Slide 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slide 1"

Транскрипт

1 Дигитални архив издања САНУ ДАИС Упутство за кориснике

2

3 Дигитални архив издања САНУ ДАИС (dais.sanu.ac.rs) ДАИС је заједнички дигитални репозиторијум Српске академије наука и уметности (САНУ) и института САНУ. Циљ репозиторијума је да омогући отворени приступ издањима САНУ и института, као и научним радовима сарадника запослених у институтима САНУ, а тиме и већу видљивост и цитираност. Софтверска платформа, коју чини софтвер отвореног кода DSpace, коју је обезбедио Рачунарски центар Универзитета у Београду, прилагођена је савременим стандардима који се примењују у дисеминацији научних публикација (усклађеност са захтевима Европске комисије у вези отвореног приступа публикацијама; дисеминација кроз OpenAire, CORE, Google Scholar итд.; интегрисани ORCID идентификатори). Репозиторијум има интерфејс на српском (ћирилица и латиница) и енглеском језику.

4 Дигитални архив издања САНУ ДАИС испуњава све техничке услове које прописује Платформа за отворену науку МПНТР ( Иако су друштвене мреже намењене истраживачима (нпр. ResearchGate, Academia.edu и сл.) користан канал за дисеминацију научних резултата, омогућавањем јавног приступа публикацијама посредством тих мрежа не испуњавају се захтеви које прописује Платформа за отворену науку МПНТР, а врло често се на тај начин крше ауторска права!

5 Отворени приступ Документ је у отвореном приступу и може се преузети ORCID Назив и шифра пројекта Услови коришћења дефинисани су лиценцом

6 Права коришћења / лиценца Верзија документа Ознака пројекта Отворени приступ Метаподаци

7 Пуни текст није јавно доступан Документ није јавно доступан и могу га преузети само регистровани корисници Сва права су задржана

8 Ознака пројекта Ниво доступности Права коришћења / лиценца Верзија документа Метаподаци

9 Структура и хијерархија Садржај репозиторијума организован је у колекције. Свакој институцији одговара једна колекција (community), која може садржати друге колекције. Колекције које одговарају институцијама имају своје администраторе. Један документ се може налазити у више колекција (у случају суиздавачких пројеката или када су аутори из различитих институција. Колекција која одговара институцији Колекција унутар институције Корисници унутар система имају различита овлашћења: неки могу само да депонују нова документа, а неки проверавају, мењају и допуњавају метаподатке и регулишу приступ пуном тексту. Ако сте уочили грешку или желите да промените неке податке а овлашћења која имате то не допуштају, обратите се администратору.

10 Унос податка

11 Пријавите се уз помоћ приступних података које сте добили од администратора.

12 корисник Приступ подешавањима корисничког налога УНОС ПОДАТАКА

13 Кликните на линк како бисте започели унос података

14 Пре уноса података обавезно проверите да ли документ већ постоји у репозиторијуму. Увек претражите целокупан репозиторијум. Ако сте у некој од колекција које не припадају вашој институцији пронашли свој рад, пошаљите захтев администратору да га дода и у вашу матичну колекцију. Први корак избор колекције Истраживачи који самостално уносе своје радове могу да изаберу само једну колекцију ону која одговара њиховој институцији. Депоновани документ ће се аутоматски сврстати у изабрану колекцију.

15 У ово поље се уносе само подаци о примарним ауторима. Подаци о уредницима, менторима и сл. уносе се на другом месту. Наслов публикације чланка, поглавља, монографије... Етапе уноса података Наслов матичне публикације. Ако депонујете чланак, у ово поље се уноси наслов часописа; ако депонујете поглавље у монографији, уноси се наслов монографије. Ако депонујете монографију, остаје празно. Обавезна поља су обележена звездицом. Ако их не попуните, нећете моћи да наставите са уносом података. Поља која нису обележена звездицом нису обавезна, али се ипак препоручује да подаци о депонованом документу буду што детаљнији. Поред поновљивих поља стоји дугме Додавање. На пример, можете унети више аутора или више наслова (на различитим језицима), више кључних речи итд. Поља која са десне стране имају стрелицу омогућавају да са падајуће листе изаберете одговарајуће податке. Ако из било којих разлога не завршите унос података, подаци које сте унели биће сачувани. Можете им приступити са почетне стране, кликом на дугме Депоновање.

16 info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/47007/RS// Подаци о пројекту уносе се у форми стандардизоване кодне ознаке. Ознаке домаћих и међународних пројеката можете наћи на следећој адреси: viewsource: n.gov.rs/repository/proje ctdata.xml Унесите податке о свим пројектима који се помињу у захвалници депоноване публикације. Ако желите да прекинете унос података, притисните дугме Сачувај и изађи. Унос података можете наставити касније кликом на дугме Депоновање, на почетној страни.

17 АУТОРИ отвара базу података са именима аутора чији се радови већ налазе у репозиторијуму. Ова опција ће бити унапређена! Ако сте неко име унели грешком или сте унели погрешно, обележите име које желите да обришете и притисните дугме Remove. У поље за претраживање можете унети почетак имена или презимена аутора како бисте сузили списак који се појављује са десне стране. Када нађете жељено име, изаберите га и притисните дугме Add this person.

18 Колација подаци о волумену, свесци, пагинацији Идентификатори Изаберите са падајуће листе податак који желите да унесете. Унесите податке. Притисните дугме Add. Поновите поступак за сваки нови податак. Ако рад има DOI, обавезно га унесите Обавезно унесите и ISBN, односно ISSN Обележите податак који желите да обришете и притисните дугме Remove. Обележите податак који желите да обришете и притисните дугме Remove. Навођење идентификатора олакшава проналажење и идентификацију документа.

19 Тип документа Верзија публикације Осим наведених, могу се депоновати и други типови докумената, као што су презентације, табеларни прикази, слике итд. У том случају, треба изабрати тип остало У репозиторијум се може депоновати више верзија исте публикације. На пример, може се депоновати објављена верзија, која због ограничења издавача неће бити јавно доступна, и може се депоновати рецензирани рукопис (истог рада) прихваћен за штампу, који ће бити јавно доступан. Различите верзије исте публикације депонују се свака за себе, а у метаподацима се наводи о којој верзији се ради. Која верзија сме бити јавно доступна најчешће зависи од политике издавача. Ти подаци се могу наћи на сајту часописа (уређивачка политика, политика самоархивирања, као и у бази података SHERPA/RoMEO ( Језик публикације Наведена типологија докумената усклађена је са OpenAIRE 3.0 смерницама за дигиталне репозиторијуме. Ако желите да изаберете више језика, притисните тастер Ctrl.

20 Други корак Ако публикација има апстракте на више језика, сви се могу унети зато што је поље поновљиво. Ако публикација нема апстракт, у ово поље се могу уносити и друге врсте описа садржаја публикације. Кључне речи обавезно уносите једну по једну. Кључне речи се могу уносити на различитим језицима.

21 Трећи корак Имена уредника, ментора, чланова комисије за одбрану тезе, преводилаца, редактора, фотографа итд. уносе се у поље Остала ауторства. Опција Lookup функционише исто као код примарног ауторства. Податак о издавачу уноси се на следећи начин: место : назив издавача. Унесите податке о свим издавачима. Напомене и остало: поље у које можете унети све оне податке које нисте могли да унесете у друга поља, нпр. коментаре, назив издавачке збирке, податке о конференцији, захвалност и слично.

22 Степен доступности Отворени приступ: документ је јавно доступан у пуном тексту; Затворени приступ: документ није доступан. Приступ са лозинком: документ није јавно доступан, али регистровани корисници ДАИС-а (односно сарадници САНУ и института САНУ) могу да га преузму. У ДАИС-у се овај режим примењује на све публикације које су на сајтовима издавача доступне посредством претплате. Одложени приступ: документ није доступан до одређеног датума због ограничења које намећу издавачи. Након тог датума документ постаје јавно доступан. Дужина трајања ембарго периода може се наћи на сајту часописа (уређивачка политика, политика самоархивирања, као и у бази података SHERPA/RoMEO ( Затворени приступ, приступ са лозинком, одложени приступ Ако публикација није јавно доступна, корисници који немају приступ могу да пошаљу захтев да им администратор пошаље копију. Регистрованим корисницима су такви документи доступни када се улогују у систем.

23 Права коришћења У ДАИС-у се права коришћења депонованих докумената регулишу лиценцама уграђеним у систем. Поред шест модула Creative Commons лиценци, корисници који депонују своје радове могу да користе и и лиценцу CC0, која означава одрицање од свих права и одговара јавном домену. Ако су сва права задржана, користи се ознака All rights reserved. Када се депонују радови који су публиковани, примењују се лиценце које су дефинисали издавачи. Податак о лиценци може се наћи у самој публикацији или на сајту издавача (обично у уређивачкој политици). Када права коришћења публикације нису дефинисана, треба од издавача затражити дозволу да се публикација учини јавно доступном под одређеним условима. Ако се депонују документи који нису публиковани, аутор сам бира лиценцу. Носилац ауторских права Носилац ауторских права је најчешће издавач или аутор. Тај податак можете наћи у самој публикацији ( xxx) или на сајту издавача (у одељку о правима и дозволама за репродуковање или у уређивачкој политици).

24 Одложени отворени приступ: дефинисање ембраго периода, односно датума када документ може да постане јавно доступан.

25 Када је унос података завршен, депоновани документ ће се наћи на листи докумената који чекају да их администратор прегледа и прихвати или одбаци. Тек након те провере запис ће бити јавно видљив, а пуни текст доступан (осим ако се не налази у режиму затвореног приступа, приступа са лозинком или одложеног приступа).

26 Ако из било којих разлога нисте завршили са уносом података, непотпуни запис ће бити сачуван, тако да касније можете наставити са радом.

27 Недовршени запис Можете наставити са уносом података или поптуно одбацити започети запис.

28 Различите верзије радова и зелени отворени приступ

29 Различите верзије истог рада у репозиторијуму Објављена верзија пуни текст није јавно доступан Рецензирана верзија прихваћена за штампу пуни текст је доступан

30 Зелени отворени приступ Када је садржај часописа доступан само претплаћеним читаоцима, аутори обично не смеју да депонују у репозиторијум објављену верзију чланка (Publisher s version PDF). Најчешће је могуће депоновати рецензирану (post-print, final draft post-refereeing) или нерецензирану верзију (pre-print, pre-refereeing), али се отворени приступ истој може омогућити тек након истека ембарго периода дефинисаног од стране издавача. Приликом избора часописа аутори треба да воде рачуна о условима под којима се допушта депоновање у репозиторијуме (самоархивирање). Све већи број часописа доступних посредством претплате данас ауторима нуди могућност да плате трошкове објављивања и тако омогуће отворени приступ чланку (хибридни отворени приступ), па је број часописа који су доступни искључиво посредством претплате све мањи. Подаци о верзији која се сме депоновати, дужини трајања ембарго периода и лиценци под којом се депонована верзија сме дистрибуирати обично се могу наћи на сајту издавача, у издавачкој политици часописа (најчешће у одељку Self-archiving policy, Licensing или Copyright), као и на сајту SHERPA/RoMEO: Пре депоновања обавезно проверите ове податке! Рецензиране и нерецензиране рукописе треба обележити и у метаподацима, и у PDF верзији тако да читаоцима буде јасно да се ради о претходној верзији објављеног чланка. Напомена треба да садржи податак о којој верзији се ради, потпуне библиографске податке о објављеној верзији чланка, DOI у форми интерактивног линка и информацију о лиценци под којим се депонована верзија дистрибуира (такође у форми интерактивног линка). This is the peer reviewed version of the following article: Jugović, Dragana, Miodrag Mitrić, Miloš Milović, Bojan Jokić, Marija Vukomanović, Danilo Suvorov, and Dragan Uskoković. Properties of Quenched LiFePO4/C Powder Obtained via Cellulose Matrix-Assisted Method. Powder Technology 246 (September 2013): This work is licensed under Creative Commons - Attribution-Noncommercial- NoDerivative Works 3.0 Serbia

31 У метаподацима У PDF-у dc.type dc.type.version article acceptedversion dc.description.other This is the peer reviewed version of the following article: Jugović, Dragana, Miodrag Mitrić, Miloš Milović, Bojan Jokić, Marija Vukomanović, Danilo Suvorov, and Dragan Uskoković. Properties of Quenched LiFePO4/C Powder Obtained via Cellulose Matrix-Assisted Method. Powder Technology 246 (September 2013): dc.identifier.doi dc.rights.license BY-NC-ND

32 Одложени отворени приступ dc.rights embargoedaccess Пуни текст није доступан због рестрикција издавача. Биће доступан након истека ембарго периода.

33 Пример часописа који допушта самоархивирање и прописује ембарго период који је у складу максималним ембарго периодом који допушта Платформа за отворену науку У складу са Платформом за отворену науку МПНТР, аутор мора да депонује рецензирану верзију рада у репозиторијум непосредно након објављивања и да омогући отворени приступ истој 12 месеци након објаљивања рада у часопису. У овом случају, ембарго период који издавач прописује у је складу са максималним ембарго периодом који Платформа допушта. У складу са Платформом за отворену науку МПНТР, аутор мора да депонује рецензирану верзију рада у репозиторијум непосредно након објављивања и да омогући отворени приступ истој 12 месеци након објаљивања рада у часопису. У овом случају, ембарго период који издавач прописује у је складу са максималним ембарго периодом који Платформа допушта.

34 Пример часописа који допушта самоархивирање, али прописује ембарго период који је дужи од оног који допушта Платформа Издавач допушта да се у репозиторијум депонује нерецензирани рукопис објављеног рада. Платформа прописује да се депонује или рецензирана верзија рукописа или објављена верзија рада, зато што се садржај нерецензиране верзије може битно разликовати од садржаја објављеног рада. Издавач допушта да се рецензирана верзија депонује тек након 24 месеца, што је дуже од максималног ембарго периода који Платформа допушта. Да би испунили услове које прописује Платформа, аутори који желе да објаве рад у оваквом часопису (а не желе да плате трошкове објављивања) морају да преговарају са издавачем, односно да покушају да добију дозволу да бар рецензирану верзију рукописа депонују у репозиторијум у року који Платформа прописује. Током преговора, издавачу се скреће пажња да аутор има обавезу да омогући отворени приступ. Међународна организацијаsparc је развила правни инструмент који у тим преговорима може бити од помоћи анекс уговора о уступању права издавачу: Овај анекс уговора аутору омогућава да задржи одређена права и да омогући отворени приступ у прописаном року. Након прихватања рукописа за објављивање, у тренутку када издавач од аутора тражи уступање ауторских права, аутор шаље попуњен формулар анекса уговора издавачу, захтевајући да му се омогући да задржи одређена права. Према досадашњим сазнањима, издавачи најчешће пристају да потпишу анекс уговора.

35 Пример часописа који допушта самоархивирање само ако постоји споразум између финансијера истраживања и издавача Издавач не допушта депоновање објављене верзије, а рецензирани рукопис се може депоновати само ако постоји споразум између издавача и финансијера истраживања. Платформа прописује да се депонује или рецензирана верзија рукописа или објављена верзија рада. У овом случају, аутор који жели да објави рад у таквом часопису мора да покуша да преговара са издавачем, позивајући се на обавезу прописану Платформом.

36 Златни отворени приступ и самоархивирање

37 Часопис наплаћује трошкове објављивања (Article Processing Charge), а садржај је бесплатан за читање У овом часопису, сви радови (почев од 2017) доступни су у отвореном приступу, а аутори плаћају трошкове објављивања. Постоји могућност да аутори буду ослобођени плаћања у овом случају, ако припадају програму Research4Life (Србија припада).

38 Осим на сајту часописа, аутори могу да провере која верзија рада се може депоновати у репозиторјум и на сајту: /search.php. Дефинисано је и под којим условима се рад може депоновати (CC BY-NC некомерцијална употребу уз обавезно навођење извора или CC BY дозвољена је и комерцијална употреба уз обавезно навођење извора). У складу са Платформом за отворену науку МПНТР, и поред тога што су објавили рад у часопису у отвореном приступу, аутори имају обавезу да рад депонују у институционални репозиторијум. Аутори ће депоновати у репозиторијум објављену верзију непосредно након објављивања и истовремено ће омогућити отворени приступ интегралном тексту, под истом лиценцом под којом је рад објављен у часопису.

39 Часопис не наплаћује трошкове објављивања, а садржај је бесплатан за читање (тзв. дијамантски или платинасти отворени приступ, no-apc Open Access, APC-free OA) Сви радови су у отвореном приступу. У издавачкој политици часописа јасно је наведено да се никакви трошкови публиковања не наплаћују. Часопис је бесплатан и за ауторе и за читаоце. blicationpolicy.aspx?issn= У складу са Платформом за отворену науку МПНТР, и поред тога што су објавили рад у часопису у отвореном приступу, аутори имају обавезу да рад депонују у институционални репозиторијум. Аутори ће депоновати у репозиторијум објављену верзију непосредно након објављивања и истовремено ће омогућити отворени приступ у складу са лиценцом дефинисаном у издавачкој политици часописа у овом случају CC BY-SA.

40 Хибридни отворени приступ садржај часописа је доступан уз плаћање претплате, а аутори који желе да њихови чланци буду доступни у отвореном приступу плаћају трошкове објављивања Аутори могу да изаберу да ли ће платити трошкове објављивања и омогућити отворени приступ, или неће платити трошкове објављивања, па ће приступ имати само читаоци претплаћени на часопис

41 Ако изаберу прву опцију, аутори треба да депонују у репозиторијум објављену верзију одмах након објављивања, и то у складу са лиценцом дефинисаном у издавачкој политици часописа. Ако изаберу другу опцију, примењују се правила која важе за зелени отворени приступ. Према политици часописа, отворени приступ рецензираној верзији може се омогућити тек након 24 месеца. Да би испунили услове које прописује Платформа, аутори морају да преговарају са издавачем, односно да покушају да добију дозволу да бар рецензирану верзију рукописа депонују у репозиторијум у року који Платформа прописује.

42 Лиценце

43 o o o o o Сви записи у репозиторијуму морају да садрже податак о правима коришћења депонованог садржаја, односно лиценцу. Ако је аутор истовремено и носилац ауторских права, услове под којима жели да дистрибуира своје дело одредиће сам (односно, сам ће одабрати лиценцу). Ауторима се препоручује да задрже ауторска права над публикацијама и другим резултатима истраживања кад год је то могуће. Ако је аутор пренео права на издавача, приликом депоновања публикације у репозиторијум навешће лиценцу под којом је она објављена. Подаци о лиценци могу се наћи у електронској верзији саме публикације и/или у издавачкој политици на сајту издавача. Ако податак о лиценци, односно правима коришћења публикације, нигде није наведен, подразумева се да никаква права коришћења нису дата, односно да су сва права задржана. У ДАИС су интегрисане Creative Commons лиценце.

44 Creative Commons лиценце CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) ( Аутор се одриче свих права и предаје дело у јавни домен. Дозвољено је умножавати, дистрибуирати и јавно саопштавати дело; прерадити га и користити чак и у комерцијалне сврхе и за то није потребно тражити дозволу. Attribution CC BY ( Ауторство Морају се навести подаци о изворном делу и линк ка лиценци, и мора се нагласити да ли је изворно дело измењено. Дозвољено је умножавати, дистрибуирати и јавно саопштавати дело; прерадити га и користити чак и у комерцијалне сврхе. Attribution-ShareAlike CC BY-SA ( ) Ауторство Делити под истим условима Морају се навести подаци о изворном делу и линк ка лиценци, и мора се нагласити да ли је изворно дело измењено. Ако се прерађује изворно дело или се инкорпорира у нову целину, ново дело се мора делити под истом лиценцом. Дозвољено је умножавати, дистрибуирати и јавно саопштавати дело; прерадити га и користити чак и у комерцијалне сврхе. Attribution-NonCommercial CC BY-NC ( Ауторство Некомерцијално Морају се навести подаци о изворном делу и линк ка лиценци, и мора се нагласити да ли је изворно дело измењено. Материјал се не сме користити у комерцијалне сврхе. Дозвољено је умножавати, дистрибуирати, јавно саопштавати и прерадити дело. Attribution-NoDerivs CC BY-ND ( Ауторство Без прераде Морају се навести подаци о изворном делу и линк ка лиценци, и мора се нагласити да ли је изворно дело измењено. Ако се прерађује изворно дело или се инкорпорира у нову целину, измењено дело се не сме дистрибуирати. Дозвољено је умножавати и дистрибуирати дело чак и у комерцијалне сврхе. Attribution-NonCommercial-ShareAlike CC BY-NC-SA ( Ауторство Некомерцијално Делити под истим условима Морају се навести подаци о изворном делу и линк ка лиценци, и мора се нагласити да ли је изворно дело измењено. Ако се прерађује изворно дело или се инкорпорира у нову целину, ново дело се мора делити под истом лиценцом. Материјал се не сме користити у комерцијалне сврхе. Дозвољено је умножавати, дистрибуирати, јавно саопштавати и прерадити дело. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND ( Ауторство Некомерцијално Без прераде Морају се навести подаци о изворном делу и линк ка лиценци, и мора се нагласити да ли је изворно дело измењено. Материјал се не сме користити у комерцијалне сврхе. Ако се прерађује изворно дело или се инкорпорира у нову целину, измењено дело се не сме дистрибуирати. Дозвољено је умножавати и дистрибуирати дело у свим медијима и форматима.

45 Подаци о пројекту и финансијеру истраживања

46 Пројекти Ознаке пројеката за FP7 и Horizon 2020, као и пројеката МПНТР за циклусе 2011 и могу се наћи на следећој адреси: view-source: (копирајте линк и убаците у претраживач) Географски институт Јован Цвијић САНУ Пројекат Географија Србије (у поље се уноси): info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/47007/RS//

47 Пројекти Ознаке пројеката: view-source: Институт за српски језик САНУ Етимолошка истраживања српског језика и израда Етимолошког речника српског језика (ЕРСЈ) info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/178007/RS// Лингвистичка истраживања савременог српског књижевног језика и израда Речника српскохрватског књижевног и народног језика САНУ info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/178009/RS// Дијалектолошка истраживања српског језичког простора info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/178020/RS// Опис и стандардизација савременог српског језика info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/178021/RS// Обрада старог српског писаног наслеђа и израда Речника црквенословенског језика српске редакције info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/178030/RS//

48 Пројекти Ознаке пројеката: view-source: Балканолошки институт САНУ Историја политичких идеја и институција на Балкану у XIX и XX веку info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177011/RS// Дунав и Балкан: културно-историјско наслеђе info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177006/RS// Средњовековно наслеђе Балкана: институције и култура info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177003/RS// Језик, фолклор, миграције на Балкану info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/178010/RS// Народна култура Срба између Истока и Запада info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177022/RS// Друштво, духовно-материјална култура и комуникације у праисторији и раној историји Балкана info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177012/RS//

49 Пројекти Ознаке пројеката: view-source: Музиколошки институт САНУ Идентитети српске музике од локалних до глобалних оквира: традиције, промене, изазови info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177004/RS//

50 Пројекти Ознаке пројеката: view-source: Етнографски институт САНУ : Културно наслеђе и идентитет info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177026/RS// : Мултуетницитет, мултикултуралност, миграције савремени процеси info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177027/RS// : Стратегије идентитета: савремена култура и религиозност info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/177028/RS// 47016: Интердисциплинарно истраживање културног и језичког наслеђа Србије и израда мултимедијалног интернет портала Појмовник српске културе info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/47016/RS//

51 Пројекти Ознаке пројеката: view-source: Институт техничких наука САНУ Фундаментални процеси и примене транспорта честица у неравнотежним плазмама, траповима и наноструктурама info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/171037/RS// Рационални дизајн и синтеза биолошки активних и координационих једињења и функционалних материјала, релевантних у (био)нанотехнологији info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/172035/RS// Електрохемијска синтеза и карактеризација наноструктурних функционалних материјала за примену у новим технологијама info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/172046/RS// Развој, карактеризација и примена наноструктурних катализатора и интерактивних носача у горивим спреговима и електролизи воде info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/172054/RS// Усмерена синтеза, структура и својства мултифункционалних материјала info:eu-repo/grantagreement/mestd/basic Research (BR or ON)/172057/RS//

52 Микро, нано-системи и сензори за примену у електропривреди, процесној индустрији и заштити животне средине info:eu-repo/grantagreement/mestd/technological Development (TD or TR)/32008/RS// Мерења у концепту паметне дистрибутивне мреже info:eu-repo/grantagreement/mestd/technological Development (TD or TR)/32019/RS// Истраживање и развој амбијентно интелигентних сервисних робота антропоморфних карактеристика info:eu-repo/grantagreement/mestd/technological Development (TD or TR)/35003/RS// Утицај рударског отпада из РТБ-а Бор на загађење водотокова са предлогом мера и поступака за смањење штетног дејства на животну средину info:eu-repo/grantagreement/mestd/technological Development (TD or TR)/37001/RS//

53 Развој робота као средства за помоћ у превазилажењу тешкоћа у развоју деце info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/44008/RS// Наноструктурни функционални материјали у каталитичким и сорпционим процесима info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45001/RS// Молекуларно дизајнирање наночестица контролисаних морфолошких и физичко-хемијских карактеристика и функционалних материјала на њиховој основи info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45004/RS// 0 3D наноструктуре за примену у електроници и обновљивим изворима енергије: синтеза, карактеризација и процесирање info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45007/RS// Материјали и процеси у литијумским батеријама и горивим ћелијама info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45018/RS// Материјали редуковане димензионалности за ефикасну апсорпцију светлости и конверзију енергије info:eu-repo/grantagreement/mestd/integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45020/RS//

54 Регистрација и промена лозинке

55 Регистрација корисника Да би могли самостално да депонују публикације у Репозиторијум непоходно је да истраживачи имају регистроване корисничке налоге и одговарајућа овлашћења. Регистрација се врши попуњавањем следећег формулара а овлашћења додељује администратор непосредно након регистрације.

56 Промена лозинке корисник

57 Интегрални текст препоруке Не користити ћирилицу з називу датотеке Избегавати проред (празна места) у називу датотеке КреирањеPDF датотеке MS Word / Open Office: opcija Save as, tip datoteke XPS/PDF Издвајање одређеног броја страна из постојећегpdf документа: Acrobat Reader, користити опцију Print и дефинисати распон страна које треба издвојити; под Printer изабрати Adobe PDF Спајање два PDF документа у једну датотеку (нпр. насловна страна и импресум и текст чланка) Бесплатни алати на интернету

58 Интеграција и дисеминација

59

60

61 Google Scholar

62 Повезивање публикација депонованих у репозиторијум и ORCID профила У институционални репозиторијум су депоноване публикације које нису доступне online, а онда су подаци о њима извезени у BibTeX формату и увезени у ORCID. На овај начин истраживачи могу да формирају своју комплетну библиографију у оквиру ORCID profila, што је посебно значајно за младе истраживаче који још увек немају радове у међународним часописима и истраживаче у области хуманистичких наука, који углавном објављују радове у зборницима и часописима који се не индексирају у WoS-у и Scopusu.

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић Извори у отвореном приступу, е- књиге и цитатни менаџер Дејана Каваја Станишић kava

Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић Извори у отвореном приступу, е- књиге и цитатни менаџер Дејана Каваја Станишић kava Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић Извори у отвореном приступу, е- књиге и цитатни менаџер Дејана Каваја Станишић kavaja@unilib.bg.ac.rs О чему ћемо говорити О електронским

Више

Microsoft Word - KIK.UredjivackaPolitikaSRB-1.docx

Microsoft Word - KIK.UredjivackaPolitikaSRB-1.docx UREĐIVAČKA POLITIKA NAUČNOG ČASOPISA KOMUNIKACIJA I KULTURA ONLINE OPŠTE INFORMACIJE Časopis Komunikacija i kultura online posvećen je lingvistici, književnosti, komunikaciji, kulturi, interkulturalnosti

Више

Politika časopisa naučni i etički integritet Časopis za religijske nauke Kom objavljuje prethodno neobjavljene originalne naučne radove i pregledne ra

Politika časopisa naučni i etički integritet Časopis za religijske nauke Kom objavljuje prethodno neobjavljene originalne naučne radove i pregledne ra Politika časopisa naučni i etički integritet Časopis za religijske nauke Kom objavljuje prethodno neobjavljene originalne naučne radove i pregledne radove. Časopis Kom je dostupan u režimu otvorenog pristupa.

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ

KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ? POHRANJIVANJE ZAVRŠNIH I DIPLOMSKIH RADOVA Upute za studente Ove su upute rezultat rada članova Radne skupine za edukaciju i podršku sustava Dabar u sastavu: Ivana

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje korišćenja računara, da su upoznati sa korišćenjem internet

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno Korisničko uputstvo za uslugu u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih računa za troškove KJKP Toplane-Sarajevo

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Centar za informatiku i biostatistiku METODOLOŠKO UPUTSTVO INTERNET REGISTRA MEDICINSKE OPREME SADRŽAJ SADRŽAJ... 1 UVOD... 2 NADLEŽNOSTI U

Више

Microsoft Office Sway

Microsoft Office Sway Microsoft Office Sway Нови алат за израду презентација Милан Зец Доситеј LANACO LANACO приручник MICROSOFT OFFICE SWAY НОВИ АЛАТ ЗА ИЗРАДУ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Copyright 2016 Умножавање, репродукција или на други

Више

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike 1. Uvod Ova uputa namijenjena je korisnicima koji se žele registrirati kao prvi kupci na Portalu gospodarskog

Више

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc VOIP Sadržaj: 1 COUNTERPATH X-LITE... 3 1.1 Preuzimanje programa... 3 1.2 Instalacija CounterPath X-Lite -a... 3 1.3 Podešavanje korisničkog naloga... 3 1.4 Upućivanje poziva... 5 1.4.1 Pozivanje korisnika

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe)

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe) Korisničke upute Verzija 2.0 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb / OIB: 87950783661 / Tel: (01) 7007 007, Fax: (01) 7007 070 / www.hakom.hr Sadržaj

Више

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem Podešavanje za eduroam Windows Vista operativni sistem Kako bi korisnik na siguran način pristupio mrežnim resursima i uz pomoć neophodnih podataka (npr. korisničkog imena i lozinke) izvršio proces autentifikacije

Више

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Агенције www.acas.rs у одељку - план интегритета -> нацрт

Више

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО - 03.05.2019 Приступ SMARTPHONE апликацији (Android/iOS) и СТАРТ-СТОП WEB порталу подразумева закључење претплатничког уговора за коришћење интернет апликације

Више

УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ Радови се предају на начин и у формату који је доле прописан. Дужина текста је максимално до два ауторска табака (или до знак

УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ Радови се предају на начин и у формату који је доле прописан. Дужина текста је максимално до два ауторска табака (или до знак УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ Радови се предају на начин и у формату који је доле прописан. Дужина текста је максимално до два ауторска табака (или до 57600 знакова- Characters with spаces), укључујући наслове, апстракте,

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla Korisničko uputstvo za uslugu u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih zaduženja za članstvo Bosanskohercegovačkog auto-moto

Више

Pravilnik o mjerama za povećanje vidljivosti i prisutnosti Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih organizacionih jedinica na Intermetu

Pravilnik o mjerama za povećanje vidljivosti i prisutnosti Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih organizacionih jedinica na Intermetu УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ СЕНАТ УНИВЕРЗИТЕТА П Р А В И Л Н И К O МЈЕРАМА ЗА ПОВЕЋАЊЕ ВИДЉИВОСТИ И ПРИСУТНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ И ЊЕГОВИХ ОРГАНИЗАЦИОНИХ ЈЕДИНИЦА НА ИНТЕРНЕТУ Бања Лука, 03.09.2015.

Више

PowerPoint Template

PowerPoint Template e-račun upute za slanje e-računa iz softwera dataline 1 S A D R Ž A J 1. UVOD 1.1. DATA BIRO d.o.o., Buzet 1.2. E-račun 2. PODEŠAVANJE PARAMETARA ZA RAD 2.1. Matični podaci poduzeća 2.2. Matični podaci

Више

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS formatu. Ključne pojedinosti Nanokinetik NeeS TOC Builder-a:

Више

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije tada ne trebate otvoriti račun. Za one koji se prvi put

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2011 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Пријава на систем и сигурност података... 1 2. Корисник... 5 2.1. Обавештења... 5 2.2.

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

Техничко упутство за коришћење система електронског уређивања часописа ASEESTANT

Техничко упутство за коришћење система електронског уређивања часописа ASEESTANT Техничко упутство за коришћење система електронског уређивања часописа ASEESTANT nebojsa.gacesa@mod.gov.rs Потпуковник мр Небојша Гаћеша, дипл. инж. Уредник Војнотехничког гласника 22. децембар 2011. године

Више

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. EON korisnički interfejs...3 1.1 Početna...3 1.2 Kanali...3 1.2.1 Upravo na TV-u...3 1.2.2 TV kanali...4 1.2.3 Radio kanali...4 1.3 Video klub...5 1.4 Moji sadržaji...5

Више

Microsoft PowerPoint - 08_Sember

Microsoft PowerPoint - 08_Sember Marijan Šember OTVORENI PRISTUP NLM: PRVI I NAJBOLJI PubMed PubMedCentral Bookshelf MedlinePlus PubMed sustav za pronalaženje medicinskih informacija, zasnovan na mrežnoj tehnologiji bibliografske informacije,

Више

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO Aplikacija za elektronsko popunjavanje obrasca GIP-1022 i spašavanje podataka u datoteku u XML formatu GIPKO Verzija 1.2 Sadržaj Uvod... 3 Instalacija aplikacije... 4 Pokretanje aplikacije... 7 Meni aplikacije...

Више

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Ovde navedene informacije podložne su promeni bez prethodne najave. Garancije za HP-ove proizvode i usluge

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St 4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу Stavke_računa која ће разрешити проблем везе типа N:N

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

Slide 1

Slide 1 Takmičenje za najbolju studentsku ideju 2019 Kragujevac, 25. januar 2019. Kreativni centar Univerziteta u Kragujevcu Ciljevi takmičenja Promovisanje preduzetničke kulture Podsticanje kreativnosti kod studenata

Више

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na školskim računarima. Potpuno je besplatan, tako da ga

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagreb, 10. travnja 2017. Sadržaj 1 UVOD... 3 2 PRIJAVA U SUSTAV E-GRAĐANI...

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 На основу члана 55. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/ 2005-68/2015) и Члана 9. став 3. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета у Нишу број 8/2014) Сенат Универзитета

Више

Microsoft Word - KorisnickoUputstvoPoreskaUverenja-v.1.2

Microsoft Word - KorisnickoUputstvoPoreskaUverenja-v.1.2 КОРИСНИЧКО УПУТСТВО ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВA ЗА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА О ИЗМИРЕНИМ ОБАВЕЗАМА У ЕЛЕКТРОНСКОМ ОБЛИКУ ПРЕКО ПОРТАЛА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ Ово корисничко упутство намењено је пореским обвезницима који

Више

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.vps.ns.ac.rs/ У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Broj: 01-12/2014 Datum: Direktor preduzeća Phoneco doo, Marko Burgić dipl. Oecc., objavljuje OPŠTE USLOVE USTUPANJA PRAVA NA KORIŠĆENJE POS

Broj: 01-12/2014 Datum: Direktor preduzeća Phoneco doo, Marko Burgić dipl. Oecc., objavljuje OPŠTE USLOVE USTUPANJA PRAVA NA KORIŠĆENJE POS Broj: 01-12/2014 Datum: 01.12.2014 Direktor preduzeća Phoneco doo, Marko Burgić dipl. Oecc., objavljuje OPŠTE USLOVE USTUPANJA PRAVA NA KORIŠĆENJE POSLOVNOG SOFTVERA KONTAKT CENTAR, POSLOVNO INFORMACIONI

Више

eППК

eППК eппк Како до еппк? Корак 1 Корак 2 Корак 3 Креирајте налог Да бисте креирали налог потребно је да: На Порталу кликнете на линк Креирај налог Отвориће Вам се форма за Регистрацију корисника Попуните сва

Више

1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koj

1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koj 1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koji čitaocu (ali i učesnicima u uređivačkom procesu)

Више

FAQ mCard

FAQ mCard mcard Sve što je potrebno da znate na jednom mestu Preduslovi za korišćenje mcard usluge 1. Šta je mcard usluga Societe Generale Banke? mcard usluga predstavlja digitalnu platnu karticu koja je namenjena

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2012 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Предговор... 1 2. Приступ апликацији и пријава на систем... 2 3. Корисник... 6 3.1.

Више

** Osnovni meni

** Osnovni meni Instalacija serverske verzije Kataloga propisa Instalacija Kataloga propisa se vrši na sljedeći način: 1. Ubacite Instalacioni disk ili USB memoriju u računar. 2. Instalacioni program će se automatski

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije Прилог 4. Упутства за обликовање докторске дисертације Докторски рад пише се на српском језику или на другом језику, у складу са Законом, и садржи упоредну насловну страну, проширени резиме (до 4 стране)

Више

Gdin Nikola Kovač

Gdin Nikola Kovač Intranet za izdavatelje Korisnički priručnik Uvod Intranet za izdavatelje je usluga Zagrebačke burze namjenjena unosu financijskih izvještaja i vijesti od strane izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih

Више

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број: 01-339/10-2008 01.02.2008. године Наставно-научно веће Правног факултета у Нишу, на предлог Статутарне комисије и на основу стандарда бр. 5 ст.

Више

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx II SEMESTAR PRIJAVA, IZRADA I ODBRANA MAGISTARSKOG RADA Nakon upisa II semestra, kandidat prijavljuje temu magistarskog rada. Svaka prijavljena tema prolazi kroz tri faze (tri Vijeća): FAZA 1-Vijeće Fakulteta

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa kori

Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa kori Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa korisnickim nalozima, nekoliko ljudi moze lako da deli

Више

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX:

FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, POŽAREVAC TEL: FAX: FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju NEMANJINA 57 A, 12000 POŽAREVAC TEL: 012 541 022 FAX: 012 541 026 WWW.AIS.D-LOGIC.RS FTDI DRAJVER uputstvo za instalaciju www.ais.d-logic.rs AIS FREE SOFTVER uputstvo

Више

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO...

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE A JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... 2 ZA POSLOVNE SUBJEKTE Servis e-račun je internetski servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata (dobavljača

Више

Tehnološko-metalurški fakultet,

Tehnološko-metalurški fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu Karnegijeva 4, Beograd REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU O STICANJU NAUČNOG ZVANJA I. Opšti podaci o kandidatu Ime i prezime: Marijana (Miloš) Ponjavić

Више

Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА /

Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА / Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА / ВАНРЕДНОГ ПРОФЕСОРА (члан 75. Закона о високом образовању)

Више

PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od

PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od PRAVILA o postupku ostvarivanja prava u vezi sa ličnim podacima korisnika Net TV usluge koje obrađuje Solford Na osnovu Politike privatnosti od 25.5.2018. godine koja se nalazi na sajtu Net TV Plus na

Више

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje [youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje rar sifre SerbianForum.org. Za pocetak izaberiti zeljenu

Више

Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, godina broj 24, od 1. februara godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upi

Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, godina broj 24, od 1. februara godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upi Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, 2011. godina broj 24, od 1. februara 2013. godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upitnika izvještajne jedinice - Kliničko bolnički centar

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile Projektna dokumentacija Boostowski - mobile OPIS BUDUĆEG PROCESA - MOBILNA APLIKACIJA 00 Dobrodošli Ekran dobrodošlice je prvi ekran koji se prikazuje nakon ulaska u mobilnu aplikaciju. Na njemu je ispisana

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode] Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Beograd WEB TEHNOLOGIJE Drupal CMS(Content Managment System) Školska 2012/13. Marko M. Spasojević, spec. inž. Dr Nenad Kojić,

Више

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza UPUTA ZA UVOĐENJE OBRASCA JOPPD PRVA FAZA Prva faza uvođenja obrasca JOPPD uključuje slijedeće aktivnosti: 1. Instalacija nove verzije 2. Punjenje šifarnika potrebnih za JOPPD obrazac a. Oznake stjecatelja

Више

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.unibl.org У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

Stiforp uputstvo za isplatu - Kako Zaraditi Novac

Stiforp uputstvo za isplatu - Kako Zaraditi Novac Kako Zaraditi Novac Kako podesiti isplatu zarađenog novca!! Ulogujte se u svoj account: http://stiforp.com/ i pratite korake ispod: Nakon Koraka 4 dobijate poruku od ipayout na vaš e-mail sa podacima za

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивир

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивир УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивирања дипломских радова у Библиотеци Машинског факултета

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1 1 Dobrodošli u EON svet! SADRŽAJ: 1. Podešavanja u EON meniju...3 1.1 Korisnička podešavanja...4 1.2 Sistemska podešavanja...7 2. Savjeti za otklanjanje poteškoća koje mogu nastati u radu...10 2 1. PODEŠAVANJA

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

_Outlook

_Outlook Outlook 2010 i Outlook 2013 Otvorite Outlook. Kada se pojavi prvi ekran čarobnjaka pritisnite Next (dalje). Na sljedećem ekranu pod nazivom E-mail Accounts (email nalozi) ponovo pritisnite Next (dalje)

Више

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda Srbije Kralja Milutina 52, Beograd Datum održavanja:

Више

Osnovne upute za korištenje administracije

Osnovne upute za korištenje administracije demo.webstranica.net: brze upute za korištenje administracije Posebna napomena za korištenje administracije: Preporučujemo Vam da za administraciju koristite jedan od sljedećih internet preglednika: Mozilla

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc На основу члана 124. став 1. Закона о јавним набавкама («Службени гласник РС» бр. 39/02) и члана 20.1.Статута Машинског факултета Универзитета у Београду, декан Машинског факултета доноси ПРАВИЛНИК О ДOДЕЛИ

Више

USRIC-816-SRB-QG.pdf

USRIC-816-SRB-QG.pdf ii www.logtagrecorders.com DODATCI 1. PODEŠAVANJE I KONFIGURACIJA Preuzmite i instalirajte LogTag Analyzer sa sajta proizvođača: www.logtagrecorders.com/software Povežite Logger na vaš kompijuter. Preporučujemo

Више

PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog

PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima 2019. Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog predloga: Format: (pisani članak, video-snimak, fotoreportaža

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 A2 3 Online ekspozitura Online ekspozitura je servis u okviru e-bankinga koji vam pruža mogućnost da bez odlaska u Banku podnesete zahtev

Више

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Упутство за израду, технички дизајн и архивирање завршног рада у Служби за библиотечке и музејске послове Факултета Изглед рада Корица завршног рада садржи:

Више

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Sadržaj Često postavljena pitanja (ČPP)... 3 1. Pregled i unos AV djela... 4 2. Pravila za unos AV djela... 6 Produkcijska kuća (Glavni producent)...

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

Otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima

Otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima Otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima dr. sc. Bojan Macan Institut Ruđer Bošković, Knjižnica, e-mail: bmacan@irb.hr 19.9.2015. Bojan Macan: Otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim

Више

Godišnjak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Uputstvo za pripremu rukopisa za štampu - Godišnjak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu objavljuje izvorne

Godišnjak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Uputstvo za pripremu rukopisa za štampu - Godišnjak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu objavljuje izvorne Godišnjak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Uputstvo za pripremu rukopisa za štampu - Godišnjak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu objavljuje izvorne radove nastavnika i saradnika zaposlenih na Filozofskom

Више