke (temeljem odluke Hrvatske biskupske konferencije) i Vlade Republike Hrvatske. Cilj Etičkog kodeksa Sveučilišta jest promicanje etičkih načela i vrijednosti u izvođenju nastave i istraživanju, u poslovnim odnosima, u odnosima prema javnosti, te u primjeni suvremenih tehnologija te svim članovima akademske zajednice osigurati djelovanje i razvoj u skladu s njihovim kompetencijama, obvezama i pravima. Etički kodeks promiče ozračje u kojem sve osobe koje studiraju, izvode nastavu, bave se znanstvenim i/ili umjetničkim radom, surađuju u izvedbi znanstvenih, umjetničkih i/ili nastavnih programa, djeluju u okviru zajedničkih i pomoćnih služba, obavljajući svoje poslove čuvaju ugled i dostojanstvo Sveučilišta i svoje struke te se odgovorno odnose prema drugim članovima sveučilišne zajednice i osobama izvan Sveučilišta s kojima profesionalno dolaze u doticaj. Zaposlenici, studenti, vanjski suradnici i suradnici izvan Sveučilišta dužni su prepoznati, promicati, ostvarivati i osiguravati: - dostojanstvo svake ljudske osobe, bilo kao pojedinca bilo kao člana sveučilišne zajednice u skladu sa socijalnim naukom Crkve; - osjećaj pripadnosti Sveučilištu, duh služenja i suradnje, čestitosti, dosljednosti, pravednosti, nepristranosti, zakonitosti i poštenja; - vlastitu društvenu ulogu pomoću slobodnog odvijanja aktivnosti studija, poduka i znanstvenog istraživanja; - odgovornost u poslovnim odnosima i odnosima prema javnosti; - ravnopravnost, poštivanje temeljnih načela djelovanja Sveučilišta; - odbacivanje svakog oblika nepravedne diskriminacije.

3 Na temelju čl st. 13. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, čl. 72. i 92. Statuta Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, Etičkog kodeksa Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Odluke o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa, KLASA: /16-07/02, URBROJ: od 6. lipnja godine, Senat na 63. sjednici donosi ETIČKI KODEKS PROČIŠĆENI TEKST OPĆE ODREDBE Članak 1. Etički kodeks sadržava odredbe o načelima, pravima i obvezama kojima se uređuju odnosi među nastavnim, znanstvenim, studentskim i administrativnim članovima sveučilišne zajednice i suradnika izvan Sveučilišta. Članak 2. Uporaba pojmova: Etički kodeks označava Etički kodeks Hrvatskog katoličkog sveučilišta; Sveučilište označava Hrvatsko katoličko sveučilište; sveučilišna zajednica i članovi sveučilišne zajednice označava sve studente, nastavnike, znanstvenike, suradnike, službenike i djelatnike kao i suradnike izvan Sveučilišta neovisno o vrsti i trajanju ugovora temeljem kojeg ostvaruju prava i obveze na Sveučilištu; akademska zajednica i članovi akademske zajednice uključuje sve osobe koje sudjeluju u nastavi, znanstvenom istraživanju i mentorstvu; nastavnik" označava sve osobe koje izvode nastavu i sudjeluju u istraživačkom radu na Sveučilištu bez obzira na nastavno, znanstveno ili suradničko zvanje te na vrstu i trajanje ugovora temeljem kojeg izvode nastavu; student" označava sve osobe uključene u obrazovni program Sveučilišta. Korištenje imena i znakovlja Sveučilišta Članak 3. Sveučilišna i akademska zajednica dužna je poštivati ugled Sveučilišta i ne nanositi štetu ugledu Sveučilišta. Korištenje imena i znakovlja Sveučilišta dopušteno je u području institucionalnih aktivnosti Sveučilišta. Svako drugo korištenje, pa i indirektno, dopušteno je samo ako je ovlašteno od nadležnih tijela Sveučilišta na način i u slučajevima koji su predviđeni važećim aktima Sveučilišta. TEMELJNA NAČELA Članak 4. Članovi sveučilišne zajednice dužni su u nastavnom, znanstvenom, umjetničkom, stručnoadministrativnom radu, međuljudskim odnosima, javnim nastupima i javnom djelovanju

4 promicati ili poštivati vrijednosti kršćanske etike i katoličkog nauka, poštivati ljudska prava, integritet i dostojanstvo osobe, načela jednakosti i pravednosti, akademske slobode i profesionalno ponašanje te važeće zakone i propise. Poštivanje ljudskih prava, integriteta i dostojanstva osobe Članak 5. Članove sveučilišne zajednice treba poštivati kao osobe te poštivati njihov život, integritet i dostojanstvo. Sveučilište se zalaže za stvaranje i održavanje uvjeta rada u svrhu zaštitite psihofizičkog integriteta članova sveučilišne zajednice i za poštivanje njihove osobnosti, izbjegavajući bilo kakav nezakonit utjecaj ili nepotrebno uznemiravanje. Članovima sveučilišne zajednice mora biti osigurano pravo na privatnost te uvjeti nesmetanog profesionalnoga razvoja i usavršavanja u skladu s osobnim mogućnostima. Poštivanje zakona i propisa Članak 6. Članovi sveučilišne zajednice dužni su poštivati važeće akte Sveučilišta, Apostolsku konstituciju o katoličkim sveučilištima Ex corde Ecclesiae, zakone kojima se uređuje područje rada i djelovanja te ostale zakone i propise. Sveučilište je dužno članove sveučilišne zajednice upoznavati sa zakonima, propisima, aktima i njihovim izmjenama i dopunama. Jednakost i pravednost Članak 7. Članovima sveučilišne zajednice potrebno je osigurati jednake uvjete ostvarivanja profesionalnih obveza, iskazivanja intelektualnih sposobnosti i napredovanja. Akademska sloboda Članak 8. Na Sveučilištu su zajamčene akademske slobode članova akademske zajednice. Akademska sloboda obuhvaća slobodu znanstvenog istraživanja i stvaralaštva, poučavanja, međusobne suradnje i udruživanja. Članovi akademske zajednice u svojem nastavnom, znanstvenom, istraživačkom, umjetničkom i odgojnom radu moraju poštivati temeljne odrednice Katoličke crkve vezane uz status i poslanje katoličkih sveučilišta, posebice na temelju odrednica Apostolske konstitucije o katoličkim sveučilištima Ex corde Ecclesiae.

5 Profesionalno ponašanje Članak 9. Od članova sveučilišne zajednice očekuje se odgovorno, savjesno, profesionalno i etički besprijekorno ispunjavanje obveza na Sveučilištu te poštivanje načela objektivnosti, nepristranosti, razboritosti, ljubaznosti i tolerancije. NEPRIHVATLJIVA PONAŠANJA Diskriminacija i uznemiravanje Članak 10. Na Sveučilištu nije dozvoljen nikakav oblik izravne ili neizravne diskriminacije koji bi počivao na etničkom, nacionalnom, vjerskom, političkom, socijalnom, imovnom, obrazovnom, društvenom, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu i spolnoj osnovi pri čemu se diskriminacijom ne smatraju zastupanja vrijednosti, ponašanja i odnosa utemeljenih na moralnim i etičkim načelima nauka Katoličke crkve. Nije prihvatljiv nikakav oblik uznemiravanja među članovima sveučilišne zajednice kojemu bi cilj bio ili bi stvarno predstavljao povredu dostojanstva osobe, i uzrokovao strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Spolno uznemiravanje Članak 11. Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi. Zloporaba položaja i nepotizam Članak 12. Članovi sveučilišne zajednice dužni su protiviti se svakom obliku zloporabe položaja i nepotizmu. Članovi sveučilišne zajednice dužni su postupati po načelu pravednosti i jednakosti u odnosu na ostale članove sveučilišne zajednice i ne davati prednost jednom članu na štetu onih članova sveučilišne zajednice koji su objektivno zaslužniji. Nedopustiv je svaki oblik nepotizma, odnosno postupanja kojim se srodnika određene osobe stavlja u povlašten položaj prema drugim osobama koje su jednako ili bolje osposobljene. Postupci kojima se u javnosti narušava ugled Sveučilišta Članak 13. Članovi sveučilišne zajednice dužni su u javnosti promicati i štiti ugled Sveučilišta. Nije dopušteno djelovati u ime Sveučilišta i davati javne izjave ili izjave upućene javnosti, osim po ovlasti čelnika Sveučilišta.

6 Odijevanje na Sveučilištu Članak 14. Članovi sveučilišne zajednice dužni su poštivati pravila i načine odijevanja na Sveučilištu, imajući u vidu dostojanstvo ljudske osobe, narav Sveučilišta te ljudske i kršćanske vrijednosti koje Sveučilište promovira. Studenti Sveučilišta su prilikom pohađanja nastave kao i kod polaganja ispita dužni imati u vidu dostojanstvo i narav ustanove na kojoj studiraju. Povjerljive informacije Članak 15. Članovi sveučilišne zajednice dužni su: - poštivati diskreciju osoba ili subjekata čije povjerljive informacije posjeduje Sveučilište; - suzdržati se od objavljivanja poslovnih tajna, zaštićenih podataka ili povjerljivih informacija do kojih se došlo za vrijeme obavljanja djelatnosti na Sveučilištu. Korištenje sveučilišnih resursa, usluga i prostora Članak 16. Članovi sveučilišne zajednice dužni su postupati po načelu dobrog gospodarenja, odnosno čuvati imovinu i prostor Sveučilišta od oštećenja ili otuđenja. Korištenje informatičkih aplikacija Članak 17. Članovi sveučilišne zajednice dužni su koristiti se informatičkom opremom Sveučilišta koja se nalazi u prostoru Sveučilišta ili koju su preuzeli na korištenje u izvršavanju radnih obveza sukladno važećim aktima i uputama. PROFESIONALNA PRAVA I ODGOVORNOST Obveze nastavnika Članak 18. Nastavnici su dužni u izvršavanju obveza postupati sukladno zakonima, važećim aktima Sveučilišta i ovim Etičkim kodeksom te sudjelovati u aktivnostima tijela Sveučilišta u duhu služenja i vjernosti Sveučilištu. Odgovorne osobe u akademskoj zajednici dužne su nastojati izbjeći svako djelo ili ponašanje koje bi moglo ugroziti redovno i korisno djelovanje akademske zajednice. Nastavnici su dužni surađivati kako bi se odluke Sveučilišta i obrazovnih i istraživačkih struktura u kojima sudjeluju i/ili pripadaju provodile sukladno načelima nepristranosti, jednakosti, ekonomičnosti, učinkovitosti, jednostavnosti, točnosti, javnosti i transparentnosti. Članak 19. Nastavnici su dužni poštivati osobnost studenata, te poticati osjećaj odgovornosti i samodiscipline studenata u upravljanju vlastitim tijekom studiranja na Sveučilištu.

7 Posebna pažnja posvećuje se studentima s invaliditetom i općenito svima onima koji su potrebiti posebne skrbi te studentima iz stranih zemalja koji se nalaze u otežanoj situaciji. Nastavnici su dužni primjereno komunicirati sa studentima te njegovati profesionalni međusobni odnos. Nastavnici su dužni koristiti se svakom prikladnom mjerom s ciljem da pridonesu učinkovitosti i efikasnosti obrazovnih aktivnosti te se posebno zalagati za: - pružanje adekvatne potpore studentima, odnosno ukazivanje na pogrješke i poticanje na usavršavanje i učenje; - korektno i točno ispunjavanje svih oblika nastave; - jednakost, transparentnost, nepristranost, korektnost u ocjenjivanju znanja i postupcima upisa na Sveučilište; - postizanje i prenošenje visoke razine znanstvenih spoznaja iz svojega predmeta, osiguranje točnosti, preciznosti, reprezentativnosti sadržaja predmeta i primjerene pozicije predmeta unutar programa studija; - obrađivanje tema koje studenti mogu smatrati osobito osjetljivima iz razloga diskriminacije na otvoren, pošten i objektivan način; - osiguranje studentima evaluaciju i ocjenjivanje koje je valjano, otvoreno, pravedno i objektivno te pravodobno; - osiguranje transparentnosti i javnosti ispita kao temeljnog jamstva objektivnosti ocjenjivanja; - poštivanje obrazovnih ciljeva, strategije i standarda Sveučilišta u interesu razvoja studenata; - unapređivanje kvalitete nastavnog procesa uzimajući u obzir mišljenje i evaluacije studenata o kompetenciji nastavnika. Stalno usavršavanje Članak 20. Članovi sveučilišne zajednice dužni su stalno se usavršavati i razvijati nove razine znanja i kompetencija unutar izabranih područja i poslova koje obavljaju. Prava studenata Članak 21. Studenti sudjeluju u djelovanju i upravljanju Sveučilišta putem studentskih predstavnika u tijelima Sveučilišta. Izabrani studentski predstavnici sudjelovanjem u tijelima Sveučilišta prenose zahtjeve studenata, djeluju, te razvijaju i promiču prava studenata Sveučilišta. Odnos između sveučilišnih udruga i/ili između studentskih pokreta počiva na međusobnom poštivanju, umjerenosti tonova i poštivanju demokratskih načela, osobito tijekom studentskih izbora. Sveučilište osobito podupire i štiti prava studenata:

8 - pravo na sudjelovanje u obrazovnom procesu; - pravo na slobodno iznošenje i razmjenu mišljenja i uvjerenja; - pravo na sudjelovanje u raspravama; - pravo na objektivan i pravedan postupak vrjednovanja rada i rezultata rada jednak za sve; - pravo na zaštitu od nasilja, prinude i prijetnji primjenom sile. Obveze studenata Članak 22. Studenti Sveučilišta dužni su pridržavati se obveza utvrđenih zakonima i općim aktima Sveučilišta. Studenti Sveučilišta za ne pridržavanje i/ili ne izvršavanje utvrđenih obveza odgovaraju sukladno ovom Etičkom kodeksu odnosno Pravilniku o stegovnoj odgovornosti. Studentima nije dopušteno: - ometanje i narušavanje izvođenja svih oblika nastave i/ili rada, - nasilničko ponašanje prema studentima, nastavnicima, suradnicima, zaposlenicima i gostima Sveučilišta, - nedopušteno pružanje i primanje pomoći, te upotreba nedopuštenih pomagala na završnom ispitu, kolokviju ili drugim oblicima provjere znanja i/ili nastavnim aktivnostima koje se ocjenjuju, - predaja seminarskog, završnog ili diplomskog rada čiji je sadržaj djelo drugog studenta ili treće osobe, te prepisivanje dijela ili cijelog seminarskog ili diplomskog rada i/ili bilo kojeg drugog pismenog uratka koji se ocjenjuje, odnosno nepoštivanje autorskih prava i intelektualnog vlasništva, - lažno predstavljanje na završnom ispitu ili drugim oblicima provjere znanja, - korištenje tuđeg elektroničkog identiteta ili davanje na korištenje vlastitog elektroničkog identiteta drugim osobama, - iznošenje neistina o radu Sveučilišta, kao i istupi u javnosti kojima se narušava ugled Sveučilišta, - nuđenje, uzimanje, davanje novca ili drugih usluga radi ishođenja potvrda o izvršenju obveza u nastavi i izvan nastave. Provedba nastavnog i znanstvenog rada Članak 23. Na Sveučilištu su nastavni, znanstveni i istraživački rad nedjeljiva cjelina. Članovi akademske zajednice dužni su poštovati načela znanstvene čestitosti i kompetentnosti, te se pridržavati važećih zakonskih i podzakonskih propisa te etičkih propisa za pojedine struke u provedbi nastavnog i znanstvenog rada. U planiranju znanstvenog istraživanja potrebno je razmotriti etičku prihvatljivost istraživanja te planirati istraživanje tako da se mogući rizik i šteta za sudionike istraživanja i sve skupine na koje bi istraživanje i njegovi rezultati mogli imati učinka svedu na najmanju mogući mjeru.

9 Prije početka provedbe istraživanja u okviru znanstvenog ili stručnog projekta u koje je uključen čovjek i/ili rad sa životinjama i/ili drugim živim organizmima, članovi akademske zajednice dužni su zatražiti i dobiti potvrdu Etičkog povjerenstva Sveučilišta o usklađenosti predloženog istraživanja s Etičkim kodeksom Sveučilišta i drugim primjenjivim etičkim normama (npr. etičkim pravilima pojedinih struka). Za rješavanje etičkih pitanja istraživanja u okviru izvođenja oblika nastave (predavanja, seminara, vježbi) izrade seminarskog, završnog ili diplomskog rada studenata, Etičko povjerenstvo Sveučilišta može imenovati radna tijela (Povjerenstva za rješavanje etičkih pitanja Odjela) koja djeluju u okviru pojedinog sveučilišnog odjela. Prije početka provedbe istraživanja predviđenog u okviru izvođenja oblika nastave (predavanja, seminara, vježbi) izrade seminarskog, završnog ili diplomskog rada u koje je uključen čovjek i/ili rad sa životinjama i/ili drugim živim organizmima, studenti su dužni obratiti se predmetnom nastavniku i/ili mentoru. Predmetni nastavnik i/ili mentor će ocijeniti da li je potrebno zatražiti i ishoditi mišljenje Povjerenstva za rješavanje etičkih pitanja Odjela koji izvodi studij koje je student upisao, o usklađenosti predloženog istraživanja s Etičkim kodeksom Sveučilišta i drugim primjenjivim etičkim normama (npr. etičkim pravilima pojedinih struka). Članovi akademske zajednice dužni su voditi dokumentaciju o provedenim istraživanjima i izvorima podataka (npr. dnevnik rada, laboratorijski dnevnik, terenski dnevnik i slično) te sve materijale (npr. audio, foto i video zapise, orginalne datoteke koje su dobivene radom nekog uređaja, fizičke zbirke bilo kojeg tipa i slično) na kojima se podatci temelje pohraniti i čuvati u razdoblju koje je određeno etičkim propisima pojedine struke, a ne kraće od 5 godina od prikupljanja podataka. Izvorni podatci pohranjuju se i čuvaju tako da se spriječi njihov gubitak, uništavanje, pristup neovlaštenim osobama, razotkrivanje povjerljivih i tajnih podataka te mogućnost njihove zlouporabe. Predmnijeva se da su rezultati znanstvenog rada temeljeni na ispravnim obradama prikupljenih podataka te da su u skladu sa znanstvenom metodologijom pojedine struke dok se ne dokaže suprotno. Predmnijeva se da izvještavanje o rezultatima znanstvenog rada u bilo kojem obliku dosljedno odgovara obavljenom znanstvenom radu te da ni u najmanjoj mjeri ne postoji izmišljanje, namjerno mijenjanje, izostavljanje, netočno tumačenje i/ili plagiranje podataka i rezultata znanstvenog rada dok se ne dokaže suprotno. Ako član akademske zajednice koji je objavio rezultate znanstvenog rada naknadno utvrdi nenamjernu pogrešku u svojim rezultatima, dužan je poduzeti potrebne mjere kako bi utvrđenu pogrešku ispravio, te o tome obavijestiti čelnika sastavnice na kojoj je član akademske zajednice raspoređen.

10 Kolegijalnost u nastavnom i znanstvenom radu Članak 24. Član akademske zajednice može biti autor u publikacijama koje su proizišle iz njegova samostalnog rada i koautor u publikacijama u čijem je nastanku dao značajan intelektualni doprinos. Član akademske zajednice dužan je navesti kao koautore u publikacijama osobe koje su u njihovom nastanku dale značajan intelektualni doprinos ili na drugi način priznati doprinos osoba koje su pridonijele publikaciji. Svi članovi akademske zajednice jamče za točnost i čestitost u navođenju izvora koje se u publikacijama koriste. Mentorski odnos u nastavnom i znanstvenom mora počivati na međusobnom uvažavanju i poštivanju bez zlouporabe nadređenosti mentorskog položaja. Koautorstvo na publikacijama proizašlim iz mentorskog odnosa mora odražavati stvarni intelektualni doprinos sudionika. Svaki član akademske zajednice može za znanstveni rad koristiti materijalne i nematerijalne resurse koji su financirani iz sredstava Sveučilišta, u skladu s prioritetima i mogućnostima Sveučilišta. Svaki član akademske zajednice dužan je odgovorno postupati prema prostorima i opremi za znanstveno-istraživački rad. Zaštita sudionika istraživanja Članak 25. Članovi akademske zajednice dužni su u znanstvenom i istraživačkom radu štititi prava i dobrobit sudionika, izbjegavati sve postupke koji mogu sudionike izložiti nepotrebnom riziku i šteti bilo koje vrste i jamčiti povoljan omjer boljitka/rizika za sudionike te voditi računa o zaštiti i tajnosti podataka o sudionicima istraživanja, odnosno pojedincima i/ili ustanovama koje sudjeluju u istraživanju ili na koje se podatci odnose. Članovi akademske zajednice dužni su poštivati odgovarajuće međunarodne i nacionalne zakone i pravilnike te etičke smjernice i kodekse svojih struka o zaštiti sudionika istraživanja. U istraživanjima s ljudima potrebno je priskrbiti obaviještene pristanke pojedinaca i/ili ustanova na sudjelovanje u istraživanju i/ili obaviještene pristanke zakonskih skrbnika. Priskrbljivanje obaviještenog pristanka na sudjelovanje u istraživanju vrši se u skladu sa zakonskim aktima i/ili etičkim propisima pojedine struke.

11 Sudionicima istraživanja potrebno je ponuditi mogućnost dobivanja informacija o rezultatima i zaključcima istraživanja po njegovom završetku te pojašnjenje nedoumica i nejasnoća koje imaju o istraživanju. Članovi akademske zajednice koji sudjeluju u znanstvenom radu i istraživanjima koja se provode na životinjama, zaštićenim vrstama i patogenim organizmima moraju se pridržavati svih zakona i konvencija koje reguliraju rad s takvim vrstama, odnosno organizmima. Nepoštenje i prijevara u nastavnom i znanstvenom radu Članak 26. U nastavnom i znanstvenom radu nije dopušten: - bilo koji oblik izmišljanja, krivotvorenja i plagiranja, odnosno prikazivanja tuđih uradaka, ideja ili rezultata kao vlastitih u nastavnom i znanstvenom radu; - objavljivanje kao originalnih onih rezultata koju su već ranije objavljeni, osim kad je to službeno drugačije regulirano uz jasno navođenje izvorne publikacije; - nezasluženo pripisivanje autorstva ili koautorstva osobama koje nisu intelektualno pridonijele publikaciji, pripisivanje autorstva ili koautorstva osobama bez njihova znanja i pristanka te uskraćivanje autorstva ili koautorstva osobama koje su intelektualno pridonijele publikaciji; - namjerno netočno ili naklono citiranje literature; - namjerno iskrivljeno i neistinito obavještavanje o stanju vlastitih nastavnih i znanstvenih publikacija (na primjer prihvaćen za objavljivanje ako to nije istina); - onemogućavanje rada drugih članova akademske zajednice, znanstvenih skupina i drugih namjernim oštećivanjem ili uništavanjem materijala, podataka, prostora i opreme za znanstveni rad. Recenziranje Članak 27. Član akademske zajednice koji dobije na recenziju znanstvene, znanstvo-istraživačke i/ili stručne projekte i radove ili druge uratke koji podliježu autorskim pravima dužan je poštivati tajnost podataka i autorska prava pojedinca čije uratke recenzira, odnosno dužan je postupati u skladu s pravilima koje traži recenzentski postupak. Sukob interesa Članak 28. Članovi sveučilišne zajednice dužni su izbjegavati sukobe interesa, tj. skrivene, posredne ili neposredne, znanstvene, financijske ili druge interese koji bi mogli izazvati pristranost u njihovu radu. Sukobe interesa mogu uzrokovati obiteljski odnosi, blisko prijateljstvo, partnerski odnosi, direktna znanstvena i/ili poslovna suradnja ili kompetencija, osobni antagonizam i drugo. Svaki potencijalni sukob interesa koji nije moguće izbjeći nužno je na primjeren način obznaniti kako bi javnost bila upoznata s činjenicama potrebnim za procjenu rada.

12 Član sveučilišne zajednice koji se nalazi u ulozi da vrjednuje ili u uvjetima da utječe na odluke o financiranju istraživačkih i drugih projekata, dužan je osigurati najveću moguću transparentnost u postupcima i ishodima vrednovanja, te upoznati predlagače sa slabim i jakim stranama njihovih projektnih prijedloga ili zahtjeva za financiranje. Član sveučilišne zajednice koji se nalazi u poziciji sukoba interesa, osobnog ili koji se tiče njegovih suradnika i studenata, dužan je suzdržati se od odluka, ili sudjelovanja u odlukama o financiranju istraživačkih i drugih projekata. Darovi dobavljača, savjetodavaca i općenito trećih osoba Članak 29. Članovima sveučilišne zajednice nije dopušteno iznuđivati darove ili pogodnosti te su dužni odbiti nesimbolične darove ili pogodnosti koje bi mogle utjecati, čak i samo indirektno, na obnašanje sveučilišnih dužnosti. Spontani darovi i usluge umjerene ekonomske vrijednosti u okviru kulturalnih susreta, posjeta ili javnih znanstvenih skupova dopušteni su, uz uvjet da njihovo prihvaćanje ne utječe na obnašanje sveučilišnih dužnosti. Članovima sveučilišne zajednice nije dopušteno uzimati ili obećavati novac ili druge usluge u odnosima s dobavljačima i savjetodavcima. Odnos s institucijama, strankama, pokretima i udrugama Članak 30. Sveučilište ne daje nikakve direktne ili indirektne doprinose političkim strankama, pokretima i udrugama kao ni njihovim predstavnicima i kandidatima. Odnosi s javnim službama, državnim dužnosnicima kao i s osobama koje su uključene u javne službe trebaju se odvijati na strogom poštivanju zakona i pravila te se ni na koji način ne smije naškoditi integritetu i dobrom glasu Sveučilišta. Sveučilište vodi brigu o odnosima s javnim službama prema kojima se odnosi korektno i profesionalno. U slučaju da članovi sveučilišne zajednice sudjeluju u nekim javnim događajima, dužni su u potpunosti poštivati zakone kao i pravilno trgovačko poslovanje, izbjegavajući bilo kakvo navođenje administrativnih službi da djeluju na štetu Sveučilišta. Zapošljavanje Članak 31. Na osnovi zakona, važećih akata i odluka tijela Sveučilišta provodi se natječajni postupak radi zapošljavanja potrebnog broja nastavnika i ostalog osoblja, poštujući pravo jednakosti za sve pristupnike. Ostalo osoblje Članak 32. Organizacija i izvođenje stručnih, administrativno-tehničkih i pomoćnih poslova na Sveučilištu temelji se na načelima zakonitosti, transparentnosti, nepristranosti i izvrsnosti te u skladu s

13 načelom jednakih mogućnosti, sudjelovanja u definiranju ciljeva rada, vrjednovanja vještina i sposobnosti, optimalnog korištenja znanja zaposlenih, opreme i materijala, sigurnosti na radnom mjestu te stvarne raspodjele odgovornosti. Sveučilište se obvezuje usvojiti kriterije zasluga, nadležnosti i profesionalnosti za bilo koju odluku koja se odnosi na radne odnose zajedno s osobljem čijim se uslugama koristi i zaposlenicima u cjelini. Osposobljavanje i usavršavanje osoblja Članak 33. Sveučilište na osnovi planova i važećih akata omogućuje osoblju osposobljavanje i napredovanje na raznim skupovima, konferencijama, kongresima, tečajevima, seminarima, radionicama, studijskim boravcima i poslijediplomskim studijima. Dužnosti osoblja Članak 34. Dužnosti su osoblja: - uredno ispunjavati obveze propisane zakonima, aktima Sveučilišta i pojedinačnim ugovorima o radu; - usmjeravati svoje djelovanje prema načelima profesionalnosti, transparentnosti, poštenja i iskrenosti, pridonoseći ostvarivanju ciljeva Sveučilišta; - stručno i profesionalno voditi svu dokumentaciju koja se odnosi na njihove aktivnosti te je pohranjivati sukladno važećim propisima; - poznavati i poštivati postupke rada propisane važećim aktima. Sukob interesa u radu osoblja Članak 35. Osoblje je dužno kod pojave osobnog, aktualnog ili potencijalnog sukoba interesa o tome pravodobno obavijestiti nadređenoga. Od osoblja se očekuje da se ne koristi za svoju dobit prilikama koje su mu poznate zbog obavljanja radnih dužnosti. ETIČKO POVJERENSTVO I POSTUPAK PRED POVJERENSTVOM Izbor Etičkog povjerenstva Članak 36. Etičko povjerenstvo Sveučilišta imenuje Senat na prijedlog Rektora. Etičko povjerenstvo sastoji se od neparnog broja članova. Članovi Etičkog povjerenstva su: po jedan predstavnik sa svakog sveučilišnog odjela, predstavnik Katedre za teologiju, predstavnik studenata i drugi članovi koje Rektor predloži.

14 Predstavnika studenata bira Studentski zbor iz redova redovitih studenata diplomskih studija na vrijeme od dvije godine. Mandat predstavniku studenata prestaje ako student prije isteka mandata završi studij, odustane od studija ili na drugi način prestane studirati na Sveučilištu. Predsjednika Etičkog povjerenstva i zamjenika predsjednika Etičkog povjerenstva izabiru članovi Povjerenstva među članovima Povjerenstva na prvoj konstituirajućoj sjednici. Prvu konstituirajuću sjednicu saziva Rektor Sveučilišta. Zamjenik Predsjednika Etičkog povjerenstva zamjenjuje Predsjednika u slučaju njegove spriječenosti. Etičko povjerenstvo dužno je donositi potvrde sukladno zakonima, ovom Etičkom kodeksu i etičkim propisima za pojedine struke i Poslovniku o svom radu. Mandat članova Etičkog povjerenstva, osim predstavnika studenata, traje tri (3) godine počev od dana imenovanja. Etičko povjerenstvo, za rješavanje etičkih pitanja istraživanja u okviru izvođenja oblika nastave (predavanja, seminara, vježbi), izrade seminarskog, završnog ili diplomskog rada studenata pojedinog sveučilišnog odjela imenuje na prijedlog stručnog vijeća odjela Povjerenstvo za rješavanje etičkih pitanja Odjela koje se sastoji od tri (3) člana, predsjednika i dva člana. Mandat članova Povjerenstva za rješavanje etičkih pitanja Odjela traje tri (3) godine počev od dana imenovanja. Postupak pred Etičkim povjerenstvom Članak 37. Etičko povjerenstvo donosi mišljenje o tome jesu li prekršena etičko-moralna načela i vrijednosni sustav sadržan u Etičkom kodeksu Sveučilišta. Na pisani obrazloženi zahtjev nastavnika, ostalog osoblja ili studenata Sveučilišta, vanjskih suradnika i suradnika izvan Sveučilišta, rektor Sveučilišta pokreće postupak za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa Sveučilišta. Zahtjev s cjelovitom dokumentacijom rektor upućuje Etičkom povjerenstvu. Nakon što provede postupak utvrđivanja povrede Etičkog kodeksa, Etičko povjerenstvo sastavit će izvješće o provedenom postupku utvrđivanja povrede Etičkog kodeksa i prijedlog zaključaka o utvrđenoj povredi Etičkog kodeksa. Etičko povjerenstvo donosi odluke sukladno ovom Etičkom kodeksu posebno vodeći računa o diskreciji osoba i čimbenika koji su uključeni u postupak. Etičko povjerenstvo dostavit će prijedlog zaključka o utvrđenoj povredi Etičkog kodeksa strankama u postupku, koje zatim imaju pravo žalbe na prijedlog zaključka. Ako je protiv prijedloga zaključka o utvrđenoj povredi Etičkoga kodeksa uložena žalba, Etičko povjerenstvo razmotrit će žalbu i izmijeniti prijedlog svojeg zaključka ako je žalba utemeljena, te

15 donijeti završno izvješće o provedenom postupku utvrđivanja povrede Etičkog kodeksa i prijedlog zaključka o utvrđenoj povredi Etičkoga kodeksa. Etičko povjerenstvo svoje mišljenje dostavlja rektoru Sveučilišta kao podnositelju zahtjeva i onomu na koga se zahtjev odnosi. Rektor će donijeti odluku o utvrđenoj povredi Etičkog kodeksa te o tome izvijestiti Senat Sveučilišta. Postupak pred Povjerenstvom za rješavanje etičkih pitana Odjela Članak 37a. U planiranju znanstvenog ili stručnog istraživanja studenata u okviru izvođenja oblika nastave (predavanja, seminara, vježbi) izrade seminarskog, završnog ili diplomskog rada studenata, studenti su u suradnji s predmetnim nastavnikom i/ili mentorom dužni razmotriti usklađenost istraživanja s Etičkim kodeksom Sveučilišta i drugim primjenjivim etičkim normama te planirati istraživanje tako da se mogući rizik i šteta za sudionike istraživanja i sve skupine na koje bi istraživanje i njegovi rezultati mogli imati učinka svedu na najmanju moguću mjeru. Prije početka provedbe istraživanja u okviru izvođenja oblika nastave (predavanja, seminara, vježbi) izrade seminarskog, završnog ili diplomskog rada studenata u koje je uključen čovjek i/ili rad sa životinjama i/ili drugim živim organizmima, studenti su dužni obratiti se predmetnom nastavniku i/ili mentoru koji će ukoliko se pokaže potrebnim zatražiti i dobiti mišljenje Povjerenstva za rješavanje etičkih pitanja Odjela u pismenom obliku. Povjerenstvo za rješavanje etičkih pitanja Odjela donosi mišljenje o usklađenosti predloženih istraživanja s etičko-moralnim načelima i vrijednosnim sustavom sadržanim u Etičkom kodeksu Sveučilišta kao i o usklađenosti s drugim primjenjivim etičkim normama koju potpisuje predsjednik. Povjerenstvo za rješavanje etičkih pitanja Odjela podnosi Etičkom povjerenstvu Sveučilišta izvješće o svom radu dva puta godišnje, prvo do 15. ožujka i drugo do 15. listopada tekuće godine i za svoj rad odgovorno je Etičkom povjerenstvu Sveučilišta. Ukoliko se u radu Povjerenstva za rješavanje etičkih pitanja Odjela pojave pitanja za rješavanje izvan njegove nadležnosti, o istom je dužno obavijestiti Etičko povjerenstvo. Povjerenstvo za rješavanje etičkih pitanja Odjela dužno je donositi mišljenja sukladno zakonima, ovom Etičkom kodeksu, etičkim propisima za pojedine struke i Poslovniku o radu Etičkog povjerenstva.

16 OSTVARIVANJE ETIČKOG KODEKSA Članak 38. Članovi sveučilišne zajednice dužni su: - upoznati se s Etičkim kodeksom koji je donio Senat Sveučilišta; - usvojiti pravila ponašanja propisana Etičkim kodeksom; - održavati važeći Etički kodeks kao prikladno etičko pravilo ponašanja. Članovi sveučilišne zajednice dužni su po saznanju upozoriti na povrede Etičkog kodeksa Sveučilišta. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE Članak 39. Izmjene i dopune ovog Etičkog kodeksa donose se na istovjetan način na koji je Etički kodeks donesen. Članak 40. Ovaj Etički kodeks pročišćeni tekst stupa na snagu osmog dana od objave na Oglasnoj ploči Sveučilišta. KLASA: /17-07/02 URBROJ: Zagreb, 6. lipnja godine Izvori korišteni pri izradi ovog Etičkog kodeksa: 1. Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju 2. Zakon o suzbijanju diskriminacije 3. Zakon o radu 4. Apostolska konstitucija Ex corde Ecclesiae 5. Statut Hrvatskog katoličkog sveučilišta 6. Pravilnik o ustroju i o radu Sveučilišta 7. Pravilnik o studijima i studiranju Sveučilišta 8. Pravilnik o sustavu osiguranja kvalitete Sveučilišta 9. Etički kodeks L Università Cattolica del Sacro Cuore, Milano 10. Etički kodeks Sveučilišta u Rijeci 11. Etički kodeks Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 12. Etički kodeks Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom kodeksu uređuju se pravila dobrog ponašanja zaposlenika Regionalne

Више

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače 2015. godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVNE ŠKOLE VARAŽDIN I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etički kodeks

Више

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavnim bazama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Више

Temeljem članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Školski odbor Osnovne škole Gradište na sjednici održanoj 21. travnja 20

Temeljem članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Školski odbor Osnovne škole Gradište na sjednici održanoj 21. travnja 20 Temeljem članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Školski odbor Osnovne škole Gradište na sjednici održanoj 21. travnja 2015. godine donosi ETIČKI KODEKS neposrednih nositelja

Више

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014.

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. Sadržaj 1. Uvodne odrednice... 2 2. Temeljna načela... 2 3. Načela ponašanja... 3 4. Završne odredbe... 4 1/5 Temeljem članka 13. Izjave

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

Anketa za izdelavo energetske zasnove občine Beltinci

Anketa za izdelavo energetske zasnove občine Beltinci MEĐIMURSKE ENERGETSKE AGENCIJE MENEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom kodeksu uređuju se pravila dobrog ponašanja zaposlenika Međimurske energetske agencije

Више



 341. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O AKADEMSKOM INTEGRITETU ("Službeni list Crne Gore", br. 017/19 od 19.03.2019) Proglašavam Zakon o akademskom integritetu,

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosinac 2018. Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 Na temelju članka 12. stavka 1. podstavka 15. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Више

Na temelju clanka 58

Na temelju  clanka 58 OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 ETIČKI KODEKS NEPOSREDNIH NOSITELJA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, studeni 2015.

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne škole PAR, Upravno vijeće Visoke poslovne škole PAR na

Више

Etički kodeks

Etički kodeks Etički kodeks Na temelju odredbe članka 11. Statuta, Skupština Hrvatske komore poreznih savjetnika održana dana 16.12. 2016. godine usvojila je ETIČKI KODEKS POREZNIH SAVJETNIKA. OPĆA NAČELA 1. Etički

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

Sarajevo, 15

Sarajevo, 15 Na temelju člana 14 Zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj 32/01) i Izmjena i dopuna zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj

Више

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g.

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g. REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/48-16-856 IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za 201. godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g. SADRŽAJ Stranica 1. Pravno-ustrojbeni oblik i struktura vlasništva

Више

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke škole Logos centar u Mostaru je, na sjednici održanoj

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019.

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019. REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: 602-12/19-01/1 URBROJ: 2176/05-02-19-1 Sisak, 29. svibnja 2019. GRADSKO VIJEĆE GRADA SISKA Predmet: Materijal za sjednicu

Више

Na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodno

Na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodno Na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage

Више

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, 12.09.2015. Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a sukladno odredbama Zakona o sportu i Etičkom kodeksu

Више

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28 REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 0/48-6-856 Email: remira@remira.hr IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za 206. godinu Zagreb, 28. ožujka 207.g. SADRŽAJ Stranica. Pravno-ustrojbeni oblik

Више

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 PRAVILNIK O POSTUPKU I MJERAMA ZA ZAŠTITU DOSTOJANSTVA RADNIKA OSNOVNE ŠKOLE SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, travanj 2015. Temeljem

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 216. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Turistička zajednica Općine Brela Trg Alojzija Stepinca b.b., 21322 Brela Broj telefona: (+385

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2018. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Hrvatska poljoprivredna agencija Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci Broj telefona: (+385

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 217. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Put Duilova 11 (p.p. 288), 21 Split Broj telefona:

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2015. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja Matije Gupca 2, 44250 Petrinja Broj telefona: (+385

Више

STOA RULES

STOA RULES 5.1.2. PRAVILNIK O STOA-i ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA OD 15. TRAVNJA 2019. PREDSJEDNIŠTVO EUROPSKOG PARLAMENTA, uzimajući u obzir članak 25. stavak 2. Poslovnika 1, uzimajući u obzir svoju odluku od 1. rujna

Више

SB TOURS

SB TOURS IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI ZA 2013. GODINU Split, ožujak 2014. SJEDIŠTE SPLIT: Mediteranskih igara 1 (Barake PIS-a), tel./fax. (021) 384-448 Ispostava Makarska: Kralja Petra Krešimira IV. 12. Tel. (021)

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3)

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3) Na temelju članaka 29. i 174. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka, Školski odbor Osnovne škole Vjenceslava Novaka na sjednici održanoj 16. ožujka 2017. donio je POSLOVNIK O RADU Vijeća roditelja I.

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Microsoft Word - Maran_transparency_2012

Microsoft Word - Maran_transparency_2012 Revizorska tvrtka MARAN d.o.o. Josipa Jovića 51 21000 Split Tel/fax:021/374-294 OIB:67202619578 IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI ZA 2012. GODINU Split, ožujak 2013. godine SADRŽAJ Uvod 1 Pravno ustrojstvo,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

Natječaj UIP

Natječaj UIP Osnovne informacije o natječajima IP i UIP 2019. 1. O programima IP i UIP Programima Istraživački projekti (IP) i Uspostavni istraživački projekti (UIP) financiraju se: temeljna istraživanja koja stvaraju

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

Microsoft Word statut srpske manjine.doc

Microsoft Word statut srpske manjine.doc Temeljem članka 27. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br. 155/02.) Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka na sjednici održanoj 23. prosinca 2003. godine, donijelo je

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 217. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI HŽ Infrastruktura d.o.o. Antuna Mihanovića 12, 1 Zagreb Broj telefona: (+385 1) 3783 33 Broj

Више

PRAVILNIK O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI UNIVERZITETA U TRAVNIKU Juni 2011.

PRAVILNIK O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI UNIVERZITETA U TRAVNIKU Juni 2011. PRAVILNIK O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI UNIVERZITETA U TRAVNIKU Juni 2011. Na osnovu člana 35. Statuta Univerziteta u Travniku, Senat Univerziteta u Travniku na svojoj sjednici održanoj 10.06.2011.

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 218. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje Zagorska 16, 1 Zagreb Broj telefona: (+385 1) 3643

Више

Annex III GA Mono 2016

Annex III GA Mono 2016 PRILOG III. FINANCIJSKA I UGOVORNA PRAVILA I. PRAVILA KOJA SE PRIMJENJUJU NA PRORAČUNSKE KATEGORIJE NA TEMELJU JEDINIČNIH DOPRINOSA I.1. Uvjeti prihvatljivosti jediničnih doprinosa Ako se bespovratna sredstva

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 216. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Klinički bolnički centar Split Spinčićeva 1, 21 Split Broj telefona: (+385 21) 556 111 Broj

Више

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Zagreb, Frankopanska 26 AKCIJSKI PLAN ZNANSTVENOGA RADA LEKSIKOGRAFSKOGA ZAVODA MIROSLAV KRLEŽA 2017 2020. Akcijskim planom znanstvenoga rada Leksikografskoga zavoda

Више

Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatno

Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatno Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ( Narodne novine, br.: 123/033.,

Више

Split,

Split, S V E U Č I L I Š T E U S P L I T U U N I V E R S I T A S S T U D I O R U M S P A L A T E N S I S KLASA: 003-08/17-03/0001 URBROJ: 2181-190-00-3-17-0024 Split, 14. studenoga 2017. PLAN AKTIVNOSTI RADA

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 Основне одредбе Члан 1 Овим Пословником о раду се уређују: делатност, избор, рад, управљање и организација Студентског парламента

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

P R A V I L N I K

P R A V I L N I K SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE Zagreb, Ivana Lučića 5 P R A V I L N I K O DODJELI MEDALJA, NAGRADA I PRIZNANJA Zagreb, srpanj 2006. S A D R Ž A J Stranica Opće odredbe... 3 Medalje...

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la:

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Beata Bobinac, struč.spec.oec, predavač Nositelj predmeta:

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08,

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, Број: 768/2-3 Датум: 22. 6. 2015. На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14 и 45/15 аутентично тумачење)

Више

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.) te članka 26. i članka 167. Statuta Osno

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.) te članka 26. i članka 167. Statuta Osno Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.) te članka 26. i članka 167. Statuta Osnovne škole Špansko Oranice u suradnji s Učiteljskim

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 218. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Hrvatski zavod za javno zdravstvo - HZJZ Rockefellerova 7, 1 Zagreb Broj telefona: (+385 1)

Више

Na temelju članka 45. i 118.stavak 3. Statuta Veleučilišta u Šibeniku, na prijedlog dekanice Stručno vijeće Veleučilišta u Šibeniku na 27. sjednici od

Na temelju članka 45. i 118.stavak 3. Statuta Veleučilišta u Šibeniku, na prijedlog dekanice Stručno vijeće Veleučilišta u Šibeniku na 27. sjednici od Na temelju članka 45. i 118.stavak 3. Statuta Veleučilišta u Šibeniku, na prijedlog dekanice Stručno vijeće Veleučilišta u Šibeniku na 27. sjednici održanoj 19.studenog 2014. godine donijelo je PRAVILNIK

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

EAC EN-TRA-00 (FR)

EAC EN-TRA-00 (FR) Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA EACEA/13/2019 Inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a Tehnička pomoć za organizacije pošiljateljice

Више

Informacijski sustav organizacije

Informacijski sustav organizacije Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU R. Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina INFORMACIJSKI SUSTAV ORGANIZACIJE Studij: Diplomski studij informatike (PI, IKS izborni kolegij) Godina i semestar:

Више

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1 KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1 Na temelju članka 11. stavka 4. Zakona o pravu na pristup informacijama,

Више

Microsoft Word - PZ_459

Microsoft Word - PZ_459 KLUB ZASTUPNIKA IDS-a PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR Zagreb, listopad 2009. 1 PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA

Више

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š.

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. (ECTS) Suradnici nema Način izvođenja nastave P S V

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре

ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривре ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО- ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ПРОКУПЉЕ Дана, 01.10.2015. године ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу Члан 1 Овим Пословником

Више

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/62 21 433; fax: 01/6252-515 OIB: 28129388615 IBAN: HR4923900011100025937 e-mail: czoo.vg@gmail.com web: www.centar-odgojiobrazovanje-velikagorica.skole.hr

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravanja osnovnih životnih potreba, u skladu s načelima socijalne

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

(Microsoft Word - Upute o studiranju KONA\310NO)

(Microsoft Word - Upute o studiranju KONA\310NO) UPUTE O STUDIRANJU na poslijediplomskom specijalističkom studiju «Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu» Trajanje studija (1) Poslijediplomski specijalistički studij Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Више

dozvola_operator_oieiek_hr

dozvola_operator_oieiek_hr REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGIJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE - F E R K РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГИЈУ У ФЕДЕРАЦИЈИ БОСНЕ И XЕРЦЕГОВИНЕ Ф Е Р К DOZVOLA ZA RAD OPERATORU ZA OIEiEK NAZIV IMATELJA DOZVOLE:

Више