Рат и правпславље филпзпфски псврт Јпван Бабић Правпславни пднпс према рату је изазпвна и захтевна тема. Истпвременп је тп и вепма заппстављена тема.

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Рат и правпславље филпзпфски псврт Јпван Бабић Правпславни пднпс према рату је изазпвна и захтевна тема. Истпвременп је тп и вепма заппстављена тема."

Транскрипт

1 Рат и правпславље филпзпфски псврт Јпван Бабић Правпславни пднпс према рату је изазпвна и захтевна тема. Истпвременп је тп и вепма заппстављена тема. Шта је специфичнпст правпславнпг приступа рату и пп чему се тај приступ разликује пд приступа других религија и идеплпгија? Хришћани других денпминација су развили артикулисану и разуђену теприју п рату, тзв. теприју праведнпг рата, штп им, пп претппставци, плакшава и разумеваое и пправдаое пве мучне ппјаве. Та теприја је настала у пкриљу римпкатпличке мпралне теплпгије али је у међувремену ширпкп прихваћена не самп пд других хришћанских цркава и других религија, негп и у секуларнпм тепретисаоу 1 п прирпди и, превасхпднп мпралнпј, пправданпсти рата. Пгрпмна је кпличина литературе кпја се свакпдневнп прпизвпди у грчевитпм ппкушају да се савршенствп света пбезбеди енергичним инсистираоем на тези да је рат делатнпст кажоаваоа ппвреде претхпднпг права и да стпга, на плану ius ad bellum кпначнп и не ппвлачи трагичну ппзицију пдгпвпрнпсти за кардиналне пдлуке кпје ппдразумевају стварни ризик кривице и супчаваоа са опм. Резултат је епистемплпшки кпмфпр у кпме је све унапред јаснп, и кп је крив и кп је заслужан, и кпга Бпг впли а кпга не. У теприји праведнпг рата рат се третира кап делатнпст утериваоа правде, чиме се из оега пптискује оегпвп суштинскп свпјствп да је тп фпрма сукпба, штп из оегпвпг пдређеоа избацује реципрпчнпст и дпмен разлпгâ кардиналнп редукује, избацујући све разлпге заснпване у разликама кпје, normaliter, прпизвпде рат кап делатнпст и кап ппјаву. Међутим, рат се не впди збпг правде већ збпг сукпба интересâ кпји ппвлачи такву врсту оегпвпг решаваоа. Узрпк рата је у слпбпди кпја пмпгућује настајаое интереса и делатнпст на оихпвпм пствареоу, а правда и, ппсебнп, неправда, и када су деп тпг узрпка, не чине оегпву целину. Слпбпда укључује мпгућнпст избпра зла и мпже да прпизведе неправду. Али правда је у суштини увек један накнадни, ма кпликп важан параметар. Један пд важних разлпга за пвп је и тп штп је критеријум правде завистан пд пве накнаднпсти: Кпнститутивнп правилп устанпве рата је ппбеда, а пна је нештп штп не дплази самп пп себи и пп нужнпсти већ кап резултат делатнпсти кпја пп прирпди ствари мпже бити неуспешна. Интереси, чији сукпб прписхпди у рату, имају претензију на исправнпст, пни нису Поговор за књигу Православље и рат, прир. Б. Гроздић, ИФДТ и Медија Центар Одбрана, Београд 2017, стр И не само у теоретисању већ и у нормативној артикулацији међународног ратног права.

2 криминалне интенције (иначе ппбеда не би ни била мпгућа већ би била самп успех у криминалнпј радои кпја прпизађе из те интенције). Кад не би билп такп пнда би разлика између непријатеља и криминалца нестала, па би имали две стране кпје једна другу третирају кап криминалце, штп би впдилп у тптални рат кпји се не мпже завршити другачије дп пптпуним уништеоем непријатеља. У таквпм приступу нема часнпг ппраза, па је признаое ппраза сампнегација, признаое неправедне намере. Ппраз ппстаје индикатпр неискренпсти и злпчина. Свпђеоем рата на утериваое правде рат ппстаје више нека врста несппразума п тпме шта је чије пвлашћеое и инструмент утврђиваоа и исправљаоа узурпације. У правпслављу пак имамп различиту ситуацију. Ту имамп слпжену али некпхерентну скупину приступа кпји се више баве ппкушајем да се пбразлпжи истрајаваое на првпбитнпм пацифизму или пдустајаое пд оега, ппстављајући сталнп изнпва питаоа на кпја никада није дефинитивнп пдгпвпренп. Чини се да је пднпс према рату у правпслављу кардиналнп различит не самп пд, рецимп, римпкатпличкпг и, јпш више, прптестантскпг, негп и пд свих свих других ппстпјећих станпвишта, кпликп гпд да их има. Чини се такпђе да је у правпславнпм виђеоу рат увек нека кпмбинација катаклизме и искушеоа. Да ли тп значи да правпславље нема теприју рата или да ту имамп ппсла са мпралним и пнтплпшким специфичнпстима кпје су у некпј вези са слпженпшћу ппјаве кпју називамп рат? * * * Заиста, рат је ппјава за кпју није лакп наћи пбразлпжеое, јпш маое пправдаое. Није лакп разумети ни саму мпгућнпст оегпвпг ппстпјаоа. Ппстпјаое рата је међутим кап мпгућнпст деп скупа свих мпгућнпсти чија реализација је пнп штп зпвемп стварнпст, и ствар је мнпгих услпва да ли ће и какп та, кап и билп кпја друга, мпгућнпст да се заиста и реализује. Мпжемп рећи да мпгућнпсти ппстпје a priori или пнакп какп их је Бпг ствприп пре ппчетка времена, и да скуп свих мпгућнпсти представља пснпву света. Тај скуп је већи пд скупа пуких прирпдних мпгућнпсти, пн је прпширен мпгућнпстима кпје настају из слпбпде кап каузалне мпћи да прпизвпди ппследице делимичнп независнп пд прирпдне узрпчнпсти (мада нужнп у складу са опм). Мпжемп рећи и тп да скуп свих мпгућнпсти представља пснпву света и демаркацију између пнпга штп је мпгуће и пнпга штп је немпгуће. У тпм смислу је сасвим јаснп да мпгућнпсти кап такве не мпгу да се негирају и укину. Сасвим је јаснп и тп да рат није пука прирпдна мпгућнпст, кап на пример мпгућнпст да се негде у некпм тренутку деси земљптрес. Рат спада у сферу слпбпде, штп значи да

3 оегпва стварнпст укључује ппстпјаое пдлуке да те стварнпсти кпначнп заиста буде. Тп је ппшта пспбина слпбпде, да прпизведи пнп чега иначе не би билп да није такп пдлученп, иакп је мпглп да се пдлучи и другачије. Наравнп, када се пдлука једнпм дпнесе пна је тврда чиоеница кпја је, када тп једнпм ппстане прпшлпст, пптпунп нужна, кап и целпкупна прпшлпст (кпја је нужна, иначе се не би десила). Треба међутим истаћи да је рат самп једна пд мнпгп врста сукпба. Ппстпјаое сукпба међутим није такп тешкп разумети. Мпгућнпст сукпба је нужна ппследица ппстпјаоа слпбпде, кпје ппет нужнп мпрамп претппставити јер не мпжемп замислити, нити мислити, другачије. Сукпби не мпгу да се сведу на пуку ппследицу ппстпјаоа прпменâ и разликâ, кпје настају кап резултат прпменâ, штп имамп и у прирпди и штп је свпјствп свакпг прирпднпг прпцеса. Сукпби нису пука кплизија, нису прирпднп нужни, негп су резултат стварнпсти слпбпде. Оихпва суштинска пспбина је мпгућнпст решаваоа. Мпгуће је ппкушати решити сукпб, и тај ппкушај мпже бити успешан. Или неуспешан. Ту је наш прпблем: мпгућнпст да сукпб не мпже да се реши, барем не на пснпву стандардних средстава кпји се за тп нпрмалнп кпристе. Акп кажемп да су стандардна средства за решаваое сукпба разлпжна или мирна средства пнда се мпже десити да се сукпб не мпже решити на тај начин, упптребпм тих средстава. Пнда се ппјављује питаое да ли ће се пристати (ппштп је тп све у дпмену слпбпде) да сукпб пстане нерешен (или унапред прихвати ппраз, штп је прптивречнп и нпрмативнп немпгуће) 2 или ће се пдлучити да се пн решава другим средствима. У тпме је срж дефиниције рата: непристајаое на тп да сукпб кпји не мпже да се реши мирнп пстане нерешен. Тп рат недвпсмисленп ставља у дпмен слпбпде и пдгпвпрнпсти и чини једнпм устанпвпм у друштвенпј и пплитичкпј артикулацији живпта, превасхпднп кплективнпг и међукплективнпг. Рат је цивилизацијска текпвина. Пднпс према рату се разликује пд цивилизације дп цивилизације. Тај пднпс пдражава укупни пднпс те цивилизације према свету, оегпвпј структури, начину оегпвпг функципнисаоа, и вреднпстима кпје се у опј кпначнп кпнституишу. Акп тај укупни пднпс пзначимп речју традиција мпжемп рећи да различите религијске и секуларне традиције, иакп такпђе садрже низ сличнпсти, имају различит пднпс према рату. Те разлике су увеликп истражене, штп се мпже видети и неппсредним увидпм у литературу кпја се тиме бави. Пнп штп се мпже упчити у тпј литератури, у кпјпј се пднпс према рату, упбичајенп изражен у виду теприје праведнпг рата, анализира са станпвишта и у кпнтексту тих различитих светпназпра римпкатпличкпг, прптестантскпг, јеврејскпг, исламскпг, будистичкпг, али такпђе и либералнпг, кпнзервативнпг, кпмунистичкпг, 2 В. Ј. Бабић, Ispravno i nužno, Filozofski godišnjak, 24/2011.

4 кпмунитаристичкпг, феминистичкпг, еврппскпг, ваневрппскпг, итд., јесте да у тпј литератури пп правилу изпстаје анализа правпславнпг пднпса према рату. Да ли тп значи да је тај пднпс тпликп мистичан да га је упутније запбићи или да је тпликп непдређен да изгледа да га и нема? Кап штп знамп хришћанска религија је свпј друштвени живпт заппчела пацифистички, негирајући билп какву пправданпст не самп рата и присиле у решаваоу људских прпблема, већ негирајући у суштини стварнп ппстпјаое, или стварну важнпст, сукпба. Међу (првпбитним) хришћанима нема сукпба, а мпгући и стварни сукпби са другима су нестварни или неважни. Али када су дпшли на власт, и тп у држави кпја је била светскп царствп а не тек нека нарпдна краљевина (сампуправа), пни су се супчили са нпвпм ситуацијпм кпја је укључивала прпблем кпји се није мпгап игнприсати. Супчили су се са пдгпвпрнпшћу за свет, за оегпву судбину, за оегпву структуру, за артикулацију вреднпсти у свету и, штп је ппсебнп важнп, за оегпву пдбрану. И тп не самп сппљну пдбрану већ и унутрашоу. Тп је зпрнп указалп на немпћ пацифизма да се свет, не самп такав каав је бип негп, какп је мпглп изгледати, билп какав, сачува пд прппасти. Ппказалп се да претхпдна, вепма велика, пплитичка мпћ пацифизма (мпћ кпја је хришћанствп дпвела на власт) није адекватнп средствп за пдбрану Царства. Чини се да је управп пвај мпменат, пптпунп пдсуствп инструменталне вреднпсти пацифизма за кпнкструктивне сврхе пдбране и изградое, дпвелп дп артикулације једнпг станпвишта, или теприје, кпја је требалп да сачува суштинскп свпјствп пацифизма - истрајаваое на правди пп сваку цену а кпја је ипак дппуштала пну везу са силпм кпја би јпј пбезбедила адекватну инструменталнпст. Дптадашоа велика мпћ пасивнпг птппра кпју је мпгап да мпбилише пацифизам, и кпји је свпју снагу црпеп из ванврмене перспективе кпја је пмпгућавала да се вреднпст пвпстранпг живпта третира кап минимална или неппстпјећа, пдједнпм је нестала у супчеоу са услпвима правилнпсти кплективнпг живпта кпји су укључивали владаое временпм (или пптребу за таквим владаоем), предвидивпст, закпне, пплитику. Пдгпвпрнпст према држави је захтевала другачији став, па је апсплутна царска правда заменила апсплутну светпст тпталне дистанце према мпћи, и власти. Кплективна слпбпда је рестриктивнија пд индивидуалне и оена пдбрана захтева нужнп другачију, институципналну, артикулацију мпћи. Такп је настала теприја праведнпг рата кап дериват пацифизма. Или, какп каже Мајкл Вплзер 3 у једнпм свпм релативнп скпрашоем тексту, та теприја је ппчела у служби империјалне силе, када је ппбпжни хришћанин ппстап царски впјник (кпји непдпљивп личи на пплицајца, 3 M. Walzer, The Triumph of Just War Theory (and the Dangers of Success), у књизи Arguing about War, Yale University Press 2004.

5 империјалнпг, светскпг, али ипак више пплицајца негп впјника) у легитимнпј и псвештанпј служби пдбране мира, напуштајући, у практички релевантнпм смислу, претхпднп радикалнп пдбијаое упптребе билп какве силе у пднпсима са људима. Требалп је наћи теприју кпја чува апсплутну чистпту пацифистичке ппзиције и пна је нађена у апсплутизацији правде на пснпви претппставке п савршенпсти некпг идеализпванпг status quo ante. Пдбрана тпг претппстављенпг претхпднпг стаоа је ппстала извпр пвлашћеоа на пнп на шта се раније сматралп да не мпже ппстпјати пвлашћеое, упптребу силе. Цена је била виспка. Цена је била имплицитнп пдустајаое пд и заправп пдбациваое пнпга штп је билп највредније у хришћанству, мпралне и практичке универзалнпсти неппхпдне за две ствари пд највеће важнпсти. Првп, за мпралну једнакпст свих људи кпје нема без начелнп равнпправнпг приступа мпгућнпстима, кап приликама кпје ппстпје у свету и кпје је хришћански Бпг, пп претппставци, ствприп за све а не самп за неке: разум је присутан у свакпм мислећем бићу, свакп кп мисли је слпбпдан, свакп кп је слпбпдан има впљу и мпже да ппставља неке циљеве и буде срећан акп их пствари. Други деп цене је била сама слпбпда, нужнп ппвезана са мпћи мишљеоа и ппседпваоем разума, слпбпда да се уппште ппстављају циљеви кпји се пнда ппкушавају пстварити налажеоем средства кпја, кап узрпци, исппстављају те циљеве кап ппследице. Претппстављенп савршенствп некпг, макар замишљенпг, претхпднпг стаоа чије нарушаваое је извпр пправдаоа упптребе силе у теприји праведнпг рата, искључује и релевантну равнпправнпст и стварну слпбпду, увпдећи на скривен начин супститут за кпнцепт изабранпг нарпда. У тпме је и највећа ппаснпст пд теприје праведнпг рата, штп пп инерцији свпг кпнцептуалнпг капацитета ппстаје искључива, крсташка и безуслпвна, штп дели чпвечанствп на два дела, изузетни деп кпме припада пвлашћеое, или власништвп, над тумачеоем дпбра и зла, и пнај други деп, аксиплпшки и мпралнп на нижем нивпу, кпји пнда мпже бити предметпм адекватне пбраде. На пне чије се мишљеое признаје и брпји и пне друге, чије се жеље и интереси, акп се ппјаве у стварнпсти, сматрају неважним или неисправним. Тп, тај пквир претппстављене неједнакпсти, бип је пнај пквир кпји је хришћанима, барем на западу, пбезбеђивап да се сачува деп суштине пригиналнпг пацифизма а да се ипак дппусти бављеое пплитикпм (и пдбранпм мира). Пацифистичка црнп-бела слика је била пчувана. Није пвде местп да се улази у питаое да ли је пвп манихејствп имплицитнп, или барем латентнп, билп присутнп пд ппчетка, тј. већ у пацифизму, али заменпм пацифизма активнпм службпм хришћанскпг впјника манихејствп је дпбилп кпнститутивну функцију. Етаблирана неједнакпст пбезбеђује да праведна страна сигурнп ппбеди јер је тп оенп правп. Нема неизвеснпсти пкп тпга

6 кп ће ппбедити. Узима се да је немпгуће да праведна страна изгуби рат: Бпг је оен врхпвни кпмандант. Разлика између (наципналне, државне) самппдбране и пдбране пдређенпг ппгледа на свет, хришћанскпг, се ту пбрће и губи. Чиоеница да је та теприја ппказала сппспбнпст да се пдржи и да се етаблира и у секуларнпм свету указује на две занимљиве ствари, на тп да су религијски пснпви кпнституције света уграђени у саму оегпву структуру (априпрнпст скупа свих мпгућнпсти, тј. претппставка прецизне демаркације између кпначнп мпгућег и кпначнп немпгућег), и да је манихејствп задржалп свпју бескрајну привлачнпст и данас 4. У кпнтексту реалнпг времена и чиоенице какве-такве слпбпде делаоа свих кпји имају впљу, укључујући и неправедну страну (штп ппвлачи глпмазну и претенципзну метафизику пбразлпжеоа какп другп и другачије, кпје је злп, мпже да има икакву разлпжну и мптиваципну снагу а да притпм ипак нема правп ), пвп ппвлачи претппставку нужнпсти супрематије, али не кап надмпћи већ кап свемпћи наспрам кпје имамп злп кпје безнадежнп ппставља свпје немпгуће циљеве. За пднпс према рату пвп има далекпсежни значај и ппвлачи кардиналне импликације. Најважнија пд оих је пхплпст, кпја је пснпва манихејства и ппвлачи негираое бпгпбпјажљивпсти, ппнизнпсти и спремнпсти прихватаоа истине кап нечега независнпг пд нас. Истина, кап резултат тумачеоа, ппстаје власништвп пних кпји су, или верују да су, свемпћни и кпји се неће устезати да тумаче прпизвпљнп. Пхплпст и прпизвпљнпст иду заједнп. * * * Какп је у пвпм ппгледу у правпслављу? Суштину те ппзиције није лакп схватити: у правпслављу се универзалнпст чува крпз ппмеснпст и лпкацију, крпз разнпврснпст. Универзалнпст није супстанцијална већ метпдска и фрагментирана у уппједиоене кплективне личнпсти кап фпрме актуализпванпг живпта, на сличан начин на кпји се у индивидуацији ппјединаца чува универзалнпст ума 5. Правпславље није ширпка и кпмфпрна вијугава стаза спаса (са кпје се дпдуше мпже тангенцијалнп скренути и испасти у пакап), нити лавиринт индивуалних стаза прегнућа у савршенпм усппну ка индивидуалнпм успеху и агрегиранпј срећи на врху максимализације ппштег благпстаоа у укупнпм прпгресу, већ је више мпзаик, кпји мпра бити ппређан какп треба да би бип леп, и да би живпт кпји пн представља бип такав, пптималан а не 4 Ово се да показати лаким мисаоним експериментом: ако заменимо реч хришћански речју демократски, или неком другом легимишућом речју донедавно у делу свету то је била реч социјалистички - видеће се иста манихејска схема. 5 Личност, која је сингуларна, има универзалну а не партикуларну вредност, свака личност ма колико да их има је уникатно универзална упркос томе што је ум само један.

7 максималан (у билп кпм смислу те речи: максималне среће, или нечег другпг истп такп недпстиживпг). Пвп какп треба је у пплитичкпм смислу више нека хармпнија и кпнфедерација негп изнивелисан и уситоен прпстпр ппште самерљивпсти и на тпме заснпване универзалне кпнтрпле. И пнда нема пптребе за крсташкпм или кплпнијалнпм лпгикпм и манихејствпм. Тплеранција је дпдуше више имплицитна, упсталпм кап и пнп штп хришћани зпву љубав, али затп није самп декларативна. Чини се да је имплицитнпст једна суштинска карактеристика правпславља. Тп чува вреднпсти приватнпсти и интегритета свега штп има апсплутну вреднпст, ппјединачних личнпсти и оихпвих устанпва. Али када је пднпс према рату у питаоу ппставља се питаое да ли је правпславље превладалп пригинални пацифизам Нпвпг завета, или га је ипак задржалп, директнп или у некпм деривату (кап штп је тп у римпкатпличанству билп са тепријпм праведнпг рата)? Кап штп и пва коига ппказује п тпме се јпш увек впде стварне и релевантне расправе. Ипак, у практичкпм смислу чини се да је пдгпвпр на питаое да ли је дппуштенп супрптставити се злу силпм 6 пптврдан, али са знатнп јачим пградама пд пних кпје у тпм ппгледу претппстављају две римпкатпличке теприје кпје се пднпсе на рат и силу, теприја праведнпг рата и теприја двпструкпг учинка 7. Аксиплпшки статус рата у укључује значајну катаклизмичку димензију; пва важна димензија рата је саставни деп правпславнпг пднпста према рату 8. Аксиплпшки статус упптребе силе пак уклппљен је у дијалектику пднпса између пправдаваоа циљева и пправдаваоа средстава за пствареое тих циљева. Тп пмпгућава да се кпнсплидује разлика између пдбране света, свпг света, кпнкретнпг стварнпг, актуалнпг, света кап фпрме стварнпг живпта, пд ппаснпсти и ризикâ кпји му прете и религијске пптребе за суштинским превладаваоем зла. Са једне стране имамп стварнпст пдгпвпрнпсти за сппствену и туђу дпбрпбит и слпбпду кап интерес и пбавезу, а са друге нпрмативни идеал светпсти кап ппзив и, мпжда, изазпв. Мпжда се тп најбпље види у правпславнпм пднпсу према ппбеди, какп је тај пднпс представљен у излагаоу пукпвникâ Грпздића, Кајтеза и Гпстпвића, прпфеспрâ Впјне академије у Бепграду 26-пг јуна 2014 гпдине, на тринаестпј ILECS (International Law and Ethics Conference Series) 6 О томе имамо важну студију Ивана Иљина, О супротстављању злу силом, наш превод Zepter Book World и НИЦ Војска, Теорија двоструког учинка заснива моралну исправност поступака или пракси на исправности намере што омогућава да се рђаве последице релативно лако отпишу као колатерална штета ; то је веома удобна теорија за оне који морају да доносе тешке одлуке јер значајно сужава опсег њихове одговорности и, ако су паметни и брзи, омогућава повећану ефикасност њихове делатности. 8 Толстој описује ову димензију рата у роману Рат и мир, нарочито у четвртој књизи. Ту Толстој није подлегао својој идеолошкој пацифистичкој искључивости као што је то случај у његовим публицистичким списима.

8 кпнференцији кпја је била ппсвећена питаоу шта значи ппбедити у рату. Према оима, правпславни впјник впди бпрбу часнп и пп правилима рата, надајући се ппбеди и улажући наппр да такп и буде. Тп ппдразумева да се учини све штп је у оегпвпј мпћи да се ппстигне ппбеда. Али ипак саму ппбеду пставља у бпжијим рукама: на крају ће Бпг пдлучити кп ће ппбедити. Ппштп је, пп претппставци, бпжија прпмисап бескрајна тп ппвлачи да нема извеснпсти п тпме кп ће ппбедити, нема извеснпсти кпга Бпг (више) впли, штп сваку претппставку п нужнпсти ппбеде претвара у чин пхплпсти и узурпације пвлашћеоа, укључујући и пвлашћеое на кажоаваое. Са друге стране нема извеснпсти ни п тпме кп више ппштује Бпга узимајући у пбзир ђавпљу лукавпст да прпшверцује пхплпст, сампживпст и пристраснпст у непдпљиве идеплпшке и тепријске кпнстукте у кпјима ће аспекти зла бити присутни без преппзнаваоа, сигурнп без лакпг преппзнаваоа. Пвп је важан мпменат, пва мпгућнпст да се злп прикаже у непреппзнатљивим пблицима сампзавараваоа, сампуздизаоа и себичнпсти. Тпме треба дпдати да насиље, кпје такпђе није увек лакп разлучити пд легитимне присиле, мпже пбезбедити ефикасну, и маспвну, кплабпрацију са свим пвим пблицима зла, чак и нескривенпг. Када се тпме јпш дпдају мпћне технике манипулације (једна пд оих је ппгрешнп именпваое, намернп или не, друга је распрпстраоенп именпваое нпвих зала старим именима), слика ппстаје јпш слпженија а искушеоа да се брзп ппдлегне лпшим верпваоима и лпшим решеоима јпш јача. Убеђенпст у нужнпст ппбеде ппвлачи бпгпхулну претппставку п свемпћи, а та претппставка ппвлачи да је сукпб излишан штп пднпс према прптивнику претвара у пднпс презира и на тпме заснпване неартикулисане и непбразлпжене мржое. Нестрпљеое и искључивпст ппстају завпдљиви и непдпљиви, штп укупни дпмен предвидивпсти јпш више сужава, а неизвеснпст чини јпш заснпванијпм. На крају, сам ппјам впље, труда и наппра да се циљ ппстигне, за разлику пд ппјмпва жеље и наде, кпнститутивнп укључује неизвеснпст кап мпгућнпст неуспеха негираое пвпг мпмента би редукпвалп делатнпст на механичкп дпгађаое и на местп слпбпде пдлучиваоа ставилп нужнпст прирпднпг детерминизма. Тп би за ппследицу ималп апсплутну дехмуанизацију целпг ппдухвата. Станпвиште да је ппбеда у бпжијим рукама избегава све пве, у суштини манихејске, замке. Ппбеда је важна, тп је пнп збпг чега се, пп претппставци, рат впди, и пдсуствп те претппставке ппвлачи непзбиљнпст и непдгпвпрнпст. Непзбиљнпст ппвлачи негацију правилнпсти живпта, друштвене уреднпсти и закпнитпсти и несплиднпст, непдгпвпрнпст ппет негацију мпгуће кпнституције дугпрпчнпг смисла живпта. Али супачаваое са мпгућнпшћу ппраза акп Бпг такп пдлучи мпже да се дпживи кап нештп неппднпшљивп, ппгптпвп у такп важним стварима кап штп

9 је живпт или, лична и наципнална, пдбрана. Искушеое пацифизма изгледа сасвим лпгичнп да чпвек, ппгрешив и немпћан какав је, фаталистички препусти све Бпгу и да уппште и не реагује на злп и да се не брани, да не брани ни свпју државу ни свпј свет, свпју будућнпст, пнакву каква пна треба да буде на пснпву сппствених планпва и закпна кпји се слпбпднп дпнесу а не на пснпву наметаоа туђих планпва и туђих закпна, и да пдустане и ппмири се не са ппразпм већ са самим злпм кап нужнпшћу. Кплика гпд да је људска мпћ, заснпвана на слпбпди, пна је нужнп и вишеструкп пграничена. Пграничена је мпгућнпстима кпје ппстпје у прирпди, затим пграничеоима кпја дплазе пд других људи (прпблем сарадое и оенпг избегаваоа, избегаваоа оене цене), и све тп драстичнп сужава слпбпду на вепма мали сегмент пнпга штп се мпже замислити и ппжелети. На све тп треба дпдати пграничеоа кпја дплазе из искушеоа и неизвеснпсти кпје свакп има сам са спбпм. Али пацифистичка стратегија би ппвлачила да се и тај мали дпмен слпбпде и на опј заснпване мпћи, дпмен живпта, препусти случају, незаинтереспвапсти и небризи и пдустане пд пдгпвпрнпсти за себе и свпје ппступке. Да се пдустане пд пдбране кап пнпг јединпг легитимнпг разлпга за пправдаваое рата пправдаваое кпјим рат не ппстаје праведан (трагична и катаклизмичка прирпда рата пстаје! али пна не би мпгла да пстане акп би рат уппште мпгап бити праведан јер би праведна ппбеда све кпначнп исправила), већ самп пправдан кап пдбрана пних вреднпсти кпје чине пснпву мпгуће кпнституције дугпрпчнпг смисла живпта. Пвп је важна разлика, разлика између праведнпсти, штп је једнп максималистичкп станпвиште, и пправданпсти, кпја, када ппстпји, пперише са пптимумпм, са једнпм границпм кпја сваку вреднпст пграничава и чува пд злпупптребе. Пправданпст не ппвлачи праведнпст већ нужду и изнуду, у пвпм случају једну трагичну ппзицију у кпјпј нема апсплутнп невинпг излаза али у кпјпј се такпђе избегава апсурд пуке случајнпсти. Мислим да је пвп једна пд кључних тачака: акп се уради све штп је у нечијпј мпћи, и акп Бпг пдлучи другачије тп пнда мпже бити трагичнп, кап штп је заправп сваки ппраз (за разлику пд пукпг неуспеха) такав, али се узима да тп није истпвременп апсурднп, у пнпм смислу у кпме би пацифистички фатализам или нека пука случајнпст били. Трагичнп није, или не мпра да буде, апсурднп, кап штп тп ни смрт није. Признаое мпгућнпсти ппраза чува пд пве ппзиције апсурда. Затп је теза да је ппбеда у бпжијим рукама важна. Пна спасава пд мпрбидне црнп-бела стратегије све или ништа кпја спречава и пнемпгућава ппрпштај, ппрпштај другима али и себи сампме и чини ппраз неппрпстивим и апсплутнп неприхватљивим, и пнда када је учиоенп све штп је билп у нашпј мпћи да се ппраз избегне и да се ппбеди. Неппрпстивпст, наравнп, негира ппштпваое, и

10 према себи и према прптивнику. Пна заправп пнемпгућава, или ппштп живпт иде даље - вепма птежава усппстављаое нпвпг мира, нпвпг закпна, нпвпг пквира живпта. Треба дппустити да се рат заврши и на свпм крају сахрани, барем мпралнп, какп каже Макс Вебер у једнпм свпм тексту 9, а не да се, у друштву кпје је прпизведенп ратпм, билп ппбедпм билп ппразпм, узима да будућнпст буде једнакп анпмична и ужасна кап штп је била и прпшлпст, дпк је рат јпш трајап. Рат је стаое кпје треба да се заврши, стварнп заврши, у нпвпј нпрми, а не да се истрајава на савршенпсти и светпсти претхпднпг стаоа и нужнпсти да се кривци за нарушаваое тпг стаоа, кпје пчигледнп није пдгпваралп барем једнпј страни у рату, казне да би рат мпгап да се дефинише кап праведан 10. А тп значи да не мпже бити извеснпсти кп ће ппбедити у рату. Са друге стране, међутим, претппставити да је ппбеда резултат пуке случајнпсти и среће пбесмишљава управп пнп штп представља смисап и вреднпст наппра да се пна ппстигне, да се учини све штп је у нашпј мпћи да такп буде. Акп смп изгубили рат тиме нисмп ппстали злпчинци, а акп смп ппбедили тиме нисмп стекли правп на псвету штп се некп усудип да нам се супрптстави. Јер, Бпг је мпгап да пдлучи и другачије. Али у једнпм јакпм смислу пн није напустип ни пне кпји су ппражени. Исти закпни, не самп прирпдни негп и мпрални, важе и даље једнакп за све. Ти закпни захтевају ппштпваое истине и прекп тпга ппштпваое света и оегпвпг бпга без тпга нема сампппштпваоа кап претппставке п сппственпј мпралнпј вреднпсти и дпстпјнпсти билп чијег туђег ппштпваоа. Тиме се избегава и пснпвна манихејска замка п распплућенпсти света на свет чистпг дпбра и свет чистпг зла, један свет кпји би нужнп бип механички и редукпвап слпбпду на срећу или неку другу удпбнпст са вреднпстима за кпје је дпвпљна илузија слпбпде. Тп би бип свет у кпме све вреднпсти имају свпју цену и у кпме не би билп апсплутних вреднпсти кпје су изнад сваке цене. У чему је пнда разлика између заштите света пд зла, чинпм пдбране пд зла, и кпначнпг 9 В. Макс Вебер, Политика као позив, у В. Глигоров, прир.. Критика колективизма, Филип Вишњић, Београд 1988, стр Правда повлачи нормативну нужност а не само оправданост казне. Али то неће учинити рат оправданим. Казна се, као накнадни принцип, односи на оно што је неодговорно и неисправно учињено, и тај принцип нема велики удео у укупном оправдавању рата, као таквог или неког конкретног рата. Укупна коначна оправданост или неоправданост рата је тек малим делом ствар правде. Али инсистирање на правди може, као што указује Вебер на поменутом месту, може да уместо (дуготрајног и стрпљивог) процеса помирења на сцену унесе процес понижавања и одбране од понижавања: Нација ће опростити ако су њени интереси оштећени, али ниједна нација не опрашта ако је њена част повређена, нарочито ако се то чини са затуцаним морализмом. Повреда интереса је надокнадива штета, и зато опростива. Понижења су пак, као ненадокнадиве штете, неопростива.

11 превладаваоа зла? На делатнпм и стварнпснпм плану пвп другп је немпгуће јер је злп не самп једна пд мпгућнпсти кпје увек латентнп ппстпје у свету, у свему штп чинимп, негп и кпнститутивни параметар слпбпде (мпгућнпст избпра зла је услпв ппстпјаоа слпбпде), па нпрмативни идеал универзалне светпсти није пснпва мпгуће артикулације делаоа, исправнпг и неисправнпг, у кпме се усппставља пдгпвпрнпст (заслуга и кривица) за сппствену и туђу слпбпду. Тп значи да би рат прптив рата, рат чији би циљ бип укидаое свакпг будућег рата, саме мпгућнпсти ратпваоа, ппдразумевап не самп пдсуствп свих интереса негп и пдсуствп слпбпде, и кпнкретних, стварних, људи кпји су физички и епистемплпшки пграничени у времену и прпстпру. У тпј слици нема људи, нема оихпвих стварних заједница кап фпрми дугпрпчнпг живпта, нема друштва, нема традиције, нема пне заинтереспванпсти за неке циљеве кпја чини пснпву сваке делатнпсти уместп тпга ту је, мпжда, самп интензивнп уживаое у себичнпсти и злу, дпк и тп не ппстане дпсада и бесмисап.

П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ ОПШТЕ И УМЕТНИЧКЕ МАТУРЕ

П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ ОПШТЕ И УМЕТНИЧКЕ МАТУРЕ П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ ОПШТЕ И УМЕТНИЧКЕ МАТУРЕ Циљ програма опште и уметничке матуре Циљ дпнпшеоа прпграма ппште и уметничке матуре је да припреми ученика, шкплу и пстале учеснике у пвпм прпцесу

Више

На основу члана 136

На основу члана 136 УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА САВЕТ ФАКУЛТЕТА Брпј: 01-5566/7-3 Дана: 20.05.2016. гпдине Крагујевац На пснпву члана 37. став 1. алинеја 13. Статута Факултета медицинских наука, Савет

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАДЗОРНОГ ОДБОРА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАДЗОРНОГ ОДБОРА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ На пснпву члана 58. став 1. тачка 3. Статута Демпкратске странке, Надзпрни пдбпр Демпкратске странке на I редпвнпј седници пдржанпј 09. пктпбра 2014. гпдине, дпнеп је П П С Л П В Н И К П Р А Д У НАДЗПРНПГ

Више

Ithenticate

Ithenticate Сервис Ithenticate: кпришћеое на Универзитету у Бепграду и приступ извештају п ппдударнпсти Драгана Стплић Универзитетска библиптека Светпзар Маркпвић stolic@unilib.rs Бепград, 2019. Опште наппмене Ithenticate,

Више

П П Ш Т А У П Р А В А Какп да пстварим права за... ИЗДАВАОЕ ИЗВПДА ИЗ МАТИЧНИХ КОИГА РПЂЕНИХ, ВЕНЧАНИХ И УМРЛИХ Чиоенице кпје су уписане у извпду су в

П П Ш Т А У П Р А В А Какп да пстварим права за... ИЗДАВАОЕ ИЗВПДА ИЗ МАТИЧНИХ КОИГА РПЂЕНИХ, ВЕНЧАНИХ И УМРЛИХ Чиоенице кпје су уписане у извпду су в П П Ш Т А У П Р А В А Какп да пстварим права за... ИЗДАВАОЕ ИЗВПДА ИЗ МАТИЧНИХ КОИГА РПЂЕНИХ, ВЕНЧАНИХ И УМРЛИХ Чиоенице кпје су уписане у извпду су верпдпстпјне и служе кап дпказнп средствп грађанину

Више

У складу са одредбама чл. 11. и чл. 12. Закона о удружењима (Службени лист РР. 51/09) на Оснивачкој скупштини одржаној дана, године у Ужи

У складу са одредбама чл. 11. и чл. 12. Закона о удружењима (Службени лист РР. 51/09) на Оснивачкој скупштини одржаној дана, године у Ужи У складу са одредбама чл. 11. и чл. 12. Закона о удружењима (Службени лист РР. 51/09) на Оснивачкој скупштини одржаној дана, 28.12. 2012. године у Ужицу, усвојен је Статут Удружења Унија Студената Ужица

Више

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике средое месечне температуре ваздуха у марту 2014. виде

Више

Представљање резултата рада ученика на крају школске године

Представљање резултата рада ученика на крају школске године Трибина Принципи квалитетне педагошке праксе пројекат Јачање компетенција стручњака и родитеља за квалитетније и праведније образовање и васпитање Пројекат подржао Секретаријат за образовање и дечију заштиту

Више

Sample presentation slides (White with blue grid design)

Sample presentation slides (White with blue grid design) Заштита Београда од великих вода Дунава и Саве Х Прпф. др Мипдраг Јпванпвић Прпф. др Маркп Иветић Дпц. др Никпла Рпсић Грађевински факултет Универзитета у Бепграду Мај, 2017. Садржај 1. Увпд - циљ хидрауличких

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ОКТОБАР 2015 Тпкпм пктпбра месеца чак шест циклпна, кпји су се премештали са запада, су захватили наш регипн и дпнели врлп пбилне падавине. На западу и ппнегде на северу Српске палп је прекп 200 mm кише,

Више

Slide 1

Slide 1 СМЕРНИЦЕ, ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ TАКМИЧЕОА ТАЛЕНАТА УЧЕНИКА ПСНПВНИХ И СРЕДОИХ ШКПЛА РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ БЕОГРАД 2 ТЕРМИНИ 1. ПРИЈАВА ЗА ТАКМИЧЕОЕ /25.12.2018/ 2. ПРЕДАЈА РАДПВА /05-10.04.2019/ 3. РЕГИПНАЛНИ

Више

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар 2014. је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. Кпличина падавина у већини крајева је била пкп вишегпдишоег

Више

На основу чл

На основу чл ДЕЧЈЕ ОДМАРАЛИШТЕ ГОЧ КРАЉЕВО БРОЈ: 512/1 ДАТУМ: 5.04.2018.гпд. КРАЉЕВО На пснпву чл. 108. Закпна п јавним набавкама ( Сл.гл.Републике Србије бр 124/12, 14/15 и 68/15), и Извештаја п стручнпј пцени у ппступку

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 15. август 2014. Орбовић:После реструктурирања, неке фирме могу бити узор (стр. 2) Вучић има решење за 40 предузећа (стр. 3) Вулин: Могуће је наћи решења за добар део предузећа (стр. 4) Данас

Више

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу МАЈ 2018. Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљускпвима пдржавалп се тпкпм већег дела месеца, а билп

Више

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм и крајем месеца киша и пљускпви су били чести уз малп

Више

ć На пснпву члана 12. Статута Фпндације Инпваципни центар Баоа Лука (у даљем тексту: ИЦБЛ), Управни пдбпр Фпндације Инпваципни центар Баоа Лука, дпнпс

ć На пснпву члана 12. Статута Фпндације Инпваципни центар Баоа Лука (у даљем тексту: ИЦБЛ), Управни пдбпр Фпндације Инпваципни центар Баоа Лука, дпнпс На пснпву члана 12. Статута Фпндације Инпваципни центар Баоа Лука (у даљем тексту: ИЦБЛ), Управни пдбпр Фпндације Инпваципни центар Баоа Лука, дпнпси: Правилник о провођењу пројекта ИТ Преквалификација

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МАРТ 2017. Ппчеткпм марта време је билп прпменљивп уз честу кишу. У перипду пд 5. дп 8. марта билп је пбилних падавина, ппгптпвп на северу. У мнпгим местима је у некпликп дана палп више кише пд месечнпг

Више

Обавеза брпј 1. Објављиваое бучета и Извещтаја п изврщеоу бучета у мащински шитљивпм (птвпренпм) фпрмату Назив пдгпвпрне институције/пргана у саставу

Обавеза брпј 1. Објављиваое бучета и Извещтаја п изврщеоу бучета у мащински шитљивпм (птвпренпм) фпрмату Назив пдгпвпрне институције/пргана у саставу Обавеза брпј 1. Објављиваое бучета и Извещтаја п изврщеоу бучета у мащински шитљивпм (птвпренпм) фпрмату Назив пдгпвпрне институције/пргана у саставу ЈЛС, јавнп предузеће, итд. Е маил адреса Брпј телефпна

Више

Центар за културу ''Влада Дивљан''

Центар за културу ''Влада Дивљан'' Центар за културу Влада Дивљан Митрппплита Петра бр. 8, Бепград Брпј: ППЈН 3-6/19 Датум: 22.01.2019. гпдине www.ckvladadivljan.rs КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ИЗВПЂЕОА ППЗПРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ ЉУБАВНЕ

Више

Кпмисија за расппделу бучетских средстава за дптације црквама и верским заједницама ппщтине Нпва Варпщ, на пснпву шлана 32. став 6. Закпна п црквама и

Кпмисија за расппделу бучетских средстава за дптације црквама и верским заједницама ппщтине Нпва Варпщ, на пснпву шлана 32. став 6. Закпна п црквама и Кпмисија за расппделу бучетских средстава за дптације црквама и верским заједницама ппщтине Нпва Варпщ, на пснпву шлана 32. став 6. Закпна п црквама и верским заједницама ( Сл.гласник РС, бр. 36/2006.),

Више

САВЕЗ ЗА СИНХРПНП ПЛИВАОЕ СРБИЈЕ Београд, Благоја Паровића 150 ПРАВИЛНИК П МЕДИЦИНСКПЈ ЗАШТИТИ Савеза за синхрпнп пливаое Србије Београд, март 2019

САВЕЗ ЗА СИНХРПНП ПЛИВАОЕ СРБИЈЕ Београд, Благоја Паровића 150 ПРАВИЛНИК П МЕДИЦИНСКПЈ ЗАШТИТИ Савеза за синхрпнп пливаое Србије Београд, март 2019 САВЕЗ ЗА СИНХРПНП ПЛИВАОЕ СРБИЈЕ Београд, Благоја Паровића 150 ПРАВИЛНИК П МЕДИЦИНСКПЈ ЗАШТИТИ Савеза за синхрпнп пливаое Србије Београд, март 2019 На пснпву члана 100. Закпна п сппрту ( Сл. гласник РС,

Више

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп АВГУСТ 2014 Август 2014. је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднпсу на претхпдне гпдине. Такпђе, није билп екстремних

Више

Милева Марић Ајнштајн је рпђена у бпгатпј ппрпдици у Тителу, кап најстарија пд трпје деце Матрурирала је у Сремскпј Митрпвици кап најбпљи ђак и

Милева Марић Ајнштајн је рпђена у бпгатпј ппрпдици у Тителу, кап најстарија пд трпје деце Матрурирала је у Сремскпј Митрпвици кап најбпљи ђак и Милева Марић Ајнштајн је рпђена у бпгатпј ппрпдици у Тителу, кап најстарија пд трпје деце. 1890. Матрурирала је у Сремскпј Митрпвици кап најбпљи ђак из математике и физике. 1896. Уписује стугије медицине

Више

Година II Број април године 158 На пснпву шлана шлана 46. став 1. ташка 1. и става 4. истпг шлана, шлана 49. став 1. и 5. Закпна п лпкалн

Година II Број април године 158 На пснпву шлана шлана 46. став 1. ташка 1. и става 4. истпг шлана, шлана 49. став 1. и 5. Закпна п лпкалн Година Број 11 14. април 2009. године 158 На пснпву шлана шлана 46. став 1. ташка 1. и става 4. истпг шлана, шлана 49. став 1. и 5. Закпна п лпкалним избприма ( Службени гласник РС, брпј 129/07) и шлана

Више

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена АВГУСТ 2018. Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена. Билп је тпплп и сунчаније, а падавине су се ређе

Више

Slide 1

Slide 1 Доступност података који се достављају Агенцији за хемикалије и санкције за непоштовање одредби о поверљивости података Бојана Јанковић, Стручни сарадник за координацију послова европских интегрaција Садржај

Више

Slide 1

Slide 1 Универзитет у Крагујевцу Канцеларија за међунарпдне прпјектепрпјекте Еврппа у свету кпји се меоа инклузивна, инпвативна и рефлективна друщтва Први ппзив: Превазилажеое кризе: нпве идеје, стратегије и управљашке

Више

Кпмисија за праћеое реализације пдпбрених прпграма/прпјеката удружеоа и прганизација пд јавнпг интереса за 2018 гпдину ОПШТИНА БОЈНИК - ОПШТИНСКОМ ВЕЋ

Кпмисија за праћеое реализације пдпбрених прпграма/прпјеката удружеоа и прганизација пд јавнпг интереса за 2018 гпдину ОПШТИНА БОЈНИК - ОПШТИНСКОМ ВЕЋ Кпмисија за праћеое реализације пдпбрених прпграма/прпјеката удружеоа и прганизација пд јавнпг интереса за 2018 гпдину ОПШТИНА БОЈНИК - ОПШТИНСКОМ ВЕЋУ И З В Е Ш Т А Ј На пснпву Решеоа 03 Брпј: 305-114-11/2018

Више

Slide 1

Slide 1 Др Татјана Брзулпвић Станисављевић Др Драгана Стплић Ауторско право у библиотечко информационој делатности Лиценце креативне заједнице Истпријат Зa заштиту аутпрских права кпјпм се штите мпрална а не и

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 26.децембар 2014. Влада одбила предлог синдиката; Просветари: Штрајк се наставља, ђаци нећe бити оцењени (стр. 2) Нема нових правила око овере здравствених књижица (стр. 3) Просечна плата

Више

Tigar a

Tigar a НИС а.д. Нови Сад Народног фронта 12 СКУПШТИНА АКЦИОНАРА Број: 70/IV-14a 25.06.2012. године На пснпву члана 329 став 1 тачка 10 Закпна п привредним друштвима (Сл. гласник РС, бр. 36/2011 и 99/2011; у даљем

Више

П Р А В И Л Н И К Такмичеоа за НАЦИОНАЛНУ ГЕОГРАФСКУ ОЛИМПИЈАДУ Члан 1. Наципнална гепграфска плимпијада је такмичеое ученика средоих шкпла из п

П Р А В И Л Н И К Такмичеоа за НАЦИОНАЛНУ ГЕОГРАФСКУ ОЛИМПИЈАДУ Члан 1. Наципнална гепграфска плимпијада је такмичеое ученика средоих шкпла из п П Р А В И Л Н И К Такмичеоа за НАЦИОНАЛНУ ГЕОГРАФСКУ ОЛИМПИЈАДУ 2018. Члан 1. Наципнална гепграфска плимпијада је такмичеое ученика средоих шкпла из пбласти Гепграфије. На пвпм такмичеоу мпгу да учествују

Више

Година II Број 8 2. фебруар Године Годишња претплата 108 Сравоиваоем текста Пдлуке п приступаоу изради Плана детаљне регулације дела блпка Царин

Година II Број 8 2. фебруар Године Годишња претплата 108 Сравоиваоем текста Пдлуке п приступаоу изради Плана детаљне регулације дела блпка Царин Година Број 8 2. фебруар 2009. Године Годишња претплата 108 Сравоиваоем текста Пдлуке п приступаоу изради Плана детаљне регулације дела блпка Царина у Спкпбаои, кпја је пбјављена у Службенпм листу ппщтине

Више

На пснпву члана 18. став 1. и члана 20. став 1. Закпна п Гарантнпм фпнду Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, брoj: 50/10), и члана 3

На пснпву члана 18. став 1. и члана 20. став 1. Закпна п Гарантнпм фпнду Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, брoj: 50/10), и члана 3 На пснпву члана 18. став 1. и члана 20. став 1. Закпна п Гарантнпм фпнду Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, брoj: 50/10), и члана 30. тачка 17. Статута Гарантнпг фпнда Републике Српске,

Више

Билтен бр. 1 АРХИСТРАТИГ ПАДОБРАНСКИ КУП Падпбранскп такмичеое у скпку на циљ Лисичији Јарак Бепград мај гпдине (резервни термин 17. -

Билтен бр. 1 АРХИСТРАТИГ ПАДОБРАНСКИ КУП Падпбранскп такмичеое у скпку на циљ Лисичији Јарак Бепград мај гпдине (резервни термин 17. - Билтен бр. 1 АРХИСТРАТИГ ПАДОБРАНСКИ КУП Падпбранскп такмичеое у скпку на циљ Лисичији Јарак Бепград 10. - 12. мај 2019. гпдине (резервни термин 17. - 19. мај 2019 гпдине) Организатпр: Падпбрански клуб

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 7-8. јул 2012. Радницима стакларе 300 евра пп гпдини стажа (стр. 2) ''Невена'' из Лескпвца пде у бесцеое (стр. 3) Беда узима све већи данак (стр. 4) Заппслени седе кпд куће (стр. 5) Сукпби

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД БЕПГРАД ГРАДСКА ППШТИНА ВПЖДПВАЦ ПДЕЉЕОЕ ЗА КПМУНАЛНУ ИНСПЕКЦИЈУ КПНТРПЛНА ЛИСТА БР. 1 КПМУНАЛНИ РЕД ППШТА УРЕЂЕНПСТ НАСЕЉА I СП

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД БЕПГРАД ГРАДСКА ППШТИНА ВПЖДПВАЦ ПДЕЉЕОЕ ЗА КПМУНАЛНУ ИНСПЕКЦИЈУ КПНТРПЛНА ЛИСТА БР. 1 КПМУНАЛНИ РЕД ППШТА УРЕЂЕНПСТ НАСЕЉА I СП РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД БЕПГРАД ГРАДСКА ППШТИНА ВПЖДПВАЦ ПДЕЉЕОЕ ЗА КПМУНАЛНУ ИНСПЕКЦИЈУ КПНТРПЛНА ЛИСТА БР. КПМУНАЛНИ РЕД ППШТА УРЕЂЕНПСТ НАСЕЉА I СППЉНИ ДЕЛПВИ ЗГРАДЕ ВРСТА ЗГРАДЕ изабери пбјекат за станпваое

Више

Година II Број

Година II Број Година Број 1 1.фебруар 2010. године 1 На пснпву члана 46. став 1. тачка 1. и става 6. истпг члана, члана 47. став 6. Закпна п лпкалним избприма ( Службени гласник РС, брпј 129/07) и члана 127. Статута

Више

МОДЕЛ

МОДЕЛ ППШТИНСКА УПРАВА ПРИБПЈ ПРИБПЈ НАБАВКА И ИСППРУКА ДВА ПУТНИЧКА ВПЗИЛА ЗА ППТРЕБЕ ПРПЈЕКТА "МИ БРИНЕМП П СТАРИМА" ЗА ППШТИНЕ ПРИБПЈ И ПРИЈЕППЉЕ ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ЈАВНА НАБАВКА бр. 06- Рпк за

Више

ПБРАЗАЦ ПРИХПДА ЗА КПМУНАЛНУ ТАКСУ ПДЈЕЉЕОЕ ЗА СТАМБЕНП КПМУНАЛНЕ ППСЛПВЕ Редни брпј НАЗИВ И ВРСТА ПРИХПДА 1. Кпмунална такса на истакнуту фирму 72231

ПБРАЗАЦ ПРИХПДА ЗА КПМУНАЛНУ ТАКСУ ПДЈЕЉЕОЕ ЗА СТАМБЕНП КПМУНАЛНЕ ППСЛПВЕ Редни брпј НАЗИВ И ВРСТА ПРИХПДА 1. Кпмунална такса на истакнуту фирму 72231 ПБРАЗАЦ ПРИХПДА ЗА КПМУНАЛНУ ТАКСУ ПДЈЕЉЕОЕ ЗА СТАМБЕНП КПМУНАЛНЕ ППСЛПВЕ Редни брпј НАЗИВ И ВРСТА ПРИХПДА 1. Кпмунална такса на истакнуту фирму 722312 ПРППИСИ ЗА УТВРЂИВАОЕ ПБАВЕЗЕ ПЛАЋАОА КПМУНАЛНЕ ТАКСЕ

Више

МОНТАЖНИ НАСТАВЦИ 30. Подела веза по ЕС3. Основне карактеристике моментне везе Везе се мпгу класификпвати кап: - прпсте везе, не пренпсе мпменте савиј

МОНТАЖНИ НАСТАВЦИ 30. Подела веза по ЕС3. Основне карактеристике моментне везе Везе се мпгу класификпвати кап: - прпсте везе, не пренпсе мпменте савиј МОНТАЖНИ НАСТАВЦИ 30. Подела веза по ЕС3. Основне карактеристике моментне везе Везе се мпгу класификпвати кап: - прпсте везе, не пренпсе мпменте савијаоа - кпнтинуалне везе, кпје пренпсе мпменте савијаоа

Више

Скупщтинa Градске ппщтине Савски венац на 25. седници, пдржанпј 28. пктпбра гпдине, на пснпву шлана 38. Закпна п удружеоима ( Службени гласник Р

Скупщтинa Градске ппщтине Савски венац на 25. седници, пдржанпј 28. пктпбра гпдине, на пснпву шлана 38. Закпна п удружеоима ( Службени гласник Р Скупщтинa Градске ппщтине Савски венац на 25. седници, пдржанпј 28. пктпбра 2015. гпдине, на пснпву шлана 38. Закпна п удружеоима ( Службени гласник РС, брпј 51/09 и 99/11- др. закпни), Уредбе п средствима

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 8. октобар 2014. Синдикат указује на лош положај радника (стр. 2) Синдикати упозоравају лидере у ЕУ (стр. 2) ММФ оборио прогнозу раста БДП-а Србије (стр. 3) Ускоро конкурс за директора Фонда

Више

ПРПГРАМ РАДА ЗА СТУДЕНТЕ НА ПРАКТИЧНПЈ НАСТАВИ ИЗ СКИЈАОА Јахприна, Зима дан, (петак): Дплазак дп 12 сати, расппред пп спбама и задужео

ПРПГРАМ РАДА ЗА СТУДЕНТЕ НА ПРАКТИЧНПЈ НАСТАВИ ИЗ СКИЈАОА Јахприна, Зима дан, (петак): Дплазак дп 12 сати, расппред пп спбама и задужео ПРПГРАМ РАДА ЗА СТУДЕНТЕ НА ПРАКТИЧНПЈ НАСТАВИ ИЗ СКИЈАОА Јахприна, Зима 2011. 1.дан, 18.02. (петак): Дплазак дп 12 сати, расппред пп спбама и задужеоа дп 14 сати. Пд 14 сати дп 16,30 сати, утврђиваое

Више

STRATEGIJA OBEZBEĐENJA KVALITETA

STRATEGIJA OBEZBEĐENJA KVALITETA У складу са Правилникпм п стандардима за сампвреднпваое и пцеоиваое квалитета виспкпщкплских устанпва и студијских прпграма, кпји је 25.02.2019. гпдине дпнеп Наципнални савет за виспкп пбразпваое, а на

Више

23

23 14. август 2015. ПРЕС КЛИПИНГ Samostalni sindikat ozbiljan pregovarač (str. 2) Ministarstvo za rad apelovalo na poslodavce zbog vrućina (str. 3) Vučić: Biće povećanja plata i penzija, ali ne na štetu fiskalne

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Марко Славковић СТРАТЕГИЈСКО УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА У ЕКОНОМИЈИ ЗАСНОВАНОЈ НА ЗНАЊУ Докторска дисе

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Марко Славковић СТРАТЕГИЈСКО УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА У ЕКОНОМИЈИ ЗАСНОВАНОЈ НА ЗНАЊУ Докторска дисе УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Марко Славковић СТРАТЕГИЈСКО УПРАВЉАЊЕ ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА У ЕКОНОМИЈИ ЗАСНОВАНОЈ НА ЗНАЊУ Докторска дисертација Крагујевац, 2013. година ИНДЕТИФИКАЦИОНА СТРАНИЦА

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 23. август 2013. Синдикат тражи кривичну одговорност због штетних уговора руководства РТВ (стр. 2) Симпо шаље Влади програм за реструктурирање компаније (стр. 4) Крстићев кризни план ПУПС

Више

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБРА УРЕЂАЈ ЗА ПРЕЧИШЋАВАОЕ ВПДЕ НА БАЗИ РЕВ

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБРА УРЕЂАЈ ЗА ПРЕЧИШЋАВАОЕ ВПДЕ НА БАЗИ РЕВ Брпј: 020-30-32/4 Дана: 25.09.2017. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБРА УРЕЂАЈ ЗА ПРЕЧИШЋАВАОЕ ВПДЕ НА БАЗИ РЕВЕРСНЕ ПСМПЗЕ РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ: ЈНМВ 32/17 Нпви Сад,

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 1 2. јун 2013. СССС: Николићу не потписуј измене (стр. 2) Најопаснија занимања у Србији (стр. 3) Смањење плата и пензија спас за буџет? (стр. 6) Без посла сваког дана остане 640 људи (стр.

Више

ВАЖЕЋИ ТЕКСТ ПРАВИЛНИКА ( Службени гласник РС, бр. 38/17 и 51/17) На пснпву шлана 38. став 8. Закпна п средоем пбразпваоу и васпитаоу ( Службени гласн

ВАЖЕЋИ ТЕКСТ ПРАВИЛНИКА ( Службени гласник РС, бр. 38/17 и 51/17) На пснпву шлана 38. став 8. Закпна п средоем пбразпваоу и васпитаоу ( Службени гласн ВАЖЕЋИ ТЕКСТ ПРАВИЛНИКА ( Службени гласник РС, бр. 38/17 и 51/17) На пснпву шлана 38. став 8. Закпна п средоем пбразпваоу и васпитаоу ( Службени гласник РС, брпј 55/13) и шлана 99. став 3. Закпна п пснпвама

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ИНДУСТРИЈЕ, ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА Бања Лука, мај 2011.

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ИНДУСТРИЈЕ, ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА Бања Лука, мај 2011. РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ИНДУСТРИЈЕ, ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА Бања Лука, мај 2011.године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О

Више

МОДЕЛ

МОДЕЛ Брпј: 3286-5/15 Датум: 03.03.2015. КПНКУРСНA ДПКУМЕНТАЦИЈA ЈКП ''ИНФПРМАТИКА'' НПВИ САД Нпви Сад, Булевар цара Лазара 3 ЈАВНА НАБАВКА ДПБАРА ГПРИВП ЗА ВПЗИЛА ПТВПРЕНИ ППСТУПАК ЈН 10/15 ПП Mарт 2015. Гпдине

Више

КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА за ппступак јавне набавке дпбара мале вреднпсти брпј 4/2015 за пптребе наручипца Института за заштиту биља и живптну средину,

КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА за ппступак јавне набавке дпбара мале вреднпсти брпј 4/2015 за пптребе наручипца Института за заштиту биља и живптну средину, КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА за ппступак јавне набавке дпбара мале вреднпсти брпј 4/2015 за пптребе наручипца Института за заштиту биља и живптну средину, Бепград ( брпј страна 1-36 ) Бепград, маj 2015. гпдине

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 15. новембар 2013. Орбовић: Следи нам 100.000 отказа (стр. 2) Синдикат: Против смо продужења рада на одређено време (стр. 3) Бивши радници од данас на евиденцији незапослених (стр. 3) Радника

Више

На пснпву члана 58, став 8 Закпна п кпмуналним дјелатнпстима (``Службени лист ЦГ``, брпј 55/16), члана 45, став 1 тачка 2 и 8 Закпна п лпкалнпј сампуп

На пснпву члана 58, став 8 Закпна п кпмуналним дјелатнпстима (``Службени лист ЦГ``, брпј 55/16), члана 45, став 1 тачка 2 и 8 Закпна п лпкалнпј сампуп На пснпву члана 58, став 8 Закпна п кпмуналним дјелатнпстима (``Службени лист ЦГ``, брпј 55/16), члана 45, став 1 тачка 2 и 8 Закпна п лпкалнпј сампуправи (``Службени лист РЦГ``, брпј 42/03, 28/04, 75/05,

Више

Туристичка организација Опленац Топола ул. Првог устанка 1А Топола тел ; Ппштина Тпппла је је

Туристичка организација Опленац Топола ул. Првог устанка 1А Топола тел ;   Ппштина Тпппла је је Ппштина Тпппла је једна пд седам ппштина шумадијскпг пкруга. Прпстире се на 356 км2 на кпјима живи 22.329 станпвника.ппштину Тпппла ппред насеља градскпг типа, саме Тпппле са 4.973 станпвника, чини јпш

Више

Пловни пут са 58 преводница и пет успињача Аутпр: Мипдраг Б. Јпванпвић (2)среда, Питање потребне

Пловни пут са 58 преводница и пет успињача Аутпр: Мипдраг Б. Јпванпвић (2)среда, Питање потребне http://www.politika.rs/scc/clanak/248874/ Пловни пут са 58 преводница и пет успињача Аутпр: Мипдраг Б. Јпванпвић (2)среда, 13.02.2013. Питање потребне количине воде за предвиђени пловни пут је деликатно

Више

Slide 1

Slide 1 Мултимедијални тест 2018 -регипнални нивп- Упутствп за израду ММТа Пред Вама је мултимедијални тест. Састпји се пд 40 питаоа из различитих пбласти гепграфије Сваки слајд са питаоем биће видљив 40 секунди,

Више

ГОДИНА XXII ЧЕТВРТАК БРОЈ 12 Wеb adresa На пснпву шлана 18. Статута града Приједпра прешищћен текст ("Службени г

ГОДИНА XXII ЧЕТВРТАК БРОЈ 12 Wеb adresa На пснпву шлана 18. Статута града Приједпра прешищћен текст (Службени г ГОДИНА XXII ЧЕТВРТАК 03.10.2013. БРОЈ 12 Wеb adresa www.prijedorgrad.org 127. а прешищћен текст ("Службени гласник града а", брпј: 2/13 и 6/13) и шлана 140. прешищћен текст ("Службени гласник града а",

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 9. јул 2012. Тендер странцима, а ппла ппсла нашим радницима (стр. 2) Ппгубна приватизација у кпмуналнпј пбласти (стр. 3) Стижу нпва ппскупљеоа (стр. 4) Припритети нпвих власти из замрзивача

Више

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ ШТАМПЕ ФЛАЈЕРА И ППСТЕРА ЗА ППТ

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ ШТАМПЕ ФЛАЈЕРА И ППСТЕРА ЗА ППТ Брпј: 020-30-50/4 Дана: 24.07.2019. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ ШТАМПЕ ФЛАЈЕРА И ППСТЕРА ЗА ППТРЕБЕ ПРПЈЕКТА POLYBIOSKIN ФЛАЈЕРА И ППСТЕРА ЗА ППТРЕБЕ

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 2. јул 2013. Научници онемогућени да раде (стр. 2) Шта се крије иза побуне оружара (стр. 4) Протест у Крагујевцу: Политика нишани оружаре (стр. 4) Траже оставку Обрадовића: Неће експериментисати

Више

АНАЛИЗА ЗАДПВПЉСТВА КПРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА У ПРИМАРНПЈ И СТПМАТПЛПШКПЈ ЗДРАВСТВЕНПЈ ЗАШТИТИ У ДПМУ ЗДРАВЉА ДР ДРАГА ЉПЧИЋ ШАБАЦ ГПДИНЕ ТА

АНАЛИЗА ЗАДПВПЉСТВА КПРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА У ПРИМАРНПЈ И СТПМАТПЛПШКПЈ ЗДРАВСТВЕНПЈ ЗАШТИТИ У ДПМУ ЗДРАВЉА ДР ДРАГА ЉПЧИЋ ШАБАЦ ГПДИНЕ ТА АНАЛИЗА ЗАДПВПЉСТВА КПРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА У ПРИМАРНПЈ И СТПМАТПЛПШКПЈ ЗДРАВСТВЕНПЈ ЗАШТИТИ У ДПМУ ЗДРАВЉА ДР ДРАГА ЉПЧИЋ ШАБАЦ 2017. ГПДИНЕ ТАБЕЛА БРПЈ 1 ПРИКАЗ БРПЈА ПАЦИЈЕНАТА И БРПЈА ППДЕЉЕНИХ

Више

Круг /2015 Часопис Средње Школе Гроцка

Круг /2015 Часопис Средње Школе Гроцка Круг 302 2014/2015 Часопис Средње Школе Гроцка Садржај Седам светских шуда...2-8 Утицај месешевих мена...9-10 Lana Del Rey...11-12 Некп...13 Светскп првенствп у кпщарци 2014...14-15 Ивана Спанпвић...16-17

Више

Брпј: /3 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА АББЕПВ РЕФРАКТПМЕТАР СА ПРАТЕЋПМ ППРЕМП

Брпј: /3 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА АББЕПВ РЕФРАКТПМЕТАР СА ПРАТЕЋПМ ППРЕМП Брпј: 020-1693/3 Дана: 17.11.2016. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА АББЕПВ РЕФРАКТПМЕТАР СА ПРАТЕЋПМ ППРЕМПМ ЗА ПДРЕЂИВАОЕ ИНДЕКСА РЕФРАКЦИЈЕ ПРПИЗВПДА НАФТЕ

Више

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА ТПНЕРИ ЗА КYOCERA ШТАМПАЧЕ И ФПТПКППИР

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА ТПНЕРИ ЗА КYOCERA ШТАМПАЧЕ И ФПТПКППИР Брпј: 020-30-23/4 Дана: 22.02.2019. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА ТПНЕРИ ЗА КYOCERA ШТАМПАЧЕ И ФПТПКППИРЕ РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 23/19 Нпви Сад, фебруар 2019.

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Брпј: 020-1673/3 Дана: 21.08.2015. гпдине К П Н К У Р С Н А Д П К У МЕ Н Т А Ц И Ј А ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ДПБАРА НАМЕШТАЈ СТПЛИЦЕ -ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК- (ШИФРА: ОПНА-17/15) август, 2015. гпдине Конкурсна документација

Више

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА 2015 КОНКУРСНА Специјална бплница»свети САВА«СРБ - 11000 Бепград, Немаоина бр.2 тел/фах: 011/2066-800; 011/6642-014 ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА ДОБАРА ОТВОРЕНИ ПОСТУПАК КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА - јавна

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 9-10. август 2014. Како одредити "праве" синдикате? (стр. 2) На посао у Србији се чека четири године (стр. 3) Вулин: Затворено 20 градилишта због рада на црно (стр. 5) Радници "Таково осигурања"

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 8. август 2014. Грађевинци без разлога за славље (стр. 2) Издате 644 грађевинске дозволе (стр. 4) Три министра привреде - плана нигде (стр. 4) Лош положај градјевинских радника (стр. 6) Jавни

Више

Брпј: /3 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА МЕШАЛИЦА VORTEX РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ

Брпј: /3 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА МЕШАЛИЦА VORTEX РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ Брпј: 020-1434/3 Дана: 07.10.2016. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА МЕШАЛИЦА VORTEX РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 23/16 Нпви Сад, пктпбар 2016. гпдине 1/31 На пснпву

Више

Брпј: /6 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ РEПAРAЦИJE НАМЕШТАЈА РЕДНИ БРПЈ

Брпј: /6 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ РEПAРAЦИJE НАМЕШТАЈА РЕДНИ БРПЈ Брпј: 020-30-29/6 Дана: 08.04.2019. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ РEПAРAЦИJE НАМЕШТАЈА РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 29/19 -Пречишћен текст I- Нпви Сад, април

Више

МОДЕЛ

МОДЕЛ Брпј: 3905-7/19 Датум: 22.02.2019. ЈКП ''ИНФПРМАТИКА'' НПВИ САД Булевар цара Лазара 3, Нпви Сад КПНКУРСНA ДПКУМЕНТАЦИЈA За јавну набавку услуге УСЛУГА ИЗНАЈМЉИВАОА РАДНИКА У птвпренпм ппступку ЈН 11/19

Више

КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ НАБАВКА УСЛУГА УСЛУГЕ ШТАМПЕ ЗА ППТРЕБЕ ПРПЈЕКТА MP 1206 БРПЈ ЈНМВ 23/15 УКУПНП СТРАНА:

КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ НАБАВКА УСЛУГА УСЛУГЕ ШТАМПЕ ЗА ППТРЕБЕ ПРПЈЕКТА MP 1206 БРПЈ ЈНМВ 23/15 УКУПНП СТРАНА: КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ НАБАВКА УСЛУГА УСЛУГЕ ШТАМПЕ ЗА ППТРЕБЕ ПРПЈЕКТА MP 1206 БРПЈ ЈНМВ 23/15 УКУПНП СТРАНА: 29 ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ I Нпви Сад, фебруар 2015. гпдине

Више

КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА за ппступак јавне набавке дпбара мале вреднпсти брпј 1/2015 за пптребе наручипца Института за заштиту биља и живптну средину,

КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА за ппступак јавне набавке дпбара мале вреднпсти брпј 1/2015 за пптребе наручипца Института за заштиту биља и живптну средину, КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА за ппступак јавне набавке дпбара мале вреднпсти брпј 1/2015 за пптребе наручипца Института за заштиту биља и живптну средину, Бепград ( брпј страна 1-36 ) Бепград, март 2015. гпдине

Више

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГА АНГАЖПВАОА ВПЗИЛА СА ВПЗАЧЕМ, Р

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГА АНГАЖПВАОА ВПЗИЛА СА ВПЗАЧЕМ, Р Брпј: 020-30-24/4 Дана: 01.03.2019. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГА АНГАЖПВАОА ВПЗИЛА СА ВПЗАЧЕМ, РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 24/19 Нпви Сад, фебруар 2019.

Више

ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ НОВЕМБАР ГЛАВНИ И ПДГПВПРНИ УРЕДНИК: ЈЕЛЕНА ДРАГПВИЋ

ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ НОВЕМБАР ГЛАВНИ И ПДГПВПРНИ УРЕДНИК: ЈЕЛЕНА ДРАГПВИЋ ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ НОВЕМБАР 2018. ГЛАВНИ И ПДГПВПРНИ УРЕДНИК: ЈЕЛЕНА ДРАГПВИЋ Драги наши читапци, Представљамп вам нпвп издаое шкплскпг часпписа Наша реч. Овај брпј ппсветили смп Дану шкпле кпји ће бити

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 4. јул 2012. Држава нагомилала бирократију (стр. 2) Остали и без топлог оброка (стр. 3) Празну касу нема ко да напуни (стр. 4) Почело пријављивање за социјални програм (стр. 6) Железару спасавају

Више

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ ПРЕВПЗА РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ ПРЕВПЗА РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ Брпј: 020-30-8/4 Дана: 04.02.2019. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ УСЛУГА УСЛУГЕ ПРЕВПЗА РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 8/19 Нпви Сад, фебруар 2019. гпдине 1/49 На пснпву

Више

Даме и гпсппдп, Програм рада Владе Републике Српске за мандатни период Данас пред Нарпднпм скупщтинпм Републике Српске представљам Прпграм з

Даме и гпсппдп, Програм рада Владе Републике Српске за мандатни период Данас пред Нарпднпм скупщтинпм Републике Српске представљам Прпграм з Даме и гпсппдп, Програм рада Владе Републике Српске за мандатни период 2011-2014 Данас пред Нарпднпм скупщтинпм Републике Српске представљам Прпграм за нпву Владу, оену пдгпвпрну и зрелу пплитику, али

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Брпј: 020-30-31/4 Дана: 09.07.2018. гпдине К П Н К У Р С Н А Д П К У МЕ Н Т А Ц И Ј А ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ДПБАРА СПЕКТРПФПТПМЕТАР - ПТВПРЕНИ ППСТУПАК - РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ: ППСФ 31/18 jул 2018. гпдине Конкурсна

Више

Брпј: /11 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА ТПНЕРИ РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 7/18 ПР

Брпј: /11 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА ТПНЕРИ РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 7/18 ПР Брпј: 020-30-7/11 Дана: 05.01.2018. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА ТПНЕРИ РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 7/18 ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ I Нпви Сад, јануар 2018. гпдине 1/54

Више

МОДЕЛ

МОДЕЛ Брпј: 6815-7/18 Дана: 04.04.2018. КПНКУРСНA ДПКУМЕНТАЦИЈA Набавка услуга ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНПСТИ - МПБИЛНА ТЕЛЕФПНИЈА- ЈН 12/18 МВ Април, 2018. гпдине 1/ 30 На пснпву шл. 39. и 61. Закпна п јавним

Више

МОДЕЛ

МОДЕЛ Брпј: 21898-7/18 Дана: 11.10.2018. КПНКУРСНA ДПКУМЕНТАЦИЈA ЈКП ''ИНФПРМАТИКА'' НПВИ САД Нпви Сад, Булевар цара Лазара 3 ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ПДРЖАВАОЕ МРЕЖНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ ЈН 33/18 МВ Пктпбар

Више

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ППШТИНА БПЈНИК КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА УСЛУГА МАЛЕ ВРЕДНПСТИ Бр. 404-30/19 Услуга стручнпг надзпра над извпђеоем радпва на дпградои ПУ Ђука Динић у Бпјнику Датум пбјављиваоа: Рпк за дпстављаое

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Брпј: 020-30-54/4 Дана: 30.10.2018. гпдине К П Н К У Р С Н А Д П К У МЕ Н Т А Ц И Ј А ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ДПБРА УНИВЕРЗАЛНИ МИКСЕР СА ДУПЛИКАТПРСКПМ ППСУДПМ- ПТВПРЕНИ ППСТУПАК - РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ: ППУМ 54/18

Више

ИНСТИТУТ ЗА ЗАШТИТУ БИЉА INSTITUTE FOR PLANT PROTECTION И ЖИВОТНУ СРЕДИНУ AND ENVIRONMENT Београд, Србија Belgrade, Republic of Serbia Тео

ИНСТИТУТ ЗА ЗАШТИТУ БИЉА INSTITUTE FOR PLANT PROTECTION И ЖИВОТНУ СРЕДИНУ AND ENVIRONMENT Београд, Србија Belgrade, Republic of Serbia Тео Бепград, 09.03.2015. гпдине Предмет: ИЗМЕНА КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ У ПОСТУПКУ ЈН 1/2015 У Кпнкурснпј дпкументацији за ппступак јавне набавке дпбара мале вреднпсти брпј 1/2015 (набавка хемијских прпизвпда),

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Брпј: 020-30-48/4 Дана: 24.07.2019. гпдине К П Н К У Р С Н А Д П К У МЕ Н Т А Ц И Ј А ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ДПБАРА РАЧУНАРИ И РАЧУНАРСКА ППРЕМА ЗА ППТРЕБЕ ПРПЈЕКТА POLYBIOSKIN -ПТВПРЕНИ ППСТУПАК- (РЕДНИ БРПЈ

Више

Универзитет у Новом Саду

Универзитет у Новом Саду Republika Srbija AP Vojvodina Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin, Đure Đakovića bb www.tfzr.uns.ac.rs Tel.023/550-515 faks: 023/550-520 PIB: 101161200 КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА

Више

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА - НАМЕШТАЈ ЗА ППРЕМАОЕ ПРПСТПРИЈА ФАКУ

Брпј: /4 Дана: гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА - НАМЕШТАЈ ЗА ППРЕМАОЕ ПРПСТПРИЈА ФАКУ Брпј: 020-30-67/4 Дана: 26.11.2018. гпдине КПНКУРСНА ДПКУМЕНТАЦИЈА ППСТУПАК ЈАВНE НАБАВКE МАЛЕ ВРЕДНПСТИ ДПБАРА - НАМЕШТАЈ ЗА ППРЕМАОЕ ПРПСТПРИЈА ФАКУЛТЕТА, РЕДНИ БРПЈ НАБАВКЕ ЈНМВ 67/18 Нпви Сад, нпвембар

Више

Часопис Основне школе Вељко Петровић Бегеч, мај, БРОЈ 3

Часопис Основне школе Вељко Петровић Бегеч, мај, БРОЈ 3 Часопис Основне школе Вељко Петровић Бегеч, мај, 2016. БРОЈ 3 ИЗ ШКОЛСКОГ ПЕРА Ппщтпвани ушеници, рпдитељи и кплеге, Евп нас у јпщ једнпм мају, у припремама за Дан щкпле и крај щкплске гпдине. А пва щкплска

Више