Kodeks ponašanja za Poslovne partnere Ericsson Nikola Tesla Grupe

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Kodeks ponašanja za Poslovne partnere Ericsson Nikola Tesla Grupe"

Транскрипт

1 Kodeks ponašanja za Poslovne partnere Ericsson Nikola Tesla Grupe Uvod Ovaj je dokument sastavljen na temelju Ericssonova dokumenta 1424-EN/LZT Uen ( Ericsson AB 2019) pod nazivom Ericssonov Kodeks ponašanja za poslovne partnere. Etično, odgovorno i održivo poslovanje važno je za cijeli Ericsson, uključujući Ericsson Nikola Tesla Grupu. Stoga očekujemo da se naši Poslovni partneri pridržavaju normi koje su definirane u Kodeksu ponašanja Ericsson Nikola Tesla Grupe. U Kodeksu se daje opći pregled naših očekivanja i zahtjeva u ključnim područjima kao što su poslovna etika, uključujući borbu protiv korupcije, prava radnika i ljudska prava, zdravlje i zaštitu na radu, okoliš i klimatske promjene. 1 (13)

2 Sadržaj 1 Svrha Definicije Opći zahtjevi Zahtjevi u vezi s poslovnom etikom Borba protiv korupcije Sustav upravljanja za sprječavanje korupcije Ljudska prava i prava radnika Sloboda udruživanja Sloboda izražavanja i pravo na privatnost Zabrana prisilnog rada Pravedni uvjeti zaposlenja Sprječavanje dječjeg rada Uklanjanje diskriminacije Prava na zemljište Odgovorna nabava sirovina Odgovorna umjetna inteligencija (AI) Sigurni i zdravi radni uvjeti Općeniti zahtjevi u području zaštite na radu Specifični zahtjevi i norme u području zaštite na radu Upravljanje okolišem Općeniti zahtjevi u području zaštite okoliša Specifični zahtjevi u području zaštite okoliša Ublažavanje klimatskih promjena Prijava nepoštivanja usklađenosti Politika privatnosti (13)

3 1 Svrha Ericsson Nikola Tesla Grupa pridaje veliku važnost tome kako poslujemo. Naša su svrha i vizija Osnaživanje inteligentnog, održivog i povezanog svijeta neprestanim inovacijama u području tehnologija koje se mogu jednostavno usvojiti, upotrebljavati i skalirati. Poštovanje ljudskih prava, pravedni i sigurni radni uvjeti te etički i ekološki ispravne poslovne prakse središnji su element našeg poslovanja. Isto to očekujemo i od naših Poslovnih partnera, uključujući Dobavljače. U Kodeksu ponašanja za Poslovne partnere Ericsson Nikola Tesla Grupe (u daljnjem tekstu Kodeks ) određuju se zahtjevi i očekivanja kojih se naši Poslovni partneri moraju pridržavati kad posluju s Ericsson Nikola Tesla Grupom. Vjerujemo da zajedno moramo nastojati jačati održive poslovne prakse u svojoj industriji. Ericsson je potpisnik inicijative Globalnog sporazuma Ujedinjenih naroda i član Udruženja za odgovorno poslovanje (Responsible Business Alliance). Referentni okvir za ovaj Kodeks temelji se na deset načela inicijative Globalnog sporazuma Ujedinjenih naroda, Vodećim načelima Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima, Smjernicama OECD-a za multinacionalna poduzeća i Kodeksu ponašanja Udruženja za odgovorno poslovanje 1 kojih se Ericsson Nikola Tesla Grupa u cijelosti pridržava. Svjesni smo složenosti u lancu opskrbe te se zalažemo za udruživanje sa svojim Poslovnim partnerima kako bismo osigurali stalna i mjerljiva poboljšanja. Kao dio te obveze, svojim Poslovnim partnerima nudimo osposobljavanje i podršku u vezi sa sadržajem i obvezama definiranima u Kodeksu. Tečajevima za osposobljavanje na internetu možete pristupiti putem: Saznajte više. 2 Definicije Poslovni partner (Poslovni partneri): znači subjekt, pojedinac ili organizacija, što uključuje, ali se ne ograničava na dobavljače, konzultante, partnere u distribucijskom kanalu ili bilo koje druge strane uključene u aktivnosti (i.) kojima će se bilo koji proizvodi, usluge ili drugi rezultati pružati ili staviti na raspolaganje Ericsson Nikola Tesla Grupi ili (ii.) za koje će Ericsson Nikola Tesla Grupa dati povoljan ili drugi nekomercijalni doprinos. Kodeks: znači ovaj dokument, tj. Kodeks ponašanja za Poslovne partnere Ericsson Nikola Tesla Grupe. 1 Udruženje za odgovorno poslovanje (RBA) najveća je svjetska industrijska koalicija posvećena društveno odgovornom poslovanju u globalnim lancima opskrbe. 3 (13)

4 Zaposlenik (Zaposlenici): Zaposlenik je osoba koju je Poslovni partner izravno ili neizravno zaposlio ili koja radi za Poslovnog partnera. Ericsson Nikola Tesla Grupa: uključuje Ericsson Nikolu Teslu d.d. kao vladajuće društvo i sva povezana društva Ericssona Nikole Tesle d.d. Javni dužnosnik (Javni dužnosnici): uključuje sve Zaposlenike vlada, ministarstava, tijela vlasti ili drugih njihovih agencija ili međunarodnih organizacija, kao i osobe koje djeluju u službenom svojstvu za bilo koju od prethodno navedenih institucija ili u njezino ime, kao i političari i članovi političkih stranaka ili vladajućih obitelji te postavljeni predstavnici. Zaposlenici institucija u državnom vlasništvu također se smatraju Javnim dužnosnicima za potrebe ovoga propisa. Plaća: Fiksna novčana naknada Zaposleniku za određeno razdoblje, pri čemu broj odrađenih sati ne utječe na ukupnu novčanu naknadu za to razdoblje. Dobavljač (Dobavljači): označava Poslovnog partnera Ericsson Nikola Tesla Grupe. Vidjeti definiciju Poslovnog partnera (Poslovnih partnera). Satnica: Novčana naknada Zaposleniku plaćena po satu. 3 Opći zahtjevi Pridržavanje zahtjeva navedenih u ovom Kodeksu ili drugih dogovorenih jednakovrijednih normi obvezan je uvjet koji Poslovni partner mora zadovoljiti kako bi mogao stupiti u poslovni odnos s Ericsson Nikola Tesla Grupom. Zahtjevi navedeni u Kodeksu ne moraju biti primjenjivi i relevantni za sve Poslovne partnere. Međutim, ako poslovanje Poslovnog partnera uključuje ili utječe na bilo koje područje opisano u ovom Kodeksu, primjenjuju se zahtjevi iz Kodeksa. Poslovni partneri moraju se pridržavati svih primjenjivih zakona, propisa i normi u svim zemljama u kojima djeluju. Ako su zahtjevi iz Kodeksa viši od lokalnih normi i zakona, moraju se primjenjivati norme iz Kodeksa. Poslovni partner mora obavijestiti Ericsson Nikola Tesla Grupu o bilo kakvim stvarnim ili mogućim proturječjima između Kodeksa i primjenjivih zakona i propisa. Poslovni partneri moraju imati odgovarajuće sustave upravljanja i kontrole kako bi osigurali sukladnost s Kodeksom. Funkcioniranje i kvaliteta sustava upravljanja Poslovnog partnera treba odgovarati veličini, složenosti i rizicima u okruženju njegova poslovanja. Poslovni partneri moraju osigurati da se njihovi Dobavljači i podugovaratelji pridržavaju Kodeksa ili drugih dogovorenih jednakovrijednih normi te moraju to pratiti. Poslovni partneri snose odgovornost za osiguravanje da se njihovi Zaposlenici i Zaposlenici bilo kojeg Dobavljača ili podugovaratelja na odgovarajući način osposobljavaju u pogledu zahtjeva obuhvaćenih Kodeksom. 4 (13)

5 Ericsson Nikola Tesla Grupa zadržava pravo provjeriti pridržavanje zahtjeva navedenih u Kodeksu kombiniranjem mehanizama koji uključuju, ali se ne ograničavaju na samoprocjene, ankete, posjete na lokaciji ili revizije. Stoga Poslovni partneri moraju voditi relevantne zapise kako bi pokazali da se pridržavaju zahtjeva te, po potrebi, dopustiti predstavnicima Ericsson Nikola Tesla Grupe pristup svojim prostorijama i prostorijama Dobavljača i podugovaratelja. Poslovni partneri moraju u razumnom roku i bez nepotrebnog odgađanja obavijestiti Ericsson Nikola Tesla Grupu ako otkriju značajnu i/ili bitnu povredu Kodeksa ili primjenjivog zakonodavstva u svojem poslovanju ili poslovanju svojeg Dobavljača, kako je opisano u Odjeljku 8. Kodeks je ključan i obvezan dio svih ugovora Ericsson Nikola Tesla Grupe s dobavljačima. Ako se Poslovni partner ne pridržava Kodeksa, primjenjuju se posljedice kako bi se upravljalo razinama rizika i kako bi se osigurala visoka kvaliteta te kako bi se zaštitio Ericssonov brend. Značajne povrede i povrede koje se ponavljaju, bez korektivnih mjera i pravnog lijeka, i/ili izostanak suradnje Ericsson Nikola Tesla Grupa smatra bitnom povredom ugovora te mogu, na primjer, dovesti do smanjenog obujma poslovanja i daju pravo za raskid ugovora od strane Ericsson Nikola Tesla Grupe. 3.1 Zahtjevi u vezi s poslovnom etikom Poslovni partneri: ne smiju izravno ili neizravno ni od kojeg odnosno nikojemu Javnom dužnosniku ili Zaposleniku ili predstavniku državnog ili privatnog poduzeća nuditi, obećavati, davati, zahtijevati, dogovarati, prihvaćati ili primati bilo kakvu vrstu nepriličnih plaćanja, darova, sponzorstava, donacija, zabavnog sadržaja, gostoprimstva ili nepriličnih povlastica kako bi dobili ili zadržali osobnu ili poslovnu prednost; ne smiju sudjelovati ni u kakvom namještanju natječaja, utvrđivanju cijena, kartelu, trgovanju informacijama, pranju novca, krađi poslovnih tajni, manipulaciji, neprimjerenom utjecanju ili ostalim nepoštenim praksama tržišnog natjecanja; moraju otkriti Ericsson Nikola Tesla Grupi ako neki Javni dužnosnik ili članovi njegove obitelji imaju kontrolirajući financijski interes prema Poslovnom partneru ili ako je Poslovni partner na bilo koji drugi način povezan s Javnim dužnosnicima; moraju obavijestiti Ericsson Nikola Tesla Grupu ako Poslovni partner angažira ili zaposli bilo kojeg bivšeg Zaposlenika Ericssona ili Ericsson Nikola Tesla Grupe koji je izravno uključen u pregovore ili izvršavanje ugovora s Ericsson Nikola Tesla Grupom ili člana obitelji takvog Zaposlenika te o bilo kojoj drugoj situaciji koja bi mogla stvoriti sukob interesa i moraju surađivati s Ericsson Nikola Tesla Grupom kako bi se ublažio mogući sukob interesa. 5 (13)

6 4 Borba protiv korupcije Ericsson Nikola Tesla Grupa ima politiku nulte tolerancije prema bilo kojem obliku korupcije ili financijske nepravilnosti. Predani smo borbi protiv korupcije, koja obuhvaća podmićivanje i iznudu, financiranje kaznenih djela i/ili neetične prakse. Očekujemo da naši Poslovni partner njeguju kulturu integriteta temeljenu na transparentnosti, usklađenosti i etičnim poslovnim praksama. 4.1 Sustav upravljanja za sprječavanje korupcije Poslovni partneri moraju provoditi odgovarajući sustav upravljanja za sprječavanje korupcije koji je primjeren njihovu profilu rizika. To u pravilu uključuje: pisanu izjavu ili javnu politiku protiv korupcije koja se bavi pitanjem podmićivanja Javnih dužnosnika i u privatnim poduzećima; provođenje mjera za sprječavanje korupcije i za osiguravanje odgovarajuće razine svijesti o politici borbe protiv korupcije među Zaposlenicima, predstavnicima i Poslovnim partnerima, kao i pridržavanja te politike; razvijanje i održavanje sustava odgovarajućih računovodstvenih procedura i unutarnjih kontrola koji je usmjeren na sprječavanje skrivanja podmićivanja ili financiranja podmićivanja ili lažnog predstavljanja financijskih izvještaja te je osmišljen kako bi održavao transparentan, potpun i točan nadzor nad knjigama i zapisima. Sustav se mora moći revidirati, a zapisi se moraju moći provjeriti; posjedovanje sposobnosti za osiguravanje odgovarajuće dubinske analize i praćenja Poslovnih partnera na temelju rizika te jamčenje da se Poslovni partneri pridržavaju etičnih poslovnih praksi; provođenje mehanizama za prijavljivanje nepoštivanja i za istraživanje takvih prijava. Ti mehanizmi moraju čuvati povjerljivost i integritet istrage, a Poslovni partneri moraju spriječiti odmazdu protiv osobe koja je podnijela prijavu ili bilo kojeg sudionika u istragama; provođenje postupka praćenja i izvršenja kako bi se osiguralo pridržavanje svih primjenjivih antikorupcijskih zakona i propisa zemalja u kojima Poslovni partneri djeluju, uključujući Zakon o stranim korupcijskim praksama (FCPA) i primjenjive međunarodne antikorupcijske zakone. 6 (13)

7 5 Ljudska prava i prava radnika Poslovni partneri moraju poštovati sve međunarodno priznate norme ljudskih prava, uključujući Međunarodnu povelju o ljudskim pravima 2 i načela u vezi s temeljnim pravima navedena u Deklaraciji Međunarodne organizacije rada o temeljnim načelima i pravima pri radu. Očekivanja normi rada koja su definirana u Kodeksu primjenjuju se na sve radnike, uključujući privremene radnike, migrante, studente, Zaposlenike s ugovorima i izravne Zaposlenike ili bilo koju drugu vrstu radnika pod utjecajem Poslovnog partnera. 5.1 Sloboda udruživanja Svi Zaposlenici Poslovnih partnera moraju moći osnivati sindikate ili slične vanjske predstavničke organizacije, pristupati im ili ne pristupati te kolektivno pregovarati. Informiranje Zaposlenika i savjetovanje s njima može se provoditi putem službenih sporazuma, a ako oni ne postoje, mogu se upotrebljavati drugi mehanizmi. U situacijama kada je pravo na slobodu udruživanja i kolektivno pregovaranje ograničeno primjenjivim zakonima i propisima od Poslovnih partnera očekuje se da dopuste alternativne oblike zastupanja radnika. 5.2 Sloboda izražavanja i pravo na privatnost Pri prikupljanju, obradi ili pohranjivanju osobnih podataka Zaposlenika, kupaca ili drugih dionika, uključujući bilo koju praksu praćenja, Poslovni partneri moraju poštovati pravo subjekta na privatnost i ljudsku autonomiju. To podrazumijeva da aktivnosti moraju biti zakonite, poštene i transparentne, ograničene na određenu i dokumentiranu svrhu te da se moraju osigurati prikladne zaštitne mjere za očuvanje točnosti, integriteta i povjerljivosti podataka. 5.3 Zabrana prisilnog rada Strogo je zabranjeno suvremeno ropstvo i iskorištavanje, uključujući prisilan, prinudan i obvezan rad ili dužničko ropstvo i trgovanje ljudima. Zaposlenici Poslovnih partnera moraju moći napustiti svoj posao nakon razumne obavijesti o otkazu, kako se zahtijeva primjenjivim zakonom ili ugovorom. Poslodavac ne smije zahtijevati od Zaposlenika Poslovnog partnera da kod njega ostave novčani polog ili identifikacijske dokumente. 2 Međunarodna povelja o ljudskim pravima sastoji se od Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. 7 (13)

8 Od Zaposlenika Poslovnog partnera ne smije se zahtijevati da plate bilo kakvu naknadu za zapošljavanje ili druge ukupne naknade kako bi bili zaposleni. 5.4 Pravedni uvjeti zaposlenja Zaposlenicima Poslovnog partnera mora se omogućiti da razumiju uvjete svojeg zaposlenja. Svim se Zaposlenicima mora osigurati pisani dokument u kojem su navedeni osnovni uvjeti zaposlenja na jeziku koji razumiju. Plaće i uvjeti moraju biti pravedni i razumni te usklađeni barem s primjenjivim zakonima ili industrijskim normama, ovisno o tome što je od toga više. Za Zaposlenike koji imaju pravo na plaćeni prekovremeni rad temeljem svojega ugovora o radu ili drugog sličnog ugovora ili zahtjeva, prekovremeni radni sati moraju se plaćati po posebnoj stopi. Poslovni partneri moraju se pridržavati svih primjenjivih zakona i propisa i/ili ugovora o kolektivnom pregovaranju u pogledu radnih sati i dana odmora, a svi prekovremeni sati moraju biti dobrovoljni. Radni tjedan mora biti ograničen na 60 sati, uključujući prekovremeni rad. Uobičajeni radni tjedni ne smiju premašivati 48 sati. Osim u iznimnim slučajevima, Zaposlenicima mora biti omogućen barem jedan slobodan dan u svakom sedmodnevnom razdoblju. Jednim slobodnim danom smatraju se najmanje dvadeset i četiri uzastopna sata. Iznimni slučajevi podrazumijevaju kratkotrajne poslovne potrebe i prirodne nepogode. Odbitak od osnovne Plaće/Satnice u smislu stegovne mjere nije dozvoljen. Tjelesno kažnjavanje, fizičko ili verbalno zlostavljanje, spolno uznemiravanje, maltretiranje ili neki drugi oblik uznemiravanja te bilo kakve prijetnje ili drugi oblici zastrašivanja moraju biti zabranjeni. 5.5 Sprječavanje dječjeg rada Osobe mlađe od minimalne zakonom propisane dobi za zapošljavanje ne smiju se zaposliti. Minimalna zakonom propisana dob jest dob u kojoj osoba završava obvezno školovanje ili nije mlađa od 15 godina. Djeca 3 u dobi od 15 do 18 godina ne mogu biti zaposlena na opasnim poslovima ili poslovima koji nisu u skladu s djetetovim osobnim razvojem. Osobni razvoj podrazumijeva djetetov zdravstveni i fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj. 3 Dijete je osoba mlađa od 18 godina (Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, članak 1.). 8 (13)

9 Poslovni partneri moraju osigurati propisno bavljenje sudionicima pripravničkih programa i studentima radnicima propisnim vođenjem zapisa, dubinskom analizom partnera u edukaciji i zaštitom prava sudionika pripravničkih programa ili studenata u skladu s primjenjivim zakonom i propisima. Poslovni partneri moraju pružiti odgovarajuću podršku i osposobljavanje za sve sudionike pripravničkih programa i studente radnike. 5.6 Uklanjanje diskriminacije Prema svim Zaposlenicima potrebno je odnositi se s poštovanjem i dostojanstvom. Pri zapošljavanju ili drugim praksama zapošljavanja zabranjeni su svi oblici diskriminacije temeljeni na pristranosti ili predrasudama. Primjeri su toga diskriminacija ili uznemiravanje zbog rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, rodnog identiteta, bračnog statusa, trudnoće, roditeljskog statusa, vjeroispovijedi, političkog nazora, državljanstva, etničkog ili društvenog podrijetla, društvenog statusa, urođeničkog statusa, invalidnosti, dobi, članstva u sindikatu ili predstavništvu Zaposlenika te bilo koje druge karakteristike zaštićene lokalnim zakonima, već prema tome kako se odredba može primijeniti. Poslovni partneri moraju promicati načelo jednake plaće za jednaki rad. 5.7 Prava na zemljište Poslovni partneri moraju poštovati prava na zemljište zajednica na koje se utječe. To se treba raditi kroz dijalog i savjetovanje s lokalnim zajednicama i dionicima na koje se utječe. Zajednica se treba angažirati na uključiv, pravedan, kulturno prikladan, rodno osjetljiv način koji je usklađen s pravima. 5.8 Odgovorna nabava sirovina Poslovni partneri moraju vršiti odgovornu dubinsku analizu svojih Poslovnih partnera kad je riječ o nabavi i vađenju sirovina, što uključuje, ali se ne ograničava na kositar, tantal, volfram i zlato, koji se upotrebljavaju u proizvodima. Dubinska analiza mora biti u skladu s odgovarajućim dijelovima Smjernica OECD-a o dužnoj pažnji 4 ili jednakovrijednim procesima. 4 Smjernice OECD-a o dužnoj pažnji za odgovorne lance opskrbe mineralima iz sukobima pogođenih i visokorizičnih područja. 9 (13)

10 5.9 Odgovorna umjetna inteligencija (AI) Očekuje se da Poslovni partneri koji razvijaju umjetnu inteligenciju, strojno učenje, autonomne i inteligentne sustave ili slične tehnologije (zajednički naziv AI ) za Ericsson Nikola Tesla Grupu ili s njom osiguraju da je ta tehnologija pouzdana i razvijena u skladu s globalno prepoznatim etičkim normama koje se bave mogućim negativnim učincima na ljudska prava 5. 6 Sigurni i zdravi radni uvjeti Zdravlje i sigurnost Zaposlenika Poslovnog partnera mora se nalaziti na prvom mjestu. Zaposlenicima se mora osigurati zdrava i sigurna radna okolina, uključujući psihosocijalne aspekte, te im se, ako je to primjenjivo, mora omogućiti stambeni prostor, u skladu s međunarodnim normama i zakonima države. Zaposlenici moraju dobiti odgovarajuće informacije i izobrazbu o zdravlju i sigurnosti, što uključuje, ali se ne ograničava na informacije o rizicima kojima su izloženi, postupcima sigurne evakuacije zgrada, ispravnom rukovanju kemikalijama i strojevima te njihovu označavanju Općeniti zahtjevi u području zaštite na radu Poslovni partneri moraju imati Sustav upravljanja u području zaštite na radu (ZNR), koji obuhvaća barem sljedeće: javno dostupnu politiku ZNR-a koja odgovara prirodi i razmjeru rizika koje Poslovni partneri imaju u ZNR-u, uključujući obvezu sprječavanja ozljeda i bolesti te stalnog unaprjeđivanja; procjenu rizika u području ZNR-a kojom se utvrđuju i dokumentiraju rizici Poslovnih partnera u području ZNR-a te se određuju njegove relevantne kontrole; program za unaprjeđenje ZNR-a koji uključuje ciljeve i akcijske planove; mjere za praćenje svih primjenjivih zakona i propisa ZNR-a i njihovo pridržavanje; plan kompetencija kojim se jamči da su svi Zaposlenici sposobni obavljati dodijeljene im zadatke i imaju odgovarajuće obrazovanje i iskustvo te su osposobljeni za obavljanje svojih zadataka na siguran način; prikladne procedure za izvještavanje o incidentima i njihovo istraživanje, uključujući postupak za korektivne mjere. 5 Smjernice za to mogu se naći u Etičkim smjernicama EU-a za pouzdanu umjetnu inteligenciju i Normama IEEE-a o etički usklađenom dizajnu. 10 (13)

11 6.1.2 Specifični zahtjevi i norme u području zaštite na radu Osim Općenitih zahtjeva u području zaštite na radu, od Poslovnih partnera po potrebi se očekuje i udovoljavanje specifičnim zahtjevima. To uključuje Poslovne partnere u graditeljstvu, održavanju na terenu, uslugama razvoja mreže, skladištenju i za sve druge Dobavljače gdje su ti specifični zahtjevi uključeni u ugovor s Poslovnim partnerom. Ti se zahtjevi preporučuju za sve ostale Poslovne partnere. Specifični zahtjevi u području zaštite na radu dostupni su na sljedećoj adresi: Nadalje, gdje je primjenjivo na poslovne aktivnosti Poslovnog partnera, Sustav upravljanja Poslovnih partnera u području ZNR-a mora barem udovoljavati normama Ericssonovih Operativnih normi u području ZNR-a, kojih se Ericsson Nikola Tesla Grupa također pridržava, ili ih mora premašivati. Poslovni partner mora utvrditi Ericssonove Operativne norme u području ZNR-a koje se primjenjuju prije nego što počne obavljati dogovoreni opseg radova. Ericsson može izmijeniti te norme u bilo kojem trenutku. Revizije Ericssonovih operativnih normi u području ZNR-a primjenjivat će se od datuma njihova izdavanja, osim ako nije drukčije dogovoreno s Ericssonom u pisanom obliku. U slučaju da Poslovni partner utvrdi promjenu Ericssonovih operativnih normi u području ZNR-a koja bitno utječe na njegovu mogućnost isporuke primjenjivog opsega rada, Ericsson i Poslovni partner moraju (postupajući razumno) razmotriti metodu, neizbježne posljedice i vremenski raspored za provedbu takve promjene te se moraju dogovoriti o tome. Operativne norme u području ZNR-a dostupne su na: 7 Upravljanje okolišem Poslovni partneri moraju razvijati, provoditi i održavati poslovne prakse koje su odgovorne prema okolišu, uzimajući u obzir rizike za okoliš i/ili utvrđene aspekte okoliša Poslovnog partnera Općeniti zahtjevi u području zaštite okoliša Poslovni partneri moraju imati sustav upravljanja u području zaštite okoliša te moraju udovoljiti sljedećim minimalnim zahtjevima: imati javno dostupnu politiku u području zaštite okoliša. Ta politika mora se temeljiti na analizi poslovanja Poslovnog partnera i učinka na okoliš i ekološke učinkovitosti te služiti kao osnova za poboljšanje; 11 (13)

12 utvrditi i dokumentirati bilo koji značajan aspekt okoliša 6 u poslovnim aktivnostima Poslovnog partnera; imati program za unaprjeđenje zaštite okoliša s ciljevima i akcijskim planovima; biti upoznat s primjenjivim zakonodavstvom i dozvolama u području okoliša te ih se pridržavati; pridržavati se primjenjivih zahtjeva za izvještavanje u okviru takvoga zakonodavstva i dozvola; osigurati da Zaposlenici Poslovnog partnera imaju odgovarajuće i dokumentirane kompetencije i izobrazbu u području zaštite okoliša; imati prikladne procedure za izvještavanje o incidentima i njihovo istraživanje, uključujući postupak za korektivne mjere. Poželjno je posjedovanje certifikata za upravljanje okolišem u skladu s normom ISO ili jednakovrijednom normom Specifični zahtjevi u području zaštite okoliša Gdje je to primjenjivo na poslovanje Poslovnog partnera, Poslovni partneri moraju se pridržavati Ericssonovih specifičnih zahtjeva u području zaštite okoliša. Ti su zahtjevi dostupni na: Ublažavanje klimatskih promjena Svi Poslovni partneri moraju razvijati i provoditi planove za smanjenje svojeg ugljičnog otiska kako bi ostvarili klimatske ciljeve prepoznate u Pariškom sporazumu UNFCCC-a 7, a posebno za ostvarenje scenarija zadržavanja porasta temperature na razini od 1,5 stupnja koji je IPCC 8 predstavio u studenom godine. Moguća je primjena dodatnih zahtjeva u području potrošnje energije i ublažavanja klimatskih promjena za Poslovne partnere. Vidjeti odjeljak Značajni aspekti okoliša podrazumijevaju svaki element poslovnih aktivnosti Poslovnog partnera koje uzrokuju ili mogu uzrokovati značajan negativan utjecaj na okoliš, kako je definirano u normi ISO Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda o promjeni klime. 8 Međuvladin panel za klimatske promjene. 12 (13)

13 8 Prijava nepoštivanja usklađenosti Poslovni partneri Ericsson Nikola Tesla Grupe i njezini Zaposlenici mogu u dobroj vjeri prijaviti zabrinutost zbog sumnje na kršenje primjenjivih zakona ili Kodeksa na adresu compliance.etk@ericsson.com ili anonimno putem Linije Ericsson Nikola Tesla Grupe za prijavu neusklađenosti. Ericsson Nikola Tesla Grupa će obraditi takve prijave u skladu sa zakonodavstvom primjenjivim na uključene osobe. Obvezali smo se da ćemo istražiti sve vjerodostojne prijave mogućih kršenja usklađenosti podnesene u dobroj vjeri. Informacije o Liniji Ericsson Nikola Tesla Grupe za prijavu neusklađenosti dostupne su na internetskoj stranici Ericsson Nikola Tesla Grupe: Ericsson Nikola Tesla Grupa zabranjuje svaku diskriminaciju pojedinaca ili protumjere protiv onih koji u dobroj vjeri podnesu prijavu zbog sumnje na kršenje usklađenosti. Ovom se odredbom ne sprječava Poslovne partnere da stave na raspolaganje prikladne sustave za zviždače i mehanizme za pritužbe svojim Zaposlenicima i zainteresiranim stranama, što uključuje zajednice na koje se utječe, kako bi mogli dati komentare, preporuke, izvješća ili pritužbe u pogledu radnog mjesta, okoliša ili općenitih poslovnih praksi. 9 Politika privatnosti Informacije o tome kako Ericsson Nikola Tesla Grupa obrađuje osobne podatke, uključujući osobe za kontakt u vezi s upitima i Politiku privatnosti Ericsson Nikola Tesla Grupe, dostupne su na: 13 (13)

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0 u Elektrodi Zagreb d.d. 20.5.2018. Verzija: 1.0 Sadržaj 1 UVOD... 2 1.1 SVRHA DOKUMENTA... 2 1.2 PODRUČJE PRIMJENE... 2 2 OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA... 2 3 TEMELJNA NAČELA... 2 4 SUSTAV ZAŠTITE

Више

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014.

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. Sadržaj 1. Uvodne odrednice... 2 2. Temeljna načela... 2 3. Načela ponašanja... 3 4. Završne odredbe... 4 1/5 Temeljem članka 13. Izjave

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g.

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g. REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/48-16-856 IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za 201. godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g. SADRŽAJ Stranica 1. Pravno-ustrojbeni oblik i struktura vlasništva

Више

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28 REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 0/48-6-856 Email: remira@remira.hr IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za 206. godinu Zagreb, 28. ožujka 207.g. SADRŽAJ Stranica. Pravno-ustrojbeni oblik

Више

dozvola_operator_oieiek_hr

dozvola_operator_oieiek_hr REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGIJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE - F E R K РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГИЈУ У ФЕДЕРАЦИЈИ БОСНЕ И XЕРЦЕГОВИНЕ Ф Е Р К DOZVOLA ZA RAD OPERATORU ZA OIEiEK NAZIV IMATELJA DOZVOLE:

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom

Etički kodeks ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom ETIČKI KODEKS REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom kodeksu uređuju se pravila dobrog ponašanja zaposlenika Regionalne

Више

Annex III GA Mono 2016

Annex III GA Mono 2016 PRILOG III. FINANCIJSKA I UGOVORNA PRAVILA I. PRAVILA KOJA SE PRIMJENJUJU NA PRORAČUNSKE KATEGORIJE NA TEMELJU JEDINIČNIH DOPRINOSA I.1. Uvjeti prihvatljivosti jediničnih doprinosa Ako se bespovratna sredstva

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače 2015. godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVNE ŠKOLE VARAŽDIN I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etički kodeks

Више

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 PRAVILNIK O POSTUPKU I MJERAMA ZA ZAŠTITU DOSTOJANSTVA RADNIKA OSNOVNE ŠKOLE SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, travanj 2015. Temeljem

Више

innogy-kodeks-ponašanja

innogy-kodeks-ponašanja KODEKS PONAŠANJA innogy Code of Conduct 1 innogy Načela ponašanja Integritet i poštivanje zakona obilježavaju naš način poslovanja. Isto očekujemo od naših partnera. Osobito se obvezujemo poštivati sljedeća

Више

Komparativni pregled nalaza Mirjana Matešić 25. travnja 2013.

Komparativni pregled nalaza Mirjana Matešić 25. travnja 2013. Komparativni pregled nalaza 2008.-2013. Mirjana Matešić 25. travnja 2013. Metodologija Indeksa DOP-a Nastao prije 5 godina kao partnerski projekt HGK i HR PSOR-a; rezultat rada domaćih stručnjaka Teme

Више

Microsoft Word - Maran_transparency_2012

Microsoft Word - Maran_transparency_2012 Revizorska tvrtka MARAN d.o.o. Josipa Jovića 51 21000 Split Tel/fax:021/374-294 OIB:67202619578 IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI ZA 2012. GODINU Split, ožujak 2013. godine SADRŽAJ Uvod 1 Pravno ustrojstvo,

Више

KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA i POLITIKE

KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA i POLITIKE KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA i POLITIKE I KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA...4 Poruka Marinka Došena, predsjednika Uprave Naši temelji Kodeks poslovnog ponašanja Osnovna načela Zaposlenici i ljudska prava Poslovni

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

Na temelju clanka 58

Na temelju  clanka 58 OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 ETIČKI KODEKS NEPOSREDNIH NOSITELJA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, studeni 2015.

Више

Anketa za izdelavo energetske zasnove občine Beltinci

Anketa za izdelavo energetske zasnove občine Beltinci MEĐIMURSKE ENERGETSKE AGENCIJE MENEA d.o.o. I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etičkim načelima sadržanima u ovome Etičkom kodeksu uređuju se pravila dobrog ponašanja zaposlenika Međimurske energetske agencije

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

POLITIKA PRIVATNOSTI GLAS ISTRE NOVINE društvo s ograničenom odgovornošću za nakladničku djelatnost iz Pule, Japodska 28, OIB , MB

POLITIKA PRIVATNOSTI GLAS ISTRE NOVINE društvo s ograničenom odgovornošću za nakladničku djelatnost iz Pule, Japodska 28, OIB , MB POLITIKA PRIVATNOSTI GLAS ISTRE NOVINE društvo s ograničenom odgovornošću za nakladničku djelatnost iz Pule, Japodska 28, OIB 89054078461, MB 040157591 (dalje u tekstu: Glas Istre) Voditelj je obrade Vaših

Више

Microsoft PowerPoint - 20-INTEGRISANI_MENADZMENT_SISTEMI-ISO_26000_Lukic_I_OI_7-13

Microsoft PowerPoint - 20-INTEGRISANI_MENADZMENT_SISTEMI-ISO_26000_Lukic_I_OI_7-13 UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN Predmet:Upravljanje kvalitetom INTEGRISANI MENADŽMENT SISTEMI ISO 26000:2011 Uputstvo o društvenoj odgovornosti Predmetni nastavnik: Student:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

P/ Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: /13-01/05, urbroj: /13-14, od 16. listopada i

P/ Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: /13-01/05, urbroj: /13-14, od 16. listopada i P/115144 Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: 011-01/13-01/05, urbroj: 371-01/13-14, od 16. listopada 2013. i članka 22. stavka 1. Pravilnika o unutarnjoj reviziji

Више

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci:   Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: http://simap.ted.europa.eu Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odjeljak I: Javni naručitelj I.1) Naziv i adrese 1 (molimo

Више

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog programa PLUS (u daljnjem tekstu: Program) izdaje za pokriće

Више

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci:   Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: http://simap.ted.europa.eu Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odjeljak I: Javni naručitelj I.1) Naziv i adrese 1 (molimo

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradonačelnik Klasa: 008-01/18-01/4 Urbroj: 2144/01-01-18-3 Labin, 17. rujna 2018. Na temelju Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (NN

Више

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci:   Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: http://simap.ted.europa.eu Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odjeljak I: Javni naručitelj I.1) Naziv i adrese 1 (molimo

Више

ODLUKA VIJEĆA (ZVSP) 2017/ od listopada o izmjeni Odluke (ZVSP) 2016/ o mjerama ograničavanja protiv Demokra

ODLUKA  VIJEĆA  (ZVSP)  2017/ od listopada o izmjeni  Odluke  (ZVSP)  2016/ o mjerama  ograničavanja  protiv  Demokra 11.10.2017. L 261/17 ODLUKE ODLUKA VIJEĆA (ZVSP) 2017/1838 od 10. listopada 2017. o izmjeni Odluke (ZVSP) 2016/849 o mjerama ograničavanja protiv Demokratske Narodne Republike Koreje VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 27. svibnja (OR. en) 9664/19 NAPOMENA Od: Za: Predsjedništvo Vijeće Br. preth. dok.: 9296/19 Br. dok. Kom.: Pre

Vijeće Europske unije Bruxelles, 27. svibnja (OR. en) 9664/19 NAPOMENA Od: Za: Predsjedništvo Vijeće Br. preth. dok.: 9296/19 Br. dok. Kom.: Pre Vijeće Europske unije Bruxelles, 27. svibnja 2019. (OR. en) 9664/19 NAPOMENA Od: Za: Predsjedništvo Vijeće Br. preth. dok.: 9296/19 Br. dok. Kom.: Predmet: 6110/19 ADD1 JAI 575 COPEN 233 CYBER 180 DROIPEN

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2018. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Hrvatska poljoprivredna agencija Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci Broj telefona: (+385

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se od

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju  administrativnih  i znanstvenih  zahtjeva  koji  se  od 30.12.2017. L 351/55 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/2468 оd 20. prosinca 2017. o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se odnose na tradicionalnu hranu iz trećih zemalja u skladu

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2015. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja Matije Gupca 2, 44250 Petrinja Broj telefona: (+385

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 216. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Turistička zajednica Općine Brela Trg Alojzija Stepinca b.b., 21322 Brela Broj telefona: (+385

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 217. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Put Duilova 11 (p.p. 288), 21 Split Broj telefona:

Више

CEBS Meeting Document template

CEBS Meeting Document template Joint Committee JC 2014 43 27 May 2014 Smjernice za rješavanje pritužbi/prigovora za sektore vrijednosnih papira (ESMA) i bankarstva (EBA) 1 Sadržaj Smjernice za rješavanje pritužbi/prigovora za sektore

Више

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu (ZZR) N.N., br.

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU Etičko povjerenstvo Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Ruđera Boškovića 31, 21000 Split SVEUČILIŠTE U SPLITU Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Mjesto: Datum: TEMELJNI OBRAZAC ZA PRIJAVU ZNANSTVENOG

Више

PODACI O VODITELJU OBRADE: Karlovačka banka d.d. Ivana Gorana Kovačića Karlovac Telefon: PODACI O SLUŽBENIKU ZA ZAŠTI

PODACI O VODITELJU OBRADE: Karlovačka banka d.d. Ivana Gorana Kovačića Karlovac Telefon: PODACI O SLUŽBENIKU ZA ZAŠTI PODACI O VODITELJU OBRADE: Karlovačka banka d.d. Ivana Gorana Kovačića 1 47000 Karlovac Telefon: 047 417 500 info@kaba.hr PODACI O SLUŽBENIKU ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA: Karlovačka banka d.d. Službenik

Више

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више

Sarajevo, 15

Sarajevo, 15 Na temelju člana 14 Zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj 32/01) i Izmjena i dopuna zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj

Више

COM(2019)199/F1 - HR (annex)

COM(2019)199/F1 - HR (annex) EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 29.4.2019. COM(2019) 199 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu odluke Vijeća o stajalištu koje treba zauzeti u ime Europske unije u Zajedničkom odboru osnovanom Okvirnim

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom

Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom Kodeks ponašanja Microsoft dobavljača Microsoft se ne zadovoljava time da bude samo dobra kompanija on teži da bude sjajna kompanija. Na putu ka ovom cilju posvećeni smo pružanju pomoći ljudima i preduzećima

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas Križevačka ulica 30, HR-48000 Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlasništvo tvrtke BIOTERd.o.o. Zabranjeno je svako neovlašteno umnožavanje bez odobrenja

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 9.2.2017 A8-0005/9 Amandman 9 Stavak 1.a (novi) 1 a. poziva Komisiju da predloži sljedeće zajedničke europske definicije: umjetna inteligencija je automatizirani sustav s mogućnošću simulacije nekih ljudskih

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE www.savjetodavna.hr 1. Poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. 2. Poticanje okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU HEP-PLIN D.O.O., OSIJEK Osijek,

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. lipnja (OR. en) 10005/16 ISHOD POSTUPAKA Od: Glavno tajništvo Vijeća Na datum: 9. lipnja Za: Delegacij

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. lipnja (OR. en) 10005/16 ISHOD POSTUPAKA Od: Glavno tajništvo Vijeća Na datum: 9. lipnja Za: Delegacij Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. lipnja 2016. (OR. en) 10005/16 ISHOD POSTUPAKA Od: Glavno tajništvo Vijeća Na datum: 9. lipnja 2016. Za: Delegacije Br. preth. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP 108 JAI 551

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, Rakov Potok Naziv projekta: Izgradn

OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, Rakov Potok Naziv projekta: Izgradn OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, 10 436 Rakov Potok Naziv projekta: Izgradnja fotonaponske elektrane GENERA za potrebe proizvodnog

Више

MergedFile

MergedFile PRILOG I "Izvornik" PONUDBENI LIST 1. NAZIV I SJEDIŠTE NARUČITELJA: GRAD RIJEKA, 51000 Rijeka, Korzo 16, OIB: 54382731928, Predmet nabave: Uređenje staze uz šljunčanu plažicu istočno na plaži Igralište

Више

Uredba Vijeća (EZ) br. 530/1999 od 9. ožujka o strukturnoj statistici o dohotku i troškovima rada

Uredba Vijeća (EZ) br. 530/1999 od 9. ožujka o strukturnoj statistici o dohotku i troškovima rada 218 Službeni list Europske unije 05/Sv. 4 31999R0530 L 63/6 SLUŽBENI LIST EUROPSKIH ZAJEDNICA 12.3.1999. UREDBA VIJEĆA (EZ) br. 530/1999 od 9. ožujka 1999. o strukturnoj statistici o dohotku i troškovima

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 218. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje Zagorska 16, 1 Zagreb Broj telefona: (+385 1) 3643

Више

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju graďevina prema udruzi (verzija 2012.) Stupanj

Више

Izvješće o godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji Izvršne agencije za inovacije i mreže za financijsku godinu s odgovorom Agencije

Izvješće o godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji Izvršne agencije za inovacije i mreže za financijsku godinu s odgovorom Agencije 1.12.2016. HR Službeni list Europske unije C 449/219 IZVJEŠĆE o godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji Izvršne agencije za inovacije i mreže za financijsku godinu 2015. s odgovorom Agencije (2016/C 449/41)

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Naziv dokumenta: Tip dokumenta: Verzija: Medicover Politika uzbunjivača Politika Grupe 1.0 Odobrio: Vlasnik dokumenta: Datum odobrenja: Upravni odbor

Naziv dokumenta: Tip dokumenta: Verzija: Medicover Politika uzbunjivača Politika Grupe 1.0 Odobrio: Vlasnik dokumenta: Datum odobrenja: Upravni odbor Medicover Politika uzbunjivača SADRŽAJ 1 Uvod... 3 2 Svrha Medicover politike uzbunjivača... 3 3 Na koga se odnosi ova politika?... 3 4 Definicije... 3 5 Uzbunjivanje... 3 5.1 Šta znači ozbiljna nepravilnost?...

Више

Uredba (EZ) br. 1006/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna o izmjeni Uredbe (EZ) br. 808/2004 o statistici Zajednice o informacijskom

Uredba (EZ) br. 1006/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna o izmjeni Uredbe (EZ) br. 808/2004 o statistici Zajednice o informacijskom 16/Sv. 2 Službeni list Europske unije 147 32009R1006 31.10.2009. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 286/31 UREDBA (EZ) br. 1006/2009 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 16. rujna 2009. o izmjeni Uredbe (EZ) br.

Више

Microsoft Word - katalog informacija.doc

Microsoft Word - katalog informacija.doc DJEČJI DOM LIPIK LIPIK, Trg dr. Franje Tuđmana 1 KATALOG INFORMACIJA 1. UVODNE ODREDBE Katalog informacija sadrži pregled informacija koje Dječji dom Lipik (u daljem tekstu: Dom), obzirom na svoj djelokrug,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

PRAVILNIK O POLITICI ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA HRVATSKOG SAVJETA ZA ZELENU GRADNJU Izradili: Tanja Marković i Dean Smolar Verzija: 01 Oznaka dokumenta

PRAVILNIK O POLITICI ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA HRVATSKOG SAVJETA ZA ZELENU GRADNJU Izradili: Tanja Marković i Dean Smolar Verzija: 01 Oznaka dokumenta PRAVILNIK O POLITICI ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA HRVATSKOG SAVJETA ZA ZELENU GRADNJU Izradili: Tanja Marković i Dean Smolar Verzija: 01 Oznaka dokumenta 180524_Pravilnik Odobrio Upravni odbor HSZGa 24. svibnja

Више

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci:   Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: http://simap.ted.europa.eu Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odjeljak I: Javni naručitelj I.1) Naziv i adrese 1 (molimo

Више

Povelja Europske unije o temeljnim pravima

Povelja Europske unije o temeljnim pravima 7.6.2016. Službeni list Europske unije C 202/389 POVELJA EUROPSKE UNIJE O TEMELJNIM PRAVIMA (2016/C 202/02) C 202/390 Službeni list Europske unije 7.6.2016. Sadržaj Stranica PREAMBULA......................................................

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERACIJA Jedan od najčešćih oblika međunarodne ugovorne suradnje Temelji

Више

TV - BADEL - memorandum 2014

TV - BADEL  - memorandum 2014 Badel 1862 d.d. vina, alkoholna i bezalkoholna pića Vlaška 116, P.P.26 10000 Zagreb, Hrvatska telefon: +385 1 4609 555 telefaks: +385 1 4640 106 www.badel1862.hr Zagreb, 17.03.2015. godine OBAVIJEST O

Више

C(2015)383/F1 - HR

C(2015)383/F1 - HR EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 30.1.2015. C(2015) 383 final DELEGIRANA DIREKTIVA KOMISIJE../ /EU оd 30.1.2015. o izmjeni, u svrhu prilagodbe tehničkom napretku, Priloga III. Direktivi 2011/65/EU Europskog

Више

Zagreb, 02

Zagreb, 02 AEON d.o.o.: SMJERNICE DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI 2019.-2023. Društveno odgovorno poslovanje Tvrtka koja vodi brigu o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, uspješna je tvrtka, a društveno odgovorno

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

SB TOURS

SB TOURS IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI ZA 2013. GODINU Split, ožujak 2014. SJEDIŠTE SPLIT: Mediteranskih igara 1 (Barake PIS-a), tel./fax. (021) 384-448 Ispostava Makarska: Kralja Petra Krešimira IV. 12. Tel. (021)

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 533 final PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) / оd o ujednačenim detaljnim specifikacijama za pri

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 533 final PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) / оd o ujednačenim detaljnim specifikacijama za pri EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 2.2.2018. C(2018) 533 final PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) / оd 2.2.2018. o ujednačenim detaljnim specifikacijama za prikupljanje i analizu podataka u cilju praćenja i ocjenjivanja

Више

XX/xx/

XX/xx/ OBAVIJEST O SLOBODNOM RADNOM MJESTU ZA SASTAVLJANJE POPISA USPJEŠNIH KANDIDATA Naziv radnog mjesta Stručnjak za provedbu prava intelektualnog vlasništva (M/Ž) Funkcijska skupina / razred AD 8 Vrsta ugovora

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 216. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Klinički bolnički centar Split Spinčićeva 1, 21 Split Broj telefona: (+385 21) 556 111 Broj

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 29.6.2018 A8-0230/1 Amandman 1 Stavak 1. točka g (g) da istakne važnost koju države članice EU-a pridaju koordiniranju svojega djelovanja u okviru organa i tijela sustava UN-a; (g) da poštuje pravo država

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 217. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI HŽ Infrastruktura d.o.o. Antuna Mihanovića 12, 1 Zagreb Broj telefona: (+385 1) 3783 33 Broj

Више

Etički kodeks

Etički kodeks Etički kodeks Na temelju odredbe članka 11. Statuta, Skupština Hrvatske komore poreznih savjetnika održana dana 16.12. 2016. godine usvojila je ETIČKI KODEKS POREZNIH SAVJETNIKA. OPĆA NAČELA 1. Etički

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU LUKA-VUKOVAR D.O.O. Vinkovci,

Више

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci:   Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: http://simap.ted.europa.eu Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odjeljak I: Javni naručitelj I.1) Naziv i adrese 1 (molimo

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, 25.10.2016. COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKOM I SOCIJALNOM ODBORU I ODBORU REGIJA Program rada

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O ODRŽAVANJU GRAĐEVINA (NN 122/14, 25.10.2014.) 1 1 0 OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1.... 3 Članak 2.... 3 Članak 3.... 4 Članak 4.... 4 Članak 5.... 4 ODRŽAVANJE GRAĐEVINE... 5 Uvjeti za održavanje

Више

PONOVLJENI POZIV NA DOSTAVU PONUDA NAZIV PROJEKTA: Vodene tajne Slunja Referentna oznaka projekta: KK PODACI O NARUČITELJU: Turistička z

PONOVLJENI POZIV NA DOSTAVU PONUDA NAZIV PROJEKTA: Vodene tajne Slunja Referentna oznaka projekta: KK PODACI O NARUČITELJU: Turistička z PONOVLJENI POZIV NA DOSTAVU PONUDA NAZIV PROJEKTA: Vodene tajne Slunja Referentna oznaka projekta: KK.06.1.2.02.003 PODACI O NARUČITELJU: Turistička zajednica grada Slunja Ulica braće Radić 7, 47240 Slunj

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 218. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI RIT Croatia Don Frana Bulića 6, 2 Dubrovnik Broj telefona: (+385 2) 433 Broj telefaxa: (+385

Више

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBR

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBR VLADA REPUBLIKE HRVATSKE PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE REPUBLIKE SRBIJE O SURADNJI NA PODRUČJU OBRANE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA Zagreb, rujan 2010.

Више

Folie 1

Folie 1 Subotica, oktobar 2013. Postani Siemens dobavljač - privilegije i obaveze Restricted Siemens AG 2013 All rights reserved. siemens.rs Postani Siemens dobavljač Obaveze i privilegije Šta Siemens očekuje

Више