Zakon o udzbenicima u osnovnim i srednjim skolama - nacrt

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Zakon o udzbenicima u osnovnim i srednjim skolama - nacrt"

Транскрипт

1 З А К О Н Нацрт О УЏБЕНИЦИМА У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређујe се припремање, одобравање, издавање и избор уџбеника за основну и средњу школу (у даљем тексту: школа), као и праћење и вредновање коришћења уџбеника у образовно-васпитном раду. Члан 2. (1) Уџбеник је основно, обавезно, дидактички обликовано мултимедијално наставно средство и извор знања чија употреба омогућава постизање васпитнообразовних циљева и стандарда знања утврђених наставним планом и програмом или експерименталним наставним планом и програмом, као и развој интеркултуралних способности ученика а који је усклађен са уџбеничким стандардом. (2) Под уџбеником се, у смислу овог закона, подразумијева и допунско наставно средство: радна свеска, збирка задатака, географски атлас, историјски атлас и приручник за наставника. Члан 3. (1) Уџбеник се штампа на службеним језицима конститутивних народа, ћириличним и латиничним писмом. (2) Уџбеник се штампа и на језику и писму националне мањине за ученике за које се образовно-васпитни рад изводи на том језику. (3) Уџбеник страног језика штампа се на одговарајућем страном језику. (4) Уџбеник за ученике са сметњама у развоју се, у складу са посебним потребама ученика, штампа на језицима конститутивних народа ћириличним и латиничним писмом, као и на језицима националних мањина. (5) Уџбеник за извођење прилагођеног васпитно-образовног рада са слијепим и слабовидим штампа се на Брајевом писму или форматима који су прилагођени за слијепе и слабовиде ученике: а) текст штампан великим словима, б) звучни запис, в) фотографска увећања.

2 Члан 4. Уџбеник чији садржаји угрожавају, омаловажавају или дискриминишу групе или појединце по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног поријекла, рођења, вјероисповијести, политичког или другог увјерења, имовног стања, културе, језика, узраста и психичког или физичког инвалидитета или подстичу на такво понашање, неће се одобрити за издавање и употребу. Члан 5. (1) У школи се користе уџбеници одобрени од стране Министарства просвјете и културе (у даљем тексту: Министарство), чији списак се објављује у Службеном гласнику Републике Српске за одређену школску годину. (2) Уџбеник треба да испуњава научне, педагошке, психолошке, дидактичкометодичке, етичке, језичке, ликовно-графичке и техничке захтјеве утврђене уџбеничким стандардом. (3)Уџбеник чији садржај није у складу са одредбама Устава Републике Српске и Устава Босне и Херцеговине и који је непримјерен у погледу људских и мањинских права, основних слобода и односа међу половима те васпитања и образовања за демократско друштво, не може се користити у школи. (4) Уџбеник не смије да садржи рекламне садржаје. II ИЗДАВАЧИ УЏБЕНИКА Члан 6. (1) Издавач уџбеника може бити јавна или приватна установа (у даљем тексту: јавни или приватни издавач) основана у складу са овим законом и Законом о систему јавних служби ( Службени гласник Републике Српске број 68/07) за издавање уџбеника. (2) Издавањем уџбеника може да се бави и јавно или приватно предузеће, односно привредно друштво (у даљем тексту: јавни или приватни издавач), регистровано за издавање уџбеника код надлежног органа. Члан 7. (1) Лиценцу може добити јавни и приватни издавач регистрован за обављање издавачке дјелатности ако има: а) издавачки план, б) уредника за одговарајући наставни предмет, в) сједиште у Републици Српској (у даљем тексту: Република) или Федерацији Босне и Херцеговине, (2) Јавни, односно приватни издавач може добити лиценцу за издавање уџбеника за одређену област, ниво образовања, односно категорију ученика према њиховим потребама ако испуњава услове из става 1 овог члана. (3) Трошкове издавања лиценце сноси подносилац захтјева за издавање лиценце у складу са законом којим се уређују републичке административне таксе.

3 (4) Јавни и приватни издавач захтјев за издавање лиценце подноси Министарству просвјете и културе (у даљем тексту: Министарство). (5)Министар доноси рјешење којим се одобрава издавање лиценце јавном или приватном издавачу. (6) Рјешење министра о одобравању лиценце коначно је у управном поступку и против њега није дозвољена жалба, али се може покренути управни спор пред надлежним судом. Члан 8. (1) Лиценца се може одузети јавном, односно приватном издавачу: а) за кога се правоснажном пресудом утврди да је фалсификовао рукопис уџбеника, односно да је продавао уџбенике уз давање мита, б) ако објави уџбеник без одобрења аутора, в) ако не објави уџбеник према рукопису који је одобрен, г) ако не обезбиједи уџбенике према исказаним потребама школа, д) ако не учини уџбеник доступним продајној мрежи прије почетка школске године, е) ако не учествује у обезбјеђивању средстава за издавање нискотиражних уџбеника сразмјерно тиражу. (2) Издавач из става 1. овог члана, коме је одузета лиценца може, по истеку рока од годину дана од дана одузимања лиценце, поднијети захтјев за издавање нове лиценце. (3) Министар доноси рјешење о одузимању лиценце. (4) Рјешење министра о одузимању лиценце коначно је у управном поступку и против њега није дозвољена жалба, али се може покренути управни спор пред надлежним судом. Члан 9. (1) Јавни и приватни издавач којем је, у складу са ставом 5. члана 7. овог закон, одобрена лиценца уписује се у регистар јавних и приватних издавача. (2) Министарство води регистар јавних и приватних издавача који су стекли лиценцу (у даљњем тексту: регистар). (3) Министар доноси Правилник о садржају и начину вођења регистра издавача. III ПРИПРЕМАЊЕ УЏБЕНИКА Члан 10. (1) Савјет за развој основног образовања и васпитања и Савјет за развој средњег образовања и васпитања (у даљем тексту: Савјет) у сарадњи са Републичким педагошким заводом (у даљем тексту: Завод) утврђују потребу за новим уџбеницима и предлажу министру доношење плана уџбеника. (2) План уџбеника доноси се истовремено са доношењем наставног плана и програма.

4 (3) Изузетно од става 2. овог члана, министар може донијети нови план уџбеника када се утврди потреба за измјеном постојећег плана уџбеника а најкасније до 1. септембра текуће године за наредну школску годину. (4) План уџбеника за наредну школску годину објављује се у Службеном гласнику Републике Српске до 30. септембра текуће године. Члан 11. (1) План уџбеника садржи: а) наслов уџбеника по разреду и предмету, б) врсту и број уџбеника, односно састав уџбеничких комплета потребних за остваривање наставног плана и програма, укључујући и друга наставна средства и помагала, в) облик и медиј у коме се припрема уџбеник. (2) Јавни, односно приватни издавач уџбеника прибавља рукопис за уџбеник путем јавног конкурса или непосредним ангажовањем аутора. (3) Јавни конкурс објављује се у средствима јавног информисања и садржи: а) назив и намјену уџбеника, б) начин обавјештавања аутора о утврђеним стандардима квалитета уџбеника и захтјевима издавача у вези са квалитетом рукописа уџбеника, в) рок за достављање рукописа уџбеника и г) друге податке од значаја за израду рукописа уџбеника. Члан 12. (1) Стручну оцјену квалитета уџбеника даје рецензентска комисија јавног, односно приватног издавача. (2) Рецензентска комисија има најмање три члана које именује издавач из става 1. овог члана из реда стручњака из одговарајућих области. Члан 13. (1) Елаборат јавног, односно приватног издавача о рукопису уџбеника (у даљем тексту: елаборат) садржи: а) најмање три појединачне рецензије: б) заједничку закључну оцјену рецензентске комисије о: 1) усклађености текста и ликовних садржаја рукописа уџбеника с наставним планом и програмом или програмом огледа, 2) утврђеним стандардом квалитета уџбеника, 3) циљевима образовно-васпитног рада, 4) развојним нивоом ученика одређеног узраста и 5) оцјену о језичкој уређености текста; в) одлуку надлежног органа јавног или приватног издавача о усвајању рукописа уџбеника. Члан 14. (1) Стандард квалитета уџбеника представља услове који се тичу садржаја, дидактичке и методичке обраде, језичких захтјева, графичке, ликовне и техничке опремљености уџбеника, зависно од облика, медија и намјене.

5 (2) На приједлог Савјета, министар доноси Правилник о стандарду квалитета уџбеника и упутство о његовој примјени. IV УСЛОВИ И ПОСТУПАК ОДОБРАВАЊА УЏБЕНИКА Члан 15. (1) Захтјев за одобравање уџбеника подноси се Министарству до 1. новембра школске године која претходи школској години за коју се проводи поступак одобравања. (2) Уз захтјев за одобравање уџбеника доставља се: а) рукопис уџбеника у пет примјерака, б) три рецензије, в) закључна заједничка оцјена рецензентске комисије, г) изјава одговорне особе јавног или приватног издавача да ће објављени уџбеник бити идентичан рукопису уџбеника којег одобри Министарство, д) доказ да је јавни или приватни издавач регистрован у Републици, односно Босни и Херцеговини (у даљем тексту: БиХ) за обављање издавачке дјелатности те да на вријеме измирује пореске обавезе и друге доприносе у складу са важећим законским прописима. (3) Поступак рјешавања захтјева за одобравање уџбеника проводи се у складу са Законом о општем управном поступку. Члан 16. (1) Усклађеност уџбеника са наставним планом и програмом утврђује Завод према прописаним стандардима. (2) За утврђивање усклађености рукописа уџбеника са наставним планом и програмом Завод именује одговарајуће стручне комисије. (3) Мишљење о усклађености рукописа уџбеника са наставним планом и програмом са образложењем, Завод доставља Савјету у року од 30 дана од дана пријема захтјева. (4) Ако Завод не достави мишљење у року из става 3. овог члана, односно ако достави негативно мишљење, издавач из става 3. овог члана може уложити приговор министру. (5) Рјешење министра је коначно и против тог рјешења није дозвољена жалба, али се може покренути спор пред надлежним судом. Члан 17. (1) Јавни и приватни издавач може да тражи од Министарства експертизу рукописа уџбеника ако сматра да мишљење о усклађености уџбеника није дато на основу прописаних стандарда. (2) Министар именује експертску комисију за провођење експертизе рукописа уџбеника из става 1. овог члана. (3) У састав експертске комисије именују се стручњаци за наставни предмет или област за коју је рукопис, који је предмет експертизе, намијењен. (4) Трошкове експертизе рукописа сноси издавач.

6 Члан 18. (1) На приједлог Савјета, министар доноси рјешење којим се одобрава употреба уџбеника. (2) Рјешењем којим се одобрава употреба уџбеника утврђује се: а) наслов уџбеника, име и презиме аутора, односно групе аутора, б) податак о редном броју издања уџбеника, в) пуно име издавача, г) наставни предмет и наставни програм, разред и врсту школе за коју је уџбеник одобрен, д) језик и писмо на коме се уџбеник издаје, е) годину одобравања уџбеника и ж) рок до када уџбеник треба издати. (3) Рјешење из става 1. овог члана доноси се најкасније до 31. марта школске године у којој се проводи поступак одобравања уџбеника. (4) Листа одобрених уџбеника који се одобравају за употребу у наредној школској години објављује се у Службеном гласнику Републике Српске до 30. априла текуће године (4) Рјешење министра је коначно, али се може покренути управни спор пред надлежним судом. (5) У изузетним случајевима министар, на приједлог Савјета, може одобрити употребу уџбеника који није издат у поступку прописаном овим законом, ако за наставни предмет или област нема одговарајућег уџбеника. Члан 19. (1) Ради спречавања сукоба интереса у раду комисије, члан комисије, из члана 16. и члана 17. овог закона, прије почетка рада потписује изјаву да није аутор уџбеника, односно да није родбински или пословно повезан са аутором рукописа уџбеника или лиценцираним издавачем. (2) У смислу одредбе става 1 овог члана, сматра се сродство у првој линији до било ког степена сродства а у побочној линији до другог степена сродства. (3) Пословном везом у смислу става 1. овог члана сматра се ако члан комисије има удио у капиталу код издавача, заснован радни однос код издавача и други облици сарадње у којој се остварује накнада. (4) Министар ће рјешењем повући из употребе уџбеник одобрен на основу мишљења Савјета супротно одредбама става 2. и 3. овог члана. Члан 20. Ако током поступка за одобравање уџбеника настане спор о ауторским правима, поступак ће бити прекинут до окончања покренутог поступка пред судом. Члан 21. (1) У поступку одобравања уџбеника за школе које проводе наставу свих наставних предмета на страном језику, нискотиражних уџбеника и уџбеника за наставу на језику и писму националних мањина не примјењује се члан 15. став 1. и став 2 тачка а.

7 (2) Нискотиражни уџбеник је: а) уџбеник написан на језицима националних мањина, б) уџбеник намијењен ученицима са посебним потребама, в) уџбеник за одговарајуће смјерове, струке и предмете у средњим техничким и средњим стручним школама и г) уџбеник за умјетничке школе. (3) Конкурс за издавање нискотиражних уџбеника објављује Министарство, најкасније до 1. децембра текуће године. (4) Одлуку о избору јавног, односно приватног издавача за штампање нискотиражних уџбеника доноси министар на приједлог Савјета најкасније у року од 45 дана од дана објављивања конкурса. (5) Ако се на конкурс за нискотиражне уџбенике не пријави ни један издавач, уџбеник обезбјеђује јавни из средстава за нискотиражне уџбенике. (6) Поступак одобравања уџбеника из става 1. овог члана може се проводити и изван рокова утврђених овим законом. (7) Министар доноси Правилник о нискотиражним уџбеницима. V ИЗБОР, ПРАЋЕЊЕ И ВРЕДНОВАЊЕ УЏБЕНИКА У ШКОЛАМА Члан 22. (1) Министарство води регистар одобрених уџбеника и евиденцију о њиховом избору и заступљености у школама. (2) Регистар из става 1. овог члана садржи: а) наслов и поднаслов уџбеника и редни број издања, б) име издавача, в) податке о аутору/ауторима уџбеника, г) наставни предмет и програм за који је уџбеник одобрен, д) врсту школе и разред за који је уџбеник одобрен и ђ) друге податке од значаја за уџбеник. (3) У употреби могу бити највише три уџбеника за исти наставни предмет или област у истом разреду. (4) Министар доноси Правилник о садржају и начину вођења регистра одобрених уџбеника. Члан 23. (1) Избор уџбеника у школама врши се на основу листе одобрених уџбеника објављене у Службеном гласнику Републике Српске. (2) Одлуку о избору уџбеника који ће се користити у школи у наредној школској години доносе стручни активи за предметну наставу, односно стручни активи наставника разредне наставе. Члан 24. (1) Праћење употребе уџбеника и резултате његовог коришћења у образовноваспитном раду континуирано прати и вреднује Завод на основу прописаног уџбеничког стандарда.

8 (2) Завод Савјету доставља оцјену употребе уџбеника и резултате његовог коришћења у образовно-васпитном раду. (3) Савјет након добијене оцјене из става 2. овог члана може предложити министру да донесе рјешење о повлачењу уџбеника из употребе. (4) Рјешење министра о повлачењу уџбеника из употребе коначно је у управном поступку, против тог рјешења није дозвољена жалба, али се може покренути спор пред надлежним судом. VI НАДЗОР И КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ Члан 25. (1) Надзор над провођењем одредби овог Закона врши Министарство. (2) Инспекцијски надзор над примјеном одредби овог закона врши Републичка управа за инспекцијске послове путем просвјетних инспектора. (3) Надлежни инспектор у вршењу инспекцијског надзора из става 2. овог члана има општа овлаштења прописана посебним законом. Члан 26. (1) Новчаном казном од до КМ казниће се за прекршај јавни или приватни издавач уџбеника ако објави уџбеник који није у складу са рукописом који је одобрен, за кога се правоснажном пресудом утврди да је фалсификовао рукопис уџбеника, односно да је продавао уџбенике уз давање мита, ако објави уџбеник без одобрења аутора, ако не објави уџбеник према рукопису који је одобрен, ако не обезбиједи уџбенике према исказаним потребама школа и ако не учини уџбеник доступним продајној мрежи прије почетка школске године. (члан 8. Став 1). (2) За прекршај из става 1. овог члана казниће се и одговорно лице издавача новчаном казном од 500 до КМ. Члан 27. (1) Новчаном казном од 500 до КМ казниће се за прекршај школа ако се у школи користи уџбеник који није на листи одобрених уџбеника објављеној у Службеном гласнику Републике Српске или се не проведе процедура избора уџбеника у складу са овим законом (члан 23. овог закона). (2) Новчаном казном од 200 до 600 КМ казниће се одговорно лице за прекршај из става 1. овог члана.

9 VII ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ Члан 28. Министар ће у року од годину дана од дана ступања на снагу овог закона донијети правилник: а) о садржају и начину вођења регистра издавача (члан 8. овог закона), б) о стандарду квалитета уџбеника и упутство о његовој примјени (члан 14. овог закона), в) о нискотрижаним уџбеницима (члан 21. овог закона), г) о садржају и начину вођења регистра одобрених уџбеника (члан 22. овог закона). Члан 29. Уџбеници који су одобрени за употребу на основу Закона о издавачкој дјелатности ( Службени гласник Републике Српске број 46/04) биће повучени из употребе у складу са планом уџбеника који доноси министар а најдуже за пет година од дана ступања на снагу овог закона. Члан 30. Издавање уџбеника започето по прописима који су важили до почетка примјене овог закона окончаће се по тим прописима. Члан 31. Овај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске а примјењиваће се од 1. септембра Број: Датум: Предсједник Народне скупштине Мр Игор Радојчић, с.р.

10 О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е Нацрта закона о уџбеницима у основној и средњој школи I УСТАВНИ ОСНОВ Уставни основ за доношење Нацрта закона садржан је у Амандману XXII тачка 6. и тачка 12. на члан 68. Устава Републике Српске, према коме Република Српска уређује и обезбјеђује бригу о дјеци и омладини, образовање, културу и заштиту културних добара, физичку културу, као и члан 70. тачка 2. Устава Републике Српске, којим је утврђено да Народна Скупштина Републике Српске доноси законе. II РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ НАЦРТА ЗАКОНА О УЏБЕНИЦИМА У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА Доношење Нацрта закона о уџбеницима у основним и средњим школама показало се неопходним зато што Закон о издавачкој дјелатности ( Службени гласник Републике Српске број 46/04) даје право само једном и то јавном издавачу да издаје уџбенике за основну и средњу школу, чиме није омогућена тржишна конкуренција која обезбјеђује квалитет и даје могућност избора. Нацрт закона даје рјешење за квалитетнију припрему, процедуру одобравања за употребу, као и одабир уџбеника за наставу. Укидањем монопола у овој области даје се прилика развоју ове важне привредне гране, као и појединцима да понуде тржишту квалитетније уџбенике. III ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПОЈЕДИНИХ ЗАКОНСКИХ РЈЕШЕЊА У ПРЕДЛОЖЕНОМ НАЦРТУ ЗАКОНА О УЏБЕНИЦИМА У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА Министарство просвјете и културе покренуло је процедуру израде Нацрта Закона о уџбеницима у основним и средњим школама, те је у складу са Смјерницама за поступање републичких органа управе о учешћу јавности и консултацијама о изради закона, Преднацрт закона доставила: Ј.У. Завод за издавање уџбеника Источно Сарајево, Републичком педагошком заводу, Активу директора основних школа, Активу директора средњих школа и Удружењу директора средњих школа Републике Српске. Радну групу чинили су представници Министарства, представници наведених друштвених партнера као и представници основних и средњих школа. - Поглавље I Основне одредбе (чланови од 1-5) регулишу уџбеник као основно и обавезно наставно средство, штампање уџбеника на службеним језицима конститутивних народа и на оба писма, ћирилици и латиници, као и употребу уџбеника у школама само оних уџбеника које одобри Министарство просвјете и културе у процедури прописаној овим законом. - Поглавље II Издавачи уџбеника (чланови од 6-9) регулише ко може бити издавач уџбеника, процедуру добивања лиценце за обављање издавачке дјелатности, одузимање лиценце и вођење регистра јавних и приватних издавача који су стекли лиценцу.

11 - Поглавље III Припремање уџбеника (чланови од 10-14) регулише да Савјет за развој основног образовања и васпитања и Савјет за развој средњег образовања и васпитања у сарадњи са Републичким педагошким заводом утврђују потребу за новим уџбеницима и предлажу доношење плана уџбеника, садржај плана уџбеника, начин објављивања јавног конкурса за прикупљање рукописа уџбеника, да стручну оцјену рукописа уџбеника даје рецензентска комисија издавача и обавезу издавача да достави елаборат рукописа уџбеника као и садржај елабората и стандард квалитета уџбеника. - Поглавље IV Услови и поступак одобравања уџбеника (чланови од 15-21) регулише поступак одобравања уџбеника, начин утврђивања усклађености уџбеника са наставним планом и програмом и уџбеничким стандардом, сукоб интереса, садржај рјешења за одобравање уџбеника за употребу и нискотиражне уџбенике. - Поглавље V Избор, праћење и вредновање уџбеника у школама (чланови од 22-24) регулише да Министарство води регистар одобрених уџбеника и евиденцију о њиховом избору и заступљености у школама и начин објављивања листе одобрених уџбеника. Избор уџбеника у школама врши се на основу листе одобрених уџбеника која се објављује у Службеном гласнику Републике Српске. Праћење употребе уџбеника и резултате његовог коришћења у образовно-васпитном раду прати и вреднује Републички педагошки завод. - Поглавље VI Надзор и казнене одредбе (члан 25-27) регулише да Министарство врши надзор над провођењем овог закона а инспекцијски надзор врши Републичка управа за инспекцијске послове. - Поглавље VII Прелазне и завршне одредбе (чланови 28-31) регулише рокове за доношење подзаконских прописа предвиђених овим законом. IV ПОТРЕБНА ФИНАНСИЈСКА СРЕДСТВА За провођење овог закона нису потребна додатна финансијска средства.

Microsoft Word - ZAKON O UDZBENICIMA I DRUGIM NASTAVNIM SREDSTVIMA-2009.doc

Microsoft Word - ZAKON O UDZBENICIMA I DRUGIM NASTAVNIM SREDSTVIMA-2009.doc ZAKON O UDŽBENICIMA I DRUGIM NASTAVNIM SREDSTVIMA ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009) I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuju se pripremanje, odobravanje, izdavanje i izbor udžbenika i

Више

З А К О Н О УЏБЕНИЦИМА П Р Е Д Л О Г I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим законом уређује се припремање, одобравање, избор, издавање, повлач

З А К О Н О УЏБЕНИЦИМА П Р Е Д Л О Г I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим законом уређује се припремање, одобравање, избор, издавање, повлач З А К О Н О УЏБЕНИЦИМА П Р Е Д Л О Г I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим законом уређује се припремање, одобравање, избор, издавање, повлачење и праћење уџбеника и уџбеничког комплета, приручника

Више

Мишљење о процени ризика корупције у одредбама Предлога закона о уџбеницимa I Општа процена ризика корупције Влада Републике Србије усвојила је на сед

Мишљење о процени ризика корупције у одредбама Предлога закона о уџбеницимa I Општа процена ризика корупције Влада Републике Србије усвојила је на сед Мишљење о процени ризика корупције у одредбама Предлога закона о уџбеницимa I Општа процена ризика корупције Влада Републике Србије усвојила је на седници одржаној 25. јула 2015. године Предлог закона

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama

zakon-o-sluzbenoj-upotrebi-jezika-i-pisama ZAKON O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 U Republici Srbiji u službenoj

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више



 42. Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O OBJAVLJIVANJU PROPISA I DRUGIH AKATA ("Službeni list Crne Gore", br. 005/08 od 23.01.2008) Proglašavam Zakon o objavljivanju

Више

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja ЗАКОН О ЗВАЊИМА KOJA СЕ СТИЧУ ЗАВРШЕТКОМ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА Члан 1. Овим законом уређују се звања која се стичу завршетком студија на лиценцираним студијским програмима који се изводе на лиценцираним високошколским

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА И НАЧИНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ У ГОДИНИ ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ Бања Лука, јун 2019. године На основу члана 36. став 4. Закона

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propis

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi (Sl. list RCG, broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi (Sl. list RCG - opštinski propis Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propisi", broj 15/04), Skupština opštine Herceg- Novi, na

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini. Pravosudni ispit (u daljem

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI (Sl. glasnik RS, br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci matične

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службен

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у Службен Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 77/2014 и 83/2015. Опште одредбе

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

На основу члана 35

На основу члана 35 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ УПУТСТВО О НАЧИНУ ОРГАНИЗОВАЊА И РАДА АКТИВА ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА Бања Лука, март 2019. године На основу члана 142. став 9. Закона о средњем образовању

Више

JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE

JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE investicije@pks.rs 2 MAPA KORAKA JPP/KONCESIJA 3 1. POJAM JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO (JPP) Javno-privatno partnerstvo

Више

Pravilnik o uslovima i postupku dodjeljivanja zvanja i pravima profesora emeritusa

Pravilnik o uslovima i postupku dodjeljivanja zvanja i pravima profesora emeritusa УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ СЕНАТ УНИВЕРЗИТЕТА П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА И ПОСТУПКУ ДОДЈЕЉИВАЊА ЗВАЊА И ПРАВИМА ПРОФЕСОРА ЕМЕРИТУСА Бања Лука, октобар 2017. године На основу члана 86. став (3) Закона о

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ROKOVIMA IZMIRENJA NOVČANIH OBAVEZA U KOMERCIJALNIM TRANSAKCIJAMA Proglašava se Zakon o rokovima izmirenja

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

"Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И

Службени гласник РС, бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И "Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И ИЗВОЂЕЊА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА Члан 1. Овим правилником

Више

Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj

Nacrt zakona o dopuni Zakona o  pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj REPUBLIKA SRPSKA VLADA NACRT ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Banja Luka, maj 2019. godine Nacrt ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Član 1. U Zakonu

Више

Microsoft Word - Pravilnik o nastavnoj literaturi doc

Microsoft Word - Pravilnik o nastavnoj literaturi doc УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ КОСОВСКА МИТРОВИЦА П Р А В И Л Н И К О НАСТАВНОЈ ЛИТЕРАТУРИ Косовскa Митровицa, 2008. године На основу члана 64. став 1. тачка 42. Статута Универзитета и члана 55. Закона о високом

Више

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI 11000 Beograd тел.011/715-7463 факс: 011/33-76-097 е-mail: sport@beograd.gov.rs w w w. b e o g r a d. r s

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Microsoft Word - 28 Sluzbeni list doc

Microsoft Word - 28 Sluzbeni list doc СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ЗРЕЊАНИНА ГОДИНА ХXVI ЗРЕЊАНИН 25. ОКТОБАР 2017. БРОЈ: 28 227 На основу члана 11а. став 19. Закона о ученичким и студентским стипендијама ( Службени гласник РС, број 18/10 и 55/13),

Више

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број: 01-339/10-2008 01.02.2008. године Наставно-научно веће Правног факултета у Нишу, на предлог Статутарне комисије и на основу стандарда бр. 5 ст.

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

Zakon o pecatima organa i institucija RS

Zakon o pecatima organa i institucija RS ZAKON O PEČATIMA ORGANA I INSTITUCIJA REPUBLIKE SRPSKE 1 ( Službeni glasnik RS, br. 54/19) Član 1. Ovim zakonom uređuju se namjena, sadržaj, oblik, čuvanje, upotreba i izrada pečata koje u vršenju poslova

Више

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен Службени гласник РС : 086/2016 Датум : 21.10.2016 3510 На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16) и члана 43. став 1. Закона

Више

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc [Закон о стипендирању и кредитирању студената и ученика, од 5. јануара 1968. године] На основу члана 197. став 2. Устава Социјалистичке Републике Србије издајем У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О СТИПЕНДИРАЊУ

Више

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана 28.9.2018. године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

ПРАВИЛНИК

ПРАВИЛНИК На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања Проглашава се Закон о изменама и допунама

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore"

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA (Sl. list Crne Gore 930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore", br. 86/09 od 25.12.2009, 39/11 od 04.08.2011, 59/11

Више

PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS

PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS, br. 43/03, 51/03-ispravka, 61/05, 101/05-dr. zakon,

Више

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke škole Logos centar u Mostaru je, na sjednici održanoj

Више

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08,

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, Број: 768/2-3 Датум: 22. 6. 2015. На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14 и 45/15 аутентично тумачење)

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

УДРУЖЕОЕ СТРУЧНИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРАВИЛНИК о додели Републичких награда за доприносе у унапређењу социјалне заштите Републике Србије за орга

УДРУЖЕОЕ СТРУЧНИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРАВИЛНИК о додели Републичких награда за доприносе у унапређењу социјалне заштите Републике Србије за орга УДРУЖЕОЕ СТРУЧНИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРАВИЛНИК о додели Републичких награда за доприносе у унапређењу социјалне заштите Републике Србије за организације и појединце БЕПГРАД, НПВЕМБАР 2012.год. На

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O IZMENI ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA Član 1. PREDLOG U Zakonu o javnim medijskim servisima ( Službeni glasnik PC, br. 8314 i 10315), u članu 62. stav 1. reči: 31. decembra 2016. godine

Више

REPUBLIKA SRPSKA

REPUBLIKA SRPSKA РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ К О Н К У Р С ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШКОЛСКОЈ 2018/2019. ГОДИНИ Бања Лука, мај 2018. године На основу члана 45.

Више

REPUBLIKA SRPSKA

REPUBLIKA SRPSKA РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ К О Н К У Р С ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШКОЛСКОЈ 2019/2020. ГОДИНИ Бања Лука, мај 2019. године На основу члана 64.

Више

5pravilnik-o-nagradjvanju-ucenika-2014.doc

5pravilnik-o-nagradjvanju-ucenika-2014.doc РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОШ Бранко Миљковић Број: 02-56/1 Датум: 06..2014.године Н И Ш На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл.гл. РС, број 72/09, 52/11 и 55/13) и члана 60. и

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc Godina XII Utorak, 19. augusta/kolovoza 2008. godine Broj/Broj 67 Godina XII Utorak, 19. avgusta 2008. godine Na osnovu člana 4. i 12, stav (1), tačka 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Zakon o mirovanju i otpisu duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje

Zakon o mirovanju i otpisu duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji, Računovodstvena agencija, Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O MIROVANJU I OTPISU DUGA PO OSNOVU

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, 76100 Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/215-516 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

76.1.1

76.1.1 4 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број 76 14.8.2017. V Задужује се Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске да са корисницима ових станова закључи уговор о закупу у складу са Законом

Више

На основу члана 57

На основу члана 57 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 и 52/11, 55/13 - даље: Закон) и члана чл. 39. ст. 1. т. 1. Статута Основне школе Војвода

Више

На основу чланова 65. став 1. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС бр. 88/2017, 27/18 др. закон и 73/18) и члана 43. Статута Електронског факу

На основу чланова 65. став 1. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС бр. 88/2017, 27/18 др. закон и 73/18) и члана 43. Статута Електронског факу На основу чланова 65. став 1. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС бр. 88/2017, 27/18 др. закон и 73/18) и члана 43. Статута Електронског факултета у Нишу, Наставно-научно веће Електронског факултета

Више

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU MEDICINSKI FAKULTET FOČA Na osnovu člana 248. Statuta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u vezi sa Zakonom o univerzitetu ( Sl. glasnik R.S broj:12/93,

Више

ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ

ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 83. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15,

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи (Службени гласник РС, број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ( На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("Службени гласник РС", бр. 135/2004, 36/2009, 36/2009

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Pravilnik o nacinu i postupku sticanja zvanja nastavnika na AF

Pravilnik o nacinu i postupku sticanja zvanja nastavnika na AF Универзитет у Београду - Архитектонски факултет П Р А В И Л Н И К О НАЧИНУ И ПОСТУПКУ СТИЦАЊА ЗВАЊА И ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ-АРХИТЕКТОНСКОГ ФАКУЛТЕТА Београд, март 2019.

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10) i člana 36. stav (3) alineja prva

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx II SEMESTAR PRIJAVA, IZRADA I ODBRANA MAGISTARSKOG RADA Nakon upisa II semestra, kandidat prijavljuje temu magistarskog rada. Svaka prijavljena tema prolazi kroz tri faze (tri Vijeća): FAZA 1-Vijeće Fakulteta

Више

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš 451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sredstvima

Више

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi PRAVILNIK o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka Sarajevo, novembar 2008. godine Na osnovu člana 15.2 stav (1) Izbornog zakona Bosne i

Више

На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета

На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној 20.03.2013. године,

Више

Javni prihodi po vrstama i javni rashodi po osnovnim namenama utvr|uju se po slede}em

Javni prihodi po vrstama i javni rashodi po osnovnim namenama utvr|uju se po slede}em СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ЋИЋЕВАЦ Година XXXIX- Број 6 Ћићевац, 19.3.2019. године Примерак 100,00 дин. Годишња претплата 2.000,00 дин. АКТИ КОМИСИЈЕ ЗА ИЗБОР ЧЛАНОВА ТЕЛА ЗА ПРАЋЕЊЕ ПРИМЕНЕ ЛАП 1. На основу

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (Сл. гласник РС, бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије. Члан 2 Држављанство Републике Србије

Више

ЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXIХ 13. ФЕБРУАР ГОДИНЕ БРОЈ 2 ЦЕНА ОВОГ БРОЈА ЈЕ 50 ДИНАРА, ГОДИШЊА ПРЕТ

ЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXIХ 13. ФЕБРУАР ГОДИНЕ БРОЈ 2 ЦЕНА ОВОГ БРОЈА ЈЕ 50 ДИНАРА, ГОДИШЊА ПРЕТ www.gornjimilanovac.rs ЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXIХ 13. ФЕБРУАР 2019. ГОДИНЕ БРОЈ 2 ЦЕНА ОВОГ БРОЈА ЈЕ 50 ДИНАРА, ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА ЈЕ 1.000 ДИНАРА С А Д Р Ж А Ј АКТА ОПШТИНСКЕ

Више

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичким и студентским кредитима и стипендијама ( Службени

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ СУФИНАНСИРАТИ И РЕАЛИЗОВАТИ У 2018. ГОДИНИ Б е о г р

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака ( Службени гласник БиХ, број: 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR JU OŠ «SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ», SARAJEVO POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA EVIDENTIRANJE ZAPOSLENIKA ZA ČIJIM RADOM JE

Више

ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈA

ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈA ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈA ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ И КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ Б Е О Г Р А Д П Р А В И Л Н И К О ИЗБОРУ У ЗВАЊА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА Фебруар 2009. година ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања На основу члана 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр. 83/14 и 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), члан 4, 5 и 6 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више