Aaa

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Aaa"

Транскрипт

1 Oktobar 2012 BED & BREAKFAST PODSJETNIK ZA POSLOVANJE I MARKETING PRI PRUŽANJU USLUGE BED & BREAKFAST (Noćenje s doručkom) Projekt finansira Europska unija Projekt implementira REZ Agencija Partner i ko-finansijer projekta je Općina Maglaj Podsjetnik izrađen za potrebe drugog dijela obuke Bed & Breakfast u okviru projekta Past for the Future finansiranog iz Programa Europske unije Pripremne radnje za očuvanje i obnovu kulturne baštine u području sukoba u zemljama Zapadnog Balkana 2010.

2 Opcije za pružanje usluge Bed & Breakfast ZAKONSKI OKVIR ZA POKRETANJE B&B Zakon koji se u Federaciji BiH bavi iznajmljivanjem soba je zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Mogućnosti za otvaranje objekta za pružanje Bed & Breakfast usluga prema normama zakona i uslovi su slijedeći: Ugostiteljska djelatnost prema zakonu može biti: Pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane Pripremanje i posluživanje pića i napitaka Pružanje usluga smještaja Ugostiteljski objekti, s obzirom na vrstu usluga koje se u njima pružaju, mogu biti: 1. Smještajni objekti - objekti u kojima se pružaju usluge smještaja, prehrane, pića, napitaka 2. Ugostiteljski objekti - objekti u kojima se pružaju usluge prehrane, pića, napitaka i slastica 3. Catering objekti - objekti u kojima se pripremaju jela, slastice, pića i napici za konzumiranje na drugom mjestu sa ili bez posluživanja Ugostiteljsku djelatnost (usluge) mogu obavljati slijedeći subjekti: 1. Pravna lica 2. Fizička lica 2.1. Domaćinstva 2.2. Seoska domaćinstva Napomene: Ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti Ugostiteljska djelatnost obavlja se u poslovnom objektu, uređenom i opremljenom za pružanje ugostiteljskih usluga. Objekat mora ispunjavati minimalne uvjete u pogledu uređenja i opreme ugostiteljskih objekata, te u pogledu: projektiranja, građenja i održavanja građevine, zaštite na radu, buke, i dr. Moraju biti registrirani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti Uposlenici moraju ispunjavati zdravstvene uvjete u skladu sa propisima i završen najmanje 3. stepen stručne spreme. Nadležni organ (općinski, odnosno gradski organ uprave nadležnog za poslove ugostiteljstva prema mjestu sjedišta objekta) na zahtjev ugostitelja utvrđuje jesu li ispunjeni minimalni uvjeti. Ugostitelj posluje tokom cijele godine, sezonski ili povremeno Fizičko lice može dobiti odobrenje samo za 1 ugostiteljski objekt na teritoriju F BiH Ugostiteljski objekti za smještaj obavezno se kategoriziraju zavisno od uređenja, opreme, i dr. Ministar propisuje vrste objekata koji se kategoriziraju, kategorije, uvjete za kategorije, i ostalo

3 1. UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU Fizičko lice u domaćinstvu može: 1. Iznajmljivati sobe, apartmane i kuće, ako je vlasnik najviše do 10 soba, odnosno 20 postelja. 2. Organizirati kamp na svom zemljištu za najviše 20 smještajnih jedinica, odnosno 60 gostiju istodobno. Fizičko lice u domaćinstvu može pružati i usluge doručka, polupansiona ili pansiona samo gostima kojima izdaje sobe, apartmane, kuće za odmor i u kampu. Objekti moraju ispunjavati minimalne uvjete za vrstu i uvjete za kategoriju. Fizičko lice u domaćinstvu koje pruža usluge obavezno je: 1. Vidno istaknuti na ulazu ili u neposrednoj blizini natpis sa oznakom vrste objekta utvrđene rješenjem nadležnog organa i kategorije objekta utvrđene rješenjem Ministarstva. 2. Vidno istaknuti na ulazu ili u blizini naziv usluga, cijene i iznos boravišne takse. 3. Utvrditi normative o utrošku namirnica za pojedino jelo, piće i pružiti usluge u količinama i kvalitetu u skladu sa normativima, te na zahtjev gosta predočiti mu normative. 4. Vidno istaknuti cijene usluga i iznos boravišne takse na propisan i pridržavati se cijena. 5. Izdati gostu račun za svaku pruženu uslugu, koji obavezno mora da sadrži: naziv objekta, porezni ID broj, broj računa, datum i vrijeme izdavanja računa, vrstu, količinu i cijenu pruženih usluga, a kod usluga smještaja, navesti u računu i iznos boravišne takse. 6. Voditi knjigu gostiju, 7. Dostaviti normative i cjenike na ovjeru nadležnom organu najkasnije 7 dana prije primjene. 2. UGOSTITELJSKE USLUGE U SEOSKOM DOMAĆINSTVU U domaćinstvu organiziranom kao turistička seoska privreda, član seoskog domaćinstva može pružati ugostiteljske usluge, osim iznajmljivanja kuća za odmor. U seoskom domaćinstvu mogu se pripremati i posluživati topla i hladna jela, pića i napitci iz pretežno vlastite proizvodnje za najviše 50 lica istodobno, fizičko lice može pružati usluge prehrane, pića i napitaka na svom plovnom objektu za najviše 20 gostiju istodobno. Nadležni organ dužan je rješenja dostaviti nadležnim institucijama. Ukoliko se ipak želite registrovati kao preduzeće iz nekih razloga, (želite više od 10 soba, želite registrovati vise ugostiteljskih objekata, ), na narednoj stranici su obrađeni oblici registracije preduzeća u Federaciji BiH.

4 PRAVNI OBLICI REGISTRACIJE U BiH se trenutno najčešće registruju dva oblika firme doo i obrt. Ne postoje više STR, SZR i sl. Jedino što postoji još klasifikacija obrta koja je obimna, ali se ne piše u ime firme. Stari zanati kao što si brice i kujundžije, imaju izuzetak kod pravila nabavke fiskalne kase. REGISTRACIJA D.O.O. 1. Osnivački akt 2. Otvaranje prelaznog računa u banci 3. Poresko uvjerenje 4. Izjave 5. Izjava o neposjedovanju drugog privrednog subjekta i Izjava o prihvatanju dužnosti direktora) 6. Obrasci za registraciju privrednog društva 7. Dobijanje Sudskog rješenja o registraciji preduzeća 8. Dobijanje rješenja tržišne inspekcije 9. Dodjeljivanje statističkog broja 10. Dobijanje poreskog identifikacionog broja 11. Otvaranje stalnog računa u banci 12. Dodjeljivanje PDV i carinskog broja 13. PIO broj REGISTRACIJA OBRTA 1. Zahtjev za odobrenje za rad 2. Uvjerenje o poslovnoj sposobnosti izdaje Centar za socijalni rad vaše Općine prebivališta Diploma i/ili potvrda o stručnoj spremi/kvalifikacionom ispitu 4. Odobrenje za poslovni prostor 5. Poresko uvjerenje 6. Ostali neophodni dokumenti uvjerenje o državljanstvu, rodni list, i sl. 7. Uvjerenje da nemate zasnovan radni odnos 8. Potvrda o nepostojanju zabrane obavljanja ove djelatnosti 9. Općinsko rješenje početak poslovne djelatnosti TROŠKOVI REGISTRACIJE Za obrt Taksa za registraciju obrta (Općina) 50 KM Ljekarsko uvjerenje (Dom zdravlja) 45+4 KM Ovjerene kopije potrebnih dokumenata (Općina) 23 KM Uvjerenje o nekažnjavanju (MUP) KM Przna radna i zdravstvena knjižica 5KM Izrada pečata 45 KM Naredni mjesec knjigovođi registre i knjige u iznosu od 20 KM, fiskalnu kasu od 550 KM Dakle ukupna registracija obrta iznosi 199 KM KM, dakle cca 750 KM zajedno sa fiskalnom kasom. Za d.o.o. Osnivački kapital za takse Ukupno KM. Obaveza angažovanja direktora i jednog radnika, minimalan iznos novca za plate i doprinose mjesečno KM za direktora i radnika + računovodstvo + ostali troškovi.

5 MARKETING ZA BED & BREAKFAST Mogli bismo provesti sate raspravljajući o marketingu i njegovim strategijama. Međutim, glavna svrha ovog podsjetnika je da vas navede na razmišljanje u smislu onoga što trebate učiniti kako bi se prezentirali vaš B&B. ŠTA JE MARKETING? Ako bi vas pitali: "Šta je marketing?", šta biste rekli? (Razmislite nakratko i pribilježite nekoliko svojih ideja.) Marketing je vjerovatno sve to što biste naveli, ali, ako bismo sveli na same osnove marketinga u ugostiteljstvu i turizmu... Postoje bolji načini promocije B&B od ovoga Marketing je zadovoljavanje potreba i želja svojih klijenata. Potrebe: Razlika između onoga što Vaši klijenti (gosti) imaju i onoga što bi željeli imati. Želje: Potrebe kojih su vaši kupci (gosti) svjesni. Nesposobnost razumijevanja potreba i želja svojih klijenata, može biti ozbiljna prijetnja za vaše poslovanje. Pružaoc B&B usluga je tu da služi gostu. Njihove potrebe su prioritet br.1! Marketing u ugostiteljstvu i turizmu je malo drugačiji nego u marketing određenog proizvoda. Napravit ćemo mali prikaz osnovnih razlika.

6 RAZLIKE IZMEĐU MARKETINGA PROIZVODA I USLUGA Proizvod: Materijalan, može se skladištiti, proizvodi se unaprijed, prodaje se jednom. Dug kanal distribucije. Usluga: Nematerijalna, neuhvatljiva, trenutno dostupna, opetovano se prodaje, lična prodaja. Imajte na umu: Prazna soba je poput vode koja kapa iz slavine, ne može se naknadno izdati. ZAŠTO PROMOVIRATI B&B? Promjene se vrlo brzo dešavaju u ugostiteljstvu i turizmu, a marketing igra ključnu ulogu u poslovnoj sposobnosti da se nosi s promjenama. Morate imati razlog i plan kako za goste da kupe vaš servis (boravak i doručak.) Konkurencija je veća, iako to zavisi o lokaciji i broju alternativnih smještajnih kapaciteta na tom području. Ipak, konkurencija i nije samo loša - mnogi B & B vlasnici formiraju udruge i kooperiraju na lokalnoj razini, na državnoj razini, i na nacionalnoj razini. Ujedinjavanje određenih resursa, kao što su oglašavanje, ima ekonomskog smisla za sve koji su uključeni. Preporuke se takođe dijele. Razmislite: na koga ciljate u vašem marketingu. Stanje ekonomije, društvene, kulturne i životne karakteristike igraju važnu ulogu u segmentaciji tržišta. Ne možete ugoditi svima. Morate ciljati posebnu skupinu za većinu svog marketinga. Moderan putnik je sofisticiran i očekujemo mnogo više nego u predhodnim godinama. Očekuje se puno više od sobe s dorčkom. Da biste dobili ove goste morat ćete puno detaljnije isplanirati vaš marketing.

7 MARKETING MIX Cijeli kursevi su izgrađeni samo na načelima marketing mixa, ali za naše svrhe ćemo istaći svaki kako bi mogli povezati koliku su značajni za B&B posao.tradicionalna 4 "P" marketinga su: 1. Product / Proizvod: Šta je to što imate za ponuditi. 2. Place / Mjesto: Vaša lokacija, u kojoj će proizvod / usluga biti kupljena / konzumirana. 3. Promotion / Promocija: različite tehnike koje ćete koristiti da prodate svoju uslugu. tj.: oglasi, kuponi, posebna događanja. 4. Price / Cijena: Koliko ćete naplaćivati? Morate uzeti u obzir vaše troškove i da li ih cijena pokriva. Sada treba razmotriti druga 4 "P" za ugostiteljstvo. 1. People / Ljudi: smještaj je industrija ljudi. Ljudi su razlog zašto postoji. 2. Packaging / Pakiranje: Treba biti orjentisano na kupca. Saznajte šta kupac želi i treba, a zatim mu to dostavite. 3. Programming / Programiranje: Takođe orijentisano na kupca. To su dodatne stvari koje možete pružiti kako biste boravak učinili još prijatnijim. 4. Partnership / Partnerstvo: Zajednički napori sa ostalim B&B ili drugim ugostiteljskim i turističkim organizacijama. MARKETING STRATEGIJE ZA BED & BREAKFAST Preporuke Pružiti gostima sjajno iskustvo boravka i odličnu uslugu,će povećati ponovljene rezervacije i preporuke drugima o vašem B&B. Socijalne mreže Socijalne mreže, kao što su Facebook i Twitter, nude vlasnicima B&B priliku za interakciju s sadašnjim i potencijalnim klijentima. Vodiči Oglasite vaše kapacitete u turističkom vodiču. Članstvo u udrugama i reklame Veliki broj posjetilaca će tražiti informacije o B&B u regionalnoj udruzi ili turističkoj zajednici. Druga pogodnost je zajednička web prezentacija na stranici udruge B&B ili turističke zajednice. Web stranica Samostalna web stranica koja omogućava posjetiocima da pročitaju šta vaš B&B ima za ponuditi, ili omogućiti rezervaciju. Uz rastuće korištenje interneta, web je postao nezamjenjiv alat za planiranje odmora na područjima koja nisu dovoljno blizu da provjerite sami. Registrujte svoj B&B na Google Places i Google Maps. Ne košta a velike su šanse da vaši konkurenti nisu navedeni. Možete čak unijeti broj telefona a omogućava rezervacije putem smartphona. Strateški odnos sa institucijama Partnerstvo sa Općinom može imati pogodnosti kada Općina organizuje određene manifestacije, prepoučit će vas kao opciju za smještaj. Isto važi I za druge institucije. Za sva eventualna pitanja ili nedoumice koje mogu proisteći radi nejasnoće ili nerazumijevanja navoda iz ovog Podsjetnika, izvolite se obratiiti na telefon (Adnan Gazija) ili na adresu adnang@rez.ba

Registracija d.o.o. U Općini Centar

Registracija d.o.o. U Općini Centar VODIČ ZA REGISTRACIJU D.O.O. Odsjek za lokalni ekonomski razvoj 1 ŠTA JE D.O.O.? Društvo sa ograničenom odgovornošću (eng. Limited liability company (LLC), je društvo u kojem svaki član društva ima učešće

Више

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti-Sl.glasnik Brcko distrikta BiH,br S

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti-Sl.glasnik Brcko distrikta BiH,br S ЗАКОН О УГОСТИТЕЉСКОЈ ДЈЕЛАТНОСТИ БРЧКО ДИСТРИКТА БИХ На основу члана 23 Статута Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, Скупштина Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на 19. сједници одржаној 31. октобра

Више

TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured Stara Novalja, ožujak OBAVIJESTI ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIR

TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured Stara Novalja, ožujak OBAVIJESTI ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIR TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured Stara Novalja, ožujak 2016. OBAVIJESTI ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIRANJE - napomena: ove obavijesti odnose se na iznajmljivače

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA U DOMAĆINSTVU I OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU U NADLEŽNOSTI MINISTARSTVA TURIZMA Medulin, 26.02.2019. PROPISI U NADLEŽNOSTI MINISTARSTVA TURIZMA (www.mint.hr)

Више

KAKO OSNOVATI PRIVREDNO DRUŠTVO

KAKO OSNOVATI PRIVREDNO DRUŠTVO KAKO OSNOVATI PRIVREDNO DRUŠTVO Impressum E-book je besplatni edukativni materijal namijenjen pretplatnicima portala chronos.ba. Izdaje se isključivo u elektronskoj formi i dio je edukativnog segmenta

Више

Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djela

Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djela Temeljem članka 24. stavak 1. i 3. Zakona o unutarnjoj trgovini ( Službene novine F BiH, broj: 40/10 i 79/17), članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ( Narodne novine HNŽ/K, broj: 12/17), članka

Више

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE TISNO Istočna Gomilica 1a Tisno tel: , fax: INFORMA

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE TISNO Istočna Gomilica 1a Tisno tel: , fax: INFORMA TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE TISNO Istočna Gomilica 1a 22 240 Tisno tel: +385 22 438 604, fax: +385 22 438 603 www.tz-tisno.hr info@tz-tisno.hr INFORMACIJE O PRUŽANJU UGOSTITELJSKIH USLUGA U DOMAĆINSTVU

Више

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM 17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA Izvor i način prikupljanja podataka Podaci o broju dolazaka i noćenja turista prikupljaju se Mjesečnim izvještajem o dolascima

Више

PRIRURUČNIK ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE Od ideje do realizacije (Teritorija RS) 1

PRIRURUČNIK ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE Od ideje do realizacije (Teritorija RS) 1 PRIRURUČNIK ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE Od ideje do realizacije (Teritorija RS) 1 SADRŽAJ: 1. UVOD 2. POSTUPAK REGISTRACIJE POSLOVNIH SUBJEKATA... 4 3.KORACI U REGISTRACIJI... 5 3.1. Osnivanje DOO sa minimalnim

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање (Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06 На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10 и 47/17), члана 5. став 5, члана 8.

Више

TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured. UPUTE ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIRANJE - napomena: ove obavijesti

TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured. UPUTE ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIRANJE - napomena: ove obavijesti TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured. UPUTE ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIRANJE - napomena: ove obavijesti odnose se na iznajmljivače koji boravišnu pristojbu

Више

Zakon o ugostiteljstvu

Zakon o ugostiteljstvu I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ 1. Предмет уређења Члан 1. ЗАКОН о угоститељству "Службени гласник РС", број 17 од 14. марта 2019. Овим законом уређују се услови и начин обављања угоститељске делатности, обављање угоститељске

Више

Reviconov registar propisa ZAKON O UGOSTITELJSTVU Službeni glasnik Republike Srpske, broj 15/10, 57/12 i 67/13 ( ) I OSNOVNE ODREDBE Član 1.

Reviconov registar propisa ZAKON O UGOSTITELJSTVU Službeni glasnik Republike Srpske, broj 15/10, 57/12 i 67/13 ( ) I OSNOVNE ODREDBE Član 1. ZAKON O UGOSTITELJSTVU Službeni glasnik Republike Srpske, broj 15/10, 57/12 i 67/13 (08.08.2013.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom ureñuju se uslovi za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, vrsta

Више

На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени

На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Српске, број: 101/04, 32/05, 42/05

Више

ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1

ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1 ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1 Основни подаци о подносиоцу пријаве Име и презиме ЈМБГ Адреса Телефон Е-маил Занимање Формално образовање Релевантно знање и искуство 2 Сажетак пословног плана Представите

Више

Попуњава угоститељ Попуњава контроло НАЗИВ СЕОСКОГ ТУРИСТИЧКОГ ДОМАЋИНСТВА: ИЗЈАВА 1 О ИСПУЊЕНОСТИ МИНИМАЛНО ТЕХНИЧКИХ УСЛОВА ЗА УРЕЂЕЊЕ И ОПРЕМАЊЕ УГ

Попуњава угоститељ Попуњава контроло НАЗИВ СЕОСКОГ ТУРИСТИЧКОГ ДОМАЋИНСТВА: ИЗЈАВА 1 О ИСПУЊЕНОСТИ МИНИМАЛНО ТЕХНИЧКИХ УСЛОВА ЗА УРЕЂЕЊЕ И ОПРЕМАЊЕ УГ Попуњава угоститељ Попуњава контроло НАЗИВ СЕОСКОГ ТУРИСТИЧКОГ ДОМАЋИНСТВА: ИЗЈАВА 1 О ИСПУЊЕНОСТИ МИНИМАЛНО ТЕХНИЧКИХ УСЛОВА ЗА УРЕЂЕЊЕ И ОПРЕМАЊЕ УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА ЗА СМЕШТАЈ ВРСТЕ СЕОСКО ТУРИСТИЧКО

Више

untitled

untitled UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo PROVISIONAL INSTITUTIONS OF SELF GOVERNMENT Zakon

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka 2018. TURIZAM SIJEČANJ 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

TARIFA ZA LOKALNE ADMINISTRATIVNE TAKSE

TARIFA  ZA  LOKALNE  ADMINISTRATIVNE  TAKSE Na osnovu člana 1 stav 3 Zakona o administrativnim taksama ( Službeni list RCG, br. 55/03, 46/04, 81/05, 02/06 i Službeni list CG, br. 22/08, 77/08, 03/09, 40/10, 73/10, 20/11 i 26/11), člana 5 stav 1

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

На основу члана 37. Статута Јавног комуналног предузећа за јавне гараже и паркиралишта Паркинг сервис Београд, члана 11б. и 11в. Одлукe о јавним парки

На основу члана 37. Статута Јавног комуналног предузећа за јавне гараже и паркиралишта Паркинг сервис Београд, члана 11б. и 11в. Одлукe о јавним парки На основу члана 37. Статута Јавног комуналног предузећа за јавне гараже и паркиралишта Паркинг сервис Београд, члана 11б. и 11в. Одлукe о јавним паркиралиштима ( Службени лист Града Београда бр. 12/2010

Више

Microsoft Word - ИЗМЕНА КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ПРЕДДИГИТАЛИЗАЦИЈА

Microsoft Word - ИЗМЕНА КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ПРЕДДИГИТАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БРАНА ЦРНЧЕВИЋ Вељка Дугошевића 102 22400 Рума Број: 0165/19 Датум: 25.02.2019. На основу члана 63. став 1. Закона о ЈН (''Службени гласник РС'', бр. 124/12, 14/2015 и 68/15) КОМИСИЈА за

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka 2019. Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ 2019. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Na osnovu odredaba Zakona o radu u institucijama BiH («Službeni glasnik BiH», broj 26/04), Statuta i Pravilnika o radu JP NIO

Na osnovu odredaba Zakona o radu u institucijama BiH («Službeni glasnik BiH», broj 26/04), Statuta i Pravilnika o radu JP NIO Na osnovu Odluke o prodaji službenog automobila broj: 4-1-04-1-181/1-17 od 08.06.2017. godine, a u vezi sa članom 12. Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama

Више

PANSION I RESTORAN ATOS HOTELI I MOTELI PRNJAVOR Adresa: Vlade Vinčića - Naselje Lazina voda Telefon: Mobitel:

PANSION I RESTORAN ATOS HOTELI I MOTELI PRNJAVOR Adresa: Vlade Vinčića - Naselje Lazina voda Telefon: Mobitel: PANSION I RESTORAN ATOS HOTELI I MOTELI PRNJAVOR Adresa: Vlade Vinčića - Naselje Lazina voda Telefon: +387 51 655 164 Mobitel: +387 65 292 791 E-mail: info@restoran-atos.info Web: www.restoran-atos.info

Више

0.0 VAL THORENS_ORELLE Zima i mladi _ januar mart Kralja Aleksandra 14, Novi Sad, Srbija; ;

0.0 VAL THORENS_ORELLE Zima i mladi _ januar mart Kralja Aleksandra 14, Novi Sad, Srbija; ; 0.0 VAL THORENS_ORELLE Zima i mladi _ 2014. -10. januar 2014.-14. mart 2014.- 1.0_Program putovanja: 0. Dan Beograd / Novi Sad Val Thorens Polazak iz Beograda u 18h/ Novog Sada u 19h. Vožnja preko Hrvatske,

Више

HRVATSKI SABOR 4144 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI Proglašavam Zakon o bo

HRVATSKI SABOR 4144 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI Proglašavam Zakon o bo HRVATSKI SABOR 4144 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI Proglašavam Zakon o boravišnoj pristojbi, kojega je Hrvatski sabor donio

Више

UGOVORNI ORGAN

UGOVORNI ORGAN Federation of Broj: 09-3-134-1/18 Sarajevo, 22.11.2018. godine UGOVORNI ORGAN Naziv: Javna ustanova Srednja ugostiteljsko turistička škola Sarajevo Sjedište: Dugi sokak broj 9 Sarajevo Tel: 033-534-633;

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače 2019. TURIZAM PROSINAC 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

"Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И

Службени гласник РС, бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И "Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И ИЗВОЂЕЊА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА Члан 1. Овим правилником

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz 2019. Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ 2019. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Број: 07

Број: 07 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ЗАВОД ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ Вука Караџића бр. 1, Бањалука, тел: 051/228-282, факс: 051/227-863, www.mpoo.org, е-mail: mpoo@mpoo.vladars.net Број: 07/5.4.2/248-5-43/19

Више

Invest in Maglaj Invest in Opportunities

Invest in Maglaj Invest in Opportunities Invest in Maglaj Invest in Opportunities Poštovani, Kao načelnik Općine Maglaj poželio bih Vam dobrodošlicu u naš mali vodič, koji je napravljen da Vas informiše, da bi Vam dao sažetak svih pogodnosti

Више

OSTRVO AMMOULIANI ATHOS, HALKIDIKI VILA NAFSIKA VRSTA SMEŠTAJA Stu

OSTRVO AMMOULIANI ATHOS, HALKIDIKI VILA NAFSIKA VRSTA SMEŠTAJA Stu OSTRVO AMMOULIANI ATHOS, HALKIDIKI VILA NAFSIKA Studio 1/3 (3+0; 2+2) / / / / / / / 74.700 74.700 61.500 49.500 28.900 Studio 1/3 (3+0; 3+1) / / / / / / / 77.000 77.000 63.900 51.900 31.300 CENE ZA NAJAM

Више

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc Društvo sa ograničenom odgovornošću za finansijski lizing LIPAKS Beograd 11000 Beograd, Vidska 29a, Tel./fax: 011/2449-229, 3448-505 APR BD. 6838/05 Šifra delatnosti: 6491 PIB: 103065722 MB: 17511645 T.R.340-29067-29

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

BOROVEC 2017/2018 Cene u tabeli su u eurima po osobi, odnosno po smeštajnoj jedinici samo na mestima gde je to naznačeno. Prvi broj u tabeli, pored ti

BOROVEC 2017/2018 Cene u tabeli su u eurima po osobi, odnosno po smeštajnoj jedinici samo na mestima gde je to naznačeno. Prvi broj u tabeli, pored ti BOROVEC 2017/2018 Cene u tabeli su u eurima po osobi, odnosno po smeštajnoj jedinici samo na mestima gde je to naznačeno. Prvi broj u tabeli, pored tipa sobe, označava broj punoplativih osoba. Drugi broj

Више

Na temelju članka 2,12 i 2

Na temelju članka  2,12 i 2 Na temelju članka 2,12 i 2.14 Izbornog zakona BiH ( Službene glasnik BiH broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24, 06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13),

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Aktivnosti HGK na podizanju konkurentnosti turističkog sektora UDRUŽENJA I ZAJEDNICE U SEKTORU ZA TURIZAM Turističko poslovno vijeće Udruženje hotelijera Udruženje hostelijera Udruženje putničkih agencija

Више

PONUDA OGLASNIH PAKETA ZA AGENCIJE ZA NEKRETNINE U SRBIJI I CRNOJ GORI

PONUDA OGLASNIH PAKETA ZA AGENCIJE ZA NEKRETNINE U SRBIJI I CRNOJ GORI PONUDA OGLASNIH PAKETA ZA AGENCIJE ZA NEKRETNINE U SRBIJI I CRNOJ GORI OGLASNI PAKETI POSEBNA PONUDA ZA NOVE KLIJENTE KARAKTERISTIKA AGENCY 2000 EXTRA AGENCY 2000 TESTER Trajanje paketa 180 dana 90 dana

Више

На основу члана 16. Статута Туристичке организације Србије, директор Туристичке организације Србије, доноси ПРАВИЛНИК О ДОДЕЛИ НАГРАДЕ ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ

На основу члана 16. Статута Туристичке организације Србије, директор Туристичке организације Србије, доноси ПРАВИЛНИК О ДОДЕЛИ НАГРАДЕ ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ На основу члана 16. Статута Туристичке организације Србије, директор Туристичке организације Србије, доноси ПРАВИЛНИК О ДОДЕЛИ НАГРАДЕ ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ Опште одредбе Члан 1. Правилником о додели награде

Више

Microsoft Word - SuncevBreg 2019-Trim cenovnik br

Microsoft Word - SuncevBreg 2019-Trim cenovnik br www.trimtravel.rs office@trimtravel.rs Licenca broj: OTP 151 (09.02.2010.) Matični broj: 17054899 Poreski identifikacioni broj: SR100823216 Šifra delatnosti: 7911 SUNČEV BREG - LETO 2019. Sunčev Breg se

Више

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje На основу члана 486, 490. и 491. Закона о привредним друштвима ( Сл. гласник РС бр. 36/2011, 99/2011, 83/2014 др. закон и 5/2015) и члана 22. и 69. Закона о јавним предузећима ( Сл. гласник РС бр. 15/2016)

Више

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE WI-FI ZA MEDICINSKE USTANOVE Brza i pouzdana WiFi mreža je danas očekivana u medicinskim ustanovama. Besplatan

Више

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja Strategija razvoja Općine Velika Trnovitica za razdoblje 2019. 2027. Akcijski plan za provođenje projekata Strategije razvoja Općine Velika Trnovitica u 2019. godini FINAL DRAFT ver 1.0 Velika Trnovitica,

Више

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕВОЗА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА, ДОДЕЛУ БРОЈА КРОВНЕ

Више

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10) i člana 36. stav (3) alineja prva

Више

Marka Marulića br. 1, 76100, Brčko distrikt BiH Марка Марулића бр. 1, 76100, Брчко дистрикт БиХ

Marka Marulića br. 1, 76100, Brčko distrikt BiH Марка Марулића бр. 1, 76100, Брчко дистрикт БиХ ПРИJAВA ЗA УЧEШЋE НA JAВНOM ПOЗИВУ пoслoдaвцимa зa зaпoшљaвaњe нeзaпoслeних лицa из кaтeгoриje тeжe зaпoшљивих (лицa стaриje живoтнe дoби, лицa сa инвaлидитeтoм, млaди дo 35 гoдинa стaрoсти) сa aктивнe

Више

Statistički izvještaj

Statistički izvještaj STATISTIČKI IZVJEŠTAJ TURISTIČKOG UREDA O REZULTATIMA TURISTIČKE SEZONE 2016 TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE SV. FILIP I JAKOV SV.FILIP I JAKOV, PROSINAC 2016 1 SADRŽAJ 1. BORAVIŠNA PRISTOJBA 1.1 Izvještaj

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc Godina XII Utorak, 19. augusta/kolovoza 2008. godine Broj/Broj 67 Godina XII Utorak, 19. avgusta 2008. godine Na osnovu člana 4. i 12, stav (1), tačka 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave

Више

На основу члана 6. Правилника о условима и критеријумима за доделу средстава дотација из буџета Града Новог Сада за реализацију програма манифестација

На основу члана 6. Правилника о условима и критеријумима за доделу средстава дотација из буџета Града Новог Сада за реализацију програма манифестација На основу члана 6. Правилника о условима и критеријумима за доделу средстава дотација из буџета Града Новог Сада за реализацију програма манифестација и догађаја из области привреде од значаја за Град

Више

Microsoft Word - LAT_Odluka o dokumentima koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad.doc

Microsoft Word - LAT_Odluka o dokumentima koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad.doc Na osnovu člana 7., 9. i 26. Zakona o društvima za osiguranje ("Službeni glasnik Republike Srpske" broj 17/05), i člana 8. stav 1. tačka 12. i člana 16. stav 1. tačka 2. Statuta Agencije za osiguranje

Више

STARTUJ LEGALNO Vodič kroz poresko oslobođenje početnika u poslovanju FEBRUAR 2019.

STARTUJ LEGALNO Vodič kroz poresko oslobođenje početnika u poslovanju FEBRUAR 2019. STARTUJ LEGALNO Vodič kroz poresko oslobođenje početnika u poslovanju FEBRUAR 2019. NALED 2019. Ovaj dokument je pripremio stručni tim Izvršne kancelarije NALED-a, uz podršku projekta Reforma javnih finansija

Више

Microsoft Word

Microsoft Word На основу члана 23. став 7. Закона о добробити животиња ( Службени гласник РС, број 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, доноси П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ ОБУКЕ О ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА

Више

Turistička agencija Dream Land Kralja Milana 15, Vračar, Beograd Tel 011/ / Fax 011/

Turistička agencija Dream Land Kralja Milana 15, Vračar, Beograd Tel 011/ / Fax 011/ Turistička agencija Dream Land Kralja Milana 15, Vračar, 11000 Beograd Tel 011/630-5500 011/32 32 386 Fax 011/630-5501 office@dreamland.travel www.dreamland.travel NESEBAR - LETO 2019. PROMOTIVNE CENE

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

jednostavni vodič za registraciju mikro biznisa Priredio: Amil Kamenica

jednostavni vodič za registraciju mikro biznisa Priredio: Amil Kamenica jednostavni vodič za registraciju mikro biznisa Priredio: Amil Kamenica Sadržaj POGLAVLJE I POČETAK...3 UVOD...3 ZAŠTO SE REGISTROVATI?...3 GDJE ZAPOČETI?...4 MIKRO, MALI ILI VELIKI BIZNIS?...5 POGLAVLJE

Више

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ На основу члана 43 став 1 тачка 4 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/1 и 113/17), члана 30 Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању

Више

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКА СРБИЈА НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ГРАД СУБОТИЦА На основу члана 43 став 1 тачка 4 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/1 и 113/17),

Више

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI ZAHTJEV ZA SME KREDIT PODACI O KREDITNOM ZAHTJEVU Vrsta kredita Iznos kredita u Rok otplate u godinama Grace period u mjesecima Namjena kredita/opis: Ukoliko se zahtjev odnosi na dugoročne kredite potrebno

Више

CJENIK SMJEŠTAJA Vrijedi od Studentsko naselje IVAN GORAN KOVAČIĆ Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nalazi se na adresi Franje Čan

CJENIK SMJEŠTAJA Vrijedi od Studentsko naselje IVAN GORAN KOVAČIĆ Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nalazi se na adresi Franje Čan Vrijedi od 15. 3. 2019. Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nalazi se na adresi Franje Čandeka 4 u Rijeci. Naselje raspolaže sa pet smještajnih objekata koji studentima i profesorima nude zadovoljavajuće

Више

П р е д л о г

П р е д л о г НАЦРТ О Д Л У К А О ДОПУНИ ОДЛУКЕ О ЛОКАЛНИМ АДМИНИСТРАТИВНИМ ТАКСАМА Обрађивач: Секретаријат за финансије Градске управе града Београда За тачност података садржаних у материјалу, поступање у складу са

Више

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Uvod Kompanija Diacell doo kao nosilac dozvole za stavljanje lekova u promet i zastupnik kompanije Baxter redovno sarađuje, u okviru

Више

OSNIVANJE I REGISTRACIJA UDRUŽENJA GRAÐANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA SPORTSKE KLUBOVE Advokatska firma SAJIÆ o.d. Banja Luka Knežopoljska br. 10, Banja L

OSNIVANJE I REGISTRACIJA UDRUŽENJA GRAÐANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA SPORTSKE KLUBOVE Advokatska firma SAJIÆ o.d. Banja Luka Knežopoljska br. 10, Banja L OSNIVANJE I REGISTRACIJA UDRUŽENJA GRAÐANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA SPORTSKE KLUBOVE Advokatska firma SAJIÆ o.d. Banja Luka Knežopoljska br. 10, Banja Luka, BiH tel: +387 51 227 620 fax: +387 51 227 623

Више

aparthotel nebeska stolica 1 i 2

aparthotel nebeska stolica 1 i 2 APARTHOTEL NEBESKA STOLICA 1 I 2 KOPAONIK RANI BUKING POPUST 10% ZA REZERVACIJE DO 15.10.2017. APARTHOTEL NEBESKA STOLICA 1 Cenovnik br.1 od 18.09.2017. Usluga 17.12 24.12 31.12 07.01 21.01 28.01 04.02

Више

Microsoft Word - Prijava na takmieenje korigovana - komentari

Microsoft Word - Prijava na takmieenje korigovana - komentari Takmičenje u predstavljanju poslovnih ideja SBF Start-up Challenge Bosna Bank International d.d. Sarajevo i partneri, u saradnji sa Hayat TV, najavljuju organizaciju takmičenja u predstavljanju poslovnih

Више

Elenite Bugarska leto 2019

Elenite Bugarska leto 2019 ELENI RESORT - LETO 2019. PROMOTIVNE CENE Letovalište ELENI RESORT (Elenite) - se nalazi usred slikovitog zaliva bugarskog južnog Crnomorja. Na 7 km severoistočno se nalazi Sunčev Breg, na 45 km. severoistočno

Више

ИНВЕСТИЦИЈА

ИНВЕСТИЦИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ОПШТИНА БЕЧЕЈ ФИЛИЈАЛА Број: Датум: ПОСЛОДАВАЦ Број: Датум: ЗАХТЕВ СА БИЗНИС ПЛАНОМ ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИJЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА ИЗ КАТЕГОРИЈЕ

Више

Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од године, објављ

Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од године, објављ Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од 08.12. 2018. године, објављен је Закон о улагањима (у даљем тексту: Закон) који

Више

Temeljem ĉlanka 41. Statuta općine Prozor-Rama-preĉišćeni tekst («Sl. glasnik Općine Prozor- Rama», br. 3/01), Odluke o poticanju proizvodnje ĉešnjaka

Temeljem ĉlanka 41. Statuta općine Prozor-Rama-preĉišćeni tekst («Sl. glasnik Općine Prozor- Rama», br. 3/01), Odluke o poticanju proizvodnje ĉešnjaka Temeljem ĉlanka 41. Statuta općine Prozor-Rama-preĉišćeni tekst («Sl. glasnik Općine Prozor- Rama», br. 3/01), Odluke o poticanju proizvodnje ĉešnjaka-bijelog luka i certifikacije ekološke poljoprivredne

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

Odluka o administrativnim taksama

Odluka o administrativnim taksama Na osnovu člana 1. stav 3. Zakona o administrativnim taksama ("Sl. list RCG", br. 55/03 od 01.10.2003, 46/04 od 09.07.2004, 81/05 od 29.12.2005, 02/06 od 18.01.2006, "Sl.list Crne Gore", br. 22/08 od 02.04.2008,

Више

Microsoft Word - izmene i dopune.doc

Microsoft Word - izmene i dopune.doc На основу члана 63. став 1. Закона о ЈН (''Службени гласник РС'', бр. 124/12, 14/2015 и 68/15) КОМИСИЈА за јн мв образована Решењем бр. 404-119-5/18-IV сачинила је: 1. ОПШТИ ПОДАЦИ Наручилац Адреса - Израда

Више

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc Društvo sa ograničenom odgovornošću za finansijski lizing LIPAKS Beograd 11000 Beograd, Vidska 29a, Tel./fax: 011/2449-229, 3448-505 APR BD. 6838/05 Šifra delatnosti: 6491 PIB: 103065722 MB: 17511645 T.

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

Broj: /17 Sarajevo, godine Na osnovu Odluke Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu broj: /17 od godine

Broj: /17 Sarajevo, godine Na osnovu Odluke Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu broj: /17 od godine Broj: 0101-5751-1/17 Sarajevo, 04. 10. 2017. godine Na osnovu Odluke Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu broj: 02-3803/17 od 18. 05. 2017. godine o davanju saglasnosti za rashodovanje i prodaju putničkih

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О УПИСУ У РЕГИСТАР ЗАЈЕДНИЦА ЗГРАДА СА ОБРАСЦИМА АКАТА ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИМЈЕНУ ЗАКОНА О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Бања Лука,

Више

ПРИЈАВА

ПРИЈАВА БРОЈ 1 : ДАТУМ: ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ Основни подаци: Назив програма (фирме) Датум оснивања Правни статус Основна делатност ПИБ Матични број Адреса Број ангажованих Број телефона Е-маil Web адреса Учешће на

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

Д О К У М Е Н Т А Ц И Ј А за продају кровног покривача са Дома здравља Др Симо Милошевић Умка и старе столарије са Дома здравља Др Симо Милошевић Срем

Д О К У М Е Н Т А Ц И Ј А за продају кровног покривача са Дома здравља Др Симо Милошевић Умка и старе столарије са Дома здравља Др Симо Милошевић Срем Д О К У М Е Н Т А Ц И Ј А за продају кровног покривача са Дома здравља Др Симо Милошевић Умка и старе столарије са Дома здравља Др Симо Милошевић Сремчица Документација садржи: - Упутство понуђачима о

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Booking.com trendovi za 2018. Melita Ožegić Partner Support Account Manager Maja Sladkov Booking Home Partner Manager Booking.com u brojevima. 1996. osnovan u Amsterdamu 2005. pridružuje se grupaciji Priceline

Више

ОБРАЗАЦ ПРИХОДА ЗА КОМУНАЛНУ ТАКСУ ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА СТАМБЕНО КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ Редни број НАЗИВ И ВРСТА ПРИХОДА 1. Комунална такса на истакнуту фирму 72231

ОБРАЗАЦ ПРИХОДА ЗА КОМУНАЛНУ ТАКСУ ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА СТАМБЕНО КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ Редни број НАЗИВ И ВРСТА ПРИХОДА 1. Комунална такса на истакнуту фирму 72231 ОБРАЗАЦ ПРИХОДА ЗА КОМУНАЛНУ ТАКСУ ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА СТАМБЕНО КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ Редни број НАЗИВ И ВРСТА ПРИХОДА 1. Комунална такса на истакнуту фирму 722312 ПРОПИСИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ОБАВЕЗЕ ПЛАЋАЊА КОМУНАЛНЕ ТАКСЕ

Више

EXC_BROSURA_Tour ver_05

EXC_BROSURA_Tour ver_05 It's all about the experience! Vaš digitalni put do boljih poslovnih rezultata Želite li svojim postojećim prodajnim kanalima omogućiti podršku za jednostavniju i bržu prodaju? Smatrate da postoji potencijal

Више

Bosnia and Herzegovina

Bosnia  and Herzegovina EU PROGRAM ZA OPORAVAK OD POPLAVA I PRIJAVNI OBRAZAC ZA PODNOSIOCE PRIJAVE NA JAVNI POZIV (MSP) M - EU PROGRAMU ZA OPORAVAK OD POPLAVA 1 e o - i astruktura, U saradnji sa nacionalnim i lokalnim vladama,

Више

UGOVORNI ORGAN

UGOVORNI ORGAN Federation of Broj: 09-3-133-1/18 Sarajevo, 30.11.2017. godine UGOVORNI ORGAN Naziv: Javna ustanova Srednja ugostiteljsko turistička škola Sarajevo Sjedište: Dugi sokak broj 9 Sarajevo Tel: 033-534-633;

Више

LETO NA JADRANU 2019 HRVATSKO PRIMORJE KVARNER OPATIJA, LOVRAN, SELCE, CRIKVENICA, DNEVNE CENE sopstveni prevoz POPUST ZA RANI BOOKING NIJE URAĈUNAT U

LETO NA JADRANU 2019 HRVATSKO PRIMORJE KVARNER OPATIJA, LOVRAN, SELCE, CRIKVENICA, DNEVNE CENE sopstveni prevoz POPUST ZA RANI BOOKING NIJE URAĈUNAT U LETO NA JADRANU 2019 HRVATSKO PRIMORJE KVARNER OPATIJA, LOVRAN, SELCE, CRIKVENICA, DNEVNE CENE sopstveni prevoz POPUST ZA RANI BOOKING NIJE URAĈUNAT U CENU Cenovnik broj 1 / 09.01.2019. 1 P a g e Grand

Више

Microsoft Word _jnv_poziv

Microsoft Word _jnv_poziv JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE SUBOTIČKA TOPLANA SUBOTICA Segedinski put br. 22 24000 SUBOTICA www.toplanasubotica.co.rs POZIV za podnošenje ponude u otvorenom postupku javne nabavke - nabavka dobara - radi

Више

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: 21. 06. 2019. Mjesto izvođenja obuke: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta

Више

ЈУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР НИКОЛА ТЕСЛА БАЊА ЛУКА Бања Лука, Булевар војводе Петра Бојовића 1А Контакт телефони: ЈИБ: Павиљон I и II: централа

ЈУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР НИКОЛА ТЕСЛА БАЊА ЛУКА Бања Лука, Булевар војводе Петра Бојовића 1А Контакт телефони: ЈИБ: Павиљон I и II: централа ЈУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР НИКОЛА ТЕСЛА БАЊА ЛУКА Бања Лука, Булевар војводе Петра Бојовића 1А Контакт телефони: ЈИБ: 4401568870009 Павиљон I и II: централа 051/235-051 Ж-Р: Нова Банка БЛ 555-100-000-74084-40

Више

Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin,

Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin, Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin, 26.02.2019. 1. O Uniline-u 2. Obiteljski smještaj = važan segment Hrvatskog turizma 3. Kako dolazimo do gosta? 4. Novosti

Више

BOSNA i HERCEGOVINA Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu Podrška finansijskom upravljanju u MMS preduzećima za pristup finansi

BOSNA i HERCEGOVINA Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu Podrška finansijskom upravljanju u MMS preduzećima za pristup finansi BOSNA i HERCEGOVINA Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu Podrška finansijskom upravljanju u MMS preduzećima za pristup finansiranju putem privatnog kapitala 14. Oktobar 2019 Privredna

Више

Javni konkurs privrednici 2019

Javni konkurs privrednici 2019 На основу става II Решења Председника општине Лапово бр. 020-57/19-II-04 од 25.02.2019.године и Одлуке о буџету општине Лапово за 2019.годину ( Сл.гласник општине Лапово бр.16/18), Комисија за припрему

Више

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI 11000 Beograd тел.011/715-7463 факс: 011/33-76-097 е-mail: sport@beograd.gov.rs w w w. b e o g r a d. r s

Више

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ На основу члана 43 став 1 тачка 4 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/1 и 113/17), члана 30 Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању

Више

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Službeni list RCG br. 11/04 i 27/07), Ministarstvo poljoprivrede,

Више