З А К О Н

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "З А К О Н"

Транскрипт

1 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОЛИЦИЈИ И УНУТРАШЊИМ ПОСЛОВИМА Бања Лука, април године

2 Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОЛИЦИЈИ И УНУТРАШЊИМ ПОСЛОВИМА Члан 1. У Закону о полицији и унутрашњим пословима ( Службени гласник Републике Српске, бр. 57/16 и 110/16), у члану 5. у ставу 2. послије ријечи: организације ријеч: и брише се и додаје се запета, а послије ријечи: установе додаје се запета и ријечи: правна и физичка лица. Члан 2. У члану 8. у ставу 1. ријечи: Кривичним законом Републике Српске замјењују се ријечима: Кривичним закоником Републике Српске. Члан 3. Послије члана 10. додаје се назив члана и члан 10а. који гласи: Резервни састав полиције Члан 10а. (1) За обављање полицијских послова у Министарству може да се успостави резервни састав полиције. (2) На припаднике резервног састава полиције када су ангажовани примјењују се одредбе овог закона које се односе на права и дужности полицијских службеника. (3) Укупан број припадника резервног састава полиције може да буде до 20% од укупног броја систематизованих радних мјеста полицијских службеника. (4) Припадницима резервног састава полиције током ангажовања припада накнада у висини од 80% просјечне плате у Републици Српској остварене у протеклом мјесецу. (5) Избор припадника резервног састава полиције врши се путем јавног конкурса, у складу са условима прописаним овим законом. (6) Поступак пријављивања, селекције, избора и обуке кандидата који учествују у јавном конкурсу за припадника резервног састава полиције уређује се правилником који доноси министар. Члан 4. У члану 14. тачка 4) мијења се и гласи: 4) предлаже финансијски план за потребе полицијских службеника,.

3 Члан 5. Члан 21. мијења се и гласи: (1) У случају да Народна скупштина Републике Српске у складу са Уставом Републике Српске прогласи ванредно стање, усљед елементарне непогоде или опште опасности ширих размјера за Републику Српску или дио Републике Српске, директор ангажује једну или више посебних јединица полиције за ту намјену. (2) Изузетно од става 1. овог члана, у посебним случајевима који захтијевају додатно ангажовање полицијских службеника, на приједлог руководиоца основне организационе јединице Министарства, директор ангажује једну или више посебних јединица полиције. (3) Наредбом о ангажовању јединицa из ст. 1. и 2. овог члана одређују се састав, старјешина, наоружање, опрема и задатак јединица, у складу са оперативним планом рада у конкретном случају. (4) Ангажовање јединицa из става 3. овог члана наређује директор уз сагласност министра. Члан 6. Послије члана 21. додаје се назив члана и члан 21а. који гласи: Ангажовање резервног састава полиције Члан 21а. (1) Наредбу о ангажовању резервног састава полиције доноси директор уз сагласност министра. (2) Припадници резервног састава полиције имају службену легитимацију, униформу, оружје и припадајућу опрему коју су дужни да носе, користе и чувају у складу са прописима којим се уређује начин ношења, коришћење и чување наведеног. (3) Правилник о униформи, начину држања и ношења оружја, припадајуће опреме и организацији припадника резервног састава полиције доноси министар. (4) Изглед, облик и садржај службене легитимације припадника резервног састава прописује Влада подзаконским актом. Члан 7. У члану 29. у ставу 1. тачка 4) мијења се и гласи: 4) позивање лица, обављање разговора и узимање изјаве,. Послије тачке 5) додаје се нова тачка 6) која гласи: 6) лишење слободе лица,. Досадашње т. 6), 7), 8), 9), 10), 11), 12), 13) и 14) постају т. 7), 8), 9), 10), 11), 12), 13), 14) и 15). У ставу 2. број: 13 замјењује се бројем: 14. Послије става 4. додају се нови ст. 5, 6 и 7. који гласе: (5) Полицијски службеници ради извршења овлашћења из области посебних истражних радњи прописаних законима о кривичном поступку Републике Српске и Босне и Херцеговине спроводе поступак легендирања прије и након доношења наредбе о спровођењу истраге ради измјене идентитета лица и израде одговарајућих докумената, ради учествовања у правном промету.

4 (6) Поступак легендирања прије доношења наредбе за спровођење истраге покреће се на основу одлуке директора. (7) За спровођење посебне истражне радње коришћење прикривених истражилаца и коришћење информатора Министарство ангажује обученог полицијског службеника Министарства, полицијског службеника друге државе, а изузетно и друго лице, уколико на други начин није могуће спровести ту радњу. Члан 8. Послије члана 29. додаје се назив члана и члан 29а. који гласи: Овлашћења припадника резервног састава полиције Члан 29а. Припаднику резервног састава полиције који је ангажован у складу са чланом 21а. овог закона дају се овлашћења из члана 29. став 1. овог закона. Члан 9. У члану 36. став 1. мијења се и гласи: (1) Полицијски службеник, у складу са законом, може позвати лице на разговор ради прикупљања обавјештења, давања обавјештења и упозорења, издавања наређења и узимања изјаве. Члан 10. Послије члана 39. додаје се назив члана и члан 39а. који гласи: Лишење слободе Члан 39а. (1) Полицијски службеник може лишити слободе лице ако постоје основи сумње да је то лице починило кривично дјело и ако постоји било који разлог наведен у Закону о кривичном поступку Републике Српске, а Министарство је дужно да такво лице без одгађања у законом утврђеном року спроведе надлежном тужиоцу. (2) Полицијски службеник може лишити слободе лице ако постоји било који разлог наведен у Закону о прекршајима Републике Српске, а Министарство је дужно да такво лице без одгађања, у законом утврђеном року, спроведе надлежном суду. (3) Министарство обавјештава надлежног тужиоца или надлежни суд о разлозима и времену лишења слободе. Члан 11. У члану 47. у ставу 3. послије тачке 7) додаје се нова тачка 8) која гласи: 8) службени коњи,. Досадашње т. 8), 9), 10), 11) и 12) постају т. 9), 10), 11), 12) и 13).

5 Члан 12. У члану 71. став 1. мијења се и гласи: (1) Кандидат заснива радни однос у Министарству као полицијски службеник: 1) у чину млађег полицајца са најмање IV степеном стручне спреме и 2) у чину млађег инспектора са најмање VII степеном стручне спреме. Став 3. мијења се и гласи: (3) Изузетно од става 1. овог члана, кандидат може засновати радни однос у Министарству у чину млађег полицајца са завршеном Вишом школом унутрашњих послова или Високом школом унутрашњих послова или другом високошколском установом са којом Министарство има закључен уговор у складу са чланом 154. овог закона. Члан 13. У члану 74. у ставу 1. тачка 2) мијења се и гласи: 2) да има између 18 и 25 година за почетни чин млађи полицајац и до 30 година за почетни чин млађи инспектор, изузев за лице са завршеном Вишом школом унутрашњих послова, односно Високом школом унутрашњих послова и ако се запошљавање врши у складу са чланом 72. овог закона и до 30 година за лице са завршеном другом високошколском установом са којом Министарство има закључен уговор у складу са чланом 154. овог закона, уколико заснива радни однос у Министарству у чину млађег полицајца,. У тачки 3) ријечи: VI степен стручне спреме замјењују се ријечима: VII степен стручне спреме. Члан 14. У члану 85. послије става 3. додаје се нови став 4. који гласи: (4) На рјешење о распореду без интерног огласа полицијски службеник може поднијети жалбу Полицијском одбору у року од 15 дана по пријему рјешења, а жалба не одгађа извршење рјешења. Члан 15. У члану 99. послије става 2. додаје се нови став 3. који гласи: (3) Не оцјењује се полицијски службеник који је у претходној календарској години радио мање од шест мјесеци. Досадашњи став 3. постаје став 4. Члан 16. У члану 141. у ставу 5. послије ријечи: цертификата додаје се запета и ријечи: те вршити персонализацију докумената, укључујући и полицијску легитимацију из члана 24. овог закона и идентификациони документ из члана 69. овог закона. Послије става 5. додаје се нови став 6. који гласи:

6 (6) Министар доноси правилник којим се уређује успостављање система заштите за евиденције из члана 8. став 3. тачка 6), евиденција из става 1. овог члана и члана 141а. овог закона, као и заштите инфраструктуре из става 5. овог члана. Члан 17. У члану 141а. послије става 2. додају се нови ст. 3. и 4. који гласе: (3) Након стицања техничких услова из става 2. овог члана, грађани могу електронским путем, коришћењем инфраструктуре из члана 141. став 5. овог закона или друге инфраструктуре у складу са важећим прописима, поднијети захтјев за обављање послова из члана 6. тачка 1) овог закона. (4) Министар доноси правилник којим се прописује подношење захтјева електронским путем коришћењем инфраструктуре у складу са ставом 3. овог члана. Члан 18. Послије члана 150. додаје се назив члана и члан 150а. који гласи: Поступак пријављивања, селекције и избор кандидата за кадете 150а. (1) Поступак пријављивања, селекције и избор кандидата који учествују у јавном конкурсу за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији, детаљније се уређује правилником који доноси министар. (2) Поступак пријављивања, селекције и избор кандидата који учествују у јавном конкурсу за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији за припаднике Специјалне антитерористичке јединице, детаљније се уређује правилником који доноси министар. Члан 19. У члану 170. у тачки 4) послије ријечи: (члан 114) ријеч: и брише се и додаје се запета. У тачки 5) послије ријечи: (члан 140. став 9) додаје се ријеч: и и нова тачка 6) која гласи: 6) службеној легитимацији припадника резервног састава полиције (члан 21а. став 4). Члан 20. У члану 171. у тачки 23) послије ријечи: (члан 151. став 5) ријеч: и брише се и додаје запета. У тачки 24) послије ријечи: (члан 151. став 6) брише се ријеч: и и додаје се запета и нове т. 25), 26), 27) 28), 29) и 30) које гласе: 25) поступку пријављивања, селекције, избора и обуке кандидата за припаднике резервног састава полиције (члан 10a. став 6), 26) униформи, начину држања и ношења оружја, припадајуће опреме и организацији припадника резервног састава полиције (члан 21a. став 3),

7 27) успостављању система заштите евиденције и заштите инфраструктуре (члан 141. став 6), 28) подношењу захтјева електронским путем коришћењем инфраструктуре (члан 141а. став 4), 29) поступку селекције и избору кандидата за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији (члан 150а. став 1) и 30) поступку селекције и избору кандидата за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији за припаднике Специјалне антитерористичке јединице (члан 150а. став 2). Члан 21. Овај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске. Број: Датум: ПРЕДСЈЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ Недељко Чубриловић

8 ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАЦРТА ЗАКОНА О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОЛИЦИЈИ И УНУТРАШЊИМ ПОСЛОВИМА I УСТАВНИ ОСНОВ Уставни основ за доношење овог закона садржан је у одредбама Амандмана XXXII став 1. т. 2) и 10) на члан 68. Устава Републике Српске, којим је утврђено да Република уређује и обезбјеђује безбједност, организацију, надлежност и рад државних органа, као и у члану 70. став 1. тачка 2. Устава Републике Српске, према којем Народна скупштина Републике Српске доноси законе, друге прописе и опште акте. II УСКЛАЂЕНОСТ СА УСТАВОМ, ПРАВНИМ СИСТЕМОМ И ПРАВИЛИМА НОРМАТИВНОПРАВНЕ ТЕХНИКЕ Према Мишљењу Републичког секретаријата за законодавство број: 22.02/ /19 од 1. априла године, уставни основ за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима садржан је у одредбама Амандмана XXXII став 1. т. 2) и 10) на члан 68. Устава Републике Српске, којим је утврђено да Република уређује и обезбјеђује безбједност, организацију, надлежност и рад државних органа, као и у члану 70. став 1. тачка 2. Устава Републике Српске, према којем Народна скупштина доноси законе, друге прописе и опште акте. Обрађивач закона је поступио у складу са чланом 41. став 1. тачка 5) Правила за израду закона и других прописа Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 24/14) и у Образложењу Закона навео разлоге за доношење овог закона. Као разлог за доношење Закона, обрађивач је навео да су, у циљу превентивног дјеловања и цјелисходније примјене Закона, побољшана важећа и нормирана нова законска рјешења. Предложеним законским рјешењима су јасније дефинисана поједина полицијска овлашћења, надлежности директора, додатно ангажовање посебних јединица, као и повећање нивоа заштите информационо-комуникационих структура и успостава система електронског пословања са грађанима. Због различитих безбједносних изазова, Законом се утврђују правне претпоставке за успостављање резервног састава полиције, чиме се свакако доприноси и подизању безбједности на виши ниво. У циљу усаглашавања Закона са Законом о кривичном поступку Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, бр. 53/12, 91/17 и 66/18) и Законом о прекршајима Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, бр. 63/14, 110/16 и 100/17), као полицијско овлашћење је прописано узимање изјаве и лишавање слободе. Такође, помјерена је старосна граница за запошљавање полицијских службеника с циљем подмлађивања кадра у Министарству, а створени су и формално-правни услови за успостављање система заштите информационо-комуникационе структуре, као и за електронску комуникацију Министарства унутрашњих послова са грађанима. У циљу усклађивања предложеног текста Закона са Уставом, правним системом Републике Српске и Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске,

9 Републички секретаријат за законодавство је, не упуштајући се у цјелисходност предложених рјешења, oбрађивачу упутио примједбе и сугестије које су се односиле на усаглашавање текста Закона са чл. 20, 22, 23, 41, 51, 83. и 84. Правила, а које се односе се на структуру садржинских одредаба (предмет, врсту и овлашћења за доношење подзаконског прописа), садржај образложења, нормативни облик, језик и стил писања, као и на начин писања измјена и допуна. Примједбе и сугестије су прихваћене и уграђене у текст Закона. Обрађивач је, у Образложењу Закона, навео да је поступио у складу са Смјерницама за поступање републичких органа управе о учешћу јавности и консултацијама у изради закона ( Службени гласник Републике Српске, бр. 123/08 и 73/12) и текст Закона објавио на интернет страници Министарства унутрашњих послова ради достављања примједаба и сугестија. На предложени текст Закона примједаба и сугестија није било. Имајући у виду да је текст Закона усаглашен са Уставом, правним системом Републике Српске, као и са Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске, Републички секретаријат за законодавство је мишљења да се Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима може упутити Влади Републике Српске на разматрање. III УСКЛАЂЕНОСТ СА ПРАВНИМ ПОРЕТКОМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ Према Мишљењу Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, број: /19 од 12. марта године, а након увида у прописе Европске уније и анализе одредаба Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, није установљено да право Европске уније садржи изворе који су релевантни за предмет уређивања достављеног нацрта, због чега у Изјави о усклађености стоји оцјена непримјењиво. Обрађивач је у свом раду, у дијелу праксе и стандарда Савјета Европе, користио сљедеће документе: Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, CETS 005, Рим, године, потписана године, ратификована године, ступила на снагу године / European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms, CETS 005, Rome, 4. XI. 1950, Signature , Ratification , Entry into Force , Резолуцију 690 (1979) о Декларацији о полицији, Парламентарна скупштина, Савјет Европе, године / Resolution 690 (1979) on the Declaration on the Police, Parliamentary Assembly, Council of Europe, 8 May 1979, Препоруку R (87) 15 Комитета министара земљама чланицама, која регулише употребу личних података у полицијском сектору, Комитет министара, Савјет Европе, године / Recommendation R (87) 15 of the committee of ministers to member states regulating the use of personal data in the police sector, Committee of ministers, Council of Europe, 17 September 1987, Препоруку Rec (2001) 10 Комитета министара државама чланицама о Европском кодексу полицијске етике, Комитет министара, Савјет Европе, године / Recommendation Rec (2001) 10 of the Committee of Ministers to member states on the European Code of Police Ethics, Committee of Ministers, Council of Europe, 19 September 2001.

10 IV РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА Разлог за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима садржан је у потреби за побољшањем одређених законских рјешења, као и ради установљења нових рјешења, а са циљем превентивног дјеловања и цјелисходније примјене Закона у пракси. Наиме, указала се потреба за јаснијим дефинисањем појединих полицијских овлашћења, надлежности директора, додатно ангажовање посебних јединица, као и повећање нивоа заштите информационо-комуникационих структура и успостава система електронског пословања са грађанима. Због различитих безбједносних изазова, Законом се утврђују формално-правни услови за успостављање резервног састава полиције. То ће свакако допринијети подизању безбједности на виши ниво. Прописано је да ће полиција резервног састава имати иста овлашћења као и полицијски службеници редовног састава у складу са Законом о полицији и унутрашњим пословима, а све са циљем како би полицијски службеници резервног састава полиције, заједно са полицијским службеницима редовног састава, могли обезбиједити максимални ниво безбједности лица и имовине, нарочито у периоду када се очекује повећање интензитета мигрантске кризе. Прописана је могућност да руководилац организационе јединице Министарства понуди приједлог директору да ангажује једну или више посебних јединица полиције како би брзо и ефикасно постигли максимални ниво безбједности лица и имовине. Према важећем Закону, једну или више посебних јединица може да ангажује директор, што у пракси представља проблем, јер су чести случајеви који захтијевају додатно ангажовање полицијских службеника, а да руководилац основне организационе јединице није имао могућност да учествује у поступку ангажовања једне или више посебних јединица полиције. Као полицијска овлашћења прописана су узимање изјаве, као и лишење слободе, а како би се Закон о полицији и унутрашњим пословима ускладио са Законом о кривичном поступку Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, бр. 53/12, 91/17 и 66/18) и Законом о прекршајима Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, бр. 63/14, 110/16 и 100/17). Наиме, важећим Законом није прописано лишење слободе као полицијско овлашћење из разлога јер је исто прописано Законом о кривичном поступку Републике Српске и Законом о прекршајима Републике Српске, те се предложеним измјенама и допунама Закон о полицији и унутрашњим пословима усклађује са наведеним законима. Такође, помјерена је старосна граница за запошљавање полицијских службеника с циљем подмлађивања кадра у Министарству, а створени су и формално-правни услови за успостављање система заштите информационо-комуникационе структуре, као и за електронску комуникацију Министарства унутрашњих послова са грађанима. Имајући у виду наведено, Министарство унутрашњих послова је као обрађивач, а у складу са чланом 56. став 1. Правила за израду закона и других прописа Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 24/14) припремило Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима. Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за годину планирана је израда овог закона.

11 V ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРЕДЛОЖЕНИХ РЈЕШЕЊА Чланом 1. Закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима извршене су нормативно-техничке измјене у члану 5. основног текста Закона. Чланом 2. извршене су нормативно-техничке измјене у члану 8. У члану 3. додаје се нови члан 10а. којим се прописује да се у Министарству може успоставити резервни састав полиције, права и дужности припадника резервног састава полиције, укупан број, накнада, избор, као и да се поступак пријављивања, селекције, избора и обуке кандидата уређује прописом који доноси министар. Чланом 4. измијењен је члан 14. у смислу да директор предлаже финансијски план за потребе полицијских службеника. Чланом 5. мијења се члан 21. на начин да се прецизније прописује начин ангажовања посебних снага полиције. Чланом 6. додат је нови члан 21а. којим је прописано да наредбу о ангажовању резервног састава полиције доноси директор уз сагласност министра, те да припадници резервног састава полиције током ангажовања имају службену легитимацију, униформу, оружје и припадајућу опрему коју су дужни да носе, користе и чувају у складу са прописима који уређују начин ношења, кориштења и чувања наведеног, као и да се униформа, начин држања и ношења оружја и припадајуће опреме припадника резервног састава полиције уређује правилником који доноси министар, те да изглед, облик и садржај службене легитимације припадника резервног састава прописује Влада подзаконским актом. Чланом 7. извршене су нормативно-техничке измјене у члану 29. и прописано је ново полицијско овлашћење лишавање слободе лица. У истом члану прописује се да се поступак легендирања покреће на основу одлуке директора и да се исти спроводи прије и након доношења наредбе о спровођењу истраге ради измјене идентитета лица и израде одговарајућих докумената покретних и непокретних ресурса, ради учествовања у правном промету, као и да за спровођење посебне истражне радње коришћење прикривених истражилаца и информатора, Министарство ангажује обученог полицијског службеника Министарства, полицијског службеника стране државе или друго лице. Чланом 8. додаје се нови члан 29а. којим се прописују овлашћења припадника резервног састава полиције. Чланом 9. мијења се члан 36. став 1. којим се прописује да полицијски службеник може позвати лице на разговор ради прикупљања обавјештења, давања обавјештења и упозорења, издавања наређења и узимања изјаве од лица у својству грађанина. У члану 10. додаје се нови члан 39а. којим се прописује полицијско овлашћење лишавање слободе, односно када полицијски службеник може лице лишити слободе и у којем периоду се лице спроводи надлежном тужиоцу или надлежном суду. Чланом 11. мијења се члан 47. став 3. на начин да се и службени коњи дефинишу као средства силе. Чланом 12. у члану 71. ст. 1. и 3. мијењају се на начин да кандидат заснива радни однос у чину млађег полицајца и у чину млађег инспектора, као и да изузетно може засновати радни однос у чину млађег полицајца са завршеном Високом или Вишом школом унутрашњих послова или другом високошколском установом са којом Министарство има закључен уговор. Чланом 13. у члану 74. став 1. тачка 2) измијењена је на начин да се прописују другачији општи услови за запошљавање полицијских службеника, а који се односе на распон година живота за почетни чин млађи полицајац и млађи инспектор.

12 Чланом 14. измијењен је члан 85. на начин да се прописује да на рјешење о распореду без интерног огласа полицијски службеник може поднијети жалбу Полицијском одбору у року од 15 дана, а да жалба не одгађа извршење рјешења. Чланом 15. измијењен је члан 99. на начин да се прописује да се не оцјењује полицијски службеник који је у претходној календарској години радио мање од шест мјесеци. Чланом 16. измијењен је члан 141, односно извршене су нормативно-техничке измјене и прописано је да министар доноси пропис којим се уређује успостављање система заштите за одређене евиденције које су прописане Законом. У члану 17. измијењен је члан 141а. којим се прописује да грађани могу електронским путем, коришћењем инфраструктуре Министарства или друге инфраструктуре, у складу са важећим прописима, поднијети захтјев за обављање послова из надлежности Министарства, а то се уређује правилником који доноси министар. Чланом 18. додаје се нови члан 150а. којим се прописује да министар доноси правилнике о поступку селекције и избору кандидата за кадете у Јединици за полицијску обуку Полицијска академија и о поступку селекције и избору кандидата за кадете у Јединици за полицијску обуку Полицијска академија за припаднике САЈ. Одредбама чл. 19. и 20. извршене су нормативно-техничке измјене у чл и 171. којима је прописано да ће Влада и министар донијети одређене прописе. Чланом 21. прописано је ступање на снагу овог закона. VI ПРОЦЈЕНА УТИЦАЈА ЗАКОНА, ДРУГИХ ПРОПИСА И ОПШТИХ АКАТА НА УВОЂЕЊЕ НОВИХ, ИЗМЈЕНУ ИЛИ УКИДАЊЕ ПОСТОЈЕЋИХ ФОРМАЛНОСТИ КОЈЕ ОПТЕРЕЋУЈУ ПРИВРЕДНО ПОСЛОВАЊЕ Према Мишљењу Министарства за привреду и предузетништво, број: /19 од 28. фебруара године, а увидом у спроведени процес методологије кратке процјене утицаја прописа на Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, Министарство привреде и предузетништва, констатује: Нацрт је планиран Програмом рада Владе и Народне скупштине Републике Српске. Обрађивач је правилно анализирао постојеће стање и дефинисао проблем у Обрасцу о спровођењу скраћеног ПУП-а у припреми и изради нацрта/приједлога прописа, те је проблем саставни дио Разлога за доношење или измјену и/или допуну закона. Обрађивач је правилно дефинисао циљеве који се желе постићи доношењем закона. У погледу спровођења процеса консултација, обрађивач је навео да су обављене интерресорне консултације и да ће Нацрт закона бити објављен на интернет страници Владе Републике Српске. Код утврђивања опција за рјешење проблема, обрађивач је навео да се циљеви који се желе постићи овим Нацртом закона могу остварити само регулаторном промјеном. У вези са утицајем на пословно окружење, обрађивач је навео да Нацрт закона нема утицаја на пословно окружење. Што се тиче утицаја на јавни буџет, обрађивач је навео да ће Нацрт закона имати утицај на јавни буџет, у дијелу који се односи на издвајање средстава за формирање резервног састава полиције, а чији ће начин организације, састав, ангажовање, овлашћење и друга питања везана за резервни састав полиције уредити посебним прописом Влада Републике Српске.

13 У вези са утицајем на здравствени и социјални статус грађана, обрађивач је навеo да се Нацртом овог закона обезбјеђује позитиван утицај на све грађане Републике Српске кроз повећавање степена заштите лица и имовине, посебно у оним случајевима који захтијевају додатно ангажовање полицијских службеника. У случајевима који захтијевају додатно ангажовање полицијских службеника, ефикасност и брзина остваривања заштите се ставља на виши ниво, како кроз начин ангажовања једне или више посебних јединица полиције, тако и кроз могућност да буду ангажовани чак и кадети Јединице за полицијску обуку Полицијске академије у тим случајевима. У вези са утицајем на животну средину, обрађивач је навео да Нацрт закона нема утицаја на животну средину. У вези са утицајем на одрживи развој, обрађивач је навео да ће Нацрт закона допринијети већем нивоу безбједности лица и имовине, кроз стварање правног оквира за увођење резервног састава полиције, као и кроз обезбјеђење максималног нивоа заштите информациoно-комуникационе структуре евиденција које се воде у Министарству унутрашњих послова. Нацртом закона су формално-правно створени услови и за електронску комуникацију грађана са Министарством унутрашњих послова, а што се може очекивати да ће у наредном периоду, по испуњењу техничких услова, позитивно утицати на ефикаснију и лакшу комуникацију грађана са Министарством подношењем захтјева електронским путем за остваривање одређених права и обављање одређених послова. Нацртом закона се не дефинишу нове формалности, нити се предвиђа укидање и/или измјена постојећих формалности. Министарство привреде и предузетништва је утврдило да је обрађивач, приликом примјене скраћеног процеса процјене утицаја прописа, поступио у складу с методологијом прописаном у т. VI и VIII Одлуке о спровођењу процеса процјене утицаја прописа у поступку израде прописа. Приликом израде подзаконских акта сугерише се обрађивачу да поступи у складу са тачком XV Одлуке о спровођењу процеса процјене утицаја прописа. VII УЧЕШЋЕ ЈАВНОСТИ И КОНСУЛТАЦИЈЕ У ИЗРАДИ ЗАКОНА У складу са чланом 36. став 1. тачка 9) Пословника о раду Владе Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 123/18), те т. 4. и 15. Смјерница за поступање републичких органа управе о учешћу јавности и консултацијама у изради закона ( Службени гласник Републике Српске, бр. 123/08 и 73/12), обрађивач Закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима утврдио је да је овај закон од интереса за јавност. Текст Закона објављен је на интернет страници ( са остављеним роком од осам дана, ради достављања примједаба и сугестија. С тим у вези, није било достављених примједаба и сугестија. VIII ФИНАНСИЈСКА СРЕДСТВА И ЕКОНОМСКА ОПРАВДАНОСТ ДОНОШЕЊА ЗАКОНА За успостављање и ангажовање резервног састава полиције утврђеног овим законом потребна су додатна средства.

14 ЗAКОН O ПОЛИЦИЈИ И УНУТРАШЊИМ ПОСЛОВИМА (Текст предложених измјена и допуна уграђених у текст Закона) ПРИЛОГ Полицијски послови Члан 5. (1) Полицијски послови су, у смислу овог закона, оперативно-стручни послови којима се обезбјеђују: 1) заштита уставног поретка од насилног угрожавања и промјена, те безбједност Републике Српске у складу са законом, 2) заштита живота и лична безбједност, 3) људска права и слободе, 4) заштита свих облика својине, 5) спречавање вршења кривичних дјела и прекршаја, 6) откривање кривичних дјела и прекршаја, 7) проналажење, лишавање слободе и предаја извршилаца кривичних дјела и прекршаја надлежним органима, 8) одржавање јавног реда и мира, 9) заштита личности и објеката који се посебно обезбјеђују, 10) идентификација лица, предмета и трагова криминалистичко-техничким методама, 11) криминалистичко-техничка и форензичка вјештачења предмета и трагова, 12) безбједност и контрола саобраћаја на путевима и безбједност у другим областима саобраћаја, 13) пружање помоћи ради отклањања посљедица којима се угрожава безбједност лица или имовина у већем обиму, 14) пружање помоћи другим органима, 15) право на јавно окупљање грађана у складу са законом, 16) контрола промета експлозивних материја и запаљивих течности и гасова, 17) заштита од пожара, 18) контрола превоза опасних материја и 19) контрола кретања наоружања и војне опреме. (2) Влада Републике Српске (у даљем тексту: Влада) посебним актом одређује личности и објекте који се посебно обезбјеђују, а приликом спровођења посебних мјера безбједности на пословима заштите личности и објеката који се посебно обезбјеђују, други републички органи управе, организације, установе, правна и физичка лица дужни су да поступе по захтјеву Министарства. (3) Приликом спровођења посебних мјера безбједности из става 2. овог члана, Министарство може вршити провјеру постојања безбједносне сметње за лица од значаја за безбједност личности и објеката који се посебно обезбјеђују.

15 Примјена прописа и обављање унутрашњих послова Члан 8. (1) Послове из чл. 5, 6. и 7. овог закона запослени у Министарству обављају у складу са овим законом, Законом о кривичном поступку Републике Српске, Законом о кривичном поступку Босне и Херцеговине, Кривичним закоником Републике Српске, Кривичним законом Босне и Херцеговине, Законом о прекршајима Републике Српске, Законом о јавном реду и миру, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, Законом о јавном окупљању и другим законима. (2) Полицијске послове из члана 5. овог закона обављају полицијски службеници, а послове из чл. 6. и 7. овог закона обављају државни службеници и намјештеници, као и полицијски службеници. (3) Приликом вршења послова из чл. 5, 6. и 7. овог закона Министарство обезбјеђује: 1) примјену професионалних стандарда, 2) обраду личних података у складу са законом, 3) заштиту тајних података, 4) међуполицијску сарадњу и 5) вођење евиденција у складу са законима и подзаконским актима. Резервни састав полиције Члан 10а. (1) За обављање полицијских послова у Министарству може да се успостави резервни састав полиције. (2) На припаднике резервног састава полиције када су ангажовани примјењују се одредбе овог закона које се односе на права и дужности полицијских службеника. (3) Укупан број припадника резервног састава полиције може да буде до 20% од укупног броја систематизованих радних мјеста полицијских службеника. (4) Припадницима резервног састава полиције током ангажовања припада накнада у висини од 80% просјечне плате у Републици Српској остварене у протеклом мјесецу. (5) Избор припадника резервног састава полиције врши се путем јавног конкурса, у складу са условима прописаним овим законом. (6) Поступак пријављивања, селекције, избора и обуке кандидата који учествују у јавном конкурсу за припадника резервног састава полиције уређује се правилником који доноси министар. Надлежност директора Члан 14. Надлежности директора су да: 1) прати и анализира стање безбједности, а нарочито појаве које узрокују настанак и развој криминалитета, 2) усмјерава, усклађује и контролише рад основних и унутрашњих организационих јединица којима руководи непосредно или преко надлежних руководилаца,

16 3) руководи најсложенијим полицијским активностима, 4) предлаже финансијски план за потребе полицијских службеника, 5) оцјењује основаност примјене силе запослених којима непосредно руководи, 6) организује припремање стратегија, програма рада, информација, анализа, извјештаја и других материјала из дјелокруга рада организационих јединица којима руководи и 7) редовно извјештава министра о предузетим мјерама и активностима полиције. Ангажовање посебних јединица Члан 21. (1) У случају да Народна скупштина Републике Српске у складу са Уставом Републике Српске прогласи ванредно стање, стање елементарне непогоде или опште опасности ширих размјера за Републику Српску или дио Републике Српске, директор ангажује једну или више посебних јединица полиције за ту намјену. (2) Изузетно од става 1. овог члана, у посебним случајевима који захтијевају додатно ангажовање полицијских службеника, на приједлог руководиоца основне организационе јединице Министарства директор ангажује једну или више посебних јединица полиције. (3) Наредбом о ангажовању јединица из ст. 1. и 2. овог члана одређују се састав, старјешина, наоружање, опрема и задатак јединица, у складу са оперативним планом рада у конкретном случају. (4) Ангажовање јединица из става 3. овог члана наређује директор уз сагласност министра. Ангажовање резервног састава полиције Члан 21а. (1) Наредбу о ангажовању резервног састава полиције доноси директор уз сагласност министра. (2) Припадници резервног састава полиције имају службену легитимацију, униформу, оружје и припадајућу опрему коју су дужни да носе, користе и чувају у складу са прописима којим се уређује начин ношења, коришћење и чување наведеног. (3) Правилник о униформи, начину држања и ношења оружја, припадајуће опреме и организацији припадника резервног састава полиције доноси министар. (4) Изглед, облик и садржај службене легитимације припадника резервног састава прописује Влада подзаконским актом. Полицијска овлашћења Члан 29. (1) Осим овлашћења прописаних законима о кривичном поступку Републике Српске и Босне и Херцеговине и другим законима, полицијским службеницима, ради спречавања кривичних дјела, прекршаја, одржавања јавног реда и мира, контроле безбједности саобраћаја, обезбјеђења јавних скупова, обезбјеђења лица и имовине, овим законом дају се и сљедећа овлашћења: 1) давање упозорења и издавање наређења,

17 2)легитимисање, провјера и утврђивање идентитета лица и идентификација предмета, 3) прикупљање обавјештења, 4) позивање лица, обављање разговора и узимање изјаве, 5) привођење, спровођење и довођење лица, 6) лишење слободе лица, 7) потрага за лицима и предметима, 8) привремено ограничавање слободе кретања, 9) преглед лица, предмета и превозних средстава, 10) противдиверзиони преглед 11) привремено одузимање предмета, 12) привремено коришћење туђих превозних и комуникационих средстава, 13)надзор и снимање јавног мјеста, 14) употреба силе и 15) запримање пријава. (2) Правилник о употреби силе из става 1. тачка 14) овог члана доноси министар на приједлог директора. (3) Полицијски службеник у оквиру својих надлежности прописаних законом врши психофизиолошка испитивања, а у складу са актом који доноси директор. (4) Министарство може јавно расписати награду за одређена обавјештења, а у складу са актом који доноси министар. (5) Полицијски службеници ради извршења овлашћења из области посебних истражних радњи прописаних законима о кривичном поступку Републике Српске и Босне и Херцеговине спроводе поступак легендирања прије и након доношења наредбе о спровођењу истраге ради измјене идентитета лица и израде одговарајућих докумената, ради учествовања у правном промету. (6) Поступак легендирања прије доношења наредбе за спровођење истраге покреће се на основу одлуке директора. (7) За спровођење посебне истражне радње коришћење прикривених истражилаца и коришћење информатора Министарство ангажује обученог полицијског службеника Министарства, полицијског службеника друге државе, а изузетно и друго лице уколико на други начин није могуће спровести ову радњу. Овлашћења припадника резервног састава полиције Члан 29а. Припаднику резервног састава полиције који је ангажован у складу са чланом 21а. овог закона дају се овлашћења из члана 29. став 1. овог закона. Позивање лица Члан 36. (1) Полицијски службеник у складу са законом, може позвати лице на разговор ради прикупљања обавјештења, давања обавјештења и упозорења, издавања наређења и узимања изјаве. (2) Разговори се обављају између 6.00 и часa и не могу трајати дуже од шест часова.

18 (3) Разговори се могу обављати и изван времена утврђеног у ставу 2. овог члана, уколико се ради о радњама које не трпе одлагање. (4) У позиву за разговор се назначава: назив организационе јединице Министарства која упућује позив, мјесто, вријеме и датум за када се позива, име и презиме лица које се позива, разлог позивања лица, те упозорење да ће лице које се позива бити приведено уколико се не одазове позиву. (5) У изузетним случајевима, када је то неопходно ради хитности или других оправданих разлога, полицијски службеник је овлашћен да лице позове усмено или посредством одговарајућег телекомуникацијског средства, при чему је дужан да саопшти разлог позивања, као и да га упозори на могућност да буде присилно доведено. Уз сагласност тог лица, полицијски службеник може превести службеним возилом лице до службених просторија. (6) Лице се изузетно може позвати и путем средстава јавног информисања када је то неопходно због опасности од одлагања, безбједности поступања или када се позив упућује већем броју лица. Лишење слободе Члан 39а. (1) Полицијски службеник може лишити слободе лице ако постоје основи сумње да је то лице починило кривично дјело и ако постоји било који разлог наведен у Закону о кривичном поступку Републике Српске, а Министарство је дужно да такво лице без одгађања у законом утврђеном року спроведе надлежном тужиоцу. (2) Полицијски службеник може лишити слободе лице ако постоји било који разлог наведен у Закону о прекршајима Републике Српске, а Министарство је дужно да такво лице без одгађања у законом утврђеном року спроведе надлежном суду. (3) Министарство обавјештава надлежног тужиоца или надлежни суд о разлозима и времену лишења слободе. Употреба силе Члан 47. (1) Полицијски службеник може употријебити силу када је то неопходно за заштиту људских живота и имовине, одбијање напада, савлађивање отпора и спречавање бјекства. (2) Прије употребе средства силе полицијски службеник издаје наређење, осим ако би то могло угрозити безбједност полицијског службеника или другог лица или би било очигледно непримјерено у датим околностима. (3) Средства силе су: 1) физичка снага, 2) службена палица, 3) средства за везивање, 4) средства за присилно заустављање, 5) хемијска средства, 6) ватрено оружје, 7) службени пси, 8) службени коњи, 9) водени топ,

19 10) специјална возила, 11) специјалне врсте оружја, 12) експлозивне направе и 13) средства на бази електрицитета. Заснивање радног односа Члан 71. (1) Кандидат заснива радни однос у Министарству, као полицијски службеник: 1) у чину млађег полицајца са најмање IV степеном стручне спреме и 2) у чину млађег инспектора са најмање VI степеном стручне спреме. (2) Запошљавање кандидата из става 1. овог члана обавља се посредством јавног конкурса. (3) Изузетно од става 1. овог члана, кандидат може засновати радни однос у Министарству у чину млађег полицајца са завршеном Вишом школом унутрашњих послова или Високом школом унутрашњих послова или другом високошколском установом са којом Министарство има закључен уговор у складу са чланом 154. овог закона. (4) Изузетно, Министарство може запошљавати кандидате са најмање VII степеном стручне спреме, који немају полицијско образовање на радна мјеста полицијских службеника. (5) Одабрани кандидати из става 4. овог члана, упућују се на полицијску обуку у надлежну организациону јединицу Министарства у складу са прописом из члана 77. овог закона. Општи услови за запошљавање полицијских службеника Члан 74. (1) Приликом запошљавања у својству полицијског службеника лице мора испуњавати опште услове, а то су: 1) да има држављанство Републике Српске, односно Босне и Херцеговине, 2) да има између 18 и 25 година за почетни чин млађи полицајац и до 30 година за почетни чин млађи инспектор, изузев за лице са завршеном Вишом школом унутрашњих послова, односно Високом школом унутрашњих послова и ако се запошљавање врши у складу са чланом 72. овог закона и до 30 година за лице са завршеном другом високошколском установом са којом Министарство има закључен уговор у складу са чланом 154. овог закона, уколико заснива радни однос у Министарству у чину млађег полицајца, 3) да има најмање IV степен стручне спреме за чин млађег полицајца и најмање VII степен стручне спреме за чин млађег инспектора, 4) да приложи љекарско увјерење које није старије од три мјесеца, као доказ о посебној физичкој и психичкој способности за рад, 5) да није отпуштено из институције државне управе или из војне службе у Босни и Херцеговини по основу изречене дисциплинске мјере у посљедњих пет година или да лицу у току трајања дисциплинског поступка, а прије изрицања коначне одлуке о дисциплинској одговорности, није на лични захтјев престао радни однос у посљедњих пет година,

20 6) да против лица није покренут кривични поступак, 7) да правоснажном пресудом није изречена казна за кривично дјело које се гони по службеној дужности, осим за кривична дјела угрожавања јавног саобраћаја за које је правоснажном пресудом изречена казна затвора до шест мјесеци, 8) да није кажњено за прекршај са обиљежјем насиља, 9) да досадашње понашање, навике или склоности указују на подобност за обављање полицијских послова и 10) да није оптужено од Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију (у даљем тексту: Трибунал) и да није одбило да се појави пред Трибуналом у својству свједока. (2) Податке из става 1. т. 7. и 8. овог члана Министарство прибавља по службеној дужности. (3) Начин утврђивања физичке и психичке способности за рад полицијских службеника, кандидата за полицијску обуку, као и лица која се запошљавају у својству полицијског службеника, подзаконским актом прописује министар. (4) Начин утврђивања подобности за обављање полицијских послова из става 1. тачка 9) овог члана подзаконским актом детаљније прописује министар, на приједлог директора. Распоред без интерног огласа Члан 85. (1) Полицијски службеник може без интерног огласа бити распоређен на друго радно мјесто за које испуњава услове, у организациону јединицу Министарства удаљену до 60 километара од мјеста рада. (2) Полицијски службеник може без интерног огласа бити распоређен на друго радно мјесто преко 60 километара од мјеста рада, ако организациона јединица у коју се распоређује територијално покрива пребивалиште полицијског службеника. (3) Полицијски службеник може на лични захтјев, без интерног огласа, бити распоређен на радно мјесто удаљено и преко 60 километара од мјеста рада. (4) На рјешење о распореду без интерног огласа полицијски службеник може поднијети жалбу Полицијском одбору у року од 15 дана по пријему рјешења, а жалба не одгађа извршење рјешења. Разлози за оцјењивање Члан 99. (1) Министарство најмање једном годишње врши оцјену рада свих полицијских службеника да би се утврдило да ли задовољавају професионалне стандарде неопходне у извршавању полицијских послова и задатака. (2) Оцјена рада предузима се ради: 1) подстицања полицијских службеника да искажу максимум својих способности, 2) уочавање недостатака у раду и 3) признавање истакнутог рада, давања подстицаја за бољи рад, те постављања нових радних циљева. (3) Не оцјењује се полицијски службеник који је у претходној календарској години радио мање од шест мјесеци.

21 (4) Правилник о поступку и критеријумима за оцјену рада полицијског службеника доноси министар на приједлог директора. Вођење евиденција Члан 141. (1) У циљу обављања послова из чл. 5. и 6. овог закона, Министарство води евиденције о: 1) догађајима, 2) увиђајима и другим криминалистичко-техничким радњама, 3) саобраћајним незгодама, 4) привремено одузетим предметима, 5) извршеним претресима, 6) извршеним кривичним дјелима и поднесеним извјештајима, 7) издатим прекршајним налозима и поднесеним захтјевима за покретање прекршајног поступка, 8) лицима којима је провјераван идентитет, 9) лицима којима је утврђиван идентитет, 10) лицима и предметима за којима се трага, 11) лицима која су лишена слободе по било којем основу, 12) употреби силе, 13) представкама грађана, 14) отисцима прстију и дланова у аутоматском систему за идентификацију, 15) психофизиолошким испитивањима, 16) оперативним везама, 17) казненој евиденцији, 18) безбједносно интересантним лицима, 19) провјери личних података, 20) видео-надзору и 21) тајним подацима. (2) Осим евиденција из става 1. овог члана, Министарство ради ефикасног обављања послова води и друге евиденције које садрже личне податке. (3) Садржај, начин вођења и рокови чувања евиденција из ст. 1. и 2. овог члана утврђују се правилником који доноси министар. (4) Приступ евиденцијама и заштита података може се вршити у складу са важећим прописима о електронском потпису. (5) Министарство може успоставити инфраструктуру за дигитално потписивање и издавање квалификованих дигиталних цертификата, те вршити персонализацију документа, укључујући и полицијску легитимацију из члана 24. овог закона и идентификациони документ из члана 69. овог закона, у складу са важећим прописима. (6) Министар доноси правилник којим се уређује успостављање система заштите за евиденције из члана 8. став 3. тачка 6), евиденција из става 1. овог члана и члана 141а. овог закона, као и заштите инфраструктуре из става 5. овог члана.

22 Евиденције о грађанским стањима и идентификационим документима Члан 141а. (1) Министарство је надлежно за вођење евиденција ЈМБ, пребивалишта и боравишта, личних карата, возачких дозвола, путних исправа, регистрованих возила и докумената за регистрацију возила и регистра новчаних казни у складу са прописима који уређују вођење наведених евиденција. (2) Министарство може успоставити евиденцију из става 1. овог члана у складу са прописима који уређују одређену област, о чему се доноси посебна одлука након стицања техничких услова. (3) Након стицања техничких услова из става 2. овог члана, грађани могу електронским путем, коришћењем инфраструктуре из члана 141. став 5. овог закона или друге инфраструктуре у складу са важећим прописима, поднијети захтјев за обављање послова из члана 6. став 1. тачка 1) овог закона. (4) Министар доноси правилник којим се прописује подношење захтјева електронским путем коришћењем инфраструктуре у складу са ставом 3. овог члана. Поступак пријављивања, селекције и избор кандидата за кадете Члан 150а. (1) Поступак пријављивања, селекције и избор кандидата који учествују у јавном конкурсу за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији, детаљније се уређује правилником који доноси министар. (2) Поступак пријављивања, селекције и избор кандидата који учествују у јавном конкурсу за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији за припаднике Специјалне антитерористичке јединице, детаљније се уређује правилником који доноси министар. Доношење подзаконских аката из надлежности Владе Члан 170. У року од шест мјесеци од дана ступања на снагу овог закона, Влада ће донијети прописе о: 1) одређивању личности и објеката који се посебно обезбјеђују (члан 5. став 2), 2) облику службене полицијске легитимације и полицијске значке (члан 24. став 7), 3) чиновима полицијских службеника (члан 89. став 2), 4) дисциплинској и материјалној одговорности директора и замјеника директора (члан 114), 5) дефинисању техничких начина размјене података, начину заштите података, приступне тачке Министарства за размјену података и другим питањима у вези са садржајем података који су предмет размјене (члан 140. став 9) и 6) службеној легитимацији припадника резервног састава полиције (члан 21а. став 4).

23 Доношење подзаконских аката из надлежности министра Члан 171. У року од шест мјесеци од ступања на снагу овог закона, министар ће донијети прописе о: 1) униформи полицијских службеника (члан 25. став 3), 2) полицијској опреми (члан 25. став 4), 3) начину држања и ношења оружја и муниције (члан 26), 4) употреби силе (члан 29. став 2), 5) додатном ангажовању полицијских службеника Министарства (члан 59. став 1. тачка 2), 6) идентификационом документу државних службеника и намјештеника (члан 69. став 2), 7) начину утврђивања подобности за обављање полицијских послова (члан 74. став 4), 8) поступку запошљавања (члан 77), 9) начину полагања заклетве (члан 78. став 2), 10) екстерном премјештају (члан 87. став 4), 11) оцјени рада (члан 99. став 3), 12) дисциплинском поступку (члан 128), 13) накнади материјалне штете (члан 129. став 4), 14) поступку у случају вишка полицијских службеника (члан 134. став 2), 15) легитимацији пензионисаног припадника Министарства (члан 136. став 2), 16) садржају, начину вођења и роковима чувања евиденција које води Министарство (члан 141. став 3), 17) одређивању тајности података и поступцима за чување и руковање тајним подацима које користи Министарство (члан 143. став 4), 18) садржају и начину вршења стручне обуке (члан 149. став 3), 19) поступку основне обуке и обавеза кадета током основне обуке (члан 151. став 3), 20) стручном усавршавању полицијских службеника (члан 153. став 3), 21) о стручном испиту за рад у Министарству (члан 68. став 3), 22) о здравственим условима полицијских службеника и кандидата за пријем на рад и полицијску обуку у Министарству (члан 74. став 3), 23) о дисциплинској и материјалној одговорности кадета (члан 151. став 5), 24) о оцјењивању кадета и полазника полицијске обуке (члан 151. став 6), 25) поступку пријављивања, селекције, избора и обуке кандидата за припаднике резервног састава полиције (члан 10a. став 6), 26) униформи, начину држања и ношења оружја, припадајуће опреме и организацији припадника резервног састава полиције (члан 21a. став 3), 27) успостављању система заштите евиденције и заштите инфраструктуре (члан 141. став 6), 28) подношењу захтјева електронским путем коришћењем инфраструктуре (члан 141а. став 4), 29) поступку селекције и избору кандидата за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији (члан 150а. став 1) и 30) поступку селекције и избору кандидата за кадете полицијске обуке у Јединици за полицијску обуку Полицијској академији за припаднике Специјалне антитерористичке јединице (члан 150а. став 2).

Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj

Nacrt zakona o dopuni Zakona o  pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj REPUBLIKA SRPSKA VLADA NACRT ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Banja Luka, maj 2019. godine Nacrt ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Član 1. U Zakonu

Више

З А К О Н

З  А  К  О  Н РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ Бања Лука, март 2019. године ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ Нацрт Члан 1. У Закону о јавном

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА REPUBLIKA SRPSKA VLADA NACRT ZAKON O IZMJENI ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA Banja Luka, jun 2018. godine Nacrt ZAKON O IZMJENI ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA Član 1. U Zakonu o privrednim društvima ( Službeni

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS

PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS, br. 43/03, 51/03-ispravka, 61/05, 101/05-dr. zakon,

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 616), у члану 5. став 1. речи: Управе за заједничке послове републичких

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Е НАЦРТ ЗАКОН О БЕЗБЈЕДНОСТИ КРИТИЧНИХ ИНФРАСТРУКТУРА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Бања Лука, март годин

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Е НАЦРТ ЗАКОН О БЕЗБЈЕДНОСТИ КРИТИЧНИХ ИНФРАСТРУКТУРА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Бања Лука, март годин РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Е НАЦРТ ЗАКОН О БЕЗБЈЕДНОСТИ КРИТИЧНИХ ИНФРАСТРУКТУРА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Бања Лука, март 2019. године Нацрт ЗАКОН О БЕЗБЈЕДНОСТИ КРИТИЧНИХ ИНФРАСТРУКТУРА

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 616) naziv iznad člana i član 22. brišu se. Član 2. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Бања Лука, март године

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Бања Лука, март године РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Бања Лука, март 2019. године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ Члан 1. У Закону о оружју

Више

P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3.

P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3. P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3. u stavu 1. reči: socijalnih i brišu se. U stavu 2.

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈЕДИНСТВЕНОМ РЕГИСТРУ ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЈЕШТАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, фебруар

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈЕДИНСТВЕНОМ РЕГИСТРУ ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЈЕШТАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, фебруар РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА Бања Лука, фебруар 2015. године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА Члан 1. У Закону о Јединственом регистру финансијских извјештаја

Више

N A C R T ZAKON O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se identifikacija, određivanje i zaštita krit

N A C R T ZAKON O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se identifikacija, određivanje i zaštita krit N A C R T ZAKON O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se identifikacija, određivanje i zaštita kritične infrastrukture Crne Gore (u daljem tekstu: kritična

Више

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНИ ЗАКОНА О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА Члан 1. У Закону о одузимању имовине проистекле из криви

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНИ ЗАКОНА О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА Члан 1. У Закону о одузимању имовине проистекле из криви ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНИ ЗАКОНА О ОДУЗИМАЊУ ИМОВИНЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ КРИВИЧНОГ ДЕЛА Члан 1. У Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела ( Службени гласник РС, бр. 32/13 и 94/16),

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

Број: /19-ГВ Градско веће града Београда, на седници одржаној 24. априла године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономним по

Број: /19-ГВ Градско веће града Београда, на седници одржаној 24. априла године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономним по Број: 110-406/19-ГВ Градско веће града Београда, на седници одржаној 24. априла 2019. године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени

Више

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona PRIJEDLOG Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Službene novine Tuzlansko podrinjskog kantona, br. 7/97 i 3/99 i Službene novine Tuzlanskog kantona, br. 13/99, 10/00, 14/02,

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI Član 1. PREDLOG U Zakonu o Bezbednosno-informativnoj agenciji ( Službeni g

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI Član 1. PREDLOG U Zakonu o Bezbednosno-informativnoj agenciji ( Službeni g Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI Član 1. PREDLOG U Zakonu o Bezbednosno-informativnoj agenciji ( Službeni glasnik RS, br. 42/02, 111/09, 65/14 US i 66/14), u

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore"

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA (Sl. list Crne Gore 930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore", br. 86/09 od 25.12.2009, 39/11 od 04.08.2011, 59/11

Више

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као Број: 05/1-50-13-312-3-4/14 Сарајево, 23. 04. 2014. године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине

Више

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана Акт је ступио на снагу 15.03.2018. године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од 13.04.2018. године. На основу члана 499. став 4. и члана 518. став 3. тачка 1) Закона о извршењу и обезбеђењу

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O IZMENAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. PREDLOG U Zakonu o javnom redu i miru ( Službeni glasnik RS, broj 6/16), u članu 17. stav 1. broj: 10.000 zamenjuje se brojem: 50.000, a broj: 50.000

Више

Na osnovu člana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 27. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 10. a

Na osnovu člana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 27. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 10. a Na osnovu člana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 27. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 10. aprila 2008. godine, i na 16. sjednici Doma naroda,

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

"Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И

Службени гласник РС, бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И "Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И ИЗВОЂЕЊА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА Члан 1. Овим правилником

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Microsoft Word - Zakon o drzavnom premeru i katastru.doc

Microsoft Word - Zakon o drzavnom premeru i katastru.doc Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOM PREMERU I KATASTRU Član 1. U Zakonu o državnom premeru i katastru ( Službeni glasnik RS, br. 72/09 i 18/10), posle člana 10. dodaju se čl. 10a, 10b i 10v,

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

Градска општина Звездара Припрема и вођење седница општ. Већа и СО ПР Издање 1 Ревизија 3 XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на сед

Градска општина Звездара Припрема и вођење седница општ. Већа и СО ПР Издање 1 Ревизија 3 XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на сед XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на седници одржаној 28.12. 2016. године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономној покрајини и јединицама локалне самоуправе (''Службени гласник

Више

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службен

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у Службен Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 77/2014 и 83/2015. Опште одредбе

Више

Република Србија

Република Србија Влада Републике Србије Министарство унутрашњих послова расписује КОНКУРС ЗА УПИС 600 ПОЛАЗНИКА У ЦЕНТАР ЗА ОСНОВНУ ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ Министарство унутрашњих послова уписаће у Центар за основну полицијску

Више

На основу члана 35

На основу члана 35 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ УПУТСТВО О НАЧИНУ ОРГАНИЗОВАЊА И РАДА АКТИВА ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА Бања Лука, март 2019. године На основу члана 142. став 9. Закона о средњем образовању

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O IZMENI ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA Član 1. PREDLOG U Zakonu o javnim medijskim servisima ( Službeni glasnik PC, br. 8314 i 10315), u članu 62. stav 1. reči: 31. decembra 2016. godine

Више

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писмено или усмено. Члан 4. Писмено достављање информације

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg  uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc Средњошколски дом у Новом Саду Дел.бр: 01-896 Датум: 03.12.2015. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У СРЕДЊОШКОЛСКОМ ДОМУ Нови Сад, децембар 2015. 1 На основу члана 16. став 1. Закона о заштити

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

П р е д л о г

П р е д л о г НАЦРТ О Д Л У К А О ДОПУНИ ОДЛУКЕ О ЛОКАЛНИМ АДМИНИСТРАТИВНИМ ТАКСАМА Обрађивач: Секретаријат за финансије Градске управе града Београда За тачност података садржаних у материјалу, поступање у складу са

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/15 01. 12. 2015. године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ Децембар 2015. године 2 На основу члана 52.

Више

ОПШТИНА ПРИБОЈ ОПШТИНСКА УПРАВА ПРИБОЈ Одељење за урбанизам, грађевинарство, комунално стамбене и имовинско правне послове Предмет: ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ И

ОПШТИНА ПРИБОЈ ОПШТИНСКА УПРАВА ПРИБОЈ Одељење за урбанизам, грађевинарство, комунално стамбене и имовинско правне послове Предмет: ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ И ОПШТИНА ПРИБОЈ ОПШТИНСКА УПРАВА ПРИБОЈ Одељење за урбанизам, грађевинарство, комунално стамбене и имовинско правне послове Предмет: ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ИНСПЕКТОРА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ЗА 2017.ГОДИНУ

Више

Број: 07

Број: 07 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ЗАВОД ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ Вука Караџића бр. 1, Бањалука, тел: 051/228-282, факс: 051/227-863, www.mpoo.org, е-mail: mpoo@mpoo.vladars.net Број: 07/5.4.2/248-5-43/19

Више

I Konačna verzija

I   Konačna  verzija РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД ПАНЧЕВО ГРАДСКА УПРАВА СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ ГРАДСКА СЛУЖБА ЗА БУЏЕТСКУ ИНСПЕКЦИЈУ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОРЕСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ БРОЈ :VIII-Сл./

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

U P U T S T V O ZA SPROVOĐENJE POSTUPAKA HITNIH NABAVKI Berane, oktobar godine

U P U T S T V O ZA SPROVOĐENJE POSTUPAKA HITNIH NABAVKI Berane, oktobar godine U P U T S T V O ZA SPROVOĐENJE POSTUPAKA HITNIH NABAVKI Berane, oktobar 2018. godine Na osnovu člana 29 stav 1 Zakona o javnim nabavkama Crne Gore (,,Sl.list CG br. 42/11, 57/14,28/15 i 42/17) i Pravilnika

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Б А Њ А Л У К А НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ ПОЛИЦИЈСКА ОБУКА И СТРУЧНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ КАДЕТА ПОЛИЦИЈ

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Б А Њ А Л У К А НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ ПОЛИЦИЈСКА ОБУКА И СТРУЧНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ КАДЕТА ПОЛИЦИЈ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Б А Њ А Л У К А НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ ПОЛИЦИЈСКА ОБУКА И СТРУЧНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ КАДЕТА ПОЛИЦИЈСКЕ АКАДЕМИЈЕ Бања Лука, септембар 2018. године 1 На

Више

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ АТЛЕТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Страхињића Бана 73а ПРАВИЛНИК О ОРГАНИЗАЦИЈИ РАДА И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА Децембар, 2013. године 1 На основу члана 24 Закона о раду (Сл. гласник 24/2005, 61/2005, 54/2009

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

Р Е П У Б Л И К А С Р П С К А

Р Е П У Б Л И К А   С Р П С К А ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ADVOKATURI REPUBLIKE SRPSKE 1 Član 1. U Zakonu o advokaturi Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 30/07) u članu 13. u stavu 1. u tački 5. i

Више

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: 02.12.2015.године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тексту: закон) Службени гласник Републике Србије број

Више

Javni oglasi Stručni savjetnik (m/ž) Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/0

Javni oglasi Stručni savjetnik (m/ž) Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske, br. 118/0 Javni oglasi Stručni savjetnik (m/ž) Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 117/11, 37/12 i 57/16) i člana 3. Pravilnika o jedinstvenim

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

З А К О Н О КОМУНАЛНОЈ МИЛИЦИЈИ П Р Е Д Л О Г I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Сврха комуналне милиције Члан 1. Комунална милиција на територији општине, града и гра

З А К О Н О КОМУНАЛНОЈ МИЛИЦИЈИ П Р Е Д Л О Г I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Сврха комуналне милиције Члан 1. Комунална милиција на територији општине, града и гра З А К О Н О КОМУНАЛНОЈ МИЛИЦИЈИ П Р Е Д Л О Г I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Сврха комуналне милиције Члан 1. Комунална милиција на територији општине, града и града Београда (у даљем тексту: јединица локалне самоуправе)

Више

Microsoft Word - Zakon o policiji.doc

Microsoft Word - Zakon o policiji.doc ZAKON O POLICIJI ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005 i 63/2009 - odluka US) I OSNOVNE ODREDBE Delokrug policije Član 1 Policiju čini zaokružena oblast rada Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu:

Више

Odluka o zastitiniku gradjana

Odluka o zastitiniku gradjana ( Службени лист града Београда, бр. 34/09 и 41/09-испр.) ОДЛУКА О ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА И - ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет уређивања Члан 1 Овом одлуком уређују се надлежност и овлашћења, начин поступања, избор

Више

Република Србија ГРАД ПОЖАРЕВАЦ ГРАДСКА УПРАВА На основу чл. 10 Закона о инспекцијском надзору ( Службени гласник РС, број 35/2015), Одељење за инспек

Република Србија ГРАД ПОЖАРЕВАЦ ГРАДСКА УПРАВА На основу чл. 10 Закона о инспекцијском надзору ( Службени гласник РС, број 35/2015), Одељење за инспек Република Србија ГРАД ПОЖАРЕВАЦ ГРАДСКА УПРАВА На основу чл. 10 Закона о инспекцијском надзору ( Службени гласник РС, број 35/2015), Одељење за инспекцијске послове Градске управе Града Пожаревца грађевинска

Више

Microsoft Word - INDEKS REGISTAR PRAVOSUDNE KOMISIJE ćir.doc

Microsoft Word - INDEKS REGISTAR PRAVOSUDNE KOMISIJE ćir.doc Bosna i Hercegovina Brčko distrikt Bosne i Hercegovine PRAVOSUDNA KOMISIJA Босна и Херцеговина Брчко дистрикт Босне и Херцеговине ПРАВОСУДНА КОМИСИЈА Trg pravde 10, 76100 Brčko distrikt Bosne i Hercegovine;

Више

PREDLOG ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AGENCIJI ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST Član 1 U Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost ( Službeni list

PREDLOG ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AGENCIJI ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST Član 1 U Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost ( Službeni list PREDLOG ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AGENCIJI ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST Član 1 U Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost ( Službeni list RCG, broj 28/05 i Službeni list CG, broj 20/11) poslije

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini. Pravosudni ispit (u daljem

Више

Proba

Proba Kabinet Zaštitnika 020/241-642 Savjetnici 020/225-395 Centrala 020/225-395 Fax: 020/241-642 E-mail: ombudsman@t-com.me www.ombudsman.co.me Br. 97/18-3 Podgorica, 22. 2. 2018. godine Na osnovu člana 41

Више

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE VLADA PRIJEDLOG ZAKON O IZMJENI ZAKONA O DOPRINOSIMA Sarajevo, novembar godine

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE VLADA PRIJEDLOG ZAKON O IZMJENI ZAKONA O DOPRINOSIMA Sarajevo, novembar godine BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE VLADA PRIJEDLOG ZAKON O IZMJENI ZAKONA O DOPRINOSIMA Sarajevo, novembar 2016. godine PRIJEDLOG ZA DONOŠENJE ZAKONA PO SKRAĆENOM POSTUPKU Predlaže se donošenje

Више

Zakon o osnovama

Zakon o osnovama Z A K O N O OSNOVAMA UREĐENjA SLUŽBI BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE ( Službeni glasnik PC, broj 116/07, broj 72/12) I. OSNOVNE ODREDBE Sadrţina zakona Član 1. Ovim zakonom se ureďuju osnove bezbednosno-obaveštajnog

Више

НАЗИВ ЗАПИСА

НАЗИВ ЗАПИСА НАЗИВ ЗАПИСА ВРСТА : 0. Ознака: Интерни план за спречавање корупције у јавним набавкама МАТ.ДОК:: 9234 Датум: 02.11.2015. На основу члана 21. став 7. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, бр.

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. закон), у члану 89. став 3. после речи: постављен тачка

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни посао Ко покреће поступак и на који начин: Захтев за

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕВОЗА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА, ДОДЕЛУ БРОЈА КРОВНЕ

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA ("Sl. list SRJ", br. 46/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) I OSNOVNE ODREDBE Ĉlan 1 Ovim zakonom ureċuju se vrste, sadrţaj i naĉin

Више

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: 26.02.2015. године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА за 2014. годину Дисциплинском тужиоцу Високог

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

Draft of May 29, 2003

Draft of May 29, 2003 РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ Бања Лука, фебруар 2019. године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ Члан 1. У Закону о порезу

Више

cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA

cti^' x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSAJIMA Proglasavam Zakon o iznijenama i dopiinama Zakona

Више