RADOVAN MI]I]

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "RADOVAN MI]I]"

Транскрипт

1 RADOVAN MI]I] Biblioteka Matice srpske, Novi Sad UDK AUTORSTVO I AUTORSKE ODREDNICE U ELEKTRONSKOM KATALOGU Definisan kao javno dostupan onlajn katalog (Online Public Access Catalogue OPAC), elektronski katalog je zasnovan na automatskoj obradi katalo{kobibliografskih podataka primenom Univerzalnog formata za ma{inski ~itqivu katalogizaciju (UNIMARC). U na{em bibliote~ko-informacionom sistemu on se javqa u vidu lokalne baze podataka, koja sadr`i univerzalne katalo{kobibliografske zapise publikacija u zbirci odre ene biblioteke, i u vidu Uzajamne bibliografsko-katalo{ke baze COBIB.SR, koja obuhvata zapise publikacija, na prvom mestu iz obaveznog primerka, u Narodnoj biblioteci Srbije, Biblioteci Matice srpske, Jugoslovenskom bibliografsko-informacijskom institutu i Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Markovi} u Beogradu. Pretra`ivawe, u zna~ewu pronala`ewa katalo{kih i bibliografskih informacija (1), u obe baze zasniva se na metodima i postupcima koje omogu}ava Kooperativni onlajn bibliografski sistem sa servisima (COBISS). Pretra`ivawe pomo}u autorskih odrednica metod je koji se ~esto primewuje u tom sistemu, posebno u javnim bibliotekama. U teoriji i praksi katalogizacije i bibliografske delatnosti autorska odrednica, u naj{irem zna~ewu, utemeqena je na principima autorstva koji su usvojeni kao polazi{te u wenom oblikovawu. U teorijskom pristupu i u stru~nim re{ewima u konvencionalnim katalozima i bibliografiji autorstvo je primarni identifikacioni element i kqu~ni faktor okupqawa bibliografskih jedinica. Ono se zasniva na principima stvarala{tva i odgovornosti i podrazumeva da je autor jedne publikacije ono lice ili kolektivno telo koje se smatra tvorcem dela ili odgovornim za wegov sadr`aj (2). U skladu s tim, autorska odrednica je uobli~ena kao jedinstvena odrednica koja okupqa u katalo{ki ili bibliografski niz zapise dela ozna~enog pisca ili kolektivnog tela. U stru~noj postavci UNIMARC-a autorstvo je poimano kao primarna odgovornost, alternativna odgovornost (koautorstvo) i sekundarna odgovornost (3). Me utim, autorstvo kao postavka u oblikovawu jedinstvene odrednice zasnovano je na najop{tije shva}enom principu stvarala{tva. Otuda jedinstvena odrednica podrazumeva i obuhvata sve vidove odgovornosti, a distinkcija izme u primarne i sekundarne odgovornosti ustanovqena je posebnim oznakama za primarnu odgovornost tvorca dela i za sekundarnu odgovornost autora saradnika - pisca kriti~kog predgovora, prevodioca, ilustratora i drugih u~esnika u pripremi publikacije. Dakle, u

2 nekonvencionalnom, elektronskom katalogu, ili odre enije re~eno u katalo{ko-bibliografskoj bazi podataka na elektronskom mediju, autorstvo i oblikovawe autorske odrednice u op{tem i posebnom vidu zasnivaju se na principima stvarala{tva i odgovornosti. U pronala`ewu katalo{kih i bibliografskih informacija jedinstvena, imenska odrednica koristi se samostalno, ili u {irem izrazu, povezana sa posebnim oznakama sekundarnog autorstva koje obele`avaju numeri~ki indeksi. Kao i u konvencionalnim katalozima i bibliografijama, autorstvo u elektronskom katalogu odra`ava dihotomiju autor/delo (4), {to podrazumeva potrebu za sistematizovawem zapisa koje je u postupku pretra`ivawa okupila jedinstvena odrednica ili okupio izraz sa vi{e elemenata u funkciji odrednice. Sistematizovani katalo{ki niz olak{ava identifikovawe publikovanog dela koje se tra`i. Sa tog gledi{ta posmatrano, specifi~nost kataloga na elektronskom mediju iskazuje se u wegovoj fleksibilnoj strukturi. Ona korisniku - ~itaocu i bibliotekaru - omogu}ava da na po~etku pretra`ivawa izabere odrednicu ili da sastavi izraz sa vi{e elemenata, a kada dobije ispis zapisa, da ga sam sistematizuje u niz koji mu olak{ava pregled zapisa i izbor potrebnog dela. Najopse`niji pregled zapisa publikacija sa delima odre enog autora omogu}ava samostalno upotrebqena jedinstvena odrednica. Na osnovnom nivou pretra`ivawa ona okupqa zapise publikacija u kojima je ozna~eni autor tvorac dela a i onih u kojima je taj autor saradnik. Taj elementarni model pretra`ivawa mo`emo ilustrovati primerima sekundarnih informacija o radovima autora Sr ana Panti}a, koje smo u osnovnom katalo{kom vidu preuzeli iz Uzajamne bibliografsko-katalo{ke baze. Kada `eli da se obavesti o radovima tog Sr ana Panti}a, korisnik upisuje wegovo ime kao jedinstvenu odrednicu u rubriku koja ozna~ava autorstvo uop{te autor=panti}, Sr an i na ekranu dobija ispis publikacija u kojima je on pisac dela, koautor, prevodilac i autor ~lanka u ~asopisu. PANTI], Sr an Internet izdava{tvo : HTML, Activex, Java & Java Script / Sr an Panti}. - ^a~ak : Kompjuter biblioteka, 1997 (^a~ak : Svetlost) str. : ilustr. ; 23 cm. (Kompjuter biblioteka ; 37) O autoru : str. [177º. Re~nik pojmova : str MILO[EVI], Milan Vodi~ kroz Internet / Milan Milo{evi}, Sr an Panti} izd. - Beograd : EUnet Jugoslavija - BK MR System, 1996 (Beograd : BIGZ) str. : graf. prikazi ; 24 cm Tira` Bibliografija : str Registar.

3 LIBERTI, Yesi Nau~ite C++ za 21 dan / Jesse Liberty ; ª prevod Sr an Panti} et al.º. 7. izd. - ^a~ak : Kompjuter biblioteka, 2003 (^a~ak : Svetlost). - XXVI, 772 str. : graf. prikazi ; 24 cm Prevod dela: Teach Yourself C++ in 21 Days. Tira` O autoru: str. XXII. Registar. PANTI], Sr an WWW i HTML kod nas / Sr an Panti} U: Personalni ra~unari. - ISSN , 1995, str Sa`etije preglede zapisa daje skup obrazovan od jedinstvene odrednice i nekog od numeri~kih indeksa za autorstvo posebne vrste. Najpre, kada na vi{em, ekspertnom nivou pretra`ivawa korisnik objedini jedinstvenu odrednicu i numeri~ki indeks za autorstvo primarne odgovornosti, i to pomo}u Bulovog logi~kog operatora koji povezuje elemente iz istog poqa zapisa, dobi}e ispis zapisa dela kojima je tvorac imenovani autor. U wemu }e se na}i zapisi publikacija u kojima je u wihovoj celini objavqeno delo imenovanog autora i publikacija u kojima je ono sastavni deo celine (pesme u antologijama, studije u zbornicima radova i sli~ni prilozi). Istim postupkom korisnik mo`e skup sastavqen od imenske odrednice i oznake primarnog autorstva pro{iriti numeri~kim indeksom koji ozna~ava pisca uvoda, koriste}i Bulov logi~ki operator za povezivawe elemenata iz razli~itih poqa zapisa. U ispisu koji }e dobiti bi}e zapisi publikacija u kojima se uz autorova dela primarne odgovornosti nalaze tekstovi drugih autora, objavqeni u vidu predgovora i drugih propratnih kriti~kih osvrta. Modeli pretra`ivawa pomo}u autorskih odrednica na ekspertnom nivou omogu}avaju korisnicima da do u do sekundarnih informacija koje oni u ve}ini javnih biblioteka naj~e{}e tra`e. Wihovu primenu pokaza}emo prezentovawem katalo{kih podataka o kwi`evnim delima Ivana V. Lali}a i mogu}nostima da se ti podaci u postupku pretra`ivawa oblikuju u relevantne sekundarne informacije, to jest one koje odgovaraju iskazanim potrebama korisnika. Na po~etku godine u Uzajmnoj bibliografsko-katalo{koj bazi podataka nalazilo se 286 zapisa publikacija u kojima se Ivan V. Lali} javqa kao tvorac dela ili autor sa sekundarnom odgovorno{}u. [iri izraz u pretra`ivawu, sastavqen od jedinstvene odrednice i numeri~ke oznake za autorstvo primarne odgovornosti, koje objediwuje operator za povezivawe elemenata iz istog poqa u zapisu au=lali}, Ivan V. (w) ac=070, daje ispis od 115 zapisa publikacija sa delima koja po principu primarne odgovornosti pripadaju ovom kwi`evniku.

4 Ispis koji je dobio korisnik mo`e po sopstvenom naho ewu urediti prema redosledu naslova ili autorskih odrednica ili pak hronolo{ki. Kada ispis uredi po naslovima, on dobija katalo{ki niz u kojem, u alfabetskom redu, posebne celine ~ine zapisi publikacija istog naslova. Pretra`uju}i ih, ili ta~nije re~eno pregledaju}i zapise obuhva}ene wima, lako po naslovu pronalazi potrebno delo. Pri tom, mo`e uporediti zapise publikacija sa istim delom ali razli~itih izdawa i odabrati publikaciju koja najvi{e odgovara wegovim potrebama. Ispis ure en po imenskim odrednicama blizak je katalo{kom nizu u autorsko-imenskom katalogu. U wegovom sredi{tu nalaze se zapisi publikacija u kojima su dela Ivana V. Lali}a objavqena kao samostalne bibliografske jedinice. Ispred i iza te celine nalaze se zapisi publikacija u kojima su wegova pojedina~na dela zastupqena zajedno sa ostvarewima drugih autora. Takva struktura katalo{kog niza omogu}ava korisniku da se brzo i celovito obavesti o samostalno objavqenim delima i onima koja su publikovana kao nesamostalne bibliografske jedinice. Ispis mo`e biti ure en hronolo{ki, u redosledu koji po~iwe od najstarijeg izdawa, i u obrnutom, koji po~iwe od posledweg izdawa. Hronolo{ki niz omogu}ava korisniku da lako prona e podatke o publikaciji sa poznatom mu godinom izdawa. Isto tako, on mu olak{ava pronala`ewe sekundarnih informacija o delima Ivana V. Lali}a objavqenim u izvesnom starijem razdobqu ili pak posledwih godina. U pokazanim modelima pretra`ivawa pomo}u autorskih odrednica prepoznatqiv je metod svo ewa sekundarnih informacija u posebne grupe u kojima korisnik mo`e prona}i relevantne katalo{ke ili bibliografske informacije. Saglasno tome, postupak povezivawa autorskih odrednica omogu}ava korisniku, ako `eli da se u istoj kwizi obavesti o delima Ivana V. Lali}a i o wihovoj kriti~koj recepciji, da skup obrazovan od imenske odrednice i oznake primarnog autorstva pro{iri numeri~kim indeksom za pisca uvoda, koriste}i Bulov logi~ki operator za povezivawe elemenata iz razli~itih poqa zapisa au=lali}, Ivan V. (w) ac=070 and ac=080. U ispisu dobi}e zapise publikacija na srpskom i na engleskom jeziku, koji ga upu}uju na potrebne primarne izvore. Izabrane i nove pesme / Ivan V. Lali}. - Beograd : Srpska kwi`evna zadruga, 1969 (Beograd : Kultura). XIX, 244 str. ; 19 cm. (Srpska kwi`evna zadruga. Kolo 62 ; kw. 419) Predgovor / Jovan Hristi}: str. ªv-xxº. Bele{ka o piscu: str. 239.

5 Najlelep{e pesme Ivana V. Lali}a / izbor i predgovor Vuk Krwevi}. - Beograd : Prosveta, 2002 (Smederevo : Dimitrije Davidovi} ). 118 str. ; 20 cm. (Naj / Prosveta) Tira` 750. Lali}eva `udwa za trajnim: str Autorova slika na koricama. Fire gardens : selected poems : / Ivan V. Lali} ; translated by Charles Simic and C. W. Truesdale ; drawings Turinski. - New York : New Rivers Press, str. : crte`i ; 22 cm The poem lives in a forgotten place / Charles Simic : str Biographical notes: str Roll call of mirrors : selected poems of Ivan V. Lali} / translated and with an introduction by Charles Simic. Midlletown : Wesleyan University Press, XII, 67 str. : ilustr. ; 21 cm Introduction: str. VII-XII. A rusty needle / Ivan V. Lali} ; translated by Francis R. Jones. London : Anvil Press Poetry, str. ; 22 cm Introduction / Francis R. Jones: str Index of titles. Kako navedeni modeli preta`ivawa pokazuju, samostalno upotrebqena jedinstvena odrednica omogu}ava dobijawe sekundarnih informacija o ukupnom publikovanom stvarala{tvu imenovanog autora. Sa svoje strane, skup autorskih odrednica daje ispis zapisa ~iji broj zavisi od

6 aspekata autorstva ozna~enih u {irem izrazu pretra`ivawa. Ure uju}i dobijeni ispis u katalo{ki niz po naslovu, autoru ili hronologiji pojave izdawa, korisnik usredsre uje pretra`ivawe na zapise koji su grupisani u celine, {to mu olak{ava pronala`ewe relevantnih sekundarnih informacija. Modeli pretra`ivawa posredstvom autorskih odrednica podjednako su produktivni u pronala`ewu sekundarnih informacija i u Uzajamnoj bibliografsko-katalo{koj bazi i u lokalnim bazama podataka, obuhva}enim Kooperativnim onlajn bibliografskim sistemom i servisima. Teorijski utemeqeni na principima stvarala{tva i odgovornosti i potvr eni u praksi nacionalnih i univerzitetskih biblioteka, oni vidno pove}avaju dostupnost primarnim izvorima informacija. Izvori 1 Radovan Mi}i}: Informatizacija i novi pojmovi u bibliotekarstvu. U: Glas biblioteke, VII, ^a~ak, 1996, 7-8, str Svetlana Jan~i}: Nacionalna katalo{ka pravila. U: Glasnik Narodne biblioteke Srbije, V, Beograd, 2003, 1, str Priru~nik za UNIMARC. Zagreb, Nacionalna i sveu~ili{na biblioteka, 1989, str Svetlana Jan~i}: Aspekti alfabetskog kataloga - semioti~ki pristup. U: Glasnik Narodne biblioteke Srbije, II, Beograd, 2000, 1, str. 43 Rezime Autorstvo u elektronskom katalogu podrazumeva primarnu odgovornost, alternativnu odgovornost i sekundarnu odgovornost za nastanak publikovanog dela. Kao postavka oblikovawa jedinstvene odrednice ono je zasnovano na najop{tije shva}enom principu stvarala{tva. Distinkcija izme u primarne i sekundarne odgovornosti ustanovqena je posebnim oznakama za tvorca dela i za autore saradnike. U pronala`ewu sekundarnih informacija jedinstvena odrednica, upotrebqena samostalno, daje najopse`niji pregled zapisa publikacija sa delima imenovanog autora. Sa`etije preglede zapisa pru`a skup sastavqen od imenske odrednice i neke od oznaka autorstva posebne vrste, koji korisnik mo`e obrazovati pomo}u Bulovih logi~kih operatora za povezivawe elemenata zapisa. Ispis koji dobije on mo`e po sopstvenom naho ewu i potrebi urediti u katalo{ki niz po redosledu naslova ili autorskih odrednica ili hronolo{ki. Modeli

7 pronala`ewa sekundarnih informacija na osnovnom i ekspertnom nivou pretra`ivawa u Kooperativnom onlajn bibliografskom sistemu i servisima pokazani su na primerima zapisa iz Uzajamne bibliografskokatalo{ke baze COBIB.SR. SUMMARY The authorship in the electronic catalogue understands the primary responsibility, the alternative responsibility and the secondary responsibility for creation of a published work. As the assumption for establishing a uniform heading it is based on the most generally understood principle of creation. The distinction between the primary and the secondary responsibilities is established by by the specific signs for the work creator and the authors cooperators.in finding secondary pieces of information the uniform heading, used independently, gives the broadest survey of publication entries with works of a particular author. A concise entry survey gives a group consisting of a name heading and some of the authorship signs of special type, which the user may assembled by means of Bull logic operators for linking of record components. The obtained printout he may at his own discretion and need organize in a catalogue series according to the order of titles or the author headings or in the chronological order. The models of finding of secondary information on the basic or expert search level in the cooperative on-line bibliographic system and services are shown on the examples of records from the mutual bibliographic-cataloguing base COBIB.SR.

broj70.qxd

broj70.qxd Strana 16 - Broj 70 SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE Petak, 8. novembar 2002. ^lan 9. Smje{taj bibliote~ke gra e na policama mora da bude takav da fizi~ki ne o{te}uje gra u, odnosno da police odgovaraju

Више

Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић Извори у отвореном приступу, е- књиге и цитатни менаџер Дејана Каваја Станишић kava

Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић Извори у отвореном приступу, е- књиге и цитатни менаџер Дејана Каваја Станишић kava Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић Извори у отвореном приступу, е- књиге и цитатни менаџер Дејана Каваја Станишић kavaja@unilib.bg.ac.rs О чему ћемо говорити О електронским

Више

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕСКИКОГРАФСКЕ И КАРТОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ

Више

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx II SEMESTAR PRIJAVA, IZRADA I ODBRANA MAGISTARSKOG RADA Nakon upisa II semestra, kandidat prijavljuje temu magistarskog rada. Svaka prijavljena tema prolazi kroz tri faze (tri Vijeća): FAZA 1-Vijeće Fakulteta

Више

Microsoft PowerPoint - Otvoreni pristup, autorska prava Bioloski f ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Otvoreni pristup, autorska prava Bioloski f ppt [Compatibility Mode] Ауторска права, отворени приступ и бесплатне информације доступне истраживачима у Србији Александра Поповић Универзитетска библиотека Светозар Марковић popovic@unilib.bg.ac.rs Теме Отворени приступ Ауторска

Више

На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности ("Службени гласник РС", број 52/11), Министар културе и информисања доноси П

На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности (Службени гласник РС, број 52/11), Министар културе и информисања доноси П На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности ("Службени гласник РС", број 52/11), Министар културе и информисања доноси ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА СТИЦАЊЕ ВИШИХ СТРУЧНИХ

Више

САДРЖАЈ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНОСТ БИБЛИОТЕКАРСТВА Јелена Бенић Интердисциплинарност у библиотекарству Драгана Милуновић О неким могућностима пр

САДРЖАЈ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНОСТ БИБЛИОТЕКАРСТВА Јелена Бенић Интердисциплинарност у библиотекарству Драгана Милуновић О неким могућностима пр САДРЖАЈ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНОСТ БИБЛИОТЕКАРСТВА 09 21 37 47 Јелена Бенић Интердисциплинарност у библиотекарству Драгана Милуновић О неким могућностима примене савремених истраживачких метода друштвених наука

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

доцент, Бранка Савић, дипл.ек. а) Основни биографски подаци : Име (име оба родитеља) и презиме: Датум и мјесто рођења: Установе у којима је био запосл

доцент, Бранка Савић, дипл.ек. а) Основни биографски подаци : Име (име оба родитеља) и презиме: Датум и мјесто рођења: Установе у којима је био запосл доцент, Бранка Савић, дипл.ек. а) Основни биографски подаци : Име (име оба родитеља) и презиме: Датум и мјесто рођења: Установе у којима је био запослен: Радна мјеста: Чланство у научним и стручним организацијама

Више

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Бул. краља Александра 67 Београд План рада Библиотеке Правног факултета Универзитета у Београду за годин

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Бул. краља Александра 67 Београд План рада Библиотеке Правног факултета Универзитета у Београду за годин ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Бул. краља Александра 67 Београд План рада Библиотеке Правног факултета Универзитета у Београду за 2018. годину Библиотека Правног факултета Универзитета у Београду

Више

GB 3 [27-31].qxd

GB 3 [27-31].qxd BOGDAN TRIFUNOVI] UDK 004.738.1 Gradska biblioteka Vladislav Petkovi} Dis, ^a~ak Sa`etak: S obzirom da internet postaje neizostavan izvor informacija, kao i po~etni korak svakog istra`ivawa, Glas biblioteke

Више

Z A K O N O BIBLIOTE KO-INFORMACIONOJ DELATNOSTI I. UVODNE ODREDBE Predmet zakona lan 1. Ovim zakonom ure uju se opšti interes, uslovi i resursi za ob

Z A K O N O BIBLIOTE KO-INFORMACIONOJ DELATNOSTI I. UVODNE ODREDBE Predmet zakona lan 1. Ovim zakonom ure uju se opšti interes, uslovi i resursi za ob Z A K O N O BIBLIOTE KO-INFORMACIONOJ DELATNOSTI I. UVODNE ODREDBE Predmet zakona lan 1. Ovim zakonom ure uju se opšti interes, uslovi i resursi za obavljanje bibliote ko-informacione delatnosti, ciljevi

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више

Microsoft Word - Pravilnik o nastavnoj literaturi doc

Microsoft Word - Pravilnik o nastavnoj literaturi doc УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ КОСОВСКА МИТРОВИЦА П Р А В И Л Н И К О НАСТАВНОЈ ЛИТЕРАТУРИ Косовскa Митровицa, 2008. године На основу члана 64. став 1. тачка 42. Статута Универзитета и члана 55. Закона о високом

Више

Microsoft Word - Pravilnik o repozitorijama doktorskih i magistarskih radova Univerziteta u Zenici

Microsoft Word - Pravilnik o repozitorijama doktorskih i magistarskih radova Univerziteta u Zenici JU UNIVERZITET U ZENICI PRAVILNIK o repozitorijima doktorskih i magistarskih radova Univerziteta u Zenici Zenica, juli 2015. godine Na osnovu člana 53. stav (2) tačka b) Zakona o visokom obrazovanju (Službene

Више

PPIAK, Dio 1, Odrednice i redalice

PPIAK, Dio 1, Odrednice i redalice Pravilnik za opis i pristup građi u arhivima, knjižnicama i muzejima osposobljavanje za primjenu prema modelu edukacija edukatora 3. IFLA LRM: Library Reference Model Prof. dr. sc. Mirna Willer willer.mirna@gmail.com

Више

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Упутство за израду, технички дизајн и архивирање завршног рада у Служби за библиотечке и музејске послове Факултета Изглед рада Корица завршног рада садржи:

Више

UNIVERZITET U BEOGRADU SAOBRAĆAJNI FAKULTET Andreja SAMČOVIĆ GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI BEOGRAD 2019.

UNIVERZITET U BEOGRADU SAOBRAĆAJNI FAKULTET Andreja SAMČOVIĆ GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI BEOGRAD 2019. UNIVERZITET U BEOGRADU SAOBRAĆAJNI FAKULTET Andreja SAMČOVIĆ GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI BEOGRAD 2019. Dr Andreja Samčović GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI I izdanje Recenzenti: Za izdavača: Glavni

Више

Na osnovu člana 121. Statuta VŠ Primus Gradiška, Senat na sjednici održanoj dana godine, donosi: PRAVILNIK O IZRADI SEMINARSKOG RADA NA VŠ

Na osnovu člana 121. Statuta VŠ Primus Gradiška, Senat na sjednici održanoj dana godine, donosi: PRAVILNIK O IZRADI SEMINARSKOG RADA NA VŠ Na osnovu člana 121. Statuta VŠ Primus Gradiška, Senat na sjednici održanoj dana 03.10.2009. godine, donosi: PRAVILNIK O IZRADI SEMINARSKOG RADA NA VŠ PRIMUS GRADIŠKA GRADIŠKA, oktobar 2009.GOD. Ovim Pravilnikom

Више

00_impresum.vp

00_impresum.vp WebPAC GRADSKE I SVEU^ILI[NE KNJI@NICE U OSIJEKU STUDIJA UPORABLJIVOSTI 1 OPEN ACCESS PUBLIC CATALOGUE OF THE CITY AND UNIVERSITY LIBRARY OF OSIJEK: USABILITY STUDY Berislav Andrli} Veleu~ili{te u Po`egi

Више

Microsoft Word - ms D. Misic- NAUCNI KARTON.doc

Microsoft Word - ms D. Misic- NAUCNI KARTON.doc КАРТОН НАУЧНОГ РАДНИКА ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име Презиме Данијела Мишић Матични број 2305973747072 Година рођења 1973. Место рођења Држава Звање Титула е-маил Директни телефони Телефони локали Организациона јединица

Више

Sveučilište u Zadru Odjel za informacijske znanosti Preddiplomski sveučilišni studij Informacijske znanosti - knjižničarstvo Nina Klarin Interoperabil

Sveučilište u Zadru Odjel za informacijske znanosti Preddiplomski sveučilišni studij Informacijske znanosti - knjižničarstvo Nina Klarin Interoperabil Sveučilište u Zadru Odjel za informacijske znanosti Preddiplomski sveučilišni studij Informacijske znanosti - knjižničarstvo Nina Klarin Interoperabilnost standarda na temelju specifične vrste građe Završni

Више

COBISS3/Nabava

COBISS3/Nabava V6.2-00 Priručnik za korisnike IZUM, 2015. Naslov originala: 3/Elektronski viri, V6.2-00; marec 2015, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaštićene robne marke u posedu javnog zavoda IZUM. Oracle i Java su zaštićene

Више

Nastavno-nau~nom ve}u Matemati~kog fakulteta Univerziteta u Beogradu Na sednici Nastavno-nau~nog ve}a Matemati~kog fakulteta odr`anoj 11 juna 2018 god

Nastavno-nau~nom ve}u Matemati~kog fakulteta Univerziteta u Beogradu Na sednici Nastavno-nau~nog ve}a Matemati~kog fakulteta odr`anoj 11 juna 2018 god Nastavno-nau~nom ve}u Matemati~kog fakulteta Univerziteta u Beogradu Na sednici Nastavno-nau~nog ve}a Matemati~kog fakulteta odr`anoj 11 juna 2018 godine, odre eni smo u komisiju za pregled i ocenu doktorske

Више

ВАНРЕДНИ БРОЈ 2 ISSN ГОДИНА XIII БЕОГРАД, OДЛУКЕ ОДБОРА ЗА ХИТНА ПИТАЊА ФСС СА 27. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ ОДЛУКЕ О ДОПУН

ВАНРЕДНИ БРОЈ 2 ISSN ГОДИНА XIII БЕОГРАД, OДЛУКЕ ОДБОРА ЗА ХИТНА ПИТАЊА ФСС СА 27. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ ОДЛУКЕ О ДОПУН ВАНРЕДНИ БРОЈ 2 ISSN 1451-5733 ГОДИНА XIII БЕОГРАД, 07.02.2018. OДЛУКЕ ОДБОРА ЗА ХИТНА ПИТАЊА ФСС СА 27. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ 07.02.2018. 1. ОДЛУКЕ О ДОПУНИ ЛИСТЕ СУДИЈА, ПОМОЋНИХ СУДИЈА И ПОСМАТРАЧА НА УТАКМИЦАМА

Више

Oprema.qxd

Oprema.qxd DRU[TVENA ISTRA@IVANJA UDK 1:3/33 CODEN DSTRE5 ISSN 1330-0288 ^ASOPIS ZA OP]A DRU[TVENA PITANJA JOURNAL FOR GENERAL SOCIAL ISSUES DRU[. ISTRA@. ZAGREB 102-103 GOD. 18 (2009) BR. 4-5 STR. 603-932 ZAGREB

Више

broj 046.qxd

broj 046.qxd Strana 18 - Broj 46 SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE Petak, 21. maj 2004. 530 Na osnovu ta~ke 2. Amandmana XL na Ustav Republike Srpske ( Slu`beni glasnik Republike Srpske, broj 28/94), d o n o s i m

Више

untitled

untitled CIP - Katalogizacija u publikaciji Nacionalna i sveu~ili{na knji`nica, Zagreb UDK 616.62-008.22-085.825 VJE@BE pri prevenciji i lije~enju inkontinencije / . - Zagreb : Simbex, 2003.

Више

Програмирај!

Програмирај! Листе Поред појединачних вредности исказаних бројем или ниском карактера, често је потребно забележити већи скуп вредности које су на неки начин повезане, као, на пример, имена у списку путника у неком

Више

OVAKO SREDWI VEK Marko Popovi} VLADARSKI I VLASTEOSKI DVOR U SREDWEM VEKU

OVAKO SREDWI VEK Marko Popovi} VLADARSKI I VLASTEOSKI DVOR U SREDWEM VEKU OVAKO SE @IVELO SREDWI VEK Marko Popovi} VLADARSKI I VLASTEOSKI DVOR U SREDWEM VEKU Dvor dom vladara Sredwovekovni dvor kao pozornica razli~itih doga aja i mesto s kojeg se vladalo oduvek je plenio ma{tu

Више

USLOVI DIREKTNIH KANALA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE poslovanja uslovi) je internet stranica: ni broj ,

USLOVI DIREKTNIH KANALA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE poslovanja uslovi) je internet stranica:   ni broj , USLOVI DIREKTNIH KANALA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE poslovanja uslovi) je internet stranica: https://www.voban.rs. ni broj 08074313, email: info@voban.rs, Novi Sad. www.voban.rs (u daljem tekstu: Banka).

Више

Microsoft Word - Upis kandidata ??S sep

Microsoft Word - Upis kandidata ??S sep УПИС КАНДИДАТА Упис кандидата обавиће се у соби 05, у терминима утврђеним терминским планом. Кандидати који стекну право уписа подносе: - Диплому, или уверење о завршеном првом степену или уверење о положеним

Више

На основу члана 14. Статута Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци, Наставно-научно вијеће Електротехничког факултета Универзитета у Бањ

На основу члана 14. Статута Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци, Наставно-научно вијеће Електротехничког факултета Универзитета у Бањ На основу члана 14. Статута Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци, Наставно-научно вијеће Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци на 24. сједници одржаној 24. 1. 2019. године

Више

Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) Факс: (033) Е-маил: Wеб: Датум и вријеме слања

Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) Факс: (033) Е-маил: Wеб:   Датум и вријеме слања Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:31.8.2017. u 12:31 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Више

Bilten pdf

Bilten pdf POREZI NA IMOVINU 1. Da li organizacije Crvenog krsta imaju pravo na poresko oslobo ewe od poreza na imovinu? (Mi{qewe Ministarstva finansija, br. 413-00-00025/2016-04 od 26.1.2016. god.) Prema odredbi

Више

04_CG_Porocilo

04_CG_Porocilo COBISS KONFERENCIJA 29. novembar 2018. Institut informacijskih znanosti, Maribor Izvještaj Nacionalnog COBISS centra Crne Vjenceslava Ševaljević, mag.bibl. rukovodilac COBISS centra Crne Gore Izvještaj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Факултет организационих наука Центар за пословно одлучивање Системи за препоруку П8: Системи за препоруку Закључивање на основу случајева Системи за препоруку 2 Закључивање на основу случајева ПРОНАЂЕНО

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију Настав

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију Настав УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију Наставно-научно веће Филолошког факултета Универзитета у

Више

Microsoft Word - BibliotekarstvoSrpskeBroj5.doc

Microsoft Word - BibliotekarstvoSrpskeBroj5.doc Библиотекарство Српске број 5 3 Др Милена Максимовић Филозофски факултет Пале maksimovicm@sbb.rs УДК: 016:004.087 DOI: 10.7251/BSCSR1405003M ВРЕДНОВАЊЕ БИБЛИОГРАФИЈЕ У ЕЛЕКТРОНСКОМ ОКРУЖЕЊУ 1 Сажетак:

Више

Microsoft Word - 10-lujic-pr.doc

Microsoft Word - 10-lujic-pr.doc ISSN 1330-3651 UDC/UDK 658.512 : 004.891 PRIMJENA EKSPERTNOG SUSTAVA PRI ODREĐIVANJU KLASE PRIORITETA RADNOG NALOGA U POJEDINAČNOJ PROIZVODNJI Pregledni članak Application of Expert System for Determination

Више

NASLOV PODNASLOV ISSN BROJ OD KADA IZLAZI PREGLED BILTEN UNIVERZITETA U SARAJEVU INFORMATIVNI GLASNIK UNIVERZITETA U SARAJEVU South East European Jour

NASLOV PODNASLOV ISSN BROJ OD KADA IZLAZI PREGLED BILTEN UNIVERZITETA U SARAJEVU INFORMATIVNI GLASNIK UNIVERZITETA U SARAJEVU South East European Jour NASLOV PODNASLOV ISSN BROJ OD KADA IZLAZI PREGLED BILTEN UNIVERZITETA U SARAJEVU INFORMATIVNI GLASNIK UNIVERZITETA U SARAJEVU South East European Journal of Economics and Business MECHATRONIC SYSTEMS Časopis

Више

Naziv studija Dvopredmetni diplomski sveučilišni studij filozofije Naziv kolegija Moderna logika Status kolegija Obvezni Godina Prva Semestar Prvi /zi

Naziv studija Dvopredmetni diplomski sveučilišni studij filozofije Naziv kolegija Moderna logika Status kolegija Obvezni Godina Prva Semestar Prvi /zi Naziv studija Dvopredmetni diplomski sveučilišni studij filozofije Naziv kolegija Moderna Status kolegija Obvezni Godina Prva Semestar Prvi /zimski ECTS bodovi 3 Nastavnik Doc.dr.sc. Marko Vučetić e-mail

Више

UPUTE AUTORIMA Časopis Zbornik radova Pravnog fakulteta u Tuzli objavljuje radove iz oblasti pravnih i drugih srodnih društvenih disciplina, te ima za

UPUTE AUTORIMA Časopis Zbornik radova Pravnog fakulteta u Tuzli objavljuje radove iz oblasti pravnih i drugih srodnih društvenih disciplina, te ima za UPUTE AUTORIMA Časopis Zbornik radova Pravnog fakulteta u Tuzli objavljuje radove iz oblasti pravnih i drugih srodnih društvenih disciplina, te ima za cilj unapređenje naučno-istraživačkog rada u navedenim

Више

Na osnovu čl

Na osnovu čl Na osnovu čl. 12 i čl. 24 Zakona o bibliotečkoj djelatnosti (Sl. list R BiH br. 37/95), Zakona o bibliotečkoj djelatnosti Kantona čl. 11 i čl. 21 (Sl. novine Kantona Sarajeva br. 4/99), čl. 10 Pravilnika

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc UTJECAJ ISTROŠENOSTI RADNIH ELEMENATA MLINA NA TROŠKOVE ENERGIJE PRI USITNJAVANJU EFFECT OF WORN-OUT HAMMER MILL'S WORKING ELEMENTS ON GRINDING ENERGY COSTS V. Kušec, S. Pliesti, S. Jer inovi Stru ni lanak

Више

Правилници Универзитетске библиотеке Никола Тесла Универзитет у Нишу Универзитетска библиотека Никола Тесла П Р А В И Л Н И К О КОРИШЋЕЊУ ФОНДОВА И ПР

Правилници Универзитетске библиотеке Никола Тесла Универзитет у Нишу Универзитетска библиотека Никола Тесла П Р А В И Л Н И К О КОРИШЋЕЊУ ФОНДОВА И ПР Правилници Универзитетске библиотеке Никола Тесла Универзитет у Нишу Универзитетска библиотека Никола Тесла П Р А В И Л Н И К О КОРИШЋЕЊУ ФОНДОВА И ПРУЖАЊУ УСЛУГА Ниш, 2012. Архива УБН Бр. 277/1-12-15

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:27.6.2016. u 13:59 ISPRAVKA

Више

Microsoft PowerPoint - stela za istoriju 2010.ppt

Microsoft PowerPoint - stela za istoriju 2010.ppt Др Стела Филипи-Матутиновић Универзитетска библиотека Светозар Марковић stela@unilib.bg.ac.rs Информације из области друштвених и хуманистичких наука у Србији: доступност и проналажење 1 ШИРИ ТЕКСТ КУРСА

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:27.6.2016. u 15:49 ISPRAVKA

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation + Fakultet organizacionih nauka Upravljanje razvojem IS MSc Ana Pajić Simović ana.pajic@fon.bg.ac.rs ANALIZA POSLOVNIH PROCESA BUSINESS PROCESS MANAGEMENT (BPM) PROCESS MINING + Business Process Management

Више

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број: 01-339/10-2008 01.02.2008. године Наставно-научно веће Правног факултета у Нишу, на предлог Статутарне комисије и на основу стандарда бр. 5 ст.

Више

Osnovni pojmovi teorije verovatnoce

Osnovni pojmovi teorije verovatnoce Osnovni pojmovi teorije verovatnoće Profesor Milan Merkle emerkle@etf.rs milanmerkle.etf.rs Verovatnoća i Statistika-proleće 2019 Milan Merkle Osnovni pojmovi ETF Beograd 1 / 13 Verovatnoća i statistika:

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми мастер радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивирања мастер радова у Библиотеци Машинског факултета Универзитета

Више

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc SRPSKI STANDARD SRPS Z.S2.235 Jul 2008. Saobraćajno-tehnička oprema javnih puteva Smerokazi Traffic guiding equipment Delineators INSTITUT ZA STANDARDIZACIJU SRBIJE III izdanje Referentna oznaka SRPS Z.S2.235:2008

Више

Porezni_10_2012.indd

Porezni_10_2012.indd Primjena stopa za obra~un doprinosa Goran Kri`anac i Jasna Prepeljani} Primjena stopa za obra~un doprinosa 1. Uvod Sukladno ~l. 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (NN 22/12), sni`ena

Више

Classroom Expectations

Classroom Expectations АТ-8: Терминирање производно-технолошких ентитета Проф. др Зоран Миљковић Садржај Пројектовање флексибилних ; Математички модел за оптимизацију флексибилних ; Генетички алгоритми у оптимизацији флексибилних

Више

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику Kолоквијум из Интелигентних система Колоквију

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику Kолоквијум из Интелигентних система Колоквију Електротехнички факултет Универзитета у Београду 19.11.017. Катедра за рачунарску технику и информатику Kолоквијум из Интелигентних система Колоквијум траје h. Напуштање сале дозвољено је након 1h. Употреба

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/web site Телефон Универзитет, факултет, организациона

Више

Социолошки преглед, vol. XLVII (2013), no. 3, стр Vesna Nikoli}-Ristanovi} UDK: :344(4) Viktimolo{ko dru{tvo Srbije Pregledni rad Beo

Социолошки преглед, vol. XLVII (2013), no. 3, стр Vesna Nikoli}-Ristanovi} UDK: :344(4) Viktimolo{ko dru{tvo Srbije Pregledni rad Beo Социолошки преглед, vol. XLVII (2013), no. 3, стр. 373 400 Vesna Nikoli}-Ristanovi} UDK: 343.9.01:344(4) Viktimolo{ko dru{tvo Srbije Pregledni rad Beograd Primqeno: 21. 9. 2013. EVROPSKA ZBIRKA PODATAKA

Више

1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koj

1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koj 1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koji čitaocu (ali i učesnicima u uređivačkom procesu)

Више

Na osnovu i čl

Na osnovu i čl JAVNA USTANOVA NACIONALNA BIBLIOTEKA CRNE GORE "ĐURĐE CRNOJEVIĆ" S T A T U T NACIONALNE BIBLIOTEKE CRNE GORE "ĐURĐE CRNOJEVIĆ" Cetinje, april 2012. godine Na osnovu člana 19 stav 2 tačka 1 Zakona o kulturi

Више

RSS RSS Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje - Predstavlja jednostavan način za auto atsko preuzi a je želje ih informacija sa Va

RSS RSS Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje - Predstavlja jednostavan način za auto atsko preuzi a je želje ih informacija sa Va RSS RSS Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje - Predstavlja jednostavan način za auto atsko preuzi a je želje ih informacija sa Vama interesantnih web sajtova, blogova... Cilj, ideja

Више

ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ЗДРАВСТВА ДОБОЈ ПРАВИЛНИК О ЗАВРШНОМ РАДУ Добој, март године

ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ЗДРАВСТВА ДОБОЈ ПРАВИЛНИК О ЗАВРШНОМ РАДУ Добој, март године ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ЗДРАВСТВА ДОБОЈ ПРАВИЛНИК О ЗАВРШНОМ РАДУ Добој, март 2017. године На основу члана 64. Закона о високом образовању Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, бр. 73/10,

Више

Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) Факс: (033) Е-маил: Wеб: Датум и вријеме слања

Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) Факс: (033) Е-маил: Wеб:   Датум и вријеме слања Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba тум и вријеме слања обавјештења на објаву:17.1.2019. u 23:09 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Више

УДК 398 ISSN e-issn ФОЛКЛОРИСТИКА Часопис Удружења фолклориста Србије Година тре

УДК 398 ISSN e-issn ФОЛКЛОРИСТИКА Часопис Удружења фолклориста Србије Година тре УДК 398 ISSN 2560-4414 e-issn 2560-3191 http://folkloristika.org http://folkloristics.org ФОЛКЛОРИСТИКА Часопис Удружења фолклориста Србије Година трећа, број 2, 2018 UDC 398 ISSN 2560-4414 e-issn 2560-3191

Више

Kolegji FAMA

Kolegji FAMA UNIVERZITET U PRIZRENU EDUKATIVNI FAKULTET DEPARTMAN NA BOSANSKOM OSNOVNI PROGRAM NASTAVNI PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program Akademska god. 2018/19 PREDMET Engleski za nastavnike Godina III

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/web site Универзитет, факултет, организациона јединица

Више

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_ UNIVERZITET CRNE GORE ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET STUDIJSKI PROGRAM: ELEKTRONIKA, TELEKOMUNIKACIJE I RAČUNARI PREDMET: OSNOVE RAČUNARSTVA 1 FOND ČASOVA: 2+1+1 LABORATORIJSKA VJEŽBA BROJ 1 NAZIV: REALIZACIJA

Више

Skupni katalog knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja

Skupni katalog knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Skupni katalog NSK i knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske Dr. sc. Tatijana Petrić Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu tpetric@nsk.hr Testna

Више

VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, E

VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, E VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA PO@AREVAC MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, ELEKTROTEHNIKA, MA[INSTVO PO@AREVAC 007 OBAVEZNO PRO^ITATI!

Више

broj 42

broj 42 Godina XVIII Broj 42 ^etvrtak, 31. oktobra 2013. godine SARAJEVO ISSN 1512-7052 Skup{tina Kantona Sarajevo Zakonodavno-pravna komisija Na osnovu ~lana 65. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom

Више

II Temat.indd

II Temat.indd ON-LAJN KATALOZI: ŠTA KORISNICI I BIBLIOTEKARI ŽELE Potpredsednica OCLC-a, Servisi za metadata i WorldCat UDK27.022:004 ; 025.342/.343:004 Uvod Sažetak Ovaj rad predstavlja rezultate istraživanja koje

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивир

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивир УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивирања дипломских радова у Библиотеци Машинског факултета

Више

OSNOVE MENADŽMENTA

OSNOVE MENADŽMENTA FAKULTET ZA KULTURU I MEDIJE I FAKULTET ZA POSLOVNE STUDIJE 2018/2019. PREDMET: OSNOVI MENADŽMENTA IG. NAČIN POLAGANJA ISPITA PREKO KOLOKVIJUMA PREDMETNI PROFESOR: DOC. DR SNEŽANA BERIĆ EMAIL: SBERIC@MEGATREND.EDU.RS

Више

Prilog 5 REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU ZA STICANJE NAUČNOG ZVANJA I Opšti podaci o kandidatu: Ime i prezime: Katarina M. Banjanac Datum rođenja:

Prilog 5 REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU ZA STICANJE NAUČNOG ZVANJA I Opšti podaci o kandidatu: Ime i prezime: Katarina M. Banjanac Datum rođenja: Prilog 5 REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU ZA STICANJE NAUČNOG ZVANJA I Opšti podaci o kandidatu: Ime i prezime: Katarina M. Banjanac Datum rođenja: 10.12.1984. JMBG: 1012984775042 Naziv institucije u kojoj

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:26.12.2017. u 14:56 OBAVJEŠTENJE

Више

Algoritmi

Algoritmi Projektovanje algoritama L09.1. Topološko sortiranje Današnje teme Topološko sortiranje Povezanost grafa jako povezane komponente Minimum Spanning Trees (razapinjuće stablo) Lektira: 22. Elementary Graph

Више

Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Urbanizam i prostorno planirawe Rezime P

Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Urbanizam i prostorno planirawe Rezime P Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Rezime Problem upravqawa ekolo{kim rizikom pri proizvodwi, kori{}ewu i transportu opasnih materija

Више

Sirenino blago prelom print.pdf

Sirenino blago  prelom print.pdf Линда Чапман НЕ САСВИМ СИРЕНА Сиренино благо ЛИНДА ЧАПМАН живи у Лестерширу са својом породицом и два бернска овчара. Када не пише, проводи време тако што се стара о своје две ћерке, јаше и предаје глуму.

Више

Naslovna _0.qxd

Naslovna _0.qxd NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 UREDNI[TVO BRANKO HINI], glavni urednik ^lanovi GORAN KVRGI] MARINA MLADENOVI]-KOMATINA JOVAN

Више

Pravilnik o mjerama za povećanje vidljivosti i prisutnosti Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih organizacionih jedinica na Intermetu

Pravilnik o mjerama za povećanje vidljivosti i prisutnosti Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih organizacionih jedinica na Intermetu УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ СЕНАТ УНИВЕРЗИТЕТА П Р А В И Л Н И К O МЈЕРАМА ЗА ПОВЕЋАЊЕ ВИДЉИВОСТИ И ПРИСУТНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ И ЊЕГОВИХ ОРГАНИЗАЦИОНИХ ЈЕДИНИЦА НА ИНТЕРНЕТУ Бања Лука, 03.09.2015.

Више

Pisanje i čitanje bez vizualnog ometanja

Pisanje i čitanje bez vizualnog ometanja Stručni skup Knjižnični podaci : interoperabilnost, povezivanje i razmjena Nestandardizirani podaci u standardiziranom kontekstu: primjena programskoga jezika Awk u cilju sintaktičke interoperabilnosti

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation 3 Predavanje 3 Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje 3. 1 Prof. dr Milan Đ. Blagojević 3 Faze razvoja požara, razvoj u zatvorenom prostoru Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje

Више

Na osnovu ~lana 73

Na osnovu ~lana 73 Na osnovu ~lana 73. stav 2. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar okoli{a i turizma, uz saglasnost federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i {umarstvo,

Више

UPITI NAD JEDNOM TABELOM 1. Izdvojiti šifre svih knjiga select K_SIF from K 2. Izdvojiti šifre knjiga iz tabele K uz imenovanje kolone select K_SIF as

UPITI NAD JEDNOM TABELOM 1. Izdvojiti šifre svih knjiga select K_SIF from K 2. Izdvojiti šifre knjiga iz tabele K uz imenovanje kolone select K_SIF as UPITI NAD JEDNOM TABELOM 1. Izdvojiti šifre svih knjiga select K_SIF 2. Izdvojiti šifre knjiga iz tabele K uz imenovanje kolone select K_SIF as SIFRA_KNJIGE 3. Izdvojiti šifre knjiga i njihove naslove

Више

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019.

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. Предмет: ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 3 часа активне наставе (предавања) НАСТАВНИЦИ

Више

untitled

untitled I SADRŽAJ PREDGOVOR... 1 UVODNA RAZMATRANJA... 3 I GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI (GIS)... 5 1. Lokacija... 5 2. Prostorna lokacija... 6 2.1. Koordinatni sistemi... 6 2.1.1. Kartezijanski koordinatni

Више

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www.

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www. ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља aleksandar@masstheory.org www.masstheory.org Август 2007 О ауторским правима: Дело

Више

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax:214 606, E mail: padekanat@pa.unsa.ba,pakademija@pa.unsa.ba I. OPĆE ODREDBE P R A V I L N I K O DIPLOMSKOM RADU Član 1. Ovaj Pravilnik

Више

Microsoft Word - Pravilnik o izboru u zvanje nastavnika i saradnika mart 2018.doc

Microsoft Word - Pravilnik o izboru u zvanje nastavnika i saradnika mart 2018.doc На основу члана 73.-88. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС број 88/17) члана 121. Статута Високе пословно-техничке школе струковних студија у Ужицу, Наставно веће Школе на седници одржаној дана

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije MVC - Modeli Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. inž. Luka Lukić, struk. inž. Danijela Nikitin, spec.stuk.inž MVC.htaccess

Више

Microsoft Office Sway

Microsoft Office Sway Microsoft Office Sway Нови алат за израду презентација Милан Зец Доситеј LANACO LANACO приручник MICROSOFT OFFICE SWAY НОВИ АЛАТ ЗА ИЗРАДУ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Copyright 2016 Умножавање, репродукција или на други

Више

Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) Факс: (033) Е-маил: Wеб: Датум и вријеме слања

Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) Факс: (033) Е-маил: Wеб:   Датум и вријеме слања Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:2.11.2018. u 11:46 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Више

Microsoft Word - Mat-1---inicijalni testovi--gimnazija

Microsoft Word - Mat-1---inicijalni testovi--gimnazija Inicijalni test BR. 11 za PRVI RAZRED za sve gimnazije i jače tehničke škole 1... Dva radnika okopat će polje za šest dana. Koliko će trebati radnika da se polje okopa za dva dana?? Izračunaj ( ) a) x

Више