Microsoft Word - ORCA_inicijativa za izmene i dopune KZ.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - ORCA_inicijativa za izmene i dopune KZ.doc"

Транскрипт

1 Полазећи од несумњивог друштвеног значаја које има санкционисање противправног злостављања и убиства животиња, односно чињенице да се кроз њихово санкционисање штите основна људска права на сигуран и безбедан живот, односно вредности на којима почива друштво; Истичући научно утврђену везу између злостављања животиња и агресије према људима, односно повезаност са различитим психопатолошким феноменима и психијатријским болестима, породичним насиљем и криминогеним понашањем; Препознајући с тим у вези да је санкционисање злостављања и убиства животиња део мера усмерених на превенцију и сузбијање насиља у друштву; Истичући становиште да је од посебне важности за сузбијање кривичних дела њихова превенција, кроз настојање да се учинилац спречи да их чини, односно изврши утицај на друге да не чине кривична дела; Уважавајући досадашње напоре законодавца да кроз инкриминисање ових радњи у Кривичном законику Републике Србије допринесе борби против злостављања и убијања животиња, односно превенцији и смањењу насиља у друштву; Констатујући, на основу досадашњих запажања у раду са законодавцем, надлежним државним органима и грађанима да постоји простор за унапређивање кривичноправне заштите животиња; Делећи уверење Народне Скупштине Републике Србије и Владе Републике Србије да су наше друштво и држава опредељени за прихватање европских вредности п р е д л а ж е м о ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА У ОБЛАСТИ ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА 1 1 Предлог за измене и допуне Кривичног законика у области добробити животиња (2016) саставила је Организација за поштовање и бригу о животињама ORCA на основу сличних предлога ORCA из 2005, 2008 и године. У текст предлога уграђени су ставови и препоруке Координационог тима за спровођење прописа из области добробити животиња кога су чинили Републичко јавно тужилаштво, Министарство унутрашњих послова Полицијска управа за град Београд, Прекршајни суд у Београду и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Управа за ветерину (ветеринарска инспекција), а који је координисала ORCA (2009/2010. година). Такође, предлог садржи ставове преко педесет општинских јавних тужилаштава и општинских судова који су своје предлоге изнели у писменој форми на молбу ORCA 2008 године, а који су представљени на Округлом столу Унапређивање кривичноправне заштите животиња, 17. јула године на Правном факултету Универзитета у Београду који је организован у сарадњи са Стручном групом за европско право Правног факултета Универзитета у Београду.

2 А. Преглед предложених измена и допуна Кривичног законика Циљ решења садржаних у предлогу за измене допуне Кривичног законика у области добробити животиња јесте унапређивање кривичноправне заштите животиња, односно обезбеђивање услова за ефикасније и ефективније спровођење Кривичног законика у овој области, кроз следеће елементе: 1) Допуна одредби о мерама безбедности у Кривичном законику (чл. 79 и 80): i. Мера безбедности: одузимање животиње; ii. Мера безбедности: забрана држања животиње. 2) Измена и допуна члана 269. Кривичног законука и то кроз: i. Корекција висине запрећене казне за основни и квалификовани облик кривичног дела; ii. Кажњавање за покушај извршења кривичног дела убијање и злостављање животиња; iii. Корекција формулације инкриминације борби животиња, кажњавање за покушај и издвајање у посебан члан; iv. Препознавање напуштања животиња као кривично дело. Б. Предлози за измене и допуне Кривичног законика 1) Допуна одредби о мерама безбедности у Кривичном законику У члану 79. став 1. додају се тач. 12) и 13) које гласе: 12) одузимање животиња од власника односно држаоца; 13) забрана држања животиње власнику, односно држаоцу. У члану 80. став 2. у другој реченици, после речи: забрана управљања моторним возилом брише се реч: и, уместо које се додаје запета, а после речи: одузимање предмета додаје се запета и речи: одузимање животиња од власника односно држаоца и забрана држања животиње власнику, односно држаоцу. У члану 80. став 4. после речи: одузимање предмета брише се реч: и, уместо које се додаје запета, а после речи: јавно објављивање пресуде додају се речи: одузимање животиња од власника односно држаоца и забрана држања животиње власнику, односно држаоцу

3 Додати члан 89в који гласи: Одузимање животиње Мера безбедности одузимања животиње може се одредити власнику, односно држаоцу животиње, кад је ради заштите добробити животиња, односно опште безбедности, одузимање животиње неопходно. Суд који је донео пресуду одредиће у складу са посебним прописима да ли ће се одузета животиња предати надлежном прихватилишту за животиње или другој заинтересованој организацији. Законом се може одредити обавезно изрицање мере безбедности одузимање животиње. Законом се могу одредити и услови за одузимање животиња у појединим случајевима. Додати члан 89г који гласи: Забрана држања животиње Суд може учиниоцу кривичног дела забранити држање појединих, односно свих врста животиња, ако се оправдано може сматрати да би даље вршење таквих радњи учиниоца кривичног дела било опасно по живот и добробит животиње, односно ради заштите опште безбедности. Мера из става 1. овог члана може се изрећи и учиниоцу који је у стању неурачунљивости учинио противправно дело које је у закону одређено као кривично дело. Суд одређује трајање мере из става 1. овог члана, које не може бити краће од једне нити дуже од пет година, рачунајући од дана правноснажности одлуке. Ако изрекне условну осуду, суд може одредити да ће се та осуда опозвати, ако учинилац прекрши изречену меру забране држања животиње. Законом се може одредити обавезна забрана држања појединих, односно свих врста животиња, као и трајна забрана држања појединих, односно свих врста животиња 2) Измена и допуна члана 269. Кривичног законика Члан 269. став 1. Уместо речи: новчаном казним или затвором до једне године треба да стоји затвором од шест месеци до три године.

4 Члан 269. став 2. Уместо речи: новчаном казним или затвором до три године треба да стоји новчаном казном или затвором од једне до пет година. Члан 269. након става 2. додати пет них ставова који гласе: Ко кршећи прописе занемарује животињу лишавањем основних животних потреба и тиме озбиљно наруши здравље, физичку и психичку целовитост животиње, казниће се новчаном казном или затвором до једне године. За покушај дела из става 1 овог члана казниће се. Ако је кривично дело из става 1. овог члана извршио власник, односно држалац животиње, животиња ће се одузети. За поновљено дело из става 1. овог члана забраниће се држање животиње. Ко прекрши мере безбедности које ми је суд одредио на основу закона, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци. АЛТЕРНАТИВА Члан 269. мења се и гласи: Ко кршећи прописе занемарује животињу лишавањем основних животних потреба и тиме озбиљно наруши здравље и добробит животиње, казниће се новчаном казним или казном затвора до једне године. Ко кршећи прописе злоставља животињу, казниће се новчаном казном или затвором до две године. Ко кршећи прописе убије животињу, или ако је смрт животиње уследила као последица дела из ст. 1 и 2. овог члана, казниће се новчаном казном и казном затвора од шест месеци до три године. Ако је услед дела из ст. 1, 2 и 3. овог члана дошло до занемаривања, злостављања или убиства већег броја животиња, или је дело учињено у односу на животињу која припада посебно заштићеним животињским врстама, учинилац ће се новчаном казном и казном затвора од једне до пет година. За покушај дела из ст. 2, 3 и 4 овог члана казниће се. Ако је кривично дело из става 2. овог члана извршио власник, односно држалац животиње, животиња ће се одузети. За поновљено дело из ст. 1, 2, 3, 4 и 5. овог члана забраниће се држање животиње.

5 Ко прекрши мере безбедности које му је суд одредио на основу закона, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци. Члан 269 став 3. Брише се. Након члан 269. додаје члан 269а који гласи: Борбе животиња Ко организује и одржава борбе између животиња или између животиња и људи, држи, репродукује, обучава, поклања или продаје животиње у те сврхе, организује или помаже организовање клађења или се клади на оваквим борбама, казниће се новчаном казном и казном затвора од једне до три године. Ко ставља на располагање објекте, површину, земљиште и друга материјална средства ради борбе животиња са другим животињама или људима, казниће се новчаном казном или затвором до две године. Животиње и средства за извршење кривичног дела одузеће се. Забраниће се држање животиња. Ко прекрши мере безбедности које ми је суд одредио на основу закона, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци. Након члана 269а додаје се члан 269б који гласи: Напуштање животиња Ко као власник, односно држалац животиње напусти животињу, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци. За поновљено дело из става 1 овог члана забраниће се држање животиње. Ко прекрши мере безбедности које ми је суд одредио на основу закона, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци.

6 В. Образложење предложених измена и допуна Кривичног законика 1) Допуна одредби о мерама безбедности у Кривичном законику Кривични законик Републике Србије (члан 79.) прописује врсте мера безбедности које се могу изрећи учиниоцу кривичних дела: обавезно психијатријско лечење и чување у здравственој установи; обавезно психијатријско лечење на слободи; обавезно лечење наркомана; обавезно лечење алкохоличара; забрана вршења позива, делатности и дужности; забрана управљања моторним возилом; одузимање предмета; протеривање странца из земље и јавно објављивање пресуде; забрана приближавања и комуницирања са оштећеним и забрана присуства одређеним спортским приредбама. Овим мерама би требало додати и меру одузимања животиње односно забране држања животиња, које би могле да се изрекну учиниоцу кривичних дела која су прописана члановимa 269 (убијање и злостављање животиња), новопредложеним члановима 269а и 269б (борбе животиња и напуштање животиња), чланом 194 (насиље у породици који се јавља у стицају са кривичним делом убијање и злостављање животиња), чланом 278 (изазивање опште опасности, што је често кривично дело у ситуацији када нечија животиња без надзора повреди или усмрти неку другу животињу), и то уз казну, условну осуду, судску опомену или у случају ослобођења од казне. Одузимање животиња од власника или држаоца, односно забрана држања једне, више врста или свих врста животиња изриче се ради спречавања учиниоца да понови прекршај, односно на други начин да настави да угрожава добробит животиња. У пракси је чест случај, нарочито у случају хордашења 2 да су извршиоци дела која за предмет имају добробит животиња, неурачунљива или лица код којих је неурачунљивост битно смањена, што је разлог предлагања прописивања могућности изрицања мера безбедности одузимање животиња и забрана држања животиња и у погледу лица које је у стању неурачунљивости учинило неко од напред поменутих противправних дела које су у закону одређена као кривично дело. 2 Хордашење је појава сакупљања (гомилања) већег броја животиња којима власник, односно држалац не може обезбедити основне услове живота,при чему ово лице није у стању да препозна погоршање сопствених услова живота и живота животиња које настају као последица сакупљања (гомилања) животиња.

7 Законодавац у Републици Србији позитивно оцењује дефинисање предожених мера безбедности, што се огледа у утврђивању заштитних мера одузимања животиња и забране држања животиња у чл. 52 ст. 1. тач. 12) и чл. 66 Закона о прекршајима ( Службени гласник РС, бр. 65/2013), а које су формулисане на сличан начин као у овом предлогу. Потребно је у вези са мером безбедности одузимања животиња истаћи потребу обезбеђивања материјалних и техничких услове за спровођење предложених измена у Кривичном законику, те обезбедити стручне службе које би у одговарајућим прихватилиштима, могле да брину о животињама које би биле предмет судских поступака као и да спроводе предложене мере безбедности које би евентуално биле изрицане од стране суда. 2) Измена и допуна члана 269. Кривичног законика Постојећа формулација кривичног дела убијање и злостављање животиња из члана 269. Кривичног законика ("Сл. гласник РС", бр. 85/2005, 88/ испр., 107/ испр., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 и 108/2014) гласи: Ко кршећи прописе убије, повреди, мучи или на други начин злоставља животињу, казниће се новчаном казном или затвором до једне године. Ако је услед дела из става 1. овог члана дошло до убијања, мучења или повређивања већег броја животиња, или је дело учињено у односу на животињу која припада посебно заштићеним животињским врстама, учинилац ће се казнити новчаном казном или затвором до три године. Ко из користољубља организује, финансира или је домаћин борбе између животиња исте или различите врсте или ко организује или учествује у клађењу на оваквим борбама, казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном. Сматрамо да постојећу формулацију треба унапредити у следећим сегментима: 1. Кориговати висину запрећене казне за основни и квалификовани облик кривичног дела; 2. Кориговати формулацију инкриминације борби животиња и издвојити ово кривично дело у посебан члан; 3. Кажњавати за покушај извршења кривичног дела убијање и злостављање животиња и предложеног кривичног дела борбе животиња; 4. Предвидети напуштење животиња као кривично дело.

8 2.1. Висина запрећене казне за основни и квалификовани облик кривичног дела Предлог за повећање висине запрећене казне састављен је са посебном пажњом. С тим у вези имало се у виду да је пооштрење казни потребно усклади са системом казни на нивоу Кривичног законика, с обзиром да свако спорадично пооштравање казни за поједина кривична дела, или њихову групу, носи са собом ризик нарушавања међусобног односа казни. Законски максимум који је за основни облик дела прописан у трајању до једне године, а за квалификовани до три године, би требало да буде повећан. У том смислу, постоји сугестија да се за основни облик пропише казна затвора у трајању од шест месеци до три године, а за квалификовани облик пропише распон затворске казне у трајању од једне до пет година. Оправдање за овакав став лежи, између осталог, и у прогресивном расту броја случајева насиља према животињама, сходно евиденцији коју води Организација за поштовање и бригу о животињама ORCA. Истовремено, сматрамо да је наведени предлог у складу са опредељењем Министарства правде да се за кривична дела насиља пропишу строжије санкције (нпр. кривично дело насиље у породици). Мишљења само да је за убиство животиње, злостављање и убиство већег броја животиња или животиња које припадају посебно заштићеним врстама, као за организовање борби животиња неопходно предвидети кумулативно: новчану казну и обавезну затворску казну. С друге стране за остале облике кривичног дела, односно посебих кривичних, дела уколико се прихвати поднети предлог (занемаривање животиња и напуштање животиња и стављање на располагање ресурса ради организовања борби животиња), потребно је оставити новчану казну као дољи минимим. У том смислу, предлажемо да се за озбиљније занемаривање животних потреба животиње предвиди новчана казна, односно казна затвора до годину дана, за напуштање животиња предвиди новчана казна или казна затвора до шест месеци, а да се за стављање на располагање ресурса за организовање борби животиња предвири новчана казна или казна затвора до две године. Такође сматрамо да би за напуштање животиња могла да се пропише новчана казна за доњи минимум, односно казна затвора до шест месеци, за горњи максимум. Мишљења смо да је предложена санкција усклађена са системом казни на нивоу Кривичног законика, а са друге стране довољне како би оствариле своју превентивну функцију.

9 2.2. Кориговати формулацију инкриминације борби животиња и издвојити борбе животиња у посебан члан Предложене измене омогућавају свеобухватно санкционисање борби животиња исте или различитих врста. Потребно је да се инкриминацијом обухвате и оне радње које се чине и са и без користољубља. Борбе животиња саме по себи подразумевају већу друштвену опасност с обзиром на чињеницу да претпостављају посебан начин дресуре животиња, који, по правилу, води њиховој повећаној агресивности, па самим тим и вишем стешену угоржавања безбедности грађана. Осим тога, и степен угоржености добробити животиња код борби је знатно већи. Борбе животиња представљају злостављање животиња јер су повреде које животиње наносе и задобијају у борбама обично веома тешке, а често и смртоносне. Елемент користољубља је по правилу пристутан, али је и тешко доказив. Стога сматрамо да га, у ситуацијама када се утврди, треба третирати као отежавајућу околност приликом одабира санкције и одмеравања казне, али да свакако треба санкционисати и оне облике борби животиња код којих користољубље није утврђено. Такође, потребно је санкционисати и друге начине одржавања и помагања борби, како би се борбе животиња као негативна појава у потпуности сузбила. Поред тога, борбе животиња треба кривично санкционисати и због документоване јаке везе између организованих борби животиња и других кривичних дела и насиља. Коцкање је једна од њих, а суме новца се крећу и до неколико хиљада евра. Продаја и коришћење опојних средстава на овим догађајима, такође је једна од негативних активности у вези са борбама, а услед велике количине новца присутног на овим догађајима, уобичајено је и присуство оружја. Изложеност деце овом суровом свету злостављања животиња, коцкања, дроге, оружја и насиља, представља још један негативан аспекат организованих борби животиња. Посматрањем оваквих актова бруталности и њиховим одобравањем од стране одраслих чланова заједнице, деца усвајају такво понашање и развијају неосетљивост према патњи других живих бића, истовремено негујући и језик насиља и непоштовања закона као прихватљивог друштвеног понашања. Чак и деца која не присуствују борбама могу бити у опасности. Постојање агресивних животиња у суседству, повећава ризик од напада не само на кућне љубимце, већ и на људе, док су деца посебно угрожена Кажњавати за покушај извршења кривичног дела убијање и злостављање животиња и предложеног кривичног дела борбе животиња Оправдање за увођење у наше кривично законодавство кажњавања за покушај извршења кривичног дела убијање и злостављање животиња и предложеног кривичног дела борбе животиња, почива на становишту да у много случајева

10 починиоци кривичног дела из члана 269. покушавају дуже време претходно да га реализују без успеха, остајући некажњени. Ова лица су често евидентирана од стране органа јавног реда и мира као лица која су покушала дело, али остају само опоменута да то убудуће не чине. Многи од њих тако постану охрабрени да наставе са покушајима, до коначног, "успешног" реализовања намере. У пракци Организације за поштовање и бригу о живоитњама - ОRCA забележен је значајан број случајева покушаја извршења кривичног дела злостављање и убијање животиња (пуцање на животиње које није резултирало смртним исходим, противзаконито постављање отрова и слично) Препознати напуштање животиња као кривично дело Напуштање животиња треба кривично санкционисати имајући пре свега у виду епидемиолошки тренд повећања броја напуштених животиња (луталица) у насељеним местима, односно многобројне здравствене, хигијенске, еколошке и безбедоносне ризике који се везују за постојање ових животиња. Штете које се везују за постојање напуштених паса и мачака су: - Болести. Ове животиње могу бити директан извор односно представљати преносиоце различитих инфективних и паразитарних болести. Многе од њих (зоонозе) заједничке су за животиње и човека (беснило, ехинок окоза, токсоплазмоза, аскаридоза, демодикоза, пантљичаре паса и мачака, шуга, крпељи, буве и др.); - Агресивност и уједљивост. Напуштени пси и мачке могу испољавати агресивност према човеку, другим псима и мачкама познатих власника и слично; - Прљање јавних површина урином, изметом, односно развојним облицима паразита и микроорганизмима; - Непријатни мириси који потичу од измета и урина, параналних жлезда паса, кожних обољења и запрљане длаке и коже; - Примарно предаторство. Напуштени пси и мачке, посебно у сеоским и приградским срединама, нападају и убијају ситне, дивље и домаће животиње. Напуштене мачке лове птице и живину, али могу напасти и куниће; - Секундарно предаторство (стрвинарство). Напуштене животиње хране се лешевима угинулих животиња и птица, развлаче њихове остатке и тако директно учествују у ширењу заразних болести и зооноза. Поред здравственог аспекта, стрвинарство има и негативан естетски аспект; - Компетиција за отворен простор. Напуштене животиње које су заузеле јавне површине, штитећи своје станиште нападају псе познатих власника. Посебан проблем су напади на псе водиче слепих особа, што код ових људи изазива страх и доводи до њихове дезоријентације; - Материјалне штете које могу причинити напуштене животиње настају при нападу на људе без повреде, али уз оштећење одеће, обуће и слично;

11 - Саобраћајни удеси. До евентуалних саобраћајних удеса може доћи када напуштене животиње прелазе преко саобраћајница или када пси јуре на возила. Напуштени пси и мачке имају велики репродуктивни потенцијал. Тако су једна женка и њено женско потомство, теоријски за шест година способни да изроде штенади, а једна мачка и њено женско потомство за седам година још више мачића! Неодговорност власника, која се често огледа у напуштању животиње, проузрокује озбиљне последице које се огледају у повећању: - броја повреда људи од стране напуштених животиња, - ризика по здравље и живот људи услед повећане учесталости неовлашћеног постављања опасних отрова, као одговор грађана на нерешавање проблема напуштених животиња. Постављање отрова озбиљно загађује животну средину и чини градске паркове опасним местима, - броја случајева злостављања животиња, односно толерисање злостављања животиња као друштвено прихватљивог понашања, како на улици тако и у азилима удружења за заштиту животиња, - износа плаћених одштета које локалне самоуправе плаћају грађанима које озледе напуштене животиње, - броја саобраћаних несрећа које изазивају напуштене животиње. 3 Досадашње прекршајно кажњавање напуштања животиња, по свему судећи, није на очекивани начин утицало на смањење броја напуштених животиња на територијама локалних заједница. Како би се спречиле негативне последице по животну средину, људе и животиње од кључног је значаја повећати степен одговорности власника животиње, који је дужан да животињу у власништву држи под сталном контролом. С тим у вези, инсистирајући на превентивном деловању, корисно је кривично санкционисати напуштање животиња, као што су то учиниле многе земље које су некада имале веома изражене проблеме у вези са напуштеним животињама. На овом месту наводимо неке, нама доступне примере из упоредног законодавства у вези са затворским санкционисањем напуштања: Швајцарска (до три године затвора), Мађарска, Италија, Француска (до две године затвора), Лихтерштајн, Пољска, Калифорнија (до годину дана затвора), Мичиген (93 дана затвора за први пут и две године затвора за поновљено дело). 3 Један од познатијих случајева догодио се када је истрчавањем пса на аутопут повређен и министар унутрашњих послова Републике Србије господин Драган Јочић. Драган Јовановић (35) из Велике Плане објаснио је да је свог вучјака Рекса пустио, јер није имао чиме да га храни. Пса је одвео на излаз из Велике Плане, а он неколико сати касније, три и по километра даље, излетео на аутопут пред полицијски џип и изазвао тешку саобраћајну несрећу.

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O IZMENAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. PREDLOG U Zakonu o javnom redu i miru ( Službeni glasnik RS, broj 6/16), u članu 17. stav 1. broj: 10.000 zamenjuje se brojem: 50.000, a broj: 50.000

Више

Microsoft Word resenje o davanju saglasnosti na program rada zoohigijenske sluzbe.doc

Microsoft Word resenje o davanju saglasnosti na program rada zoohigijenske sluzbe.doc На основу члана 56 Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, број 88/2008), Градско веће Града Ниша, на седници одржаној 21.04.2011. године, доноси Р Е Ш Е Њ Е I Даје се сагласност на Програм рада

Више

Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite sos telefon sos ženski centar novi sad

Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite sos telefon sos ženski centar novi sad Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite SOS ženski centar 021/422-740 0800101010 (besplatan broj za sve mreže) * Konsultacije putem telefona : svaki radni dan od 17h do 21h * Zakazivanje za psihološko

Више

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНИ ЗАКОНА О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА Члан 1. У Закону о одузимању имовине проистекле из криви

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНИ ЗАКОНА О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА Члан 1. У Закону о одузимању имовине проистекле из криви ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНИ ЗАКОНА О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА Члан 1. У Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела ( Службени гласник РС, бр. 32/13 и 94/16),

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 616) naziv iznad člana i član 22. brišu se. Član 2. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ЛАПОВО ГОДИНА XXIII БРОЈ 8 ЛАПОВО, ЊЕГОШЕВА 18., год. ГЛАСНИК ИЗЛАЗИ ПО ПОТРЕБИ. РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА. 54.

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ЛАПОВО ГОДИНА XXIII БРОЈ 8 ЛАПОВО, ЊЕГОШЕВА 18., год. ГЛАСНИК ИЗЛАЗИ ПО ПОТРЕБИ. РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА. 54. СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ЛАПОВО ГОДИНА XXIII БРОЈ 8 ЛАПОВО, ЊЕГОШЕВА 18., 16.06. 2017. год. ГЛАСНИК ИЗЛАЗИ ПО ПОТРЕБИ. РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА. 54. На основу чланова 54. и 66. Закона о добробити животиња

Више

З А К О Н

З  А  К  О  Н РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ Бања Лука, март 2019. године ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ Нацрт Члан 1. У Закону о јавном

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju važeća verzija propisa, poslednju verziju

Више

Sluzbeni list

Sluzbeni list СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Година и број: 11/2014. ОПШТИНЕ СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ 12. септембра 2014. год. Сремски Карловци Примерак: 40,00 дин. На основу члана 4. став 3. и члана 13. став 1. Закона о комуналним делатностима

Више

Dr Miloš Babić

Dr Miloš Babić KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRPSKE OPŠTI DIO GLAVA I OSNOVNE ODREDBE Osnov i funkcija krivičnog zakonodavstva Republike Srpske Član 1. (1) Krivičnopravne odredbe sadržane u ovom zakoniku zasnivaju se na

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВРБАС БРОЈ 16. ВРБАС 14. СЕПТЕМБАР ГОДИНА LII 96. На основу члана 46. Закона о ветеринарству ( Службени гласник Републике

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВРБАС БРОЈ 16. ВРБАС 14. СЕПТЕМБАР ГОДИНА LII 96. На основу члана 46. Закона о ветеринарству ( Службени гласник Републике СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВРБАС БРОЈ 16. ВРБАС 14. СЕПТЕМБАР 2018. ГОДИНА LII 96. На основу члана 46. Закона о ветеринарству ( Службени гласник Републике Србије, број 91/05 и 30/10, 93/2012), члана 1. и 54.

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRPSKE ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017 i 104/2018 - odluka US) OPŠTI DIO GLAVA I OSNOVNE ODREDBE Osnov i funkcija krivičnog zakonodavstva Republike Srpske Član 1 (1) Krivičnopravne

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

poseban program 2017

poseban program 2017 ПОСЕБАН ПРОГРАМ О КОРИШЋЕЊУ СРЕДСТАВА ИЗ БУЏЕТА ГРАДА СУБОТИЦЕ ЗА ЈКП ЧИСТОЋА И ЗЕЛЕНИЛО СУБОТИЦА ЗА 2017. ГОДИНУ пословно име: ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЧИСТОЋА И ЗЕЛЕНИЛО седиште: СУБОТИЦА, Јожефа Атиле

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ("Sl. glasnik RS", br. 11/2015) ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU GLAVA I OSNOVNE ODREDBE Predmet Zakona Član 1 Ovim zakonom propisuju se prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima

Више

Microsoft Word - zakon_o_prekrsajima

Microsoft Word - zakon_o_prekrsajima Закон о прекршајима Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 101/2005, 116/2008 и 111/2009. Види: чл. 12. и 15. Уставног закона - 98/2006-29. ДЕО ПРВИ МАТЕРИЈАЛНО-ПРАВНЕ ОДРЕДБЕ Глава I ОСНОВНЕ

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

IZVJESTAJ

IZVJESTAJ Moskovska bb, 81 000 Podgorica, Crna Gora T/F: +382 20 510 040; + 382 20 510 041 E-mail: hra@t-com.me www.hraction.org VLADA CRNE GORE MINISTARSTVO PRAVDE g-din Duško Marković, ministar pravde i potpredsjednik

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

Z A K O N O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI I. UVODNE ODREDBE Predmet Zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se sprečavanje nasilja u porodici i postupanj

Z A K O N O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI I. UVODNE ODREDBE Predmet Zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se sprečavanje nasilja u porodici i postupanj Z A K O N O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI I. UVODNE ODREDBE Predmet Zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se sprečavanje nasilja u porodici i postupanje državnih organa i ustanova u sprečavanju nasilja

Више

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u "Službenom listu RCG", br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predm

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u Službenom listu RCG, br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predm Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u "Službenom listu RCG", br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom se uređuju uslovi odgovornosti

Више

KRIVIČNI ZAKONIK KOSOVA (2012) KRIVIČNI ZAKONIK Zakon br. 04/L oktobra god. OPŠTI DEO GLAVA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Osnove i granice kriv

KRIVIČNI ZAKONIK KOSOVA (2012) KRIVIČNI ZAKONIK Zakon br. 04/L oktobra god. OPŠTI DEO GLAVA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Osnove i granice kriv KRIVIČNI ZAKONIK Zakon br. 04/L-129-19. oktobra 2012. god. OPŠTI DEO GLAVA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Osnove i granice krivičnih sankcija 1. Krivična dela i krivične sankcije su predviđeni samo za ona ponašanja

Више

KRIVIČNI ZAKONIK

KRIVIČNI ZAKONIK KRIVIČNI ZAKONIK OPŠTI DEO Glava prva OSNOVNEODREDBE Nema krivičnog dela niti kazne bez zakona Član 1 Nikome ne može biti izrečena kazna ili druga krivična sankcija za delo koje pre nego što je učinjeno

Више

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU Saobraćajni fakultet Doboj METOD OBRAZOVANJA I VASPITANJA KAŽNJENIH VOZAČA MAGISTARSKI RAD Student: Relja Mirovi

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU Saobraćajni fakultet Doboj  METOD OBRAZOVANJA I VASPITANJA  KAŽNJENIH VOZAČA  MAGISTARSKI RAD    Student: Relja Mirovi REPUBLIKA SRPSKA MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I VEZA AGENCIJA ZA BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA II STRUĈNI SEMINAR BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI METOD SAOBRAĆAJNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA KAŢNJENIH VOZAĈA

Више

ПРАВИЛНИК О СПРЕЧАВАЊУ НЕГАТИВНИХ ПОЈАВА У БОКСЕРСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ

ПРАВИЛНИК О СПРЕЧАВАЊУ НЕГАТИВНИХ ПОЈАВА У БОКСЕРСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ На основу члана 102. Закона о спорту и на основу члана 6. Статута Боксерског савеза Србије, Управни одбор Боксерског савеза Србије на својој седници одржаној 02.11.2015. године доноси следећи: ПРАВИЛНИК

Више

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕВОЗА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА, ДОДЕЛУ БРОЈА КРОВНЕ

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинског правилника РСС, поводом дисциплинске пријаве рукометног

Више

Microsoft PowerPoint - Kompenzacija i naknada stete-Hajrija Hadziomerovic Muftic.ppt

Microsoft PowerPoint - Kompenzacija i naknada stete-Hajrija Hadziomerovic Muftic.ppt Kompenzacija/ naknada štete žrtvama Hajrija Hadžiomerović-Muftić Federalna tužiteljica Federalno tužilaštvo FBiH Međunarodni dokumenti UN Konvencija o transnacionalnom organizovanom kriminalu sa dodatnim

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivicna dela

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivicna dela ZAKON O ODGOVORNOSTI PRAVNIH LICA ZA KRIVIČNA DELA ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008) Deo prvi I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi odgovornosti pravnih lica za krivična

Више

Scanned Image

Scanned Image На основу члана 38. став 2. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16), Скупштина Града Новог Сада, на ХХХШ седници од 9. марта 2018. године, доноси О Д Л У К У О СПРОВО'БЕЊУ ЈАВНОГ

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожег

На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожег На основу члана 120. став 8. Закона о сновама системa образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС број 88/2017), Савет родитеља Гимназије Свети Сава Пожега у Пожеги, на седници одржаној дана 28.02.2018.године,

Више

cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA

cti^' x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSAJIMA Proglasavam Zakon o iznijenama i dopiinama Zakona

Више

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o 749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je donijela

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, 76100 Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/215-516 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 450/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 450/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 21.05.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Предрага Глигоријевића, Веска

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc

Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU NV NOVO-2010.doc На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09) и члана 39. став 1. тачка 1) Статута, школски одбор Основне школе 1.300 каплара

Више

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Законику о кривичном поступку ( Службени гласник РС, бр. 72/11,

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Законику о кривичном поступку ( Службени гласник РС, бр. 72/11, З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Законику о кривичном поступку ( Службени гласник РС, бр. 72/11, 101/11, 121/12, 32/13, 45/13 и 55/14), у члану 21.

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

Temeljem članka 17

Temeljem članka 17 Pročišćeni tekst JUO SG 08/08, 10/15 Općinsko vijeće Općine Poličnik na svojoj 17. sjednici održanoj dana 10. prosinca 2008. temeljem članka 17. stavka 8. Zakona o veterinarstvu ( Narodne novine roj 70/79),

Више

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке Број: I-РП-1-58/14 Дана: 21.02.2015. Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману ( Службени

Више

ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА 5. ПРАВА ДЕТЕТА И УЧЕНИКА, ОБАВЕЗЕ И ОДГОВОРНОСТИ УЧЕНИКА Обавезе ученика - Члан 80. У оства

ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА 5. ПРАВА ДЕТЕТА И УЧЕНИКА, ОБАВЕЗЕ И ОДГОВОРНОСТИ УЧЕНИКА Обавезе ученика - Члан 80. У оства ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА 5. ПРАВА ДЕТЕТА И УЧЕНИКА, ОБАВЕЗЕ И ОДГОВОРНОСТИ УЧЕНИКА Обавезе ученика - Члан 80. У остваривању својих права ученик не сме да угрожава друге

Више

Šta je to KD?

Šta je to KD? Šta je to KD? prvi, osnovni, temeljni pojam krivičnog prava jeste krivično djelo. protivpravno djelo kojim se povređuju ili ugrožavaju zaštićene vrijednosti i koje je, zbog svoje opasnosti ili štetnosti

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 20/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 20/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 20.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић,

Више

На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и в

На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и в На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси П Р А В И Л Н И К О НАЧИНУ ОБЕЛЕЖАВАЊА

Више

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno Obrasci b

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno   Obrasci b AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno Ustavni sud u sastavu: predsednik Vesna Ilić

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 616), у члану 5. став 1. речи: Управе за заједничке послове републичких

Више

Microsoft Word - Vozaci

Microsoft Word - Vozaci ВОЗАЧИ - питања за Б категорију 1... Моторним возилом, односно скупом возила, може самостално да управља возач који: а) испуњава прописане услове и има уверење о положеном возачком испиту оне категорије

Више

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš 451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sredstvima

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

Microsoft Word

Microsoft Word На основу члана 23. став 7. Закона о добробити животиња ( Службени гласник РС, број 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, доноси П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ ОБУКЕ О ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА

Више

Microsoft Word - Zakon o drzavnom premeru i katastru.doc

Microsoft Word - Zakon o drzavnom premeru i katastru.doc Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOM PREMERU I KATASTRU Član 1. U Zakonu o državnom premeru i katastru ( Službeni glasnik RS, br. 72/09 i 18/10), posle člana 10. dodaju se čl. 10a, 10b i 10v,

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf На основу члана 119. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања («Сл. гласник РС» број 88/2017 и 27/2018-др. закони), Школски одбор Гимназије у Краљеву(даље: Школа) је, на својој

Више

Microsoft Word - Obelezavanje konja

Microsoft Word - Obelezavanje konja На основу члана 84. ст. 3 и 4. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, број 91/05), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси П Р А В И Л Н И К О ОБЕЛЕЖАВАЊУ КОПИТАРА И ВОЂЕЊУ ЕВИДЕНЦИЈЕ

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4 ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама

Више

pravnici odgovaraju.doc

pravnici odgovaraju.doc СТАРОСНА ГРАНИЦА ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА Питање: Да ли постоји горња старосна граница за закључивање уговора о раду, односно за заснивање радног односа? Одговор: Члан 24. Закона о раду ( Службени гласник

Више

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11) u članu 56. broj 42 zamijenjuje se sa brojem

Више

Page 1 of 6 SEDMI DEO Prvi deo Prethodni deo IZMENE Odluka Ustavnog suda Republike Crne Gore kojom se utvrđuje da odredba člana 187 stav 4 Zakona o parničnom postupku ("Službeni list Republike Crne Gore",

Више

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: 16.09.2015. Рад прихваћен: 06.10.2015. Миомира Костић, Дарко Димовски, Филип Мирић Малолетничка делинквенција

Више

ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА ИЗАЗОВИ И ПРЕПОРУКЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСТУПКА Др Јелена Костић Милена Рашић Лидија Комлен Николић Бојана П

ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА ИЗАЗОВИ И ПРЕПОРУКЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСТУПКА Др Јелена Костић Милена Рашић Лидија Комлен Николић Бојана П ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА ИЗАЗОВИ И ПРЕПОРУКЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСТУПКА Др Јелена Костић Милена Рашић Лидија Комлен Николић Бојана Пауновић Др Јелена Костић Милена Рашић Лидија Комлен

Више

Vodic za pristup informacijama god_

Vodic za pristup informacijama god_ CRNA GORA OPŠTINA BIJELO POLJE Sekretarijat za inspekcijske poslove VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA U POSJEDU SEKRETARIJATA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE Bijelo Polje, avgust 2019. godina 2 Na osnovu čl.11 Zakona

Више

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања("службени гласник РС" бр. 72/2009, 52/2011 и 5

ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања(службени гласник РС бр. 72/2009, 52/2011 и 5 ПОСЛОВНИК О РАДУ НАСТАВНИЧКОГ ВЕЋА На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања("службени гласник РС" бр. 72/2009, 52/2011 и 55/2013) и члана 97. Закона осредњем образовању и васпитању

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 592. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZABRANI ZLOSTAVLJANJA NA RADU ("Službeni list Crne Gore", br. 030/12 od 08.06.2012) Proglašavam Zakon o zabrani zlostavljanja

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени

На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Српске, број: 101/04, 32/05, 42/05

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Бања Лука, март године

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Бања Лука, март године РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Бања Лука, март 2019. године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Члан 1. У Закону о оружју

Више

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е I. УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА Уставни основ за доношење овог закона је члан 97. став 1. тачка 6) Устава Републике Србије,

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е I. УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА Уставни основ за доношење овог закона је члан 97. став 1. тачка 6) Устава Републике Србије, О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е I. УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА Уставни основ за доношење овог закона је члан 97. став 1. тачка 6) Устава Републике Србије, којим је, између осталог, утврђено да Република Србија

Више

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propis

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi (Sl. list RCG, broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi (Sl. list RCG - opštinski propis Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propisi", broj 15/04), Skupština opštine Herceg- Novi, na

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

Microsoft Word - NOVE SMERNICE MAJ 2011 GORDANA

Microsoft Word - NOVE SMERNICE MAJ 2011 GORDANA На основу одредбе члана 21. став 1. тачка 5) Закона о заштити конкуренције ( Службени гласник Републике Србије бр. 51/2009) Савет Комисије за заштиту конкуренције на својој 30. седници одржаној 19.05.2011.

Више

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц 020-00-00058/2011-11 Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медицинског факултета у Нишу, ради одлучивања о повреди

Више

Студија квантитативног утицаја

Студија квантитативног утицаја РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ КВАНТИТАТИВНОГ УТИЦАЈА који се односи на велике изложености Бања Лука, јуни 2017. године С А Д Р Ж А Ј УВОД... 1 АНАЛИЗА ВЕЛИКИХ ИЗЛОЖЕНОСТИ... 3 ЗАКЉУЧАК... 5 Бања Лука, јуни 2017. године

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni l

NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni l NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni list CG, br. 76/09, 57/11, 18/14, 11/15 i 52/16), u

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 23.09.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић,

Више

Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj

Nacrt zakona o dopuni Zakona o  pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj REPUBLIKA SRPSKA VLADA NACRT ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Banja Luka, maj 2019. godine Nacrt ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Član 1. U Zakonu

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim Ukaz o proglašenju Zakona o volontiranju Proglašava se Zakon o volontiranju, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na

Више

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као Број: 05/1-50-13-312-3-4/14 Сарајево, 23. 04. 2014. године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине

Више