Tumačenja odredbi članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike po stavcima Općenito Tumačenje br. 1/59 od 11. listopada (

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Tumačenja odredbi članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike po stavcima Općenito Tumačenje br. 1/59 od 11. listopada ("

Транскрипт

1 Tumačenja odredbi članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike po stavcima Općenito Tumačenje br. 1/59 od 11. listopada (mjesto i adresa stanovanja) Pod mjestom stanovanja podrazumijeva se naselje u kojem službenik stanuje a koje je izričito utvrđeno u Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj ( Narodne novine, br. 86/06., 125/06. ispr., 16/07. ispr., 95/08. Odluka USRH, 46/10. ispr. i 145/10.). Pod adresa stanovanja podrazumijeva se adresa s koje službenik i namještenik redovito dolazi na posao i s posla, odnosno adresa na kojoj ima prebivalište ili boravište. U slučaju da službenik ima u mjestu rada prebivalište, ali isti ima i prijavljeno boravište u mjestu izvan mjesta rada, pravo na naknadu troškova prijevoza utvrđuje se prema adresi s koje službenik i namještenik redovito dolazi na posao i s posla. Tumačenje br. 92/59 od 4. travnja Pod mjestom stanovanja podrazumijeva se naselje u kojem službenik stanuje, za koje je u Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj ( Narodne novine, br. 86/06., 125/06. ispr., 16/07. ispr., 95/08. Odluka USRH, 46/10. ispr., 145/10., 37/13. i 44/13.) izrijekom navedeno da ulazi u sastav neke jedinice lokalne samouprave (općine ili grada). Prema tome, pod mjestom stanovanja ne podrazumijeva se: - cijelo područje jedinice lokalne samouprave (nego je to naselje koje prema Zakonu ulazi u sastav jedinice lokalne samouprave), - naselje koje u Zakonu nije izrijekom navedeno (npr. neko manje mjesto odnosno zaselak koje nije poimence spomenuto u Zakonu). U konkretnom slučaju, za naselja za koja se pita (Adamovec, Kašinska Sopnica, Šimunčevec, Ivanja Reka), u Zakonu je izrijekom navedeno da ulaze u sastav Grada Zagreba kao jedinice lokalne samouprave. Stoga službenik koji dolazi na posao u Zagreb iz tih naselja, ima pravo na naknadu troškova međumjesnog i mjesnog prijevoza sukladno odredbama članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 20/59 od 31. listopada Službeniku koji stanuje izvan Republike Hrvatske i dolazi na posao u Republiku Hrvatsku isplatit će se naknada troškova prijevoza prema kriterijima za mjesni i međumjesni prijevoz iz članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 33/59 od 12. studenoga Poslodavac službeniku nadoknađuje najpovoljniji trošak javnog prijevoza koji službeniku omogućuje redoviti dolazak na posao i odlazak s posla.

2 Ako službenik ne koristi taj javni prijevoz nego neku drugu vrstu javnog prijevoza, službenik je dužan predočiti dokaz o kupljenoj karti sukladno stavku 11. članka 59., a naknada troškova isplatit će mu se u visini cijene karte najpovoljnijeg javnog prijevoza. Ako službenik ne koristi javni prijevoz nego osobni automobil Komisija upućuje na stavak 2., 3., 6. i 8. članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 39/59 od 20. studenoga Službenik i namještenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza za svaki dolazak i odlazak s posla. Tumačenje br. 40/59 od 20. studenoga Poslodavac isplaćuje naknadu troškova prijevoza sukladno članku 59. Kolektivnog ugovora prema pravilima za mjesni i međumjesni prijevoz. (pitanje u vezi kojega je dano ovo tumačenje - mogu li se prema načelu pravednosti isplaćivati naknade troškova prijevoza osobama koje ne koriste javni prijevoz). Tumačenje br. 49/59 od 30. studenoga Prema članku 59. Kolektivnog ugovora službeniku i namješteniku se nadoknađuju troškovi prijevoza za dolazak na posao i povratak s posla. Stoga se u udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada, u smislu članka 59. Kolektivnog ugovora, ne može se uračunati (pribrojiti) udaljenost koju službenik svakodnevno prelazi prije dolaska na posao, odnosno nakon odlaska s posla, zbog prijevoza djeteta u predškolsku ili školsku ustanovu, neovisno o posebnim okolnostima odnosno posebnostima konkretnog slučaja (npr. dijete s posebnim potrebama). Troškove prijevoza djeteta u predškolsku ili školsku ustanovu snosi sam državni službenik odnosno namještenik, ako mu se ti troškovi ne nadoknađuju prema posebnim propisima. Tumačenje br. 60/59 od 18. prosinca Članak 59. Kolektivnog ugovora odnosi se na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, a ne na troškove prijevoza u vezi s obavljanjem poslova radnog mjesta na koje su službenici i namještenici raspoređeni. Navedeni troškovi su troškovi poslovanja državnog tijela. Ako službenik dobiva naknadu troškova prijevoza na posao i s posla sukladno članku 59. stavku 2. Kolektivnog ugovora, poslodavac je sukladno posebnim propisima dužan službeniku nadoknaditi i troškove prijevoza u vezi s obavljanjem poslova radnog mjesta, ako ih je imao. Međutim, ako službenik dobiva novčanu naknadu za kupljenu godišnju ili mjesečnu kartu mjesnog javnog prijevoza u mjestu rada prema predočenom računu ili ako mu takvu kartu kupuje poslodavac, tada nema pravo još i na naknadu troškova prijevoza u mjestu rada nastalih u obavljanju službe ako mu kupljena karta pokriva i taj prijevoz. Tumačenje br. 73/59 od 1. veljače U svakom pojedinom slučaju pri donošenju rješenja o naknadi troškova prijevoza potrebno je nedvojbeno utvrditi na koji način se obračunava naknada troškova prijevoza državnog službenika i namještenika o čijem se pravu odlučuje. U izreci rješenja ne može se alternativno utvrđivati način naknade troškova prijevoza jer mora biti jasno na koje troškove službenik ima pravo i kako se nadoknađuju.

3 Tumačenje br. 86/59 od 29. svibnja Pod pojmom javnog prijevoza podrazumijeva se javni linijski prijevoz putnika u cestovnom prometu koji se obavlja na određenim relacijama i po unaprijed utvrđenom voznom redu, cijeni i općim prijevoznim uvjetima. Tumačenje br. 87/59 od 29. svibnja Službenik koji radi u turnusima i dolazi na posao sve radne dane u mjesecu prema redovnom rasporedu radnog vremena odnosno nije imao izostanke s posla iz razloga navedenih u članku 59. st. 14. Kolektivnog ugovora, ima pravo na puni iznos mjesečne naknade troškova prijevoza, koji mu pripada sukladno odredbama članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 90/59 od 13. lipnja Pravo na naknadu troškova prijevoza za mjesec kolovoz godine ostvaruje se temeljem odredbi Kolektivnog ugovora koji je bio na snazi do 2. kolovoza godine. Tumačenje br. 91/59 od 13. lipnja Službenik koji u određene dane u mjesecu koristi službeno vozilo za dolazak i odlazak s posla nema pravo na naknadu troškova prijevoza za te dane. Tumačenje br. 95/59 od 18. prosinca U slučaju promjene okolnosti koje su od utjecaja na ostvarivanje prava na naknadu troškova prijevoza službenik odnosno namještenik ima pravo na naknadu troškova od dana podnošenja novog zahtjeva za ostvarivanje prava. Tumačenje br. 100/59 od 30. studenog U slučaju kada je odgovarajućim aktom poslodavca propisan okvirni početak i završetak radnog vremena uz utvrđeno trajanje redovnog radnog vremena od 8 sati (tzv. klizno radno vrijeme), smatra se da postoji javni prijevoz koji omogućuje službeniku redovni dolazak na posao i povratak s posla u smislu članka 59. stavka 18. Kolektivnog ugovora, ako postoji mogućnost dolaska i odlaska u okviru utvrđene mogućnosti klizanja radnog vremena, uzimajući u obzir trajanje redovnog radnog vremena. stavak 1. Tumačenje br. 25/59 od 31. listopada Sukladno članku 59. stavku 11. Kolektivnog ugovora, službenik i namještenik se izjašnjava na početku godine da li će mu poslodavac kupiti godišnju ili mjesečne karte ili nadoknađivati stvarne troškove prijevoza prema predočenim računima odnosno kupljenim prijevoznim kartama. Prema stavku 1. članka 59. nadoknađuju se troškovi u visini za poslodavca najpovoljnijeg troška javnog prijevoza koji službeniku i namješteniku omogućuje redovit dolazak na posao i povratak s posla te se u slučaju mogućnosti kupnje godišnje karte nadoknađuju troškovi prema cijeni godišnje karte, a ako nema mogućnosti kupnje godišnje karte nadoknađuju se troškovi mjesečne karte. Tumačenje br. 10/59 od 11. listopada (mjesni i međumjesni prijevoz) Mjesni prijevoz je prijevoz u mjestu stanovanja, odnosno mjestu rada. Međumjesni prijevoz je prijevoz od mjesta stanovanja do mjesta rada. O međumjesnom prijevozu radi se u slučaju kada je mjesto stanovanja različito od mjesta rada.

4 U vezi pitanja što se smatra mjestom stanovanja odnosno mjestom rada, Komisija upućuje na Tumačenje br. 1/12. stavak 2. Tumačenje br. 7/59 od 11. listopada (umanjena naknada troškova mjesnog prijevoza) Visina naknade iz članka 59. stavka 2. Kolektivnog ugovora utvrđuje se prema cijeni mjesečne karte umanjene za 25%, a ako nema mjesečne karte u visini dnevne odnosno ako nema dnevne, u visini povratne odnosno pojedinačne karte. Tumačenje br. 22/59 od 31. listopada U slučaju kada je poslodavac za svoje službenike i namještenike s prijevoznikom ugovorio mjesni i međumjesni prijevoz na redovnim linijama po povoljnijim uvjetima, a službenik i namještenik taj prijevoz ne koristi, naknada troškova prijevoza obračunava se prema cijeni mjesečne karte javnog prijevoza za građane prema kriterijima za mjesni i međumjesni prijevoz. Tumačenje br. 55/59 od 18. prosinca Sukladno članku 59. stavku 2. Kolektivnog ugovora, mjesečna naknada ne može se utvrđivati prema cijeni godišnje karte nego prema cijeni mjesečne karte. Tumačenje br. 88/59 od 13. lipnja Službenik koji dolazi u dežurstvo i po pozivu na posao izvan redovnog radnog vremena, u vrijeme kada nema organiziranog mjesnog javnog prijevoza, ima pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene pojedinačne karte za te dolaske. stavak 3. Tumačenje br. 13/59 od 11. listopada Ako od adrese stanovanja do stanice međumjesnog prijevoza ima više od 2 km, a u mjestu stanovanja nema organiziranog mjesnog javnog prijevoza, službeniku se nadoknađuju troškovi prijevoza koji se utvrđuju u visini cijene mjesečne karte javnog prijevoza najbližeg mjesta u kojem je taj prijevoz organiziran. Poslodavac može pribaviti dokaz o visini cijene karte mjesnog javnog prijevoza u najbližem mjestu u kojem je prijevoz organiziran, na način koji sam odabere (npr. cjenik na Internetu, potvrda prijevoznika i sl). Tumačenje br. 36/59 od 20. studenoga Odredba članka 59. stavka 3. Kolektivnog ugovora ne predviđa umanjenje za 25% naknade troškova mjesečne karte javnog prijevoza najbližeg mjesta u kojem je taj prijevoz organiziran. Tumačenje br. 37/59 od 20. studenoga Ako nije organiziran mjesni javni prijevoz koji omogućava službeniku i namješteniku redoviti dolazak na posao i povratak s posla, naknada troškova prijevoza isplaćuje se prema cijeni mjesečne karte javnog prijevoza najbližeg mjesta u kojem je taj prijevoz organiziran. Odredba se odnosi na službenike i namještenike koji imaju 2 ili više kilometra od mjesta stanovanja do mjesta rada. Kolektivnim ugovorom nije utvrđena obveza i način dokumentiranja troškova prijevoza.

5 Tumačenje br. 43/59 od 30. studenoga Ako nije organiziran mjesni javni prijevoz, službeniku i namješteniku se nadoknađuju troškovi prijevoza koji se utvrđuju u visini cijene mjesečne karte javnog prijevoza najbližeg mjesta u kojem je taj prijevoz organiziran. Obzirom da odredbom članka 59. stavka 3. Kolektivnog ugovora nije propisana naknada u visini cijene dnevne (pojedinačne) karte, troškove prijevoza treba utvrditi u visini cijene mjesečne karte javnog prijevoza najbližeg mjesta u kojem je taj prijevoz organiziran i za koji postoji mogućnost kupnje mjesečne karte. Tumačenje br. 51/59 od 18. prosinca Ako je mjesni javni prijevoz u gradu (mjestu rada) organiziran i moguće je kupiti mjesečnu kartu, ali on ne omogućuje službenicima i namještenicima redovit dolazak na posao i odlazak s posla (neorganizirani prijevoz prema stavku 18. članka 59.), troškove prijevoza treba nadoknaditi u visini cijene mjesečne karte tog mjesta u punom iznosu, sukladno stavku 3. članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 71/59 Ako postoji mjesni javni prijevoz, u postupku donošenja rješenje o naknadi troškova prijevoza potrebno je utvrditi da li taj organizirani mjesni javni prijevoz omogućava državnom službeniku i namješteniku (o čijem se pravu odlučuje) redoviti dolazak na posao i povratak s posla. Čelnik državnog tijela ne može unaprijed utvrditi za sve državne službenike i namještenike da im organizirani mjesni javni prijevoz ne omogućuje redovit dolazak na posao i odlazak s posla te da se naknada troškova prijevoza utvrđuje na način propisan u članku 59. stavku 3. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 89/59 od 13. lipnja Ako nije organiziran međumjesni javni prijevoz službenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza u visini 0,75 kn/km za cijelu relaciju od adrese stanovanja do adrese rada. U tom slučaju nema pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza sukladno članku 59. stavku 3. Kolektivno ugovora. stavak 4. Tumačenje br. 21/59 od 31. listopada Ako je udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada u jednom smjeru veća od 2 km, a u drugom manja od 2 km, službenik i namještenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza ako ne može kao pješak koristiti rutu kraću od 2 km prema uređenom pješačkom putu (ulice s uređenim pločnikom, pješačke zone, stepenice, pješački pothodnici i nathodnici, pješački prijelazi ) između adrese rada i mjesta stanovanja. U tom slučaju službenik i namještenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza u oba smjera. Tumačenje br. 31/59 od 12. studenoga Udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada iz članka 59. stavaka 4., 5. i 8. Kolektivnog ugovora, računa se u jednom smjeru a naknada se isplaćuje za oba smjera. Tumačenje br. 78/59 od 19. ožujka U slučaju kada je ustrojstvena jedinica, u koju je službenik i namještenik raspoređen, smještena na dvije ili više lokacija, kod utvrđivanja udaljenosti (više od 2 km) iz članka 59.

6 stavka 4. Kolektivnog ugovora, uzima se u obzir adresa rada na koju službenik i namještenik redovito dolazi na posao. Tumačenje br. 80/59 od 19. ožujka Službenik koji ne ostvaruje pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza, jer živi na udaljenosti manjoj od 2 km od adrese rada, ne ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza ni za dolazak na dežurstvo, izvan redovnog radnog vremena, odnosno kada mora doći na posao poslije radnog vremena ili za vikende i blagdane. Tumačenje br. 98/59 od 11. ožujka U situacijama u kojim službenik prethodno nije ostvarivao pravo na naknadu troškova prijevoza, u situaciji nastanka okolnosti kao što su radovi na cesti u dužem trajanju (najmanje mjesec dana), za ostvarivanje prava na naknadu u navedenom razdoblju, službenik bi morao dokazati da je nužno koristiti put koji prelazi 2 km. stavak 5. Tumačenje br. 10/59 od 11. listopada (pojam mjesnog i međumjesnog prijevoza) Mjesni prijevoz je prijevoz u mjestu stanovanja, odnosno mjestu rada. Međumjesni prijevoz je prijevoz od mjesta stanovanja do mjesta rada. O međumjesnom prijevozu radi se u slučaju kada je mjesto stanovanja različito od mjesta rada. U vezi pitanja što se smatra mjestom stanovanja odnosno mjestom rada, Komisija upućuje na Tumačenje br. 1/12. Tumačenje br. 15/59 od 11. listopada Pravo na naknadu troškova međumjesnog prijevoza nije uvjetovano udaljenošću od adrese stanovanja do adrese rada. Tumačenje br. 22/59 od 31. listopada U slučaju kada je poslodavac za svoje službenike i namještenike s prijevoznikom ugovorio mjesni i međumjesni prijevoz na redovnim linijama po povoljnijim uvjetima, a službenik i namještenik taj prijevoz ne koristi, naknada troškova prijevoza obračunava se prema cijeni mjesečne karte javnog prijevoza za građane prema kriterijima za mjesni i međumjesni prijevoz. Tumačenje br. 29/59 od 31. listopada Kolektivni ugovor ne predviđa mogućnost naknade troškova međumjesnog prijevoza u visini mjesečne karte umanjene za 25%. Tumačenje br. 30/59 od 31. listopada a) Ako službenik koristi međumjesni javni prijevoz uz presjedanje a taj prijevoz ispunjava kriterije iz stavka 18. članka 59. Kolektivnog ugovora, smatra se da ima organizirani javni prijevoz te će mu se naknada troškova međumjesnog prijevoza isplatiti u visini zbroja cijena karata za cijelu relaciju.

7 b) Ako službenik ne koristi međumjesni javni prijevoz uz presjedanje a taj prijevoz ispunjava kriterije iz stavka 18. članka 59. Kolektivnog ugovora, naknada troškova međumjesnog prijevoza isplatit će se u visini zbroja cijena karata, odnosno 0,75 kn/km ako je to za poslodavca povoljnije. Tumačenje br. 31/59 od 12. studenoga Udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada iz članka 59. stavaka 4., 5. i 8. Kolektivnog ugovora, računa se u jednom smjeru a naknada se isplaćuje za oba smjera. Tumačenje br. 48/59 od 30. studenoga (utvrđivanje visine naknade troškova međumjesnog prijevoza) Način i visina naknade troškova međumjesnog prijevoza ovisi o tome da li postoji organiziran međumjesni javni prijevoz, a ako postoji, da li službenik za dolazak na posao koristi javni prijevoz ili osobni automobil odnosno drugo prijevozno sredstvo. Ako ima organiziran međumjesni javni prijevoz od mjesta stanovanja do mjesta rada, službenik koji za dolazak na posao koristi međumjesni javni prijevoz, ima pravo na naknadu troškova međumjesnog javnog prijevoza u visini stvarnih izdataka prema cijeni mjesečne karte, odnosno pojedinačne karte. Visina stvarnih izdataka mora se dokumentirati na način propisan u čl. 59. st. 11. Kolektivnog ugovora. Pored toga, navedeni službenik, uz ispunjenje uvjeta iz čl. 59. st. 4. Kolektivnog ugovora (udaljenost od 2 km i više) ima pravo i na naknadu troškova mjesnog prijevoza. Ako ima organiziran međumjesni javni prijevoz, koji službenik ne koristi za odlazak na posao i odlazak s posla, jer koristi osobni automobil ili drugo prijevozno sredstvo, poslodavac službeniku može, ako mu je to povoljnije, isplatiti naknadu u visini od 0,75 kn po prijeđenom kilometru. Navedena povoljnost (izraz: ako mu je to povoljnije ) odnosi se na poslodavca. Ako nije organiziran međumjesni javni prijevoz od mjesta stanovanja do mjesta rada, poslodavac će službeniku isplatiti naknadu u visini od 0,75 kn po prijeđenom kilometru. Tumačenje br. 69/59 od 1. veljače Kolektivnim ugovorom nije predviđena mogućnost različitog načina naknade troškova javnog prijevoza istom službeniku tijekom istog mjeseca. Stoga službenik i namještenik nema pravo na naknadu troškova prijevoza na način da mu se za određene dane u mjesecu isplaćuje naknada troškova međumjesnog javnog prijevoza u visini stvarnih izdataka (sukladno članku 59. stavku 5. i 11. Kolektivnog ugovora), a za druge dane u mjesecu naknada u visini 0,75 kuna po prijeđenom kilometru (sukladno članku 59. stavku 6. i 12. Kolektivnog ugovora). Službenik se na početku godine mora izjasniti o načinu naknade troškova prijevoza, a tijekom kalendarske godine može promijeniti način dolaska na posao i odlaska s posla, ali je o istome dužan unaprijed obavijestiti poslodavca. stavak 6. Komisija je dana 12. studenoga donijela slijedeći zaključak: Povoljnost iz članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora ( ako mu je to povoljnije ) odnosi se na poslodavca.

8 Na sjednici održanoj 30. studenoga dano je i tumačenje br. 45/59 koje glasi: Formulacija ako mu je to povoljnije iz stavka 6. članka 59. Kolektivnog ugovora odnosi se na poslodavca. Tumačenje br. 11/59 od 11. listopada Službenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza u smislu članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora i ako prijevozno sredstvo koje koristi nije u njegovom vlasništvu. Tumačenje br. 16/59 od 11. listopada Prijevoznim sredstvom u smislu odredbe članka 59. Kolektivnog ugovora smatra se svako vozilo iz članka 2. stavka 1. točke 28. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ( Narodne novine, broj 67/08., 48/10. i 74/11.), odnosno svako prijevozno sredstvo namijenjeno za kretanje po cesti, osim dječjih prijevoznih sredstava, prijevoznih sredstava na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pri tom ne kreću brzinom većom od brzine čovječjeg hoda. Prema tome, i bicikl je prijevozno sredstvo u smislu članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 9/59 od 11. listopada (naknada prema prijeđenoj kilometraži) Naknada troškova službenicima koji zbog mjesta stanovanja koriste mjesni i međumjesni prijevoz isplatit će se u visini od 0,75 kn po kilometru za cijelu udaljenost od mjesta stanovanja do mjesta rada, pod uvjetom da je to povoljnije za poslodavca u odnosu na organizirani prijevoz. Odredba članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora ne predviđa mogućnost kombiniranja naknade troškova javnog prijevoza i naknade po prijeđenom kilometru. Na sjednici održanoj dana 30. studenoga godine, Komisija je dala slijedeće pojašnjenje ovog tumačenja: Tumačenje broj 9/59 od 11. listopada ne odnosi se na službenika i namještenika koji koristi organizirani međumjesni javni prijevoz za dolazak na posao i odlazak s posla, jer se tom službeniku i namješteniku naknada troškova prijevoza isplaćuje sukladno članku 59. stavku 5. Kolektivnog ugovora (u visini stvarnih izdataka prema cijeni mjesečne odnosno pojedinačne karte, ako je mjesto stanovanja udaljeno do 100 km od mjesta rada). Tumačenje br. 14/59 od 11. listopada Ako osoba koristi vlastiti prijevoz u smislu članka 59. stavaka 6. i 8. Kolektivnog ugovora, poslodavac će isplatiti naknadu prema utvrđenoj udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada prema planeru putovanja Hrvatskog autokluba. Tumačenje br. 17/59 od 23. listopada Ako službenik traži da mu se za međumjesni prijevoz isplaćuje naknada sukladno odredbama članka 59.st. 6. Kolektivnog ugovora (0,75 kn/km), odnosno ne želi da mu se plaća karta za organizirani prijevoz, a to je nepovoljnije za poslodavca, naknada troškova prijevoza isplatit će mu se u visini cijene karte najpovoljnijeg organiziranog javnog prijevoza.

9 Tumačenje br. 18/59 od 23. listopada Službeniku i namješteniku koji nije u mogućnosti izbjeći naplatu cestarina, mostarina ili trajekta prilikom dolaska na posao i odlaska s posla, a na istoj relaciji ne postoji javni prijevoz koji je povoljniji za poslodavca, pripada naknada od 0,75 kn po prijeđenom kilometru i naknada stvarnih troškova mostarine, cestarine i trajekta koje dokazuje predočenjem računa odnosno drugog dokaza o trošku. Udaljenost između adrese stanovanja i adrese rada utvrđuje se prema planeru Hrvatskog autokluba. Tumačenje br. 27/59 od 31. listopada (naknada troškova u visini 0,75 kn/km) U slučaju kada nije organiziran međumjesni javni prijevoz koji omogućava službeniku i namješteniku redovit dolazak na posao i povratak s posla (stavak 18.), službenik i namještenik ima pravo na naknadu troškova u visini od 0,75 kn/km. Tumačenje br. 28/59 od 31. listopada U slučaju kada službenik koristi međumjesni prijevoz za dolazak na posao i odlazak s posla, a u mjestu stanovanja nema stanice međumjesnog prijevoza (npr. stanica međumjesnog prijevoza je u obližnjem mjestu), smatra se da nije organiziran međumjesni prijevoz te se službeniku isplaćuje naknada u visini 0,75 kn/km za cijelu udaljenost. Odredba članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora ne predviđa mogućnost kombiniranja naknade troškova javnog prijevoza i naknade po prijeđenom kilometru. Tumačenje br. 30/59 od 31. listopada a) Ako službenik koristi međumjesni javni prijevoz uz presjedanje a taj prijevoz ispunjava kriterije iz stavka 18. članka 59. Kolektivnog ugovora, smatra se da ima organizirani javni prijevoz te će mu se naknada troškova međumjesnog prijevoza isplatiti u visini zbroja cijena karata za cijelu relaciju. b) Ako službenik ne koristi međumjesni javni prijevoz uz presjedanje a taj prijevoz ispunjava kriterije iz stavka 18. članka 59. Kolektivnog ugovora, naknada troškova međumjesnog prijevoza isplatit će se u visini zbroja cijena karata, odnosno 0,75 kn/km ako je to za poslodavca povoljnije. Tumačenje br. 54/59 od 18. prosinca Službeniku ili namješteniku će se isplatiti naknada u visini 0,75 kuna po prijeđenom kilometru sukladno odredbi članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora ukoliko je to za poslodavca povoljnije u odnosu na zbroj troškova mjesnog i međumjesnog javnog prijevoza. Troškovi mjesnog i međumjesnog javnog prijevoza utvrđuju se tako da se cijeni karte za međumjesni prijevoz pribroji iznos cijene karte za mjesni prijevoz. Ukoliko državni službenik ili namještenik koji ima organizirani mjesni i međumjesni javni prijevoz koji mu osigurava redovit dolazak i odlazak s posla, traži da mu se isplaćuje naknada u visini 0,75 kuna po prijeđenom kilometru sukladno odredbi članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora, a to je nepovoljnije za poslodavca, naknada troškova prijevoza isplatit će mu se u visini zbroja cijene karte za međumjesni javni prijevoz u punom iznosu i cijene karte za mjesni javni prijevoz umanjene za 25%. Tumačenje br. 61/59 od 18. prosinca 2012.

10 Kod utvrđivanja povoljnosti naknade troškova prijevoza iz stavka 6. članka 59. Kolektivnog ugovora uzima se u obzir cijena karte najpovoljnijeg prijevoznika za određenu relaciju koji osigurava službeniku redovit dolazak na posao i odlazak s posla. U tom slučaju kod utvrđivanja udaljenosti do stanice međumjesnog prijevoza (stavak 4. članka 59.) u obzir se uzima adresa stanice međumjesnog prijevoza tog (najpovoljnijeg) prijevoznika. Poslodavac prilikom utvrđivanja povoljnosti iz stavka 6. članka 59. Kolektivnog ugovora uzima u obzir ukupni iznos naknade troškova mjesnog i međumjesnog prijevoza od adrese stanovanja do adrese rada u odnosu na iznos naknade u visini 0,75 kn/km za cijelu relaciju sukladno stavku 13. članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 67/59 od 11. siječnja Ukoliko službenik, odnosno namještenik za dolazak na posao i odlazak s posla koristi osobni automobil, a ne organizirani međumjesni prijevoz koji je povoljniji za poslodavca, naknada troškova prijevoza isplatit će mu se u visini cijene karte najpovoljnijeg organiziranog međumjesnog javnog prijevoza koji službeniku i namješteniku omogućava redoviti dolazak na posao i povratak s posla, sukladno potvrdi ili nekom drugom valjanom dokazu o cijeni karte. Poslodavac treba pribaviti dokaz o visini cijene karte javnog prijevoza na način koji sam odabere (npr. cjenik na Internetu, potvrda prijevoznika i sl). Tumačenje br.76/59 od 1. veljače Člankom 59. stavkom 12. Kolektivnog ugovora propisano je da službenik i namještenik evidentira dolaske osobnim automobilom i drugim prijevoznim sredstvom. Drugo prijevozno sredstvo može biti i javno prijevozno sredstvo. Tumačenje br. 79/59 od 19. ožujka Službeniku koji na posao dolazi osobnim automobilom, a temeljem rješenja mu se naknada troškova prijevoza isplaćuje u visini cijene mjesečne karte najpovoljnijeg organiziranog javnog prijevoza, nema pravo na dodatni iznos naknade troškova prijevoza (iznad visine cijene mjesečne karte međumjesnog prijevoza) za povećani broj dolazaka na posao u dane dežurstva odnosno dane u koje je dolazio na posao izvan redovnog radnog vremena. Tumačenje br. 84/59 od 19. ožujka Službenik i namještenik u obrazac o prijeđenim kilometrima unosi sve stvarno prijeđene kilometre, tj. sve dolaske i odlaske na posao i s posla. Poslodavac je dužan prema navedenom formularu za sve dolaske i odlaske na posao i s posla izvršiti isplatu naknade od 0,75 kuna prema prijeđenom kilometru prema udaljenosti utvrđenoj u skladu s čl. 59. st. 13. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 94/59 od 4. srpnja Naknada troškova prijevoza u visini 0,75 kn po prijeđenom kilometru iz članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora odnosi se isključivo na kopneni prijevoz. Stoga ako trajektna linija ne osigurava redoviti dolazak na posao, ne može se umjesto cijene karte trajekta tražiti naknada troškova prijevoza u visini 0,75 kn/km za relaciju trajektne linije. Službenik ima pravo na naknadu cijene karte trajekta uz uvjet da kartu priloži. Tumačenje br. 97/59 od 5. ožujka 2015.

11 Službeniku i namješteniku koji se u trenutku poziva poslodavca za rad izvan radnog vremena nalazi u mjestu različitom od mjesta stanovanja i mjesta rada pripada pravo na naknadu troškova međumjesnog prijevoza za dolazak na posao po pozivu poslodavca. Službenik i namještenik mora dokazati troškove. Ovo tumačenje ne odnosi se na službenike i namještenike koji su u trenutku poziva bili na pasivnom dežurstvu (pripravnost za rad). Tumačenje br. 99/59 od 21. listopada Ako na relaciji međumjesnog prijevoza ne postoji mogućnost kupnje mjesečne nego samo tzv. kuponske karte (za određeni broj vožnji), državnom službeniku i namješteniku poslodavac nadoknađuje stvarne troškove prijevoza kupljene kuponske karte, a ako ta karta ne pokriva sve dolaske na posao tijekom mjeseca, za dolaske koji nisu pokriveni kuponskom kartom isplatit će naknadu troškova prijevoza prema cijeni pojedinačne karte. stavak 7. Tumačenje br. 26/59 od 31. listopada Poslodavac može provjeriti postojanje više prijevoznika na istoj relaciji.

12 stavak 8. Tumačenje br. 14/59 od 11. listopada Ako osoba koristi vlastiti prijevoz u smislu članka 59. stavaka 6. i 8. Kolektivnog ugovora, poslodavac će isplatiti naknadu prema utvrđenoj udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada prema planeru putovanja Hrvatskog autokluba. Tumačenje br. 23/59 od 31. listopada Nadležnim ministrom za donošenje posebne odluke iz članka 59. stavaka 8. i 16. Kolektivnog ugovora smatra se pojedini resorni ministar za službenike i namještenike zaposlene u ministarstvima, a za službenike i namještenike drugih državnih tijela čelnik tog državnog tijela. Tumačenje br. 31/59 od 12. studenoga Udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada iz članka 59. stavaka 4., 5. i 8. Kolektivnog ugovora, računa se u jednom smjeru a naknada se isplaćuje za oba smjera. Tumačenje br. 52/59 od 18. prosinca (tko je dužan ishoditi odluku nadležnog ministra) U svim slučajevima kada su ostvarene pretpostavke iz članka 59. stavka 8. Kolektivnog ugovora, čelnik državnog tijela donijet će odluku o naknadi troškova prijevoza državnom službeniku ili namješteniku. Tumačenje br. 72/59 od 1. veljače Odredba članka 59. stavka 8. Kolektivnog ugovora je izričita (naknada troškova u visini 0,65 kn/km) i ne ostavlja mogućnost izbora drukčije naknade troškova prijevoza. stavak 10. Tumačenje br. 8/59 od 11. listopada Sukladno članku 59. stavku 10. Kolektivnog ugovora, ako službenik ostvaruje pravo na mjesni i međumjesni prijevoz, ima pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza ako mu je udaljenost od stajališta međumjesnog prijevoza do mjesta rada odnosno do adrese stanovanja veća od 2 km. Tumačenje br. 24/59 od 31. listopada (prijevozne zone) U slučaju kada međumjesni prijevoz obuhvaća i mjesni (prijevozne zone), a službenik i namještenik ne koristi tu vrstu prijevoza, a taj mu prijevoz omogućava redovit dolazak na posao i povratak s posla, ima pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene mjesečne karte za prijevozne zone odnosno u visini od 0,75 kn/km ako je to za poslodavca povoljnije. Tumačenje br. 50/59 od 30. studenoga Ako službenik koji koristi međumjesni javni prijevoz, u mjestu stanovanja ili mjestu rada ima preko 2 km udaljenosti do prve stanice organiziranog međumjesnog javnog prijevoza, ima pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza u tom mjestu, prema odredbama stavka članka 59. Kolektivnog ugovora za to mjesto (mjesto stanovanja ili mjesto rada).

13 Također, Komisija upućuje na odredbe stavka 7. članka 59. Kolektivnog ugovora. U slučaju kada na istoj relaciji mjesnog ili međumjesnog prijevoza prometuje više prijevoznika koji omogućavaju redoviti dolazak na posao i povratak s posla, službeniku i namješteniku koji stvarno koristi međumjesni ili mjesni javni prijevoz nadoknađuju se troškovi prijevoza u visini izdataka onog prijevoznika koji je najpovoljniji za poslodavca (mjesnog i/ili međumjesnog prijevoza). Ako službenik koristi osobni automobil ili drugo prijevozno sredstvo za dolazak iz mjesta stanovanja u mjesto rada, Komisija upućuje na odredbu članka 59. stavka 6. Kolektivnog ugovora. Tumačenje broj 9/59 od 11. listopada ne odnosi se na službenika i namještenika koji koristi organizirani međumjesni javni prijevoz za dolazak na posao i odlazak s posla, jer se tom službeniku i namješteniku naknada troškova prijevoza isplaćuje sukladno članku 59. stavku 5. Kolektivnog ugovora (u visini stvarnih izdataka prema cijeni mjesečne odnosno pojedinačne karte, ako je mjesto stanovanja udaljeno do 100 km od mjesta rada). Tumačenje br. 68/59 od 11. siječnja Ukoliko službenik, odnosno namještenik za dolazak na posao i odlazak s posla koristi osobni automobil, a ne organizirani mjesni prijevoz koji obuhvaća i međumjesni (prijevozne zone) koji je povoljniji za poslodavca, naknada troškova prijevoza isplatit će mu se u visini cijene karte za prijevozne zone sukladno potvrdi ili nekom drugom valjanom dokazu o cijeni karte. Poslodavac treba pribaviti dokaz o visini cijene karte javnog prijevoza na način koji sam odabere (npr. cjenik na Internetu, potvrda prijevoznika i sl). stavak 11. Tumačenje br. 2/59 od 11. listopada (naknada troškova javnog prijevoza i dokaz o kupljenoj karti) Službenik koji se izjasnio da koristi javni prijevoz i rješenjem mu je utvrđeno pravo na naknadu troškova javnog prijevoza, dužan je priložiti kupljenu kartu ili dokaze o kupljenoj karti (račune ili dr.), sukladno članku 59. stavku 11. Kolektivnog ugovora. Ukoliko službenik ne priloži kartu ili dokaze o kupljenoj karti (račune ili dr.) neće mu se isplatiti naknada. Na sjednici održanoj dana 30. studenoga godine Komisija je dala slijedeće pojašnjenje : Potvrda o visini mjesečne karte nije dokaz iz stavka 11. članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 3/59 od 11. listopada (naknada troškova prijevoza osobnim automobilom) Službeniku koji se izjasnio da će koristiti osobni automobil i rješenjem mu je utvrđeno pravo na naknadu troškova dolaska na posao i odlaska s posla automobilom, dužan je najkasnije do 3. u mjesecu predati ispunjeni i potpisani formular, sukladno članku 59. stavku 12. Kolektivnog ugovora, osim u slučaju spriječenosti kada ga predaje naknadno, nakon prestanka razloga spriječenosti. Ukoliko službenik ne preda ispunjen i potpisan formular neće mu se isplatiti naknada troškova prijevoza.

14 Tumačenje br. 5/59 od 11. listopada Službenik može tijekom kalendarske godine promijeniti način dolaska na posao i odlaska s posla, ali je o istome dužan unaprijed obavijestiti poslodavca. Tumačenje br. 32/59 od 12. studenoga (što se podrazumijeva pod računom) Pod računom u smislu članka 59. stavka 11. Kolektivnog ugovora, podrazumijeva se bilo koji dokaz o kupljenoj karti. Za ostvarenje prava na naknadu stvarnih troškova prijevoza iz stavka 11. nije dovoljna potvrda o cijeni karte za određenu relaciju. Na sjednici održanoj dana 30. studenoga godine Komisija je dala slijedeće pojašnjenje: Potvrda o visini mjesečne karte nije dokaz iz stavka 11. članka 59. Kolektivnog ugovora. Tumačenje br. 58/59 od 18. prosinca Sukladno članku 59. stavku 11. Kolektivnog ugovora, službenici i namještenici se na početku godine izjašnjavaju o tome žele li da im poslodavac kupuje kartu ili da im nadoknađuje stvarne troškove prema predočenim računima, odnosno kupljenim kartama. Novo rješenje o naknadi troškova prijevoza donosi se samo za službenika i namještenika koji se na početku godine izjasni o drugačijem načinu naknade troškova prijevoza u odnosu na prethodnu godinu. Tumačenje br. 59/59 od 18. prosinca (rješenje o naknadi troškova prijevoza) Sukladno članku 59. stavku 11. Kolektivnog ugovora službenici i namještenici se na početku godine izjašnjavaju o tome žele li da im poslodavac kupuje (godišnju) kartu ili da im nadoknađuje stvarne troškove prema predočenim računima, odnosno kupljenoj karti. Poslodavac odlučuje o načinu naknade troškova prijevoza rješenjem vodeći računa o izjavi službenika i najpovoljnijem trošku javnog prijevoza sukladno članku 59. stavku 1. Kolektivnog ugovora. U slučaju da je službenik ili namještenik sukladno rješenju o naknadi troškova prijevoza sam kupio godišnju kartu, poslodavac mu je dužan isplatiti cjelokupni trošak godišnje karte po predanom računu, odnosno karti. Tumačenje br.77/59 od 19. ožujka Na računu za kupljenu voznu kartu mora biti naznačeno ime i prezime osobe koja je voznu kartu kupila. Na voznoj karti ne mora biti naznačeno ime i prezime osobe koja je voznu kartu kupila. stavak 12. Tumačenje br. 38/59 od 20. studenoga Obveza ispunjavanja obrasca izvješća o prijeđenoj udaljenosti propisana je odredbom članka 59. stavka 12. Kolektivnog ugovora, a obrazac izvješća o prijeđenoj udaljenosti pri dolasku na posao i odlasku s posla je sastavni dio Kolektivnog ugovora.

15 Tumačenje br. 62/59 od 18. prosinca (korekcije udaljenosti u slučaju dužih nemogućnosti prometovanja stalnom rutom) Službenik i namještenik dužan je unijeti stvarno prijeđene kilometre u izvješće o prijeđenoj udaljenosti pri dolasku na posao i odlasku s posla. Isplata se vrši prema HAK-ovom planeru u nespornim slučajevima. U slučaju da se osporava udaljenost, korekciju je moguće izvršiti sporazumom između službenika ili namještenika i poslodavca, a ako sporazum nije moguće postići, stvarna udaljenost utvrdit će se izmjerom na terenu. Korekciju je moguće vršiti osim u slučaju spora oko udaljenosti stalnom (redovnom) rutom i u slučajevima dužih nemogućnosti prometovanja određenim prometnicama zbog npr. radova na cesti u dužem trajanju (više dana), nemogućnosti prometovanja cestom u dužem razdoblju zbog elementarne nepogode ili zbog zatvorenosti određenih prometnica tijekom zimskih uvjeta. Tumačenje br. 66/59 od 11. siječnja S obzirom na činjenicu da je naknada troškova prijevoza na posao i s posla ugovorena kako bi pokrila troškove prijevoza od adrese stanovanja do adrese rada u obrascu izvješća o prijeđenoj udaljenosti treba evidentirati samo dane u mjesecu u kojima je službenik stvarno putovao na relaciji utvrđenoj rješenjem o pravu na naknadu prijevoza. Ukoliko je u izvješću evidentiran manji broj dolazaka iz mjesta stanovanja u mjesto rada, službenik ili namještenik ima pravo na naknadu samo za evidentirane dolaske na posao iz mjesta stanovanja i odlaske s posla u mjesto stanovanja. Tumačenje br.75/59 od 1. veljače Službenik koji za dolazak na posao iz mjesta različitog od mjesta rada (međumjesni prijevoz) koristi osobni automobil, da bi ostvario pravo na naknadu troška prijevoza, dužan je predati ispunjeni i potpisani obrazac izvješća o prijeđenoj udaljenosti pri dolasku na posao i odlasku s posla, na kojem evidentira stvarne dolaske na posao osobnim automobilom ili drugim prijevoznim sredstvom, te prijeđene kilometre za dolazak na posao i povratak s posla u mjesecu. Službenik je dužan za dane u kojima nije putovao u mjesto prebivališta, točno navesti prijeđenu kilometražu i odgovara za točnost podataka koje je naveo u obrascu. Tumačenje br. 96/59 od 18. prosinca Promet suženim dijelom kolnika mjestimično jednim prometnim trakom uz regulaciju pokretnih semafora, a mjestimično i po neasfaltiranim proširenjima zbog radova na cesti odnosno promet otežan zbog zimskih uvjeta na cesti (cesta nije zatvorena za promet) ne smatra se nemogućnošću prometovanja prometnicom. stavak 13. Tumačenje br. 6/59 od 11. listopada Pravo na naknadu troškova mjesnog javnog prijevoza za dolazak i odlazak s posla nema osoba koja ima manje od 2 km od adrese stanovanja do adrese rada, odnosno manje od 2 km od stanice međumjesnog prijevoza do adrese rada ili do adrese stanovanja (članak 59. stavak 4. Kolektivnog ugovora). Odredba stavka 13. (primjena planera putovanja Hrvatskog autokluba uz odgovarajuću korekciju) primjenjuje se kao pomoćno sredstvo samo u slučaju kada nije nesporno ili notorno da službenik ili namještenik prelazi udaljenost manju od 2 km prema uređenom najbližem

16 pješačkom putu (ulice s uređenim pločnikom, pješačke zone, stepenice, pješački pothodnici i nathodnici, pješački prijelaz). Ako se koristi planer putovanja Hrvatskog autokluba, korekcije udaljenosti od adrese stanovanja do adrese rada za uređene pješačke nathodnike i pothodnike potrebno je izvršiti sporazumom službenika i poslodavca, a ako nije moguć sporazum korekcije će se izvršiti stvarnom izmjerom na terenu. Ovo tumačenje ne primjenjuje se na osobe iz članka 59. stavka 17. Kolektivnog ugovora. Pojašnjenje tumačenja br. 6/59 od 12. studenoga Pod izrazom prelazi udaljenost manju od 2 km prema uređenom najbližem pješačkom putu podrazumijeva se da službenik može prijeći navedenu udaljenost prema uređenom pješačkom putu. Stoga službenik koji može prijeći pješke navedenu udaljenost prema uređenom pješačkom putu ali za dolazak i odlazak s posla koristi javni prijevoz ili osobni automobil, nema pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza. Tumačenje br. 46/59 od 30. studenoga Ukoliko korištenjem planera putovanja Hrvatskog autokluba nije moguće utvrditi kilometražu jer planer ne prepoznaje adresu, udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada utvrdit će se sporazumom službenika i poslodavca, a ako sporazum nije moguć udaljenost će se utvrditi stvarnom izmjerom na terenu. Udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada se sukladno odredbi članka 59. stavka 13. Kolektivnog ugovora utvrđuje kao najkraća ruta bez naplate sa suvremenim kolničkim zastorom (asfaltom). Tumačenje br. 47/59 od 30. studenoga Nepronalaženje ulice u kojoj državni službenik stanuje na HAK-ovoj interaktivnoj karti nije razlog za nepriznavanje prava na naknadu troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla, jer se udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada može utvrditi i na druge načine, u skladu s dogovorom čelnika tijela i službenika, odnosno stvarnom izmjerom na terenu. Tumačenje br. 53/59 od 18. prosinca (način utvrđivanja udaljenosti prema planeru HAK-a) Udaljenost od adrese stanovanja do adrese rada se sukladno odredbi članka 59. stavka 13. Kolektivnog ugovora utvrđuje se prema planeru putovanja Hrvatskog autokluba. Navedeni planer putovanja se koristi na način da se od adrese stanovanja do adrese rada utvrdi najkraća ruta koju državni službenik i namještenik može koristiti bez potrebe plaćanja novčane naknade i koja ima suvremeni kolnički zastor (asfalt). Tumačenje br. 70/59 od 1. veljače Odredbom članka 59. stavka 13. Kolektivnog ugovora propisano je da se udaljenost između adrese stanovanja i adrese rada utvrđuje prema planeru putovanja HAK-a i to u slučaju iz stavka 6. i 8. istoga članka, kao najkraća ruta bez naplate sa suvremenim kolničkim zastorom (asfaltom). Stoga ako najkraća ruta udovoljava navedenim uvjetima (cesta bez naplate sa suvremenim kolničkim zastorom /asfaltom), nema osnove da se službeniku naknada troškova prijevoza utvrđuje prema duljoj ruti, bez obzira što službenik stvarno koristi tu dulju rutu, osim u slučaju koji je naveden u tumačenju br. 62/59 od 18. prosinca 2012.

17 Tumačenje br.74/59 od 1. veljače Člankom 59. stavkom 13. Kolektivnog ugovora za utvrđivanje udaljenosti između adrese stanovanja i adrese rada predviđena je uporaba planera putovanja Hrvatskog autokluba. Stoga, ako navedenu udaljenost nije moguće utvrditi primjenom planera putovanja HAK-a niti sporazumno, poslodavac ne može samoinicijativno primijeniti planer Google karte, nego je potrebno izvršiti stvarnu izmjeru na terenu. Tumačenje br. 81/59 od 19. ožujka Odredbom članka 59. stavka 13. Kolektivnog ugovora planer putovanja HAK-a predviđen je kao jedino sredstvo za utvrđivanje udaljenosti između adrese stanovanja i adrese rada. Ako je očito da udaljenost prema HAK-ovom planeru putovanja nije točno utvrđena može se obratiti HAK-u radi provjere stvarne udaljenosti. Ako državno tijelo ima mogućnost može provjeriti stvarnu udaljenost na terenu prema HAK-ovoj ruti. Kolektivnim ugovorom nije predviđeno osnivanje povjerenstva za utvrđivanje stvarne udaljenosti između adrese stanovanja i adrese rada. Tumačenje br. 83/59 od 19. ožujka Odredba stavka 13. članka 59. Kolektivnog ugovora jasno upućuje da se udaljenost između adrese stanovanja i adrese rada u slučaju iz stavka 6. i 8. istog članka utvrđuje prema HAKovom planeru kao najkraća ruta bez naplate sa suvremenim kolničkim zastorom (asfaltom) što znači da ukoliko HAK-ov planer pokazuje navedenu relaciju koja je kraća od one koju službenik i namještenik koristiti poslodavac prilikom isplate naknade međumjesnog prijevoza prema odredbama čl. 59. st. 6. kao osnovicu za obračun udaljenosti zbog isplate naknade međumjesnog javnog prijevoza u visini 0,75 kn po prijeđenom kilometru u obzir uzima najkraću relaciju prema planeru, a ne onu koju službenik ili namještenik stvarno koristi. Izuzeci od utvrđivanja udaljenost između adrese stanovanja i adrese rada sukladno članku 59. stavku 13. (najkraća ruta prema HAK-ovom planeru) navedeni su u tumačenju br. 62/59 od 18. prosinca godine, tumačenju br. 6/59 od 11. listopada godine, tumačenjima br. 46/59 i 47/59. od 30. studenog godine i tumačenjima br. 70/59 i 74/59 od 1. veljače godine. stavak 14. Tumačenje br. 4/59 od 11. listopada Ako je službenik kupio mjesečnu kartu (za mjesni i/ili međumjesni prijevoz) prije razloga spriječenosti za dolazak na posao, naknada troškova kupljene karte neće se umanjivati za dane spriječenosti dolaska na posao. Ako službenik ostvaruje pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza iz članka 59. stavka 2. i 3. Kolektivnog ugovora, a službenik nije dolazio na posao sve radne dane u mjesecu (iz razloga navedenih u članku 59. stavku 14. Kolektivnog ugovora), naknada troškova prijevoza obračunat će se na način da se ukupna mjesečna naknada koju bi ostvario da je dolazio na posao sve radne dane u mjesecu podijeli s brojem radnih dana u mjesecu i dobiveni iznos pomnoži s brojem dolazaka na posao. Ako službenik ostvaruje pravo na naknadu troškova međumjesnog prijevoza iz članka 59. stavka 6. i 8. Kolektivnog ugovora, naknada troškova će se obračunati s obzirom na broj dolazaka na posao.

18 S obzirom na konkretni upit vezan za primjenu tumačenja br. 4/59 od 11. listopada godine na izračun naknade troškova prijevoza službenicima i namještenicima koji rade u turnusima, Komisija je na sjednici održanoj dana 11. siječnja godine dala tumačenje br. 63/59 koje glasi: Tumačenje br. 63/59 od 11. siječnja (rad u turnusima i smjenama) Ako službenik koji radi u turnusima ostvaruje pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza iz čl. 59. st. 2. i 3. Kolektivnog ugovora, a nije dolazio na posao sve radne dane u mjesecu prema redovnom rasporedu radnog vremena (iz razloga navedenih u članku 59. st. 14. Kolektivnog ugovora), naknada troškova prijevoza obračunat će mu se na način da se ukupna mjesečna naknada podijeli s brojem radnih dana u mjesecu koje je taj službenik i namještenik trebao raditi prema njegovom redovnom rasporedu radnog vremena i pomnoži s brojem dolazaka na posao. Tumačenje br. 41/59 od 20. studenoga U slučaju kupnje godišnje karte poslodavac ne može od službenika i namještenika potraživati namirenje razmjernog dijela troškova te karte za dane godišnjeg odmora, privremene spriječenosti za rad i za druge dane kada službenik i namještenik nije u obvezi dolaska na posao. U slučaju predvidljive duže odsutnosti službenika (npr. u slučaju korištenja rodiljnog dopusta, dugotrajnog bolovanja, dužeg plaćenog dopusta), poslodavac treba tražiti da službenik i namještenik vrati godišnju kartu. Tumačenje br. 57/59 od 18. prosinca U slučaju da službeniku tijekom godine prestane državna služba, a poslodavac mu je kupio godišnju kartu, poslodavac treba od službenika tražiti da po prestanku službe vrati godišnju kartu. Poslodavac ne može od plaće za posljednji mjesec rada u državnom tijelu odbiti dio cijene godišnje karte razmjeran broju mjeseci od prestanka službe do isteka važenja godišnje karte. Tumačenje br. 64/59 od 11. siječnja Formulacija: i druge dane kada službenik i namještenik nije u obvezi dolaska na posao iz članka 59. stavka 14. Kolektivnog ugovora odnosi se na radne dane kada službenik i namještenik nije u obvezi dolaska na posao prema propisima i Kolektivnom ugovoru. Tumačenje br. 93/59 od 4. srpnja Odredba članka 59. stavka 14. Kolektivnog ugovora drukčija je u odnosu na prethodno važeću odredbu i izrijekom navodi da se naknada troškova mjesnog i međumjesnog prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla neće isplatiti kada službenik i namještenik više od dva dana uzastopce nije u obvezi dolaska na posao u slučajevima predviđenim u navedenom stavku. Navedeno se može odnositi isključivo na naknadu troškova koja se isplaćuje temeljem visine naknade za prijevoz utvrđene prema cijeni mjesečne ili godišnje karte. Naknada koja se isplaćuje temeljem prijeđenog kilometra ili cijene dnevne karte ovisno o broju dolazaka na posao već sama u sebi sadrži određenu visinu naknade prema broju dolazaka na posao tako da se na nju ne može primijeniti niti ograničenje iz navedenog stavka, bilo da je ono u korist ili na štetu službenika i namještenika.

19 Način isplate umanjene naknade za pojedine slučajeve Komisija je tumačila u tumačenjima br. 4/59 od , 63/59 od , 41/59 od , 57/59 od , 64/59 od i 87/59 od s tim da se ona sukladno novoj odredbi stavka 14. umanjuje tek kada službenik i namještenik nije više od dva dana uzastopce u obvezi dolaska na posao iz razloga navedenih u stavku 14. stavak 15. Tumačenje br. 19/59 od 23. listopada Ne smatra se prijevozom organiziranim od strane poslodavca ako poslodavac ima sklopljen ugovor s javnim prijevoznikom na redovnim prijevoznim linijama, bez obzira što bi vozni red bio prilagođen radnom vremenu zaposlenih i omogućavao im redovit dolazak na posao i odlazak s posla ako bi taj prijevoz mogli koristiti i drugi korisnici. stavak 16. Tumačenje br. 23/59 od 31. listopada Nadležnim ministrom za donošenje posebne odluke iz članka 59. stavaka 8. i 16. Kolektivnog ugovora smatra se pojedini resorni ministar za službenike i namještenike zaposlene u ministarstvima, a za službenike i namještenike drugih državnih tijela čelnik tog državnog tijela. stavak 17. Komisija upućuje da se jedina iznimka propisana za osobe s tjelesnim oštećenjima donjih ekstremiteta (utvrđenim općim propisima) nalazi u odredbi članka 59. stavka 17. Kolektivnog ugovora. Za sva ostala pitanja vezana uz naknadu troškova prijevoza na navedene osobe primjenjuju se pravila naknade troškova mjesnog i međumjesnog prijevoza kao za ostale službenike i namještenike. Tumačenje br. 34/59 od 12. studenoga Službenik koji ima tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta utvrđeno rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ima pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza neovisno o udaljenosti od adrese stanovanja do adrese rada sukladno stavku 17. članka 59. Kolektivnog ugovora, neovisno o postotku tjelesnog oštećenja te činjenici da li ima pravo na naknadu za tjelesno oštećenje. Tumačenje br. 35/59 od 20. studenoga Odredba članka 59. stavka 17. Kolektivnog ugovora ne može se primijeniti na službenika i namještenika koji je slijep jer se navedena odredba odnosi na službenika i namještenika s tjelesnim oštećenjima donjih ekstremiteta utvrđenih općim propisima. Komisija će izvijestiti ugovorne strane o potrebi razmatranja navedene odredbe odnosno eventualnog proširenja primjene odredbe na određene službenike i namještenike koji imaju poteškoće u kretanju. Tumačenje br. 65/59 od 11. siječnja Ograničenje iz članka 59. stavka 4. Kolektivnog ugovora ne odnosi se samo na službenika i namještenika s tjelesnim oštećenjem donjih ekstremiteta utvrđenih općim propisima, sukladno

(Microsoft Word - Tuma\350enja \350lanka 59. po stavcima doc)

(Microsoft Word - Tuma\350enja \350lanka 59. po stavcima doc) Tumačenja odredbi članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike Općenito Tumačenje br. 1/59 od 11. listopada 2012. (mjesto i adresa stanovanja) Pod mjestom stanovanja podrazumijeva

Више

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike NN 112/2017 ( ), Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike KOLEKTIVNI UG

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike NN 112/2017 ( ), Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike KOLEKTIVNI UG Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike NN 112/2017 (17.11.2017.), Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike KOLEKTIVNI UGOVORI 2630 VLADA REPUBLIKE HRVATSKE, Zagreb, Trg svetog

Више

(Microsoft Word - Uputa o provedbi Odluke o kriterijima i na\350inu finaciranja tro\232kova prijevoza redovitim u\350enicima srednjih \232ko)

(Microsoft Word - Uputa o provedbi Odluke o kriterijima i na\350inu finaciranja tro\232kova prijevoza redovitim u\350enicima srednjih \232ko) UPUTA O NAČINU PROVOĐENJA ODLUKE O KRITERIJIMA I NAČINU FINANCIRANJA TROŠKOVA PRIJEVOZA REDOVITIH UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U RAZDOBLJU RUJAN PROSINAC 2014. GODINE Vlada Republike Hrvatske je na sjednici

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNISTVA I OBRTA UPRA VA ZA PODUZETNISTVO I OBRT KLASA: /18-01/33 URBROJ: /1-1

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNISTVA I OBRTA UPRA VA ZA PODUZETNISTVO I OBRT KLASA: /18-01/33 URBROJ: /1-1 REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNISTVA I OBRTA UPRA VA ZA PODUZETNISTVO I OBRT KLASA: 311-01/18-01/33 URBROJ: 526-04-01-02-01/1-18-1 Zagreb, 14. ozujka 2018. Na temelju clanka 39.

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR 2015. GODINE: -Ukupno za Republiku Srbiju 58.992,00 dinara -Za privredu Republike Srbije.Od januara 2011. godine

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: 402-08/16-01/8 UR.BROJ: 2156/02-02-17-02 Lovran, 03. studenog 2017. Na temelju članka 7., stavak 3.,

Више

(prijevoz uè. I razreda sred.ıkola)

(prijevoz uè. I razreda sred.ıkola) REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA UPRAVNI ODJEL ZA OBRAZOVANJE, KULTURU I SPORT Klasa:602-03/07-01/109 Urbroj:2163/1-05/4-07-11 Labin, 17.10.2007.g. STRUČNA SLUŽBA ZA POSLOVE SKUPŠTINE I POGLAVARSTVA

Више

Slide 1

Slide 1 NOVINE U ISPLATI PLAĆA, NAKNADA I DRUGIH PRIMITAKA U 2019. GODINI U USTANOVAMA ODGOJA I OBRAZOVANJA dr. sc. Marija Zuber savjetnica-urednica, HZ RIF Vodice, ožujak 2019. Novine u izvorima radnog prava

Више

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA GODINU Za

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA GODINU Za HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA 2018. GODINU Zagreb, travanj 2019. SADRŽAJ 1. UVOD... 1 2. OPĆI PODACI...

Више

6-10

6-10 SLUŽBENI GLASNIK SLUŽBENO GLASILO OPĆINE PODGORAČ Godina: XVI Podgorač, 28. rujna 2010. Broj 6. S A D R Ž A J Stranica AKTI OPĆINSKOG NAČELNIKA 34. Operativni plan zimske službe za 2010. / 2011. godinu

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на осн

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на осн СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР 2018. ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на основу члана 94. Закона о превозу путника у друмском саобраћају

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Sadržaj Sadržaj Irena Slovinac, dipl. oec., Domagoj Zaloker, dipl. oec. 1. Evidentiranje nabave službenih osobnih automobila kod trgovačkih društava,

Sadržaj Sadržaj Irena Slovinac, dipl. oec., Domagoj Zaloker, dipl. oec. 1. Evidentiranje nabave službenih osobnih automobila kod trgovačkih društava, Irena Slovinac, dipl. oec., Domagoj Zaloker, dipl. oec. 1. Evidentiranje nabave službenih osobnih automobila kod trgovačkih društava, obrtnika i neprofitnih organizacija 9 1.1. Načela priznavanja dugotrajne

Више

PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08,

PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 proč. tekst i 137/15 ispr.),

Више

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja OBRAZLOŽENJE UZ PRIJEDLOG ODLUKE O PRODAJI NEKRETNINE U K.O. OPATIJA Grad Opatija je vlasnik nekretnina oznake k.č. 1522, šuma površine 412 m2, u zk.ul. 245 k.o. Opatija ( nove izmjere), a koja odgovara

Више

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposljavanje ucenika 1) Gimnazija Antuna Gustava Matosa

Више

(Microsoft Word - Poziv za dostavu ponude 2019.SREDSTVA ZA PRANJE I \310I\212\306ENJE.docx)

(Microsoft Word - Poziv za dostavu ponude 2019.SREDSTVA ZA PRANJE I \310I\212\306ENJE.docx) UČENIČKI DOM MARIJE JAMBRIŠAK Opatička 14, Zagreb e-mail adresa: ruzica.borosa@ma-ja.hr web adresa: http://www.ma-ja.hr tel. 01/4851-810, fax: 4851-809 KLASA: 333-06/18-01/05 URBROJ:251-488-01-18-3 EMV

Више

Usporedba prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu

Usporedba prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu Usporedba prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu D R. S C. D R A G A N B A G I Ć, D O C E N T O D S J E K Z A S O C I O L O G I J U F I L O Z O F S K I F A K U L T E T S V E U Č I

Више

Iva Augustinović i Nikola Cherchi

Iva Augustinović i Nikola Cherchi Iva Augustinović i Nikola Cherchi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18) na snazi od 12.V.2018. Z. o inspekciji cestovnog prometa i cesta (NN 22/14) Z. o obveznim osiguranjima u prometu (NN 151/05,

Више

IZMJENA POZIVA NA DOSTAVU PONUDE NABAVA RADOVA Soboslikarski radovi Evidencijski broj: N-22/2019 1

IZMJENA POZIVA NA DOSTAVU PONUDE NABAVA RADOVA Soboslikarski radovi Evidencijski broj: N-22/2019 1 IZMJENA POZIVA NA DOSTAVU PONUDE NABAVA RADOVA Soboslikarski radovi Evidencijski broj: N-22/2019 1 KLASA: 372-02/19-02/0002 URBROJ: 343-0602/01-19-010 Zagreb, 19. veljače 2019. godine OPĆI PODACI Naručitelj:

Више

Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i P

Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i P Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka 98.- 101. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i Pravilnika o autobusnim kolodvorima (NN 57/2018), Polet

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХVI БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог б

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХVI БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог б СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХVI БРОЈ 13 09.07.2019.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 02. На основу

Више

Slide 1

Slide 1 NAKNADA ZA BOLOVANJE - visina, porezna obilježja, ispravci i iskazivanje u obrascu JOPPD dr. sc. Marija Zuber savjetnica-urednica, HZ RIF Baška Voda, svibanj 2019. Pravo radnika na plaću i pravo na naknadu

Више

Annex III GA Mono 2016

Annex III GA Mono 2016 PRILOG III. FINANCIJSKA I UGOVORNA PRAVILA I. PRAVILA KOJA SE PRIMJENJUJU NA PRORAČUNSKE KATEGORIJE NA TEMELJU JEDINIČNIH DOPRINOSA I.1. Uvjeti prihvatljivosti jediničnih doprinosa Ako se bespovratna sredstva

Више

SLUŽBENE NOVINE

SLUŽBENE NOVINE Stranica - 1 Broj 1 OPĆINE RAŠA 14.siječnja 2016. AKTI OPĆINSKE NAČELNICE I Na temelju članka 11. stavka 1. Odluke o davanju stanova u najam ( Službene novine Općine Raša, broj 9/10) Općine Raša, na prijedlog

Више

Na temelju članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl

Na temelju   članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl Na temelju članka 9. stavak 1. i 2., a u svezi članaka 10. - 19. Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 25.02.2019. godine,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o registraciji

Microsoft Word - Pravilnik o registraciji Na temelju odredbi članka 30. Statuta Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, Izvršni odbor Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru (u nastavku teksta: HSSRM) dana 17. svibnja 2018. godine odluka

Више

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6.

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače 2012. godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Више

NkOsijek_Pravilnik_polugodišnje_ulaznice_18_19

NkOsijek_Pravilnik_polugodišnje_ulaznice_18_19 Uprava NK Osijek s.d.d. dana 25. siječnja 2019. godine donosi: PRAVILNIK O OPĆIM UVJETIMA KUPOVINE I KORIŠTENJA POLUGODIŠNJIH ULAZNICA - PRETPLATA NK OSIJEK s.d.d. ZA NATJECATELJSKU SEZONU 2018./2019.

Више

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić (

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Županijski glasnik Ličko-senjske županije, br. 7/13,

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

З А К О Н

З А К О Н ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata državnih službenika i ostalih zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) u ministarstvima,

Више

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju MINISTARSTVO FINANCIJA Na temelju članka 106. stavka

Више

Broj 6/

Broj 6/ Broj 6/2018 06.08.2018. SLUŽBENE NOVINE OPĆINE MEDULIN 1 Strana SADRŽAJ 1. Odluka o sufinanciranju djelatnosti dadilja...2 2. Odluka o usvajanju godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području

Више

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/ Zlatar, GRADSKO V

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/ Zlatar, GRADSKO V REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/01-02-17-2 Zlatar, 30.05.2017. GRADSKO VIJEĆE GRADA ZLATARA Predmet: Donošenje Odluke o porezima

Више

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA PRAVILNIK O KALENDARU NATJECANJA HRVATSKOG SPORTSKOG PLESNOG SAVEZA U Zagrebu 18.01.2018 godine. SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 2 II. UPIS SPORTSKIH PLESNIH NATJECANJA U KALENDAR NATJECANJA... 3 III. PRIJAVE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU HEP-PLIN D.O.O., OSIJEK Osijek,

Више

PRAVILNIK o zonama, lokacijama, trajanju parkiranja, vremenu naplate parkiranja i visinama naknade za parkiranje na javnim parkiralištima u sustavu na

PRAVILNIK o zonama, lokacijama, trajanju parkiranja, vremenu naplate parkiranja i visinama naknade za parkiranje na javnim parkiralištima u sustavu na PRAVILNIK o zonama, lokacijama, trajanju, vremenu naplate i visinama naknade za parkiranje na javnim parkiralištima u sustavu naplate na području Grada Umaga-Umago NACRT PRIJEDLOGA Na temelju odredbe članka

Више

55C

55C Prijedlog 18. siječnja 2019. Na temelju članka 26., članka 44. stavka 2. i članka 48. stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 68/18. i 110/18. Odluka Ustavnog suda) i članka 22.

Више

Microsoft Word Sajt cir.doc

Microsoft Word Sajt cir.doc Табела 1 25.12.2008. САВЕТНИК КОЕФИЦИЈЕНТИ ЗА РЕВАЛОРИЗАЦИЈУ Објављено у У месецу према претходном месецу Од почетка до краја периода Од почетка сваког месеца до краја периода 1 2 3 4 5 6 1. 01.2008. С.Г.

Више

„MK COMMERCE“ d

„MK COMMERCE“ d Na osnovu člana 30. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS" br.24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) (u daljem tekstu: Zakon), dana.godine zaključuje se Između: UGOVOR O RADU 1. (Naziv i sedište poslodavca),

Више

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i KLASA: 320-01/14-04/843 URBROJ: 370-04-15-7 Zagreb, 28.09.2015. Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i 48/15) te Odluke Agencije za poljoprivredno zemljište

Више

SADRŽAJ PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA

SADRŽAJ PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA O RADU IZ 2014. 1. UVODNO O PRIJEDLOGU NOVOG ZAKONA O RADU,

Више

Microsoft Word - sluzbeni glasnik broj 06 .doc

Microsoft Word - sluzbeni glasnik broj 06 .doc ISSN 1846-8713 SLUŽBENI GLASNIK OPĆINE VELA LUKA Godina XXI Vela Luka, 10. 07. 2014. Broj 6 S A D R Ž A J OPĆINSKI NAČELNIK ODLUKA o parkiralištima, parkirnim mjestima i cjeniku karata za parkiranje...

Више

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne n

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću (Narodne n SUMMER DAYS KLASA: UP/I-460-02/19-01/381 URBROJ: 513-07-21-01-19-2 Zagreb, 17. lipanj 2019. Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne novine" broj 87/09, 35/13, 158/13, 41/14, 143/14) i

Више

PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgov

PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgov PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgovačkom društvu te je stvarni korisnik kamata koje mu

Више

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO UPUTA ZA POPUNJAVANJE OBRASCA RSV-1 ZA UPIS PODATAKA U REGISTAR STVARNIH VLASNIKA Ovom Uputom propisan je način popunjavanja Obrasca RSV-1 (dalje u tekstu: Obrazac) za upis podataka u Registar stvarnih

Више

CJENIK SMJEŠTAJA Vrijedi od Studentsko naselje IVAN GORAN KOVAČIĆ Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nalazi se na adresi Franje Čan

CJENIK SMJEŠTAJA Vrijedi od Studentsko naselje IVAN GORAN KOVAČIĆ Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nalazi se na adresi Franje Čan Vrijedi od 15. 3. 2019. Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nalazi se na adresi Franje Čandeka 4 u Rijeci. Naselje raspolaže sa pet smještajnih objekata koji studentima i profesorima nude zadovoljavajuće

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Otkaz ugovora o radu Darko Graf, dipl. iur., Izvor: Verlag Dashöfer Radniku je istekao ugovor na određeno vrijeme nakon 3 godine 22.3.2016. Bila je namjera da mu se izda ugovor na neodređeno vrijeme obzirom

Више

Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Po

Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Po Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Poreča», broj 6/17, Upravno vijeće Centra na sjednici

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Закон о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 113/2017 и 95/2018. I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона

Више

Na temelju čl. 5 stavka 1. točke 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj 67/08) i članka 37. Statuta Grada Garešnice ( Službeni

Na temelju čl. 5 stavka 1. točke 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj 67/08) i članka 37. Statuta Grada Garešnice ( Službeni Na temelju čl. 5 stavka 1. točke 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj 67/08) i članka 37. Statuta Grada Garešnice ( Službeni glasnik Grada Garešnice broj 2/13), uz prethodnu suglasnost

Више

R E P U B L I K A H R V A T S K A

R E P U B L I K A   H R V A T S K A Na temelju članka 26. stavka 1. i članka 27. Zakona o koncesijama ( Narodne novine br. 143/12), članka 12. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00,

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Gradonačelnik KLASA: /15-04/81-61 URBROJ: 2170/ Rijeka,

R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Gradonačelnik KLASA: /15-04/81-61 URBROJ: 2170/ Rijeka, R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Gradonačelnik KLASA: 023-01/15-04/81-61 URBROJ: 2170/01-15-00-15-84 Rijeka, 30.11. 2015. Gradonačelnik je 30.studenog 2015. godine

Више

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM

Више

Temeljem članka 29

Temeljem članka 29 Temeljem članka 19. stavak 1. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08., 61/11. i 4/18.) tajnik Osječko-baranjske županije, raspisuje

Више

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS HRVATSKI SABOR Klasa: 022-03/09-01/03 Urbroj: 65-08-02 Zagreb, 24. kolovoza 2009. ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članaka 137. i 153.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BERETINEC Općinsko vijeće Temeljem članka 31. Statuta Općine Beretinec (Službeni vjesnik Varaždinske žu

REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BERETINEC Općinsko vijeće Temeljem članka 31. Statuta Općine Beretinec (Službeni vjesnik Varaždinske žu REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BERETINEC Općinsko vijeće Temeljem članka 31. Statuta Općine Beretinec (Službeni vjesnik Varaždinske županije 17/13) Općinsko vijeće Općine Beretinec na 6.

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHOTKA I GODIŠNJEG OBRAČUNA POREZA NA DOHODAK TE PRIREZA

Више

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 01.04.2014. godine, donijela je

Више

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore"

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA (Sl. list Crne Gore 930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore", br. 86/09 od 25.12.2009, 39/11 od 04.08.2011, 59/11

Више

Microsoft Word KOLEGIJ_zakljucci.doc

Microsoft Word KOLEGIJ_zakljucci.doc Klasa: 550-01/14-01/05 Urbroj: 2125-03/03-14-03 Senja na 34. kolegiju, održanom 5. veljače 2014. godine, razmatrao je Prijedlog Socijalnog programa Grada Senja za 2014. godinu, te donio, slijedeći Prihvaća

Више

Na temelju članka 9 stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br

Na temelju članka 9 stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br Na temelju članka 9 stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 26.08.2013. godine,

Више

OPĆA BOLNICA PULA-suglasnost za zaduživanje-zaključak

OPĆA BOLNICA PULA-suglasnost za zaduživanje-zaključak ŽUPAN KLASA: 510-01/18-01/05 URBROJ: 2163/1-01/8-18-02 Pula, 12. ožujka 2018. SKUPŠTINA ISTARSKE ŽUPANIJE n/p predsjednika Valtera Drandića Dršćevka 3, 52 000 Pazin PREDMET: Zaključak o davanju suglasnosti

Више

Pravilnik_REGOS_draft _final

Pravilnik_REGOS_draft _final Na temelju članka 91. stavka 5., članka 97. stavka 4., članka 98. stavka 4., članka 192. stavka 3. te članka 193. stavaka 6. i 7. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima ( Narodne novine broj 19/2014,

Више

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za P/118745 REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara 14 10000 Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Zagrebu, Potpis ovlaštene osobe KLASA: UP/I-034-02/18-15/24

Више

Na temelju članaka 3

Na temelju članaka 3 Na temelju članaka 3.,4., 11. i 15. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11,

Више

HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. za upravljanje, građenje i održavanje autocesta, Širolina 4, Zagreb Evidencijski broj: Mjed8/19 POZIV ZA DOSTAVU PONU

HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. za upravljanje, građenje i održavanje autocesta, Širolina 4, Zagreb Evidencijski broj: Mjed8/19 POZIV ZA DOSTAVU PONU HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. za upravljanje, građenje i održavanje autocesta, Širolina 4, 10 000 Zagreb Evidencijski broj: Mjed8/19 POZIV ZA DOSTAVU PONUDE ZA: IZRADA PROMETNOG ELABORATA: PRIVREMENA REGULACIJA

Више

KLASA: UP/I /13-05/15 URBROJ: Zagreb, 14. rujna Na temelju članka 12. stavka 1. točke 3. Zakona o elektroničkim komunikacijama

KLASA: UP/I /13-05/15 URBROJ: Zagreb, 14. rujna Na temelju članka 12. stavka 1. točke 3. Zakona o elektroničkim komunikacijama KLASA: UP/I-344-01/13-05/15 URBROJ: 376-11-16-7 Zagreb, 14. rujna 2016. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 3. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN 73/08, 90/11, 133/12, 80/13 i 71/14), radi provođenja

Више

KLASA: /14-01/18 URBROJ: Korčula, 10. studenoga REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA GRAD KORČULA Gradonačelnik Temeljem čla

KLASA: /14-01/18 URBROJ: Korčula, 10. studenoga REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA GRAD KORČULA Gradonačelnik Temeljem čla KLASA: 960-03/14-01/18 URBROJ: Korčula, 10. studenoga 2015. REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA GRAD KORČULA Gradonačelnik Temeljem članka 74. St. 1. Točka 22 Statuta Grada Korčula ( Službeni

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br.

Више

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx) OPOREZIVANJE PODUZEĆA Predavanje 17.05.2018. DRUGI DOHODAK 1 TEMELJNE ODREDNICE DRUGOG DOHOTKA Drugi dohodak predstavlja razliku između svakog pojedinačnog primitka što se ne smatra dohotkom od nesamostalnog

Више

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj

Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranj Na temelju članka 63. Statuta Grada Varaždina ( Službeni vjesnik Grada Varaždina, broj 5/09, 1/12, 2/13 i 4/14 pročišćeni tekst), Odluke o financiranju javnih potreba Grada Varaždina ( Službeni vjesnik

Више

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU)

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) EUROPSKA UNIJA Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) Ministarstvo socijalne politike i mladih Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fonda europske pomoći za

Више

Pravilnik o održavanju programa u utvrdi FB.pdf

Pravilnik o održavanju programa u utvrdi FB.pdf Na temelju članka 61. Statuta Grada Pula-Pola ( Službene novine Grada Pule br. 7/09, 16/09 i 12/11), i točke VI, stavak 2 Odluke o davanju na korištenje utvrde Fort Bourguignon Arheološkom muzeju Istre

Више

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu 118 Službeni list Europske unije 05/Sv. 2 32008R0592 4.7.2008. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 177/1 UREDBA (EZ) br. 592/2008 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. lipnja 2008. o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ)

Више

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Društvo), upućuje dioničarima POZIV ZA GLAVNU SKUPŠTINU

Више

0038_001-1.pdf

0038_001-1.pdf Temeljem odredbe članka 8. stavak 1. Statuta Zagrebačke burze d.d. (dalje u tekstu: Burza), dana 01. lipnja 2010. godine Uprava Burze uz suglasnost Nadzornog odbora od 02. lipnja 2010. godine donosi sljedeći

Више

Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, б

Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, б Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, бр. 34/03, 64/04 УС, 84/04 др. закон, 85/05, 101/05

Више

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 72 Ur. br. HLOS /6007 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 72 Ur. br. HLOS /6007 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10 Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 72 Ur. br. HLOS-05-2-2019/6007 Zagreb, 01.02.2019. Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava

Више

STAMBENI KREDIT NEKRETNINE BANKE ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., Jadranski trg 3a, Rijeka; OIB: HR ; Info telefon: ;

STAMBENI KREDIT NEKRETNINE BANKE ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., Jadranski trg 3a, Rijeka; OIB: HR ; Info telefon: ; Stranica 1/6 Opće informacije o stambenom kreditu za kupnju nekretnina iz portfelja Banke UVJETI PROIZVODA Iznos kredita ovisno o valuti: Kamatna stopa: Bez hipoteke od 15.000,00 do 225.000,00 Uz hipoteku:

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

COM(2019)199/F1 - HR (annex)

COM(2019)199/F1 - HR (annex) EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 29.4.2019. COM(2019) 199 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu odluke Vijeća o stajalištu koje treba zauzeti u ime Europske unije u Zajedničkom odboru osnovanom Okvirnim

Више

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih Na temelju članka 29. Statuta Grada Opatije («Službene novine» PGŽ broj 25/09, 30/09-ispravak, 7/13, 17/13, 3/18 i 5/18-ispravak) Gradsko vijeće Grada Opatije, na sjednici održanoj dana 02.10.2018. godine

Више

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno)

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno) REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA PISAROVINA Općinsko vijeće Na temelju članka 95. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 68/18) i članka 17. Statuta Općine Pisarovina ( Službene

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

Sluzbeni list

Sluzbeni list HRVATSKI SABOR 1914 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona

Више

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS /9931 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS /9931 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10 Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS-08-1-2017/9931 Zagreb, 21.02.2017. Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava

Више

PROGRAM POTICAJA ZA

PROGRAM POTICAJA ZA Na temelju članka 29. Statuta Grada Opatije («Službene novine» PGŽ broj 25/09, 30/09, 7/13 i 17/13) Gradsko vijeće Grada Opatije, na sjednici održanoj dana 31. siječnja 2018. godine donosi PROGRAM POTICANJA

Више

Page 1 of 5 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o dopuni Pravilnika o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača MINISTARSTVO PRAVOSUĐA 22

Више

KLASA: UP/I /18-01/014 URBROJ: / Zagreb, 4. ožujka Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 31., članka

KLASA: UP/I /18-01/014 URBROJ: / Zagreb, 4. ožujka Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 31., članka KLASA: UP/I 034-03/18-01/014 URBROJ: 580-11/41-2019-011 Zagreb, 4. ožujka 2019. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 31., članka 38. stavaka 5. i 9. te članka 58. stavka 1. točke 15.

Више

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i 01/17), a u svezi s čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama HRVATSKI SABOR 1631 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama

Више

Narodne novine, broj 70/10. i 93/14.) Napomena: Primjenjuje se u dijelu u kojem nije u suprotnosti sa Zakonom o radu (NN 93/14.) PRAVILNIK O POSLOVIMA

Narodne novine, broj 70/10. i 93/14.) Napomena: Primjenjuje se u dijelu u kojem nije u suprotnosti sa Zakonom o radu (NN 93/14.) PRAVILNIK O POSLOVIMA Narodne novine, broj 70/10. i 93/14.) Napomena: Primjenjuje se u dijelu u kojem nije u suprotnosti sa Zakonom o radu (NN 93/14.) PRAVILNIK O POSLOVIMA NA KOJIMA RADNIK MOŽE RADITI SAMO NAKON PRETHODNOG

Више