Glazbeni vremeplov - lipanj.pub

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Glazbeni vremeplov - lipanj.pub"

Транскрипт

1 Posebne zanimljivosti: Vijesti iz povijesti glazbe Otkrivamo nepoznate detalje o poznatim skladateljima Navodimo glazbene primjere vezane uz nastavu Čestitamo rođendane poznatim glazbenicima Svezak I, Izdanje 5 Lipanj, O S N O V N A Š K O L A D U B R A V A Glazbeni vremeplov Iz ovog broja izdvajamo: ROĐENI NA DAN Josephine Baker 2 Aram Hačaturjan 3 Tomasso Albinoni 4 Krešimir Baranović 5 IN MEMORIAM: 8-11 Johann Strauss, ml. 8 Carl Maria von Weber 9 Franjo Ksaver Kuhač 10 Georg Philipp Telemann 11 Čestitamo rođendane suvremenim glazbenicima! 14, 15 Zanimljivost mjeseca lipnja 16 Svima želimo dobru zabavu uz poneku glazbenu preporuku!!!

2 Stranica 2 GLAZBENI VREMEPLOV ROĐENA NA DAN: 3. lipnja JOSEPHINE BAKER (3. lipnja 1906., Saint Louis travnja 1975., Pariz) Bila je američko-francuska revijska pjevačica, plesačica i glumica, pravim imenom Freda Josephine McDonald. Karijeru je počela u Francuskoj g., kao članica crnačke plesne trupe Revue Negre koja je Europi trebala predstaviti novi ples charleston g. debitirala je u Casino de Paris g. snimila je film Zouzou i tako postala prva afroamerička glumica u povijesti, kao i prva tamnoputa, svjetski poznata zabavljačica g. postala je francuska državljanka, a najbolja prijateljica bila joj je francuska pjevačica Édith Piaf. Njezine pjesme bile su popularne u cijelom svijetu, a u privatnom životu bila je velika humanitarka. Kao proturasistička aktivistica, okupljala je i uzdržavala napuštenu djecu raznih rasa. Gostovala je u brojnim europskim gradovima, pa tako i u Zagrebu, g. Zadnji put nastupila je u g. slaveći 50 godina od prvog nastupa. Umrla je par dana kasnije u snu od moždanog krvarenja. Pokopana je u Monte Carlu, a na pogrebu je bilo ljudi. Josephine Baker snimljena g. u Zagrebu GLAZBENA PREPORUKA! J. Baker: Bye, bye blackbird, Za vrijeme II. svjetskog rata pomagala je francuskom Pokretu otpora i bila je špijunka na koju nitko, nikada nije posumnjao. Poslije rata dobila je vojna odličja Croix de guerre i Rosette de la Resistance, a general Charles de Gaulle proglasio ju je Vitezom Legije časti. Pssst U kolovozu g. proširila se vijest da se snima novi film o životu Josephine Baker, a glavnu ulogu bi trebala glumiti Rihanna.

3 SVEZAK I, IZDANJE 5 Stranica 3 ROĐEN NA DAN: 6. lipnja ARAM HAČATURJAN (6. lipnja 1903., Tbilisi 1. svibnja 1978., Moskva) Armenski skladatelj, u mladosti je bio očaran glazbom koju je čuo oko sebe u Gruziji, a sa 16 godina prvi put je posjetio Operno kazalište u Tbilisiju. U početku je odlučio studirati biologiju koju je i diplomirao, pa je pored studija polazio i glazbenu školu. Iako nije imao posebnog glazbenog obrazovanja (svirao je tubu u amaterskom školskom orkestru i bio je samouk na klaviru), pokazao je tako zavidan glazbeni talent da je primljen na moskovski Muzički tehnikum, gdje je svirao violončelo, a studij skladanja je započeo g g. prešao je na Moskovski konzervatorij, gdje je g. diplomirao. Djela Imao je važnu ulogu u Savezu sovjetskih skladatelja koji su ga, kao i Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča, g. teško optužili za stvaranje "formalističke" glazbe i nepoželjnima za narod. Sva tri osuđena glazbenika morala su se javno pokajati i ispričati. Ta tri skladatelja postala su tzv. Titani ruske glazbe i uživali su međunarodni ugled kao vodeći skladatelji 20. stoljeća. Koncerti za violinu (također prerađene i za flautu), čelo i klavir, te koncerte-rapsodije za iste instrumente (najpoznatiji je Koncert za klavir i orkestar iz g., koji ga je proslavio); tri simfonije (treća sadrži dio za 15 dodatnih truba i orgulje); baleti Gajane (1942.) i Spartak (1954.); kraće klavirske pjesme (npr. Dvije žene tračaju); Glazba za film i drame (npr. Maskarad iz g. prema tekstu Mihaila Lermontova. GLAZBENA PREPORUKA! A. Hačaturjan: balet Gajane, Ples sa sabljma Ana Rucner: Ples sa sabljama Pssst Hrvatska violončelistica Ana Rucner snimila je Ples sa sabljama uz koreografiju korčulanske viteške igre Moreška.

4 Stranica 4 GLAZBENI VREMEPLOV ROĐEN NA DAN: 8. lipnja TOMASSO ALBINONI (8. lipnja 1671., Venecija siječnja 1751., Venecija) Bio je talijanski barokni skladatelj i violinist. U svoje vrijeme je bio najpoznatiji po operama. Prema vlastitim riječima, napisao je 81 operu, no smatra se da ih je bilo oko 50. Većina opernih djela danas je izgubljeno. Prepoznatljiv je kao skladatelj instrumentalnih djela (99 sonata, 59 koncerata i 9 simfonija), a uspoređivali su ih s djelima Arcangela Corellija i Antonija Vivaldija. Svojim djelima utjecao je i na J. S. Bacha, koji je napisao najmanje dvije fuge na Albinonijeve teme. Pssst GLAZBENA PREPORUKA! T. Albinoni: Adagio u g-molu Adagio u g-molu često se pojavljuje u filmovima i televizijskim serijama. Bio je prvi talijanski skladatelj koji je napisao solo koncert za obou. Flashdance The Doors Dobro došli u Sarajevo Obitelj Soprano Malcom u sredini

5 SVEZAK I, IZDANJE 5 Stranica 5 ROĐEN NA DAN: 16. rujna KREŠIMIR BARANOVIĆ (25. lipnja 1894., Šibenik studenog 1975., Beograd) Bio je jedan od najznačajnijih skladatelja nacionalnog smjera u novijoj hrvatskoj i bivše-jugoslavenskoj glazbi. U Zagrebu je učio teoretske predmete, klavir i rog, a nakon mature upisao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Beču ( ) godine postaje dirigent u Zagrebačkoj operi, a g. prelazi na istu dužnost u Beograd. Tijekom i g. gostovao je s baletskom trupom Ane Pavlovne u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj i Italiji. U Zagreb se vraća g. na staro mjesto, gdje ostaje sve do g., kada preuzima vođenje Radio-orkestra u Bratislavi, gdje je imenovan i za direktora Opere ( ). Nakon toga postaje profesor Glazbene akademije, dirigent Opere i ravnatelj Filharmonije u Beogradu do g. Uzore je tražio u ruskoj glazbi, pa se nadovezao na ranog Stravinskog (balet Petruška), ali i na hrvatski narodni melos. Tako je stvorio vlastiti glazbeni jezik, čije je bogatstvo crpio i iz svoga majstorskog poznavanja orkestra. Svoju povezanost s hrvatskim stvaralaštvom najbolje pokazuju njegova vokalna djela, pisana prema djelima hrvatskih pjesnika: Z mojih bregov (Fran Galović) za bariton i orkestar (1927.) Moj grad (Vinko Nikolić) za glas i orkestar (1943.) Iz osame (Krešimir Baranović) za glas i orkestar (1944.) Pan (Miroslav Krleža), simfonijska pjesma za recitatora, soliste, mješoviti zbor i orkestar (1957.) Goran (Ivan Goran Kovačić), kantata za recitatora, soliste i orkestar (1960.) Oblaci (Dobrica Cesarić) za mezzosopran i orkestar (1963.) Šume, šume (više hrvatskih pjesnika), kantata za mješoviti zbor i orkestar (1967.) Na moru (Gustav Krklec) za bariton i orkestar (1973.) GLAZBENA PREPORUKA! K. BARANOVIĆ: Licitarsko srce, Kolo balet Licitarsko srce, Pssst Baletom Licitarsko srce počelo je novo razdoblje u razvoju suvremenog baleta u Hrvatskoj.

6 Stranica 6 GLAZBENI VREMEPLOV OSTALI GLAZBENICI ROĐENI U LIPNJU MIHAIL IVANOVIČ GLINKA Smatra se ocem ruske glazbe Njegova djela inspirirana su Vincenzom Bellinijem i Gaetanom Donizettijem. Njegova opera Jedan dan za cara (1836) bila je vrlo popularna, dok je opera Ruslan i Ljudmila (1842.) na premijeri doživjela oštre kritike. Kasnije je postala vrlo popularna zbog svojih lijepih scena i glazbe. JUDY GARLAND Prvi put je nastupila sa 2,5 godine. Najpoznatija je po ulozi u mjuziklu Čarobnjak iz Oza. Smatra ju je najvećom zvijezdom zlatnog doba holivudskih mjuzikala, no pod teretom slave ušla je u svijet narkotika. Umrla je u Londonu sa samo 47 godina.

7 SVEZAK I, IZDANJE 5 Stranica 7 OSTALI GLAZBENICI ROĐENI U LIPNJU RICHARD STRAUSS Bio je dirigent dvorskih opernih kazališta u Münchenu, Weimaru i Berlinu, te direktor Bečke državne opere. Napisao je simfonijske pjesme Don Juan, Tako je govorio Zaratustra, Vesele ludorije Tilla Eulenspiegel, te opere Saloma, Elektra, Kavalir s ružom, Arijadna na Naksosu. Skladao je balete, simfonije, komorna i vokalna djela. Zanimljiva je njegova izjava o sebi: Možda nisam prvoklasni skladatelj, ali sam vrhunski drugoklasni! Napomena: Richard Strauss nije bio u rodu sa slavnom Dinastijom Strauss iz Beča.

8 Stranica 8 GLAZBENI VREMEPLOV IN MEMORIAM: 3. lipnja JOHANN STRAUSS, ML. (25. listopada 1825., Beč - 3. lipnja 1899., Beč ) Proslavljeni bečki skladatelj iz darovite glazbene obitelji Strauss imao je nadimak Kralj valcera. Skladao je 168 valcera, 117 polki i niz četvorki, galopa, mazurki, koračnica i 16 opereta. Klasični bečki valcer umjetnički je usavršio i podigao ga na razinu koncertne orkestralne glazbe. Svojom raspjevanom melodikom njegovi su valceri osvojili svijet i ostali popularni više od jednog stoljeća. Posebno se ističu valceri: Na lijepom plavom Dunavu, Priče iz bečke šume, Bečka krv, Jutarnje novine, Glasovi proljeća, Carski valcer, Pizzicato polka, Trisch-trasch polka. Klasičnu bečku operetu glazbeno je obogatio i doveo do vrhunca djelima Šišmiš i Ciganski barun. Veliku su popularnost stekle i operete Jedna noć u Veneciji i Bečka krv, a napisao je i operetu Jabuka. Pssst GLAZBENA PREPORUKA! J. Strauss, ml.: Na lijepom plavom Dunavu Pizzicato polka 1. siječnja svake godine HRT direktno prenosi Novogodišnji koncert uz Beča na kojem se izvode djela obitelji Strauss. Straussov kip u Stadtparku u Beču

9 SVEZAK I, IZDANJE 5 Stranica 9 IN MEMORIAM: 5. lipnja CARL MARIA VON WEBER (18. studenog 1786., Eutin - 5. lipnja 1826., London) Bio je njemački skladatelj, dirigent i pijanistički virtuoz. Jedan je od začetnika njemačkog romantičkog izraza. Napisao je prvu njemačku nacionalnu operu, Strijelac vilenjak, praizvedenu 18. lipnja g. Karijeru je počeo kao operni dirigent,a zatim je vodio operno kazalište u Pragu i novoosnovanu Njemačku operu u Dresdenu. Kao pijanistički virtuoz bio je na turnejama po Njemačkoj i Švicarskoj. Ostavio je veći broj vokalnih djela i skladbi za raznovrsne instrumentalne sastave i za orkestre. Pssst Njegova klavirska glazba gotovo se ne izvodi. Navodno zato, što je Weber imao velike ruke, pa je i pisao skladbe koje su odgovarale njegovom opsegu ruku. Najpotpunije je izgradio romantički stili i izražaj u svojim operama Strijelac vilenjak, Euryanthe i Oberon. Bavio se glazbenim novinarstvom, a naučio je litografiju kako bi mogao ukrašavati svoja djela. Umro je od tuberkuloze u 39.-toj godini života. GLAZBENA PREPORUKA! C. M. von Weber: Strijelac viljenjak, Zbor lovaca

10 Stranica 10 GLAZBENI VREMEPLOV IN MEMORIAM: 18. lipnja FRANJO KSAVER KUHAČ (20. studenog 1834., Osijek lipnja 1911., Zagreb) Bio je hrvatski etnomuzikolog i glazbeni povjesničar. Diplomirao je u Pešti, a usavršavao se u Leipzigu, Weimaru i Beču. Pozornost je izazvao otkrićem hrvatskih napjeva u djelima Haydna i Beethovena. Okušao se i kao skladatelj kraćih klavirskih i vokalnih djela. Nakon povratka u Osijek djelovao je kao klavirski pedagog i zborovođa, a 12 godina je putovao po Hrvatskoj i drugim zemljama skupljajući narodno blago. Na području folkloristike najvažnija je zbirka Južno-slavenske narodne popevke s 1600 napjeva uz klavirsku pratnju, njegov je pionirski rad na stvaranju hrvatske glazbene terminologije. Njegovo djelo Ilirski glazbenici je dragocjen dokument o preporodnim skladateljima. GLAZBENA PREPORUKA! J. Haydn: Londonska simfonija, finale Carski kvartet Pssst Na njegov je poticaj Matko Brajša skupljao hrvatske narodne napjeve s Istre.

11 SVEZAK I, IZDANJE 5 Stranica 11 IN MEMORIAM: 25. lipnja GEORG PHILIPP TELLEMAN (14. ožujka 1681., Magdeburg lipnja 1767., Hamburg) Georg Philipp Telemann bio je njemački barokni skladatelj i jedan je od najobrazovanijih glazbenika svojega doba, virtuoz na orguljama i čembalu, dirigent, najplodniji skladatelj 18. stoljeća pjesnik i pisac glazbenih rasprava. Utemeljio je i vodio Collegium Musicum u Leipzigu i među prvima je organizirao javne koncerte u Njemačkoj. Uspoređivali su ga s J. S. Bachom i G. F. Handelom. U njegovim djelima bili su prisutni utjecaji talijanskog i francuskog glazbenog stila, pa čak i poljskog! Skladao je više od 40 opera, 46 pasija, oko 2000 kantata, a napisao je tri autobiografije. GLAZBENA PREPORUKA! G. Ph. Telleman: Koncert za obou Pssst Telemann je bio važna veza između kasnog baroka i ranog klasicizma.

12 Stranica 12 GLAZBENI VREMEPLOV PRISJEĆAMO SE PREMINULIH GLAZBENIKA... JOSIP KLIMA FRANJO KREŽMA Hrvatski violinist i skladatelj. Glazbu je učio najprije u Zagrebu, a poslije u Beču. Zatim su zaredale turneje po Europi, na kojima ga je pratila njegova sestra Ana, vrsna pijanistica. U Italiji je imao čast svirati na slavnoj Paganinijevoj violini. Za njega su govorili: Francesco Krežma, čudo iz Hrvatske! Umro je na turneji u Njemačkoj u dobi od 19 godina, nakon što je obolio od upale uha. Hrvatski violinist, cijenjen kao solist izrazite virtuoznosti, ali i kao glazbenik s osobitim smislom i osjećajem za komorno muziciranje. Od do bio je prvi violinist Akademskoga gudačkog kvarteta (danas Zagrebački kvartet), a taj ugledni komorni sastav predano je vodio gotovo dva desetljeća. Od do g. bio je član Zagrebačkih solista. Od do bio je profesor Nacionalnoga konzervatorija u Kairu, a od pa sve do mirovine predavao je violinu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Hrvatskoj i svjetskoj koncertnoj publici predstavio je brojna djela hrvatskih skladatelja, koje je često i sam poticao da za njega ili kvartet napišu novu skladbu. RAY CHARLES Bio je američki pionir klavira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme America the Beautiful nazivaju klasikom. Sa sedam godina potpuno je oslijepio. Bio je protivnik rasne segregacije i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike g. otkazao je koncert zbog toga što su u dvorani bila rasno podijeljena sjedala. Jedna od njegovih najpoznatijih pjesma je Hit the road Jack. Frank Sinatra zvao ga je jedinim pravim genijem u show biznisu, a g. časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset na popisu stotine besmrtnika.

13 SVEZAK I, IZDANJE 5 Stranica 13 PRISJEĆAMO SE PREMINULIH GLAZBENIKA... FRED ASTAIRE Američki filmski glumac, plesač i pjevač, austrijskog porijekla. Njegova scenska i kasnija filmska karijera trajala je 76 godina, i u tom je razdoblju snimio 31 glazbeni film. Posebno ga se povezuje s Ginger Rogers, s kojom je snimio deset filmova, koji su revolucionirali žanr glazbenih filmova. Smatra se najutjecajnijim plesačem u povijesti filmskih i televizijskih mjuzikala. Američki filmski institut proglasio ga je petom najvećom muškom filmskom zvijezdom u povijesti. CLAUDE JOSEPH ROUGET DE LISLE Francuski pjesnik i skladatelj. Autor je francuske nacionalne himne Marseljeze. U travnju g. u Strasbourgu napisao je tekst i glazbu domoljubne pjesme Ratna pjesma za vojsku na Rajni, koja je ubrzo postala popularna. Tako su je 30. srpnja pjevali marseljeski dobrovoljci u maršu na Pariz, i po tome je prozvala La Marseillaise (Marseljeza). Osim domoljubnih pjesama, skladao je romance, pisao pjesme, komedije i operna libreta.

14 Stranica 14 GLAZBENI VREMEPLOV ČESTITAMO ROĐENDAN SUVREMENIM GLAZBENICIMA! AKI RAHIMOVSKI DINO JELUSIĆ S 11 godina odnio je pobjedu na dječjoj Euroviziji s pjesmom Ti si moja prva ljubav za koju je sam napisao tekst i glazbu. Nakon pobjede na Euroviziji uslijedile su turneje po Danskoj, Australiji, New Yorku, Norveškoj, Rumunjskoj Makedonsko-hrvatski pjevač, najpoznatiji po angažmanu u zagrebačkom sastavu Parni valjak. Grupa je osnovana g. i bila je jedna od pokretača čitavog vala rock i pop-rock grupa na ovim prostorima. Najznačajnije pjesme su: Lutka za bal, Stranica dnevnika, Neda, Uhvati ritam, Jesen u meni, Ugasi me, Sve još miriše na nju Najnoviji singl je Tanki živci. U Hrvatskoj je prvi singl Tren izdao u listopadu g., a sljedeći Samo za nju' u travnju g. Napisao je i pjesmu Prošao sam sve, soundtrack za film 260 dana prema istoimenoj knjizi g. izdao je prvi solo album pod nazivom Living My own life, inspiriran rock izvođačima poput Europe, Bon Jovia i Whitesnakea. Prošle godine u Južnoafričkoj Republici snimio je album na engleskom jeziku s poznatim tamnošnjim glazbenicima.

15 SVEZAK I, IZDANJE 5 Stranica 15 ČESTITAMO ROĐENDAN SUVREMENIM GLAZBENICIMA! MASSIMO Djetinjstvo je proveo u Istri, Italiji i Australiji g., kao vođa legendarne zagrebačke new wave / synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi album - Sjaj u tami. Osvojio je brojne nagrade Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu: za izvedbu Znam zašto te osjećam za izvedbu skladbe Bacila je sve niz rijeku za izvedbu skladbe Ne plači (live) za izvedbu skladbe Da mogu za izvedbu skladbe Iz jednog pogleda PRINCE Američki je kantautor. Od g. do danas jedan je od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenika. Njegovim glazbenim stilom dominiraju pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova (novi val, rock, blues, jazz i hip-hop). Napisao je preko tisuću pjesama, što za sebe, što za ostale glazbenike. Prince piše, sklada i producira potpuno samostalno. Poznat je i po tome što pri snimanju sam odsvira većinu instrumenata.

16 ZANIMLJIVOST MJESECA LIPNJA! Guglielmo Marconi 2. lipnja g. prijavio je patent za radio Guglielmo Marconi jedan je od osnivača bežične telegrafije g. prijavio je, a g. patentirao primjenu elektromagnetskih valova za bežičnu telegrafiju g. prvi je uspio predati radio-signal preko Atlantskog oceana g. dobio je Nobelovu nagradu za fiziku za radove na bežičnoj telegrafiji. Zanimljivo je da je Vrhovni sud SAD-a po pitanju zasluga za izum radija, tj. pripadnosti odgovarajućih patenata, ipak presudio u korist Nikole Tesle! IZREKA MJESECA! Glazba je jedini univerzalni jezik! Rogers POSJETITE NAS NA STRANICI os-dubrava@os-dubrava.skole.hr DO SLJEDEĆEG BROJA ČITAJTE... I SLUŠAJTE DOBRU GLAZBU!!! Prema izvorima s Wikipedije i raznih internetskih članaka, novine izradila: Tatjana Devčić Stefanović, prof.

Crna Gora JAVNA USTANOVA GIMNAZIJA SLOBODAN ŠKEROVIĆ KRITERIJUM OCJENJIVANJA MUZIČKA UMJETNOST II razred filološke gimnazije MUZIKA _ MOJ JEZIK IV raz

Crna Gora JAVNA USTANOVA GIMNAZIJA SLOBODAN ŠKEROVIĆ KRITERIJUM OCJENJIVANJA MUZIČKA UMJETNOST II razred filološke gimnazije MUZIKA _ MOJ JEZIK IV raz Crna Gora JAVNA USTANOVA GIMNAZIJA SLOBODAN ŠKEROVIĆ KRITERIJUM OCJENJIVANJA MUZIČKA UMJETNOST II razred filološke gimnazije MUZIKA _ MOJ JEZIK IV razred Дарија Шћепановић Критеријуми оцјењивања из предмета

Више

III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su

III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su u svim razredima isti: 1. Izvođenje glazbe (pjevanje,

Више

PRAVILNIK O OBIMU I SADRŽAJU KVALIFIKACIONOG ISPITA ZA II. CIKLUS STUDIJA Član 1. Ovim Pravilnikom regulišu se obim (broj predmeta) i sadržaj (program

PRAVILNIK O OBIMU I SADRŽAJU KVALIFIKACIONOG ISPITA ZA II. CIKLUS STUDIJA Član 1. Ovim Pravilnikom regulišu se obim (broj predmeta) i sadržaj (program PRAVILNIK O OBIMU I SADRŽAJU KVALIFIKACIONOG ISPITA ZA II. CIKLUS STUDIJA Član 1. Ovim Pravilnikom regulišu se obim (broj predmeta) i sadržaj (programski zahtjevi) polaganja kvalifikacionog ispita za upis

Више

Испитни каталог за државну матуру у школској години 2010./ МУЗИЧКА УМЕТНОСТ

Испитни каталог за државну матуру у школској години 2010./ МУЗИЧКА УМЕТНОСТ Испитни каталог за државну матуру у школској години 2010./2011. 1 МУЗИЧКА УМЕТНОСТ 2 Стручна радна скупина за израду испитних материјала из Музичке уметности: mr. sc. Alma Zubović, prof. savjetnica, voditeljica,

Више

Microsoft Word - Š-S-U_KP.doc

Microsoft Word - Š-S-U_KP.doc REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU 10000 Zagreb, Ilica 3 Internetske stranice: http://www.dzs.hr Obrazac Š-S-U/KP Istraživanje se provodi na temelju Godišnjega provedbenog plana statističkih

Више

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA «KRSTO ODAK» DRNIŠ KLASA: 602-01/17-01-72 URBROJ: 2182/1-12/1-17-1 Drniš, 15. rujna 2017. godine I Z V J E Š Ć E O RADU ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2016./2017. GODINU I. OPĆI PODACI: Nastava

Више

Na temelju odredbi članka 22., st. 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/20

Na temelju odredbi članka 22., st. 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/20 Na temelju odredbi članka 22., st. 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/2010, 90/2011, 16/2012, 86/2012, 94/2013, 152/2014 i

Више

Raspored letnji pon semestar MAS xls

Raspored letnji pon semestar MAS xls Raspored predavanja master akademskih studija školske 2018/2019. godine - letnji semestar Muzička pedagogija Ponedeljak: 09,45-,15 Analiza muzike 20. veka Ponedeljak: 12,-13,15 Metodika nastave muzičke

Више

Centar za kulturu Grada Krka Božićno-novogodišnji koncert Kristina Kolar (mezzosopran) Robert Kolar (baritob) Vladimir Babin (klavir) GRAD KRK, 28. pr

Centar za kulturu Grada Krka Božićno-novogodišnji koncert Kristina Kolar (mezzosopran) Robert Kolar (baritob) Vladimir Babin (klavir) GRAD KRK, 28. pr Centar za kulturu Grada Krka Božićno-novogodišnji koncert Kristina Kolar (mezzosopran) Robert Kolar (baritob) Vladimir Babin (klavir) GRAD KRK, 28. prosinca 2012. Crkva sv. Franje Asiškog, 18.00 PROGRAM

Више

FESTIVAL SV

FESTIVAL SV Festival sv. Marka 2004. Zagreb, 12. travnja 30. travnja PROGRAM Ponedjeljak, 12. travnja Trio Celibidache, Njemačka/Rumunjska Lorenz Nasturica, violina Marius Nichiteanu, viola Rodin Moldovan, violončelo

Више

OŠ Nikole Andrića Mjesec hrvatske knjige Tema: Čitam 100 na sat ( )

OŠ Nikole Andrića Mjesec hrvatske knjige Tema: Čitam 100 na sat ( ) OŠ Nikole Andrića Mjesec hrvatske knjige 2016. Tema: Čitam 100 na sat (15.10.-15-11.2016.) DOGAĐANJA: 20. listopada u 10 h, Gradska knjižnica Vukovar Dani Matice hrvatske U Gradskoj knjižnici Vukovar povodom

Више

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U ovo roju predstavit će o Va glazbenike: Hector Berlioz Blagoje Bersa Fran Lhotka Ozzy Osbourne Taylor Swift Glazbena premijera: Ludwig van Beethoven: V. Simfonija

Више

Realizacija emitirano programa (Verzija 5)

Realizacija emitirano programa (Verzija 5) Realizacija emitiranog programa za 2011. godinu CRTANI FILMOVI, DJEČJI ANIMIRANI PROGRAM, IGRANI PROGRAM ZA DJECU I MLADE, INFORMATIVNO-DOKUMENTARNE EMISIJE ZA DJECU I MLADE, ZABAVNI PROGRAM ZA DJECU I

Више

МУЗИЧКА ШКОЛА «ЈОВАН БАНДУР» ПАНЧЕВО Војводе Живојина Мишића 3 Тел Web site: muzickaskolapancevo.edu.rs ПОС

МУЗИЧКА ШКОЛА «ЈОВАН БАНДУР» ПАНЧЕВО Војводе Живојина Мишића 3 Тел Web site: muzickaskolapancevo.edu.rs ПОС МУЗИЧКА ШКОЛА «ЈОВАН БАНДУР» ПАНЧЕВО Војводе Живојина Мишића 3 Тел. +381 13 345 976 E-mail : jbandur@panet.rs Web site: muzickaskolapancevo.edu.rs ПОСЕБАН ШКОЛСКИ ПРОГРАМ ЗА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ ШКОЛСКА 2012/2013.

Више

REZULTATI RADIONICE

REZULTATI RADIONICE 9. veljače 2019. 22 SUDIONIKA RADIONICE ZAKLJUČCI RADIONICE PETRINJA: ANALIZA STANJA I POTREBA U KULTURI KULTURA SVIMA Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Sadržaj prezentacije

Више

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci

Glazbena  škola Alberta Štrige Križevci GLAZBENA ŠKOLA VATROSLAVA LISINSKOG BJELOVAR ŠKOLSKI KURIKULUM školska godina 2015./ 1 Naziv : GLAZBENA ŠKOLA VATROSLAVA LISINSKOG BJELOVAR Županija: Bjelovarsko-bilogorska Šifra : 07 004 511 OIB: 28007399783

Више

POSTIGNUĆA NA PROJEKTU NETMUS19 U PRVOJ GODINI ( )

POSTIGNUĆA NA PROJEKTU NETMUS19 U PRVOJ GODINI ( ) POSTIGNUĆA NA PROJEKTU NETMUS19 U PRVOJ GODINI (1. 3. 2017. 28. 2. 2018.) http://info.hazu.hr/hr/oakademiji/jedinice/odsjek_za_povijest_hrvatske_glazbe/netmus19 Suradnici: prof. dr. sc. Vjera Katalinić,

Више

Microsoft Word - Muzicka kultura V do VIII razred.doc

Microsoft Word - Muzicka kultura V do VIII razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: МУЗИЧКА КУЛТУРА Разред: Седми Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова Инструменти

Више

Microsoft Word - Plan rada 2019

Microsoft Word - Plan rada 2019 Plan rada Folklornog ansambla Linđo za 2019.godinu Ravnatelj: Vlaho Kljunak Osnovna djelatnost Folklornog ansambla Linđo obuhvaća nastupanje Linđa u zemlji i inozemstvu, snimanje Linđa za radio, televiziju

Више

KLASA:021-05/18-01/27 URBROJ:2168/ Pula, 19. ožujka GRADSKOM VIJEĆU GRADA PULE Predmet: Zaključak o davanju mišljenja na pr

KLASA:021-05/18-01/27 URBROJ:2168/ Pula, 19. ožujka GRADSKOM VIJEĆU GRADA PULE Predmet: Zaključak o davanju mišljenja na pr KLASA:021-05/18-01/27 URBROJ:2168/01-01-02-01-0019-18-3 Pula, 19. ožujka 2018. GRADSKOM VIJEĆU GRADA PULE Predmet: Zaključak o davanju mišljenja na prijedlog Odluke Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja

Више

Mediteranske note PROGRAM cg

Mediteranske note PROGRAM cg 21-29. jun 2019. Tivat, Crna Gora Ovog juna prelijepi Tivat biće domaćin drugog muzičkog festivala Mediteranske note. Tokom prve sedmice ljeta 2019. godine, neki od svjetski istaknutih muzičara okupiće

Више

Microsoft Word - Izvješce o radu 2017.

Microsoft Word - Izvješce o radu 2017. 1 IZVJEŠĆE O RADU DUBROVAČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA ZA 2017. GODINU Tijekom 2017. godine DSO je ostvario sve planirane programske aktivnosti. DSO je ostvario izuzetnu koncertnu aktivnost, sigurno najveću

Више

ODJEL TAMBURE ORKESTAR Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa Redni broj natjecanja Mjesto i vrijeme Razina natjecanja Natjecateljska

ODJEL TAMBURE ORKESTAR Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa Redni broj natjecanja Mjesto i vrijeme Razina natjecanja Natjecateljska ODJEL TAMBURE ORKESTAR Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa Redni broj natjecanja Mjesto i vrijeme Razina natjecanja Natjecateljska disciplina Dirigent/dirigentica Nagrada (plasman) i

Више

Slide 1

Slide 1 Gimnazija Fran Galović Koprivnica VODIČ ZA UPIS Koprivnica, svibanj 2019. ( mr. sc. Vjekoslav Robotić) 1 Upisi: Zašto upisati? ZATO JER Najbolji programi za upis na fakultet Klasifikacijski ispiti Državna

Више

ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ на ФМУ за академску 2016/17. годину СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ИЗВОЂАЧКЕ УМЕТНОСТИ МОДУЛ ДИРИГОВАЊЕ Први сем

ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ на ФМУ за академску 2016/17. годину СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ИЗВОЂАЧКЕ УМЕТНОСТИ МОДУЛ ДИРИГОВАЊЕ Први сем СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ИЗВОЂАЧКЕ УМЕТНОСТИ МОДУЛ ДИРИГОВАЊЕ Први семестар - Изборни предмет 1 (бира се 1 од 12) 1. HAAD1 Анализа атоналне музике 1 ТУ Милош Заткалик, ред. проф. 2. SKAD1 Стратегије музичког

Више

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U ovom broju glazbene riznice predstavljamo vam: - KUD Koškani!!! Rad ovog KUD-a je od neprocjenjive važnosti jer doprinosi kakvoći življenja, posebno jer takav

Више

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi Nika Ivana Medić 4. c Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povijesti. Crkva sv. Donata najstarija je crkva u Zadru, kamena, velika i prekrasna.

Више

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U ovom glazbenom broju upoznat ćemo vas gdje sve u glazbenom svijetu pronalazimo smijeh! Što je sunce cvijeću, to su nasmijana lica ljudima. (Joseph Addison)

Више

MALI PRINC

MALI PRINC MALI PRINC Mali princ... Mali princ je maleni dječak iz svemira. On prvi put dolazi na planetu Zemlju, želeći nešto novo naučiti i nešto novo otkriti. Umjesto velikih opisa,pisac ga je jednostavno crtao.

Више

OŠ NOVI MAROF Školska godina 2018./2019. Razredni odjeli: 8. a, 8.c, 8.d Učiteljica: Željka Vugrin, mag. mus. i mag. educ. philol. croat. GODIŠNJI PLA

OŠ NOVI MAROF Školska godina 2018./2019. Razredni odjeli: 8. a, 8.c, 8.d Učiteljica: Željka Vugrin, mag. mus. i mag. educ. philol. croat. GODIŠNJI PLA OŠ NOVI MAROF Školska godina 2018./2019. Razredni odjeli: 8. a, 8.c, 8.d Učiteljica: Željka Vugrin, mag. mus. i mag. educ. philol. croat. GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA ZA GLAZBENU KULTURU U 8. RAZREDU OSNOVNE

Више

ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ на ФМУ за академску 2016/17. годину ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ИЗВОЂАЧКЕ УМЕТНОСТИ МОДУЛ - ДИРИГОВАЊЕ ПРВА ГОДИНА

ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ на ФМУ за академску 2016/17. годину ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ИЗВОЂАЧКЕ УМЕТНОСТИ МОДУЛ - ДИРИГОВАЊЕ ПРВА ГОДИНА ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ на ФМУ за академску 2016/17. годину ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ИЗВОЂАЧКЕ УМЕТНОСТИ МОДУЛ - ДИРИГОВАЊЕ ПРВА ГОДИНА Први семестар - Изборни предмет 1 (бира се 1 од 2)

Више

Glazbeni vremeplov - siječanj.pub

Glazbeni vremeplov - siječanj.pub Posebne zanimljivosti: Vijesti iz povijesti glazbe Otkrivamo nepoznate detalje o poznatim skladateljima Navodimo glazbene primjere vezane uz nastavu Čestitamo rođendane poznatim glazbenicima Svezak I,

Више

ZBIVANJA U JUŽNOJ I SJEVERNOJ AMERICI

ZBIVANJA U JUŽNOJ I SJEVERNOJ AMERICI ZBIVANJA U JUŽNOJ I SJEVERNOJ AMERICI Borba južnoameričkih kolonija za neovisnost borba protiv španjolskih vlasti Simon Bolivar Osloboditelj vođa južnoameričke borbe za neovisnost prvi predsjednik Kolumbije

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Booking.com trendovi za 2018. Melita Ožegić Partner Support Account Manager Maja Sladkov Booking Home Partner Manager Booking.com u brojevima. 1996. osnovan u Amsterdamu 2005. pridružuje se grupaciji Priceline

Више

FIKSNA PONUDA, 2, 1½, 1 STOP! Zaustavi se I PROVJERI novu SPH ponudu SPH FIKSNA 1* SPH FIKSNA 1½***** SPH FIKSNA 2* MJESEČNA NAKNADA* 189,00 kn 219,00

FIKSNA PONUDA, 2, 1½, 1 STOP! Zaustavi se I PROVJERI novu SPH ponudu SPH FIKSNA 1* SPH FIKSNA 1½***** SPH FIKSNA 2* MJESEČNA NAKNADA* 189,00 kn 219,00 FIKSNA PONUDA, 2, 1½, 1 STOP! Zaustavi se I PROVJERI novu SPH ponudu SPH FIKSNA 1* SPH FIKSNA 1½***** SPH FIKSNA 2* MJESEČNA NAKNADA* 189,00 kn 219,00 kn 249,00 kn USLUGE UKLJUČENE U PAKET Televizija -

Више

Maxtv To Go/Pickbox upute

Maxtv To Go/Pickbox upute MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE Detaljno objašnjenje funkcionalnosti..3 Upute za prijavu na aplikaciju...4 Što je to Preporučeno za vas....6 Preporučeno za vas..7 Dodavanje

Више

Edin Okanović

Edin Okanović 2 Kronologija izdanih knjiga Moja prva knjiga objavljena je 2001. godine, krajem mjeseca travnja. Moje prvo djelo je zbirka poezije "Pjesme, što ih život piše". Zbirka pjesama sastoji se od stvarnih trenutaka

Више

ERSTE PLAVA LIGA Organizator: AK PRO SPORT

ERSTE PLAVA LIGA Organizator: AK PRO SPORT ERSTE PLAVA LIGA 2018. Organizator: AK PRO SPORT 1. BROJ SUDIONIKA EPL 2018. U kvalifikacijama Erste Plave lige 2018. sudjelovalo je ukupno 3.407 učenika i učenica 3. do 6. razreda hrvatskih osnovnih škola.

Више

Natjecanja

Natjecanja ŠKOLSKI PLESNI VIRTUALNI SHOW 2017./2018. - Projekt - Zagreb, veljača 2018. godine 1. UVOD Hrvatski školski sportski savez već 4 sezone provodi projekt Školski plesni virtualni show (u daljnjem tekstu:

Више

RAZREDNA NASTAVA

RAZREDNA NASTAVA Osnovna škola «IVAN GORAN KOVAČIĆ» 31400 ĐAKOVO, Kralja Tomislava 25 MB - 3011143 OIB - 31582799502 ŢR 2402006-1100587273 tel.: 031 / 813-572; 815-011; 815-012 fax: 031 / 813-282 Glazbena škola: 031 /

Више

Beliscanski ^ INFORMATIVNI MJESEČNIK GRADA I PRIGRADSKIH NASELJA BELIŠĆA list

Beliscanski ^ INFORMATIVNI MJESEČNIK GRADA I PRIGRADSKIH NASELJA BELIŠĆA list Beliscanski ^ INFORMATIVNI MJESEČNIK GRADA I PRIGRADSKIH NASELJA BELIŠĆA list Č Č ŠĆ šđ č ć ž š šć ć đ š š č šć č ć đ š ž č š č č š đ ć č ž š šć š š š č č šć š š ž ć č č š ć šć š ć š š č ž š ž š č š ž

Више

BUSINESS TREND

BUSINESS TREND SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ODJEL ZA FIZIKU PROMOCIJA STUDENATA VI. promocija magistara edukacije fizike i informatike Osijek, 2. lipnja 2017. Stjepan Bošković 01/15 Akademske 2013./2014.

Више

Rezultati konkursa za filmsku produkciju 2009

Rezultati konkursa za filmsku produkciju 2009 РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ФИЛМСКУ ПРОДУКЦИЈУ Конкурс за суфинансирање продукције филмова отворен је од 15.03.2009. до 31.03.2009. године. Избор филмских пројеката за суфинансирање извршила је комисија у саставу:

Више

Muzička škola Živorad Grbić Valjevo maj godine 4. Međunarodno takmičenje gudača Zlatne stepenice PROPOZICIJE Na takmičenju gudača mogu uč

Muzička škola Živorad Grbić Valjevo maj godine 4. Međunarodno takmičenje gudača Zlatne stepenice PROPOZICIJE Na takmičenju gudača mogu uč Muzička škola Živorad Grbić Valjevo 24 26. maj 2019. godine 4. Međunarodno takmičenje gudača Zlatne stepenice PROPOZICIJE Na takmičenju gudača mogu učestvovati: - učenici (osnovne i srednje muzičke škole)

Више

УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ, ФАКУЛТЕТ МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ БЕОГРАД, КРАЉА МИЛАНА 50 Структура студијског програма академска 2016/17. година ДО

УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ, ФАКУЛТЕТ МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ БЕОГРАД, КРАЉА МИЛАНА 50 Структура студијског програма академска 2016/17. година ДО Модул:Дириговање ПРВА ГОДИНА 1 XDID1 Дириговање 1 1 ОМ 2 0 17 2 XUSD1 Студијски истраживачки рад 1 1 ОМ 0 26 13 3 GESD1 Примењена естетика 1 1 ОМ 2 0 5 4 BISD1 Изборни предмет 1 ( бира се 1 од 2 ) 1 ИБМ

Више

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU ODSJEK ZA GLAZBENU UMJETNOST STUDIJ GLAZBENE PEDAGOGIJE Hrvoje Aušić DV

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU ODSJEK ZA GLAZBENU UMJETNOST STUDIJ GLAZBENE PEDAGOGIJE Hrvoje Aušić DV SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU ODSJEK ZA GLAZBENU UMJETNOST STUDIJ GLAZBENE PEDAGOGIJE Hrvoje Aušić DVOGLASNE INVENCIJE J. S. BACHA Završni rad Mentor: red.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Međunarodno odašiljanje www.ctci.tv Najveći smo neovisna TV-kuća u Rusiji Spojeni udjeli gledateljstva, % (svi 6-54 demografski) #2 s #4 u H1 2011 Vodeća smo neovisna TV-kuća u Rusiji CTC INTERNATIONAL

Више

15.7. Ponedjeljak / Monday Riva / Promenade - Obala hrv. narodnog preporoda 21.00h / 09.00pm Zabavna grupa Providenca / Entertaining band Providenca 1

15.7. Ponedjeljak / Monday Riva / Promenade - Obala hrv. narodnog preporoda 21.00h / 09.00pm Zabavna grupa Providenca / Entertaining band Providenca 1 15.7. Ponedjeljak / Monday Zabavna grupa Providenca / Entertaining band Providenca 16.7. Utorak / Tuesday 17.00h / 05.00pm Dan zajedništva, ponosa i sreće 17.7. Srijeda / Wednesday Proslava Ilindena -

Више

Predmet/područje Državni skupovi u godini Engleski jezik (osnovne i srednje škole) Razvijanje i unapređivanje profesionalnih kompetencija učitel

Predmet/područje Državni skupovi u godini Engleski jezik (osnovne i srednje škole) Razvijanje i unapređivanje profesionalnih kompetencija učitel Predmet/područje Državni skupovi u 2014. godini Engleski jezik (osnovne i srednje škole) Razvijanje i unapređivanje profesionalnih kompetencija učitelja i nastavnika engleskoga jezika Izvannastavne aktivnosti

Више

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće korake te nadolazeće događaje. Ostanite obaviješteni

Више

BROJ 31 juli/srpanj Trg solidarnosti 2a, Sarajevo Tel: AUTORSKE NOVINE juli/srpanj SADRŽAJ: AMUS primljen u redovno članst

BROJ 31 juli/srpanj Trg solidarnosti 2a, Sarajevo Tel: AUTORSKE NOVINE juli/srpanj SADRŽAJ: AMUS primljen u redovno članst AUTORSKE NOVINE juli/srpanj 2017. SADRŽAJ: AMUS primljen u redovno članstvo CISAC-a Obilježen 21.06. Svjetski dan muzike i peta godišnjica od dobijanja licence AMUS-a Upravni odbor AMUS-a usvojio Izvještaj

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више

Microsoft Word - odbijeni programi, kaz amaterizam 2016.rtf

Microsoft Word - odbijeni programi, kaz amaterizam 2016.rtf Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Dramska umjetnost Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: 2016 Godina do: 2016 Programska djelatnost: Dramska umjetnost Županija: [Sve županije]

Више

Vreme: :55 Medij: beta.rs Link: Autori: Redakcija Teme:

Vreme: :55 Medij: beta.rs Link:   Autori: Redakcija Teme: Vreme: 11.04.2017 14:55 Medij: beta.rs Link: http://beta.rs/scena/kultura-vesti/59896-grcki-dani-u-beogradu-od-20-do-29-aprila Naslov: Grčki dani u Beogradu od 20. do 29. aprila 1755 Kulturna manifestacija

Више

Document2

Document2 IQ Festval - Laibach - Intervju za Nadlanu.com: Nismo deo YU scene! Muzika nadlanu.com Laibach, jedan od omiljenih i najuspešnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta

Више

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Koška U Domu kulture u Koški održan je svečani koncert Tamburaškog orkestra KUD-a Koškani prigodom petnaeste obljetnice djelovanja. Orkestar danas čine naši bivši i

Више

broj 081.indd

broj 081.indd 2.2 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број 81 11 III Ова одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске. Број: 4/1-12-2-2118/1 1414 На основу члана 11 став

Више

306 Histria, 2, Grupa autora Lada Duraković, Ideologija i glazbeni ivot: Pula , Zagreb: Hrvatsko muzikološko društvo, 2010., 231 str.

306 Histria, 2, Grupa autora Lada Duraković, Ideologija i glazbeni ivot: Pula , Zagreb: Hrvatsko muzikološko društvo, 2010., 231 str. 306 Histria, 2, 2012. Grupa autora Lada Duraković, Ideologija i glazbeni ivot: Pula 1945. 1966., Zagreb: Hrvatsko muzikološko društvo, 2010., 231 str. Knjiga Ideologija i glazbeni život: Pula 1945. 1966.

Више

GLAZBENO DRUŠTVO „CVJETIĆI GLAZBE”

GLAZBENO DRUŠTVO „CVJETIĆI GLAZBE” Big like za lijep glas!!! OSNOVNI PODACI Naziv organizacije: Glazbeno društvo "CVJETIĆI GLAZBE" Pleternica Status predlagatelja: Udruga Mjesto: Pleternica Adresa: Ivana Šveara 2 Telefonski broj: 034/251-006

Више

Od ideje do pothvata

Od ideje do pothvata Od ideje do pothvata Kreativna radionica Pokretanje poduzetničkog pothvata I Financiranje poduzetničkog pothvata While we stop to think, we often miss our opportunity Maxim 185 Što je kreativnost?? Ciljevi

Више

180 година школе

180 година школе Стојан Богдановић је рођен 1944. године у Великом Боњинцу, Бабушница. Основну школу и гимназију завршио је у Књажевцу. Студирао је у Београду, Паризу и Новом Саду. Доктор је математичких наука. Оснивач

Више

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu 118 Službeni list Europske unije 05/Sv. 2 32008R0592 4.7.2008. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 177/1 UREDBA (EZ) br. 592/2008 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. lipnja 2008. o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ)

Више

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti]

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti] Vukovar grad heroj NEKAD I SAD Grad Vukovar Vukovar je najveći hrvatski grad i riječna luka na Dunavu. Središte je Vukovarsko-srijemske županije. Grb Vukovara Povijest Ovo područje bilo je naseljenjo još

Више

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U ROPSKOJ UNIJI Jesen 2011. NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europska komisija, Opća uprava za komunikacije. Ovaj je izvještaj

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

BELGRADE CHOPIN FEST FEBRUAR 3. MART, TAKMIĈARSKA REVIJA MLADIH TALENATA - PRAVILA UĈEŠĆA I PRIJAVLJIVANJE - Revija će se održati u pet

BELGRADE CHOPIN FEST FEBRUAR 3. MART, TAKMIĈARSKA REVIJA MLADIH TALENATA - PRAVILA UĈEŠĆA I PRIJAVLJIVANJE - Revija će se održati u pet BELGRADE CHOPIN FEST 2013 28. FEBRUAR 3. MART, 2013. TAKMIĈARSKA REVIJA MLADIH TALENATA - PRAVILA UĈEŠĆA I PRIJAVLJIVANJE - Revija će se održati u petak, 1. marta u Sveĉanoj sali MŠ Stanković (Kneza Miloša

Више

Akademija umetnosti

Akademija umetnosti УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Текст конкурса за упис студената у прву годину основних струковних, основних академских студија у школској 2019/2020. години АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ Адреса: 21000 Нови Сад, Ђуре Јакшића

Више

Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Razvoj publike u kulturi Pregled programa Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost: Razvoj publik

Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Razvoj publike u kulturi Pregled programa Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost: Razvoj publik Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Razvoj publike u kulturi Pregled programa Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost: Razvoj publike u kulturi Županija: [Sve županije] Grad: [Svi gradovi]

Више

Предмети

Предмети НОВА АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ БЕОГРАД ФИНАЛНИ СПИСАК ПРЕДМЕТА НА НОВОЈ АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ ШКОЛСКЕ 2018/2019 ГОДИНЕ ЦРНИМ су обележeни предмети који су на располагању у јесењем семестру.

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА ЗА ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА ЈУНСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2017/2018 ГОДИНЕ студијски програм Уметничка игра Назив предмета Име професора Датум

РАСПОРЕД ИСПИТА ЗА ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА ЈУНСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2017/2018 ГОДИНЕ студијски програм Уметничка игра Назив предмета Име професора Датум РАСПОРЕД ИСПИТА ЗА ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА ЈУНСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2017/2018 ГОДИНЕ Eстетика Проф.др Миомир Петровић 19.06.2018 11.00 часова Кабинет 330 Историја сценских уметности Проф.др Миомир Петровић

Више

Microsoft Word - Program javnih potreba u kulturi na području Osječko-baranjske županije za godinu.doc

Microsoft Word - Program javnih potreba u kulturi na području Osječko-baranjske županije za godinu.doc Temeljem članka 9a. Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi ("Narodne novine" broj 47/90., 27/93. i 38/09.) i članka 30. točka 6. Statuta Osječko-baranjske županije ("Županijski glasnik" broj 2/95.,

Више

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX. 20 20 - Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe... 31.8. petak- prijem učenika 1. razreda 3. 9. ponedjeljak početak nastave,

Више

Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište

Mjesec hrvatske knjige  u Osnovnoj školi Gradište Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište ( 15.10.- 15.11.2018.) Hrvatski jezik Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige osmislile su sadržajno i vizualno učiteljice Branislava Šimić, Danica Galić i knjižničarka

Више

Naziv muzeja, adresa, broj/evi telefona i faksa, www-adresa, adresa

Naziv muzeja, adresa, broj/evi telefona i faksa, www-adresa,  adresa GALERIJA "KRSTO HEGEDUŠIĆ" IZVJEŠĆE O RADU ZA 2015. GODINU 1. SKUPLJANJE GRAĐE 1.1. Kupnja U zbirku pod nazivom Hrvatski likovni umjetnici upisano je 8 radova: 1. Marko Frohlich: Krajolik, umjetnička fotografija,

Више

Naziv studija Naziv kolegija Status kolegija Godina ECTS bodovi Nastavnik vrijeme konzultacija Mjesto izvođenja nastave Oblici izvođenja nastav

Naziv studija Naziv kolegija Status kolegija Godina ECTS bodovi Nastavnik  vrijeme konzultacija Mjesto izvođenja nastave Oblici izvođenja nastav Naziv studija Naziv kolegija Status kolegija Godina ECTS bodovi Nastavnik e-mail vrijeme konzultacija Mjesto izvođenja nastave Oblici izvođenja nastave Nastavno opterećenje P+S+V Način provjere znanja

Више

Kako izvan granica RH gledati i slušati programe Hrvatske radiotelevizije?

Kako izvan granica RH gledati i slušati programe Hrvatske radiotelevizije? Hrvatski svjetski kongres http://hsk.hr Kako izvan granica RH gledati i slušati programe Hrvatske radiotelevizije? Zbog mnogobrojnih upita, donosimo u članku upute kako morate postupiti ako želite gledati

Више

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA PRAVILNIK O KALENDARU NATJECANJA HRVATSKOG SPORTSKOG PLESNOG SAVEZA U Zagrebu 18.01.2018 godine. SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 2 II. UPIS SPORTSKIH PLESNIH NATJECANJA U KALENDAR NATJECANJA... 3 III. PRIJAVE

Више

NEMA NIŠTA NA ''BRZINU''

NEMA  NIŠTA  NA  ''BRZINU'' Četvrtak, 27.01.2011.g. Spremam se u subotu na mjesečni seminar koji svaku zadnju subotu u mjesecu organizira Ustanova KRSTOFOR i njihov ravnatelj Josip Lončar. To je u Zagrebu, u sportskoj dvorani na

Више

VARAŽDIN mreža kreativnih gradova Varaždin, 20. lipnja 2018.

VARAŽDIN mreža kreativnih gradova Varaždin, 20. lipnja 2018. VARAŽDIN mreža kreativnih gradova Varaždin, 20. lipnja 2018. prošlost & povijest prvi puta se spominje 1181. - Garestin status kraljevskog grada 1209. godine od 1767. do 1776. bio glavni grad

Више

Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Časopisi Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost:

Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Časopisi Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost: Republika Hrvatska Ministarstvo kulture Pregled programa po podprogramskoj djelatnosti Godina od: 2019 Godina do: 2019 Programska djelatnost: Županija: [Sve županije] Grad: [Svi gradovi] Status: Odobren

Више

PROGRAM 8. OGULINSKOG FESTIVALA BAJKE PETAK, 7. lipnja DAN DOMAĆIH (u čast rođendana Šegrta Hlapića) 10:00 Priprema za bajku Društvo za športsku

PROGRAM 8. OGULINSKOG FESTIVALA BAJKE PETAK, 7. lipnja DAN DOMAĆIH (u čast rođendana Šegrta Hlapića) 10:00 Priprema za bajku Društvo za športsku PROGRAM 8. OGULINSKOG FESTIVALA BAJKE PETAK, 7. lipnja 2013. DAN DOMAĆIH (u čast rođendana Šegrta Hlapića) Maštarije od balona, radionica oblikovanja balona Udruga BLUE MOON, Županja Veselo festivalsko

Више

Projekt STE(A)M Tjedan Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji sa Školskom knjigom d.d., Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i udr

Projekt STE(A)M Tjedan Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji sa Školskom knjigom d.d., Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i udr Projekt STE(A)M Tjedan 11.10. 12.10.2017. Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji sa Školskom knjigom d.d., Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i udrugom Hrvatsko interdisciplinarno društvo organizirao

Више

Popularna matematika

Popularna matematika 6. lipnja 2009. Russellov paradoks Russellov paradoks Bertrand Arthur William Russell (1872. - 1970.), engleski filozof, matematičar i društveni reformator. Russellov paradoks Bertrand Arthur William Russell

Више

R.br. Datum i vrijeme održavanja manifestacije LJETO U TUZLI 2019 Mjesto održavanja Naziv manifestacije Naziv nosioca manifestacije Juni

R.br. Datum i vrijeme održavanja manifestacije LJETO U TUZLI 2019 Mjesto održavanja Naziv manifestacije Naziv nosioca manifestacije Juni R.br. Datum i vrijeme održavanja manifestacije LJETO U TUZLI 2019 Mjesto održavanja Naziv manifestacije Naziv nosioca manifestacije Juni 1. 06.06-09.06.2019. JU BKC 3. Internacionalni horski šampionat

Више

Izvršavanje pitanja

Izvršavanje pitanja U ovom ćeš dijelu upitnika odgovarati na pitanja o različitim aspektima vezanima uz digitalne medije i digitalne uređaje u koje se ubrajaju računala, laptopi, notebook računala, pametni telefoni, tableti,

Више

HRVATSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA Trg kralja Petra Krešimira IV br ZAGREB telefon/telefaks: Zagr

HRVATSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA   Trg kralja Petra Krešimira IV br ZAGREB telefon/telefaks: Zagr HRVATSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA www.huzp.hr huzp@zg.t-com.hr Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2 telefon/telefaks: 01-46 333 66 Zagreb, 5. svibnja 2008. Naš broj : 528-2/08-09 VIPnet d.o.o. Vrtni

Више

[Type here] 23. Dani dječjih vrtića Grada Zagreba UMJETNIČKI KURIKULUM RASPORED RADIONICA DRAMSKO SCENSKA Koordinatorica: Andrea Lanščak, DV MILANA SA

[Type here] 23. Dani dječjih vrtića Grada Zagreba UMJETNIČKI KURIKULUM RASPORED RADIONICA DRAMSKO SCENSKA Koordinatorica: Andrea Lanščak, DV MILANA SA DRAMSKO SCENSKA Koordinatorica: Andrea Lanščak, DV MILANA SACHSA 1. : LUTKARSTVO I KAZALIŠTE PREDMETA I MATERIJALA, Marijana Županić Benić, Učiteljski faklutet Centar za kulturu Trešnjevka, Park stara

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija HOOPSTER KVIZ 4. KOLO LIGE PRVA ČETVRTINA 1. Njemu bi pozavidjeli Barkley, Malone, Stockton jer čim je došao u ligu uspio se dočepati NBA prstena. On je najmlađi igrač s naslovom. O kojoj ikoni je riječ?

Више

Pismo Uskoku

Pismo Uskoku dr. sc. Tomislav Dragun Pete poljanice 7 10000 ZAGREB tomislav.dragun@gmail.com 091-33.88.431 Zagreb, 1. prosinca 2009. USKOK Dinko Cvitan, ravnatelj Gajeva 30.a 10000 ZAGREB Posebno: Jadranka Kosor, predsjednica

Више

Hrvatski Telekom Prva liga, Seniori, 2017./2018. Rezultati 1. kola, 2017./2018., Jesen Mjesto Domaćin Gost Rezultat Zagreb : GNK Dinamo NK Istra 1961

Hrvatski Telekom Prva liga, Seniori, 2017./2018. Rezultati 1. kola, 2017./2018., Jesen Mjesto Domaćin Gost Rezultat Zagreb : GNK Dinamo NK Istra 1961 Hrvatski Telekom Prva liga, Seniori, 2017./2018. Rezultati 1. kola, 2017./2018., Jesen NK Istra 1961 Zaprešić : Rezultati 2. kola, 2017./2018., Jesen 4 : 0 Zaprešić : Koprivnica : 4 : 1 Rezultati 3. kola,

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2019/ оd 7. veljače o utvrđivanju tehničkih informacija za izračun tehničkih pričuva i

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2019/ оd  7. veljače o utvrđivanju  tehničkih  informacija  za  izračun  tehničkih  pričuva  i L 7/ 8..9. PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 9/8 оd 7. veljače 9. o utvrđivanju tehničkih informacija za izračun tehničkih pričuva i osnovnih vlastitih sredstava za potrebe izvješćivanja s referentnim datumima

Више

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći 'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija Veselčić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći dalmatinskiportal.hr/zivot/-domasi--gadaju-sva-osjetila-ana-marija-veselcic--odrasla-sam-u-tom-sustavu-i-ne-sramim-setoga-reci/40996

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Април Београд Рб Предмет Датум Време Сала 1 Психологија :00 Немањина 28 2 Основи ТВ продукције

РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Април Београд Рб Предмет Датум Време Сала 1 Психологија :00 Немањина 28 2 Основи ТВ продукције РАСПОРЕД ИСПИТА Испитни рок Април 2019 - Београд 1.4.2019 1 Психологија 8.4.2019 11:00 Немањина 28 2 Основи ТВ продукције 8.4.2019 15:00 3 ТВ продукција 6 8.4.2019 15:00 4 ТВ продукција 5 8.4.2019 15:00

Више

43. RVP

43. RVP Nagrada Alenu Bešiću Medij - Rubrika: VIJESTI - Sjever Datum: Sub, 31/08/2013 Zemlja: Crna Gora Površina članka: 367cm2 Autor: J.Ć. Strana: 36 Dio: 1/1 "Risto Ratković" Alenu Bešiću Medij - Rubrika: Blic

Више

Bassanese: Budimo što želimo - grad sretnih i zadovoljnih ljudi, grad jednakih mogućnosti za sve

Bassanese: Budimo što želimo - grad sretnih i zadovoljnih ljudi, grad jednakih mogućnosti za sve #FOTO: DAN GRADA UMAGA - URUČENE NAGRADE ZASLUŽNIM GRAĐANIMA, VESELICA UZ GUSTAFE# Umaški klinci iz dječjih vrtića Duga i Girotondo slaganjem kockica grada Umaga na pozornici umaške kino i kazališne dvorane,

Више

REZULTATI PRIJAMNIH ISPITA ZA UPIS U 1. RAZRED OGŠ MATIČNA ŠKOLA ODJEL ZA GUDAČE R.BR ŠIFRA INSTRUMENT BODOVI VIOLINA

REZULTATI PRIJAMNIH ISPITA ZA UPIS U 1. RAZRED OGŠ MATIČNA ŠKOLA ODJEL ZA GUDAČE R.BR ŠIFRA INSTRUMENT BODOVI VIOLINA ODJEL ZA GUDAČE 1. 2-1007 VIOLINA 70 2. 2-1012 VIOLINA 70 3. 2-1003 VIOLINA 62 4. 12-1064 VIOLINA 62 5. 12-1058 VIOLINA 60 6. 2-1004 VIOLINA 57 7. 2-1001 VIOLINA 54 8. 2-1005 VIOLINA 54 9. 2-1008 VIOLINA

Више

Звање Име и Презиме аутора (Times New Roman [regular] 11)

Звање Име и Презиме аутора (Times New Roman [regular] 11) Republika Srbija Univerzitet u Nišu Fakultet umetnosti u Nišu Balkan Art Forum IV NACIONALNI NAUČNI SKUP SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM B A R T F 2 0 1 6 N i š, 7 8. o k t o b a r 2 0 1 6. UMETNOST I KULTURA

Више