untitled

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "untitled"

Транскрипт

1 Dodatak A Instaliraçe i podeãavaçe AutoCAD-a U ovom dodatku govorimo o naåinu instaliraça AutoCAD-a 2006 i o sistemskim parametrima koje bi trebalo definisati da biste AutoCAD podesili tako da vam odgovara. Sistemske promenàive koje su u vezi s nekim parametrom (kada su dostupne) date su na kraju opisa opcije, u zagradama. To su parametri pomoñu kojih odreœujete kako ñe se AutoCAD ponaãati pri koriãñeçu raznih komandi i osobina. Sistemske promenàive su detaàno opisane u dodatku C. Pre instaliraça AutoCAD-a Pre nego ãto poånete instaliraçe, morate imati barem 500 MB slobodnog prostora na disku na kome ñete instalirati AutoCAD. Potrebno je joã i 100 MB slobodnog prostora za AutoCAD-ove privremene datoteke i datoteke za razmenu podataka (engl. swap files), zatim joã 20 MB za datoteke koje ñete praviti tokom obuke. Ukoliko instalirate AutoCAD na disk na kome nije instaliran Windows, proverite da li imate barem 220 MB slobodnog prostora na disku na kome je Windows. AutoCAD tamo åuva privremene datoteke. Takoœe treba da imate Windows 2000 sa servisnim paketom 4 ili XP (verziju Home, Professional ili Tablet), Internet Explorer 6 sa servisnim paketom 1, raåunar sa procesorom Pentium III na 800 MHz ili bræim, najmaçe 512 MB RAM-a i grafiåku karticu koja podræava rezoluciju u punom koloru. Imajte pri ruci ime i telefonski broj prodavca jer se ti podaci upisuju tokom instaliraça. Sistemi za jednog korisnika mogu se besplatno koristiti 30 dana, ãto znaåi da moæete instalirati i koristiti AutoCAD i pre nego ãto unesete autorizacioni kôd. Autorizacioni kôd moæete da dobijete faksom, telefonom ili posredstvom Interneta, ãto je naznaåeno kada prvi put pokrenete AutoCAD.

2 998 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A Postupak instalacije AutoCAD 2006 se instalira kao i svaki drugi program za Windows, ali bi neke stvari trebalo da znate pre nego ãto poånete. Ovaj odeàak sadræi podatke koji ñe vam pomoñi kada zapoånete instalaciju. Instaliraçe AutoCAD-a Instaliraçe AutoCAD-a je jednostavno i jasno; AutoCAD koristi åarobçake za instalaciju kao i veñina drugih Windowsovih programa. Naveãñu smernice koje treba da pratite tokom procesa instalacije. Pre nego ãto zapoånete instalaciju, proverite da li imate dovoàno praznog prostora na disku i utvrdite da nisu pokrenuti drugi programi. Trebañe vam i serijski broj i CD kàuå (obiåno su oznaåeni na pakovaçu). Obiåno se instalacioni program AutoCAD-a pokreñe automatski åim ubacite CD AutoCAD 2006 u CD ureœaj na raåunaru. Ako se ne pokrene, uåinite sledeñe: 1. U Windowsu odaberite Start Run da biste otvorili okvir za dijalog Run. 2. U poàe Open upiãite D:setup. Umesto slova D iz primera unesite slovnu oznaku CD jedinice. Kada to zavrãite, pritisnite OK. Prikazuje se okvir za dijalog Auto- CAD 2006 Master Setup. Pri vrhu okvira za dijalog Master Setup nalaze se opcije: Install, What s Inside, Documentation, Support i Network Deployment. Pritisnite Install. U okviru za dijalog biñe prikazane opcije za instaliraçe. Pritisnite Install u okviru opcije Install AutoCAD Poãto je instalacija poåela, pratite instrukcije åarobçaka za instalaciju. U okviru za dijalog Personal Information upisañete svoje ime, kompaniju za koju radite i ime i telefon prodavca od koga ste kupili AutoCAD. Ti podaci se prikazuju na uvodnom ekranu AutoCAD-a, pa savetujem da ih paæàivo unesete. Takoœe se traæi da izaberete lokaciju za AutoCAD-ove datoteke. U veæbama u ovoj kçizi pretpostavàa se da se AutoCAD nalazi na disku C u direktorijumu \Program Files\AutoCAD2006\ ta lokacija je predloæena tokom instalacije. Moñi ñete da birate izmeœu åetiri vrste instalacija: Typical, Full, Compact i Custom. Savetujem da izaberete instalaciju tipa Full kako biste mogli da iskoristite sve moguñnosti AutoCAD-a. Ako nemate dovoàno prostora na disku, u prozoru åarobçaka videñete taåno koliko prostora treba da imate na svakom disku koji koristite tokom instalacije AutoCAD-a. Upotrebom usluænih programa Windows Explorer i Windows Disk Cleanup, moæete napraviti viãe prostora na disku. Kada obezbedite potreban prostor i pre nego ãto se vratite u AutoCAD Setup, proverite da li ste zatvorili ove programe. Po zavrãetku instalacije pojaviñe se okvir za dijalog AutoCAD 2006 Setup u kome se traæi da ponovo pokrenete (restartujete) raåunar, pa to i uåinite.

3 AUTOCAD-OVE PROGRAMSKE DATOTEKE 999 Instaliraçe ostalih komponenata AutoCAD-a Ako niste na poåetku instalirali neke komponente AutoCAD-a, kao ãto su alatke za rad s bazama podataka a hoñete da ih instalirate naknadno, sledite navedene korake: 1. Stavite CD sa AutoCAD-om 2006 u CD ureœaj na raåunaru. 2. Ukoliko se okvir za dijalog AutoCAD 2006 Master Setup ne pojavi automatski, odaberite Start Run da biste otvorili okvir za dijalog Run. 3. U poàe Open unesite D:setup, gde je slovom D oznaåen CD ureœaj. 4. Odaberite opciju Install iz niza opcija na vrhu, a potom pritisnite Install u okviru opcije Install AutoCAD Program za instalaciju otkriñe da imate veñ instaliran AutoCAD na raåunaru, tako da ñete moñi da birate izmeœu sledeñih moguñnosti: da dodate ili deinstalirate neku od moguñnosti AutoCAD-a, da ponovo instalirate ili popravite AutoCAD 2006, ili da uklonite AutoCAD 2006 s raåunara. Izaberite opciju Add Or Remove Features i zatim pritisnite Next. Pojaviñe se okvir za dijalog s listom opcija AutoCAD-a koje moæete instalirati. 5. S liste izaberite opciju koju hoñete da instalirate. Pojaviñe se padajuñi meni sa skupom opcija za instalaciju. Odaberite odgovarajuñu opciju. 6. Ponovite peti korak za svaku opciju koju æelite da ukàuåite u instalaciju Auto- CAD-a. Kada zavrãite, pritisnite Next. 7. Na pitaçe hoñete li da nastavite instalaciju, pritisnite Yes da biste instalirali izabrane opcije. AutoCAD-ove programske datoteke U direktorijumu \Program Files\AutoCAD2006, nalazi se niz poddirektorijuma. Evo kratkog opisa sadræaja svakog poddirektorijuma: Backup Sadræi rezervne verzije mnogih AutoCAD-ovih sistemskih datoteka. Data Links Lokacija datoteke Data Link za opciju dbconnect iz verzija AutoCAD-a starijih od verzije U AutoCAD-u 2006 je saåuvana zbog kompatibilnosti sa starijim verzijama. Datoteke Data Link sada se smeãtaju u direktorijum C:\Documents and Settings\korisniåko ime\application Data\Autodesk\AutoCAD 2006\ R16.2\enu\Data Link. Drv Sadræi posebne pokretaåke programe koje AutoCAD koristi za ãtampaçe na ploteru i funkcije prikaza. En-US Sadræi izvorne datoteke za ameriåku verziju AutoCAD-a. Verzije prilagoœene korisnicima iz drugih zemaàa imaju drugaåija imena direktorijuma. Express Sadræi datoteke s podrãkom za alatke Express. Fonts Sadræi fontove AutoCAD-a. Help Sadræi AutoCAD-ovu dokumentaciju za pomoñ. Plot Styles Lokacija stilova ãtampaça na ploteru za verzije AutoCAD-a starije od verzije U AutoCAD-u 2006 je saåuvana zbog kompatibilnosti. Stilovi ãtampaça na ploteru sada se smeãtaju u direktorijum C:\Documents and Settings\korisniåko ime\application Data\Autodesk\AutoCAD 2006\R16.2\enu\Plot Styles.

4 1000 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A Plotters Lokacija konfiguracionih datoteka plotera za verzije AutoCAD-a starije od verzije U AutoCAD-u 2006 je saåuvana zbog kompatibilnosti. Konfiguracione datoteke plotera sada se smeãtaju u direktorijum C:\Documents and Settings\ korisniåko ime\application Data\Autodesk\AutoCAD 2006\R16.2\enu\ Plotters. Sample Sadræi primere crteæa i ActiveX, DesignCenter, VBA i Visual LISP datoteke. Support Sadræi datoteke s definicijama raznih AutoCAD-ovih funkcija koje se mogu prilagoœavati. Template Lokacija ãablona za verzije AutoCAD-a starije od verzije U Auto- CAD-u 2006 je saåuvana zbog kompatibilnosti. Ãabloni se sada smeãtaju u direktorijum C:\Documents and Settings\korisniåko ime\application Data\ Autodesk\AutoCAD 2006\R16.2\enu\Template. To je takoœe i lokacija za ãablone skupova listova. Textures Lokacija datoteke sa teksturama za AutoCAD-ovo senåeçe povrãina za verzije AutoCAD-a starije od verzije U AutoCAD-u 2006 je saåuvana zbog kompatibilnosti. Datoteke sa teksturama sada se smeãtaju u direktorijum C:\Documents and Settings\korisniåko ime\application Data\Autodesk\AutoCAD 2006\ R16.2\enu\Textures. Tutorial Sadræi Autodeskove datoteke za uåeçe. UserDataCache Sadræi izvorne datoteke za korisniåke podatke. WebDepot Sadræi datoteke tipa HTML za registraciju dok ste povezani na Internet. WebServices Sadræi datoteke za AutoCAD-ove Web servise, kao ãto je Communication Center. Ukoliko prilagoœavate program, radite s datotekama iz direktorijuma C:\Documents and Settings\korisniåko ime\application Data\Autodesk\AutoCAD 2006\ R16.2\enu. Tu ñete pronañi poddirektorijume Data Links, Plot Styles, Plotters i Support koji rade s vaãim korisniåkim imenom u Windowsu. Ako postavite datoteke sa prilagoœenim parametrima u ovaj direktorijum, viãe korisnika mogu na istom raåunaru da imaju sopstvenu prilagoœenu konfiguraciju. Podeãavaçe AutoCAD-a U ovom odeàku nauåiñete kako da podesite rad AutoCAD-a. AutoCAD moæete da podesite i tokom rada s programom, preko okvira za dijalog Options. Veæbe u ovoj kçizi pripremàene su s pretpostavkom da upotrebàavate unapred podeãene parametre Options. Kada boàe upoznate AutoCAD, moæete da podesite çegove parametre preko okvira za dijalog Options. Mnoge opcije iz tog okvira mogu se podesiti i preko sistemskih promenàivih. Odaberite Tools Options da biste otvorili okvir za dijalog Options koji sadræi sledeñe kartice i parametre. SAVET Mnoge opcije u okviru za dijalog Options prikazuju ikonicu AutoCAD-ove datoteke. Ta ikonica govori da ñe parametri opcije biti saåuvani s datotekom, a ne kao deo AutoCAD- -ovih podrazumevanih parametara.

5 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1001 Kartica Files Pomoñu opcija s kartice Files zadajete gde ñe AutoCAD åuvati ili traæiti datoteke koje su mu neophodne za rad. Tu su hijerarhijske liste sliåne onima iz Windows Explorera. Prvo ñete videti opãte teme u listi Search paths, file names and file locations. Prikaz svake teme moæete proãiriti ako pritisnete znak plus s leve strane. Sledi opis svih stavki iz liste. Verovatno veñinu çih neñete koristiti, dok ñete druge meçati po potrebi. SAVET Sistemska promenàiva data je u uglastim zagradama, na kraju opisa svake stavke. SUPPORT FILE SEARCH PATH U mnogim svojim funkcijama, AutoCAD se oslaça na pomoñne datoteke. Meniji, fontovi za tekst, vrste linija, asocijativne ãrafure, samo su neke od opcija koje sadræe pomoñne datoteke. Opcija Support File Search Path saopãtava AutoCAD-u gde da traæi takve datoteke. Putaçe za datoteke moæete dodati u liste tako ãto ñete pritisnuti taster Add i uneti novu putaçu ili ñete to uraditi pomoñu dugmeta za pretraæivaçe, Browse. Postojeñe stavke nemojte brisati ako niste sigurni da je ta odluka ispravna. Ako umete da koristite promenàive za okruæeça, moæete i çih da ukàuåite u putaçe pretraæivaça. WORKING SUPPORT FILE SEARCH PATH Sadræi listu putaça na kojima AutoCAD traæi pomoñne datoteke specifiåne za operativni sistem. DEVICE DRIVER FILE SEARCH PATH Definiãe poloæaj upravàaåkih programa AutoCAD-a. Upravàaåki programi (engl. device drivers) jesu aplikacije koje omoguñavaju AutoCAD-u da komunicira sa ãtampaåima, ploterima i ulaznim ureœajima. U veñini sluåajeva, te parametre ne treba da meçate.

6 1002 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A PROJECT FILES SEARCH PATH Postoji moguñnost da od konsultanta ili od drugog korisnika AutoCAD-a dobijete datoteke koje sadræe reference na druge crteæe i rasterske slike. Obiåno takve datoteke zahtevaju taåno odreœeni direktorijum za Xref crteæe i rasterske slike. Ako ih premestite na drugo mesto s razliåitim sistemom direktorijuma, one neñe moñi da pronaœu svoje referencirane crteæe. Opcija Project Files Search Path omoguñava da zadate direktorijum za Xref datoteke ili sliåne zavisne datoteke. Ukoliko AutoCAD ne moæe da pronaœe Xref datoteku ili neku drugu datoteku, potraæiñe je u direktorijumu koji ste zadali. Da biste zadali taj direktorijum, odaberite opciju Project Files Search Path i pritisnite dugme Add. AutoCAD ñe predloæiti da ime direktorijuma bude Project1. To ime moæete promeniti. Pritisnite znak plus pored poàa u kome je upisano Project1 i izaberite Browse da biste definisali putaçu. Putaça se åuva u sistemskoj promenàivoj Projectname [Projectname]. MENU, HELP, AND MISCELLANEOUS FILE NAMES Ova stavka omoguñava da definiãete razliåite datoteke podrãke, kao ãto su datoteke za menije, pomoñ, automatsko snimaçe, izlazak na mreæu i konfigurisaçe. Moæete definisati i Internet adrese kojima pristupate preko dugmeta Launch Browser sa standardne palete alatki AutoCAD-a. Ukoliko imate mreænu instalaciju, definiãite i lokaciju za License Manager. TEXT EDITOR, DICTIONARY, AND FONT FILE NAMES Ovu stavku koristite za definisaçe editora teksta [mtexted], korisniåkih i standardnih reånika [Dctmain, Dctust] i razliåitih fontova i mapa fontova [Fontalt]. U poglavàu 10 nañi ñete viãe detaàa o ovome. PRINT FILE, SPOOLER, AND PROLOG SECTION NAMES Kada koristite opciju Plot to File, datotekama moæete dati imena drugaåija od standardnih koje dodeàuje AutoCAD. Opcija Spooler definiãe aplikaciju koja treba da proåita i ãtampa tako napravàenu datoteku. Opcija Prolog se odnosi na izvoz PostScript datoteka. Ona omoguñava da definiãete odeàak Prolog u datoteci Acad.psf koji AutoCAD treba da izveze zajedno s datotekama u formatu Encapsulated PostScript. U dodatku B i poglavàu 19 govori se viãe o izvozu PostScript datoteka i o datoteci Acad.psf [Psprolog]. PRINTER SUPPORT FILE PATH Postoji nekoliko datoteka podrãke povezanih sa AutoCAD-ovim sistemom za ãtampaçe na ploteru i ãtampaåu. Ova stavka omoguñava da zadate gde ñe AutoCAD traæiti te datoteke. AUTOMATIC SAVE FILE LOCATION Ovom stavkom zadajete poloæaj AutoCAD-ove datoteke Automatic Save [Savefilepath]. COLOR BOOK LOCATION Ova stavka omoguñava da zadate lokacije za katalog boja PANTONE. Katalog moæete naknadno da instalirate s kompakt diska AutoCAD-a 2006, ako ga niste instalirali s programom.

7 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1003 DATA SOURCES LOCATION Omoguñava da definiãete poloæaj ODBC (Open Database Connectivity) Data Link datoteka koje se koriste za povezivaçe AutoCAD-ovih crteæa s datotekama baze podataka. TEMPLATE SETTINGS Kada izaberete opciju Use a Template iz okvira za dijalog Create New Drawing, AutoCAD iz ovog parametra traæi lokaciju datoteke sa ãablonima. Podrazumevani parametar moæete da izmenite, ali to verovatno neñe biti potrebno. TOOL PALETTES FILE LOCATION Omoguñava da zadate lokaciju za izvorne datoteke paleta alatki koje ste sami napravili. Kada pravite palete, AutoCAD ñe podatke o tim paletama smestiti na zadatu lokaciju. LOG FILE LOCATION Pomoñu ove opcije zadajete mesto na koje ñe biti smeãtene datoteke evidencija [Logfilepath]. PLOT AND PUBLISH LOG FILE LOCATION Pomoñu ove opcije zadajete mesto na koje ñe biti smeãtene datoteke evidencija Plot i Publish [Logfilepath]. TEMPORARY DRAWING FILE LOCATION AutoCAD pravi privremene datoteke da bi åuvao delove crteæa dok radite na çemu. Obiåno ne treba da brinete o privremenim datotekama, sem ako poånu da se gomilaju na disku ili ako radite s vrlo velikom datotekom na sistemu s malo memorije. Pomoñu ove opcije moæete da odredite mesto za privremene datoteke. Standardna lokacija je direktorijum C:\Documents and Settings\korisniåko ime\local Settings\Temp. Korisniåko ime je ono pod kojim se prijavàujete na sistem. Ukoliko imate brz disk s dosta slobodnog prostora, iskoristite ovu opciju da biste na çega smestili privremene datoteke i tako poboàãali performanse [Tempprefix, read-only]. TEMPORARY EXTERNAL REFERENCE FILE LOCATION Da bi neki drugi korisnik iz mreæe mogao da otvori Xref datoteku ili datoteku na kojoj radite, s padajuñe liste Demand Load Xrefs na kartici Open And Save moæete izabrati Enabled with Copy. AutoCAD ñe praviti i koristiti kopije bilo koje uåitane Xref datoteke tako da originalnu datoteku mogu otvoriti i drugi. Stavka Temporary External Reference File Location omoguñava definisaçe direktorijuma u kome AutoCAD åuva kopiju Xref datoteke [Xloadpath]. TEXTURE MAPS SEARCH PATH Omoguñava da zadate lokaciju za AutoCAD-ove mape tekstura koje se koriste u realistiånim prikazima. U veñini sluåajeva, te parametre neñete morati da meçate. Ipak, moæete dodati direktorijum za mape tekstura koje ste dobili ili napravili.

8 1004 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A I-DROP ASSOCIATED FILE LOCATION Pomoñu ove opcije zadañete lokaciju za datoteke koje uvozite na raåunar koristeñi Auto- CAD-ovu funkciju i-drop. Nijedna lokacija nije podrazumevano navedena, pa se.dwg datoteke uvezene pomoñu i-dropa smeãtaju u isti direktorijum u kome se nalazi aktuelni crteæ. NAPOMENA Dok je AutoCAD otvoren, lako ñete saznati lokaciju izvora, kao ãto je datoteka evidencije ili datoteka automatskog snimaça. Iskoristite funkciju AutoLISP Getvar uz ime sistemske promenàive povezane sa izvorom. Na primer, da biste brzo pronaãli lokaciju datoteke evidencije, unesite (getvar "logfilepath"). Za automatsko zapisivaçe datoteke unesite (getvar "savefilepath"). Korisnici LT-a mogu da iskoriste komandu Modemacro, na primer, Modemacro $(getvar,logfilepath) ili Modemacro $(getvar,savefilepath). Viãe podataka o komandi Modemacro pronañi ñete u poglavàu 26. Kartica Display Parametri sa ove kartice omoguñavaju da upravàate izgledom AutoCAD-ovog prozora. Pomoñu ovih parametara moæete zadati da AutoCAD-ov prozor izgleda potpuno drugaåije. Moæete da promenite trake za pomeraçe sadræaja, fontove i boje. GRUPA WINDOW ELEMENTS Ove opcije kontroliãu opãte parametre AutoCAD-ovog prozora: Display scroll bars in drawing window Ukàuåuje i iskàuåuje trake za pomeraçe sadræaja. Ako imate mali monitor s niskom rezolucijom, iskàuåite ih da biste poveñali prostor za crtaçe. Display screen menu Ukàuåuje stari meni AutoCAD Format Screen koji se ranije nalazio na desnom kraju ekrana. Ako vam je zaista potreban, ovde ñete ga ukàuåiti. Use large buttons for Toolbars Zadaje da li ñe se na paletama alatki koristiti velike ikonice dugmadi.

9 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1005 Show ToolTips Zadaje da li ñe se, kada pokazivaå miãa zadræite na alatki, pojaviti çen opis (engl. tooltip). Show shortcut keys in ToolTips Zadaje da li ñe se u opisu alatke videti i çena preåica sa tastature. Colors Otvara okvir za dijalog u kome moæete da zadajete boje raznim komponentama AutoCAD-ovog prozora. Ako vam crna ne odgovara, ovde moæete da promenite boju povrãine za crtaçe. Fonts Otvara okvir za dijalog u kome birate fontove za AutoCAD-ov prozor. Moæete da birate iz standardne grupe Windowsovih fontova dostupnih na vaãem sistemu. GRUPA DISPLAY RESOLUTION Pomoñu ovih opcija odreœujete kako ñe objekti u AutoCAD-u biti prikazani. Sami odluåujete hoñete li dati prednost preciznom prikazivaçu ili brzini. Arc and circle smoothness Odreœuje izgled lukova i krugova, pogotovo kada ih uveñate. U nekim sluåajevima, lukovi i krugovi izgledaju kao mnogouglovi (iako ñe na ploteru biti iscrtani kao lukovi i krugovi). Ukoliko hoñete da lukovi i krugovi budu zaobàeniji, poveñajte vrednost ovog parametra. Time ñe se poveñavati i koliåina memorije koja se koristi. Ovim parametrima upravàa i sistemska promenàiva Viewres [Viewres]. Segments in a polyline curve Odreœuje zaobàavaçe sloæenih linija. Ãto je vrednost veña, linije ñe izgledati zaobàenije. Ako smaçite broj, iscrtavaçe ñe biti bræe. Ovim parametrima upravàa i sistemska promenàiva Splinesegs [Splinesegs]. Rendered object smoothness Odreœuje izgled zakrivàenih punih tela kada ih realistiåno prikazujete i senåite. Vrednost promenàive moæe da se kreñe od 0,01 do 10 [Facetres]. Contour lines per surface Omoguñava da definiãete broj linija konture kojima se predstavàaju pune zakrivàene povrãine. Vrednost se kreñe od 0 do 2047 [Isolines]. GRUPA LAYOUT ELEMENTS Ove opcije reguliãu naåin prikazivaça elemenata crteæa u reæimu Paper Space Layout, i detaànije su objaãçene u poglavàima 8 i 16. Funkcionisaçe veñine ovih opcija je oåigledno. Opcija Show Page Setup Manager for new layouts otvara okvir za dijalog pri prvom otvaraçu elemenata. Opcija Create viewport in new layouts automatski pravi prikaz u postavci elemenata kada se ona prvi put otvori. GRUPA DISPLAY PERFORMANCE Opcije ove grupe omoguñavaju da podesite parametre i prikaz. Pan and zoom with raster & OLE Reguliãe naåin na koji rasterske slike reaguju na pomeraçe i zumiraçe. Ako je ova opcija izabrana, rasterske slike se pomeraju s kursorom. Iskàuåite ovu opciju radi boàeg uåinka [Rtdisplay]. Highlight raster image frame only Odreœuje kako ñe rasterska slika izgledati kada je izabrana. Ukàuåite je radi ãto boàeg uåinka [Imagehlt]. Apply solid fill Upravàa izgledom popuçenih objekata kao ãto su debele sloæene linije i povrãine popuçene punom ãrafurom. Ovom opcijom upravàa i sistemska promenàiva Fillmode. Viãe o popuçenim sloæenim linijama i punim ãrafurama nañi ñete u poglavàu 18. Iskàuåite ovu opciju radi boàeg uåinka [Fillmode].

10 1006 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A Show text boundary frame only Podeãava naåin prikazivaça teksta. Ukàuåite ovu opciju da biste tekst zamenili pravougaonicima åije dimenzije pribliæno odgovaraju veliåini prvobitnog teksta [Qtextmode]. Show silhouettes in wireframe Odreœuje da li ñe biti prikazane povrãinske mreæe modela punih tela. Iskàuåite ovu opciju radi boàeg uåinka [Dispsilh]. KLIZAÅ CROSSHAIR SIZE Klizaåem se reguliãe veliåina kursora konåanice. Ovu vrednost moæete podesiti na 100 procenata da biste dobili kursor konåanicu preko celog ekrana, kao u starijim verzijama AutoCAD-a [Cursorsize]. KLIZAÅ REFERENCE EDIT FADING INTENSITY Reguliãe izgled objekata koji nisu izabrani tokom dorade referenci. U poglavàu 7 nañi ñete viãe detaàa o meçaçu referenci [Xfadectl]. Kartica Open And Save Na kartici Open And Save nalaze se opãte opcije za rad s datotekama, kao ãto su automatsko snimaçe i standardni format datoteke crteæa za komande Save i Save As. GRUPA FILE SAVE Koristeñi opcije iz ove grupe moæete da zadate kako ñe AutoCAD åuvati datoteke. Save as Padajuña lista omoguñava da definiãete standardni format datoteke za opcije File Save i File Save As. Na primer, ako radite u okruæeçu u kome morate da koristite datoteke AutoCAD-a 14 kao standardne, pomoñu ove opcije izaberite Release 14 kao standardni tip datoteke. AutoCAD takoœe moæete podesiti da datoteke standardno åuva u DXF formatu.

11 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1007 Thumbnail preview settings Omoguñava da zadate da li ñe uz crteæ biti saåuvan i çegov umaçen prikaz. Ove umaçene slike koriste se u okviru za dijalog AutoCAD File i u DesignCenteru da biste videli datoteku pre nego ãto je otvorite [Rasterpreview]. Takoœe moæete da podeãavate i prikaz skupa listova [Updatethumbnail]. Incremental save percentage Reguliãe delimiåno zapisivaçe datoteka (funkcija Incremental Save) svaki put kada izaberete opcije File Save ili File Save As. Delimiåno zapisivaçe datoteka skrañuje vreme snimaça datoteke na disk ali takoœe poveñava datoteku. Ako nemate mnogo prostora na disku, vrednost ove opcije podesite na 25. Vrednost 0 potpuno iskàuåuje funkciju delimiånog snimaça, ali pogorãava AutoCAD-ove performanse. Ovom opcijom se upravàa i preko sistemske promenàive Isavepercent [Isavepercent]. GRUPA FILE SAFETY PRECAUTIONS Ove opcije zadaju osobine automatskog snimaça rezervnih datoteka u AutoCAD-u. Automatic save Omoguñava da upravàate funkcijom Automatic Save. Moæete da je iskàuåite, ukàuåite ili da podesite uåestalost snimaça datoteke unoãeçem vrednosti u poàe Minutes between saves. Putaçu na kojoj se zapisuju datoteke podesite koristeñi stavku Automatic Save File Location na kartici Files, okvira za dijalog Options. Uåestalost automatskog snimaça podeãavate i preko sistemske promenàive Savetime [Savefilepath, Savefile]. Create backup copy with each save Omoguñava da odredite da li ñe datoteka.bak biti snimàena svaki put kada snimite datoteku. Ako æelite da saåuvate prostor na disku, bilo bi dobro da iskàuåite ovu opciju. Moæete je ukàuåiti i iskàuåiti preko sistemske promenàive Isavebak [Isavebak, Tempprefix]. Full-time CRC validation Proverava celovitost svakog objekta nastalog u AutoCAD-u. (CRC su poåetna slova od Cyclic Redundancy Check cikliåna dodatna provera). Moæe da se koristi kao pomoñ pri reãavaçu problema, da se ukàuåi kada se sumça na problem s hardverom ili AutoCAD-om. Maintain a log file Omoguñava da zabeleæite podatke u AutoCAD-ovom prozoru za tekst. Ova osobina je detaànije opisana u poglavàu 19. Mesto za smeãtaçe datoteka za evidenciju moæete da odredite na kartici Files okvira za dijalog Options [Logfilemode, Logfilename]. File extension for temporary files Omoguñava da zadate oznaku tipa AutoCAD-ovih privremenih datoteka. Te datoteke AutoCAD koristi za privremeno åuvaçe podataka iz crteæa, za sluåaj da ostane bez memorije. Ukoliko ste na mreæi, privremene datoteke raznih korisnika mogu da budu smeãtene u istom direktorijumu. Da biste znali koje su datoteke vaãe, promenite ovaj parametar. Security Options Otvara istoimeni okvir za dijalog u kom datoteku moæete zaãtititi lozinkom ili joj dodati digitalni potpis. U poglavàu 27 detaànije se govori o ovim funkcijama. Display digital signature information Prilikom otvaraça datoteke sa digitalnim potpisom, ova opcija ñe vas upozoriti na prisustvo digitalnog potpisa [Sigwarn]. U poglavàu 27 nañi ñete viãe podataka o digitalnim potpisima.

12 1008 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A GRUPA FILE OPEN Pomoñu ovih opcija podeãavate kako da AutoCAD prikazuje imena datoteka u meniju File ili na naslovnoj traci crteæa. Number of recently-used files to list U ovom poàu za unos moæete zadati broj datoteka koje ñe biti prikazane u listi nedavno koriãñenih datoteka u meniju File. Unapred podeãena vrednost je 4, a moæete uneti vrednosti izmeœu 0 i 9. Display full path in title Pomoñu ove opcije odreœujete da li je i putaça ukàuåena u ime crteæa prikazanog na naslovnoj traci. GRUPA EXTERNAL REFERENCES (XREFS) Ove opcije omoguñavaju da upravàate osobinama memorije i slojeva Xref datoteka. Demand load Xrefs Omoguñava da ukàuåite funkciju Demand load Xrefs. Ta funkcija poboàãava performanse datoteka koje koriste Xref datoteke uåitavajuñi samo one delove Xref crteæa koji su neophodni u tekuñem otvorenom crteæu. Ova opcija sadræi tri podopcije: Disabled, iskàuåuje funkciju; Enabled, ukàuåuje funkciju; Enabled with Copy ukàuåuje funkciju Demand load Xrefs koristeñi kopiju izvorne Xref datoteke. Posledça opcija omoguñava da i ostali koji rade na mreæi doraœuju izvornu Xref datoteku dok vi radite na datoteci koja takoœe koristi tu Xref datoteku [Xloadctl]. Retain changes to Xref layers Omoguñava da snimite parametre sloja Xref datoteka na tekuñem crteæu, a da to ne utiåe na izvornu Xref datoteku. Kada je ovaj parametar iskàuåen, tekuña datoteka uvozi parametre sloja Xref datoteke prilikom uåitavaça te datoteke. Ovaj parametar moæete da definiãete i sistemskom promenàivom Visretain [Visretain]. Allow other users to Refedit current drawings Pomoñu ove opcije odreœujete da li ostali mogu istovremeno da doraœuju datoteku koju vi doraœujete. Ova opcija omoguñava da i drugi koriste opciju Modify In-Place Xref and Block Editing (komanda Refedit) pri radu s datotekama koje ste uåitali u AutoCAD [Xedit]. GRUPA OBJECT ARX APPLICATIONS AutoCAD omoguñava da korisnici ili nezavisni proizvoœaåi aplikacija prave objekte za åiju je podrãku najåeãñe potrebna posebna ObjectARX aplikacija. Ove opcije odreœuju kako ñe AutoCAD tretirati takve objekte i ObjectARX aplikacije koje su s çima u vezi. Demand load ObjectARX apps Definiãe kada ñe aplikacija nezavisnog proizvoœaåa biti uåitana ako u datoteci postoji objekat kome je potrebna. Ova opcija nudi nekoliko parametara dostupnih s padajuñe liste. Parametri su: Disable Load on Demand, Custom Object Detect, Command Invoke i Object Detect and Command Invoke. Prvi parametar spreåava AutoCAD da uåita aplikacije drugih proizvoœaåa ako postoji objekat kome su neophodne. Neke standardne AutoCAD-ove komande neñe raditi ako izaberete opciju Disable Load on Demand zato ãto AutoCAD koristi ObjectARX aplikacije. Drugi parametar åini da AutoCAD automatski uåita ARX aplikaciju. Treñi parametar uåitava aplikaciju kada pozovete neku komandu te aplikacije. Åetvrti parametar uåitava ARX aplikaciju ako postoji objekat kome je potrebna ili kada pozovete neku komandu te aplikacije [Demandload].

13 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1009 Proxy images for custom objects Nudi padajuñu listu na kojoj se nalaze tri parametra koja upravàaju prikazom objekata kada u sistemu ne postoje ARX aplikacije koje ih podræavaju. Parametar Do Not Show Proxy Graphics iskàuåuje prikazivaçe takvih objekata. Parametar Show Proxy Graphics prikazuje takav objekat. Parametar Show Proxy Bounding Box umesto prilagoœenog objekta prikazuje granice tog objekta. Show Proxy Information dialog box Omoguñava da izaberete da li ñe se pojavàivati upozoravajuñi okvir za dijalog Show Proxy Information. Ako je ova opcija izabrana, upozoreçe Show Proxy Information pojavàuje se kada otvorite crteæ s prilagoœenim objektima, a AutoCAD ne moæe da pronaœe objekte povezane sa ARX aplikacijom [Proxynotice]. Kartica Plot and Publish Kartica Plot and Publish okvira za dijalog Options nudi parametre za podeãavaçe ãtampaça na ploteru i ãtampaåu. Opis ovih opcija pronañi ñete u poglavàu 8 i u dodatku B. Kartica System Opcije s kartice System upravàaju nekim parametrima glavnog AutoCAD-ovog interfejsa, kao ãto su upravàaåki programi za prikazivaçe i pokazivaåki ureœaji. GRUPA CURRENT 3D GRAPHICS DISPLAY Ova grupa sadræi padajuñu listu i dugme Properties. Padajuña lista nudi sve dostupne sisteme za prikazivaçe 3D grafike. Standardna opcija, GSHEIDI10, Autodeskov je sistem za prikazivaçe 3D grafike Heidi 3D Graphics. Ostale stavke moæete da kupite od nezavisnih proizvoœaåa.

14 1010 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A Dugme Properties otvara okvir za dijalog 3D Graphics System Configuration s dodatnim opcijama pomoñu kojih moæete upravàati alatkama 3D Orbit i Shade Mode. Opcije ovog okvira za dijalog razlikovañe se u zavisnosti od toga koja je stavka izabrana na padajuñoj listi. Ako koristite standardni sistem za prikazivaçe, GSHEIDI10, pogledajte odeàak Podeãavaçe AutoCAD-ovog sistema za 3D grafiku, u ovom dodatku. GRUPA CURRENT POINTING DEVICE Preko opcija ove grupe moæete da izaberete vrstu pokazivaåkog ureœaja koji ñete koristiti u AutoCAD-u. Padajuña lista nudi opcije Current System Pointing Device i Wintab Compatible Digitizer. Ako hoñete da koristite standardni Windowsov pokazivaåki ureœaj, izaberite opciju Current System Pointing Device. Ukoliko upotrebàavate tablu za digitalizaciju koja koristi upravàaåki program Wintab, izaberite opciju Wintab Compatible Digitizer. Ako ñete u AutoCAD-u koristiti samo table za digitalizaciju, morate to dodatno potvrditi izborom radio-dugmeta Digitizer only. Ukoliko izaberete radio-dugme Digitizer and mouse, AutoCAD ñe prihvatati oba ureœaja. GRUPA LAYOUT REGEN OPTIONS Ovim skupom radio-dugmadi odreœujete kako se regeneriãe crteæ prikazan na karticama Layout. Regen when switching layouts Zadajete AutoCAD-u da regeneriãe crteæ kada izaberete karticu Layout ili Model. Koristite ovu opciju ako nemate dovoàno radne memorije u raåunaru. Cache model tab and last layout Birate opciju koja ne regeneriãe crteæ kada prelazite iz reæima Model u reæim Layout u kome ste posledçi put radili. Ako izaberete neku drugu karticu reæima Layout, crteæ ñe biti regenerisan. Cache model tab and all layouts Birate opciju koja ne regeneriãe crteæ, u kom god reæimu radili. GRUPA DBCONNECT OPTIONS Ova poàa za potvrdu omoguñavaju da upravàate funkcijom dbconnect. Store Links index in drawing file Omoguñava da izaberete gde ñe biti saåuvani podaci za vezu s bazom podataka. Ako je ova opcija potvrœena, podaci veze se åuvaju na crteæu koji je povezan s bazom podataka. Ovim se poveñava datoteka i produæava çeno uåitavaçe. Open tables in read-only mode Omoguñava da ograniåite pristup datotekama baze podataka. GRUPA GENERAL OPTIONS Ovaj skup poàa za potvrdu omoguñava da definiãete opcije u vezi sa opãtim operacijama AutoCAD-a. Single-drawing compatibility mode Omoguñava da odredite hoñe li vam AutoCAD dozvoliti da otvorite viãe dokumenata ili ñe vas ograniåiti na samo jedan, kao u prethodnim verzijama AutoCAD-a [Sdi].

15 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1011 Display OLE Text Size Dialog Omoguñava da definiãete prikazivaçe okvira za dijalog OLE Text Size. Taj okvir za dijalog se obiåno pojavàuje kada tekstualne OLE objekte u AutoCAD-ov crteæ umetnete komandom Edit Paste. Show all warning messages Ako pomoñu opcije Don t Display This Warning Again iskàuåite poruku upozoreça, ova opcija omoguñava da ponovo aktivirate sve takve poruke. Ukoliko nijedna poruka upozoreça nije iskàuåena, ova opcija je neaktivna. Beep on error in user input Ukàuåuje zvuåni signal svaki put kada program detektuje greãku u ulaznim podacima. Load Acad.lsp with every drawing Odreœuje da li ñe datoteka Acad.lsp biti uåitana sa svakim crteæom. Ako ste navikli da datoteku Acad.lsp koristite sa AutoCAD-om, izaberite ovu opciju; u suprotnom, AutoCAD ñe uåitati samo datoteku Acaddoc.lsp [Acadlspasdoc]. Allow long symbol names Omoguñava da stavkama kao ãto su slojevi, blokovi, tipovi linija i imena stilova teksta date duga imena. Kada je ova opcija ukàuåena, moæete da unesete ime koje se sastoji od najviãe 255 znakova [Extnames]. Startup U ovoj padajuñoj listi moæete da definiãete da li ñe AutoCAD pri prvom pokretaçu prikazati okvir za dijalog AutoCAD Startup i da li ñe se, kada odaberete File New, otvarati okvir za dijalog Create New Drawing. Ako je odabrana opcija Show Startup Dialog Box, ovi okviri za dijalog ñe se pojavàivati. Ukoliko nije, AutoCAD ñe automatski otvarati podrazumevani prazan dokument na osnovu posledçe datoteke ãablona koja je koriãñena, a kada odaberete File New, pojavàivañe se okvir za dijalog Select Template. GRUPA LIVE ENABLER OPTIONS Od verzije AutoCAD 14, nezavisni proizvoœaåi imaju moguñnost da stvaraju objekte poznate kao proxy objects koristeñi alatku za programiraçe ObjectARX. Kada je ta novina uvedena, morali ste da imate instaliranu aplikaciju nezavisnog proizvoœaåa ako ste hteli da pregledate ili meçate objekte nastale koriãñeçem takve aplikacije. Pod pojmom object enablers podrazumevamo male programe, AutoCAD-ove dodatke, pomoñu kojih moæete pregledati ili meçati objekte nastale pomoñu aplikacija nezavisnih proizvoœaåa iako niste celu aplikaciju nezavisnog proizvoœaåa instalirali na raåunar. Ovakvi programi se nalaze na Webu i, ako je to dozvolio proizvoœaå, moæete ih besplatno preuzeti. Check Web for Live Enablers Ako izaberete ovu opciju, AutoCAD ñe na Internetu potraæiti programe za rad sa objektima nezavisnih proizvoœaåa. Na primer, ako ste primili datoteku napravàenu u Architectural Desktopu koja sadræi takav objekat, AutoCAD se automatski povezuje sa Autodeskovom Web stranicom i preuzima Architectural Desktop Object Enabler, tako da moæete meçati i pregledati datoteku. Opcije Live Enabler omoguñavaju da kontroliãete kako se programi tipa Object Enabler koriste ako AutoCAD naiœe na objekte nastale pomoñu aplikacija nezavisnih proizvoœaåa. Maximum number of unsuccessful checks Pomoñu ove opcije definiãete koliko ñe puta AutoCAD pokuãati da se poveæe sa Internetom ako je prvi pokuãaj povezivaça bio neuspeãan.

16 1012 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A Kartica User Preferences Opcije kartice User Preferences omoguñavaju da podesite na koji naåin ñe AutoCAD reagovati na unose. GRUPA WINDOWS STANDARD BEHAVIOR Ovi parametri omoguñavaju da odredite kako ñe se AutoCAD ponaãati kada pritisnete tastersku kombinaciju ili desni taster miãa. Shortcut menus in drawing area Kada pritisnete desni taster miãa, a ukàuåena je ova opcija, pojaviñe se priruåni meni. Ako nije potvrœena, AutoCAD pritisak na desni taster miãa tretira kao pritiskaçe tastera Enter [Shortcutmenu]. Right-click Customization Otvara istoimeni okvir za dijalog, koji nudi joã opcija za podeãavaçe funkcija desnog tastera miãa u AutoCAD-u.

17 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1013 Opcija Turn on time-sensitive right-click odreœuje kako ñe AutoCAD reagovati kada korisnik brzo pritisne desni taster miãa, ili ga na trenutak dræi pritisnutog. Ukoliko je ova opcija potvrœena, kratak pritisak na desni taster miãa biñe isto ãto i pritisak na taster Enter. Ako taster duæe dræite pritisnut, pojaviñe se priruåni meni. Moæete podesiti i potrebno trajaçe pritiska na desni taster miãa. GRUPA INSERTION SCALE Pomoñu ovih parametara podeãavate naåin na koji DesignCenter ili funkcija i-drop odreœuju razmeru blokova kada im se dodele merne jedinice za DesignCenter. Svaka padajuña lista nudi standardni skup jedinica dostupnih u padajuñoj listi Insert Units okvira za dijalog Block Definition. O blokovima sam govorio u poglavàu 7, a u poglavàu 27 o opciji DesignCenter [Insunits]. GRUPA FIELDS Parametri u ovoj grupi omoguñavaju upravàaçe prikazom i osveæavaçem poàa. Opcijom Display background of fields ukàuåujete prikaz sive pozadine poàa. Ta pozadina omoguñava da na prvi pogled na crteæu vidite koji su tekstualni objekti poàa. Pozadina neñe biti odãtampana. Ako pritisnete dugme Field Update Settings, otvoriñe se okvir za dijalog u kom moæete izabrati akciju za aæuriraçe poàa. PRIORITY FOR COORDINATE DATA ENTRY Pomoñu ovih opcija odreœujete na koji naåin AutoCAD odgovara na unos koordinata. Running object snap Zadaje da AutoCAD sve vreme koristi aktivne Osnape [Osnapcoord]. Keyboard entry Omoguñava da koristite tastaturu za unos koordinata. Keyboard entry except scripts Omoguñava da koordinate unesete preko tastature, osim u makroima [Osnapcoord]. GRUPA ASSOCIATIVE DIMENSIONING U ovom delu imate jednu opciju, Make New Dimensions Associative, koju moæete ili iskàuåiti ili ukàuåiti. Njom definiãete da li ñe AutoCAD koristiti moguñnosti asocijativnog kotiraça koja je uvedena u verziji Asocijativno kotiraçe omoguñava da kote prate promene objekta. Kada koristite staru metodu, morate ukàuåiti i taåku definisaça dok meçate objekat ako hoñete da kote prate promene objekta. GRUPA HYPERLINK Sadræi jednu opciju koja ukàuåuje i iskàuåuje prikazivaçe ikonice Hyperlink i çenog priruånog menija. GRUPA UNDO/REDO Definiãe kako ñe komande Undo i Redo funkcionisati s komandama Zoom i Pan.

18 1014 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A DUGME HIDDEN LINE SETTINGS SAVET Pritisnite dugme Hidden Line Settings da biste otvorili istoimeni okvir za dijalog u kom moæete podeãavati izgled 3D prikaza sa skrivenim linijama. Opcijama iz tog okvira za dijalog podeãavate izgled skrivenih linija u prikazu koji dobijate komandom Hide ili u prikazu Hidden Shared. Skrivene linije su podrazumevano nevidàive, ali ih moæete prikazati u drugoj boji ili drugim tipom linije. U okviru za dijalog Hidden Line Settings odreœujete i hoñe li 3D ravni koje se seku biti oznaåene linijom. U ranijim verzijama AutoCAD-a, ravni koje se presecaju nisu bile oznaåavane, ali od verzije 2004 moæete ih obeleæiti linijom u prikazima sa skrivenim linijama. Moæete zadati i boju linije. DUGME LINEWEIGHT SETTINGS Pritisnite dugme Lineweight Settings da biste otvorili istoimeni okvir za dijalog. Detaànija objaãçeça ovog okvira za dijalog nañi ñete u poglavàima 8 i 15. DUGME EDIT SCALE LIST Pritisnite dugme Edit Scale List da biste otvorili istoimeni okvir za dijalog. Moæete dodati namenske razmere koje ñe se potom pojavàivati u okviru za dijalog Plot. Kartica Drafting Kartica Drafting nudi parametre koji se odnose na kursor za crtaçe, ukàuåujuñi i opcije AutoSnap i AutoTrack.

19 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1015 GRUPA AUTOSNAP SETTINGS Opcijama iz ove grupe upravàate osobinama AutoSnap koje su aktivne kada koristite markere Osnap. Marker Ukàuåuje mali kvadrat koji se pojavàuje na mestu Osnapa. Ako neñete da koristite ovaj marker, poniãtite potvrdu opcije Marker [Autosnap]. Magnet Åini da kursor Osnap skaåe na mesto Osnapa prilikom pribliæavaça kursora tom mestu [Autosnap]. Display AutoSnap tooltip Odreœuje da li ñe biti prikazan savet za koriãñeçe alatke Osnap [Autosnap]. Display AutoSnap aperture box Prikazuje kvadrat preko kursora svaki put kada su markeri Osnap aktivni. Ako ste koristili ranije verzije AutoCAD-a, videñete da je simbol za Aperture Box onaj koji je u ranijim verzijama, pre pojavàivaça funkcije Auto- Snap, koriãñen za Osnape [Apbox]. AutoSnap marker color Omoguñava da zadate boju markera AutoSnap. KLIZAÅ AUTOSNAP MARKER SIZE Pomerite klizaå da biste zadali veliåinu markera AutoSnap. GRUPA AUTOTRACK SETTINGS Pomoñu ovih opcija podeãavate vektor Tracking koji se koristi za Polar Tracking i Osnap Tracking. Display polar tracking vector Ukàuåuje i iskàuåuje vektor Polar Tracking [Trackpath]. Display full-screen tracking vector Omoguñava da odredite da li ñe se vektor Tracking pojaviti preko celog prozora za crtaçe, da li ñe se zaustaviti na poloæaju kursora ili u preseku dva vektora Tracking [Trackpath]. Display AutoTrack tooltip Ukàuåuje ili iskàuåuje kratak opis alatke Osnap Tracking [Autosnap]. GRUPA ALIGNMENT POINT ACQUISITION Omoguñava da zadate na koji naåin ñete dobiti taåke ravnaça Osnap Tracking. KLIZAÅ APERTURE SIZE Pomerite klizaå da biste definisali veliåinu okvira za izbor Osnap [Aperture]. GRUPA OBJECT SNAP OPTIONS U ovoj grupi nalaze se opcije Ignore hatch objects i Replace Z vaule with current elevation. Kada je opcija Ignore hatch objects iskàuåena, objekti za koje je ukàuåeno priaçaçe pokuãañe da prionu uz geometriju unutar ãrafure. Kada ukàuåite opciju Replace Z vaule with current elevation, AutoCAD ñe umesto vrednosti Z ose izabrane taåke koristiti podrazumevanu Z vrednost tekuñeg UCS-a.

20 1016 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A GRUPA DRAFTING TOOLTIP APPEARANCE Omoguñava da upravàate bojom, veliåinom i providnoãñu opisa koji se pojavàuje kada pokazivaå zadræite na alatki. Kartica Selection Pomoñu opcija sa ove kartice okvira za dijalog Options, zadajete naåine na koje ñete birati objekte u AutoCAD-u. Moæete podesiti i osobinu Grips. KLIZAÅ PICKBOX SIZE Omoguñava da podesite veliåinu okvira za izbor objekata [Pickbox]. KLIZAÅ GRIP SIZE Omoguñava da podesite veliåinu ruåica [Gripsize]. GRUPA SELECTION PREVIEW Omoguñava da upravàate ponaãaçem prikaza izbora dok miãem prelazite preko objekata. Pritisnite dugme Visual Effect Settings da biste fino podesili vizuelne efekte biraça objekata, ukàuåujuñi boju i linije okvira za izbor koji se automatski aktiviraju. GRUPA SELECTION MODES Opcije Selection Modes omoguñavaju da podeãavate stepen AutoCAD-ove prilagoœenosti za rad u standardnom grafiåkom korisniåkom okruæeçu (engl. graphical user interface, GUI).

21 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A 1017 Noun/verb selection Pomoñu ove opcije AutoCAD radi poput veñine Windowsovih programa dozvoàava da objekte izaberete pre nego ãto odaberete akciju ili zadate komandu [Pickfirst]. Use Shift to add to selection Ako potvrdite ovu opciju, moñi ñete da izaberete viãe objekata primenom standardne metode karakteristiåne za GUI: objekte birate dræeñi taster Shift. Ukoliko ne dræite taster Shift pritisnut, moæete izabrati samo jedan objekat ili grupu objekata koja je obuhvañena prozorom. Kad ne dræite pritisnut taster Shift dok birate objekte, poniãtava se izbor prethodno izabranih objekata. Da biste ovu opciju ukàuåili pomoñu sistemske promenàive, parametar Pickadd postavite na 0 [Pickadd]. Press and drag Ako ovu opciju potvrdite, prozore moæete da rasporeœujete standardnom metodom karakteristiånom za GUI: pritisnite i dræite taster miãa na prvom uglu prozora; zatim, dræeñi i daàe taster miãa, povucite prozor na pravo mesto. Kada je suprotan ugao na svom mestu, pustite taster miãa. Ovaj parametar se primeçuje na module Verb/Noun i Noun/Verb. Ako radite sa sistemskom promenàivom, postavite Pickdrag na 1 [Pickdrag]. Implied windowing Kada je ova opcija potvrœena, a nijedan objekat nije izabran, na zahtev za unos Select objects prozor tipa Window ili prozor tipa Crossing se automatski aktivira. Ovaj parametar ne utiåe na parametar Noun/Verb. Za rad sa sistemskom promenàivom, postavite Pickauto na 1 [Pickauto]. Object grouping Omoguñava da izaberete grupe kao pojedinaåne objekte [Pickstyle]. Associative Hatch Omoguñava da odjednom izaberete i ãrafuru i çenu granicu [Pickstyle]. GRUPA GRIPS Pomoñu ovih opcija upravàate ruåicama. Unselected grip color Omoguñava da izaberete boju ruåica koje se vide, a nisu izabrane [Gripcolor]. Selected grip color Omoguñava da odaberete boju izabranih ruåica [Griphot]. Hover grip color Omoguñava da zadate boju ruåice kada se kursor nalazi iznad çe [Griphover]. Enable grips Ukàuåuje osobinu Grips. Enable grips within blocks Ako ukàuåite ovu opciju, prikazañe se ruåice u okviru blokova. Iako ruåice unutar blokova ne moæete da meçate, moæete da ih koristite kao taåke za biraçe [Gripblock]. Enable grip tips Ukàuåuje prikazivaçe opisa ruåica na proizvoànim objektima koji ih imaju [Griptips]. Object selection limit for display of grips Upravàa prikazivaçem ruåica u zavisnosti od broja izabranih objekata. Ako je vrednost 1, ruåice se neñe videti kada je izabrano viãe od jednog objekta. Moæete zadati vrednosti od 1 do Podrazumevana vrednost je 100 [Gripobjlimit].

22 1018 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A Kartica Profiles Ako koristite Windows XP Professional ili Windows 2000, znate da je profil korisnika saåuvan za svako korisniåko ime. U zavisnosti od toga koje ime koristite za prijavàivaçe, imañete razliåito podeãen Windows. Kartica Profiles nudi sliåne funkcije za korisnike AutoCAD-a. U profilu moæete da åuvate razliåite parametre iz okvira za dijalog Options i ponovo ih pozivate. Moæete ih saåuvati i kao datoteku s nastavkom.arg i zatim takvu datoteku preneti u drugi sistem. Ovo je kao da parametre Options nosite kud god da idete. Glavni deo kartice Profiles daje spisak dostupnih profila. <<Unnamed Profile>> je standardni profil. Ukoliko dodate nove profile, oni ñe se pojaviti u spisku. Da biste definisali nov profil, istaknite ime profila na spisku i pritisnite Add to List. Pojaviñe se okvir za dijalog Add Profile u koji unosite ime i opis profila. Opis ñe se pojaviti u poàu ispod spiska na kartici Profiles kad god izaberete taj profil. Poãto ste definisali nov profil, promenite parametre na ostalim karticama okvira za dijalog Options. Novi parametri ñe biti povezani s novim profilom. U profilima se åuva naåin na koji su podeãeni meniji, tako da se mogu upotrebiti kao pomoñ pri sreœivaçu ãema ili softvera drugih proizvoœaåa koji su vama prilagoœeni. Evo kratkog opisa opcija sa kartice Profiles: Set Current Instalira parametre iz izabranog profila. Add to List Pravi nov profil od postojeñeg. Rename Meça ime i opis profila. Delete Uklaça odabrane profile iz spiska. Export Snima profil u datoteku. Import Uåitava profil koji je snimàen kao datoteka. Reset Vrednosti izabranog profila vraña na standardne.

23 PODEÃAVAÇE MENIJA S KOMANDAMA ZA RAD S TABLOM 1019 Podeãavaçe menija s komandama za rad s tablom Da biste tablu za digitalizaciju koristili u AutoCAD-u, konfiguriãite masku s menijima. Otvorite datoteku Tablet.dwg iz direktorijuma Sample, koji se nalazi u direktorijumu AutoCAD 2006 i odãtampajte ãablon za masku s menijima koji po veliåini odgovara vaãoj tabli za digitalizaciju. Nakon toga uåinite sledeñe: 1. Dobro priåvrstite masku za tablu. Proverite da li maska potpuno pokriva povrãinu za crtaçe na tabli za digitalizaciju. 2. Odaberite Tools Tablet Configure. Pojaviñe se sledeñi zahtev za unos: Enter number of tablet menus desired (0-4) <0>: Unesite 4. U sledeñem nizu zahteva odrediñete mesto za åetiri oblasti za menije na tabli za crtaçe poåevãi od oblasti s menijem 1 (slika A.1). 3. Pratite uputstva na komandnoj liniji. 4. Kada se pojavi zahtev za unos Do you want to respecify the Fixed Screen Pointing Area?, upiãite Y i izaberite uglove koji su naznaåeni u zahtevima za unos. SLIKA A.1: Kako da odredite mesta za oblasti s menijima na tabli. AUTOCAD AUTODESK Gorçi levi ugao prve oblasti menija Prva oblast menija Doçi levi ugao prve oblasti menija Doçi desni ugao prve oblasti menija Gorçi levi ugao druge oblasti menija Druga oblast menija Doçi levi ugao druge oblasti menija Gorçi desni ugao prostora za digitalizaciju i gorçi levi ugao treñe oblasti menija Prostor za digitalizaciju Doçi levi ugao prostora za digitalizaciju i doçi desni ugao druge oblasti menija Treña oblast menija Gorçi levi ugao åetvrte oblasti menija Doçi levi ugao treñe oblasti menija Doçi desni ugao Åetvrta oblast menija treñe oblasti menija Doçi levi ugao åetvrte oblasti menija Doçi desni ugao åetvrte oblasti menija

24 1020 DODATAK A INSTALIRAÇE I PODEÃAVAÇE AUTOCAD-A Ukàuåivaçe naåina biraça Noun/Verb Ukoliko iz bilo kog razloga modul Noun/Verb nije dostupan, pratite sledeñe korake da biste ga aktivirali: 1. Odaberite Tools Options. Kada se pojavi okvir za dijalog Options, izaberite karticu Selection. 2. U grupi dugmadi Selection Modes potvrdite opciju Noun/Verb Selection. 3. Pritisnite OK. Sada bi trebalo da se vidi mali kvadrat u preseku konåanice. Taj kvadrat je okvir za izbor (engl. pickbox) postavàen preko kursora. Obaveãtava vas da moæete birati objekte åak i ako na zahtevu za unos na dnu ekrana nema aktivnih komandi. Kao ãto ste videli ranije, kvadrat nestaje istog trenutka kada poånete da radite s komandom koja zahteva izbor taåaka. Modul Noun/Verb moæete aktivirati i upisivaçem 'Pickfirst s komandne linije. Na zahtev za unos New value for PICKFIRST <0>: upiãite 1 (ako upiãete 0, funkcija Pickfirst se iskàuåuje). Sistemska promenàiva Pickfirst åuva se u AutoCAD-ovoj konfiguracionoj datoteci. O sistemskim promenàivama saznañete viãe u dodatku C. Aktiviraçe funkcije Grips Ako funkcija Grips iz nekog razloga nije aktivna, pratite sledeñe korake da biste je aktivirali: 1. Odaberite Tools Options, a zatim u okviru za dijalog Options izaberite karticu Selection. 2. U grupi Grips potvrdite poàe Enable Grips. 3. Pritisnite OK i spremni ste za daài rad. Kartica Selection okvira za dijalog Options omoguñava da odredite da li se ruåice pojavàuju na objektima koji åine blok (viãe o blokovima u poglavàu 4), i da zadate boju i veliåinu ruåica. U dodatku D opisano je kako se te opcije postavàaju pomoñu sistemskih promenàivih. Funkciju Grips moæete aktivirati i ako upiãete Grips na komandnu liniju. Na zahtev za unos New value for GRIPS <0>: upiãite 1 za ukàuåivaçe ruåica ili 0 za iskàuåivaçe ruåica. Sistemska promenàiva Grips åuva se u AutoCAD-ovoj konfiguracijskoj datoteci. Podeãavaçe funkcije Tracking Vector Ako AutoCAD ne bude prikazivao funkciju Tracking Vector kao ãto je objaãçeno u ranijim poglavàima kçige ili ako se ona ne ponaãa kako je opisano, verovatno je ova opcija iskàuåena ili promeçena. Da bi se funkcija Tracking Vector ponaãala kao ãto je opisano u kçizi, preduzmite sledeñe korake: 1. Izaberite Tools Options da biste otvorili okvir za dijalog Options. 2. Izaberite karticu Drafting. 3. Potvrdite sve tri opcije u grupi AutoTrack Settings.

25 PODEÃAVAÇE AUTOCAD-OVOG SISTEMA ZA 3D GRAFIKU Proverite da li su u grupi AutoSnap Settings potvrœene opcije Marker, Magnet i Display AutoSnap. 5. Proverite da li je u grupi Alignment Point Acquisition izabrano radio-dugme Automatic. 6. Pritisnite OK da biste izaãli iz ovog okvira za dijalog. Podeãavaçe AutoCAD-ovog sistema za 3D grafiku Performanse AutoCAD-ovog sistema za 3D grafiku moæete da podesite u okviru za dijalog 3D Graphics System Configuration. Da biste otvorili ovaj okvir za dijalog, izaberite karticu System okvira za dijalog Options i pritisnite dugme Properties iz grupe Current 3D Graphics Display. Ovaj okvir za dijalog omoguñava da zadate na koji ñe naåin AutoCAD prikazivati 3D modele dok koristite alatku 3D Orbit ili kada radite u reæimu Shade. Sledi spisak opcija okvira za dijalog GSHEIDI10 3D Graphics System Configuration. Grupa Adaptive degradation Alatka 3D Orbit omoguñava da prikaz sagledavate u realnom vremenu, ãto predstavàa veliki zahtev za grafiåki sistem vaãeg raåunara. Da bi 3D prikaz aæuriran u realnom vremenu bio ravnomeran, AutoCAD ñe pojednostaviti prikaz tokom çegove transformacije. Opcije iz grupe Adaptive degradation omoguñavaju da zadate nivo pojednostavàivaça prikaza dok koristite alatku 3D Orbit.

01_O03N.fm

01_O03N.fm Deo I Upoznavanje s paketom Microsoft Office M U ovom delu icrosoft Office 2003 izgleda kao monstrum koji proædire megabajte s vaãeg diska, a çegove moguñnosti su takve da obara s nogu åak i najokorelije

Више

untitled

untitled v Uvod... 1 O kçizi...1 Kako se koristi ova kçiga...2 A ãta je s vama?...3 Kako je kçiga organizovana...3 Sliåice iz ove kçige...5 Kojim putem daàe...5 Deo I: Ono ãto svi misle da veñ znate o Windows Visti...

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović

Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet Konstrukcija i tehnologija proizvodnje letelica PODEŠAVANJE PROGRAMSKOG PAKETA CATIA V5 Miloš D. Petrašinović Beograd, 2019 Sadržaj Sadržaj i 1 Uvod u programski

Више

** Osnovni meni

** Osnovni meni Instalacija serverske verzije Kataloga propisa Instalacija Kataloga propisa se vrši na sljedeći način: 1. Ubacite Instalacioni disk ili USB memoriju u računar. 2. Instalacioni program će se automatski

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St 4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу Stavke_računa која ће разрешити проблем везе типа N:N

Више

Aster

Aster ASTER V7 Multi-user Extension za Microsoft Windows 7 Vodič za brzi početak Instalirajte ASTER V7 softver koristeći instalaciju dobavljača. Od ostalih instalacionih opcija preporučujemo da svako posebno

Више

Sadrzaj_A2ZP.fm

Sadrzaj_A2ZP.fm viii SADRÆAJ Uvod xv Poglavàe 1 Ãta je novo u Accessu 2002 1 Kratka istorija Accessa 2 Access 2002 5 Novine u paketu Microsoft Office XP Developer 7 Saæetak 8 Poglavàe 2 Razvijaçe viãekorisniåkih aplikacija

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Sadrzaj_RAZW.fm

Sadrzaj_RAZW.fm vi I PHP....................................... 9 1 Kratak kurs PHP-a............................ 11 Upotreba PHP-a.............................................12 Probna aplikacija: Bobovi auto-delovi..............................

Више

01_PS24.fm

01_PS24.fm DEO I Poåetak rada LEKCIJA 1 Osnove 3 LEKCIJA 2 Otvaranje i snimanje 21 LEKCIJA 3 Naåini izbora 35 LEKCIJA 4 Transformacije 53 LEKCIJA 5 Reæimi rada s bojama i modeli boja 69 LEKCIJA 6 Podeãavanje boja

Више

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc VOIP Sadržaj: 1 COUNTERPATH X-LITE... 3 1.1 Preuzimanje programa... 3 1.2 Instalacija CounterPath X-Lite -a... 3 1.3 Podešavanje korisničkog naloga... 3 1.4 Upućivanje poziva... 5 1.4.1 Pozivanje korisnika

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

Uvod_E03N.fm

Uvod_E03N.fm Uvod D obro doãli u Excel 2003 za neupuñene, knjigu namenjenu svima vama koji nemate ambicije da postanete baã velemajstori tabela za proraåune. U njoj se nalazi sve ono ãto vam treba da isplivate iz svakodnevnih

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

Kada pokrenete Windows 8 koristeci normalan nacin, nekoliko aplikacija i usluga automatski ce se i pokrenuti u pozadini. Ti programi ukljucuju i drajv

Kada pokrenete Windows 8 koristeci normalan nacin, nekoliko aplikacija i usluga automatski ce se i pokrenuti u pozadini. Ti programi ukljucuju i drajv Kada pokrenete Windows 8 koristeci normalan nacin, nekoliko aplikacija i usluga automatski ce se i pokrenuti u pozadini. Ti programi ukljucuju i drajvere, osnovne procese, antivirusni softver,.. Ovi programi

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem

ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem ELEKTRONSKO BANKARSTVO BBI Instalacija USB ključa - Windows XP operativni sistem - Windows Vista i Windows 7 operativni sistem Windows XP operativni sistem Ovaj dokument opisuje instalaciju USB ključa

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem Podešavanje za eduroam Windows Vista operativni sistem Kako bi korisnik na siguran način pristupio mrežnim resursima i uz pomoć neophodnih podataka (npr. korisničkog imena i lozinke) izvršio proces autentifikacije

Више

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO Aplikacija za elektronsko popunjavanje obrasca GIP-1022 i spašavanje podataka u datoteku u XML formatu GIPKO Verzija 1.2 Sadržaj Uvod... 3 Instalacija aplikacije... 4 Pokretanje aplikacije... 7 Meni aplikacije...

Више

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS formatu. Ključne pojedinosti Nanokinetik NeeS TOC Builder-a:

Више

Microsoft PowerPoint - 09.pptx

Microsoft PowerPoint - 09.pptx Štampanje v.prof.dr. Samir Lemeš Predavanja za predmet "Kompjutersko oblikovanje parkovskog prostora (CAD)" Šumarski fakultet u Sarajevu, 2017. Štampanje Prostor modela i prostor papira Layout Format papira

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Ul. Hrvatske

Више

NIGOS menadžer

NIGOS menadžer HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy NIGOS menadžer 2012 NIGOS Elektronik Sadržaj 1 Index 2 2 Opis 2 3 Zahtevi 2 4 Instalacija 2 5 Osnovni prikaz 3 6 Otključavanje 5 7 Promena šifre 6 8 Opcije programa

Више

Microsoft Word - IQ.doc

Microsoft Word - IQ.doc Središnji upravljački sustav IQ UPUTE ZA KORISNIKE OVLAŠTENI DISTRIBUTER: IN-AQUA d.o.o., CMP Savica-Šanci, Trgovačka 6, 10000 ZAGREB, tel.: +385 (0)1 2404 444 tel./fax.: +385 (0)1 2404 900 IQ Upute za

Више

Recnik_CPJJ.fm

Recnik_CPJJ.fm Reå Reånik termina abstract class apstraktna klasa Apstraktna klasa je klasa koja ne moæe da se koristi za pravàeçe objekata, ali moæe biti korisna za pravàeçe porodice povezanih klasa. Na primer, apstraktna

Више

MultiBoot Korisnički priručnik

MultiBoot Korisnički priručnik MultiBoot Korisnički priručnik Autorsko pravo 2006., 2007. Hewlett- Packard Development Company, L.P. Informacije sadržane u ovom dokumentu podložne su promjenama bez najave. Jedina jamstva za HP-ove proizvode

Више

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa koju možete pronaći na sljedećem linku: http://wordpress.org/download/ Kliknite na

Више

ПРОГРАМИ ЗА ПРАВЉЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

ПРОГРАМИ ЗА ПРАВЉЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Predmet: Inženjerska informatika Tema: POWER POINT Predmetni nastavnik: dr Anica Milošević PROGRAMI ZA PRAVLJENJE PREZENTACIJA Pod pojmom prezentacije smatra se predstavljanje neke ideje, rada,... U zavisnosti

Више

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije tada ne trebate otvoriti račun. Za one koji se prvi put

Више

VII faza

VII faza Kreiranje baze podataka, uspostavljanje veze i kreiranje stranica za manipulaciju podataka iz baze putem wizard-a Faza I kreiranje baze podataka Baza podataka je organizacija podataka u vidu integrisanih

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

VMC_upute_MacOS

VMC_upute_MacOS Upute za instaliranje VODAFONE MOBILE CONNECT softvera na Apple Macintosh računalima Page 1 of 10 last saved on: 24.07.2007 ...3 Podržane podatkovne kartice...3 Upute za instaliranje Vodafone Mobile Connect

Више

untitled

untitled vii Uvod... 1 O kçizi...1 Konvencije koriãñene u kçizi...2 Ãta ne morate åitati...2 Polazne pretpostavke...3 Kako je kçiga organizovana...3 Sliåice koriãñene u kçizi...5 Odakle poåeti...5 Deo I: Alatke

Више

untitled

untitled vii Poglavàe 1: Predgovor...xv Zahvalnica... xxiii O autoru... xxiii Sistemi za upravàaçe sadræajem i uvod u sistem Joomla!... 1 Ãta je CMS?... 2 Statiåke Web stranice... 2 Web stranice sa CSS naredbama...

Више

No Slide Title

No Slide Title Statistika je skup metoda za uređivanje, analiziranje i grafičko prikazivanje podataka. statistika???? Podatak je kvantitativna ili kvalitativna vrijednost kojom je opisano određeno obilježje (svojstvo)

Више

_Outlook

_Outlook Outlook 2010 i Outlook 2013 Otvorite Outlook. Kada se pojavi prvi ekran čarobnjaka pritisnite Next (dalje). Na sljedećem ekranu pod nazivom E-mail Accounts (email nalozi) ponovo pritisnite Next (dalje)

Више

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje [youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje rar sifre SerbianForum.org. Za pocetak izaberiti zeljenu

Више

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uraditi i iz Linuxa) i to u virtualnom okruzenju.dakle za

Више

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Ovde navedene informacije podložne su promeni bez prethodne najave. Garancije za HP-ove proizvode i usluge

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX:

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX: FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, 12000 POŽAREVAC TEL: 012 541 022 FAX: 012 541 026 WWW.AIS.D-LOGIC.RS FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju www.ais.d-logic.rs AIS FREE SOFTVER uputstvo

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Универзитет у Нишу Електронски факултет Катедра за теоријску електротехнику Кратко упутство за коришћење програмског пакета FEMM 4.2 за израду вежби и

Универзитет у Нишу Електронски факултет Катедра за теоријску електротехнику Кратко упутство за коришћење програмског пакета FEMM 4.2 за израду вежби и Универзитет у Нишу Електронски факултет Катедра за теоријску електротехнику Кратко упутство за коришћење програмског пакета FEMM 4.2 за израду вежби из Лабораторијског практикума - Основи електротехнике

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

NSZ-GS7

NSZ-GS7 Početni koraci SR Mrežni multimedijalni plejer NSZ-GS7 Slike ekrana, radnje i specifikacije su podložni promenama bez najave. Početni koraci: ON/STANDBY Uključivanje ili isključivanje plejera. Upravljanje

Више

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne aparate ili Android TV aparate), App Store-u (za ios

Више

SEMINAR

SEMINAR 1. Cilj vežbe Lekcija 9 Akvizicija i osnovna obrada slike u LabVIEW Cilj vežbe je da studente upozna sa: Akvizicijom slike. Osnovnim koracima pri obradi slike Zadatak 9.1. Povezati USB kameru i kreirati

Више

Osnove WindowsXP

Osnove WindowsXP Osnove Windows... Organizacija podataka Miš i tastatura Grafički elementi Organizacija podataka Imena perifernih uređaja Fajl, datoteka (file) Direktorijum, fascikla (folder) Prečica (shortcut) Imena perifernih

Више

Upute-podesavanj -accounta

Upute-podesavanj -accounta Strana :...1... ISO UPUTA 7.5/02-02 Kreiranje i podešavanje mail account-a Korisničko uputstvo za kreiranje i podešavanje Secure (SSL) Email Accounta 1. Upute za podešavanje Secure (SSL) mail account-a

Више

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na školskim računarima. Potpuno je besplatan, tako da ga

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj

Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je ) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menj Domaći zadatak - GUI (rok za sve grupe je 10.5.2017.) Napraviti repozitorijum na GitHub-u koji se zove MenjacnicaGUI i postaviti Eclipse projekat menjacnicagui koji je povezan sa ovim repozitorijumom.

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

USRIC-816-SRB-QG.pdf

USRIC-816-SRB-QG.pdf ii www.logtagrecorders.com DODATCI 1. PODEŠAVANJE I KONFIGURACIJA Preuzmite i instalirajte LogTag Analyzer sa sajta proizvođača: www.logtagrecorders.com/software Povežite Logger na vaš kompijuter. Preporučujemo

Више

GetDeb je odlican server za Ubuntu softvere i moze vam pruziti instalaciju raznih paketa i aplikacija za vas Linux Ubuntu. Pomocu njega mozemo dobiti

GetDeb je odlican server za Ubuntu softvere i moze vam pruziti instalaciju raznih paketa i aplikacija za vas Linux Ubuntu. Pomocu njega mozemo dobiti GetDeb je odlican server za Ubuntu softvere i moze vam pruziti instalaciju raznih paketa i aplikacija za vas Linux Ubuntu. Pomocu njega mozemo dobiti PPAs cak i za razne Ubuntu softvere koji nisu dostupni

Више

WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubaci

WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubaci WINDOWS 8 Pre nego sto zapocnete instalaciju operativnog sistema potrebno je u vassem BIOS-u da podesite opciju bootanja sa CD/DVD rooma a zatim ubacite u vas CD/DVD room instalacijski DVD disk-mediju

Више

Microsoft Word - Lekcija 11.doc

Microsoft Word - Lekcija 11.doc Лекција : Креирање графова Mathcad олакшава креирање x-y графика. Треба само кликнути на нови фајл, откуцати израз који зависи од једне варијабле, например, sin(x), а онда кликнути на дугме X-Y Plot на

Више

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima 2.- 4. JOPPD obrasca i za svaku kombinaciju šifri su propisana

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Агенције www.acas.rs у одељку - план интегритета -> нацрт

Више

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile Projektna dokumentacija Boostowski - mobile OPIS BUDUĆEG PROCESA - MOBILNA APLIKACIJA 00 Dobrodošli Ekran dobrodošlice je prvi ekran koji se prikazuje nakon ulaska u mobilnu aplikaciju. Na njemu je ispisana

Више

AutoCAD_poglavlje1_za sajt -

AutoCAD_poglavlje1_za sajt - Poglavlje 1 Upoznavanje sa AutoCAD-om Pre nego što počnete da koristite program, treba da se upoznate sa grafičkim okruženjem i nekim od njegovih osnovnih alata i mogućnosti. Ciljevi Nakon završetka ovog

Више

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx SKENIRANJE KANALA Ukoliko već imate memorisane kanale, potrebno je da prije početka skeniranja izbrišete sve kanale, a to ćete uraditi na sljedeći način: Pritisnite dugme MENU na daljinskom upravljaču,

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Preuzimanje i instalacija Iz Internet browser-a pristupiti adresi: www.mysql.com Kliknuti na link Downloads Kliknuti na link Community Kliknuti na

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2011 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Пријава на систем и сигурност података... 1 2. Корисник... 5 2.1. Обавештења... 5 2.2.

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. EON korisnički interfejs...3 1.1 Početna...3 1.2 Kanali...3 1.2.1 Upravo na TV-u...3 1.2.2 TV kanali...4 1.2.3 Radio kanali...4 1.3 Video klub...5 1.4 Moji sadržaji...5

Више

(Microsoft Word - HDD \212ERIF.doc)

(Microsoft Word - HDD \212ERIF.doc) HDD ŠERIF Sigurnosni sistem za računare i računarske mreže UVOD Dragi korisniče, Hvala što se izabrali HDD Šerif, obnovljeni i unapreñeni alat za zaštitu Vaših PC računara od zloupotrebe i pogrešnog korišćenja,

Више

UG802 Dual Core

UG802 Dual Core Declaration: U2A Dual Core Andriod4.1 Mini PC Korisničko uputstvo U ovom uputstvu su uključene sve informacije za bezbedno I pravilno korišćenje uređaja.da bi se izbegle nesreće I oštećenje proizvoda molimo

Више

PROJEKT: Vektorizacija gradskih četvrti Grada Zagreba

PROJEKT: Vektorizacija gradskih četvrti Grada Zagreba Vježbe 6 Povezivanje prostornih i atributnih podataka 1. Pokrenite novi projekt u QGIS-u i dodajte podatke: Zagreb_GrCetvrti_HTRS.tif 2.Provjerite da su vam vidljive (uključene) alatne trake Digitaliziranje

Више

FAQ mCard

FAQ mCard mcard Sve što je potrebno da znate na jednom mestu Preduslovi za korišćenje mcard usluge 1. Šta je mcard usluga Societe Generale Banke? mcard usluga predstavlja digitalnu platnu karticu koja je namenjena

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla Korisničko uputstvo za uslugu u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih zaduženja za članstvo Bosanskohercegovačkog auto-moto

Више

PRONALAZENJE I PROVERA PREMIUM COOKIES POMOCU COOKIES CHECKERA Takodje mozete jednostavno pronalaziti zeljene premijum kalacice i proveravati validnos

PRONALAZENJE I PROVERA PREMIUM COOKIES POMOCU COOKIES CHECKERA Takodje mozete jednostavno pronalaziti zeljene premijum kalacice i proveravati validnos PRONALAZENJE I PROVERA PREMIUM COOKIES POMOCU COOKIES CHECKERA Takodje mozete jednostavno pronalaziti zeljene premijum kalacice i proveravati validnost istih pomocu alata koga imate na adresi... http://rapidshare.com/files/456575463/cookieschecker_v5.rar

Више

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka Primenjeno programiranje - Vežbe Java i NetBeans IDE 6.5 Kreiranje korisničkog interfejsa Primer jednostavne aplikacije: 1. Odabrati opciju File > New Project 2. Meñu kategorijama odabrati Java i podkategoriju

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno Korisničko uputstvo za uslugu u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih računa za troškove KJKP Toplane-Sarajevo

Више

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju administratorsku

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. Kanali...3 1.1 Upravo na TV-u...3 1.2 TV kanali...3 2. Pogledaj propušteno/7 dana unazad/premotavanje...4 3. Informacije o emisijama...8 4. Savjeti za otklanjanje

Више

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: +389 2 3109191 Факс: +389 2 3220152 МБ: 6159559 ПИБ: МК4030006611118 www.реактив.цом.мк РЕАКТИВ КОНСАЛТИНГ ДОО Деспота Стефана 42/3/5, 11000

Више

ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvenc

ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvenc ednostavno i veoma kvalitetno mozete film koji ste downloadovali sa interneta u avi formatu pretvoriti u dvd format i kreirati pocetni meni sa sekvencama kao sto imate na kupovnim DVD diskovima.kasnije

Више

VEŽBA 5: KLASE I OBJEKTI U C# Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovama rada sa klasama i objektima u programskom jeziku C#. Pored toga, bide demonstr

VEŽBA 5: KLASE I OBJEKTI U C# Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovama rada sa klasama i objektima u programskom jeziku C#. Pored toga, bide demonstr VEŽBA 5: KLASE I OBJEKTI U C# Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovama rada sa klasama i objektima u programskom jeziku C#. Pored toga, bide demonstrirana upotreba konstruktora, svojstava, metoda klase,

Више

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o.

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. 1. Uvod Ove upute su pisane s ciljem da se kroz rad na konkretnom primjeru omogući brži početak korištenja Trimble Access Software-a.

Више

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC-2019-7-384 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA OPENVPN GUI... 5 3 KORIŠTENJE ALATA OPENVPN GUI... 17 4 ZAKLJUČAK... 27 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale

Више

ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabran

ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabran ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabranu datoteku premjestim u drugu mapu?... 2 Kako da kopiram

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagreb, 10. travnja 2017. Sadržaj 1 UVOD... 3 2 PRIJAVA U SUSTAV E-GRAĐANI...

Више