Disciplinski pravilnik KSS_

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Disciplinski pravilnik KSS_"

Транскрипт

1 На основу члана 45. тач. 4. Статута, Скупштина Кошаркашког савеза Србије на седници одржаној дана године донела је I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ ДИСЦИПЛИНСКИ ПРАВИЛНИК КОШАРКАШКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ Члан 1. Овим Правилником се уређују дисциплински прекршаји, казне, органи и поступак за утврђивање дисциплинске одговорности, као и друга питања везана за дисциплинску одговорност у случајевима непоштовања општих аката и одлука органа кошаркашке организације. Општим актом Кошаркашког савеза Србије (укључујући и пропозиције такмичења) могу се утврђивати и други прекршаји и казне. У питањима која нису посебно регулисана општим актима из става 2. овог члана примењују се одредбе овог Правилника. Члан 2. Опште одредбе овог Правилника примењују се на све непосредне и посредне чланове (савезе, клубове, играче, тренере и друга лица) Кошаркашког савеза Србије (у даљем тексту: Савез). Члан 3. Клубови својим општим актима уређују питања дисциплинске одговорности за кршење клубске дисциплине. Одговорност за прекршаје клубске дисциплине не искључују дисциплинску одговорност по овом Правилнику и обрнуто. Дисциплинске казне изречене у складу са општим актом клуба, делују само у оквиру клуба, осим ако то није другачије предвиђено општим актом Савеза. Одлуке дисциплинских органа Савеза делују унутар целе кошаркашке организације. У случају супротности општих аката из става 2. овог члана са одредбама овог Правилника и других општих аката Савеза којима је утврђена дисциплинска одговорност, примењују се непосредно одредбе општег акта Савеза. Члан 4. Овај Правилник примењује се без обзира да ли је дисциплински прекршај учињен на територији Републике Србије или ван ње. Овај Правилник примењује се, ако правилима ФИБАе није другачије регулисано, и на лица стране држављане који су чланови кошаркашке организације. Члан 5. Сваком лицу за које постоји сумња даје починило Дисциплински прекршај, Савез је дужан да обезбеди, као минимум, правичан претрес, у разумном временском року, од стране дисциплинског органа који је дужан да претрес води правично и непристрасно. Члан 6. У питањима дисциплинског поступка у ингеренцији Савеза која нису утврђеним овим Правилником или другим општим актом Савеза сходно се примењују одредбе закона којим је уређена прекршајна одговорност. 1. Надлежност Савеза Члан 7. Дисциплински органи Савеза воде дисциплински поступак: 1) за прекршаје учињене од стране клубова, играча, тренера и других лица на утакмицама у ингеренцији Савеза 2) за друге прекршаје субјеката кошаркашког спорта којима се крше општи акти и одлуке Савеза.

2 Под утакмицом у ингеренцији Савеза у смислу овог Правилника подразумева се свака кошаркашка спортска приредба (кошаркашко такмичење, кошаркашка манифестација) у ингеренцији Савеза, у складу са Правилником о такмичењу Савеза. 2. Дисциплинска одговорност у случају допинга Члан 8. Дисциплинска одговорност у случајевима допинга утврђује се у складу са Законом о спречавању допинга у спорту, Правилима о спровођењу допинг контроле ФИБЕ, Светским антидопинг кодексом и Правилником о дисциплинским мерама и поступку њиховог изрицања у случајевима утврђене повреде антидопинг правила Савеза. У случају несагласности одредби општих аката Савеза и Светског антидопинг кодекса примењују се правила Светског антидопинг кодекса. Првостепену одлуку у свим случајевима повреде антидопинг правила у кошаркашком спорту земље доноси Дисциплински суд Савеза, по пријави Антидопинг агенције републике Србије или Генералног секретара Савеза за утврђивање одговорности због допинга. 3. Основне одредбе о дисциплинским прекршајима Члан 9. Учинилац је одговоран када дисциплински прекршај (у даљем тексту: прекршај) учини из умишљаја или из нехата (обичне или крајње непажње). Није прекршај у смислу овог Правилника она радња која је учињена у нужној одбрани, или крајњој нужди. Није одговоран ко учини прекршај под утицајем силе, претње или принуде. Није дисциплински одговоран учинилац који је у време извршења прекршаја био у стварној заблуди. Члан 10. За прекршај одговара учинилац прекршаја, као и подстрекач и помагач учињеног прекршаја. Ако више лица учествовањем у радњи извршења прекршаја или на други начин, заједнички учине прекршај, свако од њих казниће се казном прописаном за тај прекршај. изврши. Члан 11. Прекршај може бити извршен чињењем или нечињењем. Прекршај је извршен нечињењем кад је учинилац пропустио радњу коју је био дужан да Члан 12. За покушај се кажњава. Покушај се кажњава блажом казном, коју одређује дисциплински орган и испод граница одређених овим Правилником за одређене врсте казни. 4. Основне одредбе о дисциплинској одговорности Члан 13. Лицу у ингеренцији Савеза не може бити изречена казна за прекршај који пре него што је учињен није био овим Правилником или другим општим актом Савеза одређен као прекршај и за који није била прописана казна. Члан 14. Нико не може бити сматран учиниоцем прекршаја пре него што се утврди правоснажном одлуком надлежног дисциплинског органа. Члан 15. За прекршај који учини кошаркашка организација, казниће се кошаркашка организација и одговорна лица у тој организацији.

3 Одговорним лицем сматра се лице коме је поверен одређени круг послова у кошаркашкој организацији који се односе на управљање, пословање или процес обављања спортских активности и делатности. Одговорност одговорног лица за прекршај не постоји ако је оно поступало на основу наређења другог одговорног лица или органа управљања организације и ако је предузело све радње које је на основу закона, другог прописа или општег акта било дужно да предузме да би спречило извршење прекршаја. За прекршаје које учине чланови клуба одговарају и клубови. Члан 16. Кошаркашка организација је одговорна за прекршај ако је до извршења прекршаја дошло радњом или пропуштањем дужног надзора од стране органа или одговорног лица или радњом другог лица које је било овлашћено да поступа у име организације. Члан 17. Одговорност одговорног лица постоји ако је до извршења прекршаја дошло његовом радњом или пропуштањем извршења радње. Одговорност одговорног лица не престаје престанком чланства или функције у кошаркашкој организацији. Члан 18. Код прекршаја који се састоје у неиспуњењу уговорних обавеза између субјеката кошаркашког спорта (неиспуњење уговора клуба према играчу, неиспуњење уговорних обавеза у вези обештећења између клубова, и др.), при утврђивању дисциплинске одговорности узимају се у обзир само уговори који су регистровани, односно депоновани код Савеза у складу са законом и општим актом Савеза. Члан 19. Непознавање овог Правилника или других општих аката којим је неки прекршај предвиђен не искључује одговорност починиоца прекршаја. II. КАЗНЕ ЗА ПРЕКРШАЈЕ 1. Врсте казни Члан 20. За прекршај могу се извршиоцу прекршаја изрећи следеће казне: 1) опомена, 2) новчана казна, 3) забрана присуства публике на одређеном броју утакмица, 4) забрана играња одређеног броја утакмица на свом терену, 5) забрана играња или вршења дужности на одређеном броју утакмица, 6) временска забрана играња или вршења дужности, 7) искључење из даљег такмичења и пребацивање у нижи ранг, 8) доживотна забрана играња или вршења дужности. Казне које нису по својој природи супротне једна другој, могу се међу собом комбиновати (изрећи и заједно). Посебним општим актом Савеза могу бити прописане и друге казне. Члан 21. Када је овим Правилником прописано да ће се лице казнити забраном играња или вршења дужности, дисциплински орган може лицу-играчу изрећи и казну забране играња и казну вршења дужности. Када је овим Правилником прописано да се лицу може изрећи казна забране играња или вршења дужности или новчана казна, дисциплински орган може изрећи и једну и другу казну ако тежина последица и друге отежавајуће околности оправдавају такву одлуку.

4 Члан 22. Опомена се изриче за прекршаје учињене под посебно лаким околностима, односно околностима које у знатној мери умањују одговорност учиниоца, за које је иначе предвиђена казна забране играња или вршења дужности на одређеном броју утакмица, а дисциплински орган оцени да ће се оваквом казном постићи сврха кажњавања. Члан 23. Новчана казна може се изрећи само према извршиоцу прекршаја који по било ком основу остварује новчану накнаду у вези са кошаркашким спортом.. Појединцу и одговорном лицу у организацији може се изрећи новчана казана у распону од 300 до бодова, а организацији од 600 до бодова Управни одбор Савеза, по правилу, два пута годишње утврђује вредност бода из става 1. овог члана. Прекршилац је дужан да новчану казну плати Савезу у року од 8 дана од правоснажности одлуке, а у противном се налази под суспензијом обављања свих спортских активности и делатности до уплате новчане казне. Члан 24. Казна забране играња или вршења дужности може се изрећи као забрана играња или вршења дужности на одређеном броју утакмица одређене врсте такмичења (првенствених, пријатељских, куп, међународних и за репрезентацију), или на свим врстама такмичења. Играчу коме је изречена забрана играња може се истовремено изрећи и казна забране вршења било које дужности у кошаркашкој организацији и савезу. Клуб коме је изречена казна забране играња одређеног броја утакмица на свом терену, може играти утакмицу у другом месту у коме постоји спортска дворана која је регистрована за текућу сезону за одигравање кошаркашких утакмица одговарајуће лиге. Минимална удаљеност места у којем се могу заказати утакмице, од места из којег је клуб, утврђује се пропозицијама одређеног такмичења. Клуб коме је изречена казна забране присуства публике на одређеном броју утакмица на свом терену, дужан је да обезбеди дворану тако, да утакмици могу да присуствују само службена лица и представници средстава јавног информисања. Казна забране играња или вршења дужности изриче се у трајању од најмање две, а највише осам утакмица, а за клубове - 1 до 8 утакмица забране играња на свом терену или забране присуства публике на утакмицама на свом терену. Члан 25. Казна временске забране играња или вршења дужности, подразумева забрану играња или вршења дужности за одређени временски период. Казна временске забране играња или вршења дужности може се изрећи као забрана за све утакмице, свих врста такмичења или као забрана играња утакмица појединих врста такмичења или вршења појединих или свих дужности у кошаркашком спорту, у утврђеном временском периоду. Казна временске забране играња или вршења дужности изриче се на пуне месеце и пуне године. Казна временске забране играња или вршења дужности изриче се у трајању од најмање три месеца, а највише три године. У случају када се изриче казна прекршиоцу који издржава раније изречену казну, може се изрећи јединствена временска казна у трајању дужем од три године, а највише четири године. Уколико прекршилац након другог издржавања учини нови прекршај може се изрећи казна доживотне забране играња или вршења дужности. Члан 26. Казна доживотне забране играња или вршења дужности и казна пребацивања у нижи ранг такмичења изриче се за прекршаје учињене под посебно тешким околностима када је учинилац при његовом извршењу испољио нарочиту одлучност, упорност или безобзирност или је изазвао нарочито тешке последице.

5 Члан 27. При изрицању временске казне забране играња, или забране вршења дужности и новчане казне, надлежни дисциплински орган може одложити извршење изречене казне ( условна казна ) за време које не може бити краће од 6 месеци, нити дуже од две године, с тим да се изречена казна неће извршити ако учинилац у том року не учини нови прекршај. Одлагање изречене казне одредиће се ако, према околностима под којима је учињен прекршај и према понашању извршиоца после његовог извршења, као и обзиром на његов ранији живот, надлежни орган оцени да извршилац и без извршавања изречене казне убудуће неће вршити прекршаје, као и да ће само изрицање казне остварити сврху кажњавања. Условна казна се не може изрећи у случају физичког напада на чланове кошаркашке организације. 2. Одмеравање казни Члан 28. Приликом одмеравања казне узимају се у обзир све околности које утичу да казна буде већа или мања, а нарочито тежина учињеног прекршаја и његове последице, степен одговорности прекршиоца, побуде из којих је учињен, околности под којима је извршен прекршај, личне прилике, моралне особине извршиоца и држање после учињеног прекршаја. Члан 29. Отежавајуће околности постоје када је прекршај учињен у поврату, када постоје посебно тешке последице или друге околности због којих је прекршај добио тежи облик. Учинилац је у поврату ако је раније био кажњаван за учињени прекршај, или када извршилац злоупотреби своју функцију или искаже упорност и безобзирност приликом извршења прекршаја. Члан 30. Олакшавајуће околности постоје када је извршилац пре учињеног прекршаја био примерног спортског понашања, или на то указује његов кошаркашки стаж, углед или учешће у репрезентацији, или друге заслуге и признања за развој кошаркашког спорта. Признање извршиоца прекршаја да је прекршај учинио, може се узети као олакшавајућа околност. Члан 31. У случају одмеравања казне за више прекршаја о којима се истовремено одлучује, најпре се утврђује казна за сваки прекршај посебно, а потом се доноси одлука о јединственој казни и то на следећи начин: 1) ако је за један прекршај утврђена казна доживотне забране играња или вршења дужности, изриче се само та казна; 2) ако је више изречених казни временске забране играња или вршења дужности или казни забране играња или вршења дужности на одређеном броју утакмица, изрећи ће се једна казна која мора бити мања од збира изречених казни; 3) ако је за један прекршај изречена казна временске забране играња или вршења дужности, а за други забрана играња или вршења дужности на одређеном броју утакмица, тада се утврђује јединствена временска казна забране играња или вршења дужности; 4) ако је за све прекршаје у стицају утврђена новчана казна, изрећи ће се јединствена новчана казна која представља збир утврђених новчаних казни, с тим што јединствена новчана казна не може бити већа од двоструког износа највеће предвиђене мере новчане казне; 5) ако је за прекршаје у стицају утврђена казна забране играња или вршења дужности, а за друге прекршаје новчана казна, изрећи ће се једна казна забране играња или вршења дужности и једна новчана казна, применом претходних тачки овог члана. Признање извршења прекршаја и изражено кајање од стране извршиоца прекршаја може се узети као олакшавајућа околност.

6 Члан 32. У случају када се изриче казна извршиоцу који већ издржава казну, овлашћени орган ће казну која се извршава узети као утврђену, одмериће казну за нови прекршај, и потом изрећи јединствену казну поступајући у смислу чланова 25. и 31. овог Правилника, с тим што се издржани део казне урачунава у казну, као део јединствене казне. 3. Ванредно ублажавање казне Члан 33. На основу молбе кажњеног, Скупштина Савеза може кажњеног ослободити од даљег издржавања казне или казну ублажити у случају постојања таквих околности које оправдавају доношење овакве одлуке. Приликом одлучивања у смислу претходног става увек ће се ценити мишљење органа који су одлучивали о дисциплинској одговорности. Молба за ванредно ублажавање казне може се поднети након протека најмање шест месеци, од правоснажности одлуке о казни. 4. Евиденција казне Члан 34. Правоснажне одлуке се уписују у евиденцију коју води орган надлежан за изрицање казне у првом степену. III. ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПАК 1. Дисциплински органи Члан 35. О дисциплинској одговорности лица у ингеренцији Савеза, одлуку у првом степену доноси Дисциплински суд Савеза, осим за дисциплинске прекршаје учињене у вези одређеног такмичења о којима првостепену одлуку доноси одговарајући комесар - директор такмичења/лиге (у даљем тексту: дисциплински орган). Дисциплински суд поступа у другом степену поводом жалбе на одлуке комесара директора такмичења, која се подноси у року од 8 дана од дана доношења првостепене одлуке. Дисциплинске судије се бирају и разрешавају у складу са Статутом Савеза. Дисциплински суд одлучује у дисциплинском већу у којем заседа тројица судија, а своје одлуке доноси већином гласова присутних судија. Чланове већа одређује Председник Дисциплинског суда. Против одлука Дисциплинског суда допуштена је жалба Сталној спортској арбитражи Олимпијског комитета Србије, осим на одлуке о допингу и када је Дисциплински суд поступао као другостепено тело. У поступку пред Дисциплинским судом у принципу јавност је искључена. Дисциплински орган је независан и непристрастан у свом раду. Дисциплински орган ће се изузети ако постоје околности које изазивају сумњу у његову независност и непристрасност. О изузећу дисциплинског органа одлучује Генерални секретар Савеза, а ако се захтев за изузеће односи на Генералног секретара Савеза о изузећу одлучује Управни одбор Савеза. Орган који је донео одлуку о изузећу одлучује и који ће орган или службено лице поступати као дисциплински орган у конкретном случају. 2. Застарелост Члан 36. Покретање дисциплинског поступка застарева у року од три године, рачунајући од дана извршења прекршаја, ако законом или општим актом Савеза није другачије утврђено. Првостепене дисциплинска одлука мора бити донета у року од четири месеца од дана покретања дисциплинског поступка.

7 3. Дисциплинска пријава Члан 37. Дисциплински поступак се покреће на основу пријаве дисциплинском органу коју може поднети члан Савеза, службено лице или орган Савеза, клуб, играч, тренер и друга лица у ингеренцији савеза, или по службеној дужности, када је дисциплински прекршај почињен у вези дисциплинског поступка. Пријава се може поднети против сваког лица (физичког или правног) у ингеренцији Савеза. Ако је пријава достављена ненадлежном органу или службеном лицу Савеза овај је дужан у року од 3 дана пријаву доставити надлежном дисциплинском органу Савеза. Члан 38. Приликом подношења пријаве, подносилац пријаве је дужан да уплати на рачун Савеза таксу у износу од 300 бодова, која се враћа подносиоцу пријаве уколико је иста основана. Уколико подносилац пријаве не приложи доказ о уплаћеној такси, пријава неће бити разматрана. Таксу не плаћају лица која по службеној дужности подносе пријаву. Члан 39. Пријава се подноси писмено и садржи: назив подносиоца пријаве и његову адресу, односно лично име лица које подноси захтев; назив органа коме се подноси пријава; основне податке о окривљеном (лично име, адресу становања, назив и седиште окривљеног правног лица), а за одговорно лице у правном лицу и функцију коју обавља у том правном лицу; чињенични опис радње из које произилази правно обележје прекршаја, време и место извршења прекршаја и друге околности потребне да се прекршај што тачније одреди; предлог о доказима које треба извести; потпис подносиоца пријаве. Пријава се подноси у онолико примерака колико има окривљених и један примерак за дисциплински орган. Ако пријава не садржи све податке из става 1. овог члана или није поднета у довољном броју примерака, затражиће се од подносиоца пријаве да је у одређеном року допуни, односно достави остале примерке. У случају да подносилац захтева не отклони недостатке у року од 7 дана, сматраће се да је одустао од пријаве и таква пријава ће се одбацити. 3. Закључак о покретању поступка Члан 40. Кад дисциплински орган прими пријаву, испитаће да ли постоје услови за покретање дисциплинског поступка и одлучити о даљем току поступка. Ако дисциплински орган не одбаци пријаву, донеће закључак којим се дисциплински поступак покреће. Овај закључак се не доставља подносиоцу пријаве ни окривљеном. Против закључка из претходног става није допуштена жалба. 4. Одбацивање пријаве Члан 41. Кад дисциплински орган утврди да не постоје услови за покретање дисциплинског поступка, пријаву ће одлуком одбацити кад: 1) не постоје услови за покретање дисциплинског поступка: 2) радња описана у пријави није прекршај; 3) орган коме је пријава поднета није надлежан за вођење дисциплинског поступка; 4) постоје основи који искључују одговорност за прекршај; 5) је наступила застарелост за покретање дисциплинског поступка; 6) је пријаву поднело неовлашћено лице; 7) постоје други разлози прописани општим актом Савеза због којих се поступак не може покренути. Одлука из става 1. овог члана доставља се подносиоцу пријаве, који на њу има право жалбе.

8 5. Испитивање одговорности Члан 42. Кад дисциплински орган донесе закључак о покретању дисциплинског поступка, пре доношења одлуке о прекршају окривљеном ће се пружити могућност да се изјасни о чињеницама и доказима који га терете и да изнесе све чињенице и доказе који му иду у корист. Пријава за покретање дисциплинског поступка доставља се окривљеном лицу и оставља му се рок за изјашњење који не може бити краћи од 4 дана. Сукоб надлежности првостепених дисциплинских органа решава Управни одбор Савеза. Члан 43. Дисциплински поступак је хитан и дисциплински орган је дужан да поступак спроведе без одуговлачења, али тако да то не буде на штету доношења правилне и на праву засноване одлуке. Усмени претрес се одређује само кад дисциплински орган оцени да је то заиста неопходно ради разјашњења ствари. Лице против кога је покренут дисциплински поступак има у дисциплинском поступку право: на вођење поступка без одуговлачења и са што мање трошкова; независност, стручност и непристрасност органа који одлучују о одговорности; браниоца о личном трошку, изјашњење и извођење доказа; писану и образложењу одлуку и жалбу. Члан 44. Дисциплински орган је дужан да истинито и потпуно утврди чињенице које су од важности за доношење одлуке и да са једнаком пажњом испита и утврди како чињенице које терете окривљеног тако и оне које му иду у корист. Члан 45. Дисциплински орган доноси одлуке по спроведеном поступку и прибављеним изјавама од учесника, које могу бити у писменој или усменој форми. Дисциплински орган одлучује о предлозима странака и доказима који ће се прибавити односно извести. Дисциплински орган има дискреционо право да прихвати сведочење преко телефона или писменим путем. О садржини телефонског разговора саставља се службена белешка. Дисциплински орган оцењује доказе по слободном уверењу. Које ће чињенице узети као доказане, одлучује првостепени дисциплински орган на основу савесне и брижљиве оцене сваког доказа посебно и свих доказа заједно и на основу резултата целокупног поступка. Ако уредно позвани окривљени не дође и не оправда изостанак или у року који му остави дисциплински орган не да писмену одбрану или одбије да пружи своју одбрану или на други начин избегава учешће у дисциплинском поступку, а његово испитивање није нужно за утврђивање чињеница које су од важности за доношење правно исправне одлуке, одлука о прекршају може се донети и без испитивања, односно изјашњења окривљеног (сматраће се да је саслушан), на основу поднетих доказа. Окривљени има право да се брани сам или уз стручну помоћ браниоца. За браниоца се може узети искључиво адвокат. Бранилац је овлашћен да у корист окривљеног предузима све радње које може предузети окривљени. Представник окривљеног правног лица је лице које је овлашћено да представља то правно лице на основу закона или статута, односно другог општег акта правног лица. Представник окривљеног правног лица може бити само једно лице. Представник окривљеног правног лица не може бити лице које је у истој ствари сведок, одговорно лице против кога се води поступак за учињени прекршај. Члан 46. Дисциплински органа може изузетно одлучити и да се не одржи усмену расправу и да се води поступак на основу исправа и других писмених докумената уколико је лице које је окривљено за дисциплински прекршај са тиме сагласно или је признало извршење прекршаја или одбија да учествује у поступку.

9 Члан 47. Ако је пријава поднета против малолетног играча, дисциплински орган може одлучити да се не покрене дисциплински поступак, ако сматра да не би било целисходно да се поступак води с обзиром на природу прекршаја и околности под којима је прекршај учињен, раније понашање малолетног играча и његова лична својства. Члан 48. Пријава за покретање дисциплинског поступка, предлози, правни лекови и друге изјаве подносе се писмено. Поднесци из става 1. овог члана морају бити разумљиви и садржати све што је потребно да би се по њима могло поступати. Ако је поднесак неразумљив или не садржи све што је потребно да би се по њему могло поступати, дисциплински орган наложиће подносиоцу да у одређеном року поднесак исправи, односно допуни, а ако то не учини поднесак ће се одбацити као неуредан. Члан 49. О радњама предузетим у току дисциплинског поступка саставља се записник. У случају потребе записник може писати лице које предузима радњу. 6. Суспензија Члан 50. У случају да постоји основана сумња да је окривљени учинио прекршај за који се може изрећи временска казна забране играња или вршења дужности или казна доживотне забране играња или вршења дужности, може се изрећи суспензија. Суспензију изриче дисциплински орган и траје до доношења првостепене одлуке, с тим да је првостепеном одлуком може продужити и до правоснажности одлуке. На одлуку о суспензији из става 2. овог члана није допуштена жалба, али суспендовано лице може поднети молбу дисциплинском органу пред којим се води поступак за укидање суспензије. Члан 51. У случају искључења играча на утакмици, поднете пријаве од стране делегата или судије, суспензија је аутоматска. Аутоматска суспензија траје највише једну утакмицу. Члан 52. Време проведено под суспензијом урачунава се у казну. О одлуци о суспензији окривљени се обавештава телеграмом. 7. Дисциплинска одлука Члан 53. Дисциплински поступак се завршава доношењем одлуке о дисциплинском прекршају. Одлука о прекршају заснива се на изведеним доказима и чињеницама које су утврђене у поступку. Одлуком о прекршају се дисциплински поступак обуставља или се окривљени оглашава одговорним за прекршај. Члан 54. Одлука о дисциплинском прекршају односи се само на лице које се пријавом за покретање дисциплинског поступка терети и само на прекршај који је предмет поднете пријаве. Дисциплински орган није везан за предлоге и оцене у погледу правне квалификације прекршаја. Члан 55. Дисциплински орган одлучује писменом одлуком која садржи: назив и састав органа који је доноси, као и време доношења одлуке,

10 име и презиме и функције лица, односно назив организације којој се изриче казна, одлука о казни, образложење одлуке, поука о правном леку, утврди: Члан 56. Одлука о прекршају којом се обуставља дисциплински поступак донеће се кад се 1) да је у питању радња која није прописана као прекршај; 2) да постоје околности које искључују одговорност за прекршај; 3) да дисциплински орган није надлежан за вођење дисциплинског поступка; 4) да је окривљени за исту радњу већ правоснажно кажњен у дисциплинском поступку, или је дисциплински поступак правоснажно обустављен али не због ненадлежности; 5) да је наступила застарелост за вођење дисциплинског поступка; 6) да није доказано да је окривљени учинио прекршај који му се пријавом ставља на терет; 7) да је окривљено лице престало да постоји. Члан 57. Одлука о прекршају којом се окривљени оглашава одговорним за прекршај доноси се кад се у дисциплинском поступку утврди постојање прекршаја и одговорности окривљеног за тај прекршај. У изреци одлуке мора бити означено када казна почиње да тече. Ако вођењем дисциплинског поступка настану ванредни трошкови, дисциплински орган ће одлучити ко је дужан сносити те трошкове. Странка сама сноси трошкове свог браниоца. Члан 58. Одлука се сачињава у довољном броју примерака за кажњеног, његов клуб (ако је кажњен играч), канцеларију Савеза и подносиоца пријаве. Дисциплински орган је дужан да по службеној дужности прати извршење казне. Члан 59. Погрешка у писању имена и бројева и друге очигледне погрешке у писању, рачунању и преписивању у одлуци о дисциплинском прекршају, исправљају се по службеној дужности или на предлог окривљеног или подносиоца пријаве. Исправка ће се извршити посебном одлуком, која постаје саставни део одлуке о прекршају. 8. Жалба Члан 60. На одлуку првостепеног дисциплинског органа, може се у року од 8 дана од дана пријема писменог отправка одлуке изјавити жалба другостепеном дисциплинском органу. Жалбу може изјавити подносилац пријаве и лице (физичко или правно) којем је изречена казна. Одлука о дисциплинском прекршају може се побијати: 1) због битне повреде одредаба дисциплинског поступка; 2) због повреде материјалног прописа о прекршају; 3) због погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања; 4) због одлуке о казни. Члан 61. Приликом подношења жалбе односно ревизије, подносилац жалбе (ревизије) је дужан да уплати на рачун Савеза таксу у износу од 600 бодова, која се враћа подносиоцу уколико се иста усвоји. Уколико незадовољна странка уз жалбу (ревизију) не приложи доказ о уплаћеној прописаној такси, жалба (ревизије) ће бити одбачена.

11 Лица која су по службеној дужности поднела прекршајну пријаву, ослобођена су плаћања таксе за жалбу. Члан 62. У случају да је изречена казна доживотне забране играња или вршења дужности или казна временске забране играња или вршења дужности у трајању преко годину дана, а таква одлука буде потврђена по жалби од стране Сталног арбитражног суда Олимпијског комитета Србије, односно Дисциплинског суда Савеза, лице коме је изречена казна може по протеку рока од три године од дана доношења одлуке у последњој инстанци поднети Скупштини Савеза молбу за ублажавање казне. Члан 63. Ако је жалбу изјавио само кажњени, првостепена одлука се не може изменити на његову штету. Кад другостепени орган поводом ма чије жалбе изјављене против одлуке о прекршају, утврди да су разлози због којих је донета одлука у корист окривљеног од користи и за којег од окривљених који није изјавио жалбу или није изјавио у том правцу, поступиће по службеној дужности као да таква жалба постоји. Изјављена жалба задржава извршење ожалбене одлуке, изузев изјављене жалбе на одлуку о суспензији. Члан 64. Другостепени дисциплински орган може у жалбеном поступку, ако сматра да је то потребно ради правилног утврђивања чињеничног стања, извести одређене доказе и по сопственој иницијативи. 9. Понављање поступка Члан 65. Дисциплински поступак окончан одлуком против које нема редовног правног средства у поступку (коначна одлука) поновиће се: ако се одлука заснована на лажном исказу сведока или другог лица или на исправи која је фалсификована или у којој је оверен неистинит садржај, ако се сазна за нове чињенице или се нађе или стекне могућност да се употребе нови докази који, сами или у вези са већ изведеним и употребљеним доказима, могли довести до другачије одлуке да су те чињенице, односно докази били изнесени или употребљени у ранијем поступку, Члан 66. Предлог за понављање поступка могу поднети: кажњени, клуб, ако је кажњен његов играч или функционер, подносилац пријаве, Лице из става 1. овог члана може тражити понављање поступка у року од једног месеца од дана кад је могло изнети нове чињенице, односно употребити нове доказе, односно од дана кад је сазнало за разлог за понављање. Предлог за понављање поступка не може се поднети по истеку 6 месеци, рачунајући од дана правоснажности одлуке. Предлог за понављање поступка, по правилу, не одлаже извршење одлуке по којој се понављање тражи, али Дисциплински суд савеза, ако има довољно разлога за оцену да би тај предлог био уважен, може решити да се одложи извршење док се не одлучи о понављању поступка. Закључак којом се дозвољава понављање поступка одлаже извршење одлуке против које је понављање дозвољено. Члан 67. О предлогу за понављање поступка одлучује Дисциплински суд Савеза.

12 Кад Дисциплински суд Савеза прими предлог, дужна је да испита да ли је предлог благовремен, да ли га је поднело овлашћено лице и да ли је околност на којој се предлог заснива учињена вероватном. Ако услови из става 2. овог члана нису испуњени, Дисциплински суд ће својим закључком одбацити предлог за понављање поступка. Ако су услови из става 2. овог члана испуњени, Дисциплински суд ће испитати да ли су околности, односно докази који се износе као разлог за понављање поступка такви да би могли довести до друкчије одлуке, па ако утврди да нису, одбиће предлог својом одлуком. Ако Дисциплински суд не одбаци нити одбије предлог за понављање поступка, донеће закључак да се понављање поступка дозвољава, одредиће у коме ће се обиму поступак поновити и извршиће потребне радње у поновљеном поступку. Поновљени поступак се води по одредбама које важе за жалбени поступак пред Дисциплинским судом. На основу података прибављених у ранијем и у поновљеном поступку, Дисциплински суд односи одлуку (пресуду) о прекршају који је био предмет понављања поступка, и њоме може одлуку која је била предмет понављања поступка, оставити на снази или је заменити новом. Против закључака и одлука Дисциплинског суда донесених по предлогу за понављање поступка, дозвољена је жалба Управном одбору Савеза у року од 8 дана од дана пријема закључка, односно одлуке Дисциплинског суда. IV. ПОСЕБНИ ДЕО ДИСЦИПЛИНСКИ ПРЕКШАЈИ Члан 68. Ко на било који начин не поштује општа акта Савеза или организације којој је Савез поверио одређена овлашћења из своје надлежности, којима се регулишу питања од заједничког интереса кошаркашког спорта: - казниће се временском забраном играња или вршења дужности до годину дана, Ако прекршај из става 1. овог члана учини клуб-екипа, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности до годину дана и новчаном казном. Члан 69. Клуб који одобри играчу одлазак у иностранство без сагласности надлежног органа Савеза, односно клуб који споразумно раскине уговор са играчем супротно одредбама Регистрационог правилника Савеза, - казниће се пребацивањем у нижи ранг такмичења и новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности. Члан 70. Клуб који не изврши своје доспеле новчане обавезе по основу уговора према играчу дуже од 45 дана а да за то не постоји изричит основ у уговору: - казниће се забраном регистрације играча до испуњења обавеза и новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се забраном вршења дужности на одређеном броју утакмица и новчаном казном. Клуб који не испуни обавезу на плаћање обештећења из закљученог уговора са другим клубом, или обавезе не испуњава у динамици утврђено уговором, - казниће се новчаном казном, уз суспензију до испуњења доспелих уговорних обавеза (забрана регистрације играча и учествовања у такмичењима) Клуб који не уплати обрачунату накнаду за развој најкасније у року од 15 дана од дана закључења споразума о плаћању накнаде за развој, ако споразумом није утврђен неки други рок, односно у року од 15 дана од дана пријема коначне одлуке Такмичарске комисије Савеза о обрачуну накнаде за развој: - казниће се новчаном казном, уз суспензију до испуњења доспелих уговорних обавеза (забрана регистрације играча и учествовања у такмичењима) Члан 71. Клуб који приликом првог преласка-трансфера играча након професионалног уговора не достави у складу са Регистрационим правилником Савеза, у року од 15 дана од дана потписа

13 уговора у коме је утврђена висина обештећења, Савезу документ којим је одређена висина обештећења, ради утврђења солидарне накнаде: - казниће се новчаном каном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном обављања дужности и новчаном казном. Клуб који не изврши исплату солидарне накнаде по коначној одлуци Комисије за такмичење, у року од 15 дана од дана пријема накнаде по основу трансфера играча, односно у року од 15 дана од дана пријема коначне одлуке Комисије за такмичење Савеза ако је накнада по основу трансфера играча већ примљена: - казниће се новчаном казном, уз суспензију до испуњења доспелих уговорних обавеза (забрана регистрације играча и учествовања у такмичењима). Члан 72. Клуб који предузме према играчу или спортском стручњаку било коју радњу непосредне или посредне дискриминације, супротно одредбама Закона о спорту и Регистрационог правилника Савеза: - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном обављања дужности до две године и новчаном казном. Клуб који предузме према малолетном играчу било коју радњу злоупотреба, злостављања, дискриминације и насиља, забрањену у складу са Законом о спорту и Регистрационим правилником Савеза: - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном обављања дужности до пет година и новчаном казном. У случају наступања тежих последица по малолетног играча, клуб ће се казнити новчаном казном и одузимањем до 8 бодова, а одговорно лице клуба ће се казнити доживотном забраном обављања дужности у кошарци. Физичко лице у ингеренцији савеза које предузме неку од радњи из ст. 1. или 2. овог члана: - казниће се забраном играња, односно забраном обављања дужности у кошарци и новчаном казном. Члан 73. Клуб који закључи уговор са трећим лицем којим се трећем лицу даје право да учествује, било у целини било делимично, у накнади која се плаћа за будући трансфер играча из једног клуба у други, или уговор којим треће лице стиче било каква права у вези са будућим трансфером или накнадом по основу трансфера: - казниће се новчаном казном и одузимањем до 8 бодова, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном обављања дужности до две године и новчаном казном. Играч који закључи уговор са трећим лицем којим се трећем лицу даје право да учествује, било у целини било делимично, у накнади која се плаћа за будући трансфер играча из једног клуба у други, или уговор којим треће лице стиче било каква права у вези са будућим трансфером или накнадом по основу трансфера: - казниће се забраном играња до шест месеци и новчаном казном. Члан 74. Клуб који закључи са играчем уговор супротно одредбама Закона о спорту и Регистрационом правилнику или закључи више од једног уговора за бављење играча кошарком: - казниће се новчаном казном и одузимањем до 8 бодова, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном обављања дужности до годину дана и новчаном казном. Играч који закључи са клубом уговор супротно одредбама Закона о спорту и Регистрационом правилнику или закључи више од једног уговора за бављење кошарком: - казниће се новчаном казном и забраном играња до шест месеци. Члан 75. Ко не поштује или не извршава одлуке надлежних органа кошаркашке организације: - казниће се временском забраном играња или вршења дужности до две године, Ако прекршај из става 1. овог члана учини клуб-екипа, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности до две године. Клуб који не поштује или не извршава одлуке ФИБА, БАТ и ССА ОКС,

14 - казниће се новчаном казном, уз суспензију до извршења одлуке (забрана регистрације играча и учествовања у такмичењима), а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности до годину дана и новчаном казном. Члан 76. Ко делује посредно или непосредно против одлуке органа и службених лица Савеза, односно организације којој је Савез поверио одређена овлашћења из своје надлежности, или на други начин чини да се озбиљно угрози углед или ефикасност тих органа и лица: - казниће се временском забраном играња или вршења дужности, У посебно тешким случајевима може се изрећи и казна доживотне забране играња или вршења дужности, Ако прекршај из става 1. овог члана учини клуб-екипа, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности, која у посебно тешким случајевима може ићи до доживотне забране вршења дужности. Члан 77. Ко се, позван пред надлежни орган или службено лице Савеза, односно организације којој је Савез поверио одређена овлашћења из своје надлежности, непристојно или неспортски понаша, или са на позив неоправдано не одазове: - казниће се временском забраном играња или вршења дужности. Члан 78. Ко се увредљиво изражава или износи и преноси неистине о кошаркашком руководству Савеза, и другој организацији у ингеренцији Савеза, - казниће се временском забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање једне године, Ако прекршај из става 1. овог члана учини клуб-екипа, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности у трајању од најмање једне године. Члан 79. Ко наговара такмичара или функционера клуба да екипа не наступи, или да не наступи у најбољем саставу, да се не залаже, или да не игра по најбољем знању, или да напусти игру или терен, - казниће се временском забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање шест месеци. Када је наговарање успело, - може се изрећи казна доживотне забране играња или вршења дужности Играч, или други члан клуба, који прихвати наговарање из става 1 овог члана, - казниће се казном доживотне забране играња или вршења дужности, а клуб ће се казнити пребацивањем у нижи ранг такмичења и новчаном казном. Члан 80. Ко наговара или обећавањем поклона, или на други начин утиче на судију или делегата, да своју дужност не врши у смислу правила кошаркашке игре, - казниће се временском забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање једне године. Када је наговарање успело, може се изрећи казна доживотне забране играња или вршења дужности. Судија или делегат који су прихватили наговарање, поклон или обећање и своју дужност обавили супротно правилима кошаркашке игре, - казниће се доживотном забраном обављања свих функција у кошаркашком спорту. Члан 81. Ко на било који начин утиче или учествује у намештању резултата на кошаркашкој утакмици,:

15 - казниће се временском забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање једне године или доживотном забраном играња или вршења дужности. Клуб који учествује у намештању резултата, - казниће се новчаном казном и пребацивањем у нижи ранг такмичења. Члан 82. Клуб који према кошаркашкој организацији не испуни своје обавезе и не извршава дужност, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности. Члан 83. Ко изјавом или на други начин, свесно доводи у заблуду органе, тела и службена лица у Савезу, па се услед тога донесе одлука која се иначе не би донела, - казниће се временском забраном играња или вршења дужности. Ако дело из става 1 учини клуб, његов орган, или функционер, клуб ће се казнити новчаном казном, а одговорно лице клуба временском забраном вршења дужности. Члан 84. Ко да лажни исказ у поступку пред органима, радним телима и службеним лицима Савеза, - казниће се забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање шест месеци. Ако прекршај из става 1 овог члана учини одговорно лице клуба, - клуб ће се казнити новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се забраном вршења дужности у трајању од најмање шест месеци. Члан 85. Ко се на јавном месту, као члан кошаркашке организације недолично понаша, - казниће се забраном играња или вршења дужности до једне године и новчаном казном. Ко се као лице у ингеренцији Савеза недолично понаша на кошаркашкој утакмици, а није учесник утакмице: - казниће се временском забраном играња или вршења дужности до једне године. Члан 86. Ко је кажњен правоснажном одлуком забране вршења дужности, односно обављања функција или се налази под суспензијом, а јавно или прикривено обавља ма какву дужност у вези са кошаркашким спортом: - казниће се временском забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање једне године. Истом казном казниће се и одговорно лице које је дозволило или омогућило обављање дужности у смислу претходног става. Ако се дужност обавља у клубу, клуб ће се казнити новчаном казном. Члан 87. Клуб (екипа) који се налази под суспензијом, и поред тога наступи на јавној утакмици, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском казном забране вршења дужности. Клуб који је суспендован или наступи са играчем који је неправилно регистрован, који није регистрован, који се налази под суспензијом или издржава казну, губи утакмицу са 20:0 и не добија бод за ту утакмицу. Ако екипа изгуби две утакмице на овакав начин, пребацује се у нижи ранг такмичења. Члан 88. Клуб који не испуни обавезу да у званичном такмичењу млађих категорија учествује са прописаним бројем селекција, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забраном вршења дужности.

16 Члан 89. Организатор који не организује утакмицу у складу са законом и општим актима Савеза, - казниће се новчаном казном од до динара. Ако прекршај из става 1. овог члана учини клуб: - казниће се новчана казна од до динара и одузимања 2 бода. У случају поновљеног непредузимања прописаних мера, казниће се одузимањем 6 бодова и новчаном казном од динара. Клуб који као организатор утакмица у току исте такмичарске сезоне континуирано и тешко крши обавезе из члана 157. став 1. Закона о спорту и чл Правилника о такмичењу Савеза: - казниће се враћањем у нижи ранг такмичења., а одговорно лице клуба казном временске забране обављања дужности. Члан 90. Организатор који не осигура несметано и безбедно одржавање утакмице или не предузме мере којима се предупређује и онемогућава избијање насиља и недоличног понашања гледалаца у складу са законом и правилима Савеза, - казниће се новчаном казном или казном забране присуства публике на одређеном броју утакмица на свом терену, а одговорно лице организатора забраном вршења дужности на одређеном броју утакмица. Члан 91. Организатор утакмице који на утакмици повећаног или високог ризика не предузме мере којима се осигурава несметано и безбедно одржавање утакмице или мере којима се предупређује и онемогућава избијање насиља и недоличног понашања гледалаца у складу са законом и општим актима Савеза, - казниће се новчаном казном или забраном играња одређеног броја утакмица на свом терену или казном забране присуства публике на одређеном броју утакмица на свом терену, а одговорно лице организатора временском забраном вршења дужности Члан 92. Организатор утакмице на којој је, пре, за време или после утакмице, дошло до насиља или недоличног понашања, а није предузео мере којима се предупређује и онемогућава избијање насиља и недоличног понашања гледалаца у складу са законом и општим актима Савеза, - казниће се новчаном казном или забраном играња одређеног броја утакмица на свом терену или казном забране присуства публике на одређеном броју утакмица на свом терену, а одговорно лице организатора временском забраном вршења дужности. У тежим случајевима, организатор утакмице казниће се забраном играња одређеног броја утакмица на свом терену или казном забране присуства публике на одређеном броју утакмица на свом терену и новчаном казном, а одговорно лице организатора временском забраном вршења дужности. Клуб који проузрокује или учествује у насиљу или недоличном понашању на утакмици, - казниће се новчаном казном или казном забране присуства публике на свом терену, а одговорно лице клуба временском забраном вршења дужности. Члан 93. Ко вређа и изазива играча, тренера, функционера, делегата, судију или гледаоца, на утакмици или ван кошаркашког терена - казниће се забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање шест месеци и новчаном казном. Ко покуша да физички нападне играча, тренера, функционера, делегата, судију или гледаоца, на утакмици или ван кошаркашког терена - казниће се забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање годину дана и новчаном казном. Ко физички нападне и оствари напад на играча, тренера, функционера, делегата, судију или гледаоца, на утакмици или ван кошаркашког терена

17 - казниће се забраном играња или вршења дужности у трајању од најмање две године и новчаном казном. У посебно тешким случајевима може се изрећи казна доживотне забране играња или вршења дужности. Уколико прекршај из ст. 1. и 2. овог члана учини играч на утакмици Такмичења млађих категорија Савеза, одговорно лице клуба (укључујући и тренера екипе) коме играч припада, - казниће се забраном вршења дужности до две године. Члан 94. Ко проузрокује или учествује у насиљу или недоличном понашању на кошаркашкој утакмици, - казниће се временском забраном играња или вршења дужности или забраном играња или вршења дужности одређен број утакмица. Члан 95. Клуб који не предузме мере превентивног деловања за спречавање насиља и недоличног понашања својих навијача у складу са законом и општим актима Савеза, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се забраном вршења дужности на одређеном броју утакмица. Члан 96. Гостујући клуб који учествује у утакмици повећаног или високог ризика а не предузме мере у складу са законом и општим актима Савеза, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба забраном вршења дужности на одређеном броју утакмица. Уколико у случају из става 1. овог члана дође до насиља и нереда на утакмици, којом су узрок навијачи гостујућег клуба, гостујући клуб, - казниће се новчаном казном или забраном присуства публике на свом терену, а одговорно лице клуба временском забраном вршења дужности. Члан 97. Клуб-екипа која неоправдано одустане од такмичења, - казниће се пребацивањем у нижи ранг такмичења од оног у који би дошао испадањем из такмичења које је напустио и новчаном казном. Члан 98. Клуб-екипа која не пријави благовремено место и време одигравања утакмице, - казниће се новчаном казном. Клуб који наступи на утакмици иако не испуњава услове прописане законом и пропозицијама такмичења, или не одигра утакмицу са екипом у најбољем саставу или током утакмице на било који начин крши своје обавезе које проистичу из пропозиција такмичења, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба забраном вршења функција на одређеном броју утакмица. Члан 99. Клуб који не организује стручни рад у клубу у складу са законом и општим актима Савеза или ангажује за обављање стручних послова у клубу лице које не испуњава услове утврђене законом и општим актима Савеза, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се забраном вршења дужности на одређеном броју утакмица. Лице које обавља стручни рад у кошарци иако не испуњава услове утврђене законом о спорту и општим актима Савеза или не поседује одговарајућу дозволу за рад издату од Савеза: - казниће се забраном обављања дужности до испуњења прописаних услова и новчаном казном.

18 Клуб који закључи са спортским стручњаком уговор супротно одредбама Закона о спорту и Регистрационог правилника Савеза: - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба казниће се временском забрано обављања дужности и новчаном казном. Спортски стручњак који изложи играча спортским активностима које могу угрозити или погоршати његово здравствено стање: - казниће се временском забраном обављања дужности до годину дана и новчаном казном Спортски стручњак који играча млађег од 16 година изложи спортским активностима и физичким вежбањима која могу да угрозе или погоршају њихово здравствено стање или да негативно утичу на психосоцијални и моторички развој или образовање: - казниће се временском забраном обављања дужности до три године и новчаном казном Члан 100. Заступник клуба који не закључи уговор о осигурању својих врхунских играча и врхунских спортских стручњака од последица несрећног случаја за време обављања спортске активности, односно стручног рада у спорту, а на основу утврђеног рангирања играча и спортских стручњака, супротно одредбама Закона о спорту и Регистрационог правилника Савеза: - казниће се временском забрано обављања дужности и новчаном казном. Заступнику Савеза који не обезбеди да се осигурају играчи, односно спортски стручњаци који наступе за националну кошаркашку репрезентацију од последица несрећног случаја за време наступа за националну кошаркашку репрезентацију, уколико играч, односно спортски стручњак није обухваћен клубским осигурањем: - казниће се временском забрано обављања дужности и новчаном казном. Члан 101. Клуб и друга кошаркашка организација који не води евиденцију својих чланова и друге базичне евиденције у складу са законом и општим актом Савеза, - казниће се новчаном казном, а одговорно лице клуба (заступник клуба) казниће се забраном вршења дужности до годину дана и новчаном казном. Члан 102. Играч искључен због грубе игре, - казниће се забраном играња на одређеном броју утакмица, или новчаном казном. Ако је због прекршаја из претходног става дошло до теже повреде противничког играча, - казниће се временском казном забране играња и новчаном казном. Члан 103. Играч, функционер или тренер чијом кривицом дође до прекида утакмице, која касније не буде настављена, - казниће се временском забраном играња или вршења дужности, и новчаном казном. казном. Члан 104. Играч или тренер одстрањен са клупе, који се и даље неспортски понаша, - казниће се временском казном забране играња или вршења дужности, и новчаном Члан 105. Играч, тренер или службено лице клуба који физички нападне противничког играча или члана стручног штаба противничке екипе за време утакмице, - казниће се забраном играња или вршења дужности на одређеном броју утакмица и новчаном казном, а у тежим случајевима временском забраном играња или вршења дужности и новчаном казном. Члан 106. Играч, тренер или други члан кошаркашке организације који јавно неспортски критикује одлуке судија на одређеној утакмици,

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинског правилника РСС, поводом дисциплинске пријаве рукометног

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf На основу члана 119. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања («Сл. гласник РС» број 88/2017 и 27/2018-др. закони), Школски одбор Гимназије у Краљеву(даље: Школа) је, на својој

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc На основу члана 93. став 3. Закона о судијама (,,Службени гласник РС, бр. 116/08, 58/09 и 104/09) и члана 13. алинеја 10. Закона о Високом савету судства (,,Службени гласник РС, број 116/08), Високи савет

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK povreda Kodeksa prof.etike-NOVI.doc

Microsoft Word - PRAVILNIK povreda Kodeksa prof.etike-NOVI.doc На основу члана 80 став 2 Статута Универзитета у Новом Саду (Савет Универзитета у Новом Саду, 28. децембар 2010. године), Сенат Универзитета у Новом Саду на својој 40. седници одржаној дана 15.03.2012.

Више

Microsoft Word - Glasnik 133.doc

Microsoft Word - Glasnik 133.doc Година XLV, број 133, 19. март 2007. 3 С А Д Р Ж А Ј ПРАВИЛНИК О ДИСЦИПЛИНСКОЈ ОДГОВОРНОСТИ СТУДЕНАТА ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Предмет Правилника...5 Појам студента...5 Обавезе студента...6 Однос дисциплинске повреде,

Више

Microsoft Word - Propozicije TMK RSS

Microsoft Word - Propozicije TMK RSS ПРОПОЗИЦИЈЕ ТАКМИЧЕЊА МЛАЂИХ КАТЕГОРИЈА РУКОМЕТНОГ САВЕЗА СРБИЈЕ Београд, 29. август 2018. године На основу члана 100. став 2. тачка 1. и члана 160. став 4. Закона о спорту, члана 64. став 2. тачка 30.

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

ВАНРЕДНИ БРОЈ 3 СТРАНА 549 ФУДБАЛ, На основу одредаба члана 45. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС «Фудбал», ванредни бр.

ВАНРЕДНИ БРОЈ 3 СТРАНА 549 ФУДБАЛ, На основу одредаба члана 45. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС «Фудбал», ванредни бр. ВАНРЕДНИ БРОЈ 3 СТРАНА 549 ФУДБАЛ, 15.06.2017. На основу одредаба члана 45. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС «Фудбал», ванредни бр. 18/2016.) и члана 9 Правилника о фудбалским такмичењима

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

ZvaniĊan prevod sa francuskog

ZvaniĊan prevod sa francuskog На основу члана 38. Статута Бејзбол савеза Србије од 18. 03. 2012. године, Управни одбор Бејзбол савеза Србије је на седници 26.01.2013. године донео ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ ИГРАЧА ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je dana 05/07.02.2017.: PRAVILNIK O MEDICINSKOJ ZAŠTITI

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ БОКСЕРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И ТАКМИЧАРА

ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ БОКСЕРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И ТАКМИЧАРА На основу члана 7. Статута Боксерског савеза Србије, Управни одбор Боксерског савеза Србије на седници одржаној 02.11.2015. године доноси ПРАВИЛНИК О РЕГИСТРАЦИЈИ БОКСЕРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА 2015. УПРАВНИ

Више

Sluzbeni glasnik opstine Knic broj 3/2009

Sluzbeni glasnik opstine Knic broj 3/2009 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ КНИЋ Година: 2015 Број: 15 Кнић, 30.10.2015. Цена 100,00 дин. Претплата: 700,00 дин. АКТИ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА АКТИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ КНИЋ, на седници од 28.10.2015.године,

Више

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писмено или усмено. Члан 4. Писмено достављање информације

Више

На основу члана 17

На основу члана 17 На основу члана 17. став 1. тачка 4. Статута Академског једриличарског Клуба Београд, Управни одбор АJK Београд на седници одржаној 17.4.2018. године усвојио је ПРАВИЛНИК О ДИСЦИПЛИНСКОЈ И МАТЕРИЈАЛНОЈ

Више

ПРАВИЛНИК О СПРЕЧАВАЊУ НЕГАТИВНИХ ПОЈАВА У БОКСЕРСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ

ПРАВИЛНИК О СПРЕЧАВАЊУ НЕГАТИВНИХ ПОЈАВА У БОКСЕРСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ На основу члана 102. Закона о спорту и на основу члана 6. Статута Боксерског савеза Србије, Управни одбор Боксерског савеза Србије на својој седници одржаној 02.11.2015. године доноси следећи: ПРАВИЛНИК

Више

Na osnovu Člana 34. Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore, na sjednici održanoj godine, donio je P

Na osnovu Člana 34. Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore, na sjednici održanoj godine, donio je P Na osnovu Člana 34. Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore, na sjednici održanoj 11.06.2015.godine, donio je P R A V I L N I K O DOZVOLAMA ZA RAD FUDBALSKIH TRENERA

Више

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: 26.02.2015. године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА за 2014. годину Дисциплинском тужиоцу Високог

Више

Microsoft Word - 3. Pravilnik o licenciranju klubova

Microsoft Word - 3. Pravilnik o licenciranju klubova П Р Е Д Л О Г На основу чл.100. Закона о спорту ( Службени гласник Републике Србије, број 10/2016) и чл.46 ст.1 т.3 Статута Атлетског Савеза Србије, Управни одбор Атлетског Савеза Србије, на седници одржаној

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o upravnom sporu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o upravnom sporu ("Službeni list Republike Crne Gore", br. 060/03 od 28.10.2003), 2. Zakon o izmjenama Zakona i drugih propisa

Више

Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozv

Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozv Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozvoli za rad sportskih stručnjaka, Pravilnika o stručnom

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће

ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће поступак и начин покретања поступка Порески обвезник,

Више

("Сл. гласник РС", бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим

(Сл. гласник РС, бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим ("Сл. гласник РС", бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим законом уређује се поступак регистрације, евидентирања

Више

Microsoft Word - PropozicijeInline

Microsoft Word - PropozicijeInline DRŽAVNO PRVENSTVO SHLS U IN LINE HOKEJU SEZONA 2016 PROPOZICIJE Beograd, April 2016. 1 PROPOZICIJE DRŽAVNOG PRVENSTVA SHLS U IN LINE HOKEJU ZA SEZONU 2016 OPŠTE ODREDBE Član 1. Državno prvenstvo SHLS u

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 592. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZABRANI ZLOSTAVLJANJA NA RADU ("Službeni list Crne Gore", br. 030/12 od 08.06.2012) Proglašavam Zakon o zabrani zlostavljanja

Више

ЗА ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА УТВРЂИВАЊЕ ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ, У ПОГЛЕДУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ЗА ОБАВЉАЊЕ ПРИВРЕДНЕ

ЗА ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА УТВРЂИВАЊЕ ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ, У ПОГЛЕДУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ЗА ОБАВЉАЊЕ ПРИВРЕДНЕ ЗА ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА УТВРЂИВАЊЕ ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ПРОСТОРА И ОПРЕМЕ, У ПОГЛЕДУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ЗА ОБАВЉАЊЕ ПРИВРЕДНЕ ДЕЛАТНОСТИ Област: Животна средина - поверени послови

Више

Proba

Proba Kabinet Zaštitnika 020/241-642 Savjetnici 020/225-395 Centrala 020/225-395 Fax: 020/241-642 E-mail: ombudsman@t-com.me www.ombudsman.co.me Br. 12/16-4 Podgorica, 23.03. 2016. godine Na osnovu člana 41.

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

Microsoft Word - disciplinska_odgovornost_tuzilaca.doc

Microsoft Word - disciplinska_odgovornost_tuzilaca.doc Мр Јасмина Киурски Љиљана Николић Милан Петровић Биљана Силађи ДИСЦИПЛИНСКА ОДГОВОРНОСТ ТУЖИЛАЦА Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије ПРАВИЛНИК ДРЖАВНОГ ВЕЋА ТУЖИЛАЦА О ДИСЦИПЛИНСКОЈ

Више

У П И Т Н И К

У П И Т Н И К КОШАРКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ На основу одредаба Статута КСС, члан 56. тачка 6., Управни одбор КСС, на седници одржаној 18.11.2015.године, усвојио је ПРАВИЛНИК О ДЕЛЕГАТИМА КОШАРКАШКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ Овај Правилник

Више

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH POSLOVNIK O RADU ETIČKE KOMISIJE Osijek, 12.09.2015. Na osnovu članka 67. Statuta Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a sukladno odredbama Zakona o sportu i Etičkom kodeksu

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivicna dela

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivicna dela ZAKON O ODGOVORNOSTI PRAVNIH LICA ZA KRIVIČNA DELA ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008) Deo prvi I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi odgovornosti pravnih lica za krivična

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim Ukaz o proglašenju Zakona o volontiranju Proglašava se Zakon o volontiranju, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na

Више

АДРЕСАР КЛУБОВА ВОЈВОЂАНСКЕ ФУДБАЛСКЕ ЛИГЕ - ГРУПА "ЗАПАД"

АДРЕСАР КЛУБОВА ВОЈВОЂАНСКЕ ФУДБАЛСКЕ ЛИГЕ - ГРУПА ЗАПАД На основу члана 48. Статута Фудбалског савеза Војводине (Скупштина Фудбалског савеза Војводине од 24. фебруара 2012), Извршни одбор ФС Војводине, на X седници одржаној 11. фебруара 2014. године усвојио

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 03.04.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа,

Више

На основу члана 164. став 3. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11), Министар животне

На основу члана 164. став 3. Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС, бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11), Министар животне На основу члана 164. став 3. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11), Министар животне средине, рударства и просторног планирања доноси Правилник

Више

PRAVILNIK O TAKMIČENJU

PRAVILNIK  O  TAKMIČENJU КОШАРКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ КОМИСИЈА ЗА ТАКМИЧЕЊЕ АВГУСТ 2012. ОРГАНИЗАЦИЈА КУП ТАКМИЧЕЊА КСС 2011/2012 1. НОРМАТИВНА АКТА КУП такмичење КСС се игра према одредбама Статута КСС, Правилника о такмичењу КСС,

Више

Srbija, Beograd, Sazonova 83 Tel , Fax: Београд, 08. новембар2018. године

Srbija, Beograd, Sazonova 83 Tel , Fax: Београд, 08. новембар2018. године Београд, 08. новембар2018. године ОРГАНИЗАЦИЈА 3Х3 ТАКМИЧЕЊА КСС 2019 1. НОРМАТИВНА АКТА 3Х3 такмичење КСС се игра према одредбама Статута КСС, Правилника о такмичењу КСС, Пропозиција такмичења, Регистрационог

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА БОРАЧКИ ДОДАТАК Област: Борачко-инвалидска заштита поверени послови Ко покреће поступка и на који начин: Бо

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА БОРАЧКИ ДОДАТАК Област: Борачко-инвалидска заштита поверени послови Ко покреће поступка и на који начин: Бо ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА БОРАЧКИ ДОДАТАК Област: Борачко-инвалидска заштита поверени послови Ко покреће поступка и на који начин: Борачки додатак је право на додатак уз зараду остварену

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: 02.12.2015.године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тексту: закон) Службени гласник Републике Србије број

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

Број:

Број: БИЛТЕН БР. 35 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. РЕЗУЛТАТ ДРУГЕ ФИНАЛНЕ УТАКМИЦЕ ПЛЕЈ ОФ СУПЕР ЛИГЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018./2019. ГОДИНЕ. Друга финална утакмица

Више

Microsoft Word Propozicije TMK RSS 2017

Microsoft Word Propozicije TMK RSS 2017 ПРОПОЗИЦИЈЕ ТАКМИЧЕЊА МЛАЂИХ КАТЕГОРИЈА РУКОМЕТНОГ САВЕЗА СРБИЈЕ Београд, 22. август 2017. године На основу члана 100. став 2. тачка 1. и члана 160. став 4. Закона о спорту, члана 64. став 2. тачка 30.

Више

Odluka o zastitiniku gradjana

Odluka o zastitiniku gradjana ( Службени лист града Београда, бр. 34/09 и 41/09-испр.) ОДЛУКА О ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА И - ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет уређивања Члан 1 Овом одлуком уређују се надлежност и овлашћења, начин поступања, избор

Више

ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Закон

ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Закон ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Више

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg  uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc Средњошколски дом у Новом Саду Дел.бр: 01-896 Датум: 03.12.2015. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У СРЕДЊОШКОЛСКОМ ДОМУ Нови Сад, децембар 2015. 1 На основу члана 16. став 1. Закона о заштити

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни посао Ко покреће поступак и на који начин: Захтев за

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o 749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je donijela

Више

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц 020-00-00058/2011-11 Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медицинског факултета у Нишу, ради одлучивања о повреди

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/15 01. 12. 2015. године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ Децембар 2015. године 2 На основу члана 52.

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

BILTEN 13 -TMK

BILTEN 13 -TMK TAKMИЧЕЊЕ МЛАЂИХ КАТЕГОРИЈА E-mail: tk.grupaistok@gmail.com ТАКМИЧЕЊE ЗА Ж 98 УЧЕСТВУЈУ СЛЕДЕЋИ КЛУБОВИ: 1. РК ЗАЈЕЧАР - Зајечар 2. РК ДУБОЧИЦА - Лесковац 3. РК ПЕТРОВАЦ - Петровац ТАКМИЧЕЊЕ У КОНКУРЕНЦИЈИ

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

Д О К У М Е Н Т А Ц И Ј А за продају кровног покривача са Дома здравља Др Симо Милошевић Умка и старе столарије са Дома здравља Др Симо Милошевић Срем

Д О К У М Е Н Т А Ц И Ј А за продају кровног покривача са Дома здравља Др Симо Милошевић Умка и старе столарије са Дома здравља Др Симо Милошевић Срем Д О К У М Е Н Т А Ц И Ј А за продају кровног покривача са Дома здравља Др Симо Милошевић Умка и старе столарије са Дома здравља Др Симо Милошевић Сремчица Документација садржи: - Упутство понуђачима о

Више

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propis

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi (Sl. list RCG, broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi (Sl. list RCG - opštinski propis Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propisi", broj 15/04), Skupština opštine Herceg- Novi, na

Више

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у ОШ Емилија Остојић Пожега На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама с

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у ОШ Емилија Остојић Пожега На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама с На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 881/17 - даље: Закон) и члана 113 став 1 тач.1) Статута ОШ Емилија Остојић пожега, Школски

Више

Upravni odbor Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: UO BASS), u skladu sa članom 41. Statuta Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: BASS), na s

Upravni odbor Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: UO BASS), u skladu sa članom 41. Statuta Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: BASS), na s Upravni odbor Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: UO BASS), u skladu sa članom 41. Statuta Badminton saveza Srbije (u daljem tekstu: BASS), na sednici održanoj dana 16. februara 2017. godine, doneo

Више

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc PRAVILNIK O POSTUPANJU PO REKLAMACIJI POTROŠAČA ZA ROBU KUPLJENU PUTEM ON LINE PRODAVNICE Preduzeće Sport Vision d.o.o., Beograd-Novi Beograd, donosi ovaj Pravilnik i njime definiše postupak resavanja

Више

ПРАВИЛНИК О РУКОМЕТНИМ ТАКМИЧЕЊИМА РСС Ниш, 14. јун 2017.

ПРАВИЛНИК О РУКОМЕТНИМ ТАКМИЧЕЊИМА РСС Ниш, 14. јун 2017. ПРАВИЛНИК О РУКОМЕТНИМ ТАКМИЧЕЊИМА РСС Ниш, 14. јун 2017. На основу чл. 3. 19., 35., 100. ст 2. тач. 1-4. и 13. Закона о спорту и члана 58. став 1. тачка 4. Статута Рукометног савеза Србије, Скупштина

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1 На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1.12.2016.године донео је ПОСЛОВНИК О РАДУ УПРАВНОГ

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

БИЛТЕН БР. 24 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office

БИЛТЕН БР. 24 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office БИЛТЕН БР. 24 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТИ УТАКМИЦА СУПЕР ЛИГЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2017./2018. ГОДИНЕ. Друго коло, 11. 04. 2018. године: ВК ЗЕМУН

Више

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo Година XLV, број 134, 15. мај 2007. 81 На основу члана 42. став 5. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 131/06), Сенат Универзитета, на седници одржаној 28. новембра

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О УПИСУ У РЕГИСТАР ЗАЈЕДНИЦА ЗГРАДА СА ОБРАСЦИМА АКАТА ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИМЈЕНУ ЗАКОНА О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Бања Лука,

Више

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u "Službenom listu RCG", br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predm

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u Službenom listu RCG, br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predm Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u "Službenom listu RCG", br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom se uređuju uslovi odgovornosti

Више

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у школи

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у школи На основу члана 119, став 1, тачка 1 и члана 162. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, бр. 88/2017) и одредаба Закона о раду ( Сл. гласник РС, бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009,

Више

ВОЈВОЂАНСКА ФУДБАЛСКА ЛИГА

ВОЈВОЂАНСКА ФУДБАЛСКА ЛИГА ФУДБАЛСКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ FUDBALSKI SAVEZ VOJVODINE На основу одредаба члана 9. Правилника о фудбалским такмичењима (Прописи Фудбалског савеза Србије,''Фудбал'' ванредни број I, 15. јун. 2007) Секретаријат

Више

Katalog propisa v3.05

Katalog propisa v3.05 Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA ("Sl. list RCG", 68/05 od 15.11.2005 i "Sl. list Crne Gore", br. 73/10 od 10.12.2010,

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Microsoft Word - 03_registracioni pravilnik_konacni

Microsoft Word - 03_registracioni pravilnik_konacni RVAČKI SAVEZ SRBIJE BEOGRAD REGISTARCIONI PRAVILNIK RVAČKOG SAVEZA SRBIJE 2012.g. 1 Na osnovu Člana 32. Statuta Rvačkog Srbije, člana 102 Zakona o sportu i člana 2. Sportskih pravila Izvršni odbor Rvačkog

Више

Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozv

Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozv Na osnovu Zakona o sportu Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 10/16), Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja, Pravilnika o dozvoli za rad sportskih stručnjaka, Pravilnika o stručnom

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

РУКОМЕТНИ САВЕЗ СРБИЈЕ - РУКОМЕТНИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ

РУКОМЕТНИ САВЕЗ СРБИЈЕ - РУКОМЕТНИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ РЕЗУЛТАТИ: НОВИ САД, 21.10.2018. године ЛИГА МЛАЂИХ КАТЕГОРИЈА ВОЈВОДИНЕ и ДЕВОЈЧИЦЕ Ж16 СЛУЖБЕНИ БИЛТЕН 4 Суботица, 21.10.2018. године (недеља) СОМБОРЕЛЕКТРО 18:20 (7:10) ПИК ПРИГРЕВИЦА СОМБОР 31:17 (21:10)

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за доношење решења о промени личног имена подноси лице

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

Microsoft Word - Pravilnik o upisu lica sa invaliditetom

Microsoft Word - Pravilnik o upisu lica sa invaliditetom На основу члана 43. став 1. тачка 29. Статута Универзитета у Београду ("Гласник Универзитета у Београду", број 201/18 и 207/19) и члана 30. Правилника о упису студената на студијске програме Универзитета

Више

Zakon o upravnim sporovima

Zakon o upravnim sporovima AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji, Računovodstvena agencija, Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA ("Službeni glasnik

Више

PRAVIKNIK

PRAVIKNIK PRAVILNIK O ORGANIZACIJI RADNO-SPORTSKIH SUSRETA SS BOFOS BEOGRAD 2006. godine Na osnovu Odluke SS BOFOS-a o načinu organizovanja radno-sportskih susreta SS BOFOS, Organizacioni odbor na sastanku održanom

Више

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI 11000 Beograd тел.011/715-7463 факс: 011/33-76-097 е-mail: sport@beograd.gov.rs w w w. b e o g r a d. r s

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20 Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: 09.05.2011. Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 2011. године С А Д Р Ж А Ј 1. Увод... 3 2. Поступак наплате

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

Microsoft Word - Pravilnik_o_radu_stalnih_komisija_IO

Microsoft Word - Pravilnik_o_radu_stalnih_komisija_IO FUDBALSKI SAVEZ CRNE GORE P R A V I L N I K O RADU STALNIH KOMISIJA IZVRŠNOG ODBORA FSCG Na osnovu člana 34 Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor FSCG, na sjednici održanoj dana 24.12.2013.godine,

Више

Proba

Proba Kabinet Zaštitnika 020/241-642 Savjetnici 020/225-395 Centrala 020/225-395 Fax: 020/241-642 E-mail: ombudsman@t-com.me www.ombudsman.co.me Br. 97/18-3 Podgorica, 22. 2. 2018. godine Na osnovu člana 41

Више

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj 05.07.2008. godine, usvojila POSLOVNIK O RADU Skupštine Udruženja

Више