(Microsoft Word - Pribi\304\207evi\304\207 i srpsko - hrvatska saradnja.doc)

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "(Microsoft Word - Pribi\304\207evi\304\207 i srpsko - hrvatska saradnja.doc)"

Транскрипт

1 Prof dr Darko Gavrilović Filozofski fakultet, Banja Luka Fakultet za evropske pravno-političke studije, Sr. Kamenica Svetozar Pribićević i srpsko hrvatska saradnja od do godine Apstrakt: U članku autor daje pregled političkog sazrevanja i rada Svetozara Pribićevića od trenutka kada je ušao u politički život do trenutka kada je pristupio, kao zreo političar, osnivanju Hrvatsko srpske koalicije koja je predstavljala prvi primer stranačke koalicije ova dva naroda u Hrvatskoj i pokušaj da se zajedničkim političkim radom doñe do poboljšanja položaja kako Hrvatske u Austro-Ugarskoj tako i Srba i Hrvata u Ugarskoj, odnosno, Hrvatskoj, koja se nalazila u njenom sastavu. Ključne reči: Svetozar Pribićević, Hrvatsko srpska koalicija, Srbi, Hrvati, jugoslovenstvo. U novijoj srpskoj istoriji Svetozar Pribićević je bez sumnje bio krupna istorijska ličnost, a samim tim i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih političara na hrvatskoj i jugoslovenskoj političkoj sceni u prvim desetlećima 20. veka. Od godine do godine on je bio voña Srpske samostalne stranke u Hrvatskoj i jedan od osnivača Hrvatsko - srpske koalicije, da bi, sa stvaranjem Kraljevine SHS godine, u kojem je aktivno učestvovao, njegova ličnost postala neraskidivo vezana za stranačke organizacije kojima je od tada bio na čelu (Demokratska stranka, Samostalna demokratska stranka). Ma koliko da se Pribićeviću uvek, a često gotovo isključivo, pripisivalo jugoslovenstvo, treba imati na umu da je u njegovoj rodnoj kući srpska svest bila razvijena. O tome je pisao njegov brat Adam. To raspoloženje se naročito rasplamsalo u vreme hercegovačkog ustanka, a nije prestalo ni posle poraza ustanika godine, jer je Svetozar u

2 drugom razredu realne gimnazije pokušao da prebegne u Srbiju. O toj njegovoj tipično pubertetskoj avanturi brat Adam je zabeležio: Što je on pošao u Srbiju, sasvim je prirodno. Otac i mati othranjivali su nas u dubokoj odanosti prema srpskoj narodnoj ideji i potpuno nekritičkoj ljubavi prema Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji. Svetozar je mislio da će ga u Srbiji posaditi u krilo i posipati šećerlemama. Ali je čudno da se dete od dvanaest godina usudilo samo, bez igde ičega krenuti toliko daleko i verovalo da će uspeti. Ovaj nagon za dalekim ciljevima ostaće njegova osobina do kraja života. Uvek je on tako, za volju dalekih ciljeva, bio slep za sve sporedno, u što je spadala udobnost i njegova i njegovih najbližih. 1 Premda mu pokušaj bega nije uspeo, on ga nije sprečio da ponovo pokuša da pobegne četiri godine kasnije, kada je sa uspehom stigao u Beograd. Ostavši tamo bez sredstava za život, bio je prisiljen da se ubrzo vrati u Hrvatsku i da završi gimnaziju, kod jednog roñaka, u Karlovcu godine, kao odličan ñak 2. Univerzitetske studije iz matematičko - fizičke grupe završio je na Univerzitetu u Zagrebu. Dok je bio student, političke borbe izmeñu Srba i Hrvata u Hrvatskoj bile su veoma žestoke, a kulminirale su protivsrpskim demonstracijama u Zagrebu 14. i 15. oktobra godine, u vreme posete Franje Josifa glavnom gradu Hrvatske. Razloga za političke borbe bilo je mnogo, ali koren uzajamnom neprijateljskom držanju bio je jedan, a to je činjenica da su hrvatske stranke svoju ideju državnog prava zasnivale na srednjovekovnom mañarskom državnom pravu kada je u pitanju bilo priznavanje srpskog naroda u Hrvatskoj. Drugim rečima, po tom pravu, Mañari su bili jedini politički narod u Mañarskoj, pa je shodno tome i veći deo hrvatskih političara smatrao Hrvate za jedini politički narod u Hrvatskoj. Naravno, da je iz takvog stava proizašao čitav niz problema u srpsko - hrvatskim odnosima. U to vreme, najjače opozicione stranke u Hrvatskoj, nisu priznavale ni srpski narod ni srpsko ime. Sa jednakom žestinom, ta opozicija je napadala 1 Podaci iz Pogovora dr. Bogdana Krizmana u knjizi Svetozara Pribićevića: Diktatura kralja Aleksandra, Zagreb 1990, str Vladimir Ćorović: Portreti iz novije srpske istorije, Beograd 1990, str. 244.

3 kako srpske političare koji su bili bliski Kuenu, tako i srpsku opoziciju koja je, slično hrvatskoj opoziciji branila autonomiju Hrvatske i Slavonije koju su ugrožavali Mañari i Kuen. Progonjeni su srpski učitelji, a zatvarane srpske škole. Srpski političari, naročito notabiliteti i pristalice Narodne stranke, odgovarali su na te napade tako što su podržavali bana Kuena Hedervarija, koji je učvršćivao mañarski uticaj u Hrvatskoj, suzbijao hrvatska nacionalna osećanja, i u isto vreme svim silama radio na razbijanju jedinstva srpskog i hrvatskog naroda. Tako je jedan deo srpskih političara, suprotstavljajući se hrvatskim političarima, radio na urušavanju lepih privilegija koje je Hrvatska dobila Hrvatsko-ugarskom nagodbom. Našavši se u vremenu žestokih nacionalnih sukoba od kojih je jedinu korist imao treći, odnosno, mañarski vladajući krugovi, Pribićević je odlično uvideo svu uzaludnost meñusobnih trvenja. O hrvatskim i srpskim političarima u to vreme on je imao malo lepih reči, osim za Franka Potočnjaka, o kojem je, prisećajući se svojih studentskih dana, mnogo godina kasnije, pisao: On je jedan od rijetkih hrvatskih političara, kojima Srbi mogu vjerovati bez rezerve. Izjavljujući se u saborskoj periodi od do za ravnopravnost srpskog naroda sa hrvatskim... ostao je na tom temelju nepromjenjen i dalje. 3 Potočnjak je za Pribićevića bio put do sreñenih odnosa u čitavom našem narodnom životu, u čem leži jedino jamstvo za uspjeh narodne politike, i srpske i hrvatske. 4 Za vreme studija Pribićević je ocenjivao i rad Josipa Juraja Štrosmajera, kojeg je s jedne strane nazivao velikim sinom hrvatskog naroda, a najvećim mu sinom 19. vijeka, priznavajući pri tom da slava njegova ostaje ipak trajna i neprolazna, jer se ne zaboravlja njegova prepiska sa knezom Mihajlom, ali mu je, u isto vreme i zamerao, da je... imao svojih mana i pogriješaka... zbog poslanice, kojom je pozivao srpski narod u svoju crkvu... i zbog 3 Novi Srbobran, 91 / 29.4 (12.5) str.1. 4 Isto.

4 njegovog mirenja i paktiranja sa pokojnim Starčevićem, kao i njegovog učešća na katoličkom kongresu u Zagrebu. 5 Suočen sa sumornom političkom stvarnošću u kojoj su se stranke oba naroda iscrpljivale u meñusobnoj borbi, Pribićević je sa još nekolicinom svojih drugova, odlučio da krene drugim putem, pa se tako već u februaru godine pridružio srpskoj i hrvatskoj omladini koja je iskoristila proslavu sedamdesetogodišnjice roñenja Svetozara Miletića da bi se meñusobno zbližili i našli zajedničku osnovu za dalju saradnju izmeñu Hrvata i Srba. Pošto je od ranog detinjstva Pribićević rastao u porodici gde se Miletićevo ime izgovaralo sa velikim poštovanjem, za njega je ova proslava bila pravi dokaz budućeg zajedničkog rada o čemu je pisao i mnogo godina kasnije u svom delu Diktatura kralja Aleksandra. Političko iskustvo u Hrvatskoj do godine pokazalo je da pritisak izvana neće moći da se ukloni bez zajedničke borbe Hrvata i Srba i bez demokratizacije javnog života. Hrvatska se i dalje nalazila pod žestokim pritiskom režima bana Kuena Hedervarija, koji je išao za tim da Hrvatsku pokori isključivim interesima ugarske vlade, pri tom se služeći: onemogućavanjem protivdualističkih snaga u njihovom delovanju, potpirivanjem sukoba izmeñu hrvatske i srpske buržoazije i još boljim osposobljavanjem svog činovničkog aparata za potiskivanje i najmanje pojave nacionalnog otpora. Zbog toga, Pribićević je sa svojim kolegama, studentima zagrebačkog univerziteta, usmerio svu energiju na okupljanje hrvatske i srpske omladine, pokušavajući je pridobiti idejom narodnog jedinstva. Ova ideja, postala je srž njegove ideologije, i takvom će ostati sve do šestojanuarske diktature. Sličnim putem, godine, krenuo je i jedan deo hrvatske omladine ponesene Masarikovim predavanjima u Pragu. Tamo, oni su pokrenuli list Hrvatska Misao, u kojem su naglašavali da su Srbi i Hrvati jedan narod. Predvoñeni Stjepanom Radićem, praški omladinci su analizirali nazadovanje političkog života u 5 Isto, 67 / 28.3 (10.4) str.1,2.

5 zemlji i pri tom dolazili uvek do jedinstvenog zaključka da se odbrana od tuñinske hegemonije može sprovesti samo srpsko - hrvatskom saradnjom. Mlada inteligencija je počela da osuñuje dotadašnju negativnu politiku hrvatskih grañanskih stranaka i tražila je sopstveni put. Sledeće godine Hrvatska misao je zbog žestokih kritika upućenih vladi, hrvatskom društvu i opoziciji, prestala da postoji, a pokrenut je list Novo doba, kao organ srpskih, hrvatskih i sloovenačkih omladinaca. Pošto je i taj list uskoro zabranjen u Hrvatskoj, pokrenut je u Beču godine, zajedničkim snagama Svetozara Pribićevića i Stjepana Radića, list Glas, koji slično njegovim prethodnicima takoñer nije bio dugog veka. U tom listu, Radić se solidarisao sa Pribićevićevim smerom i načinom pisanja koji su bili na liniji narodnog jedinstva Srba i Hrvata, ali već tada, za razliku od Pribićevića, on je bio za takvo jugoslavensko državno i narodno jedinstvo, koje će polovicu našega naroda ujediniti u Habsburškoj monarhiji, u Kraljevinu Hrvatsku, a drugu polovicu izvan Monarhije u balkanski savez i to tako, da Habsburška monarhija i balkanski savez budu najbolji prijatelji. 6 Za razliku od Radića, koji je bio Hrvat, Pribićević, kao Srbin, imao je sasvim drugačije poglede po pitanju ujedinjenja. On je smatrao da će Srbi i Hrvati polagati jednako pravo na svaki dio naše narodne zajednice, zvao se taj dio Hrvatska i Slavonija, Dalmacija, Istra, Meñimurje, Bačka, Banat, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Stara Srbija, Mačedonija. 7 Na osnovu ovoga sasvim je jasno da je Pribićević hteo da se ceo srpski narod uključi u južnoslovensko jedinstvo, jer je u jugoslovenstvu video šansu za okupljanje srpskog naroda u jednu državu, dok Stjepan Radić je za okvir južnoslovenskog okupljanja video Hrvatsku i Zagreb zato jer je to ispunjavalo, prema njegovom mišljenju, nužan okvir za postizanje hrvatskih nacionalnih ciljeva. Postojanje ovih u državnom i nacionalnom smislu različitih koncepcija izazivalo je kasnije sukobe i razmirice izmeñu ne samo 6 Srbobran, 151/ 9.(22) str.2. 7 Svetozar Pribićević: Misao vodilja Srba i Hrvata Beograd, str.28.

6 hrvatskih i srpskih nacionalista već i izmeñu onih koji su zdušno prihvatili jugoslovensku ideologiju. Ideje koje je Pribićević za vreme studija iznosio u navedenim časopisima, on je, u stvari, objedinio već na samom početku svog političkog rada, u članku pod naslovom Misao vodilja Srba i Hrvata, koji je izašao godine u Narodnoj Misli 8, i koji zapravo otkriva osnove njegove političke ideologije, temeljne političke orijentacije i program njegove političke aktivnosti sve do pred sam kraj života. Nakon opštih razmatranja, na početku svog članka, o pojavi ideja, od kojih je nacionalna ideja ta koja pokreće moderno čovečanstvo, on iznosi glavnu misao, a to je da Srbi i Hrvati nisu dva različita, nego su oni djelovi jednoga, istoga, naroda. 9 Da bi taj zaključak potvrdio agrumentima, on piše da imena Srbin i Hrvat su u stvari jedan isti pojam. To su, prema njegovom mišljenju, narodna imena za obeležavanje jednog naroda. Verske razlike on ne smatra dovoljnim dokazom da su Srbi i Hrvati dva različita naroda, a pitanje jezika u potpunosti isključuje iz rasprave, jer smatra da oni govore isti jezik. Pribićević u članku realno procenjuje težak položaj Hrvatske kao i stvarnu potčinjenost svih njenih stanovnika, ali, iz te procene, on izvodi nerealan zaključak, a to je misao o jedinstvenom narodu. Ta ideja nacionalnog unitarizam postala je osnovom njegove celokupne političke aktivnosti kako u Austro - Ugarskoj, tako i u novostvorenoj jugoslovenskoj državi, s tim što od godine on je u okvire svog jugoslovenstva uključio i Slovence. Ušavši u politički život, Pribićević je odbacio državno - pravne argumente i istorijske činioce, ne priznavajući nikakve razlike meñu jugoslovenskim narodima, a potrebu tesne saradnje pojačao je do nacionalnog integralizma, jer je smatrao da se tendenciji pretvaranja zemalja krune sv. Stjepana u jedinstvenu mañarsku državu može suprotstaviti samo na taj način. Većina omladinaca bila je njegovog 8 Almanah Narodna misao bio je list ujedinjene hrvatske i srpske akademske omladine, a u njemu su objavljivali svoje radove: Jovan Banjanin, Milan Kostić, Ivan Lorković, Lav Macura, Dušan Manñer i Svetozar Pribićević. 9 Svetozar Pribićević: p.d. str.9.

7 mišljenja, ali je zajednički stav bio taj, da se bez promene političkog kursa tadašnjih stranaka, ne može ostvariti preko potrebno jedinstvo. Zbog toga, na konferenciji u Maksimiru godine, omladinci (misli na krug Napredne omladine, op. D.G.)su se sporazumjeli da po vlastitim uvjerenjima pristupe osnovanim srpskim i hrvatskim strankama, da bi u njima djelovali u tom smislu. 10 Tako je Pribićević posle završenih studija i godinu dana službe na mestu profesora, odlučio da se posveti novinarskom pozivu i da pristupi Srpskoj samostalnoj stranci, 11 na čijem se čelu, u to vreme, nalazio dr. Bogdan Medaković. O toj odluci, Pribićević je mnogo godina kasnije pisao da je ušao u ovu stranku sa srpskom omladinom i reformisao njen program. Novi je program pristao uz gledište o narodnom jedinstvu Srba i Hrvata i zahtjevao je korjenite demokratske reforme. 12 Neosporno je da je Pribićević u tome za kratko vreme uspeo, jer premda je pripadnike te stranke u svom Glasu oštro osuñivao kao nagodbenjačke oportuniste i kao grupaciju koja nije ozbiljan politički činilac, on je u periodu od do godine postao jedan od najuglednijih srpskih političara mlañe generacije u Hrvatskoj. 13 U tom periodu, on je u stranci brzo napredovao, pa je tako sredinom decembra godine preuzeo funkciju urednika stranačkog lista Novi Srbobran, da bi uskoro posle toga preuzeo i mesto generalnog sekretara, nakon čega je počeo da daje nove impulse u političkom istupanju svoje stranke. Južnoslovensko pitanje naročito se zaoštrilo godine. Tada se u Hrvatskoj budi široki narodni pokret koji je u početku bio usmeren protiv mañarske hegemonije, a potom i protiv habsburške vlasti. Ovom pokretu je glavni zamah dala nova napredna generacija, koja je prodrmala ponovo ujedinjenu opoziciju hrvatskih opozicionih stranaka iz njene pasivnosti i učinila je nakon dve godine politički aktivnom u 10 Svetozar Pribićević: Diktatura kralja Aleksandra, Zagreb str Srpska samostalna stranka osnovana je godine, a program joj je bio: borba za očuvanje srpske posebnosti u Hrvatskoj i za jednakost Srba sa Hrvatima, kao i poštovanje crkveno - školske autonomije, uz isticanje potrebe revizije Hrvatsko - ugarske nagodbe. 12 Svetozar Pribićević: p.d. str Glas, 2 / 1899, str.3.

8 novoj formi, hrvatsko - srpskoj koaliciji. Ti dogañaji su doveli do toga da je Kuen Hedervari otišao sa mesta bana. Iste godine nastale su značajne promene u Srbiji. Došlo je do smene dinastija, tako da je umesto Aleksandra Obrenovića, kojeg su zaverenici mučki ubili, na presto došao Petar Karañorñević. Ova promena u Srbiji zadala je ozbiljan udarac austro - ugarskoj spoljnoj politici, koja je u dinastiji Obrenovića imala saveznika, ali i mirnog, poslušnog saradnika, za razliku od Karañorñevića, koji su se vezali za Rusiju i samim tim se isprečili nemačkim i austrijskim planovima za prodor na istok. Sve to je poticalo politiku novog kursa, čiji tvorci su nastojali da se sporazumeju sa svim protivnicima nemačkog Drang nach Osten. Ta se politika zasnivala na saradnji Hrvata i Srba, a kao krajnji, daleki cilj, postavljala je stvaranje jugoslovenske države. Neposredni program novog kursa je bio rušenje lažnog ustavnog stanja i uvoñenje grañanskih demokratskih sloboda, s tim da treba poraditi na tome da se Dalmacija sjedini sa Hrvatskom. Naravno, da je takav plan osveženih hrvatskih i srpskih stranaka u Hrvatskoj postavio austrijske i mañarske vladajuće krugove za njihove najveće neprijatelje. Ipak, do ujedinjenja većeg dela opozicije u Hrvatskoj, trebalo je pričekati još dve godine. Do tada, Pribićević je zajedno sa stranačkim drugovima nastojao da osnaži svoju stranku, da poveća broj izvršnih odbora, neprestano, pri tom, sazivajući na desetine skupština i sastanaka koji su imali zadatak da je omasove u srpskom narodu širom Hrvatske. Pribićević je tada za Srbe tražio, osim verske ravnopravnosti, i da se uzakoni ravnopravnost srpskog imena s hrvatskim,... ćirilice s latinicom, i slobodno i neograničeno upotrebljavanje srpske narodne zastave. 14 Iste godine, premda je radio na približavanju sa hrvatskom opozicijom koja se ujedinila u Hrvatsku stranku prava, ističući kako je njegova stranka stavila u svoj program sve ono što je saržano u 3. točki rezolucije hrvatske stranke prava (op. autora - 3. tačka sadrži: reformu izbornog reda, finansijsku samostalnost Hrvatske, zaštitu seljačkog poseda, 14 Govor Svetozara Pribićevića na drugoj skupštini Srpske samostalne stranke u Pakracu od 2. (15) , preneo je Novi Srbobran, br. 248 / 3. (16) str.2.

9 obrtničkog i radničkog staleža, ličnu slobodu, slobodu štampe i udruživanja), on ju je i napadao tvrdeći da su u nju ušli elementi, koji se u mnogim pitanjima po svojim načelima dijametralno razlikuju. Čini se da svaki od tih elemenata iščekuje nešto drugo od te nove stranke... Glavni sastavni element ove stranke su obzoraši i jedan dio pravaša. Pošto držimo da je apsolutno nemoguće da se ljudi ovako na prečac odreknu svih svojih tradicija, ne možemo nikako vjerovati da će se ovi ljudi odreći svog držanja prema srpskom narodu. 15 I tu je bio u pravu, jer pravaši su bili upravo oni koji su Hrvatsku stranku prava nastojali da učine suzdržanom po pitanju priznanja Srba u Hrvatskoj i koji su usporavali njen rad kada je traženo da se što pre pristupi slozi izmeñu Srba i Hrvata. Treba napomenuti da je Novi Srbobran tokom i godine izražavao istovremeno nadu i sumnju u novostvorenu Hrvatsku stranku prava. On je pozdravio njeno demokratsko opredelenje i odvajanje od Frankove struje, ali je istovremeno pokazao nezadovoljstvo zbog toga što je HSP prihvatila program godine i time ponovo došla do negacije srpstva, što je stvorilo prepreku za saradnju protiv Dranga. 16 Meñutim, Pribićević i njegovi politički drugovi okupljeni oko Novog Srbobrana nisu samo ispoljavali nezadovoljstvo prema novostvorenoj HSP, već i protiv Franka i njegove Čiste stranke prava koji su bili eksponenti isključivih hrvatskih nacionalističkih ciljeva. Treba imati na umu da je devedesetih godina 19. veka Starčevićevu stranku prava zahvatio proces koji je njen antidualistički program prvo pretvorio u umerenoopozicioni, da bi se konačno, kada je Josip Frank preuzeo u svoje ruke list Hrvatska, transormisao u prodinastički. Do rascepa u stranci je došlo godine kada su nastale dve struje; jedna okupljena oko lista Domovina i po njemu nazvana domovinaši i druga okupljena oko Josipa Franka i po njemu nazvana frankovci. Frankova stranka je bila u najtešnjoj vezi sa velikoaustrijskim 15 Novi Srbobran, 23 / 21.1 (3.2.) str Ranka Gašić: Srbobran glasilo Srpske samostalne stranke u Trojednici magistarski rad, str.103.

10 krugovima, nadajući se da će iz saradnje sa dvorom uspeti da izvuče za Hrvatsku trijalističko rešenje, čime bi Hrvatske postala treća ravnopravna jedinica unutar Habsburške monarhije. Saradnja frankovaca sa dvorom i njihovo nepriznavanje Srba u Hrvatskoj, kao i protivsrpske demonstracije koje su pokrenuli godine bili su dovoljni Pribićeviću i samostalcima da u svom listu često napadaju rad Frankovih pravaša. U tim napadima, o Franku se govorilo kao o čoveku bez nacije i religije, a često ga se nazivalo šajlokom koji skida funtu mesa sa živog tela srpskog naroda u inače uobičajenom za Srbobran antisemitskom maniru. Meñutim, najveći razlog za žestoke napade na Franka bio je taj što je on bio prepreka stvaranju srpsko hrvatskog fronta protiv Dranga i što je sarañujući sa klerikalcima okupio front odan dvoru. 17 Slično Pribićeviću mislio je i Stjepan Radić, koji je frankovce i jedan deo pravaša smatrao sejačima narodne mržnje i razdora, ali je u isto vreme verovao da je Hrvatska stranka prava, kojoj je on bio sekretar još od godine, sposobna da preuzme vlast u Hrvatskoj i da uspostavi slogu izmeñu Srba i Hrvata. Radićeve govore Novi Srbobran je tada često prenosio na prvim stranicama, pri tom ga hvaleći kako se odlikuje krasnim mislima, istinskim rodoljubljem i pravim shvatanjem života i političke borbe. 18 Meñutim, Pribićević te godine nije napadao samo klerikalne krugove i konzervativniji deo pravaša, on je sa nesmanjenom žestinom vodio borbu i protiv Srpske narodne radikalne stranke, koja je počela da se organizuje u Hrvatskoj i Slavoniji, s namerom da suzbiju uticaj samostalaca, a ojačaju svoj. Radikali su poveli odlučnu borbu protiv Srpske samostalne stranke, videći u njoj jedinog protivnika u pridobijanju glasačkog tela, zapostavljajući pri tom borbu protiv postojećeg političkog sistema, što su samostalci iskoristili kao adut za 17 Isto, str Novi Srbobran, 54 / 27.2 (13.3) str.3.

11 dalje napade na njih. 19 Radikali su im uzvraćali tvrdnjama da su isuvše slabi da ih preplaviše Brankovci, a još više ljudi, vladinovci, klerikalci, zbog kojih ne može napred... a da učini što korisno za narod, za to će biti nesposobna, kao što je i danas. 20 Pribićević je za vreme tih sukoba u svojim tekstovima nastojao da smiri razbuuktalu stranačku borbu upozoravajući da su Ugarski Srbi trideseti deo stanovništva... Srbi su tako mali da se jedva vide u ovom šarenilu narodnosnom... pa ipak mogu da se slože... mi ne možemo podneti ovaj luksuz, 21 ističući pri tom da su u Habsburškoj monarhiji Srbi mali narod... pa je tome nužno da doñe do ujedinjenja srpskih stranaka da bi se osigurao opstanak naroda. 22 O daljoj borbi srpskog naroda u Habsburškoj monarhiji za svoja prava Pribićević je bio mišljenja da njeno težište treba preneti u Zagreb i Peštu, kao i da je neophodno održavanje seoskih skupština... osnivanje narodnih knjižnica... jednom rječju marljiv rad u narodu. 23 On je dobro osetio kada je došao trenutak da se težište političke borbe Srba sa narodno - crkvenog sabora prebaci na Hrvatski sabor, odnosno da Hrvatska postane centar političkog okupljanja Srba iz Ugarske, i na tome je tokom cele godine radio. Na žalost, početkom godine, politički odnosi izmeñu hrvatske i srpske opozicije su se i dalje sporo otopljavali. O tome, on je pisao ne samo u Novom Srbobranu već i u Politici. U svom članku Pribićević ističe da je Hrvatska i Slavonija zbog srpsko - hrvatskih nesuglasica osuñena da vodi politiku gravaminalnu, jer Srbi i Hrvati vezani ovim sporom, nisu podobni ni zato, da osnovni zemaljski zakon o drž. pravnoj autonomiji sačuvaju od mañ. povreda. U posljednje vrijeme govorilo se o srpsko - hrvatskom sporazumu, ali svi zaključci o srpsko - hrvatskoj slozi na osnovi nekih simpatičnih pojava iz prošle godine, suviše su brzi i preuranjeni. Pribićević je smatrao da do raščišćavanja 19 Lazar Rakić: Radikalna stranka u Vojvodini , Novi Sad str.138, Zastava, 25 / str Novi Srbobran, 3 / 5 (18) str Isto, 31 / 11(24) str.1,2. 23 Isto, 249 / 13(26) str.1.

12 srpsko - hrvatskog pitanja nije došlo zato jer hrvatska politika sve do sada nije konkretizirala svoje poglede na srpsko pitanje... Ova neodreñenost, ova bezbojnost hrvatske stranke prava u srpskom pitanju ne može poslužiti kao osnova za bratski sporazum... Hrvatska opozicija koleba se još uvijek izmeñu realizma mlade hrv. generacije i starčevićanske dogmatike starijih. A ova dogmatika bukvalni je hrv. prevod s originala mañarskog. Njezina je sadržina osnovana na drž. - pravnom gledištu, koje je po svom izvoru aristokratsko, po svojim sredstvima antikvarno - političko, a po svojim ciljevima ultra - šovinističko. I kao što mañ. drž. pravna teorija utapa nemañarske narode u jedinstveni politički narod mañarski, tako i hrv. drž. pravno gledište briše srpski narod, da ga upije u pol. narodu hrvatskom. 24 Pribićević nije napadao samo opoziciju zbog njene jalovosti, već i vladajuću Narodnu stranku, kao i Srbe u njoj, tvrdeći kako se u Narodnoj stranci, nepovratno izgubio Srpski klub. Oni dakle nemaju ništa zajedničko sa srpskim zahtjevima, pogotovu ako se uvaži, da je program siročeta bez oca, program Vase \urñevića za hrvatsku narodnu stranku apokrifan... U zemaljskom saboru ne čuje se danas slobodna srpska riječ. 25 Borba protiv vladajuće stranke nastavlja se i u njegovim napadima na bana Pejačevića, zbog toga, što je njegov sistem punom parom zaplovio u reakcionarne vode. 26 Takoñe, Pribićevićevi napadi na bana nisu jenjavali, jer je on dobro ocenio da je politika stezanja opozicije s jedne strane i nastojanje da se ispolji naklonost prema Srbima s druge strane, itekako smišljen potez Pejačevića i Narodne stranke, u cilju prdobijanja Srba i time razbijanja teško stečene sloge izmeñu političara hrvatske i srpske opozicije. Zbog svega toga, Pribićević je pojačao svoje napore na objedinjavanju opozicije, pa je tako na pouzdaničkoj skupštini Srpske samostalne stranke u Petrinji, od 4. avgusta godine, razložio potrebu opozicije i pokazao, da ona ima jednako pravo na život kao i vladina stranka. Ali ta opozicija 24 Isto, 33 / 13(26) str Isto, 17 / 24.1 (6.2) str Isto, 124 / 11(24) str.1.

13 mora se što prije ujediniti, biti napredna i savremena. Osim ove potrebe on je isticao da je nužno opće pravo glasa koje ima biti tajno, zatim, sloboda štampe, zbora i dogovora. 27 A da su se hrvatsko - srpski odnosi razvijali u tom smeru dokaze smo dobili već polovinom godine, kada su počeli da se reñaju dogañaji koji su ukazivali da je prebroñena teška kriza izmeñu Srba i Hrvata, čemu su dokaz bile mnogobrojne manifestacije, koje su sve više poprimale političke sadržaje. Kao kruna tog otopljavanja, usledila je odluka Središnjeg odbora Srpske samostalne stranke doneta 27. maja godine da se stupi u izbornu koaliciju sa Hrvatskom strankom prava 28, ali do stvaranja koalicije trebalo je još pričekati, jer sve do sad ova stranka nije našla za potrebno, da odredi svoje stanovište prema srpskim zahtjevima, a njezin organ ( misli na Obzor - opaska autora) zamiriši ponekad, kao što vidimo, štaviše i denuncijacijom Srba. 29 Meñutim, kada se saznalo da će biti raspisani izbori za poslanike u Saboru Hrvatske, počele su ozbiljne pripreme samostalaca za borbu protiv vladajuće Narodne stranke. Samostalci su uspeli da pronañu zajednički jezik sa Srpskom narodnom radikalnom strankom i zajedno nastojali da se udruže sa hrvatskim opozicionim strankama u pokušaju da sruše Narodnu stranku. U decembru godine naprednjaci su, više ne želeći da deluju u okviru Hrvatske stranke prava, osnovali svoju stranku i otpočeli žestok sukob sa protivsrpskom Frankovom strankom. Taj čin sa simpatijama je dočekan od strane samostalaca, koji su o tome pisali: Naši odnosi prema Hrvatima nisu se u prošloj godini ništa izmjenili. Oni su pravilniji i snosljiviji nego prije, ali to je sve. O kakvom sporazumu sa Hrvatima... ne može se ni govoriti. Do tog će doći, kada se meñu Hrvatima utvrdi struja koja će potpuno raskrstiti sa starčevićevom zasukanošću, klerikalnom netrpeljivošću i patriotizmom 27 Isto, 160 / 27.7 (9.8) str Vasilije Krestić: Istorija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji Beograd 1991, str.428, Novi Srbobran, 177 / 17.(30) str.1.

14 austrijskim... struja... mlade hrv. generacije, koja se okupila u Naprednoj stranci S druge strane, Pribićević je ostao razočaran stranačkim programom Hrvatske pučke seljačke stranke, koju je u decembru godine osnovao Stjepan Radić, njegov prijatelj i politički saradnik iz studentskih dana. Premda je Radić tražio demokratizaciju javnog života i smatrao nužnom saradnju Hrvata i Srba, kao i borbu protiv nemačkog Prodora na Istok, njegovi su se stavovi u mnogočemu razlikovali od Pribićevićevih. U svom tumaču HPSS - e Radić obrazlagao drugu tačku njenog programa koja kaže da su Hrvati i Srbi jedan narod, pa se već zato moraju sporazumjeti i u političkom radu, naročito ondje gdje živu zajedno. Tu, on je mislio na sve Hrvate i na sve Srbe, a ne samo na Hrvate i na pravoslavne u banskoj Hrvatskoj. Svi pravoslavni u Banskoj Hrvatskoj nisu naime porietlom Srbi, Srbi su samo Sriemci. 31 Zbog ovakvog stava prema Srbima došlo je do njegovog dugogodišnjeg razlaza sa Pribićevićem, koji je u Novom Srbobranu pravilno ocenio da se program seljačke stranke ne obazire na srpsko pitanje i da je glavna stvar u tom, da li Hrvati misle voditi računa o posebnim srpskim težnjama, koje su osnovane na svijesti srpskog naroda u svojoj posebnoj narodnoj ličnosti, na ljubavi srpskog naroda prema svom narodnom imenu. 32 Meñusobna optuživanja Pribićevića i Radića nastavila su se i tokom godine, a u jednom od svojih odgovora Radiću, Pribićević je odlično analizirao Stipin zaokret, njegovo približavanje Franku, jer je tvrdio da su u Srbiji Srbi, a u Hrvatskoj da nisu baš Srbi, ali kad se oni zbog vjere zovu Srbima, ne treba ih u tome smetati. Stipica je izdao načelo jedinstva hrvatskog i srpskog naroda, kojemu je bio sklon od Isto, 1 / 3. (16) str A. Radić I S. Radić: Tumač k programu ili što je i što hoće Hrvatska pučka seljačka stranka, objavljeno u knjizi A. Radića: Sabrana djela, Zagreb 1936, str.108, Isto, str Novi Srbobran, 183 / 31.8 (13.9) str.1.

15 Na proleće godine samostalci su odlučili da uñu u koaliciju sa radikalima i sa onim hrv. opozicionim strankama koje se u svojim pogledima na srp. pitanje budu rukovodile težnjom za sporazumom sa Srbima. 34 Samostalci i radikali, prema Pribićevićevim rečima, čine sve da se stvore uslovi za izbornu koaliciju... da se stupi u izborni sporazum sa hrvatskom opozicionom koalicijom, ako u njoj ne bude čistih i pobožnih (frankovaca i furtimaša)... Meñutim, na hrvatskoj je strani takav haos, da se još zadugo ne možemo nadati čistoj situaciji. 35 I tu je bio u pravu, jer je kolebljiva politika hrvatskih političara prema Srbima postala žalostan predmet iz godine kada se počelo življe raditi na zbližavanju Srba i Hrvata. 36 Zbog toga, Pribićević je upozoravao da se hrvatsko pitanje može riješiti samo na tri načina. Ili u sporazumu sa Srbima, ili pomoću Pešte ili pomoću Beča. Sva tri pravca se ne mogu izabrati, jer se meñusobno potiru, ali, koji se izabere njega se valja držati... pošto su Beč i Pešta dvolični do sporazuma može doći samo sa Srbima... jer se hrvatsko pitanje može riješiti samo zajedničkom srpsko - hrvatskom snagom. 37 U isto vreme, na taj problem, jednako su gledala dvojica hrvatskih političara iz Dalmacije, Frano Supilo i Ante Trumbić. Oni su slično Pribićeviću videli priliku u krizi dualizma koju bi mogli da iskoriste u cilju ujedinjenja Dalmacije sa Hrvatskom i Slavonijom. Po njihovom mišljenju, kriza mañarske vlade kao i teški pregovori koje je kralj vodio sa mañarskom opozicijom, dovoljni su da se pokrene pitanje rešenja najakutnijih problema hrvatskih zemalja. Stara težnja za okupljanjem snaga i Hrvatske i Dalmacije tada se ponovo javila, jer je mañarska liberalna stranka, koja na vlasti u Hrvatskoj drži Kuenovu tvorevinu Narodnu stranku, doživela potpuni slom. Tako da se tada samo moglo postaviti pitanje u kome tražiti oslonac, da li u Beču ili u Pešti. Supilo i Trumbić su smatrali da je potrebno naći zajednički jezik sa Srbima, 34 Isto, 105 / 16. (29.) str Isto, 155 / 23.7 (5.8) str Isto, 48 / 3. (16.) str Isto.

16 Srbijom, ali prvenstveno sa mañarskom opozicijom. Zbog toga, Supilo je otišao u Beograd gde je došao u dodir sa srpskim službenim krugovima, a Trumbić je razgovarao sa Ferencom Košutom. Postupajući u skladu sa političkim delovanjem dvojice svojih istaknutih voña, u proleće godine dovršio se proces povezivanja izmeñu Narodne hrvatske stranke i Stranke prava, osnivanjem jedinstvene Hrvatske stranke. Izvan nje ostali su čisti pravaši i naprednjačka grupa oko dr. Josipa Smodlake. Na osnivačkoj sednici u Splitu, Hrvatska stranka je u svom političkom programu izjavila da su Hrvati i Srbi jedan narod po krvi i jeziku, nerazdruživo spojeni zemljištem, na kojem obitavaju, te će prema tomu raditi da se uklone i onemoguće razmirice, a da se uvrieži ljubav meñu njima, na osnovi zdravog samokupnog rada za obći narodni boljitak. 38 Nakon brojnih teškoća dalmatinski pobornici novog kursa uspeli su da nagovore banovinske političare da prihvate saradnju sa mañarskom opozicijom. Dana 3. oktobra godine na Rijeci se sastala većina hrvatskih poslanika iz Hrvatske i Dalmacije i potpisala poznatu Riječku rezoluciju kojom je podržala mañarsku opoziciju u njenoj borbi za potpunu državnu samostalnost - za personalnu uniju. Istakli su da su hrvatski i mañarski narod upućeni jedan na drugi i u odbrani od spoljne opasnosti ( misli se na nemački prodor na istok ). Riječka rezolucija je postavila kao uslov za hrvatsku pomoć mañarskoj opoziciji ujedinjenje hrvatskih zemalja i uvoñenje ustavnih sloboda u Hrvatskoj, odnosno, obaranje mañaronskog režima. Na posebnom skupu hrvatskih političara u Rijeci, posle donošenja rezolucije, učestvovali su i predstavnici Srpske samostalne stranke, meñu kojima i Svetozar Pribićević, koji je o tome rekao da je prvi korak hrvatskog izvršnog odbora bio traženje sporazuma sa Srbima. 39 Pozivu hrvatskih kolega oni su se odazvali zbog toga što im je rečeno da čisti nisu pozvani i da s njima više neće stupati ni u kakvu kooperaciju. 40 Na tom sastanku raspravljali su o izbornoj saradnji, ali samostalci, zbog 38 Vasilije Krestić: p.d. str Isto, str Isto, str.432.

17 sporazuma sa radikalima, nisu hteli da vode nikakve separatne pregovore. Uprkos toj činjenici, Novi Srbobran je požurio da izrazi svoje oduševljenje ovom rezolucijom, pišući kako već danas ona predstavlja, na hrv. strani, čitav prelom u shvaćanju našeg položaja izmeñu Austrije i Ugarske. Rezolucija... odlučno pristaje uz Peštu. Riječka rezolucija smatrajući da je mañarska borba za samostalnost opravdana, staje na ispravno gledište... Stanovište Riječke rezolucije u pitanju sjedinjenja Dalmacije, osnovano je na državno - pravnoj nagodbi od godine. Nema sumnje, to je način koji bi, za pitanje sjedinjenja mogao zagrijati i Srbe. Do sada su Hrvati tražili sjedinjenje na podlozi maglovitog istoričkog državnog prava, koje je svojim obimom i svojim interesom napereno protiv srpskog naroda. 41 Srpski poslanici iz Hrvatske i Dalmacije prihvatili su pruženu ruku svojih hrvatskih kolega četrnaest dana posle, usvojivši Zadarsku rezoluciju, u kojoj su dali potporu mañarskoj opoziciji sa istim uslovima kao i Riječka rezolucija. Oni su bili spremni da se bore za ujedinjenje Hrvatske i Dalmacije, ako hrvatske stranke priznaju ravnopravnost hrvatskog i srpskog naroda. U pripremanju, formulisanju i prihvatanju Zadarske rezolucije značajan doprinos dao je upravo Svetozar Pribićević. On je prihvatio načela Riječke rezolucije nalazeći u njima uporište za ostvarivanje sopstvenog političkog programa. Naime, on je u njoj video polazište sa sporazumevanje do tada oštro suprotstavljenih strana. Karakteristično je da je u Zadarskoj rezoluciji istaknuto da su Srbi i Hrvati jedan narod, što je bila već pre iskazana Pribićevićeva teza. 42 Neposredni rezultat ovih dveju rezolucija bio je dogovor Hrvatske stranke i Srpske stranke u Dalmaciji, na osnovu kojeg je zaključena saradnja po pitanju borbe za sjedinjenje Hrvatske i Dalmacije, a napose 41 Novi Srbobran, 201 / 22.9 (5.10) str Hrvoje Matković: Svetozar Pribićević ideolog, stranački voña, emigrant, Zagreb 1995, str.21.

18 je istaknuto da su Hrvati i Srbi jedan narod. Potpisani hrvatski i srpski poslanici obavezali su se da se zajednički jezik službeno naziva hrvatski ili srpski, da se u školama uči hrvatska i srpska istorija, kao i latinica i ćirilica, a da u dalmatinskim opštinskim većima gde ima bar trećina srpskih poslanika treba pored hrvatske postaviti i srpsku zastavu. 43 Riječkom i Zadarskom rezolucijom, kao i pomenutim dogovorom dveju stranaka, konačno je dovršen period približavanja hrvatske i srpske politike, a time je i stvoren temelj za politiku novog kursa. Ali s druge strane, ne možemo reći da je time sve rešeno, jer novi kurs su napadali: mañaroni, klerikalci, frankovci i seljačka stranka. Frankovci su čak pokrenuli narodnu buru kojoj je bio cilj da protestnim skupštinama oduva politiku novog kursa. Naravno, frankovcima nije bio samo cilj da slepo služenje Beču, već su nastojali da steknu što veću nezavisnost Hrvatske, kao i njeno ujedinjenje sa Dalmacijom, ali, za razliku od rezolucionaša, oni su smatrali da se taj cilj može ostvariti samo uz pomoć Beča, a nikako uz pomoć Srba, prema kojima su pokazivali sve otvoreniju mržnju. Riječka i Zadarska rezolucija postale su temelj formiranja Hrvatsko - srpske koalicije, koju su činile: Hrvatska stranka prava, Hrvatska napredna stranka, Srpska samostalna stranka i Srpska narodna radikalna stranka. Neko vreme pridružila im se i Socijaldemokratska stranka. Novu politiku nisu prihvatile Čista stranka prava, Narodna stranka i Hrvatska pučka seljačka stranka, koja je s jedne strane, pošto je tek formirana, želela da očuva svoju samostalnost, a s druge strane, nije verovala Mañarima ni kad su u opoziciji i kad traže saradnju sa Hrvatima. Sa osnivanjem Hrvatsko - srpske koalicije možemo reći da se završio jedan period političkog života Svetozara Pribićevića u kojem se on u celosti izgradio kao zrela politička ličnost, koja je od samog početka svog delovanja odbacila državno - pravne argumente i istorijske 43 J. Šidak, M. Gros, I. Karaman, D. Šepić: Povijest hrvatskog naroda , Zagreb str.222.

19 činioce ne priznavajući nikakvih razlika meñu južnoslovenskim narodima. U tom periodu, on je uspeo da samostalcima nametne novi program koji je pristao uz gledište o narodnom jedinstvu Srba i Hrvata i zahtjevao je korijenite demokratske reforme. Od do ta je stranka u Hrvatskom saboru zastupala gotovo sve srpske izborne okruge u Hrvatskoj i bila je glavnim osloncem Hrvatsko - srpske koalicije. 44 Takvim radom Pribićević je uspeo da sa stvaranjem Hrvatsko - srpske koalicije objedini svoje napore zacrtane na sastanku omladinaca u Maksimiru iz godine i da poveže srpske i hrvatske stranke na zajednički rad i saradnju, što mu je bio cilj još iz studentskih dana. Summary Svetozar Pribicevic was born in 1875, in Croatia. He was a Serbian politician from Croatia who worked hard for the creation of a unified Yugoslavia. At the beginning of his political career he joined other young, politically active Croats and Serbs in producing the book Narodna misao (The National Idea, 1895) which argued that Croats and Serbs were one nation, and that they should work together in Croatian politics. He took over leadership of the Serbian People's Independent Party (Srpska narodna samostalna stranka) in In 1905, he and his party sponsored the Zadar Resolution, in which the Independents proposed to work with willing Croatian political parties (and signatories of the Rijeka Resolution) for a new, more assertive Croatian policy vis-à-vis the Hungarian and Austrian governments. Between 1906 and 1918, he led the Croat-Serbian Coalition, which was the political child of the two earlier resolutions. 44 Svetozar Pribićević: p.d. str.13.

Slajd 1

Slajd 1 KRALJEVINA SRBA, HRVATA I SLOVENACA Vidovdanski ustav studeni 1920. izbori za Ustavotvornu skupštinu rezultati izbora za Ustavotvornu skupštinu 1920. dio zastupnika nezadovoljan radom Skupštine, istupaju

Више

Microsoft Word - kornati_ranka_gasic.doc

Microsoft Word - kornati_ranka_gasic.doc Dr Ranka Gašić Novi kurs u Srpskoj samostalnoj stranci 1903 1914 - paradigme nacionalne politike promena APSTRAKT: U članku se iznosi teza da je etnički model u politici srpskih stranaka u Hravstkoj, koji

Више

Microsoft Word - kornati_ranko_koncar.doc

Microsoft Word - kornati_ranko_koncar.doc Prof dr Ranko Končar, Novi Sad Profesor u penziji Prilog istorijskoj periodizaciji srpsko-hrvatskih odnosa u 20 veku Apstrakt: U kratkom prilogu daje se osvrt na istorijsku periodizaciju srpsko-hrvatskih

Више

Кајл Скот: Србија и Косово да се врате преговорима; Наш став остаје непромењен, циљ остаје исти - опсежни споразум о нормализацији

Кајл Скот: Србија и Косово да се врате преговорима; Наш став остаје непромењен, циљ остаје исти - опсежни споразум о нормализацији Амбасадор САД у Србији Кајл Скат каже за Н1 да је извештај Европске комисије о Србији правичан, да показује да је учињен напредак, али да у областима попут владавине права и слободе медија, мора да се

Више

Sergej Filipović Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Osijek UDK: 94(497.5) 1914/1918 (091) H

Sergej Filipović Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Osijek   UDK: 94(497.5) 1914/1918 (091) H Sergej Filipović Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Osijek E-mail: filipovic.sergej@gmail.com UDK: 94(497.5) 1914/1918 (091) Hrvatske prosudbe i reakcije na nadolazeći rat Ovaj

Више

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko od dole pomenutih ljudi mislite da su uključeni u korupciju,

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган

Више

Pravilnik o postupku utvrdivanja lista kandidata za poslanike i odbornike

Pravilnik o postupku utvrdivanja lista kandidata za poslanike i odbornike На основу члана 35. став 1. тачка 17. и члана 102. став 3. Главни одбор Демократске странке на седници одржаној 30. августа 2015. године донео је: Правилник о поступку утврђивања листа кандидата за посланике

Више

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije

Више

Prosvjed policijskih službenika PROSVJED POLICIJSKIH SLUŽBENIKA Objavljeno 9. studenoga

Prosvjed policijskih službenika   PROSVJED POLICIJSKIH SLUŽBENIKA Objavljeno 9. studenoga PROSVJED POLICIJSKIH SLUŽBENIKA Objavljeno 9. studenoga 2012. PROSVJED POLICIJE PRED VLADOM: HOĆE NAM I GAĆE SKINUTI?! Policijski službenici iz čitave Hrvatske održali su prosvjed u Zagrebu. Demonstracije

Више

Slajd 1

Slajd 1 OTPOR DIKTATURI I RJEŠAVANJE HRVATSKOG PITANJA Ubojstvo kralja i uspostava namjesništva nakon Velebitskog ustanka ustaše nastavile djelovanje s ciljem razbijanja Jugoslavije i stvaranja neovisne hrvatske

Више

________________________________________________________________

________________________________________________________________ УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ПОСЛОВНИ ИНЖЕЊЕРИНГ И МЕНАЏМЕНТ БАЊА ЛУКА ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Syllabus - Наставни програм ПРЕДМЕТ: Уставно право СЕМЕСТАР: Први семестар школске 2016/2017. године ФОНД ЧАСОВА: 3 НАСТАВНИК: Проф.

Више

CoalitionCode CoalitionName PartyCode FullName LevelCode Name PDP-MLADEN IVANIĆ PARTIJA DEMOKRATSKOG PROGRESA - PDP 500 ZASTUPNIČKI/PREDST

CoalitionCode CoalitionName PartyCode FullName LevelCode Name PDP-MLADEN IVANIĆ PARTIJA DEMOKRATSKOG PROGRESA - PDP 500 ZASTUPNIČKI/PREDST CoalitionCode CoalitionName PartyCode FullName LevelCode Name 02367 PDP-MLADEN IVANIĆ 00440 PARTIJA DEMOKRATSKOG PROGRESA - PDP 02329 SAVEZ OSTANAK 02368 SRPSKA LISTA 00074 SOCIJALISTIČKA PARTIJA 201 KANTON

Више

Microsoft Word - IMPRESUM-knjiga 1.doc

Microsoft Word - IMPRESUM-knjiga 1.doc [Закон о докторату наука, од 20. јуна 1955. године] У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ДОКТОРАТУ НАУКА На основу члана 71 тачка 2 Уставног закона о основама друштвеног и политичког уређења Федеративне Народне

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

Slide 1

Slide 1 Sadašnjost i perspektive odnosa domovina i iseljeništvo dr. sc. Marin Sopta Glavni razlozi masovnog iseljavanja Hrvata iz domovine bili su uglavnom političkih i ekonomski (ne)prilika koji su vladali u

Више

DOBRO DOŠLI U HRVATSKI SABOR

DOBRO DOŠLI U HRVATSKI SABOR DOBRO DOŠLI U HRVATSKI SABOR 1 ŠTO JE HRVATSKI SABOR? Hrvatski sabor, naš parlament, najviše je predstavničko tijelo u Republici Hrvatskoj i nositelj zakonodavne vlasti. To je dom demokracije u koji građani

Више

Microsoft Word - Izvestaj o poslovanju 2008.doc

Microsoft Word - Izvestaj o poslovanju 2008.doc Београд, Кичевска 15 23.02.2009. године Финансијски извештај Удружења интерних ревизора Србије за 2008. годину Београд, фебруар 2009.године 1. УВОД је основано на основу Закона о удруживању грађана у удружења,

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

Sadržaj Zlatan Hadžić: GEOPOLITIKA STRAHA U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE POGOĐENIM VALOM IZBJEGLICA I IMIGRANATA Damir Bevanda

Sadržaj Zlatan Hadžić: GEOPOLITIKA STRAHA U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE POGOĐENIM VALOM IZBJEGLICA I IMIGRANATA Damir Bevanda Sadržaj 4 14 21 29 42 52 59 67 72 76 Zlatan Hadžić: GEOPOLITIKA STRAHA U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE POGOĐENIM VALOM IZBJEGLICA I IMIGRANATA Damir Bevanda: GEOPOLITIKA ARKTIKA REGIJA KOOPERACIJE ILI KOMPETICIJE

Више

Нa основу члaнa 8

Нa основу члaнa 8 Нa основу члaнa 3. Зaкoнa o рaчунoвoдству и рeвизиjи Босне и Херцеговине ( Службeни глaсник БиХ, брoj 42/04), Стaтутa Кoмисиje зa рaчунoвoдствo и рeвизиjу Босне и Херцеговине (усаглашени пречишћени текст

Више

У Д Р У Ж Е Њ Е П Л И В А Ч К И Х Т Р Е Н Е Р А С Р Б И Ј Е

У Д Р У Ж Е Њ Е  П Л И В А Ч К И Х  Т Р Е Н Е Р А  С Р Б И Ј Е ПРОПРАТНО ПИСМО Удружење пливачких тренера Србије је спортска организација у којој се чланови баве пливачко тренерским послом. Удружење је самостална организација са статусом удружења грађана, регистровано

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ PREDLOG Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE ARGENTINE O TRGOVINI I EKONOMSKOJ SARADNJI Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Republike Srbije i Republike Argentine o trgovini

Више

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Dana 28. avgusta 2017. godine na vanrednoj sednici Skupštine Republike Srbije usvojene su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje su usmerene ka sprečavanju

Више

Sl

Sl СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВРБАС БРОЈ 6. ВРБАС 12. МАЈ 2008. ГОДИНА XLIV 31. ЗАПИСНИК О РАДУ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ИЗБОРНЕ ЈЕДИНИЦЕ НА УТВРЂИВАЊУ РЕЗУЛТАТА ГЛАСАЊА ЗА ИЗБОР ПОСЛАНИКА У СКУПШТИНУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ

Више

Unos PretragaStampanihMed

Unos PretragaStampanihMed Danas, 23.11.2010 Strana: 5 Autor: M. D. M. NEPRIHVATLJIVO JE STVARATI KLIMU NEKAŽNJAVANJA Predstavljen dokument o stanju ljudskih prava u Srbiji Beograd - Stanje ljudskih i manjinskih prava nije nešto

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

132

132 132 Na osnovu člana V tačka 3. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na 30. sjednici održanoj 19. novembra 2003. godine, donijelo je ODLUKU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU

Више

01 ZALBA na Gz 4539_15

01 ZALBA na Gz 4539_15 прокопали канале у пољопривредном земљишту у јужном Банату, непосредно прекопута Београда, у садашњим насељима Крњача, Борча, Овча. Нажалост, на овим просторима је знање у реципрочној вредности са протоком

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више

Microsoft Word - b00.doc

Microsoft Word - b00.doc Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/2012 Оригинални научни рад 349.42:329(497.1) doi:10.5937/zrpfns46-2596 Др Гордана Дракић, доцент Правног факултета у Новом Саду О СТАВУ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

Више

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 10. travnja AGENCIJA ZA PODRŠKU INFORMACIJSKIM

Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 10. travnja AGENCIJA ZA PODRŠKU INFORMACIJSKIM Republika Hrvatska Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske KANDIDATURA STATISTIČKI PODACI 10. travnja 2019. STATISTIKA KANDIDACIJSKIH LISTA Predane liste predanih prihvaćenih odbačenih/odbijenih

Више

U Varaždinu konferencija Fight & Win Kako se oduprijeti raku? Dubravka Šuica, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu,

U Varaždinu konferencija Fight & Win Kako se oduprijeti raku? Dubravka Šuica, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu, U Varaždinu konferencija Fight & Win Kako se oduprijeti raku? 16.11.2018. Dubravka Šuica, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu, u Varaždinu je u petak, 16. studenog, organizirala

Више

ŽENA U IZBORNOJ GODINI MONITORING ŠTAMPANIH MEDIJA U BOSNI I HERCEGOVINI I REZULTATI IZBORA 1 Polazište našeg istraživanja je bilo da mediji ima

ŽENA U IZBORNOJ GODINI MONITORING ŠTAMPANIH MEDIJA U BOSNI I HERCEGOVINI I REZULTATI IZBORA 1 Polazište našeg istraživanja je bilo da mediji ima ŽENA U IZBORNOJ 2010. GODINI MONITORING ŠTAMPANIH MEDIJA U BOSNI I HERCEGOVINI I REZULTATI IZBORA 1 Polazište našeg istraživanja je bilo da mediji imaju najmanje dvostruku ulogu u vezi sa učešćem žena

Више

NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE

NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE Zanimljiv pogled na ovu temu izneo je Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo u sklopu svog predavanja 'Adolescentski mozak u odnosu učenik-profesor', koje je u

Више

Microsoft Word - Odluka o odrzavanju izbora u SSS Srbije 2

Microsoft Word - Odluka o odrzavanju izbora u SSS Srbije 2 ВЕЋЕ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ Број: 01-362/1 Београд,29.јун 2009. године На основу члана 49. Статута Савеза самосталних синдиката Србије, Веће Савеза самосталних синдиката Србије, на седници

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Учитељски факултет на сајмовима високог образовања (Панчево, Пожаревац, Београд, Чачак) Крајем године и почетком године, Учитељски факулте

Учитељски факултет на сајмовима високог образовања (Панчево, Пожаревац, Београд, Чачак) Крајем године и почетком године, Учитељски факулте Учитељски факултет на сајмовима високог образовања (Панчево, Пожаревац, Београд, Чачак) Крајем 2013. године и почетком 2014. године, Учитељски факултет Универзитета у Београду учествовао је на сајмовима

Више

PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI ŠESTOG SAZIVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE ПРИКАЗ ЗАКОНОДАВНЕ АКТИВНОСТИ ШЕСТОГ САЗИВА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУП

PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI ŠESTOG SAZIVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE ПРИКАЗ ЗАКОНОДАВНЕ АКТИВНОСТИ ШЕСТОГ САЗИВА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУП PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI ŠESTOG SAZIVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE ПРИКАЗ ЗАКОНОДАВНЕ АКТИВНОСТИ ШЕСТОГ САЗИВА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI

Више

Slide 1

Slide 1 Библиотека Матице српске Електронске изложбе у 2013. Библиотека Матице српске Библиотека Матице српске приредила је 178 изложби у витринама. Од јануара 2011. године изложбе се презентују у електронском

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. З

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гласник РС, број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. З На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. Закона о основном образовању и васпитању ("Сл. гласник

Више

HRVATSKI SABOR NOVE KNJIGE OŽUJAK KNJIŽNICA HRVATSKOGA SABORA

HRVATSKI SABOR NOVE KNJIGE OŽUJAK KNJIŽNICA HRVATSKOGA SABORA HRVATSKI SABOR NOVE KNJIGE OŽUJAK 2019. KNJIŽNICA HRVATSKOGA SABORA F-II-10.843 Stier, Davor Ivo Nova hrvatska paradigma : ogled o društvenoj integraciji i razvoju / Davor Ivo Stier. - 2. dopunjeno izd.

Више

Dr. Senka Barudanović, doktor bioloških nauka, redovna profesorica Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uže naučne oblasti: Ekologi

Dr. Senka Barudanović, doktor bioloških nauka, redovna profesorica Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uže naučne oblasti: Ekologi Dr. Senka Barudanović, doktor bioloških nauka, redovna profesorica Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uže naučne oblasti: Ekologija i Botanika, predsjednica Dr. Edina Muratović,doktor

Више

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачки покрет у Турској 1804 1813. године... Историјски

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула 2018. године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: 7-00-00233/2018-01 Високи савет судства Врховни касациони суд Број: 021-05-065/2018-01

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013

ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 ПОСЛОВНИК О РАДУ СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд 2013 Основне одредбе Члан 1 Овим Пословником о раду се уређују: делатност, избор, рад, управљање и организација Студентског парламента

Више

P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3.

P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3. P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3. u stavu 1. reči: socijalnih i brišu se. U stavu 2.

Више

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр. 21497/13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул 2016. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

Година LI, број 172, 11. јун На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишће

Година LI, број 172, 11. јун На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишће Година LI, број 172, 11. јун 2013. 195 На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета у Београду,

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/200

На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/200 На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/2008 и 44/2010, 93/2012, 89/2013 и 99/2014, 47/2015 аутентично

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

Приједор, новембар године О Д Л У К А критеријумима и поступку за одређивање и промјену имена улица и тргова на подручју града Приједор

Приједор, новембар године О Д Л У К А критеријумима и поступку за одређивање и промјену имена улица и тргова на подручју града Приједор Приједор, новембар 2017. године О Д Л У К А критеријумима и поступку за одређивање и промјену имена улица и тргова на подручју града Приједор На основу члана 39. став 2. тачка 2. Закона о локалној самоуправи

Више

TeslinNarod

TeslinNarod TeslinNarod Nikola Lonchar/Никола Лончар President / Founder Koliko je tačan ovaj podatak? Koliko nas ima u USA? Istraživanja za SNF Geographics 5,300,936 Americans of full or partial Serbian decent 388,562

Више

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju УЛОГА НАСТАВНИКА У КРЕИРАЊУ ЕМОЦИОНАЛНЕ АТМОСФЕРЕ У ОДЈЕЉЕЊУ Драгица Ожеговић Ако је васиона заиста безгранична а природа неисцрпна у свом стваралаштву, онда једини модел те безграничности јесте ДИЈЕТЕ

Више

Microsoft Word - 15ms261

Microsoft Word - 15ms261 Zadatak 6 (Mirko, elektrotehnička škola) Rješenje 6 Odredite sup S, inf S, ma S i min S u skupu R ako je S = { R } a b = a a b + b a b, c < 0 a c b c. ( ), : 5. Skratiti razlomak znači brojnik i nazivnik

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U ROPSKOJ UNIJI Jesen 2011. NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europska komisija, Opća uprava za komunikacije. Ovaj je izvještaj

Више

SARAĐUJMO ZA VODE

SARAĐUJMO ZA VODE SARAĐUJMO ZA VODE JU SREDNJA STRUČNA I TEHNIČKA ŠKOLA GRADIŠKA Prilikom izrade ovog rada pokušali smo da dobijemo informacije od nadležnih iz: GRADSKE UPRAVE-ODJELJENJE ZA EKOLOGIJU JU GRADSKA ČISTOĆA

Више

З а к о н бр. 273/2001 Сб. о правима припадника националних мањина и о измени неких закона од 10. јула год. Změna: zákon č. 320/2002 Sb., platno

З а к о н бр. 273/2001 Сб. о правима припадника националних мањина и о измени неких закона од 10. јула год. Změna: zákon č. 320/2002 Sb., platno З а к о н бр. 273/2001 Сб. о правима припадника националних мањина и о измени неких закона од 10. јула 2001. год. Změna: zákon č. 320/2002 Sb., platnost od 1. ledna 2003 (viz 6 odst. 7 a ost. 8 a 13a v

Више

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ Слободан Станишић Трагом Стефана Немање Copyright Слободан Станишић Copyright 2018 за ово издање Вулкан издаваштво Издавач: Вулкан издаваштво Суиздавач: Ружно паче

Више

Kako da podučiš ljude

Kako da podučiš ljude Kako da podučiš ljude ] بوس [ Bosanski Bosnian Dr. Ahmed b. Osman el-mezjed Prijevod: Senad Muhić Revizija: Ersan Grahovac 2013-1434 يف تعلم انلاس» اللغة ابلوسنية «د. حد بن عثمان املز د ترجمة: سناد موهيتش

Више

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Дана, ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: мср Ана Крстић, студент Докторских ака

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Дана, ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: мср Ана Крстић, студент Докторских ака Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Дана, 4. 3. 2019. ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: мср Ана Крстић, студент Докторских академских студија филологије, Филозофски факултет у Нишу,

Више

Microsoft PowerPoint - SAJAM STIPENDIJA FILOLOSKI FAKULTET 2018 [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - SAJAM STIPENDIJA FILOLOSKI FAKULTET 2018 [Read-Only] JEZICI I STIPENDIJE FILOLOŠKI FAKULTET SAJAM STIPENDIJA UNIVERZITET U BEOGRADU 17. OKTOBAR 2018. MEĐUNARODNA ULOGA UNIVERZITETA Poslednjih dvadesetak godina internacionalna dimenzija visokog obrazovanja

Више

Microsoft Word - ZAKON o ratifikaciji sporazuma izmedju SCG i R. Makedonije....doc

Microsoft Word - ZAKON o ratifikaciji sporazuma izmedju SCG i R. Makedonije....doc ZAKON O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I REPUBLIKE MAKEDONIJE O ZAŠTITI SRPSKE I CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI MAKEDONIJI I MAKEDONSKE NACIONALNE MANJINE U SRBIJI I CRNOJ

Више

Na temelju članka 2,12 i 2

Na temelju članka  2,12 i 2 Na temelju članka 2,12 i 2.14 Izbornog zakona BiH ( Službene glasnik BiH broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24, 06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13),

Више

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od 380 000 stanovnika koji je idealan za boravak do pola godine, nije ni premalen ni prevelik. Grad krasi sedam brda

Више

Microsoft Word - Nedeljne analize i prognoze ispravka.doc

Microsoft Word - Nedeljne analize i prognoze ispravka.doc Opozicionar u Vladi Ekonomska kriza, nezadovoljstvo građana životnim standardom, štrajkovi zaposlenih u javnom sektoru i približavanje izbora, uzburkali su političku scenu Srbije. Stiče se utisak da se

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

План рада на наставном предмету

План рада на наставном предмету План рада на наставном предмету Назив предмета Развитак модерног права Шифра предмета Статус предмета Семестар Број кредита Фонд часова РМП Обавезни I 10 105 Циљеви предмета Исход изучавања Садржај и структура

Више

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU Novi sportsko turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) Opovo, 1. avgust 2019; Projekat Uređenja i opremanja parka za bicikliste u

Више

Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 3/2008 Originalni naučni rad 323.1(497.1) 1918 Dr Ljubomirka Krkljuš, redovni profesor Pravnog fakultet

Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 3/2008 Originalni naučni rad 323.1(497.1) 1918 Dr Ljubomirka Krkljuš, redovni profesor Pravnog fakultet Originalni naučni rad 323.1(497.1) 1918 Dr Ljubomirka Krkljuš, redovni profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu u penziji JAŠA TOMIĆ I ZASTAVA O NACIONALNOM I DRŽAVNOM JEDINSTVU U VREME STVARANJA KRALJEVINE

Више

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o elementarnim nepogodama Na današnjem sastanku koji je organizovao Nebojša Simović, Načelnik

Више

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Издавач Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Милана Мијалковића

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

Jezička politika, jezičko planiranje i standardizacija jezika.

Jezička politika, jezičko planiranje i standardizacija jezika. Jezička politika, jezičko planiranje i standardizacija jezika PhDs Ljatif Demir Univerzitet Zagreb Jezička politika kao definicija Tipično sociolingvistički pojam jezička politika u lingvistickoj literaturi

Више

Предмети

Предмети НОВА АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ БЕОГРАД ФИНАЛНИ СПИСАК ПРЕДМЕТА НА НОВОЈ АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ ШКОЛСКЕ 2018/2019 ГОДИНЕ ЦРНИМ су обележeни предмети који су на располагању у јесењем семестру.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA OPĆINSKO IZBORNO POVJERENSTVO OPĆINE DRAGALIĆ KLASA: /13-01/05 URBROJ: 2178/ DRAGALIĆ, 3. svibnja Na temelju čla

REPUBLIKA HRVATSKA OPĆINSKO IZBORNO POVJERENSTVO OPĆINE DRAGALIĆ KLASA: /13-01/05 URBROJ: 2178/ DRAGALIĆ, 3. svibnja Na temelju čla URBROJ: 2178/27-13-1 izborno povjerenstvo Općine DRAGALIĆ, odlučujući o prijedlogu predlagatelja HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ, utvrdilo je i prihvatilo ZA IZBOR ČLANICA/ČLANOVA OPĆINSKOG VIJEĆA

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

"Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

Službeni glasnik RS, br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika "Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika Proglašava se Zakon o platama državnih službenika i

Више

Page 1 of 6 SEDMI DEO Prvi deo Prethodni deo IZMENE Odluka Ustavnog suda Republike Crne Gore kojom se utvrđuje da odredba člana 187 stav 4 Zakona o parničnom postupku ("Službeni list Republike Crne Gore",

Више

На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе

На основу члана 56. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе На основу члана 56. Закона о високом образовању ("Сл. гласник РС" број 76/05) и Статута Школе, Студентски парламент Високе здравствено-санитарне школе струковних студија Висан у Београду, на седници од

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 29.6.2018 A8-0230/1 Amandman 1 Stavak 1. točka g (g) da istakne važnost koju države članice EU-a pridaju koordiniranju svojega djelovanja u okviru organa i tijela sustava UN-a; (g) da poštuje pravo država

Више

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO RAZINA 2 LEKCIJA 15 FINANCIJE - 2. DIO Andrew Wommack U prethodnoj sam lekciji objasnio kako je Božja volja Vaše napredovanje. Postoje ključevi kako to funkcionira. U Luki 6:38 piše: "Dajite i dat će vam

Више

Докторске дисертације

Докторске дисертације Ad. Докторске дисертације а) Пријава докторске дисертације 1. Кандидат мр Саша Марковић пријавио је докторску дисертацију, под насловом: Улога полиције у откривању и доказивању насиља у породици. б) Извештај

Више

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici U skladu sa odredbama čl. 78. i 12. Zakona o udruženjima (»Službeni list RS«, br.51/09), na skupštini udruženja održanoj dana 6.04.2011. u prostorijama Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака («Службени гласник БиХ» број 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBR

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBR VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBRANE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA Zagreb, rujan 2010.

Више

Microsoft PowerPoint - Momcilo Djordjevic, Ana Djordjevic, oktobar 2012.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Momcilo Djordjevic, Ana Djordjevic, oktobar 2012.ppt [Compatibility Mode] Srpsko udruženje za marketing Srpsko udruženje za marketing (SeMA) je osnovano 18. maja 2007. godine. SeMA je naslednik ranijih udruženja: Jugoslovenskog udruženja za marketing (JUMA) i Društva za marketing

Више